Brze Činjenice

1
Preminulo četvoro - otkriveno 78 novopozitivnih!
             Laboratorije Instituta za javno zdravlje od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 395 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 78 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod pacijenata iz Pljevalja, Bara, Podgorice i Rožaja, rođenih 1952, 1960, 1947 i 1966 godine, koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore (3) i OB Berane (1). Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 59 a od početka godine: 68.
Prijavljen je oporavak 69 pacijenta.  
 
1
Zajedničkom akcijom službenika Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave carina prekinut lanac krijumčarenja
"Arka" zaplijenila - milionski tovar cigareta!
             Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u zajedničkoj akciji sa Upravom carina zaplijenili su veliku količinu cigareta, bez akciznih markica, saopšteno je iz Uprave policije i Uprave carina. Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta iznosi preko milion eura. 
 
1
Crnogorski premijer iz Ulcinja poručio
Razvoj je - najbolji odgovor na krizu!
       - Razvoj i kapitalne investicije moraju biti u našem fokusu. One ne mogu u vrijeme pandemije imati raniju dinamiku, ali se gradilišta ne smiju zatvarati. Razvoj je najbolji odgovor na našu krizu – poručio je crnogorski premijer Duško Marrković sa sastanka sa rukovodstvom opštine Ulcinj. 
 
1
Rukometašice "Budućnosti" nastavile pripreme za novu sezonu
Prvo trenirale - negativne!
Nakon isteka obaveznog roka za samoizolaciju koji je propisan od Instituta za javno zdravlje, trening su odradile igračice koje su dobile negativan test na corona virus, kao i one kojima je istekao četrnaestodnevni period od trenutka do dobijanja pozitivnog testa, a koje u posljednja tri dana nemaju simptoma - treningom u dvorani "Verde" rukometašice "Budućnosti" nastavile su pripreme za novu sezonu koje su prekinule 25. jula, kada je potvrđen prvi slučaj corona virusa.  
 
1
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti preporučilo Ministarstvu prosvjete i IJZCG da definišu pretpostavke za početak školske godine
Školsko zvono da - zvoni bezbjedno!
                   - Pohađanje nastave, boravak u školi i predškolskim ustanovama imaju nezamjenjivu obrazovno-vaspitnu ulogu. Stoga je potrebno pravovremeno pripremiti jasne preporuke kako bi se na zdravstveno bezbjedan način omogućilo redovno odvijanje aktivnosti u svim školskim i predškolskim ustanovama u državi - saopštilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti koje je preporučilo Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje da pripreme i definišu pretpostavke za početak školske godine u redovnom terminu i u punom kapacitetu. 
 
1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita
Za poljoprivrednike - godinu plaćaju kamatu!
                - Ovom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog razvojnog fonda. Pravo na subvencionisanje će moći da ostvare fizička lica, privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, registrovani ribari, registrovani uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31.12.2020. godine podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom naznačenim u tekstu Javnog poziva - saopštila je PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja povodom Javnog poziva za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita za poljoprivredu, agroindustriju i ribarstvo, koji je danas - u sklopu Trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera - objavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.  
 
0
Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori 1102
Preminulo još dvoje - novoinficiranih 30!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 263 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 30 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Institutu su prijavljena dva smrtna ishod kod pacijenata iz Kotora i Berana, rođenih 1956 i 1951 godine, koji su liječeni u OB Bar i OB Berane. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna je 55 a od početka godine 64.
   Prijavljen je oporavak 45 pacijenata.  
 
0
Dvadesetčetvorogodišnji centar "Lokomotive" iz Kubana nared ne dvije sezone nositi dres KK "Budućnosti Voli"
Apić želi - pobjede i trofeje!
    - Željno očekujem početak rada sa momcima. Drago mi je što ću biti dio kluba koji svake godine ima najviše ciljeve. Nadam se da će epidemiološka situacija što prije da se normalizuje i da se usskoro vidimo u "Morači" i da se svi zajedno borimo za nove pobjede i trofeje - naglasioo je dvadesetčetvorogodišnji centar Dragan Apić, koji će nared ne dvije sezone nositi dres KK "Budućnosti Voli".  
 
0
Realizovana temeljna rekonstrukcija prvog dijela Ulice Vasa Raičkovića
Dobila 58 parkinga - sadnice i mobilijar!
       - Realizovana je temeljna rekonstrukcija prvog dijela Ulice Vasa Raičkovića, po mnogima najljepše ulice u dijelu Preko Morače, koja dugo vremena nije izgledala onako kako zaslužuje. Zahvaljujući našim kolegama iz privrednog društva Putevi ona danas izgleda kao savremena saobraćajnica, kolovoz je temeljno rekonstruisan, dobili smo 58 parking mjesta, a znamo da je nedostatak parkinga problem u ovom dijelu grada. Sačuvali smo postojeći drvored i dobili i jedan mali drvored uz ogradu Mašinske škole, kao i urbani mobilijar, klupe i kante za otpatke. Treba napomenuti da su kolege iz preduzeća Čistoća ugradile podzemne kontejnere. Prrethodno su kolege iz Agencije za stanovanje su osvježile fasade okolnih zgrada - istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, koji je danas obišao jednu od najljepših ulica u ovom dijelu grada koji je dobio avremenu i bezbjednu saobraćajnicu sa 58 parking mjesta. Dodatno je ozelenjen novim sadnicama bilja, a pstavljen je i mobilijar - klupe i kante za otpatke. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore
Nema govora - o smanjenju plata!
   - Ekonomsku krizu izazvanu globalnom epidemijom koronavirusa, Crna Gora je dočekala spremno, a odgovor države na krizu bio je odlučan, efektivan i izdašan zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju vodimo. Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih primanja. Povećavali smo i plate i penzije i socijalna davanja kad god smo mogli, a smanjivali jedino funkcionerima kada je to bilo nužno. Obezbijedili smo podršku našoj privredi i građanima, osigurali održivost javnih finansija na duži rok, i zato nema govora o smanjenju plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i poručio je da Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih davanja i da je osigurala održivost javnih finansija na duži rok, te da stoga nema govora o smanjenu plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima. 
 
