Brze Cinjenice - Grad

1
U Glavnom gradu zabilježeno 160 slučajeva infekcije
Od danas - Podgorica bez korone!
    - Od danas u Glavnom gradu, Podgorici i zvanično nema „aktivnih“ slučajeva infekcije COVID19 - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.
U Podgorici je do sada bilo zabilježeno 160 slučajeva infekcije.  
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na zagrebačkom Samitu "EU-Zapadni Balkan"
Ne ostaviti Balkan - trećim stranama!
          - Ovih sedmica često čujemo da svijet poslije korone neće biti isti. Učinimo sve da on bude bolji. Da Evropa očuva vrijednosti zapadne demokratije, liberalno društvo, slobode i ljudska prava, tržišnu ekonomiju uz djelotvorne funkcije države. Naša poruka je: ne smijemo ostaviti Balkan trećim stranama, jer je on živo evropsko tkivo. To istovremeno podrazumijeva da mi, zemlje regiona, moramo jačati otpornost i prema ponudama koje potkopavaju evropske vrijednosti i jedinstvo.
Želimo da očuvamo ovakav vid dijaloga, i da Zapadni Balkan bude dio evropskog plana oporavka - zaključio je izlaganje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na zagrebačkom Samitu "EU-Zapadni Balkan". 
 
2
U ugostiteljskom objektu "Venom" nijesu postupili po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti
Uhapšen gazda - i petoro gostiju!
       Podgorička policija uhapsila je šestosoba koje su zatečene u ugostiteljskom objektu "Venom".
Uprkos zabrani, u ovom objektu su se danas vršile ugostiteljske usluge i protiv ovih osoba će biti podnijete krivične prijave.
Uhapšen je I.R. (44), vlasnik objekta, zatim M.G. (34), Ž.V. (52), B.R. (34), N.L. (34) i R.S. (43).
Oni su, kako se navodi, osumnjičeni da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 
 
2
Podrška Vojsci Crne Gore od kolega iz Velike Britanije
Donirali im - odjela za dekoontaminaciju!
VojskaCrneGore dobila je od kolega iz Velike Britanije zaštitna odijela koja će timu za dekontaminaciju, koji je stalno na terenu, biti od izuzetne koristi.
Donacija, kojom je nastavljena saradnja saveznica NATO u borbi protiv COVID-19, ostvarena je preko British Embassy Podgorica i ambasadorke Alison Kemp.
    
 
1
Prekršili zabranu prisustva i zadržavanja na svim javnim površinama
Uhapšene tri osobe!
Policija je danas u Podgorici uhapsila tri osobe zbog kršenja mjere zabrane prisustva i zadržavanja na svim javnim površinama više od jednog lica.
Od početka primjene ove mjere podgorička #policija je procesuirala ukupno 33 osobe, 
 
1
Stanovnicima izolovanih zgrada u naselju Vrela ribnička
Dostavljene preporuke - na romskom!
                   - Danas smo uz podršku UNICEFmne
sa PolicijaCG porodicama iz naselja na Vrelima ribničkim, dostavili informativne materijale na romskom jeziku koji sadrže preporuke o prevenciji, značaju i poštovanju uvedenih mjera, a sve sa ciljem suzbijanja epidemije i očuvanja zdravlja. Ovo je samo nastavak brojnih aktivnosti čiji je cilj bolje informisanje romske populacije o značaju očuvanja zdravlja. Zahvalnost dugujemo i nevladinim organizacijama, kao i romskim medijima koji su nam pružili nesebičnu podršku - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
1
Podgorička policija krivično procesuirala bezbjednosno interesantnih osoba
Kršili mjere zabrane!
                Podgorička policija krivično je procesuirala bezbjednosno interesantnih osoba.
Oni su uhapšeni u toku jučerašnjeg dana zbog kršenja mjere zabrane prisustva i zadržavanja na javnim površinama više od jednog lica i mjere zabrane napuštanja objekta stanovanja od 19 do 5. 
 
0
Podgorička policija podnijela krivične prijave protiv tri osobe iz naselja Vrela Ribnička
Pokušali da - napuste karantin!
          Podgorička policija je protiv tri osobe podnijela krivične prijave zbog pokušaja napuštanja privremenog karantina koji je uspostavljen u Vrelima Ribnički, a gdje policija obezbjeđuje 23 zgrade u ovom naselju u cilju sprječavanja širenja korona virusa.
Krivične prijave podnijete su protiv S.Đ, E.S. i S.B. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.  
 
0
Vlada Crne Gore najoštrije osuđuje objavljivanje imena oboljelih od COVID19
Prozivanje narušava - osnovna ljudska prava!
          - Najoštrije osuđujemo objavljivanje imena lica oboljelih od COVID19. Time se narušavaju osnovna ljudska prava - ocijenila je Vlada Crne Gore i pozvala nadležne državne institucije da hitno ispitaju gdje je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije. 
 
0
Dom zdravlja Podgorica
U svim objektima - od 7 do 21!
Raspored rada zdravstvenih objekata Doma zdravlja Podgorica: 
 
3
Ministar unutrašnjih poslova obišao policajce koji kontrolišu poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela
Neće biti - pošteđenih, ni privilegovanih!
- Neće biti tolerancije, neće biti pošteđenih, neće biti privilegovanih. Svi koji ne budu poštovali mjere biće procesuirani bez izuzetka - poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je prošle noći obišao policajce koji kontrolišu poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.
On je ukazao da su mjere donijete sinoć neophodne za zaštitu građana u predstojećem kritičnom periodu, da vjeruje da će građani poštovati mjere, i da su nadležne institucije odlučne da sve mjere sprovedu bez izuzetka.  
 
