Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica
Viša stopa - niža dva odsto!
          - U cilju dalje finansijske konsolidacije budžeta, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Izmjenama je predviđeno da se produži primjena više poreske stope za oporezivanje ličnih primanja iznad 720 eura i za 2016., uz smanjenje više poreske stope na 11 odsto, umjesto dosadašnje od 13 odsto. U raspravi je naglašeno da Vlada, pored stabilizacije javnih prihoda, izbalansiranim pristupom čini napore ka postepenom rasterećenju privrede - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila ovaj akt.  
 
1
Vjetroelektranu na Možuri gradiće državna kompanija Republike Malte
Od temelja do struje - 24 mjeseca!
       - Ono što smo danas mogli da čujemo su direktna uvjeravanja da će radovi na terenu početi u martu sljedeće godine i da se očekuje završetak radova, odnosno da će prva struja poteći iz vjetroelektrana u periodu od 24 mjeseca poslije otpočinjanja radova. Veoma smo zadovoljni što je jedna jako relevantna kompanija iz zemlje EU našla interes da investira u energetski sektor i projekte vjetroelektrana, kao jednoj od komparativnih prednosti u Crnoj Gori - ukazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić nakon današnjeg susreta sa ministrom energetike, zdravlja i privatno-javnog partnerstva u Vladi Republike Malte Konradom Mizzijem, povodom prenosa Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane na lokalitetu Možura, između Vlade Crne Gore i kompanije „Enemalta plc“ sa Malte, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Malte.  
 
0
Povodom Doing Business izvještaja Svjetske banke za 2015., ministar održivog razvoja i turizma održao radni doručak sa medijima
Po izdavanju dozvola - napredovali 11 mjesta!
          - Crna Gora je na Doing Business listi Svjetske banke 2015. napredovala za 11 mjesta u oblasti izdavanja građevinskih dozvola zauzimajući 91. mjesto. Samo od 2013. naša zemlja je, kada je riječ o građevinskim dozvolama, napredovala sa 176. na 91. mjesto. Reforme u oblasti građevinarstva sprovode se u kontinuitetu od 2008. od usvajanja Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata - teze su na koje je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović ukazao na radnom doručku sa novinarima, povodom Doing Business izvještaja Svjetske banke za 2015. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Projekciju makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2015‐2018.
Ekonomija ostvaruje - viši rast!
       - Prema najnovijoj procjeni, crnogorska ekonomija će ove godine ostvariti viši realni rast BDP od planiranog projekcijama iz aprila (3,5 odsto), tako da bi realna stopa rasta mogla dostići 4,3 odsto. Za period od 2015‐2018. predviđa se prosječan rast BDP od 3,8 odsto - u ovoj 4,3, a u periodu od 2016. do 2018. 4,1; 4,0 i 3,0 odsto - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Projekciju makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2015‐2018. godina.  
 
2
Predstavnici Asocijacije industrijalaca provincije Breša Crnoj Gori
Za ulaganja - razne mogućnosti!
    - Crna Gora može biti dobra mogućnost za naše firme koje su industrijski vrlo različito pozicionirane i koje se bave različitim oblastima u okviru industrijske proizvodnje - rekao je danas u Podgorici Marko Bonometi, predsjednik Asocijacije industrijalaca provincije Breša, jedne od najstarijih udruženja Italije koje okuplja preko 1200 preduzeća sa preko 60.000 zaposlenih izvozi u preko 45 zemalja svijeta, koji se, tokom posjete predstavnika ove asocijacije Crnoj Gori, sastao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.  
 
