Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Potpisani prvi ugovori iz projekta ADMAS
Za četiri kompanije - po tri miliona dolara!
       Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja profesor dr Petar Ivanović potpisao je danas prve ugovore u skladu sa javnim pozivom o kreditiranju razvojnih projekata u poljoprivredi iz sredstava koje je odobrio Abu Dabi razvojni fond. Ugovori su potpisani sa vlasnicima kompanija Milkraft Leche, Mesopromet-Franca, MI Goranović i Vektra Jakić. Potpisivanju je prisustvovala ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama.  
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Jesenju analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za 2015.
Očekuju rast ekonomije - 4,3 odsto!
    - Podaci za prvih devet mjeseci ukazuju da se do kraja godine može očekivati realna stopa rasta ekonomije od 4,3 odsto - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Jesenju analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za 2015. godinu kojom se daje prikaz ostvarenja i kretanja u medjunarodnom okruženju, makroekonomskim sektorima, javnim finansijama i sektorskim politikama Crne Gore za tri kvartala tekuće godine. Pored toga, Analiza sadrži procjene osnovnih makroekonomskih i fiskalnih agregata do kraja godine, odnosno kratak prikaz projekcija za srednji rok. Istovremeno, za svaku sektorsku politiku prikazani su izazovi i predložene mjere za njihovoprevazilaženje.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na 4. samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine u Sudžou
U agendi smjernice - za realizaciju prioriteta!
       - Svako od nas ima viziju razvoja svoje zemlje, i regiona u cjelini. Imamo i zajedničke strateške ciljeve. U našem je interesu da nađemo prave puteve za njihovo ostvarivanje. Smatram da predložena Srednjoročna agenda i Sudžou smjernice predstavljaju dobru osnovu za realizaciju prioritetnih projekata u regionu, i da su snažan podstrek našem budućem ekonomskom razvoju.
Uvjeren sam da će se zajedničkim naporima plodonosna saradnja u svim oblastima nastaviti i dalje produbljivati, na dobrobit naših naroda i naših prijateljskih država.
Ovim riječima predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović zaključio je izlaganje na 4.samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine u Sudžou. Govor crnogorskog premijera prenosimo integralno:
 
 
2
Predstavnici Vlade Crne razgovarali sa čelnicima više kineskih kompanija
Interesuju ih - Verige i "Luka Bar"!
    Kompanija CRBC izrazila je zainteresovanost za realizaciju još nekoliko projekata u Crnoj Gori poput razvoja Luke Bar, izgradnje mosta Verige i industrijskog parka i zaobilaznice oko Budve, dok je crnogorska delegacija, pored pomenutih projekata, kao potencijalne oblasti za saradnju istakla turizam i komunalnu infrastrukturu, kao i izgradnju druge dionice auto-puta - saopšteno je sa sastanka predstavnika Vlade Crne Gore sa čelnicima više kineskih kompanija u Sudžou. 
 
1
Tenderska komisija za privatizaciju društva "Novi duvanski kombinat AD Podgorica"
Jedina ponuda - stigla iz Emirata!
Tenderska komisija za privatizaciju danas je otvorila jedinu ponudu koja je dostavljena na tender za privatizaciju društva "Novi duvanski kombinat AD Podgorica" - od kompanije BMJ INDUSTRIES FZ LLC, Ras Al-Khaimah, Ujedinjeni Arapski Emirati.
Ponuđač je dostavio ponudu za dokapitalizaciju bez kupovine akcija i u ponudi je naveo namjeru da realizuje investiciju u osnovna i obrtna sredstva u ukupnom iznosu od 20.000.000 eura. Investicije u osnovna sredstva iznose 18.000.000 eura, dok su investicije predviđene za obrtna sredstva 2.000.000 eura. U ponudi se takođe navodi da je planirana kupovina novog zemljišta sa objektom u kome će se organizovati proizvodnja.
 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica
Viša stopa - niža dva odsto!
          - U cilju dalje finansijske konsolidacije budžeta, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Izmjenama je predviđeno da se produži primjena više poreske stope za oporezivanje ličnih primanja iznad 720 eura i za 2016., uz smanjenje više poreske stope na 11 odsto, umjesto dosadašnje od 13 odsto. U raspravi je naglašeno da Vlada, pored stabilizacije javnih prihoda, izbalansiranim pristupom čini napore ka postepenom rasterećenju privrede - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila ovaj akt.  
 
1
Vjetroelektranu na Možuri gradiće državna kompanija Republike Malte
Od temelja do struje - 24 mjeseca!
       - Ono što smo danas mogli da čujemo su direktna uvjeravanja da će radovi na terenu početi u martu sljedeće godine i da se očekuje završetak radova, odnosno da će prva struja poteći iz vjetroelektrana u periodu od 24 mjeseca poslije otpočinjanja radova. Veoma smo zadovoljni što je jedna jako relevantna kompanija iz zemlje EU našla interes da investira u energetski sektor i projekte vjetroelektrana, kao jednoj od komparativnih prednosti u Crnoj Gori - ukazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić nakon današnjeg susreta sa ministrom energetike, zdravlja i privatno-javnog partnerstva u Vladi Republike Malte Konradom Mizzijem, povodom prenosa Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane na lokalitetu Možura, između Vlade Crne Gore i kompanije „Enemalta plc“ sa Malte, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Malte.  
 
