Brze Cinjenice - Kultura

0
“Njegoš naš nasušni”
Zahvalni mu - i Bog i čovjek!
    “Njegošu su zahvalni i Bog i čovjek” - tema je predavanja na kojem će - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - profesor dr Slobodan Vukićević, dr Predrag Živković i dr Obrad Samardžić govoriti sjutra od 18 u u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”, uz podršku KIC.
    
 
0
Dan CNP obilježen i uručenjem priznanja
Velike nagrade - Obradoviću i Peroviću!
    Velike nagrade CNP, povodom Dana nacionalnog teatra, sinoć su uručene Mišu Obradoviću za ulogu Semjona Semjonoviča Podsekaljnikova u predstavi „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića i Sretenu Peroviću za visok umjetnički renome i podizanje ugleda CNP kroz 60 godina predanog rada.
Godišnje nagrade za visoke umjetničke rezultate u 2017. dobili su Olivera Vuković –za glumačka ostvarenja u predstavama „Isti“ i „Ženidba“, Nikola Perišić – za glumačka ostvarenja u predstavama „Isti“, „Istraga“ i „Ženidba“ i Vjera Nikolić – za komponovanje i izvođenje muzike u predstavi „Otvoren kraj“, i koncert „Na dobrom glasu“.
     
 
0
Promocija knjige Ganija Karamanage "Starogradskim ulicama" u Ministarstvu kulture
Među koricama - ulcinjske anegdote!
Promocija knjige "Starogradskim ulicama" (na kapiji) Ganija Karamanage, biće sjutra od 18 priređena u Ministarstvu kulture.
Knjiga Starogradskim ulicama (na kapiji) predstavlja zbir sjećanja, anegdota, legendi vezanih za ulcinjski Stari grad i vječne tajne kaljajskog kamena, ljude i običaje, daleka mora i čudesne zemlje, koje autor uobličava u pripovjedni iskaz što tekstu daje i osobeno fiktivno ozračje. Upravo to ovu Karamanaginu knjigu čini originalnim štivom u korpusu literature koja na osoben način tretira nasljeđe i folkor. Izdavač knjige je Savez stvaralaca Albanaca u Crnoj Gori, a objavljivanje rukopisa podržano je na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore. 
 
0
Djela Nataše Đurović iznovog ciklusa od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Radovi o - nastajanju – nestajanju – postojanju!
   - Naziv najnovijeg cilusa radova Nataše Đurović upućuje na tok, proces, prolaznost – vremena, ne samo u smislu ideje protoka vremena i svega onog što ono sobom nosi, nego i nastanka samih radova na papiru u smislu ostavljanja traga – trajanja, nestajanja, ali i ponovnog trajanja ... Između crteža i slike, od intimnih minijatura u duhu haiku-a, preko crteža nabijenih silovitošću poteza, do konceptualnih radova koji ispituju granice tmine i beline, propadanja i obnavaljanja, mraka i svetlosti, i naposletku, večitog trajanja njihovog smenjivanja ... ovi radovi čas žustrim, čas tananim crtačkim postupkom, svedoče o duboko proživljenoj ideji smisla nastajanja – nestajanja – postojanja - zapisala je istoričarka umjetnosti dr Rajke Bošković o izložbi radova Nataše Đurović iz ciklusa „Trajanje-nestajanje-trajanje“, koju će sjutra u 20 istoričarka umjetnosti otvoriti Ljiljana Zeković u "Dvorcu Petrovića".  
 
3
"Dani iranske kulture u Crnoj Gori" od sjutra do 7. u KIC "Budo Tomović"
Izložba slika i - revija filmova!
       Izložbom slika najistaknutijeg savremenog iranskog minijaturiste Mahmuda Farščiana (Mahmoud Farshchian) i fotografija Irana u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" sjutra od 19,30 biće otvorena manifestacija - u organizaciji Kulturnog centra Islamske Republike Irana u Beogradu i Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović”, a posredstvom Ministarstva kulture Crne Gore - "Dani iranske kulture u Crnoj Gori".
Iste večeri, u velikoj sali, projekcijom “Bazen za crtanje” počeće i revija iranskog filma.  
 
3
Sjutra je Dan Crnogorskog narodnog pozorišta
Poslije nagrada - "Samoubica”!
          Sjutra u 20 na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće obilježen Dan Crnogorskog narodnog pozorišta. Tradicionalno, biće uručena Velika nagrada koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, kao i godišnje nagrade koje dobijaju članovi CNP i saradnici za visok umjetnički rezultat ali i izuzetne rezultete postignute u svim segmentima produkcije CNP.
Nakon svečane dodjele nagrada biće izvedena predstava ,,Samoubica” Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića. 
 
