Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovao na sastanku predsjednika vlada zemalja regiona u Cavtatu
Priključak Evropi - razvojem infrastrukture!
                  - U fokusu je bila tema unaprijeđenja infrastrukture za koju su zainteresovane ove četiri – i ne samo one – zemlje u regionu, ali sve smo posmatrali u kontekstu evropske i evro-atlantske budućnosti svih država regiona. Pokušavamo da osmislimo scenario kako nadomjestiti ono dugo vrijeme naših država za onim što je evropski nivo razvoja i zbog toga smo fokusirani na ono što predstavlja važan prvi korak, važnu pretpostavku ukupnog ekonomskog i demokratskog razvoja. Za Crnu Goru nema nikakve dileme da je to razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture i u tom kontekstu jadransko-jonska auto-cesta bila je pod posebnom pažnjom našef razgovora. Apsolutno, dijelimo mišljenje da je to važan koridor, važan objekat koji bi trebalo da približi mogućnost konzumiranja svih onih evropskih dostignuća i standarda za sve građane naših država i pokušaćemo, poćev od Berlina i u redovnoj omunikaciiji sa našim evropskim partnerima to predstavimo kao važan prioritet razvoja našeg regiona. Pokušaćemo odmah da idemo korak dalje, organizacione korake koji će u finalu dovesti do realizacije ovog projekta i do stvaranja jedne važne pretpostavke boljeg korišćenja naših potencijala ekonomskog i društvenog razvoja - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović poslije današnjeg razgovora sa predsjednikom Vlade Hrvatske Zoranom Milanovićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i albanskim premijerom Endijem Ramom. 
 
1
Sve turističke opštine kako na jugu, tako i na sjeveru Crne Gore bilježe izuzetno dobru popunjenost
Turista više - za šest odsto!
    - Ukupan broj turista za šes odsto je veći u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći porast broja turista bilježi Žabljak 24 odsto, Tivat 17 odsto, Ulcinj i Bar 11 odsto više nego prethodne godine u isto vrijeme - saopštila je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, napominjući da sve turističke opštine kako na jugu, tako i na sjeveru Crne Gore bilježe izuzetno dobru popunjenost. 
 
1
U prvih šest mjeseci 2014. , u odnosu na isti period prošle godine
Poljoprivrednici izvezli - 40 odsto više!
   - U prvih šest mjeseci 2014. , u odnosu na isti period prošle godine, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda veći je za 40,0% (ili za 9.7 miliona €), dok je uvoz neznatno manji (za oko 220.000€). Neto efekat u spoljnotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda dostigao je 10 miliona eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci iznosila 16,32% i veća je za 4,6% u onosu na isti period prošle godine - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.  
 
2
Vlada Crne Gore usvojila informaciju o realizaciji i efektima mjera iz Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije za period januar-jun 2014.
U kasi - 30 miliona preko plana!
      - Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, priihodi u prvih šest mjeseci iznosili su 574,7 miliona eura, što je 30 miliona više u odnosu na plan i 56,1 miliona više u odnosu na prvihšest mjeseci prošle godine. Podaci upućuju na zaključak da je sistemski pristup borbi protiv sive ekonomije opravdan I da se osim povećanja budžetskog prihoda postižu još dva cilja – unaprijeđenje poreske discipline I eliminisanje nelojalne konkurencije - naglasila je PR ovog ministarstva Marija Radenović poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore usvojila informaciju o realizaciji i efektima mjera iz Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije za period januar-jun 2014.  
 
0
Mještani Fundine i ministar poljoprivrede dogovorili dinamiku gradnje vodovoda
Sami doveli cijevi - čekaju kaptaže!
            - Završena je projekta dokumentacija koja predviđa gradnju dvije kaptaže na vodoizvorištima Točak Velji i Točak Ledinski, odakle će se cjevovodima voda distribuirati do domaćinstava u pet zaseoka. Mještani su već doveli crijeva do svojih kuća, ali da bi vodu i koristili na pravi način, potrebno je izgraditi kaptaže - saopšteno je na sastanku ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petra Ivanovića sa članovima Režijskog odbora za izgradnju vodovoda MZ Fundina na kojem je dogovorena dinamiku gradnje vodovoda koji će riješiti problem vodosnabdijevanja za 38 domaćinstava, i stvoriti bolje uslove za njihovo bavljenje poljoprivredom.  
 
