Brze Cinjenice - Kultura

0
Projekcijom "O beskonačnosti" večeras počinje 4. "Podgorica film festival"
Za šest večeri - 13 premijera!
Projekcijom "O beskonačnosti", Roja Andersona, koji je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, večeras - u sklopu DEUS - u CNP počinje 4. "Podgorica film festival", na kojem će za šest dana biti prikazano 27, 13 premijerno.
Na večerašnjem otvaranju biće uručena nagrada Crnogorske kinoteke "Kino oko" za poseban doprinos kinematografiji, snimatelju Manuelu Albertu Klaru, a uvertira biće izložba "Sedamdeset godina crnogorske kinematografije".  
 
0
Zajednička izložba Ane Šušović i Nine Radunović od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Anu inspiriše bend - Ninu blski ljudi!
             Zajednička izložba radova Ane Šušović i Nine Radunović biće u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" otvorena sjutra od 19 do devetog.
Ana, inspirisana rock bendom koji je voljela, uradila je preko 130 portreta, od kojih će izložiti 36, a tehnika je crtačka - grafitna olovka. Ninin motiv su bliski ljudi koji je uvijek podržavaju. Izložiće 10 svojih omiljenih radova, a tehnika je kombinovana - pastelne boje i grafitna olovka. 
 
0
Renomirani klavirski duo "Pianitanment" nastupiće u KIC "Budo Tomović" u utorak
Klasika namijenjena - djeci!!
       Renomirani klavirski duo "Pianitanment" prirediće koncert za djecu u utorak od 12, u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Posebni "Pianotainment" program namijenjen je djeci uzrasta od 6 do 12 godina. Mališani će imati priliku da čuju kompozicije Mocarta, Betovena, Baha, ali i da saznaju da li je moguće svirati klavir uz igru sa teniskim lopticama, šta je jazz i da li je ukusan. Cilj projekta je da kod djece probudi interes za muziku.  
 
0
“Dani izraelskog filma” u KIC "Budo Tomović
Reviju otvara - “Vjenčanje na papiru”!
    Filmom priznatog dokumentariste Nicana Giladija “Vjenčanje na papiru” (2015) o mladoj djevojci sa blagom mentalnom ometenošću, sjutra od 20 u sali DODEST počeće revija “Dani izraelskog filma”, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u partnerstvu sa Ambasadom Izraela u Beogradu.
Drugi dan revije obilježiće film “Pertle” (2018) koji je zapravo dirljiva priča o kompleksnim porodičnim odnosima, a za kraj revije planirano je prikazivanje filma “Grešni” (2016). Ulaz je besplatan. 
 
2
U Nikšićkom pozorištu sinoć otvoreno 16. izdanje Međunarodnog festivala glumca
“Veljko Mandić” - Božu Koprivici!
          - Svojim konceptom, kojim je težište stavljeno na segment koji pripada glumačkom zanatu, ovaj festival postao je jedna od bitnijih regionalnih manifestacija na kojoj se mogu vidjeti dostignuća i istraživanja u toj vrsti izvođačke umjetnosti. Isto tako, taj koncept omogućio je publici jedan intimniji i intenzivniji doživljaj scene, jer glumac jeste svojevrsni čarobnjak koji gledaoca uvodi u magični svijet pozorišne umjetnosti - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući sinoć u Nikšićkom pozorištu 16. izdanje Međunarodnog festivala glumca na kojem će u zvaničnoj konkurenciji biti šest pozorišnih komada.
Tokom sinoćne svečanosti, dodijeljena je i ovogodišnja nagrada za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti “Veljko Mandić”. Priznanje je pripalo piscu i dramaturgu Božu Koprivici.  
 
2
"Decembarska umjetnička scena" počinje prekosjutra u "Kolektoru"
Za 29 dana - 31 program!
Multimedijalnim projektom "Deus ex machina", koji je koncipirala istoričarka umjetnosti Nela Gligorović, prekosjutra veče u novom prostoru "Kolektora" biće otvorena "Decembarska umjetnička scena", tokom kojom će za 29 dana biti 31 događaj sa pozorišne, književne, muzičke, filmske i likovne scena.
Tradicionalnu maniifestaciju pod pokroviteljstvom Glavnog grada, njeno 27. izdanje, na današnjoj press konferenciji predstavile su Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Sanja Vojinović, savjetnica za kulturu i Nela Gligorović, istoričarka umjetnosti.  
 
