Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Ministar finansija i direktor Svjetske banke potpisali Ugovor o finansijskom aranžmanu od 250 miliona eura
Ugovor potvrdio - kredibilitet!
             - Aranžman je podržan Garancijom Svjetske banke zasnovanom na javnim politikama (PBG1), i podrazumijeva veoma povoljne uslove kreditiranja: rok otplate od 12 godina, grejs period od 4 godine i kamatnu stopu 6-mjesečni Euribor + margina 2,95 odsto - saopštila je PR služba Ministarstva finansija povodom Ugovora o finansijskom aranžmanu od 250 miliona eura koji su danas potpisali ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas.  
 
1
Potpisan ugovor o koncesiji za izvorište Čeoče
"Bjelasica Rada" da - opet radi!
      - Ono što smo iz Vlade kazali da ćemo uraditi, uradili smo. Kazali smo da ćemo stvoriti pretpostavke za pokretanje proizvodnje, da ćemo stvoriti uslove da se ispoštuju sve zaostale obaveze prema ranijim radnicima, da ćemo stvoriti pretpostavke za nova zapošljavanja i razvoj, kako Bijelog Polja, tako i sjevera, i ukupne crnogorske ekonomije. Stvorili smo pretpostavke za novi početak, stvaranje nove dodate vrijednosti i nova radna mjesta - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, koji je daans u Bijelom Polju potpisao ugovor o koncesiji za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče, sa koncesionarom „Water Group“ d.o.o, kompanijom iz Kolašina. 
 
0
Festival investicija i nekretnina otvoren u Budvi
Ekonomija nastavlja - dinamičan rast!
- U protekloj godini obezbijedili smo dugoročnu stabilnost javnih finansija, odgovornim i odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, pažljivo vodeći računa da očuvamo razvojnu komponentu. Zahvaljujući takvoj, pažljivo kreiranoj i sprovedenoj ekonomskoj politici, ostvarili smo rast BDP-a od 4,4% - među najvećim u Evropi i stvorili uslove za ubrzanu realizaciju kapitalnih razvojnih projekata – ukazao je potpredsjdnik Vlade Crne Gore Milutin Simović otvarajući večeras u Budvi ovogodišnji Festival investicija i nekretnina (FREI – Festival of Real Estate Investments). 
 
0
Ad hoc komitet u potpunosti odbija zahtjev CEAC za poništaj ICSID arbitražne odluke u korist Crne Gore
Snosiće i - trošak Crne Gore!
Ad hoc komitet, koji je formiran pri Arbitražnom tribunalu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, donio je odluku kojom u potpunosti odbija zahtjev CEAC za poništaj ICSID arbitražne odluke koja je donijeta u korist Crne Gore u julu 2016. godine.
Ovom odlukom, ICSID arbitražna odluka protiv CEAC iz jula 2016. godine je dodatno osnažena, budući da je CEAC iscrpio sva pravna sredstva - saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću Ministarstva ekonomije. 
 
2
Skupština Crne Gore usvojila odluku o prihvatanju ugovora o izvršenju Put opcije između države Crne Gore i italijanske kompanija A2A
Država vraća - vlasnički udio!
       - Umjesto da plaćamo u narednih sedam godina po 35,7 miliona eura, stvorili smo uslove da platimo put opciju u dvije godine u četiri tranše, djelimično iz budžeta države, a djelimično iz sopstvenih sredstava EPCG, počevši od maja. To znači da bi tokom maja država sa 57,01 odsto vlasništva u EPCG, umjesto na 63 odsto došla na 70,16 odsto - objasnila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na Skupštini Crne Gore na kojoj je danas usvojila odluku o prihvatanju ugovora o izvršenju Put opcije između države Crne Gore i italijanske kompanija A2A, kada je u pitanju upravljanje Elektroprivredom.
Prema njenim riječima, država na taj način praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009., već u prvom koraku. 
 
2
„Otvoreno sa premijerom u Američkoj privrednoj komori (AmCham) u Crnoj Gori
Bolje naplaćuju - akcize na duvan!
       - Konačno smo popravili sliku kada su u pitanju akcize na duvanske proizvode. U ovom periodu od 20 dana povećani su prihodi od akciza za 13 odsto. Dakle, popravljamo onu ružnu sliku sa početka. Juče smo na sjednici vlade dogovorili, ministar finansija je dobio tu obavezu, da napravimo detaljnu analizu šta se dešava na tržištu i kakvi će biti naši odgovori u kratkom roku da eliminišemo te slabosti. Borba protiv sive ekonomije je naš ključni zadatak. Ona treba da nam omogući širenje poreske i ekonomske baze - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković privrednicima na redovnoj godišnjoj konferenciji „Otvoreno sa premijerom“ koji organizuje Američka privredna komora (AmCham) u Crnoj Gori. 
 
2
Crnogorski premijer Duško Marković na redovnoj koordinaciji sa inspekcijskim organima
Inspektori pune budžet - preko plana!
- Prihodi budžeta iz ovih izvora realizuju se od početka godine iznad plana i iznad prošlogodišnjih rezultata, te da su ukupni ekonomski rezultati dobri i da je sa nivoa Vlade u velikoj mjeri odgovoreno na izazove povećanja budžetskih prihoda - ocijenio je crnogorski premijer Duško Marković na redovnoj koordinaciji sa inspekcijskim organima. 
 
