Sedmica - Komentari

0
Kriza u LS CG ili od iskona do Haga i Praga
(Ne)proèitano pismo - glava!
         Nije Liberalni savez Crne Gore prva partija koja je suoèena sa unutrašnjim podjelama i sukobima. Naprotiv, možda je poslednja kojoj se to dešava. Nije LS CG ni brojèano velika. I po tom parametru je meðu poslednjima. Pa ipak, kada je iz Malog kabineta na velika vrata iznijet »prljavi veš«, to je u redovima samih liberala izazvalo pometnju, ali i gotovo nezapamæeno interesovanje javnosti. Sjutrašnju vanrednu konferenciju mnogi nestrpljivo oèekuju, iz razlièitih interesa. Sami liberali podijeljeni su na one koji su »za Mika« i druge koji su »uz Slavka i Mali kabinet«. Ako se skup na Cetinju završi »sjeèom glava« neæe to biti nikakva eksluziva. I najviše æe biti razoèarani upravo oni koji nijesu ni za Mika, ni za Slavka, ali su za LS CG i za Crnu Goru! 
 
1
Treæi put pozivam državu, ali je korisnik »iskljuèio aparat«
Opet Ma(n)tija i SNS bratija!
                »Istorija je uèiteljica života« i oni koji je ne znaju trebaju da nauèe. Ali, oni koji je (ne)znaju i pokušavaju da je prekroje i da »drže lekcije« zaslužuju »vaspitnu mjeru razrednog starješine«. Meðutim, razredni je, izgleda , na (od)moru – svaka èast dr Gordani Ðuroviæ, ministarki za evropske integracije - pa veæ treæi put pozivam državu da joj se požalim da mi »manguparija« - Ma(n)tija i SNS bratija – »lome bagrenje«, ali uzalud. Korisnik je »iskljuèio aparat«! 
 
1
Poslanici Skupštine SiCG (ne)moraju biti brži od fudbalera
Instant himna i ptice rugalice
                Dva dana prije zvaniènog otvaranja Olimpijskih igara u Atini fudbaleri SiCG istrèavaju na teren danas na duel Aregentini. Uoèi same utakmice poslanici Skupštine SiCG »istrèaæe« da na prijedlog Savjeta ministara po hitnom postupku usvoje novokomponovanu sveèanu pjesmu – kompilaciju himne Crne Gore »Oj, svijetla majska zoro« i srbijanske pjesme »Bože pravde«.
                »Instant himna » »instant zajednice« možda æe i biti usvojena, ali u javnosti se s pravom postavlja pitanje kome se to toliko žurilo i šta nam je to trebalo? Ovo pitanje posebno je adresirano vladajuæoj DPS-SDP koaliciji u Crnoj Gori koja sada lièi na najboljeg igraèa košarkaškog tima, koji pravi grešku u koracima.
               Oni su sada najodgovorniji i ako se danas istrèe, a najavili su da æe glasati za (najblaže reèeno) èudnu mješavinu, lako se može deseiti da se prvi naðu na udaru zakona koji predviðaju sankcije za onoga koji skrnavi državno znamenje Crne Gore.
 
 
0
Uz današnji tekst u beogradskom »Blicu« - »Umetnici uz plave u Atini«
Tri boje - u šajkaèu!
                Ili »ja nijesam odavde«, ili odavde nijesu istinske umjetnice Irena Lagator i Jelena Tomaševiæ, ni KUD »Njegoš« sa Cetinja, ili beogradski »Blic« pokušava da ugrozi humoriste »Ježa«. Ako ni jedna od ovih solucija »nije u igri« - a nije, u pitanju je teška zloupotreba olimpijskog gesla »Važno je uèestvovati« u – »Važno je posrbiti«!
       - Tri nacionalne boje, crvenu, plavu i belu, ovog avgusta u Atini neæe braniti samo sportisti nego i nedavno formirani Srpskocrnogorski olimpijski fan tim (SOFT), predstavljen javnosti juèe u Beogradu. Ugledne i poznate liènosti iz javnog života (Ivan Tasovac, Dragan Bjelogrliæ, Inspektor Blaža, Goran Bregoviæ, Željko Joksimoviæ...) promovisaæe našu zemlju i kulturu u grèkoj prestonici tokom Olimpijade – piše današnji »Blic«.-
 
 
2
U žiži - Prijedlog strategije odbrane SiCG
"Greške" u strategiji i "grešna strategija"!
    Da ne bijaše Ranka Krivokapiæa, predsjednika Skupštine Crne Gore i njegovog tek imenovanog, a iz Zajednice otpuštenog, savjetnika za odbranu Blagoja Grahovca, uoèi godišnjih odmora i (što je važnije) predsjednièkih izbora u Srbiji u Skupštini Zajednice možda bi veæ bio usvojen Prijedlog strategije odbrane SiCG - sa svim "štamparskim greškama". A te "irete" su takve da bi ovaj (po scenariju usvajanja) kratkometražni film za Crnu Goru mogao imati - dugoroène posljedice! 
 
