1
Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević
Ako ne reformišu truli sistem - masovni potesti!

Ako Vlada Crne Gore ne usvoji naše zahtjeve i ne reformiše ovaj truli sistem, ako država ne preuzme odgovornost za zaštitu svih žrtava nasilja, najavljujemo masovne građanske proteste, najavila je direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Ona se sa tridesetak građanskih aktivista danas ispred zgrade Višeg suda obratila medijima, negodujući zbog odluke sudije koji je Daliboru Nikoliću odredio 12 godina zatvora nakon što je svirepo ubio partnerku sa kojom je živio u vanbračnoj zajednici, Baranku Zimritu Nerdu (27).
- Dosta nam je javašluka institucija kada je u pitanju nasilje nad ženama, dosta nam je diskriminacija i potpunog izostanka zaštite žrtava, i revolitirani smo odlukom Višeg suda koji je zauzeo stav da što duže nasilnik nekoga muči i zlostavlja, to mu je lakše da dokaže nehat” -kazala je Raičević.
Kaže da sud nije smio da zanemari to što je imala mnogo povreda, da su opisane u nalazu sudskog vještaka, te da je imala čak 24 ožiljka što ukazuje da je odavno prebijana, po skoro svim djelovima tijela, u predjelu glave, donje vilice i nogu, te da je da je tokom poslednjeg događaja u drugom mjesecu trudnoće dobila pet teških tjelesnih povreda i 11 lakših.
- Zanemareno je da joj je zadnji udarac po riječima vještaka zadat silinom neviđenog intenziteta i ako je vidio da više ne može da stoji na nogama nasilnik je nastavio. Koliko treba da zlostavlja, i surovo i snažno da udara da bi sud prepoznao namjeru za teško ubistvo - upitala je Raičević sudije.
Pohvalila je rad Višeg državnog tužilaštva koje je prema njenim riječima dobro prikupilo dokaze ali je revoltirana što se taj rad nije adekvatno izrazio na sudsku odluku.
- Skupština je usvojila novi Krivični zakonik kojim je kazna za ubistvo za porodično nasilje povećano od 5 do 15 godina. U svakom slučaju nastavljamo da se borimo i zahtjeve smo uputili Vladi i nastavljamo proteste dok god se pravosuđe ne dovede u red”, ističe Raičević sa protesta.




Posjeta : 122