Brze Činjenice

2
Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica
Predloženo donosi - pozitivne promjene!
Venecijanska komisija je usvojila, na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji, pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“. 
 
2
Donacija Republike Francuske Sektoru granične policije vrijedna 51.800 eura
Graničnoj policiji - sistemi za noćno osmatranje!
- Naša policija ostvaruje intenzivnu saradnju sa francuskom policijom koja je prije svega profesionalna i kvalitetna, posebno u dijelu koji se odnosi na ilegalne migracije. Ova donacija značajno će doprinijeti efikasnosti obavljanja zahtjevnih poslova granične policije, posebno na graničnim prelazima koji su pod rizikom od ilegalnih migracija - istakao je pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesko Damjanović, koji je danas sa prvim savjetnikom Ambasade Francuske u Podgorici Loranom Gonkalvesom (Laurent Goncalves) potpisao Protokol o primopredaji donacije između Republike Francuske i Uprave policije.
Republika Francuska je Sektoru granične policije donirala dva sistema za noćno osmatranje ukupne vrijednosti 51.800 eura.  
 
2
Dvadest tri osumnjičena da su ovjerila isprave sa lažnim podacima kako bi izvršila likvidaciju preduzeća
Oštetili Budžet - skoro 224.000 eura!
Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa službenicima centara bezbjednosti Podgorica, Berane, Nikšić, Herceg Novi i Pljevlja, u nastavku aktivnosti u okviru plana Operativnog tima za sprječavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovina i krijumčarenje, u okviru operativnog plana „Evazija”, a u dijelu koji se odnosi na nezakonitosti pravnih i fizičkih lica u postupku skraćenog postupka dobrovoljnih likvidacija privrednih društava, podnijeli nadležnim tužiocima u u ovim gradovima 20 krivičnih prijava protiv 23 lica zbog osnovane sumnje da su nezakonitostima pričinila materijalnu štetu Budžetu u iznosu od ukupno 223.950,13 eura.  
 
2
Crnogrski premijer na snimanju nastavka serije „Biser Bojane“ na Velikoj plaži
Serija promoviše - turistički potencijal!
    - Serija nam daje nam priliku za promociju kulturnih i turističkih potencijala Crne Gore. Ovakvi filmski poduhvati su od posebnog značaja za brendiranje naše zemlje kao filmske destinacije i za razvoj svakog vida turizma, pa i specifičnog ´filmskog turizma - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković, kojin je danas bio na snimanju nastavka serije „Biser Bojane“ na Velikoj plaži gdje je razgovarao sa glumcima i autorima serije. 
 
2
Ministar sporta i mladih na radnom doručku ugostio ambasadore zemalja EU i predstavnike međunarodnih organizacija (OEBS i UNICEF)
Najvažniji rezultati - kancelarija i zakon za mlade!
    - Otvaranje Regionalne kancelarije za mlade (lokalne kancelarije u Podgorici) koja je rezultat Berlinskog procesa, usvajanje novog Zakona o mladima, koji je stupio na snagu u maju, kao i Program koji će dodatno prepoznati i odgovoriti na potrebe mladih u Crnoj Gori - kao najvažnije aktivnosti koje je Ministarstvo sporta i mladih sprovelo u dijelu omladinske politike naveo je ministar sporta i mladih Nikola Janović, koji je na radnom doručku ugostio ambasadore zemalja EU i predstavnike međunarodnih organizacija (OEBS i UNICEF).  
 
2
Selektor ženske rukometne "A" reprezentacije Crne Gore i njen kapiten poslije žrijeba za SP u Japanu
Primarni cilj - Olimpijada!
    - Najvažnije je da podignemo naš nivo igre, da budemo na potrebnom nivou i da u svakom meču damo maksimum. Do Svjetskog prvenstva imamo i nekoliko duela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i to će biti dobre provjere. Svjetsko prvenstvo je takmičenje od izuzetnog značaja za nas zbog konačnog cilja, a to je borba za Olimpijske igre u Tokiju. Primarni cilj je, dakle, da osiguramo jedno od mjesta koja vode na kvalifikacioni turnir - naglasio je selektor ženske rukometne "A" reprezentacije Crne Gore Per Johanson poslije žrijeba za svjetsko prvenstvo u Japanu. 
 
