Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Predsjedništvo "Socijaldemokrata Crne Gore" o daljem razvoju "Aerodroma Crne Gore"
Koncesije nepovoljne - uzlet uz kredit!
- Bilo je za očekivati da će, osim koncesionog modela, Ministartsvo prezentirati i alternativne modele daljeg razvoja Aerodroma, kako bi se kroz jasnu komparaciju pokazalo koji je optimalan. Međutim, kako se to nažalost nije desilo, Socijaldemokrate su uradile ozbiljnu finansijsku analizu koja kroz 9 scenarija pokazuje da Aerodromi CG mogu sami da uzmu kredit, investiraju 105 miliona eura na oba aerodroma za izgradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, uredno vraćaju kredit i da u narednih 25 godina po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do 700 miliona; od poreza na dobit država će prihodovati od 40 do 100 miliona eura i još oko 100 miliona eura od drugih poreza, doprinosa i raznih taksi - naglasio je Ivan Brajović, predsjednik "Socijaldemokrata Crne Gore", poslije današnje sjednice Predsjedništva ove partije na kojoj je razmatrano pitanje pitanja daljeg razvoja "Aerodroma Crne Gore". 
 
0
Premijer Marković primio Franka Hemskerka
Svjetska banka podržava - koncesiju aerodroma!
    - Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati za gradnju škola, na primjer – ukazao je izvršni direktor u Odboru Svjetske banke Frank Hemskerk u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.
On je iskazao puno podršku Svjetske banke Vladi Crne Gore pri čemu je posebno naglasio podršku Vladinom modelu valorizacije naših aerodroma. Naglasio je da njegovo iskustvo kao ministra turizma Holandije pokazuje da je rast prometa na aerodromima jedan od ključnih preduslova snaženja turističkih djelatnosti i povećanja prihoda kao i dostupnosti zemlje. 
 
0
Izraz brige prema penzionerima i farmerima
Otkup jagnjadi - početi što prije!
- Organizovani otkup jagnjadi - kao izraz brige prema potrebama penzionera da pod povoljnim uslovima obezbijede kvalitetan proizvod, a, istovremeno, pomogne farmerima u rješavanju tržišnih viškova u svojoj proizvodnji - treba početi što prije - zaključeno je na današnjem sastanku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO koji je inicirao Savez penzionera Crne Gore.  
 
0
Premijeri Crne Gore i Bugarske
Odnose oplemeniti - ekonomskom saradnjom!
- Odnosi dviju država prijateljski su i sadržajni, produbljeni podrškom Bugarske našim evropskim i evroatlantskim integracijama, te da obje strane vide mogućnost snažnije ekonomske saradnje - naglasili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i premijer Bugarske Bojko Borisov na zajedničkoj press konferenciji. 
 
0
Crnogorski premijer o valorizaciji aerodroma
Koncesija neophodna - zbog ekonomije!
- Što se tiće valorizacije Aerodromi Crne Gore ne bih se bavio komentarima mendaždmenta u "Aerodromima CG". Njihov posao je da upravljaju aerodromima dok imaju mandat. Vlada se opredijelila da aerodrome valorizuje putem koncesije jer je to neophodno jer su sada crnogorski aerodromi usko grlo za ubrzano rast turizma i cijele ekonomije. Dakle, mi ne valorizujemo aerodrome samo zbog turizma nego i zbog potreba cijele ekonomije - odgovorio je novinarima premijer Duško Marković, napominjući da Crna Gora ne prodaje aerodrome, kako to tvrde protivnici valorizacije aerodroma, već ih daje u koncesiju. 
 
3
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja
Vraćeno hiljadu tona - razne vrste hrane!
- Samo ove godine, od januara do juče, prilikom kontrole uvozne hrane, zaustavljeno je 97 pošiljki, što je 1.000 tona razne vrste hrane koja je vraćena jer nije odgovarala standardma kvaliteta i bezbjednosti. Time smo zaštitili zdravlja stanovnika i turista - ukazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na otvaranju „Veterinarskih dana 2018“ u Beranama.  
 
2
Proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje
Više zasijali - 72 hektara!
- Kao jedan od rezultata, zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2017. godine pod povrćem je zasijano 568ha, dok je u 2018. godini zasijano 640ha. Posebno ohrabrenje je što je na sjeveru zabilježen rast od 35 odsto zasijanih površina obuhvaćenih podrškom. U centralnom dijelu Crne Gore rast je na nivou 15 odsto - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ukazujući da su kroz javni poziv iz Agrobudžeta, proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje. Od Ministarstva dobili su bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura. 
 
