Brze Cinjenice - Kultura

0
Gimnazijalci iz Nikšića sjutra gostuju u KIC "Budo Tomović"
Igraju “Malog princa” - na engleskom!
          Predstava “Mali princ” Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića biće sjutra od 19 odigrana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Komad je nastao po tekstu Antoana de Sent Egziperija, a adaptaciju djela i režiju uradile su Biljana Amidović i Tanja Bojić, profesorice engleskog jezika i knjževnosti. Igraju učenice škole: Ksenija Miletić, Maša Šegrt, Lejla Trubljanin, Nikolina Manojlović, Isidora Sarić, Milica Golubović, Mia Barović, Maša Božovic, Jovana Doknić, Mia Raičević, Sara Radenković i Milica Radovanović.  
 
0
Ciklus filmova „Filmski asovi – Robert de Niro ” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - "Taksista"!
          Revija posvećena velikanu, legendi filma i Oskarovcu Robertu de Niru biće od sjutra organizovana u okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”. Reviju će otvoriti "Taksista", a do 12. biće prikazani “Razjareni bik”, “Buđenja” i „Ratom protiv istine”.
Filmovi će od 20 biti prikazani u Multimedijalnoj sali KIC, a ulaz je besplatan. 
 
2
Od danas do subote premijerno izdanje Super Kupa ABA Lige u Baru
Za prvi trofej - osam ekipa!
    Košarkaši "Budućnost Voli" večeras od 19 igraju protiv "Cibone" na premijernom izdanju Super Kupa ABA Lige, koje će do subote biti odigrano u Baru.
Bitka za prvi trofej u novoj sezoni će se voditi između osam timova - "Cedevita", "Partizan NIS", "Budućnost VOLI", "Igokea", "Mega Bemax", "Cibona", domaćin "Mornar" i "FMP". Kriterijum za učešće bio je ukupan rezultat u regularnoj 2016/17 sezoni ABA Lige. 
 
2
U KIC "Budo Tomović", povodom 21. septembra, Svjetskog dana mira
Izložba radova osnovaca - iz više država!
       Izložba radova osnovaca iz desetak različitih država, na temu mira, a povodom 21. septembra, Svjetskog dana mira - u sklopu Svjetskih umjetničkih igara WAG (World art Games) - biće od sjutra u 18 do 28. otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
1
Novo djelo Milana M. Petrovića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju knjigu - “Ptica i čovjek”!
       Nova knjiga autora Milana M. Petrovića “Ptica i čovjek” biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će, pored autora, govoriti i recenzenti Todor Živaljević Velički, mr Slobodan M. Čurović Apis i Miomir Mijo Bošković. Moderatorka večeri biće Vesna Šoškić. 
 
1
KIC POP HOR, koji je naišao na oduševljenje crnogorske javnosti, prima nove članove
Audicija u srijedu!
       Audicija za nove članove KIC POP HORA, koji djeluje pod okriljem NVU Kutak, a uz logističku podršku KIC „Budo Tomović biće održana u srijedu, od 16 do 21, u sali u suterenu "srca kulture grada".
Na taj način popularni amaterskog hor, kojim diriguje harizmatični profesor Saša Barjaktarović, odgovara na veliko interesovanje crnogorske javnosti i poziva sve koji vole da pjevaju, bez ograničenja u godinama.  
 
1
“Njegoš naš nasušni”
Popović o -pjesniku u mantiji!
    Crnogorski i hrvatski likovni umjetnik i književnik Dimitrije Popović održaće - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - sjutra od 18, u multimedijalnoj sali KIC "BUdo Tomović", predavanje “Pjesnik u mantiji”.
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC “Budo Tomović”. 
 
1
"Zlatne komedije" od sjutra do četvrtka u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - Koenov film!
       Film “O, brate đe si?” (2000), reditelja Džoela Koena, sjutra u 20 otvoriće reviju "Zlatne komedije" u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Na tradicionalnoj reviji do četvrtka biće prikazani još film reditelja Terija Giljema “Monti Pajton i sveti gral” (1975) o kralju Arturu i njegovim vitezovima koji tragaju za Svetim gralom, “Goli pištolj” (1988) reditelja Dejvida Zukera i “Kralj komedije” (1982) reditelja Martina Skorseza, a ulaz je besplatan. 
 
