Brze Cinjenice - Grad

1
Sjutra je posljednji dan "Podgoričkog pazara"
Pazar "cvjeta" - i na proljeće?!
- Danas smo se družili na ‘Pazaru’ …
Nakon gotovo dva mjeseca, sjutra je posljednji dan zabave na trgu. I posjetioci i zakupci kažu da je, uprkos hladnom vremenu posljednjih dana i činjenici da, zbog epidemioloških mjera, nijesmo imali muzički program, ovogodišnji ‘Pazar’ bio odličan.
- Danas smo čuli i prijedlog da Glavni grad organizuje nešto slično na proljeće - napisao je na FB gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i zapitao sugrađane:
- Šta mislite? 
 
1
Uređen još jedan djelić umjetničkog mozaika grada
Kod Trga Argentina - oslikali Hajdana i Stefan!
U blizini Trga Argentina, umjetničkom vizijom mladih crnogorskih umjetnika Hajdane Kostić i Stefana Bulatovića, uređen je još jedan djelić umjetničkog mozaika grada.
Turistička organizacija Podgorice, uz podršku Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, i u ovoj godini nastavlja da doprinosi misiji uljepšavanja i urbanizovanja na kojoj Glavni grad Podgorica aktivno radi.
Ideja je da se Podgorici podari moderna i urbana scena nalik na one koje možemo vidjeti u velikim svjetskim metropolama. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića
Do naprednog društva - uvažavanjem prava i razlika!
       - Jasno je da je danas našem društvu potrebno više razumijevanja i saradnje, na temelju vrijednosti koje nas ujedinjuju, bez obzira na sve naše razlike i posebnosti. U prvom redu, to je jačanje i zaštita univerzalnih ljudskih prava i sloboda. Stoga su nastupajući sveti dani prilika da podsjetimo sve koji na to zaboravljaju, da je poštovanje civilizacijske, kulturne i istorijske različitosti neodvojivi dio našeg građanskog i državnog integriteta, garant naše sigurne budućnosti.
Samo uvažavanjem i poštovanjem prava svih crnogorskih građana, može se graditi otvoreno i napredno društvo, srećnih i slobodnih ljudi koji svoje životne izbore temelje na znanju, tradiciji, sposobnosti i kreativnosti. Društvo utemeljeno na moralnim i etičkim načelima, u kom poštujemo sebe i druge, ali i drugi poštuju nas. Društvo koje brine o dobru čovjeka i dobru Crne Gore kao istinski građanske države - Predsjednik Milo Đukanović uputio čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. 
 
1
Povodom Dana Glavnog grada – 19. decembra, Turistička organizacija Podgorice organizuje „Podgoričku noć"
Grad slavi - tri dana!
Povodom Dana Glavnog grada – 19. decembra, Turistička organizacija Podgorice večeras organizuje tradicionalnu manifestaciju „Podgorička noć.
Već u 16 posjetioce očekuju specijalni popusti u ugostiteljskim objektima širom Podgorice, a pravi podgorički ugođaj upotpuniće muzika sa talasa Gradskog radija, pjesme stare i nove Podgorice. U večernjim satima muzički program uz degustaciju podgoričkih specijaliteta biće organizovan u hotelu „Podgorica“ i restoranima „100 Manira“ i „Forest“.
 
 
1
Žiri za dodjelu Nagrade "19. decembar" za 2021.
Sneži, "Zelenilu" i - posthumno Preleviću!
Nagrade “19.decembar” za 2021. tradicionalno će biti uručene na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada posthumno dr Radomir Rajo Prelević, dipl. pravnik, humanista; za uspješan doprinos funkcionisanju Fondacije za razvoj Kuča ″Marko Miljanov″; ″Zelenilo″ d.o.o. Podgorica, za odgovoran i profesionalan pristup aktivnostima, koje se odnose na uređenje javnih zelenih površina u Glavnom gradu; mr Snežana Burzan Vuksanović, direktorica JU Kulturno- informativni centar ”Budo Tomović”; za zasluge na osnovu izvanrednih rezultata koje je postizala i postiže u razvoju i afirmaciji kulture glavnog grada, ali i Crne Gore. 
 
3
Glavni grad, Kuća zdravlja, NVO CAZAS i NVO "Juventas"
Kampanja za - prevenciju HIV/AIDS!
       Pod sloganom „Stavimo tačku na nejednakosti. Okončajmo AIDS. Zaustavimo pandemije“ Glavni grad, Kuća zdravlja, NVO CAZAS i NVO "Juventas" zajedno - povodom Svjetskog dana borbe protiv side, koji se obilježava širom svijeta prvog decembra sa ciljem podizanja svijesti o važnosti kontinuirane prevencije i pristupa efikasnom liječenju - realizovaće kampanju usmjerenu na promociju prevencije HIV/AIDS, testiranja i podizanja svijesti.
Kampanja ovim povodom počeće 1. decembra i realizovaće se kroz više partnerskih aktivnosti tokom decembra.  
 
2
Novi dnevni presjek slučajeva infekcije SARS-CoV-2
Dvoje preminulo - novopozitivnih 340!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 651 uzorak na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 340 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljena su dva smrtna ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz opština Nikšić (1) i Herceg Novi (1). Među preminulima mlađi je imao 40, a stariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 412 pacijenata.  
 