2
Crnogorski premijer nenajavljeno pposjetio još četiri gradilišta u sjevernom regionu
Ima problema - od pripreme projekta!
- Radovi tamo ne idu zadovoljavajućom dinamikom. Postoje ozbiljni problemi koji su izgleda uzrokovani u samim fazama pripreme projekta – u fazama projektovanja, revizije i nadzora - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na putu ka Katunu Žarski, jednom od četiri gradilišta u sjevernom regionu koja je danas nenajavljeno posjetio. 
 
2
Premijer Duško Marković. poslije 70 dana, ponovo nenajavljeno na gradilištu „Kolašin 1600“
Sada idu - u dobrom pravcu!
- Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da radovi dobro napreduju, da imamo dobru dinamiku i da su izvođači angažovani na ovom lokalitetu, da odgovorno i savjesno rade kako bi radovi bili dovedeni do kraja. Dakle, i kompanije Tošković, Tehnoput i konzorcijum Doppelmayr i Novi Volvoks su u punom angažmanu sa zadovoljavajućim brojem radnika i ozbiljnom mehanizacijom i rekao bih da sada stvari idu u dobrom pravcu. Naravno, ovo zadovoljstvo je samo danas. Mi ćemo preko Direkcije i nadležnog ministarstva i neposredno ja sa svojim Kabinetom i u budućnosti pratiti kako stvari napreduju - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Dušško Marković, koji je, poslije 70 dana, danas posjetio gradilište „Kolašin 1600“. 
 
1
Otvoren hotel "Chedi" na Luštici
Vizija "potopila" opstrukciju!
       - Noćas svjedočimo i pobjedi vizije nad opstrukcijom i neznanjem ali i hrabrosti investitora i njegovoj vjeri i ljubavi prema Crnoj Gori. Na ovom dijelu poluostrva nije bilo komunalne, saobraćajne niti druge infrastrukture, što ovaj projekat čini jedinom greenfield investicijom u Crnoj Gori“ – rekao je premijer Duško Marković obraćajući se okupljenima na svečanosti otvaranja Hotela Chedi – drugog hotel tog brenda u Evropi i prvog na Balkanu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući sinoć hotel "Chedi" na Luštici. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao se sa njemačkom kancelarkom u Berlinu
Berlinski proces oplemenio - evropsku viziju!
          - Dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, poslovni ambijent i veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije. Njemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i Region, dobro razumije naše potrebe i vidi neupitnu budućnost cijelog Regiona u Evropi - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na zajedničkoj konferenciji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.
Crnogorski premijer ocijenio da je Berlinski proces „oplemenio našu evropsku viziju i našu evropsku perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rješavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima.“ 
 
1
Predsjednik Crne Gore otvorio pogon "Hemomonta" za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva "SNUP"
Dobijaju i investitor - i država!
    - Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50 odsto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastavite sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući danas pogona „Hemomonta“ za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva "SNUP" u Podgorici.
Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona eura, obezbjedio je i dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejeva mjesečno.
Pozdravnu riječ crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
0
Na Samitu CEEC-Kiina u Sofiji potpisan sporazum Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Kineske razvojne banke vrijedan 19 miliona eura
Ulaganje u auto-put - sigurno!
       - Sljedeće dionice auto-puta želimo da nastavimo kroz model privatno-javnog partnerstva. Već na prethodnom samitu razgovarao sam sa predsjednikom Vlade Kine i pozvao kineske kompanije, prije svega CRBC, da iskažu interesovanje za taj model. Danas imam novi sastanak sapredsjednikom Vlade Kine, otvorićemo to pitanje. Naravno, razgovaraćemo i o drugim interesovanjima ozbiljnih kineskih kompanija koja se tiču drugih sektora, prije svega energetike i očekujem pozitivne rezultate. Što se nas tiče, u te projekte i u nastavak auto-puta ulažemo sasvim sigurno, a vidjećemo ko će nam biti partner. Do partnera dolazimo i u dijalogu i u transparentnim procedurama koje nas očekuju - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ocjenjujući uspješnim samit CEEC-Kiina u Sofiji na kojem je potpisan i sporazum Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Kineske razvojne banke vrijedan 19 miliona eura. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti
Transakcije i - izdaci za kupovinu hartija!
             U cilju daljeg unaprijeđenja budžetskog sistema i upravljanja javnim finansijama kroz usklađivanje sa međunarodno prihvaćenom metodologijom, izmjenama je definisano da se kao dio transakcija finansiranja tretiraju i izdaci za kupovinu hartija od vrijednosti. Takođe, propisuje se način utvrđivanja budžetskog suficita, odnosno deficita na način što se izdaci pored već propisanog umanjenja za otplatu glavnice u zemlji i inostranstvu po osnovu duga nastalog uzimanjem kredita ili emitovanjem hartija od vrijednosti umanjuju i za izdatke za kupovinu hartija od vrijednosti koji predstavljaju transakcije finansiranja Vlada Crne Gore danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o Završnom računu Budžeta Crne Gore za 2017.
Smanjen jaz - sa prosjekom EU!
- Fokusirajući se na održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života svih njenih građana, uspješno su sprovedene mjere za jačanje makroekonomske fiskalne i finansijske stabilnosti zemlje, kao i mjere ekonomske politike usmjerene na rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok - ocijanila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o Završnom računu Budžeta Crne Gore za 2017.
Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku u 2017. godini ostvarena je stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda od 4,4 odsto, a procjenjuje se da je BDP ostvaren u nominalnom iznosu od 4.237,00 miliona eura. 
 