0
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti reagovalo na upit više političkih subjekata
Smisao mjera - zabrana skupova!
             Odgovarajućim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa propisana je zabrana održavanja političkih skupova na otvorenom javnom mjestu i data je mogućnost okupljanja na otvorenim javnim mjestima do 40, a na zatvorenim do 20, uz obavezu poštovanja fizičke udaljenosti od najmanje dva metra i obavezu nošenja zaštitnih maski - saopštilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti povodom upita upućenih Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti od više političkih subjekata na temu mogućnosti održavanja političkih skupova u predizbornoj kampanji. 
 
0
Državna izborna komisija usvojila tehničnu preporuku
Glasanje omogućeno - svima u karantinu!
          - U cilju epidemiološke zaštite birača u poglavlju „Glasanje u karantinu“ u stavu 1 riječi: „ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište tj. gdje je upisan u birački spisak“ brišu se - ovu tehničku preporuku usvojila je danas Državna izborna komisija, koja je ocijenila da ne postoji ni jedna odredba koja bi ograničila pravo glasa građanima Crne Gore. 
 
0
Jedan preminuo, 111 oporavljenih pacijenata od corona vrusa
Smanjen broj pozitivnih!
          Laboratorije Instituta za javno zdravlje od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 326 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 39 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od poslednjeg presjeka Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Podgorice, 1955 godište koji je liječen u Kliničkom centru Crne Gore. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 53 a od početka godine: 62.
Prijavljen je oporavak 111 pacijenta.  
 
0
Rekli su - direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša
Izbori neće ugroziti nikoga!
                - Kada govorimo o izborima govorimo o kontrolisanom ambijentu, gdje je tačno propisano šta, ko i kako mora da radi i koje mjere moraju da se poštuju. Ako se poštuju mjere, nemamo niikakvih problema. Problem čine nekontrolisasni uslovi, a smatramo da održavanje izbora u skladu sa propisima i preporukama koje je usvojila Državna izborna komisija neće nikoga ugroziti ništa više nego odlazak u prodavnicu. Svima je u interesu da se preporuke poštuju, a DIK ih je jednoglasno usvojila - napominje direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša. 
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore završio PCR analizu 464 uzorka
Pacijent preminuo - 69 novopozitivnih!
                Laboratorije Instituta za javno zdravlje od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 464 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 69 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od poslednjeg presjeka Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Bara, 1951 godište, liječen u OB Bar. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka junaje 52 a od početka godine: 61.
Prijavljen je oporavak 118 pacijenta.  
 
0
Institutu za javno zdravlje prijavljena tri smrtna ishoda od novog ccorona virusa
Otkriveno 69 pozitivnih!
             Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 432 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 69 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Institutu su prijavljena tri smrtna ishod kod pacijenata iz Pljevalja, Bijelog Polja i Rožaja. Preminuli pacijenti su bili 1957, 1961 i 1931 godište. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna mjeseca je 51 a od početka godine: 60.
Prijavljen je oporavak 161 pacijenta.  
 
0
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti objavilo novu "zelenu listu" država čiji rezidenti mogu slobodno da ulaze u Crnu Goru
"Podignuta rampa" - za još šest država!
          Od sjutra u Crnu Goru moćiće da bez dodatnih ograničenja, dolaze građani Azerbejdžana, Bjelorusije, Kanade, Rusije, Ukrajine i Zimbabvea - saopštilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, koje je danas objavilo novu "zelenu listu".  
 
0
Pedeset novopozitivnih slučajeva infekcije
Preminulo još - četvoro!
    Od poslednjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishod kod pacijenata iz Podgorice, Nikšića i dva iz Bijelog Polja koji su liječeni u KCCG, PZU Codra, OB Berane i OB Nikšić. Pacijenti su bili 1943, 1970, 1982 i 1953 godište. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna je 48, a od početka godine 57.
Laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su PCR analizu 481 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 50 novopozitivnih slučajeva infekcije.  
 
0
Za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada Crne Gore isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške
Uprkos pandemiji - obezbijeđena stabilnost tržišta!
- U okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada je do danas isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške za 1.423 poljoprivrednika iz 21 opštine. Takođe, u zahtjevnim uslovima pandemije COVID 19, obezbijeđena je stabilnost tržišta - predstavljajući rezultate mjera, danas u Golubovcima, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović istakao da je posebno značajno što su ostvareni u doba pandemije koronavirusa koja širom svijeta ostavlja teške posljedice po zdravlje i živote ljudi i ekonomije. 
 
0
Ljetnji kamp za kamernu muziku
Od večeras - završni koncerti!
       Završni koncerti učesnika devetog Ljetnjeg kampa kamerne muzike na programu su večeras i sjutra od 20 u Rekreativno-edukativnom centru “Lovćen” na Ivanovim koritima, a u petak od 20 u dvorištu galerije “Risto Stijović” u Podgorici. Usljed epidemiološke situacije broj publike je limitiran u skladu sa naredbama NKT. Snimci sa završnih koncerata biće postavljeni na YouTube kanalu i sajtu Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.