Brze Cinjenice - Kultura

3
Povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića promovisana monografija "Dimitrije Popović - život i djelo"
Kreativnoj nadgradnji unio - novu dimenziju!
- Nije pretjerano reći da je takav senzibilitet u velikoj mjeri proizvod prostora iz kojeg Dimitrije Popović potiče, prostora na kom su se susreli dinarski krš i Mediteran, gdje su se sudarala velika carstva i velike religije. On je jedan od naših rijetkih umjetnika koji je u toj kreativnoj nadgradnji unio novu dimneziju, onu koja se odmiče od dominantnih epskih, racionalnih i istorijskih fascinacija, donoseći jedan metafizičniji, kontemplativniji i melanholičniji pristup, zahvaljujući čemu će nastati djela univerzalnijih značenja - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na promociji monografije povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića koju je sinoć, u Vladinom domu na Cetinju, priredilo Ministarstvo kulture. 
 
2
Predstavljen IPA projekat “3C - Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija”
Od kotorskog zatvora - kreativni hab!
       - Predviđeno je da objekat starog zatvora u Kotoru, u koji će tokom restauracije biti uloženo 1,3 miliona eura, postane kreativni hab namijenjen lokalnim stvaraocima, ali i rezidencijalnoj umjetnosti - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na predstavljanju PA projekta “3C - Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija”.  
 
2
Zahvaljujući projektu "Kreativna Crna Gora" Ministarstva kulture
Na „Sea Dance“ - 12 crnogorskih izvođača!
          Ministarstvo kulture u okviru projekta "Kreativna Crna Gora", u saradnji sa UNDP i EXIT timom, predstaviće na ovogodišnjem „Sea Dance“ festivalu, novu festivalsku binu "Living culture", a na kojoj će nastupiti 12 mladih neafirmisanih crnogorskih izvođača. Na "Living Culture“ bini nastupiće DJ-evi Stevan Mandić, Andrija Bošković, Oak Brothers, DJ Wooxa (Petar Vujović), DJ Atomic Playboy (Nemanja Backović), Miloš Popović, DJ Darkwave (Elvir Deljanin), DJ Todor (Todor Šuškavčević), DJ Popsy (Nikola Popović), Feđa Božović, DJ Skinny (Srđan Kenjić) i DJ Other Half (Balša Vujisić).  
 
0
Prirpeme 8. Međunarodnog festivala lutkarstva uveliko teku
Iz pet zemalja - 10 predstava!
          - Prirpeme 8. Međunarodnog festivala lutkarstva uveliko teku. Kao i prethodnih godina, važno nam je da dočekamo goste na najbolji mogući način, kako bi iz Crne Gore odnijeli najljepša iskustva i kako bi dobili nove zadovoljne ambasadore kako našeg Festivala, tako i naše Crne Gore. Ove godine, ugostićemo pozorišta iz Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije - ističe Davor Dragojević, glumac i režiser lutkarstva, suosnivač Festivala na kojem će od 11. do 15. septembra u KIC "Budo Tomović" biti izvedeno izvedeno deset predstava iz pet zemalja. 
 
0
"Podgoričko kuljturno ljeto"
Za mališane - „Klovnovska posla“!
    Nesvakidašnja dječija predstava „Klovnovska posla“ (5+) biće na "Podgoričkom kuljturnom ljetu" izvedena sjutra od 21 u Muzičkoj kapeli na Kruševcu.
Vesela monodrama govori o životu, zgodama i nezgodama klovna Kokoa. Autor teksta je Zoran Šoškić, a režiju i igru potpisuje Sejfo Seferović koji u predstavi tumači lik klovna Kokoa. 
 
