Brze Cinjenice - Kultura

0
Foruma mladih pisaca
Govore stihove - dvije poetese!
    Čitanje poezije pjesnika Foruma mladih pisaca KIC pjesnikinja Tanje Božić i Natalije Milovanović iz Sovenije, održaće se večeras od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Njihove stihove govoriće Natalija Milovanović, Tatjana Božić, Luka Boljević, Jana Radičević, Nikola Ćorac, Barbara Delać, Milena Radević, Jelena Đurović i Martina Medenica.
    
 
0
Jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - nastupa "Sinj"!
Jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske “Sinj” prirediće premijerni koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Klapa je osnovana 1982. godine, od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promoviše hrvatsku muzičku baštinu u zemlji i inostranstvu. Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te neobična stvaralačka darovitost maestra Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove kompozicije  
 
0
U sklopu projekta "International Piano Week" Muzička akademija sa Cetinja
Gostuje - Maciej Zagorski!
    Ugledni poljski pijanista i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Čestonhovu Maciej Zagorski predstaviće se premijerno u Crnoj Gori koncertom koji će - u sklopu projekta "International Piano Week" koji organizuje Muzička akademija sa Cetinja - večeras od 20 početi u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu su sonate Volfganga A. Mocarta (B-dur KV 570), Franca Šuberta (a-moll D 845) i djela manje forme poljskog kompozitora Stanislava Moniuška (Tri valcera i Epigrami i druge minijature).  
 
0
Izložba Jovane Šarac “Oxytocin & a little pixie-dust” od sjutra u "Perjaničkom domu" CSUCG
Preispituje odnose - zemaljskog i nebeskog!
- Slike sa nazivima hormona (koje prikazuju izmaštani kosmos) gliterima ukazuju na činjenicu da brojni hemijski elementi od kojih je sačinjeno ljudsko tijelo potiču od zvijezda. U raznim kosmološkim buktinjama, previranjima, pritiscima − prikazana je kompleksnost hemijskih i
emocionalnih procesa u ljudskom tijelu. Tragajući za mitskim vezama mikrokosmosa i makrokosmosa, Jovana − kako kroz hemijske reakcije koje
se odvijaju u našim tijelima, tako i kroz astrološke promjene ꟷ nastoji prikazati determinante djelovanja čovjeka preispitujući odnose
zemaljskog i nebeskog, svjesnog i nesvjesnog, samovoljnog i nametnutog - zapisao je Ivana Milojko je o radu Jovane Šarac, čija izložba “Oxytocin & a little pixie-dust” biće sjutra od 20 otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Postavka će biti izložena do 30.
 
 
0
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Narodna biblioteka "Radosav Ljumović"
Predstavljaju - pojmovnik religijske kulture!
          Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuju predstavljanje knjige " Osnovni pojmovnik religijske kulture", sjutra od 18 u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović".
Tom prilikom govoriće: Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava, Žana Filipović (urednica Pojmovnika), Doc. dr Vladimir Bakrač (autor teksta o hrišćanstvu), Enis Burdžović (autor teksta o islamu), Ljiljana Vuković ( autorka teksta o judaizmu) i prof. dr Sonja Tomović Šundić ( recenzentkinja). 
 
2
Beogradski “Nikkka quintet” sjutra premijerno u KIC "Budo Tomović"
Sviraju numere - cijelog Balkana!
    Beogradski “Nikkka quintet”, nastao 2017. na inicijativu vokalne umjetnice Nikoline Kovačević i njenih kolega sa ciljem da ljubav prema tradicionalnoj muzici Balkana predstave kroz svoj način muziciranja, premijerno će sjutra od 20 nastupiti u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Njihov muzički program koji su premijerno predstavili publici ovogodišnjeg “Nišville Džez Festivala“, predstavlja “skromnu” sublimaciju numera iz svake od zemalja koje pripadaju teritoriji Balkana.  
 
2
Promocija knjige "Saga o Pavi i Ahmetu" Edite Dautović u KIC "Budo Tomović"
Poema o - vrijednostima čuvenog para!
Promocija knjige "Saga o Pavi i Ahmetu" Edite Dautović biče priređena večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
- Poema se bavi promocijom vrijednosti čuvenog para, jer i sama porijeklom potičem od loze Pave i Ahmeta. Projekat "Dobra djela nadžive vremena - Saga o Pavi i Ahmetu" којi je finansijski podržan od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, kao i mnogobrojnih prijatelja i rodbine - zapisala je Edita, koja je odlučila da svoj autorski honorar donira u humanitarne svrhe.  
 
2
"Bijenale crnogorskog teatra" počinje večeras u CNP
U dvije selekcije - 10 predstava!
Predstavom "Bure Baruta" Dejana Dukovskog, u režiji Dejana Projkovskog, večeras od 20, na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pzorišta, biće otvoreno "Bijenale crnogorskog teatra". Do 1.novembra publika će u nacionalnom teatru, "Zetskom domu" i dramskom studiju "Prazan prostor" u Staroj Varoši vidjeti 10 pozorišnih ostvarenja.
Selektor takmičarskog programa Janko Ljumović izabrao je šest ostvarenja kojima je zajedničko, kaže, propitivanje granica surovog okruženja. U selekciji”off” programa su predstave nezavisne pozorišne scene. Pozorišna kritičarka Maja Mrđenović je izabrala baletsku predstavu "Krik", komad "Sobe" i dječiju predstavu "Cvrčak i mrav".  
 
