Brze Cinjenice - Grad

1
U drugom dijelu Tološke šume otvorena najsavremenija sportsko-rekreativna zona
Oaza za sportiste - na 30 000 kvadrata!
- Večeras imamo priliku da našim sugrađanima predamo na upotrebu najsavremeniju sportsko-rekreativnu zonu u Glavnom gradu. Projekat je uspješno realizovan u partnerstvu Ženskog košarkaškog kluba „Budućnost Bemax“ i Glavnog grada. Riječ je o prostoru čiji je sadržaj prilagođen svim generacijama naših sugrađana. Ovakvi projekti mijenjaju lice Podgorice, pa ona polako, ali sigurno, postaje moderan evropski grad - ukazao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, otvarajući sportsko-rekreativnu zonu u drugom dijelu Tološke šume.
Riječ je o projetku čija vrijednost iznosi preko 800.000 eura, a u pitanju je donacija kompanije "Bemax". Na površini od 30.000 kvadrata izgrađena su dva košarkaška terena, pješačka staza, trim staza, dvosmjerna biciklistička staza, trim bar, stanica za street workout sa spravama za vježbanje, kao i igralište za djecu. U okviru novoizgrađene zone postavljen je novi parkovski mobilijar, česme, kao i parking za bicikliste. Takođe, posađene su nove sadnice biljaka, posijana je trava i ugrađen je sistem za navodnjavanje.  
 
1
Na Dan sjećanja na žrtve Srebrenice
Vijenac za sve - civilne žrtve!
Na Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, delegacija Glavnog grada položila je vijenac na spomenik posvećen civilnim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji.
Borba protiv zla koje je rezultiralo genocidom i gubitkom 130,000 života u periodu 1991-2001, naša je vječna moralna obaveza - napisao je na Tweteru gradonačellnik Podgorice dr Ivan Vuković. 
 
0
Povodom otvaranja nove sportsko-rekreativne zone u Tološkoj šumi
U nedjelju - trka rekreativaca!
Turistička organizacija Podgorice će povodom otvaranja nove sportsko-rekreativne zone u Tološkoj šumi u neđelju, 11. jula, u 20 , organizovati trku za sve rekreativce i ljubitelje trčanja.
Za osvojena prva tri mjesta obezbijeđene su vrijedne nagrade koje će uručiti gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, a mališane i sve prisutne očekuju pokloni iznenađenja.
 
 
0
Povodom obilježavanja 8. jula, dana kada je donijeta odluka o podizanju ustanka protiv fašizma položen vijenac na spomenik na Ravnom lazu u Piperima
Prekrajačima istorije - stisnuta pesnica!
         - Pokušava se baciti sjenka, na slavni 13. jul i na Narodnooslobodilačku borbu, pokušavaju se izjednačiti oni koji su se borili za slobodu svog naroda i oni koji su služili okupatoru. Sa ovog mjesta želim da im poručim da pružamo ruku svima onima koji sa nama žele da grade Crnu Goru, jednu jedinu koju imamo, građansku, multietničku i evropsku. Ali isto tako pružamo stisnutu pesnicu, kao 1941. godine svima onima koji pokušavaju da prekrajaju slavnu crnogorsku istoriju - poručio je gradonačelnik Podgrice dr Ivan Vuković, koji je sa dr Đorđem Suhihom, predsjednikom Skupštine Glavnog grada, i Borivojem Banovićem, predsjednikom UBNOR-a i antifašista Podgorice - povodom obilježavanja 8. jula, dana kada je donijeta odluka o podizanju ustanka protiv fašizma - položio danas vijenac na Spomenik na Ravnom lazu u Piperima.  
 
0
Gradonačelnik se sastao sa sa upravom odbojkaškog kluba “Budućnost”
Prepoznatljivi po - ulaganju u mllade!
         - Posebno me raduje što je klub okrenut mladim snagama i što daje veliki broj reprezentativaca, po čemu je i uvijek bio prepoznatljiv - naglasio je gradonačellnik Podgorice dr Ivan Vuković. koji se danass sastao sa upravom odbojkaškog kluba “Budućnost”.
Odbojkaški klub "Budućnost" u narednom periodu će se fokusirati na polaznike škole odbojke, te je, u skladu s tim, već dogovorena saradnja sa većinom nosilaca igre iz prethodne sezone, pretežno juniorskih i A reprezentativaca Crne Gore, a u planu je i dolazak talentovanih igrača iz drugih crnogorskih klubova.  
 
