Brze Cinjenice - Kultura

2
Šahid Nadim u poruci povodom Svjetskog dana pozorišta
Pozorište kao svetilište!
- Razlog zašto sa vama dijelim ovu priču o Bali Šahu i našem istraživanju sufističkog pozorišta jeste taj što se, dok glumimo na pozornici, ponekad zanesemo sopstvenom filozofijom pozorišta, svojom ulogom preteča društvene promjene, i u tome izostavimo publiku. U toj sponi sa izazovima sadašnjice, lišavamo se mogućnosti da uronimo u izrazito potresno duhovno iskustvo koje pozorište može da proizvede. U današnjem svetu, netrpeljivost, mržnja i nasilje ponovo su u porastu, nacije se huškaju jedna na drugu, vjernici se bore protiv drugih vjernika, a zajednice šire mržnju protiv drugih zajednica… u isto vreme, djeca umiru od neuhranjenosti, majke umiru na porođaju usled nedostatka adekvatne medicinske njege, a ideologije mržnje cvjetaju. Naša planeta sve dublje tone u društvenu katastrofu, i mi ponovo čujemo kopita konja Četiri jahača Apokalipse. Treba da se nadahnemo duhovnom snagom; da se borimo protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i ignorisanja svijeta u kojem živimo, planete na kojoj živimo. Pozorište ima tu ulogu, plemenitu ulogu, da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iznad ambisa. Ono može da uzvisi pozornicu, prostor izvođenja, u nešto sveto - ukazao je Šahid Nadim u poruci povodom Svjetskog dana pozorišta: 
 
2
Ministarstvo kulture pokreće kampanju „Živimo kulturu #ostanidoma“
Ponudiće kulturu - dostupnim kanalima!
             - Imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu panedmijom korona virusa, Ministarstvo kulture pokreće kampanju „Živimo kulturu #ostanidoma“, sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće.
Pod sloganom „Toliko toga možemo doživjeti od kuće“, Ministarstvo kulture na ovaj način punim kapacitetom priključiće se zvaničnoj kampanji Vlade Crne Gore „Ostani doma” i to kroz prostor obezbijeđen na RTCG, OnDemand platformi kablovskih operatera, ali i kroz LIVE mogućnosti online kanala komunikacije.  
 
1
Zbog zabrane putovanja iz Turske
Odložen spektakl - ''Sunce Anadolije''!
             -Zbog zabrane putovanja iz Turske državnim službenicima i aktuelnog korona virusa moramo odložiti muzičko - plesni spektakl ''Sunce Anadolije'' koji je trebalo da bude održan 13.marta na velikoj sceni KIC "Budo Tomović". O naknadnom terminu blagovremeno ćemo vas informisati - dodaju iz "srca kulture grada".

 
 
0
"Kompozitorke iz sjenke" sjutra šesti put u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - tri djela i tri kompozitorke!
       Tri kamerna djela i tri kompozitorke - francuska klasičarka Luiz Farenc (Sekstet za klavir i duvače op. 40), američka moderna kompozitorku Florens Prajs (Pet narodnih pjesama u kontrapunktu) i engleska savremena autorka Medlin Dring (Trio za flautu, obou i klavir) - biće premijerno predstavljene na koncertu "Kompozitorke iz sjenke", koji sjutra od 20 počinje u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Ovogodišnji koncert iz ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” šesti je , u sklopu kojeg organizator KIC “Budo Tomović” ekskluzivno promoviše muzičko stvaralaštvo žena, svakog marta, te doprinosi otkrivanju muzike kompozitorki iz cijelog svijeta, koje su u sjenci standardnog koncertnog repertoara. 
 
0
Podgorički "Play-In"
Dijele radost - zajedničkog muziciranja!
             Godišnjoj proslavi sviranja kamerne muzike “Worldwide Play-In Weekend” - održava se širom svijeta svakog prvog vikenda u martu zahvaljujući inicijativi Mreže za kamernu muziku - ACMP-The Chamber Music Network, i njenim članovima širom svijeta - pridružuje se KIC “Budo Tomović” i poziva muzičare različitih generacija i sposobnosti da podijele radost zajedničkog muziciranja na podgoričkom "Play-In", koji će večeras od 18 do 20 biti održan u Galeriji Risto Stijović.  
 
