Brze Cinjenice - Grad

2
Glavni grad suočava se sa bilansom nemilih događaja koji su se desili u posljednjih par dana
Vandali uništavaju - gradski mobilijar!
      - Radi se o erupciji agresivnosti i destrukcije koja je direktna posljedica političkog konteksta, a koja je u protekla dva dana bila usmjerena na uništavanje parkovskog mobilijara, zelenila, spomenika, te grafita neprimjerenog sadržaja na fasadama zgrada u našem gradu - saopštio je PG biiro Glavnog grada, koji se " danas suočava sa bilansom nemilih događaja koji su se desili u posljednjih par dana". 
 
2
Skupština Glavnog grada usvojila Odluku o budžetu Glavnog grada za 2020.
Za kapitalne investicije - 54 miliona!
       - Bez obzira na političko opredjeljenje smatram da se možemo saglasiti oko jedne stvari – od skoro 94 miliona eura za narednu godinu 54 je planirano za kapitalne investicije, tako da kazati da budžet za narednu godinu nije razvojni bilo bi neozbiljno. Uz prostor za kritiku tamo gdje kritikovati treba, moramo konstatovati da se u gradu dešavaju krupne kapitalne promjene. Za to smo dobili i iskreno priznanje od kolega iz regiona, pogotovo kada se radi o izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih vioda, koji nema veći broj gradova u regionu - istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vukovićna današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada na kojoj su odbornici usvojili Odluku o budžetu Glavnog grada za 2020.  
 
2
Gradonačelnik Podgorice osvrnuo se na sinoćnja dešavanja
Korak u pravcu - konačnog pomirenja!
      - Znam da se naše kolege s druge strane sa tim neće složiti, ali duboko vjerujem da je ovo i onaj odlučujući korak u pravcu konačnog pomirenja u Crnoj Gori, jer kroz implementaciju ovog zakona koji će se desiti bez obzira na najavljenu opstrukciju, mi ćemo brzo doći u situaciju da crkvu koja je danas političko pitanje vratimo u vjerske okvire. Dakle, da od jednog pitanja koje nas dijeli mi crkvu učinimo nečim što nas okuplja. I to bi trebalo da bude kako je i uvijek bilo u Crnoj Gori - osvrnuo se na ono što se dešavalo sinoć i prethodnih dana gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada. 
 
2
Nagrađeni najbolji sportisti Podgorice u 2019.
Najbolje predvodi - Mario Hoždić!
          - Ovo je godina vrijednih jubileja povodom čijih obilježavnja smo se podsjetili šta sport znači za Podgorcu. U ovoj godini proslavili smo sedamdeseti rođendan Ženskog rukometnog kluba Budućnost, dvostrukog evropskog prvaka i kluba koji je simbol sporta, ne samo u Podgorici i Crnoj Gori, sinoć smo proslavili sedamdeseti rođendan Košarkaškog kluba Budućnost Voli, a nedavno je obilježena i pedeseta godišnjica karate sporta u Podgorici - istakao je grradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, uruujući - sa predsjednikom Skupštine Glavnog grada dr Đorđem Suhihom - nagrade najuspješnijim sportistima, sportskim radnicima i sportskim kolektivima u Podgorici u 2019.
Savjet Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice za najboljeg sportistu izabrao je karatistu Marija Hoždića, priznanje za najboljeg trenera otišlo je u ruke Žarka Rakovića iz Karate kluba Omladinac, dok su upravo Karate klub Omladinac i Košarkaški klub Budućnost Voli najbolji klubovi u ovoj godini.  
 