0
Glavni grad uvijek partner u aktivnostima i projektima Rukometnog saveza Crne Gore
„Morača“ će u avgustu - ugostiti kadetkinje!
    - Glavni grad je uvijek bio partner u aktivnostima i projektima Saveza, naročito onim koji za cilj imaju razvoj našeg sporta među najmlađima. To je slučaj i ovog puta, kada su Glavni grad i Sekretarijat za kulturu i sport podržali takmičenje na kojem ćemo u avgustu, ugostiti 16 najboljih reprezentacija Evrope u uzrastu kadetkinja. Tako će Sportski centar „Morača“ kojim upravlja Glavni grad, biti centar evropskog rukometa u avgustu, a publika i rukometna javnost biće u prilici da vide one koji su budućnost svojih reprezentacija. Ovo je i svojevrsna uvertira za Evropsko prvenstvo za seniorke, a čiji smo jedan od domaćina naredne godine, zajedno sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom. Zbog svega navedenog, u ime Rukometnog saveza izražavam zahvalnost Glavnom gradu za kontinuiranu podršku koju nam daje - istakao je predsjednik RSCG Petar Kapisoda i uručio Sekretarijatu zahvalnicu za doprinos razvoju i promociji rukometa u Crnoj Gori.  
 
0
Sinoć u 21,21 kod Danilovgrada
Zadrmalo - tri po Rihteru!
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je sinoć u 21,21 registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na dva kiometra jugozapadno od Danilovgrada.
Jačina ovog zemljotresa u hipocentru iznosila je tri jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od III-IV stepena Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 22 km.  
 
2
Izožba "Interaction New normal" u parku kod Gimnazije "Slobodan Škerović"
Nagrade za tri - od 26 autora!
       Izožba "Interaction New normal", nastala kao rezultat photo konkursa u okviru projekta "Storyteller"- koju organizuje Crnogorska asocijacija studenata arhitekture u partnerstvu sa Arhitektonskim fakultetom u Podgorici, Savezom arhitekata Crne Gore i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada - biće danas od 19 otvorena u parku kod Gimnazije "Slobodan Škerović".
Na izložbi će biti prikazano 26 plakata kojim će se predstaviti 26 autora iz različitih krajeva Crne Gore. Tri najbolje ocijenjena rada od strane žirija će biti vrijedno nagrađena. 
 
1
Povodom Međunarodnog dana joge
Žive zdravo - u parkovima!
       - Manifestacija "Joga u prirodi" za djecu, seniore i opštu populaciju biće sjutra, u nedjlju i ponedjejak priređena u gradskim parkovima, čime skrećemo pažnju na mogućnost korišćenja javnih površina za zdrave stilove života i time jogu činimo lako dostupnom - najavljuje Turistička organizacija Podgorice, koja sa "Umjetnost življenja Crne Gore" (Art of Living Montenegro) obilježava Međunarodni dan joge.  
 
1
Sajam podgoričkih preduzetnica otvoren na Trgu Bećir-bega Osmanagića
Preduzetnice pokrenule - "Ženske priče"!
    - Ovo su naše prve „Ženske priče“, ali smo sigurni da će postati tradicionalna manifestacija, kao i da ćemo u godinama ispred nas imati priliku da govorimo o efektu koji smo uspjeli da postignemo zahvaljujući upravo ovakvim manifestacijama, novim prilikama i konkursima koje će se nuditi ženama kako na lokalnom, tako i državnom nivou. Bez ekonomski snažne žene mi ne možemo imati ni ravnopravnu ženu u crnogorskom društvu - naglasila je zamjenica gradonačelika dr Slađana Vujačić, otvarajući sinoć na Trgu Bećir-bega Osmanagića Sajam podgoričkih preduzetnica, kojim je Glavni grad počeo novu manifestaciju „Ženske priče“.
U sklopu ove manifestacije, pored Sajma podgoričkih preduzetnica, održaće se tri panel diskusije na temu položaja žena u društvu. 
 