0
Peta knjiga poezije za odrasle „Prolaznici“ autorke Jovanke Vukanović
Pjesme posvećene - poeziji!
Peta knjiga poezije za odrasle „Prolaznici“ autorke Jovanke Vukanović biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Poetska zbirka „Prolaznici“, pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti. U osam nejednakih ciklusa, slobodnog i kratkog stiha, pjesme kao da „kaplju“ u svijest čitaoca, snažno oslonjene na udio margina tišine u izoštravanju smisla i emocionalnog tona pjesnikinjinih poetskih epifanija. Oslonjena na dugo iskustvo čitanja i pisanja Jovanka Vukanović je iznjedrila vrijednu zbirku, u kojoj čitaoce suočava sa neobičnim „poetskim prizorima“ čiju koherentnost lako uspostavlja upravo zahvaljujući izbrušenim i svedenim stihovima sa velikim značenjskim potencijalom - zapisala je Božena Jelušić. 
 
0
Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb predstavlja radove u "Dvorcu Petrovića"
Pogled na - kinematografiju iznutra!
          Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb predstavlja svoje radove izložbom “Cinema | Portraits” koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića".
Nakon izložbe u Sarajevu, nastale u produkciji Sarajevo Film Festivala povodom jubilarnog 25. izdanja, prikazane i u Zagrebu u Francuskom paviljonu, Lakomb dolazi u Podgoricu i Centru savremene umjetnosti Crne Gore izlaže 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njene dugogodišnje saradnje sa uticajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.
Izložbu će otvoriti kustoskinja Lejla Hodžić, a može se pogledati do 31.
 
 
0
Izložba “Meke forme” Darka Vučkovića od sjutra u galeriji "Centar"
Materijal prilagođava - ideji!
    - Kroz dugu povijest umjetnosti umjetnici različitih generacija i poetika razmišljali su o prirodi, njenim disonancama i harmonijama ‒ ona im je bila inspirativni punkt. Jedan od tih umjetnika je i crnogorski vajar Darko Vučković. Bira glinu, najstariji među materijalima, i rješava različite formalno-plastičke probleme direktno, prstom, šakom u supstancu materije. Umjetnik temelji
svoja iskustva u radu s materijalom na jednoj od najvažnijih premisa moderne skulpture – na svijesti o govoru materijala; on prilagođava materijal ideji (i obrnuto), jer je ta linija interaktivna i višeznačna - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi “Meke forme” Darka Vučkovića koja će od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
0
Pjesničko veče Milana Gajića i Lejle Kašić u KIC "Budo Tomović"
Poeziju predstavljaju - mladi autori!
       Pjesničko veče mladih autora Milana Gajića i Lejle Kašić tokom koje će predstaviti svoje poetsko stvaralaštvo biće sjutra od 19 priređeno u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Oboje su objavljivali svoje radove na raznim portalima i onlajn časopisima, od kojih izdvajaju saradnju za onlajn art & literary magazin insp.  
 
0
Samostalna izložba slika profesorice dr Lidije Vujačić od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na platnima - antropologija!
          - U njenoj slikarskoj radionici tijelo, posebno ekstremiteti, u različitim formama i položajima zauzimaju centralno mjesto. Tijelo postaje simbol utemeljenosti, uzemljenja modernog čovjeka, ali i dinamizma, pokretljivosti, kretanja u prostoru i vremenu. Jednom riječju, presjek istorijske vertikale i geografske horizontale u našem sve više globalizovanom, uniformisanom, hiperurbanizovanom svijetu. No, koncentrisanost na ekstremitete u dubljoj ravni promatranja intuira obezličeni, obezduhovljeni svijet u kojem čovjek prestaje da bude individualan, ličnost u pravom smislu riječi..- zapisala je profesorica dr Sonja Tomović Šundić o samostalnaoj izložbi slika “Antropologija na platnu - tijelo i kontekst” profesorice dr Lidije Vujačić koju će sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" otvoriti profesorica dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU.
Postavka će biti izložena do 10.
 
