Brze Cinjenice - Kultura

0
Čestitka ministra kulture povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija
Slobodna riječ za - najšire interese!
          - Sloboda i dijalog, kao temeljni principi vizije savremenih medija, vrijednosti su koje promovišemo i za koje, zajedno, radimo. Znajući da slobodni i profesionalni mediji omogućavaju otvorenu javnu debatu o pitanjima od najšireg interesa, očekivano je da svi segmenti društva kontinuirano preduzimaju aktivnosti neophodne za unapređenje ostvarivanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava - naglasio je ministar kulture, profesor mr Janko Ljumović, upućujući povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija srdačne čestitke svim poslenicima javne riječi, "uz želje da svojim profesionalnim izvještavanjem i njegovanjem visokih produkcionih standarda doprinose demokratskom razvoju crnogorskog društva ka porodici evropskih naroda."  
 
0
„Dani DODEST" od 3. do 5. u KIC "Budo Tomović“"
Na otvaranju - “Krug” i "Pijanista"!
    Pozorišna predstava “Krug”, rađena po motivima poezije Enesa Kiševića, a u režiji Sejfa Seferovića, večeras u 19 otvoriće „Dane DODEST" u KIC „Budo Tomović“.
Večeras od 20,30 Seferović će odigrati i monodramu "Pijanista". Predstava “Mir”, po tekstu Vitomira Nikolića i Iva Andrića, adaptaciju i režiju uradio Sejfo Seferović, sjutra od 19 igraju polaznici pozorišne radionice DODEST - Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović. Istog dana u izvođenju Ivane Milašević biće organizovana monodrama “Kučkini sinovi”, a "Dani DODEST" biće u petak završeni premijerom “Bez oblika”.  
 
0
Osmi “Kinotavrik” biće danas otvoren u KIC „Budo Tomović“
Na sceni - dječje stvaralaštvo!
    - I ove godine na Velikoj sceni KIC “Kinotavrik” će na kreativan način afirmisati dječije stvaralaštvo, ljepotu muzike, plesa i glume. Iz Ruske Federacije učestvovaće oko 40 izvođača, a pored njih nastupiće dječiji Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” i nagrađeni izvođači sa Festivala dječije pjesme “Naša radost” - najava je za 8. Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva “Kinotavrik” u Crnoj Gori koji će - u organizaciji renomirane ruske kompanije „KinoMark“, KIC „Budo Tomović“ i Dječijeg saveza, a pod pokroviteljstvom Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federciji, Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i Glavnog grada Podgorica - koji će danas u 16 otvoriti direktorka KIC Snežana Burzan i Snežana Burzan i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Gricaj Sergej Nikolajevič.  
 
2
Najavljeno predstavljanje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti
Crnu Goru predstavlja - "Čovjek"!
      - Ono na čemu ovogodišnji koncept Bijenala stavlja težište, jeste neodvojivost umjetnosti od samog života. Zato je danas, više no ikada, aktuelizovano pitanje odgovornosti umjetnosti, jer sloboda umjetničkog stvaralaštva jeste jedan od najbitnijih iskaza slobode individualnosti, a upravo ta sloboda život čini čudom, sa svim razđenostima, tajnama, ljepotama različitog, ali i svim tamnim kutovima koji životu nameću izazove za više, bolje i ljepše - naglasio je ministar kulture profesor mr Janko Ljumović najavljujući predstavljanje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti.
   Crnu Goru će ove godine predstavljati umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom "Čovjek Human Uomo". 
 
2
Dvanaesti festival baleta „Allegro“ sjutra u "Budo Tomović"
Na sceni - 150 učesnika!
    Više od 150 učesnika, različitih starosnih uzrasta, iz raznih krajeva naše zemlje predstaviće se na 12. festivalu baleta „Allegro“ koji će - u organizaciji istoimene baletske grupe i "srca kulture grada" - sjutra od 19 biti održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Nastupiće baletska trupa “Allegro”, baletska škola “Vasa Pavić”, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, baletska škola “Princeza Ksenija” iz Podgorice, Bara i Nikšića, djeca iz baletskih studija iz Budve, Herceg Novog, baletski studio “Steps”  
 
