Brze Cinjenice - Kultura

0
Izložba „Let ka punom mjesecu" Ane Šćekić u galeriji "Klub"
Sugeriše atmosferu - hermetičnosti!
       - „Let ka punom mjesecu zapravo je istupajući korak, prvobitni lepet krila koji vodi ka predjelima podsvijesti čije je konačno ishodište, apsurdno, i vlastiti početak. Jer u svom ishodištu i gnijezdu nalazise jedno te isto – mjesec, sa svojom redikuloznom istorijom vječitog ponavljanja i beskrajne periodičnosti. Otud se ovim radovima snažno sugeriše atmosfera hermetičnosti prostorno-vremenskog kontinuuma u kojem su zarobljene sablasne figure čovjeka - zapisala je teoretičarka umjetnosti Selma Đečević o radu umjetnice Ane Šćekić, čija izložba od sjutra do 31. može da se ppogleda u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Zbog epidemiološke situacije, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti.
 
 
0
Izložba "Oumuamua" Nikole Radonjića u galeriji "Perjanički dom"
Projekat o odnosu - imaginarnih tema!
          - U projektu Oumuamua bavim se pitanjima i odnosima unutar imaginarnih tema koje su svoje mjesto našle u umjetnosti i popularnoj kulturi, ali i minulim, realnim dešavanjima koja su neodoljivo asocirala na njih.
Kao centralni primjer izdvojio sam slučaj Oumuamua, prvog zabilježenog međuzvjezdanog asteroida koji je ušao u Sunčev sistem i našao se u neposrednoj blizini naše planete - tako umjetnik Nikola Radonjić najavljuje izložbu "Oumuamua", koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Perjanički dom" Centru savremene
umjetnosti Crne Gore.
Postavka se može pogledati do 31.
 
 
2
Na šestoj sesija IUS FORUM u KIC “Budo Tomović” predstavljaju knjigu Rastodera i Adžića
O istoriji Crne Gore - od prevrata do NATO!
    KIC “Budo Tomović”, uz Udruženje pravnika Crne Gore, biće večeras od 19 domaćin šeste sesije IUS FORUM na kojem će biti predstavljena knjiga “Moderna istorija Crne Gore 1988-2017 od prevrata do NATO pakta” autora akademika Šerba Rastodera i mr Novaka Adžića.
Na promociji će govoriti: dr Ilija Vujošević - univerzitetski profesor i recezent knjige, dr Srđan Darmanović - univerzitetski profesor i recezent knjige, dr Branislav Radulović - predsjednik UPCG, Balša Brković - književnik i urednik izdanja i autori. 
 
2
Promocija antologije dr Cvetka Pavlovića u KIC “Budo Tomović”
o Crnoj Gori - i naučnici i pisci
       Misli naučnika, filozofa, književnika, putopisaca, slikara, državnika, vjerskih dostojanstvenika i drugih kroz crnogorsku istoriju sadržane su u antologiji dr Cvetka Pavlovića “O Crnoj Gori i Crnogorcima”, koja će večeras od 19 biti promovisana u Mutlimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o knjizi će govoriti publiciste Slobodan Čukić i Ivan Jovović, kao i mr medija i PR- Snežana Burzan. Učesnice promocije biće i polaznice DODEST škole glume Anđela Janković i Ivana Vlaović.  
 
1
Novi projekat CNP večeras na TV Crne Gore
Premijera projekta - "Poetski teatar"!
          - Sa velikim ponosom i zadovoljstvom mogu da kažem, odlučili smo da napravimo neku vrstu pozorišne i video antologije crnogorske poezije 20. vijeka, naravno uz dodatak najznačajnijih Njegoševih stihova - ističe direktor CNP Željko Šošić o projektu "Poetski teatar", reditelja Gorana Bulajića, koji će premijerno od većeras u 21,05, kroz tri epizode serijala "Poetika Montenegrina", biti prikazivan na TV Crne Gore.  
 