0
Konferencija o ulozi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u razvoju ruralnih područja
Uvoz hrane smanjuje - porodični biznis!
          - Izazovi crnogorske poljoprivrede i okosnica politike Ministarstva su da se, na temelju očuvanja životne sredine i tradicije, poveća proizvodnja, smanji uvoz hrane i ojačaju poljoprivredna gazdinstva kako bi prerasla u porodične biznise. Taj proces je u proteklih godinu i po intenziviran i daje rezultate - ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja profesor dr Petar Ivanović, otvarajući u Podgorici međunarodnu konferenciju „Uloga porodičnih gazdinstava u razvoju ruralnih područja“.  
 
0
Nastavak socijalnog dijaloga sa sindikatima
Novi zakon - ne smanjuje zarade!
         - Novi zakon neće značiti smanjenje zarada, već uvođenje pravičnosti, racionalnosti i veće discipline u sistem ličnih primanja, čime će se osigurati adekvatnost i podstaći napredak, posebno socijalno najugroženije kategorije stanovništva - naglasio je ministar finansija dr Radoje Žugić na današnjem sastanku sa generalnim sekretarima Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore, Srđom Kekovićem i Markom Nikčevićem. 
 
2
Promocijom ljetnje ponude u Nišu, završena "road show" kampanja NTO Crne Gore u regionu
Ponuda prilagođena - godinama i džepu!
       Promocijom u niškom shopping centru "Forum", koji je bio brendiran fotografijama Crne Gore, Nacionalna turistićka orhanizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnim TO i partnerima, završila je promociju u regionu. Prethodno, ljetnja ponuda predstavljena je u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i u Kragujevcu.
U izjavama za lokalne medije Ljiljana Čukić, menadžerka u NTO. promovisala je raznovrsnu turističku ponudu Crne Gore koja je prilagođena različitoj starosnoj strukturi i gostima različitih interesovanja. Sunce, more, sređene plaže, krstarenja, gastronomski specijaliteti, bogat zabavni program će svakako privući ljubitelje ove vrste odmora. Za one koji vole aktivan odmor, predjele crnogorskih planina i nacionalnih parkova, preporučeni su izleti, pješačenje, rafting...  
 
1
Savjet za privatizaciju
"Adriatic" premašio očekivanja!
       - "Adriatic Marinas" do kraja je ispoštovao sve ugovorne obaveze i premašio iznos obavezujućih investicionih ulaganja u projekat"Porto Montenegro", o čemu svjedoči podatak da je u periodu jun 2007 - septembar 2013. investirao 164,094.335 eura, što u odnosu na obavezujućih 106,000.000, predstavlja prebačaj od 54%. Time su se stekli uslovi da kupac i prodavac preko svojih ovlašćenih zastupnika potpišu Potvrdu, kojom kupac stiče pravo da prodaje ili otuđi dio kupljene imovine i da proda više od 49% udjela u kompaniji - konstatovao je danas Savjet za privatizaciju. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2013.
Prihodi povratili - trebd rasta!
    - Izazovi procesa evroatlanskih integracija i efekti globalne ekonomske krize zahtijevali su u 2013. ozbiljan pristup strukturnim politikama i reformama u svim oblastima ekonomskog sistema, koje je Crne Gora prepoznala kao uslov za prevazilaženje krize, ali i stvaranje konkurentnog sistema koji će dugoročno obezbijediti održiv ekonomski rast i razvoj. U uslovima produženog djelovanja krize Crna Gora je uspjela da preokrene trend ekonomskog rasta i da setom urgentnih mjera fiskalnog prilagođavanja značajno unaprijedi stanje javnih finansija. U odnosu na 2012. prihodi budžeta Crne Gore povratili su pretkrizni trend rasta. Osim faktičkog rasta ekonomske aktivnosti koji ima uticaj na prihode, u 2013. godini ostvareni su značajni rezultati na poljima fiskalne konsolidacije, naplate zaostalih poreskih potraživanja i smanjenja sive ekonomije - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2013.  
 