2
Izložba instalacija Anastasije Kostić
U "Centru" - „Oneness“!
       - Instalacije Anastasije Kostić sugerišu još jednom kretanje, dinamiku, jedinstvo, oneness. To su prizori čovjeka ugnježdenog u koordinatni sistem, ljudi
oko vatre, ili onih na kojima postoji cvijet, voda, ostrva koji kao u Ekovoj knjizi Ostrvo dana pređašnjeg, bez obzira na svijest o vlastitoj prolaznosti, isijavaju i neku radost življenja. Aluzivnim potencijalom figura i prizora, postavlja pitanja i traži odgovore o odnosu sopstva, drugim, drugom, prirodi, nauci, civilizaciji, jednosti...- zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, koja će sjutra u 20 i otvoriti izložbu instalacija „Oneness“ u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
Od sjutra do 24.maja u KIC „Budo Tomović“
Besplatno uče - „Crnogorsko oro“!
       Treći kurs „Crnogorsko oro“ za odrasle Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ oragnizuje od sjutra do 24.maja.
Dva puta sedmično, kroz igru, pjesmu i druženje, zainteresovani će moći da - sa asistentima KIC folklornog ansambla - savladaju osnove tradicionalne crnogorske igre. Kurs će biti besplatan, a prvi čas je sjutra od 20.  
 
2
Drugi regionalni književni festival KIC "Budo Tomović" od utorka do četvrtka
”Literitorija” posvećena - prvoj knjizi!
Predstaviti značajne savremene crnogorske i autore iz zemalja bivše Jugoslavije cilj je drugog književnog festivala ”Literitorija” koji KIC "Budo Tomović" organizuje od utorka do četvrtka.
Tema drugog festivala je „Prva knjiga“, a gosti u glavnom programu biće Stefan Bošković, Uroš Bojanović i Marija Pavlović u utorak, a u srijedu Slađana Kavarić, Natalija Miletić i Nemanja Jovanović. Moderator razgovora sa piscima biće književni kritičar Vladimir Arsenić.  
 
2
Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine, povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”
Predavanja o Njegošu - do jeseni!
       “Njegoš naš nasušni” naziv je serijala predavanja koji povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine od sjutra organizuje u KIC “Budo Tomović”.
Seriju predavanja istaknutih crnogorskih književnika, filozofa i intelektualca o Njegoševom životu i djelu počeće profesor dr Novak Kilibarda, a do jeseni biće održavana svakog poneđeljka u multimedijalnoj sali KIC.  
 
2
Na sceni "Studio", na 20. godišnjicu praizvođenja u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju
Premijera - "Mamu mu..."!
Predstava Dejana Dukovskog „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“, u režiji Luke Kortine, večeras - u sklopu programskog segmenta Scene Akademija Crnogorskog narodnog pozorišta - premijerno će biti izvedena na sceni "Studio".
Predstava je diplomski rad studenata III godine studijskog programa Gluma u klasi redovnog profesora Branimira Popovića FDU Cetinje i biće izvedena na dvadesetogodišnjicu praizvođenja ovog komada u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju. 
 
2
Peti FLUID dizajn forum otvoren na Univerzitetu Crne Gore
Investicija u - kulturni razvoj!
- Smatram da je obrazovanje umjetnika samo po sebi, kroz radionice, umjetničko-istraživački pristup i bezrezervni pristup pedagoga individui, nešto što je blisko suštini ideala studiranja. Umjetnost i kultura, nažalost, mnogo koštaju u civilizaciji obilježenoj globalnom dominacijom kapitala u kojoj živimo. Ali, upravo zato treba glasno reći da i vi koji ste večeras ovdje predstavljate ozbiljnu investiciju u budućnost kulturnog razvoja ove zemlje i šireg evropskog i svjetskog prostora - napomenula je rektorka Univerziteta Crne Gore profesor Radmila Vojvodić, otvarajući peti FLUID dizajn forum, koji će na Univerzitetu Crne Gore trajati do 27.  
 
2
Poetsko - muzičko veče “Noć duše čarobne” glumca Sima Trebješanina u KIC "Budo Tomović"
Putovanje kroz sjećanja - uz stihove i gitaru!
    Poetsko - muzičko veče “Noć duše čarobne” glumca Sima Trebješanina biće sjutra od 20 održano u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Poetsko - muzičko veče protkano stihovima Jesenjina, Rajića, Nikolića, Branka V. Radičevića i nekim od najljepših pjesama savremenog doba, uz gitarsku pratnju, odvešće posjetioce na putovanje kroz sjećanja. Nastalo je kao želja glumca da napravi jedan prikladan i prijatan program kakav bi on želio da vidi.  
 