1
Atlas Capital Centar večeras svečano otvoren u Podgorici
Otvorena vrata - za svjetske brendove!
          - Ovo svjedoči onome da je i u teškim vremenima, Kakve su bile vropske godine tokom prethodne decenije, moguće realizovati i ovako zahtjevne projekte, koji su zaktjevni i finansijski i arhitektonski, ali i koji uspostavljaju nove standarde i u Podgorici i u Crnoj Gori. Radujem se da smo ovaj projekat realizovali u koprodukciji domaćih i investitora iz UAE. To svjedoči da se na temelju dobrog razumijevanja, prijateljstva i saradnje između dvije države može realizovati još puno projekata koji bi doprinijeli stvaranju Crne Gore kao prestižne investicione i turističke destinacije. Sada je ovdje potrebno obezbijediti i svjetski renomirane brendove iz hotelijerstva, ugostiteljstva. Okolnst da se mogu pojaviti hotelijeri iz UAE obogatiće ponudu Podgorice - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji jje večeras, sa predsjednikom Upravnog odbora Abu Dhabi Financial Grupe Abdulhamidom Saeedom, ambasadorkom UAE u Crnoj Gori Hafsom Abdulla Mohamed Sharif Al Ulamom i izvršnim direktorom Abu Dhabi Financial Grupe Jassimom Alseddiqijem, simboličkim presijecanjem vrpce otvorio najveći i najmoderniji komercijalno-stambeno-poslovni objekat u Crnoj Gori - Atlas Capital Centar.  
 
1
Crnogorski premijer na otvaranju Crnogorske međunarodne konferencije o preduzetničkom razvoju
Recept - stvaranje, a ne očekivanje!
    - Vlada utvrđuje jasne politike i podsticaje koji će građane motivisati na rad i stvaranje, a ne na očekivanje od države da im riješi sve probleme, individualne i socijalne. Država ne smije biti prepoznata kao institucija za uhljebljenje. Socijalna pomoć mora biti izuzetak u krajnjoj nuždi. Država treba da stvori institucionalni ambijent-platformu u kojem će svaki pojedinac biti u prilici da rješava svoje probleme i unapređuje životni standard - naglasio je crnogorski premijer Milo Đukanović na otvaranju Crnogorske međunarodne konferencije o preduzetničkom razvoju: 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović otvorio Regionalnu konferenciju u Bečićima o formalizaciji neformalne ekonomije
Prvi korak - olakšati rad!
    - Iako je Crna Gora u posljednjih 10 godina učinila značajne korake u pravcu povećanja fleksibilnosti tržišta rada kroz izmjenu zakonske regulative i smanjila troškove rada i dalje je poresko opterećenje na rad od 39 odsto veće od prosjeka EU i zemalja OECD. Fleksibilno tržište rada i jednostavna regulativa, u kombinaciji sa konkurentnim poreskim stopama i pravičnom primjenom propisa inspekcijskih organa prvi je korak u prelasku neformalnog u formalni sektor - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović otvarajući Regionalnu konferenciju o formalizaciji neformalne ekonomije u Bečićima.  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju
U vinu - povjerenje i zaštita potrošača!
       - Prijedlogom zakona o vinu uređuju se pitanja koja se odnose na pravila proizvodnje i prometa vinskog grožđa i proizvoda od grožđa, vođenje evidencije u vinogradarsko-vinarskom sektoru, kontrolu kvaliteta, označavanje, nadzor i kaznene odredbe. Vlada je konstatovala da se donošenjem Zakona stvara osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta, fer konkurenciju, očuvanje povjerenja i zaštitu interesa potrošača - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. za period 1. april 2015 - 1. septembar 2015. i Prijedlog akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva u oblasti Ko
Po ulasku - EU pomaže 300 miliona!
    - Vlada je usvojila Akcioni plan za pripremu zemlje za korišćenje evropskih fondova. Narednih mjeseci bićemo u prilici da otvorimo ovo značajno poglavlje koje govori o korišćenju fondova kada zemlja uđe u EU. Radi se o značajnim sredstvima, ssada imamo na raspolaganju 40 miliona eura bespovratne pomoći koju EU daje, a nakon članstva ova pomoć biće veća šest do osam puta. Oko 300 miliona eura godišnje moćićemo da koristimo za razne projekte - naglasio je glavni pregovarač za vođenje pristupnih pregovora sa EU ambasador Aleksandar Andrija Pejović poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. za period 1. april 2015 - 1. septembar 2015. i Prijedlog akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva u oblasti Kohezione politike EU.  
 
