Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Vlada Crne Gore utvrdila prijedloge izmjena i dopuna zakona o administrativnim taksama i akcizama
Manje globe - manje biznis barijere!
- Uspjeli smo da ubacimo one elemente koji smanjuju biznis barijere i doprinose lakoći poslovanja – ukazao je ministar finansija Radoje Žugić poslije današnje sjednice Vlade Crne Gore na kojoj su utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama.    
 
2
Potpisani ugovori o bespovratnoj podršci poljoprivredi vrijednoj 650.000 eura iz MIDAS projekta
Podrška za - 21 poljoprivrednika!
    - Važnije od broja ugovora je to što postižemo sve bolje rezultate u poljoprivredi. Povećavaju se površine pod zasadima, broj stoke, mehanizacija, proizvodnja, zaposlenost u poljoprivredi, a polako i izvoz. To je ohrabrenje za dalji rad, a najveću ulogu imate vi poljoprivredni proizvođači, jer se u Crnoj Gori još vodi velika borba između onih koji hoće da rade i onih koji bi da sjede, a dobijaju nova - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, potpisujući ugovore o bespovratnoj podršci sa 21 korisnikom MIDAS u vrijednosti od 650.000 eura - 6 su iz Bijelog Polja, 4 iz Berana, 2 iz Nikšića, 2 iz Danilovgrada, 2 iz Pljevalja, 2 sa Žabljaka, zatim 1 sa Cetinja, 1 iz Bara i 1 iz Kolašina.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na prezentaciji podrške malim i srednjim preduzećima
Ogromne šanse leže - ali ne čekaju!
       - Ogromne šanse leže, tu su pred nama i pred nama je ovo naše vrijeme. Nemojte da nastavimo u duhu najboolje tradicije Crne Gore i Balkana da se neodgovorno odnosimo prema svom vremenu. Svi živimo samo svoje vrijeme i u tom vremenu ukazuju se jedinstvene šanse i ako ih ne iskoristimo, neće nas čekati. Ono što je danas ponuda za Crnu Goru, ukoliko je mi ne iskoristimo, za pet godina možda će biti ponuda za neku zemlju Afrike. Ne dozvolimo da izgubimo šansu, da neodgovorno potrošimo vrijeme. Iskoristimo ovo vrijeme, u njemu se nudi nikad izglednija šansa da od male i nerazvijene balkanske države napravimo državu koja će apsolutno biti ravnopravan takmac na otvorenom evropskom tržištu, u svakom pogledu. Treba nam Investiciono-razvojni fond kao instrument podrške biznisu,naravno, zasnovanom na tržišnim principima. Prrema tome, fond će nastaviti svoju misiju, vlada će nastaviti da unapređuje poslovni ambijent, a na vama je da širite misiju uspješnog preduzetništva. Uz vašu hrabrost i kreativnost, uz vašu sklonost da nastavite sa permanentnim obrazovanjem, da nosite misiju inovativnosti u biznisu, uz podršku vlade, ne sumnjam da će naš preduzetnički sektor, naš sektor malog i srednjeg biznisa dobijati na konkurentnosti i da će postajati jedan od najprepoznatljivijih simbola Crne Gore u porodici razvijenih evropskih država - poručio je preduzetnicima predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na prezentaciji podrške malim i srednjim preduzećima. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2014-2017.
Ekonomija da raste - za 3,7 odsto!
         - Projekcija realne stope rasta od oko 3,7 odsto zasnivaju se, prije svega, na valorizaciji prirodnih resursa u već započetom ciklusu direktnih stranih investicija u oblasti saobraćaja, turizma, energetike i poljoprivrede. Istovremeno, Vlada će odlučno nastaviti proces fiskalne konsolidacije, prvenstveno daljim smanjenjem neproduktivne potrošnje, daljim jačanjem poreske discipline, sa fokusom na implementaciju mjera za suzbijanje sive ekonomije, kao ključne biznis barijere - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2014-2017.  
 
1
Odbor guvernera EBRD zadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom
Napredovali u - konsolidaciji finansija!
             - Saradnja Vlade Crne Gore i EBRD bila je uspješna, posebno u realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture. Prepoznat je progres koji je Crna Gora ostvarila na planu konsolidacije javnih finansija - ocijenili su predstavnici Odbora guvernera EBRD i izrazili spremnost da podrže aktivnosti koje Vlada preduzima, sa ciljem daljeg unapređenja ukupnog finansijskog sistema.
U tom kontekstu, bilo je riječi o pružanju podrške aktivnostima na rješavanje visokog nivoa nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju, kao i o spremnosti EBRD da pruži podršku aktivnostima na pripremi novog Zakona o faktoringu.
 
 
1
Treći sastanak nacionalnih koordinatora zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine
Crna Gora ugovorila - najviše!
- Crna Gora jedna je od najaktivnijih članica i do sada je ugovorila najviše odobrenih sredstva za realizaciju kandidovanih projekata u okviru povoljne kreditne linije od 10 milijardi $, namijenjenih saradnji zemalja CIIE i NR Kine - istakao je savjetnik potpredsjednika Vlade i nacionalni koordinator u okviru regionalne inicijative o saradnji zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine Goran Jovetić na 3. sastanku nacionalnih koordinatora zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.  
 
