Brze Cinjenice - Kultura

1
Revija „Filmski snovi - gledaoci biraju“ od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
Gledaoci izabrali - četiri filmska asa!
    Projekcijom filma “Sve o Šmitu“ (2002) reditelja Aleksandra Pejna, u kojem se usamljeni udovac Voren Šmit (Jack Nicholson) suočava sa ispraznošću svog života, u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" od 21 počeće revija „Filmski snovi - gledaoci biraju“.
   Publika je tokom prošlog mjeseca odabrala filmske velikane koje želi ponovo vidjeti, a plod te neposredne i aktivne saradnje je ova revija na kojoj će do četvrtka biti prikazana četiri filma sa četiri filmska asa - Džekom Nikolsonom, Marlonom Brandom, Al Paćino i Džonijem Depom. 
 
1
Izložba makedonskog umjetnika Roberta Jankuloskog u galeriji "Centar"
Konceptualni rad - instant porodice!
             - Sublimirajući kroz svoj rad različite postmodernističke postupke (citatnost, dekonstrukcija, subjektvno preuzimanje motiva, rad u serijama, fragmentiranost, eksperiment...) realizovao je kompleksan umetnički koncept sa uvek vrlo aktivnim odnosom prema društvu, etici i estetici uz uvažavanje tradicije i kompromisa sa istorijom - zapisala je izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Novog Sada Svetlana Mladenov u katalogu za izložbu makedonskog umjetnika Roberta Jankuloskog na kojoj će biti predstavljen njegov konceptualni rad "Instant porodice - multiplikacija ljubavi" biće večeras od 20 otvorena u galeriji "Centar".
 
 
1
Međunarodna multimedijalna izložba na 31. budvanskom festivalu "Grad teatar"
„Linije bjekstva“ u - Kući Medina!
          Međunarodna multimedijalna izložba „Linije bjekstva“, od sjutra u 22 otvorena u Kući Medina, na Trgu pjesnika, u Budvi, u sklopu 31. izdanja festivala "Grad teatar".
Na izložbi koja je autorski projekat kustoskinje Svetlane Racanović biće predstavljeni radovi umjetnika Milije Pavićevića i Natalije Vujošević iz Crne Gore, Neše Paripovića i Jovana Čekića iz Srbije i Marka Polonija iz Švajcarske. 
 
1
Izložba „Magični svijet Viktora Vazarelija“ od sjutra u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“
Umjetnost dobila - provokaciju!
       - Likovna umjetnost, a i umjetnost uopšte, Vazarelijevim radovima dobila je jednu od najubjedljivijih provokacija na planu dinamike i dimenzionalnosti forme, a taj uistinu revolucionarni doprinos odrazio se i na polju teorije umjetnosti. Time, a posebno svojim teorijskim radovima, ovaj umjetnik ušao je u red ne samo poetski osviješćenih umjetnika, već i onih koji pripadaju prekretničarima epoh - zapisao je ministar kulture Janko Ljumović u katalogu za izložbu „Magični svijet Viktora Vazarelija“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Od utorka, na “Podgoričkom ljetu 2017” 6. Međunarodni festival folklora đece i mladih “Skoči kolo da skočimo”
Kolo skače - 15 ansambala!
Više od 500 učesnika, šest ansambala iz Crne Gore (Podgorica, Nikšić, Rožaje, Herceg Novi) i devet iz inostranstva (Bugarska, Gruzija, Rumunija, Letonija, Makedonija, Poljska i Sjeverni Kipar) nastupiće na 6. Međunarodnom festivalu folklora đece i mladih “Skoči kolo da skočimo”, koji će - u sklopu “Podgoričkog ljeta 2017” - će od utorka do petka biti održan na više lokacija -Trgu nezavisnosti, "Delta city", "Mall of Montenegro". 
 
0
Od sjutra, u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“
Na fotografijama - istorija naroda!
          Izložba „Crnogorske fotografije u Europeani“ autora Slađane Sjekloće i Borisa Kaluđerovića, biće u ponedjeljak od 13 otvorena u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“.
Ova, kao i druge fotografske kolekcije u posjedu Nacionalne biblioteke, predstavlja dragocjeni izvor informacija o istoriji naroda sa ovih prostora, koja tek treba da bude otkrivena korisnicima i sačuvana za buduće generacije.  
 
0
Izložba crteža “Milenium” autora Ilije Fonlamova Franciskovića u KIC “Budo Tomović”
U postavci - znameniti Crnogorci!
    Izložba crteža “Milenium” autora Ilije Fonlamova Franciskovića biće ood ponedjeljka u 20 otvorena u izlobenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavku čine 17 portreta znamenitih Crnogoraca, a izložbu će otvoriti novinar Neđeljko Rudović.  
 
