Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Konferencija za medije nakon 21. sjednice Vlade Crne Gore o drugoj dionici auto-puta Mateševo – Andrijevica
Dobili grant - kao kapitalni bodžet!
       - Od EBRD konačno smo dobili informaciju sa datumima izvođenja radova i rokovima koje to treba da podrazumijeva. Zainteresovani su da za nastavak auto-puta Mateševo – Andrijevica pdobre vrlo povoljan kredit od 200 miliona eura , uz grant   EK koji bi činio 40 odsto investicije za tu dionicu i to bi trebalo da bude 200 do 250 miliona eura, tako da možete zamisliti koliki će to uticaj imati na kapitalne investicije, imajući na umu da je kapitalni budžet ove godine 240 miliona eura. Znači, od EK dobićemo grant od 200 do 250 miliona eura, zavisno od procedure koja od EBRD bude uspostavljena. Pripremali smo i opciju B da Crna Gora sopstvenim sredstvima uđe u proceduru ralizacije projekta. To smo i obezbbijedili izlaskom na londonsku berzu, gdje smo prikupili dovoljan kapital i za povrat starih dugova, kao i za kapitalne investicije za ovu godinu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.  
 
1
Vlada Crne Gore
Isvojen Agrobudžet od - 75 miliona eura!
- Uredbom o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu stvaraju uslovi za punu primjenu odredbi zakona kojima su uređene mjere agrarne politike, a u tom smislu i pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača, kooperativama saopštila je Vlada Crne Gore koja je usvojila Agrobudžet za ovu godinu, vrijedan 75,06 miliona eura.  
 
1
Potpisan finansijski sporazum između Crne Gore i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj
Za poljoprivredni razvoj - bespovratno 10 miliona $!
   - Korak ka početku implementacije projekta „Adaptacija na klimatske promjene i povećanje otpornosti u crnogorskim planinskim područjima (GORA)“. Kroz ovaj projekat Crnoj Gori su odobrena sredstva koja će biti distribuirana kroz grant podršku za poljoprivredne prizvođače kao i investicije u razvoj ruralne infrastrukture, kroz ulaganja u konkretne aktivnosti koje će pomoći poljoprivrednim proizvođačima u adaptaciji na klimatske promjene. Podrška će biti posebno usmjerena na razvoj sjevernih opština - predstavlja sporazum koji su danas potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković i direktor za životnu sredinu, klimu, rodnu i socijalnu inkluziju u Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD), Juan Carlos Mendoza. 
 
0
Ne prestaju reakcije nakon jučerašnjeg emitovanja državnih obveznica
Samo na kamatu daćemo - 380 miliona eura!
- Trošak kamate za novo zaduženje države do 2031. biće 380 miliona eura. Godišnje 54 miliona eura. Svake godine za taj novac može se izgraditi značajan broj škola, vrtića, bolnica - napomenuo je Andrija Klikovac iz DPS o najnovijem zaduženju emitovanjem državnih obveznica.

    - Vlada Milojka Spajića novim dugom od 750 miliona dolara, umjesto obećanog programa “Evropa sad 2”, sprovodi program “Zaduženje sad 2 - kazao je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar. 
 
0
Ministar ekonomije Novica Vuković o zaduženju države od 687 miliona dolara
Otvorili naše za - američko tržište!
       - Interesovanje investitora koji žele da investiraju iz svog novca u Crnu Goru je bilo ogromno. Danas je izvedena konačna kamatna stopa 5,88 odsto - gostujući u "Dnevniku2" TV CG, ministar ekonomije Novica Vuković ukazao je na detalje zaduženja od 687 miliona dolara, koje je prethodno objavio premijer Milojko Spajić.  
 
1
Komisija za rješavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“
Komisija pred izazovom - institut pred stečajem!
          Od klasičnog modela dodjele državne pomoći, preko promjene vlasničke strukture, dokapitalizacije, povećanja cijena usluga za domaće stanovništvo i njihovog usklađivanja sa tržišnim cijenama koje važe za inostrane korisnike usluga, prodaje imovine i otvaranja novih tržišta - nijedan od ovih modela sam za sebe ne rješava akutni problem u kojem se Institut trenutno nalazi konstatovala je Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“.
Ni država, kao većinski vlasnik nije ni u zakonskoj ni u finansijskoj mogućnosti da nastupi kao povjerilac koji će preuzeti sva dugovanja na sebe, uprkos činjenici da je upravo država svojim višegodišnjim nesavjesnim i neodgovornim odnosom gurala Institut do ivice ambisa i stečaja, od kojeg ga sada dijele dani ili mjeseci - konstatovala je komisija da se nalazi pred ozbiljnim izazovom. 
 
