Brze Činjenice

1
„Dani austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019”
Književno veče - Marlen Šahinger!
          Dvojezično književno veče austrijske spisateljice Marlen Šahinger na kojem će biti predstavljena njena zbirka pripovjedaka „Nečovjek, neuljudskost, nevrijeme“ KIC "Budo Tomović" organizuje - u sklopu manifestacije „Dani austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019”, a u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Crnoj Gori i Studijskim programom za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG - večeras od 19 u sali DODEST.
Moderator programa biće Bernhard Unterer (OeAD), a prevodilac je Ljubomir Ivanović (UCG).  
 
1
U trećem kolu Evrokupa KK "Budućnost Voli" večeras dočekuje poljsku "Arku"
Na poljsku "klasiku" - za prvu pobjedu!
          - Neće biti lako, ne smijemo razmišljati o prethodnoj utakmici jer takav je ritam, nema se vremena ni da se tuguje ni da se slavi. "Arka" je klasična poljska ekipa, igraju brzo, šutiraju dosta za tri poena i imaju nekoliko dobrih Amerikanaca. Bostic je poznat navijačima na ovim prostorima tako da treba očekivati odličnu utakmicu - napominje Slobodan Subotić, trener KK "Budućnost Voli" pred utakmicu trećeg kola Evrokupa sa poljskom "Arkom" koja u SC "Morača" počinje u 19.45.  
 
1
U 5.kolu kvalifikacija za EP U-21 Crna Gora - Španija 0:2 (0:1)
(Ne)očekivano dominirala - "crvena furija"!
Mlada reprezentacija Crne Gore poražena je od selekcije Španije 0:2 (0:1) u petom meču kvalifikacija za plasman na U-21 Evropsko prvenstvo. 
 
1
Poslije salušanja sekretara VDT u Specijalnom državnom tužilaštvu, oglasio se odbjegli biznismen Duško Knežević
Žele Vujoševića - kao Sinđelića!
    - Dobijam informacije iz zatvora u Spužu da Vujoševića obilaze neke kriminalne grupe i pokušavaju da izvrše pritisak, kako bi postao svjedok saradnik. Kao što je rekao i njegov branilac, Katnić ne može da dobije nijedan sudski spor, da ga izvede do kraja, nego samo preko lažnih svjedoka, raznih Sinđelića, Đorđa Đurđića i ostalih kojima nudi da budu zaštićeni svjedoci. Očito je da je to model kako rade crnogorsko pravosuđe i tužilaštvo. To je samo dokaz da je Crna Gora duboko u rukama kriminalaca, da su Katnić i Stanković samo produžena ruka mafije i da oni samo sprovode interese braće Đukanović i kriminalnih grupa - poslije salušanja sekretara VDT u Specijalnom državnom tužilaštvu, oglasio se odbjegli biznismen Duško Knežević.  
 
1
Sekretar VDT danas saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu
Vujošević neće - sarađivati!
    - Dok sam mu ja branilac, moj klijent neće biti svjedok saradnik, ni sarađivati sa tužilaštvom. Sa tužilaštvom praviti dilove i protiv drugih okrivljenih, to je nemoralno. Gdje je svjedok saradnik glavni dokaz, tu je nešto problematično sa postupkom i sa pravnom državom - naglasio je Borivoje Borović, advokat Nenada Vujoševića, sekretara VDT, koji je danas saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu .
Vujošević je zahtijevao liječenje "jer će u zatvoru umrijeti". 
 
1
Svečanost povodom vijeka od uspostavljanja Rovačke republike
Čin i žrtve - ostaju besmrtni!
      - Njena uloga utočišta za komite iz drugih djelova Crne Gore, gnijezda junaštva i prkosa, kao primjer odanosti, patriotizma i slobodoljublja - besmrtna je. Jednako je besmrtno ime i lik svakog junaka i junakinje koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt, birajući prije i nju, nego ropstvo i tlačenje. Baš zato Rovačka republika tih je dana simbolizovala vječnu crnogorsku borbu za slobodu, to beskompromisno pregnuće za dostojanstvo i za čast svoje domovine - napomenuo je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na svečanost povodom vijeka od uspostavljanja Rovačke republike.
Današnju akademiju organizovao je Forum Rovčana za Crnu Goru, u saradnji sa Evropskim pokretom za vladavinu prava. 
 
