Brze Cinjenice - Kultura

0
Centar savremene umjetnosti Crne Gore pridružuje se obilježavanju Dječije nedjelje
Lola ilustrovala - za djecu!
          Izložbu ilustracija za djecu pod nazivom „Čitam, mislim, crtam“ autorke Svetlane Lole Miličković, Centar savremene umjetnosti Crne Gore u galeriji „Perjanički dom“ priređuje od večeras do 10. i na taj način pridružuje se obilježavanju Dječije nedjelje, koju tradicionalno organizuje Dječji savez Podgorica.
Na izložbi će biti prikazano oko 40 ilustracija, koje su većinom urađene u prethodne dvije godine za potrebe izdanja izdavačke kuće „Naša škola pet plus“ iz Podgorice. Ilustracije prate različite umjetničke i neumjetničke tekstove kao i igre, zadatke...  
 
0
U organizaciji Centra za regionalnu saradnju i KIC "Budo Tomović"
Veče za - sevdalinke!
Koncert sevdalinke - u sklopu projekta “Sejdefa” - biće večeras od 20 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Uz pratnju velikog narodnog orkestra pod rukovodstvom Predraga Peđe Nedeljkovića, nastupiće Šukrija Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović, Merima Njegomir, Esad Merulić, Irfan Berbat, Bekrija Deljanin, Tamara Ulićević - Pavićević, Radoš Popović, Mirsad Gruda.
Koncert se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, a organizatori su Centar za regionalnu saradnju i KIC, a ulaz je besplatan.  
 
0
Izložba „Radost stvaranja“ od sjutra u galeriji "Klub"
Kasja slika - tajanstveno i kreativno!
    - Njezino slikarstvo ima i svoje tajnovitosti, svoj vlastiti logički slijed i vlastitu dinamiku življenja i razvoja… autorsku motiviranost… posebnu autorsku-kreativnu samosvojnost…- zapisala je Višnja Slavica Gabout o stvaralaštvu umjetnice iz Klašina Kasje Mijatović Uhlik „Radost stvaranja“, koja će od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.  
 
3
Projekat Mitra Miranovića premijerno u KIC "Budo Tomović"
Dokumentarac o - Mirkovoj varoši!
    Dokumentarni film „Mirkova Nova varoš 1886 - 1941”, autora Mitra Miranovića, biće sjutra od 20 premijerno prikazan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Premijerna publika vidjeće đe su se nalazile zgrade koje su krasile Podgoricu prije Drugog svjetskog rata -
priča o hotelima, bioskopima, maškarama “Susreti”, modi, fudbalu…
Poslije filma, posjetioci mogu da pogledaju izložbu o reklamnim oglasima podgoričkih firmi u prvoj polovini 20. vijeka.
 
 
2
KIC "Budo Tomović" najavljuje raznovrstan repertoar za oktobar
Večina programa - premijerno!
          - I tokom oktobra organizovanjem brojnih programa, od kojih je većina premijerna, nastavićemo da promovišemo kako tradicionalne, tako i popularne artističke forme - naglasili su na današnjoj press konferenciji u KIC "Budo Tomović", najavljujući repertoar za sljedeći mjesec.  
 
2
"Otvoreni dani nauke" u KIC “Budo Tomović”
Laserski šou - tri večeri!
    Nesvakidašnji šezdesetominutni Laserski šou Lund Univerziteta iz Švedske biće - u sklopu "Otvorenih dana nauke" - večeras od 18 prvi put prikazan u Podgorici, u Velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Jedan od najpopularnijih naučnih spektakla u Evropi - grupa profesora, asistenata i studenata Katedre za fiziku LUND Univerziteta koristi svjetlost i dim u spoju sa muzikom da kreiraju neviđen spektakl - biće ponovljen u 20, kao i sjutra i u petak, a ulaz je besplatan.  
 
2
Objavljen prvi rječnik crnogorsko-makedonskog i makedonsko-crnogorskog jezika
Obuhvaćena sva - aktuelna leksika!
          - Objavljivanje ovog rječnika predstavlja značajan doprinos obogaćivanju makedonske i crnogorske leksikografske nauke i osnaživanju dugogodišnjih makedonsko crnogorskih veza. Ovim rječnikom obuhvaćena je leksika svih oblasti života koja je u trenutnoj upotrebi - ukazao je Remzo Skenderović, autor prvog crnogorsko-makedonskog i makedonsko-crnogorskog rječnika, uručujući prvi primjerak ministru kulture Pavlu Goranoviću.
Ministarstvo kulture Crne Gore pružilo je finansijsku podršku izradi ovog riječnika, koji sadrži više od 30000 riječi, datih u svom osnovnom obliku i predstavljenih odgovarajućim leksičkim ekvivalentima u oba smjera. 
 
