Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Vlada Crne Gore donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata
Iz državnih šuma - izvoz zabranjen!
       - Izvoz iz državnih šuma je zabranjen, dok je izvoz iz privatnih šuma moguć samo uz prethodno izdato rješenje - Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.
Suočavajući se sa prekomjernim izvozom drvnih sortimenata, Vlada je kordiniranom akcijom više nadležnih institucija krajem prošle godine zaustavila ovu pojavu, a donošenjem Odluke daje se sistemski odgovor na problem koji je proizveo značajne socijalne i ekonomske posljedice u Crnoj Gori.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore posjetio gradilište tunela Klopot
Premijer impresioniran - i intezitetom i kvalitetom!
- Ne da sam zadovoljan, nego sam impresioniran - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prilikom današnje posjete gradilištu tunela Klopot na prioritetnoj dionici auto-puta i istakao da se neposredno uvjerio da su radovi na tom zahtjevnom gradilištu veoma intenzivni, da se sprovode po najvišim standardima i veoma kvalitetnom dinanikom, te da se na više od polovine dionica intenzivno radi preko 24 kilometra trase. 
 
0
„Brendiranje kroz nacionalne internet domene“
Domen .me donio - 21,5 miliona eura!
      - Internet domen .me je najbolji izvozni brend Crne Gore i jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države, koji je u prethodnih 10 godina postao simbol suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti u svijetu - kazala je savjetnica u Direktoratu za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu ekonomije Tanja Maraš. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore i delegacija MMF o mjerama fiskalne konsolidacije
Prvi koraci - ohrabruju!
- Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za 2017. i sanacionim planom predstavljaju dobar korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali potrebno je učiniti dodatne napore u toj oblasti - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.  
 
1
Predsjednik u Vlade Crne Gore u Američkoj privrednoj komori
Potrebno unaprijediti - poslovni ambijent!
- Kritike i sugestije na poslovni ambijent i blaže su u odnosu na realno stanje i treba ga unaprijediti da bi životni standard bio podignut - ukazao je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u Američkoj privrednoj komori.
On je dodao da su jačanje vladavine prava i snaženje institucija u cjelini prioriteti crnogorske vlade. 
 
0
Svjetska banka pohvalila vladine mjere fiskalne konsolidacije
Prvi koraci jačaju - fiskalnu stabilnost!
               - Naša je procjena da mjera vaše fiskalne konsolidacije treba da budu na nivou 2-3 odsto BDP svake godine u naredne tri godine - ukazala je direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin poslije sastanka sa predsjednikom Vlade Crrne Gore Duškom Markovićem i pohvalila prve korake Vlade Crne Gore u jačanju fiskalne stabilnosti i očuvanju ekonomskog rasta.  
 
1
Povodom najava CEAC da je pokrenula parnični postupak protiv države Crne Gore
Spor izgubili - u julu!
    - Ova kompanija izgubila je spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu u julu ove godine - podsjeća Ministarstvo ekonomije povodom najava Centralnoevropske aluminijumske kompanije CEAC da je pokrenula parnični postupak protiv države Crne Gore. 
 
1
Mreža CEE Bankwatch i NVO "Green Home" i "MANS" o planovima izgradnje TE na ugalj
Planove prate - prenaglašena obećanja!
- Planovi izgradnje novih termoelektrana na ugalj u Jugoistočnoj Evropi praćeni su obećanjima o stvaranju novih radnih mjesta i očuvanju postojećih – uključujući drugi blok termoelektrane u Pljevljima , za koji je javni uvid o studiji uticaja na životnu sredinu trenutno u toku. Međutim, obećanja su u gotovo svim slučajevima prenaglašena - zaključuje nova studija koju je danas objavila mreža CEE Bankwatch zajedno sa NVO "Green Home" i NVO "MANS". 
 
