Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Predsjednik Vlade Crne Gore primio predstavnike kompanije 32Group
Interesuju ih ulaganja - u Ulcinj i sport!
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je predstavnike kompanije 32Group, sa sjedištem u Dubaiju, - na čelu sa predsjednikom i izvršnim direktorom Grupe Madžidom Pišjarom - koja je zainteresovana za investicije u turizam, prvenstveno u Ulcinju i za organizaciju velikih sportskih manifestacija u Crnoj Gori. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Platformu za učešće predsjednika na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma
Premijer učestvuje - prvi put!
Premijer Duško Marković će na poziv osnivača i izvršnog direktora Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba, učestvovati na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma što je prvi put da predsjednik Vlade Crne Gore učestvuje u toj funkciji na ovom skupu koji okuplja najistaknutije ljude iz poslovnog svijeta, ekonomije, politike, akademske zajednice i civilnog društva na globalnom nivou.
   Platformu za učešće predsjednika na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma utvrdila je danas Vlada Crne Gore. 
 
0
Crnogorski premijer o planovima Vlade za izgradnju II bloka Termoelektrane Pljevlja
Imamo nteresovanja - kredibilnih partnera!
- Ne tražimo partnera ni kada je u pitanju II blok ni Elektroprivreda. Mi imamo ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera, pažljivo sagledavamo svako interesovanje i verujem da ćemo već u prvom kvartalu imati ozbiljne i snažne i primjenljive odluke u smislu i gradnje II bloka i rekonstrukcije Prvog bloka i naravno, moguće i novog partnera u Elektroprivredi, ali sa jasnim ciljem da će Crna Gora poslije duže vremena imati značajno većinsko vlasništvo u Elaktroprivredi i na taj način omogućiti da kvalitetnije kreiramo razvojne politike u energetici - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Duško Marković u Bijelom Polju. 
 
0
Predsjednik Crne Gore o većoj stopi PDV i povećanju cijena, goriva, struje...
Trgovci da - žrtvuju maržu!
- Apelujem na sve one koji se bave trgovinom da na račun kvaliteta života građana svoju trgovačku maržu žrtvuju u onom omjeru u kome povećanje cijene imputa maloprodajne možda košta građane. Svima je nama najvažnije da građani žive kvalitetno. Vjerujem da će se uložiti napor da se ne povećavaju maloprodajne cijene iako su očigledno imputi za maloprodajne cijene se povećali. Jer kao što znate kad se ti imputi smanjuju te se cijene ne smanjuju. Tako da vjerujem da će negdje u trgovačkoj marži može naći prostora da se ne povećavaju cijene. Veoma bi se radovao i poštovao napor svih onih u maloprodajnoj mreži da žrtvuju nešto svog za kvalitet života građana i očuvanja cijena - istakao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, odgovarajući na pitanje o većoj stopi PDV i povećanju cijena, goriva, struje... 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu prazničnoj "Pobjedi" o izgradnji auto-puta
"Nevjerne Tome" vide - grandiozni poduhvat!
- Izuzetno sam zadovoljan dinamikom izgradnje prioritetne dionice autoputa. Radovi se odvijaju na cijeloj trasi, probijeno je više tunelskih cijevi, svaki građanin kada prođe Bioče može se uvjeriti u fascinantne gabarite najvećeg pojedinačnog objekta – Mosta „Moračica". Sada više ne govorimo samo o projektu, jer se nazire izgled ove buduće crnogorske žile kucavice - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu prazničnoj "Pobjedi" i ocijenio:
- Igrom slučaja jedan od vazdušnih koridora ka Podgorici vodi upravo iznad gradilišta autoputa tako da se sada i doslovno „iz aviona“ vidi ovaj naš grandiozni poduhvat. I najveće nevjerne Tome mogu lično da se uvjere da je autoput stvarnost. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Pravcie razvoja za period 2018 - 2021.
Cilj je - bolji kvalitet života!
- Pravcima razvoja utvrđen je strateški cilj razvoja Crne Gore, a to je povećanje kvaliteta života građana u dugom roku. Formalno su utvrđena četiri prioritetna sektora razvoja, a to su turizam, energetika, poljoprivreda i preprađivačka industrija i identifikovano je devetnaest oblasti politika za koje su utvrđeni prioriteti, predložene investicije i razvojne mjere - istakla je generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija Iva Vuković o Pravcima razvoja za period 2018 - 2021., koje je danas usvojila Vlada Crne Gore. 
 
2
Upravljački komitet Projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja odlučio da okonča saradnju sa kompanijom "Škoda Praha"
Partner bez - modela finansiranja!
- Nemogućnost realizacije Projekta u skladu sa potpisanim ugovorima 29. septembra prošle godine od strane kompanije Škode Praha, tj. činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja Projekta. Uprkos značajnim naporima koji su predstavnici oba pregovaračka tima uložili u proteklom periodu nije postignut dogovor oko zadovoljavajuće strukture realizacije Projekta - obrazložio je Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore Ivan Mrvaljević razloge za odluku Upravljačkog komiteta Projekta izgradnje Bloka II TE Pljevlja da okonča saradnju sa na ovom projektu češkom kompanijom "Škoda Praha". 
 
