0
Kriza u LS CG ili od iskona do Haga i Praga
(Ne)pročitano pismo - glava!

         Nije Liberalni savez Crne Gore prva partija koja je suočena sa unutrašnjim podjelama i sukobima. Naprotiv, možda je poslednja kojoj se to dešava. Nije LS CG ni brojčano velika. I po tom parametru je među poslednjima. Pa ipak, kada je iz Malog kabineta na velika vrata iznijet »prljavi veš«, to je u redovima samih liberala izazvalo pometnju, ali i gotovo nezapamćeno interesovanje javnosti. Sjutrašnju vanrednu konferenciju mnogi nestrpljivo očekuju, iz različitih interesa. Sami liberali podijeljeni su na one koji su »za Mika« i druge koji su »uz Slavka i Mali kabinet«. Ako se skup na Cetinju završi »sječom glava« neće to biti nikakva eksluziva. I najviše će biti razočarani upravo oni koji nijesu ni za Mika, ni za Slavka, ali su za LS CG i za Crnu Goru!

         Na »istorijsku« (koliko god zvučalo kao otrcana fraza) šansu ukazali su sami članovi komentarišući krizu na sajtu LS CG, slični komentari mogu se čuti i od onih kojima su bliska programska opredjeljenja ove partije, ali ne i njeni kabineti, a najjasnije ta šansa ispisana je u pismu četvorice njenih osnivača, koji su upravo zbog lidera i kabineta napustili Liberalni savez, ali ne i ideje koje su preferirali i kada su ga osnivali.
       - Pozivamo vas da izvršite obnovu stranke na način što ćete na vanrednoj konferenciji, umjesto međusobnog neljudskog razračuna, usvojiti Deklaraciju o preuzimanju avangardne uloge vodeće crnogorske političke stranke u borbi za preporod društva na temelju osnivačke povelje iz 1990. godine. Jednim Proglasom javno pozovite sve nekadašnje članove i glasače da ponovo pristupe Liberalnom Savezu, s namjerom da se njihovi sveukupni potencijali stave u funkciju stranke i društva u cjelini. A svim crnogorskim institucijama i ustanovama ponudite partnersku ulogu, s ciljem da se uspostavi konsenzus svih crnogorskih političkih snaga koje bi spregnuto djelovale na izgradnji društva utemeljenog na evropskim pozitivnim iskustvima i tradicijama.
Pozivamo vas da usvojite i novi Statut stranke koji treba da omogući postojanje unutarpartijskih struja, koje političke sporove rješavaju demokratskim putem. Ovo apelujemo na vas da bi se:
             - Velikosrpske kleronacionalističke snage, za dugo vrijeme, izvjesno porazile i ne bi bile u stanju da nas ponovo uvedu u mračnjačke eksperimente, povratilo povjerenje glasača i članova u stranku, čime bi ona stekla uslove da na sljedećim izborima dobije dovoljan broj glasova koji bi joj omogućio, da bude, kao i nekada, uticajna politička stranka u zemlji, uspostavio konsenzus svih crnogorskih partija, pojedinaca i institucija, koje bi ona predvodila, u cilju razrješenja crnogorskog nacionalnog i državnog pitanja na način koji bi bio povoljan za nas, podstakli procesi koji bi vodili ka uspostavljanju reda i zakona i moralnoj, te sveukupnoj obnovi društva u cjelini koje bi ona inicirala, podstakla nada kod građana da ćemo ostvariti ideju o stvaranju slobodne, drmoktatske i evropske crnogorske države i društva, zaustavili procesi razgradnje crnogorskog nacionalnog bića i dobili podsticaji za njegovu sveukupnu obnovu kao multikonfesionalne nacije i ubrzali procesi integracije Crne Gore u Evropsku uniju i njene institucije, apeluju utemeljivači i osnivači LSCG-a: Stevo Vučinić, Miodrag Vukmanović, dr Jakov Mrvaljević i Božidar Marković.
          Ali, nijesu samo oni (ostali) vizionari. Istog su mišljenja i mbnogi mladi liberali, koji kao Andrej poručuju:
          Ja sam za to da komplet sadasnja garnitura ode, a neka ostave LSCG na miru jer LSCG nije ni Zivkovic ni Perovic ni Peroviceva .... on je mnogo vise od toga. Mislim da bi to bilo najpostenije i prema nama liberalima a i pred njima samima.
             Upravo u ovim redovima i riječima Andreja i drugih, koji su ih ispisali na sajtu, kao i u pismu osnivača LS CG (koje na sajtu nije objavljeno ni kao reagovanje na krizu!?) krije se ta “viđena šansa za LS CG i Crnu Goru”.
          Ako se oni koji sjutra u crnogorskoj prijestonici budu odlučivali opredjele za “pismo” može biti na dobitku i partija i Crna Gora sa njom. Ako se, pak, opredjele za “glavu” možda će neko “slavodobitno” i ušićariti, ali – dobiti neće niko!



B.Čukić

Posjeta : 2299