Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović o izjavi Raška Konjevića
Zbog političkog interesa - šteti i državi!
    - Ne treba pojašnjavati ono što je svima jasno, a što je neko u međuvremenu zaboravio, da je program restruktuiranja Montenegro Airlibnesa usvojen 2012, a da je potvrđen u februaru ove godine i da još važi sadržaj tog restrukturiranja, kao i finansijski izraz koji je trebao da obezbijedi program restrukturiranja, uključujući i dio koji je predmet posljednje odluke Vlade. Siguran sam da svi zjaedno moramo da prepoznamo o čemu se ovdje radi. Zbog prostog, jednokratnog, političkog interesa želi se napraviti šteta jednoj kompaniji, i to ne bilo kojoj, nego nacionalnoj aviokompaniji, ali i više od toga. Sa tim idejama želi se napraviti šteta ukupno Crnoj Gori i budžetu države - kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović prilikom radne posjete Zatrijepču, odgovarajući na pitanje TV Crne Gore da promentariše izjavu poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio španskog biznismena Migela Fluksu Roselja
Ulaganje u infrastrukturu - preduslov razvoja!
    - Ulaganje u infrastrukturu, pogotovo što brža kvalitetna valorizacija crnogorskih aerodroma, predstavlja jedan od najbitnijih preduslova daljeg razvoja turizma u Crnoj Gori - zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i španskog biznismena Migela Fluksu Roselja (Miguel Fluxŕ Rosselló), jedinog vlasnika Hotelske grupe Iberostar, koji je iskazao zainteresovanost za akviziciju konkretnih turističkih resursa u našoj zemlji o čemu će, po danas postignutom dogovoru, biti naknadno pregovarano.  
 
1
Premijer primio delegaciju Sino-CEE Holdinga i Fonda
Žele da ulažu - u saobraćaj i energetiku!
      - Postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike kao i da Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede - zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa delegacijom Sino-CEE Holdinga i njenog Sino-CEE fonda koju je predvodio predsjednik Điang Đianćing. 
 
1
Delegacija MMF predstavila izvještaj o Crnoj Gori
Mjere konsolidacije - dobro izbalansirane!
    - Vlada dobro upravlja ekonomijom i mjere fiskalne konsolidacije dobro su izbalansirane - navedeno je u juče objavljenom izvještaju MMF, o čemu je danas delegacija ove međunarodne finansijske organizacije informisala crnogorskog premijera Duška Markovića.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Obostrano otvoriti - vrata za saradnju!
    - Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učesnicima 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. 
 
1
Panel „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“ održan danasu Podgorici
Između države i privrednika - glavna karika!
    - Kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, u cilju postizanja ekonomske sigurnosti i stabilnosti, podrazumijeva konstantno ulaganje i prilagođavanje tržišnim pravilima i trendovima razvoja, a jednu od glavnih uloga u tom procesu imaju lokalne samouprave - zaključeno je na panelu „Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta“, koji je organizovan u okviru Foruma 16+1 danas u Podgorici. 
 
1
Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke od pet miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu od 30 miliona
Zadužili se - za Glavni grad!
Vlada Crne Gore danas je prihvatila Informaciju o zaduženju kod Njemačke banke za razvoj (KfW), za potrebe Glavnog grada Podgorica, za realizaciju projekta ,,Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I'' i usvojila nacrt Standardnog Ugovora o zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke u iznosu od 5 miliona eura i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore i KfW banke, u iznosu od 30 miliona eura.  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti
Opštinama produžen rok - za limit!
          - Predloženim izmjenama je produžen rok opštinama za podnošenje zahtjeva za odobrenje prekoračenja limita, odnosno budžetskog deficita do 15. oktobra tekuće, za narednu godinu, pod uslovom da to prekoračenje ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka. Pored toga, predviđa se da budžet nakon ove izmjene treba da sadrži i maksimalan nivo potrošnje koji je obavezujući za prvu godinu, a indikativan za drugu i treću fiskalnu godinu. Na ovaj način se stvaraju pravne pretpostavke za izbjegavanje značajnih problema u funkcionisanju opština, kao i u cilju obezbjeđenja preglednosti obavezujućeg i indikativnih nivoa budžetske potrošnje - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.  
 
0
U Port of Adria pušten u pogon moderni kontejnerski kran
Na osporavanja odgovorili - poslovanjem!
-Znam kroz šta ste sve prošli od strane onih koji su osporavali ovu privatizaciju. Vaše uspješno poslovanje najbolji je odgovor na sumnje i osporavanja – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa rukovodstvom kompanije na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Global Ports Holding – koja je većinski vlasnik Port of Adria, i potpredsjednikom UO Port of Adria Mehmetom Kutmanom.
Crnogorski premijer i predsjednik UO Global Ports Holding Mehmet Kutman pustili su u pogon moderni kontejnerski kran marke Libeherr tip P137 WS L Super.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva
Uspjehom zainteresovali - investitore sa Ostrva!
    - Pojačano intreresovanje britanskih investitora u posljednjim mjesecima, došlo je kao plod značajnih uspjeha koje je Crna Gora ostvarila tokom ove godine – od članstva u NATO savezu, preko intenzivnog pregovaračkog procesa o članstvu u Evropskoj uniji, do ohrabrujućih rezultata koje je Vlada postigla na planu fiskalne konsolidacije - saglasili su se u današnjem razgovoru predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Alison Kemp. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore primio predsjednika kompanije DAMAC
Zainteresovan za gradnju - luksuznih hotela!
       Predsjednik kompanije DAMAC Hussain Sajwani danas je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem iskazao interes za gradnju hotelskih kompleksa najviše kategorije u Crnoj Gori.
 