1
Održana svečana sjednica Skupštine Glavnog grada povodom 75 godina od oslobođenja Podgorice
Pokrenute investicije - dvjesta miliona!
       - Uz snažnu podršku Vlade Crne Gore, pokrenuli smo najznačajniji investicioni ciklus u istoriji glavnog rada, uključujući i realizaciju projekta vijeka za Podgoricu – Sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Napravili smo krupne korake u pravcu izgradnje nove saobraćajne mreže u i oko našeg grada, uključujući i završetak radova na donjogoričkom, odnosno budućem bulevaru 21. maja. Ne manje od 200 miliona eura vrijednih projekata koji će, u narednih nekoliko godina, biti realizovani u Podgorici, ponosni smo na partnerstvo s lokalnom zajednicom, koja aktivno učestvuje u planiranju razvoja našeg grada, ponosni i na podršku koju, kao Glavni grad, pružamo ostalim lokalnim upravama u Crnoj Gori, ponosni na izvanrednu saradnju s državnim organima, ponosni i na to što se, u regionu i šire, Podgorica danas prepoznaje kao relevantna adresa i pozdan partner - naglasio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada, povodom 75. godina od oslobođenja.
Ovogodišnju nagradu "19. decembar" dobili su Darko Vujošević (posthumno), Dejan Savićević i Kompanija “Bemax”. 
 
1
Gradonačelnici Podgorice i Prištine ragovarali na marginama Podgoričkog investicionog foruma
Bolje upoznavanje - kroz kulturu!
       – Za to sam da pokušamo da se na kulturnom planu još tješnje povežemo. Može da se napravi kulturna razmjena sa našim Pozorištem ili Muzejima i galerijama. To bi bio jedan doprinos u smislu upoznavanja ljudi. Jer, mislim da su svi problemi koje imamo u regionu, posledica činjenice da se mi dovoljno ne poznajemo. Da smo bili povezaniji neke stvari se ne bi desile. Zato mislim da je kulturna razmjena važna – istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na sastanku sa gradonačelnikom Prištine Špendiem Ahmetijem, održanom na marginama Podgoričkog investicionog foruma. 
 
1
Povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice
Vijenci na spomenik - Partizanu-borcu!
       Delegacija Glavnog grada Podgorica koju su činili gradonačelnik dr Ivan Vuković, predsjednik Skupštine dr Đorđe Suhih i Borivoje Banović, predsjednik UBNOR Podgorica položili su vijenac na Spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica.
Vijence su položile i delegacije Sarajeva, Beograda, Prštine i Skoplja. 
 
1
Otkriven spomenik Ivanu Crnojeviću ispred Gimmnazije "Slobodan Škerović"
Svjedočanstvo identitetske - kulturne i duhovne samobitnosti!
- Pripala mi je čast da vam se obratim danas kada u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, otkrivamo spomenik najznačajnijoj ličnosti njene milenijumske istorije, gospodaru Ivanu Crnojeviću. Ne biti ponizan spram uzvišenosti njegovog plemenitog lika i vanvremenskog djela može samo onaj koji ne zna. Znati šta ovaj trenutak znači, a biti ga istinski dostojan, ne vjerujem da može bilo ko. Gospodar Ivan Crnojević, najsnažnija karika u dugom istorijskom nizu koji tvore četiri crnogorske dinastije, gospodar Ivan Crnojević, najsvjetliji primjer u vjekovnoj borbi Crnogoraca za slobodu i državno dostojanstvo, gospodar Ivan Crnojević, najubjedljive svjedočanstvo naše identitetske, kulturne i duhovne samobitnosti, gospodar Ivan Crnojević, personifikacija Crne Gore - istakao je dr Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, otkrivajući danas ispred Gimmnazije "Slobodan Škerović" spomenik Ivanu Crnojeviću. 
 
1
U odloženoj utakmici 15. kola T-com 1.CFL "Grbalj" - "Budućnost" 0:4 (0:2)
"Poker" golova - za plus osam!
       Golovima Draška Božovića u 25. iz jedanaesterca, Igora Ivanovića u 41. i 59. i Dušana Stojiljkovića u 84. minutu jesenjeg dijela šampionata ubjedljivo je slavio u Radanovićiima,u odloženoj utakmici 15. kola T-com 1.CFL "Grbalj" - "Budućnost" 0:4 (0:2)
Poslije "pokera" golova u gostima, podgorički klub uvećao je prednost nad aktuelnim žampionom, "Sutjeskom" na osam bodova.  
 
