Brze Cinjenice - Kultura

2
U sklopu ciklusa “Kamerna muzika” KIC "Budo tomović"
Prvi put nastupa - “Vollmond”!
    Gudački kvartet “Vollmond” prirediće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo tomović" koncert u sklopu ciklusa “Kamerna muzika”.
Na prvom cjelovečernjem koncertu u Podgorici kvartet “Vollmond” će izvesti gudačke kvartete Volfganga A. Mocarta (br. 19, C-dur, K.465), Feliksa Mendelsona (br. 2, a-mol, op. 13) i Antona Veberna (Langsamer Satz). Ulaz je besplatan. 
 
2
Praizvedba predstave Jovane Bojović sjutra u CNP
Premijerno - „Otvoren kraj“!
    Predstava „Otvoren kraj“ Jovane Bojović, u režiji Petra Pejakovića, premijerno će sjutra od 20,30 biti izvedena na sceni "Studio" Crnogorskog narodnog pozorišta.
U komadu o nerazumijevanju, nedostatku iskrenosti i (ne)otvorenosti... igraju: Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Julija Milačić i Gojko Burzanović, kao muzičari: Vjera Nikolić (klavinova) i Mladen Nikčević (gitara).
Scenografija i kostim, Ivanka Vana Prelević, muzika Vjera Nikolić, asistent režije je Zoran Rakočević a izvršna produkcija Janja Ražnatović.  
 
1
“Pozorište na filmu” od sjutra u KIC "Budt Tomović"
Reviju otvara - Virdžinija Vulf!
    Psihološka drama “Ko se boji Virdžinije Vulf“ (1966) režisera Majka Nikolsa, otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budt Tomović" reviju “Pozorište na filmu”, posvećenu poznatim ekranizovanim pozorišnim komadima.
Prije projekcije filma o odnosu između pozorišta i filma govoriće reditelji Nikola Vukčević i Goran Bulajić. Ulaz je besplatan.  
 
1
Prirodnjačka izložba “Posebna je Crna Gora” od sjutra u Ministarstvu kulture na Cetinju
Uz prezentacije - i predavanja!
       Posebnost Crne Gore, te jedinstveno bogatsvo biodiverziteta na tako malom geografskom području biće naglašeni na prirodnjačkoj izložbi “Posebna je Crna Gora”, koju Ministarstvo kulture i Prirodnjački muzej Crne od sjutra u 18 organizuju u Ministarstvu kulture na Cetinju.
Izložbom su osim prezentacije muzejskog materijala u trajanju od 30 dana, predviđena i održavanja posebnih tematskih predavanja kustosa Prirodnjačkog muzeja, a planirano je i gostujuće predavanje eminentnog stručnjaka iz oblasti herpetologije, dr Katarine Ljubisavljević.  
 
1
Zbirka pjesama Amre Tahirović prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu - “Susreti u bijelom”!
       Zbirka pjesama “Susreti u bijelom” autorke Amre Tahirović biće u četvrtak od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti Sreten Vujović, akademik i književni kritičar sa Cetinja. 
 
0
Dio velike humanitarne akcije prikupljanja sredstava za liječenje djece oboljele od karcinoma
Prvjenac Ane Nives - u Crnoj Gori!
       Humanitarna izložba “Love Life Line” autorke Ane Nives Radović biće sjutra od 18 do 21 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Izložba je dio velike humanitarne akcije prikupljanja sredstava za liječenje djece oboljele od karcinoma i pripremljena je, prema riječima autorke, za sedam dana. Postavku čine 20 malih formata ulja na platnu, akrila i crteža tušem.
Ana Nives Radović se slikarstvom bavi od 2002. Na humanitarnim izložbama učestvuje od 2004, izlažući u devet zemalja, a "Love Life Line" je njena prva izložba u Crnoj Gori. 
 