2
Glavni grad donosi mjere za suzbijanje mogućeg širenja koronavirusa
Sistem 48 pretvoren - u call centar!
    - U cilju očuvanja javnog zdravlja 13. marta Glavni grad je uspostavio besplatne kanale komunikacije sa svojim građanima, kako bi se dolazak u prostorije Glavnog grada sveo na minimum. Sve neophodne informacije od tog dana građani mogu zatražiti putem posebno otvorenih kanala komunikacije – telefonom na besplatan broj 080/081-081 ili e-mailom na adresu info@podgorica.me. Zapošljeni u sistemu 48, odnosno Birou za komunikaciju i kza suzbijanje oordinaciju odnosa s građanima, koji se i ranije pokazao kao efikasan servis građana, angažovani su u tri smjene kako bi naši sugrađani blagovremeno dobili sve informacije u ovoj vanrednoj situaciji - saopšteno je iz Glavnog grada, koji donosi nove mjere iz domena nadležnosti gradske uprave kako bi se suzbilo moguće širenje koronavirusa. 
 
2
Poslije podjele osnovnih životnih namirnica
Mještanima Tuzi - dostavljeni ljekovi!
       Nakon što su građanima Tuzi dostavljeni hljeb i ostale životne namirnice, danas su građani Tuzi snabdjeveni i ljekovima. 
 
2
Glavni grad Podgorica interventno će pomoći Opštinu Tuzi
Za suzbijanje coronavirusa - 50.000 eura!
             Glavni grad Podgorica će interventno pomoći prijateljsku i susjednu Opštinu Tuzi sa 50.000 eura u cilju suzbijanja coronavirusa na ovom području.
Sva preduzeća i službe Glavnog grada spremne su da se maksimalno angažuju, kako bi pomogli našim susjedima u suočavanju sa posljedicama zaraze coronavirusom. 
 
2
Poruka Glavnog grada hrvatskoj prijestonici
Podgorica je - uz Zagreb!
- Povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio naše susjede u Zagrebu, Glavni grad Podgorica upućuje iskrene riječi podrške i prijateljstva u ovom teškom trenutku. Vjerujemo da su bolji dani pred nama - poruka je Glavnog grada hrvatskoj prijestonici koja je danas pogođena snažnim zemljotresom. 
 
2
Vlada Crne Gore
Zabranjeni svadbeni skupovi!
       Od danas na snazi su još dvije privremene mjere zaštite građana od COVId19 - Zabranjeni su svadbeni skupovi i sahrane se obavljaju samo u krugu uže porodice.
- Pozivamo još jednom građane da se striktno i bez izuzetka pridržavaju svih propisanih mjera jer je to u interesu njih samih, njihovih porodica i cijelog društva - poručuju iz Vlade.  
 
1
Odluka Glavnog grada u cilju spječavanja širenja virusa COVID-19
Zaključani parkovi i park šuma!
         - Glavni grad je u cilju spječavanja širenja virusa COVID-19 donio privremene mjere koje podrazumijevaju zaključavanje parkova i park šuma kojima gazduje gradsko preduzeće Zelenilo. Radi se o Karađorđevom parku i parku Kruševac (glavnoj kapiji), kao i o park šumama Tološi, Gorica i Ljubović. Ova mjera važiće danas od 17 do prestanka Naredbe Vlade Crne Gore. 
 
1
Nove privremene mjere od Covid19
Zabranjen rad trgovina - osim hranom i apoteka!
    Obezbjeđivanje redovnog rada i pružanja usluga od strane pravnih lica čiji je osnivač država ili lok. samouprava, koji obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana; zabrana rada trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata trgovine hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građ. proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja; obustava taxi prevoza; stavljanje zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama; izmjena sistema funkcionisanja zdravstvenog sistema - neke su dod novih mjera koje je danas donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo. 
 
1
Slobode je lišena A.B. (45) iz Podgorice
Ilegalno prodavala - medicinski alkohol!
       Službenici Sektora kriminalističke policije danas su uhapsili Podgoričanku A.B. (45), koja je, kako navode, koristeći aktuelnu situaciju u vezi korona virusa na ilegalnom tržištu prodavala medicinski alkohol. Od nje je oduzet medicinski alkohol koji na tržištu vrijedi oko 3.500 eura.  
 
1
Kompletan institucionalni kapacitet Glavnog grada biće 24 sata na raspolaganju svim medicinskim radnicima
Donirali nabavku - dva respiratora!
          - Glavni grad apsolutno stoji uz one koji će u predstojećim danima i sedmicama ponijeti najteži teret odgovornosti, a to su zdravstveni radnici. Izuzetno smo ponosni na njihov učinak do sada, upravo zahvaljujući njihovom kvalitetnom radu i podršci nadležnih državnih organa, Crna Gora se tek nakon tri mejseca suočava sa činjeniciom da imamo prve slučajeve zaraze koronavirusom. Nemamo nikakvu dilemu, imajući u vidu njihovo iskustvo, ekspertizu i posvećemost radu, da će oni i ovom izazovu odgovoriti na pravi način. U tom cilju, imajući u vidu i našu odgovornost mi smo odlučili da im pomopgnemo u mjeri mogućeg, tako da će u toku dana Glavni grad Kliničkom centru Crne Gore uplatiti sredstva u iznosu 52.000, dovoljnih za nabavku dva respiratora - istakao je gradonačelnik Glavnog grada dr Ivan Vuković posjetio je danas Klinički centar Crne Gore kako bi direktoru dr Jevtu Erakoviću uručio donaciju. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|