1
Znam zašto sam ovo napisao i ne može da škodi
Živkoviæ i Miljanov
    Položiti oružje - jedan je od mnogobrojnih sinonima za izražavanje sauèešæa i podjelu bola sa nekim ko je ostao bez izuzetno bliskog i dragog, a kada neko ni u tim trenucima ne umije "koplja u trnje", najbolje mu je da proèita "Primjere èojstva i junaštva"! 
 
0
Deset dana poslije ubistva Duška Jovanoviæa - sve je (ne)jasno!
Jedni istražuju - drugi presudjuju!
      Iako je za ovo doba godine u Podgorici temperatura izuzetno niska i meteorolozi tek najavljuju vruæine, proteklog vikenda u glavnom gradu Crne Gore postalo je "nemoguæe vruæe"!
      "Vruæe scene Severine" (live) i ubistvo Duška Jovanoviæa, dva potpuno razlièita dogadjaja, raspalila su "niske strasti" pod Goricom.
      I dok je hrvatska estradna zvijezda, zahvaljujuæi jedanaestominutnom porniæu u (njenoj) domaæoj produkciji i bukvalno "istražena" do kraja - što je ovdašnju javnost podijelilo na "zgraženu" i raspaljenu - o tragiènoj suidbini Duška Jovanoviæa - sve je (ne)jasno! 
 
2
Kako je lider Grupe za promjene postao najpopularniji u Crnoj Gori
Za dobitak - troznak!
    Sjedjeti na dvije stolice, zaokružiti na izbornom listiæu dva kandidata ili igrati troznak na sportkoj prognozi - prvo nije (ne)moguæe, a drugo i treæe niti je moguæe niti je dozvoljeno. Jednostavno, neregularno je i nevažeæe. Izuzetak, koje potvrdjuje pravilo, je Nebojša Medojeviæ, lider Grupe za promjene. 
 
0
Jezik i politika
Izmedju zagrada i redova!
    U vijesti koje su obilježile 4.april Televizija Srbije, u udarnom terminu - drugi dnevnik u 19,30 - izdvojila je i to da su "studenti nikšiækog Odsjeka za srpski jezik i književnost primorali ministra Backoviæa da odrednici maternji jezik doda i pridjev - srpski". I "kao šlag na tortu" vijest je zaèinjena izjavom jednog studenta da æe oni radikalizovati proteste, ako Savjet za opšte obrazovanje u utorak tako i ne postupi! Sasvim dovoljno i onome ko nije baš pismen, a kamoli onome ko umije da èita izmedju redova "šta je pisac htio da kaže". Ova udarna (?!) vijest upravo je kockica koja je možda još nekome i nedostajala da protumaèi mozaik zbivanja na politièkoj sceni Crne Gore. 
 
0
Srbija danas ili Srbija juèe?
    Mladje generacije u Srbiji, koje ne pamte period vlasti Slobodana Miloševiæa mogu ovih dana da vide kako je to izgledalo devedesetih godina.
    Srbija 2004 je otprilke nešto blaža varijante Srbije iz 1989.godine. Iza svega krije se pokušaj odlaganja suoèavanja sa sopstvenom prošlošæu i Haškim tribunalom. Za novu srpsku vladu Haški sud je postao prevelik teret, jer njen opstanak direktno zavisi od podrške Socijalistièke partije Srbije, èiji se šef Slobodan Miloševiæ, veæ tri godine nalazi u haškom zatvoru u Seveningenu. Ukoliko pristane na saradnju, Koštunièina vlada æe izgubiti podršku u parlamentu.  
 
2
Povodi: Kosovo,školska i ina zvona
(Ne)nauèena lekcija!
    Postoji mnogo indikativnih elemenata koji izazivaju sumnju u suštinu protesta...Neki elementi protesta kao što su nacionalistièki povici i crkveni i partijski folklor navode na pomisao da su uèenici,možda,instrumentalizovani.Ako je to moguæe postavlja se pitanje koji cilj može oprravdati sredstvo - zloupotrebu maloljetnih uèenika?
   Uz ove rijeèi crnogorskog ministra prosvjete Slobodana Backoviæa i konstataciju specijalnog predstavnika generalnog sekretara SE Jorgena Gruneta "kosovski dogadjaji vratili su èasovnike unazad" nije teško odgovoriti ko je i zašto "kosovsko zvono na uzbunu"(Karla del Ponte) pokušao da iskoristi i da zloupotrijebi omladinu - èak i maloljetne osnovce!- glavnog grada Crne Gore,u Evropi i u svijetu prepoznatoj po multietnièkom i svakom drugom skladu. 
 

|1| |2| |3| |4|