1
Lični stav - Srpsko-crnogorski odnosi u vrtlogu stvarnih i iskonstruisanih afera
Stavljanje Crne Gore na optuženičku klupu

Državna zajednica je u sve dubljoj krizi. Institucije skoro da i ne funkcionišu. U njima je više priče o aferama, stvarnim ili iskonstruisanim, nego o obavezi da budu u funkciji što bržeg približavanja Srbije i Crne Gore međunarodnoj zajednici.
Poslednja "afera", vezana za vojsku, najbolji je dokaz prethodno rečenog. Savjet ministara, Vrhovni savjet odbrane, Skupština državne zajednice, ne mogu ovih dana da se bave ničim drugim, posebno ne onim zbog čega postoje, zbog (navodne?!) afere, koju je "otkrio" patriotski čistunac, srpski ekonomski nacionalista, aktuelni ministar finansija u Vladi Srbije.


Afera poprima razmjere koje neizostavno dobijaju i "političke konotacije". Sa jedne strane, novokonsolidovana nacionalistička struktura u Sribji, ide politikom" ili će se stvari doćerati do kraja ili nema ništa od državne zajednice", optužujući u početku za aferu, koga drugog do Crnu goru, da bi, u međuvremenu, među odgovorne "smjestila i pola svojih srpskih kadrova raspoređenih od republičkog do "saveznog nivoa". I na tome se stvari ne zaustavljaju. I ako oko aktuelne afere (navodne neracionalne potrošnje novca iz srpskog budežta za još neracionalniju nabavku opreme za vojsku Srbije i Crne Gore) figuriraju samo nosioci političkih javnih i privrednih funkcija iz Srbije, i ako se lome stvari u srpskim partijama, koje isključuju visoke funkcionere involvirane u ovu aferu iz svojih redova, ne može a da "dio tog srpskog problema" ne bude i Crna Gora, na ovaj ili onaj način. I "Srbija će ovoga puta ići do kraja. Ili će se klupko odmotati u potpunosti, sa utvrđivanjem odgovornosti onih koji su sve zamutili ili će oni koji su aferu na vrijeme otkrili i spasili da se srpski budžet neracionalno troši sve rasturiti".
Dakle, u državnoj zajednici dvije funkcije, preostale kao navodno zajedničke, ne mogu to više biti. Jedna, ona vojna, mora biti pod direktnim uticajem nadležnih institucija Srbije. Šta slijedi poslije toga. Diplomatija, koja je i onako više srpska nego zajednička. Sve zajedno, zatvara se krug. Rastura se i poslednja karika, koja povezuje Crnu Goru i Srbiju. Dobrano dokaz tome su i dešavanja u drugim oblastima. Ništa slučajno što u patriotskim novinama potpuno i neskriveno eskalira ne samo u ekonomski nego i obrazovni, kulturni i sportski srpski nacionalizam. Nema više, ili ih je sve manje, "zajedničkih reprezentacija i zajedničkih predstavnika". Definitivno treba da se zna da je onaj ko navodno predstavlja Srbiju i Crnu Goru je "srpski" i tačka.
Crna Gora reaguje na jedino mogući način. Ova i sve ostale afere treba prvo da budu do kraja rasvijetljene od strane nadležnih organa pa, na osnovu njihovih nalaza, da se preduzimaju odgovarajuće političke, krivične i druge sankcije, a ne obrnuto. Crna Gora se protivi, sa razlogom, politici gotove štete, svršenih glagola, presuda bez suđenja. Ako toga nema, ako na takav postupak nijesu spremni nadležni iz Srbije, zaključak je neminovan. Neko iz Srbije, a taj neko je Vlada Srbije, njen predsjednik i svi njegovi, želi što prije stvarnim ili iskonstruisanim aferama, sa brzopleto donijetim presudama, da presudi i državnoj zajednici i budućim odnosima Srbije i Crne Gore. U tom slučaju razumljiva je reakcija Crne Gore da u tom naporu "srpskih odgovornih političkih struktura" prepozna pokušaj da se za sve optuži Crna Gora, da bi se instrumentalizovale protiv crnogorskih "sa Srbijom ravnorpavnih interesa".
