Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Predsjednik Crne Gore čestitao Dan Opštine Baranima i Barankama
Dobra orjentacija - privlačenje investitora!
          -Dobra je orjentacija lokalne uprave u privlačenju investitora u formiranju kancelarije za to. Mislim da će ona biti samim formiranjem novi poziv investitorima da ovdje ulažu. Rekao je da bez obzira na to što Bar i država imaju kapacitete u svojim potencijalima, u oblasti turizma, privrede i pomorstva, bez stranih investicija u tim oblastima nema razvoja i neophodno je koristiti sve ono što je investiranje stranog kapitala -istakao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je čestitao Dan Opštine Baranima i Barankama, odbornicima, predsjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku Opštine Bar.  
 
2
VLada Crne Gore usvojila Informaciju o modelu usklađivanja pezija u 2015.
Mijenjaće zakon da - ne smanje penzije!
   - Shodno finansijskim parametrima za ovu godinu, za 2015. Bilo bi negativno usklađivanje penzija, išle bi naniže. Ali, odlukom vlade, ako dođe do toga, ićiće se na izmjene Zakona o PIO, kojim bi se onemogućio negativni efekat, tako da se penzije ne bi smanjivale - istakao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković poslije današnje sjednice Vlade Crne Gore na kojoj je usvojena Informacija o modelu usklađivanja pezija u 2015.  
 
1
Ministarstvo poljoprivrede, Evropska unija i Svjetska banka kreću u novi projekat podrške crnogorskoj poljoprivredi – IPARD-like
Poljoprivrednicima nepovratno - 4.1 miliona!
    Novi projekat podrške crnogorskoj poljoprivredi – IPARD-like, ukupne vrijednosti 4,5 miliona eura, od kojih će 4,1 milion eura biti dostupno poljoprivrednim proizvođačima u vidu bespovratne podrške danas su ozvaničili ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, predstavnik Svjetske banke Mauricio Guadanji (Maurizio Guadagni) i direktor Direktorata za IPARD plaćanja Blagota Radulović. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015.
Favorizovanje razvoja - smanjenje javnog duga!
    - Izvorni prihodi Budžeta su 1,3 milijardu eura i oni čine 37,46 BDP. Rashodi su 1,5 milijardu , ili 44,11 procenata. Sa ovakvim Prijedlogom Budžeta imamo njegov deficit – bez finansiranja auto-puta – 0.84, a ranije je bio predviđen 0,82 procenta. Deficit Budžeta sa auto-putem je 6,64, što je značajno smanjeno u odnosu na prvobitno rješenje od 6.78 procenata. Plan je da se zadužimo 633.8 miliona eura, od čega dominantan dio otpada na refinansiranje dospjelih obaveza . Takođe, 206 miliona eura su potrebe za izgradnju dionice auto-puta i 29,7 miliona eura su troškovi neophodni za pokriće tekućeg budžetskog deficita. Smatramo da ćemo favorizujući razvojnu komponentu, povećavanjem nivoa BDP smanjivati učešće javnog duga, a svakako stvarati preduslove za njegovo apsolutno stvarati preduslove za njegovo smanjivanje u narednom periodu - napomenuo je ministar finansija dr Radoje Žugić poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o budžetu Crne Gore za 2015.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka Trilateralne komisije za Evropu u Beogradu
Poslije dvije recesije - potreban "elektro šok"!
    - Nažalost, poslije dvije recesije kroz koje su prošle ekoomije Zapadnog Balkana i danas kada se suočavamo sa problemom deflacije i kada smo veoma blizu i treće recesije, “pacijent na izdisaju” realna je ekonomska slika našeg regiona. Uvjeren sam da je tom pacijentu potreban elektro šok, kojeg mora obezbijediti EU, ovog puta u svojstvu lokomotive evropskog kontinenta i evropske ekonomije. Dakle, Lokomotiva mora biti zainteresovana da obezbijedi dovoljno dinamično kretanje svakog od vagona u toj kompoziciji. Zapadni Balkan startuje na to putovanje safakturom viševjekovnog ekonomskog i demokratskog zaostajanja. Zato nije dovoljno samo ponavljati floskulu “vrata su otvorena”. Mora se pomoći Zapadnom Balkanu da kroz ta vrata prođe - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka Trilateralne komisije za Evropu u Beogradu. 
 
