Brze Cinjenice - Kultura

0
Izložba fotografija Lidije Vukčević u KIC "Budo Tomović"
U postavci - siluete!
       Izložba fotografija “Siluete”, autorke Lidije Vukčević, biće sjutra od 19,30 organizovana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Izložbu će otvoriti mr Ksenija Rakočević i moći će da se pogleda do 10.  
 
0
Svečana akademija "Piperski sjednik", povodom 45 godina KUD “Ljubo Božanović” iz Pipera
Za rođendan - koncert i monografija!
    Svečanom akademijom "Piperski sjednik" u velikoj sali KIC "Budo Tomović" sjutra od 19 Kulturno - umjetničko društvo “Ljubo Božanović” iz Pipera proslaviće 45 godina rada, a tim povodom biće predstavljena i monografija monografija KUD o brojnim generacijama koje četiri i po decenije, od zaborava, čuvaju stare igre i pjesme naših predaka, njeguju jedinstveni način izvođenja tradicionalnih igara bez instrumentalne pratnje (a cappella). Na programu su igre i pjesme iz Pipera i Crne Gore.
Na svečanosti u KIC biće uručena i prigodna priznanja zaslužnim članovima i prijateljima KUD.  
 
2
U subotu startuje "Teatrovizija", plod dugogodišnje saradnje CNP i TV CG
Serijal otvara - “Princeza Ksenija"!
          "Teatrovizija", ciklus emisija kojim će biti prikazane ekranizovane predstave Crnogorskog narodnog pozorišta ili tv drame snimljene prema predstavama, prilagođene televizijskom jeziku, startovaće u subotu od 20,05, a prva je posvećena predstavi “Princeza Ksenija od Crne Gore”. Gost urednika i voditelja Zorana Rakočevića je rediteljka Radmila Vojvodić.
Serijal je plod dugogodišnje saradnje CNP i TV CG, urednik je Vanja Kovačević, reditelj Senad Šahmanović. Emisije će biti emitovane dva puta mjesečno, petkom u 20,05.  
 
2
U KIC "Budo Tomović" predstavljen program za april
Tradicionalno - u ritmu džeza!
    - Tradicionalno u aprilu KIC programe obilježavaju najviše muzički sadržaji sa prepoznatljivom i popularnom manifestacijom "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori", koju će 3. aprila otvoriti u Velikoj sali koncert poznate bosanske vokalne umjetnice Nataše Mirković "En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope", a uz podršku renomiranih umjetnika francuskog soliste na serpentu Mišela Godara (Michel Godard) i američkog bubnjara i perkusioniste Džaroda Kejdžvina (Jarrod Cagwin). U srijedu 11. aprila premijerno na sceni KIC nastupa njemački Julija Hulsman trio, a KIC je domaćin i ciklusa “Džez na filmu: Žene u džezu” 12. i 13. - najavili su program za april u "srcu kulture grada" direktorica KIC "Budo Tomović" Snežana Burzan i urednici programa Maja Popović (muzički), Miodrag Miško Popović (filmski) i Valentina Knežević (informativno - edukativni). 
 
2
Večeras i sjutra “Bez dileme - antifašizam” u KIC "Budo Tomović"
Ulaznice opet - planule!
    Još dvije večeri, večeras i sjutra od 20, u velikoj sali KIC "Budo Tomović" ponovo - poslije četiri spektakularna koncerta KIC POP HORA - podgorička i crnogorska publika uživaće u muzičkom projektu “Bez dileme - antifašizam”.
Očekivano, besplatne ulaznice preuzete su u rekordnom roku. I na ovim koncertima hor će izvesti sada već prepoznatljiv antifašistički repertoar na kojem su Bilećanka, Po šumama i gorama, Crveni makovi, Komandant Sava, O bella ciao, Kaćuša, Ide Tito preko Romanije, Oj, đevojko drugarice…i mnoge druge, a predvodiće ga jedinstveni i harizmatični dirigent profesor Saša Barjaktarović. 
 
2
Kustoški projekat Nataše Nikčević u "Dvorcu Petrovića"
Crtež kao - eksperiment!
             Izložba „Crtež kao eksperiment“, kustoški projekat istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević, biće sjutra od 20 otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
   Nikčevićeva je za ovaj projekat odabrala radove 45 crnogorskih umjetnika različitih generacija koji će biti izloženi do 13. aprila. 
 
