0
Predsjednik Crne Gore uz najviše državne počasti dočekao predsjednicu Republike Kosovo
Zajedno za - integracije i stabilnost!

- Istina je da se sastajemo u izuzetnom vremenu za cijeli kontinent. Drago mi je da je sastanak u prijateljskoj državi. Naši građani gledaju naprijed, ka svijetlijoj budućnosti, da nastavimo re u eur ka članstvu u EU. Nažalost, ne dijele svi naši susjedi ovu viziju. Jedna država omogućila je da se otvori put malignom uticaju u našem regionu. Prateći politiku prijazelja Putina, ta zemlja Crnu Goru i Kosovo vide privremenim projektima. Puna inzegracija Kosova i Crne Gore u euro-atlantske strukture je neophodnost. Integracije su uslov za stabillnost Zapadnog Balkana. Prije 23 godine u ovu zemlju došla kao iybjeglica, a sada kao predsjednica koja želi obje države u NATO i EU: Hvala vam na podršci i tada i sada - istakla je predsjednicu Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu, koju je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao uz najviše državne počasti.

- Kosovo I Crna Gora dijele ne samo partnerstvo na bilateralnom nivou, već i posebno prijateljstvo naših građana. Sigurna sam da će ova posjeta doprinijeti poboljšanju naših odnosa. Bilo mi je zadovolljstvo da razgovaramo o izvanrednom potencijalu za unaprijeđenje međudržavne saradnje Kosova i Crne Gore kao dvije susjedne države koje su miroljubive dijele iste vrijednosti i koje vide region u cjelosti integrisan u evro-atlantske strukture. Kao dvije nezavisne, suverene zemlje naši odnosi su još posebniji zbog međuljudskih odnosa, ali kao rezultat angažmana albanske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske na Kosovu koje nastavljaju da kreiraju nove snažne mostove između nas. Naročito sam srećna što smo potvrdili zajedničko interesovanje za poboljšanje saradnje u svim oblastima - ekonomiji, turizmu, pobolj[anju infrastrukture, kulturi,obrazovanju...- dodala je Osmani.
- Ubijeđen sam da će frekvencija i iskrenost dijaloga doprinositi unaprijeđenju kvalitetnog dobrosusjedstva, da će značiti da smo u punoj mjeri posvećeni evropskim i evro-atlantskim ciljavima, da će doprinijeti unaprijeđenju međudržavne saradnje. Naše je uvjerenje da je nestabinost deficit ovog evropskog regiona i možemo ga jedino otklanjati putem integracija. Uvjereni smo da je to jedini put kojim možemo utvrditi stabilnost, a time i demokratski i ekonomski prosperitet. U tom kontekstu veoma razumijemo ambiciju Kosova da bude član SE, inicijativu da dobiju kandidatski status u EU, njihovu najavu da žele da budu dio Partnerstva za mir. Snažno ih podržavamo, to je ispravan cilj. Jedino tako možemo riješiti problem koji nas istorijski opterećuje. Nestabilnost je reputacija po kojoj se, nažalost, prepoznaje Zapadni Balkan - naglasio je Đukanović.
Nakon ceremonije dočeka, upisivanja u knjigu gostiju, predsjednik Đukanović i predsjednica Osmani Sadriu su imali i tęt-ŕ-tęt razgovor nakon čega će uslijediti sastanak delegacija dvije države.






Posjeta : 170