0
Završni koncerti učesnika 8. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku
Na programu - dvije premijere!
Završni koncerti učesnika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku biće sjutra i u srijedu od 20 priređeni u Ministarstvu kulture na Cetinju. Ulaz je slobodan.
Osmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku okupiće 35 polaznika i 11 mentora i saradnika, a oko tridedetak kompozicija za različite kamerne-instrumentalne ansamble (i ukuse) su na programu čiji opseg seže od barokne do savremene muzike. Ovog ljeta imaćemo privilegiju da predstavimo dvije premijere: Sonata za kvartet klarineta srpskog klarinetiste i kompozitora Ante Grgina doživjeće svjetsku premijeru na jednom od završnih koncerata, a Bachianas Brasileiras br. 5. za ansambl violončela i glas, brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa, biće premijerno izvedena u Crnoj Gori. 
 
3
Veče crnogorske i ruske umjetnosti sjutra u KIC “Budo Tomović”
Ena i gosti - muziciraju i recituju!
    Veče crnogorske i ruske umjetnosti prirediće sopran Ena Topčibašić sjutra od 20 u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”. Ulaz je besplatan.
Umjetnica će nastupiti u saradnji sa ruskom pijanistkinjom doc. dr Elenom Larinom i crnogorskim glumcima Anđelijom Rondović, Markom Rajkovićem, Jovanom Dabovićem i Jelenom Šestović koji će na sceni izvoditi djela Lalića i Dostojevskog, a govoriće i poeziju Nenezića, Jesenjina i Puškina. Na programu su djela: Brinčkog, Prebande, Krstića, Babića, Hatzea, Rahmanjinova, Rimskog - Korsakova, Smetane, kao i crnogorske i ruske pjesme.  
 
2
Ministarstvo kulture podržaće organizaciju Filmskog festivala u Herceg Novom iznosom od 102.000 eura
Posebna vrijednost - domaći i koprodukcije!
          - Hercegnovski festival najznačajniji je međunarodni filmski program u Crnoj Gori, a uz to ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu. Stoga, vjerujem da je sasvim razumljiva naša orijentacija da u velikoj mjeri podržimo njegovu organizaciju, kako bismo zajedno napravili iskorak u svakom segmentu u odnosu na prethodna izdanja. Svakako, od posebnog značaja su i uspjesi naše kinematografije tokom prošle godine – tako da će predstojeći festival u Herceg Novom kao posebnu vrijednost donijeti najznačajnija domaća i koprodukcijska ostvarenja, naravno – uz kvalitetnu selekciju regionalnih i evropskih filmova - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, poslije današnjeg potpisivanja ugovora kojim je predviđeno da Ministarstvo kulture ove godine podrži organizaciju Filmskog festivala u Herceg Novom iznosom od 102.000 eura. 
 
2
Promocija knjiga “Tajna jednog osmeha” i “Oproštaj” u KIC "Budo Tomović"
O porodičnom nasilju - ličnim iskustvom!
       Promociju knjiga “Tajna jednog osmeha” i “Oproštaj” autorke Jelice Dabović iz Novog Sada - u kojima ona na osnovu ličnog iskustva opisuje mehanizme kojima se izborila sa porodičnim nasiljem - NVO ”Ksena” organizuje sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O djelima pisca, motivatora i terapeuta PEAT govoriće direktorica NVO “Ksena” Sanja Crnić i autorka.
 
 
2
Prvi međunarodni nastup popularnog podgoričkog KIC pop hora
Sarajevo - "Pod sjajem zvijezda"!
             Prvi međunarodni nastup popularni podgorički KIC pop hor održaće u Sarajevu, na prestižnoj tradicionalnoj manifestaciji - 24. festivala “Baščaršijske noći”. Koncert "Pod sjajem zvijezda" prirediće sjutra od 21, na Trgu oslobođenja Alija Izatbegović.
Hor će pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića, višeglasno, na centralnom sarajevskom trgu, izvesti muzički kolaž koji čine domaći i inostrani pop i rok hitovi, kompozicije iz mjuzikala i filmova, kao što su: Zlatni dan, Dođi u 5 do 5, Sarajevo ljubavi moja, City of stars, Imagine, Đon i druge.  
 
