Brze Činjenice

2
U 4. kolu Euro Cupa KK "Budućnost Voli" dočekuje "Ratiopharm Ulm"
Pobjeda otvara - vrata drugog kruga!
       - Za nas meč je izuzetno važan, a ekipa "Ulma" zaslužuje svaki respekt. U prvom kolu pobijedili su "Mornar", imali dva puta priliku za pobjedu protiv "Breše", stručnim i igračkim kadroma zaslužuje respekt. Pobjeda nam otvara vrata drugog kruga. Težina našeg rasporeda bila je vidljiva protiv "Borca". Očekujem tešku i zahtjevnu utakmicu. "Ulm" je ekipa koja igra u visokom intezitetu, sa dosta šuteva za tri poena i sigurno da tranziciona odbrana i jedan na jedan u odnosu na "pikenrol" moraju biti na visokom nivou ako želimo da slavimo - ukazuje Petar Mijović, šef stručnog štaba KK "Budućnost Voli", koja sjutra - u 4. kolu Euro Cupa - dočekuje njemački "Ratiopharm Ulm".
 
 
2
Otvoren zajednički granični prelaz Vraćenovići - Deleuša
Obostrano posvećeni - progresu!
         - Tradicionalno odličnoj saradnji dvije države i dobrosusjedskim odnosima dva naroda pridružujemo i ovaj zajednički granični prelaz. Činimo to u vremenu pandemije koronavirusa, koja je privremeno stavila po strani potrebu za mobilnošću i kretanjem ljudi i roba. Projekat je odraz naše zajedničke posvećenosti i odgovornosti prema preuzetim obavezama, kao i naše nepokolenljive opredjeljenosti za progres. Suočavajući se sa novim talasom epidemije, ne smijemo propustiti razvojne prilike koje će ubrzati oporavak od ekonomskih posljedica i kvalitet života na ovim prostorima ubrzano približavati i u konačnom dovesti na evropski nivo. Crna Gora i BiH gradiće zajedničke granične prelaze Šćepan polje - Hum na putnom pravcu Plužine - Foča, Zupci - Sitnica na putnom pravcu Herceg Novi - Trebinje i Ilino brdo - Klobuk na putnom pravcu Nikšić - Trebinje - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući danas - sa premijerom BiH Zoranom Tegeltijom i ambasadorkom EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom - zajednički granični prelaz Vraćenovići - Deleuša.  
 
2
Vaboratorije u Crnoj Gori analizirale 777 uzoraka na novi koronavirus
Sedmoro preminulo - novopozitivnih još 132!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore i privatne laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 777 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 132 novopozitivna slučaja infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 infekcijom i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Bijelog Polja, Nikšića, Bara, Kotora i Žabljaka, rođenih 1947, 1950, 1952, 1950, 1951, 1948 i 1931 godine a koje su prijavili Klinički centar Crne Gore (2), OB Bar (2), OB Berane, OB Nikšić i DZ Pljevlja.
Prijavljen je oporavak kod 293 pacijenta.  
 
2
Rekli su - poslanik "Liberalne partije" Andrija Popović
Počela je - okupacija Crne Gore!
       - Principijelno i dosljedno, mislimo da je od 23. septembra i konstituisanja ove skupštine, počela okupacija Crne Gore, da je to repriza Podgoričke skupštine iz 1918. Država je u opasnosti i u skladu s tim Liberalna partija će se ponašati u narednom periodu. Imamo parlamentarnu većinu, taj trojni pakt koji je naoravljen postizbornim inženjeringom, đe je suverenistička većina na parlamentarnim izborima postala manjina u parlamentu. Imamo parlamentarnu većinu opasnih namjera. Takva će biti i vlada, takav je i mandatar, tako da LP dok vlada ne ispuca svojih sto dana neće podržati ni jedan akt, ni jedno imenovanje, ni razriješenje u Skupštini Crne Gore. Kada je država u opasnosti, spremni smo za politički rat koji će trajati, Crna Gora se mora spašavati - istakao je poslanik "Liberalne partije" Andrija Popović. 
 
2
Nastavljena konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore
Izabran Administrativni odbor!
    Za predsjednika Administrativnog odbora izabran je Milun Zogović, dok su za članove izabrani Radoš Zečević, Vladan Raičević, Dragan Vukić, mr Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Miloš Konatar, Luiđ Škrelja, Daliborka Pejović, Suzana Pribilović, dr Damir Šehović, Kenana Strujić Harbić i mr Raško Konjević - predsjednik i članov Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore izabrani su na današnjem nastavku konstitutivne sjednice 27. saziva. 
 
