Sedmica - Komentari

0
Kriza u LS CG ili od iskona do Haga i Praga
(Ne)pročitano pismo - glava!
         Nije Liberalni savez Crne Gore prva partija koja je suočena sa unutrašnjim podjelama i sukobima. Naprotiv, možda je poslednja kojoj se to dešava. Nije LS CG ni brojčano velika. I po tom parametru je među poslednjima. Pa ipak, kada je iz Malog kabineta na velika vrata iznijet »prljavi veš«, to je u redovima samih liberala izazvalo pometnju, ali i gotovo nezapamćeno interesovanje javnosti. Sjutrašnju vanrednu konferenciju mnogi nestrpljivo očekuju, iz različitih interesa. Sami liberali podijeljeni su na one koji su »za Mika« i druge koji su »uz Slavka i Mali kabinet«. Ako se skup na Cetinju završi »sječom glava« neće to biti nikakva eksluziva. I najviše će biti razočarani upravo oni koji nijesu ni za Mika, ni za Slavka, ali su za LS CG i za Crnu Goru! 
 
1
Treći put pozivam državu, ali je korisnik »isključio aparat«
Opet Ma(n)tija i SNS bratija!
                »Istorija je učiteljica života« i oni koji je ne znaju trebaju da nauče. Ali, oni koji je (ne)znaju i pokušavaju da je prekroje i da »drže lekcije« zaslužuju »vaspitnu mjeru razrednog starješine«. Međutim, razredni je, izgleda , na (od)moru – svaka čast dr Gordani Đurović, ministarki za evropske integracije - pa već treći put pozivam državu da joj se požalim da mi »manguparija« - Ma(n)tija i SNS bratija – »lome bagrenje«, ali uzalud. Korisnik je »isključio aparat«! 
 
1
Poslanici Skupštine SiCG (ne)moraju biti brži od fudbalera
Instant himna i ptice rugalice
                Dva dana prije zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara u Atini fudbaleri SiCG istrčavaju na teren danas na duel Aregentini. Uoči same utakmice poslanici Skupštine SiCG »istrčaće« da na prijedlog Savjeta ministara po hitnom postupku usvoje novokomponovanu svečanu pjesmu – kompilaciju himne Crne Gore »Oj, svijetla majska zoro« i srbijanske pjesme »Bože pravde«.
                »Instant himna » »instant zajednice« možda će i biti usvojena, ali u javnosti se s pravom postavlja pitanje kome se to toliko žurilo i šta nam je to trebalo? Ovo pitanje posebno je adresirano vladajućoj DPS-SDP koaliciji u Crnoj Gori koja sada liči na najboljeg igrača košarkaškog tima, koji pravi grešku u koracima.
               Oni su sada najodgovorniji i ako se danas istrče, a najavili su da će glasati za (najblaže rečeno) čudnu mješavinu, lako se može deseiti da se prvi nađu na udaru zakona koji predviđaju sankcije za onoga koji skrnavi državno znamenje Crne Gore.
 
 
0
Uz današnji tekst u beogradskom »Blicu« - »Umetnici uz plave u Atini«
Tri boje - u šajkaču!
                Ili »ja nijesam odavde«, ili odavde nijesu istinske umjetnice Irena Lagator i Jelena Tomašević, ni KUD »Njegoš« sa Cetinja, ili beogradski »Blic« pokušava da ugrozi humoriste »Ježa«. Ako ni jedna od ovih solucija »nije u igri« - a nije, u pitanju je teška zloupotreba olimpijskog gesla »Važno je učestvovati« u – »Važno je posrbiti«!
       - Tri nacionalne boje, crvenu, plavu i belu, ovog avgusta u Atini neće braniti samo sportisti nego i nedavno formirani Srpskocrnogorski olimpijski fan tim (SOFT), predstavljen javnosti juče u Beogradu. Ugledne i poznate ličnosti iz javnog života (Ivan Tasovac, Dragan Bjelogrlić, Inspektor Blaža, Goran Bregović, Željko Joksimović...) promovisaće našu zemlju i kulturu u grčkoj prestonici tokom Olimpijade – piše današnji »Blic«.-
 
 
2
U žiži - Prijedlog strategije odbrane SiCG
"Greške" u strategiji i "grešna strategija"!
    Da ne bijaše Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore i njegovog tek imenovanog, a iz Zajednice otpuštenog, savjetnika za odbranu Blagoja Grahovca, uoči godišnjih odmora i (što je važnije) predsjedničkih izbora u Srbiji u Skupštini Zajednice možda bi već bio usvojen Prijedlog strategije odbrane SiCG - sa svim "štamparskim greškama". A te "irete" su takve da bi ovaj (po scenariju usvajanja) kratkometražni film za Crnu Goru mogao imati - dugoročne posljedice! 
 
