Brze Cinjenice - Kultura

2
Crnogrski premijer na snimanju nastavka serije „Biser Bojane“ na Velikoj plaži
Serija promoviše - turistički potencijal!
    - Serija nam daje nam priliku za promociju kulturnih i turističkih potencijala Crne Gore. Ovakvi filmski poduhvati su od posebnog značaja za brendiranje naše zemlje kao filmske destinacije i za razvoj svakog vida turizma, pa i specifičnog ´filmskog turizma - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković, kojin je danas bio na snimanju nastavka serije „Biser Bojane“ na Velikoj plaži gdje je razgovarao sa glumcima i autorima serije. 
 
2
Zbirka poezije Željka Sekulovića sjutra pred podgoričkom publikom
Promocija prvjenca - “Treba mi riječ"!
       Podgorička promocija zbirke poezije “Treba mi riječ”, autora Željka Sekulovića, biće sjutra od 19 upriličena u u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
O prvoj Sekulović zbirci poezije, objavljenoj u izdanju CDNK iz Podgorice i OKF sa Cetinja, govoriće spisateljica Dragana Tripković (ujedno recenzentkinja zbirke), direktorica KIC “Budo Tomović” Snežana Burzan, publicistkinja i rok pjevačica Vesna Milačić Kaja, kao i profesorica i kolumnistkinja Snežana Dakić Tomanović. 
 
2
Povodom Praznika muzike
Premijerno gostuje - ferancuski džez trio!
          Povodom Praznika muzike 21.juna, KIC "Budo Tomović", u saradnji sa Francuskim institutom i Jazz Artom sjutra organizuje premijerno gostovanje francuskog džez trija pijaniste Gregorija Priva.
Renomirani džez trio pored Gregorija Priva, pijaniste i vođe ansambla, čine bubnjar Tilo Bertolo (Tilo Bertholo) i kontrabasista Kris Dženings (Chris Jennings). Koncert će od 21 održati u Velikoj sali KIC, a ulaz je besplatan.  
 
1
Ministarstvo kulture reagovalo na izjavu ministra kulture Srbije
Uvođenje reda - nije ugrožavanje!
    - Vlast u Crnoj Gori ne ugrožava bilo koga, a posebno ne vjerske zajednice. Jer, teško je da se ugrožavanjem može nazvati uvođenje reda, koje se odnosi na sve, a u ovom konkretnom slučaju na pitanje slobode vjeroispovijesti. Iz tog razloga, sigurni smo kako će se ministar Vukosavljević, sa kojim imamo više nego dobru saradnju, saglasiti da nije dobro kada pravne norme nadjača populizam - ukazalo je Ministarstvo kulture, reagujući na na izjavu ministra kulture Srbije. 
 
1
KIC „Budo Tomović“ i Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo potpisali Protokol o saradnji
Saradnja počinje - “Pod sjajem zvijezda”!
    Koncert KIC pop hora “Pod sjajem zvijezda” u Sarajevu ovog ljeta, na tradicionalnom 24. renomiranom ljetnjem festivalu “Baščaršijske noći” i gostovanje programa sarajevskog BKC u KIC “Budo Tomović” na jesen - rezultat su danas potpisanog Protokala o saradnji Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ i Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo koji su potpisale direktorice Snežana Burzan i Edin Kukavica.  
 
1
“Simboli bugarskog identiteta” u KIC “Budo Tomović”
Postavka od - dječijih rukotvorina!
          Izložbu dječijih rukotvorina “Simboli bugarskog identiteta” sjutra od 18 u izložbenom holu KIC “Budo Tomović” organizuju Ambasada Republike Bugarske u Podgorici i Udruženje “Duhovno ogledalo” iz Sofije, uz podršku KIC.
Izložba “Simboli bugarskog identiteta” sadrži 25 radova, a i dio je projekta “Motivi bugarskog folklora - skriveni simboli vjere, ljubavi i ljepote, harmonije i muzike” koji je pokrenulo udruženje “Duhovno ogledalo” sa ciljem da mladi umjetnici, uzrasta od 4 do 15 godina, koristeći različite tehnike, naprave radove koji nose boje i simbole bugarskog identiteta.  
 
1
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje muzičko poetski program
“Art mix" - u velikoj sali!
             Muzičko poetski program “Art mix Montenegro” sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
U programu učestvuju crnogorski glumac Slobodan Marunović, duo “Classico“ koji čine violinistkinja Dina Desančić i harmonikaš Safet Drljan, Šukrija Žuti Serhatlić, ženska vokalna grupa “Veselice” i klapa “Štiglići”. Ulaz je besplatan.  
 
