1
Početak školske godine u znaku – politike!
Prve ocjene piše – tužilac!

               Umjesto da početak školske godine protekne u znaku novog sistema obrazovanja u Crnoj Gori, koji prve časove »upisuje« u 20 osnovnih i u 15 srednjih stručnih škola, ili bar da mu pečat daju ekskurzije i druge (van)nastavne aktivnosti , u »rasporedu časova« učenika, njihovih roditelja i nastavnnika ponovo je manipulacija u režiji dobro poznatih aktera – prosrpske opozicije u Crnoj Gori, mitropolita SPC i grupe profesora, »branilaca srpskog jezika«. Sve već viđeno, ali neadekvatno ocijeno i zato nam se ponavlja. Zato ni prve ocjene u školskoj 2004./05. neće dobiti učenici od profesora koji rade, već će ih grupi njihovih kolega koje su »bacile dnevnik« - dati državni tužilac!
                  Ministarstvo prosvjete i nauke podnijelo je zahtjev Osnovnom tužiocu da ispita da li u postupku profesora koji štrajkuju zbog preimenovanja jezika, ima elemenata kršenja zakona, saopštio je pomoćnik ministra prosvjete Radovan Damjanović.


    Prvom školskom zvonu najviše su se obradovali »ponavljači«. Najmanja, ali u »odbrani srpstva« najgrlatija, SNS počela je pripreme na vrijeme. Tokom ljeta prosto su »štancovana« saopštenja tipa »Huškaju manjinu na većinu«, »Aperthejd prema srpskom«, »Srbima ugrožena ljudska prava«, »Duhovni genocid«...   Ova stranka organizovala je i »naučni skup« o ugroženosti srpskog jezika na kojem su glavni predavači bili »lingvisti« iz SPC i iz Beograda.
         Kako iz vlasti nije reagovano, a uporedo sa sve češćim najavama razgovora o dogovornom razdruživanju Crne Gore i Srbije i sa početkom školske godine, pa naravno, SNS je radikalizovala rečnik. Prvo je poručila Ferhatu Dinoši da je u »minskom polju«, a potom i režimu da drži »tempiranu bombu«.
      Uslijedile su i "poruke smrti" upućene direktoru nikšićke gimnazije i ministru prosvjete i nauke.
         Mitropolit amfilohije Radović, druga (ili prva) karika u ovom lancu »branilaca srpstva i srpskog« u Crnoj Gori, »dolio je izjave na saopštenja«, a šestorica nikšićkih profesora (sa kojima se u međuvremeno solidarisalo još 40) iako su trenutno u gro planu, ipak su samo »statisti« čiji je »domaći zadatak« da manipulacija zazvoni na školska zvona.
            Priključak su uhvatile i »demokratske, evropske« troprste DSS i NS. Prva zahtijeva smjenu Slobodana Backovića, ministra prosvjete i nauke, dok druga , ništa manje, nego prijeti Crnoj Gori obilaskom kancelarija UN, Savjeta Evrope i OEBS.
             - Javnosti je uporno plasirano da oni protestuju protiv preimenovanja srpskog u maternji jezik i na toj priči gradi se sve ostalo. Službeni jezik regulisan je Ustavom, a nazin maternji jezik nijesmo izmislili danas. U nastavnim planovima i programima za osnovnu školu on je od poslije rata. Od pedesetih godina do sada važećeg nastavnog plana zvao se maternji jezik, a od 98. maternji jezik i književnost – saopštio je ministar Backović, gostujući u “Živoj istini” TV “IN”, napominjući da “srpski jezik nije ugrožen, niti neko namjerava da mu uzme ime. Ovi koji se navodno bore za srpski jezik, u stvari se bore da se ne pojavi crnogorski”.
       Reagujući na izjave Amfilohija Radovića, Backović je ukazao:
- Kao i u slučaju Crne Gore i Crnogoraca, meta Radovićevog rasizma su skoro nestali Bušmani o kojima Radović ne zna ništa, ali su mu zgodna meta za mržnju i podsmijevanje, jednako kao i Crna Gora. On ne zna da su i bušmanski jezici ozbiljno proučavani i da danas čine zasebnu jezičku grupu, iako Bušmana danas ima, nakon uništavanja i stalnog potiskivanja, svega oko 10 000. Radovića bi očigledno interesovala takva Crna Gora.
               Nacionalističke stranke i Srpska pravoslavna crkva politički zloupotrebljavaju djecu i njihove roditelje u nikšićkoj Gimnaziji "Stojan Cerović", saopšteno jeiz Demokratske partije socijalista.
                "Crnogorski jezik očigledno smeta onima koji nemaju svoj maternji i govore jezikom mržnje, netrpeljivosti, bojnih pokliča, parola i srednjovjekovnih anatema", kazao je juče portparol DPS Predrag Sekulić.
             Iz DPS ukazano je da kleronacionalističke snage, čiji je jedini moto djelovanja najtamnija i tragična strana prošlosti, ne razumiju jezik razumljiv i saglasan evropskim i demokratskim vrijednostima. Zato je upućen apel profesorima, đacima I njihovim roditeljima da ne dozvole da ih zavedu jezikom nacionalne mržnje i netolerancije Amfilohije Radović i njegove skutonoše
                  On je dodao da kleronacionalističke snage osporavaju pravo Crnogorcima da budu ono što jesu i da govore jezikom koji one ne razumiju, odnosno poštovanja različitosti, razboritosti, mira i tolerancije.
         Sekulić tvrdi da je jedini moto njihovog djelovanja "najtamnija i tragična" strana prošlosti.
             "Nastavićemo i dalje da komuniciramo jezikom razumljivim i saglasnim evropskim demokratskim vrijednostima. Apelujemo na profesore, đake i njihove roditelje da nikome ne dozvole da ih zavedu Amfilohije Radović i njegove skutonoše.
             Sada, na potezu je tužilac, koji treba da ocijeni da li su šestoro nikšićkih profesora prekršili zakon.
             Dobro bi bilo kada bi tužilac “proširio temu” I “rukom parvne države” "izvagao" ko je sve i na koji način, u očiglednom sukobu “troprste” I proevropske svijesti Crne Gore prekršio zakon.
                   Ako to sada ne učini, “ponavljači” će nam “držati lekcije” i svi ćemo postati njihovi taoci. Po njihovom programu, "ponavljaćemo" huškanje, međuetničku mržnju, Srebrnicu, sankcije, Hag i - 1918!
                              
slika "Čija je himna" - pamflet sa sajta SNS




B.Čukić

Posjeta : 2502