Brze Cinjenice - Kultura

1
Fondacija „Ruka prijateljstva“ organizuje izložbu strip crteža „Život romskog naroda“ autora Slobodana Lalovića
Stripom afirmiše - kulturu Roma!
    - Željeli smo da prikažemo građanima drugu, široj javnosti manje poznatu stranu naših sugrađana Roma i Egipćana, afirmišući kulturu romskog naroda na našim prostorima - napominju iz Fondacije „Ruka prijateljstva“, koja večeras od 19 organizuje izložbu strip crteža „Život romskog naroda“ autora Slobodana Lalovića u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.  
 
1
Izložba umjetnice Zulfikarpašić ,,Osam soba Dvorca Petrovića’’ u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića
U postavci - skice po ciklusima!
       - Teško je povjerovati da tako upečatljivi i dramatični crteži oživljavaju na touchscreenu smartphonea. Rezultat su likovni uradci osvježavajuće neposrednosti, skice emocija prije nego projekcije stvarnih lica, tijela i situacija. Ovi krokiji, uglavnom figure i portreti nastali u pauzama, na sastancima, u trenucima odmora, predstavljaju žene, muškarce, životinje i fantastične križance iz Amrinih imaginarija, u introspektivnim pozama, erotskim momentima i mikro-situacijama. Uz ovu vrstu crtanja umjetnica jednostavno nema vremena (ni potrebe) nacrtati precizno detalje pa ih svjesno ignoriše koncentrirajući se na važne elemente – duhovite, ali ne površne opaske - zapisala je Mila Melank je o izložbi umjetnice Zulfikarpašić ,,Osam soba Dvorca Petrovića’’, koja će večeras od 20 biti otvorena u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića.
Koncept izložbe je “od skice do slike” i predstavlja seriju skica po ciklusima Pokrivene, Ažbahe (aždaje), Pjevači, Moj svijet i Smart-art. Biće otvorena do 31. 
 
1
Proslava u čast 75 godina od osnivanja najstarijeg dnevnog lista na Trgu nezavisnosti
Za "Pobjedu" - pobjedničke pjesme!
       U čast 75 godina od osnivanja dnevnog lista “Pobjeda”, podgorički KIC pop hor večeras od 20 na Trgu nezavisnosti nastavlja niz spektakularnih nastupa “Bez dileme - antifašizam”.
Publika će uživati u popularnim partizanskim i antifašističkim pjesmama “Teče Tara”, “Oj, đevojko drugarice”, “Bilećanka”, “Crveni makovi”, “Ciao bella”, “Kaćuša”, “Ide Tito preko Romanije”, “Mlada partizanka”, “Kraj Sutjeske hladne vode” ...koje će KIC pop hor izvesti pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića i uz soliste hora: Jovana Vukovića, Tamaru Pavićević, Vesnu Kraljević i Dubravku Živković.  
 
0
Predsjednik Crne Gore otvorio zložbu u sklopu programa “Kreativna Crna Gora”
Definisanje identiteta - kreativni proces!
- Za Crnu Goru 21. vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.
To važi kako za naše kulturne institucije, tako i za razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”, koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti.
Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižem - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući izložbu u sklopu programa “Kreativna Crna Gora”. 
 
0
Crnogorski premijer otvorio „Montenegro Creative Forum“:
Za razvoj i afirmaciju - tri miliona!
             - Crna Gora danas ima podsticajno zakonodavstvo u oblasti filma, čime smo pokazali da čujemo i razumijemo potrebe stvaralaca. Paralelno sa tim, snažno smo podstakli i festivale, jer je naš cilj da i u tom segmentu zemlju pozicioniramo kao poželjnu kulturnu adresu. Po prvi put smo na prestižnom umjetničkom festivalu „Art market Budapest” kao država stali iza ostvarenja likovnih i srodnih stvaralaca, i učinili ih vidljivijim na evropskom planu. Povezanost kulture i privrede kao novi pristup umjetnosti, podržan je kroz program „Kreativna Crna Gora” koji koristi 11 autora iz sektora kreativnih industrija. Konačno, Vlada će samo u toku ovog manadata, zajedno sa svojim partnerima, realizovati preko tri miliona eura podrške ovom sektoru. Dakle, radili smo na razvoju i afirmaciji kreativnih industrija, kao novom polju kulturnog i preduzetničkog djelovanja - naglasio je premijer Duško Marković, otvarajući danas „Montenegro Creative Forum“. 
 
