Brze Cinjenice - Grad

1
U 8- kolu ABAMeridianbet "Igokea" - "Budućnost Voli" 88:74 (34:17,22:19, 22:17, 20:22)
Lider posrnuo - dobio Žakelja na klupi!
Drugi poraz u 8. kolu ABAMeridianbet lige doživjeli su večeras u Laktašima, od "Igokee" 88:74 (34:17,22:19, 22:17, 20:22) koja im je sada, bar do sjutrašnjih utakmica prvi pratilac.
Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Budućnost Volija, donijeta je odluka da mjesto glavnog trenera plavo-bijelih preuzme Andrej Žakelj, koji je vodio SC "Derby". 
 
1
a sjutra zakazan novi protest građana MZ Blok 5 i 6 Inicijative za zeleni Blok
Protive se hotelu - uz kružni tok!
- Prinuđeni smo da na ovaj način skrenemo pažnju svim građanima i nadležnim institucijama na nezakonitu gradnju hotela uz kružni tok, formiranje parcele suprotno planu višeg reda iz 2018, prodaje privatniku javnog dobra od opšteg interesa, prihatanja gradnje suprotno urbanističkim parametrima koje je izdalo nadležnoministarstvo 2023. i zbog činjenice da institucije i dalje ćute - saopštili su iz mjesnih zajednica Bloka 5 i 6 i Inicijative za zeleni Blok, koje sjutra od 19.30 organizuju novi, ukupno četvrti, a u njihovoj organizaji protest protiv izgradnje hotela sa četiri zvjezdice, koji će se nalaziti na samom obodu kružnog toka, koji razdvaja Blok 5 i 6. 
 
1
Na svečanosti povodom obilježavanja Dana Prijestonice, predsjednik Crne Gore istakao
Cetinje svjedoči - hrabrost donosi slobodu!
          Svojim trajanjem i istorijskom zaostavštinom, kao malo koji grad na svijetu, Cetinje svjedoči o tome kako hrabrost donosi slobodu a sloboda umjetnost i kulturu - naglasio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti povodom obilježavanja Dana Prijestonice.  
 
1
Državni praznik 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture u Podgorici biće obilježen originalnim vizualnim projektom
Njegoš da se čuje -"na svakom koraku"!
Na LED displej - ekranima u Podgorici, tokom praznika biće emitovano javno čitanje knjige “Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde”, autora dr Miluna Lutovca - tako da će državni praznik 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture u Podgorici biće obilježen Na pet lokacija u Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, kod hotela "Hilton, mosta Milenijum, TC "Big fashion" i u Moskovskoj ulici), pod pokroviteljstvom Glavnog grada, uz likovna djela Valerioa, Počeka i Lubarde koje je inspirisalo Njegoševo doba i djelo, biće prikazan i autorski tekst koji u knjizi “Stih i slika“ prate ilustracije.  
 
1
Predsjednij CHO, diplomata Miodrag Vlahović pozvao DPS, Bošnjačku stranku i SD da iniciraju smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore
Vojvoda "glumio" plenum - ugostio Maslenikova!
- Neustavno i protivzakonito održavanje sjednice Skupštine bez poslanica i poslanika i prijem ambasadora Rusije dva su jasna razloga za smjenu vojvode Mandiča sa funkcije predsjednika Skupštine Crne Gore – ukazao je na društvenoj mreži „X“ - ukazao Predsjednij CHO, diplomata Miodrag Vlahović pozvao DPS, Bošnjačku stranku i SD da iniciraju smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, koji je nastavio sjednicu u praznoj plenarnoj sali jer o tome nije obavijestio poslanike. Nakon toga ugostio je ambasadora Rusije Vladislava Maslenikova,  
 
1
(Ne)nastavljeno zasijedanje Skupštine Crne Gore
Mandić (i kvorum i plenum) - unizio Crnu Goru!
                - Skupštinska služba nije poslala obaviještenje poslanicima, niti je održan kolegijum predsjednika skupštine o nastavku ove sjednice. Predsjednik Mandić je pred praznom salom održao sjednicu i na taj način još jednom urušio redibilitet ove institucije – riječi Amera Smajlovića, poslanika Bošnjačke stranke, najbolja su ilustracija o skandaloznom, u svijetu unikatnom, nastavku sjednica parlamenta, a da predsjednik Andrija Mandić nije obavijestio ni poslanike, ni javnost!
To Mandiću nije smetalo da sjednicu nastavi pred praznom salom i da "kolege poslanike" obavijesti da su 20 poslanika podnijeli ostavke na funkciju zbog nespojivosti funkcija, pa je konstatovao da im prestaje mandat, o čemu će obavijestiti DIK radi sprovođenja postupka popune upražnjenih poslaničkih mjesta.
Poslije toga, Mandić je (sebi) dao pauzu "da bi se DIK sastala i podnijela skupštini izvještaje o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta, kako bi Skupština u punom sastavu nastavila rad".  
 
