Sedmica - Komentari

0
Zakon (ni)je jednak za sve
„Sedma sila“ i – „prva sila“!
    Odavno mi nije neki aforizam „pao kao kec na 10“ od onog što smo objavili juče – "Lokalna vlast je samo lokalna, a lokalna bruka je opšta!". Ono što se prije par noći desilo ispred kafića „Art“, kada je gradonačellnik Podgorice, sa sinom i vozačem, napao foto-reportera i urednika „Vijesti“ potvrđuje jačinu ovog „driblinga uma na malom prostoru“. Prvi čovjek grada, doktor koji ne propušta da naglasi da je humanista, član vladajuće partije koja se kune u evropske i evro-atlantske integracije, baš u vrijeme kada smo dobili Upitnik Evropske komisije, isfrustriran što „sedma sila“ bilježi njegove postupke mimo zakona, na najprimitivniji način demonstrirao je da je on „prva sila“ (bar u Podgorici) i tako obrukao i grad na čijem je čelu i devalvirao napore države u usvajanju evropskih standarda i priključivanju civilizovanim, demokratskim zemljama. Upravo zbog toga lokalna i državna vlast zaslužili su da se upitnik doštampa. Ako to ne uradi Evropska komisija, crnogorska demokratska javnost to bi morala da učini! 
 
0
Utisak sedmice
Indicije i dokazi!
    Dokazano je da „papir trpi sve“ i da je počela još jedna predizborna kampanja u Crnoj Gori, a indicija je da je počela na – relativno - nov način – sa dokazano starom pričom, bez dokaza - i da je njeno „žrtveno jagnje“ – „indikativni revolucionar“, dokazani profesor Milan Popović.  
 
1
Novi atak na javnu riječ u Crnoj Gori
Pokret za – mrak!
    Ako danas crnogorska javnost bude uskraćena za TV prenos skupštinskog zasijedanja, neki to možda neće ni primjetiti, neki će se čak i obradovati, ali nadam se da će se bar neko zamisliti!Prije svega, poslenici javne riječi, „ljudi od pera“, pripadnici sve brojnijih novinarskih udruženja i nezavisnih redakjcija.Neće valjda javni servis ostati usamljen u zahtjevu da im se Pokret za promjene izvini za grubo ometanje njenog izvještača? Neće valjda, jer ako se to desi, „sedmoj sili“ i javnoj riječi u Crnoj Gori „crno se piše“ i svi oni koji žive od nje za nju ne mogu očekivati ništa drugo nego da „neki mrak ugasi neki dan“! 
 
0
Umjetnost i politika
Ovo je prikaz!
    Iako nisam vrsni poznavalac umjetnosti i nisam žudio za tim da pišem prikaze, znam šta je kič i nedavno otvaranje jedne likovne izložbe navelo me je na razmišljanja koja slijede. Ona nemaju puno veze sa umjetnošću, pa ipak...ovo je prikaz. Uz umjerenu dozu subjektivnog, objektivno i realno prikazuje opterećenost našeg društva politikom, podjelama iz prošlosti koje su,nažalost, naša aktuelnost, svakodnevnica. U najkraćem, kada u umjetničkoj galeriji ćujete „skupštinski razgovor“ – to je gore od svakog kiča! 
 
1
„Europ(j)esma, struka i b(r)uka!
Povrijeđen mu duh!
- Osvajanjem sedmog mjesta na prošlogodišnjem „Eurosongu“ u Kijevu podgorička grupa „No name“ obezbijedila je mjesto za predstavnika SiCG u ovogodišnjem finalu „festivala lakih nota“, koji će biti održan u Atini. Međutim, sa atinske scene neće se čuti ni pobjednička „Moja ljubavi“, ni favorizovani „Ludi letnji ples“, niti bilo koja od kompozicija sa neslavno i sramno završenog takmičenja u „Sava centru“. Iako je takmičenje održano i završeno po pravilima, povrijeđen mu je duh – rezime je obrazloženja Upravnog odbora Udruženja javnih servisa Srbije i Crne Gore, koji se juče sastao da (ne) nađe rješenje za samo nama znani “balkanski specijalitet”. 
 
