Brze Cinjenice - Kultura

0
“Dvadeset… i jedna godina poslije”
Koncert na trgu - Kseniji u čast!
“Dvadeset… i jedna godina poslije” - naslovljen je koncert posvećen istaknutoj interpretatorki crnogorskih izvornih pjesama Kseniji Cicvarić koji će - na "Podgoričkomkulturnom ljetu 2018" - sjutra od 21 biti održan na Trgu nezavisnosti.
Muzičkoj legendi u čast, u pratnji velikog narodnog orkestra pod upravom Šukrije Žutog Serhatlića, nastupiće Merima Njegomir, Branka Šćepanović, Zoran Kalezić, Šukrija Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović, Tanja Šeter, Tamara Pavićević, Nedžib Delić, Danica Nikić, Dejan Škuletić i Dijana Mićović. 
 
0
Koncert muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara”
Nastupaju zajedno - profesori i učenici!
    Koncert muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” biće - u sklopu "Podgoričkoog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 19 održan na platou ispred KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti profesori i učenici muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” - Šule Jovović, Đorđe Nejkov, Kosta Vujošević, Tamara Radulović, Milica Vukčević, Nikola Tošić, Manuela Fetahović, Vlasta Popović, Kenan Hodžić, Enes Tafulić.
Kao korepetitori nastupiće Kristina Bojović, Nina Miličić i Saša Mirković.  
 
0
Četvrti "Džada film festival" počinje večeras
Na početku - omaž Glogovcu!
       Komedijom "Kad porastem biću kengur", koja je omaž nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, večeras počinje četvrti "Džada film festival". S obzirom da je 2018. godina Evropske kulturne baštine, ovogodišnje izdanje festivala predstaviće sedam evropskih filmova.
Do 10. juna na ulicama Podgorice ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da vide „Volver“, „Goodbye Lenin“, Dvije čađave dvocijevke“, „Turist“, „Ta divna splitska noć“, a novi sadržaj festivaala je „Džada Junior“, u sklopu kojeg će biti prikazana ekranizacija knjige „Mali princ“.  
 
0
“Dani filma višegradske četvorke” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - “Zadavljena"!
       Filmovi novije produkcije iz Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke biće predstavljeni na reviji “Dani filma višegradske četvorke” koju filmski program Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” od sjutra do četvrtka premijerno priređuje u saradnji sa inostranim partnerima - ambasadama.
Reviju otvara “Zadavljena - A Martfüi Rem” (2016) reditelja Árpáda Sopsitsa, a na repertoaru su i slovački “Sve ili ništa - Vsetko alebo nic” (2017) koji je nastao u režiji Marte Ferencove, češka “Učiteljica - Ucitelka” (2016) Jana Hrebejka i film poljske produkcije “Peto godišnje doba - Piąta pora roku” (2012) koji je režirao Jerzy Domaradzki. U sali DODEST projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan. 
 
0
Izložba fotografija Aide Orahovac Kuč u KIC “Budo Tomović”
Grad kroz objektiv - ekonomiste!
       Izložba fotografija “Najljepši si grade moj” autorke Aide Orahovac Kuč biće od sjutra u 19 d0 15. juna otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Aida Orahovac Kuč je rođena 1985.godine u Podgorici. Diplomirani je ekonomista, a fotografijom se bavi od 2010. godine. Uskoro će biti objavljena i njena prva knjiga.  
 
0
Tradicionalni godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”
Igraju na muziku - različitih epoha!
       Baletski odsjek Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” prirediće večeras od 19 - na "Podgoričkom kultuurnom ljetu 2018" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović" tradicionalni godišnji koncert.
Na koncertu će nastupiti učenici iz klasa profesorica: Rozice Popare, Tamare Vujošević Mandić i Viktorije Strugar koreografijama na muziku različitih epoha. Ulaznice, po cijeni od jednog eura, mogu se kupiti na biletarnici KIC do 20.  
 