1
Izložba radova Udruženja multiple skleroze od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Postavka afirmiše - i poziva!
       - Ovim projektom okupili smo naše članice, ali i zainteresovane žene i djevojke sa invaliditetom da zajedno stvaramo u toplm prostoru našega Udruženja. Radionice slikanja odvijale su se uporedo sa radionicama izrade nakita, broševa i suvenira, a potom smo uz slikanje dodale dekupaž, heklanje i pletenje. Projektnim aktivnostima kroz koje se stvarala magija ručnih radova upotpunjena stihovima haiku poezije iznijela je jasnu poruku o mogućnostima osoba sa invaliditetom i njihovim darom za kreativnost u slikanju različitim tehnikama i na različitim materijalima, od tehnike. Ovim projektom afirmišemo i kulturni potencijal naših članica i svih zainteresovanih žena i djevojaka sa invaliditetom koje imaju namjeru da nam se pridruže - ističu u Udruženje multiple skleroze koje, sa KIC "Budo Tomović" sjutra od 19 izložbu radova “Umjetničke radionice za žene sa invaliditetom” otvara u izložbenom holu "srca kulture grada".  
 
0
IIzložba „Prožimanja“ Irene Vuković od sjutra u "Perjaničkom domu"
Na platnima - besprijekorna preciznost!
       - Umjetnica je potpuno izmirila dva vida vizuelnog izraza štampajući svoje crteže nastale digitalnom tehnikom na slikarskim platnima. Ubjedljivim i specifičnim načinom rada doprinosi besprijekornoj preciznosti izraza – kako u crtežu, tako i na štampanim platnima - zapisala je istoričarka i teoretičarka ummjetnosti Maša Vlaović o radu Irene Vuković, čija će izložba „Prožimanja“ od sjutra 19 biti otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Nakon "doba korone", JU KIC "Budo Tomović" počinje redovne programske aktivnosti
Prvi na sceni - ‘’Crnogorski umjetnički kružok’’!
    Prema preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, JU KIC "Budo Tomović" počinje redovne programske aktivnosti - Forum mladih pisaca KIC, najstariji gradski folklorni ansambl, KIC pop hor i dječji hor "Zvjezdice".
- Tokom juna organizovaćemo nekoliko promocija knjiga domaćih autora, izložbe slika i umjetničkih rukotvorina, premijeru dokumentrnog filma Filipa Rašovića "Primjeri - Fundina", a povodom Svjetskog Dana muzike - 21. juna priredićemo koncert mladih virtuoza, učesnika KIC ciklusa "Mladi talenti": Luke Perazića, Sima Šiševića, Koste Popovića, Vladane Perović, Viktora Hutera, Sarija Šaćirija, Petra Popovića, Miljana Stanišića, Miloša Pavićevića - najavljuje "srce kulture grada".  
 
0
Ministar kulture u Skupštini Crne Gore
Nastavljači Njegoševog - garant vrijednosti!
                      - Ako promociju multietničnosti i multikonfesionalnosti u sklopu evroatlantske agende koju promoviše ova Vlada smatrate ´zatiranjem tradicionalnih crnogorskih vrijednosti´ onda se naša polemika svodi na Vaš bezuspješan pokušaj ubiranja političkih poena. Jer, upravo su Petar Drugi Petrović-Njegoš i nastavljači njegova djela najbolji garant tih naših vrijednosti“, kazao je danas u Skupštini ministar kulture Aleksandar Bogdanović, odgovarajući na pitanje poslanika "DF" Veljka Vasiljevića da li Vlada Crne Gore stoji iza marginalizacije Njegoša i ko je iz trenutne vladajuće većine nosilac i inicijator zatiranja tradicionalnih crnogorskih vrijednosti. 
 
