Brze Činjenice

2
Nova predstava "Gradskog pozorišta"
Premijerno - „Pukovnik ptica”!
       Nova predstava "Gradskog pozorišta", „Pukovnik ptica” Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića, biće sjutra od 20 premijerno izvedena u velikoj KIC "Budo Tomović".
Dramaturgiju je uradila Dragana Tripković, a uloge tumače Emir Ćatović, Branimir Popović, Jelena Simić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Goran Vujović i Branka Femić Šćekić.
Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime je kreirala Adrijana Pajić, a scenski pokret osmislio Damjan Kecojević. Prva repriza predstave je u nedjelju. 
 
2
U nastavku akcije "Klap"
Uhapšeno još - desetoro!
Još 10 osoba koje se sumnjiče da su dio kriminalne grupe, koja je navodno oštetila budžet Crne Gore za više od 3,5 miliona eura, uhapšeno je danas u nastavku akcije "Klap". 
 
2
Predstavljen Agrobudžet za 2020., koji iznosi 61 milion eura
Za agrar više - 8,3 miliona!
- Ovako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije, ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore. Zbog svega toga ovogodišnji Agrobudžet, kako je kazao, možemo s pravom nazvati domaćinski, evropski i razvojni - ukazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović predstavljajući Agrobudžet za 2020. koji iznosi 61 milion eura i veći je za 8,3 miliona nego prošle godine.  
 
2
Rekli su: crnogorski premijer Duško Marković
Neće nas pokolebati!
- Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanja po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primjenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese - poručio je crnogorski premijer Duško Marković, zamjenik predsjednik DPS, sa proširene sjednice Opštinskog odbora DPS Pljevalja. 
 
2
Predsjednik Crne Gore primio stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru
EU ostaje - prioritet državne politike!
          Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas primio stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Piculu, potvrdio je da EU ostaje osnovni prioritet državne politike u kontekstu evropeizacije društva, koja je neophodna zbog prevazilaženja posljedica zaostajanja ZB i povratka na kolosjek savremenih evropskih tokova. Predsjednik je poručio da je vrijeme da se ovaj region vrati svojoj evropskoj kući naglašavajući da nema bolje perspektive za Zapadni Balkan bez Evrope, niti bolje vizije Evrope bez njenog ujedinjenja. 
 
2
Dragan Adžić, trener rukometašica "Budućnosti", pred utakmicu sa švedskim "Savenhofom"
Znaju kako - da ih sputaju!
          - Imamo iskustva sa skandinavskim ekipama i igračice znaju kako treba igrati protiv švedskih, danskih i norveških ekipa i reprezentacija. Nadam se da će nam to pomoći i da ćemo njihovu mladost, rastrčanost i lepršavost uspjeti da dovedemo u mjeru da nam to ne pravi problem za rezultat, a da će nam puno značiti pred gostovanje prvaku Evrope, Đeru. Vjerujem u ovej projekat, djevojke i znam šta možemo da očekujemo - istakao je Dragan Adžić, trener rukometašica "Budućnosti", pred sjutrašnju utakmicu sa švedskim "Savenhofom" u prvom kolu glavne runde Lige šampioona za rukometašice. 
 
2
Košarkaši "Budućnosti Voli", bez Nikole Ivanovića, gostuju "Ciboni"
U gostima - potrošili bonuse!
             - Očekuje nas izuzetno teško gostovanje "Ciboni" u Zagrebu, što predstavlja jedan ozbiljan izazov. Mi smo u situaciji gdje već neki period u gostima ne igramo kako smo ranije igrali i kako se ostvaruju pobjede u gostima. Međutim, optimisti smo posle jedne trenažne nedelje i drugog poluvremena u meču protiv Mege. Mislim da ako budemo u tim bazičnim stvarima na visokom nivou, kao što je zatvaranje svog koša, kao što je tranziciona odbrana i odbrana jedan na jedan možemo da se nadamo pobjedi - naglasio je Petar Mijović, trener košarkaša "Budućnost Voli", pred gostovanje "Ciboni". 
 
2
Ministarstvo odbrane demantovalo pisanje pojedinih medija
Angažovanje NATO - obmana javnosti!
      - Navodi u pojedinim medijima o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se, još jednom, nastoji na flagrantan način dezinformisati i obmanuti javnost. Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim „specijalnim zadatkom“ - Ministarstvo odbrane demantovalo je pisanje pojedinih medija. 
 