0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
"Besposlen” u - galeriji "Art"!
       Umjetničke radove i intervencije Lenke Đorojević (CG-SI), Adrijane Gvozdenović (MNE-BE), Irene Lagator Pejović (MNE), Vijai Patchineelam, Flavio Favelli (IT), Jelene Tomašević (MNE), Siniše Radulović (MNE), Line Rice (HR-SI) i Tare Langford (UK) publika "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" imaće priliku da vidi na izložbi “Unprofessional/Besposlen”, koja će večeras od 19 biti otvorena u galeriji “Art”.
Koncept izložbe osmislila je Natalija Vujošević u saradnji sa Institutom za savremenu umjetnost. 
 
0
Festival “City Groove” od 1. do 3. juna na "Stadionu malih sportova"
Goostuje i - “Simple minds”!
Velikane muzike, poput “Simple minds”, “Stereo MC´s, Josipe Lisac, “Vatre”, “KIC POP HORA”, “Autogenog treninga”, Mr. Lekke, Daria Nunjeza i “The “Cube guys-a” ugostiće četvrto izdanje Festivala “City Groove” koji se - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" od večeras do prekosjutra održava na "Stadionu malih sportova".
Ulaz će prve večeri biti slobodan, dok će cijena ulaznice za drugu i treću noć koštati 10 eura.  
 
3
Sjutra počinje "Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Na otvaranju - izložba i koncert!
             Izložbom radova Maje Đurić u Modernoj galeriji i koncertom dua Miran Begić & Predrag Janković i orkestar "Camerata Montenegrina" sjutra počinje "Podgoričko kulturno ljeto 2018".
Tradicionalnu manifestaciju na današnjoj press konferenciju najavili su Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport; Maja Đurić, umjetnica; Predrag Janković, umjetnik i Miran Begić, umjetnik.
Program "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018", koje će trajati do 21. septembra, prenosimo integralno: 
 
3
„Mnogolikost savremene umjetnosti“ u galeriji „Centar“
Preovladava utisak - identitetske krize!
         - Sva djela izložena na kolektivnoj izložbi crnogorskih umjetnika u Centru savremene umjetnosti Crne Gore „Mnogolikost savremene umjetnosti“ ujedno su, i dio, i cjelina. Ona su, u stvari: stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh, jednog vremena - unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj, u vidu međusobno uslovljenih vrijednosti, između kojih je veoma teško povući granicu... Utisak identitetske krize, koji i preovladava na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti...- zapisao je Milun Lutovac u katalogu za izložbu koja će od sjutra u 21 biti otvorena u galeriji „Centar“.
Postavku čine djela Dragoslava Jeknića Shafta, Duška Radovića, Jelene Martinović, Majde Mučić, Matije Radovića, Miluna Lutovca, Seide Belegović, Sonje Krajnović, Tatjane Maliković Ćupić i Željka Dapčevića. Izložba će biti otvorena do 30. juna.
 
 
3
Solistički koncert Novaka Laketića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Pjesmom kroz - kulturnu baštinu!
       Solistički koncert Novaka Laketića pod nazivom “Izvornom pjesmom kroz crnogorsku kulturnu baštinu” biće sjutra od 20 priređen u Velikoj sali KIC “Budo Tomović” . Ulaz je besplatan.
Gosti na Laketićovom koncertu biće Nina Strugar, orkestar “Atlas bend” - Saša Magovčević, glumac i humorista Velizar Kasalica, narodni guslar Maksim Filipović. Program će voditi Miomir Maroš. 
 
2
Od sjutra do 8. juna CNP domaćin prvog regionalnog revijalnog festivala narodnih pozorišta
“Maštanije” otvara - “Kralj Lir”!
    Predstavom “Kralj Lir” Vilijama Šekspira, režija i adaptacija Diego de Brea, na Velikoj sceni CNP, sjutra od 20 Narodno pozorište Sarajevo otvoriće prvi regionalni revijalni festival narodnih pozorišta “Maštanije”.
Do 8. juna na festivalu prvjencu, uz Crnogorsko narodno pozorište, učestvovaće Naroden teatar iz Bitolja, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Hrvatsko narodno kazalište iz Splita i Slovensko narodno gledališče iz Maribora.  
 
2
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“
Obilježava 270 godina od rođenja Petra I!
    Izložbom plakata i knjiga, koju - u okviru „Evropske godine kulturne baštine“ - organizuje sjutra od 18, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ obilježiće i 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša.
Izložbu će otvoriti akademik Sreten Perović, tekstove „Poslanica“ će čitati glumac Slobodan Marunović, a biće i prikazan film o Petrovićima iz produkcije RTCG.  
 