 
0
Sastanak ministara Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije
Hrvatska da ukine - diskriminatorne odredbe!
       Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije pozvali su Republiku Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i da cijenu inspekcijskog nadzora usaglasi sa stvarnim troškovima postupka - zaključci su današnjeg ministarskog sastanka u Sarajevu, sa kojeg je i Evropskoj komisiji upućen poziv da se uključi u rješavanje problema.  
 
1
Na otvaranju obnovljenog hotela "Maestral' crnogorski premijer apelovao na investitore
Izbrusimo zajedno - dragulj Evrope!
- Monte Rock grupa je u prethodnih dvije godine uložila 50 miliona eura u kupovinu i adaptaciju hotela Maestral. Čestitam im na dobro urađenom poslu.
Želim da istaknem i da je firma Adriatic Properties, kao dio pomenute investicione grupe, značajan i kredibilan investitor za sve nas u Crnoj Gori, koja je u proteklih 10 godina realizovala investicije u iznosu od preko 150 miliona eura.
Na taj način, naši partneri su snažno doprinijeli dostizanju internacionalnih standarda u oblasti hotelijerstva i održivog razvoja - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na otvaranju obnovljenog hotela "Maestral" i apelovao na važne ličnosti iz svjeta biznisa "da ulažu u Crnu Goru i da zajedno izbrusimo ovaj dragulj Evrope".
 
 
1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja realizuje program sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore
Podrška za - 102 mlada pčelara!
          Mladi koji su bili prijavljeni na Zavod za zapošljavanje, njih 102, iskoristili su mogućnost da iz Agrobudžeta za 2017. godinu, kroz Javni poziv za podršku mladim pčelarima, dobiju podršku u obliku tri oformljene pčelinje zajednice.
Ugovore o dodjeli podrške potpisali su danas prilikom susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutinom Simovićem, u Kući meda, u Danilovgradu. 
 
0
Crna Gora i IFAD zvanično počinju realizaciju Projekta razvoja klastera i transformacije ruralnih područja
Razvijaju agrar - u sedam opština!
          - U vrijeme kada se Crna Gora sprema za ulazak u EU, ulaganje u ekonomsku transformaciju ruralnih područja ključno je za razvoj. Cilj nam je da realizujući projekat u sedam opština obuhvatimo više od 16.000 ljudi - naglasila je direktorica IFAD za Bliski Istok, Sjevernu Afriku, Evropu i Centralnu Aziju, dr Kalida Buzar koja je sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutinom Simovićem zvanično otvorila Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja u Crnoj Gori - zajednički projekat kroz koji će biti podržan razvoj poljoprivrede i ruralne infrastrukture u sedam crnogorskih opština.  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Zakona o akcizama
Opšta stopa PDV - 21 odsto!
-U skladu sa Predlogom fiskalne strategije, Vlada je utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Zakona o akcizama. Kao što je najavljeno, radi smanjenja budžetskog deficita, predviđeno je povećanje opšte stope PDV sa 19 na 21 odsto, dok niža stopa, koja se primjenjuje na promet osnovnih životnih namirnica, ostaje neporomijenjena na nivou od 7% što je odgovor Vlade sa ciljem zadržavanja cijena osnovnih životnih namirnica odnosno onemogućavanjem poskupljenja ovih proizvoda. Predloženim izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je postepeno povećanje visine akcize na duvanske proizvode, etil alkohol, gazirana pića i ugalj, za period od 2017. do 2020. - saopštila je Vlada Crne Gore. 
 
0
Glavni direktor kineske kompanije CRBC i predsjednik Vlade Crne Gore zadovoljni gradnjom auto-puta Bar - Boljare
Prva dionica - u roku!
    - Izgradnja prve dionice auto-puta Bar-Boljare od Podgorice do Mateševa biće završena u roku, na kvalitetan način i uz poštovanje najviših bezbjednosnih standarda - kazao je glavni direktor kineske kompanije CRBC Lu Šan na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.  
 
0
Aktivirana Put opcija definisana Akcionarskim ugovorom između Vlade Crne Gore i A2A
Italijani napuštaju - mjesta upravljanja!
    Vlada Crne Gore dobila je zvanično obavještenje od italijanskog partnera A2A o aktiviranju Put opcije definisane Akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A, kao većinskih akcionara u Elektroprivredi Crne Gore AD Nikšić. Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Proljećnu analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi - 2016. - I kvartal 2017.
Osim zaliha - sve u porastu!
       - Rast izvoza, privredni rast u prvom kvartalu 2017. godine kao i snažan rast broja zaposlenih, rast prosječne neto zarade i penzija, koje su najviše u regionu Zapadnog Balkana - pokazala je Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi - 2016. - I kvartal 2017, koju je danas usvojila Vlada Crne Gore  
 
2
Nacionalna investiciona komisija usvojila ažuriranu jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata
Za razvoj - 57 prioriteta!
- Ova lista definiše naš razvojni interes te da treba da se skončentrišemo na ono što mijenja stanje u državi sa aspekta stvaranja više mogućnosti za razvoj i bolji kvalitet života. Sada, dodao je on, kroz različite modele treba tražiti podršku za realizaciju utvrđenih prioritetnih projekata - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjedavajući Nacionalne investicione komisije koja je danas usvojila ažuriranu jedinstvenu listu 57 prioritetnih infrastrukturnih projekata vrijednih oko pet milijardi eura. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19|