Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Premijer Duško Marković. poslije 70 dana, ponovo nenajavljeno na gradilištu „Kolašin 1600“
Sada idu - u dobrom pravcu!
- Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da radovi dobro napreduju, da imamo dobru dinamiku i da su izvođači angažovani na ovom lokalitetu, da odgovorno i savjesno rade kako bi radovi bili dovedeni do kraja. Dakle, i kompanije Tošković, Tehnoput i konzorcijum Doppelmayr i Novi Volvoks su u punom angažmanu sa zadovoljavajućim brojem radnika i ozbiljnom mehanizacijom i rekao bih da sada stvari idu u dobrom pravcu. Naravno, ovo zadovoljstvo je samo danas. Mi ćemo preko Direkcije i nadležnog ministarstva i neposredno ja sa svojim Kabinetom i u budućnosti pratiti kako stvari napreduju - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Dušško Marković, koji je, poslije 70 dana, danas posjetio gradilište „Kolašin 1600“. 
 
1
Otvoren hotel "Chedi" na Luštici
Vizija "potopila" opstrukciju!
       - Noćas svjedočimo i pobjedi vizije nad opstrukcijom i neznanjem ali i hrabrosti investitora i njegovoj vjeri i ljubavi prema Crnoj Gori. Na ovom dijelu poluostrva nije bilo komunalne, saobraćajne niti druge infrastrukture, što ovaj projekat čini jedinom greenfield investicijom u Crnoj Gori“ – rekao je premijer Duško Marković obraćajući se okupljenima na svečanosti otvaranja Hotela Chedi – drugog hotel tog brenda u Evropi i prvog na Balkanu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući sinoć hotel "Chedi" na Luštici. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao se sa njemačkom kancelarkom u Berlinu
Berlinski proces oplemenio - evropsku viziju!
          - Dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, poslovni ambijent i veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije. Njemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i Region, dobro razumije naše potrebe i vidi neupitnu budućnost cijelog Regiona u Evropi - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na zajedničkoj konferenciji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.
Crnogorski premijer ocijenio da je Berlinski proces „oplemenio našu evropsku viziju i našu evropsku perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rješavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima.“ 
 
1
Predsjednik Crne Gore otvorio pogon "Hemomonta" za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva "SNUP"
Dobijaju i investitor - i država!
    - Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50 odsto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastavite sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući danas pogona „Hemomonta“ za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva "SNUP" u Podgorici.
Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona eura, obezbjedio je i dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejeva mjesečno.
Pozdravnu riječ crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
0
Na Samitu CEEC-Kiina u Sofiji potpisan sporazum Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Kineske razvojne banke vrijedan 19 miliona eura
Ulaganje u auto-put - sigurno!
       - Sljedeće dionice auto-puta želimo da nastavimo kroz model privatno-javnog partnerstva. Već na prethodnom samitu razgovarao sam sa predsjednikom Vlade Kine i pozvao kineske kompanije, prije svega CRBC, da iskažu interesovanje za taj model. Danas imam novi sastanak sapredsjednikom Vlade Kine, otvorićemo to pitanje. Naravno, razgovaraćemo i o drugim interesovanjima ozbiljnih kineskih kompanija koja se tiču drugih sektora, prije svega energetike i očekujem pozitivne rezultate. Što se nas tiče, u te projekte i u nastavak auto-puta ulažemo sasvim sigurno, a vidjećemo ko će nam biti partner. Do partnera dolazimo i u dijalogu i u transparentnim procedurama koje nas očekuju - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ocjenjujući uspješnim samit CEEC-Kiina u Sofiji na kojem je potpisan i sporazum Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Kineske razvojne banke vrijedan 19 miliona eura. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti
Transakcije i - izdaci za kupovinu hartija!
             U cilju daljeg unaprijeđenja budžetskog sistema i upravljanja javnim finansijama kroz usklađivanje sa međunarodno prihvaćenom metodologijom, izmjenama je definisano da se kao dio transakcija finansiranja tretiraju i izdaci za kupovinu hartija od vrijednosti. Takođe, propisuje se način utvrđivanja budžetskog suficita, odnosno deficita na način što se izdaci pored već propisanog umanjenja za otplatu glavnice u zemlji i inostranstvu po osnovu duga nastalog uzimanjem kredita ili emitovanjem hartija od vrijednosti umanjuju i za izdatke za kupovinu hartija od vrijednosti koji predstavljaju transakcije finansiranja Vlada Crne Gore danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o Završnom računu Budžeta Crne Gore za 2017.
Smanjen jaz - sa prosjekom EU!
- Fokusirajući se na održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života svih njenih građana, uspješno su sprovedene mjere za jačanje makroekonomske fiskalne i finansijske stabilnosti zemlje, kao i mjere ekonomske politike usmjerene na rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok - ocijanila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o Završnom računu Budžeta Crne Gore za 2017.
Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku u 2017. godini ostvarena je stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda od 4,4 odsto, a procjenjuje se da je BDP ostvaren u nominalnom iznosu od 4.237,00 miliona eura. 
 