3
KIC "Budo Tomović" najavio bogat program i za naredni mjesec
I za novembar - spremili "dar-mar"!
         - Najrazličije oblike umjetničkog stvaralaštva priredićemo i tokom novembra, pa će naše scene tradicionalno biti otvorene za promociju respektabilnih aktuelnih umjetničkih vrijednosti, kako domaćih stvaralaca tako i gostiju iz inostranstva - najavili su na današnjoj press konferenciji "aktuelne umjetničke izraze" za naredni mjesec iz KIC "Budo Tomović". 
 
3
Koncert njemačkih pijanista sjutra u KIC “Budo Tomović”
Muzicira duo - “Karlsrue”!
       Njemački koncertni duo “Karlsrue”, kojeg čine violončelista Rajnhard Armleder (Reinhard Armleder) i pijanistkinja Dagmar Hartman (Dagmar Hartmann) sjutra - Povodom obilježavanja 500 godina od Reformacije - od 20 u velikoj sali "srca grada kulture" održaće koncert koji organizuju Ambasada Savezne Republike Njemačke i KIC “Budo Tomović”.
Na progranu su djela Ludviga van Betovena, Feliksa Mendelsona, Riharda Štrausa, Frederika Šopena, Roberta Šumana, Franca Lista, Enrikea Granadosa i Manuela de Falje.  
 
3
Makedonska etno grupa gostuje večeras u "Budo Tomović"
“Monistra” predstavlja - drugi album!
    Makedonska etno grupa “Monistra”, koja etno muziku izvodi na izvornim instrumentima s ciljem proučavanja, njegovanja, čuvanja i prezentovanja najboljeg dijela Makedonije, izraženog kroz prekrasne makednoske izvorne pjesme stvarane od mnogih znanih i neznanih narodnih umjetnika, predstaviće drugi album “Kinisa mome na voda” na večerašnjem koncertu koji u velikoj sali KIC "Budo Tomović" počinje u 20.
Gosti na koncertu koji organizuju NVU “Kirjana” i KIC biće Folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora, crnogorski maestro na harmonici, kompozitor i aranžer Peđa Nedeljković i gosti iznenađenja.  
 
2
“Njegoš naš nasušni”
Perović o - Njegošu u CNP!
Predavanje akademika Sretena Perovića - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - biće sjutra od 18 u multimedijalnoj sali KIC ĆBudo Tomović". Istaknuti književnik, teatrolog, pozorišni i književni kritičar govoriće o “Njegošu u crnogorskom narodnom pozorištu”.
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC-a “Budo Tomović”. 
 
2
Knjiga Sava V. Mikića biće sjutra promovisana u KIC "Budo Tomović"
O uskocima - Morače i Drobnjaka!
          Knjiga „Uskoci između Morače i Drobnjaka“, autora Sava V. Mikića biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored autora, o knjizi će besjediti i akademici Radoje Pajović i Đorđe Borozan, prof. dr Saša Knežević, kao i književnik i publicista Marijan Mašo Miljić.
Nakon promocije, biće upriličen koktel u holu KIC, gdje će posjetioci moći da kupe primjerak ove knjige.  
 
2
I arheološka baština Crne Gore na Berzi mediteranskog arheološkog turizma
Poseban akcenat na - Risanski zaliv!
             I arheološka baština Crne Gore biće predstavljena na Berzi mediteranskog arheološkog turizma, koja se od danas do 29. održava u italijanskom Pestumu.
Na štandu Crne Gore naći će se i trojezični katalog »Antičke uspomene iz Crne Gore«, koji su priredili Ministarstvo kulture, Narodni muzej Crne Gore i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Ovom publikacijom, čiji su autori arheolozi mr Mitra Cerović, Marija Jabučanin i dr Dejan Gazivoda, obuhvaćena su tri značajna urbana centra iz perioda rimske dominacije, u kojima je proces romanizacije imao različiti tempo i intenzitet, i to Antička Duklja, Risan i Municipium S. Poseban akcenat stavljen je na Risanski zaliv i podvodnu arheološku baštinu ovog prostora, kao i na Forum antičke Duklje, koji će stručnoj javnosti biti prezentovan i kroz 3D kopiju lokaliteta. 
 
2
Komemorativni skup povodom smrti Hasana Cana Đečevića u KIC "Budo Tomović"
Promovisao bogatstvo - crnogorskog folklora!
   - Za 17 godina, koliko je vodio Folklorni ansambl KIC, na najljepši način, širom svijeta je sa folklorašima promovisao bogatstvo crnogorske folklorne tradicije. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj Ustanovi nesebično prenoseći znanje kako na svoju djecu, tako i na svoje bliske, mlađe saradnike koji će, sigurna sam nastaviti njegovim stopama - naglasila je direktorica KIC "Budo Tomović" mr Snežana Burzan na komemoraciji povodom smrti Hasana Cana Đečevića, ukazujući da ’’ne žali za Canom samo voljena Podgorica, već i prijatelji i kolege širom Crne Gore i svijeta”.  
 
