Brze Činjenice

1
U derbiju 15. kola ABA lige "Budućnost Voli" - "Partizan NIS" 80:72 (20:21, 21:15, 13:18, 26:18)
Džonija razljutila - tehnička!
    "Budućnost VOLI" slavila je i u drugom u derbiju sa beogradskim "Partizanom NIS" 80:72 (20:21, 21:15, 13:18, 26:18).
Derbi 15. kola ABA lige ponovo je donio utakmicu koja je bila neizvjesna sve do samog kraja. Ponovo, kao i mnogo puta ove sezone, Nikola Ivanović pokazao je da je jedan od najboljih igrača, ne samo ove sezone. Tehnička greška koja mu je suđena početkom posljednje dionice isprovocirala je omiljenog Džonija da koš "crno-belih" zatrpa sa čak 15 poena, od svojih 25.  
 
1
Dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 kod pacijenta iz Ulcinja
Registrovano 406 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1674 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 406 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Ulcinja koji su imali 59 odnosno 66 godina.
Do 17 prijavljen je oporavak kod 468 pacijenata.  
 
1
Ministar unutrašnjih poslova sastao se sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori
Unaprijediće borbu - protiv krijumčarenja!
             - Prijateljski odnosi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva rezultirali brojnim projektima u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i kroz snažnu policijsku saradnju. Projekti koje treba dalje unapređivati, prevashodno u oblastima borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda i droga i finansijskih istraga, kao i u oblastima zaštite granica i nelegalnih migracija - saglasili su se ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks. 
 
1
Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u prvoj zvaničnoj posjeti Glavnom gradu
Intezivnije integracije - ključno za napredak!
       - Intenziviranje procesa evropskih integracija i jačanje društvenog dijaloga oko važnih pitanja ključni za dalji napredak na putu punopravnog članstva Crne Gore u EU, kao i da će u narednom periodu intenzivirati komunikaciju u cilju realizacije konkretnih dogovorenih aktivnosti - saglasili su se danas gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristina Popa, koja je bila u prvoj zvaničnoj posjeti Glavnom gradu.
Sagovornici su se saglasili da je veoma dobro što podrška procesu EU integracija u Crnoj Gori raste i da je veoma važno da građani Crne Gore ostanu na tom putu, bez obzira na dinamične društvene i političke procese u zemlji.  
 
1
Od početka pandemije u Crnoj Gori preminula 741 osoba
Preminuo jedan - 414 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1940 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 414 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Bara koji je imao 81 godinu.
Do 17,30 prijavljen je oporavak kod 448 pacijenata.  
 
1
Mihailo Anđušić, šef Kluba odbornika u SO Glavnog grada, poručio Demokratama
Poslovnik prekršili - uz osmjeh!
       - Gospodo Demokrate, propade vam još jedna slamka. Ne pomaže ni video snimak, ni antologijski osmjeh Predsjednika Skupštine na početku nastavka te već čuvene sjednice u gluvo doba noći, ne pomažu ni savjeti popovskih eksperata, ne može se sakriti očigledno kršenje Poslovnika Skupštine Crne Gore. Dok je parlamentarizma u Crnoj Gori ostaće zapisan vaš doprinos tumačenju Poslovnika i urušavanju vladavine prava - uz osmjeh. Vrijeme je da konačno ovladate zakonima i Poslovnikom Skupštine Crne Gore, jer zakleli ste se na to prilikom preuzimanja dužnosti - poručio je Demokratama Mihailo Anđušić, šef Kluba odbornika u SO Glavnog grada 
 
1
Zajedničko saopštenje sa sastanka predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore, predsjednika i potpredsjednika Vlade Crne Gore
Iskazana spremnost - za saradnju!
                  - Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti - navedeno je u zajedničkom saopštenju Kabineta Predsjednika Crne Gore, Kabineta Predsjednika Skupštine Crne Gore i Kabinet Predsjednika Vlade Crne Gore poslije današnjeg sastanka na kojem su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarali o pitanjima koja su nacionalno važna i za vlast i za opoziciju, i za sve građane Crne Gore.  
 
