Sedmica - Komentari

1
Digitron i demokratija
Re:fer&um!
Demokratija je volja većine – poznato je još od uspostavljanja vladavine naroda, a egzaktna nauka je tu da većinu izmjeri, iskaže i proglasi. Sve ostalo su (ne)sporazumi, politika, alhemija. Iako se još može čuti da je u Crnoj Gori „demokratija u povoju“, pokazala je ona da ima demokratski kapacitet. Znala je i da se sporazumije i da razumije, popuštala je i pred voljom politike, žrtvujući, ili bar odlažući strateške nacionalne interese. U viševjekovnoj istori ništa joj nije „palo s neba“, naprotiv. Tako i sada, „u 5 do 12“ do referenduma koji treba formulom demokratija+matematika da odgovori jesu li njeni građani za svoju državu, ili za opstanak atipične zajednice – atipično evropski sugeriše joj se alhemija! 
 
2
Nesreća i manipulacije
Čiju poštu „Kurir“ nosi?
    Najteža željeznička nesreća koja je 23. januara zadesila Crnu Goru proteklih dana „protjerala“ je iz svakodnevnog života sve ostale teme, dileme i probleme. Kobni udes pokazao je pravo lice i veličinu Crne Gore.Svi smo bili jedno, zajedno, za jedno – za život. I prijatelji Crne Gore, od geografski najbližih do najudaljenijih, pokazali su nesebičnost, solidarnost, pohitali su da pruže utjehu i pomoć. Ali, eto već danas, kada još nije ni sahranjena 46. žrtva, ima i onih koji su požurili da Crnoj Gori ispostave račun! Ni manje, ni više – ceh je državni status! 
 
2
Malokabinetski život u tabloidu
Tabloidno, nego što!
    Uz jutarnju kafu "prelistavam" novine na netu i tako dođoh i do teksta, komentara "Život u tabloidu". Po slici, mlađana Vesna Perović kritikuje ovaj višesezonski modni hit u Srbiji - kako u štampanim, tako i u elektronskim medijima. Uz argumentovane kritike nečega "što je nekad bio šund ili kič, trač ili najobičniji primitivizam", slijedi preporuka "Samo nemojte da se ugledate na crnogorske medije, molim vas. Jer, tu nema ni tabloida."
Prekinuh dobar gutljaj kafe, sjetih se i - umjesto "Eureka", pomislih - tabloidno, nego što! Po rukopisu prepoznah sliku. 
 
1
Lični stav - Srpsko-crnogorski odnosi u vrtlogu stvarnih i iskonstruisanih afera
Stavljanje Crne Gore na optuženičku klupu
Državna zajednica je u sve dubljoj krizi. Institucije skoro da i ne funkcionišu. U njima je više priče o aferama, stvarnim ili iskonstruisanim, nego o obavezi da budu u funkciji što bržeg približavanja Srbije i Crne Gore međunarodnoj zajednici.
Poslednja "afera", vezana za vojsku, najbolji je dokaz prethodno rečenog. Savjet ministara, Vrhovni savjet odbrane, Skupština državne zajednice, ne mogu ovih dana da se bave ničim drugim, posebno ne onim zbog čega postoje, zbog (navodne?!) afere, koju je "otkrio" patriotski čistunac, srpski ekonomski nacionalista, aktuelni ministar finansija u Vladi Srbije.
 
 
0
Press i pretres
(NE)MOĆ!
Konačni rezultati pretresa koji su specijalci MUP Crne Gore obavili juče u ZIKS još nisu poznati. Da li su policajci došli do traga koji vodi do ubice Slavoljuba Šćekića pokazaće istraga, jesu li u toj akciji prekoračili zakonska ovlašćenja utvrdiće unutrašnja kontrola. O tome će raspravljati i odgovarajući skupštinski odbor, sve će do detalja da se utvrdi i niko neće biti izvučen iz krivično-pravne odgovornosti – riječi su državnog tužioca… Do tada ostaje sumnja da je “policija trenirala strogoću” i povrijedila 31 pritvorenog, od kojih su petorica pomoć zatražili u KBC. I ako je ta njihova “strogoća” pod znakom pitanja, ona koju demonstriraju prema poslenicima javne riječi više je nego očigledna! 
 
