0
Jezik i politika
Izmedju zagrada i redova!

    U vijesti koje su obilježile 4.april Televizija Srbije, u udarnom terminu - drugi dnevnik u 19,30 - izdvojila je i to da su "studenti nikšićkog Odsjeka za srpski jezik i književnost primorali ministra Backovića da odrednici maternji jezik doda i pridjev - srpski". I "kao šlag na tortu" vijest je začinjena izjavom jednog studenta da će oni radikalizovati proteste, ako Savjet za opšte obrazovanje u utorak tako i ne postupi! Sasvim dovoljno i onome ko nije baš pismen, a kamoli onome ko umije da čita izmedju redova "šta je pisac htio da kaže". Ova udarna (?!) vijest upravo je kockica koja je možda još nekome i nedostajala da protumači mozaik zbivanja na političkoj sceni Crne Gore.

    Poučeni porukom profesora Blagote Mitrića, da uvijek treba postaviti "prethodno pitanje" i da je ono krucijalno za odgovor, podjimo redom.
    Prvo su se oglasila "kosovska zvona" i osnovci i srednjoškolci "spontano" su reagovali, pa su, osim na mirne proteste i molenbane, krenuuli i da pale džamije, što se nikada u uvijek multietničkoj, multikonfesionalnoj i multikulturnoj Crnoj Gori nije dogodilo! Kada su "kosovska zvona" utihnula, na prijedlog SNP, opzicija je trebala da se okupi i dogovori kako da uločnim protestima dodje do vanrednih izbora. Medjutim, Bulatovićev ishitreni   dogovor sa potpredsjednikom Srpske radikalne stranke učinio je da se opozicija podijeli. U medjuvremenu, okrugli sto o ustavnim promjenama pokazao je da (iako su potrebne) o njima nema političkog konsenzusa, a ako se demokratska većina drzne da nešto mijenja silom, treba da zna da će joj silom biti uzvraćeno - zaprijetio je lider Narodne stranke.
   I tada, kao "adut iz rukava" opozicija alarmira na duhovni genocid Srba i dukljanizaciju Crne Gore, jer je Savjet za opšte obrazovanje usvojio, a ministar Backović potpisao da se predmet srpski jezik i književnost preimenuje u maternji jezik i književnost, kako u programima i stoji već dvije decenije!
   Iako se odluka odnosila na osnovnu školu i opštu gimnaziju - (opet) spontano reagovali su studenti iz Nikšića! Poslije objašnjenja ministra da se ne mijenja ni naziv jezika, niti njihovog odsjeka, studenti su se primirili, a onda još jednom dosjetili da protest radikalizuju štrajkom gladju. Dogovorili su se sa ministrom da Savjet za opšte obrazovanje u utorak predmet nazove maternji jezik, a da se u zagradi doda srpski, albanski i drugi jezici, Da ne javiše u udarnom dnevniku TV Srbije, čovjek bi pomislio da su " ministrove zagrade" (zakašnjela) prvoaprilska šala ili da je studentima udovoljio za praznik - 4.april.
   Na ovakav dogovor ministra i studenata odmah je reagovao dr Vojislav Nikčević, direktor Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje ukazujući da su studenti instrumentalizovani od SPC i Amfilohija Radovića.
   - Ministrov pristanak je uzmicanje pred velikosrpskim hegemonizmom, a nas obavezuje rezolucija 30. Generalne skupštine UNESCO u Parizu 1990. da se identitet svakog jezika mora sačuvati od asimilacije - ukazuje se u saopštenju ovog Instituta, a od ministra zahtijeva da, ako već uvede zagrade, upiše po azbučnom i abecednom redu sve jezikle koji su zastupljeni u Crnoj Gori.
   Poslije svega, jasno je samo jedno - manipulacija i radikalizacija razumljivi su na bilo kojem jeziku, a upravo to je ono što modernim demokratskim društvima Evrope - para uši!



B.Čukić

Posjeta : 2208