Brze Cinjenice - Kultura

2
Svjetski dan pozorišta za djecu obilježiće i "Gradsko pozorište"
Slave i deceniju - "Ljepotice i zvjeri"!
U čast Svjetskog dana pozorišta za djecu "Gradsko pozorište" danas od 12 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" odigraće predstavu „Ljepotica i zvijer“ (4+), u režiji Teatra mladih.
Ovim izvođenjem biće obilježen i jubilej – decenija uspješnog teatarskog života ove predstave, a prije njenog početka glumica Katariina Krek pročitaće poruke koju su ove godine za 20. mart napisali američki dječji pisac i ilustrator Mo Vilems i sedamnaestogodišnjak iz Sirije Mohamad Al Džunde, dobitnik Međunarodne nagrade za prava djece koju dodjeljuje Fondacija Kids Rights za 2017.  
 
2
Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade biće obilježen i u CNP
U podne - "Njegoš za djecu"!
       - „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today) - moto je Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, kojii će predstavom Petra Pejakovića “Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi” danas od 12 velikoj sceni, biti obilježen u CNP.
Ova scenska bajka bavi se Njegoševim djetinjstvom, od rođenja do trenutka kada postaje vladar Crne Gore. Predstava otkriva odgovore na pitanja kako u maloj zemlji, u malom mjestu, skučen velikim brdima, izrasta veliki čovjek širokog uma. U predstavi igraju Mišo Obradović i Slaviša Grubiša.  
 
1
Od večeras do subote Crna Gora prvi put domaćin EUROVIDEO belgijskog filmskog festivala
U konkurenciji i - „Lumpen"!
          Od večeras do subote Crna Gora prvi put - u organizaciji Centra za multimedijalnu produkciju KIC "Budo Tomović" - biće domaćin EUROVIDEO belgijskog filmskog festivala takmičarskog karaktera na kojem će biti prikazani filmovi kratke forme, do 10 minuta, različitih tema i žanrova u nekoliko evropskih država. Pored zemalja osnivača (Belgije, Francuske, Holandije, Luksamburga i Italije), projekcije filmova će se održati u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Od nekoliko prijavljenih crnogorskih filmova, u zvaničnu selekciju ušao je film „Lumpen" mladog reditelja Nikole Vučinića. 
 
1
Edukativna predstava „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ Malog ateljea Arlekin
Premijera u - podne!
Premijera predstave „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ Malog ateljea Arlekin biće sjutra od 12 organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Dugogodišnje članice ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović kreirale su dječiju edukativnu predstavu na temu saobraćaja.  
 
1
U organizaciji Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i KIC “Budo Tomović”
Treće veče - italijanske muzike!
“Veče italijanske muzike” Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” u saradnji sa KIC “Budo Tomović” treći put organizuje večeras od 19 u velikoj sali "srca kulture grada".
Na koncertu će nastupiti učenici osnovne i srednje muzičke Škole, koji će izvesti neke od najljepših italijanskih kancona. Izvođački sastav čine vokalni solisti, instrumentalisti, kamerni ansambli i horovi osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja.  
 
0
Koncertni program KIC "Budo Tomović"
„Kompozitorke (izlaze) - iz sjenke“
    Koncertni program u okviru ciklusa „Kompozitorke iz sjenke“, posvećen afirmaciji muzičkog stvaralaštva žena, biće u četvrtak 0d 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Gudački kvartet Fani Mendelson Hensel i Tema i varijacije za flautu i gudački kvartet Ejmi Bič su djela koja će tom prilikom biti premijerno izvedena u Crnoj Gori.  
 
0
Četvrti besplatan kurs od prekosjutra u KIC „Budo Tomović“
Odrasli da nauče - „Crnogorsko oro“!
          Četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“ za odrasle, koji će omogućiti građanima Podgorice savladavanje osnove ove tradicionalne igre, Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ organizuje od prekosjutra do 31.
Uz pomoć umjetničkog rukovodioca Emina Đečevića i njegovih stručnih saradnika Biljane Pićurić i Olega Cmiljanića polaznici će kroz igru, pjesmu i druženje savladati osnove tradicionalne crnogorske igre, a i saznati pojedinosti o starini i karakteru starocrnogorske igre, pojmu crnogorskog ora ...Prvi čas je prekosjutra od 20 u folklornoj sali "srca kulture grada".  
 