2
Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra i soliste Miloša Karadaglića
Na trgu - klasika za sve!
       - Velika čast da nastupim sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom jer su rijetki koncerti klasične muzike na gradskim trgovima. Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i što ću svirati pred svima vama u subotu - naglasio je na današnjoj press konferenciji svjetski priznati gitarista Miloš Karadaglić, najavljujući njegov i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra koji, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, u subotu od 20 na Trgu nezavisnosti organizuju Ministarstvo kulture Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport i Muzički centar Crne Gore. 
 
2
KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen filmskim damama
Omaž Elizabeti Tejlor!
       Film reditelja Danijela Mana “Butterfield 8” (1960) - koji donosi priču o djevojci i njenoj tragičnoj vezi sa bogatim bračnim čovjekom - otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" omaž Elizabeti Tejlor, kojim KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen filmskim damama.
Projekcija filma “Mjesto pod suncem” (1951) reditelja Džordža Stivensa planirana je za četvrtak, u petak je Staza slonova” (1954) Vilijama Diterlea, a reviju u subotu zatvara film Džozefa L. Mankievica “Iznenada, prošlog ljeta” (1959).
    
 
1
U KIC ""Budo Tomović" najavili jedinstven pozorišni projekat po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića
Premijerno "Kaška" - na crnogorskom i romskom!
- Izuzetno mi je je zadovoljstvo što naša instiutucija realizuje prvi put u dugogodišnjoj istoriji jedan projekat ovog tipa - naglasila je Snežana Burzan, direktorica KIC "Budo Tomović" na današnjoj press konferenciji, najavljujući za 23. premijeru predstave “Kaška” u izvođenju polaznika amaterske pozorišne radionice "DODEST", na crnogorskom i romskom jeziku. Predstavu je režirao Sejfo Seferović po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića
Uz članove "DODEST", u komadu igraju i mladi Romi, srednjoškolci i studenti: Anđela Jauković, Ljubica Smolović, Lazar Mijanović, Filip Ćuković, Bećir Jašaraj, Milica Stanišić, Lucija Drenovac, Edon Stola, Lana Đuričković, Egzon Beriša, Irena Marković, Dejan Radoman, Adnan Krasnići i Sait Huseni.  
 
1
Godišnja izložba Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje
Izlažu povodom - 30 godina!
          Radovi studenata svih godina i studijskih programa Fakulteta biće predstavljeni na Godišnjoj izložbi Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje koju od sjutra u 18, povodom 30 godina rada, fakultet organiyuje u " Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Najboljim studentima biće uručene nagrade Fakulteta dok će Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore i Fondacija „Ćano Koprivica“ uručiti otkupne nagrade studentima koji su se takođe istakli umjetničko-istraživačkim radom u protekloj školskoj godini. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uručiće nagradu ,,Perspektive“.
    
 
1
U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine
Dan i Noć muzeja - u 11 opština!
- U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine, Dan i noć muzeja biće obilježeni u 11 opština u Crnoj Gori, 18. i 19. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Podgorici i Rožajama - najavljuje Ministarstvo kulture. 
 
1
Stota premijera u produkciji CNP od 1997., kada je obnovljeno pozorišno zdanje
Premijerno - “Ekvinocijo”!
    Predstava “Ekvinocijo”, Iva Vojnovića u režiji Ivice Kunčevića, biće sjutra od 20 premijerno izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i to će biti stota premijera u produkciji CNP od 1997., kada je obnovljeno pozorišno zdanje.
Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Danica Dedijer, kompozitorka Vjera Nikolić a za scenski govor zadužen je Matija Stršen. Asistentkinja režije je Jelena Minić, a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović. 
 
1
“Dani palestinskog filma” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Infiltratori“!
    Dokumentarnim filmom “Infiltratori“ (2012) reditelja Kaleda Džarara večeras od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počeće “Dani palestinskog filma”.
Riječ je emotivnom i uznemirujućem filmu koji bilježi dnevna putovanja Palestinaca dok pronalaze puteve kroz, ispod, okolo i preko zapanjujuće matrice barijera nelegalno postavljenih od strane izraelskih okupacionih snaga. Ulaz je besplatan.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16|