1
Raste broj inficiranih od velikog kašlja
Od novembra prijavljeno - 56 slučajeva!

- Institutu za javno zdravlje Crne Gore je od početka novembra, zaključno sa 10.12.2023. godine prijavljeno 56 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja), saopšteno je iz ove ustanove.

Kod 46 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 10 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom”, navodi IJZ.
Kako su dodali, među prijavljenim slučajevima (56), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (33), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (8), ispod 1 godine (5), 16-20 godina (4), 1-5 godina (3) i u uzrasnoj grupi 6-10 godina (2).
Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (36), Danilovgradu (6), Budvi (3), Cetinju (2), Zeti (2), i po jedan slučaj u Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima i Tivtu.
- Od 56 registrovanih slučajeva, kod 54 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo duže od pet godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili su osobe nepotpuno imunizovane/odnosno ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom osobe starije od 25 godina) - ističe se.
Podsjećaju da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi tj. djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.
- Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine - navodi IJZ.
Apeluju na sve roditelje da redovno i na vrijeme vakcinišu svoju djecu, a oni koji kasne sa vakcinacijom da što prije nadoknade propuštene doze, kako bi spriječili teže forme bolesti, komplikacije i hospitalizacije.
- Zbog pojave pertusisa u epidemijskoj formi interval između prve tri doze vakcine preporučuje se skratiti na mjesec dana kako bi odojčad pravovremenom imunizacijom sa navršena dva, tri i četiri mjeseca što prije bila zaštićena - savjetuje IJZ.
Počev od nedjelje (3.12.2023) svim vikendima do kraja godine organizovana je mogućnost dopunskih termina za vakcinaciju.
- Roditelji vikendima mogu dovesti djecu i vakcinisati ih protiv svih bolesti iz redovnog kalendara (protiv pertusisa, protiv morbila, zaušaka, rubele, protiv humanog papilloma virusa i drugih) - dodaje se.
Za precizne termine vakcinacije tokom vikenda potrebno je interesovati se u opštini stanovanja, dok se u Podgorici dopunski termini za vakcinaciju organizuju u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) od 9 do 17h.
O mogućnosti vakcinacije vikendima svi roditelji djece, koji imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su poziv i putem SMS poruke.
- Takođe, želimo da napomemo da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu - zaključuje se u saopštenju.
Posjeta : 47