0
“Podgoričko ljeto 2017”
Gostuju - Frano Lasić i “Smrika”!
Koncert poznatog glumca i pjevača Frana Lasića i klape “Smrika” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - prekosjutra od 21 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Pored poznatih klapskih dalmatinskih standarda, posjetioci će moći da čuju domaće i svjetske hitove koji su bili popularni nekoliko decenija unazad, kao i nezaobilazne evergreen hitove “Zagrljeni” i “Volim te budalo mala”.  
 
0
Knjiga “Crnogorski generali u Kraljevin SHS/Jugoslaviji (1919 - 1941)” autora Srđe Martinovića na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2017”
Između korica - vojna elita!
             Knjiga “Crnogorski generali u Kraljevin SHS/Jugoslaviji (1919 - 1941)” autora Srđe Martinovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2017” promovisana sjutra od 21 na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O knjizi koja je određena kao „Studija o vojnoj eliti i biografski leksikon“, donosi iscrpnu uvodnu studiju o crnogorskoj vojnoj eliti i biografije 13 crnogorskih generala u vojsci Kraljevine SHS/Jugoslavije u periodu od 1919. do 1941. govoriće Saša Knežević i Boban Batrićević, a medijatorka programa je Marijana Terić.
 
 
0
Koncert renomiranog interpretatora crnogorske izvorne pjesme na "Podgoričkom ljetu 2017"
Žuti pjesmom - Podgoricu ljubi!
       "Ružo moja", "Stara varoš", "Stani zoro", "Pod volat", "Starogradske meraklije", "Opila me rosa", "Ašik mahala", "Hej drugovi"...oriće se sa Trga nezavisnosti sjutra od 21, kada počinje koncert renomiranog interpretatora crnogorske izvorne pjesme Šukrije Žutog Serhatlića.
Gosti koncerta za merak i sevdah - u sklopu "Podgoričkog ljeta 2017" - biće Branka Šćepanović, grupa "Perper" i mlada vokalna umjetnica Đina Mićović. 
 
0
Jedna od najpopularnijih regionalnih grupa sjutra na “Podgoričkom ljetu 2017”
"Bebe" promovišu - “Priča o nama”!
       Jedna od najpopularnijih regionalnih grupa, “Neverne bebe” gostuju na “Podgoričkom ljetu 2017” - na koncertu koji na Trgu nezavisnosti počinjje u 21 promovisaće CD “Priča o nama” i podsjetiće na brojne hitove.
Karakteristični po ideji od koje nisu htjeli da odstupe ni u najtežim godinama i želeći da sviraju jedino ono što osjećaju bez kompromisa, članovi Nevernih beba izborili su se za svoju čvrstu poziciju na regionalnoj pop-rock sceni i deklarisali kao skup izuzetnih muzičara koji najbolje od sebe daju na koncertima.  
 
0
Treća izložba "Barskog ljetopisa"
Omaž Milunoviću i Lubardi!
          Izložba „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, biće od sjutra 21 otvorena u Dvorcu kralja u Baru.
Autori postavke su istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i Snežana Ivović i selektor likovnog programa Milun Lutovac. Treća izložba ovogodišnjeg Barskog ljetopisa organizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.  
 
0
Grupna izložba austrijskih umjetnika „Suveniri – od Italije do Kine - Salcburg u svijetu“ u "Dvorcu Petrovića"
U postavci djela - 21 umjetnika!
    Devet umjetnica i 12 umjetnika iz Salcburga-Thomas Baumann, Franz Bergmuller, Reinhold Bidner, Berthold Bock, Daniel Domig, Helga Gasser, Elisabeth Grubl, Julie Hayward, Anja Hitzenberger, Christa Kempf, Daniel Leidenfrost, Barbara Musil, Hans Pollhammer, Konrad Rainer, Bernhard Resch, Mischa Reska, Patrick Schaudi, Herman Seidl, Wolfgang Seierl, Annelies Senfter, Karla Spiluttini - ppredstavljaju se djelima nastalim u inostranstvu ili djelima koja su inspirisana njihovim boravkom u inostranstvu na izložbi „Suveniri – od Italije do Kine - Salcburg u svijetu“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića".
Izložba se može pogledati do 28.
 