2
Promocija knjige Željka Milovića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Nostalgično o - djetinjstvu!
          Promocija knjige “Povratak u ulicu Maršala Tita”, autora Željka Milovića, biće sjutra od 20 priređena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi, koja je nostalgična priča o djetinjstvu, ali i jednom vremenu i njegovim vrijednostima, govoriće novinar Jovan Nikitović, profesor Milun Lutovac, novinar Milorad Đurković, direktorica KIC Snežana Burzan, recenzent knjige Predrag Lucić i autor. Moderatorka večeri je Barbara Delać.  
 
1
Crnogorska kinoteka, Romski Savjet Crne Gore i Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” obilježavaju jubilej prvog filma o Romima
Pola vijeka - „Skupljača perja”!
             Crnogorska kinoteka, u saradnji sa Romskim Savjetom Crne Gore i Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović” prekosjutra u 20 obilježava 50 godina od premijere kultnog filma Aleksandra Petrovića „Skupljači perja”.
Prije projekcije u Kosoj Sali Biblioteke, kratak osvrt na prvi film koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život daće reditelji Miloš Radivojeprvog filma o Romimavić i Branko Baletić. 
 
1
Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović” u četvrtak slavi 70 godina uspješnog rada
Koncert za - jubilej!
    “Riznica narodne tradicije za budućnost! - slogan je pod kojim će, povodom u čast jubileja - 70 godina uspješnog rada, Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović” u četvrtak od 20 održati cjelovečerni koncert u velikoj sali.
U svečanom programu koji će okupiti oko 120 učesnika, kroz igre i pjesme, na autentičan i nadaleko prepoznatljiv način publiku će provesti kroz bogato folklorno i kulturno nasljeđe Podgorice i Crne Gore, a u pratnji Narodnog orkestra KIC “Budo Tomović” pod vođstvom Šukrije Žutog Serhatlića. 
 
1
Knjiga profesora dr Dragana Klarića biće u srijedu predstavljena u KIC “Budo Tomović”
Između korica - o sportskom turizmu!
          Promocija knjige “Sportski turizam u Crnoj Gori” autora profesora dr Dragana Klarića biće u srijedu od 19 organizovana u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O djelu profesora Klarića, nekadašnjeg vrhunskog sportiste i odbojkaša sarajevske "Bosne" koji se bavi sportskom publicistikom, govoriće docent dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore, dr Dušan Simonović, predsjednik COK, Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Vesko Drljević, urednik sportske rubrike “Dana” i doktorant sportskog turizma i autor. Medijatorka večeri biće Radmila Krgović.  
 
1
Baletska trupa „Ballo“ večeras u KIC „Budo Tomović“
Igraju - dvije jednočinke!
Dvije jednočinke - „Daj mi ruku“ i „Ići kroz…“- baletska grupa "Ballo" odigra´e večeras od 20 u velikoj sali KIC „Budo Tomović“, a ulaz je besplatan.
Biće to prilika da ljubitelji savremenog pokreta vide predstavu nastalu kao spoj dvije koreografske prakse, njemačkog autora Mikael Onesoa (Mikael Honesseau) i domaćih koreografa Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - (JAM 2017)”
Gostuje trio - iz Austrije!
          Međunarodni trio Ramsbol - Corvino - Bilgen - u sastavu Morten Ramsbol, kontrabas, Pippo Corvino, gitara, i Anil Bilgen, u petak od 21 - u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - (JAM 2017)”, koja se ove godine održava pod motom “Džez za sve uzraste” - održaće koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Na premijernom gostovanju trio će promovisati novi album “How Far Is The Moon”.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza” u Capital Plazi
Stamenov trio izvodi - omiljene džez standarde!
             Koncert Bojana Stamenov Trio biće - u sklopu “Mjeseca poštovanja džeza” - večeras od 20 priredjen u Capital Plazi.
Ovaj trio izvešće repertoar omiljenih džez standarda koje su izvodile Etta James, Aretha Franklin, Dianne Warwick, Ella Fitzgerald, Chaka Khan i druge. Ovaj koncert podrška je temi “Žene u džezu”, koju je plasirao Nacionalni muzej američke istorije kroz svoj program obilježavanja Mjeseca džeza. 
 
1
Promocija romana “Drugoga sunca luče” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Djelo posvetio - Njegošu!
       Promocija romana “Drugoga sunca luče”, autora Miraša Martinovića, biće sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi posvećenoj Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku, reprezentu crnogorskog duha, koji je autor, kroz svoje djelo, podigao do opšteg mjesta, dajući mu ton univerzalnosti govoriće Rajko Cerović, dr Čedomir Bogićević, mr Aleksandra Vuković i autor. Moderatorka večeri je Barbara Delać. Objavljena je u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i zagrebačkog Skaner studija.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|