1
U derbiju 15. kola ABA lige KK"Budućnost Voli" sjutra dočekuje "Partizana NIS"
Ne zavarava ih - promjenljivost gosta!
       - Neće nas zavarati pozicija Partizana i rezultati u prethodnom periodu, posebno na gostovanjima. Kvalitet njihovog tima i stručnog štaba je mnogo veći i toga smo svjesni. To će kod nas da probudi maksimalnu pozornost i pripremu, kao i želju da pobijedimo. Značajna utakmica i za nas i njih. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka u dijelu odgovornosti, intenziteta i koncentracije i da će to biti preduslov da dobijemo utakmicu - naglašava Petar Mijović, trener KK"Budućnost Voli", koja sjutra, od 18 u "Morači", u derbiju 15. kola ABA lige dočekuje "Partizana NIS".  
 
1
Veliki rast podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji
Najveća promjena kod - umjerenih!
          - Najveća promjena se desila u kategoriji tzv. umjerenih podržavalaca čiji je procenat porastao na račun umjerenih protivnika pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Moguće objašnjenje bilo bi da je dio građana koji su prije Parlamentarnih izbora 30. avgusta bili skeptični prema Evropskoj uniji promijenilo svoje stavove u pozitivnom smjeru, dok oni koji su ranije podržavali integracije nakon izbora nisu promijenili svoj stav u negativnom smjeru - istakla je Olivera Komar iz agencije DeFacto, predstavljajući izvještaj koji je ova agencija sprovela za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a rezultati pokazuju da je godina za nama donijela je značajan skok podrške crnogorskih građana članstvu države u Evropskoj uniji. Pozitivan stav o EU ima 77,6% crnogorskih građana (u odnosu na 66,1% u decembru 2019.) a smanjuje se broj onijh koji imaju negativan stav, 17,7% u decembru 2020 (u odnosu na 24,3% u decembru 2019.). 
 
1
Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava video porukom čestitao Međunarodni dan vjerskih sloboda
Raznolikost da - čuvamo i slavimo!
- To je vrlo važno i značajno za Crnu Goru s obzirom na to da vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore, i mi smo svi, a naročito Vlada opredijeljeni da do kraja tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo - naglasio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u video poruci kojom je građanima čestitao Međunarodni dan vjerskih sloboda.  
 
1
Glavna pregovaračica s EU Zorka Kordić u emisiji "Evropa" na Radiju Crne Gore
Realno da EU - dosegnemo 2025.!
       - Strateško opredjeljenje Vlade je da Crna Gora bude prva naredna članica EU. U skladu s tim se moramo ponašati. Dakle, okvir za članstvo je 2025. godina, a to znači za sve naše institucije konktetan zadatak da unutrašnja spremnost bude ostvarena najkasnije do 2023. godine, što znači zakonodavstvo usklađeno u potpunosti sa pravnom tekovinom EU, a naše institucije spremne u administrativnom i infrastrukturnom smislu da u potpunosti sprovode pravnu tekovinu EU - poručila je glavna pregovaračica s EU Zorka Kordić gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore. 
 
1
Prdsjednik Vlade Crne Gore sastao se sa američkom ambasadorkom
Obavijestio Rajnke o - opozivu ambasadora!
             - Tokom srdačnog i prijateljskog razgovora sa američkom ambasadorkom Džudi Rajzing Rajnke upoznao sam je sa funkcionisanjem kohabitacije, kao i sa odlukom Vlade o opozivu sedam ambasadora. Takodje, prenio sam joj i stav Vlade oko zapošljavanja u javnoj upravi - napisao je na Twitteru predsjednik Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić.  
 
1
Ekipe gradskog “Zelenila” počele radove na Bulevaru Crnogorskih serdara
Formiraju drvored - od 47 košćela!
Ekipe gradskog preduzeća “Zelenilo” danas su počele radove na formiranju novog drvoreda od 47 stabala košćela na Bulevaru Crnogorskih serdara.  
 
1
Rukometašice "Budućnosti" u 11. kola DELO EHF Lige šampiona gostuju "Brestu"
"Ključ" je - u odbrani!
          - Psihički nam je lakše poslije pobjede protiv "Borusije", tranziciju i napad smo ubrzale i zadovoljna sam izdanjem koje smo prikazali. Treba samo da se fokusiramo na našu igru i u Brestu odigramo onako kako mi znamo. Odbrana je ključ u svakom meču, moramo da zaustavimo njihove bekove, a imaju i sjajnog golmana Sandru Toft. Pred nama je veliki izazov, ali vjerujem da možemo da im pariramo - istakla je Majda Mehmedović na brifingu za novinare pred nedjeljnu utakmicu 11. kola DELO EHF Lige šampiona protiv francuskog "Bresta" 
 