1
Počelo obilježavanje 75 godina od oslobođenja Podgorice
Orilo se sa - Trga nezavisnosti!
       - Zahvaljujem svima što ste došli po ovakvom vremenu, zahvaljujem Turističkoj organizaciji, koja nas je okupila, uz uvjerenje da ćemo se večeras lijepo družiti uz stare i nove pjesme o našem lijepom gradu, uz očekivanje da će ova manifestacija još dugo trajati, i obećanje da će gradska uprava i naredne godine vrijedno raditi u interesu grada, kako bismo svi mi bili još ponosniji na Podgoricu i kako bi se svi mi u njoj još ljepse osjećali - naglasio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući sinoć na Trgu nezavisnosti prvu "Podgoričku noć" na otvorenom, kojom je počelo obilježavanje 75 godina od oslobođenja Podgorice. 
 
1
Proslava 75 godina od oslobođenja Podgorice počinje u petak
Prva „Podgorička noć“ - na otvorenom!
Proslava 75 godina od oslobođenja Podgorice počinje u petak, 13. decembra, manifestacijom „Podgorička noć“, koja će prvi put ove godine biti organizovana na otvorenom i to na Trgu nezavisnosti, u okviru Podgoričkog prazničnog pazara.
U muzičkom dijelu programa nastupiće Šukrija Žuti Serhatlić, Danijel Alibabić, Bojan Delić, Bojan Marović, Rajo Simonović, kao i specijalni gosti Mostar Sevdah Reunion i Ana Štajdohar sa bendom. 
 
1
Žiri za dodjelu Nagrade ″19. decembar″
Vujošević nagrađen - possthumno!
          - Nagradu ″19. decembar″ za 2019. dobili su posthumno Darko Vujošević, zbog nesvakidašnjeg herojskog čina -žrtvovanja svog života u pokušaju da spasi tročlanu porodicu Kumburović, Dejan Savićević, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, za izuzetan doprinos crnogorskom fudbalu i afirmaciji sportaDejan Savićević, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, za izuzetan doprinos crnogorskom fudbalu i afirmaciji sporta i Kompanija ″Bemax″ D.O.O. Podgorica, za društveno odgovorno postupanje i doprinos realizaciji projekta rekonstrukcije male sale u okviru SC ″Morača″ i njeno pretvaranje u novu multifunkcionalnu dvoranu - odlučio je Žiri za dodjelu Nagrade ″19. decembar″. 
 
1
Policija u Podgorici rasvijetlila aktiviranje eksplozivne naprave
Aktivirao mu eksploziv - u dvorištu!
Sprovođenjem kontinuiranih operativnih mjera i radnji, policija u Podgorici je rasvijetlila aktiviranje eksplozivne naprave koje se dogodilo u podgoričkom naselju Zabjelo u dvorištu porodične kuće oštećenog V.B.
Kako se sumnja, eksplozivnu napravu ovom prilikom aktivirao je M.D. 
 
1
Miloš Savović, trener za razvoj ličnog potencijala, sjutra u KIC "Budo Tomović"
Predavanje o - “Godini velikih mogućnosti”!
    Koji su najveći problemi današnjeg čovjeka, kakvi su pokazatelji današnjeg načina života, stres kao veliki problem, kako su stare civilizacije vidjele ovo vrijeme velikih promjena, šta će se promijeniti sljedeće godine u energetskom smislu i kako možemo poboljšati naš život i iskoristiti energije 2020?... na ova i mnoga duga pitanja odgovore će dati predavanje “Godina velikih mogućnosti” koje se tiče ličnog razvoja Miloša Savovića, trenera za razvoj ličnog potencijala, koje sjutra od 19 počinje u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović". 
 
0
Žiri za dodjelu Nagrade ″19. decembar″ za 2019.
Kuriozitet - posthumno Vujošević!
       - Ove godine imamo svojevrstan kuriozitet jer je predloženo da se posthumno dodijeli najveće gradsko priznanje pokojnom Darku Vujoševiću, čovjeku koji je izgubio život pokušaju da spasi tročlanu porodicu Kumburović - naglasio je gradonačelnik Podgorice na večerašnjoj sjednici Žirija za dodjelu Nagrade ″19. decembar″ za 2019. na kojoj su saopštena imena predloženih 12 kandidata:  
 