0
Od sjutra do 8. u KIC "Budo Tomović"
Revija filmova - Meril Strip!
Projekcijom filma “Sofijin izbor” (1982) sjutra od 20 u sali "DODEST" u KIC "Budo Tomović" počeće revija posvećena glumici sa najviše nominacija za nagradu “Oskar” Meril Strip.
Do 8. marta biće prikazani filmovi „Žena francuskog poručnika“ (1981), „Plač u tami“ (1988) i „Moja Afrika“ (1985). Projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.  
 
2
Monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Džez drama vodi - na brod “Virdžinija”!
             Monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića, koju je on i režirao po tekstu Alesandra Barika biće sjutra od 20 izvedena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Neobična džez drama, pisana u formi monologa, preseliće vas na brod “Virdžinija” s kraja 19. vijeka i upoznati sa neobičnom sudbinom genijalnog pijaniste koji se rodio na tom brodu i sa kojeg se nikada nije iskrcao na kopno. Da biste otkrili zašto, odgledajte ovu predstavu i uživajte u melodijama Luj Armstronga, Džoli Rol Mortona, Stiva Hočkinsa i drugih. Ulaz je besplatan.  
 
2
Radovi Jovane Vujanović od sjutra pred ljubiteljima umjetnosti
„Re-play“ u - "Centru"!
- Termin Re-play možemo tumačiti kao reprizu, kao ponovno odigravanje određene sekvence, akcije ili rekurzivno izvedenu igru: opet i opet, iznova i iznova. Otud je ovaj termin sveobuhvatni naziv za ciklus radova čije su zajedničke tačke nerješive i nedefinisane
lupovane situacije i repetitivne pozicije iščekivanja ... Izložba se može shvatiti kao ambijentalna postavka iz više segmenata koje objedinjuje element ponavljanja - zapisala je umjetnica Jovane Vujanović o svojoj izložbi „Re-play“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Centar".
Umjetnica će predstaviti prostorne instalacije digitalnih printova, asamblaže, videa i video animacije. 
 
2
KIC "Budo Tomović" pripremio tridesetak raznovrsnih i kvalitetnih umjetničkih programa za mart
Na svim scenama - proljeće!
       Prvi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”, premijera predstave za najmlađe „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“, nesvakidašnje koncertno veče povodom 8. marta “Kompozitorke iz sjenke IV”, filmska revija posvećena Meril Strip, glumici sa najviše nominacija za Oskar u istoriji filmske industrije, četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“...neki su od tridesetak raznovrsnih i kvalitetnih umjetničkih programa koje je KIC "Budo Tomović" pripremio za mart - najavili su na današnjoj press konferenciji direktorica KIC Snežana Burzan, urednica muzičkog programa Maja Popović i urednik filmskog programa Miodrag Miško Popović.  
 
2
Obilježavanje Mjeseca istorije afroameričkog nasljeđa u KIC „Budo Tomović“
Prikazuju - “Skrivene brojke”!
Povodom obilježavanja Mjeseca istorije afroameričkog nasljeđa, KIC „Budo Tomović“ u saradnji sa Ambasadom SAD u Podgorici i Američkim uglom organizuje projekciju filma “Skrivene brojke” (Hidden Figures) sjutra od 18 u multimedijalnoj sali.
Biografska drama temeljena je na istinitoj priči o tri žene afroameričkog porijekla koje su 1962. dale veliki doprinos ostvarenju NASA projekta slanja Džona Glena u orbitu. Ketrin Dži Džonson, Doroti Von i Meri Džekson probile su polnu i rasnu barijeru, radeći kao NASA matematičarke, kompjuterski eksperti i inženjeri u vrijeme kada je svemirska trka između SAD i Sovjetskog Saveza bila u punom jeku.  
 
2
Izložba radova Maje Šofranac „Imuno - sistem“ u "Dvorcu Petrovića"
Umjetnica preisppituje - dehumanizaciju društva!
       - Izložbom „Imuno - sistem“ Maja Šofranac preispituje dehumanizaciju savremenog društva...
Umjetnica predstavlja snažno sučeljavanje između težnje ka savršenstvu modernog doba oslikanog u robotizovanim tijelima i čovjeka otuđenog, nesigurnog, potisnute spontanosti i emocija - zapisala je, između ostalog, istoričarka umjetnosti Maja Dedić o stvaralaštvu Maje Šofranac, čija uzložba radova „Imuno-sistem“ biće sjutra od 20 u "Dvorcu Petrovića" biti otvorena do 20 marta.
Umjetnica će se predstaviti crtežima, instalacijama i video radovima
nastalim 2017/18.
 