1
Na Trgu nezavisnosti
Počeo Pazar!
- Počeo je Pazar! Zoe Aleksić, naša sugradjanka stara 3 mjeseca, upalila je svjetla na Trgu nezavisnosti. Večeras je sve bilo u znaku radosti, ljubavi, dobre energije… nadam se da ćemo, uz poštovanje epidemioloških mjera, skupa uživati sve do 15.01. - napisao je na FB gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković o otvaranju tradicionalne manifestacije na Trgu nezavisnosti.
Prošle godine Pazara nije bilo zbog epidemiološke situacije, a sada je otvoren uz poštovanje mjera Instituta za javno zdravlje Crne Gore. 
 
1
Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada organizuje bespllatne radionice za djecu
Zajedno maštaju - i stvaraju!
- Cilj radionice je stvaranje pozitivnih asocijacija na novogodišnje praznike. To je, istovremeno, i podsticaj da djeca na kreativan način izraze maštu, požele i prisjete se svega lijepog što im se desilo u protekloj godini - ističe Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i poziva djecu od 8 do 12 godina da zajedno maštaju i stvaraju od 11 do 12,30 u Biblioteci "Radosav Ljumović".
U stvaranju umjetničkih radova i predmeta, inspirisanih novogodišnjim praznicima, pomagaće im mentorke Danijela Nela Darmanović Mahmutović, akademska slikarka i profesorica, i Dragana Koprivica, grafička dizajnerka.  
 
1
Povodom obilježavanja 30 godina od rađanja ideje o stvaranju "Republike Zabjelo"
Za svaku godinu - zasađena po sadnica!
       - Povodom 30 godina, zasadili smo 30 različitih sadnica odraslog drveća, između ostalog i sadnice murve koje neće praviti plodove, odnosno neće na taj način ugrožavati kvalitet i komfor lokalne sredine. Ono što valja naglasiti da je u mandatu ove gradske uprave rekonstruisan niz saobraćajnica, zasadili smo nove drvorede i nastojali da u cjelosti poboljšamo uslove života”, istakao je Vuksanović, dodajući da je za narednu godinu na prostoru gdje su danas zasađene sadnice planirano dodatno uređenje prostora i formiranje novih sadržaja za djecu - glavni administrator Vuksan Vuksanović iskazao je zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja povodom 30 godina neformalne inicijative, odnosno grupe Zabjelo Republika i podsjetio da je gradska uprava u proteklom periodu posvećeno radila na unapređenju kvaliteta života u ovom dijelu grada. 
 
1
Rekli su - predsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Zdravko Krivokapić
Raste mi - broj antitijela!
- Ne znam zašto je takav fenomen kod mene, ali kod mene raste broj antitijela. Na osnovu svega što znam, čitajući literaturu, to bi se faktički svelo na marketinški potez. Nikad se nisam bavio marketingom, ni političkim ni ličnim, ni bilo kojim drugim. Onoga trenutka kad taj broj antitijela spane bar ispod stotinu, sigurno ću preduzeti odgovarajuće koreorake - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Zdravko Krivokapić. 
 
0
Pošto ni poslije četiri mjeseca nema odgovora na zahtjev o kreditnom zaduženju
Grad kupuje - autobuse!
- Za te namjene opredijelili smo 2 miliona eura što je, prema našim procjenama, dovoljno za kupovinu izmedju 12 i 15 novih autobusa (klimatizovanih, ekološki prihvatljivih, prilagodjenih osobama s invaliditetom…). Na taj način, obezbijedićemo kvalitetnu uslugu našim sugradjanima koji koriste javni prevoz u širem gradskom jezgru - naglasio je na FB gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković. 
 
0
Gradska televizija obratila se javnosti povodom nastavka pritisaka vlasti na slobodu izražavanja
Atak na - slobodu misli i govora!
          Postupak Višeg državnog tužilaštva u Podgorici predstavlja nedopustiv atak na slobodu misli i govora, te prava na slobodan rad medija i novinara, koji su garantovani Ustavom Crne Gore, pozitivnim propisima i međunarodnim aktima čiji je potpisnik Crna Gora - povodom nastavka pritisaka vlasti na slobodu izražavanja, Gradska televizija obratila se javnosti saopštenjem koje prenosimo integralno:    
 
0
Turistička organizacija Podgorice, uz podršku CEDIS, nastavlja sa kreiranjem umjetnosti na ulicama glavnog grada
Ummjetnici ilustrovali - ormariće za struju!
    - Umjetničke intervencije obogaćuju prostor, čine ga jedinstvenim, daju mu život i ritam. Baš zato, odlučili smo da neophodne, a vizuelno neprivlačne ormariće za elektro instalacije u pješačkim zonama ucinimo atraktivnim i damo im neko novo i ljepše ruho - napominju iz Turističke organizacije Podgorice, koja uz podršku CEDIS, nastavlja sa kreiranjem umjetnosti na ulicama glavnog grada.
U ovoj akciji Turističke organizacije Podgorice, mladi umjetnici Hajdana Kostić i Stefan Bulatović, svojim ilustracijama sa simbolima Podgorice i podgoričkog života uljepšali su dio u Bokeškoj ulici i stazu kod pješačkog mosta “Gazela”.  
 
