1
Novi atak na javnu riječ u Crnoj Gori
Pokret za – mrak!

    Ako danas crnogorska javnost bude uskraćena za TV prenos skupštinskog zasijedanja, neki to možda neće ni primjetiti, neki će se čak i obradovati, ali nadam se da će se bar neko zamisliti!Prije svega, poslenici javne riječi, „ljudi od pera“, pripadnici sve brojnijih novinarskih udruženja i nezavisnih redakjcija.Neće valjda javni servis ostati usamljen u zahtjevu da im se Pokret za promjene izvini za grubo ometanje njenog izvještača? Neće valjda, jer ako se to desi, „sedmoj sili“ i javnoj riječi u Crnoj Gori „crno se piše“ i svi oni koji žive od nje za nju ne mogu očekivati ništa drugo nego da „neki mrak ugasi neki dan“!

Dugačka „crna serija“ ataka na javnu riječ u Crnoj Gori nastavljena je juče i to u Skupštini Crne Gore – nezadovoljni što je TV Crne Gore prekinula prenos iz parlamenta u trenutku kada je govorio poslanik PzP, dvojica poslanika, članovi ovog pokreta – njegov lider Nebojša Medojević i Koča Pavlović – pokušali su da spriječe izvještača TV da uključenjem u informativnu emisiju informiše građane Crne Gore šta i kako rade oni koje su izabrali da to (ne) rade u njihovo ime!
Nisu, nažalost, Medojević i Pavlović prvi i jedini koji su demonstrirali silu i nasilje nad javnom riječju. Naprotiv, za malu Crnu Goru bilo je toga i previše. Novinari su i ubijani i prebijani, zastrašivani i ućutkavani...i u tim slučajevima fizičke posledice bile su puno teže. Na sreću mlada i nesnalažljiva (prećutala je ekskluzivnu vijest) novinarka TV Crne Gore nije doživjela i fizičko maltretiranje. Uprkos tome, jučerašnji udarac mogao bi biti dugoročno bolniji i to za cijelu crnogorsku javnost. Incident dobija na težini kada se zna da će jedan od „siledžija javne riječi“ najvjerovatnije biti kandidat za predsjednika Crne Gore, a drugi je – gle apsurda – dojučerašnji novinar nezavisne TV! Dakle, bar teoretski, nije „nemoguća misija“ da nas ponovo priznatu najmlađu državu sjutra u demokratskoj Evropi predstavljaju upravo takvi „evropejci“.
Burnija reakcija demokratske javnosti vjerovatrnbo je izostala zato što je jučerašnji atak na javnu riječ došao iz opozicionih redova i što je šamar javnosti upućen preko javnog servisa koji mnogi ne simpatišu.. Ako je tako, riječ je o grubom previdu. Sasvim je nebitno šamaraju li – vlast ili opozicija - javnu riječ (onu blisku vlasti, opozicionu, ili nezavisnu). Bitna je sloboda govora, demokratija, jer društvo „kome zakon leži u topuzu“ ne može suštinski biti ni slobodno, ni dsemokratsko, pa makar koliko sjutra ono formalno bilo u „zajednici evropskih i demokratskih država i naroda“!




B.Čukić

Posjeta : 2315