1
Ministar kulture priredio koktel za organizatore i učesnike “Made in NY Jazz Festivala”
Festival utiče - na promociju džeza!
       Festival “Made in NY Jazz Festivala”, čiji su ovogodišnji domaćini Tivat i Podgorica, u izuzetnoj mjeri utiče na promociju džez muzike u Crnoj Gori. Iz tog razloga Ministarstvo kulture podržalo je četvrto izdanje te smotre iznosom od 15 hiljada eura - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je danas priredio koktel za organizatore i učesnike “Made in NY Jazz Festivala”. 
 
1
Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, dao prve rezultate
Drvene barke afirmišu - nematerijalnu baštinu!
          Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija. 
 
1
Dvonedjeljna razmjena umjetnika u sklopu IPA projekta MONET
Prezentacija radova - u "Perjaničkom domu"!
Radovi umjetnika koji su učestvovali u dvonedeljnoj razmjeni u okviru IPA projekta MONET, čiji je vodeći partner Ministarstvo kulture Crne Gore, biće sjutra od 11 predstavljeni u galeriji "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
U razmjeni su učestvovali umjetnici iz Italije, Albanije i Crne Gore. Francesco di Tillo, Esmerilda Herovi, Francesca Macina i Mirjana Marsenić Vujović će prezentovati svoje radove publici nastale u
okviru razmjene i rezidencijalnog boravka u Centru savremene umjetnosti, kao jednom od partnera u okviru ovog projekta.

 
 
1
Dokumentarni film „Meditacija, kreativnost, mir“ u KIC "Budo Tomović"
Premijera dokumentarca - Dejvida Linča!
Dokumentarni film Dejvida Linča „Meditacija, kreativnost, mir“ biće premijerno u Crnoj Gori prikazan sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Ovaj dokumentarac uzbudljiv je i izuzetno nadahnjujući sažetak pitanja i odgovora sa blisko-istočno-evropske turneje Dejvida Linča, u okviru koje je, tokom dvije godine, posjetio 16 zemalja da bi se sreo sa studentima filma, dobio nacionalne nagrade, započeo univerzitetske projekte i opisao izvanrednu korisnost za kreativnost i mir, koja bi se dobila iz transcedentne misli, pomoću Transcedentalne Meditacije, koju je svijetu predstavio Mahariši Maheš Jogi. Nakon filma koji traje 70 minuta publika će biti u prilici da prisustvuje Uvodnoj riječi o tehnici Transcendentalne meditacije koju će izložiti Ljubomir Kojo, licencirani učitelj Transcendentalne meditacije. 
 
1
Koncert gudačkog kvarteta „Doclea“ u KIC "Budo Tomović"
Izvode muziku - njemačkih romantičara!
Kamernu muziku njemačkih romantičara gudački kvartet „Doclea“ izvodiće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na sjutrašnjem koncertu u KIC izvešće muziku Feliksa Mendelsona (gudački kvartet op. 80, br.6) i gudački kvintet Franca Šuberta, poznatiji kao „Čelo kvintet“ u društvu violončelistkinje Ane Dulović.
Ulaz je besplatan. 
 
1
Besplatan ljetnji program "American corner" za osnovce
Usavršavaju - pisanje priča!
       - Pridružite nam se ovog ljeta i usavršite svoje pisanje. Sa Dinom ćemo saznati šta je to što čini dobru priču/roman, kako obraditi temu i zagolicati pažnju čitaoca. Ovo je izazov za radoznale i svestrane učenike, one koji čitaju i pomalo pišu - poziva "AC" osnovce na ljetnju radionicu, besplatan program za učenike osnovnih škola koji se mogu prijaviti na amcornerpodgorica@gmail.com.
Radionice "Pišem ti priču" biće održane 13., 20. i 27. juna, a vodi ih Dina Nikolić, mlada i vrijedna čitateljka koja za sobom ima iskustvo učešća u programu pisanja romana za tzv. National Novel Writing Month.
 
