Brze Činjenice

1
Košarkaška "A" reprezentacija Crne Gore u Nikšiću počela pripreme za odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za SP
Svima u mislima - Bjelorusija!
    - Imamo dvije utakmice i prvenstveno smo koncentrisani na prvu protiv Bjelorusije jer bi mogla da nam produži život u kvalifikacijama. Imaćemo desetak dana da ujednačimo formu, da se što bolje pripremimo, da damo sve od sebe i da uz punu dvoranu u Nikšiću valorizujemo ovo što smo dosada uradili i ostvarimo bitnu pobjedu - naglasio je Suad Šehović na današnjem početku priprema košarkaške "A" reprezentacije Crne Gore za odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - sa Bjelrusijom i Slovenijom. 
 
1
Novo djelo Miraša Martinovića
Promovišu knjigu - „Glasovi iz Doklee“!
       Promocija knjige Miraša Martinovića „Glasovi iz Doklee“, nedavno objavljene u Zagrebu, u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Sakenr studija, biće u srijedu u 20 - u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada - održana na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović",
O knjizi će govoriti sekretarka Sekeretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević, a sa autorom će razgovarati mr Aleksandra Vuković, koja je na omotnici knjige napisala: Bez ove knjige neće se moći sagledati identitet Crne Gore u svojoj celovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije. 
 
1
„Podgoričko kulturno ljeto 2018“
Autorsko veče - Vladimira Jovanovića!
             Autorsko veče Vladimira Jovanovića biće - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 20 priređeno na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.
Novinar i publicista Vladimir Jovanović razgovaraće s učesnicima - Miloradom Popovićem, Darkom Šukovićem - o temama crnogorskog društva i o kulturi. Moderator večeri je Vesna Šoškić. 
 
1
Povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope
Koncert hora "Evmolpeya"!
       Koncert Djevojačkog hora "Evmolpeya" iz Plovdiva biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope, priređuje ga Ambasada Bugarske u Podgorici. Ulaz je besplatan.
Djevojački hor Evmolpeya je osnovala Opština Plovdiv u julu 2006. godine. Ljubav prema muzici i dugogodišnji predani rad pod vođstvom dirigentice dr Rade Slavinske i menadžerke Ganke Jankove su formirali karakter i estetiku hora koji je dobio titulu “Ambasador dobre volje”.  
 
0
Cetinjska policija lišila slobode I.J. (35) i N.V. (26) zbog sumnje da su u hotelu "Grand" pripremali ubistvo
Spriječena likvidacija - pripadnika kriminalne grupe!
    Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su, nakon intenzivnih aktivnosti koje su preduzete u sadejstvu sa Sektorom kriminalističke policije i drugim oranizacionim jednicama policije i u koordinaciji sa VDT u Podgorici, identifikovali i danas lišili slobode dva lica, osumnjičena da su počinila krivično djelo ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Radi se o I.J. (35) i N.V. (26) iz Cetinja koji su osumnjičeni da su u sobi hotela "Grand" u Cetinju sakrili automatsku pušku, silikonske maske, municiju, prigušivač i eksploziv, u namjeri da se ova sredstva upotrijebe za lišenje života pripadnika organizovane kriminalne grupe. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore
Spremni da - podrže novinare!
- Vlada je spremna da, u okviru svojih nadležnosti, podrži nastojanja Sindikata medija u pravcu stvaranja boljih socijalnih i ekonomskih uslova za rad novinara u Crnoj Gori - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na sastanku sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore.
Govoreći o procesu usaglašavanja kolektivnog ugovora za zaposlene u nacionalnom javnom servisu RTCG, potpredsjednik je saopštio da će Vlada ažurno ispuniti svoje obaveze u cilju što skorijeg stupanja na snagu ovog propisa, čim joj sindikat i menadžment RTCG dostave predloženi tekst ugovora. 
 
0
Policija lišila slobode D.T. (19) i M.T. (17) iz Nikšića nastanjenog u Podgorici
Osumnjičeni za - više krađa vozila!
Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica lišili su slobode D.T. (19) iz Nikšića i M.T. (17) iz Nikšića nastanjenog u Podgorici, zbog sumnje da su počinili više imovinskih delikata na području Podgorice. D.T. je osumnjičen da je počinio devet krivičnih djela teška krađa u produženom trajanju, dok je M.T. osumnjičen da je počinio osam krivičnih djela teška krađa u produženom trajanju. 
 
