Brze Cinjenice - Kultura

1
KIC „Budo Tomović“ i Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo potpisali Protokol o saradnji
Saradnja počinje - “Pod sjajem zvijezda”!
    Koncert KIC pop hora “Pod sjajem zvijezda” u Sarajevu ovog ljeta, na tradicionalnom 24. renomiranom ljetnjem festivalu “Baščaršijske noći” i gostovanje programa sarajevskog BKC u KIC “Budo Tomović” na jesen - rezultat su danas potpisanog Protokala o saradnji Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ i Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo koji su potpisale direktorice Snežana Burzan i Edin Kukavica.  
 
1
“Simboli bugarskog identiteta” u KIC “Budo Tomović”
Postavka od - dječijih rukotvorina!
          Izložbu dječijih rukotvorina “Simboli bugarskog identiteta” sjutra od 18 u izložbenom holu KIC “Budo Tomović” organizuju Ambasada Republike Bugarske u Podgorici i Udruženje “Duhovno ogledalo” iz Sofije, uz podršku KIC.
Izložba “Simboli bugarskog identiteta” sadrži 25 radova, a i dio je projekta “Motivi bugarskog folklora - skriveni simboli vjere, ljubavi i ljepote, harmonije i muzike” koji je pokrenulo udruženje “Duhovno ogledalo” sa ciljem da mladi umjetnici, uzrasta od 4 do 15 godina, koristeći različite tehnike, naprave radove koji nose boje i simbole bugarskog identiteta.  
 
1
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje muzičko poetski program
“Art mix" - u velikoj sali!
             Muzičko poetski program “Art mix Montenegro” sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.
U programu učestvuju crnogorski glumac Slobodan Marunović, duo “Classico“ koji čine violinistkinja Dina Desančić i harmonikaš Safet Drljan, Šukrija Žuti Serhatlić, ženska vokalna grupa “Veselice” i klapa “Štiglići”. Ulaz je besplatan.  
 
1
Ministar kulture priredio koktel za organizatore i učesnike “Made in NY Jazz Festivala”
Festival utiče - na promociju džeza!
       Festival “Made in NY Jazz Festivala”, čiji su ovogodišnji domaćini Tivat i Podgorica, u izuzetnoj mjeri utiče na promociju džez muzike u Crnoj Gori. Iz tog razloga Ministarstvo kulture podržalo je četvrto izdanje te smotre iznosom od 15 hiljada eura - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je danas priredio koktel za organizatore i učesnike “Made in NY Jazz Festivala”. 
 
1
Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, dao prve rezultate
Drvene barke afirmišu - nematerijalnu baštinu!
          Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija. 
 
1
Dvonedjeljna razmjena umjetnika u sklopu IPA projekta MONET
Prezentacija radova - u "Perjaničkom domu"!
Radovi umjetnika koji su učestvovali u dvonedeljnoj razmjeni u okviru IPA projekta MONET, čiji je vodeći partner Ministarstvo kulture Crne Gore, biće sjutra od 11 predstavljeni u galeriji "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
U razmjeni su učestvovali umjetnici iz Italije, Albanije i Crne Gore. Francesco di Tillo, Esmerilda Herovi, Francesca Macina i Mirjana Marsenić Vujović će prezentovati svoje radove publici nastale u
okviru razmjene i rezidencijalnog boravka u Centru savremene umjetnosti, kao jednom od partnera u okviru ovog projekta.

 
 
1
Dokumentarni film „Meditacija, kreativnost, mir“ u KIC "Budo Tomović"
Premijera dokumentarca - Dejvida Linča!
Dokumentarni film Dejvida Linča „Meditacija, kreativnost, mir“ biće premijerno u Crnoj Gori prikazan sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Ovaj dokumentarac uzbudljiv je i izuzetno nadahnjujući sažetak pitanja i odgovora sa blisko-istočno-evropske turneje Dejvida Linča, u okviru koje je, tokom dvije godine, posjetio 16 zemalja da bi se sreo sa studentima filma, dobio nacionalne nagrade, započeo univerzitetske projekte i opisao izvanrednu korisnost za kreativnost i mir, koja bi se dobila iz transcedentne misli, pomoću Transcedentalne Meditacije, koju je svijetu predstavio Mahariši Maheš Jogi. Nakon filma koji traje 70 minuta publika će biti u prilici da prisustvuje Uvodnoj riječi o tehnici Transcendentalne meditacije koju će izložiti Ljubomir Kojo, licencirani učitelj Transcendentalne meditacije. 
 