0
Povodom Doing Business izvještaja Svjetske banke za 2015., ministar održivog razvoja i turizma održao radni doručak sa medijima
Po izdavanju dozvola - napredovali 11 mjesta!
          - Crna Gora je na Doing Business listi Svjetske banke 2015. napredovala za 11 mjesta u oblasti izdavanja građevinskih dozvola zauzimajući 91. mjesto. Samo od 2013. naša zemlja je, kada je riječ o građevinskim dozvolama, napredovala sa 176. na 91. mjesto. Reforme u oblasti građevinarstva sprovode se u kontinuitetu od 2008. od usvajanja Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata - teze su na koje je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović ukazao na radnom doručku sa novinarima, povodom Doing Business izvještaja Svjetske banke za 2015. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Projekciju makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2015‐2018.
Ekonomija ostvaruje - viši rast!
       - Prema najnovijoj procjeni, crnogorska ekonomija će ove godine ostvariti viši realni rast BDP od planiranog projekcijama iz aprila (3,5 odsto), tako da bi realna stopa rasta mogla dostići 4,3 odsto. Za period od 2015‐2018. predviđa se prosječan rast BDP od 3,8 odsto - u ovoj 4,3, a u periodu od 2016. do 2018. 4,1; 4,0 i 3,0 odsto - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Projekciju makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2015‐2018. godina.  
 
2
Predstavnici Asocijacije industrijalaca provincije Breša Crnoj Gori
Za ulaganja - razne mogućnosti!
    - Crna Gora može biti dobra mogućnost za naše firme koje su industrijski vrlo različito pozicionirane i koje se bave različitim oblastima u okviru industrijske proizvodnje - rekao je danas u Podgorici Marko Bonometi, predsjednik Asocijacije industrijalaca provincije Breša, jedne od najstarijih udruženja Italije koje okuplja preko 1200 preduzeća sa preko 60.000 zaposlenih izvozi u preko 45 zemalja svijeta, koji se, tokom posjete predstavnika ove asocijacije Crnoj Gori, sastao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.  
 
1
Atlas Capital Centar večeras svečano otvoren u Podgorici
Otvorena vrata - za svjetske brendove!
          - Ovo svjedoči onome da je i u teškim vremenima, Kakve su bile vropske godine tokom prethodne decenije, moguće realizovati i ovako zahtjevne projekte, koji su zaktjevni i finansijski i arhitektonski, ali i koji uspostavljaju nove standarde i u Podgorici i u Crnoj Gori. Radujem se da smo ovaj projekat realizovali u koprodukciji domaćih i investitora iz UAE. To svjedoči da se na temelju dobrog razumijevanja, prijateljstva i saradnje između dvije države može realizovati još puno projekata koji bi doprinijeli stvaranju Crne Gore kao prestižne investicione i turističke destinacije. Sada je ovdje potrebno obezbijediti i svjetski renomirane brendove iz hotelijerstva, ugostiteljstva. Okolnst da se mogu pojaviti hotelijeri iz UAE obogatiće ponudu Podgorice - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji jje večeras, sa predsjednikom Upravnog odbora Abu Dhabi Financial Grupe Abdulhamidom Saeedom, ambasadorkom UAE u Crnoj Gori Hafsom Abdulla Mohamed Sharif Al Ulamom i izvršnim direktorom Abu Dhabi Financial Grupe Jassimom Alseddiqijem, simboličkim presijecanjem vrpce otvorio najveći i najmoderniji komercijalno-stambeno-poslovni objekat u Crnoj Gori - Atlas Capital Centar.  
 
