Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Investitor Novog duvanskog kombinata najavio
Proizvodnja počinje - za dva mjeseca!
- Fabrika Novi duvanski kombinat sa najsavremenijom proizvodnom opremom, biće završena u naredna dva mjeseca, nakon čega će uslijediti proces probne proizvodnje - najavio je danas u Podgorici investitor, vlasnik kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emitara BMJ Industries FZ LLC Ahmad Bkairat. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima
Udovoljeno ugostiteljima - i turistima!
          - Predloženim odredbama stvaraju se uslovi za podršku i razvoj biznisa u ugostiteljskoj djelatnosti, posebno imajući u vidu što je od vlasnika ugostiteljskih objekata ukazano na činjenicu da zabrana korišćenja duvanskih proizvoda značajno smanjuje promet. Takođe je od udruženja poslodavaca ukazano i da ne bi bilo cjelishodno uvoditi ovakve zabrane pred turističku sezonu, jer i turisti ovakvu mogućnost prepoznaju kao povoljnost - zaključila je Vlada Crne Gore koja je utvrdila Prijedlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, kojim se omogućava vlasnicima, odnosno korisnicima ugostiteljskih objekata upotreba duvanskih proizvoda u dijelu ugostiteljskog objekta, kao i upotreba elektroakustičnih i akustičnih uređaja i nakon 24 časa za period organizovanja kulturno zabavnog programa na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz plaćanje propisane takse.  
 
0
NVO " MANS" traži da Lučka uprava povuče sa javne rasprave nacrte koncesionog akta i ugovora za privredno korišćenje Luke Bar
Vlada favorizuje - poljske investitore!
- MANS je danas Lučkoj upravi dostavio komentare na nacrte koncesionog akta i ugovora za privredno korišćenje Luke Bar i zatražio da se ova dokumenta povuku sa javne rasprave, jer sadrže niz kontroverznih i protivzakonitih odredbi kojima se na štetu države Crne Gore i njene privrede favorizuje poljska kompanija OT Logistics SA, kao potencijalni kupac barske Luke - navedeno je u saopštenju za medije ove NVO. 
 
0
Otvoren Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom
Tri miliona čekaju - 500 kandidata!
    - Budžetom Crne Gore za 2017. godinu, u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom oprijedeljeno 6 miliona eura.
Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je javni poziv za dodjelu grantova 21. marta i ukupna sredstva na raspolaganju su 3.000.000 eura. Kako je već naglašeno u javnom pozivu, očekivani rezultat je učešće najmanje 500 lica sa invaliditetom u projektima. Minimalni iznos granta je 10.000,00 eura, a maksimalni 70.000,00 eura. Napomenuću da se u ovoj godini sprovode i 30 projekata odobrenih krajem 2016. godine u visinu od skoro 1,5 miliona eura. Kroz ove projekte je uključeno 221 lice sa invaliditetom - naglasila je Edina Dešić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja,, otvarajući danas Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom.  
 
0
Poreskoj upravi predata 5.435 zahtjeva za reprogram 184.879.325,47 € poreskog duga
Već uplaćeno - 1,8 miliona!
    - Ovi poreski obveznici i svi koji se nijesu prijavili na reprogram imaju obaveze da uredno izmiruju tekuće obaveze. Sve raspoložive resurse Poreske uprave ćemo iskoristiti da ni jedan euro i ni jedan cent državnog novca odnosno novca građana Crne Gore ne bude pokriven sa jednom od operativnih mjera Poreske uprave – istakao je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, napominjući na konferenciji za medije da je do sada predato 5.435 zahtjeva za reprogram 184.879.325,47 € poreskog duga i da je već je uplaćeno više od 1,8 miliona. 
 
2
Sajam obrazovanja, poslova i praksi „Dani karijere“ otvoren u Podgoric
Do karijere - bez odustajanja!
          Porukom mlaima da „vrijedno rade i nikada ne odustaju“ potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović nekonvecionalno je danas u Podgorici otvorio Sajam obrazovanja, poslova i praksi „Dani karijere“.
On je istakao da će mladi na tom putu imati punu podršku Vlade koja, vođena istim principima, odgovorno radi na stvaranju uslova za kreiranje radnih mjesta i mogućnosti za sticanje novih znanja i vještina.  
 