1
Nacionalna akademija slikarstva Kine realizuje izložbu “Enthusiasm for Ink Wash Painting”
Đukanoviću poklonili - portret!
       Portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao jedan od najboljih kineskih slikara Yu Weinang, inače član delegacije, a na inicijativu ambasade Kine u Podgorici predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću uručio je, u ime Nacionalne akademije slikarstva, šef delegacije Jiangzhou koju je Đukanović danas primio, a koja boravi u Podgorici povodom izložbe “Enthusiasm for Ink Wash Painting” koju Nacionalna akademija slikarstva Kine realizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice. 
 
1
U galeriji "CentreVille Hotel & Experiences"
Akvareli Monike Dukaj!
       - U mojim kulinarskim receptima postoji original i koliko god puta da ga ponavljam, neće biti potpuno isti. Baš tako je i sa akvarelom i umjetnošću uopšte, ne može se ponoviti isti rad jer postoji samo jedan original - ističe Monika Dukaj, umjetnica čija izložba slika kojom je specijalizirala na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerziteta Mediteran “Uloga žene u savremenom društvu” biće od sjutra do 31. organizovana u galeriji "CentreVille Hotel & Experiences". 
 
1
NVO „Izvor života“ organizuje humanitarno veče u KIC "Budo Tomović"
Za Valentinu - uz gusle i humor!
Humanitarno veče pjesama, gusala i humora „Valantini s ljubavlju“, koje NVO „Izvor života“, u saradnji sa KIC „Budo Tomović“, organizuje za prikupljenje sredstava potrebnih za liječenje Valentine Šćekić iz Nikšića biće sjutra od 20 priređeno u velikoj sali "srca kulture grada".
Nastupiće: Zdravko Đuarnović, Milan Otašević, Jelena Boljević, Bucko Mijović, Grupa Trio bekrije, Nikolina Grba, Aco Jovanović, Nezo Haverić, Ivana Živković, Alma Hodžić, guslari Rajko Žižić, Milan Vujović, Rajko Radović, Milan Filipović, Milan Golubović, Časlav Leković, Miloš Jovanović i humorista Velizar Veljo Kasalica. Cijena ulaznice je 3 eura, a sav prihod biće uplaćen Valentini Šćekić, kojoj je neophodan za transplantaciju bubrega.  
 
1
Projekat NVO Ženska Akcija iz Nikšića u Ministarstvu kulture
Izložba fotografija - “Crno-bijeli ženski ram”!
Izložba fotografija “Crno-bijeli ženski ram” - 40 fotografija od 14 autorki - biće od večeras otvorena u Ministarstvu kulture.
Projekat realizuje NVO Ženska Akcija iz Nikšića, a podržan je od Ministarstva kulture Crne Gore i afirmiše žensko fotografsko stvaralaštvo u formi crno-bijele fotografije, kao posebnog načina umjetničkog izraza. Značajna dimenzija projekta je i jačanje prekogranične kulturne saradnje. Trajaće dvije sedmice.  
 
1
“Mladi talenti”
Premijerno nastupa - Nastasja!
       Mlada talentovana violinistkinja Nastasja Vojinović premijerno - u sklopu ciklusa “Mladi talenti” - nastupiće sjutra od 20 na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Umjetnica će, uz klavirsku pratnju Sonje Marković, izvesti poznata djela: Žan-Mari Leklera (Sonata za violinu i klavir u D-duru br. 3, op. 9 "Tombeau”), Kamij Sen-Sansa (Sonata za violinu i klavir op. 75 br. 1), Kloda Debisija (Sonata za violinu i klavir) i Morisa Ravela (Tzigane). Ulaz je besplatan. 
 