1
Dodjeljene nagrade "Wild Beauty Award 2017"
U rekordnoj godini - "Maestral" maestralno!
       - I ove godine me raduje da smo turističke nagrade godine dodijelili u godini koja je turistički bila rekordna. Ponoviću takođe prognozu koju sam stalno ponavljao da će naredne godina biti još bolja. U ovoj godini za devet mjeseci imali smo ostvaren prihod koji je veći od prošle godine koja je bila rekordna. Ono što je najava naredne godine garantuje da će ona biti još bolja. Iz godine u godini 13 puta smo davali ovakvu konstataciju i jednako toliko ovakvu prognozu. Zašto? Zato što smo imali kvalitetnu politiku u turizmu. Povećavali smo nivo turističke infrastrukture, Crnu Goru činili dostupnijom, kvalitetnije je promovisali - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, pod čijim je pokroviteljstvom Nacionalna turistička organizacija sinoć u hotelu "Hilton" dodjelila nagrade "Wild Beauty Award 2017". 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017.
Višak daju - gdje je najpotrebnije!
- Napori Vlade i Ministarstva finansija doveli su do rezultata na koje možemo biti ponosni, u državnu kasu je uloženo više novca – projekcije ukazuju na oko 90 miliona eura do kraja godine, dok je iz državne kase potrošeno manje nego u prethodnom periodu, što je stvorilo priliku da na kraju godine dodatna sredstva budu upućena tamo gdje su ona najpotrebnija - ukazao je ministar finansija Darko Radunović obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2017. koji je danas utvrdila Vlada Crne Gore i kojim su izvorni prihodi i ukupni planirani izdaci budžeta povećani za 9,5 miliona eura, te je planirani nivo deficita budžeta ostao nepromijenjen.
Predsjedavajući Milutin Simović, zaključujući raspravu, istakao je da Vlada rebalansom izdvaja tek deseti dio uvećanih prihoda kako bi ga državno odgovorno i domaćinski usmjerila na izmirenje već stvorenih odnosno prispjelih obaveza. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila informaciju o kreditnom zaduženju kod EBRD
Za rekonstrukciju puteva - 40 miliona!
       - Ovim Projektom planirana je rekonstrukcija dionice puta u dužini oko 20 km između Rožaja i Špiljana, rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 16 km, između Tivta i plaže Jaz, kao i rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, u dužini od oko 15.5 km, između Podgorice i Danilovgrada. Ukupna vrijednost Projekta je 52,05 miliona eura, od čega je iznos od 40 miliona eura obezbjeđen kreditnim aranžmanom sa EBRD, dok će preostala sredstva biti obezbjeđena iz donacije EBRD, u iznosu od 1,015 miliona i učešćem Vlade od 11,03 miliona eura - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura i dala saglasnost na Nacrt ugovora. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore sa predstavnicima inostrane poslovne zajednice
Uprkos destrukciji - rezultati izuzetni!
- Mjere ekonomske politike u proteklih godinu dana dale su izuzetne rezultate na ekonomskom i razvojnom planu, ostvarene su u specifičnom političkom ambijentu nenaklonjenom Vladi koji su obilježile destrukcija i namjera kompromitacije svake pozitivne politike i rezultata Vlade - istakao je crnogorski premijer na današnjem sastanku sa predstavnicima inostrane poslovne zajednice.  
 
1
Predstavljen Prijedlog Zakona o Budžetu za 2018. koji je usvojila Vlada Crne Gore
Kasu kreirali - ohrabreni postignutim!
    - Budžet za narednu godinu donosimo nakon prve godine sprovođenja finansijske konsolidacije i ostvarenih ohrabrujućih rezultata na unapređenju stabilnosti finansijskog sektora, i ostvarenog značajnog rasta naše ekonomije – istakao je potredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na današnoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen Prijedlog Zakona o Budžetu za 2018. koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela Uredba o kriterijumima za stavljanje odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekovakriterijumima za stavljanje odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekova
Izmjene obezbjeđuju - dostupnije ljekove!
- Uredbom se precizira cijena ljekova koji se već nalaze na Listi, kao i ljekova koji se prvi put stavlja na Listu. Izmjenama se obezbjeđuje bolja dostupnost kvalitetnih i bezbjednih ljekova i mogućnost osiguranika da bira lijek koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova ili lijek koji je terapijska paralela i nalazi se na doplatnoj listi ljekova, uz smanjenje učešća osiguranika u troškovima liječenja. U skladu sa tim, propisuje sa da cijena lijeka koji se nalazi na doplatnoj listi ljekova ne može da bude veća od 5 odsto do 48 odsto u odnosu na cijenu lijeka istog internacionalnog nezaštićenog naziva (INN-a) koji se nalazi na Osnovnoj listi ljekova. U cilju potpune transparentnosti i obaviještenosti osiguranika, Ministrstvo zdravlja ažurira spisak ljekova skinutih sa Liste ljekova i njihov spisak objavljuje na svojoj internet stranici, svakih šest mjeseci - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijumima za stavljanje odnosno skidanje ljekova sa Liste ljekova. 
 
