Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Predstanici kompanije "Northstar" kod potpredssjednika Vlade Crne Gore
Predstavili projekat - od 400 miliona i 500 radnih mjesta!
- Vlada Crne Gore daje podršku projektima koji imaju za cilj promociju Crne Gore kao luksuzne turističke destinacije i popravljanja imidža naše države kao turističke destinacije - saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića sa predstavnicima kompanije "Northstar", koji su mu detaljno predstavili projekat izgradnje luksuznog hotela, luksuznih turističkih vila i kondo hotela na Luštici, koji podrazumijeva investiciju vrijednu oko 400 miliona eura i 500 novih radnih mjesta. 
 
2
Potpisani ugovori o dodjeli bespovratne podrške poljoprivrednicima sa sjevera
Podržano 70 investicija!
- Riječ je o značajnom učešću bespovratnih sredstava u ovim ekonomski izazovnim vremenima, čime dokazujemo brigu za naše poljoprivredne proizvođače, kao i nastojanje ove Vlade da stvori povoljan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju. To potvrđuje i iznos sredstava opredijeljen za ovogodišnji Agrobudžet, koji će biti veći za oko 9 miliona € iz nacionalnih sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ovo odražava našu želju da pružimo podršku koju poljoprivreda u Crnoj Gori i zaslužuje - napomenuo je ministar poljopriverde, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović, koji je danas u Beranama potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Plava, Gusinja, Andrijevice, Petnjice, Rožaja, Berana i Bijelog Polja.
Investicije, koje se odnose na nabavku nove opreme za preradu, čuvanje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda, kao i adaptaciju postojećih objekata, podržane sa 80% vrijednosti cjelokupnog iznosa investicije. Kroz javni poziv koji Ministarstvo dodjeljuje uz podršku Svjetske banke, kroz MIDAS 2 projekat, podržano je 70 investicija ukupne vrijednosti oko 490.000,00 €, od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000,00 €. 
 
1
Vlada Crne Gore formirala Koordinaciono tijelo za praćenje programa „Evropa sad”
Prvi zadaci - praćenje i koordinacija!
       - Zadaci Koordinacionog tijela će biti: praćenje i koordinacija aktivnosti u okviru implementacije programa „Evropa sad”, kao i praćenje, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, otklanjanja prijavljenih nepravilnosti prilikom implementacije programa - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas formirala Koordinaciono tijelo za praćenje programa „Evropa sad”. Predsjednik Koordinacionog tijela biće ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dok će zamjenik predsjednika biti savjetnik premijera Dejan Abazović.  
 
1
Konferencija za medije premijera Zdravka Krivokapića povodom glasanja o budžetu za 2022.
U kasi - "Evropa sad" i minimalac od 450!
- Živimo u turbullentnom vremenu. Ova mala Crna Gora izgleda iima više igrača nego stanovnika i svi igraju neku svoju igru. Vlada ood početka ima jedan jedini cilj da svakog građanina ispoštuje u mjeri u kojoj je m0oguće u tom trenutku. I ako je to tako, radeći od maja krenuli u jednu drugačiju priču. To je politika za svakog pojedinca, to je bitka za svakog građanina. Projekat "Evropa sad" preslikan je u Budžet Crne Gore tako što je na osnovu mnogobrojnih preispitivanja sa Svjetskom bankom i MMF i brojnim stručnjacima opredijejena najniža cijena rada koja je u ovom trenutku jeedino moguća, a to je 450 eura. Napravlljen je i projekat Crna Gora odmah, koji obezbjeđuje taj kapitalni dio Budžeta Crne Gore, kako bi se stvorii predusllovi da u kontekstu Fonda za Zapadni Balkan izgradimo Crnu Goru i učinimo je infrastruikturno po mjeri 21. vijeka. Ta dva projekta filigrantski ugrađeni u Budžet, koji će, nadam se, dobiti podršku 81 poslanika - naglasio je na press konferenciji za medije Zdravko Krivokapić, predstavljajući Budžet za 2022. 
 