0
Izložba kotorske umjetnice Romane Pehar u galeriji Centra savremene umjetnosti Crne Gore
U "Klubu" - "Hazard"!
       - "Moralni hazard se odnosi na generalno poznati empirijski fenomen da grupa osoba koja je osigurana protiv određenog rizika postane sklona da bude viktimizovana rizikom mnogo češće ili mnogo ozbiljnije u poređenju sa neosiguranom grupom... Da li se ljudi povinuju saobraćajnim znacima zbog opšteprihvaćenih normi ili zato što se plaše nesreće ili da budu uhvaćeni od policije? Neke refleksije...“ - ovako, kroz citat Grubela Herberta, The Journal of Risk and Insurance, o svom radu promišlja umjetnica iz Kotora Romana Pehar, čija će djela na izložbi “Hazard” večeras od 19 biti predstavljena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Izložba se može pogledati do 30.
 
 
2
Izložba "Erotika u savremenoj crnogorskoj umjetnosti" u galerijskom prostoru "Dvorac Petrovića"
Erotsko na - 14 načina!
               - Erotika i identitet za crnogorske autore predstavljaju najčešće problemske ose. Kod nekih umjetnika tijelo je simbol potrošačke civilizacije, drugi erotsko transponuju u mitologičke prizore ili ga, postupkom aproprijacije, prevode iz jednog medija u neki drugi. Ima autora koji kroz predstave tijela prelamaju diskurse intimnog i javnog. Erotika je za slikare radost življenja ili bodrijarovsko zavođenje - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi "Erotika u savremenoj crnogorskoj umjetnosti", koja je od danas do 29 juna otvorena u galerijskom prostoru "Dvorac Petrovića".
Postavku čine radovi 14 umjetnika: Krsta Andrijaševića, Romana Đuranovića, Vladimira Đuranovića, Tadije Janičića, Jelene Đukanović, Nade Kažić, Gordane Kuč, Jovane Vujanović, Ljiljane Kolundžić, Milke Vujović, Anastasije Kostić, Toma Pavićevića, Ane Đukanović Miljkovac i Marka Markovića.  
 
2
Izložba "2020. godina" Mihaila Jovićevića otvorena u galeriji "Centar"
Postavka ima - proročanski prizvuk!
- Naziv izložbe 2020 godina, na kojoj su uglavnom zastupljeni radovi nastali u proteklih nekoliko godina, gotovo da ima neki proročanski prizvuk u smislu nekog davnog umjetničkog predskazanja. Sve one velike biblijske teme, predstave svetaca, dominantni hrišćanski simboli poput krsta, ribe, oka i drugih, koji su decenijama bili glavni ikonografski motiv Jovićevićevog slikarstva, sada gotovo da su apstrahovani u jednu cjelinu specifične narativnosti. Dva milenijuma od Hristovog rođenja, kao da predstavljaju novo polazište u Jovićevićevom misaonom i likovnom procesu - zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević o izložbi djela Mihaila Jovićevića koja je od sinoć do 27. juna otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
2
Ministar kulture o skrnavljenju mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu
Besprizorni ataci - sa dobro poznatih adresa!
   - Svjedočimo ovih dana da se naša zemlja suočava sa nikad otvorenijom, orkestriranom kampanjom manipulacija iz Srbije, koju zdušno podržava dio lokalnih političara. Sve učestalije neprimjerene izjave srpskih zvaničnika, ali i nastavak medijske kampanje dezinformacijama - od navodnih eksplozija u Beranama, podmetanja fotomontaža iz inostranstva, pa sve do tvrdnji o predstojećem bratoubilačkom ratu, novi su u nizu primjera miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, što je izgleda postala pasija dijela vlasti u našem susjedstvu. Za nas, nije ovo ništa iznenađujuće, već samo nastavak višegodišnje medijsko-propagandne hajke koja potiče sa adresa van naše države - komentarišući nastavak devastiranja naših kulturno-istorijskih znamenja, poput vandalskog lomljenja mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu, skrnavljenja tvrđave na Trojici iznad Kotora, ali i paljenja crnogorskih zastava prethodnih dana, ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da je riječ o još jednom besprizornom ataku sa dobro poznatih adresa na najuzvišenije vrijednosti Crne Gore. 
 