1
Revija „Filmski snovi - gledaoci biraju“ od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - romantična drama!
    Jedna od najboljih savremenih romantičnih drama “Reci bilo šta” (1989) o ocu koji se protivi vezi svoje kćerke sa mladićem koji nije za nju otvoriće sjutra od 21, u sali DODEST KIC "Budo Tomović", reviju „Filmski snovi - gledaoci biraju“.
U srijedu biće prikazana američka kriminalistička drama reditelja Ota Premingera “Anatomija jednog ubistva”, a četvrtak obilježiće romantična komedija “Četiri vjenčanja i sahrana”. Za kraj revije, u petak, planirana je projekcija istinite priče “Čovjek za sva vremena” (1966) koja govori o životu engleskog državnika, filozofa i mučenika Thomasa Morea.  
 
1
Zajednička izložba umjetnika Matka Kazelea i Petra Vujoševića
"Adriatik" u - galeriji "Centar"!
       - Mozaik kao samostalno umjetničko djelo datira još iz drevnih vremena sumerske umjetnosti. Danas, kada se na umjetnost može primijeniti Bourriaudov termin relaciona estetika, mozaik opstaje u savremenoj umjetničkoj praksi kao i druge slikarske tehnike. Zajednička izložba hrvatskog umjetnika Matka Kezelea i crnogorskog autora Petra Vujoševića zamišljena je kao neka vrsta dijaloga, s mogućnošću poređenja dva duktusa unutar ovog načina umjetničkog izraza - zapisala je istoričarka umjetnosti o radu umjetnika Matka Kazlea i Petra Vujoševića, čija će zajednička izložba "Adriatik" sjutra od 29 biti otvorena u galeriji Centar.  
 
0
Izložba Nikol Godman “Peripeheral points of view” u galeriji "Perjanički dom"
U fokusu - periferno!
             - Trenutno se moje istraživanje bavi perifernim perspektivama i seoskim identitetima. Pošto je sporedni pogled ljudskog vida, periferno
se definiše kao nešto što „se dešava na ivici nečega“ kao i „ne tako važno kao nešto drugo“ (Kembridž rječnik). Periferno, postojeći na ivici onoga što se percipira ili ne, vjerujem da ima potencijal za preispitivanje fokusiranog/normativnog pogleda – ono što je u fokusu ima i centralnu pažnju. Kroz moj rad, istražujem odnose između perifernog vida i konotacije koje ono ima sa periferijama grada/granicom civilizacije. Šta periferija može reći o centralnom pogledu? - istakla je o svom radu umjetnica Nikol Godman, čija izložba “Peripeheral points of view” biće sjutra od 20 otvorena do 30. jula u galeriji "Perjanički dom".   
 
 
0
"Podgoričko kulturno ljeto 2019"
O nasilju - po romanu Weissa!
          Predstava "Naše nasilje, vaše nasilje", po romanu Petera Weissa Estetika otpora, reditelja Olivera Frljića, biće na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2019" izvedena u neđelju od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), WienerFestwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švajcarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).  
 
0
KIC pop hor nastavlja ljetnju serijukoncerata
Za Dan državnosti - pjevaju u Prijestoonici!
       Poslije nedavnog godišnjeg pop koncerta “Pod sjajem zvijezda”, KIC pop hor nastavlja ljetnju seriju.   
Prvi nastup hor imaće 6.jula, kada će se sa popularnim tzv. partizanskim programom “Bez dileme - antifašizam”, predstaviti na ljetnjoj sceni u Starom gradu Baru, u okviru tradicionalne kulturno - umjetničke manifestacije „Crvene košulje“, u spomen na 11 omladinaca iz Starog Bara koje su fašisti strijeljali šestog jula 1944. na Belvederu.
Za Dan državnosti Crne Gore - 13. jul, KIC pop hor, na poziv dnevnog lista "Pobjeda", slavi 75. godišnjicu, pjevaće koncert “Bez dileme - antifašizam” na Dvorskom trgu na Cetinju od 21. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30|