Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Vlada Crne Gore usvojila Studiju zemljišne politike Crne Gore
Obezbijediti sve za - održivo korišćeje!
    - Glavni ciljevi Studije zemljišne politike su kreiranje instrumenata zemljišne politike koji će omogućiti povrat i kapitalizaciju javnih investicija;
pružanje fiskalnih stimulansa kako bi se podstakle namjene za proizvodnju, turizam i poljoprivredu;
postavljanje osnova sistema za prenamjenu površina u cilju maksimizacije ekonomskih i društvenih benefita; obezbjeđenje instrumenata zemljišne politike koji će osigurati održivo korišćenje i destimulisati neodrživu upotrebu sa aspekta prostorne distribucije; jasno identifikovanje uloge privatnih inestitora i izvođača u procesu planiranja namjene površina - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas usvojila Studiju zemljišne politike Crne Gore. 
 
2
Ministar finansija protiv manje stope PDV za luksuznije hotele
Ekstra profit - za malobrojne!
    - U Crnoj Gori je u PDV režimu registrovano 2300 poreskih obveznika koji iz djelatnost ugostiteljstva, a shodno ovom članu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV koji je stupio 11.8. svega njih 10 – 15 plaćaće porez po nižoj stopi – umjesto 19 plaćaće porez po stopi sedam. Na bazi kategorizacije, jednostavno je utvrditi ko su privilegovani, koji su to hoteli sa četiri zvjezdice a sjeveru i sa pet u središnjem regionu i na primorju. Njihovi vlasnici imaće ekstra profit ne manji od 12 odsto, samo iz činjenice da će plaćati manji PDV za ugostiteljske usluge – ukazao je na press konferenciji ministar finansija Raško Konjević, koji je danas Ustavnom sudu predao sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o PDV kojim se po nižoj stopi oporezuju ugostiteljske usluge samo za hotele visoke kategorije.  
 
1
Vlada Crne Gore konstatovala da je sve spremno za potpisivaje ugovora sa A2A
Kavarić ovlašćen - da potpiše!
             - Vlada se upoznala sa uslovima za potpisivanje Akcionarskog ugovora između Države Crne Gore i A2A S.p.A, uključujući Prilog 2 – Listu ključnih menadžera, i konstatovala da su izvršene sve radnje predviđene Ugovorom, kao radnje koje moraju da se preduzmu prije dana potpisivanja, imajući u vidu da su organi Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić donijeli odgovarajuće odluke i imenovanja, te da je ugovor prihvatila Skupština Crne Gore, stekli su se svi uslovi za potpisivanje Ugovora - bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, odlučila je Vlada Crne Gore i ovlastila ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića da u ime Vlade potpiše ugovor - saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.  
 
1
Ministar poljoprivrede Budimir Mugoša o bolesti kvrgave kože goveda
Poslije vakcinacije - manje oboljelih grla!
       - Posljednji podaci pokazuju da imamo 233 slučaja bolesti kvrgave kože i svakim danom je manje pojava. Imali smo prije nekoliko dana veći broj slučajeva. To je posljedica vakcinacije. Očekujem poslije vakcinacije velikog broja grla pad broja oboljelih - istakao je ministar poljoprivrede Budimir Mugoša, gostujući u "Devniku 2" TVCG.
On je ponovio da se bolest ne prenosi na ljude i naglasio da će sva šteta koju domaćinstva trpe zbog bolesti kvrgave kože goveda biti nadoknađena 
 
1
Potpredsjednica Vlade Crne Gore Azra Jasavić u Danilovgradu
Seljaka uništava - uvoznički lobi!
- Ne možemo da podržimo neoliberalni koncept jer on nije održiv, jer stvara raslojavanje i stvara uvoznički lobi koji uništava našeg seljaka. Politika prema katunima koje sprovodi Opština Danilovgrad je dobar model koji moramo dalje razvijati i primjenjivati na sjeveru Crne Gore - poručila je Potpredsjednica Vlade Crne Gore Azra Jasavić tokom današnje posjete Danilovgradu. 
 