0
Džez orkestar mladih SR Njemačke gostuje u Podgorici i u Herceg Novom
„Bujazzo“ svira - premijerno!
Džez orkestar mladih SR Njemačke „Bujazzo“ premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici sjutra od 19 na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.
Orkestar čine izvrsni muzičari koji u saradnji s renomiranim dirigentima i predavačima stvaraju ansambl po najvišim muzičkim standardima. Izvešće program “Tribute to the Kenny Clarke-Francy Boland Big Band” pod vođstvom Jiggs Whigham. Pored Podgorice džez orkestar mladih SR Njemačke „Bujazzo“ nastupiće u petak i u Herceg Novom.  
 
0
Izložba "K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci" Sare Rajaei i Neve Lukić u "Perjaničkom domu"
Projekat stvorile - video umjetnica i književnica!
- Projekat To the Sea, a Lake or Another River čine tri video rada nastala saradnjom video umjetnice Sare Rajaei i književnice Neve Lukić. Spomenute radove veže spori slijed dešavanja, a prati ih naracija koja dočarava ne samo daleka sjećanja iz djetinjstva, već i ona bliža, odraslija.
Oživljavajući sjećanja, kamerom koja polako upija naspramnu sliku, kroz metafore rijeke Sara Rajaei dočarava elastičnost slike, njen fluidni karakter, ali i njenu jedinu izvjesnu poziciju – da teče izmedju dvije obale - zapisala je Teodora Nikčević, kustoskinja izložbe "K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci" (To the Sea, a Lake or Another River) umjetnica Sare Rajaei i Neve Lukić koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Perjaničkom domu" CSUCG.
 
 
0
Predavanje “Zabranjena istorija Balkana” u KIC "Budo Tomović"
Rekonstruiše događaje - od prije 10.000 godina!
Poznati teolog i istoričar Gorana Šarić na predavanju “Zabranjena istorija Balkana”, koje će u organizaciji Holističkog centra “Velji Neven” biti sjutra od 20 održano u sali DODEST KIC "Budo Tomović", rekonstruiše istorijske događaje od prije 10.000 godina do danas.
On tvrdi da je istorija sistematski skrivana, pa samim tim ne znamo puno o stanovništvu koje je živjelo na našem podneblju prije sedmog vijeka. Na ključna pitanja naše istorije Goran Šarić odgovara na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva Vatikana, Beča, Dubrovnika, a prošlost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora. 
 
0
Slovenački hor MePZ Lisca Sevnica i ženski sastav "Vokalnih 5" sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijerni nastup - u "srcu kulture grada"!
       Prvi put na Velikoj sceni KIC, u organizaciji Ambasade Slovenije u Crnoj Gori i KIC “Budo Tomović”, sjutra od 20 biće priređen koncert slovenačkog hora MePZ Lisca Sevnica i ženskog sastava "Vokalnih 5".
Ulaz je besplatan.
 
 
0
Za roman “Srodnici”, objavljen 2017.
Njegoševa nagrada - Jovici Aćinu!
- Njegoševa nagrada za 2019. godinu biće dodijeljena književniku Jovici Aćinu, za roman “Srodnici”, objavljen 2017. godine u izdanju Lagune iz Beograda - odlučio je Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade. 
 