0
Lični stav - Povodom zaoštravanja odnosa sa susedima
Podsvest srpske politike
Srpske vlasti u ciglo nekoliko dana napravile su nekoliko falš poteza koji prete da umanje kredibilitet mukotrpno stečen na međunarodnom planu nakon 5. oktobra. Posebno je bačena senka na odlazak predsednika Tadića u Srebrenicu. Iz vrha srpske vlasti delovalo je skoro kao sinhronizirano: Tadićev poziv Hrvatskoj da se odredi prema zločinima počinjenim nad Srbima u "Oluji", prkošenje Amfilohija Radovića crnogorskim vlastima, zaoštravanje državne politike prema Makedoniji zbog hapšenja vladike Jovana.
 
 
0
Suočavanja
Pravda za Mamu i Marka!
Prvo je dobrovoljno većina osumnjičenih za ratne zločine otišli u Hag, pa su se shodno garancijama države vratili kući da se brane sa slobode. Onda je ukinuto gonjenje Mire Marković zbog toga što je nenadležna dodeljivala državne stanove prijateljima i kućnoj pomoćnici. Sada je na povratku kući u Požarevac, valjda i u "Madonu" i u "Bambi" i ko zna gde sve još (zaboravlja se brzo) i Marko Milošević, sin bivšeg predsednika koji je u Hagu. Razlozi su, prema izjavama advokata i mnogih bočnih pravnika - onih koji nisu direktno umešani u odbranu, ali su pravni stručnjaci u raznim strankama bliskim vladi ili u samoj vladinoj - sasvim pravne prirode. 
 
1
"Politika" za (ne)upućene
Donji i "prljavi veš"!
"Neznanje je car zla svakojega" rekao je davno Njegoš i ta njegova misao svakodnevno dobija potvrdu. Veliki Vladika i pjesnik danas bi je čak morao i dopisati - da je veće zlo od toga samo kada se onaj što nezna drzne da, radi dnevno ili trajno-političkih interesa, "drži lekcije". Upravo to čini beogradska "Politika", komentarišući neisticanje zastave SiCG na nedavno odigranoj utakmici Intertoto kupa na stadionu pod Goricom. 
 
1
Miloš Đerić, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, Beograd
Osjećam se odgovornim
Osjećam se odgovornim. Zašto? Ne znam. Tada sam završio prvi razred. Šta sam mogao da znam? Ništa. Sećam se tragova tenkova po ulicama. Ne osjećam da pripadam tom narodu, ipak osjećam se odgovornim. Imam potrebu da se izvinim. Ne znam kako. Ne znam kome.
Teško mi je. Nisam gledao snimak. Ne mogu. Neću. Ne želim. Svestan sam onoga šta je bilo. Hoću da vidim istinu. Vidim je. Bolna je. Istina je. Ipak mi je lakše.
 
 
2
Prepoznatljiv rukopis
Istina je - u vodi!
Jedna vijest - o povlačenju bakteriološki neispravnih voda sa tržišta Crne Gore - koja, sama po sebi, nije ništa posebno - izazvala je neslućenu medijsku pažnju u Srbiji. Srbijanski mediji prosto se utrkuju koji od njih će najbolje i najpompeznije ukazati pažnju javnosti da je u pitanju antisrpska kampanja uoči turističke sezone, progon...na pomolu je srpsko-crnogorski ekonomski rat!
Da nije riječ o dobro prepoznatljivom rukopisu iz nedavne tragične prošlosti, svako ozbiljan, kome je do istine, nasmijao bi se suvišnoj medijskoj halabuci. Nažalost, zbog prisjećanja na slične naslove s početka devedesetih, nikome baš nije do smjeha. 
 
2
Na drugi pogled
Mladić u biblioteci
U zao čas i zlim povodom se poslednjih dana sećam onog starog vica o tome kako je nastala Lenjinova izreka "Učiti, učiti i samo učiti". Kao pitali Marksa, Engelsa i Lenjina šta je bolje imati - ženu ili ljubavnicu. Odan svojoj Dženi Marks kaže - ženu, raspusni neženja, bećar Engels kaže - ljubavnicu.
A Lenjin na prvi pogled neočekivano - i ženu i ljubavnicu. Pa, veli, žena misli da si kod ljubavnice, ljubavnica kod žene, a ti odeš u biblioteku pa samo učiš i učiš.
Ova priča može, osim za zasmejavanje da posluži i kao matrica za razmišljanje o neodređenosti, nedovršenosti, hinjenom "zbunjivanju protivnika". Znate ono - s njim se ništa ne zna. Ali on to namerno. Nikad ne znaš gde je. Misliš ovde, a on tamo. Misliš tamo, kad on ovde. A ponekad ni tamo ni ovamo. U biblioteci.
 
