Brze Činjenice

1
Miniistar turizma i održivog razvoja izuzetno zadovoljan postignutim
Od turizma - milijarda!
    - Crnu Goru je u prvih 10 mjeseci ove godine posjetilo preko 2,1 miliona turista, što je preko 100.000 više nego čitave 2017. i za preko 300.000 više nego čitave 2016. Od početka godine do kraja oktobra ostvareno je preko 12,5 miliona noćenja, što je za 550.000 više nego čitave 2017. godine. Takođe, po prvi put u istoriji, u crnogorskim hotelima boravilo je preko milion turista tokom jedne godine - ukazao je miniistar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, ocjenjujući da je izuzetno zadovoljan postignutim u oblasti planiranja prostora i zaštite životne sredine, a da su u turizmu postignuti istorijski rezultati.  
 
1
Policija u četiri grada pronašla oružje, municiju i eksplozivna sredstva
Na Cetinju - sankcionisano 11 interesantnih!
    Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje nastavili su sa pronalaskom i oduzimanjem oružja u posjedu građana, sa akcentom na bezbjednosno interesantna lica. Policijski službenici su kontrolom vozila, na magistralnom putu Podgorica – Cetinje – Budva, a kojim je upravljao B.M. (21) i u kojem su se nalazili V.M. (47) i bezbjednosno interesantno lice J.M. (28), svi iz Cetinja, pronašla i oduzela tri lovačke puške i 14 metaka, od čega su dvije puške vlasništvo pomenutog bezbjednosno interesantnog lica. 
 
1
Policijski službenici u šest gradova rasvijetlili više krivičnih djela
Spriječeno - krijumčarenje ljudi!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Herceg Novi lišili su slobode dva lica, D.D. (38) I.D. (40) iz Nikšića, zbog sumnje da su počinil krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Kriminalistička obrada ukazuje na sumnju da su D.D. i I.D. omogućili nedozvoljeni prelazak državne granice dvojici kosovskih državljana, odnosno da van graničnog prelaza pređu u Bosnu i Hercegovinu, u namjeri da zauzvrat ostvare protipravnu imovinsku korist. D.D. i I.D, su imali namjeru, kako se sumnja, da ova dva lica potom vozilom taksi udruženja u kojem su zaposleni preuzmu na dogovoreno mjesto u Bosni i Hercegovini, u namjeri da ih prokrijumčare dalje, preko granice sa Hrvatskom, do Zagreba, u čemu su spriječeni akcijom hercegnovske policije. Ova dva osumnjičena lica su, uz krivičnu prijavu, sprovedena državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom. 
 
1
Upriličena svečana dodjela doktorskih stipendija, grantova i nagrada za naučna dostignuća
Vodi ih - ambiciozna vizija!
               - Zahvaljujući povećanju budžeta Ministarstva nauke za 2018. od 60 odsto, mogli smo da postavimo ambiciozne ciljeve i počnemo da ih ostvarujemo. Vodimo se ambicioznom vizijom, znajući da Crna Gora ima izuzetne ljude i zato naša država u ovoj oblasti moze da postigne mnogo više - ukazala je ministarka nauke dr Sanja Damjanović, koja je je danas uručila stipendije za doktorska istraživanja, grantove za inovativne projekte i evropsko društveno istraživanje i nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini, na svečanosti priređenoj u Vili Gorica.  
 
1
U Partnerstvu za otvorenu upravu
Crna Gora - ponovo aktivna!
- Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijatve Partnerstva za otvorenu upravu. S obzirom na usvajanje Akcionog plana 2018-2020., sa velikim zadovoljstvom potvrđujemo da je Crna Gora ponovo stekla aktivni status u OGP, stupanjem na snagu 20. novembra 2018. godine - navedeno je u pismu koje je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović primila od Sanjay Pradhana, glavnog izvršnog direktora Partnerstva za otvorenu upravu, u kojem se navodi da je Crna Gora ponovo stekla aktivan status u incijativi Partnerstva za otvorenu upravu.  
 
1
Za rad „Statičnost unutar prolaznosti vremena“
"Lubarda" - Milki Delibašić!
       - Vjerujem da na ovakav način razmišlja i Delibašić - sedmi po redu laureat državne nagrade „Petar Lubarda“ , prva žena koja je dobila ovo priznanje, najmlađi dobitnik nagrade i prva nagrada koja je dodijeljena van klasičnih oblika likovne umjetnosti, za umjetničko djelo u oblasti video instalacije - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, uručujući danas - u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju - državnu nagradu „Petar Lubarda“ umjetnici Milki Delibašić za rad „Statičnost unutar prolaznosti vremena“. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u čestitki građanima i rukovodstvu opštine Tuzi
Partnerski za - napredak opštine!
                - Partnerskim odnosom sa novim rukovodstvom posvećeno ćemo raditi na stvaranju uslova za napredak opštine kroz ulaganje u putnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu. Sa druge strane, državne institucije daće punu podršku brzom uspostavljanju organa lokalne samouprave kako bi građani u najkraćem roku mogli ostvarivati svoja prava na način kako i priliči samostalnoj opštini - čestitao je predsjednika Vlade Crne Gore Duško Marković Dan opštine građanima, odbornicima, predsjednicima Opštine Abedinu Adžoviću i Skupštine opštine Fadilju Kajoshaju. 
 