0
Besplatan kurs u KIC „Budo Tomović“ počinje večeras
Uče „Crnogorsko oro“ - peti put!
Peti besplatan kurs „Crnogorsko oro“ Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ organizuje organizuje od večeras do 30. Polaznici će kroz igru, pjesmu i druženje savladati osnove tradicionalne crnogorske igre, a i saznati pojedinosti o starini i karakteru starocrnogorske igre, pojmu crnogorskog ora...
Kurs će kako svih prethodnih godina, pružiti mogućnost svima koji žele da stiču i usavršavaju svoja znanja i to uz pomoć umjetničkog rukovodioca Emina Đečevića i njegovih stručnih saradnika Biljane Pićurić i Olega Cmiljanića. 
 
0
Peti Internacionalni sajam knjiga otvoren u "Bemax areni"
Okupljeno najviše - izdavača i pisaca!
             - Ovogodišnji Sajam je nikad bolje organizovan, sa nikad većim brojem učesnika, kako izdavača, tako i pisaca i u nikad ljepšem ambijentu. Na taj način ova danasnja Podgorica i današnja Crna Gora šalje poruku da želi da bude dio savremenog svijeta i savremene kulture, kao što je ona Crna Gora prije 500 godina pripadala tom svijetu, a to znamo zahvaljujući postojanju knjiga koje danas slavimo - naglasio je gradonačelnik Podgoriice dr Ivan Vuković, otvarajući sinoć 5. Internacionalni sajam knjiga u "Bemax areni". 
 
3
"Dani ukrajinske muzike" od danas do 6. oktobra u KIC “Budo Tomović”
Na otvaranju - radovi umjetničkog genija!
    Umjetničkom izložbom Nacionalnog muzeja Ukrajine “Taras Ševčenko” koji će u izložbenom holu KIC predstaviti radove u bakropisu, ukrajinskog umjetničkog genija Tarasa Ševčenka u KIC "Budo Tomović´, počeće "Dani ukrajinske muzike u Crnoj Gori", manifestacija koju organizuju Asocijacija za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, uz partnersku podršku međunarodne organizacije IPO “Za porodične vrijednosti”. Organizacija STUDIORAR na izložbi predstaviće i segment iz savremenske ukrajinske fotografije.  
 
2
Programske aktivnosti Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” uvijek su usmjerene na raznolikost i kvalitet
Oktobar počinje - ukrajinskom muzikom!
Programske aktivnosti Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” uvijek su usmjerene na raznolikost i prije svega kvalitet, pa će tako biti i tokom predstojećeg mjeseca. Tokom oktobra organizovaće šest koncerata različitih žanrova, pet književnih večeri, prikazaće sedam filmova od kojih neke premijerno, biće izvedeno nekoliko gostujućih predstava, a u izložbenom holu KIC biće priređeno nekoliko izložbi slika i fotografija.  
 
2
Četvrto djelo Momčila Zekovića Zeka sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promocija knjige - o njoj!
       Knjiga “Muško - ženske puzzle (Knjiga o njoj)” Momčila Zekovića Zeka koja je protekla tri mjeseca zainteresovala veliki broj čitateljki i čitalaca, crnogorsku promociju doživjeće sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Autor knjige najavio je da će promocija biti drugačija. Biće promovisan film koji je po motivima knjige režirao slikar Milutin Obradović, promocija spotova za kompoziciju FACE A FACE koja je i bila prateća za sve marketinške postove za ovo izdanje, modna revija, na kojoj će učestvovati crnogorske kreatorke Jelena Roganovic Đurić, Edita Nimanbegu, Lidija Burić, Radojka Tepavac. Učešće na reviji imaju i Roman Đuranović (koji je radio idejno rješenje knjige) i sam autor knjige. 
 
