Brze Cinjenice - Kultura

1
KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”
Biografija posvećena - Margiti!
    Podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”, novinara Dušana Vesića, KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju sjutra od 20 u multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
O biografiji u izdanju ”Lagune” - posvećena je Margiti Stefanović, klavijaturistkinji benda EKV i heroini jugoslovenskog rokenrola - govoriće novinari i publiciste Vanja Kovačević i Željko Milović kao i direktorica KIC Snežana Burzan, a medijatorka večeri biće Tanja Rađenović Stanojević. Gost večeri biće i muzičar Sreten Radulović koji će uz gitaru, podsjetiti publiku na najpoznatije hitove kultnog rok sastava EKV.  
 
0
Slike i crteži mlade crnogorske umjetnice od sjutra u galeriji "KLub"
Tijana predstavlja - „Identitet“!
- Kada govorimo o identitetu govorimo kao o
osobenom, specifičnom obliku ispoljavanja, izražavanja, ponašanja, delovanja unutar zadatog, propisanog, formiranog modela određenog tradicijom, životnim okolnostima, usvojenim navikama. Na taj način se opiremo pokušajima da nas na bilo koji način generalizuju, a ipak smo
deo sistema, funkcionišemo kao celina, kroz celinu nas prepoznaju, pre nego što individualnost svakog od nas istupi i iskreira sliku o sebi - zapisala je mlada crnogorska umjetnica Tijana Dedeić, čija će izložba slika i crteža „Identitet“ od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "KLub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložbu će otvoriti akademski slikar Dragan Berilažić.
 
 
0
KIC POP HOR poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave
Audiciju "raspisala" - popularnost!
    KIC POP HOR, koji je za nešto više od godinu dana, pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića stekao ogromnu popularnost i osvojio srca publike širom Crne Gore, poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave i dobiju šansu da postanu dio ovog popularnog podgoričkog horskog sastava. Audicija, koja je raspisana zbog velikog interesovanja i na zahtjev brojnih građana, biće održana u četvrtak od 18 u Horskoj sali suterena KIC „Budo Tomović“.  
 
0
Radovi Luke Sekulića u galeriji „Perjanički dom“
"Vapaj" - dekonstruiše stvarnost!
       - Stvarajući likovni prostor hiperbolisane
realnosti, ciklusom radova "Vapaj sa izvora brutalne tišine", Luka Sekulić dekonstruiše stvarnost, neprekidno rasturajući iskustvo savremenog čovjeka i nanovo ga spajajući u slagalicu koja odražava haotičnost današnjice. Jedina zakonitost Sekulićeve umjetničke igre, koju karakteriše gotovo djetinja neopterećenost kompozicijom i koloritom, u nesputanoj potrebi za samospoznajom i poimanjem okruženja, jeste prikaz ukupnosti svega što čini savremenu ljudsku egzistenciju - zapisala je teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko u tekstu „Umijeće igranja stvarnošću“ za izložbu radova Luke Sekulića „Vapaj sa izvora brutalne tišine“, koja će od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Ciklus "Mladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - Luka i Đina Perazić!
          Mladi crnogorski violinista Luka Perazić nastupiće - u sklopu ciklusa "Mladi talenti" - sa pijanistkinjom Đinom Perazić sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Luka Perazić je rođen 2001. u Podgorici, u muzičkoj porodici. Sa osam godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak.  
 
0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Izlaže Vesko Gagović!
          Izložba radova Veska Gagovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” sjutra od 20 otvorena u JU "Muzeji i galerije Podgorice".
Otvoriće je istoričar umjetnosti iz Beograda, Ješa Denegri, dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti (katedra Istorija moderne umetnosti).  
 
3
“Podgoričko kulturno ljeto 2018” u KIC "Malesija" u Tuzima
Promocija knjige - “Sebijini snovi”!
Knjiga “Sebijini snovi” novinara i književnika Ruždije Adžovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” sjutra od 19 promovisana u velikoj sali KIC "Malesija" u Tuzima.
O ovom djelu govoriće Ajdin Rakić, Mirsad Rastoder i autor.  
 
