Brze Cinjenice - Kultura

0
"16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u KIC "Budo Tomović"
Na sceni - "Ljubav i nasilje"!
       U sklopu kampanje "16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" KIC "Budo Tomović", u saradnji sa NVU “Prazan prostor”,sjutra od 19 u sali "DODEST" organizuje izvođenje interaktivne predstave “Ljubav i nasilje”. Ulaz je besplatan.
U predstavi igraju: Miki Popović, Ivona Raković, Marta Šćekić, Ognjen Sekulić, Pavle Marković, Marija Marković, Jelena Drakulović, Kristijan Blečić, Andrija Jokanović, Marina Pavlović i Sergej Pavlović. Režiju potpisuje Petar Pejaković, a medijator je Mirko Radonjić.
 
 
0
Pjesma Zorana Kalezića dobila i vizuelni iskaz
Promovisan spot - "Kotrlja se život”!
       Spot za pjesmu “Kotrlja se život” našeg renomiranog umjetnika Zorana Kalezića promovisan je danas u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Promociji spota koji oslikava život našeg istaknutog umjetnika njegovo djetinjstvo, odakle je potekao i čemu se vratio prisustvovali su brojni ljubitelji i poštovaoci. Spot je snimljen u Bjelopavlićima, u Jastrebu i kraj rijeke Zete.
Autor muzike i teksta je Bata Djelić, aranžman i produkciju radio je Kornelije Bata Kovač, prateće vokale Aleksandra Kovač. Rađen je u produkciji Andrije Krivokapića - “15takes production”, a sponzor spota je “13.jul Plantaže” 
 
0
,,ART EX-YU“ u "Dvorcu Petrovića"
Otvoreno prvo bijenale!
    Prvo Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ,,ART EX-YU“ na kojem će radove predstaviće Nela Hasanbegović (Bosna i Hercegovina), Zdravko Delibašić Beli i Petar Delijević (Crna Gora), Boris Sekulić (Hrvatska), Jeton Muja (Kosovo), Nikola Radulović (Makedonija), Tina Dobrajc (Slovenija) i Nemanja Nikolić (Srbija) otvoreno je sinoć u "Dvorcu Petrovića".
Bijenale organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje i Fondacijom ,,Ćano Koprivica“
a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore. Selektor „ART EX-YU“ je Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.
 
 
0
Književni program "DEUS 2018"
Promocija monografije - “Minervinim tragom”!
          Promocija monografije dr Sofije Kalezić “Minervinim tragom” biće - u sklopu književnog segmenta manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018” - večeras od 19 priređena u u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
O knjizi će govoriti književni kritičar Borisalav Jovanović, novinarka Dragana Kršenković Brković, saradnik na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju Ethem Mandić i autorka.  
 
0
“Podgorica film festival” od sjutra do 9. u KIC "Budo Tomović"
Većina filmova - crnogorske premijere!
Treće izdanje “Podgorica film festivala” biće od sjutra do 9. održano u KIC "Budo Tomović", a u sklopu njega biće prikazano 26 filmova, od kojih su većina crnogorske premijere, a kojih nema na redovnom bioskopskom repertoaru.
U sklopu "DEUS", festival organizuje NVO “Podgorica film festival”, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. 
 
0
Izložbom radova akademske slikarke Gordane Kuč počinje "DEUS 2018"
Umjetnica otvara - nove oblike komunikacije!
       - Posjedujući snažnu kreativnu moć ona otvara nove oblike komunikacije kroz zagonetnu interakciju spoljašnjeg i unutrašnjeg svijeta izgrađujući sopstveni, autentičan izraz. U likovnom postupku kombinuje slikanje, crtež, kolažiranje i zapis. Njeni radovi temelje se na konceptualnim i minimalistističkim postupcima likovnog traganja. Radovi sa ove izložbe nadovezuju se na ranija istraživanja i razmišljanja - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić u katalogu za izložbu radova akademske slikarke Gordane Kuč koja će večeras od 20 biti otvorena u Modernoj galeriji.
Ovom izložbom počinje tradicionalna "Decembarska umjetnička scena".  
 
0
Plesni klub "Sonrisa" nastupa sjutra u KIC "Budo Tomović"
Akcenat na - ples u paru!
Popularizacija plesne kulture u Podgorici, kao dijela opšte kulture, posebno u klasičnim i latino plesovima, sa akcentom na ples u paru, koncept je koncerta koji će ansambl plesnog kluba “Sonrisa” sjutra od 20 održati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Program ansambla obuhvata show nastupe državnih i međunarodnih prvaka u standard i latino plesovima, te najtrofejnijih plesača argentinskog tanga, modernih plesova, orijentalnih i karipskih plesova, kao i tradicionalnih plesova. Od 18 nastupiće i dječiji ansambl “Sonrisa”.  
 
