Brze Cinjenice - Kultura

2
Djelo autora Mirsada Hadrovića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promovišu knjigu - “Ključ”!
Knjiga autora Mirsada Hadrovića “Ključ” biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će govoriti profesor Azra Glavatović i profesor Alen ef Hasić.
 
 
2
Djelo Sonje Ražnatović pred podgoričkom publikom
Provišu roman - “Exit"!
Roman “Exit (biti drugačiji, ipak!)”, autorke Sonje Ražnatović, biće sjutra od 19 promovisan u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
O djelu će, pored autorke, govoriti dr Sofija Kalezić - Đuričković (recenzentkinja), mr Marijana Terić sa Fakulteta za crnogorski jezik, a moderatorka večeri biće Jasna Rudović. Odlomke iz romana čitaće gosti iznenađenja. 
 
2
Novo djelo književnice Milanke Aranitović Rakočević sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promoviše - "Ne kradi mi sebe"
      - U trećem romanu „ Ne kradi mi sebe“ autorka Milanka Aranitović Rakočević ne samo da nastavlja za daljim traganjem sadržaja već sve dublje i snažnije intuitivno ponire u otkrovenja suštine svog umjetničkog izraza, kao živog izvornog zapisa u kome se očitava poimanje ljubavi i života uopšte - zapisala je Milica Papović, predsjednica Književnog kluba "More" o knjizi “Ne kradi mi sebe” autorke Milanke Aranitović Rakočević čiju promociju KIC "Budo Tomović" priređuje sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali.
O knjizi će govoriti profesor dr i književni kritičar Sofija Kalezić. Medijatorka večeri je pjesnikinja Gordana Sarić, a specijalne gošće biće Ivana Milašević i Enisa Hrelja.  
 
2
„Mjuzikl - filmska rapsodija V“ od sjutra do 25. u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - "Viktor, Viktorija"!
       Mjuziklom „Viktor, Viktorija“ (1982) režisera Blejka Edvardsa, od sjutra u 20, u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", do 25. biće održana revija Revija „Mjuzikl - filmska rapsodija V“.
U utorak na repertoaru je “Yentl” (1983) rediteljke Barbare Strejsend u kojem mlada djevojka uprkos zakonskim zabranama upisuje jevrejsku religijsku školu prerušivši se u muškarca. Nesrećna ljubavna priča “Kišobrani Šerbura” (1964) obilježiće srijedu,, a u četvrtak revija završava biografskom pričom “Slatki snovi” (1985) Karela Rajsa o životu legendarne country pjevačice Petsi Klajn  
 
1
U galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Skulpture Saše Stanišića!
Izložba skulptura Saše Stanišića biće sjutra od 19 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Do sada je imao dvije samostalne izložbe a učestvovao je na više kolektivnih izložbi i vajarskih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.  
 
1
Forum mladih pisaca KIC "Budo Tomović"
„Rješenje zagonetke“ promovišu - u Baru!
       Ttreći zajednički zbornik poezije i proze Foruma mladih pisaca KIC "Budo Tomović" „Rješenje zagonetke“ pjesnici Barbara Delać, Marko Stanojkovski, Jelena Đurović i Nikola Ćorac, uz muzičku pratnju gitarista Isidora Gajevića i Dženana Drekovića, promovisaće sjutra od 19 na zimskoj sceni "Barskog ljetopisa". Predstavljanje njihovog stvaralaštva biće održano u "Dvorcu Kralja Nikole".
Na početku večeri biće prikazan kratki dokumentarni film o Forumu “Put kroz lavirint”, autorke Nataše Perunović, posvećen grupi mladih pisaca na putu umjetničkog sazrijevanja i afirmacije, individualnom i zajedničkom, ali i ulozi institucionalne podrške na njemu.  
 