1
Digitron i demokratija
Re:fer&um!
Demokratija je volja većine – poznato je još od uspostavljanja vladavine naroda, a egzaktna nauka je tu da većinu izmjeri, iskaže i proglasi. Sve ostalo su (ne)sporazumi, politika, alhemija. Iako se još može čuti da je u Crnoj Gori „demokratija u povoju“, pokazala je ona da ima demokratski kapacitet. Znala je i da se sporazumije i da razumije, popuštala je i pred voljom politike, žrtvujući, ili bar odlažući strateške nacionalne interese. U viševjekovnoj istori ništa joj nije „palo s neba“, naprotiv. Tako i sada, „u 5 do 12“ do referenduma koji treba formulom demokratija+matematika da odgovori jesu li njeni građani za svoju državu, ili za opstanak atipične zajednice – atipično evropski sugeriše joj se alhemija! 
 
2
Nesreća i manipulacije
Čiju poštu „Kurir“ nosi?
    Najteža željeznička nesreća koja je 23. januara zadesila Crnu Goru proteklih dana „protjerala“ je iz svakodnevnog života sve ostale teme, dileme i probleme. Kobni udes pokazao je pravo lice i veličinu Crne Gore.Svi smo bili jedno, zajedno, za jedno – za život. I prijatelji Crne Gore, od geografski najbližih do najudaljenijih, pokazali su nesebičnost, solidarnost, pohitali su da pruže utjehu i pomoć. Ali, eto već danas, kada još nije ni sahranjena 46. žrtva, ima i onih koji su požurili da Crnoj Gori ispostave račun! Ni manje, ni više – ceh je državni status! 
 
2
Malokabinetski život u tabloidu
Tabloidno, nego što!
    Uz jutarnju kafu "prelistavam" novine na netu i tako dođoh i do teksta, komentara "Život u tabloidu". Po slici, mlađana Vesna Perović kritikuje ovaj višesezonski modni hit u Srbiji - kako u štampanim, tako i u elektronskim medijima. Uz argumentovane kritike nečega "što je nekad bio šund ili kič, trač ili najobičniji primitivizam", slijedi preporuka "Samo nemojte da se ugledate na crnogorske medije, molim vas. Jer, tu nema ni tabloida."
Prekinuh dobar gutljaj kafe, sjetih se i - umjesto "Eureka", pomislih - tabloidno, nego što! Po rukopisu prepoznah sliku. 
 
1
Lični stav - Srpsko-crnogorski odnosi u vrtlogu stvarnih i iskonstruisanih afera
Stavljanje Crne Gore na optuženičku klupu
Državna zajednica je u sve dubljoj krizi. Institucije skoro da i ne funkcionišu. U njima je više priče o aferama, stvarnim ili iskonstruisanim, nego o obavezi da budu u funkciji što bržeg približavanja Srbije i Crne Gore međunarodnoj zajednici.
Poslednja "afera", vezana za vojsku, najbolji je dokaz prethodno rečenog. Savjet ministara, Vrhovni savjet odbrane, Skupština državne zajednice, ne mogu ovih dana da se bave ničim drugim, posebno ne onim zbog čega postoje, zbog (navodne?!) afere, koju je "otkrio" patriotski čistunac, srpski ekonomski nacionalista, aktuelni ministar finansija u Vladi Srbije.
 
 
0
Press i pretres
(NE)MOĆ!
Konačni rezultati pretresa koji su specijalci MUP Crne Gore obavili juče u ZIKS još nisu poznati. Da li su policajci došli do traga koji vodi do ubice Slavoljuba Šćekića pokazaće istraga, jesu li u toj akciji prekoračili zakonska ovlašćenja utvrdiće unutrašnja kontrola. O tome će raspravljati i odgovarajući skupštinski odbor, sve će do detalja da se utvrdi i niko neće biti izvučen iz krivično-pravne odgovornosti – riječi su državnog tužioca… Do tada ostaje sumnja da je “policija trenirala strogoću” i povrijedila 31 pritvorenog, od kojih su petorica pomoć zatražili u KBC. I ako je ta njihova “strogoća” pod znakom pitanja, ona koju demonstriraju prema poslenicima javne riječi više je nego očigledna! 
 