2
Počelo četvrto izdanje revije “Majstori filmske režije” u KIC "Budo Tomović"
Na redu - “Žestoki momci”!
       Britanskom dramom “T2: Trainspotting” (2017) o čovjeku koji se nakon 20 dugih godina konačno vraća u rodnu Škotsku, sinoć je u KIC "Budo Tomović" počelo četvrto izdanje revije “Majstori filmske režije”kojom "srce kulture grada" predstavlja istaknuta imena filmske režije.
Večeras su na redu “Žestoki momci” (1991) reditelja Džona Singltona, sjutra je na repertoaru film Džoela Šumahera “8mm", dok je za sam kraj revije, u četvrtak planirana “Američka prevara”. Projekcije u sali DODEST počinju u 20, a ulaz je besplatan.
    
 
1
Izložba "Dorijan – Dorijan Grej" Dušana Zidara u galeriji "Klub" CSUCG
Metaforička igra - u tri sloja!
      - Naslov izložbe Dušana Zidara ukazuje na složenu metaforičku igru brojnih značenja koja se neprestano prepliću na dvodimenzionalnim slikama uklopljenim u kompoziciju izložene prostorne instalacije. Samu instalaciju čine tri sloja Frontalno, digitalne slike insekata na prozorima; zatim centralna, viseća kompozicija od tri velika akvarela,
slikana na obje strane formata, s kojom se prepliću digitalne grafike manjeg formata i suptilni crteži insekata na japanskom – vaši – papiru; dok zadnji sloj predstavlja digitalna grafika s akvarelističkim
intervencijama postavljena na galerijski zid - zapisao je Spiro Mason o izložbi "Dorijan – Dorijan Grej", koja će večeras od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
„Dani austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019”
Književno veče - Marlen Šahinger!
          Dvojezično književno veče austrijske spisateljice Marlen Šahinger na kojem će biti predstavljena njena zbirka pripovjedaka „Nečovjek, neuljudskost, nevrijeme“ KIC "Budo Tomović" organizuje - u sklopu manifestacije „Dani austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019”, a u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Crnoj Gori i Studijskim programom za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG - večeras od 19 u sali DODEST.
Moderator programa biće Bernhard Unterer (OeAD), a prevodilac je Ljubomir Ivanović (UCG).  
 
1
Kratkometražni film Nikice Daca Raičevića u KIC „Budo Tomović“
Premijera „Čempresa“ - o čovjeku!
Premijera kratkometražnog animiranog filma „Čempres“, autora Nikice Daca Raičevića, biće sjutra od 20 priređena u velikoj sali KIC „Budo Tomović“.
U središtu zbivanja je čovjek, ljudsko stvorenje, zapravo vertikalan, otporan i stameni čempres, kao simbol života, nesalomljivosti i trajanja. U razvoju osnovne ideje kontrapunktno suprotstavlja vertikalu čempresa kao izrazito životnu, te horizontalu kao fizički nestajući faktor.  
 
1
Zbirka kratkih priča “Imaj u vidu” i pozorišna predstava “Lutka”, nastala po njoj, u KIC "Budo Tomović"
Srednjoškolci o - vršnjačkom nasilju!
    Zbirka kratkih priča “Imaj u vidu”, čiji autori su učenici crnogorskih srednjih škola, biće sjutra od 17,30 predstavljena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Od 19 biće izvedena pozorišna predstava “Lutka” koja je nastala upravo po motivima zbirke “Imaj u vidu”, a na temu vršnjačkog nasilja.
Autorski tim čine: Zoran Rakočević, Milo Bešović i Anđelja Rondović. U predstavi igraju: Anja Mišović, Ivana Popović, Katarina Ćeranić, Maja Plazinić, Mina Čogurić, Nikolina Vukčević, Nina Račeta, Matija Bulatović i Dušan Petrović.  
 
1
Fondacija „Ruka prijateljstva“ organizuje izložbu strip crteža „Život romskog naroda“ autora Slobodana Lalovića
Stripom afirmiše - kulturu Roma!
    - Željeli smo da prikažemo građanima drugu, široj javnosti manje poznatu stranu naših sugrađana Roma i Egipćana, afirmišući kulturu romskog naroda na našim prostorima - napominju iz Fondacije „Ruka prijateljstva“, koja večeras od 19 organizuje izložbu strip crteža „Život romskog naroda“ autora Slobodana Lalovića u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.  
 