1
Bošnjačka stranka osuđuje revanšističku politiku nove Vlade
Vlast želi da - “istraži” Bošnjake!
       - Bošnjačka stranka osuđuje revanšističku politiku nove Vlade usmjerenu prema političkim neistomišljenicima, kao i prema Bošnjacima i pripadnicima drugih manjinskih naroda, kojoj svjedočimo posljednjih dana", poručuju iz Bošnjačke stranke i pozivaju međunarodne organizacije, ambasade, nevladin sektor, ostale subjekte i sve građane Crne Gore da podignu glas i da daju doprinos u pokušaju očuvanja Crne Gore kao građanske i multietničke države. 
 
1
Nakon kraće pauze zbog radova na redovnom održavanju
Natkriveni bazen - od danas otvoren!
Natkriveni bazen u sklopu Sportskog centra ’’Morača’’, nakon kraće pauze zbog radova na redovnom održavanju, od danas nastavlja da pruža usluge korisnicima u skladu sa dnevnim rasporedom rada i kućnim redom na bazenima. 
 
1
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počinje redovne programske aktivnosti
Po tradiciji - prvo revija mjuzikla!
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počeće - u okviru preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore - redovne programske aktivnosti, a januar u "srcu kulture grada" tradicionalno otvara filmska revija „Mjuzikl - filmska rapsodija“ koja će biti organizovana od 18. do 20. januara, a posjetioci će u DODEST sali moći da uživaju u nekoliko kultnih ostvarenja ovog filmskog žanra: „To je to“ (2009), „Džon Lenon - Zamisli“ (1988) i „Selin: Kroz oči svijeta“ (2010).  
 
1
Predrag Sekulič, poslanik DPS, o postupcima Ministarstva finansija
Retroaktivnim odlukama - krši Ustav!
             - U pokušaju da legalizuje svoje postupke, Ministarstvo finansija ulazi u direktno kršenje Ustava, donošenjem Rješenja po pojedinačnim stavkama potrošačkih jedinica, koje je zbog retroaktivnosti u direktnoj suprotnosti sa članom 147 Ustava. Na ovaj način, Vlada je, kršeći i Zakon o budžetu i Ustav Crne Gore, pokušala da bez saglasnosti Skupštine Crne Gore u čijoj je to nadležnosti, donese svoj budžet za januar - ocijenio je Predrag Sekulić, poslanik DPS, i primjećuje "umjesto da Odluku o privremenom finansiranju čitamo u Službenom listu, što bi bio jedini zakonski put, javnost se zabavlja objavama ministra na društvenim mrežama". 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o formiranju savjetodavnog tijela Vlade za kontrolu biračkog spiska
"Kamen spoticanja" - dovesti u red!
    - Polazeći od preuzete obaveze prema građanima za stvaranje uslova za prve slobodne izbore, Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da, u roku od 14 dana, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, sačini Prijedlog odluke o formiranju Savjeta za kontrolu biračkog spiska. Zadatak ovog savjetodavnog tijela bio bi prevashodno da birački spisak kao jedan od ključnih segmenata izbornog procesa, a koji je i kroz preporuke OEBS i ODIHR prepoznat kao kamen spoticanja dovede u red. Pod ovim se podrazumijeva sve, od normativnog aspekta u smislu potrebe za unapređenjem Zakona o biračkom spisku, prevashodno, ali i neke od ključnih preporuka poput pitanja prebivališta i pravne sposobnosti za glasanje koje bi trebalo bi preispitati u skladu s međunarodnim obvezama i dobrom praksom kako bi se omogućilo veće učešće na izborima, preko razmatranja pitanja da li aktuelna upotreba elektronskih uređaja za identifikaciju birača daje optimum imajući u vidu da organizacije civilnog društva iz izbora u izbore navode da se u biračkom spisku nalaze preminuli i lica koja žive u inostranstvu, pa sve do prava uvida u birački spisak od strane različitih subjekata - Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o formiranju savjetodavnog tijela Vlade za kontrolu biračkog spiska.
 
 
1
Urađene analize za 1923 uzorka na novi koronavirus
Preminulo troje - 476 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1923 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 476 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Podgorice, Bara i Rožaja od kojih je najmlađi imao 59, a najstariji 84 godine.
Prijavljen je oporavak kod 465 pacijenata.