Brze Cinjenice - Kultura

1
Predavanje o stripu Luke Rakojevića
Preplitanje Vukotićevih - principa i motiva!
       Stvaralaštvo Dušana Vukotića u kontekstu moderne umjetnosti tema je predavanja o stripu Luke Rakojevića koje će sjutra od 19 biti priređeno u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pažnja je usmjerena na preplitanje principa i motiva iz nekih od njegovih crtanih filmova sa djelima svjetskog renomea, artikulisanim kroz različite umjetničke medije. Razmotrene su i eventualne vizuelne reference na Oskarom ovjenčani film Surogat, te njegov uticaj u svijetu animiranog filma.
    
 
1
"DEUS 2017"
Autorsko veče - Aleksandra Perunovića!
Autorsko veče kompozitora Aleksandra Perunovića biće - na “Decembarskoj umjetničkoj sceni 2017” - sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Program koncerta će obuhvatiti djela kamerne muzike. Izvodiće ih Ana i Ida Muratagić - preparirani klavir, Stefan Peričić - flauta, Bojan Ćumurović - klarinet, Tijana Ilić - harmonika, Nikola Vučković - klavir, Bojan Martinović - klavir, Vujadin Krivokapić - violina, Dušica Kordić - violina i Maja Antić Kalezić - violončelo. Ulaz je besplatan. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio turskog književnika, nobelovca Orhana Pamuka
Prije stigao - djelima i stavovima!
    - Veoma mi je drago što ste i fizički u mojoj zemlji jer ste ovdje već prisutni kroz Vaša djela i stavove koji se poklapaju sa onim što je Crna Gora – država koja baštini međunacionalni i međuvjerski sklad i međusobno poštovanje ljudi različitih nacija i vjera - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas primio turskog književnika, nobelovca Orhana Pamuka, koji je sinoć otvorio Međunarodni salon knjiga o organizaciji "Nove knjige". 
 
1
Fond za razvoj Kuča “Marko Miljanov”
Promovišu djela - Marka Miljanova!
       Promocija “Cjelokupnih djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga” biće sjutra od 18 prriređena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
O djelu Marka Miljanova govoriće akademik Radomir Ivanović, prof.dr Rajka Glušica i akademik Nenad Vuković. Voditelj programa je Miljan Živković. Organizator promocije je Fond za razvoj Kuča “Marko Miljanov”. 
 
1
Izložba akademske likovne umjetnice Seide Belegović na "DEUS 2017"
Snažno, svjesno - i sređeno!
       - Snažno, svjesno i sređeno prvi je utisak, koji dobijamo posmatrajući radove Seide Belegović gdje je dvodimenzionalnost slike sačuvana kao realnost koja, donekle, uslovljava njen likovni doživljaj. Slikarsko polje ovdje je sabirno mjesto, raskrsnica mogućih puteva - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o izložbi akademske umjetnice koja će večeras od 19 - u sklopu "DEUS 2017" - biti otvorena u galeriji "Art".
Otvaranje će muzikom "obojiti" učenici Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ Laura Šćekić (flauta) i Višnja Dukić (gitara) koji će izvesti drugi stav sonate u A-molu od Telemana. 
 
1
Crnogorski simfonijski orkestar proslavlja prvu deceniju rada
Koncert za - jubilej!
Prvu deceniju rada Crnogorski simfonijski orkestar proslaviće koncertom koji na velikoj sceni CNP počinje večeras u 20.
Pod vođstvom dirigenta Grigorija Kraska, sa solistom Dimitrijem Prokofjevom, crnogorski simfoničari muziciraće djela Sergeja Prokofjeva, Kamija Sen-Sansa, Pola Dike i Aleksandra Borodina. Gosti na koncertu u godini jubileja biće im Crnogorski horski ansambl. 
 
