Brze Cinjenice - Kultura

1
“Dani češkog filma" u KIC "Budo Tomović"
Za odrasle gangster - djeci "Krtek"!
       Revija “Dani češkog filma", koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, sjutra u 20 biće otvorena filmom “Gangster KA” (2015) u sali DODEST.
Drugog dana revije, u subotu od 12, na programu je animirani film za djecu “Krtek”. Ulaz je besplatan.  
 
1
Ministar kulture uputio telegram saučešća povodom smrti Milene Dravić
Umjetnica neprevaziđene glumačke izražajnosti!
       - Neizmjerno žalimo zbog odlaska Milene Dravić, umjetnice velikog renomea i neprevaziđene glumačke izražajnosti, čije stvaralaštvo predstavlja duhovnu dragocjenost ovog dijela Evrope.
Milenina smrt je veliki gubitak i za crnogorsku kulturu, kojoj je do zadnjih dana doprinosila iskrenim odnosom prijatelja i kolege. Na tome ćemo joj uvijek biti zahvalni - naveo je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u telegram saučešća koji je, povodom smrti velike dramske umjetnice Milene Dravić, uputio ministru kulture i informisanja Republike Srbije Vladanu Vukosavljeviću. 
 
1
Premijera u CNP
Sezonu otvara - "Bure baruta"!
          Predstava "Bure baruta" premijerno će večeras od 20 biti izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i otvoriće novu, sezonu 2018/19 u nacionalnom teatru.
Po tekstu Dejana Dukovskog, "priču o generacijama koje su se zaglavile u blatu, ali punu ljubavi, suza, znoja, života, smijeha" režirao je Dejan Prokovski, a brojnu ekipu čine: scenograf Valentin Svetozarev, kostimografkinja Tijana Todorović, muziku je radio Goran Trajkoski a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.
 
 
0
U četvrtak u KIC, povodom Dana ustanka makedonskog naroda protiv fašizma
Prva revija - narodnih nošnji!
“Tradicija spaja” naziv je prve revije narodnih nošnji Crne Gore i Makedonije koju, povodom Dana ustanka makedonskog naroda protiv fašizma, NVU Crnogorsko makedonsko prijateljstvo “Kirjana”, KIC “Budo Tomović” i Ambasada Republike Makedonije organizuju u četvrtak od 19 u sali DODEST.
Tradicionalne crnogorske i makendoske nošnje nosiće članovi i članice folklornih ansambala KIC “Budo Tomović” i “Makedonija” iz Skoplja, a gost večeri biće i narodni guslar Rajko Radović.  
 
0
Narodni muzej organizuje izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja"
Postavka o - dobrobiti vakcina!
            - Cilj ovog projekta je da se pomoću istorijskih izvora podigne svijest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Ova izložba se ne bavi samo prošlošću, već Narodni muzej, sa svojim partnerima, želi da proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice - najavljuje Narodni muzej Crne Gore izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja", koja će od srijede u 19 biti otvorena u CGU "Miodrag Dado Đurić". 
 
0
KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen poznatim filmskim damama
Revija filmova - Džejn Fonde!
    Projekcijom “Konje ubijaju, zar ne?” sjutra od 20 u sali DODEST počeće revija filmova u kojoj glavne uloge tumači slavna holivudska glumica Džejn Fonda koojom KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen poznatim filmskim damama.
U utorak na repertoaru je - “Kineski sindrom” (1979), u srijedu biće prikazan “Povratak kući” (1978) a reviju zatvara “Klute” (1971). Posljednja projekcija počinje u 21, a ulaz za sve je slobodan.  
 
0
Nova knjiga Triva Zolaka biće sjutra predstavljena u KIC "Budo Tomović"
Između korica - „Ponosna generacija“!
             Nova knjiga Triva Zolaka „Ponosna generacija“, inicirana sedamdedetogodišnjicom od povratka bivših učenika iz Čehoslovačke, koji su dali veliki doprinos u obnovi bivse SFRJ - jedan od njih bio je i autor - biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz Zolaka, o knjizi će govoriti i akademik profesor Milica Kostić. Gosti večeri biće učenici Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" violinisti Viktor Huter i Milutin Radulović iz klase profesora Marka Simovića. 
 
0
Gupna izložba niških umjetnika u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
U dvije galerije - "mera - granica"!
       - Ona ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već predstavlja autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea - zapisao je Milan Ristić, kustos grupne izložba umjetnika iz Niša „mera – granica“, koja će sjutra od 19 , u galerijama Perjanički dom i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore biti otvorena do 29.
Svojim djelima predstaviće se Bratislav Bašić, Jelena Kitić, Stevan Kitić, Jadranka Mišić Pejović, Perica Donko, Nikola Marković, Boris Gandolf, Miljana Radenković, Jelena Miljković Lazaret, Franc Curk i Ivan Mitić.


 
 
0
Četvrti Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2018. otvoren u "Capital plazzi"
Na štandovima - različitost i slobodne misli!
    - Kako je cilj Sajma afirmacija crnogorskog izdavačkog sektora i prezentacija savremenih inostranih stvaralaca crnogorskoj publici, želim da ova manfiestacija postane zaštitni znak kulture Grada, kao mjesto susreta različitosti i mjesto odbrane slobodne misli u formi pisane riječi - zaključio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na otvaranju 4. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2018. na kojem će se do 6. u "Capital plazzi" predstaviti 60 izdavača i više od 100 autora.  
 