1
"Road show kampanja" Nacionalne turističke organizacija Crne Gore počela od Novog Sada
Promovisali ponudu - častili ljetovanja!
       Posjetioci tržnog centra „Big“ mali su priliku da od predstavnika Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, lokalnih turističkih organizacija Budve, Tivta i Bara, dobiju informacije o turističkoj ponudi za ovu ljetnju turističku sezonu - sinoć u Novom Sadu počela je tradicionalna "road show kampanja" Nacionalne turističke organizacija Crne Gore koja podrazumijeva promociju turističke ponude u direktnom kontaktu sa potencijalnim turistima.  
 
1
Ministar održivog razvoja i turizma u razgovoru sa predstavnicima medija iz Srbije
Opravdaćemo imidž - najomiljenije destinacije!
          - Crna Gora će opravdati imidž najomiljenije destinacije među srpskim turistima. Laka saobraćajna dostupnost Crne Gore, osjećaj sigurnosti, emotivna povezanost, mentalitetska sličnost, nepostojanje jezičke barijere, veliki broj nekretnina u Crnoj Gori koji se nalaze u vlasništvu srpskih državljana svakako jesu argumenti u našu korist, ali nisu i dovoljni, pa konstantno radimo na unapređenju kvaliteta ponude - naglasio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović u razgovoru sa predstavnicima medija iz Srbije koji su - u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, lokalnih turističkih organizacija i strateških partnera crnogorskog turizma - posjetili Crnu Goru. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila prijedloge izmjena i dopuna zakona o administrativnim taksama i akcizama
Manje globe - manje biznis barijere!
- Uspjeli smo da ubacimo one elemente koji smanjuju biznis barijere i doprinose lakoći poslovanja – ukazao je ministar finansija Radoje Žugić poslije današnje sjednice Vlade Crne Gore na kojoj su utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama.    
 
2
Potpisani ugovori o bespovratnoj podršci poljoprivredi vrijednoj 650.000 eura iz MIDAS projekta
Podrška za - 21 poljoprivrednika!
    - Važnije od broja ugovora je to što postižemo sve bolje rezultate u poljoprivredi. Povećavaju se površine pod zasadima, broj stoke, mehanizacija, proizvodnja, zaposlenost u poljoprivredi, a polako i izvoz. To je ohrabrenje za dalji rad, a najveću ulogu imate vi poljoprivredni proizvođači, jer se u Crnoj Gori još vodi velika borba između onih koji hoće da rade i onih koji bi da sjede, a dobijaju nova - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, potpisujući ugovore o bespovratnoj podršci sa 21 korisnikom MIDAS u vrijednosti od 650.000 eura - 6 su iz Bijelog Polja, 4 iz Berana, 2 iz Nikšića, 2 iz Danilovgrada, 2 iz Pljevalja, 2 sa Žabljaka, zatim 1 sa Cetinja, 1 iz Bara i 1 iz Kolašina.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na prezentaciji podrške malim i srednjim preduzećima
Ogromne šanse leže - ali ne čekaju!
       - Ogromne šanse leže, tu su pred nama i pred nama je ovo naše vrijeme. Nemojte da nastavimo u duhu najboolje tradicije Crne Gore i Balkana da se neodgovorno odnosimo prema svom vremenu. Svi živimo samo svoje vrijeme i u tom vremenu ukazuju se jedinstvene šanse i ako ih ne iskoristimo, neće nas čekati. Ono što je danas ponuda za Crnu Goru, ukoliko je mi ne iskoristimo, za pet godina možda će biti ponuda za neku zemlju Afrike. Ne dozvolimo da izgubimo šansu, da neodgovorno potrošimo vrijeme. Iskoristimo ovo vrijeme, u njemu se nudi nikad izglednija šansa da od male i nerazvijene balkanske države napravimo državu koja će apsolutno biti ravnopravan takmac na otvorenom evropskom tržištu, u svakom pogledu. Treba nam Investiciono-razvojni fond kao instrument podrške biznisu,naravno, zasnovanom na tržišnim principima. Prrema tome, fond će nastaviti svoju misiju, vlada će nastaviti da unapređuje poslovni ambijent, a na vama je da širite misiju uspješnog preduzetništva. Uz vašu hrabrost i kreativnost, uz vašu sklonost da nastavite sa permanentnim obrazovanjem, da nosite misiju inovativnosti u biznisu, uz podršku vlade, ne sumnjam da će naš preduzetnički sektor, naš sektor malog i srednjeg biznisa dobijati na konkurentnosti i da će postajati jedan od najprepoznatljivijih simbola Crne Gore u porodici razvijenih evropskih država - poručio je preduzetnicima predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na prezentaciji podrške malim i srednjim preduzećima. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2014-2017.
Ekonomija da raste - za 3,7 odsto!
         - Projekcija realne stope rasta od oko 3,7 odsto zasnivaju se, prije svega, na valorizaciji prirodnih resursa u već započetom ciklusu direktnih stranih investicija u oblasti saobraćaja, turizma, energetike i poljoprivrede. Istovremeno, Vlada će odlučno nastaviti proces fiskalne konsolidacije, prvenstveno daljim smanjenjem neproduktivne potrošnje, daljim jačanjem poreske discipline, sa fokusom na implementaciju mjera za suzbijanje sive ekonomije, kao ključne biznis barijere - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2014-2017.  
 
