Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte
Odbijeni prigovori - OT Logistics!
          - Prigovori kompanije OT Logistics S.A, Poljska podnijeti protiv odluka Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima javnog tendera za privatizaciju društava „Luka Bar“ AD – Bar, br. 02-134/2 i „Montecargo“ AD – Podgorica, br. 02-135/2 od 27. aprila 2017. odbijaju se kao neosnovani - riješio je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte koji je informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sa Savjetom stranih investitora
Zajedno do - boljeg biznis ambijenta!
          - Savjet stranih investitora želi da kroz dijalog i partnerski odnos sa Vladom Crne Gore radi na unapređenju poslovnog ambijenta, stvaranje uslova za snažnije prisustvo investitora što u krajnjem vodi do rasta crnogorske ekonomije, otvaranja novih radnih mjesta i boljeg života građana - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i delegacije Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori predvođenih predsjednikom Upravnog odbora Kristofom Šenom. 
 
1
Vlada Crne Gore o stanju radova na auto-putu Bar-Boljare, dionica Smokovac – Mateševo
Put grade - planiranom dinamikom!
- Do sada je izdato 12 građevinskih dozvola za 12 od ukupno 19 pod-dionica. U toku je postupak za izdavanje jedne građevinske dozvole, a očekuje se da će postupak izdavanja preostalih dozvola biti završen tokom juna. Preostale pod-dionice u smislu izvođenja nijesu zahtjevne, traže kraće vrijeme izvođenja radova, kao i da je dinamika pojedinih vrsta radova usklađena sa ostalim pod-dionicama - izrazio je zadovoljstvo ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, a Vlada Crne Gore prihvatila je usmenu informaciju ministra saobraćaja i pomorstva o stanju radova na auto-putu Bar-Boljare, dionica Smokovac – Mateševo.  
 
0
Potpisan sporazum o donaciji kineske Vlade za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari
Čuvaju stare - grade nove mostove!
       - Dok ovih mjeseci graditelji iz Kine grade jedan novi most u Crnoj Gori, most Moračica, koji će biti graditeljski podvig i ukras auto-puta, naši prijatelji počinju projekat obnavljanja jednog starog velelepnog mosta kakav je ovaj na Đurđevića Tari. Čini mi se da to na jedan slikovit način govori o današnjoj Crnoj Gori - modernoj, evropskoj i evroatlantskoj. O Crnoj Gori koja hoće i želi da sačuva stare mostove kojima su vjekovima koračala prijateljstva, ali i Crnoj Gori koja želi i hoće da gradi nove mostove. To je interes i potreba svih građana Crne Gore koja je prepoznata u regionu po svojoj posvećenosti kada je u pitanju izgradnja mostova povjerenja i saradnje sa regionom i šire. To je ono zbog čega Crna Gora nije slučajno dobila epitet arhitekte regionalne stabilnosti - ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, koji je danas sa ambasadorom NR Kine Cui Dživeiem potpisao sporazum o donaciji kineske Vlade za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari kojim je kineska Vlada opredijelila bespovratnu pomoć od 2,65 miliona eura. 
 
0
Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podržava mlade za život na selu
Za 44 mladih poljoprivrednika - po deset hiljada!
      - Ovom mjerom dajemo značajnu podršku za mlade ljude kojima je izbor život na selu i biznis u poljoprivredi. Nijesu samo u pitanju samo 44 radna mjesta za korisnike ove podrške, već i prilika za aktivno uključivanje i članova njihovih porodica. Važno je da svi zajedno uspijemo, jer će vaši uspjesi biti ohrabrenje drugim brojnim mladim ljudima. Zato, ostaje nam da svi zasučemo rukave i da radimo, a to niko ne umije bolje od vrijednih poljoprivrednika. A ako ikome treba da damo povjerenje to su mladi ljudi - ukazao je ministar poljoprivrede i ryralnog razvoja mr Milutin Simović, dodjeljujući u Mojkovcu rješenja o podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u iznosu od 10.000 eura, sa kojima će 44 mladih krenuti u poljoprivrednu proizvodnju. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu" o prvim efektima reformskih mjera
Povećanje prihoda - ohrabruje!
       - Danas, na osnovu ažuriranih podataka mogu potvrditi da se naplata izvornih prihoda odvija u skladu sa planom. U odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, izvorni prihodi budžeta su u periodu 1. januar – 21. april 2017. godine veći za 1,1% i iznosili su 403,2 miliona eura.
Ovdje želim još da kažem da su nam na ovaj dan u aprilu mjesecu upoređujući sa istim periodom iz aprila 2016. godine prihodi veći za 11,2%. To je zaista podatak koji ohrabruje - naglasio je na "Premijerskom satu" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
Odgovore crnogorskog premijera prenosimo integralno:
 