1
Predsjednice EBRD Odil Reno-Baso u prvoj posjeti našoj zemlji
Spremni da pruže zamajac - ubrzanom razvoju!
- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pruži zamajac ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore - poruka je sa sastanka premijera Milojka Spajića i predsjednice EBRD Odil Reno-Baso, koja boravi u prvoj posjeti našoj zemlji.  
 
1
Sastanak potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja sa ambasadorom Mađarske i vlasnikom kompanije 4iG
Otvoreni za - unapređenje privredne saradnje!
Povoljan poslovni investicioni ambijent u Crnoj Gori i otvorenost za unapređenje privredne saradnje između dvije zemlje, potencijale Crne Gore za nove investicije u sektorima infrastrukture i digitalizacije - istakao je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Nik Gjeloshaj na sastanku sa ambasadorom Mađarske, Józsefom Négyesijem i vlasnikom kompanije 4iG, Gellértom Jászaijem,kao i njihovim saradnicima. 
 
1
Ministarka evropskih poslova u susret Regionalnom samitu lidera o Planu rasta i konvergencije,
Vlada će iskoristiti - Plan rasta!
- Vlada Crne Gore je opredijeljena da iskoristi instrument Plan rasta za postizanje dugoročnog rasta i razvoja crnogorske privrede. U tom pravcu smo identifikovali i formulisali reformske mjere koje se odnose na poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora, digitalnu i energetsku/zelenu tranziciju i razvoj ljudskog kapitala. Osim toga, prioritet se daje reformama u okviru prvog klastera, posebno reformama u oblasti vladavine prava koje su od ključnog značaja za sprovođenje Reformske agende - kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, koja je, u susret Regionalnom samitu lidera o Planu rasta i konvergencije, koji će biti održan krajem februara u Tirani, učestvovala na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova država Zapadnog Balkana posvećenom Mapi puta i pravim akcijama u vezi sa Planom rasta. 
 
0
Najavljen prvi javni poziv kroz IPARD III program EU za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju
Gazdinstvima na raspolaganju - osam miliona!
    - Kroz prvi Javni poziv za Mjeru 7 podmjera 7.1 „Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma“, podržavaju se investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 10.000€ do 200.000€. Potencijalni korisnici moći će da apliciraju za izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje komplementarnih ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane i pića, uređenje turističke infrastrukture, izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije i nabavku opreme i uređaja za tretman otpada i prečišćavanje otpadnih voda - naglasio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković na press konferenciji u kompaniji “Šahović” d.o.o. u Tuzima, organizovanoj sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, povodom najave prvog Javnog poziva u okviru IPARD III programa za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tema prvog javnog poziva je diverzifikacija i razvoj gazdinstva sa posebnim fokusom na investicije za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu. 
 
0
Crnogorski ministri na radnom ručku ministra vanjskih poslova Republike Italije
Puna podrška - za reformski put!
             - Crna Gora može računati na punu pomoć Italije na reformskom putu, te dodali da postoji spremnost da se podijele znanja i iskustva koja bi značajno unaprijedila kvalitet reformi. Kada je riječ o pregovaračkom procesu, dodali su da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku našoj zemlji, posebno kada je riječ o poglavljima 23. i 24, te izrazili uvjerenje da će Crna Gora postati prva naredna članica Unije - saopštili su italijanski ministri na radnom ručku čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Italije Antonio Tajani, a na kojem su biliMinistar vanjskih poslova dr Filip Ivanović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i ministar pravde Andrej Milović.  
 
0
Ministarstvo finansija
Po riziku poslovanja - popravili rejting!
- Unapređenje rejtinga na OECD skali odražava poboljšanje generalne percepcije rizika jedne zemlje, uzimajući u obzir ekonomske pokazatelje, ocjenu trenutne političke stabilnosti, kao i istaknute napore u sprovođenju reformi, posebno kada je riječ o poboljšanju transparentnosti - Ministarstvo finansija saopštilo je da je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj objavila ažuriranu listu - Klasifikacije rizika zemlje, prema kojoj je rejting Crne Gore poboljšan sa kategorije sedam na kategoriju šest. 
 