2
Javni dug Crne Gore 31. decembra 2015. 2.361,58 miliona eura, 65,69 odsto bruto domaćeg proizvoda
Premijer obećao - ni cent za tekuće troškove!
          - Zaključujući raspravu o javnom dugu, premijer Milo Đukanović ocijenio da sam nivo duga nije zabrinjavajući, pogotovo u kontekstu prezaduženosti mnogih država Evrope, već da je pitanje da li dug odlazi na tekuću potrošnju, što, kako je rekao, nikada nije bilo dominantno, ili na kapitalnu potrošnju. Naglasio je da će se lično pozabaviti budžetom za 2017. godinu i da neće dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent za tekuću potrošnju - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je sinoć usvojila Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2015. Na osnovu raspoloživih podataka, u izvještaju je zaključeno da neto javni dug Crne Gore na kraju 2015. godine, iznosi 2.361,58 miliona eura, što čini 65,69 odsto bruto domaćeg proizvoda. Nakon objavljivanja zvaničnih podataka Zavoda za statistiku o iznosu BDP-a, Vlada će pripremiti sanacioni plan, u cilju otklanjanja rizika od nestabilnosti javnih finansija. 
 
0
Vlada Crne Gore uutvrdila Prijedlog završnog računa budžeta za 2015.
Dug skoro - dvije trećine BDP!
       - Problem Crne Gore je što više troši nego što zarađuje i za obezbjeđivanje dinamičnog rasta potrebno je prije svega više stvarati - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Vujica Lazović govoreći o Prijedlogu završnog računa budžeta za 2015. koji je utvrđen danas i prema kojem je ukupni prihodi Budžeta za 2015. bio 2.167,34 miliona eura, dok su ukupni izdaci iznosili 2.159,69 miliona eura. Državni dug Crne Gore na dan 31.12.2015. godine iznosio je 2.276,65 miliona eura ili 63,33 odsto BDP. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Petar Ivanović sa predstavnicima firme FML iz Nikšića
Moguće da "Nika" - obnovi proizvodnju!
      - Postojeća infrastruktura u mljekari može biti dobra osnova za pokretanje prerade, ali neophodna su značajna ulaganja u objekte, opremu i standarde kako bi se proizvodili kvalitetni proizvodi - naglasili su predstavnici firme FML iz Nikšića sa kojima je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Petar Ivanović sagledao modalitete za pokretanje prerade mlijeka u mljekari “Nika". Analizirane su opcije za kupovinu fabrike i opreme, pokretanje proizvodnje, uvođenje novih tehnoloških linija i fazno povećanje asortimana proizvoda. 
 
3
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na "Premijerskom satu" o ekonomskom razvoju
Cilj je ulazak - u "top 30"!
      - Reformama za konkurentnost na putu smo ostvarivanja primarnog i strateškog cilja ekomskog razvoja, a to je ulazak Crne Gore u 30 najkonkurentnijih zemalja svijeta i povećanje kvaliteta života naših građana, mjereno povećanjem BDP per capita na 10.000 eura do 2025. godine - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, odgovarajući na "Premijerskom satu" na pitanje Zorana Jeliću Koje smjernice treba preduzeti u nastavku strukturnih reformi za postizanje primarnog ekonomskog cilja Crne Gore – povećanje konkurentnosti privrede i na koje se oblasti one odnose? 
 
2
Turistička ponuda Crne Gore predstavljena i na Beogradskom manifestu
Manifestacije i delicije privukle - sto hiljada!
         - U sklopu road show kampanje po većim gradovima Srbije, turistička ponuda Crne Gore predstavljena je i na Beogradskom manifestu na Kalemegdanu. Kroz dvije programske cjeline ,Kultur šok i "Tradicional", zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore predstavile su se lokalne turističke organizacije Herceg Novog, Tivta, Budve, Bara i Podgorice. Posebna atrakcija kampanje “Sve što ti srce poželi” bioje brendirani balon sa logom NTO iz kojeg se iz vazduha mogu posmatrati dešavanja na Manifestu. Procjena je da će ova manifestacija privući više od 100.000 posjetilaca - optimistički najavljuju iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.
 