 
2
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte
Odustali od privatizacije - „Luke Bar“!
       - Završetkom obnove željezničke infrastrukture na pruzi Bar – Podgorica – Vrbnica i dalje kroz Republiku Srbiju kao i gradnjom autoputa steći povoljniji uslovi za bolju valorizacju Luke Bar kao jednog od ključnih strateških resursa Crne Gore - ocijenio je danas Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i zadužio Tendersku komisiju da proglasi neuspjelim javni tender za privatizaciju „Luke Bar“ A.D, Bar putem prodaje 30 odsto akcija u Društvu, u vlasništvu države Crne Gore sa obrazloženjem da uprkos činjenici da je ponudu za kupovinu ponuđenih akcija dostavio kredibilni investitor iz Evropske unije – „OT Logistics S.A.“ iz Poljske, cilj privatizacije ne bi mogao biti ostvaren jer ponuda u ovom trenutku ne obezbjeđuje ono što su u državni intersi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjednosnom planu.  
 
2
Predsjednik Crne Gore uručio nagrade Privredne komore Crne Gore najuspješnijim kompanijama i pojedincima za 2016.
Nagrađeni - konstruktivni i uspješni!
- Vjerujem da će Privredna komora nastaviti onim putem kojim je do sada išla. Da će biti prepoznata po konstruktivnom djelovanju i uspjesima. Na takvo djelovanje uspjeha, u ime poštovanja svih onih u privredi Crne Gore koji su doprinijeli njenom razvoju, i naravno uz ponavljanje čestitki našim dobitnicima, iskazujem veliko poštovanje - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, uručujući anas nagrade Privredne komore Crne Gore najuspješnijim kompanijama i pojedincima za 2016. - za uspješno poslovanje dodijeljena je Centru za ekotoksikološka ispitivanja doo iz Podgorice, nagrada za društvenu odgovornost dodijeljena je Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, nagrada za inovativnost dodijeljena je Business Inteligence Consulting doo iz Podgorice i nagrada za unapređenje menadžmenta dodijeljena je Sretenu Mrvaljeviću, direktoru JU ’’Lovćen’’ Bečiće.  
 
1
Investitor Novog duvanskog kombinata najavio
Proizvodnja počinje - za dva mjeseca!
- Fabrika Novi duvanski kombinat sa najsavremenijom proizvodnom opremom, biće završena u naredna dva mjeseca, nakon čega će uslijediti proces probne proizvodnje - najavio je danas u Podgorici investitor, vlasnik kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emitara BMJ Industries FZ LLC Ahmad Bkairat. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima
Udovoljeno ugostiteljima - i turistima!
          - Predloženim odredbama stvaraju se uslovi za podršku i razvoj biznisa u ugostiteljskoj djelatnosti, posebno imajući u vidu što je od vlasnika ugostiteljskih objekata ukazano na činjenicu da zabrana korišćenja duvanskih proizvoda značajno smanjuje promet. Takođe je od udruženja poslodavaca ukazano i da ne bi bilo cjelishodno uvoditi ovakve zabrane pred turističku sezonu, jer i turisti ovakvu mogućnost prepoznaju kao povoljnost - zaključila je Vlada Crne Gore koja je utvrdila Prijedlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, kojim se omogućava vlasnicima, odnosno korisnicima ugostiteljskih objekata upotreba duvanskih proizvoda u dijelu ugostiteljskog objekta, kao i upotreba elektroakustičnih i akustičnih uređaja i nakon 24 časa za period organizovanja kulturno zabavnog programa na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz plaćanje propisane takse.  
 
0
NVO " MANS" traži da Lučka uprava povuče sa javne rasprave nacrte koncesionog akta i ugovora za privredno korišćenje Luke Bar
Vlada favorizuje - poljske investitore!
- MANS je danas Lučkoj upravi dostavio komentare na nacrte koncesionog akta i ugovora za privredno korišćenje Luke Bar i zatražio da se ova dokumenta povuku sa javne rasprave, jer sadrže niz kontroverznih i protivzakonitih odredbi kojima se na štetu države Crne Gore i njene privrede favorizuje poljska kompanija OT Logistics SA, kao potencijalni kupac barske Luke - navedeno je u saopštenju za medije ove NVO. 
 