2
Svečanim koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra sjutra će biti završeno „Podgoričko ljeto 2016“
Za kraj - “Klasika na Trgu”!
          Svečanim koncertom “Klasika na Trgu” Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska - sjutra od 21 na Trgu nezavisnosti - biće zatvorena manifestacija „Podgoričko ljeto 2016“.
Program koncerta će obuhvatiti najpopularnija djela klasične muzike: uvertira za operu „Ruslan i Ljudmila“ Mihaela Ivanoviča Glinke, stavovi iz baleta „Uspavana ljepotica“ i „Krcko Oraščić“ Petra Iljiča Čajkovskog, kao i stavovi iz „Spartaka“ i „Gajane“ Arama Hačaturjana; „Mađarska igra“ br. 5 Johanesa Bramsa, „Slovenska igra“ br. 1 Antonjina Dvoržaka, „Igra“ Borislava Tamindžića, „Farandola“ iz orkestarkse svite „Arlezijanka“ Žorža Bizea i „Crnogorske pjesme“ koje je aranžirao crnogorski kompozitor Žarko Mirković.  
 
1
U izložbenom holu KIC “Budo Tomović”
Slike izlaže - Suad Masličić!
   - On prosto stvara svoj svijet potpuno usaglašen sa njegovom intimom, dubljim unutrašnjim porivima, egzistencijalnim i intelektualnim pogledima, stanovištima. Svemu viđenom i neviđenom, intuitivnom daje svoj pečat, svoje viđenje - napisao je Miloš Vulević o izložba slika Suada Masličića “Ekološka Crna Gora kao nadahnuće”, koja će od večeras u 20 biti otvorena 10 u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”. 
 
1
Promocija knjige Mirjane S. Živković sjutra u Modernoj galeriji
Monografija o - muzici Tamindžića!
       “Primijenjena muzika Borislava Tamindžića”, knjiga autorke Mirjane S. Živković biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta 2016" - biće sjutra od 21 predstavljena u Modernoj galeriji JU "Muzeji i galerije Podgorice".
Osim autorke, o monografiji - kojom je predstavljen dio opsežnog i žanrovski raznovrsnog opusa jednog od najznačajnijih crnogorskih kompozitora - govoriće Nikolajević, Aleksandar Tamindžić i Petar Nikolić.  
 
1
Slike Jovane Šarac „Jedan čin svjetlosti” od sjutra u Kuslevovoj kući
Tematski suptilna - formalno otvorena!
         - Jovana Šarac nije umjetnica trenutka ili poteza, ali jeste umjetnica koja sjajno pronalazi te trenutke i poteze u svom okruženju. Tematski suptilna, formalno krajnje otvorena, unutrašnja struktura njenih radova zasjenjuje svaku ravnodušnost i uobičajenost - zapisala je istoričarka umjetnosti Selma Đečević u katalogu za izložbu slikarke Jovane Šarac „Jedan čin svjetlosti”, koja će - u sklopu manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ - od sjutra u 20 biti otvorena u Kuslevovoj kući. 
 
1
Knjiga “Moj Everest - san i java” autorke Dragane Rajblović biće promovisana u KIC “Budo Tomović”
Između korica - osvajanje vrhova!
      - Ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest (8850 m), opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh svijeta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov svijeta - najavljuje KIC “Budo Tomović” promociju knjige “Moj Everest - san i java” autorke Dragane Rajblović koja će od 19 biti priređena u multimedijalnoj sali.  
 
1
Od ponedjeljka "Zlatne komediije" u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Mafijaš na terapiji”!
       Filmom “Mafijaš na terapiji”, reditelja Harolda Ramisa, u ponedjeljak - u sali "DODEST" od 21 - počeće revija "Zlatne komediije", koju KIC "Budo Tomović" priređuje u sklopu filmskog programa.
Do četvrtka biće prikazana još tri ostvarenja - “Dupleks”, Denija Devita, “Mafija” (1998) reditelja Džima Abrahamsa i “Dobro da bolje ne može biti”, reditelja Džejms Bruksa - a ulaz je besplatan.
     
