0
Uz današnji tekst u beogradskom »Blicu« - »Umetnici uz plave u Atini«
Tri boje - u šajkaču!

                Ili »ja nijesam odavde«, ili odavde nijesu istinske umjetnice Irena Lagator i Jelena Tomašević, ni KUD »Njegoš« sa Cetinja, ili beogradski »Blic« pokušava da ugrozi humoriste »Ježa«. Ako ni jedna od ovih solucija »nije u igri« - a nije, u pitanju je teška zloupotreba olimpijskog gesla »Važno je učestvovati« u – »Važno je posrbiti«!
       - Tri nacionalne boje, crvenu, plavu i belu, ovog avgusta u Atini neće braniti samo sportisti nego i nedavno formirani Srpskocrnogorski olimpijski fan tim (SOFT), predstavljen javnosti juče u Beogradu. Ugledne i poznate ličnosti iz javnog života (Ivan Tasovac, Dragan Bjelogrlić, Inspektor Blaža, Goran Bregović, Željko Joksimović...) promovisaće našu zemlju i kulturu u grčkoj prestonici tokom Olimpijade – piše današnji »Blic«.-


       Sve dovde zvučalo bi kao sočan »SOFT« vic, kada bi se odnosilo samo na Srbiju moglo bi i da prođe. Međutim, da se »iza brda valja« nešto mnogo ozbiljnije govori činjenica da –» Logističku podršku projektu „Radovanje“ pružili su naša ambasada u Atini i grčka u Beogradu, finansijsku jedan broj sponzora među kojima i „Blic“, a političku Boris Tadić, predsednik Srbije, premijer Vojislav Koštunica i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković«.
       »Čašu žuči« preliva to da »Kreatorka Nataša Šarić predstavila je navijački šešir, stilizovanu šajkaču u bojama nacionalne zastave. Uz to ide i navijački dres u istim crveno-plavo- belim bojama, tako da će i naši navijači imati svoje kostime kao i svi drugi.
    »Ambasador SCG u Atini Dušan Bataković istakao je da će naša ambasada na svaki način pomoći ovaj projekat.
       - Važno je što se na ovom projektu ujedinjuje sportski, kulturni i državni patriotizam. I druge države koriste Olimpijadu za promociju svojih zemalja pošto će oči sveta biti tih dana uperene u Atinu, a svi događaji će se široko distribuirati.” –piše beogradski dnevnik.
         Da ne bih bio pretenciozan, logistiku iz projekta “Radovanje” ostavljam za zvaničnu crnogorsku politiku, a ona je baš onakva kakvu preferiram “crvena – 13. julska” – dovoljno velika i jasna da pod njom ima mjesta za građane svih vjera i nacija u sportskom, kulturnom i svakom drugom timu.
       Zato,umjesto bilo kakvog komentara, samo opaska “perima” iz “Blica” – za ono Srpskocrnogorski i osnovac bi dobio jedinicu, a u nazivu ( dok se građani ne izjasne - privremene) unije “zaboravili” su veznik “i”.
      Rekoh, da je u pitanju “dream-team” Srbije, ne bih ni slova, pa makar im kapiten bila Stoja.
    Ovako, ne ide da sve crnogorsko izgori u “jedinstvenom” plamenu, pa makar on bio i olimpijski. Zar nije bolje - svako za sebe, pa ZAJEDNO!.





B.Čukić

Posjeta : 2331