0
Za Antenu M piše: Mirjana Kostić
Primopredaja Crne Gore

    Ako se po noći dan poznaje Crnoj Gori su, treći put u potonje tri godine, svanuli berićetni dani. Za nešto više od 13 sati raspoređenih u dva kalendarska dana naša država častila se novim frontmenom Skupštine, potpredsjednicima, poprilično osvježenim poslaničkim korom i novom 44. Vladom koja sa premijerom broji 23 člana.
Formalni čin primopredaje zakonodavne vlasti ozvaničen je 30. oktobra, izborom novog skupštinskog rukovodstva i naknadnim čvrstim stiskom ruke doskorašnje predsjednice Danijele Đurović i tek inaugurisanog šefa parlamenta Andrije Mandića.

Mnogo slađa bila je primopredaja izvršne vlasti između dojučerašnjeg premijera Dritana Abazovića i friško izabranog predsjednika 44. Vlade Milojka Spajića. Nakon idilične rasprave u parlamentu i suptilne razmjene argumenatacije koja bi, da nije bilo gluvo doba noći, zasigurno probudila uspavana državna tužilaštva, dvojica nekadašnjih saboraca iz Krivokapićeve Vlade sreli su se 31. oktobra posljednji put u premijerskom kabinetu u više nego “srdačnoj” atmosferi koja je prosto isijavala sa objavljenih fotografija.
Primopredaji torte, prethodio je nezaboravan dan i besana noć u Skupštini Crne Gore. U prvih nekoliko minuta prve sjednice prvog redovnog zasijedanja, nova parlamentarna većina je bez ustezanja pokazala da je za njih Ustav samo dosadno štivo koje ih apsolutno ne zanima. To, svakako nije bio presedan u crnogorskom parlamentarnom životu, ali jeste prazan ekspoze mandatara koji je trajao kraće od najkraće replike. U raspravi o programu buduće Vlade koji nije pročitan bilo je antologijskih momenata, snažnih diskusija, potresnih podsjećanja, otrežnjujućih riječi, povišenih tonova, opskurnih poniženja, suza i smijeha, ali i dirljivih gestova pažnje i nježnosti prema partijskim kolegama.
Labudovu premijersku pjesmu te je noći u crnogorskom parlamentu konačno otpjevao i predsjednik 43. Vlade, a sjednici je kratko prisustvovao i šef države koji se, vjerovatno zbog brojnih kućnih obaveza, brzo povukao. U više navrata, tokom žustre rasprave o maglovitoj agendi buduće Vlade iz plenarne sale povlačio se i mandatar, valjda zbog nekih prečih poslova, ali mu opozicija željna razgovora nije dozvolila ni da trene, pa se nervozno vraćao na svoje privremeno mjesto.
Možda bi prva radna noć u Skupštini protekla drugačije da u neko doba nije nestao i novoizabrani frontmen sa svojim poslaničkim klubom ostavljajući buduću manjinsku Vladu bez podrške u prvom parlamentarnom vatrenom okršaju. A možda je samo vruća koljenica bila povod za ovu koalicionu izdaju. Predsjednik Skupštine sa družinom vratio se, ipak, u zoru da zapečati potpisani sporazum, izglasa i proglasi izbor 44. Vlade.
U rane jutarnje sate 31. oktobra 2023. u 7 i 45 po lokalnom vremenu pred pospanim parlamentom Milojko Spajić je sa brojnim potpredsjednicima i ministrima položio zakletvu da će dužnost vršiti čestito, odgovorno i savjesno. Nije pozvao Boga u pomoć, a možda bi mu valjalo.
Nekoliko sati kasnije u vili “Gorica” novi premijer zakleo se i pred predsjednicom Evropske komisije da će najvažniji zadatak Vlade biti da “ispuni evropsku agendu i očekivanja građanki i građana u pogledu članstva u Evropskoj uniji.”
Ursulu Fon der Lajen, koja je ignorisala novog šefa Skupštine, u Podgorici je dočekao predsjednik Crne Gore. I kiša. Još jedan znak berićeta u čast primopredaje Crne Gore novoj parlamentarnoj većini i njenoj izvršnoj vlasti. Bože, pravde.




Posjeta : 134