0
Jedanaesti Diplomatski Božićni sajam u "Delta City" otvorila prva dama Crne Gore
Svaki euro - za nečije dobro!
          - Ovogodišnji bazar okupio je 22 diplomatska predstavništva, nekoliko domaćih kompanija i time potvrdio trend rasta. Radile ste veoma naporno da omogućite uspjeh humanitarnog bazara i na tome vam se posebno zahvaljujem - svim međunarodnim učesnicima, domaćim kompanijama, volonterima i posjetiocima. Danas imamo priliku da na kratko zavirimo u bogatu tradiciju, kulture, običaje, nacionalne kuhinje nama bliskih i prijateljskih naroda. Vjerujemo da će pažljivo odabrani proizvodi i originqlni pokloni zadovoljiti ukuse svakog od nas. Svaki euro koji danas potrošite ide za nečije dobro. Neka današnja božićna atmosfera potraje. Prenesimo toplinu, ljubav i zajedništvo u naše domove i pružimo pažnju i podršku onima kojima je ona potrebna - proglasila je otvorenim 11. Diplomatski Božićni sajam u "Delta City" prva dama Crne Gore Lidija Đukanović. 
 
0
Jedanaesti Diplomatski bazar u "Delta City"
Pazar šalju - na šest adresa!
    Učesnici 11. Diplomatskog bazara, koji se danas od 10 do 18 održava u "Delta City", bazara imaju za cilj da prikupe novčana sredstva u humanitarne svrhe prodajući svoje rukotvorine kojima će ujedno predstaviti i zemlje iz kojih dolaze.
U ovogodišnjoj akciji učestvovaće 24 ambasada, kao i Televizija Vijesti, kompanija T-com i Fondacija “Petar Petrović Njegoš i prvi put predstaviće se i štand Crne Gore, kroz Ministarstvo javne uprave. Novac će biti upućen JU Komanski Most, Podgorica; JPU "EKO Bajka", Pljevlja; Happy Paws, NVO Podgorica ; Don Boško Centar za obrazovanje i odgoj; Gimnaziji "Slobodan Škerović” i Osnovna škola i dječiji vrtić Bajo Jojić - Andrijevica.  
 
0
Otvoren park ispred Rektorata Univerziteta Crne Gore
Univerzitetski kampus oplemenjen - za godinu!
    - Zaštita životne sredine je proces koji se nikada ne završava i u kom treba da učestvujemo svi – pojedinačno i kao zajednica. O važnosti ove oblasti za samu Evropsku uniju i naš napredak prema evropskoj zajednici dovoljno govori činjenica da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih u pregovaračkom procesu i mi smo spemni da se, uz sve kapacitete koje imamo, suočimo sa izazovima. Zdrava životna sredina nije i ne smije biti luksuz, već osnovno ljudsko pravo - poručio je Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević, otvarajući danas - sa rektorom Univerziteta Crne Gore Danilom Nikolićem i šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom - park ispred Rektorata Univerziteta Crne Gore.
U parku je zasađeno više od 60 sadnica obezbijeđenih kroz projekat EU4ME.  
 
0
Otvoren drugi Podgorički praznični Pazar
Šoping u - evropskoj Podgorici!
          - Drago nam je što smo istrajali u namjeri da glavnom gradu podarimo onaj sadržaj zbog koga smo do prošle godine morali da idemo u veće evropske gradove. Međutim, sad ono što imamo u neposrednom okruženju, u Beogradu, Zagrebu, Budimpešti, Beču imamo i u Podgorici i ovaj Pazar će svake godine biti sve ljepši i sadržajniji. Ovo je ta evropska Podgorica o kojoj smo govorili i o kojoj smo sanjali. Ovo je najljepše lice ovoga grada i ponosan sam zbog toga - napomenuo je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući sinoć drugi Podgorički praznični Pazar, koji će trajati do 2. januara. 
 
0
Večaras u 21,13 registrovan zemljotres manje jačine
"Zaljuljalo" kod - Podhuma!
    Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju večaras u 21,13 registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 8 kilometara sjeverno od Podhuma, sela u blizini Opštine Tuzi nadomak Podgorice.
Jačina ovog zemljotresa, kako su kazali, u hipocentru (žarištu) iznosila je 3.3 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale. Ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30|