1
Ministar odbrane u "Dnevniku 2" TV Crne Gore o vježbi na Sinjajevini
Umiješala se politika - "čuvari" nanose veću štetu!
- Već smo septembra prošle godine imali vojnu vježbu na Sinjajevini i tada nikome nije bilo do toga da bilo šta blokira ili da govori o tome kako će vojna vježba uništiti neku ekologiju na Sinjajevini. Sada su drugačiji razlozi, drugačija situacija, politika se umiješala - ukazao je ministar odbrane Predrag Bošković u "Dnevniku 2" TV Crne Gore, napominjući da su oni koji se protive vježbi, paljenjem i sječom stabala nanijeli veću ekološku štetu nego što će vojna vježba za pet dana. 
 
1
Press konferencija Nacionalnog koorrdinacionog tijela za zarazne bolesti
Epidemiju stišava - poštovanje mjera!
         - Tamo gdje se mjere poštuju, one imaju efekta i dolazi do smanjivanja. Tamo gdje se ne poštuju još imamo rast. Nadam se da će stanovništvo Crne Gore prepoznati interes poštovanja mjera i da će doći do stišavanja epidemije. Očekivanja su da bi, uz nastavak poštovanja mjera, treba da dođe do smirivanja. Neće to ići ako ponašanje ne uskladimo sa preporukama. Da bi imali brzi efekat, 95 odsto naroda treba da poštuje mjere - naglasio je direktor IJZ dr Boban Mugoša na press konferenciji Nacionalnog koorrdinacionog tijela za zarazne bolesti. 
 
1
Gradonačelnik Podgorice sa predstavnicima Udruženja ugostitelja
Nova podrška - 80 hiljada!
       - Glavni grad je još od marta u značajnoj mjeri pomagao ugostitelje i druge male i srednje preduzetnike u Podgorici u namjeri da sačuvamo svako radno mjesto, a imajući u vidu da kriza traje duže nego što smo mislili, u okviru finansijskih mogućnosti uskoro ćemo objaviti javni poziv za novi vid podrške ugostiteljima vrijedan 80 hiljada eura - istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković u razgovoru sa predstavnicima Udruženja ugostitelja Podgorice sa kojima je razgovarao o budućim zajedničkim aktivnostima koji vode u pravcu smanjenja epidemioloških rizika s ciljem nastavka rada ugostiteljskih objekata, uz poštovanje svih propisanih mjera nadležnih organa i tijela. 
 
1
Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 4232
Četiri smrtna ishoda - 145 novopozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore su od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 561 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 145 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 infekcijom i to kod pacijenata iz Pljevalja, Žabljaka, Podgorice i Bara, rođenih 1963, 1979 i 1957 (2) godine a koje su prijavili OB Bar (2) i Klinički centar Crne Gore (2).
Prijavljen je oporavak kod 294 pacijenta.  
 
1
Lideri "DF" podnijeli krivične prijave protiv Katnića, Čađenovića, Stankovića i sudskog vijeća Suzane Mugoše
Osuđeni tuže - tužioce i sudije!
    - Danas smo Andrija Mandić i ja podnijeli krivične prijave protiv Milivoja Katnića, Saše Čađenovića, Ivice Stankovića i sudskog vijeća - Suzana Mugoša, Dragica Vuković i Vesna Pean - jer mjesec ipo nakon što je Bratislav Dikić objasnio kako je pritiskan da lažno svjjedoči, da iznese odbranu protiv Mandića i mene u postupku "državni udar" nisu uradili ništa po službenoj dužnosti iz VDT, bili smo prinuđeni da podnesemo krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu - istakao je Milan Knežević, koji je kao i Andrija Mandić pred Višem sudom osuđen na pet godina u predmetu "Pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine".  
 
1
Izložba “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić od sjutra u galeriji "Centar"
U fokusu - čovjek kao zagonetka!
- Čovjek kao tajna i zagonetka fokus je svih radova slikarke Ljiljane Kolundžić. Figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana je do nivoa velikog arhetipskog znaka. Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime „drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelomice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego svo ostalo tijelo - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić koja će sjutra od 19 do 15. decembra biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
1
U drugom finalnom meču za Kup Crne Gore 2020/21 "Jadran" - "Primorac" 8:6
Novljani odbranili trofej!
       Vaterpolisti "Jadrana" osvojili su Kup Crne Gore za sezonu 2020/21.
Oni su nakon pobjede u prvom meču od 12:6, savladali u revanšu na Škveru kotorski "Primorac" 8:6, i tako odbranili trofej u ovom takmičenju. 
 