3
Završeni radovi na izgradnji sportsko-rekreativne zone na Staroj Zlatici
Grad ispunio - obećano u avgustu!
- Ono što je bila kruna naših napora odnosi se na ovaj projekat, čijom smo rezalizacijom na 12.500 m2 dobili prelijepi prostor, dominantno namijenjen mlađoj populaciji, ali i našim nešto starijim sugrađanima, sa brojnim sadržajima i dva sportska poligona - naglasio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, koji je sa saradnicima, obišao završene radove na izgradnji nove sportsko-rekreativne zone na Staroj Zlatici.
Ukupna vrijednost projekta izgradnje sportsko-rekreativne zone je 218.000 eura, od čega je 60.000 eura donacija kompanije "Bemax".  
 
2
Od posljedica koronavirusa, u 101. godini
Preminuo Branko Mamula!
       Bivši vojno-politički rukovodilac bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslevije, admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć od posljedica koronavirusa, u 101. godini.
- Branko Mamula učesnik je Narodnooslobodilačkog rata od 1941. i nosilac Partizanske spomenice. Briljantnu karijeru započetu u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici u kojoj je stekao čin admirala flote, zaokružio je obavljajući dužnost Načelnika Generalštaba JNA i ministra odbrane SFRJ. U Crnoj Gori, koja mu je postala druga domovina, živi nakon raspada bivše Jugoslavije, dajući nesebičan doprinos njenoj afirmaciji, razvoju i napretku. Ostao je dosljedan najboljim vrijednostima iz vremena antifašističke Narodnooslobodilačke borbe i socijalističke izgradnje Jugoslavije. Bezrezervno je integrisan u savremeno crnogorsko društvo, uz punu podršku ostvarenju strateških ciljeva savremene Crne Gore na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu - ukazao je nedavno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručujući odlikovanja povodom 13. jula - Dana državnosti istaknutih ličnosti za značajan doprinos u Narodonooslobodilačkoj borbi, kao i izgradnji i razvoju Crne Gore, obnovi njene nezavisnosti i afirmaciji u raznim periodima.  
 
3
U subotu nastavak manifestacije „Tradicija ukusa“
Na "Sastavcima" - starogradski zvuci!
          Koncert starogradske muzike, kao nastavak manifestacije „Tradicija ukusa“ i promocije pješačke kulturno-istorijske rute „Ljubavnom stazom do kulturnog identiteta Podgorice“, Glavni grad i Turistička organizacija Podgorice u subotu od 18 organizuju na "Sastavcima".
Nastupiće : FA „Budo Tomović“, Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Tanja Šeter, Edo Abdović, Klapa „Lanterna“, Esad Merulić, Milica Vojinović, Dejan Škuletić, Hamza Haverić, Amila Rastoder i Mićo Miranović. Sve izvođače će pratiti orkestar Janković, a program će voditi glumica Žaklina Oštir.  
 
2
Turistička organizacija Podgorice, povodom Svjetskog dana turizma, dijelia poklone u centru grada
Praznik obilježavaju - isticanjem ponude!
- Svjetska turistička organizacija UNWTO odlučila je da se ovogodišnji Svjetski dan turizma, 27. septembar, fokusira na Turizam za Inkluzivni rast. U susret ovogodišnjem Svjetskom danu turizma, Turistička organizacija Podgorice organizovala je niz aktivnosti sa ciljem isticanja bogate kulturno-istorijske i gastronomske ponude Glavnog grada, ali i podsjećanja na vrijednosti turizma i doprinos koji ovaj sektor daje održivom razvoju - saopštila je Turistička organizacija Podgorice, koja je danas dijelia poklone u centru grada. 
 
2
Turistička organizacija Podgorice
Kod Sat-kule - „Tradicija ukusa“!
- Sugrađani i posjetioci biće u prilici da degustiraju tradicionalne specijalitete, uživaju u predivnom ambijentu, te da ugođaj upotpune zvucima starogradskog melosa u izvođenju klape „Assa Voce“ - najavjuje Turistička organizacija Podgorice manifestaciju „Tradicija ukusa“, koju danas od 19 organizuje na Trgu vojvode Bećir bega Osmanagića, kod Sahat kule.
Manifestacija se organizuje sa ciljem promocije kulturno istorijskih lokaliteta i bogate gastro ponude Glavnog grada. 
 
1
Odbor DPS Glavnog grada snažno osuđuje napad na gradonačelmika u Zeti
"DF" pokazao nemoć - pred rezultatima!
- Aktivisti i funkcioneri DF su još jednom pokazali svu nemoć pred rezultatima i odnosom koji gradonačelnik i Glavni grad imaju prema Zeti od početka mandata - konstatovao je Odbor DPS Glavnog grada, koji "snažno osuđuje današnji sraman i kukavički napad, zetskoj i široj javnosti, poznatog šoviniste i nasilnika, Momčila Kukuličića na gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|