1
Koncert gudačkog kvarteta „Doclea“ u KIC "Budo Tomović"
Izvode muziku - njemačkih romantičara!
Kamernu muziku njemačkih romantičara gudački kvartet „Doclea“ izvodiće sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Na sjutrašnjem koncertu u KIC izvešće muziku Feliksa Mendelsona (gudački kvartet op. 80, br.6) i gudački kvintet Franca Šuberta, poznatiji kao „Čelo kvintet“ u društvu violončelistkinje Ane Dulović.
Ulaz je besplatan. 
 
1
Besplatan ljetnji program "American corner" za osnovce
Usavršavaju - pisanje priča!
       - Pridružite nam se ovog ljeta i usavršite svoje pisanje. Sa Dinom ćemo saznati šta je to što čini dobru priču/roman, kako obraditi temu i zagolicati pažnju čitaoca. Ovo je izazov za radoznale i svestrane učenike, one koji čitaju i pomalo pišu - poziva "AC" osnovce na ljetnju radionicu, besplatan program za učenike osnovnih škola koji se mogu prijaviti na amcornerpodgorica@gmail.com.
Radionice "Pišem ti priču" biće održane 13., 20. i 27. juna, a vodi ih Dina Nikolić, mlada i vrijedna čitateljka koja za sobom ima iskustvo učešća u programu pisanja romana za tzv. National Novel Writing Month.
 
 
1
Akordov omladinski teatar u KIC “Budo Tomović”
Igraju - „Dnevnik Ane Frank“!
       Predstava „Dnevnik Ane Frank“, nastala po dramatizaciji Cvetina Aničića i u režiji Dragana Kneževića, biće večeras od 19 izvedena u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Predstavu izvodi Akordov omladinski teatar, a izvođenje predstave organizuje Kulturno - kreativni centar “Akord”, Jevrejska zajednica CG i UBNOR i Antifašisti NK. Uloge tumače Tijana Krivokapić, Andrija Spaić, Svetozar Raičević, Nikolina Radulović, Jana Zečević, Jelena Giljen, Vaso Lalićević, Milan Eraković, Anja Žugić, Andrea Perunović i Radomir Krivokapić.  
 
0
Deveta koreobajka Baletske trupe “Allegro”
Premijerno - “Probuđena ljepotica”!
    Devetu koreobajku “Probuđena ljepotica” Baletska trupa “Allegro” izvešće premijerno sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U izvođenju tradicionalne bajke, koja promoviše rodnu ravnopravnost i inkluzivno društvo i koja ne diskriminiše nijedno dijete, učestvuje više od 150 učesnika, djece i mladih, članova baletske trupe “Allegro” i učenica baletske škole “Vasa Pavić”. Namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu, a koreografiju potpisuje Viktorija Strugar.  
 
0
Tradicionalni koncert Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“
Nastupaju najbolji - i nagrađeni!
          Umjetnička škola osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ prirediće godišnji koncert večeras od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Nastupiće najbolji učenici osnovne i srednje muzičke škole, dobitnici nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.
Na tradicionalnom godišnjem koncertu škole izvodiće djela Baha, Vivaldija, Mocarta, Betovena, Hajdna, Kamija Sen-Sansa...učestvuju solisti, kamerni ansambli, hor osnovne muzičke škole i orkestar srednje muzičke škole. Gosti koncerta su učenici muzičkih škola sa sjevera i primorja Crne Gore. 
 
