1
Treći put pozivam državu, ali je korisnik »isključio aparat«
Opet Ma(n)tija i SNS bratija!

                »Istorija je učiteljica života« i oni koji je ne znaju trebaju da nauče. Ali, oni koji je (ne)znaju i pokušavaju da je prekroje i da »drže lekcije« zaslužuju »vaspitnu mjeru razrednog starješine«. Međutim, razredni je, izgleda , na (od)moru – svaka čast dr Gordani Đurović, ministarki za evropske integracije - pa već treći put pozivam državu da joj se požalim da mi »manguparija« - Ma(n)tija i SNS bratija – »lome bagrenje«, ali uzalud. Korisnik je »isključio aparat«!

       Kada Skupština SiCG ne usvoji prijedlog »instant himne«, pomislih: Bože (ima) pravde, imali smo »više sreće nego pameti« i svanuće nam »Svijetla majska zora« neoskrnavljena, kad ono »ne lezi vraže«...«Argumenti« zbog kojih »hitna tačka dnevnog reda« nije ni uvrštena, opekoše više nego »podgoričkih 40 u hladu!.
       Navodno, patrijarh Pavle, a po izvorima novosadskog »Dnevnika« Matija Bećković, uputio je »brzo pismo« najvišim zvaničnicima SiCG da ne usvoje »kentaur himnu« u kojoj je crnogorski dio pisao nacista i ustaša Sekula Drljević. Prema istom izvoru poslanici SNS dijelili su kolegama letak sa hrvatskom šahovnicom, a u okviru nje i zelenašku šahovnicu Crne Gore, »što je dolilo ulje na vatru i zasjedanje je odloženo za tri poslije podne«. U već poznatom nastavku, poslanici SNP poslušali su patrijarha i uzdržali se od najavljenog glasa za himnu »koja jača zajednicu«. Da ironija bude veća patrijarhov savjet uvažili su isti oni koji nijesu htjeli ni da pročitaju njegovo pismo kada su,ne tako davno, bili spremni da »prevrnu i zapale Podgoricu » da bi došli na vlast!
       Ni tu se »troprsta« velikosrpska mašinerija ne zaustavlja. Iste večeri najmanja parlamentarna stranka u Crnoj Gori objelodanila je svoj »amandman« za koji su im stranice širom otvorile »Večernje novosti«, nekada najtiražniji list u SFRJ, kasnije ( u vrijeme Miloševića) sklon podvalama i foto-montažama – sve u prilog politici čiji su glavni akteri u Hagu.
       U Srpskoj narodnoj stranci su i prije patrijarhovog pisma bili protiv prijedloga "savezne himne".
- Upozoravali smo, od početka, da je tekst nove crnogorske himne napisao ratni zločinac, ustaški ideolog Sekula Drljević. Crnogorska vlast je tom čoveku, koji je veličao Hitlera i komandovao ustaškim jedinicama, pokušala da podigne spomenik, proglašavajući njegovu pesmu za crnogorsku himnu! To su želeli da urade i na saveznom nivou - kaže Andrija Mandić, predsjednik SNS. - Mi smo bili protiv takvog veličanja fašizma, jer i međunarodna zajednica može da shvati da su kod nas na vlasti ljudi koji se dive fašističkoj ideologiji.
       - SNS ubeđuje ljude ko je Sekula Drljević i tužno je i tragično da to ne zna naše rukovodstvo. Mislim da se mora utvrditi ko je personalno iz vrha crnogorske vlasti odabrao ustašku himnu za crnogorsku i pokušao da je nametne državnoj zajednici. Mislim da će se ovaj slučaj nači na tapetu međunarodnih instanci, jer nedvosmisleno afirmiše od demokratskog sveta osuđenu i odbačenu ideologiju – kaže za »Novosti« Želidrag Nikčević, poslanik SNS u Skupštini SiCG i dodaje:
       - Osim sudovima u Crnoj Gori, SNS će se obratiti nadležnim međunarodnim sudovima, OEBS...Rukovodstvo DPS dužno je da bar objasni zašto Crna Gora neće, kada Srbija Hoće, himnu kralja Nikole, a hoće himnu ustaškog ideologa Sekule Drljevića.
       I sve tako redom, novokomponovani evropejci i beogradski dnevnik, sada približno istog rejtinga u Crnoj Gori, ukazuju na pošast ustaške Crne gore i njenog rukovodstva. Potkrepljuju to »Odom geniju fašizma« i »Telegramom Hitleru«. Naravno, ni slova od crnogorskih istoričara Radoja Pajovića, koji je o Drljeviću napisao doktorsku disertaciju, Danila Radojevića, Živka Andrijaševića. Zanemaruje ova »troprsta koalicija« i činjenicu da je »Oj, svijetla« nastala 1887. a da je njen »autor« tada imao tri godine. Umjesto toga, po sistemu »cakum, pakum vakuum (pogotovo ovo posljednje) oni čijoj se politici sudi u Hagu i zbog koje smo deceniju u izolaciji od demokratskog svijeta, »prekrstiše« uvijek oslobodilačku i antifašističku , a nikada tlačiteljsku Crnu Goru i njeno novo (staro) znamenje u nešto za šta bi Njegoš rekao »Gleda majmun sebe u zrcalo«.
       Vrhunac drskosti stranke, kojoj je po pokazanom neznanju ipak bliža ulica, nego parlament, jeste konstatacija »Baš kada smo pomislili da se Evropa otarasila Le Pena, Hajdera i Žirinovskog, suočili smo se sa sličnim pojavama u Crnoj Gori u liku Mila Đukanovića, Ranka Krivokapića i Jevrema Brkovića«.
      I tako pozvonih ja mojoj Crnoj Gori, ne da bih svojom malenkošću branio ni nju ni imenovane pojedince. Naprotiv, obraćam se i njoj i predsjedniku Vlade i Skupštine Crne Gore, a po službenoj dužnosti mogla bi se smatrati pozvanom i gospođa-ica državni tužilac, da zaštite i moje znamenje i »bagrenje«. Jer, »neznanje je car zla svakojega« i mali je korak od letka do metka. Pogotovo, kada je »vakuum« i kada »aparat nije u funkciji«.
    Od doljepotpisanog, umjesto bilo kakvog komentara, samo još podsjećanje na promociju knjige istoričara Novaka Adžića »Crnogorski heroji Savo Raspopović i Petar Zvicer«:
    - Moram reći o simbolici borbe i pogibiji junaka, kada je surovo uništavana Crna Gora. Raspopoviću i Zviceru ikona i smisao njihove borbe protiv velikosrpstva i krvavog albuma Karadjordjevića bio je Krstaš barjak. Junački su se borili protiv onih koji su taj barjak oskrnavili. Zato su njihovi likovi i danas u stražarnici crnogorske nacije - naglasio je autor.








B.Čukić

Posjeta : 2515