0
Suočavanja
Pravda za Mamu i Marka!

Prvo je dobrovoljno većina osumnjičenih za ratne zločine otišli u Hag, pa su se shodno garancijama države vratili kući da se brane sa slobode. Onda je ukinuto gonjenje Mire Marković zbog toga što je nenadležna dodeljivala državne stanove prijateljima i kućnoj pomoćnici. Sada je na povratku kući u Požarevac, valjda i u "Madonu" i u "Bambi" i ko zna gde sve još (zaboravlja se brzo) i Marko Milošević, sin bivšeg predsednika koji je u Hagu. Razlozi su, prema izjavama advokata i mnogih bočnih pravnika - onih koji nisu direktno umešani u odbranu, ali su pravni stručnjaci u raznim strankama bliskim vladi ili u samoj vladinoj - sasvim pravne prirode.

Dokazi: generali su pod zaštitom države, pravno zasnovano odlazili u Hag i pod garancijom države brane se sa slobode. Sud ili već ko je u sudu za to nadležan, na osnovu pravno zasnovane (valjda) tvrdnje da će se Mira Marković pojaviti na suđenju u septembru - povukao sve poternice. Otporaš Zoran Milovanović iz Požarevca, uprkos ranijim tvrdnjama i svedocima, ne seća se više da mu je Marko Milošević pretio električnom testerom, sečenjem u komade i bacanjem u reku, ako ne otkrije ko stoji iz Opora njegovom tati - predsedniku i mami - šefu srodne političke stranke. Zanemarene su i vidljive povrede na telu, pa je povukao tužbu protiv Marka Miloševića, koji je dakle s razlogom sada slobodan građanin ove zemlje. Na kraju izgleda kao da se polako, ali sigurno ispunjava san premijera Koštunice koji je godinama isticao uverenje da će ovde biti vladavina prava, da će biti sve po zakonu, legalistički kako dolikuje demokratskoj zemlji, s dugom nacionalnom (što je posebno značajno) istorijom pravičnosti. Pod uslovom da bude na vlasti, što se eto i dogodilo. Takav prilaz podrazumeva da "politički razlozi" ne mogu uticati na zakone, na sudstvo i sudije, tužioce i sve uglednike pravne struke na zvaničnim državnim poslovima. Zbog toga svi ili većina, ali u svakom slučaju oni najistaknutiji u podizanju optužbe protiv sina (i mame?) Milošević nisu ponovo izabrani na časne finkcije.
Oni koji glasaju u skupštinama, od opštine do Republike prepoznaju ko je podložan neprijateljskim uticajima, možda i prodana duša, nepravičan, a ko - poštuje zakone. Pogotovo što niko dosad nije mogao da nađe nikakve druge krivice ni sinu ni mami osim stana kućnoj pomoćnici i električne testere. Sve ono drugo, o bogaćenju, o praznim državnim fondovima, o siromaštvu Srbije, o bogatstvu porodice Milošević, o nasilništvu nad nepoćudnim građanima, o otimačinama razne vrste, ispostavlja se, izgleda, da su obične priče neprijatelja i zavidljivaca. Ništa nije moglo PRAVNO biti dokazano ako je neko i pokušavao. Zato bi povlačenje tužbe Zorana Milovanovića i pismo njegove majke advokatu o strahu od sudbine njenog sina ako ostane pri sudskom gonjenju, o razlozima da to prekine mogli nazvati "političkim", pa na njih u ovom slučaju ne bi trebalo obazirati baš kao i na navodne smene u sudstvu povodom tog slučaja. Sve je išlo po proceduri, po slovu zakona. To je prilično jasno javnosti u Srbiji, čak i onoj najširoj, uključujući i crkvenu.
Jedan od dokaza o stepenu razumevanja šta je pravna država svakako je i sveta liturgija u manastiru Prohor pčinjski na Svetog Iliju koju je složio vladika Pahomije. Jeste pod istragom zbog optužbi dece, mladića, da ih je seksualno zlostavljao, ali ni posle čak nekoliko svedočenja (!) tih dečaka nije se moglo utvrditi da govore istinu, pa je velikodostojnik - nedužan dok se krivica ne dokaže. Ona vremena potvrda " da niste pod istragom ili osuđivani" neophodnih za neke javne poslove su davno prošli i prevaziđeni kao valjda pritisak neprimerenu slobodama demokratije na "naš način". Pravda i pravni sistem teži i uspinje se prema višem nivou. Jedino gde je izgledalo da se premijer Koštunica malo udaljio od postavljanja prava na visoki pijedestal sopstvene politike jeste ono pismo premijeru makedonskom gde je tražio da odmah pusti na slobodu vladiku Jovana Ohridskog. Ali, to je bilo samo na prvi pogled, jer srpski predsednik vlade je čak lepo opisao za makedonskog ceo mogućni pravni postupak uputio ga je na amnestiju. To premijer, bez suda i sudija može u određenim prilikama, a ovde je ta prilika bila na pragu: dan državnosti Makedonije što je uvek pre bio obeležavan na mestu prvobitne odluke o makedonskoj državi baš u manastiru Prohor pčinjski. Premijer makedonski je pravni savet o amnestiji ignorisao, u manastir nije došao, a "izgovara" se da ne može mimo suda u pravnoj državi. Sve ovo je pomalo izvitoperilo dobrosusedske odnose (baš kao i zaoštravanje političko sa Hrvatskom) o čemu je DANAS u komentaru pisao krajem nedelje, a o vikendu su se na tu temu oglasili i bivši ministar spoljni Goran Svilanović, bivši potpredsednik vlade Srbije Žarko Korać ("lepa skupina" rekli bi radikali). Ipak, potrebno je prvo ostvariti dobre i skladne odnose u sopstvenoj kući, pa onda krenuti prema susedima. U nekim patriotskim organizacijama, čvrsto ujedinjenim, verovatno se sprema cveće za Mamu i Marka. Dugo nisu nekog dočekivali, kao što su tenkove sa cvećem u rat na Bosnu i Hrvatsku ispraćali.




G.Logar/Danas/

Posjeta : 2266