1
predsjednik Vlade Crne Gore, kao jedini visoki zvaničnik neke od država Zapadnog Balkana, na Godišnjem političkom sastanku EBRD u Varšavi
Najnerazvijenija postala - najperspektivnija!
          - Od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike stvorili smo najprosperitetniju balkansku ekonomiju. Bili smo na rubu građanskog rata, a danas imamo politički stabilnu državu koja nema otvorenih pitanja sa susjedima. Postigli smo to zahvaljujući evropskoj viziji, dosljednim sprovođenjem reformi i aktivnim promovisanjem regionalne saradnje“ – rekao je, među ostalim, predsjednik Vlade Milo Đukanović u srijedu u Varšavi na Godišnjem političkom sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je učestvovao u radu Godišnjeg političkog sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj - na poziv predsjednika te institucije Sume Čakrabartija - kao jedini visoki zvaničnik neke od država Zapadnog Balkana. 
 
1
Peti Festival investicija i nekretnina „FREI 2014“ počeo sinoć u Budvi
Sve raduje - kraj recesije!
       - Uprkos svim rizicima, možemo da kažemo da je veoma ohrabrujuće da nakon recesije u euro zoni, prošle godine imali smo pad ekonomije od 0,5 odsto, ove godine govorimo o rastu ekonomije u euro zoni od 1,2 odsto. To je nešto što hrabri sve evropljane, jer Evropa i EU lokomotiva su , ne samo – ekonomskog razvoja. To posebno raduje region Zapadnog Balkana i Crnu Goru u njemu - naglasio je prredsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući sinoć u Budvi peti Festival investicija i nekretnina „FREI 2014“. 
 
0
Konferencija "Free Market Road Show"
"Četiri slobode" - stub tržišta EU!
          - Princip supsidijarnosti od fundamentalnog je značaja za funkcionisanje EU, posebno kada je u pitanju proces donošenja odluka. Ovaj princip obezbjeđuje da se odluke donose na način što je bliže moguće građanima, “četiri slobode” - mogućnost slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala - čine stub jedinstvenog tržišta EU - napomenuo je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, ambasador Aleksandar Andrija Pejović na konferenciji „Pitanje budućnosti Evropske unije: Predstojeći Evropski izbori – Što slijedi u Uniji?", koju je organizovao Univerzitet Donja Gorica u saradnji s austrijskim ekonomskim centrom.  
 
2
Potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i EBRD o garanciji za kredit Crnogorskog elektroprenosnog sistema
Sa 20 miliona brže do - podvodnog kabla!
    - Sredstva iz kreditnog aranžmana biće iskorišćena za finansiranje izgradnje i postavljanja 150 km dugačkog, visokonaponskog 400 KW kabla između Tivta i Pljevalja, kao i za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima, što je preduslov izgradnje podvodnog energetskog kabla između Crne Gore i Italije - istaknuto je iz Ministarstva finansija, u kojem je danas potpisan Ugovor o garanciji između Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 20 miliona eura. Ugovor je, ispred Vlade Crne Gore, potpisao ministar finansija dr Radoje Žugić, a ispred EBRD, viši savjetnik za energetiku u toj finansijskoj instituciji Ijan Braun.  
 
1
Okrugli sto „Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”
Investitore interesuje - organska proizvodnja!
    - Saradnja Crne Gore i Azerbejdžana u poljoprivredi mogla bi da se ostvari na polju organske proizvodnje, za čiji razvoj u našoj zemlji postoje veliki potencijali, zbog nezagađenosti životne sredine, ali i neiskorišćenog zemljišnog potencijala koji bi mogao da se zakupi - ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja profesor dr Petar Ivanović na okruglom stolu „Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”. 
 
1
Konferencija „Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana - Partnerstvo za budućnost“
Bez viza dolijeće - 50 odsto turista više!
             - Pošto je bilateralna saradnja Crne Gore i Azerbejdžana jedna od brojnih uspješnih priča naše spoljne politike, intenzivno radimo na njenom daljem unapređenju. U prilog tome govori i uspostavljanje bezviznog režima u periodu maj-decembar tekuće godine, kao i direktne avio-linije Tivat – Baku, koje će doprinijeti povećanju broja azerbejdžanskih turista i do 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu - istakao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na međunarodnoj konferenciji „Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana - Partnerstvo za budućnost“. 
 
1
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte o izdavanju u dugoročni zakup
Početi pregovore - sa "Orascom"!
    Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je izvještaj Tenderske komisije o rezultatima međunarodnog tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom "Mamula" i zadužio Tendersku komisiju da otpočne pregovore sa kompanijom Orascom Development, koja je jedina dostavila formalno ispravnu ponudu.  
 
0
Crnogorski premijer razgovarao sa izvršnim finansijskim direktorom Svjetske banke
U ključnim periodima - važan partner!
- Svjetska banka je važan partner Crne Gore u ključnim periodima crnogorske ekonomije - afirmišući saradnju Banke i Crne Gore, naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa izvršnim finansijskim direktorom Svjetske banke Bertrandom Badreom. 
 