1
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u akciji „Zeta“ podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica
Oštetili budžet - za pola miliona!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su realizovali policijsku akciju „Zeta“ i podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja.
Primjenjujući naredbu Višeg suda u Podgorici, službenici SPO izvršili su pretres stanova i drugih prostorija na 16 lokacija u Podgorici, Cetinju i Budvi, a po nalogu Specijalnog državnog tužioca lišili su slobode 12 osoba, dok se za jednom traga.  
 
1
Lišen slobode jedan od najtraženijih bjegunaca u Crnoj Gori
Kotoranin uhvaćen - u Pragu!
       Uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije, sinoć je u iznajmljenom stanu u Pragu u Češkoj Republici lišen slobode S.K. (55) iz Kotora. Ovo lice je lišeno slobode na osnovu međunarodne crvene potjernice koja je raspisana od strane NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih djela.  
 
1
Nagrađeni najbolji na 36. konkursu „Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu"
Gradu dali - sadržaje koji nedostaju!
    - Podgorica nije isti grad kakva je bila prije deset ili petnaest godina, danas je to lijepi grad za život i sve više veoma atraktivna turistička destinacija. Mi smo kreirali okvir, a vi ste taj okvir popunjavali lijepim sadržajem koji u prethodnom periodu nedostajao Podgorici kako bi ona u punoj mjeri ličila na one lijepe evropske gradove u koje tako često odlazimo - naglasio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na svečanosti dodjele priznanja nagrađenima na 36. konkursu „Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu". 
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Advokat pravio - transkript saslušanja!
Jednoj od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Branki Milić, koja je 23. novembra pobjegla u ambasadu Republike Srbije sudiće se u odsustvu - odlučilo je danas, na prijedlog tužilaštva, sudsko vijeće kojim predsjedava Suzana Mugoša.
Današnji glavni pretres "obilježio" je advokat Miroje Jovanović. Sudsko vijeće odbacilo je kao neosnovan njegov prijedlog za izuzećem Mugoše i predsjednika Višeg suda Borka Savića. Prethodno, Jovanović je zbog kršenja discipline kažnjen hiljadu eura. Na kraju dana, sudsko vijeće vratilo mu je transkript svjedočenja svjedoka saradnika koji je Jovanović pravio s namjerom da bude uvršćen u akt postupka!  
 
1
Predsjednik "PzP" i član Predsjedništva "DF", poslije napuštanja ZIKS poručio
Vrijeme za - novi dogovor!
         - Bolesni, kompromitovani, korumpirani sistem koji masovno krši ljudska prava i slobode, diskriminise ljude, preliva nacionalno bigatsvo u svoje dzepove, rasipa resurse i gura nas u duznicko ropstvo i bankrot, dijeli i svadja, mora biti odbačen. Vrijeme je za novi drustveni dogovor o temeljnim vrijednostima - slobodi i demokratiji - poručio je na "FB" predsjednik "PzP" i član Predsjedništva "DF" Nebojša Medojević, koji je tokom noći, a na osnovu jučerašnjeg rješenja Ustavnog suda, napustio ZIKS. 
 
1
O knjizi Gorčina Blagojevića u KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - “Cerada od sopstvene kože”!
    Roman „Cerada od sopstvene kože“ autora Gorčina Blagojevića koji su u okviru edicije „Savremena proza“, objavili UNIREKS (Podgorica - Beograd) i UNIREKS GRUP (Podgorica) biće sjutra od 20 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Stilski dotjeranom rečenicom, naslojenom osjećajnošću, Blagojević spaja realno i literarno. Ta dva svijeta traju paralelno i nadopunjuju se, u čemu je sadržana i provokativna strana pripovjedačkog postupka u cjelini. Doista neobičan roman, intelektualna proza o tjeskobi ličnosti - zapisao je dr Dragan Koprivica o djelu koje će predstaviti i mr Mihailo Perošević i književnik i dramaturg Obrad Nenezić.  
 
1
U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović"
O Crnoj Gori u - u Velikom ratu!
       Šest knjiga posvećenih Crnoj Gori u Prvom svjetskom ratu Matica crnogorska i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada predstaviće - u sklopu "DEUS" - sjutra od 19 u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović".
Biće predstavljene knjige koje su objavljene u periodu od 2014. do 2018: Crna Gora u Prvom svjetskom ratu, zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa; Dušan Vuksan: Crna Gora u Evropskom ratu 1914-1916; Milan Šćekić: Iza linija fronta – Crna Gora 1914-1916; - Vijek sjećanja –Medova 1916–2016; Crna Gora u ruskoj diplomatskoj prepisci 1910-1917, zbornik dokumenata, priredio S. Medojević; Nađmeđer 1914-1918 - logor i groblje crnogorskih interniraca, priređivači Nenad Stevović i Mihal Spevak. U promociji učestvuju predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović, Živko Andrijašević, Milan Šćekić i Marijan Mašo Miljić.
 