1
U kvalifikacijama za EP mlada U-21 fudbalska reprezentacije Crne Gore sjutra dočekuje Španiju
Protiv "crvene furije" - bez predaje!
    - Šteta što ovu utakmicu ne dočekujemo u boljem raspoloženju, jer nijesmo očekivali poraz od Makedonije prije nekoliko dana. Vidjlemo smo gdje smo griješili, takođe i neke dobre stvari što smo radili. Kad sve uzmemo u obzir, mislim da taj poraz nijesmo zaslužili, ali da bi dobili utakmicu moramo da budemo takmičari, da budemo odgovorniji u zadacima koje igrači dobiju pred utakmicu. Nadam se da su igrači svjesni tih grešaka i da ćemo ih već u utakmici sa Španijom smanjiti na najmanji mogući nivo. U svakom slučaju, ovaj susret ulazimo sa namjerom da napravimo dobar rezultat - ukazao je na današnjoj press konferenciji Miodrag Vukotić, selektor mlade U-21 fudbalske reprezentacije Crne Gore koja sjutra - od 18,45 na "Gradskom stadionu" - u Podgorici, u kvalifikacijama za EP dočekuje Španiju. 
 
1
Fudbalska "A" reprezentacija Crne Gora pretposljednju utakmicu u kvalifikacijama za EURO 2020. igra sjutra sa Kosovom u Prištini
"Sokoli" ne odustaju - od pobjede!
       - Biće to test sa protivnikom koji još ima šanse da se kvalifikuje na završni turnir Evropskog prvenstva. Volio bih da naša ekipa iz ove utakmice izađe sa jednim pozitivnim iskustvom sa aspekta atmosfere ali i takmičarskog rezultata koji nam je potreban pred naredne cikluse. Dati ili ne dati gol nije pritisak koji nas opterećuje u ovom momentu. Pokušavamo da ovu mladu ekipu stabilizujemo, da napravimo tim koji će biti sposoban da odigra grupu kvalifikacija sa krajnjim rezultatom. Kod mene nikada nema euforije, ali isto tako nema ni pesimizma pa zbog toga ne želimo da pravimo pritisak jesmo li postigli gol ili ne. Ekipa je svjesna situacije da nismo postigli gol na posljednje tri kvalifikacione utakmice i moja uloga je da preuzmem odgovornost i pomognem ovoj mladoj ekipi koja ima budućnost, ali u ovom momentu ne prikazuje ono što želimo - istakao je Faruk Hadžibegić, felektor fudbalske "A" reprezentacije Crne Gora, koja sjutra u Prištini igra sa Kosovom pretposljednju utakmicu u kvalifikacijama za EURO 2020. 
 
1
Premijer na gradilištu turističkog kompleksa Đalovića pećine
Najvrijedniji projekat - podstiče druge!
          - Za nešto više od godinu dana imamo impresivan rezultat. Kompanija Novi Volvox, koja je dobila projekat izgradnje žičare do Đalovića pećine, radi odličan posao u teškim uslovima. Nijesam ni očekivao da će do kraja godine ovdje biti postavljeno sedam stubova žičare u ovakvim uslovima. Dakle, na ovom projektu imamo odlične izvođače i u "Novom Volvoxu" i u "Crnagoraputu" - izrazio je zadovoljstvo premijer Duško Marković, koji je danas obišao gradilište turističkog kompleksa Đalovića pećine. Ocijenio je da je riječ o jednom od najvrednijih Vladinih projekata koji će od 2021. omogućiti nova radna mjesta i biti podsticaj drugim sektorima bjelopoljskog kraja. 
 
