1
Crnogorski rukometaši u statistici prve faze SP
Anđelić najbolji asistent - Simić drugi golman!

             Među petoricom najboljih strijelaca Svjetskog prvenstva nakon prve faze takmičenja su dvojica crnogorskih reprezentativaca - Branko Vujović sa 25 golova (sve ih je dao iz igre, uz procenat šuta 68 odsto, i uz 11 asistencija), i Miloš Vujović sa 24 pogotka (osam iz g, devet iz sedmeraca).

Iznad njih su Islanđanin Elison i Danac Gidsel sa 26 golova. Božo Anđelić dijeli prvo mjesto na listi asistenata sa Čileancem Salinasom i Njemcem Knorom sa po 20 dodavanja.
Ubjedljivo najviše odbrana od svih golmana ima Holanđanin Ravensbergen, čak 45, u prosjeku 15 po utakmici. Nebojša Simić je i dalje drugi na toj listi sa 35 uspješnih intervencija i procenat od 29 odsto odbranjenih šuteva.
U našoj reprezentaciji četvorica igrača provela su preko dva sata na terenu, Lazović, Miloš i Branko Vujović, kao i Simić, kojeg je nepunih pet minuta mijenjao rezervni golman Matović.
Od naša 94 gola, više od 50 odsto, to jest ukupno 49 pogodaka postigli su Branko i Miloš Vujović, Grbović je dao 10, Anđelić 9, Božović 6, Čepić 5, Lasica 4, Stevan Vujović, Vujačić, Lazović, Radović i Simić po 2, a Bakić 1.
Iz kontranapada postigli smo šest golova, iza linije od 9 metara 14 , a sa krilnih pozicija tokom pozicionih napada 10 pogodaka.
Lazović je prvi bloker ekipe sa šest izblokiranih šuteva. Prvi je i po broju isključenja, ukupno pet.
Najviše isključenja imaju Iranci i Mađari, po 16, a Danci i Norvežani za 180 minuta samo četiri.
Naš naredni protivnik Francuska ima petoricu igrača sa više od 10 golova- Mae je postigao 18 (8 iz sedmeraca), Turna i Lene po 12, Remili 11, Fabregas 10. Remili je najbolji dodavač ekipe sa 15 asistencija, Mae ima osam. Zanimljivo je da je Nikola Karabatić, koji je na terenu proveo 104 minuta, uputio samo devet šuteva i postigao pet golova. Golman olimpijskog prvaka, Vinsent Žerar, sakupio je 25 odbrana uz procenat zaustavljenih šuteva od 28 odsto i dva odbranjena sedmerca. Ni Francuzi nijesu dali previše golova sa krilnih pozicija, samo 11, sa devet metara postigli su 18, iz kontranapada 20, a samo pet nakon prodora bekova i igre jedan na jedan.
Maksimalne tri pobjede ostvarile su Danska, Egipat, Norveška, Njemačka, Švedska, Francuska i Španija. Viđen je samo jedan remi na turniru, na utakmici Bahrein - Tunis.
Najefikasnija selekcija je Danska sa 113 golova, dok su Urugvajci postigli ubjedljivo najmanje, samo 61 i pretrpjeli najubjedljivi poraz na prvenstvu sa čak 35 razlike.
U drugoj fazi igraće 16 evropskih selekcija, tri azijske (Katar, Bahrein i Iran), dvije južnoameričke (Brazil i Argentina), dvije afričke (Egipat i Zelenortska ostrva, tu reprezentaciju vodi bivši selektor Crne Gore, Ljubomir Obradović) i Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su istorijskom pobjedom protiv Maroka prekinuli niz od 25 poraza na šampionatima svijeta.
Interesantan je podatak da su španski stručnjaci selektori čak šest reprezentacija, dok Francuzi i Islanđani vode po tri selekcije.
Podsjetimo, titulu brane Danci, koji su dvostuki uzastopni prvaci svijeta. Inače, tom titulom mogu se pohvaliti rukometaši iz 11 zemalja. Francuzi su rekorderi sa šest zlatnih medalja, Šveđani (uz četiri srebra) i Rumuni imaju po četiri, Njemci tri, Danci, Rusi i Španci po dvije, po jednu Hrvatska (uz tri srebra), Čehoslovačka, Jugoslavija i Sovjetski savez.
Igrač sa najviše titula je legendarni francuski golman Tijeri Omeje sa čak pet šampionskih trofeja. Nikola Karabatić osvojio je četiri, a najbolji strijelac rukometnih Mundijala je Kiril Lazarov, koji je na završnom turniru 2009. godine postigao 92 gola na devet utakmica.
Druga faza 28. Svjetskog prvenstva igraće se u poljskim gradovima Krakovu i Katovicama i u švedskim rukometnim centrima Malmeu i Geteborgu.




Posjeta : 200