2
"DEUS 2017"
"Zavjesu spušta" - kamerni duo!
Koncertom crnogorskog kamernog dua u čijem sastavu su Marko Simović (violina) i Tatjana Prelević (klavir) večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće završen "DEUS 2017".
Na programu koncerta su djela Sezara Franka (Sonata za violinu i klavir), Edvarda Griga (Sonata za violinu i klavir No. 3) i Ernesta Šosona (Poema Op. 25).  
 
2
U susret 52. rođendanu KIC "Budo Tomović" posjetioci fb stranice izabrali
Program godine - "Poruka sa Saturna"!
          Džez mjuzikl za djecu "Poruka sa Saturna" (“Message from Saturn”) američkog autora i kompozitora Ilaja Jamina (Eli Yamin) sa kojim smo 8. aprila 2017. otvorili tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017) sa 259 glasova ovogodišnji je pobjednik izbora za NAJ program KIC 2017., koji je organizovan u susret 52. rođendanu "srca kulture grada".
Glasanje je trajalo od 23. do danas u podne. Tokom tih šest dana glasalo je 480 posjetilaca Facebook stranice KIC.  
 
2
Novogodišnji koncert u CNP
Glumci pjevaju -„Na dobrom glasu“!
Muzičko-scenski spektakl „Na dobrom glasu“ biće sjutra od 20 održan na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Uz pratnju revijskog orkestra CNP, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci će izvoditi popularne pop, rok i džez melodije.
Numere će izvoditi Branimir Popović, Jelena Nenezić Rakočević, Žana Gardašević Bulatović, Vanja Jovićević, Julija Milačić, Dubravka Drakić, Smiljana Martinović, Jadranka Mamić, Željko Radunović, Simo Trebješanin, Marija Đurić i Slavko Kalezić.
Gosti na novogodišnjem koncertu su Žuti Serhatlić, Edo Abdović, Nenad Knežević Knez i Sara Asanović. 
 
2
Od danas do 28. na "fb" stranice KIC "Budo Tomović"
Posjetioci biraju - naj događaj!
Od danas do 28. u podne posjetioci KIC "Budo Tomović" mogu da glasaju za naj doggađaj u "srcu kulture grada" tokom 2017.
Glasanje je isključivo preko "fb" stranice KIC, a u konkureciji su četiri prijedloga KIC - džez mjuzikl za djecu "Poruka sa saturna", koncerti partizanskih pjesama KIC POP HORA "Bez dileme - antifašizam", koncert Aleksandre Radović, solistički koncert Boža Vreća - a cappela sevdah, dok je peto mjesto na listi ostavljeno za prijedlog publike. 
 
2
"DEUS 2017"
Koncert dua - Brajović-Nikčević!
    Poznati crnogorski kamerni duo Bojana Brajović (gitara) i Boris Nikčević (flauta) prirediće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 20 koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović".
Duo će izvesti program u okviru kojeg su djela Bele Bartoka, Dejvida Lajznera, Džona Duarta, Hoakina Rodriga, Astora Pjacole, Roberta Di Marina... 
 
2
Promocija trećeg zbornika poezije i proze Foruma mladih pisaca KIC “Budo Tomović”
Premijera filma - “Put kroz lavirint”!
Treći zbornik poezije i proze “Rješenje zagonetke” Foruma mladih pisaca KIC “Budo Tomović” biće sjutra od 20 promovisan u sali "DODEST".
Na početku večeri biće premijerno prikazan kratki dokumentarni film o Forumu “Put kroz lavirint”, autorke Nataše Perunović, posvećen grupi mladih pisaca na putu umjetničkog sazrijevanja i afirmacije, individualnom i zajedničkom, ali i ulozi institucionalne podrške na njemu.  
 
2
Koncert Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“
Na sceni - najbolji!
Najbolji učenici osnovne i srednje škole među kojima su solisti, kamerni ansambli, hor Osnovne muzičke škole, dobitnici državnih i međunarodnih nagrada. Gosti koncerta će biti učenici Muzičkih škola iz Berana i Herceg Novog učesnici su koncerta Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ koji će - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 19 biti održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Program koncerta čine djela: Hendla, Dvoržaka, Šumana, Šopena, Černija, Paganinija, Goseka... 
 