1
Izložba slika Save Jovovića, učenika drugog razreda Osnovne škole “Sutjeska”, prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
Sedmogodišnjak izlaže - humanitarno!
       Prva humanitarna izložba slika Save Jovovića, učenika drugog razreda Osnovne škole “Sutjeska”, biće u četvrtak od 19 do 21 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, a sredstva od prodaje slika namijenjena su kupovini materijala za razvoj umjetnosti kod djece u Dječijem domu “Mladost” u Bijeloj.
Sedmogodišnjak slika od druge godine, temperama, apstraktno, ono što osjeća, slika svoju percepciju stvarnosti.  
 
1
Predstava “Živi samo da bi dokazao”, nastala u produkciji Udruženja umjetnika i izvođača iz Tirane, na "DEUS 2017"
Na sceni - proživljeno!
       Predstava “Živi samo da bi dokazao”, nastala u produkciji Udruženja umjetnika i izvođača iz Tirane, biće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 19 odigrana u KIC "Malesija" u Tuzima.
U predstavi igra Arben Derhemi, a režiju potpisuje Milto Kutali. Radi se o djelu koje nije napisano već proživljeno, više svijetla u velikom mraku koji je sijao komunizam. Moralni čin, a istovremeno i univerzalni odraz, protiv komunističke vladavine.  
 
1
Na "DEUS 2017", u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”
Promocija knjige - "Samotnjak"!
       Knjiga “Samotnjak”, autora Ljubomira Mudreše, biće u sklopu "DEUS 2017" sjutra od 19 predstavljena u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
Pored autora, o knjizi će govoriti Borislav Cimeša, Goran Sekulović i Dragan Mitov Đurović.
 
 
1
Na Međunarodni dan ljudskih prava počinje 8. festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017"
”Propitivanje granica” - u tri grada!
Pod sloganom ”Propitivanje granica”, projekcijama "Neoprostivo", danskog reditelja Larsa Feldballea Petersena (17,30) i "Žaba", bosanskog reditelja Elmira Jukića (20) - na Međunarodni dan ljudskih prava - u velikoj sali KIC počeće 8. festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017".
Glavni program biće prikazivan u KIC do subote, a prateći u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15.i 16. u kino "Boka”. 
 
0
“Poetika zemlje - Moja Crna Gora” na "DEUS 2017"
Projekat prezentuje - crnogorsku književnost!
Projekat “Poetika zemlje - Moja Crna Gora”, koji prezentira različitim formama i medijima crnogorsko književno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo, biće - u sklopu "DEUS 2017" - u petak od 19 realizovan u knjižari "Karver".
Učestvuju Dragana Kršenković - Brković, Tanja Bakić, Lena Ruth Stefanović, Kemal Musić i Varja Đukić. 
 
0
"DEUS 2017"
Promocija zbirke - i poetsko-grafičke mape!
Monografija Rajka Todorovića Todora na engleskom jeziku, zbirka izabranih radova “TaGoT” (Tadić, Goranović, Todorović) i istoimena poetsko - grafička mapa biće - na "DEUS 20117" - predstavljena večeras od 19 u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
O knjigama koje su objavili "Pobjeda" i "CEHRA" govoriće Mile Grozdanić, Tonko Maroević, Pavle Goranović, Aleksandra Vuković, Rajko Todorović Todor i Draško Đuranović.  
 
0
Promocija knjige Aleksandra Nikčević-Batrićević u KIC "Budo Tomović"
Između korica - o divljim ženama!
    Promocija knjige “Klučanje” i druge priče o divljim ženama koju je priredila Aleksandra Nikčević-Batrićević biće organizovana - u sklopu "DEUS 2017" -večeras od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti profesorka na Filološkom fakultetu u Nikšiću Aleksandra Nikčević-Batrićević, književnica mr Dragana Kršenković Brković i filozofkinja i prevoditeljka mr Kristina Bojanović.  
 
0
"Podgorica film festival" od večeras do subote u KIC „Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“
Pred publikom - rijetke projekcije!
       "Podgorica film festival", koji NVO "Avvantura Montenegro" organizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Sekretarijatom za kulturu i sport, biće - u sklopu manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017” - od večeras do subote održan u KIC „Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.
Festival je, zasnivajući se na međunarodnoj saradnji i razumijevanju među različitim kulturama, fokusiran na promovisanje djela filmske umjetnosti i na podsticanje razvoja kinematografije i kreativnih industrija. Publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama naslova evropske i svjetske produkcije, od kojih se većina ne može naći na redovnom bioskopskom repertoaru. Ulaz je besplatan.  
 