0
Premijer Milojko Spajić u intervjuu za TV Crne Gore
"Evropa sad 2" počinje - isplatom penzija!
- Sređivanje poreskog sistema u kratkom roku, infrastrukture u srednjem i obrazovanja na dugi rok čine program „Evropa sad 2“, koji će početi isplatom minimalnih penzija od 450 eura. Program je predstavljen prošle godine, ko je htio da čuje, a biće jasniji primjenom fiskalnih reformi i izmjenom oko 50 zakona koja predstoji – naglasio je Milenko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore, u intervjuu za TV Crne Gore.
Premijer Milojko Spajić u susret 100 dana rada Vlade, u intervjuu za Televiziju Crne Gore, govorio je o postignutim rezultatima Vlade u prethodna tri mjeseca, rekonstrukciji Vlade, kao i šta će biti s programom Evropa sad 2.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sa guvernerom JBIC
Za ravnomjeran razvoj - veliki infrastrukturni projekti!
- Predsjednik Vlade predstavio je viziju razvoja Crne Gore guverneru JBIC Nobumitsu Hajašiju - veliki infrastrukturni projekti omogućiće da se ravnomjerno razvija, a za to su potrebni kredibilni partneri, koji imaju ogromno iskustvo u prepoznavanju uspješnih.  
 
1
Ministarstvo finansija o hedžing aranžmanu
Vlada efikasno - upravlja javnim dugom!
- Ova inicijativa rezultirala je uštedom od približno četiri miliona eura na ratama kredita po osnovu kamate, čime smo pokazali efikasno upravljanje javnim dugom, a kao rezultat ostvaruje se i smanjenjenje državnog duga u apsolutnom iznosu u eurima - poslije premijera Spajića i Ministarstvo finansija pohvalilo se da je Vlada pokazala da efikasno upravljanje javnim dugom.  
 
1
Vlada Crne Gore donijela Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2024- 2026.
Predviđan rast ekonomije - godišnje za 3,2 odsto!
          - Dokument predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi. Program ekonomskih reformi (PER) je ključni dokument ekonomske politike zemlje. S jedne strane, predstavlja instrument za planiranje ekonomske politike zemlje i upravljanje reformama, koje imaju za cilj održavanje makroekonomske stabilnosti, jačanje međunarodne konkurentnosti i poboljšanje uslova za inkluzivni rast, a, s druge strane, PER je osnovni element pristupa „fundamentalno kao prvo“ (fundamental first) u okviru pregovora Crne Gore o pristupanju EU, posebno u oblasti ispunjavanja kopenhaških ekonomskih kriterijuma - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je donijela Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2024- 2026.sa Izvještajem sa javne rasprave. Riječ je o dokumentu koji predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi.sa Izvještajem sa javne rasprave. Riječ je o dokumentu koji predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi.  
 
1
Skupština Crne Gore usvojika prijedlog Predsjednika Crne Gore
Irena Radović guvernerka Centralne banke Crne Gore!
Skupština Crne Gore je, na danas održanoj Četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2023. godini, usvojila prijedlog predsjednika Jakova Milatovića za imenovanje guvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG), čime je za tu poziciju izabrana Irena Radović- 
 
0
Crnogorski premijer razgovarao sa sa komesarom za proširenje o (ne)stavljanju Crne Gore na sivu listu
Varhelji obećao - da će pomoći!
- Rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći, da nam EK pomogne - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Milojko Spajič, poslije razgovora sa sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem uputio molbu da učini sve što je u njegovoj moći da Evropska komisija pomogne u ovoj situciji - da Crna Gora ne bude na sivoj listi FATE i MANIVAL. 
 
2
"Novogodišnja čestitka" Elektroprivrede Crne Gore
Struja od 1. - skuplja 5,63 odsto!
Struje će od 1. januara biti skuplja 5,63 odsto, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku. Prema riječima predsjednika Odbora RAE Branislava Prelevića račun za kupce s prosječnom potrošnjom električne energije biće u narednoj godini povećan 1,51 cent. Istakao je da i pored poskupljenja račun za utrošenu struju može ostati isti ukoliko građani budu racionalni u potrošnji po višoj i nižoj tarifi.
On je kazao da račun za utrošenu električnu energiju može ostati isti i pored poskupljenja od naredne godine, ukoliko građani budu vodili više računa o potrošnji u višoj i nižoj tarifi. 
 
2
O rebalansu Budžeta poslanici u Skupštini Crne Gore izjasniće se u ponedjeljak
Do kraja godine - zadužiće se još pola milijarde?!
Država se u ovoj godini može zadužiti do 600 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava, refinansiranje duga i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu, zaključenjem kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana, navodi se prijedlogu izmjena odluke o zaduživanju za ovu godinu - koje je Vlada usvojila 9. novembra. Tu će tačku, zajedno sa prijedlogom rebalansa budžeta, parlament razmatrati u ponedjeljak. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|