0
Multimedijalno predavanje prvog Hrvata koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola
Davor dočarava - "Polarni san"!
       Multimedijalno predavanje “Polarni san” Davora Rostuhara, prvog Hrvata koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola, biće sjutra od 18 priređeno u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
„Polarni san“ kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja biće riječ o praktičnim informacijama, dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 50 minuta koji će prikazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.  
 
0
U galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Promocija knjige - "Arhitektonska komunikacija"!
                Promocija knjige "Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945 - 2000", autorice dr Slavice Stamatović Vučković, docenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, biće sjutra od 19 priređena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
O knjizi će govoriti profesor dr Vladimir Mako sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, profesor dr Rifat Alihodžić sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, profesor mr Ana Matić sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju a moderatorka je Snežana Radusinović. 
 
2
U KIC "Budo Tomović" najavili "Oktobarski art spektar"
Na početku - besjede predsjednika SAD!
Promocijom knjige “Neka Bog blagoslovi ovu zemlju - Pristupne beśede predśednika SAD”, čiji prevodilac je Dragan Vugdelić, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa NVO "Alfa centar" počeće oktobarski program u "srcu kulture grada", a on će nastaviti da afirmiše različite umjetničke trendove i stvaralaštvo domaćih i međunarodnih umjetnika i obogaćuje kulturnu ponudu Glavnog grada - najavljeno je na današnjoj press konferenciji. 
 
2
Prva samostalna izložba Rose Džaković “Sjene žute, plave” u KIC “Budo Tomović”
Spojila imaginaciju - i siguran crtež!
- Ulja na platnu Rose Džaković su spoj snažne figurativne imaginacije sa vještim i sigurnim crtežom koji karakteriše bogata tonska modulacija. Rosa kanališe svoje emocije djelujući vješto u portretizmu i figuraciji stavljajući poseban akcenat na njihovim detaljima, dajući im primarni značaj na pojedinim formatima. Pravi vrlo smjele kompozicije koje kompletan utisak izložbene postavke čine interesantnom i dinamičnom - zapisala je mr Danijela Darmanović Mahmutović o izložbi Rose Džaković “Sjene žute, plave”, koja će sjutraod 20 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Na prvoj samostalnoj izložbi umjetnica će svoja likovna interesovanja nastala tokom posljednjih godina predstaviti kroz 15 ulja na platnu.  
 
2
Vojni orkestri Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije održali koncert
Saveznike okupila - muzika!
          Vojni orkestri Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije predstavili su se večeras podgoričkoj publici koncertom UnitedInMusic. Na jedinstvenom muzičkom spektaklu izveli su neke od čuvenih numera pop i filmske muzike, od Bitlsa do muzike iz filmova o Džejmsu Bondu.
Ministarstvo odbrane Crne Gore i British Embassy Podgorica organizator su i pokrovtelj koncerta koji je na najljepši način okupio saveznike muzikom.  
 
2
Premjerna predstava omladine volonterskog kluba Crvenog krsta Crne Gore
"Posmatrač" promoviše - humane vrijednosti!
    Omladina volonterskog kluba Crvenog krsta Crne Gore premijerno će večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" odigrati predstavu "Posmatrač".
Komad, u režiji Jelene Šaković, ima za cilj promociju humanih vrijednosti i principa na kojima se zasniva rad organizacije. Kroz svakodnevne životne situacije, scene iz kafića, porodičnog doma, sa fakulteta... mladi su uspjeli da ukažu na ozbiljne društvene probleme ali i položaj određenih grupacija. Oni istovremeno nude rešenja, pozivaju na akciju i poštovanje principa: humanosti, dobrovoljnosti, nezavisnosti, neutralnosti, jedinstva, univerzalnosti i nepristrasnosti. 
 
2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu knjige - Slavice Milošević!
       Nove knjige “Plava pomorandža” i “Kristalni mjesec od kamenja i pijeska” autorke Slavice Milošević biće sjutra od 19 predstavljene u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Gost večeri je crnogorska poetesa Milena Simonović, a moderatorka će biti Vjera Knežević Vučićević , novinarka lista "Pobjeda" i Radio Bara.  
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Studenti priredili - “Vremensku kapsulu”!
          Izložba “Vremenska kapsula”, koju su priredili studenti Univerziteta Donja Gorica, biće - na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" - večeras od 19 otvorena u Kuslevovoj kući.
Postavka predstavlja svojevrsni sinhronijski presjek njihovog umjetničkog rada u okviru jedne urbane integralne strategije, koja je plod umreženosti fakulteta ovoga univerziteta; a selektovani studentski radovi ukazuju na kreativno kritičko promišljanje, moderne tendencije, na prožimanje s klasičnim likovnim stvaralaštvom.  
 
1
Dani evropske baštine
U 11 opština - 40 programa!
Izložbom „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore“ i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“ prekosjutra u 10 na Univerzitetu Crne Gore - pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“- svečano će biti otvoreni Dani evropske baštine.
Do 30. septembra u 11 opština biće organizovano 40 programa.
 
 
1
Sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca u Budvi
Posebna pažnja - blagu pod vodom!
Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka – poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi. 
 
1
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Igraju koreobajku - “Mala sirena”!
    Baletska trupa “Allegro” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” izvešće - na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” - koreobajku “Mala sirena” sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Koreobajku izvodi više od 150 učesnika, različitog starosnog uzrasta uz muzički kolaž. Koreografiju potpisuje Viktorija Strugar, dramaturgiju Ivana Darson, scenografiju Stanislav Nikičević i Jozo Miloš, a kostimografiju Mira Perišić i Mila Čelebić. Autor svjetla je Vlado Lalović.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20|