 
2
»Prvoborac 1« i »prvoborci«
(Ne) Kradimo grad!
      Popularni »crtać o veziru i iznogudu« prošle sedmice »reanimiran« je u Podgorici. Prvo su se, u redovnom poslu građevinske inspekcije, začuli bageri, a zatim još veću buku i prašinu – »medijsku i NVO« digli su oni koji od države oteto brane »kao svoje«. Gradonačelnik Podgorice nazvan je vezirom koji ruši sve redom, ali selektivno, ostavljajući porodice »bez krova nad glavom«. Čula se, uiglavnom, samo jedna, naravno tamna, strana medalje, a onda je »vezir« došao, ne bagerom, već sa dokumentima i upitao »Ko su iznogudi?«.
                   Ispostavilo se da famozni »dvostruki kolosjek« imamo u svom dvorištu! Jedan je onaj za koji su građabni glasali 2002. i koji se zove "Gradimo grad", a drugi koji protežiraju pojedini sugrađani, usamljene NVO i neki mediji - "Kradimo grad!"


 
 
2
Osim neželjene "predigre" utakmica "Budućnost" - "Zvezda" dobila i "treće poluvrijeme - najnižih strasti"
Maksi mir pod Goricom!
               Od tog trenutka sve je podsećalo na „Maksimir“ 1990. godine, kada je došlo do sukoba navijača zagrebačkog Dinama i Zvezde. Horor! Tako je 1991. poceo domovinski rat u Zagrebu. Sram vas Milo!Crnogorci su krivi za sve to... samo su neki od brojnih komentara, čiji autori kao da su jedva dočekali incident uoči utakmice "Budućnost" - "Zvezda", pa da ospu paljbu po podgoričkim navijačima i da u "suzavcu" vide i ono čega nema i što nijesu vidjeli ni oni koji su, na bilo koji način, bili akteri nedjeljnog (ne)sportskog događaja - nacionalizam, podjele, mržnju... 
 
1
SANU, SPC I DOMAĆI AKTIVISTI PROTIV CRNE GORE
Na vječnoj straži velikosrpstva
                   Vidjelo se da je data uzbuna. Profesori-štrajkači iz Nikšića javno su zatražili stručnu pomoć u borbi protiv "zelenaške, dukljanske vlasti i nasilja nad jezikom".
               I pomoć je stigla, skoro sa neba. "Vaša žrtva je velika, ali kada čovek radi prave stvari ne može biti izgubljen niti zaboravljen, nagrada mora stići" - sokolio je patrijarh Pavle profesore nikšićkih srednjih škola. Dvadeset i pet podvižnika ponosno su se protekle sedmice, posred Patrijaršije, uslikali sa crkvenim glavarom i velikodostojnicima SPC.

 
 
1
Početak školske godine u znaku – politike!
Prve ocjene piše – tužilac!
               Umjesto da početak školske godine protekne u znaku novog sistema obrazovanja u Crnoj Gori, koji prve časove »upisuje« u 20 osnovnih i u 15 srednjih stručnih škola, ili bar da mu pečat daju ekskurzije i druge (van)nastavne aktivnosti , u »rasporedu časova« učenika, njihovih roditelja i nastavnnika ponovo je manipulacija u režiji dobro poznatih aktera – prosrpske opozicije u Crnoj Gori, mitropolita SPC i grupe profesora, »branilaca srpskog jezika«. Sve već viđeno, ali neadekvatno ocijeno i zato nam se ponavlja. Zato ni prve ocjene u školskoj 2004./05. neće dobiti učenici od profesora koji rade, već će ih grupi njihovih kolega koje su »bacile dnevnik« - dati državni tužilac!
                  Ministarstvo prosvjete i nauke podnijelo je zahtjev Osnovnom tužiocu da ispita da li u postupku profesora koji štrajkuju zbog preimenovanja jezika, ima elemenata kršenja zakona, saopštio je pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović.
 
