2
Osim neželjene "predigre" utakmica "Budućnost" - "Zvezda" dobila i "treće poluvrijeme - najnižih strasti"
Maksi mir pod Goricom!

               Od tog trenutka sve je podsećalo na „Maksimir“ 1990. godine, kada je došlo do sukoba navijača zagrebačkog Dinama i Zvezde. Horor! Tako je 1991. poceo domovinski rat u Zagrebu. Sram vas Milo!Crnogorci su krivi za sve to... samo su neki od brojnih komentara, čiji autori kao da su jedva dočekali incident uoči utakmice "Budućnost" - "Zvezda", pa da ospu paljbu po podgoričkim navijačima i da u "suzavcu" vide i ono čega nema i što nijesu vidjeli ni oni koji su, na bilo koji način, bili akteri nedjeljnog (ne)sportskog događaja - nacionalizam, podjele, mržnju...

      Ne sačekavši ni jednu zvaničnu informaciju, brojni dušebrižnici pohrliše da nam ukažu da "ovako je sve počelo" i da nam predskažu budućnost. "Istrčali" su se, čini se, namjerno, da saopšte "istinu" prije nego što do javnosti dopre i "druga strana medalje". Naravno, jer to bi im pokvarilo (pripremljenu) priču poznatu upravo iz vremena "maksimirske utakmice" na koju podsjećaju recidivi onih koji su uprvao takvim komentarima "dolivali ulje na vatru" u ne tako davnoj, ali tužnoj i surovoj prošlosti ex-YU.
       Neposredno poslije utakmice, "drugu stranu medalje" saopštio je upravo predvodnik "Varvara", na koje je sručena lavina optužbi.
          - Prije svega, žao mi je svih koji su bili na stadionu. Više od mjesec dana pripremali smo se za derbi. Pirotehniku smo nabavili u firmi "Kabas", u Beogradu. Na kutiji fino piše "Dimne kutije 5+2". Sve smo legalno kupili i to sam čuvao u stanu. Dogovorili smo dimne bombe za početak, dok je još dan, a bakljadu na poluvremenu. Za "suzavac" niko nije ni znao. Ko bi to uradio svom klubu i svojim navijačima. Žao nam je i zbog nereda i zbog poraza - izjavio je Aleksandar-Čaka Ivanović, vođa "Varvara".
       - Očekivali smo fudbalski spektakl, da se derbi pamti po lijepom, a desile su se nemile scene. Zvezda" je na terenu pokazala da je jača ekipa, a njeni čelnici - insistirajući da se utakmica igra - pokazali su zašto je veliki klub - rekao je Žarko Vukčević, direktorFK "Budućnost".
       - Ja sam delija iz PG i bio sam na utakmici.Ovo što se desilo nema nikakve veze s politikom. Tuča izmedju navijača nije bilo, već samo sa policijom. Ovo sto sam pročitao od komentara nije mi se ni malo svidjelo a posebno poredjenja sa hrvatima. Shvatite, varvari podgorički su zeljni dokazivanja medju navijačima - saopštio je jedan od onih koji su bili na stadionu pod Goricom, na sajtu beogradske "B92".
          I Ranko Jovović, iskuskni komentator TV Crne Gore i vrli poznavalac sportskih (ne)prilika u Crnoj Gori, čestitao je rukovodstvima oba kluba što su istrajali u tome da se utakmica odigra i da - pobijedi fudbal. I on je ukazao da incident ne može narušiti imidž uvijek sportske Podgorice i da će klubovi i navijači sa strane rado dolaziti na takmičenja u glavnom gradu Crne Gore.
          Poslije svega, jasno je da je za nedelju veče pripreman spektakl, koji se samo pukom greškom izrodio u incident. U svakom slučaju, nije pripremana "dobrodošlica mrskim srpskim delijama", "omraženoj Zvezdi"...kako zapisaše neka "oštra pera". Očigledno, od "suzavca u svojoj glavi" nijesu vidjeli transparent koji su nosili fudbaleri oba tima "STOP represiji nad navijačima". On je bio namijenjen i njima, ili prije svega njima, a "zaustavite represije nad svima nama" poruka je svima koji neće da vide da "Maksimir devedesetih ne stanuje pod Goricom". Pod Goricom se igra uz maksi(malan) mir, bar kada je ta priča u pitanju. "Navijačke strasti" nešto su drugo i neizbježne su i neminovne. One, bar ove podgoričke, nijesu i ne mogu biti tako niske, kakve su kod onih koji žele da im ih pripišu!
         
      

      



B.Č.

Posjeta : 2520