1
„EKO mini odbojka“ opet oborila rekord
U petoj sezoni - preko 700 djece!
- Po svemu sudeći, naredne godine moraćemo da se okupimo u nekoj većoj dvorani. Sve nas je više, iz godine u godinu.Ove godine EKO mini odbojka okuplja najviše do sada, preko 700 djevojčica i dječaka i 64 ekipe. Nadamo se novim pobjedama reprezentacije na velikim takmičenjima, ali mi smo prije svega posvećeni ovoj djeci i njihovom uspjehu. A jedan su već postigli. Izabrali su odbojku! - naglasio je Cvetko Pajković, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore, otvarajući danas u sali Gimnazije "Slobodan Škerović" petu sezonu "Eko mini odbojke" za djecu uzrasta od 9 do12 godina, koju OSCG oraganizuje uz pomoć kompanije Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice i podršku Ministarstva sporta i mladih, Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV) i Glavnog grada Podgorice. 
 
1
Trener rukometašica "Budućnosti" poslije pobjede u Ludvisburgu
"Plave" zadovoljile - i emocijom i energijom!
       - Zadovoljan sam svim segmentima igre i poštovanjem dogovorenog. Emocija i energija svih djevojaka bile su na visokom nivou i to je ono što želimo da gledamo svakog vikenda. Ovo je putokaz za naredne mečeve - nije krio zadovoljstvo Dragan Adžić, trener rukometašica "Budućnost", poslije pobjede njegovih izabranica u Ludvisburgu, u 2. kolu Lige šampiona "Bitighajm" - "Budućnost" 23:30 (12:14). 
 
1
Kratkometražni film Nikice Daca Raičevića u KIC „Budo Tomović“
Premijera „Čempresa“ - o čovjeku!
Premijera kratkometražnog animiranog filma „Čempres“, autora Nikice Daca Raičevića, biće sjutra od 20 priređena u velikoj sali KIC „Budo Tomović“.
U središtu zbivanja je čovjek, ljudsko stvorenje, zapravo vertikalan, otporan i stameni čempres, kao simbol života, nesalomljivosti i trajanja. U razvoju osnovne ideje kontrapunktno suprotstavlja vertikalu čempresa kao izrazito životnu, te horizontalu kao fizički nestajući faktor.  
 
1
Zbirka kratkih priča “Imaj u vidu” i pozorišna predstava “Lutka”, nastala po njoj, u KIC "Budo Tomović"
Srednjoškolci o - vršnjačkom nasilju!
    Zbirka kratkih priča “Imaj u vidu”, čiji autori su učenici crnogorskih srednjih škola, biće sjutra od 17,30 predstavljena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Od 19 biće izvedena pozorišna predstava “Lutka” koja je nastala upravo po motivima zbirke “Imaj u vidu”, a na temu vršnjačkog nasilja.
Autorski tim čine: Zoran Rakočević, Milo Bešović i Anđelja Rondović. U predstavi igraju: Anja Mišović, Ivana Popović, Katarina Ćeranić, Maja Plazinić, Mina Čogurić, Nikolina Vukčević, Nina Račeta, Matija Bulatović i Dušan Petrović.  
 
1
Fudbalska "A" repreezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za EURO 2020 sjutra igra sa Kosovom
"Sokoli" se nadaju - izlasku iz krize!
    - Prolazimo kroz težak period i nadam se da ćemo već od sledeće utakmice makar igrati bolje nego što je to bilo u petak. Naravno, želimo i pozitivne rezultate, rekao je snažni napadač i potencirao odličnu atmosferu u ekipi, uprkos nizu bez trijumfa. Nije laka situacija u kojoj se nalazimo, ali je u svlačionici, kao i uvijek, odlična atmosfera. Pokušavamo da pričamo što više i da nađemo tu soluciju kako da izađemo iz ove krize - ukazao je Fatos Bećiraj, ofanzivac fudbalske "A" repreezentacije Crne Gore koja je jutros otputovala za Prištinu, na duel sa Kosovom u sklopu kvalifikacija za EURO 2020. 
 
