Brze Cinjenice - Kultura

1
U čast Svjetskog dana plesa
Na sceni - "Alegro" i partneri!
- Četrnaestu godinu zaredom, zajedno sa KIC “Budo Tomović”, organizujemo festival baleta Allegro. Ponosni smo što Svjetski dan plesa u Podgorici godinama proslavljamo sa mnogobrojnim partnerima - baletskom školom “Vasa Pavić”, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, baletskom školom “Princeza Ksenija” - ističe Viktorija Strugar, koja je, zajedno sa profesoricom Sanjom Garić, osnovala baletsku trupu "Alegro", koja sjutra od 19, u velikoj sali KIC "Budo Tomović", sa partnerima - u čast Svjetskog dana plesa - priređuje 14. festival baleta "Allegro".
Publika će imati priliku da uživa u koreografijama Viktorije Strugar, Sanje Garić, Manje Pavićević i Antoanet Alexieve, a festival baleta otvoriće glumica Žaklina Oštir.  
 
1
Promocija četvrte knjige Milivoja Popovića
Novo djelo - o Krstu za sva vremena!
       Nova knjiga „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore (Krsto za sva vremena)“ autora Milivoja Popovića biće večeras od 20 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored autora, o njegovoj četvrtoj knjizi, objavljena je u izdanju Crnogorskog kulturnog Foruma sa Cetinja, govoriće istoričari Momčilo Momo Jovanović, Peđa Vušurović i Ivan Milošević.  
 
1
Na adaptiranoj sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta
Premijera - "Smrt i djevojka"!
    Premijerom predstave "Smrt i djevojka", koju je po tekstu Arijela Dorfmana, režirao Goran Bulajić, sjutra od 20,30 CNP otvara adaptiranu scenu "Studio".
U predstavi igraju Julija Milačić, Dragan Jovičić i Miloš Pejović. Scenografkinja je Anka Gardašević, kostimografkinja Jelena Đukanović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
Prva repriza je u četvrtak od 20,30.  
 
1
Izložba slika "Bujica" Milice Šaranović u galeriji hotela "CentreVille"
Na platnima - bujica misli!
          - Boja, i posebno crtež, su mi pružili i odgovarajući medijum kojim mogu predstaviti bujicu misli, odnosno pokušati da na publiku prenesem izvjesnu energiju koja izvire iz tih misli. Energija ne mora biti nužno pozitivna ali mora biti snažna. Kako sam vođena tim intenzivnim i intuitivnim procesom, javlja se slutnja da je bujica misli jača i od slikara samog. Bujica koju ovdje izlažem, snažnim potezima biva prenesena tuđem oku koje odgoneta njenu poruku - riječi su Milice Šaranović, čija izložba slika "Bujica" biće od danas do 29. otvorena u galeriji, na prvom spratu hotela "CentreVille".  
 
1
Promocija temporalne antologije "Žensko pismo", koju je priredila i tehnički pripremila Deana Sailović, sjutra u KIC "Budo Tomović"
Aforizmi 180 dama - za 120 godina!
Temporalna antologija "Žensko pismo", koju je priredila i tehnički pripremila Deana Sailović biće premijerno predstavljena podgoričkoj publici sjutra od 20 u multimedijalnoj sali KIC"Budo Tomović".
“Žensko pismo - temporalna Antologija ženskog aforizma predstavlja stvaralaštvo 180 žena regiona u 120 godina. Knjigu otvara kraljica Natalija koja je prva objavila knjigu aforizama 1897. Za njom se u četiri hronološka poglavlja predstavljaju dame koje su pisale ili još uvek pišu najkraću književnu formu. Ovo je prva ovakva Antologija na svetu i bio je pravi izazov napraviti je. Na knjizi sam radila svakodnevno tri godine i verujem da sam uspela da predstavim svu raskoš ženske kreativnosti i lucidnosti.  
 
1
Poslije uspjeha na reviji MAKADO i u regionu, predstava koju je režirao Kokan Mladenović ponovo u KIC "Budo Tomović"
Opet na sceni - “Jami distrikt”!
    Pozorišna predstava “Jami distrikt”, koja je podgoričku premijeru imala tokom manifestacije MAKADO KIC "Budoo Tomović", a osvojila je brojna prestižna priznanja i nagrade i u Srbiji, i u regionu, večeras od 20 biće ponovo odigrana u velikoj sali "srca kulture grada".
Za “Jami distrikt” reditelja Kokana Mladenovića, Autorka teksta je Milena Bogavac, a uloge tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković i Vanja Nenadić. Muziku izvodi grupa Vrooom čiji članovi su: Jamal al Kiswani, Marko Grubić i Nemanja Dragaš.  
 