0
Dodijeljena rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka
Odobrene investicije - dva miliona!
          - U Bijelom Polju su uručena rješenja za podršku za nabavku stoke, odlaganje stajnjaka i preradu za proizvođače iz te opštine, Berana i Petnjice. Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 2 miliona eura, za koju će od Ministarstva poljoprivrednici dobiti bespovratnu podršku u iznosu nešto više od milion eura. Samo iz Bijelog Polja 47 korisnika je dobilo bespovratnu podršku u iznosu od više od 225 hiljada eura - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, uručujući rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka.
- Na nivou Crne Gore stočni fond će biti uvećan za 625 grla krupne stoke i 2200 sitne, što znači da se iz godine u godinu povećava - dodao je Simović.  
 
3
Vlada Crne Gore upoznata sa kretanjem cijena naftnih derivata
Nema najava - "lančanih" poskupljenja!
- Sagledavajući poslednje poskupljenje, posebno eurodizela koje se najviše koristi u privredi, konstatovali smo, opet komunicirajući sa privredom i sa privrednim udruženjima, da u ovom trenutku nismo u kriznoj situaciji, da nema prostora za podizanje bilo kakve uzbune po pitanju trenutne cijene naftnih derivata. Posebno iz razloga što nam je i privreda, a i privredna udruženja, najavila da neće doći do povećanja niti maloprodajnih cijena, niti cijena životnih namirnica, niti cijena usluga prevoza, niti prelivanja cijene naftnih derivata na najveći broj životnih namirnica - poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, obaviještavajući javnost da je Vlada danas imala priliku da se upozna sa kretanjem cijena naftnih derivata. 
 
2
"Novi duvanski kombinat" Podgorica počeo probni rad
Planiraju izvoz - od 25 miliona!
       - Planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeće uravnoteženju našeg spoljnotrgovinskog deficita, nova fabrika pored zapošljavanja više od stotinu ljudi značajno će proširiti i mrežu kooperanata, a Vlada će nastaviti da radi na obezbjeđivanju rasta ekonomije i životnog standarda građana i otvaranju radnih mjesta - poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji je danas pustio u rad "Novi duvanski kombinat" Podgorica. 
 
1
Premijer na gradilištu auto-puta i na sastanku u CRBC
Ubrzavati realizaciju - skraćivati rokove!
- Potrebno je intenzivirati napore, u dnevnoj komunikaciji ubrzavati realizaciju i gdje je moguće skraćivati rokove kao i što prije okončati rad na poodmaklim projektima snabdijevanja Autoputa električnom energijom i vodom i izrade priključka Smokovac kako bi realizacija tih projekata mogla da počne već ovog ljeta - zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Vlade Crne Gore, kompanije CRBC kao izvođača i delegacije Monteputa, Državne komisije za reviziju i francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil & Ingenierie – geodata Engineering, kao nadzornog organa. 
 
