Brze Cinjenice - Kultura

1
Predstava “Živi samo da bi dokazao”, nastala u produkciji Udruženja umjetnika i izvođača iz Tirane, na "DEUS 2017"
Na sceni - proživljeno!
       Predstava “Živi samo da bi dokazao”, nastala u produkciji Udruženja umjetnika i izvođača iz Tirane, biće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 19 odigrana u KIC "Malesija" u Tuzima.
U predstavi igra Arben Derhemi, a režiju potpisuje Milto Kutali. Radi se o djelu koje nije napisano već proživljeno, više svijetla u velikom mraku koji je sijao komunizam. Moralni čin, a istovremeno i univerzalni odraz, protiv komunističke vladavine.  
 
1
Na "DEUS 2017", u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”
Promocija knjige - "Samotnjak"!
       Knjiga “Samotnjak”, autora Ljubomira Mudreše, biće u sklopu "DEUS 2017" sjutra od 19 predstavljena u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
Pored autora, o knjizi će govoriti Borislav Cimeša, Goran Sekulović i Dragan Mitov Đurović.
 
 
1
Na Međunarodni dan ljudskih prava počinje 8. festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017"
”Propitivanje granica” - u tri grada!
Pod sloganom ”Propitivanje granica”, projekcijama "Neoprostivo", danskog reditelja Larsa Feldballea Petersena (17,30) i "Žaba", bosanskog reditelja Elmira Jukića (20) - na Međunarodni dan ljudskih prava - u velikoj sali KIC počeće 8. festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017".
Glavni program biće prikazivan u KIC do subote, a prateći u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15.i 16. u kino "Boka”. 
 
0
“Poetika zemlje - Moja Crna Gora” na "DEUS 2017"
Projekat prezentuje - crnogorsku književnost!
Projekat “Poetika zemlje - Moja Crna Gora”, koji prezentira različitim formama i medijima crnogorsko književno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo, biće - u sklopu "DEUS 2017" - u petak od 19 realizovan u knjižari "Karver".
Učestvuju Dragana Kršenković - Brković, Tanja Bakić, Lena Ruth Stefanović, Kemal Musić i Varja Đukić. 
 
0
"DEUS 2017"
Promocija zbirke - i poetsko-grafičke mape!
Monografija Rajka Todorovića Todora na engleskom jeziku, zbirka izabranih radova “TaGoT” (Tadić, Goranović, Todorović) i istoimena poetsko - grafička mapa biće - na "DEUS 20117" - predstavljena večeras od 19 u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
O knjigama koje su objavili "Pobjeda" i "CEHRA" govoriće Mile Grozdanić, Tonko Maroević, Pavle Goranović, Aleksandra Vuković, Rajko Todorović Todor i Draško Đuranović.  
 
0
Promocija knjige Aleksandra Nikčević-Batrićević u KIC "Budo Tomović"
Između korica - o divljim ženama!
    Promocija knjige “Klučanje” i druge priče o divljim ženama koju je priredila Aleksandra Nikčević-Batrićević biće organizovana - u sklopu "DEUS 2017" -večeras od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti profesorka na Filološkom fakultetu u Nikšiću Aleksandra Nikčević-Batrićević, književnica mr Dragana Kršenković Brković i filozofkinja i prevoditeljka mr Kristina Bojanović.  
 
0
"Podgorica film festival" od večeras do subote u KIC „Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“
Pred publikom - rijetke projekcije!
       "Podgorica film festival", koji NVO "Avvantura Montenegro" organizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Sekretarijatom za kulturu i sport, biće - u sklopu manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017” - od večeras do subote održan u KIC „Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.
Festival je, zasnivajući se na međunarodnoj saradnji i razumijevanju među različitim kulturama, fokusiran na promovisanje djela filmske umjetnosti i na podsticanje razvoja kinematografije i kreativnih industrija. Publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama naslova evropske i svjetske produkcije, od kojih se većina ne može naći na redovnom bioskopskom repertoaru. Ulaz je besplatan.  
 
0
Muzički festival na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra „Zeta“ u Golubovcima
„Zetafon“ okuplja - 24 izvođača!
Najznačajnija imena sa crnogorske muzičke scene, učestvovaće 24 izvođača u dvije kategorije - crnogorske pjesme i moderne pop folk muzike - na muzičkom festivalu „Zetafon“, koji će večeras od 19 - u sklopu "DEUS 2017" - biti održan na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra „Zeta“ u Golubovcima.
Pobjednicima festivala biće dodijeljene nagrade. O nagradama će odlučivati četvoročlani žiri, kao i sami izvođači, a posebnu nagradu dobiće onaj kome publika u dvorani dodijeli najviše glasova.  
 
0
Izložba skulptura Nade Kažić u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice
"DEUS" otvara - "Mijena"!
    - Osnovne karakteristike njenih skulptura, koje pripadaju novijoj produkciji su plastička konceptualna razrađenost dišanovske ideje ready made-a, poštovanje osobenosti materijala (metal) i svedenost do znakovne jednostavnosti. Nadine skulpture koje pripadaju novim ciklusima: „Mijena - Vrt 1” rezultat su napora da dokuči skrivene istine materijalnog univerzuma. Umjetnica smatra da se istine o stvarima često nalaze i izvan njih samih - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić u katalogu za izložbu skulptura Nade Kažić "Mijena", koja će sjutra od 20 do 18. biti otvorena u u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice.
Ovom izložbom počeće "DEUS 2017".  
 