 
1
Akordov omladinski teatar u KIC “Budo Tomović”
Igraju - „Dnevnik Ane Frank“!
       Predstava „Dnevnik Ane Frank“, nastala po dramatizaciji Cvetina Aničića i u režiji Dragana Kneževića, biće večeras od 19 izvedena u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Predstavu izvodi Akordov omladinski teatar, a izvođenje predstave organizuje Kulturno - kreativni centar “Akord”, Jevrejska zajednica CG i UBNOR i Antifašisti NK. Uloge tumače Tijana Krivokapić, Andrija Spaić, Svetozar Raičević, Nikolina Radulović, Jana Zečević, Jelena Giljen, Vaso Lalićević, Milan Eraković, Anja Žugić, Andrea Perunović i Radomir Krivokapić.  
 
0
Deveta koreobajka Baletske trupe “Allegro”
Premijerno - “Probuđena ljepotica”!
    Devetu koreobajku “Probuđena ljepotica” Baletska trupa “Allegro” izvešće premijerno sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U izvođenju tradicionalne bajke, koja promoviše rodnu ravnopravnost i inkluzivno društvo i koja ne diskriminiše nijedno dijete, učestvuje više od 150 učesnika, djece i mladih, članova baletske trupe “Allegro” i učenica baletske škole “Vasa Pavić”. Namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu, a koreografiju potpisuje Viktorija Strugar.  
 
0
Tradicionalni koncert Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“
Nastupaju najbolji - i nagrađeni!
          Umjetnička škola osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ prirediće godišnji koncert večeras od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Nastupiće najbolji učenici osnovne i srednje muzičke škole, dobitnici nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.
Na tradicionalnom godišnjem koncertu škole izvodiće djela Baha, Vivaldija, Mocarta, Betovena, Hajdna, Kamija Sen-Sansa...učestvuju solisti, kamerni ansambli, hor osnovne muzičke škole i orkestar srednje muzičke škole. Gosti koncerta su učenici muzičkih škola sa sjevera i primorja Crne Gore. 
 
0
Izložba "(Bez)graničnost fragmenta" Anje Radulović u galeriji "Centar"
Ne odvaja - prirodu i čovjeka!
    - Anja ne odvaja prirodu i čovjeka – oni su toliko sjedinjeni u radovima da je nemoguće sa sigurnošću vidjeti samo jedno. Inspirisana je crnogorskim pejzažom, krševitim predjelima i putevima probijenim kroz sedimentne stijene. Sličnost kamena i kostiju, mišićnih vlakana i linearnosti stijena, oronulih fasada i promjenljivih istorijskih mapa svijeta, paukovih mreža i razuđenosti najsitnijih kapilara u našem tijelu u radovima Anje Radulović – dokaz su da je sve povezano a jedinstveno u cjelosti - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o radu umjetnice čija izložba "(Bez)graničnost fragmenta" sjutra od 20 biće otvorena u galeriji "Centar".
Postavka će bitti izložena do 6. jula.
 
 
0
Izložba umjetnice Marije Vemić ,,Dodir sebe’’ u "Perjaničkom domu"
Tijelo osjećamo i - tijelom osjećamo!
       - Tijelo je velika tema i mlade crnogorske umjetnice Marije Vemić u ciklusu slika i crteža Dodir sebe. Njen je stav da tijelo osjećamo i tijelom osjećamo. Drugačije rečeno, tijelo je privilegovana slika među slikama i njega poznajemo ne samo opažajem nego iznutra doživljajima - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o radu umjetnice čija izložba ,,Dodir sebe’’ biće sjutra od 20 otvorena u "Perjaničkom domu".
Postavka će biti izložena do 30.
 
 
0
Počeo program razmjene u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Stvaraju djela - za putujuću izložbu!
    Danas je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici počeo dvonedeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums. U razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa. U toku programa razmjene umjetnici će, pored Centra savremene umjetnosti, posjetiti Narodni muzej Crne Gore, Udruženje likovnih umjetnika i Muzej i galeriju Podgorice.  
 
0
Crnogorsko narodno pozorište
Za kraj sezone - premijera "Hamleta"!
    Kraj ove pozorišne sezone u CNP obilježiće premijera predstave“Hamlet“ Viljema Šekspira u adaptaciji i režiji Ane Vukotić. Premijerno, na Velikoj sceni biće izvedena sjutra u 20, a na repertoaru je i 5. i 6.
U predstavi igraju Momčilo Otašević, Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Ana Vučković, Zoran Vujović, Petar Burić, Aleksandar Radulović, Petar Novaković, Dušan Kovačević, Aleksandar Gavranić, Sonja Vukićević i Jelena Minić. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|