1
Crnogorski premijer na otvaranju Crnogorske međunarodne konferencije o preduzetničkom razvoju
Recept - stvaranje, a ne očekivanje!
    - Vlada utvrđuje jasne politike i podsticaje koji će građane motivisati na rad i stvaranje, a ne na očekivanje od države da im riješi sve probleme, individualne i socijalne. Država ne smije biti prepoznata kao institucija za uhljebljenje. Socijalna pomoć mora biti izuzetak u krajnjoj nuždi. Država treba da stvori institucionalni ambijent-platformu u kojem će svaki pojedinac biti u prilici da rješava svoje probleme i unapređuje životni standard - naglasio je crnogorski premijer Milo Đukanović na otvaranju Crnogorske međunarodne konferencije o preduzetničkom razvoju: 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović otvorio Regionalnu konferenciju u Bečićima o formalizaciji neformalne ekonomije
Prvi korak - olakšati rad!
    - Iako je Crna Gora u posljednjih 10 godina učinila značajne korake u pravcu povećanja fleksibilnosti tržišta rada kroz izmjenu zakonske regulative i smanjila troškove rada i dalje je poresko opterećenje na rad od 39 odsto veće od prosjeka EU i zemalja OECD. Fleksibilno tržište rada i jednostavna regulativa, u kombinaciji sa konkurentnim poreskim stopama i pravičnom primjenom propisa inspekcijskih organa prvi je korak u prelasku neformalnog u formalni sektor - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović otvarajući Regionalnu konferenciju o formalizaciji neformalne ekonomije u Bečićima.  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju
U vinu - povjerenje i zaštita potrošača!
       - Prijedlogom zakona o vinu uređuju se pitanja koja se odnose na pravila proizvodnje i prometa vinskog grožđa i proizvoda od grožđa, vođenje evidencije u vinogradarsko-vinarskom sektoru, kontrolu kvaliteta, označavanje, nadzor i kaznene odredbe. Vlada je konstatovala da se donošenjem Zakona stvara osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta, fer konkurenciju, očuvanje povjerenja i zaštitu interesa potrošača - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. za period 1. april 2015 - 1. septembar 2015. i Prijedlog akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva u oblasti Ko
Po ulasku - EU pomaže 300 miliona!
    - Vlada je usvojila Akcioni plan za pripremu zemlje za korišćenje evropskih fondova. Narednih mjeseci bićemo u prilici da otvorimo ovo značajno poglavlje koje govori o korišćenju fondova kada zemlja uđe u EU. Radi se o značajnim sredstvima, ssada imamo na raspolaganju 40 miliona eura bespovratne pomoći koju EU daje, a nakon članstva ova pomoć biće veća šest do osam puta. Oko 300 miliona eura godišnje moćićemo da koristimo za razne projekte - naglasio je glavni pregovarač za vođenje pristupnih pregovora sa EU ambasador Aleksandar Andrija Pejović poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. za period 1. april 2015 - 1. septembar 2015. i Prijedlog akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva u oblasti Kohezione politike EU.  
 
0
Uprava za inspekcijske poslove
U Srbiju vraćeno - 20 tona krompira!
             - Uprava za inspekcijske poslove - Fitosanitarna inspekcija vratila je pošiljku merkantilnog krompira u količini od 20.500 kg, zbog prisustva štetnog organizma. Porijeklo pošiljke je Republika Srbija.
U uzorku koji je Fotosanitarna inspekcija dostavila fitosanitarnoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo hodnika ispod površine kore i jedna lutka. Oštećenja i lutka pripadaju vrsti iz familije moljaca (Geleechiidae) - saopštila je PR služba Uprave za inspekcijske poslove. 
 
0
Otvoren Prvi poziv za modularne projekte MED programa 2014-2020
Za svaki prioritet - 25 miliona!
Otvoren je Prvi poziv za modularne projekte u okviru novog Interreg MED programa 2014-2020, za prioritete 1, 2 i 3 programa. Poziv je otvoren do 2. novembra 2015. i odnosi se na sljedeće vrste projekata: studije (M1), testiranje (M2), kapitalizacija (M3), studije i testiranje (M1+2) i testiranje i kapitalizacija (M2+3).
Indikativni budžet ovog poziva je 75 miliona eura ERDF sredstava (25 miliona eura za svaki prioritet) i 3 miliona eura IPA sredstava (milion eura za svaki prioritet).  
 
0
Četrdeset crnogorskih pčelara na studijskom putovanju
Na edukaciju - krenuli u Italiju!
    Grupa od 40 crnogorskih pčelara, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i medija, krenula je danas na studijsko putovanje u Bolonju, Italija. Cilj studijskog putovanja koje zajednički organizuju Ministarstvo poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je usvajanje novih znanja neophodnih za dalje razvijanje ovog sektora poljoprivrede i edukacija pčelara. 
 
0
Potpisan ugovor o koncesiji za izvorište "Veliki Maljen" u Šavniku
Stvoreni uslovi za - još 25 radnih mjesta!
      - Dobijanjem koncesije na izvorište Veliki Maljen u Gornjoj Bukovici, opština Šavnik, Fabrika vode "Diva" dobila je mogućnost poveća sopstvene proizvodne kapcitete. Istovremeno stvoreni su uslovi za otvaranje 25 novih radnih mjesta i povećanje izvoza vode na tržišta regiona, Bliskog Istoka i Evropske unije - saopštila je PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja povodom potpisivanja ugovora o koncesiji za izvorište "Veliki Maljen" u Šavniku - na dio voda u količini od 5 litara u sekundi - koji su danas potpisali ministar poljoprivrede Petar Ivanović i vlasnik preduzeća „Ekoper” Ljubo Perišić.  
 
1
Veliki odziv za prekvalifikaciju radnika u "Akademiji Azmont"
Svima šansa - za obuku i posao!
       - Kineska kompanija poštovaće domaće zakone o radu i radnom odnosu, pa je dobra prilika da se za nova zanimanja obučavaju srednjoškolci i studenti, ali i oni kojima fali koja godina do penzije - poručila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, prilikom posjete radnicima koji se u Beranama i Bijelom Polju pripremaju za gradnju autoputa Bar-Boljare.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|