3
Zaključen Ugovor sa kineskom Exim bankom o finansijskom aranžmanu realizacije Projekta izgradnje auto-puta Bar – Boljare, prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo
Projekat za - razvoj i konkurentnost!
       - Projekat ima određene terete prema javnim finansijama, ali ukoliko se budemo domaćinski odnosili, uspjećemo da bez posebnog tereta vraćamo kredit i na taj način da ostvarimo osnovne pravce naše ekonomske poltike koji se, prije svega, temelje na dinamičnijem ekonomskom rastu i razvoju, ali i na većem stepenu konkurentnosti naše ekonpomije - zaključio je ministar finansija Radoje Žugić povodom zaključivanja Ugovora sa kineskom Exim bankom o finansijskom aranžmanu realizacije Projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare, prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.  
 
1
Konferencija „Osiguranje u poljoprivredi“
Uzaludna "oranja" - bez osiguranja!
             - Poljoprivredna proizvodnja danas je nezamisliva bez adekvatnog osiguranja, imajući u vidu sve izraženije klimatske promjene i česte nepredvidive vremenske nepogode koje, evidentno je, pogađaju i crnogorsku poljoprivredu. Broj poljoprivrednika u Crnoj Gori, koji je iskoristio podršku Ministarstva poljoprivrede u sufinansiranju 50 odsto premija osiguranja, nije na zadovoljavajućem nivou, ali je napravljen pomak – broj zaključenih osiguranja od 2012. porastao sa 2 na 14 u ovoj godini - istaknuto je na današnjoj konferenciji „Osiguranje u poljoprivredi“, čij je cilj bio pronalaženje modaliteta koji će bolje zaštiti poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, podići standarde proizvodnje i proširiti tržišni prostor osiguravajućim kućama.  
 
2
Pozdravna riječ predsjednika Vlade Crne Gore na svečanosti u Bakuu povodom početka izgradnje Južnog gasnog koridora
Otvaranje nove - energetske perspektive!
- Crna Gora je od početka u ovom projektu. Od Memoranduma o razumijevanju u Tirani, preko prošlogodišnje Konferencije u Bakuu na kojoj je donešena odluka o realizaciji ove investicije, do današnjeg početka radova, koji čini izvjesnom budućnost gasovodaTANAP–TAP. Na njega bi se priključio Jadransko-jonski gasovod (IAP) kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku. Crnoj Gori, kao i našim susjedima, i zemljama EU, otvara se potpuno nova energetska perspektiva - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti u Bakuu povodom početka izgradnje Južnog gasnog koridora.
Pozdravnu riječ crnogorskog premijera prenosimo integralno:  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao sa predsjednikom parlamenta Republike Azerbejdžan
Nova saradnja u - infrastrukturi i energetici!
- Dvije države za kratko vrijeme, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, uspjele su da izgrade sadržajnu i kvalitetnu saradnju u nizu oblasti. Najprepoznatljivija je ona u oblasti ekonomije koja će, nakon posjete crnogorske delegacije , dobiti novi sadržaj kroz rad mješovite komisije i realizaciju novih projekata iz oblasti infrastrukture i energetike - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa predsjednikom parlamenta Republike Azerbejdžan Oktajem Asadovim. 
 
1
Crnogorski i kineski partneri zadovoljni saradnjom i spremni da je nastave
Za auto-put - bankari odobrili kredit!
       - Kineska EXIM banka prihvatila je finansiranje projekta auto-puta Bar - Boljare, dokumentacija je proslijeđena Minista,rstvu trgovine NR Kine, na finalno odobrenje - saopštili su njeni predstavnici na današnjem sastanku sa ministrom finansija dr Radojem Žugićem, ministrom pomorstva i saobraćaja Ivanom Brajovićem i predstavnicima kompanija CRBC i Poly Technologies.
Oni su se saglasili u ocijeni da je saradnja Crne Gore i NR Kine na planu realizacije pomenutih projekata uspješna i potvrdili spremnost obje strane za njenim daljim intenziviranjem.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore nakom razgovora sa najvišim azerbejdžanskim državnim predstavnicima u Bakuu
Najmarkantnije - rizort i priključenje gasovodu!
    - Ono što je najmarkantnije u toj saradnji, to su dvije krupne investicije. Jedna je izgradnja turističkog rizorta u Kumboru, koji realizuje azerbejdžanska kompanija SOCAR... Druga investicija je priključenje Crne Gore jednom velikom evropskom energetskom projektu - Transanadolijskom i Transjadranskom gasovodu, koji će imati svoj Jadransko-jonski krak i koji će obezbijediti da se i Crnoj Gori učini dostupnim gas iz Azerbejdžana - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović poslije današnjeg razgovora sa najvišim azerbejdžanskim državnim predstavnicima u Bakuu. 
 