2
Djelo reditelja i pisca Gorana Markovića u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju roman - „Beogradski trio“!
       Roman „Beogradski trio“ reditelja i pisca Gorana Markovića biće sjutra od 18 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O potresnom i istovremeno zabavnom, duhovitom, inventivno komponovanom kao kolažu dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša...sa autorom će govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.  
 
2
O dokumentarncu “Nesalomljivi” autora Miodraga Bola Boškovića sjutra u KIC "Budo Tommović"
Promovišu - duplo DVD izdanje!
Promocija duplog DVD izdanja “Nesalomljivi” autora Miodraga Bola Boškovića biće priređena od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tommović".
O serijalu simboličnog naziva “Nesalomljivi”, koji čine autentične priče odabranih sagovornika o ljudima i događajima, o prošlim vremenima, o nečemu čega više nema, govoriće Radovan Radonjıć, Danilo Burzan, Pero Radovıć i autor.
 
 
2
Veče plesnog kluba "Sonrisa" sjutra u KIC "Budo Tomović"
Plešu najmlađi - i najtrofejniji!
       Koncert dječijeg ansambla plesnog kluba "Sonrisa" biće sjutra od 19 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti dječiji ansambl i profesionalni, najtrofejniji plesači Crne Gore, a nastupiće i mlada muzička zvijezda Lara Pavićević. Repertoar ansambla čine latino, klasični, moderni, karipski i tradicionalni plesovi. Cijena ulaznice je 4 eura.  
 
2
Kazalište "Marina Držića" iz Dubrovnika gostovaće prekosjutra u CNP
„Alkestida“ za - početak saradnje!
          Kazalište "Marina Držića" iz Dubrovnika gostovaće prekosjutra u CNP, što će označiti i početak saradnje dva teatra nakon više decenija.
Predstava „Alkestida“ za koju je, prema Euripidu, tekst pisala Lada Kaštelan a režirala Livija Pandur, biće izvedena u 20 na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.  
 
2
Budžet za 2020.
Za razvoj filma - 1,6 miliona!
             Znatno veća sredstva namijenjena kinematografiji i daljoj podršci sektoru kreativnih industrija, neke su od ključnih karakteristika Budžeta za narednu godinu, koje se tiču kulture.
Kada je riječ o razvoju filma, u tu namjenu će tokom 2020. biti opredijeljeno 1,6 miliona eura, što je gotovo 40 odsto više u odnosu na tekuću fiskalnu godinu. Biće to tek jedan od mehanizama putem kojih će Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore nastojati da u godini koja slijedi pruže dodatni podsticaj kinematografskim radnicima. 
 
2
Predstava “Seen-ovi moji” sjutra u KIC “Budo Tomović”
Srednjoškolci o - životnim sitnicama!
      - Jedna ideja, jedna hrabrost. Dvije škole, jedna predstava, Crna Gora nekad i sad. Odakle smo počeli, dokle smo stigli, kakvi smo? Živimo li za sinove ili za seenove na Instagramu, Facebooku i ostalim globalnim neistinama? O ovim i ostalim sitnicama - bolu, nepravdi, različitosti i iznad svega ljubavi govore učenici ekonomske i elektrotehničke škole iz Podgorice u predstavi “Seen-ovi moji”, koju će sjutra od 19 odigrati u velikoj sali KIC “Budo Tomović”. Autori projekta su profesori i mentori: Jelena Bogićević, Bobana Radović, Selma Šabotić, Marija Žeželj, Zorica Jović i Boško Femić.  
 
2
Koncert Orkestra Saveza slijepih Crne Gore u KIC “Budo Tomović”
Pjevaju i - prvu autorsku pjesmu!
       Koncert Orkestra Saveza slijepih Crne Gore biće sjutra od 20 održan u Velikoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Publika će uživati u pop, rok i izvornim kompozicijama, kao i u prvoj autorskoj pjesmi orkestra „Svjetlost duše“.  
 