1
Košarkaši "Budućnosti Voli" večeras, u drugom kolu ABA lige, igraju sa "Crvenom zvezdom"
Na derbi - bez opterećenja!
    - Moramo da unapređujemo našu igru, da one stvari koje su nam se dešavale protiv "Trenta" popravljamo. Prva prilika je Beograd. Idemo neopterećeni, šta je bilo u prošlosti bilo je, sad je nova sezona i moramo ići dalje - napomenuo je Slobodan Subotić, trener košarkaša "Budućnosti Voli" koji večeras, u drugom kolu ABA lige, igraju derbi sa "Crvenom zvezdom". 
 
1
Premijer obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja
Daće zamajac - cijeloj ekonomiji!
       - Realizujemo naš plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, 17 miliona zaključenih ugovora, 10 miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji: nova radna mjesta, podsticaj za mnoge druge prateće djelatnosti i naravno nove prilike za mlade ljude ovog kraja – zaključio je premijer Duško Marković, koji je obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja.
Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je gotovo 1,4 kilometar. 
 
1
U 2. kolu Lige šampiona rukometašice "Buudućnosti" sjutra u Ludvisburgu gostuju "Bitighajmu"
Neće ponoviti - greške iz "Morače"!
- Dobri rezultati u pripremnim utakmicama doveli do opuštanja u meču protiv "Bresta". To se sigurno neće ponoviti u Ludvisburgu. Njemice pred svojim navijačima igraju mnogo bolje nego u gostima, imamo iskustvo igranja sa njima. Nijesu ekipa za potcijeniti, imaju vrhunske igrače, bekove i krila. Očekuje nas težak posao, ali vjerujem u svoj tim i da ćemo biti prave kada je najbitnije - poručila je lijevi bek Đorđina Jauković pred put za Njemačku, gdje rukometašice "Buudućnosti" u 2. kolu Lige šampiona gostuju "Bitighajmu". 
 
1
U 7. kolu kvalifikacija za EURO 2020. Crna Gora - Bugarska 0:0
Prazne mreže - prazne tribine!
Prazne mreže i sve praznije tribine - tužan je epilog utakmice 7. kola kvalifikacija za EURO 2020. Crna Gora - Bugarska 0:0.
U utakmici bez rezultatskog značaja na plasman za EURO 2020. rivali koji do sada nijesu upisali nijednu pobjedu to nijesu uspjeli ni večeras.
"Hrabri sokoli" imali su ternsku inicijativu, ali jalovu, pa bezopasni gosti mogu biti zadovoljniji konačnim ishodom. Kapiten selekcije "crvenih", tek [što se vratio u ekipu, Stefan Savić poslije nešto više od 30 minuta zbog povrede morao je da napusti teren, a njegovi saigrači ni u nastavku nijesu pokazali nešto više da bi protivniku prepustili "fenjer u grupi".  
 
1
Fondacija „Ruka prijateljstva“ organizuje izložbu strip crteža „Život romskog naroda“ autora Slobodana Lalovića
Stripom afirmiše - kulturu Roma!
    - Željeli smo da prikažemo građanima drugu, široj javnosti manje poznatu stranu naših sugrađana Roma i Egipćana, afirmišući kulturu romskog naroda na našim prostorima - napominju iz Fondacije „Ruka prijateljstva“, koja večeras od 19 organizuje izložbu strip crteža „Život romskog naroda“ autora Slobodana Lalovića u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.  
 
1
U šestom kolu kvalifikacija za EURO 2020. fudbalska "A" reprezentacije Crne Gore večeras dočekuje Bugarsku
Za prvu pobjedu - srcem i kvalitetom!
       - Bez ikakvog potcjenjivanja rivala, ali ako budemo na nivou naših mogućnosti, vjerujem da ćemo ih pobijediti. Bugari su dobri, igraju dosta brzo, ali imamo kvalitete kojima možemo da ih nadigramo - naglasio je Faruk Hadžibegić, selektor fudbalske "A" reprezentacije Crne Gore, na press konferenciji uoči današnje utakmice sa Bugarskom - od 20,45 na "Gradskom stadionu" u Podgorici - u šestom kolu kvalifikacija za EURO 2020.
Da "hrabrim sokolima" motiva ne nedostaje pottvrdio je i vezista Nikola Vukčević.