0
Lični stav - Povodom zaoštravanja odnosa sa susedima
Podsvest srpske politike
Srpske vlasti u ciglo nekoliko dana napravile su nekoliko falš poteza koji prete da umanje kredibilitet mukotrpno stečen na međunarodnom planu nakon 5. oktobra. Posebno je bačena senka na odlazak predsednika Tadića u Srebrenicu. Iz vrha srpske vlasti delovalo je skoro kao sinhronizirano: Tadićev poziv Hrvatskoj da se odredi prema zločinima počinjenim nad Srbima u "Oluji", prkošenje Amfilohija Radovića crnogorskim vlastima, zaoštravanje državne politike prema Makedoniji zbog hapšenja vladike Jovana.
 
 
0
Suočavanja
Pravda za Mamu i Marka!
Prvo je dobrovoljno većina osumnjičenih za ratne zločine otišli u Hag, pa su se shodno garancijama države vratili kući da se brane sa slobode. Onda je ukinuto gonjenje Mire Marković zbog toga što je nenadležna dodeljivala državne stanove prijateljima i kućnoj pomoćnici. Sada je na povratku kući u Požarevac, valjda i u "Madonu" i u "Bambi" i ko zna gde sve još (zaboravlja se brzo) i Marko Milošević, sin bivšeg predsednika koji je u Hagu. Razlozi su, prema izjavama advokata i mnogih bočnih pravnika - onih koji nisu direktno umešani u odbranu, ali su pravni stručnjaci u raznim strankama bliskim vladi ili u samoj vladinoj - sasvim pravne prirode. 
 
1
"Politika" za (ne)upućene
Donji i "prljavi veš"!
"Neznanje je car zla svakojega" rekao je davno Njegoš i ta njegova misao svakodnevno dobija potvrdu. Veliki Vladika i pjesnik danas bi je čak morao i dopisati - da je veće zlo od toga samo kada se onaj što nezna drzne da, radi dnevno ili trajno-političkih interesa, "drži lekcije". Upravo to čini beogradska "Politika", komentarišući neisticanje zastave SiCG na nedavno odigranoj utakmici Intertoto kupa na stadionu pod Goricom. 
 
1
Miloš Đerić, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, Beograd
Osjećam se odgovornim
Osjećam se odgovornim. Zašto? Ne znam. Tada sam završio prvi razred. Šta sam mogao da znam? Ništa. Sećam se tragova tenkova po ulicama. Ne osjećam da pripadam tom narodu, ipak osjećam se odgovornim. Imam potrebu da se izvinim. Ne znam kako. Ne znam kome.
Teško mi je. Nisam gledao snimak. Ne mogu. Neću. Ne želim. Svestan sam onoga šta je bilo. Hoću da vidim istinu. Vidim je. Bolna je. Istina je. Ipak mi je lakše.
 
 
2
Prepoznatljiv rukopis
Istina je - u vodi!
Jedna vijest - o povlačenju bakteriološki neispravnih voda sa tržišta Crne Gore - koja, sama po sebi, nije ništa posebno - izazvala je neslućenu medijsku pažnju u Srbiji. Srbijanski mediji prosto se utrkuju koji od njih će najbolje i najpompeznije ukazati pažnju javnosti da je u pitanju antisrpska kampanja uoči turističke sezone, progon...na pomolu je srpsko-crnogorski ekonomski rat!
Da nije riječ o dobro prepoznatljivom rukopisu iz nedavne tragične prošlosti, svako ozbiljan, kome je do istine, nasmijao bi se suvišnoj medijskoj halabuci. Nažalost, zbog prisjećanja na slične naslove s početka devedesetih, nikome baš nije do smjeha. 
 
2
Na drugi pogled
Mladić u biblioteci
U zao čas i zlim povodom se poslednjih dana sećam onog starog vica o tome kako je nastala Lenjinova izreka "Učiti, učiti i samo učiti". Kao pitali Marksa, Engelsa i Lenjina šta je bolje imati - ženu ili ljubavnicu. Odan svojoj Dženi Marks kaže - ženu, raspusni neženja, bećar Engels kaže - ljubavnicu.
A Lenjin na prvi pogled neočekivano - i ženu i ljubavnicu. Pa, veli, žena misli da si kod ljubavnice, ljubavnica kod žene, a ti odeš u biblioteku pa samo učiš i učiš.
Ova priča može, osim za zasmejavanje da posluži i kao matrica za razmišljanje o neodređenosti, nedovršenosti, hinjenom "zbunjivanju protivnika". Znate ono - s njim se ništa ne zna. Ali on to namerno. Nikad ne znaš gde je. Misliš ovde, a on tamo. Misliš tamo, kad on ovde. A ponekad ni tamo ni ovamo. U biblioteci.
 