2
Izložba posvećena poznatom pjesniku od večeras u KIC „Budo Tomović“
Plakati i fotografije - Miroslava Antića!
    Izložba plakata i fotografija „10 godina Antićevih dana“ biće - zahvaljujući ljetos obnovljenoj saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada - večeras od 19 otvorena u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.
Izložbu posvećenu poznatom pjesniku posjetioci će moći do pogledaju do 30.oktobra, a otvoriće je direktor marketinga Kulturnog centra Novog Sada Mirsad Avdić.
Od 20, u multimedijalnoj sali, premijerno biće prikazan o Miki Antiću “Prvi film”, nastao u produkciji Kulturnog centra Novog Sada, a bavi se Antićem uz učešće prijatelja i poznavalaca njegovog djela. O poznatom pjesniku između ostalih govore: Ređep, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Goran Sultanović...  
 
2
Baletski studio Helene Aksamit iz Budve gostuje prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Djeca igraju - “Pepeljugu”!
    Baletski studio Helene Aksamit iz Budve odigraće predstavu “Pepeljuga” u utorak od 19 na velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
U izvođenju učestvuju djeca od 3 do 13 godina, a koreografiju potpisuje Helena Aksamit.
Ulaz je besplatan.
 
 
2
Vijest koja je rastužila crnogorske folkloraše
Umro je - čika Cano!
       Umjetnički direktor KUD “Budo Tomović, Hasan Cano Đečević preminuo je sinoć u Sarajevu, saznaje portal Standard.
Popularni čika Cano umro je nakon srčanog udara. U Sarajevu je boravio sa veteranima s kojima je trebalo da nastupa. 
 
2
“Njegoš naš nasušni”
Ičević o - Njegoševoj misli otkrovenja!
Predavanje “Njegoševa misao otkrovenja” profesor dr Dušan Ičević održaće - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - sjutra od 18 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC.  
 
1
"Hamlet u selu Mrduša Donja" večeras 30. put u CNP
Za jubilarno izvođenje - časte najbrže!
       Predstava Iva Brešana "Hamlet u selu Mrduša Donja", rađena u korporaciji sa Međunarodnim festivalom Kotor art, biće večeras od 20 izvedena 30. put na Velikoj sceni.
U neobičnoj komediji, u režiji Luke Kortine,igraju Simo Trebješanin, Danilo Čelebić, Julija Milačić, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Momo Pićurić, Dragan Račić i Jelena Minić, a povodom njenog jubilarnog izvođenja nacionalni teatar poklanja po dvije ulaznice za prvih 30 gledalaca koji dođu na biletarnicu.

 
 
1
Dodjelom nagrada i performansom "Koraci", završeno Bijenale crnogorskog teatra
“Leptiru” - šest priznanja!
    “Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom) osvojila je šest od osam priznanja na Bijenalu crnogorskog teatra, koje je večeras završeno performansom studenata FDU sa Cetinja "Koraci", odabranim vježbamma iz predmeta Scenski pokret, profesora Ferida Karajice, saradnice Julije Milačić.
Od četvrtka, po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu izvedeno je još pet predstava - “Dokle pogled seže”, “Samoubica”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Šćeri moja” i “Čuvari tvog poštenja”. 
 
1
Čuveni engleski pisac Toni Parsons poručio učenicima Gimnazije “Slobodan Škerović”
Nužno je - formirati mišljenje!
    - Uvijek vjerujte u snove. Ja dolazim iz siromašne porodice i nije bilo razloga da očekujem da postanem poznati romanopisac, ali nijesam odustajao od snova. Nema ništa loše u tome da se preispituju autoriteti i nužno je formirati sopstveno mišljenje. Ovdje nije riječ o anarhiji već učenju o nezavisnosti misli, i tome pokušavam da naučim i svoju petnaestogodinju ćerku - poručio je engleski pisac Toni Parsons, odgovarajući na pitanja gimnazijalaca kojima je govorio o svom životnom putu, te iskustvima i kao romanopisca i kao novinara za muzičke magazine.
Autor romana "Čovjek i dječak" - za prvih nekoliko mjeseci prodat u tiražu od 750.000 primjeraka - posjetio je, u organizaciji Ministarstva prosvjete, Gimnaziju “Slobodan Škerović” kaako bi se upoznao sa crnogorskim obrazovnim sistemom i Gimnazijom kao jednom od najstarijih škola u zemlji.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|