2
Interdisciplinarni projekat "Osmice” Narodnog muzeja Crne Gore
O sukobu - Crne Gore i IB!
    Interdisciplinarni projekat "Osmice” Narodnog muzeja Crne Gore biće nastavljen sjutra u 12, predavanjem "Crna Gora i IB rezolucija" mr Jadranke Selhanović u CGU "Miodrag Dado Đurić".
Jadranka Selhanović autor je knjige Kult Sovjetskog Saveza i Staljina u Crnoj Gori 1945-1948”, kao i zbirke dokumenta “Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje 1970-1985”. Koautor je Istorijskog leksikona Crne Gore i zbirke dokumenta Okružni komitet KPJ Nikšić u NOR 1941-1945.  
 
2
Forum mladih ppisaca KIC "Budo Tomović"
Pozivaju talentovane - do 10. septembra!
    Forum mladih ppisaca KIC "Budo Tomović" poziva mlade, neafirmisane autore koji žele da se pridruže da pošalju CV na e-mail: kicknjizevni@gmail.com, najkasnije do 10. septembra.
Forum je osnovan februara 2015., kao književna grupa na čijim se okupljanjima čitaju i komentarišu radovi, razmjenjuju informacije o konkursima i drugim književnim temama. Grupa ima već tri zajedničke knjige, nekoliko finalista i pobjednika na pjesničkim takmičenjima i manifestacijama, više književnih večeri.  
 
2
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Filmovi Momira Matovića!
Četiri filma autora Momira Matovića, nastala u produkciji matFILMA Montenegro, a tematski vezana za staru Podgoricu i poslijeratni Titograd, biće - u sklopu manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” - od sjutra do četvrtka prikazana na Ljetnjoj sceni - "Sastavci".
Revija Matovićevih filmova počeće projekcijama “Ispovijest Ribnice” i “Život ih je svemu naučio”, u utorak je dugometražni dokumentarni film „Titograd 70“ (I dio) u srijedu drugi dio ovog filma, a na kraju sentimentalna i uzbudljiva filmska saga o prvim titogradskim rokerima šezdesetih “To ludo srce”.  
 
2
Povodom Dana Radosava Ljumovića
Veče posvećeno - španskom borcu i pjesniku!
„Vi ste dragi sinovi, slobodan narod...“ naziv je poetsko-muzičkog recitala koji večeras od 20 Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" organizuje na platou ispred ustanove španskog borca i pjesnika čije ime nosi.
U programu učestvuju dramska umjetnica Žana Gardašević, glumac Jovan Dabović, kantautorka Dušanka Belada, a medijator večeri je Dragan Mitov Đurović. 
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Gostuje samouki - handpan muzičar!
       Austrijski handpan muzičar Marcel Hutter premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 21 na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom.
Hutter se prvi put susrijeće sa handpan instrumentom 2012. godine. Kako nije bilo nikoga ko bi mogao da ga nauči sviranju ovoga instrumenta, Marcel Hutter je to uradio sam. Objavio je do sada dva albuma, a predstavio se i na brojnim značajnim festivalima širom svijeta.
    
 
1
"Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“
Ljubove pjesme - trajno nasljeđe!
             Odajući još jednom poštovanje Ljubu Ševaljeviću, ali i drugim stvaraocima koji su neumorno pronosili slavu crnogorskog melosa, sinoćnjim koncertom "Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, 10 godina od pjevačeve smrti, još jednom istaknute su njegove zasluge u afirmaciji crnogorske izvorne muzike, njene narodne muzičke baštine, i kulturne tradicije.  
 
0
Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije proslave 100 godina od Podgoričke skupštine
Veličaju nestanak - Crne Gore!
          - Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije pomenute proslave, koja u samoj srži predstavlja veličanje datuma upamćenog po nestanku Crne Gore, koji je nadalje vodio ka epohi krvave represije nad našim narodom i potiranju svega što je simbolizovalo crnogorsko ime, kulturu i identitet.
Proslave tog i sličnog tipa nijesu orijentacija zvanične Crne Gore i zasigurno predstavljaju nastavak aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu - reagovalo je Ministarstvo kulture na najavu proslave 100 godina od Podgoričke skupštine. 
 