2
Sa press konferencije povodom izgradnje hotela sa pet zvjezdica u Baru
Za pet godina - ulaganja 57 miliona!
- Želimo Crnu Goru afirmisati kao turističku destinaciju u koju dolaze veliki svjetski hotelski brendovi i poslati dobre signale i poruke otvorenosti naše države za ulaganja u turizam, ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na press konferenciji povodom izgradnje hotela „Radison“ sa pet zvjezdica u Baru. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore profesor dr Zdravko Krivokapić prezentirao kapitalni budžet i investicioni program „Crna Gora odmah!”
Za podizanje standarda - 248 miliona!
       - Cilj nam je da podignemo standard života svih građana u Crnoj Gori. To radimo kroz pet potciljeva: unapređenje zdravstvenog sistema, podizanje kvaliteta obrazovanja, jačanje infrastrukture u turizmu, snaženje saobraćajne insfrastrukture i ulaganje u kulturu. Iznos budžeta je 248 miliona, odnosno nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta. To je rekord za Crnu Goru, ako izuzmemo dio koji se odnosi na auto-put. Imamo 302 projekta, od toga potpuno novih 117 projekata - ukazao je predsjednik Vade Crne Gore profesor dr Zdravko Krivokapić prezetirajući danas u Muzičkom centru Crne Gore kapitalni budžet i investicioni program „Crna Gora odmah!”.  
 
1
Ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja o Budžetu za 2022. i "Evropa sad" u "Okviru" TV CG
Očekuju podršku - svih!
- Ne ostoji razlog zašto bi neko glasao protiv budžeta i seta mjera kao što je "Evropa sad" - kazali su ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović ubijeđeni da neće biti protivljenja mjerama. Oni su emisiji Okvir na Televiziji Crne Gore kazali da za prijekat "Evropa sad" očekuju podršku svih poslanika i smatraju da je to trenutak oko kojeg Crne Gora treba da se ujedini. Građanima poručuju da ne brinu za zdravstvo i najavljuju da će ono biti još bolje a penzionerima da veće povećanje penzija očekuju u 2023.  
 
1
Ministar finansija i socijalnog staranja predstavio Budžet za 2022., čiji je nacrt večeras usvojila Vlada Crne Gore
U kasi održivo - bez zaduživanja!
- Budžet za 2022. je održiv i inkuluzivan i želimo da takva bude struktura ekonomije. Time se najviše bavi "Evropa sad", koja bi trebala da uravnoteži disproporciju koja je postojala u našem društvu. Po nekom J indeksu mi smo druga najgore distribuirana ekonomija po ličnim primanjima. Povećanje standarda svih građana je druga mjera, treća je unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, smanjenje sive ekonomije, izdašnija socijalna davanja, izgradnja nove javne infrastrukture. Imaćemo sjedeće godine istorijski iznos BDP od 3,3 milijarde eura. Već na kraju ove godine nominalni BDP biće iznad predkriznog nivoa, dok će realni BDP u prvom kvartalu sljedeće godine biti iiznad tog nivoa. Turizam se projektuje na nivou 2019., oko milijardu eura prihoda. Potpuni oporavak ekonomske aktivnosti na pretkrizni nivo, neće biti potrebe za novim zaduživanjem. Imamo zaokruženo finansiranje za 2022., što ne znači da nećemo izlaziti na tržište i potencijallno iskoristiti povojne uslove zaduživanja. Imamo veliko povećanje izdavanja za kapitalne projekte, imamo dodatno povećanje plata za zdravstvene radnike. Imamo veoma značajan rast izdvajanja za polljoprivredu i uvođenje poreskih olakšica za poljoprrivrednike, povećanje izdvajanja za socijalna davanja, kao implementacija reformskog programa "Evropa sad" - ukazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić predstavljajući Budžet za 2022., čiji je nacrt večeras usvojila Vlada Crne Gore. 
 