2
Koncertom Véronique Hermann Sambin u Nikšiću, večeras počinju "Dani frankofonije 2018"
Raznovrsno izdanje - u više gradova!
          Kreolskim džez koncertom u izvođenju talentovane Véronique Hermann Sambin, večeras u Nikšićkom pozorištu biće otvoreni "Dani frankofonije 2018".
Izdanje frankofonije za 2018. godinu je u znaku decentralizacije kako bi raznovrsne događaje mogla da isprati publika širom Crne Gore, a ne samo u glavnom gradu. 
 
2
Svjetski dan pozorišta za djecu obilježiće i "Gradsko pozorište"
Slave i deceniju - "Ljepotice i zvjeri"!
U čast Svjetskog dana pozorišta za djecu "Gradsko pozorište" danas od 12 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" odigraće predstavu „Ljepotica i zvijer“ (4+), u režiji Teatra mladih.
Ovim izvođenjem biće obilježen i jubilej – decenija uspješnog teatarskog života ove predstave, a prije njenog početka glumica Katariina Krek pročitaće poruke koju su ove godine za 20. mart napisali američki dječji pisac i ilustrator Mo Vilems i sedamnaestogodišnjak iz Sirije Mohamad Al Džunde, dobitnik Međunarodne nagrade za prava djece koju dodjeljuje Fondacija Kids Rights za 2017.  
 
2
Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade biće obilježen i u CNP
U podne - "Njegoš za djecu"!
       - „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today) - moto je Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, kojii će predstavom Petra Pejakovića “Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi” danas od 12 velikoj sceni, biti obilježen u CNP.
Ova scenska bajka bavi se Njegoševim djetinjstvom, od rođenja do trenutka kada postaje vladar Crne Gore. Predstava otkriva odgovore na pitanja kako u maloj zemlji, u malom mjestu, skučen velikim brdima, izrasta veliki čovjek širokog uma. U predstavi igraju Mišo Obradović i Slaviša Grubiša.  
 
1
Od večeras do subote Crna Gora prvi put domaćin EUROVIDEO belgijskog filmskog festivala
U konkurenciji i - „Lumpen"!
          Od večeras do subote Crna Gora prvi put - u organizaciji Centra za multimedijalnu produkciju KIC "Budo Tomović" - biće domaćin EUROVIDEO belgijskog filmskog festivala takmičarskog karaktera na kojem će biti prikazani filmovi kratke forme, do 10 minuta, različitih tema i žanrova u nekoliko evropskih država. Pored zemalja osnivača (Belgije, Francuske, Holandije, Luksamburga i Italije), projekcije filmova će se održati u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Od nekoliko prijavljenih crnogorskih filmova, u zvaničnu selekciju ušao je film „Lumpen" mladog reditelja Nikole Vučinića. 
 
1
Edukativna predstava „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ Malog ateljea Arlekin
Premijera u - podne!
Premijera predstave „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ Malog ateljea Arlekin biće sjutra od 12 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Dugogodišnje članice ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović kreirale su dječiju edukativnu predstavu na temu saobraćaja.  
 
1
U organizaciji Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i KIC “Budo Tomović”
Treće veče - italijanske muzike!
“Veče italijanske muzike” Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” u saradnji sa KIC “Budo Tomović” treći put organizuje večeras od 19 u velikoj sali "srca kulture grada".
Na koncertu će nastupiti učenici osnovne i srednje muzičke Škole, koji će izvesti neke od najljepših italijanskih kancona. Izvođački sastav čine vokalni solisti, instrumentalisti, kamerni ansambli i horovi osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja.  
 
0
Koncertni program KIC "Budo Tomović"
„Kompozitorke (izlaze) - iz sjenke“
    Koncertni program u okviru ciklusa „Kompozitorke iz sjenke“, posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, biće u četvrtak 0d 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Gudački kvartet Fani Mendelson Hensel i Tema i varijacije za flautu i gudački kvartet Ejmi Bič su djela koja će tom prilikom biti premijerno izvedena u Crnoj Gori.  
 
0
Četvrti besplatan kurs od prekosjutra u KIC „Budo Tomović“
Odrasli da nauče - „Crnogorsko oro“!
          Četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“ za odrasle, koji će omogućiti građanima Podgorice savladavanje osnove ove tradicionalne igre, Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ organizuje od prekosjutra do 31.
Uz pomoć umjetničkog rukovodioca Emina Đečevića i njegovih stručnih saradnika Biljane Pićurić i Olega Cmiljanića polaznici će kroz igru, pjesmu i druženje savladati osnove tradicionalne crnogorske igre, a i saznati pojedinosti o starini i karakteru starocrnogorske igre, pojmu crnogorskog ora ...Prvi čas je prekosjutra od 20 u folklornoj sali "srca kulture grada".  
 