1
Odbor guvernera EBRD zadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom
Napredovali u - konsolidaciji finansija!
             - Saradnja Vlade Crne Gore i EBRD bila je uspješna, posebno u realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture. Prepoznat je progres koji je Crna Gora ostvarila na planu konsolidacije javnih finansija - ocijenili su predstavnici Odbora guvernera EBRD i izrazili spremnost da podrže aktivnosti koje Vlada preduzima, sa ciljem daljeg unapređenja ukupnog finansijskog sistema.
U tom kontekstu, bilo je riječi o pružanju podrške aktivnostima na rješavanje visokog nivoa nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju, kao i o spremnosti EBRD da pruži podršku aktivnostima na pripremi novog Zakona o faktoringu.
 
 
1
Treći sastanak nacionalnih koordinatora zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine
Crna Gora ugovorila - najviše!
- Crna Gora jedna je od najaktivnijih članica i do sada je ugovorila najviše odobrenih sredstva za realizaciju kandidovanih projekata u okviru povoljne kreditne linije od 10 milijardi $, namijenjenih saradnji zemalja CIIE i NR Kine - istakao je savjetnik potpredsjednika Vlade i nacionalni koordinator u okviru regionalne inicijative o saradnji zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine Goran Jovetić na 3. sastanku nacionalnih koordinatora zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.  
 
1
predsjednik Vlade Crne Gore, kao jedini visoki zvaničnik neke od država Zapadnog Balkana, na Godišnjem političkom sastanku EBRD u Varšavi
Najnerazvijenija postala - najperspektivnija!
          - Od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike stvorili smo najprosperitetniju balkansku ekonomiju. Bili smo na rubu građanskog rata, a danas imamo politički stabilnu državu koja nema otvorenih pitanja sa susjedima. Postigli smo to zahvaljujući evropskoj viziji, dosljednim sprovođenjem reformi i aktivnim promovisanjem regionalne saradnje“ – rekao je, među ostalim, predsjednik Vlade Milo Đukanović u srijedu u Varšavi na Godišnjem političkom sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je učestvovao u radu Godišnjeg političkog sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj - na poziv predsjednika te institucije Sume Čakrabartija - kao jedini visoki zvaničnik neke od država Zapadnog Balkana. 
 
1
Peti Festival investicija i nekretnina „FREI 2014“ počeo sinoć u Budvi
Sve raduje - kraj recesije!
       - Uprkos svim rizicima, možemo da kažemo da je veoma ohrabrujuće da nakon recesije u euro zoni, prošle godine imali smo pad ekonomije od 0,5 odsto, ove godine govorimo o rastu ekonomije u euro zoni od 1,2 odsto. To je nešto što hrabri sve evropljane, jer Evropa i EU lokomotiva su , ne samo – ekonomskog razvoja. To posebno raduje region Zapadnog Balkana i Crnu Goru u njemu - naglasio je prredsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući sinoć u Budvi peti Festival investicija i nekretnina „FREI 2014“. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19|