0
Pomoćnik ministra poljoprivrede razgpvarao sa prvim čpvjekom FAO
Podrška za - podizanje konkurentnosti!
       - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija (FAO) pojačaće u narednom periodu podršku Crnoj Gori u unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje na porodičnim gazdinstvima. Podrška, jedne od najznačajnijih svjetskih organizacija za oblast poljoprivrede i proizvodnje hrane, biće usmjerena na snaženje politika koje u cilju podizanja konkuretnosti crnogorskih porodičnih gazdinstava sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i na edukaciju samih poljoprivrednika - ocijenjeno je na sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagote Radulovića i prvog čovjeka FAO organizacije Hoze Graciano da Silve. 
 
0
Ministar finansija razgovarao sa direktorom „Luštica Development”
Apartmani pri kraju - brža izgradnja marine!
    - U toku je prva faza projekta, koja će biti okončana do 2017., a koja podrazumijeva izgradnju hotelsko-rezidencijalnog naselja, marine i golf igrališta. Sada se privode kraju radovi na izgradnji apartmanskih zgrada, a biće intenzivirani i radovi na izgradnji marine, dok se početak radova na izgradnji hotela očekuje naredne godine - istakao je direktor "Luštica Development" Ihab Kamel u razgovoru sa ministrom finansija dr Radojem Žugićem.
 
 
2
Turistička ponuda Crne Gore na 21. Međunarodnom sajmu turizma u Moskvi
Turoperateri već - zakupili više!
          - Do sada turoperatori su zakupili veći broj smještajnih kapaciteta za rusko tržište, kao i da je organizovan veći broj čarter letova nego prethodne godine za 15 odsto. Ipak, kako se očekuje prodaja će krenuti kasnije, zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini i devalvacije rublje, zbog čega su destinacije u eurozoni naglo poskupile. Značajna prednost Crne Gore u odnosu na druge destinacije jeste to što ruskim turistima nije potrebna viza za boravak do tri mjeseca - konstatovali su državni sekretar za turizam Predrag Jelušić i direktor NTO CG Saša Radović u razgovoru sa turoperatorima, investitorimaa i predstavnicima agencija na 21. Međunarodnom sajmu turizma u Moskvi, na kojem je predstavljena turistička ponuda Crne Gore.  
 
1
Radni tim za suzbijanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda
Oduzeta roba - vrijedna sedam hiljada!
       - U toku protekle sedmice, tržišni inspektori su, uz asistenciju pripadnika policije, izvršili 505 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvđeno 55 nepravilnosti, koje su se odnosile na neposjedovanje dokaza o nabavci za robu koja je predmet trgovine. U svih 55 slučajeva, preduzete su mjere oduzimanja robe, čija je ukupna vrijednost 7.206,55 eura. Inspektori su podnijeli 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je za jedan slučaj izdat prekršajni nalog. Najveći broj nepravilnosti je, prema evidenciji inspekcijskih organa, zabilježen u Podgorici - podaci su Uprave za inspekcijske poslove o akciji pojačanog nadzora nad prometom duvanskih proizvoda koja je - kako je ocijenio Radni tim za suzbijanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda - dala rezultate.
 
 
1
Investiciona konferencija „Crna Gora–investicije, projekti, mogućnosti'' održana na prestižnoj lokaciji u Jahting klubu Monaka
Za investiranje - dobra adresa!
          - Vladina politika veoma je senzibilna prema investitorima. Pored toga što smo već godinama prepoznati kao jedan od najkonkurentnijih poreskih sistema, zbog čega smo godinama imali najveći priliv direktnih stranih investicija u regionu, gotovo dnevno pratimo primjedbe i sugestije investitora i ljudi iz biznisa, sa namjerom da permanento unaprijeđujemo poslovni ambijent za dalji razvoj investicija i biznisa. Zato sam ubijeđen da ko god se od ovih investitora odluči da obogati zajednicu investitora u Crnoj Gori u narednom periodu da će biti na dobroj adresi.
Ovim riječima predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović završio je obraćanja učesnicima investicione konferencije „Crna Gora–investicije, projekti, mogućnosti´´ - održana na prestižnoj lokaciji u Jahting klubu Monaka - koju je otvorio sa predsjednikom Vlade Monaka Mišelom Rožeom.  
 
1
Dvodnevna radna posjeta crnogorskog premijera Kneževini Monako
Otvoreni za - produbljivanje saradnje!
          Spremnost i otvorenost crnogorske strane za dodatno snaženje veza i produbljivanje ekonomske sa adnje sa Monakom - uz ocjenu da dobru osnovu za identifikaciju potencijalnih zajedničkih projekata predstavlja Sporazum između dvije privredne komore - prenio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na radnom ručku sa predsjednikom Asocijacije počasnih konzula Monaka Mustafom El Solom i grupom renominarinih investitora i predstavnka Asocijacije za privlačenje stranih investicija, kao institucije koja funkcioniše pri Vladi Monaka.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18|