0
Savjet RTCG
Neće dozvolitii - kontrolu javnog servisa!
       Savjet RTCG izrazio je iznenađenje i žaljenje zbog, kako navode, unisonih izjava portparolke EEAS Maje Kocijančić, predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert povodom odluke Savjeta o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije. 
 
0
Turistička organizacija Glavnog grada Podgorice, Opština Golubovci i JP Nacionalni parkovi Crne Gore – NP Skadarsko jezero
"Dan krapa" - na Plavnici!
          Svi posjetioci biće u prilici da uživaju u degustaciji raznovrsnih jela od krapa, te drugih specijaliteta specifičnih za podgorički region, a biće organizovana i besplatna vožnja čunom, kao autohtonim sredstvom prevoza na tradicionalnoj manifestaciji „Dan krapa”, koju sjutra od 16 na Plavnici organizuju Turistička organizacija Glavnog grada Podgorice, Opština Golubovci i JP Nacionalni parkovi Crne Gore – NP Skadarsko jezero.
U takmičarskom programu kulinari će po tradicionalnoj recepturi pripremati jela i čorbe od krapa, dok će organizatori najboljima dodijeliti vrijedne nagrade. 
 
0
Savjet RTCG
Razriješena Kadija - imenovan Šundić!
       Članovi Savjeta RTCG razriješili su generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju s te funkcije. Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savjet je izabrao Božidara Šundića.
Kadijino razjrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o Završnom računu Budžeta Crne Gore za 2017.
Smanjen jaz - sa prosjekom EU!
- Fokusirajući se na održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života svih njenih građana, uspješno su sprovedene mjere za jačanje makroekonomske fiskalne i finansijske stabilnosti zemlje, kao i mjere ekonomske politike usmjerene na rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok - ocijanila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o Završnom računu Budžeta Crne Gore za 2017.
Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku u 2017. godini ostvarena je stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda od 4,4 odsto, a procjenjuje se da je BDP ostvaren u nominalnom iznosu od 4.237,00 miliona eura. 
 
0
Na majskoj rang-listi FIFA
"Sokoli" ostali - 43.!
       Fudbaleri Crne Gore zauzimaju 43. mjesto na rang listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA), što je isti plasman kao i u maju.
,,Hrabri sokoli“ su u prethodnom periodu igrali dvije prijateljske utakmice. Remizirali su 0:0 sa Bosnom i Hercegovinom 28. maja u Zenici, dok su poraženi 0:2 od Slovenije 2. juna u Podgorici. 
 
0
Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje iz Danske u KIC "Budo Tomović"
U ansamblu - 10 umjetnica!
             Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje Marilyn Mazur iz Danske biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
   Ona će predstaviti svoj ansambl u koji je okupila deset uglednih umjetnica iz Skandinavije, među kojima je i norveška plesačica i koreografkinja Tine Erica Aspaas. SHAMANIA je projekat koji je započeo na inicijativu džez festivala u Kopenhagenu u cilju da Mazur oživi svoju staru grupu - muzički teatar “Primi Band”, iz osamdesetih.  
 
0
Dodijeljena rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka
Odobrene investicije - dva miliona!
          - U Bijelom Polju su uručena rješenja za podršku za nabavku stoke, odlaganje stajnjaka i preradu za proizvođače iz te opštine, Berana i Petnjice. Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 2 miliona eura, za koju će od Ministarstva poljoprivrednici dobiti bespovratnu podršku u iznosu nešto više od milion eura. Samo iz Bijelog Polja 47 korisnika je dobilo bespovratnu podršku u iznosu od više od 225 hiljada eura - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, uručujući rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka.
- Na nivou Crne Gore stočni fond će biti uvećan za 625 grla krupne stoke i 2200 sitne, što znači da se iz godine u godinu povećava - dodao je Simović.  
 