1
Ministar saobraćaja i pomorstva razgovarao sa predstavnicima kineske Poly grupe
Bliži se - gradnja auto-puta!
    - Veoma smo veoma blizu početka izgradnje dionice Smokovac - Uvač – Mateševo, što je prioritet Vlade u ovom trenutku- naglasio je ministar saobraćaja Ivan Brajović u razgovoru sa predstavnicima kineske Poly grupe.
On je, izrazivši zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom, apostrofirao značaj dosadašnjeg partnerstva u domenu pomorskog saobraćaja, konkretno u izgradnji brodova za crnogorske kompanije. Takođe, informisao je goste o planovima za rekonstrukciju pruge Bar – Beograd i projektu izgradnje Jadransko – jonskog autoputa, kao i autoputa Bar - Boljare. 
 
1
Skupština Nacionalne turističke organizacije Crne Gore
Prihodi premašili - i projektovane!
    - Preliminarni pokazatelji govore da je u avgustu ostvaren rast u odnosu na prethodnu godinu. Finansijski pokazatelji dostupni u ovom trenutku, a to su budžetski prihodi za 8 mjeseci koji iznose 800 miliona eura, govore o rastu od 6% u odnosu na prethodnu godinu, što je više i od projektovane sume. Konačne prihode od turizma obračunaće Centralna banka Crne Gore - saopšteno je na današnjoj Skupštini Nacionalne turističke organizacije Crne Gore na kojoj su jednoglasno usvojeni Program promotivnih aktivnosti i Finansijski plan NTO za 2015. 
 
1
Potpredsjednik kineske Poli grupe razgovarao sa predsjednikom Vlade Crne Gore
Voljni da pomognu - u tri sektora!
         - Poli grupi - jednoj od najvećih kompanija u Kini - čast je da doprinse daljem razvoju u sektora saobraćajne infrastrukture i energetike, gdje je prepoznat potencijal za konstruktivnu saradnju sa crnogorskim resornim institucijama u narednom periodu - istakao je potpredsjednik Poli grupe Dai Ning u današnjem razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.  
 
1
Ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić
Klasteri - rješenje za mala i srednja preduzeća!
          - Mala i srednja preduzeća, pored velikog broja prednosti, imaju značajna ograničenja koja proizilaze upravo iz njihove veličine, a klasteri predstavljaju mogućnosti koji nude rješenje za prevazilaženje problema u poslovanju - ukazao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić na otvaranju radionice na temu finansiranja i pravnog statusa klastera u Crnoj Gori, koji je održan danas u hotelu "Podgorica".
Po njegovim riječima, osnovne prednosti koje su prepoznate u funkcionisanju malih i srednjih preduzeća, prije svega, jesu sposobnosti prilagođavanja tržišnoj tražnji. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore otvorio sportski centar na Žabljaku
Turisti dobili - razlog više za dolazak!
      - Otvaranje sportske dvorane potvrđuje pomnu brigu koju Vlada posvećuje razvoju Žabljaka. Godinama smo govorili da, pored tog puta kojeg smo izgradili, moramo da unaprijedimo društvenu infrastrukturu da bi smo pojačali razloge turista da dolaze na Žabljak. Jedan važan razlog je sportska infrastruktura. Danas imamo dvoranu, imamo je zahvaljujući vrlo izdašnoj prijateljskoj pomići, nama prijateljske Slovenije. Ja zaista koristim priliku da ovdje, pred svima vama, zahvalim ambasadoru Gašpariču kao predstavniku države Slovenije i Vlade Slovenije. Bez njihove pomoći ovo bi sve išlo mnogo sporije. Ovako smo, kao što je ambasador pomenuo, u zadnjih pet godina imali njihovu razvojnu pomoć više od osam miliona eura. Na Žabljaku samom preko tri miliona eura. Kao što vidimo, imamo i jednu ne samo modernu, nego vrlo racionalno, savremeno napravljenu dvoranu, koja će siguran sam poslužiti ne samo za unapređenje turističke ponude, nego biti impuls razvoju društvenog života na Žabljaku. Ovdje je jako važno da ovo postane zametak i novih klubova, i da kažem nekog novog takmičarskog i sportskog duha mlade generacije na Žabljaku. Nastavljamo sa tim. Čuli ste da ćemo iduće godine završiti i fudbalski teren. Dakle, stvaraju se pretpostavke za unapređenje sportskog turizma, time i ukupne turističke djelatnosti na Žabljaku - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući danas sportski centar na Žabljaku: 
 
