Brze Cinjenice - Grad

0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovića na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori
SPC dio najopakijeg instrumentarija - meke moći Rusije!
       - Promjena vlasti na način na koji se dogodila, u promijnjenim geo-političkim okolnostima, gdje nijesmo samo mi propustili da registrujemo o kakvom se uplivu u izborni i politički proces Crne Gore radi, nego su to propustili da vide i naši zapadni partneri jer smo tada diskutovali jesu li ugrožena vjerska prava vjernika SPC, a propustili smo da vidimo da je SPC i tada kao i danas zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom dio najopakijeg instrumentarija meke moći Rusije na Zapadnom Balkanu. Danas svi to vidimo, nema razlike u stavoviima Podgorice i Brisela, ali nemamo ne samo odgovor nego nemamo ni izvinite za ono što je bio 30. avgusta 2020. Danas se suočavamo sa tim u izmijenjenim geopoltičkim okolnostima, u okolnostima izrazite agresije i u uslovima nepokolebljive implementacije ruske doktrine destrukcije prema Evropi, u ovom slučaju na Zapadnom Balkanu, dobili smo vlast koja nam šalje kontinuirane poruke da ih ne zanima Evropa. Dobili smo vlast koju zanimaju neki drugi interesi.Nažalost danas imamo vlast koja je prije sklona da slijedi velikosrpske interese i koja je sklona da slijedi ruske interese koji se implementiraju kroz ideologiju velikosrpstva u regionu Zapadnog Balkana nego da slijedi evropske interese. Svi zajedno, prije svega crnogorska javnost mora daodluči pta je njen interes za budućnost. Dominantna odgovornost je na nama. Volio bih da nemamo asistiranja koja u osnovi imaju za potrebu politički inženjering u Crnoj Gori, da možemo mirno da odlučujemo o svojoj budućnosti. Mi moramo da odlučimo da li će naša budućnost biti evropska ili antievropska - naglasio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovića na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori. 
 
0
Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na ispraćaju crnogorskih spasilaca za Tursku
Kompletna Crna Gora - stala je uz Tursku!
- Ponosan sam na tim za pretragu i spašavanje koji se odmah odazvao i iskazao spremnost da u ovako teškom trenutku pođe u Tursku, pomogne unesrećenima da saniraju posledice, da ukažu pomoć onima kojima je najpotrebnija. Takođe, zahvaljujem se pripadnicima Službe zaštite i spašavanja koji su bii spremni da krenu na put, ali zbog procedura i mogućih rotacija, ostali su u zemlji. Zahvaljujem se i građanima koji su se javljali, htjei da pođu u Tursku, takođe da pruže pomoć. Timovi UP i UP obučeni za posebne pretrage bii su spremni da pođu na put i stavili su se na rasplaganje. Spremni su i službenici Vojske Crne Gore, imamo značajan odziv i spremnost medicinskog osoblja, ljekara. Dakle, kompletna Crna Gora stala je uz Tursku, turski narod i pokazali da su kada je najpotrebnije, oni su tu da prvi priteknu u pomoć - ukazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na ispraćaju crnogorskih spasilaca za Tursku. 
 
0
Predsjednik Crne Gore uz najviše državne počasti dočekao predsjednicu Republike Kosovo
Zajedno za - integracije i stabilnost!
- Istina je da se sastajemo u izuzetnom vremenu za cijeli kontinent. Drago mi je da je sastanak u prijateljskoj državi. Naši građani gledaju naprijed, ka svijetlijoj budućnosti, da nastavimo re u eur ka članstvu u EU. Nažalost, ne dijele svi naši susjedi ovu viziju. Jedna država omogućila je da se otvori put malignom uticaju u našem regionu. Prateći politiku prijazelja Putina, ta zemlja Crnu Goru i Kosovo vide privremenim projektima. Puna inzegracija Kosova i Crne Gore u euro-atlantske strukture je neophodnost. Integracije su uslov za stabillnost Zapadnog Balkana. Prije 23 godine u ovu zemlju došla kao iybjeglica, a sada kao predsjednica koja želi obje države u NATO i EU: Hvala vam na podršci i tada i sada - istakla je predsjednicu Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu, koju je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao uz najviše državne počasti.  
 
0
Obraćanje predsjednice Skupštine Crne Gore povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka
Protiv pošasti - preventivom i jedinstvom!
- Rak je bolest modernog doba koja pogađa sve generacije. Iz tog razloga, treba učiniti sve što je moguće, kroz preventivne preglede, brigu o sebi i zdrav način života, da ove bolesti bude što manje. Svako može dati doprinos i preduzeti konkretne korake u cilju smanjenja rizika od raka za sebe, svoje najbliže, zajednicu, kao i globalno.
Iako raspoložemo skromnim sredstvima i resursima i često smo podijeljeni oko mnogih pitanja, moramo uložiti napore i složiti se oko tako važnih stvari kao što je zdravlje naših građanki i građana.
Crna Gora mora biti jedinstvena u cilju davanja adekvatnog odgovora na ovu pošast. Krajnje je vrijeme - zaključila je predsjednica Skupštine Crne Gore Gordana Đurović u obraćanju povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka: 
 
0
"StripSubota" JU NB „Radosav Ljumović“
Radionica stripa i ilustracija!
Radionicu stripa i ilustracija "StripSubota" JU NB „Radosav Ljumović“ organizuje sjutra od 11 do 12,30.
Radionica je besplatna i namijenjena je uzrastu od 11 godina i više. Od materijala za crtanje potrebno je donijeti školski pribor (olovke, drvene bojice, flomastere, gumice), svesku bez linija ili blok za crtanje.
Predavač na radionici je Luka Cakić, crnogorski strip autor.  
 
