1
Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada, povodom Dana oslobođenja Podgorice
Spremna za - novi razvojni zamajac!

       - Prethodnih osam mjeseci smo, nekada danonoćno, ali često medijski nezapaženo, radili na stvaranju planova i pretpostavki za period intenzivnog razvoja Podgorice koji smo obećali i koji ćemo ostvariti. Da bi uporno i posvećeno iznijeli taj proces, kontinuirano ulažemo napore kako bi odgovorno i savjesno prevazilazili tekuće prepreke, bez potrebe da senzacionalizmom ubiremo političke poene, i nalazimo izgovore, vjerujući da je odgovornost isključivo na ovoj upravi da se izbori sa izazovima svake vrste. Nijesmo dozvolili da izostanak institucionalne kompaktnosti i posljedice nedovoljno odgovornog upravljanja, postanu dio našeg pristupa rukovođenja gradom, već radimo na trajnoj promjeni te paradigme, primjenjujući principe dobrog upravljanja u cilju jačanja institucija sistema“, kazala je Injac. „Uz priznanje svim zaposlenima u Glavnom gradu koji su period za nama obilježili rezultatima i odgovornošću, i zahvalnost na saradnji odbornicima u Skupštini GG, još jednom upućujem srdačne čestitke povodom Dana naše Podgorice - Dana oslobođenja“ - zaključila jsloe gradonačelnica Olivera Injac obraćanje na svečanoj sjednici Skupštine, povodom Dana oslobođenja Podgorice.
Tradicionalno, uručene su nagrade "19.decembar", a ovogodišnji dobitnici su arhitekta Pavle Popović i grupa "Makadam".

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Dan oslobođenja Podgorice ističući da je zahvaljujući hrabrosti i žrtvi naših očeva i djedova, Podgorica je odbranjena od fašizma u jednoj epskoj borbi koja je na tlu Evrope otpočela upravo u našoj zemlji. "Cijena naše odbrane bila je veoma visoka. Podgorica je slobodu dočekala gotovo sravnjena sa zemljom, uz ogromne gubitke ljudskih života, ali snažan duh njenih žitelja nije bio ni okrznut. Poslije ratnika i književnika, na scenu stupili neimari koji su iz pepela podizali novi grad. Jedan od njih, u kasnijem poslijeratnom periodu, pa sve do ovih dana, bio je i arhitekta Pavle Popović, kojem ćemo danas uručiti najveće priznanje Podgorice za sve što je uradio za urbanizam i arhitekturu našeg grada”, kazala je Borovinić-Bojović. Ona je poručila da je na ljudima koje su građani birali da upravljaju gradom u stvaraju bolje uslove za život svih njegovih stanovnika. Da bismo u tome uspjeli, svi mi koji predstavljamo građane, moramo da međusobno razgovaramo i sarađujemo. Proteklih više od osam mjeseci od konstitusanja novog saziva, uspjeli smo da Skupštinu Glavnog grada profilišemo kao instituciju živog, kvalitetnog i što je najvažnije - produktivnog dijaloga. Parlament Podgorice postao je mjesto odakle kreću brojne inicijative i impulsi u pravcu realizovanja aktivnosti koje cijelo društvo vuku naprijed. Još jednom ću naglasiti da je naša najvažnija društvena potreba sveobuhvatni dijalog, koji će, praćen istinskim međusobnim poštovanjem, dovesti do prevazilaženja polarizacije u društvu", kazala je Borovinić Bojović.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Dan oslobođenja Podgorice važan za cijelu Crnu Goru.
- Do temelja razorena, preko 70 puta bombardovana Podgorica je na koljenima dočekala svoju slobodu bez više hiljada stanovnika koji su stradali u toku okupacije. U decenijama koje su uslijedile Podgorica je postala društveno-ekonomski centar Crne Gore. Jedan za drugim nicali su privredni giganti. Podgorica je, u tom periodu, postala i saobraćajni centar. Osnivanjem CNP-a i univerziteta postaje naučno-kulturni centar Crne Gore", rekao je Milatović. Kazao je da su dinamične promjene u poslednjih 30 godina uslovljavale razvoj Podgorice. “ Danas, ispunjeni emocijom prema gradu u kojem živimo moramo biti svjesni da ono što danas ostavimo Podgorici, ostaje generacijama koje dolaze. Istinski prepoznajem moral i zamajac nove gradske uprave, koji će sigurno donijeti novu viziju i razvojnu etapu Glavnog grada - poručio je Milatović.
Posjeta : 73