Sedmica - Društvo

1
Rezolucija „Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995.“
Zašto su ‘mladocrnogorci’ odbacili - svoj srpsko-crkveni mantil
    Oni koji su očekivali kako će Podgorica nakon promjene vlasti postati ‘druga srpska zemlja kao u vrijeme kralja Nikole i ukinuti priznanje Kosova kao nezavisne države’ sada rigaju vatru na Spajića. 
 
1
Za "Antenu M" piše Draško Đuranović
Što Vučić neće, Crna Gora mora!
    Rezolucija o genocidu nije prošla! Ne, nema razloga za slavlje ovdašnjih ljubitelja dalaj lame, ,,srpskog sveta“ i obožavalaca Aca-Srbina-Vučića. I nije skok u budućnost, niti je pobjeda zvaničnog Beograda na gostujućem terenu u Njujorku. 
 
1
Na današnji dan prije 81 godinu
Počela Bitka na Sutjesci!
    Na današnji 1943. godine dan počela je Bitka na Sutjesci.
Peko Dapčević obavio je smotru Druge proleterske divizije u mjestu Boan u Crnoj Gori, 15. maja 1943. godine, na dan kad je počela V neprijateljska ofanziva, poznatija kao bitka na Sutjesci.
Drugu proletersku diviziju činile su 2. proleterska brigada, 2. dalmatinska brigada i 4. crnogorska brigada. 
 
1
Slovački premijer upucan juče u Handovi, poslije sastanka kabineta
Fico preživio - pet hitaca!
    Slovački premijer Robert Fico, upucan juče u Handovi, poslije sastanka kabineta, preživioje pet hitaca! 
 
1
Portparol Evropske komsije Peter Stano
Negatorima genocida u Srebrenici - nema mjesta u Evropi!
    -Evropska unija (EU) neće tolerisati među svojim članicama, bilo koga ko pokušava da negira genocid, relativizuje genocid ili pokušava da veliča ratne zločince - istakao je portparol Evropske komsije Peter Stano. 
 
1
Profesor Fakulteta političkih nauka o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Jasenovcu
Cilj je - izazivanje problema sa Hrvatskom!
    - Poziv predsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića premijeru Milojku Spajiću da do sljedećeg petka Skupštini dostavi prijedlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, jedan je u nizu očiglednih poteza koji se procjenjivao u Beogradu. Cilj je da se izazvovu što veći problemi sa Hrvastkom, koja bi mogla da zaustavi proces ubrzanog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. To je u 24 sata Televizije E ocijenio Zlatko Vujović, profesor Fakulteta političkih nauka i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanja. 
 
0
Grupa crnogorskih intelektualaca i građanskih aktivista obratila se crnogorskoj javnosti
Pritiskom na režim - spasiti živo!
- Apelujemo na crnogorsku javnost, političke stranke, organizacije civilnog društva, ombudsmana za ljudska prava, međunarodne organizacije za ljudska prava, predstavnike demokratskih zemalja u Crnoj Gori, da javnim govorom, građanskim protestom, ili na drugi način, naprave pritisak na režim, kako bi se spasio život jednog časnog čovjeka, i vratila se elementarna vjera u pravdu i demokratiju. Jer, ukoliko se ne obustave progoni i egzekucije protivnika „rusko-srpskog sveta“, Crna Gora će potpuno potonuti u mrak nasilja i svakovrsnog bezakonja, sa nesagledivim posljedicama - grupa crnogorskih intelektualaca i građanskih aktivista obratila se crnogorskoj javnosti.  
 
0
"Kralj kripto valuta" Do Kvon
Najtraženiji bjegunac na svijetu - krio se na Dedinju!
    "Kralj kripto valuta" Do Kvon, jedan od najvećih prevaranata svih vremena koga su jurile vlasti tri zemlje i koji se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, tokom bjekstva se krio u Beogradu, a njegov najbliži saradnik Han Čang Džun u srpskoj prijestonici kupio je luksuzni stan od dva miliona eura u elitnom naselju. 
 
0
Više državno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Podgoričana Nikole Petrića i Dražena Cvijovića
Za 200 eura prevezao - 65 kilograma droge!
    Više državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Podgoričana Nikole Petrića i Dražena Cvijovića zbog sumnje da su, sa zasad neidentifikovanim osobama iz Republike Albanije u Crnu Goru, radi prodaje, prenosili marihuanu. 
 
0
Crnogorska partija predala danas Izbornoj komisiji opštine Mali Iđoš manjinsku izbornu
Pokušavaju da spriječe - učešće CP na lokalnim izborima!
       Crnogorska partija predala je danas Izbornoj komisiji opštine Mali Iđoš manjinsku izbornu listu za učestvovanje na lokalnim izborima koji su zakazani za 2. jun ove godine.
Koalicija SNS i SPS preko svojih članova u Izbornoj komisiji, u kojoj imaju većinu, pokušavaju preko Nacionalnog savjeta crnogorske manjine da spriječe da se izbornoj listi Crnogorske partije utvrdi položaj izborne liste nacionalne manjine u skladu sa članom 75. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, saopšteno je iz Crnogorske partije. 
 