2
Privredna komora proslavlja 90 godina rada
Trajanje - dokaz vrijednosti!
- Devedeset godina trajanja je dokaz vrijednosti Privredne komore Crne Gore, jer ni u jednoj ekonomskoj zajednici i privrednom društvu ne može se dugo trajati u koliko iza toga ne stoji kvalitet. A naša Privredna komora je taj kvalitet imala u svih ovih devet decenija. Međutim, nije samo devet decenija i trajanje dokaz uspješnosti da bi ono što je Privredna komora Crne Gore za tih devet decenija činila. A činila je mnogo toga, mnogo vrijednoga i mnogo značajnog za privredu Crne Gore i činila je na način koji garantuje da će i u buduće Privredna komora kvalitetno djelovati. I to kvalitetno u svim oblastima svog djelovanja. I u odnosu na afirmaciju vrijednosti svojih članova i na afirmaciju vrijednosti ekonomije Crne Gore i na povećanje investicija u Crnoj Gori i na veći međunarodni ugled same Privredne komore i naše ekonomije - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je povodom jubileja PK CG nagrade uručio - za uspješno poslovanje dodijeljena je Tehnomax doo iz Podgorice, Nagrada za društvenu odgovornost dodijeljena je Preduzeću Cerovu doo iz Bara, Nagrada za inovativnost dodjeljena je kompaniji Mesopromet doo iz Bijelog Polja, a Nagrada za unapređenje menadžmenta dodijeljena je Dr Zoranu Vukčeviću, predsjedniku Odbora direktora IRF.  
 
1
Sajam poljoprivrede na Trgu nezavisnosti u Podgorici
U ponudi - samo domaće!
    “Domaći poljoprivredni proizvodi u turističkoj i trgovinskoj ponudi Crne Gore” tema je Sajma poljoprivrede koji u cilju promocije domaćih proizvoda i boljeg plasmana kroz trgovinsku i turističku ponudu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Glavni grad Podgorica i Montenegro biznis alijansa - a uz podršku Ministarstva ekonomije i Ministarstva održivog razvoja i turizma - organizuju danas od 11 na Trgu nezavisnosti u Podgorici.
Svoje proizvode predstaviće oko 60 učesnika, individualnih poljoprivrednih proizvođača, preduzeća iz sektora prerade i njihovih klastera, a uvertira sajmu biće “Mogućnost razvoja poljoprivrede kroz saradnju sa turističkim i trgovinskim sektorom”.  
 
1
Vlada Crne Gore donijela odluku o povećanju udjela države u EPCG
Država vratila - što je imala!
       - Prijedlogom Ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, Država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01% na 70,16% umjesto na, inicijalno predviđenih 63%. Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarsaka prava, Država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova Vlade usvojila Prijedlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje. 
 
0
Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore ozvaničili početak realizacije Programa promocije domaćih proizvoda – „Kupujmo domaće“
Kvalitetom odiše -vraća najviše!
            - Program „Kupujmo domaće“ ima svoju posebnu vrijednost i višestruki značaj - zajedništva - Vlade, privrednika i potrošača; značaj povjerenja - u sebe, u domaće vrijednosti, u domaće sposobnosti; značaj prevazilaženja – naslijeđenih i nametnutih navika, navika da više cijenimo tuđe nego svoje; značaj otvorenosti - uz poštovanje slobodnog tržišta i principa fer konkurencije; značaj razumijevanja potreba potrošača i značaj očuvanja tradicije, jer birajući domaće proizvode čuvamo i našu tradiciju i naše posebnosti - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović povodom potpisivanja sporazuma o saradnji Vlade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore, čime su danas ozvaničilu početak realizacije Programa promocije domaćih proizvoda – „Kupujmo domaće“, koji se realizuje u saradnji sa trgovinskim lancima i proizvođačima.
Crnogorski proizvodi od danas su vidno označeni na policama šest najvećih trgovačkih lanaca - "Voli", HD "Laković", "Franca", "Aroma", "Idea", i "Megapromet".  
 
0
Tokom gradnje prioritetne dionice auto-puta
Brinu o nastavku - do Srbije!
- Već sada, tokom gradnje prioritetne dionice auto-puta, Vlada Crne Gore pokrenula je proces stvaranja pretpostavki da obezbijedi nastavak gradnje ostalih dionica do granice sa Republikom Srbijom - navedeno je u informaciji koju je danas usvojila Vlada Crne Gore. 
 