0
Uprava za inspekcijske poslove
U Srbiju vraćeno - 20 tona krompira!
             - Uprava za inspekcijske poslove - Fitosanitarna inspekcija vratila je pošiljku merkantilnog krompira u količini od 20.500 kg, zbog prisustva štetnog organizma. Porijeklo pošiljke je Republika Srbija.
U uzorku koji je Fotosanitarna inspekcija dostavila fitosanitarnoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo hodnika ispod površine kore i jedna lutka. Oštećenja i lutka pripadaju vrsti iz familije moljaca (Geleechiidae) - saopštila je PR služba Uprave za inspekcijske poslove. 
 
0
Otvoren Prvi poziv za modularne projekte MED programa 2014-2020
Za svaki prioritet - 25 miliona!
Otvoren je Prvi poziv za modularne projekte u okviru novog Interreg MED programa 2014-2020, za prioritete 1, 2 i 3 programa. Poziv je otvoren do 2. novembra 2015. i odnosi se na sljedeće vrste projekata: studije (M1), testiranje (M2), kapitalizacija (M3), studije i testiranje (M1+2) i testiranje i kapitalizacija (M2+3).
Indikativni budžet ovog poziva je 75 miliona eura ERDF sredstava (25 miliona eura za svaki prioritet) i 3 miliona eura IPA sredstava (milion eura za svaki prioritet).  
 
0
Četrdeset crnogorskih pčelara na studijskom putovanju
Na edukaciju - krenuli u Italiju!
    Grupa od 40 crnogorskih pčelara, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i medija, krenula je danas na studijsko putovanje u Bolonju, Italija. Cilj studijskog putovanja koje zajednički organizuju Ministarstvo poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je usvajanje novih znanja neophodnih za dalje razvijanje ovog sektora poljoprivrede i edukacija pčelara. 
 
0
Potpisan ugovor o koncesiji za izvorište "Veliki Maljen" u Šavniku
Stvoreni uslovi za - još 25 radnih mjesta!
      - Dobijanjem koncesije na izvorište Veliki Maljen u Gornjoj Bukovici, opština Šavnik, Fabrika vode "Diva" dobila je mogućnost poveća sopstvene proizvodne kapcitete. Istovremeno stvoreni su uslovi za otvaranje 25 novih radnih mjesta i povećanje izvoza vode na tržišta regiona, Bliskog Istoka i Evropske unije - saopštila je PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja povodom potpisivanja ugovora o koncesiji za izvorište "Veliki Maljen" u Šavniku - na dio voda u količini od 5 litara u sekundi - koji su danas potpisali ministar poljoprivrede Petar Ivanović i vlasnik preduzeća „Ekoper” Ljubo Perišić.  
 
1
Veliki odziv za prekvalifikaciju radnika u "Akademiji Azmont"
Svima šansa - za obuku i posao!
       - Kineska kompanija poštovaće domaće zakone o radu i radnom odnosu, pa je dobra prilika da se za nova zanimanja obučavaju srednjoškolci i studenti, ali i oni kojima fali koja godina do penzije - poručila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, prilikom posjete radnicima koji se u Beranama i Bijelom Polju pripremaju za gradnju autoputa Bar-Boljare.
 
 
0
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja sa poljoprivrednicima Malesije
Iskoristiti projekte - za veći kvalitet!
       - Poljoprivrednici se trebaju pripremiti za nove projekte podrške i na vrijeme upoznati sa standardima koje treba da dostignu za unapređenje proizvodnje i osvajanje novih tržišta. Važno je da idemo dalje korak po korak, da predočimo zahtjeve koje poljoprivrednici treba da ostvare kako bi iskoristili nove projekte podrške u cilju ukrupnjavanja proizvodnje i dostizanja većeg kvaliteta proizvoda. Zadovoljan sam što se povećavaju površine koje se obrađuju, jer time stvaramo osnovu za udruživanje, bez čega teško da ćemo uspjeti da izdržimo tempo razvoja. Osim daljeg rasta primarne proizvodnje, potrebno je da poljoprivrednici iskoriste podršku preradi poljoprivrednih proizvoda, kako bi stvorili što veću vrijednost i povećali zaradu - ulazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović, koji je sa sa poljoprivrednicima Malesije razgovarao o pravcima daljeg razvoja poljoprivrede na području GO Tuzi.
 
