Brze Cinjenice - Kultura

2
“Veče sa piscem”
Predstavljanje romana -Srđana Srdića!
Novi roman Srđana Srdića „Srebrna magla pada“ - u redovnom programu KIC “Veče sa piscem” - biće sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Sa romanopiscem, , autorom kratkih priča, esejistom, urednikom izdavačke kuće “Partizanska knjiga” i predavačem kreativnog pisanja razgovaraće pisac Stefan Bošković. 
 
2
Monodrama po romanu Roberta Muzila sjutra u KIC "Budo Tomović"
Todorović igra - pitomca Terlesa!
Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” po romanu Roberta Muzila, u režiji Zorana Rakočevića, mladi crnogorski glumac Marko Todorović izvešće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija - totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović.  
 
2
Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima
Očekuju izjašnjenje - Narodnog muzeja!
          Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima, snažno podržava aktivnosti Državnog tužilaštva radi potpunog utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja, rasvjetljavanja ovog pitanja u cjelini i utvrđivanja individualne odgovornosti i iskazuje spremnost na svaki vid saradnje sa nadležnim državnm organima. 
 
2
„Druga sedmica italijanske kuhinje u svijetu“ u KIC "Budo Tomović"
Sjutra komedija - „Bazilikata"!
Ljubitelji italijanske kinematografije imaju priliku da sjutra od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" odgledaju film novije produkcije „Bazilikata od obale do obale“.
Komedija - mjuzikl iz 2010., u režiji Roka Papalea, biće prikazana u sklopu „Druge sedmice italijanske kuhinje u svijetu“, a organizuju je Ambasade italije u Crnoj Gori i KIC. Ulaz je besplatan.  
 
2
Završena dvomjesečna rekonstrukcija sale KIC ''Budo Tomović''
Preuređeni "DODEST" - od sjutra!
    Rekonstruisana sala JU KIC ´´Budo Tomović´´ - sala DODEST -svečano će biti otvorena sjutra - utorak 21. novembra u 12, a na upotrebu poslenicima umjetnosti i građanima Podgorice predaće je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.
U renoviranje omiljene sale Podgoričana iz budžeta Glavnog grada opredijeljeno je 75 hiljada eura. Izvođač radova bila je firma "Grand design" iz Podgorice.  
 
1
“Njegoš naš nasušni”
Cimeša o - Njegošu i kriptokratiji!
          Predavanje književnika, esejiste i publiciste Borislava Cimeše “Njegoš i kriptokratija” - u sklopu ciklusa "Njegoš naš nasušni" biće sjutra od 18 održano u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Serijal “Njegoš naš nasušni” organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC. 
 
1
Od sjutra do 1. decembra u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”
Radove izažu - članovi “Amfore”!
Grupna izložba slika članova Nevladinog udruženja likovnih stvaralaca “Amfora” Cetinje biće od sjutra u 19 do 1. decembra otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Udruženje postoji od 2005., a na izložbi radove će predstaviti Mihailo Mujo Jovićević, Luka Vučković, Ranko Darmanović, Vera Lazarević, Vojislav Kordić, Marina Sredanović, Zoran Ljutica, Rade Prelević i Milan Lazarević. Otvoriće je direktorica KIC Snežana Burzan.
     
 
1
Novi projekat studentskog teatra iz Podgorice “Dobro veče, Montenegro” prekosjutra u KIC "Budo Tomović""Budo Tomović"
Premijerno o - egzodusu!
       Studentski teatar iz Podgorice premijerno će u ponedjeljak od 20 na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović" izvesti dramski projekat, pozorišni komad “Dobro veče, Montenegro”, po tekstu Dragana Koprivice, u režiji Adriane Žolje Bošković.
U prvoj predstavi na našim i širim prostorima o egzodusu izbjeglica sa Bliskog istoka i migrantskoj krizi, igraju mladi, talentovani amateri Nikoleta Radević, Nađa Labudović i Nemanja Vojvodić. Ulaz je besplatan. 
 
1
Njegoševa soba otvorena sinoć u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju
Pripada svima - koji ga razumiju!
    - Njegoš je ona luča slobode koja je iz malene Crne Gore isijavala i prkosila moćnima. Iz zemlje koja je od kamena sazdana, a kamen je i poseban lajtmotiv Njegoševe poetike. Svojim djelom poručio je da je Crna Gora svih koji u njoj žive. Da on, poput drugih velikana, pripada svima koji ga razumiju! Njegoš je zasigurno u svoje poetike utkao poziv na suživot. U njegovom djelu jasno se očitavaju tri socio-kulturna koda na kojima je uspostavljena današnja Crna Gora: pravoslavni, islamski i katolički - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući sinoć Njegoševu sobu u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.
Izlaganje crnogorskog premijera prenosimo integralno: 
 
1
Amaterska predstava podgoričke glumačke družine “Sinhro”
Premijera - “Pozdravi nekog”!
Amaterska predstava “Pozdravi nekog” podgoričke glumačke družine “Sinhro” biće premijerno izvedena sjutra od 20 u velikj sali KIC "Budo Tomović".
Režiju potpisuje Đorđije Tatić, a adaptaciju teksta je pripremila Marija Rakočević. U predstavi igraju: Jelena Pajović, Dragana Vujisić, Bojana Tomović, Danilo Stefanović, Ivana Čađenović, Marija Jeknić, Tajana Nedić, Balša Vukčević, Danka Bubanja, Naida Bibežić, Katarina Jeknić i Stefan Boljević. Ulaz je besplatan. 
 