2
Od večeras u KIC "Budo Tomović", tradicionalno u septembru
Počinje revija - "Zlatne komedije"!
Zabavna i nesvakidašnja priča “Ne zaljubljuj se na prvi pogled” (1997) u kojem Metju Peri i Selma Hajek glume neskladan par otvoriće večeras od 20 u sali "DODEST" filmsku reviju “Zlatne komedije", koju KICC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje u septembru.
Komediju “Da li ste čuli za Morganove?” (2009) o veoma uspješanom paru sa Menhetna koji slučajno prisustvuje mafijaškom ubistvu prikazaće u utorak, a projekcija američke tinejdžerske komedije “Cura na lošem glasu” (2010) u kojoj simpatična srednjoškolka odluči iskoristiti opaku glasinu za svoj boljitak planirana je za srijedu. Posljednji dan revije, četvrtak biće u znaku komedije “Smrt na sahrani”.  
 
1
Otvoren Njemački dom u Podgorici
Dom omogućava - edukaciju i informaciju!
- Ovaj događaj ima poseban značaj, jer će se zahvaljujući njemu uveliko upoznavanja proširiti mogućnosti naše kulturne javnosti sa dostignućima velike njemačke kulture, kako one recentne, tako i one koja pripada sferi kulturnog nasljeđa. Treba li spominjati kakav su uticaj izvršile njemačka filozofija, književnost, muzika i film na razvoj svjetske kulture, pa time i na proširenje kulturnog obzorja naše države. U tom kontekstu, ovaj dom imaće dragocjenu edukativno-informativnu ulogu, kojom će se učvrstiti već postavljeni mehanizmi saradnje u oblasti kulture - naglasio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na otvaranju - u organizaciji ambasade Savezne Republike Njemačke - Njemačkog doma u Podgorici. 
 
1
Dodjelom nagrada, u ponoć završen takmičarski dio FIAT 2019
Najbolja je - “Ptičica”!
       Nagradu za najbolju predstavu na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra 2019, čiji je takmičarski dio završen u ponoć, dobila je “Ptičica” u produkciji “Pozorišne grupe Pal Frenak” iz Mađarske, a nagradu za najbolju režiju “Slobodan Milatović” Rike Zuskov za njemačku predstavu “Medeja” u produkciji “Visoke škole za muziku i pozorište u Hamburgu sa Kampnagel iz Hamburga”.  
 
1
Izložba slika Selvera Kardovića “Fermen” u KIC “Budo Tomović”
Umjetnik miri - san i javu!
       - Kao da, u sve dramatičnijem previranju protivrječnosti, koje u sebi nosi savremeno društvo, Kardović suptino sugeriše, da je svijet jedno, a čovjek drugo. Između estetike forme i estetike sadržine Kardović kao da je bliži ovoj drugoj koja miri san i javu kao elemente integralnog života, posmatrajući ih u svjetlosti uzajamnih funkcija. Kardović, praveći zaokret ka tradicionalnom, okreće se poetskoj realnosti, to jest, metafizičkoj umjetnosti. Njegova platna iz ciklusa “Fermen” ispunjena su mističnom svjetlošću, gdje su teme, u kadifastoj polutami, stilizovane na moderan, rafiniran način…- zapisao je” dr Milun Lutovac o izložbi slika Selvera Kardovića “Fermen”, koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”. 
 
1
Predstavom "Mali pirat" i dodjelom nagrada, završen 8. Međunarodni festival lutkarstva
Grand Prix za - „Vanda Lavanda”!
    Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini na 8. Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je sinoć završen uz pjesmu, radovanje i predstavu „Mali pirat“, osvojila je predstava „Vanda Lavanda” u izvođenju ansambla Gradsko kazalište lutaka Rijeka.
Nagrada za najbolju režiju pripala je Biserki Kolevskoj, za režiju predstave „Odisej-san o povratku” u izvođenju ansambla Dječije pozorište Republike Srpske, dok je nagrada "Dragan Radulović" za najbolju dramaturgiju pripala Jeleni Tondini, za dramaturšku obradu teksta „Vanda Lavanda”, Gradsko kazalište lutaka Rijeka. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32|