0
Dodijeljena rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka
Odobrene investicije - dva miliona!
          - U Bijelom Polju su uručena rješenja za podršku za nabavku stoke, odlaganje stajnjaka i preradu za proizvođače iz te opštine, Berana i Petnjice. Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 2 miliona eura, za koju će od Ministarstva poljoprivrednici dobiti bespovratnu podršku u iznosu nešto više od milion eura. Samo iz Bijelog Polja 47 korisnika je dobilo bespovratnu podršku u iznosu od više od 225 hiljada eura - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, uručujući rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka.
- Na nivou Crne Gore stočni fond će biti uvećan za 625 grla krupne stoke i 2200 sitne, što znači da se iz godine u godinu povećava - dodao je Simović.  
 
3
Vlada Crne Gore upoznata sa kretanjem cijena naftnih derivata
Nema najava - "lančanih" poskupljenja!
- Sagledavajući poslednje poskupljenje, posebno eurodizela koje se najviše koristi u privredi, konstatovali smo, opet komunicirajući sa privredom i sa privrednim udruženjima, da u ovom trenutku nismo u kriznoj situaciji, da nema prostora za podizanje bilo kakve uzbune po pitanju trenutne cijene naftnih derivata. Posebno iz razloga što nam je i privreda, a i privredna udruženja, najavila da neće doći do povećanja niti maloprodajnih cijena, niti cijena životnih namirnica, niti cijena usluga prevoza, niti prelivanja cijene naftnih derivata na najveći broj životnih namirnica - poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, obaviještavajući javnost da je Vlada danas imala priliku da se upozna sa kretanjem cijena naftnih derivata. 
 
2
"Novi duvanski kombinat" Podgorica počeo probni rad
Planiraju izvoz - od 25 miliona!
       - Planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeće uravnoteženju našeg spoljnotrgovinskog deficita, nova fabrika pored zapošljavanja više od stotinu ljudi značajno će proširiti i mrežu kooperanata, a Vlada će nastaviti da radi na obezbjeđivanju rasta ekonomije i životnog standarda građana i otvaranju radnih mjesta - poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji je danas pustio u rad "Novi duvanski kombinat" Podgorica. 
 
1
Premijer na gradilištu auto-puta i na sastanku u CRBC
Ubrzavati realizaciju - skraćivati rokove!
- Potrebno je intenzivirati napore, u dnevnoj komunikaciji ubrzavati realizaciju i gdje je moguće skraćivati rokove kao i što prije okončati rad na poodmaklim projektima snabdijevanja Autoputa električnom energijom i vodom i izrade priključka Smokovac kako bi realizacija tih projekata mogla da počne već ovog ljeta - zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Vlade Crne Gore, kompanije CRBC kao izvođača i delegacije Monteputa, Državne komisije za reviziju i francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil & Ingenierie – geodata Engineering, kao nadzornog organa. 
 
1
Ministar finansija i direktor Svjetske banke potpisali Ugovor o finansijskom aranžmanu od 250 miliona eura
Ugovor potvrdio - kredibilitet!
             - Aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja: rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor + margina 2,95 odsto - saopštila je PR služba Ministarstva finansija povodom Ugovora o finansijskom aranžmanu od 250 miliona eura koji su danas potpisali ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|