Crna Gora apsolutno ne bježi ni od jedne teme, ni od jednog problema, ali ne može prihvatiti da bude apriori stavljena na optuženičku klupu od strane onih kojima je na njoj prije svega mjesto. Sledeći dani će pokazati šta će se sve "iz pomenute i drugih afera" roditi. U svakom slučaju posledice neće biti samo parcijalne. Imaće duboko političke konsekvence. Nekome je to očigledno bio i interes. Posebno ovih dana kada Evropa, previše afirmativno za protivnike crnorogskog referenduma, govori o istom, posebno ovih dana kada, do juče "nedokazani patriote", skupljaju krila i ne protive se više održavanju tog istog referenduma niti insistiraju na njegovom odlaganju. Posebno ovih dana kada je očigledno da je Crna Gora u pravu, i ovoga puta kao i prethodnih, da treba realno komunicirati sa stvarnošću, adaktirati državnu zajednicu, započeti pregovore odvojeno, definisati zasebne, nacionalne i državne interese i uspostaviti racionalan odnos između Srbije i Crne Gore.
Nekome u Srbiji, zašto to ne reći, ne odgovara najavljeni početak pregovora o pridruživanju i ako je vrlo "glasan da jedva čeka da on počne". Ne odgovara mu jer početak zavisi od donošenja novog srpskog ustava, a sa tim ide vrlo teško, zavisi od saradnje Srbije s Hagom, MMF-om i drugim međunarodnim organizacijama, a i tu ide teško. Nekome u Srbiji odgovara i na tome sada već otvoreno radi, jer će to biti jedna od posledica ovih stvarno-nestvarnih afera, da se odloži početak pregovora da se konzervira postojeće stanje. Da li će analize istraživanja o čemu se radi u konkretnom slučaju pokazati je li riječ o organizovanoj mafiji, o sprezi kriminala i institucija, u ovom slučaju državne zajednice, ili o vanredno smišljenom prevarnom scenariju, pokazaće vrijeme.
Ali, šteta je već učinjena. Mnogi su možda računali sa njom. Svijet upozorava da "država" u kojoj se to dešava ne može računati na podršku međunarodne zajednice, pa ni na početak pregovora. Treba li ponoviti da je neko to postavio sebi kao cilj. Da li je taj neko onaj ko vodi Srbiju i sprečava da Srbija razmišlja evropski, suočavajući se i sa lošim iz svoje prošlosti i sadašnjosti, držeći Srbiju ponovo u stanju "kolektivnog parastosa", kako reče ovih dana jedan od dobrih poznavalaca prilika na ovim prostorima.
Ali sistemom spojenih sudova problemi iz Srbije prelivaju se i na Crnu Goru. Ovih dana Crnu Goru potresla je "nova afera", čiji su akteri najvjerovatnije isti oni, koji su uznemiravali Crnu Goru i ranijih godina. Ponovo se desilo gnusno ubistvo jednog čovjeka, visokog funkcionera MUP Crne Gore. Javnost uzbuđena. Očekuje se reagovanje države. Država saopštila da je to gnusno ubistvo jedno u nizu onih, prethodnih koja su predstavljala pucanj u državu, u demokratiju, u crnogorsku budućnost. Crna Gora je saopštila da je svjesna da neće biti ostavljena na miru od raznoraznih ostataka paravojnih i parapolicijskih snaga, formiranih ranijih godina, da se zaustavi crnogorski demokratski put. I dok racionalna Crna Gora energično reaguje, sa zahtjevom da nadležne institucije podignu stepen profesionalne odgovornosti i spriječe ugrožavanje elementarnih ljudskih prava, sasijecanjem u korijenu ovih kriminalnih djelatnosti, da li slučajno, mnogi u Crnoj Gori reaguju na poslednje događaje sa dozom nevjerovatno morbidnog primijetnog zadovoljstva zbog onoga što se dešava Crnoj Gori. Ponovo utrkivanje patriota u optužbama države da je u sprezi sa organizovanim kriminalom. Ponovo utrkivanje "moralnih gromada" da se otvaraju parlamentarne interpelacije o radu policije i drugih državnih službi. Ponovo se "već zna" ko su učinioci najnovijih krivičnih djela, a da se nijedan argument pri tom ne saopštava. Teško je reći ko u svemu tome prednjači, ali je najinteresantnije da se podjednakim entuzijazmom "pljuju po Crnoj Gori" dokazani protivnici crnogorske demokratije, žalosni politički servisi velikosrpskog nacionalizma i navodni nepolitički subjekti, koji sada ne skriveno pokazuju političke ambicije. Autor je poslanik u Skupštini Republike Crne Gore




Danas

Posjeta : 2294