0
Izložba "(Bez)graničnost fragmenta" Anje Radulović u galeriji "Centar"
Ne odvaja - prirodu i čovjeka!
    - Anja ne odvaja prirodu i čovjeka – oni su toliko sjedinjeni u radovima da je nemoguće sa sigurnošću vidjeti samo jedno. Inspirisana je crnogorskim pejzažom, krševitim predjelima i putevima probijenim kroz sedimentne stijene. Sličnost kamena i kostiju, mišićnih vlakana i linearnosti stijena, oronulih fasada i promjenljivih istorijskih mapa svijeta, paukovih mreža i razuđenosti najsitnijih kapilara u našem tijelu u radovima Anje Radulović – dokaz su da je sve povezano a jedinstveno u cjelosti - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o radu umjetnice čija izložba "(Bez)graničnost fragmenta" sjutra od 20 biće otvorena u galeriji "Centar".
Postavka će bitti izložena do 6. jula.
 
 
0
Izložba umjetnice Marije Vemić ,,Dodir sebe’’ u "Perjaničkom domu"
Tijelo osjećamo i - tijelom osjećamo!
       - Tijelo je velika tema i mlade crnogorske umjetnice Marije Vemić u ciklusu slika i crteža Dodir sebe. Njen je stav da tijelo osjećamo i tijelom osjećamo. Drugačije rečeno, tijelo je privilegovana slika među slikama i njega poznajemo ne samo opažajem nego iznutra doživljajima - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o radu umjetnice čija izložba ,,Dodir sebe’’ biće sjutra od 20 otvorena u "Perjaničkom domu".
Postavka će biti izložena do 30.
 
 
0
Počeo program razmjene u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Stvaraju djela - za putujuću izložbu!
    Danas je u Centru savremene umjetnosti u Podgorici počeo dvonedeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums. U razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa. U toku programa razmjene umjetnici će, pored Centra savremene umjetnosti, posjetiti Narodni muzej Crne Gore, Udruženje likovnih umjetnika i Muzej i galeriju Podgorice.  
 
0
Crnogorsko narodno pozorište
Za kraj sezone - premijera "Hamleta"!
    Kraj ove pozorišne sezone u CNP obilježiće premijera predstave“Hamlet“ Viljema Šekspira u adaptaciji i režiji Ane Vukotić. Premijerno, na Velikoj sceni biće izvedena sjutra u 20, a na repertoaru je i 5. i 6.
U predstavi igraju Momčilo Otašević, Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Ana Vučković, Zoran Vujović, Petar Burić, Aleksandar Radulović, Petar Novaković, Dušan Kovačević, Aleksandar Gavranić, Sonja Vukićević i Jelena Minić. 
 
0
Edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta - učimo uz puha Đorđa“
Djeci približava - značaj prirode!
    Edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta - učimo uz puha Đorđa“, čiji je cilj povećanje svijest mladih o važnosti prirode kroz promovisanje ekoloških vrijednosti odgovornog društva i kreativnosti uz pomoć dječijih knjiga o puhu Đorđu, autora Žarka Vučinića, biće sjutra od 10 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Radionica traje oko 60 minuta.  
 
0
U organizaciji Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“
Promocija knjjige - o pohari Kuča!
          Knjiga profesora dr Zdravka Ivanovića „Pohara Kuča i dinastija Petrovića“ biće - u organizaciji Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ - sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O djelu višedecenijskog naučnog radnika i univerzitetskog profesora, autora velikog broja knjiga, govoriće recenzenti dr Miroslav Doderović, Slobodan Popović, u ime izdavača - Fonda za razvoj Kuča dr Radomir Prelević i autor.  
 
0
Godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“
Igraju na muziku - različitih epoha!
       Odsjek Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” prirediće sjutra od 19 godišnji koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Predstaviće se učenici iz klasa profesorica Rozice Popare, Tamare Vujošević Mandić i Viktorije Strugar koreografijama na muziku različitih epoha.
Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici KIC od 9 do 20.  
 
0
Povodom Dana državnosti Republike Italije i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Republike Italije
Pirijevi "Koraci" - u "Klubu"!
       Izložbu instalacije „Koraci“ i ostalih djela Alfreda Pirija koja su realizovana od 2003., povodom Dana državnosti Republike Italije i 140 godina od
uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Republike Italije, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Italijanska ambasada u
Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavljaju od sjutra u galeriji "Klub".
Postavka će biti izložena do 26.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|