0
Muzički festival na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra „Zeta“ u Golubovcima
„Zetafon“ okuplja - 24 izvođača!
Najznačajnija imena sa crnogorske muzičke scene, učestvovaće 24 izvođača u dvije kategorije - crnogorske pjesme i moderne pop folk muzike - na muzičkom festivalu „Zetafon“, koji će večeras od 19 - u sklopu "DEUS 2017" - biti održan na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra „Zeta“ u Golubovcima.
Pobjednicima festivala biće dodijeljene nagrade. O nagradama će odlučivati četvoročlani žiri, kao i sami izvođači, a posebnu nagradu dobiće onaj kome publika u dvorani dodijeli najviše glasova.  
 
0
Izložba skulptura Nade Kažić u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice
"DEUS" otvara - "Mijena"!
    - Osnovne karakteristike njenih skulptura, koje pripadaju novijoj produkciji su plastička konceptualna razrađenost dišanovske ideje ready made-a, poštovanje osobenosti materijala (metal) i svedenost do znakovne jednostavnosti. Nadine skulpture koje pripadaju novim ciklusima: „Mijena - Vrt 1” rezultat su napora da dokuči skrivene istine materijalnog univerzuma. Umjetnica smatra da se istine o stvarima često nalaze i izvan njih samih - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić u katalogu za izložbu skulptura Nade Kažić "Mijena", koja će sjutra od 20 do 18. biti otvorena u u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice.
Ovom izložbom počeće "DEUS 2017".  
 
0
"Njegoš naš nasušni"
Za kraj - Adžić o zloupotrebama!
    Predavanjem istoričara Novaka Adžića “Političko-ideološke zloupotrebe Njegoševog državničkog i književnog djela”, koje će sjutra od 18 biti održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", završava serijal "Njegoš naš nasušni".
Povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”, od 24. aprila svakog drugog ponedjeljka, serijal je organizovalo Društvo za očuvanje crnogorske narodne baštine.  
 
3
Od sjutra do nedjelje u u KIC "Budo Tomović"
Dani - argentinskog filma!
    Dramom reditelja Armanda Boa “Posljednji Elvis” (2012) sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počeće "Dani argentinskog filma" u KIC "Budo Tomović".
Na reviji koju KIC organizuje u partnerstvu sa Ambasadom Argentine u Beogradu u subotu biće prikazan “U ribolovu” (2012) reditelja Karlosa Sorine, a u nedjelju zatvara je “Viola” (2012) reditelja Matijasa Pineira. Ulaz je slobodan. 
 
2
KIC POP HOR sa brojnim gostima u srijedu i četvrtak organizuje koncertte "Bez dileme - antifašizam"
Dvije večeri - partizanskih pjesama!
       KIC POP HOR sa brojnim gostima u srijedu i četvrtak u velikoj sali KIC "Budo Tomović" - početak u 20 - priređuje večeri partizanskih pjesama "Bez dileme - antifašizam".
Na premijernom koncertu, - sjutra pozdravnim obraćanjem veče partizanskih pjesama predsjednik Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić. KIC POP HOR će pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića izvesti više od 20 partizanskih pjesama u slavu antifašizma, a zbog velikog interesovanja treći koncert već je zakazan za 22. decembar. 
 
2
"Dani izraelskog filma" od večeras u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Vatrene ptice”!
          Projekcijom “Vatrene ptice” (2015) reditelja Amira I. Wolfa večeras od 20 počeće "Dani izraelskog filma", koje organizuju Ambasada Izraela u Beogradu i KIC "Budo Tomo!ić".
Za tri večeri ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da upoznaju noviju izraelsku produkciju. U srijedu na programu je “Otac” (2016) reditelja Menija Yaesha, a reviju u četvrtak završava “Gospodin Gaga” (2015) reditelja Tomera Hejmana. Sve projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|