0
"Njegoš naš nasušni"
Za kraj - Adžić o zloupotrebama!
    Predavanjem istoričara Novaka Adžića “Političko-ideološke zloupotrebe Njegoševog državničkog i književnog djela”, koje će sjutra od 18 biti održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", završava serijal "Njegoš naš nasušni".
Povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”, od 24. aprila svakog drugog ponedjeljka, serijal je organizovalo Društvo za očuvanje crnogorske narodne baštine.  
 
3
Od sjutra do nedjelje u u KIC "Budo Tomović"
Dani - argentinskog filma!
    Dramom reditelja Armanda Boa “Posljednji Elvis” (2012) sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počeće "Dani argentinskog filma" u KIC "Budo Tomović".
Na reviji koju KIC organizuje u partnerstvu sa Ambasadom Argentine u Beogradu u subotu biće prikazan “U ribolovu” (2012) reditelja Karlosa Sorine, a u nedjelju zatvara je “Viola” (2012) reditelja Matijasa Pineira. Ulaz je slobodan. 
 
2
KIC POP HOR sa brojnim gostima u srijedu i četvrtak organizuje koncertte "Bez dileme - antifašizam"
Dvije večeri - partizanskih pjesama!
       KIC POP HOR sa brojnim gostima u srijedu i četvrtak u velikoj sali KIC "Budo Tomović" - početak u 20 - priređuje večeri partizanskih pjesama "Bez dileme - antifašizam".
Na premijernom koncertu, - sjutra pozdravnim obraćanjem veče partizanskih pjesama predsjednik Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić. KIC POP HOR će pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića izvesti više od 20 partizanskih pjesama u slavu antifašizma, a zbog velikog interesovanja treći koncert već je zakazan za 22. decembar. 
 
2
"Dani izraelskog filma" od večeras u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Vatrene ptice”!
          Projekcijom “Vatrene ptice” (2015) reditelja Amira I. Wolfa večeras od 20 počeće "Dani izraelskog filma", koje organizuju Ambasada Izraela u Beogradu i KIC "Budo Tomo!ić".
Za tri večeri ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da upoznaju noviju izraelsku produkciju. U srijedu na programu je “Otac” (2016) reditelja Menija Yaesha, a reviju u četvrtak završava “Gospodin Gaga” (2015) reditelja Tomera Hejmana. Sve projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.  
 
2
“Njegoš naš nasušni”
Đurović o - Njegoševom jeziku!
          “Književni jezik Petra II Petrovića Njegoša” predavanje je koje će - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - književnik i književni kritičar Žarko L. Đurović sjutra od 18 održati u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Serijal “Njegoš naš nasušni” organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC. 
 
2
Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja prirediće koncert u KIC "Budo Tomović"
Sviraju - i klasiku i evergrin!
Koncert "Po Taslidži pala magla" Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja prirediće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Na repertoaru koncerta su kompozicije klasične, evergrin, starogradske i narodne muzike 
 
2
“Veče sa piscem”
Predstavljanje romana -Srđana Srdića!
Novi roman Srđana Srdića „Srebrna magla pada“ - u redovnom programu KIC “Veče sa piscem” - biće sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Sa romanopiscem, , autorom kratkih priča, esejistom, urednikom izdavačke kuće “Partizanska knjiga” i predavačem kreativnog pisanja razgovaraće pisac Stefan Bošković. 
 
2
Monodrama po romanu Roberta Muzila sjutra u KIC "Budo Tomović"
Todorović igra - pitomca Terlesa!
Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” po romanu Roberta Muzila, u režiji Zorana Rakočevića, mladi crnogorski glumac Marko Todorović izvešće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija - totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović.  
 
2
Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima
Očekuju izjašnjenje - Narodnog muzeja!
          Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima, snažno podržava aktivnosti Državnog tužilaštva radi potpunog utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja, rasvjetljavanja ovog pitanja u cjelini i utvrđivanja individualne odgovornosti i iskazuje spremnost na svaki vid saradnje sa nadležnim državnm organima. 
 
2
„Druga sedmica italijanske kuhinje u svijetu“ u KIC "Budo Tomović"
Sjutra komedija - „Bazilikata"!
Ljubitelji italijanske kinematografije imaju priliku da sjutra od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" odgledaju film novije produkcije „Bazilikata od obale do obale“.
Komedija - mjuzikl iz 2010., u režiji Roka Papalea, biće prikazana u sklopu „Druge sedmice italijanske kuhinje u svijetu“, a organizuju je Ambasade italije u Crnoj Gori i KIC. Ulaz je besplatan.  
 
2
Završena dvomjesečna rekonstrukcija sale KIC ''Budo Tomović''
Preuređeni "DODEST" - od sjutra!
    Rekonstruisana sala JU KIC ´´Budo Tomović´´ - sala DODEST -svečano će biti otvorena sjutra - utorak 21. novembra u 12, a na upotrebu poslenicima umjetnosti i građanima Podgorice predaće je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.
U renoviranje omiljene sale Podgoričana iz budžeta Glavnog grada opredijeljeno je 75 hiljada eura. Izvođač radova bila je firma "Grand design" iz Podgorice.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39|