0
Tribina i promocija knjige Snežane Radojičić „Sjeverna Koreja - putovanje po zemlji Kim Džong Una”
Zapisi sa - "dva točka"!
    Pisac i nomad Snežana Radojičić govoriće o najvećim izazovima tokom svog sedmogodišnjeg putovanja, kao i o najomiljenijoj i najneobičnijoj zemlji na svijetu, na tribini ud 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budp Tomović" na kojoj će biti promovisana i njena knjiga „Sjeverna Koreja - putovanje po zemlji Kim Džong Una”.
Snežana će ukratko opisati svoj put, od časa kada je rekla „ne“ konvencionalnom životu, do danas. 
 
3
Četvrti zbornik radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović”
Promocija - „Bespomoćne riječi"!
          Promocija zbornika radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović” „Bespomoćne riječi" biće večeras od 20 priređena u sali "DODEST".
O zbirci će govoriti urednica i recenzentkinja knjige Jelelna Knežević i mentor radionice Vasko Raičević a moderator večeri biće urednica informativno-edukativnog programa KIC Valentina Knežević.
    
 
3
Na 10., jubilarnom koncertu KIC popp hora
Promovisan spot - ''Bilećanka''!
    Prvi spot za pjesmu ´´Bilećanka´´ KIC pop hor promovisao je sinoć, na 10., jubilarnom koncertu u KIC "Budo Tomović".
Režiju spota za hor kojim diriguje profesor Saša Barjaktarović potpisuje mr Nikola Vukčević, a prvi put na velikom platnu prikazan je na spektaklu učestvovali su i orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore pod dirigentskom palicom Mila Belevića, ženska klapa ‘’Alata’’ koju vodi prof. Zoja Đurović, hor i balerine Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, plesna trupa Allegro i koreografkinja Viktorija Strugar, folklorni ansambl KIC-a ‘’Budo Tomović’’ sa koreografom Eminom Đečevićem, solisti: Marina Cuca Franović, Renata Perazić, Andrijana Božović, Jovan Vuković, Nadežda Petrović Sredanović, Dubravka Živković, kao i instrumentalisti Enes Tahirović (klavir) i Darko Kolanda (violončelo). 
 
2
Deseti koncert ''Bez dileme antifašizam'' sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na jubilarnom - promovišu spot!
             Jubilarni, 10. koncert ´´Bez dileme antifašizam´´ u izvođenju KIC pop hora sa gostima, biće sjutra od 20 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će biti premijerno na velikom platnu prikazan i prvi spot KIC pop hora za pjesmu ´´Bilećanka´´, a hor najavljuje i specijalnog gosta iznenađenja u čast jubleja! Hor će izvesti dvadesetak numera. medju kojima i: ´´Po šumama i gorama´´, ´´Mlada partizanka´´, ´´Kaćuša´´, ´´Druže Tito, mi ti se kunemo´´, "Oj đevojko drugarice", "Teče Tara", Da nam živi rad, ´´Ciao bella´´ i dr. Dirigent je naravno Saša Barjaktarović. Kao i za sve prethodne nastupe, ulaznice su ranije preuzete. 
 
2
Predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” u KIC "Budo Tomović"
Borba ne prestaje - ulaznice rasprodate!
       - Predstava nosi snažnu poruku da borba protiv fašizma nije prestala i iskreno vjerujemo da će publika večeras to prepoznati i doživjeti posebnu emociju koju ova predstava nosi - poručili su akteri beogradskog “Reflektor teatra” - Đorđe Živadinović Grgur, Nikola Živanović, Strahinja Blažić,Nina Nešković i Sunčica Milanović - najavljujući na press konferenciji u hotelu "Ramada" popularnu dokumentarnu predstavu “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, koju će večeras odigrati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Za predstavu koja je na stalnom repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta ulaznice su rasprodate. 
 
2
Promocija knjige „Ljubav i ostalo na Pjaci Grande“ u KIC „Budo Tomović“
Priče koje - čuvaju od zaboorava!
    Nova knjiga publiciste i novinara Mihaila Radojičića „Ljubav i ostalo na Pjaci Grande“ biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“.
O zbirci priča posvećenoj likovima i karakterima koji su, na ovim prostorima kako kaže autor prohujali s vihorom, a namjera Radojičića je bila da ih sačuva od zaborava, govoriće recezent knjige Dragan Perović, profesorica Univerzitetadr Jasmina Nikčević i publicista i novinar Danilo Burzan. Izdavač knjige je „Obod“ sa Cetinja.  
 