 
0
KIC pop hor danas slavi treći rođendan
Žurka u podne - „Ljubav i note“!
       „Ljubav i note“ naziv je trećeg rođendanskog koncerta koji će prvi crnogorski pop hor prirediti danas od 12 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Hor koji od početka ove godine djeluje pod dirigentskom palicom prof. Petre Ivanović pripremio je mješoviti repertoar, a zaintersovana publika imaće priliku da čuje: "Odiseju" i "Devojko mala", "Zemljo moja", "City od stars", "Zlatni dan", "Za milion godina" i druge, uz soliste tenore - Jovana Vukovića i Slavicu Dragović. Narvno, na rođendansku žurku ulaz je besplatan. 
 
2
Koncert "Prijatelji zauvijek" Extra Nene, Olivera Njega i Nikole Rackova u KIC "Budo Tomović"
Za profesiju i Crnu Goru - premijera “Planina tuge”!
       - Nije riječ o komercijalnom koncertu, već je ovo susret prijateljstva između muzike i ljudi koji se bave akademskim radom - napomenula je Extra Nena najavljujući na press konferenciji u hotelu "Ramada" večerašnji koncert u velikoj sali "srca kulture grada" “Prijatelji zauvijek” koji će prirediti sa Oliverom Njegom i Nikolom Rackov.
Na večerašnjem nastupu - organizuje ga Udruženje pravnika Crne Gore sa KIC "Budo Tomović" i uz podršku AD "Plantaže" i hotela "Ramada" - plasiraće lepezu umjetničkog viđenja kompozicija iz različitih žanrova, od klasične muzike preko etna, popularne zabavne muzike, šansona, kancona do domaćih nacionalnih kompozicija koje obilježavaju određena područja u regionu. U ime ljubavi i poštovanje prema svojoj profesiji i prema Crnoj Gori večeras će premijerno izvesti pjesmu “Planina tuge”.  
 
2
Ministar kulture u Golubovcima
U fokusu - istraživanja u Matagužima!
- Kako smo dogovorili, istraživanja će biti nastavljena i ove godine. Za to je opredijeljen i budžet, a vjerujem da će u razdoblju koje slijedi on biti još veći - naglasio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas u Golubovcima, gdje je sa predsjednicom ove Gradske opštine Tanjom Stajović razgovarao o dosadašnjoj saradnji i aktivnostima koje će biti realizovane u bližoj budućnosti.
Ministarstvo kulture u proteklom periodu finansiralo je i sufinansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa teritorije Glavnog grada, u okviru koje je i Gradska opština Golubovci. U tom kontekstu, bilo je više riječi o očuvanju, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđa Zete, s posebnim naglaskom na valorizaciju tvrđave Lesendro. U fokusu današnjeg sastanka bila su i arheološka istraživanja u Matagužima, koja već dvije godine sprovodi Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. 
 
2
Izložba "Umjetnost Bangladeša" iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore “ otvorena za posjetioce
U postavci - Nabi, Ahmed, Kibria!
          - Kulturno nasleđe Bangladeša kao dijela zbirke azijskih zemalja je zastupljeno preko avangardnih slikara toga podneblja, čiji su radovi u većini urađeni impasto bojama idealno podešenim slikarstvu dok akvareli na vrlo suptilan način istražuju potpuno apstraktne sadržaje - ukazuju iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore u kojem je od danas za posjetioce otvorena izložba "Umjetnost Bangladeša".
Izložba će biti otvorena do 31. marta.  
 
2
Festival savremene klavirske muzike “Forte piano”
Šesti posvećen - kompozitorima-pijanistima!
       “Kompozitori - pijanisti” tema je šestog izdanja Festivala savremene klavirske muzike “Forte piano” koje će, u organizaciji KIC-a “Budo Tomović” i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić, biti održano u srijedu i četvrtak.
Program festivala će se odvijati u tri segmenta: dva matine koncerta učenika podgoričkih muzičkih škola za mlađu publiku u Poslovno-edukativnom centru PEC u 11, predavanje prof. Dragana Šobajića na temu "Kompozitori-pijanisti" 26.02. u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u 13 sati, a tribina ”Savremena klavirska muzika u pedagoškoj i izvođačkoj praksi” 27.02. takođe u istoj školi u 13.  
 
