Brze Cinjenice - Kultura

1
Ministarstvo kulture Crne Gore među prvima u regionu donijelo set mjera podrške kulturnim stvaraocima
Kultura živi - uprkos pandemiji!
- Slogan „Živimo kulturu“, prepoznat je kao brend, kao svojevrsni zaštitni znak podrške umjetnicima u vremenu korone prisutanna svim medijskim platformama u Crnoj Gori. Sve zastupljeniji logo „Živimo kulturu“ kako na društvenim mrežama, tako i u elektronskim i štampanim medijima najbolji je pokazatelj kvaliteta i kvantiteta ove kampanje, budući da je više stotina kulturnih poslenika podržano kroz pomenuti vanredni konkurs - ističe Ministarstvo kulture, koje uspješno realizuje vanredni program sufinansiranja aktivnosti iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koje su u funkciji zaštite socio-ekonomskih interesa najugroženijih kulturnih djelatnika tokom pandemije korona virusa. 
 
1
Prva samostalna izložba Željke Jovićević “Nizovi-intenziteti” u galeriji "Klub"
Željkin prvjenac - "isijava jasnoću“!
       - Intenzitet nije samo vizuelni efekat ili kvalitet bojenog sloja, već njihova istovremenost. S jedne strane, intenzitet je zasićenost boje – chrome, njen puni kapacitet; s druge strane, on je uslov da se slika doživi kao dejstvo ujednačenog strujanja ili kao „ostrvo koje isijava jasnoću“, koje „mijenja prostor svojim prisustvom“
(Klement Grinberg). Ali, da bi slika bila intenzivno polje, ona takođe mora biti aktivna dvodimenzionalna površina, odnosno – energija - napisala je o svom radu Željka Jovićević, čija prva samostalna izložba “Nizovi-intenziteti” biće od sjutra dostupna likovnoj publici u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” odlaže sve programe planirane sljedeće dvije sedmice
Koncert Samofolove - na You tube!
- Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, u skladu sa novim strožijim NKT-mjerama, odlaže sve programske aktivnosti planirane sljedeće dvije sedmice.
Koncert mlade pijanistkinje Darje Samofolove koji je bio planiran na velikoj sceni KIC u večernjem i matine terminu (10. i 11.novembar) biti emitovan online na You tube kanalu KIC sjutra od 19.  
 
0
Zvanično počeo rad Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke
Doprinosiće svijesti - o identitetu!
    - Ove dvije institucije funkcionišu na crnogorskom kulturnom i društvenom prostoru već gotovo dvije decenije, ali je trebalo dosta vremena da se savladaju komplikovani, ne samo finansijski nego tehničko-tehnološki izazovi transformacije ove zgrade nekadašnjeg Doma Vojske, u danas, mjesto na kojem će se odvijati vrlo intezivan kulturni život Crne Gore, posebno u oblasti filmske i muzičke umjetnosti. Očekujem da će rad ovih institucija i rad crnogorskih kulturnih institucija u cjelini u narednom periodu dati prepoznatljiv doprinos daljem snaženju svijesti o crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu, i da će doprinositi kvalitetu kulturne ponude i ukupnom kvalitetu i novom profilu crnogorske kulturne politike, i svakako vodeći računa o multikulturalizmu kao jednom od temeljnih stubova crnogorskog savremenog društva - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom zvaničnog početka rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u rekonstruisanom Domu vojske u Podgorici. 
 
0
Crnogorska promocija knjige “Bunt dece socijalizma” u KIC "Budo Tomović"
Zaokružio trilogiju - o YU rocku!
    - Posle biografije Bijelog dugmeta ("Šta bi dao da si na mom mjestu") i biografije Margite Stefanović ("Magi - Kao da je bila nekad"), knjiga "Bunt dece socijalizma" / "Zamisli život" zaokružuje trilogiju Dušana Vesića o najvažnijim momentima jugoslovenske rock muzike - navedeno je u najavi za crnogorsku promociju knjige koju sjutra od 19 u sali DODEST priređuju KIC “Budo Tomović” i NVO “Art mozaik”.
Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević.  
 
0
KIC "Budo Tomović" i u novembru nastavlja programske aktivnosti, u skladu sa mjerama NKT
Sjutra note - ukrajinskih i crnogorskih muzičara!
    Koncertom ukrajinskih i crnogorskih muzičara, koji je dio manifestacije „Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” KIC "Budo Tomović" nastavlja - u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - programske aktivnosti i u novembru, a na zadovoljstvo publike organizovaće nekoliko koncerata, filmskih projekcija, književnih promocija i izložbi...  
 
2
Izložba ,,Segment umjetničkih iskaza crnogorskih stvaralaca" u Dvorcu Petrovića
Pojave, kretanja - i nove tendencije!
          - Na osnovu radova iz ove kolekcije mogu se sagledati umjetničke pojave i kretanja koja su obilježila crnogorsku umjetničku scenu krajem 20. i početkom 21. vijeka, kao i nove tendencije koje su karakteristične za aktuelne tokove umjetnosti - zapisala je muzejski savjetnik Marina Čelebić o izložbi ,,Segment umjetničkih iskaza crnogorskih stvaralaca" - iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore - koja se može pogledati u Dvorcu Petrovića.
 