1
Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada danas je raspisao Konkurs za sufinansiranje sportskih subjekata na teritoriji Podgorice
Sportskim organizacijama - 250 000!
- Na ovaj Konkurs se mogu prijaviti sve sportske organizacije registrovane u Podgorici, izuzev onih najistaknutijih klubova, kao i klubova čiji je osnivač Glavni grad, kojima su Budžetom usvojenim krajem prošle godine, opredijeljena određena sredstva.
Odlukom o finansiranju sporta u Glavnom gradu, definisano da će Konkursom biti opredijeljeno 80% novca za profesionalni sport, 15% za sport osoba sa invaliditetom, 3% za sportsko rekreativna društva i 2% za netakmičarski sport - istaknuto je iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada danas je raspisao Konkurs za sufinansiranje sportskih subjekata na teritoriji Podgorice.  
 
1
U cilju obogaćivanja ponude za turiste i građane Podgorice tokom zimskih mjeseci
Besplatno na skijanje!
       U cilju obogaćivanja ponude za turiste i građane Podgorice tokom zimskih mjeseci i generisanja što boljih rezultata zimske turističke sezone, Turistička organizacija Glavnog grada, Nacionalna turistička organizacija i Privredna komora, u saradnji sa Skijalištima Crne Gore, organizuju besplatan prevoz od Podgorice do ski centra Kolašin 1600, dva puta nedeljno, naredna dva mjeseca. 
 
1
Crnogorski rukometaši u statistici prve faze SP
Anđelić najbolji asistent - Simić drugi golman!
             Među petoricom najboljih strijelaca Svjetskog prvenstva nakon prve faze takmičenja su dvojica crnogorskih reprezentativaca - Branko Vujović sa 25 golova (sve ih je dao iz igre, uz procenat šuta 68 odsto, i uz 11 asistencija), i Miloš Vujović sa 24 pogotka (osam iz g, devet iz sedmeraca).  
 
1
U 11. kolu grupe "B" 7Days Euroupa KK "Budućnost Voli" dočekuje psljednjeplasirani "Slask"
Do pobjede - bez opuštanja!
- Dobro što nam poslije onakve utakmice protiv "Crvene zvezde", u goste dolazi, bez ikakve želje za podcijenjivanjem, ekipa koju smo u prvom dijelu na njihovom terenu dobili sa 40 razlike. To naravno nije poziv na ležerniji pristup, jer samo maksimalnim zalaganjem na svakoj utakmici stiče se navika "pobjednika" a to nam je neophodno da bi zadržali oreol jedne jake evropske ekipe, koji nosimo zadnjih godina - poručuju iz KK "Budućnost Voli", koja večeras od 18,30, u 11. kolu grupe "B" 7Days Euroupa dočekuje psljednjeplasirani "Slask". 
 
1
Rekli su - advokat Branislav Lutovac u emisiji "NAGLAS - Ustavni sud-dogovor ili prekid pregovora sa EU?" TV Crne Gore
Dobro se - sakrili?!
          - Potpuno začuđujuće je da od 3. septembra, otkad je nastala ova ustavno-pravna kriza, da se ne pojavi nijedan profesor Ustavnog prava da iznese svoje stručno mišljenje. Znači, ne samo da im je mjesto bilo ovdje u studiju, nego je sigurno jedan od profesora Ustavnog prava trebao da bude na čelu Ustavnog suda. Svuda u regionu, u najvećem broju slučajeva predsjednici Ustavnog suda su profesori Ustavnog prava. To ima svoju težinu. Začuđujeće je da niko iz CANU za ovaj period se ne javi, a oni sigurno imaju eksperte, da pomogne javnosti, a i političarima. Ima u latinskom pravu izreka "Ko se dobro sakrio, dobro je preživio". Neću da govorim da je neko od njih tu izreku imao u vidu. Mislim da je javni diskurs u Crnoj Gori očekivao njihova mišljenja - ukazao je advokat Branislav Lutovac u emisiji "NAGLAS - Ustavni sud-dogovor ili prekid pregovora sa EU?" TV Crne Gore. 
 
1
Bio je specijalista psihijatrije
Umro Borislav Mitrić!
Neuropsihijatar Borislav Mitrić preminuo je u 76. godini.
Rođen je u Nišiću, a Medicinski fakultet završio je u Beogradu.
Sahrana Mitrića obaviće se sjutra na gradskom groblju Čepurci u Podgorici.  
 