0
Glavni grad posvećeno radi na očuvanju životne sredine
Edukovali građane - grad opremili kontejnerima!
       - Glavni grad je odlučio da u čast obilježavanja zaštite životne sredine podsjeti na projekat primarne selekcije otpada. Projekat primarne selekcije otpada započeli smo još 2018. i ono što je primjetno jeste da smo dobar dio teritorije grada pokrili infrastrukturom, odnosno polupodzemnim i nadzemnim kontejnerima, koji nisu slučajno dupli, podijeljeni su na korpe za suvu i mokru frakciju. Nakon jedne izuzetno dobre edukativne kampanje koju smo sproveli u vaspitno-obrazovnim ustanovama, Glavni grad nastavlja zajedno sa Sekretarijatom i privrednim društvom Čistoća da projekat realizuje u saradnji sa različitim udruženjima i organizacijama. Naša obaveza, kako propisana Zakonom , ali i obaveza prema zaštiti životne sredine, je da selektujemo otpad na mjestu njegovog nastanka - istakla je Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić i dodala da je primarna selekcija otpada ključna u zaštiti životne sredine. 
 
0
Od sjutra nove mjere koje je, na preporuku Instituta za javno zdravlje i Komisije za borbu protiv korona virusa, usvojio Savjet Vlade Crne Gore
Dozvoljene (polu)maturske - izleti i muzika uživo!
      - U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju se svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 lica, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Dozvoljavaju se i izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za 50 lica, uz obavezu organizatora - škole da odredi lice koje će biti odgovorno za putovanje propisanog broja lica i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera. ržavljanima zemalja članica EU i Izraela omogućava se bezuslovan ulazak u Crnu Goru...
Ovo su neke od novih mjera koje je, na preporuku Instituta za javno zdravlje i Komisije za borbu protiv korona virusa, usvojio Savjet Vlade Crne Gore. Važiće od sjutra do 18. 
 
3
Obustavljeni radovi na izgradnji Bulevara Veljka Vlahovića na Starom Aerodromu
Mašine gasi - neodgovorna vlada!
       - Uzalud sam, u više navrata, pisao min. Spajiću i Upravi javnih radova, i javno upozoravao da nam se ovo može desiti. Obustavljeni su radovi na izgradnji Bulevara Veljka Vlahovića na Starom Aerodromu, jer Vlada Crne Gore ne ispunjava finansijske obaveze predvidjene ugovorom - žalosno je konstatovao na Tweeteru gradonačelnik Podgorice dvr Ivan Vuković, koji jee i ranije upozoravao:
 
 
3
U sklopu SC “Morača”
Od sjutra - radi olimpijski!
       Otkriveni olimpijski bazen u sklopu SC “Morača” od sjutra biće otvoren za sve ljubitelje plivanja i plivačkih sportova. Svi zainteresovani će moći da koriste bazen - uz poštovanje epidemioloških mjera koje su propisane - od osam do 12 i od 14 do 19. 
 
3
Savjet DOO Lokalni javni emiter "Radio televizija Podgorica"
RTV startuje - 1. septembra!
   - Radio televizija Podgorica počeće rad 1. septembra, a tome će prethoditi priprema kompaktne programske šeme koja će sadržati i jutarnji program, hroniku Podgorice, prime time emisije itd. On je istakao da će televizija svakog dana imati sedam sati sopstvene produkcije - najavio je novoimenovani VD izvršnog direktora Rade Vojvodić na sjednica Savjeta DOO Lokalni javni emiter "Radio televizija Podgorica". 
 
2
"Milenijum" u "plavo-bijelom"
Za našu "Budućnost" - i novu titulu!
             U znak podrške KK "Budućnost Voli" povodom sjutrasnjeg meča finala ABA lige koji igraju protiv KK "Crvena zvezda" u Beogradu most "Milenijum: večeras i sjutra veče u plavo-bijeloj boji. Za našu "Budućnost" i novu titulu - najavio je Glavni grad. 
 
