2
Panel-diskusija u Skupštini Glavnog grada o borbi protiv nasilja nad ženama
Za uspjeh potrebna - stalno prisutna svijest!

- Da bi borba protiv nasilja nad ženama imala uspjeha, imajući u vidu kompleksnost ovog društvenog problema, mora se sa jednakom dosljednošću i upornošću voditi sinhronizovano na više nivoa i u više različitih društvenih oblasti - poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović na panel diskusiji koja je povodom Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama organizovana u Skupštini Glavnog grada.

Ona je posebno naglasila važnost razgovora o ovoj bolnoj temi za društvo u cjelini, ocjenjujući da je to način da svijest o problemu bude stalno prisutna jer je upravo ta svijest uslov bez kojeg se ne može očekivati ozbiljniji angažman u pravcu nalaženja rješenja.
   Važan dio borbe o kojoj govorimo jeste rad na unapređenju socijalnih servisa kao instumenata za neposrednu pomoć žrtvama nasilja. To je aspekt u kojem možemo značajno da napredujemo i vjerujem da i Glavni grad kao institucija u tom dijelu može da pomogne u realizaciji nekih dobrih ideja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve vas koji imate iskustva na ovom polju da kandidujete projekte koji bi mogli da se realizuju u saradnji sa Glavnim gradom, u skladu sa procjenom izvodljivosti od strane naših službi – rekla je Borovinić Bojović.
Ona je ukazala i na potrebu unapređenja zakonodavnog okvira, kao i preduzimanja aktivnosti u oblasti obrazovanja, dodajući da svoj doprinos rješavanju problema mora da da i medicina.
Predstavnica Ženskog kluba Gradskog parlamenta odbornica Nađa Ljiljanić istakla je da moramo stvoriti zdravo okruženje, koje ne samo da pruža podršku žrtvama, već osigurava da se svaka žena osjeća zaštićenom, sigurnom i poštovanom, dok je odbornica Ksenija Aranitović ocijenila da je krajnje vrijeme da se za svaki slučaj traži odgovornost od svake karike u lancu, bilo kaoja institucija da je u pitanju, kako bismo povratili povjerenje u institucije sistema.
U okviru događaja prikazan je dokumentarni film „Šejla”, autora Velibora Čovića, u produkciji NVU „Arlekin”, čija je direktorka Ivona Čović Jaćimović takođe učestvovala u diskusiji. Film govori o mladoj ženi žrtvi nasilja, a izvršna direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević izrazila je zahvalnost njenim roditeljima koji, prema njenim riječima, čine sve kako se nikome više nešto slično ne bi dogodilo.
Predstavnica NVO Sigurna ženska kuća Mira Saveljić saopštila je da im se prethodne godine javilo 627 žena za neku vrstu pomoći, dok je direktorka NVO SOS Nataša Međedović upozorila da su žene u većem riziku od nasilja nego muškarci.
Na panelu su učestvovali i studenti i maturanti iz Pogorice, koji su pokazali izuzetno interesovanje za ovu temu, postavljajući brojna pitanja i iznoseći svoje stavove.
Posjeta : 76