 
1
Promocija monografije autora Draška Đurovića
Predstavljaju - “As Pik - prvi ka Oskaru”!
          Monografija “As Pik - prvi ka Oskaru” autora Draška Đurovića o istoimenom filmu, prvom crnogorskom kandidatu za nagradu Oskar u istoriji, biće na "Podgoričkom ljetu 2016" predstavljena u petak od 21 u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
Pored autora na promociji će govoriti Milica Milša, Branko Baletić, Mihailo Radojičić i Žarko Jokanović, a moderator programa biće Sabrija Vulić.  
 
0
"Dani evropskog filma" počinju sjutra
Za početak - "Tvrđava"!
    Njemačkom draom "Tuđina" sjutra od 20,30 u velikoj sali KIC “Budo Tomović” biće otvoreni "Dani evropskog filma", koje od 8. do 13. organizuje Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa EU Info Centrom i Kulturno - informativnim centrom.
Tokom manifestacije biće prikazano još sedam raznovrsih ostvarenja - "Tajno društvo iz Supilina", "Mafija ubija samo ljeti", "Štokholmske priče", "Ekskurzija", "Maraton", "Dom", i "Ja sam komunistička baba". Ulaz je besplatan.  
 
0
Izložba fotografija Ane Opalić u galeriji "Centar"
Najpreciznije pokazuje - čin stvaranja!
    - Ono što me najviše zanima u fotografiji je iza pogleda. Razmaknuti pogled i onda snimiti.’ U ovom autopoetičkom iskazu hrvatske fotografkinje Ane Opalić najpreciznije je objašnjen njen stvaralački čin - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u katalogu za izložbu fotografija „Od portreta do vremena“ hrvatske umjetnice koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.  
 
0
Promocija knjige Rifata Mulića u KIC “Budo Tomović”
Između korica - zavičajne staze!
    Knjiga “Gusinjske Prokletije - zavičajne staze“ autora Rifata Mulića biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O Mulićevom djelu govoriće akademik dr Zlatko Bulić, mr Ćazim Fetahović, prof. Mićo Praščević, Ratko Popović i dr Dragan Bulatović. Moderatorka večeri je Danijela-Ana Praščević.  
 
0
Povodom 10 godina rada Zavod za metrologiju
Izložba za - jubilej!
       - Na izložbi će biti predstavljena mjerenja u različitim periodima, kao i najinteresantniji prikazi mjernih jedinica i načina mjerenja kroz istoriju. Poseban osvrt će biti na razvoju normative u periodu 1918 – 2006. Izložbom se želi staviti i akcenat na edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola - navedeno je u najavi za izložbi "Istorija metrologije u CG", koju povodom 10 godina rada Zavod za metrologiju od sjutra do 13. organizuje u KIC „Budo Tomović“. 
 
0
Izložba djela Miloša Šobajića u Modernoj galeriji
U postavci - posljedja decneija!
    - Šobajić je osobenije od drugih postavio unutar figuracije (koju nikada ne izneverava) pitanje analize sadržaja i forme, deformacije i destrukcije kao estetskih vidova prevladanja uobičajenog u umetnosti - zapisao je istoričar umjetnosti iz Beograda Dejan Đorić u katalogu za izložbu djela Miloša Šobajića koja će na Podgoričkom ljetu 2016" biti večeras od 20,30 biti otvorena u Modernoj galeriji.
Umjetnik će se predstaviti radovima nastalim u periodu od posljednjih deset godina.  
 
0
Uredničko - kreativni tim KIC "Budo Tomović" i za septembar pripremio tradicionalno raznovrstan i kvalitetan repertoar
Prvjenci na - "velikom platnu"!
             Prvi “Dani evropskog filma 2016”, prvi "Podgorica Film Festival", Peti međunarodni festivala lutkarstva Podgorica i Festival internacionalnog alternativnog teatra - dio su septembarskog programa KIC "Budo Tomović", a uredničko - kreativni tim "srca kulture grada" i za ovaj mjesec pripremio je tradicionalno raznovrstan i kvalitetan repertoar u kojem će uživati kako mlađi, tako i stariji.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26|