1
Vlada Crne Gore donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata
Iz državnih šuma - izvoz zabranjen!
       - Izvoz iz državnih šuma je zabranjen, dok je izvoz iz privatnih šuma moguć samo uz prethodno izdato rješenje - Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.
Suočavajući se sa prekomjernim izvozom drvnih sortimenata, Vlada je kordiniranom akcijom više nadležnih institucija krajem prošle godine zaustavila ovu pojavu, a donošenjem Odluke daje se sistemski odgovor na problem koji je proizveo značajne socijalne i ekonomske posljedice u Crnoj Gori.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore posjetio gradilište tunela Klopot
Premijer impresioniran - i intezitetom i kvalitetom!
- Ne da sam zadovoljan, nego sam impresioniran - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prilikom današnje posjete gradilištu tunela Klopot na prioritetnoj dionici auto-puta i istakao da se neposredno uvjerio da su radovi na tom zahtjevnom gradilištu veoma intenzivni, da se sprovode po najvišim standardima i veoma kvalitetnom dinanikom, te da se na više od polovine dionica intenzivno radi preko 24 kilometra trase. 
 
0
„Brendiranje kroz nacionalne internet domene“
Domen .me donio - 21,5 miliona eura!
      - Internet domen .me je najbolji izvozni brend Crne Gore i jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države, koji je u prethodnih 10 godina postao simbol suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti u svijetu - kazala je savjetnica u Direktoratu za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu ekonomije Tanja Maraš. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore i delegacija MMF o mjerama fiskalne konsolidacije
Prvi koraci - ohrabruju!
- Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za 2017. i sanacionim planom predstavljaju dobar korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali potrebno je učiniti dodatne napore u toj oblasti - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.  
 
1
Predsjednik u Vlade Crne Gore u Američkoj privrednoj komori
Potrebno unaprijediti - poslovni ambijent!
- Kritike i sugestije na poslovni ambijent i blaže su u odnosu na realno stanje i treba ga unaprijediti da bi životni standard bio podignut - ukazao je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u Američkoj privrednoj komori.
On je dodao da su jačanje vladavine prava i snaženje institucija u cjelini prioriteti crnogorske vlade. 
 
0
Svjetska banka pohvalila vladine mjere fiskalne konsolidacije
Prvi koraci jačaju - fiskalnu stabilnost!
               - Naša je procjena da mjera vaše fiskalne konsolidacije treba da budu na nivou 2-3 odsto BDP svake godine u naredne tri godine - ukazala je direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin poslije sastanka sa predsjednikom Vlade Crrne Gore Duškom Markovićem i pohvalila prve korake Vlade Crne Gore u jačanju fiskalne stabilnosti i očuvanju ekonomskog rasta.  
 
1
Povodom najava CEAC da je pokrenula parnični postupak protiv države Crne Gore
Spor izgubili - u julu!
    - Ova kompanija izgubila je spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu u julu ove godine - podsjeća Ministarstvo ekonomije povodom najava Centralnoevropske aluminijumske kompanije CEAC da je pokrenula parnični postupak protiv države Crne Gore. 
 
1
Mreža CEE Bankwatch i NVO "Green Home" i "MANS" o planovima izgradnje TE na ugalj
Planove prate - prenaglašena obećanja!
- Planovi izgradnje novih termoelektrana na ugalj u Jugoistočnoj Evropi praćeni su obećanjima o stvaranju novih radnih mjesta i očuvanju postojećih – uključujući drugi blok termoelektrane u Pljevljima , za koji je javni uvid o studiji uticaja na životnu sredinu trenutno u toku. Međutim, obećanja su u gotovo svim slučajevima prenaglašena - zaključuje nova studija koju je danas objavila mreža CEE Bankwatch zajedno sa NVO "Green Home" i NVO "MANS". 
 
