Sedmica - Društvo

1
Od 2017. do kraja 2022. u Crnoj Gori obavljeno tačno 5.000 prekida trudnoće
Godišnje - više od 800 abortusa!
    U Crnoj Gori se godišnje u proseku izvrše 833 abortusa, od kojih je većina namernih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje. 
 
1
Putin održao govor nakon pobjede na izborima
Korak do - 3. svjetskog rata!
    Ruski predsjednik Vladimir Putin, obratio se večeras iz svog izbornog štaba nakon ubjedljive pobjede na predsjedničkim izborima, nakon čega je izjavio "da će njegova pobjeda omogućiti Rusiji da postane jača i efikasnija". 
 
1
Na predsjedničkim izborima u Rusiji
Glasaju Rusi - i u Crnoj Gori!
    Ruski državljani koji žive u Crnoj Gori danas glasaju na izborima za predsjednika Rusije.
Na glasačkom listiću su četiri kandidata, od kojih je jedini favorit aktuelni predsjednik Vladimir Putin, koji je na putu da obezbijedi još jedan šestogodišnji mandat, piše Radio Slobodna Evropa.
U Crnoj Gori je glasanje na ruskim predsjedničkim izborima organizovano u zgradi Ambasade Rusije u Podgorici.
Biralište je otvoreno od osam do 20.  
 
1
Jutros u u 6,11 registrovan zemljotres manje jačine
Kod Nikšića opet - tlo malo podrhtalo!
    Jutros u u 6,11 Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 4 kilometra jugozapadno od CARODJA (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru iznosila je 3.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od četvrtog do petog stepena Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.
   Ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.
 
 
1
Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Najvažniji zadatak Crne Gore - da podrži premijera!
    -Ova vlada Crne Gore je još jako mlada. Čak i kao takva, napravila je ogroman napredak prema EU. Napravila je ogroman napredak u kreiranju temelja za prosperitetan put prema Zapadu i članstvu u EU. Sad je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi, kazao je u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa" specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. 
 
1
Serija zemljotresa različite jačine pogađa BiH, ali i cijeli region
Manje potreslo - kod Bileće!
    Novi manji zemljotres pogodio je danas Bosnu i Hercegovinu danas. Prema podacima EMSC-a, zemljotres je bio jačine 2.8 stepena po Rihterovoj skali.
Epicentar je bio oko 28 kilometara od Bileće.  
 
1
Vrhovni sud potvrdio nelegalan potez ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović
Nezakonito smijenila - dr Mandića!
    Nekadašnjeg direktora Doma zdravlja Danilovgrad dr Dejana Mandića je 2021. godine nezakonito smijenila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, potvrdio je krajem februara i Vrhovni sud. Prilikom smjene, on nije bio upoznat sa razlozima za takvu odluku ministarke, zbog čega je i podnio tužbu. 
 
1
Precizno upozorenje u Godišnjem izvještaju o prijetnjama, koji je sačinila Kancelarija direktora združenih obavještajnih agencija SAD
Zapadni Balkan - na ivici haosa!
    - Zapadni Balkan će se vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom od izbijanja lokalizovanog međuetničkog nasilja u toku 2024. Nacionalistički lideri će vjerovatno pospješivati tenzije kako bi stekli političku dobit a spoljni faktori će produbljivati i koristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili uticaj u regionu ili spriječili integraciju Balkana u evropske i evro – atlantske institucije - precizno je upozorenje Godišnji izvještaj o prijetnjama, koji je sačinila Kancelarija direktora združenih obavještajnih agencija SAD, i koji je objavljen u poneđeljak uveče. 
 
1
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za "Glas Amerike"
Crna Gora blizu - institucionalnog kolapsa!
    - Crna Gora je u veoma dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa kakvog skoro nisam vidio u bilo kojoj zemlji. Nema vlade. Pale su dvije vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu koji bi mogao da potvrdi nove izbore - rekao je Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za "Glas Amerike" i upozorio na "mnogo mogućih posljedica" ako Crna Gora ne riješi višemjesečnu duboku političku i institucionalnu krizu. 
 
1
Šok u 3. kolu Indijan Velsa
Đokovića eliminisao - anonimus Nardi!
    Novak Đoković šokantno je ispao u 3. kolu Indijan Velsa! Novak Đoković ispao je sa Indijan Velsa u 3. kolu. Eliminisao ga je italijanski anonimus Luka Nardi u meču 3. kola, u tri seta (4:6, 6:3, 3:6), nakon što je Novak opet pokazao da je daleko od svog nivoa. Mučio se i u prošlom meču, ali je nakon 44 dana odmora od Australijan opena nekako uspeo da u tri seta pobedi Aleksandra Vukića (6:2, 5:7, 6:3). U prvom nastupu na Indijan Velsu od 2019. godine Novak se pakuje i putuje na Majami.
 
 
0
Praksa ustanovljena devedestih, ponovo se vratila u najvažniju crnogorsku medijsku kuću
RTCG "čudno" čita - crnogorsku istoriju
    Programski segment RTCG "Ljudi i događaji", rubrika koja bi trebalo da podsjeća na najvažnije datume naše prošlosti, svakog dana potvrđuje, najblaže rečeno čudan odnos, najvažnije medijske kuće prema crnogorskoj istoriji. 
 