2
Virtuelna izložba Darka Drljeevića projekat EU4ME, koji finansira EU
Poglavlja predstavio - karikaturama!
Virutelnom izložbom „Pristupanje Crne Gore EU - pogled kroz karikature“, koja je nastala kroz projekat EU4ME, koji finansira Evropska unija, tokom epidemije korona virusa i sprovođenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, crnogorski karikaturista Darko Drljević predstavio je 11 pregovaračkih poglavlja.
 
 
1
U 87. godini
Preminuo Vojo Tatar!
Slikar Vojislav Vojo Tatar preminuo je u 87. godini.
Tatar je rođen u Njegušima kod Cetinja.
Umjetničku školu završio je u Herceg Novom 1952. godine, a potom studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Osim slikarstva, bavio se i skulpturom.
Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima je i Trinaestojulska nagrada 1979. 
 
0
Muralima u Podgorici, Bijelom Polju i Baru
Oslikana povezanost - Crne Gore i EU!
       Murali koji su oslikani u tri crnogorska grada – Podgorici, Bijelom Polju i Baru, svjedoče o čvrstim vezama Crne Gore i Evropske unije i predstavljaju podsjećanje da je naša država vjekovima dio evropske porodice.
Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, kao i crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović, su, u video porukama upućenim crnogorskim građanima, podsjetili na murale koji su krajem prošle godine oslikani, i čestitali svim građanima 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 
 
0
Donacija američke državljanke Lori Šoć Crnoj Gori
Poklonila predmete - predaka!
       Predmete koji se odnose na istaknute crnogorske ličnosti dr Pera Šoća i Đura Šoća poklonila je Crnoj Gori američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka dr Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i čukununuka Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore.
Vlada zadužila je Narodni muzej Crne Gore da preuzme 14 predmeta iz zaostavštine dr Pera Šoća i Đura Šoća - među kojima su uramljena zastava sa krstom i natpisom Nikola I, tri kolekcije ordenja sa lentama i kutijama, telegram kralja Nikole I Petrovića upućen Đuru Šoću iz 1915. godine i više fotografija - i da obezbijedi uslove za njihovo čuvanje. 
 
0
U "doba korone" KIC pop hor obilježava i 40 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika SFRJ
Snimili koračnicu - "Uz maršala Tita"
    Podgorički KIC pop hor snimio je u "doba korone", u znak sjećanja, a povodom 40 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, jednu od najljepših i najpopularnijih partizanskih pjesama - koračnica "Uz maršala TITA".
Pjesma "Uz maršala Tita", inače je izvedena prvi put u novembru 1943. godine na Drugom zasijedanju AVNOJ. 
 
3
Danas je Međunarodni dan džeza
Proslava dobila - virtuelni format!
          Zbog epidemije COVID-19, koja traje, deveta godišnja međunarodna proslava Međunarodnog dana džeza širom svijeta ove godine prećiće u virtuelni format, umjesto da se odvija, kako je ranije planirano, u Kejptaunu u Južnoj Africi (glavni program) i drugim lokacijama širom svijeta. Organizatori Međunarodnog dana džeza su UNESCO i Institut džeza Herbi Henkok, koji u saradnji sa organizatorima širom svijeta promovišu ovaj dan i džez umjetnost i njenu misiju u svijetu. 
 
2
Povodom Svjetskog dana igre, u organizaciji folklornog ansambla "Nikola Đurković" iz Kotora
Prva online smotra - folklora!
       Povodom Svjetskog dana igre koji se obilježava 29. aprila, folklorni ansambl "Nikola Đurković" iz Kotora od sjutra organizuje prvu online smotru follklornih ansambala. Do 2. maja na smotri će učestvovati 11 ansambala iz Crne Gore i 3 ansambla iz ExYu država : Hrvatske, BiH i Makedonije.⁣ Za četiri dana oni će prezentovati raznovrstan repertoar narodnih igara i pjesama, kao i arhivske snimke pojedinih ansambala.⁣
Koncept je takav da će smotru moći uživo u zakazanom terminu gledati isključivo oni koji kliknu 𝙎𝙐𝘽𝙎𝘾𝙍𝙄𝘽𝙀 na YouTube kanal ovog ansambla do prvog dana emitovanja.⁣
    
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|