0
Otvoren Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom
Tri miliona čekaju - 500 kandidata!
    - Budžetom Crne Gore za 2017. godinu, u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom oprijedeljeno 6 miliona eura.
Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je javni poziv za dodjelu grantova 21. marta i ukupna sredstva na raspolaganju su 3.000.000 eura. Kako je već naglašeno u javnom pozivu, očekivani rezultat je učešće najmanje 500 lica sa invaliditetom u projektima. Minimalni iznos granta je 10.000,00 eura, a maksimalni 70.000,00 eura. Napomenuću da se u ovoj godini sprovode i 30 projekata odobrenih krajem 2016. godine u visinu od skoro 1,5 miliona eura. Kroz ove projekte je uključeno 221 lice sa invaliditetom - naglasila je Edina Dešić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja,, otvarajući danas Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom.  
 
0
Poreskoj upravi predata 5.435 zahtjeva za reprogram 184.879.325,47 € poreskog duga
Već uplaćeno - 1,8 miliona!
    - Ovi poreski obveznici i svi koji se nijesu prijavili na reprogram imaju obaveze da uredno izmiruju tekuće obaveze. Sve raspoložive resurse Poreske uprave ćemo iskoristiti da ni jedan euro i ni jedan cent državnog novca odnosno novca građana Crne Gore ne bude pokriven sa jednom od operativnih mjera Poreske uprave – istakao je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, napominjući na konferenciji za medije da je do sada predato 5.435 zahtjeva za reprogram 184.879.325,47 € poreskog duga i da je već je uplaćeno više od 1,8 miliona. 
 
2
Sajam obrazovanja, poslova i praksi „Dani karijere“ otvoren u Podgoric
Do karijere - bez odustajanja!
          Porukom mlaima da „vrijedno rade i nikada ne odustaju“ potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović nekonvecionalno je danas u Podgorici otvorio Sajam obrazovanja, poslova i praksi „Dani karijere“.
On je istakao da će mladi na tom putu imati punu podršku Vlade koja, vođena istim principima, odgovorno radi na stvaranju uslova za kreiranje radnih mjesta i mogućnosti za sticanje novih znanja i vještina.  
 
1
Vlada Crne Gore donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata
Iz državnih šuma - izvoz zabranjen!
       - Izvoz iz državnih šuma je zabranjen, dok je izvoz iz privatnih šuma moguć samo uz prethodno izdato rješenje - Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.
Suočavajući se sa prekomjernim izvozom drvnih sortimenata, Vlada je kordiniranom akcijom više nadležnih institucija krajem prošle godine zaustavila ovu pojavu, a donošenjem Odluke daje se sistemski odgovor na problem koji je proizveo značajne socijalne i ekonomske posljedice u Crnoj Gori.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore posjetio gradilište tunela Klopot
Premijer impresioniran - i intezitetom i kvalitetom!
- Ne da sam zadovoljan, nego sam impresioniran - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prilikom današnje posjete gradilištu tunela Klopot na prioritetnoj dionici auto-puta i istakao da se neposredno uvjerio da su radovi na tom zahtjevnom gradilištu veoma intenzivni, da se sprovode po najvišim standardima i veoma kvalitetnom dinanikom, te da se na više od polovine dionica intenzivno radi preko 24 kilometra trase. 
 
0
„Brendiranje kroz nacionalne internet domene“
Domen .me donio - 21,5 miliona eura!
      - Internet domen .me je najbolji izvozni brend Crne Gore i jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države, koji je u prethodnih 10 godina postao simbol suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti u svijetu - kazala je savjetnica u Direktoratu za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu ekonomije Tanja Maraš. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore i delegacija MMF o mjerama fiskalne konsolidacije
Prvi koraci - ohrabruju!
- Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za 2017. i sanacionim planom predstavljaju dobar korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali potrebno je učiniti dodatne napore u toj oblasti - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.  
 
1
Predsjednik u Vlade Crne Gore u Američkoj privrednoj komori
Potrebno unaprijediti - poslovni ambijent!
- Kritike i sugestije na poslovni ambijent i blaže su u odnosu na realno stanje i treba ga unaprijediti da bi životni standard bio podignut - ukazao je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u Američkoj privrednoj komori.
On je dodao da su jačanje vladavine prava i snaženje institucija u cjelini prioriteti crnogorske vlade. 
 
0
Svjetska banka pohvalila vladine mjere fiskalne konsolidacije
Prvi koraci jačaju - fiskalnu stabilnost!
               - Naša je procjena da mjera vaše fiskalne konsolidacije treba da budu na nivou 2-3 odsto BDP svake godine u naredne tri godine - ukazala je direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin poslije sastanka sa predsjednikom Vlade Crrne Gore Duškom Markovićem i pohvalila prve korake Vlade Crne Gore u jačanju fiskalne stabilnosti i očuvanju ekonomskog rasta.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|