0
Osumnjičen da je bio član kriminalne grupe, koja je letos kopala tunel do depoa Višeg suda u Podgoric
ŠVEDSKA ISPORUČUJE Erića!
    Ministarstvo pravde treba da odredi i dogovori tranzitne rute nakon što su švedski pravosudni organi odobrili izručenje Vladimira Erića (33) iz Loznice, kojeg Crna Gora traži jer se vjeruje da je bio dio kriminalne grupe, koja je letos kopala tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.
Za tu proceduru potrebno je oko dvadesetak dana kada se očekuje da bi Erić trebao da bude dostupan crnogorskim pravosudnim organima.  
 
0
Agencija za sprečavanje korupcije o imenovanju generalnog direktora RTCG
Naimenovanja Raonića - ugrozilo javni interes!
    - Savjet Radio-televizije Crne Gore je u postupku naimenovanja Borisa Raonića za generalnog direktora 17. juna 2021. godine, ali i prilikom njegovog reizbora 1. juna 2023. ugrozio javni interes koji upućuje na postojanje korupcije.
- mišljenje je Agencije za sprečavanje korupcije, koja je zaključila da postupak naimenovanja Raonića za generalnog direktora predstavlja ugrožavanje javnog interesa i može uticati na narušavanje integriteta RTCG. 
 
0
Rekli su - Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasimenko
Sada se radi - o opstanku Evrope!
    - Apetiti Kremlja idu mimo granica Ukrajine, Evropa ne smije dozvoliti ucjene. Sada se radi o opstanku Evrope. Ruska agresija je najveća prijetnja po međunarodni mir i evropsku bezbjednost. Znamo da ako je Putin uspješan ovdje, neće stati. Ako padne Ukrajina, vjerujem da će se NATO uključiti u borbu sa Rusijom, kazao je Lojd Ostin. Pred sami početak rata ministar Koleba je govorio da bi početak rata izazvao ogromnu krizu. Rusiju moramo pobijediti u Ukrajini kako bi spriječili mnogo veću katastrofu u Evropi - ukazao je za VOA Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasimenko.  
 
0
Istoričar dr Boban Batrićević, profesor FCJK i kolumnista "Antene M" u "Drugačijoj radio vezi" o spaljivanju lutke Andrea Nikolaidisa
Osveta Demokrata - zbog politike "dvocijevke"!
    - Svako normalan bi stao na stranu Andreja Nikolaidisa. Samo oni koji nemaju obraza, morala i poštovanja mogu da traže opravdanje za taj čin, onako kako su to uradili predstavnici Demokrata. Direktno i otvoreno bih rekao da je ovo osveta Demokratske CG, te produžene ruke velikosrpske politike u Crnoj Gori, koji su se i ovim otkrili da nijesu nikakva građanska stranka, niti stranka progresa. Demokrate su DPS iz najgorih dana; SNP iz najboljih dana ali po sebe, dok su služili Slobodanu Miloševiću. Ni ministarka Vujović, ni gradonačelnik Katić nijesu pokazali nikakvu empatiju prema Andreju Nikolaidisu već su pravdali postupke organizatora - ukazao je, komentarišući skandalozno spaljivanje lutke sa likom pisca Andreja Nikolaidisa na karnevalu u Herceg Novom, istoričar dr Boban Batrićević, profesor FCJK i kolumnista "Antene M" u "Drugačijoj radio vezi" . 
 
1
Jutros oko 9,20
Sarajevo zatreslo - četiri po Rihteru!
    Snažan zemljotres pogodio je Sarajevo jutros oko 9,20.
Prema prvim informacijama zemljotres je bio jačine četiri stepena po Rihteru, prenosi Klix.ba.
Epicentar zemljotresa je registrovan 10 kilometara sjeverno od Sarajeva na dubini od šest kilometara.
Za sada nema informacija o materijalnoj šteti.
 
 
1
PEN i FCJK o tužilačkoj inkviziciji
Prijete da uguše - svaki oblik kritike!
    Informacija da je tužilaštvo pokrenulo predmet povodom teksta „Kako počinje građanski sukob u Crnoj Gori“ objavljenog na portalu Antena M, još jedna je potvrda zarobljenosti crnogorskih državnih ustanova kojima se, sve je izglednije, upravlja iz centara moći izvan Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskoga PEN centra i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. 
 
1
Zamjenik generalnog sekretara NATO Mirčea Đoana
Neki žele da - zaustave put Crrne Gore u EU!
    - U Crnoj Gori postoje strukture koje žele da udalje državu sa puta ka EU - poručio je zamjenik generalnog sekretara NATO Mirčea Đoana u debati sa poslanicima Odbora za odbranu i bezbjednost Evropskog parlamenta. 
 
1
Nijesu poznate okolnosti pod kojima je upala u rijeku Moraču
Tragaju za - nestalom ženskom osobom!
    Nijesu poznate okolnosti pod kojima je ženska osoba upala u reku Moraču, ali je njen identitet poznat pripadnicima Službe zaštite i spasavanja. 
 
1
Bečki “Der Standard” o slučaju Batrićević i političkoj ulozi SPC u potčinjavanju Crne Gore Srbiji
Proces je postupan - i uspješan!
    “Proces je postupan, dobro organizovan i lako ga je dokumentovati tokom poljednjih nekoliko godina: i susjedna Srbija i Rusija pokušavaju proširiti uticaj u Crnoj Gori. I to čine vrlo uspješno. Jedan od najefikasnijih instrumenata u tom poslu je Srpska pravoslavna crkva”, piše bečki Der Standard. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|