2
Šekspirovo djelo sjutra na Velikoj sceni CNP
Premijerno - "Zimska bajka"!
- Petočinka se može okarakterisati kao neka čudna romansa: u prva tri čina zapravo tragedija, u preostala dva gotovo pastorala, s neobičnim, iz današnje perspektive – samo navodno srećnim završetkom - zapisala je Željka Udovičić Pleština, dramatuškinja predstave "Zimska bajka", Vilijama Šekspira u režiji Dina Mustafića, koja će sjutra od 20 premijerno biti izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 
 
2
Dva koncerta KIC POP HOR prirediće sjutra u KIC "Budo Tomović"
Partizanske pjesme - za radost i humanost!
    Nakon dvije spektakularne večeri partizanskih pjesama u novembru, zbog nezapamćenog interesovanja publike, KIC POP HOR prirediće sjutra od 18 i 20 još dva koncerta "Bez dileme - antifašizam" u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića, hor će izvesti 25 partizanskih i antifašističkih pjesama, a uoči koncerta posjetioci mogu da se pridruže humanitarnoj akciji kupovinom majica koje su inspirisane antifašizmom i pjesmama sa repertoara hora. Dizajnirala ih je Sofija Skender, a biće prodavane u holu. Prikupljena sredstva biće usmjerena štićenicima Resursnog centra “1.jun” i Domu starih u Bijelom Polju.  
 
2
“Decembarska umjetnička scena 2017"
Sjutra počinje - 12. AVI Fest!
          Dvanaesto izdanje Festivala alternativnog filma/videa (AVI Fest) biće - u sklopu manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017" - sjutra i u subotu organizovano u KIC "Budo Tomović".
Filmovi će u 18 i 20 biti prikazani u Multimedijalnoj i sali "DODEST".
Od 2006. AVI Fest okuplja crnogorske i inostrane autore koji djeluju u sferi alternativnog, subkulturnog filma/videa.  
 
2
Promocija antologije koju je priredila pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović
Između korica - crnogorske pjesnikinje!
Promocija antologije “Pjesnikinje Crne Gore 1970 - 2015” koju je priredila pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović biće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 19 organizovana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O antologiji će govoriti Aleksandra Nikčević Batrićević, Marijana Terić i Jovanka Vukanović.  
 
2
Omaž istaknutom crnogorskom pozorišnom stvaraocu
Veče posvećeno - Džoniju!
          Veče posvećeno istaknutom crnogorskom pozorišnom stvaraocu Džoniju Hodžiću biće na "DEUS 2017" sjutra od 20 priređeno u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
U programu programa pod nazivom “Poezija naglas” stihove će kazivati brojni predstavnici društvenog, kulturnog i javnog života.  
 
2
"DEUS 2017"
Izložba slika i - unikatnog nakita!
Izložba slika i unikatnog nakita Adina i Mie Hebib - u sklopu "DEUS 2017" - biće otvorena sjutra od 20 u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice.
Adin Hebib akademski je slikar rođen 1955. godine u Mostaru. U Parizu je u klasi profesora Borisa Cikalovskog od 1983. do 1985. godine specijalizirao ekspresionizam. Njegov bogati opus slika i grafičkih djela obuhvata scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije. Dobitnik je mnoštva evropskih nagrada za grafički dizajn kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se širom svijeta. 
 
1
Koncert crnogorske sopranistkinje na "DEUS 2017"
Aleksandra pjeva - Šuberta, Pučinija...!
       Crnogorska sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović, uz klavirsku pratnju Nataše Popović, prirediće - na "DEUS 2017" - koncert sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Na programu koncerta su djela Franca Šuberta, Đakoma Pučinija, Petra I. Čajkovskog, Stevana Mokranjca, Imre Kalmana i drugih.
Gost koncerta biće gitarista Petar Dobričanin, a ulaz je besplatan.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40|