1
NVO “9.decembar” organizuje humanitarnu izložbu fotografija
“Alternativne ljepote" - za ugrožene porodice!
Humanitarnu izložbu fotografija “Alternativne ljepote Crne Gore”, koju organiizuje NVO “9.decembar”, proslavljena rukometašica Marija Jovanović čiji radovi su takođe dio postavke, večeras od 19 otvoriće u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Fotografije izrađene na canvas platnu prikazaće samo neke od čudesnih predjela Crne Gore. Tokom trajanja izložbe - do 22. - biće postavljena kutija za prikupljanje pomoći ugroženim porodicama, a svi zainteresovani imaće mogućnost da otkupe/rezervišu fotografije.
 
 
1
KIC "Budo Tomović" sedmu godinu zaredom obilježava revijom “Svjetska književnost na filmu”
Za početak - “Hladnokrvno ubistvo”!
Film nastao po istoimenom romanu Trumana Kapotea “Hladnokrvno ubistvo” (1967) koji govori o besmislenom četvorostrukom ubistvu članova porodice Klater 1959. u gradiću Holkombu (SAD) otvoriće večeras od 20 u sali DODEST reviju “Svjetska književnost na filmu”, koju KIC "Budo Tomović" sedmu godinu zaredom organizuje povodom obilježavanja „Svjetskog dana knjige".
Do četvrtka biće prikazani “Hod po ivici“, „Nikad nisam pjevao svom ocu“ (1970) Gilberta Kejtsa i biografski film “Capote“ (2005) koji prati pisca i novinara Trumana Kapotea tokom istrage ubistva porodice Klater, a ulaz je besplatan.
    
 
1
Otvorena tivatska sesija sedmog FLUID disajn foruma
Pomjeranje generiše - niz tendencija!
       - Ovogodišnja tema Shiftings/Pomjeranja generiše niz aktuelnih tendencija u dizajnu, jer su dizajnerske prakse u tim kretanjima sve uslovljenije ubrzanim naučno-tehnološkim i medijskim razvojem. Uočljivo je da uloga dizajna u modernom društvu postaje sve značajnija, imajući u vidu da stepen uspješnosti ili opstanka neke kompanije danas bukvalno može odrediti korisničko iskustvo. Zato dizajner, kao jedan od ključnih kreatora proizvoda, postaje sve uticajniji u kanalisanju društvenih konvencija na polju naših svakodnevnih navika. Danas se slobodno može reći da je FLUID postao generator ideja i mogućnosti koje naša mlada dizajnerska zajednica treba da iskoristi, stvarajući nova inovativna rješenja u industrijskom dizajnu, na digitalnom tržištu i održivim ekonomskim inicijativama u kulturi. Pomjeranje sa konvencionalnih procesa rada i radnih mjesta na kreativna zanimanja, što između ostalog tema ovogodišnjeg Fluida sugeriše, jeste ona ambicija u kojoj Ministarstvo kulture u najvećoj mjeri prepoznaje dizajnersku zajednicu kao važnog partnera u kreiranju preduslova za ubrzani razvoj crnogorskog društva i njegov priključak savremenom tržištu - ukazao je ministtar kulture Aleksandar Bogdanović otvarajući danas tivatsku sesiju sedmog FLUID disajn foruma. 
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019”
Dva koncerta - dua gitara!
    Duo gitara Pippo Corvino & Mahan Mirarab prirediće dva koncert u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019” - večeras od 20 u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegro u Tivtu, a sjutra od 19 u KIC "Budo Tomović".
Ovogodišnji moto manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” je “Nove generacije džeza”. Pokrovitelj manifestacije je Ambasada SAD u Crnoj Gori. 
 
1
Dodjelom nagrada, završen 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga
Nagrađeni najbolji - u 10 kategorija!
    - Priznanje za napredak u obrazovanju žiri je dodijelio Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica. Nagrada u ovoj kategoriji dodijeljena je i Biblioteci za slijepe Crne Gore - nakon nedjelju dana zanimljivih i raznolikih programa, atraktivnih gostiju, knjiga koje su krasile štandove, danas je svečanom dodjelom nagrada u desetak kategorija završen 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga.
O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik, te članovi prof. dr Slavica Perović i mr Marina Vešović:  
 
1
Humanitarni koncert sjutra u KIC „Budo Tomović"
Branu pomažu - i pjesmom!
    Humanitarni koncert „Pomozimo Branu“ biće sjutra od 20 organizovan u Velikoj sali KIC „Budo Tomović", a sva sredstva biće proslijeđena za liječenje dvadesetosmogodišnjeg Beranca Brana Kikovića, kojem je hitno potrebna transplatacija bubrega.
Inicijator koncerta je Milka Kiković, a uz podršku Glavnog grada i KIC „Budo Tomovic“, kao i crnogorskih vokalnih umjetnika koji će nastupiti - Baneta Nedovića, Raja Simonovića, Dragice Dace Bojanić, Saše Miranovića, Aleksandre Keković i Tijane Tasić. Voditelj programa je Jovan Brajković. 
 