2
Otkriven spomenik Jeleni Savojskoj, jednoj od najznačajnijih žena u crnogorskoj istoriji, dobrotvoru, svestranoj umjetnici
Princeza se - simbolično vratila!
       - Umijem vrlo dobro da govorim francuski, kao i ruski i engleski, ali to od mene ne čini Francuskinju, ni Ruskinju, niti Engleskinju. Ja sam kršna Crnogorka”, rekla je Jelena Petrović Savoja u Parizu 1895. godine, iste one kada je upoznala svog budućeg supruga, kasnije italijanskog kralja Vitorija Emanuela III. Istorija nije bila nježna prema nama, u krv nam se utkala sudbina predaka. Ratovi, osvajači, nesreće, siromaštvo i bolesti… sve je ovaj krš doživio, i uspio da preživi. Mnogo žrtava je dato, i na koncu “tvrdoglavo smo opstali” kako su o nama prije dva vijeka pisali, o maloj naciji tvrdoglavih, koji su ponosno za svoju zemlju ginuli. Uprkos svemu, uprkos najezdi jačih, uspjeli smo ono što mnogi nijesu mogli. Uspjeli smo da suze prkosom nadjačamo i očuvamo ono što nam pripada. Zemlju smo dušom branili, zato nam je toliko sveta - ukazala je zamjenica gradonačelnika Glavnog grada dr Slađana Vujačić na otkrivanju spomenika Jeleni Savojskoj, jednoj od najznačajnijih žena u crnogorskoj istoriji, dobrotvoru, svestranoj umjetnici, princezi i italijanskoj kraljici na površini između dvorca Petrovića na Kruševcu i Dječijeg parka. 
 
2
Glavni grad 21.maj obilježava brojnim svečanim aktivnostima
Podgorica dobila nmost - i saobraćajnicu od preko 15 miliona!
- U pitanju je najznačajniji objekat iz oblasti putne infrastrukture koji je realizovan na teritoriji glavnog grada u proteklih desetak godina, vrijedan preko 15 miliona eura, koji je Glavni grad finansirao u cjelini. Jugozapadna obilaznica ima višestruki značaj, ne samo za Podgoricu, nego i za Crnu Goru kao dio budućeg prstena oko glavnog grada - ukazao je gradonačelnik Glavnog grada dr Ivan Vuković, koji je danas - sa saradnicoma u prisustvu delegacija gradova Skoplja i Sarajeva, kao i gradonačelnika Prijestonice Cetinje, predsjednika Opštine Bar - obišao završene radove na izgradnji Jugozapadne obilaznice- najvrednijeg projekta u oblasti putne infrastrukture u protekloj deceniji.  
 
2
Počela izgradnja škole u Tološima
Ulaganje u znanje - da država vječno traje!
             - U nekim planovima ova škola postoji već dvadesetak godina i izuzetno smo ponosni na to što smo zahvaljujući vrijednoj donaciji porodice Ubović, kompanije "Bemax", mi danas krenuli u izgradnju ove škole. Ona će do početka naredne školske godine biti potpuno završena i opremljena. Kapacitet škole je 1200 učenika, osim škole dobićemo i novu fiskulturnu salu, tako da će Tološi izgledati potpuno drugačije od danas za godinu dana. Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat i mislimo da je ovo najbolja moguća poruka koju možemo poslati danas, jer samo ulaganjem u znanje i nove generacije možemo učiniti da naša država vječno traje. Neka nam je srećna nova škola i neka nam je srećan Dan nezavisnosti - naglasio je gradonačelnik Poodgorice dr Ivan Vuković, koji je danas - sa Andreom Ubović - položio kamen-temeljac izgradnju osnovne škole u Tološima.
Riječ je o vrijednoj donaciji porodice Ubović koja je, u znak sjećanja na njihovu nedavno preminulu Novku Ubović - majku, babu i istaknutog prosvjetnog radnika, poželjela da donira novac za gradnju nove škole u Podgorici.  
 
1
Otvoren park posvećen Đorđu Balaševiću
Da traje uspomena - kao Đoletova pjesma!
       - Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Đorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osjećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili riječi da opišemo taj osjećaj tuge. Stoga smo osjećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao, i nama nešto mlađima ali i onim starijima, odlučili da se panonskom mornaru odužimo, ne riječima nego djelom. Bilo je tu raznih ideja. Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju dugo, a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje vječno - naglasio je dr Ivan Vuković, gradonačelnik Glavnog grada, otvarajući sinoć park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.
Simbolično, kao u Balaševićevoj pjesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah", dr Vuković i direktorica gradskog preduzeća "Zelenilo" Daca Popović, na njegov rođendan posadili su orah. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|