1
Predstavom "Romeo i Julija" počeo 6. međunarodni festival lutkarstva
Večeras -"Bremenski muzikanti"!
Predstavom "Romeo i Julija" "Gradskog pozorišta" u velikoj sali KIC "Budo Tomović" sino´ je počeo 6. međunarodni festival lutkarstva, na kojem će do 17. biti izvedeno, još komadi iz Turske, Makedonije, Srbije i Španije, a zvanični i dječji žiri u nedjelju će proglasiti najbolje.
Večeras je na programu komad "Bremenski muzikanti" turskog "Teatra Tempo" iz Ankare, sjutra "Petar Pan" skopskog "Teatra za djecu i mlade". Kragujevačko "Pozorište za djecu" u subotu donosi "Basne iz senke" u nedjelju "Sedam jarića" stižu iz Španije. Ulaz je besplatan. 
 
1
Izložba Milene Živković „Jedan dan“ od sjutra u „Perjaničkom domu“
Svakodnevnicu čini - uzvišenom!
       - Polje mog interesovanja je svakodnevica i potreba da stvaram t.j. transformišem trenutke iz jednog dana u uzvišene scene, poetične i pomalo magične kroz jednostavne prizore iz svakodnevice. U procesu sakupljanja i istraživanja naučnika kvantne mehanike, dolazim do saznanja da je magija zapravo neotkrivena fizika, što me dalje navelo na razvijanje rada i potrebe da postupim u stvaralačkom procesu po principu alhemije. Na taj način oslobađam višak mašte i pokušavam tješiti sebe i ljude oko sebe uz pomoć umjetničkog rada, da li je suština umjetničkog rada u ideji, realizaciji, kontekstu ili igri postaje nebitno; skup svih navedenih stvari je zapravo igra koja nadilazi sve forme, igra kao manifestacija želje za životom, tako shvatajući da smrt ne postoji - zapisala je umjetnica Milene Živković čija izložba „Jedan dan“ biće od sjutra u 20 otvorena u „Perjaničkom domu“ Centra savremene
umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Promocija knjige Predraga N. Bubanje sjutra u KIC "Budo Tomović'
Predstavljaju - “Izvanrječja”!
    Knjiga autora Predraga N. Bubanje “Izvanrječja” biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović´.
O knjizi će govoriti gosti iznenađenja i autor.  
 
1
Drugi dio serijala "Njegoš naš nasušni" počinje sjutra
O Njegošu u - hrvatskom kontekstu!
       Predavanjem akademika profesora dr Milorada Nikčevića na temu "Njegoš i njegovo djelo u hrvatskom političkom i književno-kulturnom kontekstu" sjutra od 18, u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović" biće nastavljen drugi dio serijala "Njegoš naš nasušni".
Povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”, serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine, uz podršku "srca kulture grada". 
 
0
"FIAT 2017" počinje sjutra i trajaće do 17.
Za 10 dana - 15 predstava!
          - Nije dovoljno da dobijemo novac i da se povećavaju naši budžeti, potrebno je da od tog novca i sa prostora na kojima djelamo dobijemo uslove iz kojih možemo da se dalje razvijamo. Zaista se trudimo da iz godine u godinu napravimo makar po jedan mali korak u unapređenju programa, ali to su vanredni napori malog tima i izmišljanje napretka, a naši institucionalni problemi ne postaju manji - istakla je Ana Vukotić, direktorica "FIAT 2017", najavljujući festival na kojem će od sjutra do 17. biti prikazano u takmičarskoj selekciji 15 predstava iz zemlje, regiona i svijeta. Od domaćih "Dokle pogled seže" i "Malo o duši" 
 
0
Izložba slika Vasa Nikčevića „Simbol u apstrakciji“ od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Slikarski najzreliji - semantički najzasićeniji!
    - Kvintesencija njegovog opusa su novi radovi iz ciklusa „Simbol u apstrakciji“ jer su slikarski najzreliji i semantički najzasićeniji-kompleksan registar same egzistencije, ali i kriptično sugerisani upisi o Svijetu, Univerzumu, Postanju...- zapisala ja istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u katalogu za izložba slika Vasa Nikčevića „Simbol u apstrakciji“, koja će sjutra u 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Radovi koji će biti izloženi do kraja mjeseca rađeni su u akrilnoj kombinovanoj tehnici.