0
Porodici kojoj je veći dio kuće izgorio u požaru
Grad će pomoći - Nilevićima!
Osmočlanoj porodici Nilević koja živi u selu Bezjovo nadomak Podgorice u požaru je izgorio veći dio kuće, a Glavni grad će pružiti novčanu pomoć posredstvom Sekretarijata za socijalno staranje. Osim toga Agencija za stanovanje će izaći na teren i procijeniti u kojoj mjeri mogu izaći u susret i pomoći pri saniranju objekta.  
 
0
Kadrovska rješenja, sporni ugovori o djelu i situacija u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice glavne teme na sjednici Skupštine Glavnog grada, a opozicija zahtijevala
Zbog govora mržnje - razriješiti direktorku biblioteke!
          - Očekujem da Inspekcija rada u narednom periodu provjeri sve ugovore o djelu, njih 258, plus one druge koji su u lokalnim preduzećima i službi zamijenika gradonačelnika i grad onačelnice. Takođe, pozivam gradonačelnicu Podgorice i službe Glavnog grada da nam dostave javno izvještaje o izvršenim uslugama po ugovorima o djelu – zatražio je Andrija Klikovac, odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada i dodao:
- Problematizujemo ugovore o djelu za poslove koji su sistematizovani u Glavnom gradu, a daju se paralelno drugima po ugovoru o djelu . Onda, potpuno nema smisla da neko ko ima radno mjesto, ugovor o radu na neodređeno, ne znamo što radi, a što radi taj po ugovori o djelu.
Odbornici DPS zatražili su i razriješenje Jadranke Ilinčić, direktorice biblioteke „Radosav Ljumović“ zbog govora mržnje prema poslanici Aleksandri Vukovič Kuč.
 
 
0
Hrvatski analitičar Davor Đenero
Alijansa ne vjeruje - (n)ovoj Crnoj Gori!
    – Izgleda da su neki nasjeli na „inovativnu interpretaciju crvenih linija“, kojom su mandatar Milojko Spajić i predsjednik Jakov Milatović formirali vladajuću većinu. U anglosaksonskoj tradiciji predsjedavajući parlamenta nije stvarno važna osoba, čak se i ne zove predsjednikom nego govornikom. U britanskom parlamentu se na tu poziciju uvijek bira osoba koja se smatra sposobnom da uspostavi konsenzus u domu, a onaj koji je jednom izabran na to mjesto, ostaje na njemu dok se god reizabere u njegovoj izbornoj jedinici, bez obzira na to je li njegova politička opcija i dalje većinska u parlamentu. Crna Gora, naravno, ne pripada toj tradiciji, a kako je važna uloga onog ko predsjedava parlamentom, najbolje se vidjelo u ulozi stranačkog druga novoizabranog predsjednika Skupštine, povjerljive osobe ruske službe SVR Strahinje Bulajića, koji je nakon smjene Alekse Bečića kao potpredsjednik predsjedavao Skupštini i efikasno je blokirao njen rad i pokušaje sastavljanja prelazne manjinske vlade. Vjerovatno je da bi ta blokada potrajala još duže da Pobjeda nije objavila podatke, koje su prikupili operativci ANB, a koje tadašnji direktor te agencije Dejan Vukšić, sada savjetnik predsjednika Milatovića, nije „procesuirao“. Tek je to natjeralo Bulajića na ostavku – podsjeća 
 
0
Za 30 stipendija - 25 za studijske programe u Crnoj Gori i pet u inostranstvu
Konkurs otvoren - do 1. decembra!
Konkurs za dodjelu 30 stipendija - 25 za studijske programe u Crnoj Gori i pet za studijske programe u inostranstvu - za studijsku 2023/2024. otvoren je do 1. decembra.
Sekretarijat za kulturu Glavnog grada raspisao ga je 1. novembra. Komisija za dodjelu stipendije utvrdiće listu studenata koji ispunjavaju uslove iz ovog konkursa, a koja će biti objavljena nakon isteka roka od 30 dana od dana objavljivanja.  
 