 
1
"DEUS"
Promocija projekta - “Poetika zemlje"!
    Projekat “Poetika zemlje - Moja Crna Gora”, koji u različitim formama i medijima crnogorsko književno naslijeđe i savremeno stvaralaštvo prezentira učenicima srednjih škola i gimnazija, biće - u sklopu "DEUS" - sjutra od 20 predstavljen u knjižari "Karver".
Predstaviće ga Nađa Durković, savjetnica za izdavaštvo u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica i dugogorišnja profesorica književnosti u Filološkoj gimnaziji, Dragana Kršenković Brković, književnica, Radoman Čečović, profesor, JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, mr Ethem Mandić, predavač na FCJK i Varja Đukić, glumica, autorka i menadžerka projekta. 
 
1
Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Republici Paragvaj
Đukanoviću - Orden nacionalne časti!
    Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću prvog dana posjete Paragvaju predsjednik Abdo Benitez uručio je najveće nacionalno odlikovanje-Orden nacionalne časti na ogrlici, koji nosi ime maršala Francisko Lopez Solana, oca paragvajske nacije.
Dva predsjednika prisustvovala su i potpisivanju Memoranduma o saradnji diplomatskih akademija, kao i Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
Gradonačelnik Asusiona Mario Fereiro uručio je Predsjedniku ključeve glavnog grada i povelju počasnog gosta paragvajske prijestonice. Takođe, predložio je i pobratimstvo s Podgoricom.  
 
1
Crnogorski premijer o odluci Ustavnog suda
Sudovima dat - legimitet!
    - Današnja odluka Ustavnog suda potrvđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka. Dakle, stavovi Demokratskog fronta i njihovih advokata, da je ta odluka nezakonita je pali su u vodu. Ustavni sud je na osnovu ustavne žalbe pokrenuo postupak ocjene ustavnosti člana 119 ZKP i vidjećemo kako će se taj postupak završiti. Možda će biti potvrđena ustavnost stava 2 člana 119, a možda neće. Dakle, današnja odluka Ustavnog suda dala je puni legitimitet redovnim sudovima, djelovanju Specijalnog državnog tužilaštva i potvrdila kredibilitet Ustavnog suda – odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković nakon "Premijerskog sata". 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Nećemo kupovati - socijalni mir!
         - Smatram da su zarade koje ostvaruju zaposleni u javnom sektoru sasvim pristojne i da odražavaju društveno-ekonomski ambijent u kojem živimo, odnosno moć naše ekonomije. Okolnost da u ovom momentu ne možemo povećati zarade zaposlenih, ne znači da se već ne vide rezultati na unapređenju ambijenta i uslova u kojima ti zaposleni žive i rade, kao i na kvalitetu usluga koje građani dobijaju. Odgovoran pristup državnom novcu i održivosti javnih finansija, ne daje nam nažalost za pravo da postignute rezultate već danas pretočimo u uvećavanje zarada u javnom sektoru. Pa čak ni u navedenim, saglasiću se sa Vama, veoma značajnim sektorima. Da budem direktan, Vlada neće kupovati socijalni mir povećanjem zarada bez realnog pokrića - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu". 
 
1
“Decembarska umjetnička scena 2018”
U postavci - slike prijatelja!
    Izložba radova crnogorskih autora “Slike mojih prijatelja” biće, povodom obilježavanja 30 godina od prve izložbe u Biljardi, a u sklopu "DEUS", sjutra od 19 otvorena u galeriji "Most".
Radove će predstaviti Uroš Tošković, Puro Đurić, Milka Vujović, Filip Janković, Bato Pravilović, Smajo Karailo, Cvetko Lainović, Ratko Odalović, Milo Pavlović, Filip Vučković, Draško Dragaš, Muharem Muratović, Stanko Zečević, Aldeman Ibrahimović, Mujo Jovićević, Nikola Gvozdenović i Ljubo Popović.  
 
1
U međunarodnoj akciji „Aurora“ presječen lanac krijumčarenja ljudi
Troje uhapsili - za dvoje tragaju!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija su u sadejstvu sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja, nakon sprovođenja višemjesečnih aktivnosti koje su trajale od jula ove godine do danas, realizovali međunarodnu akciju „Aurora“. Slobode su lišena tri lica, dok se za dva lica intenzivno traga, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Službenici Odsjeka i SPO su danas, u ranim jutarnjim časovima na području Rožaja lišili slobode S.Dž. (38), E.R. (32) i F.Dž. (33), svi iz Rožaja.