2
Poruka predsjednika Crne Gore povodom međunarodne konferencije o Holokaustu u Jad Vašemu i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic-Birkenaua
Nepokolebljivi u sprečavanju - mržnje i netrpeljivosti!
             - Nepokolebljivi smo da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom djelujemo u pravcusprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti; da unapređujemoi branimo vrijednostimultietničke demokratije koje vijekovima baštini Crna Gora kao svoj najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost;i da gradimo društvo čiji građani poštuju ljudsko dostojanstvo za sve, odbacuju antisemitizam, rasizam i sve vrste predrasuda koje mogu voditi konfliktima, nasilju i genocidu - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u poruci povodom međunarodne konferencije o Holokaustu u Jad Vašemu i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic-Birkenaua. 
 
2
U prvom meču glavne runde Lige šampiona rukometašice "Budućnosti" igraju u subotu protiv "Savehofa"
U glavnu fazu - kreću pobjednički!
       - "Savehof" je mlada ekipa koja je šuterski veoma raspoložena. Moramo sa dobrom energijom da uđemo u meč, da pružimo maksimum i u odbrani i u napadu. Ne smijemo da potcijenimo nijednog igrača u bilo kojem trenutku i vjerujem da će to donijeti pozitivan rezultat. Sigurna sam da će imati veliki motiv protiv nas, neće biti lako, ali imamoo veliku šansu i moramo da je iskoristimo da krenemo pobjedom u glavnoj rundi. Nadam se da će dvorana biti ispunjena i pozivam navijače da nas podrže - pozvala je Matea Pletikosić, bek "Budućnosti" navijače na prvu utakmicu glavne runde Lige šampiona rukometašice koju crnogorske šampionke igraju u subotu - u "Bemax areni" od 19 - protiv "Savehofa".  
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju
Uvedena i lista - stečajnih upravnika!
          - Izmjene pojedinih zakonskih odredbi bile su neophodne kako bi bile stvorene pretpostavke za unapređivanje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka. U tom cilju, definisane su izmjene i dopune ovog zakonskog akta koje se odnose na preciziranje određenih normi u smislu obezbjeđivanja njihove efikasnije primjene, otklanjanja određenih slabosti koje su se pokazale u praksi i skraćenja pojedinih rokova. Značajne novine ovog zakonskog rješenja se tiču uvođenja stručnog ispita, licence i ispita provjere znanja za stečajne upravnike, koji imaju za cilj pružanje dodatnih garancija da će oni obavljati svoje dužnosti stručno i profesionalno. Dodatno, uvedena je i lista stečajnih upravnika i preciziran kriterijum za njihovo imenovanje, koji je nedostajao u važećem Zakonu - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju. 
 
2
Vaterpolo rreprezentacija Crne Gore sjutra igra protiv Mađarske u polufinalu EP
"Ajkule" žele - finale!
    - Uložili smo ogromnu energiju, koja je sve pokrila, i sada želimo da u polufinalu budemo na tom nivou i da se borimo za finale. Igrači imaju još veću vjeru u sebe, a znamo da moramo da budemo na vrhunskom nivou. Znamo šta bi trebalo da uradimo i šta da zatvorimo. Mađari, prije svega, imaju šutere kakve nema nijedna selekcija na svijetu, ali igrali smo mnogo puta sa njima. Motiv će biti veliki, ako pristup bude kao protiv Italije, u šta ne sumnjam, imaćemo šta da pokažemo - napominje Vladimir Gojković, selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore pred sjutrašnju utakmicu sa Mađarskom u polufinalu EP. 
 
2
Vanredna press konferencija lidera "DF" povodom eskalirajuće krize u crnogorskom pravosuđu
Kalkulacije i vratolomije - odlažu glavni pretres!
             - Smatramo da je neophodno da dođe do održavanja glavnog pretresa na Apelacionom sudu, ali neophodno je i da se predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović najzad oglasi i objasni javnosti zašto već mjesec ipo traju ovakve kalkulacije i ovakve vratolomije, gdje se sudije Apelacionog suda redom izuzimaju. Znači li to da će se trpiti politički pritisak ili je presuda Apelacionog suda već donesena? Treba nam zvanična informacija o sastavu vijeća, a ako u njemu budu Seka Piletić i Seka Žižić, tražićemo njihovo izuzeće - naglasio je Milan Knežević, jedaan od lidera "DF", na vanrednoj press konferenciji povodom eskalirajuće krize u crnogorskom pravosuđu.
 