0
Djelo Bosiljke Kankaraš prekosjutra u KIC „Budo Tomović“
Promovišu roman - “Šćer“!
       Roman “Šćer“, autorke Bosiljke Kankaraš, biće u četvrtak od 19 promovisan u multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“.
Pored autorke na promociji će govoriti psihološkinja Snežana Rovčanin i političar Mirko Stanić. Odlomke iz romana govoriće glumac Balša Vukčević, a u muzički segment promocije biće nastup harfistkinja Milica Kankaraš.  
 
0
Prvi put u KIC "Budo Tomović", povodom Dana zaljubljenih
Filmsko platno puno - ljubavi!
    “Ljubav na filmu” - naziv je filmskog ciklusa koji prvi put, povodom Dana zaljubljenih, od srijede do subote organizuje KIC "Budo Tomović".
Neka od najpoznatijijh i najromantičnijih filmskih ostvarenja sa ljubavnom tematikom biće prikazana u sali "DODEST". Projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan.
    
 
0
U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i KIC-a „Budo Tomović“
Nastupa 12 klapa!
Dvanaest klapa - iz Kotora, Budve, Podgorice, Ulcinja, Bara, Tivta i Herceg Novog, a među njima su: „Maris“, „Harmonija“, „Incanto“, „Bisernice Boke“, „Alata“, „Assa voce“, „Kalimera“, „Jedinstvo“, „Veterani vazda mladi“, „Castel Nuovo“, „Jadran“ i „Veselice“ - predstaviće se večeras od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Veče klapa Crne Gore organizuju Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i KIC, program će voditi Miomir Maroš, a ulaz je besplatan. 
 
0
Večeras u KIC "Budo Tomović"
Duo svira - indijsku muziku!
       Koncert klasične indijske muzike u izvođenju dua Anjan Saha (sitar) i Subrata Manna (tabla) biće večeras od 20 priredjen u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Pokrovitelj gostovanja indijskih umjetnika u Crnoj Gori je Indijski savjet za kulturne odnose, a organizator koncerta je KIC u saradnji sa Ambasadom Indije u Beču. Ulaz je besplatan. 
 
0
Na javni poziv Ministarstva kulture pristigli prijedlozi za 31 knjigu
Miroslavljevo jevanđelje - Zuvdiji Hodžiću!
- Nagrađeni roman “Svi moji“ pokazuje da je književnost zapravo zbir fragmenata iz života. Hodžićev narativni opseg je širok i obuhvata period njegovih predaka, mladalačke dane, one podatke iz životnog okružja što u sebi nose neku misteriju i konkurišu životnim činjenicama, zatim preispitivanje sebe i vremena u kojem živi, nizanje sažetih činjenica i detalja iz stvarnosti s povremenim oslanjanjem na maštu - navedeno je u obrazloženju žirija da nagradu Miroslavljevo jevanđelje za 2016. dodijeli književniku i istaknutom kulturnom stvaraocu Zuvdiji Hodžiću, za roman “Svi moji”, objavljen 2016.godine u izdanju OKF Cetinje. 
 
3
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” predstavio program za februar
Nastavljaju afirmaciju - umjetnosti i kulture!
Koncertom uglednih indijskih umjetnika iz Kalkute Anjan Saha i Subrata Manna, svestranog umjetnika, violiniste, kompozitoar i dirigenta Antona Martinova, ciklusom “Ljubav na filmu” posvećenog 14.februaru - Danu zaljubljenih, izložbom “Slikarska rapsodija” autora Milorada Mike Uzelca, hit komedijom Laneta Gutovića „Ukrađena ličnos’“..."srce kulture grada" i narednog mjeseca nastaviće misiju afirmacije umjetnosti i kulture - najavljeno je na današnjoj press konferenciji u KIC "Budo Tomović" na kojoj je predstavljen program za februar.  
 