2
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo danas predstavljanje projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama
Na raspolaganju - milion bespovratno!
    - Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je 1 milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12.000 eura (iznos bez PDV), dok je maksimalna 125.000 eura (iznos bez PDV). Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja - Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo je danas iz Podgorice predstavljanje projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama  
 
2
Dunavski transnacionalni programi
Za razvoj projekata - 1,5 milion eura!
    - Kroz Instrument za podršku razvoju projekata, u okviru Dunavskog transnacionalnog programa biće opredijeljeno 1,5 miliona eura za pripremu projekata koje će finansirati različiti donatori, saopšteno je na Info danu koji je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova.  
 
2
Ministar finansija u jutarnjem programu RTCG
Privredni rast biće - iznad četiri odsto!
       - Mi smo razgovarali sa visokim menadžmentom raznih finansijskih institucija, a takođe i sa predstavnicima MMF i Svjetske banke. Oni su ocijenili da rezultati koje smo postigli za prvih pola godine, a to su dostupni rezultati, jesu dobri“ – rekao je ministar finansija Darko Radunović gostujući u jutarnjem programu RTCG.
On je podsjetio da je naš privredni rast u drugom kvartalu bio 5,1 odsto, a za pola godine 4,2 odsto i ocijenivši da će naš godišnji privredni rast biti iznad 4 odsto.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorio Global Citizen Forum
Gradimo društvo - građana svijeta!
- Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou.
Uostalom, Crna Gora je danas jedna od najbezbjednijih zemalja na Mediteranu i kao nova članica NATO saveza sposobna je da očuva i unaprijedi tu svoju bezbjednost.
Istovremeno, crnogorska ekonomija je danas najbrže rastuća u regionu Jugoistočne Evrope. Podaci za drugi kvartal ove godine svrstavaju našu ekonomiju među pet najuspješnijih u Evropi, sa rastom bruto društvenog proizvoda od 5,1 odsto! I ja sam uvjeren da možemo i više, i brže! naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvarajući Global Citizen Forum.
"Uvodno slovo" crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
1
Crnogorski premijer Duško Marković poslije samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju
Napredujemo u - dobrom pravcu!
- Vjerujem da zaista napredujemo u dobrom pravcu i sa realnim optimizmom gledam na perspektive rasta naših ekonomija, takođe i na evropsku i evroatlansku perspektivu svih aspiranata na članstvo u NATO i Evropsku uniju iz regiona, čemu će Crna Gora davati i dalje snažnu podršku.
Ovim riječima crnogorski premijer Duško Marković zaključio je izlaganje na konferenciji za medije nakon Samita100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju. 
 
1
Konačno zaživjelo dualno obrazovanje
Uči i radi - skoro 300 učenika!
      - Dualno obrazovanje - paralelno učenje i rad kod poslodavca za učenike trećeg stepena, gdje učenik dobija i mjesečnu naknadu, zaživjelo je nakon decenije i u Crnoj Gori. Tako će se po ovom sistemu od ove školske godine obrazovati skoro 300 učenika kod 97 renomiranih poslodavaca poput France, Hiltona, Splendida, Centre Vila, Toščelika, Adriatik Marinasa, Kalampera, Mercedes benza, Renoa, Škode, Fijata, Opela i mnogih drugih. Time smo korak bliže razmijevanju da djecu obrazujemo za njih same, tj. za razvijanje onog što su njihove izvorne sklonosti, čime im obezbjeđujemo i mjesto na tržištu. To je poručeno na današnjem sastanku ministra prosvjete sa školama i poslodavcima povodom početka dualnog obrazovanja u Crnoj Gori.  
 
1
Vlade Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za III kvartal 2017. godine i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017.
Realizovali - gotovo sve!
       - Realizacija Programa rada Vlade za 2017. u trećem kvartalu iznosi 60,9 odsto, dok je ukupna realizacija Programa rada Vlade za 2017. zaključno sa ovim kvartalom 82,6 odsto - zaključila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za treći kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade za 2017. godinu zaključno sa trećim kvartalom.
Usvojen je i Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za treći kvartal 2017. i objedinjeni Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade zaključno sa trećim kvartalom 2017. i navedeno da je stepen realizacije zaključaka 93,81 odsto.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|