0
Ministar ekonomskog razvoja i ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore u Briselu
Đentiloni pohvalio - "Evropa sad"!
       - Posjetu Briselu smo započeli sa nekadašnjim predsjednikom Vlade Italije i sadašnjim komesarom za ekonomiju u okviru Evropske komisije, gospodinom Paolom Đentilonijem. Bio je jako zadovoljan sa dostignućima koje smo mu prezentovali, a koja se tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih 10 mjeseci uspjeli da realizujemo. Takođe, sastanak je bio dobra prilika da diskutujemo o jako ambicioznim planovima koji ova Vlada ima za naredni period. Prezentovali smo mu program EVROPA SAD i dobili smo snažnu podršku - istakao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. 
 
1
Danas će biti potpisan ugovor između Vlade Crne Gore, „Becovic menagment group Chicago“ i HTP „Ulcinjska rivijera“
Investiraju u "Mediteran" - 13 miliona!
- Želimo da dolaze investicije sa Zapada i Amerike. Za Ulcinj i Crnu Goru imamo ogromne ambicije. Želimo da promijenimo Ulcinj, a kroz Ulcinj i cijelu Crnu Goru“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na press konferenciji povodom potpisivanja ugovora o ulaganju 13 miliona eura u hotel „Mediteran“ u Ulcinju od američkog investitora Ise Bećovića. 
 
2
Profesor dr Branko Radulović, šef poslaničkog kluba DF-PZP, o „Maršalovom planu za Crnu Goru -Evropa sad“ ministra Spajića
Plan obiluje - neutemeljenostima i populizmom!
    - Ono što je definitivno, više ovakva ekonomska i finansijska politika ministra Spajića i Vlade Crne Gore naće imati podršku u Skupštini Crne Gore od strane poslaničkog kluba DF-PZP. Za nas je imperativ da Vlada bude znavena, vizionarska, transparentna, etična, evropska i reformska, bez obzira da li će u njoj biti novi Spajić ili neko drugi. Ovakav Spajić sa ovakvim načinom rada ne zaslužuje da bude u rekonstruisanoj Vladi. Da je svima jasno, mi nećemo biti „taster poslanici“. Ili uvažavanje poslanika i usaglašavanja stavova, ili nema podrške. Jednom smo bili primorani zbog pritiska javnosti da suprotno svojim ubjeđenjima glasamo za predloženi budžet, ali više nećemo - zaključuje profesor dr Branko Radulovič, šef poslaničkog kluba DF-PZP, analizu „Maršalovog plana za Crnu Goru -Evropa sad“ ministra Spajića. 
 
1
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odlučno protiv utaje poreza
QR kod potvrđuje - plaćen porez!
       - Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez - od kog mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun, istakao je ministar Spajić u izjavi povodom pojačane kampanje za podizanje svijesti o važnosti izdavanja fiskalizovanih računa sa QR kodom. 
 
3
Predsjednik Vlade Crne Gore dočekao nerezidentnog ambasadora Republike Koreje
Raduje interes - za željeznicu i aerodrome!
          - Raduje nas prepoznati interes R. Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, u sektoru željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono - razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma. Spremni smo da ovu prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da 2022. godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić, koji je danas dočekao nerezidentnog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori, Nj. E. Hjong-ćan Čea. 
 
3
Rekli su - ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić
Očekujemo milijardu investicijja!
- Očekujemo milijardu eura investicijja iz Japana i Azije u narednom peeriodu. dmah po povratku iz Japana pčeli smo da radimo na konkretnim proojektima iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i ribarstva - najavio je, po povratku iz Japana ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. 
 