3
KIC “Budo Tomović” sjutra se priključuje humanitarnoj akciji “Pomozimo Srđanu”
"Dvije povratne" - za Srđana!
U sklopu humanitarne akcije “Pomozimo Srđanu” KIC “Budo Tomović” u saradnji sa scenaristom i rediteljem Aleksandrom Radovićem organizovaće projekciju filma „Dvije povratne Titograd - Podgorica“ u utorak, 31.januara, u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“, sa početkom u 20  
 
2
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje koncert u "Budo Tomović"
Pjevaju biseri - crnogorskog melosa!
“Biseri narodnog melosa Crne Gore” - naziv je koncerta koji organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u utorak od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Pjevači različitih generacija - Zdravko Đuranović, Zoran Kalezić, Branka Šćepanović, Šukrija Žuti Serhatlić, Tanja Šeter, Esad Merulić, Vesko Mileusnić, Igor Đurović, Đulija Pelinku, Dragan Račić, Dejan Škuletić, nastupiće uz pratnju velikog narodnog orkestra pod rukovodstvom Šukrije Žutog Serhatlića - podsjetiće na crnogorsku muzičku tradiciju, na pjesme kroz koje se oslikava duh i kulturni identitet jednog vremena. Ulaz je besplatan.  
 
2
Koprodukcijska predstava Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada na turneji po Crnoj Gori
„Koštana“ premijerno - u Podgorici!
    Podgorička premijera predstave „Koštana“, nastale u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, biće - u sklopu crnogorske turneje - sjutra od 20 priređena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Autor teksta je Borislav Stanković, režiju potpisuje Kokan Mladenović, a uloge tumače: Emina Elor, Emir Hadžihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić... 
 
1
"Gradsko pozorište" i ove godine priključuje se obilježavanju Evropske noći teatra
Za pozorišni praznik - dvije predstave!
    "Gradsko pozorište" i ove godine priključuje se obilježavanju Evropske noći teatra (European theatre night) i tim povodom sjutra biće izvešće dvije predstave - „Kod Nojeve barke u osam“ (sala "DODEST" u 12 i „Porodične priče” u velikoj sali KIC „Budo Tomović“ u 20.
"Gradsko pozorište" omogućilo je i 50 odsto popusta na ulaznice za sjutrašnje predstave-  
 
1
Zagrebački tamburaši u KIC "Budo Tomović"
Večeras zabavljaju - "Gazde"!
    Popularni zagrebački bend „Gazde“ prirediće premijerni koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na prvom nastupu u "srcu kulture grada" tamburaški sastav izvešće mnoge poznate pjesme po kojima su prepoznatljivi poput: “Još i danas zamiriše trešnja”, “Ja pijem da zaboravim”, “Ostariću ja, ostarićeš ti”, “Ružo moja crvena”... 
 
1
Knjiga Rajka Joličića biće promovisana prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - "Molitvu nad Balkanom"!
          Knjiga “Molitva nad Balkanom“, autora Rajka Joličića, biće u srijedu od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Osim autora, na promociji govoriće izdavač knjige Ranko Đonović i recenzent Suljo Mustafić.  
 
1
Ciklus posvećen poznatom američkom filmskom scenaristi, režiseru i glumcu od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Filmovi Šona Pena!
          Istinitom pričom o časnoj sestri, koja pokušava da spasi dušu osuđenika na smrt „Mrtav čovjek hoda“ (1995), režija Tim Robbins, sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počeće ciklus posvećen poznatom američkom filmskom scenaristi, režiseru i glumcu Šonu Penu.
   Do četvrtka biće prikazana još tri njegova filma - „Potpuni zaokret” (1997), režija Oliver Stone, „21 gram” (2003), režija Alejandro G. Ińárritu i „Ja sam Sem” (2001), režija Jessie Nelson. Ulaz je besplatan. 
 
1
Umjetnička trupa sa Južnocentralnog univerziteta naroda gostuje sjutra u KIC "Budo Tomović"
Plesovi i muzika - “Kina u bojama”!
          Umjetnička trupa sa Južnocentralnog univerziteta naroda prirediće koncert “Kina u bojama” sjutra od 18 u velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”,
Uz podršku Centralnog sjedišta Instituta Konfucije u Kini, umjetnička trupa predstaviće crnogorskoj publici tradicionalnu kinesku kulturu i umjetnost izvodiće plesove i muziku brojnih kineskih etničkih grupa i nacionalnih manjina.
Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC od 9 do 20.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|