 
 
0
Promocija zbirke “Dolores”, putopisne poezije Enese Mahmić, sjutra u KIC "BudoTomović"
Autorka propituje - i feminizam!
       Promocija zbirke “Dolores”, putopisne poezije Enese Mahmić, biće sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali KIC "BudoTomović".
“Dolores” sadrži dva ciklusa - El-Camino i Uzavreli grad, a učesnici promocije razgovaraće o poeziji, autostopu i ekonomičnim načinima putovanja.
Autorka propituje i feminizam kao partikularnu ideologiju, čije ideje ne opstaju u svakodnevici bosanskih kasaba, gdje vlada zakon jačega, pa žene posežu za sitnim lukavstvima da bi se izborile za svoje mesto. Progovara o izostanku valorizacije i priznavanja lokalne ženske poetske trupe, te međusobnim i untrašnjim konfliktima s kojima se suočavaju žene. 
 
0
Promocija knjige Steva Vučinića “Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje” na "Podgoričkom ljetu"
Između korica - svestrani pristup!
       Knjiga “Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje” Steva Vučinića biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta" - večeras od 21 promovisana na platou ispred biblioteke "Radosav Ljumović".
O djelu kojim je Vučinić, kroz multidisciplinarni pristup različitim temama vezanim za Ljetopis popa Dukljanina i ranosrednjovjekovnu Duklju, koristeći istoriografska, arheološka iskustva istorije umjetnosti, obogatio crnogorsku nauku i kulturu, govoriće Aleksandar Radoman, Đorđe Borozan i Slobodan Čukić. 
 
2
Dječji hor "Zvjezdice" organizuje zanimljivu dvodnevu manifestaciju
Titograd u - avgustu!
    Programom u Klubu boćara sjutra od 18 dječji hor "Zvjezdice" počeće dvodnevnu manifestaciju "Titograd u avgustu".
Od 18 počnju kreativne radionice NVO "Sunčev kutak", od 20 članovi "Zvjezdica" pjevaće dječje hitove, a u 22 na programu je "Guitar live". Podgoričanin Darko Sekulović i Grkinja Joana Corfu sviraće rok na akustičnim gitarama, a Saša Stojanović iz Nikšića muziciraće na električnoj gitari. 
 
2
Povodom Dana Radosava Ljumovića
Akademija "Plava zvijezda slobode"!
    Akademija "Plava zvijezda slobode", povodom Dana Radosava Ljumovića, španskog borca i pjesnka, biće sjutra od 20 održana na platou biblioteke koja nosi njegovo ime.
Na Akademiji koju organizuju biblioteka i SUBNOR i antifašisti Crne Gore učestvovaće predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđije Suhih, akademik Zuvdija Hodžić, solista Bojana Marković,
kantautor Dušanka Belada, profesor gitare Slobodan Bogdanović, recitator Sanja Crvenica a medijator je Dragan Mitov Đurović. 
 
1
Ljetnji kamp za kamernu muziku ulazi u finiš
Završni koncerti - u Cetinju i Podgorici!
Preko četrdeset učesnika ovogodišnjeg Ljetnjeg kamp za kamernu muziku KIC "Budo Tomović" iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Kipra, Kazakstana, Francuske prirediće završne koncerte - sjutra u Ministarstvu kulture, a u nedjelju u "srcu kulture grada", kao dio programa manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2017”.
Mentori i saradnici Ljetnjeg kampa osmislili su dva različita koncertna programa za dva grada, kojima će se predstaviti po deset raznovrsnih kamernih ansambala i kamerni orkestar. Mnogi od ansambala koji će se predstaviti na koncertu sastavljeni su na Ljetnjem kampu za kamernu muziku, a ima i onih koji su na kamp došli kao već formirani ansambli na početku svog umjetničkog sazrijevanja u sviranju kamerne muzike.
    
 
0
Pomorski muzej Crne Gore, u okviru međunarodne inicijative Dani evropske baštine raspisao foto-konkurs
U objektivu - ljepote primorja!
    Pomorski muzej Crne Gore, u okviru međunarodne inicijative Dani evropske baštine raspisao je foto-konkurs na temu „Kulturne i prirodne ljepote Crnogorskog primorja“.
Pravo učešća imaju svi domaći i strani autori, foto amateri, udruženja foto amatera, NVO organizacije koje se bave očuvanjem kulturne i prirodne baštine Crne Gore, učenici osnovnih i srednjih škola. Konkurs je otvoren do 1. septembra 2017. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35|