1
Predsjednik NKT za zarazne bolesti za zarazne bolesti razumije stavove ugostitelja
Ispaštaju oni - koji mjere poštuju!
          - U potpunosti razumijem današnje stavove budvanskih ugostitelja, kao i stavove nikšićkih ugostitelja i podgoričkih sa kojima sam i neposredno razgovarao. Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere. Zbog takvih ne treba i ne smiju da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere i samim tim ne predstavljaju rizik za širenje virusa. Na taj način ugroženi su odgovorni ugostitelji i njihov posao i njihovi zaposleni i egzistencije njihovih porodica. To nije pravedno - napominje predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović. 
 
1
Izložba "Umjetnost je ženskog roda" od prekosjutra u holu tržnog centra "Delta City"
Raznim formama o - položaju žena!
             Izložba "Umjetnost je ženskog roda", kojom Studenti/kinje slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna su kroz različite umjetničke forme skrenuli pažnju na položaj žena u crnogorskom društvu, rodne stereotipe i neravnopravnost žena i muškaraca, biće od 20. u 11 do 27. otvorena u holu tržnog centra "Delta City".
Umjetnička djela nastala su u okviru projekta "Umjetnost je ženskog roda" koji Sigurna ženska kuća realizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja.  
 
1
Prijavljen oporavak kod 226 pacijenata
Petoro preminulo - novoinficiranih 86!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore i privatne laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 463 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 86 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Kolašina, Berana, Ulcinja (2) i Bara, rođenih 1939, 1943, 1942, 1949 i 1944 godine a koje su prijavili OB Bar (3), OB Berane i KCCG.
Prijavljen je oporavak kod 226 pacijenata.  
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio listu novu kumulativne incidencije COVID19 za lokalne samouprave
Ublažavaju mjere u tri - pooštravaju u šest opština!
             - Mjere će biti ublažene u Beranama, Nikšiću i Andrijevici, dok će pooštrene biti na Žabljaku, Budvi, Cetinju, Ulcinju, Kolašinu i Bijelom Polju - Institut za javno zdravlje predložio je uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu, a u zavisnosti od 14-o dnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine), zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera.
Sve navedene protivepidemijske mjere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od dana započinjanja implementacije.  
 
1
Plaćeno odsustvo roditelja djece mlađe od 11 godina
Naredba sjutra - supa na snagu!
    Tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja, na osnovu odluke organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada.
Ova naredba Vlade Crne Gore stupa na snagu sjutra, a poslije dogovora Ministarstva prosvjete, Ministarstvo ekonomije i OmbudsmanCG.  
 
1
U trećem meču u ABA lige "Budućnost Voli" - "Borac" 86:83 (19:26;29:18;12:11;26:28)
Favorit izbjegao - senzaciju!
          "Plavi"su slavili i u trećem meču u ABA ligi ove sezone, iako je novajlija u regionalnom takmičenju ozbiljno najavljivao senzaciju u "Morači" - "Budućnost Voli" - "Borac" 86:83 (19:26;29:18;12:11;26:28).
Gosti iz Čačka bolje su ušli u meč, a domaćin je uspio da preokrene rezultat tek na kraju prvog poluvremena 48:44. Treća četvrtina odigrana je na mali broj koševa, a crnohhorski prvak uspio je da sačuva minimalnu prednost do kraja meča. Najefikasniji su bili Ivanović (27) Popović (16)Ejim i Apić sa po 10. 
 
1
Derbi 9. kola T-com 1.CFL prekinut pri rezultatu "Budućnost" - "Zeta" 1:0
Gosti zbog sudije - napustili teren!
    Prekid derbija "Budućnost" - "Zeta" pri rezultatu 1:0, poslije tri isključenja gostujućih igrača - Kalezić je u 41. minutu dobio drugi žuti karton, a Simović i Lambulić u 78. i 79. crvene - poslije čega su gosti, nezadovoljni suđenjem Dabanovića, odlučili da napuste teren desetak minuta prije kraja, obilježio je 9. kolo T-com 1.CFL.
OFK "Petrovac" "Dečić" 1:1; "Podgorica" - "Rudar" 2:0; "Iskra" - "Jezero" 2:1; "Titograd" -"Sutjesska" 0:0. 
 
1
DPS o postupcima nove vladajuće većine
Spriječavaju Vojsku - podrivaju bezbjednost!
    - Populističkim i politikantskim potezima, poput ovog današnjeg Abazovićevog na Sinjajevini, buduća vlast otvoreno spriječava Vojsku da obavlja svoje zadatke i dužnosti. Obuka i vježba koje su planirane, ni u kom smislu ne bi narušile prirodni ambijent ovog područja, i zato je svaka akcija spriječavanja aktivnosti Vojske Crne Gore, ugrožavanje njene borbene gotovosti a samim tim i podrivanje nacionalne bezbjednosti države i njenog kredibiliteta u okviru NATO saveza - saopštila je DPS.