2
Premijer Zdravko Krivokapić na "Premijerskom satu" o rezultatima turističke sezone
Uprkos kampanji - evropski hit!
      - Ono što je najvažnija činjenica da je Crna Gora turistički hit u čitavoj Evropi. O tome govore činjenice. Vi znate da smo budžet projektovali na 65 odsto, projekcija MMF je bila na 70 odsto 2019. Sve je to prevaziđeno. Za samo prvu polovinu ove godine mi smo ostvarili isti rezultat kao u cijeloj 2020. U odnosu na 2019. to je 84 odsto. Rezultati će biti sjutra i ja mislim da su oni mnogo veći. Takođe, to je deset puta više nego u istom periodu 2020. - kazao je premijer Zdravko Krivokapić na "Premijerskom satu", odgovarajući na pitanje Borisa Bogdanovića iz Kluba poslanika „Mir je naša nacija“. 
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore posjetio Uniju poslodavaca
Velika šansa - post-covid period!
- Za Crnu Goru velika šansa je post-covid period u kom se predviđa trka za investicijama, gdje Crna Gora treba dobro da se pozicionira i time unaprijedi svoj ukupan imidž - ukazao je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, u Uniji poslodavaca Crne Gore.  
 
2
Formirana radna grupa za izradu predloga Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije
Ispravljanje nepravdi - činjenih tri decenije!
- Kako smo ovu godinu proglasili godinom socijalne pravde, ispravljanje nepravdi činjenih tri decenije ka ovim i drugim radnicima pokazuje spremnost ove Vlade da ispuni obećanje koje je dala pa će pravda napokon biti zadovoljena za više od 650 bivših radnika koji su zbog pokretanja stečajnog postupka bili primorani da napuste svoja radna mjesta. Ovi radnici i njihove porodice koje je prethodna vlast dovela na rub egzistencije na ovaj način će biti u situaciji da nakon mnogo godina poboljšaju svoj socijalni i ekonomski položaj - ukazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kji je inicirao formiranje Radne grupe za izradu predloga Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije. 
 
0
Ministar finansija i socijalnog staranja izdejstvovao smanjenje duga prema kineskj Exim banci
Manja kamata štedi - osam miliona godišnje!
      - Neizmjerno mi je zadovoljstv da imam razutate suptransakcije koju smo jutros uradili. Imalli smo tri dana za egzekuciju i višemjeesečnu pripremu ove transakcije. Izvršena je tako da će država Crna Gora imati uštedu čeetiri miiona eura u julu i na godišnjem nivu osam miiona eura uštede. Smanjili smo kamatnu stopu na dug prema kineskj Exim banci sa dva odsto. dolarskog na 0,88 euro kamate. Ta ujšteda direktn će ići u Budžet. Imali smo dug u dolarim aprema Exim banci i gubitak d 109 miiona eura.. Ovaj hedžing aranžman moorao je biti urađen mnogo ranije. Nastavićemo vakvim koracima u poboljšanju ekonomske i finansijske situacije zemlje - najavio je ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić na press konferenciji. 
 
0
Vllada Crne Gore danas usvojila Agrobudžet za 2021.
U kasi za agrar - 44,8 miliona!
Vlada Crne Gore donijela je danas Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2021. godinu – Agrobudžet. Sredstva predviđena Agrobudžetom opredijeljena su u ukupnom iznosu od 44.824.447,94 eura, od čega 27.162.447,94 eura iz nacionalnih sredstava, 9.321.000,00 eura iz donacija i 8.341.000,00 eura iz kreditnih sredstava.
Stupanjem na snagu Agrobudžeta stvoreni su uslovi za realizaciju svih mjera agrarne politike predviđenih za 2021. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore apeluje na sve da učestvuju na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju
Učešće dprinosi - promociji Crne Gore!
    - Ohrabrujum sve preduzetnike, stvaraoce, startup-ove, organizacije i ostale privredne subjekte da se prijave na Javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i time doprinesu što boljoj prezentaciji Crne Gore kao kreativne, otvorene, zemlje ideja- spremne na saradnju. I ne samo vas! Potrebni su nam i informatori. Pozivam sve mlade ljude, budućnost Crne Gore i naš najdragoceniji resurs da se prijave za tu ulogu - apeluje predsjednik Vlade Crne Gore proofesor Zdravko Krivokapić, podsjećajući da se svjetska izložba EXPO 2020 Dubai održava od ooktobra u Dubaiju.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|