0
Utisak sedmice
Indicije i dokazi!

    Dokazano je da „papir trpi sve“ i da je počela još jedna predizborna kampanja u Crnoj Gori, a indicija je da je počela na – relativno - nov način – sa dokazano starom pričom, bez dokaza - i da je njeno „žrtveno jagnje“ – „indikativni revolucionar“, dokazani profesor Milan Popović.

Intimno, za utisak sedmice radije bih izabrao novu pobjedu crnogorskih „ajkula“, jučerašnji trijumf „Koma“, autorsko veče Svetlane Raičković, izložbu arhitektonske prakse „Stari grad“...bilo koji koji kulturni, sportski, ini događaj koji nema veze sa politikom, ali kako mi je riječ najbliskija, a u Crnoj Gori vazda je imala posebnu težinu – i zbog aktuelnosti, naravno – sumirajući sve rečeno i napisano u proteklih sedam dana, nisam mogao da se otmem utisku da je nekome – imam indicije kome – trebao neko nov i dokazan da ispriča „staru priču“. U svim prethodnim izbornim ciklusima dokazano je da je prazna. Indicije su da joj ni ugledni profesor neće dati na težini, a dokaz ćemo vidjeti – 29. marta!
Bez namjere da ponavljam šta je sve napisano i urađeno od pojavljivanja profesorovog teksta „Revolucionari“, podsjetiću da je Popović samo ponovio „ono što vidi cijela Crna Gora“, a da je Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo da univerzitetski profesor Milan Popović „nije ponudio nijedan podatak ili dokaz”.
Ako i postoji još neko neupućen, neka o razlici između indicija i dokaza konsultuje Vujaklijin rječnik. Uzgred, kao nebo i zemlja, kao crno i bijelo, neuporediva je razlika između miliona indicija i jednog jedinog dokaza! Indicijama se bavi čaršija, a dokazima odgovorni ljudi – u ljekarskoj ordinaciji bitna je samo dijagnoza, na sudu samo zakon, na fudbalskom terenu samo pogodak više, u školama znanje...na izborima programi i ostvareni rezultati!
Najzad, neću se upuštati ni u to ko je sve potpisao apel povodom “slučaja Popović”, jer bih se tako i sam upustio u politiku, “a to ne volem”. Umjesto toga, samo pitanje profesoru – ocjenjuje li studente na osnovu indicija da su učili, ili na osnovu dokaza da su naučili?
            




B.Čukić

Posjeta : 2263