 
2
Crnogorski premijer o dinamici pripremnih radova za izgradnju auto-puta Bar - Boljare i o ekonomskim efektima
Start uključio - svu našu operativu!
            - Početak radova je potvrdio da će u izgradnju ove dionice autoputa biti uključena praktično cijela naša građevinska operativa, i mnoge druge kompanije. Do sada ih je angažovano 9, po izboru kineskih partnera, uz prethodnu saglasnost investitora i raznih su profila: projektanske, geodetske, geotehničke, elektroinstalaterske… Ukupna vrijednost njihovih ugovora prelazi 8 miliona eura - istakao je crnogorski premijer Milo Đukanović u odgovoru na poslaničko pitanje "Kojom dinamikom napreduju pripremni radovi i kakvi su dosadašnji efekti u ovoj fazi izgradnje auto-puta?". 
 
0
Ministar ekonomije sastao se sa predstavnicima lokalne samouprave
Zajednički do - investicija i radnih mjesta!
- Sastanak sa predsjednicima i predstavnicima opština u funkciji je implementacije Uredbe o podsticaju direktnih investicija, za koju je raspisan Javni poziv 1. jula i koja predstavlja niz finansijskih podsticaja za investiranje u Crnoj Gori, posebno na sjever. Kroz direktnu komunikaciju sa opštinama dodatno uspostavljamo, definišemo i ohrabrujemo institucionalni okvir, odnosno veza između Vlade i lokalne samouprave - naglasio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić tokom današnjeg susreta sa predstavnicima lokalne samouprave.  
 
2
Ovog vikenda u "Delta City"
Dani za - vino i maslinovo ulje!
       - Firme iz klastera vina i maslinovog ulja, imaće priliku da tokom dvodnevne manifestacije prezentuju i prodaju svoje proizvode. Cilj organizovanja događaja je motivisanje firmi iz klastera da tješnje sarađuju u cilju promocije proizvoda i boljeg pozicioniranja na tržištu - saopštila je PR sluužba Ministarstva ekonomije povodom "Dana vina i maslinovog ulja", manifestacije koja će ovog vikenda biti organizovana u „Delta City“. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na "Premijerskom satu"
Razvoj koče - i partije!
- Na Vaše pitanje kako otkloniti taj problem iznijeću Vam dva moguća scenarija, makar u formi ličnog razmišljanja: prvi, da u postojećem zakonodavnom okviru Parlament napusti praksu zaustavljanja ili odlaganja Vladinih razvojnih inicijativa jer je to na štetu državnih i interesa građana Crne Gore. U Vladi smo vrlo zainteresovani za to, ne zbog svog opstanka, jer, kako vidimo, opstajemo i bez toga. Ali, mogli bi i da uradimo mnogo više u korist svih. I drugi, ukoliko Parlament ne želi da nosi odgovornost za te razvojne odluke jer u njih ne vjeruje, da promijenimo jedan broj zakonskih rješenja i da prenesemo Vladi potpunu odgovornost za donošenje takvih odluka. U Vladi smo spremni i za takvu opciju. Treći scenario je postojeći u kojem se usporavaju razvojni projekti zbog nedovoljne međuinstitucionalne saradnje djelova državne vlasti, a to je po nama izraz je neodgovornog odnosa prema ciljevima državne politike koji bi nas zajedno u Parlamentu, Vladi i drugim državnim organima morali obavezivati - odgovarajući - u sklopu "Premijerskog sata" - na pitanje "Šta Vlada Crne Gore planira da uradi da bi se otklonili razlozi za evidentan zastoj u realizaciji strateških projekata?" istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|