0
Vlada će danas ili sjutra uputiti u Skupštinu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2016.
Rebalans obezbjeđuje - redovne plate i penzije!
    - Rebalans je projektovan na 2,31 milijarde eura i za preko sto miliona manji je u odnosu na osnovni Budžet za 2016. Izvorni prihodi veći su za 26 miliona eura, a izdaci manji za 119 miliona eura. U prilici smo da pred kraj godine javne finansije izbalansiramo na pravi način, prepoznajući šta su bili osnovni problemi u projektovanju prihoda i rashoda. Vlada če kroz ovaj pristup obezbijediti normalno funkcionisanje sistema u pogledu isplate penzija, socijalnih davanja i zarada u javnom sektoru - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za za ekonomsku politiku i finansijski sistem profesor dr Vujica Lazović, nakon što su vladine komisije jednoglasno predložile da vlada raspravlja o rebalansu Budžeta i da ga već danas ili sjutra uputi parlamentu.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore posjetio posjetio gradilište Bar-Boljare – prioritetnu dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo
Spona u državi - i za Evropu!
    - Kapitalni infrastrukturni projekti poput ovog, kao i planirana izgradnja Jadransko–jonske brze saobraćanice, integrisaće našu zemlju u region i Evropu i učiniti je značajno dostupnijom. Uz završetak započetih i izgradnju novih turističkih rizorta, dalje održivo korišćenje energetskih potencijala i razvoj prerađivačke, posebno prehrambene industrije, značajno ćemo unaprijediti našu ekonomiju, obezbijediti veću zaposlenost i doprinijeti rastu kvaliteta života naših građana - naglasio je predsjednikk Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas - u pratnji izvršnog direktora CCCC International Li Ćingveija (Qingwei), ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Cui Džuveija (Zhuwei) i ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića - posjetio gradilište Bar-Boljare – prioritetnu dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo.
Pozdravna riječ crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
0
Sa svečanosti postavljanja energetskog kabla interkonekcije Crna Gora - Italija
Benefiti povezivanja - već očigledni!
       - Benefiti od realizacije „Podmorskog kabla“, koji će Crnu Goru i region povezati sa jakim i stabilnim energetskim tržištem Italije i Evrope već su očigledni. Samo ovaj posao od konvertorskog postrojenja u Lastvi Grbaljskoj, do Rta Jaz gdje se nalazimo, podrazumijeva angažovanje preko 500 lica, i više od 30 lokalnih kompanija. Tokom najzahtjevnije faze u realizaciji ovog dijela projekta, svakodnevno će biti upošljeno preko 200 ljudi - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti postavljanja energetskog kabla interkonekcije Crna Gora - Italija.
Obraćanje crnogorskog premijera prenosimo u cjelosti: 
 
0
Predsjednik Vlade Milo Đukanović svečano otvorio Hotel „Hilton - Podgorica“
Produžiće sezonu - povećaće zaposlenost!
   - Danas Glavni grad i Crna Gora dobijaju jedan od najboljih hotela visoke kategorije, sa brojnim pratećim sadržajima, čime se Podgorica i dodatno kvalifikuje za organizaciju raznovrsnih događaja na najvišem nivou. Realno je da će Hilton Podgorica doprinijeti i produženju turističke sezone, što je jedan od osnovnih ciljeva definisanih našim planom daljih reformi u turizmu. Svakako i novom rastu zaposlenosti - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući sinoć hotel "Hilton Podgorica", izgrađen na mjestu prvog hotela u nekadašnjem Titogradu.
Pozdravnu riječ crnogorskog premijera prenosimo integralno:  
 
1
Vlada Crne Gore o obeštećenju vlasnika goveda usmrćenih usljed epidemije bolesti kvrgave kože
Šteta se - mora nadoknaditi!
       šteta mora nadoknaditi svim oštećenim vlasnicima; da će šteta biti nadoknađena kupovinom rasnih grla, uz mogućnost novčane nadoknade samo u slučajevima kada kod vlasnika ne postoje uslovi za uzgoj rasne stoke; da se plaćanje izvrši sa postojećih pozicija u budžetu Minastarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i da posebna komisija sprovede proceduru nabavke rasnih grla i njihove raspodjele, ili, izuzetno, novčane nadoknade, prema kriterijumima koji će biti utvrđeni.
Saglasnost o tome postignuta je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore u raspravi o obeštećenju vlasnika goveda usmrćenih usljed epidemije bolesti kvrgave kože. Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i ministri Raško Konjević, Goran Danilović i Boris Marić napustili su sjednicu prije zaključivanja rasprave, sa obrazloženjem da materijal na ovu temu treba da predloži Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.  
 
1
Potpisan Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore
Nova šansa - za valorizaciju resursa!
    - Stvaranjem preduslova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika stvorili smo još jednu realnu šansu za puniju valorizaciju domaćih energetskih resursa u korist i sadašnjih i budućih generacija. Pronalazak komercijalnih rezervi nafte i gasa značio bi temelj potpuno nove industrije u našoj zemlji, koja bi doprinijela povećanju obima proizvodnje i izvoznoj bazi, kao i bržem ukupnom ekonomskom rastu. Time bi se otvorile mogućnosti za brže zapošljavanje i veće zarade u ovoj industrijskoj grani. Istovremeno, to bi doprinijelo povećanju budžetskih prihoda države, što bi stvorilo pretpostavke za veću pažnju prema penzionerima i zaposlenima u važnim državnim sektorima kao što su obrazovanje i zdravstvo - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović povodom današnjeg potpisivanja Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore sa kompanijama "Eni" i "Novatek". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|