0
Vlada će danas ili sjutra uputiti u Skupštinu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2016.
Rebalans obezbjeđuje - redovne plate i penzije!
    - Rebalans je projektovan na 2,31 milijarde eura i za preko sto miliona manji je u odnosu na osnovni Budžet za 2016. Izvorni prihodi veći su za 26 miliona eura, a izdaci manji za 119 miliona eura. U prilici smo da pred kraj godine javne finansije izbalansiramo na pravi način, prepoznajući šta su bili osnovni problemi u projektovanju prihoda i rashoda. Vlada če kroz ovaj pristup obezbijediti normalno funkcionisanje sistema u pogledu isplate penzija, socijalnih davanja i zarada u javnom sektoru - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za za ekonomsku politiku i finansijski sistem profesor dr Vujica Lazović, nakon što su vladine komisije jednoglasno predložile da vlada raspravlja o rebalansu Budžeta i da ga već danas ili sjutra uputi parlamentu.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore posjetio posjetio gradilište Bar-Boljare – prioritetnu dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo
Spona u državi - i za Evropu!
    - Kapitalni infrastrukturni projekti poput ovog, kao i planirana izgradnja Jadransko–jonske brze saobraćanice, integrisaće našu zemlju u region i Evropu i učiniti je značajno dostupnijom. Uz završetak započetih i izgradnju novih turističkih rizorta, dalje održivo korišćenje energetskih potencijala i razvoj prerađivačke, posebno prehrambene industrije, značajno ćemo unaprijediti našu ekonomiju, obezbijediti veću zaposlenost i doprinijeti rastu kvaliteta života naših građana - naglasio je predsjednikk Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas - u pratnji izvršnog direktora CCCC International Li Ćingveija (Qingwei), ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Cui Džuveija (Zhuwei) i ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića - posjetio gradilište Bar-Boljare – prioritetnu dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo.
Pozdravna riječ crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
0
Sa svečanosti postavljanja energetskog kabla interkonekcije Crna Gora - Italija
Benefiti povezivanja - već očigledni!
       - Benefiti od realizacije „Podmorskog kabla“, koji će Crnu Goru i region povezati sa jakim i stabilnim energetskim tržištem Italije i Evrope već su očigledni. Samo ovaj posao od konvertorskog postrojenja u Lastvi Grbaljskoj, do Rta Jaz gdje se nalazimo, podrazumijeva angažovanje preko 500 lica, i više od 30 lokalnih kompanija. Tokom najzahtjevnije faze u realizaciji ovog dijela projekta, svakodnevno će biti upošljeno preko 200 ljudi - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti postavljanja energetskog kabla interkonekcije Crna Gora - Italija.
Obraćanje crnogorskog premijera prenosimo u cjelosti: 
 
0
Predsjednik Vlade Milo Đukanović svečano otvorio Hotel „Hilton - Podgorica“
Produžiće sezonu - povećaće zaposlenost!
   - Danas Glavni grad i Crna Gora dobijaju jedan od najboljih hotela visoke kategorije, sa brojnim pratećim sadržajima, čime se Podgorica i dodatno kvalifikuje za organizaciju raznovrsnih događaja na najvišem nivou. Realno je da će Hilton Podgorica doprinijeti i produženju turističke sezone, što je jedan od osnovnih ciljeva definisanih našim planom daljih reformi u turizmu. Svakako i novom rastu zaposlenosti - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući sinoć hotel "Hilton Podgorica", izgrađen na mjestu prvog hotela u nekadašnjem Titogradu.
Pozdravnu riječ crnogorskog premijera prenosimo integralno:  
 
1
Vlada Crne Gore o obeštećenju vlasnika goveda usmrćenih usljed epidemije bolesti kvrgave kože
Šteta se - mora nadoknaditi!
       šteta mora nadoknaditi svim oštećenim vlasnicima; da će šteta biti nadoknađena kupovinom rasnih grla, uz mogućnost novčane nadoknade samo u slučajevima kada kod vlasnika ne postoje uslovi za uzgoj rasne stoke; da se plaćanje izvrši sa postojećih pozicija u budžetu Minastarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i da posebna komisija sprovede proceduru nabavke rasnih grla i njihove raspodjele, ili, izuzetno, novčane nadoknade, prema kriterijumima koji će biti utvrđeni.
Saglasnost o tome postignuta je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore u raspravi o obeštećenju vlasnika goveda usmrćenih usljed epidemije bolesti kvrgave kože. Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i ministri Raško Konjević, Goran Danilović i Boris Marić napustili su sjednicu prije zaključivanja rasprave, sa obrazloženjem da materijal na ovu temu treba da predloži Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.  
 
1
Potpisan Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore
Nova šansa - za valorizaciju resursa!
    - Stvaranjem preduslova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika stvorili smo još jednu realnu šansu za puniju valorizaciju domaćih energetskih resursa u korist i sadašnjih i budućih generacija. Pronalazak komercijalnih rezervi nafte i gasa značio bi temelj potpuno nove industrije u našoj zemlji, koja bi doprinijela povećanju obima proizvodnje i izvoznoj bazi, kao i bržem ukupnom ekonomskom rastu. Time bi se otvorile mogućnosti za brže zapošljavanje i veće zarade u ovoj industrijskoj grani. Istovremeno, to bi doprinijelo povećanju budžetskih prihoda države, što bi stvorilo pretpostavke za veću pažnju prema penzionerima i zaposlenima u važnim državnim sektorima kao što su obrazovanje i zdravstvo - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović povodom današnjeg potpisivanja Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore sa kompanijama "Eni" i "Novatek". 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na Miločerskom razvojnom forumu o „Reformi obrazovanja u svijetlu strategije održivog razvoja“
Ključni izazov - održiva upotreba resursa!
    - Racionalna, održiva upotreba resursa ključni je izazov državne politike. Imamo znanja, iskustva, samopouzdanja da na bazi onog što smo vidjeli u okruženju, onog što smo naučili u dosadašnjim etapama razvoja hrabrije iskoračimo u realizaciju razvojnih projekata koji će značiti širenje ekonomske baze i stvaranje osnova za održivi razvoj. U svemu tome moramo ozbiljno voditi računa i o tome da sve što rdimo bude na principima održivosti i da pokušamo da pravedno međugeneracijski podijelimo šanse. Kao što mislim da je neopravdano čuvati resurse, ništa ne radeći, tako mislim da je neopravdao ući u oezglavljeno korišćenje svih resursa - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović na Miločerskom razvojnom forumu, govoreći o „Reformi obrazovanja u svijetlu strategije održivog razvoja“  
 