1
Ministar finansija i direktor Svjetske banke potpisali Ugovor o finansijskom aranžmanu od 250 miliona eura
Ugovor potvrdio - kredibilitet!
             - Aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja: rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor + margina 2,95 odsto - saopštila je PR služba Ministarstva finansija povodom Ugovora o finansijskom aranžmanu od 250 miliona eura koji su danas potpisali ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas.  
 
1
Potpisan ugovor o koncesiji za izvorište Čeoče
"Bjelasica Rada" da - opet radi!
      - Ono što smo iz Vlade kazali da ćemo uraditi, uradili smo. Kazali smo da ćemo stvoriti pretpostavke za pokretanje proizvodnje, da ćemo stvoriti uslove da se ispoštuju sve zaostale obaveze prema ranijim radnicima, da ćemo stvoriti pretpostavke za nova zapošljavanja i razvoj, kako Bijelog Polja, tako i sjevera, i ukupne crnogorske ekonomije. Stvorili smo pretpostavke za novi početak, stvaranje nove dodate vrijednosti i nova radna mjesta - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, koji je daans u Bijelom Polju potpisao ugovor o koncesiji za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče, sa koncesionarom „Water Group“ d.o.o, kompanijom iz Kolašina. 
 
0
Festival investicija i nekretnina otvoren u Budvi
Ekonomija nastavlja - dinamičan rast!
- U protekloj godini obezbijedili smo dugoročnu stabilnost javnih finansija, odgovornim i odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, pažljivo vodeći računa da očuvamo razvojnu komponentu. Zahvaljujući takvoj, pažljivo kreiranoj i sprovedenoj ekonomskoj politici, ostvarili smo rast BDP-a od 4,4% - među najvećim u Evropi i stvorili uslove za ubrzanu realizaciju kapitalnih razvojnih projekata – ukazao je potpredsjdnik Vlade Crne Gore Milutin Simović otvarajući večeras u Budvi ovogodišnji Festival investicija i nekretnina (FREI – Festival of Real Estate Investments). 
 
0
Ad hoc komitet u potpunosti odbija zahtjev CEAC za poništaj ICSID arbitražne odluke u korist Crne Gore
Snosiće i - trošak Crne Gore!
Ad hoc komitet, koji je formiran pri Arbitražnom tribunalu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, donio je odluku kojom u potpunosti odbija zahtjev CEAC za poništaj ICSID arbitražne odluke koja je donijeta u korist Crne Gore u julu 2016. godine.
Ovom odlukom, ICSID arbitražna odluka protiv CEAC iz jula 2016. godine je dodatno osnažena, budući da je CEAC iscrpio sva pravna sredstva - saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću Ministarstva ekonomije. 
 
2
Skupština Crne Gore usvojila odluku o prihvatanju ugovora o izvršenju Put opcije između države Crne Gore i italijanske kompanija A2A
Država vraća - vlasnički udio!
       - Umjesto da plaćamo u narednih sedam godina po 35,7 miliona eura, stvorili smo uslove da platimo put opciju u dvije godine u četiri tranše, djelimično iz budžeta države, a djelimično iz sopstvenih sredstava EPCG, počevši od maja. To znači da bi tokom maja država sa 57,01 odsto vlasništva u EPCG, umjesto na 63 odsto došla na 70,16 odsto - objasnila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na Skupštini Crne Gore na kojoj je danas usvojila odluku o prihvatanju ugovora o izvršenju Put opcije između države Crne Gore i italijanske kompanija A2A, kada je u pitanju upravljanje Elektroprivredom.
Prema njenim riječima, država na taj način praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009., već u prvom koraku. 
 