1
“Mlade crnogorske kompozitorke”
Veče Nine Perović!
Autorsko veče Nine Perović KIC "Budo Tomović" organizovaće - u sklopu ciklusa “Mlade crnogorske kompozitorke” - sjutra od 20 u Modernoj galeriji "Muzeja i galerija Podgorice".
Na programu su djela za solo violinu, gudački kvartet, vokalni ansambl, kao i za solo sopran, gudački kvartet i elektroniku, a izvodiće ih Ana Živković, Quarteto Montengro (Marko Radonjić, Katarina Pavlović - violina; Uroš Lapčević - viola; Dmitri Prokofiev - violončelo), vokalni ansambl “Luča”, sopranistkinja Olivera Tičević i autorka.  
 
1
Djelo profesora dr Novaka Kilibarde biće predstavljeno u KIC "Budo Tomović"
Promocija knjige - “Amfilohije i kosovski mit”!
Knjiga “Amfilohije i kosovski mit”, autora profesora dr Novaka Kilibarde, biće sjutra od 19 - u organizaciji Crkvene opštine Podgorica i Duhovnog centra “Pravoslavlje” Crnogorske pravoslavne crkve - promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Na promociji će govoriti: akademik Goran Sekulović, akademik Zlatko Bulić, mr Lav Lajović i autor. 
 
1
Program "Krativna Evropa" podržao debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača
Za “Posle zime” - 30 000!
          - Resurse za svoju kreativnost tražite u evropskim fondovima - poručio je svim mladim ljudima Ivan Đurović, producent filma “Posle zime” koji je učestvovao u pripremi projekta za ovaj program.
Dugometražni igrani film “Posle zime”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača, prvi je crnogorski filmski scenario koji je dobio novac iz programa "Krativna Evropa". Scenario filma nagrađen je sa 30 hiljada eura na konkursu potprograma MEDIA, a realizovaće ga producentske kuće Artikulacija Film i ABHO Film. 
 
1
“Mlade crnogorske kompozitorke”
Autorsko veče - Bobane Dabović!
Autorsko veče Slobodanke Bobane Dabović biće - u sklopu ciklusa “Mlade crnogorske kompozitorke” - sjutra od 20 održano u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Djela za kombinovani orkestar; klavir; klarinet i klavir; violinu i violončelo; harmoniku i violončelo; violončelo, klavir i tomove; gudački kvartet; klavir i tomove, kao i za veći nestandardni kamerni sastav izvodiće Nikola Vučković (klavir), Anton Melnikov (klarinet), Savo Vujačić (hramonika), Armin Čekić (tomovi), Lorena Janković (vokal), Marko Simović i Ana Rašović (violina), Ilijana Blagojević (viola), Milan Ninković i Lazar Bubanja (violončelo) i autorka. Ulaz je besplatan. 
 
1
Predsjednik Crne Gore uručio Njegoševu nagradu književniku Miloradu Popoviću
Laureat za roman - "Čovjek bez lica"!
      - Iskoristio sam ovu vrijednu prigodu da, u mjeri mogućeg, osvijetlim genijalnost Petra II Petrovića Njegoša kako bi saopštio svoj doživljaj da je ova nagrada dio književnog pa i identiteta kulture Crne Gore - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, uručujući Njegoševu nagradu književniku Miloradu Popoviću koju mu je međunarodni žiri dodijelio za roman "Čovjek bez lica".
Izlaganje predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
1
Zajednička izložba "Art factory" u galeriji "Klub"
Nove ideje uz - nove tehnologije!
Na izložbi "Art factory", koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore, zajedno će se predstaviti umjetnici iz Crne Gore - Teodora Nikčević, Adrijanu Gvozdenović i Siniš Radulović i autori iz Srbije - Stevan Kojić, Nataša Teofilović i umjetnički par diSTRUKTURA (Milica Milićević i Milan Bosnić). Na izložbi će
biti predstavljene nove umjetničke ideje i prakse, uz korišćenje novih tehnologija.
 
 
1
"Filmski asovi" u KIC "Budo Tomović"
Ciklus filmova - Dastija Hofmana!
    Ostvarenje “Kišni čovjek”, režisera Barija Levinsona , otvoriće večeras od 20 ciklus filmova Dastija Hofmana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U reviji "Filmski asovi", do 16. biće prikazani još - “Kramer protiv Kramera”, “Ponoćni kauboj” i „Diplomac”, a ulaz je besplatan. 
 
1
“Njegoš naš nasušni”
Marunović o - "pozorište smiješnom”!
Glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović održaće - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - večeras od 18 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović" preddavanje “Svijet je ovaj pozorište smiješno”.
          Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC.  
 
1
Klavirski duo „Pianotainment“ večeras u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - duhoviti virtouzi!
             Klavirski duo „Pianotainment“, nakon fenomenalnog prošlogodišnjeg gostovanja, ponovo će večeras od 20 nastupiti na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
Najbolji kulturni ambasadori svoje zemlje, kako ih predstavlja kritika, na duhovit način izvode program ispunjen virtuoznim muzičkim vještinama i brilijantnom tehnikom izvođenja. Koncert organizuje Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici, u saradnji sa KIC, a ulaz je besplatan.    
 
1
Izložba „Razstava“ od večeras u galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Adrijana prihvatila - izazov!
       - Polazište za izložbu „Razstava“ je izazov da prihvatim poziv da sa elementima koji su mi pruženi napravim postavku za Centar i da predstavim moja trenutna promišljanja u umjetnosti, sa osvrtom na moju prvu samostalnu izložbu 2011. - zapisala je mlade crnogorske umjetnice Adrijana Gvozdenović, čija izložba „Razstava“ biće večeras od 19 otvorena u galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|