 
0
Izložba „Tragovima crnogorske pismenosti'' od večeras u Biljardi
U postavci - od antike do ,Crnogorca''!
       Preko 250 jedinica razne arhivske, bibliotečke i spomeničke građe u elektronskom formatu i najupečatljiviji segmenti stare i rijetke crnogorske knjige biće prezentovani na izložbi „Tragovima crnogorske pismenosti´´, koja će od večeras u 20 biti otvorena u Biljardi.
Autori ovoga multimedijalnoga projekta su publicista Aleksandar Berkuljan i istoričar Petar Glendža. 
 
0
Crnogorski simfonijski orkestar na „Podgoričkom ljetu 2017“
“Klasika na Trgu II”
             Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska, prirediće u srijedu od 21 na Trgu nezavisnosti koncert “Klasika na Trgu II”.
Program koncerta obuhvatiće najpopularnija djela klasične muzike: stavove iz opere „Karmen“ i „Karmen svite“ Žorža Bizea, operu „Kavalijera rustikana“ Pjetra Maskanjija, „Fausta“ Šarla Gunoa, „Prodane nevjeste“ Bedžiha Smetane, operete „Laka konjica“ Franca fon Supea, kao i treći stav iz „Simfonije br.8“ Antonjina Dvoržaka. 
 
0
Nesvakidašnj umjetnik iz Belgije na “Podgoričkom ljetu 2017”
Barto kombinuje - cirkus i teatar!
             Ulični performans “Barto” biće - u sklopu “Podgoričko ljeto 2017” - sjutra od 21 izveden na Trgu nezavisnosti.
- Nesvakidašnj umjetniku dolazi iz Belgije i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kombinovanjem pozorišnih i cirkuskih tačaka odvešće vas u svijet smjeha i zabave. Jezičke barijere za njega ne postoje, do sada je nastupao u više od dvadeset zemalja svijeta. Na brojnim festivalima na kojima je učestvovao osvajao je nagrade. 
 
0
Legendarnni sastav gostuje na "Podgoričkom ljetu 2017"
"YU grupa" svira - u Zeti!
Koncert "YU grupe", benda sa najdužim stažom na ovim prostorima i zasluženim epitetom legendi ovog muzičkog žanra, biće - na "Podgoričkom ljetu 2017" - sjutra od 21 održan na platou KIC “Zeta” u Golubovcima.
Grupa koju su 1970. osnovali braća Dragi i Žika Jelić snimila je 12 studijskih albuma, a ima i ogroman broj spektakularnih svirki, po kojima je prepoznatljiva. "Crni leptir", "Čudna šuma", "Mornar", "Pustinja", "Kome se raduješ", "Dunavom još šibaju vetrov"i... samo su neke od numera koje su obilježile rok muziku regiona u posljednjih nekoliko decenija.  
 
3
“Podgoričko ljeto 2017”
Predstavljaju - Dijalektologiju!
       Promocija knjige “Dijalektologija crnogorskoga jezika” autora Adnana Čirgića biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta 2017" - sjutra od 21 priređena na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O 19. knjizi biblioteke Montenegrina Fakulteta za crnogorski jezik i književnost govoriće Novica Vujović, Sanja Orlandić, Nikola Popović i autor.  
 
2
“Podgoričko ljeto 2017”
“Mirandolina” u Tuzima!
       Pozorišnu predstavu “Mirandolina”, autora Karla Goldomija, magistranti Dramske akademije iz Tirane izvešće - na "Podgoričkom ljetu 2017” - sjutra od 20 na velikoj sceni KIC "Malesija" u Tuzima. Ulaz je besplatan.
Režiju ove komedije potpisuje Dajana Nenaj, a u predstavi igraju Klajdi Zeqo, Xhuliano Brisku, Donald Shehu, Eglantina Tuka, Kriks Dumo, Johana Omeraj i Dajana Nenaj.  
 
2
Promocija djela Milana Miša Brajevića u KIC “Budo Tomović”
O Novom - u tri knjige!
       Promocija tropleta knjiga “U Novome i okolo njega” autora Milana Miša Brajevića biće sjutra od 20 organizovana u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Troplet čine tri knjige - “Vijađ kroz škerce i mudrolije”, “Kadena od riječi” i “Điravamo i škercamo se” koje nam predstavljaju autora kao sakupljača starih riječi i izraza uglavnom iz Herceg Novog i Boke Kotorske, kao i priča i anegdota iz ovog dijela Crne Gore. Na promociji će govoriti: prof. dr Novak Kilibarda, dugogodišnji novinar i publicista Danilo Burzan, doc. dr Jelena Bašanović Čečović i autor.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|