 
2
Završena dodjela prvih 400 vaučera u projektu "1000+"
Kaća ih davala - kao golove!
Današnjim uručivanjem 166 vaučera mladim bračnim parovima, zaposlenim u javnoj upravi i ostalima u projektu 1000+ - uručivali su ih sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Zoran Tomić, predsjednik Projektnog odbora Marko Čanović, potpredsjednica Projektnog odbora Radmila Lainović i proslavljena rukometašica Katarina Bulatović - završena je dodjeja prvih 400 vaučera u projektu "1000+".
Prekjuče ih je podijeljeno isto 166, a prethodne sedmice 68 vaučera podijeljeno je prioritetnim ciljnim grupama.
Podnosioci zahtjeva koji nijesu raspoređeni na rang listu korisnika svrstani su na listu čekanja po grupama: zaposleni u javnoj upravi - 159, mladi bračni parovi do 35 godina starosti - 89 i ostali - 26.  
 
2
Svečano obilježen početak radova na najzahtjevnijem objektu na trasi prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo, auto-puta Bar - Boljare
U "Moračicu" - izliveni prvi kubici betona!
    - Kada su u pitanju ovakvi objekti, ključni na ovoj trasi dionice auto-puta, onda je ugradnja prvih kubika betona poseban događaj. Kao veoma odgovoran investitor, veoma ozbiljno i oprezno prilazimo realizaciji ovog posla. To znači da vodimo računa o svakom detalju potpuno posvećeno jer ne želimo ništa da prepustimo slučaju. Pravo je zadovoljstvo što je data saglasnost za 54 podizvođača, a tu je 68 kompanija, od kojih su 62 iz Crne Gore. Tako širok front podizvođača iz Crne Gore čini nam sigurnost da će i više od 30 odsto podizvođača biti angažovano na radovima na auto-putu. Sve to govori o odgovornosti i izboljnosti izvođača, a tako se i moramo ponašati kada je u pitanju istorijski značajan infrastrukturni objekat za Crnu Goru, vrijedan 809 miliona eura. Insistiramo na primjeni najviših evropskih standarda jer dugovječnost konstrukcije, kvalitet radova, stabilnost i bezbjednost nemaju kompromis - naglasio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović prilikom današnjeg izlivanja prvih kubika betona temeljnih jama za stope mosta "Moračica", čime je svečano obilježen početak radova na tom objektu, uz tunel Vjeternik, najzahtjevnijem na trasi prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo, auto-puta Bar - Boljare.  
 
0
„Porto Montenegro“ dobio novog vlasnika - "Investicionu korporaciju Dubai"
Nadogradnja za - prestižnu adresu!
       - „Porto Montenegro“ postavljen je na više nego dobre temelje i sada nu je bio neophodan investitor koji će obaviti veoma zahtijevnu nadogradnju koja će dodatno doprinijeti i afirmaciji „Porto Montenegra“ i crnogorskog turizma i Crne Gore kao prestižne evropske adrese. Ubijeđen sam da smo sve to dobili partnerstvom sa Investicionom korporacijom Dubai. Vlada je spremna za maksimalnu saradnju u nadogradnji ovog projekta i daje ovo tek prvi projekat koji zajedno realizujemo i da će sa stasavanjem pertnerskog povjerenja biti rođeno još mnogo novih ideja u turizmu, uslugama i drugim djelatnostima koje ćemo zajedno realizovati – istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za novinare u hotelu "Regent Porto Montenegro". 
 
0
Vlada Crne Gore ustupila “Nikšićkom mlinu” na korišćenje na 10 godina dva silosa u Spuškom mlinu
Silosi vraćeni - u funkciju!
       - Na ovaj način jačamo izvoz. Otvaranjem fabrike stočne hrane stvaramo uslove za supstuciju dijela uvoza. Podsjetiću da smo samo tokom 2015. uvezli blizu 12 miliona eura stočne hrane. To je 12 miliona eura mogućnosti. Time se ne završava čitav projekat nego se korak po korak ide na osvajanje tržišta regiona - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović koji je danas sa izvršnim direktorom Nikšićkog mlina Mitrom Jokićem potpisao ugovor o ustupanju silosa na 10 godina.  
 
2
Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Izdata dozvola - za "Vjeternik"!
   - Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je, po zahtjevu Ministarstva saobraćaja i pomorstva, građevinsku dozvolu za tunel Vjeternik, sa pripadajućim dijelom otvorene trase, autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, u skladu sa Detaljnim postornim planom za autoput Bar-Boljare - saopštilo je Odjeljenje za komunikacije i PR ovog ministarstva. 
 