2
Izložba bosanskohercegovačke umjetnice u galeriji "Centar"
Inspiraciju nalazi - u moru!
- Autorica istražuje tragove koji ostaju nakon postojanja određenih formi, te tragove oblikovanja koji su skoro uništeni procesom mijenjanja početnog motiva. Inspiraciju za umjetnički izraz nalazi u kretanjima u prirodi, osobito u protoku vode, tačnije
mora.... zapisala je istoričarka umjetnosti
Silvija Dervišefendić u tekstu za katalog izložbe Renate Papište "Sedam mora", koja će sjutra od 20 do 18. decembra biti otvorena u galeriji "Centar".
Bosanskohercegovačka umjetnica predstaviće se crtežima, grafičkim otiscima, crtežima-objektima, digitalnim fotografijama i digitalnim grafikama.
 
 
2
“Dani mađarskog filma”
Reviju otvara - “Kincsem”!
          Drama “Kincsem” (2017) o vlasniku najuspješnijeg trkačkog konja koji daje svrhu njegovom besmislenom i samodestruktivnom životu nakon mađarske revolucije 1848. sjutra od 20 u sali "DODEST" otvoriće trodnevnu reviju “Dani mađarskog filma” posvećenu novijoj mađarskoj produkciji, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Crnoj Gori.
U utorak na repertoaru je “Ubica iz kolica” (2016) a reviju u srijedu zatvara film “Brazilci” (2017). Ulaz je besplatan. 
 
2
Najnoviji ciklus slika Todora Živaljevića Veličkog u KIC "Budo Tomović"
U postavci - "Impresije"!
- Najnoviji ciklus slika Todora Živaljevića Veličkog predstavlja preokretnicu u njegovom likovnom izražavanju, jer sada ideju vizuelnog izraza sa puno energije ostvaruje u prisnijoj komunikaciji sa ljubiteljima i poznavaocima svog ranijeg slikarstva u kojemu je sve bilo klasično, smireno i akademski korektno. Todor Živaljević nastavlja da slika stvari onako kako izgledaju, u punoj svjetlosti dana, stvarajući nov odnos prema svijetlu, tragajući za novim načinom impresije vizuelnog utiska i likovnog izraza - zapisala je mr Seida Belegović o izložba slika Todora Živaljevića Veličkog "Impresije", koja će sjutra od 19 biti otvorena uizložbenom holu KIC "Budo Tomović". 
 
2
Veče za dušu crnogorske pjesnikinje Gordane Sarić u KIC "Budo Tomović"
Premijerno nastupa - Džani Hot!
          Veče za dušu crnogorske pjesnikinje Gordane Sarić iz Niksića, sa brojnim gostima KIC "Budo Tomović" organizuje sjutra od 19 u sali "DODEST".
Tokom večeri podgoričkoj publici premijerno će se predstaviti poznati sarajevski kantautor Džani Hot, uz ansambl “Renesansa”. Po ideji pjesnikinje Sarić, učestvovaće i pijanistkinja dr Vesna Vučinić, violinista mr Vili Ferdinandi, kantautor Marinko Pavićević i likovni umjetnik Tiho Vujović. Voditeljka programa je novinarka Nada Popović Aurora. 
 
2
Izložba radova Nade Milošević „N.V.T.B.“ od sjutra u "Perjaničkom domu"
Ispituje prolazno - naspram vječnog!
          - U vremenu i prostoru, kao osnovnim koordinatama, ona luta i ispituje prolazno naspram vječnog, malog u velikom (i obratno), ono nevidljivo i neobjašnjivo u već definisanom obliku postojanja. Ona metafizički prostor posmatra kroz
trodijelnu danteovsku strukturu: Onaj iznad (Raj), Ovaj sad (Čistilište) i Ovaj kojem smo bliži (Pakao) - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o izložbi radova Nade Milošević „N.V.T.B.“, koja će sjutra od 20 do 13. decembra biti otvorena u galeriji "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
Jedan od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora u KIC “Budo Tomović”
Premijerno nastupa - Mastrini!
    Jedan od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora Mauricio Mastrini nastupiće premijerno vešeras od 20 na Velikoj sceni KIC “Budo Tomović”.
Na programu umjetnika prepoznatljivog po snažnoj emociji, originalnoj izvođačkoj tehnici, ali i po tome što uvijek svira bos, naćiće se Mastrinijeve autorske kompozicije: “Essential”, “La stagione dell´amore carezze”, “Children´s Love”, “Primavera... La rinascita”, “Malinconia”, “Fly”, “W la vita”, “Tango Clandestino” i “La rossiniana”.  
 
2
Petnaest godina rada "Ameriškog ugla" u Podgorici
Za rođendan - ciklus dokumentaraca!
Ciklusom dokumentarnih filmova "American Film Showcase" - projekciju prvog dokumentarca najaviće filmski kritičar Vuk Perović i šef Odjeljenja za medije i kulturu u Američkoj ambasadi Džef Adler - večeras od 18 u sali "DODEST" ´Američki ugao´ obilježiće 15 godina rada u Podgorici.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|