Brze Činjenice

3
Od 8 do 18 analiziran 51 uzorak
Još četiri - pozitivna rezultata!
             Od jutrošnjeg presjeka u 8 časova, pa do 18 analiziran je 51 uzorak, među kojima je bilo 4 pozitivna rezultata.
Novooboljeli su registrovani u Podgorici, Ulcinju i Tivtu. Četvrti oboljeli je pacijentkinja iz Bara, koja trenutno boravi u Bijelom Polju. Iako inicijalna epidemiološka istraživanja ukazuju da je do izlaganja virusu došlo u Baru, ona će se trenutno voditi kao oboljeli iz Bijelog Polja. 
 
3
Press konferencija Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
Koronu pobijediti - disciplinom!
       - Da bismo uspješno izašli na kraj u borbi protiv korona virusa i epidemije koja je trenutno u Crnoj Gori neophodno je da budu uključena tri faktora. Prvi su mjere koje donosi vlada i NKT - pokazalo se da ih je naša država donije blagovremeno, na pravi način i uspješno - drugi uslov je spremnost zdravsttvenog sistema i najvažniji uslov jeste odnos građana Crne Gorre prema ovoj situaciji. Dakle, donijeli smo dobre uslove, imamo dobre mjere i uslove, ali da bi na kraju ovo zajednički preduprijedili i pobijedili neophodna je velika odgovornost i disciplina građana - napomenuo je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković na press konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.  
 
3
Ministar unutrašnjih poslova obišao policajce koji kontrolišu poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela
Neće biti - pošteđenih, ni privilegovanih!
- Neće biti tolerancije, neće biti pošteđenih, neće biti privilegovanih. Svi koji ne budu poštovali mjere biće procesuirani bez izuzetka - poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je prošle noći obišao policajce koji kontrolišu poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.
On je ukazao da su mjere donijete sinoć neophodne za zaštitu građana u predstojećem kritičnom periodu, da vjeruje da će građani poštovati mjere, i da su nadležne institucije odlučne da sve mjere sprovedu bez izuzetka.  
 
3
"Demokratski front" o mjerama za suzbijanje pandemije koroona virusa
Očekuje nas - pandemija diktature!
             - Ako činjenice nisu dovoljne da se proglasi vanredno stanje, onda je jasno da smo svi postali pokusni kunići u laboratoriji Mila Đukanovića i da nas tek u narednim danima očekuje pandemija diktature., neizvjesnosti i obmana. Ali "DF" sigurno neće odustati od principijelnog ukazivanja na očigledne nedostatke i propuste države u borbi protiv pandemije COVID !9, niti će dozvoliti da bilo ko frizira stvarnost tragikomičnim tviter objavama i konferencijama za štampu - saopštio je "Demokratski front".
 
 
3
Sa press konferencije Instituta za javno zdravlje Crne Goe o pandemiji koronavirusa
Ograničeno kretanje da - ograniči epidemiju!
    - Juče je na Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti usvojen set mjera, naredbi koje su od posebnog značaja u ovom trenutku za sve stanovnike Crne Gore. Jedna od mjera koja ima poseban značaj jeste ona kooja ograničava kretanje od 19 do 5 svakog radnog dana i od 13 u subotu do ponedjeljka u 5. Ova mjera donešena je kao jedna od krucijalnih koje moraju da pomognu i koje trebaju da budu dio svih onih napora i onih kjera koje su dosad doneešene i zaokruuživanjem ovih mjera, kada se očekuje najveći pik, poslije prolaska 14 dana od prvih obolijevanja, kad očekujemo da bude ispoljeno sve ono obolijevanje, svi oni inficirani koji su se desili u periodu za ovih 15 dana. Sljedećih 15 dana krucijalni su da mi pokušamo da ograničimo infekciju, da sačuvamo zdravlje i živote naših građana i jedina mjera koja nam je preostala, koja treba da pomogne u svom ovom naporu, jeste ograničeno kretanje - naglasio je na današnjoj press konferenciji o pandemiiji koronavirusa direktor Instituta za javno zdravllje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša. 
 
3
Slika dana
COVID 19 - 105!
 
 
3
Vlada Crne Gore demantovala tvrdnje "Demokratskog fronta"
Nije uveden - policijski čas!
- Netačne su tvrdnje "Demokratskog fronta" da je Vlada uvela policijski čas, i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije Koronavirusa nezakonite - Vlada Crne Gore demantovala je "DF". 
 
3
Od snoć analizirano 115 uzoraka
Otkriveno još - 14 pozitivnih!
       - Od snoćnjeg presjeka analizirano je 115 uzoraka među kojima je bilo 14 pozitivnih rezultata. U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljelo je 105 osoba.
Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6262 osobe - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
3
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo više privremenih mjera
Zabranjen izlazak - od 13 do 5!
    - Zabrana izlaska iz objekta stanovanja građanima, ponedjeljkom do petka u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova. Izuzetno za vrijeme trajanja ove zabrane, lica koja izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta - prva je od četiri nove privremene mjere koje je danas donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u cilju zaštite zdravlja i životâ građana i iskazalo odlučnost da sve mjere sprovede bez izuzetka.
Privremene mjere koje važe petnaest dana računajući od večeras, nakon što naredba stupi na snagu objavljenjem u Službenom listu, su: 
 
3
U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljela je 91 osoba
Od jutros - bez novih pozitivnih!
- Od jutrašnjeg presjeka analizirano je još 66 uzoraka među kojima nije bilo pozitivnih rezultata - saopštio je u 17,30 Institut za jjavno zdravlje Crne Gore.
   U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljela je 91 osoba.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.262 osobe. 
 