0
2. maj – Svjetski dan delfina
Fascinantne životinje - poznate po šarmu!
    Drugog maja obelježava se Svjetski dan delfina.
Delfini su fascinantne životinje poznati po svojoj šarmu, plemenitosti, intelegenciji i druželjubivosti. Jedne su od najomiljenijih životinja u svijetu. Mnoge sposobnosti koje ova divna bića imaju čini ih jako interesantnim i jedinstvenim 
 
0
Crnogorski nacionalni savjet
Spajić da odustane - od podrške lažnoj rezoluciji!
    Crnogorski nacionalni savjet traži od Spajića da odustane od podrške lažnoj rezoluciji!

                                  Dragoljub Malović.
                      predsjednik Crnogorskog nacionalnog savjeta
                                  Vrbas 
 
0
Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija
Prijedlog Rezolucije o Srebrenici upućen - predsjedniku Generalne skupštine UN!
    -Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995”, od strane “međuregionalne grupe”, otišao prema predsjedniku Generalne skuštine UN-a Denisu Frencisu i svim stalnim misijama u UN. Sretan 1. maj - poručio je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija. 
 
3
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o najavi crnogorskog premijera da će podržati rezoluciju o Srebrenici
Đukanović poražen, ali - pobijedila njegova politika!
    Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je najava crnogorskog premijera Milojka Spajića da će podržati rezoluciju o Srebrenici moralno, politički i istorijski katastrofalna.
Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič izjavio je da je tokom razgovora u Berlinu premijera Crne Gore Milojka Spajića pitao, između ostalog, o stavu njegove vlade o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, a da je Spajić odgovorio da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali je neće kofinansirati. 
 
2
Knjižvnik Milorad Popović u intervjuu za "Antenu M" ukazuje da su Crnogorci su najugroženija nacija u Evropi
Velikosrbi nas žele - poništiti kao državu!!
    - Crna Gora je već treći put, u zadnjih sto godina pod prijetnjom dominacije ili okupacije velikosrpskih tendencija - kaže za "Antenu M" knjižvnik Milorad Popović.
Nakon dva uspješna romana, "Karnera" i "Čovjek bez lica", jedan od vodećih, ne samo crnogorskih, nego i svih ovih napaćenih prostora s kojima dijelimo i sličnost jezika i istorijsku sudbinu, Milorad Popović, objavio je svoj novi intrigantni roman - "Smrti se podvaljuje", za koji je bosanskohercegovački kritičar i književnik Ahmed Burić s pravom napisao da je riječ o nekoj vrsti crnogorskih Markezovih "Sto godine samoće". 
 
2
Prilog za izvještaj EK
Zbog visoke korupcije - šteta 39 miliona eura?
    Ukupna materijalna šteta obuhvaćena krivičnim prijavama podnesenim SDT za krivična djela visoke korupcije iznosi oko 39 miliona eura, navodeno je u vladinom prilogu za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori koji se odnosi na period od 15. juna 2023. do 1. januara 2024. godine. Šteta za budžet Crne Gore iznosi oko 21 milion eura, dok preostali iznos štete ide na teret pravnih lica oštećenih vršenjem koruptivnih krivičnih djela. 
 
2
Hronika
Kad nekadašnji optuženici - presuđuju svojim tužiocima!
    Istragom Specijalnog državnog tužilaštva bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić osumnjičen je da je postao član kriminalne organizacije koju je, prema navodima tužioca Miloša Šoškića, osnovao nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, a koja je imala cilj da štiti članove ozloglašenog kavačkog kriminalnog klana i jednog od njihovih vođa Radoja Zvicera.
Odluka da se Katnić tereti za članstvo u kriminalnoj grupi odanoj ,,kavčanima“ - koja je donijeta uz saglasnost prvog čovjeka SDT-a Vladimira Novovića - povlači brojne nejasnoće i kontroverze. 
 
1
Bivšem glavnom specijalnom tužiocu i nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru određeno pritvaranje do 30 dana
Lazović bio šef - Katnić, Čađenović i sin Petar radili za Zvicera!
    Bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem pomoćniku direktora policije Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoranu Lazoviću sinoć je određen pritvor do 30 dana nakon čega su sprovedeni u Istražni zatvor.
Lazović i Katnić privedeni su preksinoć poslije 18 kod sudije za istragu. Branilac Lazovića, advokat Zoran Piperović, tražio je izuzeće sudije za istragu Gorana Šćepanovića, ali je predsjednik Višeg suda Boris Savić odbio taj zahtjev.
Piperović je kazao da je tužilaštvo frapantno ocijenilo „da je okrivljenom (Lazoviću) lakše da se odrekne porodičnih veza, nego da se suoči sa dugotrajnom kaznom zatvora“.
– Zamislite to. To je lični stav i zaključak tužioca; to je nezapamćeno da se kao zahtjev predloži – ukazao je Piperović. 
 
1
Advokat pritvorenog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zoran Lazović
Postupak ne može da istrpi - krivično pravni osnov!
    Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović nije odgovarao na pitanja tužioca, kazao je njegov advokat Zoran Piperović.
   Lazoviću je, nakon saslušanja u SDT, određen pritvor do 72 sata.
- Lazoviću se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja po osnovu dva člana. Ja sam očekivao da to bude nešto mnogo krupno i ozbiljno, dokazivo, ništa nema što niste već čuli. Napravljen je postupak koji po meni ne može da istrpi elementarni krivično pravni osnov - kazao je Piperović.
Lazovića je saslušavao tužilac Miloš Šoškić. 
 
1
Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović povodom hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića
Pretresi obavljeni - na osam lokacija!
    Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je, povodom današnjeg hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, da su obavljeni pretresi na osam lokacija u Bijelom Polju, Danilovgradu i Podgorici. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|