1
Znam zašto sam ovo napisao i ne može da škodi
Živković i Miljanov
    Položiti oružje - jedan je od mnogobrojnih sinonima za izražavanje saučešća i podjelu bola sa nekim ko je ostao bez izuzetno bliskog i dragog, a kada neko ni u tim trenucima ne umije "koplja u trnje", najbolje mu je da pročita "Primjere čojstva i junaštva"! 
 
0
Deset dana poslije ubistva Duška Jovanovića - sve je (ne)jasno!
Jedni istražuju - drugi presudjuju!
      Iako je za ovo doba godine u Podgorici temperatura izuzetno niska i meteorolozi tek najavljuju vrućine, proteklog vikenda u glavnom gradu Crne Gore postalo je "nemoguće vruće"!
      "Vruće scene Severine" (live) i ubistvo Duška Jovanovića, dva potpuno različita dogadjaja, raspalila su "niske strasti" pod Goricom.
      I dok je hrvatska estradna zvijezda, zahvaljujući jedanaestominutnom porniću u (njenoj) domaćoj produkciji i bukvalno "istražena" do kraja - što je ovdašnju javnost podijelilo na "zgraženu" i raspaljenu - o tragičnoj suidbini Duška Jovanovića - sve je (ne)jasno! 
 
2
Kako je lider Grupe za promjene postao najpopularniji u Crnoj Gori
Za dobitak - troznak!
    Sjedjeti na dvije stolice, zaokružiti na izbornom listiću dva kandidata ili igrati troznak na sportkoj prognozi - prvo nije (ne)moguće, a drugo i treće niti je moguće niti je dozvoljeno. Jednostavno, neregularno je i nevažeće. Izuzetak, koje potvrdjuje pravilo, je Nebojša Medojević, lider Grupe za promjene. 
 
0
Jezik i politika
Izmedju zagrada i redova!
    U vijesti koje su obilježile 4.april Televizija Srbije, u udarnom terminu - drugi dnevnik u 19,30 - izdvojila je i to da su "studenti nikšićkog Odsjeka za srpski jezik i književnost primorali ministra Backovića da odrednici maternji jezik doda i pridjev - srpski". I "kao šlag na tortu" vijest je začinjena izjavom jednog studenta da će oni radikalizovati proteste, ako Savjet za opšte obrazovanje u utorak tako i ne postupi! Sasvim dovoljno i onome ko nije baš pismen, a kamoli onome ko umije da čita izmedju redova "šta je pisac htio da kaže". Ova udarna (?!) vijest upravo je kockica koja je možda još nekome i nedostajala da protumači mozaik zbivanja na političkoj sceni Crne Gore. 
 
0
Srbija danas ili Srbija juče?
    Mladje generacije u Srbiji, koje ne pamte period vlasti Slobodana Miloševića mogu ovih dana da vide kako je to izgledalo devedesetih godina.
    Srbija 2004 je otprilke nešto blaža varijante Srbije iz 1989.godine. Iza svega krije se pokušaj odlaganja suočavanja sa sopstvenom prošlošću i Haškim tribunalom. Za novu srpsku vladu Haški sud je postao prevelik teret, jer njen opstanak direktno zavisi od podrške Socijalističke partije Srbije, čiji se šef Slobodan Milošević, već tri godine nalazi u haškom zatvoru u Seveningenu. Ukoliko pristane na saradnju, Koštuničina vlada će izgubiti podršku u parlamentu.  
 
2
Povodi: Kosovo,školska i ina zvona
(Ne)naučena lekcija!
    Postoji mnogo indikativnih elemenata koji izazivaju sumnju u suštinu protesta...Neki elementi protesta kao što su nacionalistički povici i crkveni i partijski folklor navode na pomisao da su učenici,možda,instrumentalizovani.Ako je to moguće postavlja se pitanje koji cilj može oprravdati sredstvo - zloupotrebu maloljetnih učenika?
   Uz ove riječi crnogorskog ministra prosvjete Slobodana Backovića i konstataciju specijalnog predstavnika generalnog sekretara SE Jorgena Gruneta "kosovski dogadjaji vratili su časovnike unazad" nije teško odgovoriti ko je i zašto "kosovsko zvono na uzbunu"(Karla del Ponte) pokušao da iskoristi i da zloupotrijebi omladinu - čak i maloljetne osnovce!- glavnog grada Crne Gore,u Evropi i u svijetu prepoznatoj po multietničkom i svakom drugom skladu. 
 

|1| |2| |3| |4|