2
Poreska uprava i "Microsoft Crna Gora" press konferencijom o softverskoj pirateriji obilježili Svjetski dan zaštite prava intelektualne svojine
Edukacijom i represijom protiv - "pirata"!
       - Poreska uprava je otvorena za svaki vid saradnje kojim će se unaprijediti naše interno funkcionisanje, ali i omogućiti efikasnije djelovanje na sankcionisanju nelegalnog poslovanja i efikasnijoj naplati budžetskih prihoda. Saradnja sa Microsoftom ima za cilj, prije svega, unapređenje znanja i kompetencija poreskih inspektora i ostalih poreskih službenika u oblasti prava intelektualne svojine, a samim tim za kontrolu i prepoznavanje licenciranih i nelegalnih softvera i ostalih informacionih tehnologija sa aspekta oporezivanja . istakao je Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave, koja je sa "Microsoft Crna Gora", uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i Američke privredne komore u Crnoj Gori - povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite prava intelektualne svojine - održala press konferenciju o softverskoj pirateriji.  
 
2
Položen kamen-temeljac za izgradnju prvog “One&Only” rizorta u Evropi, koji će biti sastavni dio Portonovi rizorta u Kumboru
Realizacija prvjenca - za tri cilja!
   - Kroz realizaciju projekta kakav je Portonovi mi u suštini ostvarujemo tri naša cilja. Prvi je da obezbjeđujemo građanima mogućnost zapošljavanja i to na kvalitetnim radnim mjestima. Drugo, kroz realizaciju ovakvih investicija mi dajemo snažan impuls dinamiziranju ekonomskog rasta BDP-a i stvaranju pouzdane osnove za unapređenje kvaliteta života. Kada se ovaj rizort izgradi Crna Gora dobija novi kvalitet turističke ponude, dobija novi unaprijeđeni imdži na međunarodnom tržištu - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na ceremoniji povodom zvaničnog početka radova na izgradnji prvog One&Only hotela u Evropi koji će biti sastavni dio Portonovi rizorta u Kumboru. 
 
1
Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona
Poslije rekordne - projektuju rast!
          - Prošla godina bila je rekordna godina za turizam, u 2016. projektuje se dalji rast, a očekuje se skoro potpisivanje ugovora na novom niskobužetnom aviokompanijom koja će saobraćati na realiciji Crna Gora - Italija i Crna Gora - Njemačka - saopšteno je na današnjem radnom doručku za medije povodom jučerašnje sjednice Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona. 
 
0
"MANS" podnijela Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju krivičnu prijavu zbog Solane
Za kredite - založili državno!
          - MANS je danas Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju podnio krivičnu prijavu protiv Mića Orlandića, bivšeg direktora Uprave za nekretnine i Dževdeta Čaprićija, sadašnjeg načelnika ulcinjskog katastra, Jelice Petričević, bivše zamjenice generalnog direktora Prve Banke Crne Gore, Dragana Đuranovića, službenika Crnogorske komercijalne banke (CKB), te osnivača kompanije Flash i Absolute, Veselina Barovića, Bojše Šotre, Zijada Blekića, Bećira Perazića i Vlatka Aprcovića zbog sumnje da su protivzakonito opteretili državnu imovinu ulcinjske Solane u korist dobijanja kredita za treća lica - saopšteno je iz ove NVO.  
 
0
Ministar poljoprivrede na skupu Svjetske banke u Vašingtonu predstavio rezultate projekata MIDAS I IPRAD
Za investicije - obezbijeđena 52 miliona!
    - Učešće na konferenciji dalo nam je priliku da predstavimo rezutate dva projekta koja realizujemo sa SB gotovo šest godina. To su MIDAS i IPARD like. Dobili smo i poziv da svoje iskustvo prenesemo zemljama regiona i svijeta gdje SB realizuje slične projekte. Postignuti rezultati u poljoprivredi su vidljivi i veliki broj zemalja iskazao je interesovanje da prenesemo iskustva Crne Gore - naglasio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović, koji je na poziv SB učestvovao na Trećem sastanku na visokom nivou na temu Razmjene znanja i govorio o „Povećanju produktivnosti u poljoprivredi kroz razmjenu znanja“  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|