0
U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora na pitanja tužilaca, odbrane i suda odgovarao bivši operativac CIA Brajan Skot iz Orlanda
Masu uticao - da odbijem Asada!
    - Imam eksperte za ekonomska, politička i bezbjednosna pitanjja po cijelom svijetu. Njihovo mišljenje je od povjerenja, ali ne prihvatamo ga kao Sveto pismo. U slučaju Ticijana Masua, koga smatram vodećom osobom u mojoj orbiti, koji mi može dati potrebne informacije o Crnoj Gori, on kao i drugi ključni saradnici već je potvrđen kao izvor pouzdanih informacija. Bilo mi je dovoljno što je moj čovjek od povjerenja rekao da postoje navodi da su Rusi umiješani u rad "DF" da shvatim političku klimu u Crnoj Gori oktobra 2016., da to nije okruženje u kojem bih želio da radim u to vrijeme. Istog dana, u septembru 2016., kada sam razgovarao sa Masuom, odlučio sam da se ne uključujem u posao sa Asadom u Crnoj Gori. Masu mi je rekao da su izbori u Crnoj Gori. Tada nijesam znao ko je "DF" - tako je na pitanje predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše iskaz pojasnio bivši operativac CIA Brajan Skot iz Orlanda, koji je na prijedlog tužilaštva, svjedočio u postupku protiv okrivljenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2017.
Skot je odgovarao i na pitanja tužilaca i odbrane, a pretres će biti nastavljen 13.  
 
0
Udruženje humanistkinja Crne Gore "Crnogorka"
Veče u "Karveru" - za pomoć Ivanu!
       - Pozivamo sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da vratimo Podgoričanina gradu u kojem je rođen, kojem pripada i za čiju je kulturnu promociju uvijek davao maksimum - apel je Udruženja humanistkinja Crne Gore "Crnogorka" koje sjutra od 21 u knjižari "Karver" organizuje humanitarno veče "Vratimo Ivana kući".
Biće prikazan dio dokumentarno - igranog filma: Kulturni identitet Podgorice (Podgorica prije i poslije Berlinskog kongresa), čiju montažu je uradio Ivan Đorđević, a u muzičkom dijelu programa nastupiće "Gitar duo" Srđan Bulatović i Darko Nikčević. 
 
0
NVO "MANS" o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje
Stvoreni uslovi za - konačnu betonizaciju!
    - Usvajanjem Nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje stvoriće se uslovi konačnu betonizaciju preostalog dijela crnogorske obale i potpuni raskid sa konceptom održivog razvoja turizma na primorju - saopštila je danas NVO "MANS". 
 
0
Izložba Mirze Dedaća u "Perjaničkom domu"
"Događaj" inspirisan - cenzurom!
„... 27.01.1982. godine zagrebački Vjesnik je izdao 150.
broj stripa Alan Ford, pod nazivom Criminal & Comp. Ova jubilarna epizoda objavljena je na nešto manjem broju strana na teritoriji Jugoslavije. To je bila odluka tadašnjih cenzora koji su ocenili da jedan deo stripa treba biti izbačen... Ovaj ,,sporni” i izostavljeni strip geg kao i navedeni događaj cenzure u umetnosti bio je osnovno polazište za razmišljanje o samoj izložbi i umetnosti uopšte. Ko ih promoviše, a ko ih zabranjuje? O onima koji selektuju i onima koji ih realizuju. Šta je to što jedan režim uznemirava dok drugog čini ravnodušnim? Kakva je umetnost kada je u službi vlasti, a kakva je kada je zabranjena? - zapisao je
Mirza Dedać o izložbi „Događaj“ koja će od sjutra u 20 u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore biti otvorena do 30.

 
 
0
Službenici CB Podgorica izvršili pretres stana i drugih prostorija na šest lokacija u Podgorici
Oduzeto oružje - euri i dolari!
       - Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica nastavili su danas sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole bezbjedonosno interesantnih lica na području Podgorice, kojom prilikom su pronašli i oduzeli 176.740 eura i 1.000 dolara, pet komada oružja (dva pištolja i tri puške) 326 metaka u ilegalnom posjedu, aparat za brojanje novca, bankarsku dokumentaciju i disk za snimanje podataka.
Službenici CB Podgorica su danas izvršili pretres stana i drugih prostorija na šest lokacija u Podgorici koje koriste – M.Đ. (61), Z.C. (67), K.D. (23), L.D. (46), V.D. (50) i L.C. (39).  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO
Ušli u novu - evro-atlantsku epohu!
      - Prije godinu dana Crna Gora je članstvom u NATO ušla u novu – evroatlantsku epohu zahvaljujući čemu je stabilna, sigurna i bezbjedna država - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO.