Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja sa poljoprivrednicima Malesije
Iskoristiti projekte - za veći kvalitet!
       - Poljoprivrednici se trebaju pripremiti za nove projekte podrške i na vrijeme upoznati sa standardima koje treba da dostignu za unapređenje proizvodnje i osvajanje novih tržišta. Važno je da idemo dalje korak po korak, da predočimo zahtjeve koje poljoprivrednici treba da ostvare kako bi iskoristili nove projekte podrške u cilju ukrupnjavanja proizvodnje i dostizanja većeg kvaliteta proizvoda. Zadovoljan sam što se povećavaju površine koje se obrađuju, jer time stvaramo osnovu za udruživanje, bez čega teško da ćemo uspjeti da izdržimo tempo razvoja. Osim daljeg rasta primarne proizvodnje, potrebno je da poljoprivrednici iskoriste podršku preradi poljoprivrednih proizvoda, kako bi stvorili što veću vrijednost i povećali zaradu - ulazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović, koji je sa sa poljoprivrednicima Malesije razgovarao o pravcima daljeg razvoja poljoprivrede na području GO Tuzi.
 
 
2
Crnogorski premijer o dinamici pripremnih radova za izgradnju auto-puta Bar - Boljare i o ekonomskim efektima
Start uključio - svu našu operativu!
            - Početak radova je potvrdio da će u izgradnju ove dionice autoputa biti uključena praktično cijela naša građevinska operativa, i mnoge druge kompanije. Do sada ih je angažovano 9, po izboru kineskih partnera, uz prethodnu saglasnost investitora i raznih su profila: projektanske, geodetske, geotehničke, elektroinstalaterske… Ukupna vrijednost njihovih ugovora prelazi 8 miliona eura - istakao je crnogorski premijer Milo Đukanović u odgovoru na poslaničko pitanje "Kojom dinamikom napreduju pripremni radovi i kakvi su dosadašnji efekti u ovoj fazi izgradnje auto-puta?". 
 
0
Ministar ekonomije sastao se sa predstavnicima lokalne samouprave
Zajednički do - investicija i radnih mjesta!
- Sastanak sa predsjednicima i predstavnicima opština u funkciji je implementacije Uredbe o podsticaju direktnih investicija, za koju je raspisan Javni poziv 1. jula i koja predstavlja niz finansijskih podsticaja za investiranje u Crnoj Gori, posebno na sjever. Kroz direktnu komunikaciju sa opštinama dodatno uspostavljamo, definišemo i ohrabrujemo institucionalni okvir, odnosno veza između Vlade i lokalne samouprave - naglasio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić tokom današnjeg susreta sa predstavnicima lokalne samouprave.  
 
2
Ovog vikenda u "Delta City"
Dani za - vino i maslinovo ulje!
       - Firme iz klastera vina i maslinovog ulja, imaće priliku da tokom dvodnevne manifestacije prezentuju i prodaju svoje proizvode. Cilj organizovanja događaja je motivisanje firmi iz klastera da tješnje sarađuju u cilju promocije proizvoda i boljeg pozicioniranja na tržištu - saopštila je PR sluužba Ministarstva ekonomije povodom "Dana vina i maslinovog ulja", manifestacije koja će ovog vikenda biti organizovana u „Delta City“. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na "Premijerskom satu"
Razvoj koče - i partije!
- Na Vaše pitanje kako otkloniti taj problem iznijeću Vam dva moguća scenarija, makar u formi ličnog razmišljanja: prvi, da u postojećem zakonodavnom okviru Parlament napusti praksu zaustavljanja ili odlaganja Vladinih razvojnih inicijativa jer je to na štetu državnih i interesa građana Crne Gore. U Vladi smo vrlo zainteresovani za to, ne zbog svog opstanka, jer, kako vidimo, opstajemo i bez toga. Ali, mogli bi i da uradimo mnogo više u korist svih. I drugi, ukoliko Parlament ne želi da nosi odgovornost za te razvojne odluke jer u njih ne vjeruje, da promijenimo jedan broj zakonskih rješenja i da prenesemo Vladi potpunu odgovornost za donošenje takvih odluka. U Vladi smo spremni i za takvu opciju. Treći scenario je postojeći u kojem se usporavaju razvojni projekti zbog nedovoljne međuinstitucionalne saradnje djelova državne vlasti, a to je po nama izraz je neodgovornog odnosa prema ciljevima državne politike koji bi nas zajedno u Parlamentu, Vladi i drugim državnim organima morali obavezivati - odgovarajući - u sklopu "Premijerskog sata" - na pitanje "Šta Vlada Crne Gore planira da uradi da bi se otklonili razlozi za evidentan zastoj u realizaciji strateških projekata?" istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Proljećnu analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi - 2015.
Iz zaostalosti - boljim korišćenjem potencijala!
    - Za prevazilaženje istorijskog zaostajanja crnogorske ekonomije i njen dinamičniji rast, neophodno je istrajati na očuvanju makroekonomske stabilnosti, jačanju konkurentnosti i intenziviranju aktivnosti na boljem korišćenju razvojnih potencijala, što će ostati glavni ciljevi ekonomske politike Vlade i u narednom periodu. Prioritet fiskalne politike Crne Gore i dalje je osiguranje održivosti javnih finansija, ograničavanje rasta javnog duga, smanjenje poreskog opterećenja i unapređenje investicionog ambijenta - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas usvojila Proljećnu analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi - 2015. 
 
1
Turistička ponuda Crne Gore predstavljena i u Ljubljani
Slovencima ponuđena - raznovrsnost!
          - Crna Gora je diverzifikovala koncept ponude i nije isključivo ljetnja kupališna destinacija već i destinacija koja sve više privlači ljubitelje aktivnog odmora ( raftinga na Tari, alpinizma, planinarenja, speleologije, paraglajdinga, bajkinga, kajakinga i sl.) i da mnoge agencije u svojim programima nude obilaske i boravak u planinskom dijelu Crne Gore - istakla je direktorka NTO Crne Gore Željka Radak Kukavičić na današnjem predstavljanju turističke ponude Crne Gore u Ljubljani.
Za ljubitelje enogastronomskih čari izdvojila je boravak u eko selima kao i obilazak ruta „Putevima vina“, „Putevi sira“ i „Putevi meda“... 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2014.
Deficit skoro - prepolovljen!
- Budžetska potrošnja u 2014. iznosila je oko 1.457 miliona eura, od čega je u razvojne projekte uloženo oko 134 miliona, dok su tekući prihodi iznosili oko 1.354 miliona eura. Deficit Budžeta za 2014. iznosi 103 miliona eura, što je 3 odsto BDP i manji je 48,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Akcenat fiskalne politike u 2014. godini bio je na nastavku konsolidacije javnih finansija, jačanju poreske discipline i daljem smanjenju nivoa sive ekonomije, kao i kontinuiranom sprovođenju mjera štednje u dijelu neproduktivne potrošnje. Sve mjere fiskalne konsolidacije usmjerene su na uspostavljanje dugoročne održivosti sistema javnih finansija, kojom se stvaraju preduslovi za veći privredni rast i jačanje konkurentnosti crnogorske privrede - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2014.  
 
0
Sa Abu Dabi Fondom za razvoj potpisan Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede
Poljoprivrednicima - 50 miliona!
       - Potpisali smo Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede sa predstavnicima Abu Dabi Fonda za razvoj u iznosu od 50 miliona dolara. Rekao bih da je prije riječ o jednom prijateljskom, nego komercijalnom ili finansijskom aranžmanu, imajući u vidu da su crnogorski poljoprivrednici dobili mogućnost da izvoze svoje proizvode na tržište UAE. Kako bi im pomogli na tom putu, danas smo započeli komunikaciju u nizu intenzivnih razgovora sa predstavnicima agencija i institucija zaduženih za izdavanje sertifikata za izvoz i uspostavljanje standarda - istakao je ministar poljoprivrede dr Petar Ivanović poslije današnjeg potpisianja Sporazuma o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede.  
 
1
Danas zvanično počeli radovi na izgradnji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, Smokovac-Uvač-Mateševo
Početak saobraćajnice i - ekonomske prekretnice!
    - Današnji dan predstavlja zvanični datum početka radova na izgradnji puta Bar – Boljare, prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo. Ovaj dan označava početak izgradnje prvih kilometara auto-puta u Crnoj Gori. On će označiti prekretnicu u našem ekonomskom razvoju i promišljanju o daljim pravcima razvoja. Crna Gora snažno je zakoračila na putu evro-atlantskih integracija, čini značajne napore i pred njom su još važnije stepenice ka dostizanju željenog nivoa standarda koji će je preporučiti da bude sastavni dio porodice evropskih zemalja I članica NATO. Na tom putu, svakim korakom naprijed u svim segmentima društva, bliži smo željenim ciljevima. Stvoreni su svi ugovorni i zakonski preduslovi za poćetak pripremnih radova. Uporedo sa njima odvijaće se aktivnosti na izradi glavnog projekta ove dionice auto-puta. Ugovoreni period za izgradnju ove dionice je 48 mjeseci i uvjereni smo da će izvođač radova – kineska kompanija “CBRC” u definisanom roku završiti izgradnju ove dionice dužine 41 kilometar, sa 45 mostova i vijadukata i 32 tunela - naglasio je ministar saobraćaja Ivan Brajović na press konferenciji povodom zvaničnog početka realizacije projekta izgradnje auto-puta Bar - Boljare. 
 
0
Ministar finansija razgovarao sa izvršnim direktorom "Societe Generale banke"
Kompromisom do - opšteg interesa!
- Samo zajedničkim naporima i kompromisnim rješenjima mogu zadovoljiti interesi od opšteg značaja, ali i osloboditi bankarski potencijal u cilju jačanja konkurentnosti i stvaranja nove vrijednosti - složili su se u današnjem razgovoru ministar finansija dr Radoje Žugić i izvršni direktor "Societe Generale banke" Miroslav Hiršl. 
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore razgovarao sa delegacijom Banke za razvoj Savjeta Evrope
Nastaviće podršku - realizaciji projekata!
- U razvojnim pregnućima, kao odgovorno društvo, moramo sačuvati socijalnu koheziju - – naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović u današnjem razgovoru sa viceguvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope Mikolajem Dovgeljevičem i zamjenika generalnim direktorom Direktorata za zajmove i socijalni razvoj Stefanom Selenom.
Viceguverner Dovgeljevič prenio je spremnost institucije koju predstavlja da pruži punu podršku realizaciji projekata u našoj zemlji, posebno na planu obrazovanja, zdravstva, životne sredine i socijalnog stanovanja.  
 
0
Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona
Zbog "ruske enigme" - umjereni optimisti!
       - Niz aktivnosti je u toku i kontinuiranim aktivnostima na nivou države i na nivou lokalnih samouprava, možemo da kažemo bićemo spremni za špic turustičke sezone, koja je već počela. Ohrabrujući su rezultati ostvareni u prvom kvartalu. Bilježimo porast, ali svjesni izazova koji su pred nama, još smo umjereni optimisti za ljeto 2015. Još nemamo izvjesne podatke kakvo će biti punjenje sa ruskog tržišta. Činjenica je da letovi nijesu otkazani, da je povećan broj individualnih dolazaka sa ovog tržišta, ali činjenica je i da su izostali fiksni zakupi kojih smo ranije imali. Nešto viđe znaćemo u maju, ali ohrabruje ono što je zajednički rezultat turističke privrede, NTO sa resornim ministarstvima – kreirani povoljni aranžmani za zapadno tržište. Formirali smo timove koji će koordinirati marketinške aktivnosti za tržište Francuske, Velike Britanije. Njemačke, skandinavije, Poljske. Svakako, uz dalje aktivnosti na tržišta zemalja ex-YU i rusko - napomenula je direktorica NTO Crne Gore Željka Radak Kukavičić poslije današnje sjednice Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona. 
 
0
Delegacija Crne Gore učestvovala na Evroazijskom ekonomskom forumu u Istanbulu
Za digitalnu ekonomiju - ključna uloga države!
          - U ovom procesu država igra ključnu ulogu, jer treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturnu osnovu kroz broadband, e-servise, digitalno obrazovanje i naučno-tehnološke parkove - istakao je govoreći o digitalnoj ekonomiji potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović na 18. Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu i podsjetio da je od Me.domena Crna Gora u proteklih šest godina ostvarila prihod od preko 15 miliona eura.
U saradnji sa Marmara forumom, tokom samita je organizovan poslovni forum posvećen Crnoj Gori. Forum je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je pozdravio okupljene privrednike i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2015-2018.
Zabrinjava - brži rast duga od BDP!
            - Brži ekonomski rast, uz povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije, kao uslova za poboljšanje kvaliteta života svih građana, ostaje priotitetni cilj ekonomske politike i u ovom periodu. Prema sadašnjim procjenama realna stopa rasta BDP za 2014. trebala bi da dostigne 2,0 odsto, dok se prosječan prosječan rast do 2018. godine procjenjuje na 3,6 odsto godišnje - Vlada Crne Gore usvojila je Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2015-2018.  
 
0
Predstavnici Ministarstva razgovarali sa bankarima o mogućnostima da podrže poljoprivrednike u investicijama
Za uspjeh agrara - potrebna podrška bankara!
- Kroz IPARD like poljoprivrednicima će biti na raspolaganju 4,1 milion eura bespovratne podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva. Intenzivno radimo na obezbjeđivanju potrebnih uslova i uspostavljanju pravnog osnova za uspješnu implementaciju nove mjere koja će se odnositi na investicije u preradu i marketing proizvoda poljoprivrede i ribarstva, kroz koju će bespovratna podrška biti oko 5 miliona eura. Planirani budžet za IPARD program za period 2016-2020 iznosi ukupno 52 miliona eura, od čega je doprinos EU 75odsto, odnosno 39 mil. EUR - ukazao je Direktor Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagota Radulović dodajući da to znači da je potencijalno ulaganje u sektor poljoprivrede u narednih 5 do 8 godina oko 140 miliona eura.
S obzirom da taj iznos novca podrazumijeva i ulaganja poljoprivrednih proizvođača, Radulović je na današnjem sastanku sa bankarima posebno ukazao da povlačenje ovih sredstava zavisi, ne samo od učesnika u procesu, nego i kreditnih institucija. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Republike Albanije zadovoljni međuspbnim odnosima i saradnjom
Perspektiva u - infrastrukturi i energetici!
- Crna Gora i Albanija imaju odličnu saradnju na bilateralnom planu, čija je perspektiva u zajedničkim infrastrukturnim i energetskim projektima koji će doprinijeti boljem povezivanju i kvalitetu života građana dvije države - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa predsjednikom Republike Albanije Bujarom Nišanijem.
- Crna Gora i Albanija su prijateljske zemlje i njihov međusobni odnos može poslužiti kao model dobrosusjedstva, čime značajno doprinose stabilnosti cijelog regiona - ocijenili su. 
 
2
Otvoren Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu
Sajam stvara kopču - ponude i tražnje!
          - Ključni problem crnogorskog društva danas jeste neusklađenost ponude I tražnje na tržištu rada. To je ono šti je kreiralo jednu problematičnu sferu da imamo veliki broj novopridošlih kadrova koji nemamo gdje uposliti, a upošljavamo veliki broj ljudi sa strane, koji nijesu čak ni državljani Crne Gore. Dakle, to su dvije stvari o kojima Univerzitet Crne Gore mora da vodi računa u narednom periodu na način da proizvodi kadrove koji će biti upotrebljivi na tržištu rada I biti korisni državi Crnoj Gori. Zbog toga, jedan ovakav projelat lap što je “Summer job” i kolege sa Univerziteta Crne Gore prave jednu dobru priča sa ciljem da tu disproporciju smanje na najmanju mjeru, obezbjeđujući određeni broj sezonskih poslova, prije svega studentima i onima koji ovdje stiču ta osnovna teorijska znanja - ukazao je ministar prosvjete Predrag Bošković, otvarajući danas Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu. 
 
1
Predstavnici Evropske investicione banke i Investicionog razvojnog fonda potpisali ugovor o kreditiranju malog i srednjeg biznisa vrijedan 70 miliona eura
Uslovi podstiču i - "nevjerne Tome"!
            - Zadovoljstvo mi je što možemo da pozdravimo potpisivanje sporazuma između Evropske investicione banke i Investicionog razvojnog fonda i da na taj način produžimo kontinuitet više nego uspješne saradnje države Crne Gore sa Evropskom investicionom bankom. Sardnjom su se porodili mnogi infrastrukturni i drugi razvojni projekti, a najznačajniji je što smo malom i srednjem biznisu obezbijedili 120 miliona eura kreditne podrške. Najavljeni uslovi kreditiranja malog i srednjeg biznisa u 2015. i narednoj godini dodatni su razlog za one koji su se premišljali da li krenuti nesigurnim vodama preduzetništva da donesu pozitivnu odluku i preuzmu odgovornost za svoju budućnost u vlastite ruke - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na prezentaciji Programa IRF za 2015.
Ugovor o finansiranju vrijedan 70 miliona eura - kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona eura i 30 miliona eura - potpisali su predstavnici EIB i predsjednik Odbora direktora IRF Zoran Vukčević.  
 
1
Usaglašavanje sa međunarodnim standardima poslovanja - podrška preduzećima za povećanje regionalne i lokalne konkurentnosti
Refundiraće investicije - 60 do 70 odsto!
       - Ministarstvo ekonomije refundiraće do 5.000 eura ili do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno 60 odsto investicije za srednja preduzeća - rezultat je današnje odluke Vlade Crne Gore da u okviru Programa povećanja regionalne i lokalne konkurentnost usvoji izmjene i dopune koje se temelje na zahtjevu za usaglašavanje sa međunarodnim standardima poslovanja za period 2014-2016. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21|