0
Od sjutra do 8. u KIC "Budo Tomović"
Revija filmova - Meril Strip!
Projekcijom filma “Sofijin izbor” (1982) sjutra od 20 u sali "DODEST" u KIC "Budo Tomović" počeće revija posvećena glumici sa najviše nominacija za nagradu “Oskar” Meril Strip.
Do 8. marta biće prikazani filmovi „Žena francuskog poručnika“ (1981), „Plač u tami“ (1988) i „Moja Afrika“ (1985). Projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.  
 
2
Monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Džez drama vodi - na brod “Virdžinija”!
             Monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića, koju je on i režirao po tekstu Alesandra Barika biće sjutra od 20 izvedena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Neobična džez drama, pisana u formi monologa, preseliće vas na brod “Virdžinija” s kraja 19. vijeka i upoznati sa neobičnom sudbinom genijalnog pijaniste koji se rodio na tom brodu i sa kojeg se nikada nije iskrcao na kopno. Da biste otkrili zašto, odgledajte ovu predstavu i uživajte u melodijama Luj Armstronga, Džoli Rol Mortona, Stiva Hočkinsa i drugih. Ulaz je besplatan.  
 
2
Radovi Jovane Vujanović od sjutra pred ljubiteljima umjetnosti
„Re-play“ u - "Centru"!
- Termin Re-play možemo tumačiti kao reprizu, kao ponovno odigravanje određene sekvence, akcije ili rekurzivno izvedenu igru: opet i opet, iznova i iznova. Otud je ovaj termin sveobuhvatni naziv za ciklus radova čije su zajedničke tačke nerješive i nedefinisane
lupovane situacije i repetitivne pozicije iščekivanja ... Izložba se može shvatiti kao ambijentalna postavka iz više segmenata koje objedinjuje element ponavljanja - zapisala je umjetnica Jovane Vujanović o svojoj izložbi „Re-play“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Centar".
Umjetnica će predstaviti prostorne instalacije digitalnih printova, asamblaže, videa i video animacije. 
 
2
KIC "Budo Tomović" pripremio tridesetak raznovrsnih i kvalitetnih umjetničkih programa za mart
Na svim scenama - proljeće!
       Prvi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”, premijera predstave za najmlađe „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“, nesvakidašnje koncertno veče povodom 8. marta “Kompozitorke iz sjenke IV”, filmska revija posvećena Meril Strip, glumici sa najviše nominacija za Oskar u istoriji filmske industrije, četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“...neki su od tridesetak raznovrsnih i kvalitetnih umjetničkih programa koje je KIC "Budo Tomović" pripremio za mart - najavili su na današnjoj press konferenciji direktorica KIC Snežana Burzan, urednica muzičkog programa Maja Popović i urednik filmskog programa Miodrag Miško Popović.  
 
2
Obilježavanje Mjeseca istorije afroameričkog nasljeđa u KIC „Budo Tomović“
Prikazuju - “Skrivene brojke”!
Povodom obilježavanja Mjeseca istorije afroameričkog nasljeđa, KIC „Budo Tomović“ u saradnji sa Ambasadom SAD u Podgorici i Američkim uglom organizuje projekciju filma “Skrivene brojke” (Hidden Figures) sjutra od 18 u multimedijalnoj sali.
Biografska drama temeljena je na istinitoj priči o tri žene afroameričkog porijekla koje su 1962. dale veliki doprinos ostvarenju NASA projekta slanja Džona Glena u orbitu. Ketrin Dži Džonson, Doroti Von i Meri Džekson probile su polnu i rasnu barijeru, radeći kao NASA matematičarke, kompjuterski eksperti i inženjeri u vrijeme kada je svemirska trka između SAD i Sovjetskog Saveza bila u punom jeku.  
 
2
Izložba radova Maje Šofranac „Imuno - sistem“ u "Dvorcu Petrovića"
Umjetnica preisppituje - dehumanizaciju društva!
       - Izložbom „Imuno - sistem“ Maja Šofranac preispituje dehumanizaciju savremenog društva...
Umjetnica predstavlja snažno sučeljavanje između težnje ka savršenstvu modernog doba oslikanog u robotizovanim tijelima i čovjeka otuđenog, nesigurnog, potisnute spontanosti i emocija - zapisala je, između ostalog, istoričarka umjetnosti Maja Dedić o stvaralaštvu Maje Šofranac, čija uzložba radova „Imuno-sistem“ biće sjutra od 20 u "Dvorcu Petrovića" biti otvorena do 20 marta.
Umjetnica će se predstaviti crtežima, instalacijama i video radovima
nastalim 2017/18.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41| |42| |43|