0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Novu godinu građanima Crne Gore
Odblokirati reforme i - ubrzati evropski put!

- Siguran sam da imamo želje, energije i potencijala da zaustavimo daje devastiranje temeljnih vrijednosti, da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionanu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i oganizovanjem vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo mogi formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomianih ekonomskih i g društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore. Za takav pristup imamo opredjeljenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera . To uliva optimizam da ćemo u godini koja je pred nama vratiti zemlju u okvire stabinog razvoja i stvvaranje uslova za reano održiv bolji život svih naših građana i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja - optimistički je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Novu godinu građanima Crne Gore:



- Za nama je još jedna godina koju bi rado zaborsvilli i kada su u pitanju unutrašnja i pitanja koja imaju širi regionalni i fruštveni kontekst. Ganas svjedočimo preslaganju geopoitičke aarhitekture novog svjetskog poretka. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, svijet neće biti isti. Na Zapadnom Balkanu jačaju retrogradni procesi, ugrožena je stabinost naših država. Što se Crne Gore tiče, došlo je do dajeg nazadovanja na putu evropskih integracija. Još jedna vlada, druga poslije nešto više od dvije godine gubitka neslavno završava najkraći mandat od uvođenja parllamentarizma. I ona je nažalost, kao i prethodna, pokazaa opasan nivo nekompetentnog upravljanja državnim poslovima, uz pojačan upliv trećih strana, što je dovelo do zastoja u reformama u do juče uzornoj zemllji koja je godinama bila prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu.
Opasnost od ekonomskog i institucionalnog urušavanja države nadvila se nad Crnom Gorom. Destrukcija je vidna kroz rušenje ustavnog poretka od aktuelne večine, ruiniranje pravosudnog sistema i populističko vođenj ekonomske politike, što upučuje na sumnju pripreme aranžmana sa politički poznatim ino partnerima, gdje bi se zalagala državna imovina za kreditne transakcije što vodi u bankrot i gubitak suverenosti drđave. Nastavlja se sa improvizacijom i lutanjem u socijanoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, sportu, kulturi.
Sve ovo registrujemo u godini kada je nakon napada Rusije na Ukrajinu EU konsoldivala svoje jedinstvo i najrezotnije do sada učinila svoju politiku proširenja i članstvom zemalja ZB u EU. kao i svijest o potrebi ubrzanja procesa, uz sprovođenja reformi od strane zemalja kandidata. Crna Gora koja je imala najviše šansi za brzo napredovanje upravo je imala najnegativniji izvještaj EK o napretku od otvaranja pregovora za članstvo u EU. Međutim i u takvim uslovima Crna Gora kao članica NATO i još lider u evropskoj integraciji, zahvalljujući prije svega odgovornosti građana, kao i odgovornom djeovanju državno odgovornih političkih snaga, uspjela da odoli svim destrukcijama i da zemju održi na strateškom evropskom i evroatlantskom kursu. Takvo iskustvo ima i svoje istorijsko utemeljenje. Riječi Gavra Vukovića, napisane potkraj 19, vijeka doslovice se mogu preslikati na ovo vrijeme: "U spoljnjoj poitici hodii smo gigantskim koracima naprijed, ali ya unutra[nje prilike u protivnom pravcu, upravo k jednoj užasnoj krizi".
Da Crna Gora može da dostigne evropske i svjetske visine pozvrdili su nam naši sportisti i sportistkinje, i kolektivno i pojedinačno, koji su i ove godine unosii radost u naše domove i podsjetili koliko možemo kada smo zajedno.
Godina bremenita problemima i izazovima učinia je da jedan posebno vrijedan podvig, lansiranje prvog crnogorskog sateita u orbitu, zašta dugujemo zahvalnost našoj mladosti - ostane u sjenci. Siguran sam da imamo želje, energije i potencijala da zaustavimo daje devastiranje temeljnih vrijednosti, da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionanu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i oganizovanjem vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo mogi formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomianih ekonomskih i g društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski ut Crne Gore. Za takav pristup imamo opredjeljenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera . To uliva optimizam da ćemo u godini koja je pred nama vratiti zemlju u okvire stabinog razvoja i stvvaranje uslova za reano održiv bolji život svih naših građana i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja.
Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su žeelim dobro zdravlje, mir, slogu i proaperitet u Novoj, 2023. Nek' je vječna Crna Gora!




Posjeta : 221