1
Izložba umjetnice Zulfikarpašić ,,Osam soba Dvorca Petrovića’’ u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića
U postavci - skice po ciklusima!
       - Teško je povjerovati da tako upečatljivi i dramatični crteži oživljavaju na touchscreenu smartphonea. Rezultat su likovni uradci osvježavajuće neposrednosti, skice emocija prije nego projekcije stvarnih lica, tijela i situacija. Ovi krokiji, uglavnom figure i portreti nastali u pauzama, na sastancima, u trenucima odmora, predstavljaju žene, muškarce, životinje i fantastične križance iz Amrinih imaginarija, u introspektivnim pozama, erotskim momentima i mikro-situacijama. Uz ovu vrstu crtanja umjetnica jednostavno nema vremena (ni potrebe) nacrtati precizno detalje pa ih svjesno ignoriše koncentrirajući se na važne elemente – duhovite, ali ne površne opaske - zapisala je Mila Melank je o izložbi umjetnice Zulfikarpašić ,,Osam soba Dvorca Petrovića’’, koja će večeras od 20 biti otvorena u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića.
Koncept izložbe je “od skice do slike” i predstavlja seriju skica po ciklusima Pokrivene, Ažbahe (aždaje), Pjevači, Moj svijet i Smart-art. Biće otvorena do 31. 
 
1
Proslava u čast 75 godina od osnivanja najstarijeg dnevnog lista na Trgu nezavisnosti
Za "Pobjedu" - pobjedničke pjesme!
       U čast 75 godina od osnivanja dnevnog lista “Pobjeda”, podgorički KIC pop hor večeras od 20 na Trgu nezavisnosti nastavlja niz spektakularnih nastupa “Bez dileme - antifašizam”.
Publika će uživati u popularnim partizanskim i antifašističkim pjesmama “Teče Tara”, “Oj, đevojko drugarice”, “Bilećanka”, “Crveni makovi”, “Ciao bella”, “Kaćuša”, “Ide Tito preko Romanije”, “Mlada partizanka”, “Kraj Sutjeske hladne vode” ...koje će KIC pop hor izvesti pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića i uz soliste hora: Jovana Vukovića, Tamaru Pavićević, Vesnu Kraljević i Dubravku Živković.  
 
0
Predsjednik Crne Gore otvorio zložbu u sklopu programa “Kreativna Crna Gora”
Definisanje identiteta - kreativni proces!
- Za Crnu Goru 21. vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.
To važi kako za naše kulturne institucije, tako i za razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”, koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti.
Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižem - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, otvarajući izložbu u sklopu programa “Kreativna Crna Gora”. 
 
0
Crnogorski premijer otvorio „Montenegro Creative Forum“:
Za razvoj i afirmaciju - tri miliona!
             - Crna Gora danas ima podsticajno zakonodavstvo u oblasti filma, čime smo pokazali da čujemo i razumijemo potrebe stvaralaca. Paralelno sa tim, snažno smo podstakli i festivale, jer je naš cilj da i u tom segmentu zemlju pozicioniramo kao poželjnu kulturnu adresu. Po prvi put smo na prestižnom umjetničkom festivalu „Art market Budapest” kao država stali iza ostvarenja likovnih i srodnih stvaralaca, i učinili ih vidljivijim na evropskom planu. Povezanost kulture i privrede kao novi pristup umjetnosti, podržan je kroz program „Kreativna Crna Gora” koji koristi 11 autora iz sektora kreativnih industrija. Konačno, Vlada će samo u toku ovog manadata, zajedno sa svojim partnerima, realizovati preko tri miliona eura podrške ovom sektoru. Dakle, radili smo na razvoju i afirmaciji kreativnih industrija, kao novom polju kulturnog i preduzetničkog djelovanja - naglasio je premijer Duško Marković, otvarajući danas „Montenegro Creative Forum“. 
 
0
Džez orkestar mladih SR Njemačke gostuje u Podgorici i u Herceg Novom
„Bujazzo“ svira - premijerno!
Džez orkestar mladih SR Njemačke „Bujazzo“ premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici sjutra od 19 na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.
Orkestar čine izvrsni muzičari koji u saradnji s renomiranim dirigentima i predavačima stvaraju ansambl po najvišim muzičkim standardima. Izvešće program “Tribute to the Kenny Clarke-Francy Boland Big Band” pod vođstvom Jiggs Whigham. Pored Podgorice džez orkestar mladih SR Njemačke „Bujazzo“ nastupiće u petak i u Herceg Novom.  
 
0
Izložba "K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci" Sare Rajaei i Neve Lukić u "Perjaničkom domu"
Projekat stvorile - video umjetnica i književnica!
- Projekat To the Sea, a Lake or Another River čine tri video rada nastala saradnjom video umjetnice Sare Rajaei i književnice Neve Lukić. Spomenute radove veže spori slijed dešavanja, a prati ih naracija koja dočarava ne samo daleka sjećanja iz djetinjstva, već i ona bliža, odraslija.
Oživljavajući sjećanja, kamerom koja polako upija naspramnu sliku, kroz metafore rijeke Sara Rajaei dočarava elastičnost slike, njen fluidni karakter, ali i njenu jedinu izvjesnu poziciju – da teče izmedju dvije obale - zapisala je Teodora Nikčević, kustoskinja izložbe "K moru, jezeru ili nekoj drugoj rijeci" (To the Sea, a Lake or Another River) umjetnica Sare Rajaei i Neve Lukić koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Perjaničkom domu" CSUCG.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|