 
2
Izložba slika Todora Živaljevića Veličkog i Anđelke Ljumović
„Varijacije“ u 30 djela!
Izložba slika „Varijacije“ Todora Živaljevića Veličkog i Anđelke Ljumović biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.
Postavku izložbe čini oko 30 slika rađenih u tehnici ulja na platnu, a izložbu koja će trajati do 4. marta otvoriće istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.  
 
2
Predstavljanje knjige Branislava Popovića u KIC "Budo Tomvić"
Između korica - put do dugovječnosti!
Knjiga Branislava Popovića “Put do dobrog zdravlja i dugovječnosti - sa ljekovitim biljem i pčelinjim proizvodima“ biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomvić".
O knjizi - u kojoj su savjeti kako ojačati imunitet, riješiti se stresa, kako se boriti protiv steriliteta i koje bilje koristiti protiv šećerne bolesti, ali i kako njegovati svoj izgled - uz autora govoriće i iniženjer agronomije Svetozar Radonjić. 
 
2
Poslije Pariza i Beograda, elektroakustički operski kabare sjutra u KIC „Budo Tomović“
Premijerno - „A weill ago“!
Prvi put u Crnoj Gori, poslije premijera u Parizu i Beogradu, elektroakustički operski kabare „A weill ago“ biće sjutra od 20 izveden u sali KIC „Budo Tomović“.
Program za sopran, klavir i elektroniku inspirisan je ličnošću i muzikom Kurta Vajla. Vajlove pjesme, ali i glasovi Lote Lenja, Bertolta Brehta, Danila Kiša..., zvuci djetinjstva i zvuci rata, arhivski snimci i lična istorija, javljaju se, prelamaju i naslojavaju kroz pjevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke. Tako izgrađen elektroakustički sloj Ane Gnjatović kontekstualizuje komentariše Vajlove pjesme koje sopran Tijana Đuričić izvodi uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića. Zajedno, ova dva sloja sklapaju kabaretski gorko-sladak zvučni narativ o umjetnosti i odgovornosti.    
 
2
Od prekosjutra do 4. marta "Oscar's revija" u bioskopu "Cineplexx"
Publika gleda - nominovane!
Psihološkim trilerom "Bježi", iz studija "Univerzal" i producentske kuće "Blumhaus", prekosjutra od 21,30 počeće "Oscar´s revija" u bioskopu "Cineplexx" tokom koje će do 4. marta biti prikazano još 13 filmova koji su nominovani za najprestižniju filmsku nagradu.
Projekcije počinju u 19 i 21,30, a ulaznice po cijeni od četiri eura već su u prodaji. 
 
2
Ciklus “Mladi talenti” KIC "Budo Tomović"
Prvi nastup - Jovovića!
          Mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović prirediće svoj prvi solistički koncert u Podgorici - u sklopu ciklusa “Mladi talenti” - sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Program sa kojim će se predstaviti podgoričkoj publici čine djela: Johana Sebastijana Baha (Tokata u fis - molu, BWV 910), Ludviga van Betovena (Sonata u c - molu, br. 32 op. 111), Frederika Šopena (Balada u g - molu, br. 1 op. 23) i Aleksandra Skrjabina (Preludijum i nokturno za lijevu ruku, op. 9 i Etida u dis - molu, br. 12 op. 8). 
 
2
Knjiga Buda Simonovića “Nikad kraja tamnicama” u KIC "Budo Tomoović"
Promocija djela - posvećenog Laliću!
    Knjiga Buda Simonovića “Nikad kraja tamnicama”, koja je posvećena Mihailu Laliću i 25. godišnjici od smrti poznatog crnogorskog pisca, biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomoović".
Pored autora o knjizi će govoriti akademik Radomir Ivanović, knjževnik Miraš Martinović i esejista i pjesnik Budo Novosel. 
 
2
"Pozorište na filmu" u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Mačka"!
          Dramom Ričarda Bruksa “Mačka na usijanom limenom krovu” (1958., gl.uloge Elizabet Tejlor i Pol Njumen) u četvrtak od 20 u sali "DODEST" počeće revija "Pozorište na filmu", koju KIC "Budo Tomović" organizuje saradnjom filmskog i dramskog programa.
U petak na repertoaru su “Noći iguane” (1964., gl.uloge Ričard Barton i Ava Gardner) a u subotu filmska adaptacija “Titus” Džuli Tejmor iz 1999. Ulaz je besplatan. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|