2
Prva klasa na dobrovoljnom služenju vojnog roka okončala tromjesečnu obuku
Ugradili dio sebe - u rast i razvoj države!
       - Pokazali ste svijest i odgovornost prema svojoj državi koju zajednički stvaramo. Iskazujem svoje poštovanje i zato što ste se opredijelili da uđete u nešto nepoznato, ne samo za vas, već i za vaše komandire koji su vas obučavali - naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković na svečanostiu Centru za obuku u Danilovgradu povodom okončanae tromjesečne obuke prve klase na dobrovoljnom služenju vojnog roka.  
 
2
Zbirka poezije Željka Sekulovića sjutra pred podgoričkom publikom
Promocija prvjenca - “Treba mi riječ"!
       Podgorička promocija zbirke poezije “Treba mi riječ”, autora Željka Sekulovića, biće sjutra od 19 upriličena u u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
O prvoj Sekulović zbirci poezije, objavljenoj u izdanju CDNK iz Podgorice i OKF sa Cetinja, govoriće spisateljica Dragana Tripković (ujedno recenzentkinja zbirke), direktorica KIC “Budo Tomović” Snežana Burzan, publicistkinja i rok pjevačica Vesna Milačić Kaja, kao i profesorica i kolumnistkinja Snežana Dakić Tomanović. 
 
2
Povodom Praznika muzike
Premijerno gostuje - ferancuski džez trio!
          Povodom Praznika muzike 21.juna, KIC "Budo Tomović", u saradnji sa Francuskim institutom i Jazz Artom sjutra organizuje premijerno gostovanje francuskog džez trija pijaniste Gregorija Priva.
Renomirani džez trio pored Gregorija Priva, pijaniste i vođe ansambla, čine bubnjar Tilo Bertolo (Tilo Bertholo) i kontrabasista Kris Dženings (Chris Jennings). Koncert će od 21 održati u Velikoj sali KIC, a ulaz je besplatan.  
 
1
Službenici Centra bezbjednosti Podgorica pretresli više lokacija
Oduzeli 13 komada oružja - municiju i drogu!
Službenici Uprave policije – CB Podgorica su, preduzimajući intenzivne aktivnosti u cilju rasvijetljavanja i sprječavanja teških krivičnih djela, izvršili pretrese na više lokacija koje koriste bezbjednosno interesantna lica. Policija je pronašla i oduzela 13 komada oružja, patrone, marihuanu, kokain, ekstazi i sredstva komunikacije. Dva lica su lišena slobode dok je protiv lica koje se nalazi u ZIKS zbog drugih krivičnih djela, podnijeta krivična prijava.  
 
1
Ministarstvo kulture reagovalo na izjavu ministra kulture Srbije
Uvođenje reda - nije ugrožavanje!
    - Vlast u Crnoj Gori ne ugrožava bilo koga, a posebno ne vjerske zajednice. Jer, teško je da se ugrožavanjem može nazvati uvođenje reda, koje se odnosi na sve, a u ovom konkretnom slučaju na pitanje slobode vjeroispovijesti. Iz tog razloga, sigurni smo kako će se ministar Vukosavljević, sa kojim imamo više nego dobru saradnju, saglasiti da nije dobro kada pravne norme nadjača populizam - ukazalo je Ministarstvo kulture, reagujući na na izjavu ministra kulture Srbije. 
 
1
Predsjednik Crne Gore o donošenju novog zakona o vjerskim slobodama
Beskompromisno branimo - svoje interese!
       - Crna Gora je odlučna da rješava veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije, uzdržavajući se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese - odgvorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na interesovanje za proces donošenja novog zakona o vjerskim slobodama koje je iskazano na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori. 
 
1
Ministri Nuhodžić i Janović ugostili dječaka-heroja, Đorđa Stojovića koji je spasio druga iz nabujale Zete
Čovječnost jača - i od podivljale rijeke!
    - I zato ovaj čin sija posebnim sjajem, jer će zahvaljujući hrabrosti i prisebnosti jednog trinaestogodišnjaka dva druga i dalje dijeliti školske brige i životne probleme sa osmjehom na licu i vjerom u ljude - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je sa ministrom sporta i mladih Nikolom Janovićem ugostio dječaka-heroja Đorđa Stojovića, koji je prije nekoliko dana, žrtvujući svoj život, spasio druga koji se davio u rijeci Zeti.  
 