 
2
Andrija Mandić, jedan od lidera "DF", o aktuelnoj situaciji
Prirodno je - da vlast odstupi!
                  - Razgovaramo često sa mitropolitom, razgovaraćemo i narednih dana, gledamo se sa našim sveštenstvom i monaštvom. To je prirodna potreba vjerujućih ljudi, jer crkva poziva na sabornost. Znamo koliko je u ovom trenutku važno da onaj koji sjedi na katedri svetog Petra Cetinjskog i koji je od stotinu hiljada ljudi prepoznat kao neko ko upravlja cijelim ovim procesom i kome sam otvoreno rekao da od njega, sa tako velikim autoritetom i sa većinskom podrškom u Crnoj Gori, zavise sva buduća ne samo vjerska nego i politička kretanja na ovom prostoru. Politika je napravila problem sa kojim se sada suočava većinska Crna Gora, pa će ga u krajnjem politika morati i da ga razriješi, ovdje u parlamentu, ili ispred njega, na velikim protestima, kao što je to bilo 1988. jer kada neko ostane u manjini, kao što je današnja vlast, onda je prirodno da ona odstupi i ustupi mjesto onome ko ima većinsku podršku u Crnoj Gori - istakao je Andrija Mandić, jedan od lidera "DF", odgovarajući na pitanje novinara o aktuelnoj situaciji.  
 
2
U borbi protiv antisemitizma
Đukanović se pridružio kampanji!
    Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pridružio se zajedničkoj kampanji u borbi protiv antisemitizma u okviru Petog svjetskog foruma "Sjećanje na holokaust, borba protiv antisemitizma".
Centralna ceremonija Svjetskog foruma biće održana sjutra kada će svi lideri biti pozvani da polože vijenac u znak sjećanja na žrtve holokausta. 
 
2
Predsjednici Crne Gore i Srbije razgovarali o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
Saglasni da - tenzije treba smiriti!
                - Đukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore obje strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među našim narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi - saop[teno je iz kabineta predsjednika Crne Gore koji se sa predsjednikom Srbije sreo u Jerusalimu. O tome je posebno bilo riječi, u kontekstu obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU i zajedničkog djelovanja prema Briselu, kao i regionalnih inicijativa za bolje povezivanje, u interesu svih zemalja regiona i bržeg napretka u procesu evropskih integracija.
Glavna tema je očekivano bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu, kojim se, kako je ponovio Đukanović, u duhu evropskih standarda u našem građanskom društvu reguliše ova materija, zamjenjujući pravni akt od prije gotovo pola vijeka. 
 
2
U prvom kolu glavne runde Lige šampiona rukometašice "Budućnosti" u subotu dočekuju "Savehof"
Pobjeda za - prvi korak ka četvrtfinalu!
    Nakon više od dva mjeseca pauze, najbolji evropski klupski rukomet vraća se u Podgoricu – rukometašice "Budućnosti" u subotu dočekuju "Savehof" u prvom kolu glavne runde Lige šampiona.
Crnogorske šampionke glavnu rundu elitnog takmičenja počinju sa četiri, dok je švedski tim prenio dva boda. “Plave’’ respektuju šampiona Švedske, ali žele pobjedu za prvi korak ka četvrtfinalu Lige šampiona. 
 
2
Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije
Premijerno - "Duga je noć"!
    Premijera radio drame “Duga je noć” biće emitovana večeras u 20 na talasima Radija Crne Gore. Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije. Kafana je prostor gdje se odvija specifičan društveni život, sa svojim posebnim pravilima i zakonitostima. 
 
2
Premijer Marković sa poslanikom EP Piculom
EU nema alternativu - za Crnu Goru!
          - Crna Gora nema alternativu kada su u pitanju evropske integracije, a na tom putu ima podršku Evropskog parlamenta, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika Evropskog parlamenta i stalnog izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule. 
 
2
Veličanstvena partija vaterpolo reprezentacije Crne Gore protiv Italije 10:8 u četvrtfinalu EP
Preko svjetskog prvaka - "ajkule" u polufinalu!
       - Vidjela se energija između igrača, vjera i kada smo primili dva-tri gola koja nije trebalo da primimo. To je presudilo, posebno u drugom poluvremenu. I kada su pravili greške, pokrivali su jedan drugog, a Dejan Lazović je bio nevjerovatan. Nemam šta pametno da kažem, čestitam momcima. Sada bi trebalo da ostanemo na zemlji. Došli smo do polufinala, ali imamo važne korake ispred nas. Momci su u procesu nekoliko godina, neki nisu igrali na velikim takmičenjima. Odlično su se uklopili, prava su grupa i zbog toga mi je puno srce. Što se tiče igre - ocijenio je Vladimir Gojković, selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore, koja je danas, u četvrtfinalu EP, savladala svjeetskog prvaka, Italiju 10:8 i plasirala se u polufinale evropskog šampionata.