1
U izboru renomiranog “Handball planeta”
Vujović drugo lijevo krilo - na svijetu!
Crnogorski reprezentativac Miloš Vujović osvojio je drugo mjesto u izboru renomiranog “Handball planet-a” za najbolje lijevo krilo na svijetu u 2022. godini.
Iako je u anketi čitalaca specijalizovanog sajta imao najviše glasova, na kraju je presudio novinarski žiri.
Sa 34 boda laureat je Hampus Vane, član Barselone i reprezentativac Švedske. 
 
0
Zbog povreda izazvanih pirotehničkim sredstvim
Desetogodišnjaku amputirana šaka!
          - Desetogodišnjem djetetu sinoć je u Podgorici amputirana šake zbog povreda koje su izazvane pirotehničkim sredstvima. I njegv brat zaradio je težu povredu šake - napomenuo je ljekar Nemanja Bečić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, u kojem je napadnut zaposleni prilikom pružanja pomoći.
- U pitanju je povreda šake sa većom traumom petog prsta. Upućen je u Institut za bolesti djece na dalje liječenje - objasnio je Bečić za Portal RTCG. 
 
0
Gradonačelnik Podgorice najavio
Nova knjižara - kod Osnovnog suda!
- Nakon one u Ulici slobode, naš grad dobio je još jednu knjižaru, u zgradi Čelebić, pored Osnovnog suda. Knjižaru ćemo svečano otvoriti poslije božićnih praznika - najavljuje gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, čestitajući Sanji Vojinović i Agenciji za stanovanje Podgorica. 
 
0
Oslazak legende narodne muzike u 73. godini
Preminuo Zoran Kalezić!
    Legenda narodne muzike Zoran Kalezić, preminuo je u 73. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Novu godinu građanima Crne Gore
Odblokirati reforme i - ubrzati evropski put!
- Siguran sam da imamo želje, energije i potencijala da zaustavimo daje devastiranje temeljnih vrijednosti, da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionanu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i oganizovanjem vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo mogi formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomianih ekonomskih i g društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore. Za takav pristup imamo opredjeljenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera . To uliva optimizam da ćemo u godini koja je pred nama vratiti zemlju u okvire stabinog razvoja i stvvaranje uslova za reano održiv bolji život svih naših građana i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja - optimistički je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Novu godinu građanima Crne Gore:

 
 
3
Skupština Glavnog grada usvojila Budžet Gavnog grada vrijedan 106,5 miliona eura
Na računu ostavili - 20 miliona!
- Imaćemo i danas dodatni priliv, tako da je izvjesno da će biti realizovan od preko 120 miliona eura. Iako je i kapitalni budžet realizovan u rekordnom odnosu koji će premašiti 50 miliona, mi ćemo na računu 31. decembra imati 20 miliona eura. To je novac koji se koristi isključivo za dobrobit naših građana i našeg grada jer smo u međuvremenu isplatili poslednju platu i obeveze po osnovu nabavke novih autobusa - naglasio je u poslednjem obraćanju kao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada na kojoj su odbornici usvojili Budžet Gavnog grada vrijedan 106,5 miliona eura.  
 
2
Tržnice i pijace
Tokom praznika - radiće skraćeno!
    Tržnice i pijace u Glavnom gradu tokom praznika - 01, 02, 03, 06, 07 i 08. januara - radiće skraćeno!
Zelene pijace od 06.00 do 15.00 sati, pijace za prodaju mješovite robe od 08.00 do 15.00 sati", navode u saopštenju.
Uobičajeno radno vrijeme će biti na Kamionskoj pijaci od 04.00 do 21.00 sati.
Stočna pijaca je otvorena ponedjeljkom i četvrtkom od 06.00 do 13, a pijaca za prodaju upotrebljavane robe od petka do nedjelje od 06.00 do 14.
 
 
2
Na Velikoj pijaci u Tržnom centru “Pobrežje”
“Novogodišnja čarolija” - danas od 10!
- Deda mraz će sa svojim pomoćnicima zabavljati naše najmlađe sugrađane, uz pjesmu, igru i prigodnu predstavu - najavljuju “Novogodišnja čarolija”, koja jutros u 10 počinje na Velikoj pijaci u Tržnom centru “Pobrežje”.
- Na Velikoj pijaci održavaju se Novogodišnji i Božićni pazar gdje se prodaju raznovrsni ručno rađeni ukrasi. Pazar je otvoren do 6. januara - podsjećaju iz Glavnog grada. 
 
2
Politički analitičar dr Danilo Kalezić u emisiji "Aritmija",na Gradskoj TV o 2022. u Crnoj Gori
Godina raspada - za jedinicu!
       - Godinu bih od 1 do 5 ocijenio jedinicom i nije to strogoća, više je objektivnost. U javnosti se odomaćila riječ deestrukcija i kada se neka riječ toliko koisti i postane dio standardnog narativa, ona gubi smisao. U potrazi za novom riječju koja bi opisala crnogorsku situaciju, prije svega političku, možda bi najbolji termin bio raspadanje. Sve se oko nas u društvenom i političkom smislu raspada i to nije suviše pesimistička ocjena - ukazao je politički analitičar dr Danilo Kalezić u emisiji "Aritmija", urednice Tamare Nikčević na Gradskoj TV.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|