1
Predsjednik Crne Gore na radnom ručku ambasadora država članica EU akreditovanih u Crnoj Gori
Potreban balans - Balkana i Evrope!
       - Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ovaj region nikada neće biti stabilan bez integracije i ne može doživjeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja. Stoga je izuzetno važna buduća umješnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na poziv ambasadora Rumunije, zemlje predsjedavajuće EU, Ferdinanda Nagya, bio je gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori.  
 
1
Vlada Crne Gore pozdravlja brzo rasvjetljavanje ubistava u Herceg Novom i na Cetinju
Efikasno odgovorili - organizovanom kriminalu!
    - Rezultati policije i tužilaštva u roku od svega nekoliko dana potvrđuju sposobnost države da se efikasno obračuna sa organizovanim kriminalom - konstatovala je Vlada Crne Gore, pozdravljajući brzo rasvjetljavanje ubistava počinjenih u Herceg Novom i na Cetinju 
 
1
Vojska Crne Gore domaćin međunarodne pomorske vježbe, prvi put od kada je Crna Gora članica NATO
"Adrionlivex19" - u tri faze!
    - Vježba će imati intervidovski karakter jer će, pored pomorskih, biti angažovane i vazduhoplovne snage, a biće realizovana u tri faze - Uplovljenje brodova u luku, integracija snaga i vježbe u luci, Obuka na moru (taktičko manevrisanje, vježbe komunikacije, traganja i spašavanja, gađanja na moru, kao i postupci u operacijama pomorske blokade) i analiza vježbe i odlazak snaga - saopštilo je Ministarstvo odbrane povodom međunarodna pomorska vježbe "ADRIONLIVEX19", koja je počela danas, a čiji je domaćin Vojska Crne Gore, prvi put od kada je Crna Gora članica NATO. 
 
1
„Škole za 21. vijek“
Talentovanima omogućiti - kreativnost i inovativnost!
    - Vlada Crne Gore će nastojati da obezbijedi bolje uslove talentovanim učenicima i njihovim nastavnicima da razvijaju kreativnost i inovativne ideje pretoče u djela, kao i da sistem obrazovanja bude kompatibilan sa potrebama ekonomije 21. vijeka - kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp i direktoricom Britanskog savjeta Vanjom Madžgalj. 
 
1
Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade
Nagrade za - trojicu stvaralaca!
    - Trinaestojulska nagrada za 2019. dodijeljuje se Draganu B. Peroviću, književnom istoričaru, publicisti, za autorski TV serijal „Crnogorci sentom po svijetu“, za ciklus emisija „Istjerivač mitova“ i knjigu „ Stefan Perović Cuca - orepak bića“, profesoru dr Božidaru Šekularcu za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“ i književniku Pavlu Goranoviću za knjigu „Poezija“ - odlučio je Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade. 
 
1
KIC „Budo Tomović“ i Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo potpisali Protokol o saradnji
Saradnja počinje - “Pod sjajem zvijezda”!
    Koncert KIC pop hora “Pod sjajem zvijezda” u Sarajevu ovog ljeta, na tradicionalnom 24. renomiranom ljetnjem festivalu “Baščaršijske noći” i gostovanje programa sarajevskog BKC u KIC “Budo Tomović” na jesen - rezultat su danas potpisanog Protokala o saradnji Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ i Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo koji su potpisale direktorice Snežana Burzan i Edin Kukavica.  
 
1
Rukometašica "Budućnosti" i crnogorska reprezentativka u postavi najboljih mladih igračica svijeta
Brnovićeva - najbolji mladi pivot!
Najbolji mladi pivot svijeta u izboru sajta Handball planet je rukometašica "Budućnosti" i crnogorska reprezentativka Tatjana Brnović.
U izboru su učestovali novinari i posjetioci sajta, a Brnović je dobila najviše glasova u konkurenciji pivota i zaslužila mjesto u idealnoj postavi najboljih mladih igračica svijeta.