0
“Izuzetne žene Crne Gore“ - inauguracije murala Svetlani Kani Radević
Ukrašavala i krasi - lice Podgorice!
    - Kana Radević svojim avangardnim pristupom arhitekturi i posvećenim radom vinula se visoko među graditelje i ljubitelje umjetnosti van granica tadašnje Jugoslavije. Posebno me raduje što će, zahvaljujući projektu "Izuzetne žene Crne Gore", u mjesecu kada obilježavamo više od dvije decenije od njene smrti, njen arhitektonski izraz i snažna ličnost ovdje u centru Podgorice služiti kao podsjetnik na ono što je vrijedno i kako na pravi način treba razmišljati o razvoju jednog grada u arhitektonskom smislu - ukazala je gradonačelnica Glavnog grada profesorica dr Olivera Injac na svečanosti povodom inauguracije murala Svetlani Kani Radević koji je dao novi izgled centru Podgorice, a zahvaljujući projektu “Izuzetne žene Crne Gore“ koji je inicirala Ambasada Kraljevine Holandije.  
 
0
Ambasador Miodrag Vlahović u emisiji “Knjiški ljudi” na Gradskoj RTV. o imenovanju Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore
Kada je Mandić izabran - tužan dan za državu!
            - Imenovanje Andrije Mandića na čelu Skupštine je egzekucija situacije koja je stvorena 30.avgusta 2020.godine. Ono što nije tada završeno do kraja sada imamo u punom obimu. Andrija Mandić je četnički vojvoda, nekoliko poslanika je lijepo dalo izvode iz njegove političke biografije koja je jedina relevantna. Nebitna je stavka u vašem habitusu kako se vi izjašnjavate nacionalno, da li ste pripadnik ove ili one religije. Bitno je što u političkom prostoru radite i čemu težite. Gospodin Mandić ni po jednom osnovu, osim činjenice da sebe definiše kako definiše u nacionalnom smislu ne zaslužuje da bude na tom mjestu - ukazao je ambasador Miodrag Vlahović gostujući u emisiji “Knjiški ljudi” na Gradskoj RTV.  
 
0
Novo dokumentarno filmsko ostvarenje Miodraga Bola Boškovća u KIC “Budo Tomović”
Ekranizaciji života - Miloša Nikolića!
             Novo dokumentarno filmsko ostvarenje renomiranog crnogorskog autora filmova i kompozitora Miodraga Bola Boškovća “Od Orja Luke preko Skadra i Bregalnice do Verdena” biće večeras od 20 prikazano u KIC “Budo Tomović”.
Riječ je o ekranizaciji jedne od hiljade autentičnih crnogorskih priča sa početka dvadesetog vijeka u obliku igranodokumentarnog filma. Film govori o životu Miloša Nikolića sa Orje Luke i njegovom patriotizmu.
    
 
3
U nastaavku Prve - konstitutivne sjednice 28. Saziva Skupštine Crne Gore za njenog predsjednika izabran Andrija Mandić
Služiće samo pomirenju - najavio popis!
- S obzirom da sam osam puta biran za poslanika, dužan sam da naše političke nesporazume I poglede na budućnost ove zemlje sagledam sa drugačijeg stanovišta od onog koje je uniformno spakovano u našem svaakodnevnom političkom životu. Naš politički život mora da teži pravdi i istini i odustane od dosadašnje prakse u kojoj je sve dozvoljeno, ako donosi neku korist. Svima nam je potrebno da činimo dobra djela, a ne samo da izgovaramo prazne i varljive fraze. Stog, želim reći nekoliko riječi iz običnog naroda, željnog mira i boljeg života. Ono u šta danas iskreno e vjerujem I čemu želim da sa ovog visokog mjesta iskreno služim je samo jedno – pomirenje i samo pomirenje – naglasio je novi predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, koji je u nastavku prve konstitutivne sjednice 28. Saziva Skupštine Crne Gore izabran za predsjednika parlamenta.
Za izbor lidera NSD za "prvog među jednakima" glasali su svih 49 poslanika koji su ostali u sali - pristalice koalicije ZBCG, PES, Demokrate, SNP, UCG i četvorica poslanika manjinskih albanskih partija.
Poslanici državotvornih partija napustili su parlament prije glasanja, a za sobom ostavii su crne florove u znak žalosti zbog "crnog dana demokratije crnogorskog parlamenta", koji ih je podsjetio na sramnu Podgoričku skupštinu 1918.  
 
