0
CGO u saradnji sa ADD, uz podršku Švajcarske ambasade
Različite percepcije o - (ne)ugroženosti Srba u Crnoj Gori i litijama!

    Dominantna većina građana/ka Crne Gore - 72.8% smatra Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi/diskriminisani, a suprotnog je stava 46% građana/ka Srbije, pokazalo je istraživanje “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade.

Ubjedljiva je i većina građana/ka Crne Gore - 73.9% koji smatraju da Crnogorci u Crnoj Gori nisu ugroženi/diskriminisani, a na toj liniji je i gotovo konsensualna većina 86% građana/ka Srbije.
Da su podržavali litije koje su se održavale tokom 2022. godine u Crnoj Gori danas navodi 41.1% građana/ki Crne Gore, a 58.6% da nisu imale njihovu podršku.
Na drugoj strani, ogromna većina od 74% građana/ki Srbije navodi danas da su podržavali litije u Crnoj Gori, ali bi tek 25% njih podržalo litije kao model političkih promjena u Srbiji.
Da su litije u velikoj mjeri ili donekle uticale na ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori avgusta 2020, na kojima je do tada vladajući DPS izgubio vlast, cijeni ogromna većina i u Crnoj Gori i u Srbiji, uz više od trećine u Srbiji koji nemaju stav oko toga pitanja.





Posjeta : 82