3
Na koordinaciji ekonomskih resora Vlade premijer formirao radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima
Cilj je - pomoći privredi i preduzetnicima!
       - Državni organi i crnogorski zdravstveni sistem do sada uspješno su se suprotstavili pandemiji koronavrusa, spašavanje zdravlja i životâ građana i dalje prioritet, ali da je potrebno već sada pokrenuti procese koji će odgovoriti na ekonomski aspekt pandemije - konstatovano je na koordinaciji ekonomskih resora Vlade, a premijer Duško Marković formirao je radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa. Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost.
Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost. 
 
3
Rukometni savez Crne Gore
Produžena obustava - takmičenja i treniranja!
            - Uvažavajući odluke Vlade Crne Gore i drugih nadležnih državnih institucija, Rukometni savez Crne Gore donio je odluku da se obustava svih takmičenja (od najmlađih do seniorskih u muškoj i ženskoj konkurenciji) i trenažnog procesa, produžava do daljnjeg - saopštio je Rukometni savez Crne Gore. 
 
3
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Od sinoć - šestoro pozitivnih!
       - Od sinočnjeg presjeka analizirano je 29 testova među kojima je bilo 6 pozitivnih rezultata. U Crnoj Gori imamo trenutno imamo 91 inficiranog novim koronavirusom.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.278 osoba - saoppštio je jutros Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
2
Lijepa vijest iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Od 26 testiranih - niko pozitivan!
      - Od jutrošnjeg presjeka, analizirano je 26 testova među kojima nije bilo pozitivnih slučajeva - saopštio je u 18 Institut za javno zdravlje Crne Gore.
U Crnoj Gori i dalje imamo 85 inficiranih novim koronavirusom.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.278 osoba. 
 
2
Glavni grad donosi mjere za suzbijanje mogućeg širenja koronavirusa
Sistem 48 pretvoren - u call centar!
    - U cilju očuvanja javnog zdravlja 13. marta Glavni grad je uspostavio besplatne kanale komunikacije sa svojim građanima, kako bi se dolazak u prostorije Glavnog grada sveo na minimum. Sve neophodne informacije od tog dana građani mogu zatražiti putem posebno otvorenih kanala komunikacije – telefonom na besplatan broj 080/081-081 ili e-mailom na adresu info@podgorica.me. Zapošljeni u sistemu 48, odnosno Birou za komunikaciju i kza suzbijanje oordinaciju odnosa s građanima, koji se i ranije pokazao kao efikasan servis građana, angažovani su u tri smjene kako bi naši sugrađani blagovremeno dobili sve informacije u ovoj vanrednoj situaciji - saopšteno je iz Glavnog grada, koji donosi nove mjere iz domena nadležnosti gradske uprave kako bi se suzbilo moguće širenje koronavirusa. 
 
2
Obraćanje premijera Duška Markovića povodom epidemije koronavirusa
Vladamo situacijom - predstoje najveći izazovi!
- Iako Crna Gora zasada vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama - moramo djelovati još odlučnije, još bolje i još snažnije. Institucije rade veoma posvećeno i organizovano, zdravstveni sistem se sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote naših građana. Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, i ne obezbijedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas - ukazao je premijer Duško Marković u današnjem obraćanju javnosti. 
 
2
Medicinska donacija sinoć stigla u Crnu Goru
Oprema već - raspoređena!
U medicinske ustanove širom Crne Gore već jutros je raspoređena iz centralnog skladišta Montefarma medicinska oprema koja je juče dopremljena u Crnu Goru.
Grčki biznismen Petros Statis je na ličnu molbu predsjednika Vlade Duška Markovića donirao tri i po tone zaštitne opreme našem zdravstvenom sistemu. Prevoz opreme pomogao je suvlasnik kompanije Porto Montenegro Mohamed Šajbani. 
 
2
U Kliničkom centru Crne Gore preminula druga osoba pozitivna na Kovid19
Uzrok smrti - pogoršanje srčanog oboljenja!
    - U Kliničkom centru Crne Gore preminula je druga osoba pozitivna na Kovid19. Pacijent (79) je bio bez znakova teškog oštećenja respiratorne funkcije i nije bio kandidat za respirator - saopšteno je iz te institucije.
- Parametri koje posmatramo i koji su vezani samo za posledice virusne infekcije u smislu zapaljenja pluća, laboratorijskih i kliničkih znakova, kod njega nijesu bili u pogoršanju već u poboljšanju, tako da je dominatni osnov njegovog umiranja, pogoršanje srčanog oboljenja - ukazao je pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević.  
 
2
Zzbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti
Karantin za - Medojeviće!
          Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nalozio je da se M.M. i N.M. uruči rješenje o karantinu i da se u pratnji policije i zdravstveno sanitarnog inspektora sprovedu u karantin zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 
 
2
Dopremljena medicinska oprema
Potvrda da Vlada ima - potencijal da zaštiti!
   - Tri i po tone zaštitne opreme značiće sigurnost za naše zdravstvene radnike, ali i za pripadnike svih službi koje su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Prilika je da se u ime Vlade još jednom zahvalim biznismenu Petrosu Statisu što se odazvao ličnoj molbi premijera Duška Markovića, i uz pomoć Mohameda Šajbanija uspio da nam sve ovo obezbijedi u kratkom roku. Ovaj kontigent pomoći je zapravo potvrda da Vlada ima sposobnost, potencijal i odlučnost da zaštiti svakog građanina, svaku porodicu i sve nas od ove opake epidemije - istakao je Šef Kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović povodom prvog kontigenta medicinske opreme koja je stigla večeras, a koju je crnogorskom zdravstvenom sistemu donirao biznismen Petros Statis.