3
Rekli su - Forum slobodnih građana "Luča"
„Još je živa - Crna Gora“!
    - Da se na dan konstituisanja nove, sve više „podgoričke“ i sve manje crnogorske Skupštine i izbora četničkog vojvode i Vulinovog sabljonosca, jednoga od grobara naših evroatlantskih stremljenja, na njeno čelo - okupimo pred zgradom Parlamenta! Okupimo i jasno pokažemo, kako je u tuđini pjevao Kralj – „Još je živa Crna Gora“!" - poručili su iz Foruma slobodnih građana "Luča", koji večeras od 18 ispred Skupštine Crne Gore organizuje protest građana kojima je jedina naša - građanska i antifašistička Crna Gora svih na srcu, na jedinstven i jasan odgovor! 
 
2
Danijel Živković, v.d. predsjednika DPS, poziva građane na protest ispred Skupštine Crne Gore
Protest je obaveza - na okup!
- Poštovani građani,
Svjedočimo sistemskom uništavanju institucionalnog i sve više nacionalnog bića Crne Gore. U takvoj atmosferi protest je obaveza.
Zato, NA OKUP, zbog građanske, antifašističke, evropske Crne Gore! Vidimo se śutra u 18 - pozvao je sa ddruštvene mreže X v.d. predsjednika DPS Danijel Živković.  
 
2
Prethodni gradonačelnik Podgorice odgovori na optužbe funkcionera Pokreta "Evropa sad"
Šta (ne) znaju - odbornici PES?!
    - Juče ste imali priliku da pročitate saopštenje odborničkog kluba pokreta ‘Evropa Sad’ da sam, kao gradonačelnik, ’častio radnike’ dva miliona eura (po osnovu troškova prevoza) i time ‘oštetio budžet’ Glavnog grada. Ono što odbornici PES-a ne znaju jeste da se troškovi prevoza (kao, uostalom, i svi drugi troškovi u okviru sistema Glavnog grada) definišu budžetom koji usvaja Skupština Glavnog grada - odgovorio je dr Ivan Vuković, prethodni gradonačelnik Podgorice, na optužbe funkcionera PES. 
 
2
Poslije duže pauze, bibliobus ponovo na ulicama Glavnog grada
Čitaoce vozi - do knjiga!
          Bibliobus Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, koji omogućava i olakšava našim korisnicima pristup knjigama i u onim djelovima grada u kojima ne postoji mogućnost pozajmljivanja knjiga od NB “Radosav Ljumović”, poslije duže pauze, opet je na ulicama glavnog grada i čitaoce vozi do knjiga!
Projekat je namijenjen svim građanima Podgorice, bez obzira na uzrast, a pravila posuđivanja knjiga su ista kao i u matičnoj zgradi i područnim odjeljenjima naše biblioteke. 
 
2
Futsal grači "Titograda" večeras protiv zagrebačkog "Dinama"
Na domaćina - za prolaz u elitu!
       Poslije ubjedljive pobjede nad švedskim "Erebrom" (7:2) futsal grači "Titograda" večeras od 19 protiv zagrebačkog "Dinama", domaćina turnira, bore se za prvo mjesto u grupi 5 Glavne runde kvalifikacija za Ligu šampiona u futsalu.
 
 
2
Član Predsjedništva DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore
Vlada koja zavisi od poslušnika - ne može biti proevropska!
       - Predstojeći izbor deklarisanog četničkog vojvode Andrije Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore označiće vrhunac civilizacijskog sunovrata Crne Gore, kazao je u intervjuu za TV NK, član Predsjedništva DPS i poslanik Andrija Nikolić.
   Nikolić je ukazao da najavljeni izbor Mandića za prvog čovjeka zakonodavne vlasti govori o tome da Crna Gora nije izvukla pouke iz događaja bliže i dalje prošlosti. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|