2
Dramsko muzička forma posvećena Kseniji Cicvarić večeras u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - "Slavuj"!
       - U toj priči osjetila sam jednu sudbinu koja je u odnosu na tu nježnost i mekotu, senzibilitet žene koja ima takav glas, koja je jako kontradiktorna. Trudila sam se u toj priči bavim tom temom - naglašava Varja Đukić, autorka teksta i režije za dramsko muzičku formu posvećenu Kseniji Cicvarić "Slavuj", koja će večeras od 20 biti premijerno izveddena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
    Za koprodukcijsko ostvarenje knjižare "Karver" i "Gradskog pozorišta" kompozicij i zvuk uradila je Nina Perović, scenografiju Andeja Rondović, koreografijuTamara Vujošević Mandić, video art Gojko Berkuljan, kostime Lina Leković, a dizajn svjetla Radomir Stamenković. Asistentkinja režije je Jelena Odalović.   
 
 
2
Serijal razgovora „Seksualnost - tabu ili ne“ u KIC "Budo Tomović"
Prvo o - (ne)moći žene!
             Tribinom “Moć vs. nemoć žena“, koja u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović" počinje sjutra od 19 "srce kulture grada" u saradnji sa magistricom teorije kulture i studija roda Mirjanom Vlahović Andrijašević pokreće serijal razgovora „Seksualnost - tabu ili ne“.
Prva tema rezervisana je za fenomen društvene uslovljenosti moći odnosno nemoći žena i promišljanja o tome iz muškog i ženskog ugla. Gošće i gosti prve tribine su: prof. dr Sonja Tomović Šundić iz NVO „Dijalog“, prof. dr Veselin Pavićević, novinar, esejista i publicista, mr Vanja Kovačević sa kojima će razgovarati mr Mirjana Vlahović Andrijašević, moderatorka. 
 
1
Forum mladih pisaca u KIC "Budo Tomović" u ponedjeljak obilježava pet godina rada
Za rođendan - izvode performans!
    Povodom pet godina okupljanja i rada Foruma mladih pisaca u KIC "Budo Tomović" izvešće u ponedjeljak od 20 u sali DODEST poetsko-scenski program “Prekid, smetnje, test”.
Performativni prikaz najnovijeg stvaralaštva Barbare Delać, Luke Boljevića, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Milene Radević i Martine Medenice u okviru grupnog projekta potvrđuje raznolikost i individualnu osobenost poetika, ali i mogućnost zajedničkog i aktivnog djelovanja pisaca mlađe generacije na domaćoj književnoj sceni. 
 
1
Revija “Ljubav na filmu” povodom Dana zaljubljenih od 18. do 21. u KIC "Budo Tomović"
Zaljubljeni u sali - i na platnu!
       Romantična komedija “Opčinjena mjesecom” iz 1987, nagrađivana sa više Oskara otvoriće u utorak od 20, u sali DODEST, reviju “Ljubav na filmu”, koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje povodom Dana zaljubljenih i koja je tokom protekle tri godine privukla pažnju brojnih gledalaca.
   Drugi dan revije rezervisan je za film Boni Hant “Vrati mi se” (2000) o čovjeku koji se zaljubljuje u ženu kojoj je presađeno srce njegove nedavno preminule supruge.
Narednog dana planirana je projekcija drame “Australija” (2008) sa Nikol Kidman, a reviju 21. zatvara kultno ostvarenje “Vjenčanje mog najboljeg druga” (1997) sa Džulijom Roberts, Kameron Diaz i Dermotom Malronijem. Ulaz je besplatan.  
 
1
Beogradska vokalna džez solistkinja prvi put u KIC "Budo Tomović"
Svestrana Jelena - predstavlja “Heartbeat”!
    Beogradska vokalna džez solistkinja Jelena Jovović premijerno će nastupiti - u organizaciji KIC “Budo Tomović” i Jazz Arta - sjutra od 20 na velikoj sceni "srca kulture grada".
Umjetnica će se predstaviti kao autorka muzike i tekstova, vokalna interpretatorka i aranžerka - i pokazati umjetničku svestranost koju je unijela u svoj prvi solistički album “Heartbeat” (PGP RTS). Sa njom će nastupati ekipa izuzetnih muzičara: Vasil Hadžimanov, klavir/klavijature, ujedno producent albuma, Milan Nikolić, kontrabas, Vladimir Kostadinović, bubnjevi, Strahinja Banović, truba, Maja Klisinski, perkusije i prateći glas i Srđan Marković, prateći glas.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|