 
2
U petak i subotu u KIC "Budo Tomović"
Prva “Olimpijada poezije”!
       Dvadeset pjesnika iz: Makedonije, Albanije, Srbije, Italije, Slovenije, Iraka, Kanade, Bosne i Hercegovine, Grčke i naravno Crne Gore najavili su učešće na prvoj "Olimpijadi poezije", koju u petak i subotu organizuje Svjetska književna akademija, uz podršku KIC "Budo Tomović".
Festival “Olimpijada poezije” biće organizovan u petak od 16 u velikoj sali "srca kulture grada", a za subotu najavljen je obilazak Podgorice i čitanje poezije učesnika na otvorenom. 
 
2
“Mladi talenti” u KIC "Budo Tomović"
Koncert violiniste - Viktora Hutera!
       Solistički koncert mladog crnogorskog violiniste Viktora Hutera biće - u sklopu ciklusa “Mladi talenti” - u srijedu od 19 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a repriziran u četvrtak od 13.
Program sastavljen od poznatih djela violinske literature iz opusa kompozitora Đuzepea Tartinija (Sonata “Didone abbandonata”), Johanesa Bramsa (Sonata za violinu i klavir br. 2, Op. 100), Ežena Isaja (Sonata za violinu solo br. 4 Op. 27) i Pabla Sarasatea (Ciganski naprjevi), Viktor Huter će izvesti sa pijanistom Aleksejem Molčanovim, redovnim profesorom na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 
 
2
“Smrt je uvijek u modi” novi roman publiciste i novinara Mihaila Radojičića u KIC
Promocija - "šok romana"!
- Autor je obznanio kako su za naša varvarstva i ratno ludilo bili neophodni ostrašćeni ratoljubci, ideološki jednoumci i maloumni beščasnici. Bili su to mrzotvorci i nitkovi koji su učinili da u mračnim vremenima zgasne i čovječnost i smisao postojanja. Ovo je zaista šok roman - napisao je profesor dr Ratko Božović o novom romanu poznatog publiciste i novinara Mihaila Radojičića “Smrt je uvijek u modi”, koji će sjutra od 19 biti promovisan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz autora, o knjizi će govoriti dr Lidija Vukčević, Dragan Perović i Balša Brković.  
 
1
Izložba “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić od sjutra u galeriji "Centar"
U fokusu - čovjek kao zagonetka!
- Čovjek kao tajna i zagonetka fokus je svih radova slikarke Ljiljane Kolundžić. Figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana je do nivoa velikog arhetipskog znaka. Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime „drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelomice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego svo ostalo tijelo - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić koja će sjutra od 19 do 15. decembra biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
1
Izložba "Umjetnost je ženskog roda" od prekosjutra u holu tržnog centra "Delta City"
Raznim formama o - položaju žena!
             Izložba "Umjetnost je ženskog roda", kojom Studenti/kinje slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna su kroz različite umjetničke forme skrenuli pažnju na položaj žena u crnogorskom društvu, rodne stereotipe i neravnopravnost žena i muškaraca, biće od 20. u 11 do 27. otvorena u holu tržnog centra "Delta City".
Umjetnička djela nastala su u okviru projekta "Umjetnost je ženskog roda" koji Sigurna ženska kuća realizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja.  
 
1
Izložba „Grafika iz kolekcije moderne egipatske umjetnosti“ od sjutra u galeriji "Klub"
Ističu se - perfekcijom izvedbe!
- Umjetnici grafike - Hussein El Gebaly, Mahmoud Abdullah, Awad Al Shemy, Farouk Shehata, Magdy Qenawy, Said Heddaya, Mariam Abdel Aleem, Fathi Ahmed, Abdel Wahab Morsi i Sohair Abu Shadi najeminentniji su predstavnici grafičke umjetnost svoje zemlje sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka. Većina njih su profesori grafike na Fakultetima lijepih umjetnosti. Njihove grafike se ističu munucioznošću i perfekcijom izvedbe, autentičnim likovnim poetikama i
bogatstvom tema koje karakterišu ovu generaciju egipatskih stvaralaca - zapisala je Anita Ćulafić, kustoškinja izložbe „Grafika iz kolekcije moderne egipatske umjetnosti“, koja će od sjutra do 15. novembra biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena je danas u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“
Povodom jubileja štampanja - postavka do Sofije!
- Ove panoe na kojima su prikazane inkunabule i druge knjige nastale u ovim dvije štamparijama tokom XV i XVI vijeka u Crnoj Gori, poklanjamo Gimnaziji „Slobodan Škerović“ sa namjerom da služe generacijama učenika koje će kroz buduća vremena ovdje stasavati, ali i kao podsjetnik da se imena Ivana i Đurđa Crnojevića, kao i imena Božidara i Vićenca Vukovića ne smiju zaboraviti - naglasila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice Ana Medigović, otvarajući danas u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“ izložbu „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“, koja je dio projekta namijenjenog crnogorskim školama, iniciranog povodom povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina).  
 