2
„Otvoreno sa premijerom u Američkoj privrednoj komori (AmCham) u Crnoj Gori
Bolje naplaćuju - akcize na duvan!
       - Konačno smo popravili sliku kada su u pitanju akcize na duvanske proizvode. U ovom periodu od 20 dana povećani su prihodi od akciza za 13 odsto. Dakle, popravljamo onu ružnu sliku sa početka. Juče smo na sjednici vlade dogovorili, ministar finansija je dobio tu obavezu, da napravimo detaljnu analizu šta se dešava na tržištu i kakvi će biti naši odgovori u kratkom roku da eliminišemo te slabosti. Borba protiv sive ekonomije je naš ključni zadatak. Ona treba da nam omogući širenje poreske i ekonomske baze - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković privrednicima na redovnoj godišnjoj konferenciji „Otvoreno sa premijerom“ koji organizuje Američka privredna komora (AmCham) u Crnoj Gori. 
 
2
Crnogorski premijer Duško Marković na redovnoj koordinaciji sa inspekcijskim organima
Inspektori pune budžet - preko plana!
- Prihodi budžeta iz ovih izvora realizuju se od početka godine iznad plana i iznad prošlogodišnjih rezultata, te da su ukupni ekonomski rezultati dobri i da je sa nivoa Vlade u velikoj mjeri odgovoreno na izazove povećanja budžetskih prihoda - ocijenio je crnogorski premijer Duško Marković na redovnoj koordinaciji sa inspekcijskim organima. 
 
2
Privredna komora proslavlja 90 godina rada
Trajanje - dokaz vrijednosti!
- Devedeset godina trajanja je dokaz vrijednosti Privredne komore Crne Gore, jer ni u jednoj ekonomskoj zajednici i privrednom društvu ne može se dugo trajati u koliko iza toga ne stoji kvalitet. A naša Privredna komora je taj kvalitet imala u svih ovih devet decenija. Međutim, nije samo devet decenija i trajanje dokaz uspješnosti da bi ono što je Privredna komora Crne Gore za tih devet decenija činila. A činila je mnogo toga, mnogo vrijednoga i mnogo značajnog za privredu Crne Gore i činila je na način koji garantuje da će i u buduće Privredna komora kvalitetno djelovati. I to kvalitetno u svim oblastima svog djelovanja. I u odnosu na afirmaciju vrijednosti svojih članova i na afirmaciju vrijednosti ekonomije Crne Gore i na povećanje investicija u Crnoj Gori i na veći međunarodni ugled same Privredne komore i naše ekonomije - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je povodom jubileja PK CG nagrade uručio - za uspješno poslovanje dodijeljena je Tehnomax doo iz Podgorice, Nagrada za društvenu odgovornost dodijeljena je Preduzeću Cerovu doo iz Bara, Nagrada za inovativnost dodjeljena je kompaniji Mesopromet doo iz Bijelog Polja, a Nagrada za unapređenje menadžmenta dodijeljena je Dr Zoranu Vukčeviću, predsjedniku Odbora direktora IRF.  
 
1
Sajam poljoprivrede na Trgu nezavisnosti u Podgorici
U ponudi - samo domaće!
    “Domaći poljoprivredni proizvodi u turističkoj i trgovinskoj ponudi Crne Gore” tema je Sajma poljoprivrede koji u cilju promocije domaćih proizvoda i boljeg plasmana kroz trgovinsku i turističku ponudu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Glavni grad Podgorica i Montenegro biznis alijansa - a uz podršku Ministarstva ekonomije i Ministarstva održivog razvoja i turizma - organizuju danas od 11 na Trgu nezavisnosti u Podgorici.
Svoje proizvode predstaviće oko 60 učesnika, individualnih poljoprivrednih proizvođača, preduzeća iz sektora prerade i njihovih klastera, a uvertira sajmu biće “Mogućnost razvoja poljoprivrede kroz saradnju sa turističkim i trgovinskim sektorom”.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|