2
Potpisan Akcionarski ugovor sa italijanskom kompanijom A2A
Država zaštićena - i izgradnjom drugog bloka!
             - Nakon što ga je usvojila Vlada, novi Akcionarski ugovor je u julu mjesecu dobio podršku i crnogorskog parlamenta. Akcionarski ugovorom u EPCG u potpunosti su zaštićeni svi interesi Države Crne Gore, prije svega kroz projekat izgradnje Drugog bloka TE „Pljevlja“, koji će realizovati EPCG bez državnih garancija - saopštila je PR služba Ministarstva ekonomije povodom današjeg potisivanja novog Akcionarskog ugovor, biče na snazi do 31. decembra 2016. - između Države Crne Gore i italijanske kompanije A2A S.p.A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG). Potpisali su ga ministar ekonomije Vladimir Kavarić i Oreste Bramanti u ime A2A. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Studiju zemljišne politike Crne Gore
Obezbijediti sve za - održivo korišćeje!
    - Glavni ciljevi Studije zemljišne politike su kreiranje instrumenata zemljišne politike koji će omogućiti povrat i kapitalizaciju javnih investicija;
pružanje fiskalnih stimulansa kako bi se podstakle namjene za proizvodnju, turizam i poljoprivredu;
postavljanje osnova sistema za prenamjenu površina u cilju maksimizacije ekonomskih i društvenih benefita; obezbjeđenje instrumenata zemljišne politike koji će osigurati održivo korišćenje i destimulisati neodrživu upotrebu sa aspekta prostorne distribucije; jasno identifikovanje uloge privatnih inestitora i izvođača u procesu planiranja namjene površina - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas usvojila Studiju zemljišne politike Crne Gore. 
 
2
Ministar finansija protiv manje stope PDV za luksuznije hotele
Ekstra profit - za malobrojne!
    - U Crnoj Gori je u PDV režimu registrovano 2300 poreskih obveznika koji iz djelatnost ugostiteljstva, a shodno ovom članu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV koji je stupio 11.8. svega njih 10 – 15 plaćaće porez po nižoj stopi – umjesto 19 plaćaće porez po stopi sedam. Na bazi kategorizacije, jednostavno je utvrditi ko su privilegovani, koji su to hoteli sa četiri zvjezdice a sjeveru i sa pet u središnjem regionu i na primorju. Njihovi vlasnici imaće ekstra profit ne manji od 12 odsto, samo iz činjenice da će plaćati manji PDV za ugostiteljske usluge – ukazao je na press konferenciji ministar finansija Raško Konjević, koji je danas Ustavnom sudu predao sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o PDV kojim se po nižoj stopi oporezuju ugostiteljske usluge samo za hotele visoke kategorije.  
 
1
Vlada Crne Gore konstatovala da je sve spremno za potpisivaje ugovora sa A2A
Kavarić ovlašćen - da potpiše!
             - Vlada se upoznala sa uslovima za potpisivanje Akcionarskog ugovora između Države Crne Gore i A2A S.p.A, uključujući Prilog 2 – Listu ključnih menadžera, i konstatovala da su izvršene sve radnje predviđene Ugovorom, kao radnje koje moraju da se preduzmu prije dana potpisivanja, imajući u vidu da su organi Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić donijeli odgovarajuće odluke i imenovanja, te da je ugovor prihvatila Skupština Crne Gore, stekli su se svi uslovi za potpisivanje Ugovora - bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, odlučila je Vlada Crne Gore i ovlastila ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića da u ime Vlade potpiše ugovor - saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.  
 
1
Ministar poljoprivrede Budimir Mugoša o bolesti kvrgave kože goveda
Poslije vakcinacije - manje oboljelih grla!
       - Posljednji podaci pokazuju da imamo 233 slučaja bolesti kvrgave kože i svakim danom je manje pojava. Imali smo prije nekoliko dana veći broj slučajeva. To je posljedica vakcinacije. Očekujem poslije vakcinacije velikog broja grla pad broja oboljelih - istakao je ministar poljoprivrede Budimir Mugoša, gostujući u "Devniku 2" TVCG.
On je ponovio da se bolest ne prenosi na ljude i naglasio da će sva šteta koju domaćinstva trpe zbog bolesti kvrgave kože goveda biti nadoknađena 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17|