1
Izložba "Muzički instrumenti sa azijskog kontinenta" u "Perjaničkom domu"
Tradicija, predanje i kult - kroz igru i ples!
          - Veoma bogata kolekcija muzičkih instrumenata porijeklom iz Indonezije i Burme , ima posebno značenje jer predstavlja bogatstvo tradicije, predanja i kulta kroz igru i ples u kulturi ovih naroda - ukazuje Brankica Nedović, kustoskinja izložbe "Muzički instrumenti sa azijskog kontinenta" - izbor iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore - koja je od sinoć do kraja godine otvorena u "Perjaničkom domu".
 
 
1
Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020 “ tokom novembra u KIC "Budo Tomović"
Prijave za učešće - do 30.!
    Producentska kuća "Live production" raspisala je Javni poziv za učešće u projektu Inkluzivni filmski kamp “Uhvati film 2020”, koji će u novembru biti održan u KIC "Budo Tomović".
Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020 “ je profesionalni program koji pomaže osobama sa invaliditetom učenju filmske produkcije, razvoju filmskog projekta i ovladavanju vještina za pozicije koje im mogu pomoći pri zapošljavanju u filmskoj i medijskoj industriji. To je program koji učenicama i učenicima srednjoškolske dobi pomaže da razumiju invalidititet i predstavljanje osoba sa invaliditetom na filmu i u medijima. 
 
1
U Crnogorskom narodnom pozorištu
Korona odložila - premijeru!
Premijera predstave „Smrt i njeni hirovi“ koju je po tekstu Žozea Saramaga režirala Lidija Dedović, koja je trebalo da premijerno bude izvedena 15. na sceni "Studio" otkazana je - kao i reprizna izvođenja 16, 19, 20. i 21. - zbog potvrđenog virusa COVID-19 kod glumice koja igra u ovom komadu - saopštilo je CNP.
O daljim koracima koji će biti u skladu s preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, te novom datumu premijere ove predstave, pozorište će blagovremeno obavijestiti javnost. 
 
1
Glumci CNP optužuju umjetničkog direktora i direktoricu nacionalnog teatra za samovolju i nezakonit rad
Na sceni - korona!
- Korona je, na osnovu selektivnog testiranja, a ne kako direktor Sošić izjavljuje "testiranjem cijele ekipe", prisutna u više sektora Crnogorskog narodnog pozorišta koji moraju da funkcionišu da bi se proces proba nesmetano odvijao. Da stvar bude gora, Uprava ne nalazi za obavezu, kako ličnu tako i profesionalnu, da zvanično obavijesti glumce o situaciji sa oboljelima, niti sa kontaktima, već tako važne informacije saznajemo kroz neformalne razgovore - ukazuju glumci CNP, koji direktora Željka Sošića optužuju za samovolju, a njega i direktoricu nacionalnog teatra Milicu Tomović za nezakonite radnje. 
 
1
„Svjetska književnost na filmu“ VIII u KIC "Budo Tomović" od 12. do 15.
Reviju otvara - "Kradljivica knjiga"!
    Najbolja ostvarenja nastala na osnovu priznatih književnih djela biće prikazana na reviji „Svjetska književnost na filmu“ VIII koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno priređđuje - povodom Svjetskog dana knjige u aprilu - ove godine zbog aktuelnog korona virusa od 12. do 15.
Otvoriće je inspirativna priča o hrabroj mladoj djevojci koja je poslata u starateljsku porodicu u Njemačkoj tokom rata. Riječ je o filmu britanskog režisera Brajana Persivala “Kradljivica knjiga” (2013) koji je zasnovan na svjetskom bestseleru.
 
 
0
Potpisan ugovor o izvođenju radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača
Spajaju umjetnost - ICT i preduzetništvo!
      - Imajući u vidu stanje kompleksa, željeli smo da konačno obezbijedimo adekvatan tretman Jusovači, u smislu njene revitalizacije i zaštite od daljeg propadanja. Stoga me neizmjerno raduje što će današnje potpisivanje ugovora sa gradonačelnikom Vukovićem, i ranije sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, u budućnosti rezultirati funkcionisanjem Jusovače na održivoj osnovi, kroz inovativan koncept koji će spojiti umjetnost, ICT i preduzetništvo - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je danas sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem potpisao Ugovor o realizaciji kapitalnog projekta koji se odnosi na izvođenje radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT.
Projekat će biti realizovan u partnerstvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, a obuhvatiće sanaciju, prenamjenu i rekonstrukciju pomenutog kulturnog dobra, u ukupnoj vrijednosti od 1.950.000 eura. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|