 
2
»Prvoborac 1« i »prvoborci«
(Ne) Kradimo grad!
      Popularni »crtać o veziru i iznogudu« prošle sedmice »reanimiran« je u Podgorici. Prvo su se, u redovnom poslu građevinske inspekcije, začuli bageri, a zatim još veću buku i prašinu – »medijsku i NVO« digli su oni koji od države oteto brane »kao svoje«. Gradonačelnik Podgorice nazvan je vezirom koji ruši sve redom, ali selektivno, ostavljajući porodice »bez krova nad glavom«. Čula se, uiglavnom, samo jedna, naravno tamna, strana medalje, a onda je »vezir« došao, ne bagerom, već sa dokumentima i upitao »Ko su iznogudi?«.
                   Ispostavilo se da famozni »dvostruki kolosjek« imamo u svom dvorištu! Jedan je onaj za koji su građabni glasali 2002. i koji se zove "Gradimo grad", a drugi koji protežiraju pojedini sugrađani, usamljene NVO i neki mediji - "Kradimo grad!"


 
 
2
Osim neželjene "predigre" utakmica "Budućnost" - "Zvezda" dobila i "treće poluvrijeme - najnižih strasti"
Maksi mir pod Goricom!
               Od tog trenutka sve je podsećalo na „Maksimir“ 1990. godine, kada je došlo do sukoba navijača zagrebačkog Dinama i Zvezde. Horor! Tako je 1991. poceo domovinski rat u Zagrebu. Sram vas Milo!Crnogorci su krivi za sve to... samo su neki od brojnih komentara, čiji autori kao da su jedva dočekali incident uoči utakmice "Budućnost" - "Zvezda", pa da ospu paljbu po podgoričkim navijačima i da u "suzavcu" vide i ono čega nema i što nijesu vidjeli ni oni koji su, na bilo koji način, bili akteri nedjeljnog (ne)sportskog događaja - nacionalizam, podjele, mržnju... 
 
1
SANU, SPC I DOMAĆI AKTIVISTI PROTIV CRNE GORE
Na vječnoj straži velikosrpstva
                   Vidjelo se da je data uzbuna. Profesori-štrajkači iz Nikšića javno su zatražili stručnu pomoć u borbi protiv "zelenaške, dukljanske vlasti i nasilja nad jezikom".
               I pomoć je stigla, skoro sa neba. "Vaša žrtva je velika, ali kada čovek radi prave stvari ne može biti izgubljen niti zaboravljen, nagrada mora stići" - sokolio je patrijarh Pavle profesore nikšićkih srednjih škola. Dvadeset i pet podvižnika ponosno su se protekle sedmice, posred Patrijaršije, uslikali sa crkvenim glavarom i velikodostojnicima SPC.

 
 
1
Početak školske godine u znaku – politike!
Prve ocjene piše – tužilac!
               Umjesto da početak školske godine protekne u znaku novog sistema obrazovanja u Crnoj Gori, koji prve časove »upisuje« u 20 osnovnih i u 15 srednjih stručnih škola, ili bar da mu pečat daju ekskurzije i druge (van)nastavne aktivnosti , u »rasporedu časova« učenika, njihovih roditelja i nastavnnika ponovo je manipulacija u režiji dobro poznatih aktera – prosrpske opozicije u Crnoj Gori, mitropolita SPC i grupe profesora, »branilaca srpskog jezika«. Sve već viđeno, ali neadekvatno ocijeno i zato nam se ponavlja. Zato ni prve ocjene u školskoj 2004./05. neće dobiti učenici od profesora koji rade, već će ih grupi njihovih kolega koje su »bacile dnevnik« - dati državni tužilac!
                  Ministarstvo prosvjete i nauke podnijelo je zahtjev Osnovnom tužiocu da ispita da li u postupku profesora koji štrajkuju zbog preimenovanja jezika, ima elemenata kršenja zakona, saopštio je pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović.
 
 

|1| |2| |3| |4|