1
Izložba "Wrapped space" Jovana Miloševića otvorena u galeriji "Centar"
Slobodne forme gradi - bojom!
    - Materijalno-vizuelni poredak on uspostavlja slobodnim formama koje nisu simboličkog, referencijalnog tipa, već su to što jesu – likovno izražajne slobodne forme, koje umetnik gradi bojom i kao takve poseduju sopstvenu supstancijalnost. Međutim, one su i rezultat ranijih kreativnih procesa i svesnih odluka, bitan su deo njegovog života i gotovo su nerazlučive od njega - istakla je istoričarka Ana Ivanović, otvarajući sinoć izložbu "Wrapped space" Jovana Miloševića u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
1
Njegoševu nagradu 2019. predsjednik Crne Gore uručio Jovici Aćinu
Za smislom života traga - u stvaralačkoj osami!
          - Književnost kao beskonačno traganje razumijeva i srpski književnik Jovica Aćin, ovogodišnji dobitnik Njegoševe nagrade za roman „Srodnici“. Njegova bliskost s junacima, saosjećajnost i humanistička nota u brojnim knjigama je traganje za smislom života. Upravo kao što je i djelo pisano u stvaralačkoj osami – u bliskoj korespodenciji sa samotničkom pozicijom koju je odabrao naš Njegoš: „Dužnost mi je tihost, dužnost mi je mudrost" - podsjetio je predsjednik Crne Gore Millo Đulanović na svečanosti dodjele Njegoševe nagrade 2019. 
 
1
Modno - scenski performans Jelene Govedarice u KIC ,,Budo Tomović“
Autorka pokazuje - fatalnost žene!
    Modno - scenski performans “Fatalna žena”, autorke Jelene Govedarice, okupiće uspješne žene iz različitih profesija koje će se predstaviti kroz modu i promo vlastitih profesija u Kulturno - informativnom centru ,,Budo Tomović“, večeras od 20 u sali DODEST.
Autorka će scenariom o političarki i njegovoj supruzi kroz unikatni spoj glume, plesa i sporta prezentovati fatalnost žene u svim starosnim dobima i profesijama. Takođe, predstaviće se i kreatorka Julija Nikčević, a biće i muzički gosti iznenađenja.
 
 
1
Od sjutra peto izdanje revije “Majstori filmske režije” u KIC “Budo Tomović”
Kraj krase - rediteljke!
          - Imajući u vidu da je filmski program Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” ove godine posvećen najznačajnijim imenima filmske režije, od 11. do 14.novembra organizovaćemo peto, a ujedno i posljednje izdanje revije “Majstori filmske režije” - najavljuju iz "srca kulllture grada".
Sva prethodna izdanja bila su predmet interesovanja brojnih posjetioca, a ovog puta predstavićemo rediteljke koje su ostvarile značajne domete u filmskoj režiji. Projekcije filmova biće organizovane u sali DODEST, početak je u 20, a ulaz je besplatan.

 
 
1
Pozorišno društvo „Divan” iz Petnjice sjutra u KIC "Budo Tomović"
Igraju satiru - „Čovjek za sve“!
    Satirična komedija „Čovjek za sve“ u izvedbi mladog amaterskog ansambla Pozorišnog društva „Divan” iz Petnjice, a u produkciji Centra za kulturu Petnjica, biće sjutra od 20 prvi put odigrana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Riječ je o komadu koji se na humorističko-satiričan način dotiče različitih segmenata društva u tranziciji, bez konkretizacije likova i prostora, od prosvjete do politike, ugostiteljstva, ljubavi među mladima, do odnosa mladih prema starijima u savremenoj porodici, a sve uz scenske slike perspektiva mladih kod nas i šire u potrošačkom društvu. Uz ovo, razobličavaju se primjeri mitomanije i osvjetljavaju arhetipski obrasci otuđenog društva sa bilo kojih prostora.  
 
0
Foruma mladih pisaca
Govore stihove - dvije poetese!
    Čitanje poezije pjesnika Foruma mladih pisaca KIC pjesnikinja Tanje Božić i Natalije Milovanović iz Sovenije, održaće se večeras od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Njihove stihove govoriće Natalija Milovanović, Tatjana Božić, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Barbara Delać, Milena Radević, Jelena Đurović i Martina Medenica.
    
 
0
Jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - nastupa "Sinj"!
Jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske “Sinj” prirediće premijerni koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Klapa je osnovana 1982. godine, od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promoviše hrvatsku muzičku baštinu u zemlji i inostranstvu. Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te neobična stvaralačka darovitost maestra Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove kompozicije  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|