1
Prmocija zbirke koju je objavilo NVU Centar za kulturu Bihor u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - “Bihorske sumnje”!
          Zbirka priča “Bihorske sumnje”, koju je objavilo Nevladino udruženje Centar za kulturu Bihor biće večeras od 19,30 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Sedmi je zbornik priča sa Festivala Zavičajne staze koji od 2008.godine u Petnjici okuplja istaknute i talentovane stvraoce, u kojem su 32 priče autora iz Crne Gore i regiona, predstaviće Nada Bukilić, Rebeka Čilović, Selma Rastoder, Bogić Rakočević i Mirsad Rastoder. 
 
1
Zajedniički koncert Osnovne muzičke škole Bijelo Polje i muzičke škole „Andre Navara“
Spojile ih - note!
          Hor Osnovne muzičke škole Bijelo Polje, Orkestar Srednje muzičke škole „Andre Navara“, solisti na klaviru, violini, harmonici, gitari, kao i kamerni ansambli nastupiće večeras od 19 na zajedniičkom koncertu „Note nas spajaju“ u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Muzičke škole koje imaju dugogodišnju, dobru saradnju predstaviće se sa najboljim učenicima, koji će učestvovati i na predstojećem 46. Muzičkom festivalu mladih Crne Gore. Izvodiće djela: Šuberta, Baha, Vivaldija, Mocarta, Betovena, Sen-Sansa.  
 
0
Izložba „Dog days“ Irene Kuzmanović u galeriji „Klub“
Život na - rolni od devet metara!
- Njena umetnost ipak nije sentimentalna, ni
nostalgična. To duguje svojoj prozračnosti i lakoći koje govore o budućnosti koliko i prošlosti. Ako je linearno poimanje vremena zaista posledica ograničenosti ljudskog uma, nigde se to ne vidi bolje nego u centralnom radu izložbe koji nosi naziv “Prolaznost”. Na ovoj 9 metara dugačkoj rolni papira prikazan je životni ciklus od rođenja do smrti, ne hronološki, ne potresno, već onako kako to zapravo jeste. Smenjivanjem usamljenih figura i onih koje ne mogu da dođu do izražaja od “okoline” koja im je doslikana postiže se efekat stvarnih, životnih scena i situacija - zapisala je Milica Špadijer povodom izložbe Irene Kuzmanović „Dog days“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
“Nove generacije džeza” moto je manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019”, koja počinje sjutra
Na otvaranju - džezeri iz San Dijega!
          Koncertom Džez ansambla Državnog Univerziteta u San Dijegu sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Bud Tomović" biće otvoren “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2019”, čiji je moto “Nove generacije džeza”.
Nakon koncerta u Podgorici, ovaj džez ansambl nastupiće širom Crne Gore - 3. u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" na Cetinju; 4. u barskom Domu kulture; 5. u Nikšićkom pozorištu i 6. u pljevaljskom Domu kulture.
 
 
0
Prvo književno izdanje profesorice engleskog jezika i književnosti Nela Radulović
Prvjenac zove - na upoznavanje!
          Prvo književno izdanje autorke Nele Radulović “Nismo se upoznali, ja se zovem JA” biće u srijedu od 20 predstavljeno u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Tema knjige je opšta i lična, a tekst intrigantan i svevremenski, a o prvjencu Radulovićeve govoriće mr tehničkih nauka, diplimirani mašinski inženjer Željko Raičević, književna kritičarka Milica Kralj, specijalista psihijatar dr Maida Burdžović, glumica Ivana Mrvaljević i autorka, profesorica engleskog jezika i književnosti Nela Radulović.  
 
0
Pozorišni studio "Maska" i Moskovski kulturni centar daruju djeci dvije predstave
“Zlatni ključ” igraju - i djeca i odrasli!
       Dječju pozorišnu predstavu “Zlatni ključ”, baziranu na priči “Pinokio”, pozorišni studio "Maska" u saradnji sa Moskovskim kulturnim centrom iz Podgorice prirediće večeras od 18 u valikoj sali KIC "Budo Tomović", a za petak od 20 u sali DODEST zakazan je komad “Zaljubljene žene”.  
 
0
Izložba učenice trećeg razreda Gimnazije “Niko Rolović” iz Bara u KIC "Budo Tomović"
U postavci - Ivanine “Lutalice”!
- Težim tome da postignem revoluciju emocija u ljudima. Ne znam ni je li pravilno da kažem da težim, jer nikad ne znam šta može da se stvori na platnu kad počnem djelo. Nisam posebna i svako ima svoja krila, a umjetnost su moja, i nadam se, da će vremenom rast - riječi su Ivane Mašanović, učenice trećeg razreda Gimnazije “Niko Rolović” iz Bara, čija će izložba “Lutalice” večeras od 19 do 7. biti otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović". 
 
2
Raznolikost aprilskog programa KIC "Budo Tomović"
Prije svega - kvalitet!
             Deset koncerata, devet filmova, dvije manifestacije, više književnih večeri, izložbi i predstava biće u KIC "Budo Tomović" priređeno u aprilskom programu, čija je koncepcija i orjentacija usmjerena na raznolikost i - prije svega na kvalitet. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|