0
Spoljnotrgovinska razmjena poljoprivrednim proizvodima za period januar-jul 2014
Izvoz hrane povećan - za 54,4 odsto!
    - Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda U prvih sedam mjeseci 2014. veći je za 54,4 odsto, ili 16,5 miliona eura, dok je uvoz veći za 3,4 odsto, ili za 8,9 miliona eura - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Značajno je povećano učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnoj spoljno-trgovinskoj razmjeni, a posebno izvoza, gdje u ukupnom izvozu poljoprivredni proizvodi učestvuju sa 26,6 odsto. Povećana je i pokrivenost uvoza izvozom. U prethodne četiri godine pokrivenost uvoza izvozom bila je ispod 12 odsto, dok je u prvih sedam mjeseci 2014. iznosila 17,3 odsto, što znači da je ostvaren rast od 5,7%. Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda veća je za 8,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Glavni partneri, kako u uvozu, tako i u izvozu, i dalje su zemlje CEFTA i EU.
 
 
2
Hotelska industrija Crne Gore od danas bogatija za hotel ''Regent Porto Montenegro'', prvi sa pet zvjezdica u Tivtu
Otvranje "Regenta" i - nove faze razvoja!
       - Otvaranjem hotela „Regent“ počinjemo novu fazu. U razvoju hotelske industrije. „Regent“ je napravio prvi korak, a ubijeđen sam da će ga slijediti ´One&Only´, novi „Aman“ u Miločeru, novi hoteli na Luštici, Dubovici i na drugim destinacijama u Boki, na primorju i u planinama. Vlada pokazuje potrebnu dozu fleksibilnosti i kreativnosti u unapređenju poslovnog ambijenta i rezultat toga je između ostaloga i ovaj hotel – naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući danas, sa investitorom Piterom Mankom, hotel ´´Regent Porto Montenegro´´, prvi sa pet zvjezdica u Tivtu. 
 
2
Sajam namještaja u Podgorici biće od 17. do 21. septembra organizovan u "Delta City"
Šansa izlagačima - da ponude i "snime"!
    - To će biti prilika za sve proizvođače i kompanije iz ovog sektora da se na kvalitetan način predstave tržištu Crne Gore, ostvare kontakte za buduću saradnju sa proizvođačima sirovine i upoznaju najnovije trendove u toj oblasti - istakao je Ivan Kentera, direktor Sajma namještaja koji će od 17. do 21. septembra, prvi put u Podgorici, biti organizovan u "Delta City".
On je dodao da je posebno zadovoljan što domaći proizvođači namještaja čine više od 80 odsto izlagača. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovao na sastanku predsjednika vlada zemalja regiona u Cavtatu
Priključak Evropi - razvojem infrastrukture!
                  - U fokusu je bila tema unaprijeđenja infrastrukture za koju su zainteresovane ove četiri – i ne samo one – zemlje u regionu, ali sve smo posmatrali u kontekstu evropske i evro-atlantske budućnosti svih država regiona. Pokušavamo da osmislimo scenario kako nadomjestiti ono dugo vrijeme naših država za onim što je evropski nivo razvoja i zbog toga smo fokusirani na ono što predstavlja važan prvi korak, važnu pretpostavku ukupnog ekonomskog i demokratskog razvoja. Za Crnu Goru nema nikakve dileme da je to razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture i u tom kontekstu jadransko-jonska auto-cesta bila je pod posebnom pažnjom našef razgovora. Apsolutno, dijelimo mišljenje da je to važan koridor, važan objekat koji bi trebalo da približi mogućnost konzumiranja svih onih evropskih dostignuća i standarda za sve građane naših država i pokušaćemo, poćev od Berlina i u redovnoj omunikaciiji sa našim evropskim partnerima to predstavimo kao važan prioritet razvoja našeg regiona. Pokušaćemo odmah da idemo korak dalje, organizacione korake koji će u finalu dovesti do realizacije ovog projekta i do stvaranja jedne važne pretpostavke boljeg korišćenja naših potencijala ekonomskog i društvenog razvoja - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović poslije današnjeg razgovora sa predsjednikom Vlade Hrvatske Zoranom Milanovićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i albanskim premijerom Endijem Ramom. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|