0
Umjetnost i politika
Ovo je prikaz!

    Iako nisam vrsni poznavalac umjetnosti i nisam žudio za tim da pišem prikaze, znam šta je kič i nedavno otvaranje jedne likovne izložbe navelo me je na razmišljanja koja slijede. Ona nemaju puno veze sa umjetnošću, pa ipak...ovo je prikaz. Uz umjerenu dozu subjektivnog, objektivno i realno prikazuje opterećenost našeg društva politikom, podjelama iz prošlosti koje su,nažalost, naša aktuelnost, svakodnevnica. U najkraćem, kada u umjetničkoj galeriji ćujete „skupštinski razgovor“ – to je gore od svakog kiča!

Otvarajući izložbu umjetnika koji je rođen u Vraki kraj Skadra, ugledni profesor, takođe umjetnik, naglasio je da je stvaralac Srbin! U prigodnom „uvodnom slovu“ poželio je autoru i veliku retrospektivu, uz opasku kako se nada da mu to što je Srbin neće biti otežavajuća okolnost kod „onih drugih“ da priredi veliku retrospektivnu izložbu, praćenu monografijom, kojom će predstaviti svoj pola vijeka dug umjetnički opus.
Tu mi već bi neprijatno! Valjda zbog toga što tako nešto, po meni degutantno, nisam očekivao na otvaranju izložbe. Nisam očekivao od „mog profesora“ koji je oduvijek, vazda simpatično, pričao „tipično crnogorski“. Nikada nisam znao koje je nacionalnosti, niti mi je to ni sada važno. Priznati je pedagog, još priznatiji umjetnik.
Poslije tih njegovih riječi manje me je iznenadio komentar dojučerašnjeg lidera jedne političke partije – „vidi koje su TV došle“. Nažalost, bio je u pravu. Prostor koji je obično natrpan kamermanima kada je otvaranje izložbe umjetnika koji se deklariše kao Crnogorac bio je neobično prazan. Nije bitno iz koje je TV stanice bio usamljeni kamerman, ali izgleda i to se „zna“.
Za kulminaciju moje nelagodnosti pobrinula se školska drugarica koja je uvijek bila simpatična i za koju sam mislio da joj je bliska samo umjetnost, samo nešto lijepo. „Šta će ti, nećeš valjda napisati da je Srbin?“ – zaprepastilo me je njeno pitanje na molbu da mi iskopira profesorov govor!
Bukvalno sam izjurio iz galerije, nadajući se da će kiša koja je do tada pljuštala bar malo sprati neprijatnosti. Kao za inat, kiša prestade, ostavljajući me samog da se nosim sa činjenicama – u galeriji Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore otvorena je izložba autora za kojeg profesor reče da je Srbin, a u katalogu (izdavač ULUCG) piše da je Crnogorac, došle su samo „neke TV“, drugarica me TAKO pita...
I kao što rekoh, ne razumijem se možda mnogo u umjetnost, ali kič me užasava. Nažalost, to smo MI i zato je ovo prikaz. Prikaz NAŠE gluposti! Užasnuh se pomisli kako bi NAM – da su kod nas nastale - bilo važnije da li su autori „Monalize“ i „Ode radosti“ „NAŠI“ ili „NJIHOVI“!




B.Čukić

Posjeta : 2330