 
0
Kriza u LS CG ili od iskona do Haga i Praga
(Ne)pročitano pismo - glava!
         Nije Liberalni savez Crne Gore prva partija koja je suočena sa unutrašnjim podjelama i sukobima. Naprotiv, možda je poslednja kojoj se to dešava. Nije LS CG ni brojčano velika. I po tom parametru je među poslednjima. Pa ipak, kada je iz Malog kabineta na velika vrata iznijet »prljavi veš«, to je u redovima samih liberala izazvalo pometnju, ali i gotovo nezapamćeno interesovanje javnosti. Sjutrašnju vanrednu konferenciju mnogi nestrpljivo očekuju, iz različitih interesa. Sami liberali podijeljeni su na one koji su »za Mika« i druge koji su »uz Slavka i Mali kabinet«. Ako se skup na Cetinju završi »sječom glava« neće to biti nikakva eksluziva. I najviše će biti razočarani upravo oni koji nijesu ni za Mika, ni za Slavka, ali su za LS CG i za Crnu Goru! 
 
1
Treći put pozivam državu, ali je korisnik »isključio aparat«
Opet Ma(n)tija i SNS bratija!
                »Istorija je učiteljica života« i oni koji je ne znaju trebaju da nauče. Ali, oni koji je (ne)znaju i pokušavaju da je prekroje i da »drže lekcije« zaslužuju »vaspitnu mjeru razrednog starješine«. Međutim, razredni je, izgleda , na (od)moru – svaka čast dr Gordani Đurović, ministarki za evropske integracije - pa već treći put pozivam državu da joj se požalim da mi »manguparija« - Ma(n)tija i SNS bratija – »lome bagrenje«, ali uzalud. Korisnik je »isključio aparat«! 
 
1
Poslanici Skupštine SiCG (ne)moraju biti brži od fudbalera
Instant himna i ptice rugalice
                Dva dana prije zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara u Atini fudbaleri SiCG istrčavaju na teren danas na duel Aregentini. Uoči same utakmice poslanici Skupštine SiCG »istrčaće« da na prijedlog Savjeta ministara po hitnom postupku usvoje novokomponovanu svečanu pjesmu – kompilaciju himne Crne Gore »Oj, svijetla majska zoro« i srbijanske pjesme »Bože pravde«.
                »Instant himna » »instant zajednice« možda će i biti usvojena, ali u javnosti se s pravom postavlja pitanje kome se to toliko žurilo i šta nam je to trebalo? Ovo pitanje posebno je adresirano vladajućoj DPS-SDP koaliciji u Crnoj Gori koja sada liči na najboljeg igrača košarkaškog tima, koji pravi grešku u koracima.
               Oni su sada najodgovorniji i ako se danas istrče, a najavili su da će glasati za (najblaže rečeno) čudnu mješavinu, lako se može deseiti da se prvi nađu na udaru zakona koji predviđaju sankcije za onoga koji skrnavi državno znamenje Crne Gore.
 
 
0
Uz današnji tekst u beogradskom »Blicu« - »Umetnici uz plave u Atini«
Tri boje - u šajkaču!
                Ili »ja nijesam odavde«, ili odavde nijesu istinske umjetnice Irena Lagator i Jelena Tomašević, ni KUD »Njegoš« sa Cetinja, ili beogradski »Blic« pokušava da ugrozi humoriste »Ježa«. Ako ni jedna od ovih solucija »nije u igri« - a nije, u pitanju je teška zloupotreba olimpijskog gesla »Važno je učestvovati« u – »Važno je posrbiti«!
       - Tri nacionalne boje, crvenu, plavu i belu, ovog avgusta u Atini neće braniti samo sportisti nego i nedavno formirani Srpskocrnogorski olimpijski fan tim (SOFT), predstavljen javnosti juče u Beogradu. Ugledne i poznate ličnosti iz javnog života (Ivan Tasovac, Dragan Bjelogrlić, Inspektor Blaža, Goran Bregović, Željko Joksimović...) promovisaće našu zemlju i kulturu u grčkoj prestonici tokom Olimpijade – piše današnji »Blic«.-
 
 
2
U žiži - Prijedlog strategije odbrane SiCG
"Greške" u strategiji i "grešna strategija"!
    Da ne bijaše Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore i njegovog tek imenovanog, a iz Zajednice otpuštenog, savjetnika za odbranu Blagoja Grahovca, uoči godišnjih odmora i (što je važnije) predsjedničkih izbora u Srbiji u Skupštini Zajednice možda bi već bio usvojen Prijedlog strategije odbrane SiCG - sa svim "štamparskim greškama". A te "irete" su takve da bi ovaj (po scenariju usvajanja) kratkometražni film za Crnu Goru mogao imati - dugoročne posljedice! 
 

|1| |2| |3| |4|