0
U CGU „Miodrag Dado Đurić“, povodom jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore
U postavci - fotografije Dijega i Fride!
- Izložbe „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“, koju - u okviru obilježavanja jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore - Narodni muzej Crne Gore organizuje sa Ambasadom Meksika biće otvorena od utorka u 20 u CGU „Miodrag Dado Đurić“.
Postavka se sastoji od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Alvares Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog odnosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega. 
 
0
Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music
Finale kampa - dva koncerta!
Brojni kamerni ansambli, učesnici 7. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku pokazaće šta su naučili završnim koncertima, sjutra u Ministarstvu kulture na Cetinju i u utorak od 20 u KIC “Budo Tomović”. Ulaz je slobodan.
Pripremiće raznovrstan program pisan za standardne i nestandardne ansamble od manjih sastava poput dua, trija, kvarteta, kvinteta, do kamernog orkestra.   
         Program koncerata će obuhvatiti djela poznatih evropskih kompozitora među kojima su Volfgang Amadeus Mocart, Franc Šubert, Johanes Brams, Vitorio Monti, Moris Emanuel, Antonjin Dvoržak, Sergej Rahmanjinov, Johan Kristijan Bah, Garbijel Pierne, Žak Ibert i drugi. Ovaj program je kreiran u duhu obilježavanja godine evropske kulturne baštine 2018.  
 
0
Na "Barskom ljrtopisu"
Gostuju poete - iz Podgorice!
U ambijentu poznatog barskog kafića Gvardija, sjuttra od 20, publici na "Barskom ;etopisu" predstavćei svoju poeziju Barbara Delać, Milena Radević, Nikola Ćorac, Marija Vesković, Nikolina Tomović, Luka Boljević, Jelena Đurović, Nataša Gudelj i Marko Stanojkovski i pozvati je da učestvuje u govorenju poezije 
 
2
Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music počinje sjutra u srcu nacionalnog parka Lovćen
Intezivna poduka - finale koncerti!
       Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2018., čiji cilj je afirmacija kamerne muzike i razvoj kamernih ansambala u našoj sredini, biće od sjutra do 7. avgusta održan u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko - edukativnom centru “Lovćen”. Nakon sedmodnevnog rada kampa slijede dva završna javna koncerta - 6.avgusta u Ministarstvu kulture na Cetinju i 7. u KIC „Budo Tomović“ od 20.  
 
2
Muzički program u četvrtak i petak na Trgu nezavisnosti
Iseljenici pjevaju domovini - domaći dijaspori!
“Pjevamo ti Crna Goro” naziv je muzičkog programa koji - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - u četvrtak i petak na Trgu nezavisnosti od 21 organizuju NVO „Asocijacija dijaspore Crne Gore“ i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, a posvećen je izvornoj crnogorskoj muzici.
Tim povodom, NVO „Asocijacija dijaspore Crne Gore“ uputila je Javni poziv neafirmisanim pjevačima iz dijaspore da se prijave za učešće u takmičarskom dijelu programa “Dijaspora svojoj Crnoj Gori” u konkurenciji crnogorske izvorne muzike, koji je predviđen za prvo veče, dok će revijalno veče „Crna Gora svojoj dijaspori“ biti održano dan kasnije.  
 
1
"Legat Veljka Vlahovića" u crnogoorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado urić" na Cetinju
Približavaju Veljka kao - čovjeka, stvaraoca i mislioca!
          - Ova izložba svjedočiće o svim važnijim periodima njegovog života, političkog angažmana, partijskog i državničkog rada, a potrudićemo se da približimo Veljka kao čovjeka, stvaraoca i mislioca - najavljuje Narodni muzej Crne Gore, koji večeras od 19 u crnogoorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado urić" na Cetinju otvara izložbu "Legat Veljka Vlahovića".
Izložba će biti otvorena do 10. septembra. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|