2
Povodi: Kosovo,školska i ina zvona
(Ne)naučena lekcija!

    Postoji mnogo indikativnih elemenata koji izazivaju sumnju u suštinu protesta...Neki elementi protesta kao što su nacionalistički povici i crkveni i partijski folklor navode na pomisao da su učenici,možda,instrumentalizovani.Ako je to moguće postavlja se pitanje koji cilj može oprravdati sredstvo - zloupotrebu maloljetnih učenika?
   Uz ove riječi crnogorskog ministra prosvjete Slobodana Backovića i konstataciju specijalnog predstavnika generalnog sekretara SE Jorgena Gruneta "kosovski dogadjaji vratili su časovnike unazad" nije teško odgovoriti ko je i zašto "kosovsko zvono na uzbunu"(Karla del Ponte) pokušao da iskoristi i da zloupotrijebi omladinu - čak i maloljetne osnovce!- glavnog grada Crne Gore,u Evropi i u svijetu prepoznatoj po multietničkom i svakom drugom skladu.

   Da budemo jasni, molenban i litija nešto su sasvim drugo - sveto svima, osim upravo onima o kojima je ovdje riječ.
   Nije valjda puka koincidencija da je baš za danas bilo zakazano okupljanje lidera opozicije za usvajanje novog plana - uličnim protestima do vanrednih izbora i rušenja vlasti. Nedjela albanskih ekstremista samo su bila motiv više ovim domaćim (izuzev liberala) dobro znanim ,dežurnim braniocima Kosova, srpstva, zajedničke države...da i oni "vrate časovnike unazad". Opet isti akteri, ista scenografija, terminologija,ikonografija. Sve,već vidjeno. Ovoga puta i korak dalje. Djecu predvode, bolje reći guraju ispred sebe i to ništa manje nego da pale džamije, upravo oni zbog kojih je tačno prije pet godina NATO reagovao.
   Ne samo da su "vratili časovnike", već su i točak istorije htjeli da zaustave, što jednostavno nije moguće,kaže "učiteljica života". A ova savremena "učiteljica" svoje ponavljače (ne)naučenih lekcija ne šalje na popravni - već pravo u Hag!



B.Čukić

Posjeta : 2209