0
Predstavnici Vlade Crne Gore i Svjetske banke potisali ugovor o zajmu za realizaciju Drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori - MIDAS 2
Za razvojne iskorake - novih 30 miliona!
- Novih 30 miliona eura za nove razvojne iskorake, za nova radna mjesta u ovom sistemu, za održivost i uvećanje dohotka kod postojećíh radnih mjesta, novi impuls za ubrzani ruralni razvoj, po!sebno sjevera, za usvajanje novih standarda, posebno u bezbjednosti hrane, i jačanje institucija u ovim sektorima. Najkraće, novi MIDAS koji realizujemo sa SB na temelju uspjeha u prethodnom MIDAS projektu će značiti pretpostavke za rast konkuretnosti u sektoru poljoprivrede, pojačanja supstitucije uvoza i rast izvoza, osvajanje zahtjevnih standarda u sistemu bezbjednosti hrane - istakao je inistar poljoprivreede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović povodom potisivanja ugovora o zajmu za realizaciju Drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori - MIDAS 2, vrijednog 30 miliona eura, koji su danas potpisali predstavnici Vlade Crne Gore i Svjetske banke 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu i Prijedlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2018.
Izmjene rezultat - efikasne naplate!
          - Izmjene budžeta uslijedile su kao rezultat efikasne naplate prihoda i dobrih rezultata ekonomske politike Vlade u prethodnoj godini te jačanja makroekonomske stabilnosti. Vlada je procijenila da ove činjenice uz pozitivan odnos finansijskih tržišta prema Crnoj Gori treba iskoristiti za refinansiranje duga po povoljnijim uslovima - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu i Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2018.
Predloženim zakonom izvorni prihodi povećani su za 57 miliona eura, a rashodi za 82 miliona, te ukupan iznos budžeta iznosi 2.086.134.964,15 eura. Shodno tome, deficit budžeta iznosi 139,14 miliona eura odnosno 3,16% odsto procijenjenog Bruto domaćeg proizvoda u 2018. 
 
0
Sajam ženskog preduzetništva u tržnom centru "Mall of Montenegro"
Vulić o marketingu i - društvenim mrežama!
       Sajam ženskog preduzetništva, tradicionalno okupljanje i jedan od najvažnijih skupova u oblasti ženskog preduzetništva koji okuplja veliki broj preduzeća iz raznih sektora : usluge i maloprodaja, tekstil i moda, umjetničko zanatstvo, turizam, kozmetika, trgoivina, distribucija... kojih su vlasnice žene, biće sjutra i u subotu održan u tržnom centru "Mall of Montenegro".
U sklopu sajma ženskog preduzetništva planirano je i predavanje na temu "Marketing u doba društvenih mreža" Vladimira Vulića.  
 
2
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio Prijedlog odluke o planu privatizacije za 2018.
Na tenderu - "Igalo" i "Budvanska"!
       Početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju privrednih društava Institut „dr Simo Milošević“ AD - Igalo i HG „Budvanska rivijera“ predviđen je Prijedlogom odluke o planu privatizacije za 2018. koji je danas utvrdio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.
O ovom prijedlogu član Savjeta Srđa Keković izdvojio je mišljenje. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela Program rada za 2018.
Nastavlja mjere za - rast ekonomije!
         - Vlada će tokom ove godine nastaviti sa realizacijom programskih zadataka koji su jasno postavljeni na početku njenog mandata. U oblasti ekonomske politike nastaviće se sa realizacijom mjera za jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidaciju javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora, na rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentnosti zemlje i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok. Projektovani investicioni ciklus i realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata povećaće potencijal za rast ekonomije, prije svega u oblastima putne infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede, uz multiplikativni efekat na sve ekonomske sektore. Ovakva dinamika će dovesti do rasta zaposlenosti i otvaranje novih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Program rada za 2018. 
 
0
Turska kompanija TAV Airports zainteresovana za investiranje u crnogorske aerodrome
Sa pista - uzlijeće ekonomija!
      - Razvoj crnogorskih aerodroma preduslov je za razvoj ekonomije, industrije i turizma u Crnoj Gore. Valorizacija aerodroma posebno je važna za dalji rast turističke privrede koja je vodeća privredna grana u našoj zemlji - ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i Sani Sener, predsjednik i izvršni direktora turske kompanije TAV Airports, koja je zainteresovana za investiranje u crnogorske aerodrome.  
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2018-2020.
Za devet oblasti - 20 prioriteta!
             - Program ekonomskih reformi sadrži makroekonomski okvir za srednjeročni period, kao i fiskalni okvir koji uključuje prateće mjere fiskalne politike i agendu strukturnih reformi za devet oblasti, sa dvadeset prioritetnih reformskih mjera, važnih za smanjenje ili eliminisanje prepreka privrednom rastu i jačanju sveukupne konkurentnosti zemlje. Program je u potpunosti konzistentan sa godišnjim Zakonom o budžetu, strateškim razvojnim dokumentima Crne Gore, preporukama Evropske komisje, a slično kao i prethodnih godina, bio je predmet i širokog konslutativnog procesa sa najvažnijim zainteresovanim stranama u društvu - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas usvojila Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2018-2020. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore primio predstavnike kompanije 32Group
Interesuju ih ulaganja - u Ulcinj i sport!
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je predstavnike kompanije 32Group, sa sjedištem u Dubaiju, - na čelu sa predsjednikom i izvršnim direktorom Grupe Madžidom Pišjarom - koja je zainteresovana za investicije u turizam, prvenstveno u Ulcinju i za organizaciju velikih sportskih manifestacija u Crnoj Gori. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21|