Brze Cinjenice - Kultura

2
"DEUS 2017"
Izložba slika i - unikatnog nakita!
Izložba slika i unikatnog nakita Adina i Mie Hebib - u sklopu "DEUS 2017" - biće otvorena sjutra od 20 u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice.
Adin Hebib akademski je slikar rođen 1955. godine u Mostaru. U Parizu je u klasi profesora Borisa Cikalovskog od 1983. do 1985. godine specijalizirao ekspresionizam. Njegov bogati opus slika i grafičkih djela obuhvata scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije. Dobitnik je mnoštva evropskih nagrada za grafički dizajn kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se širom svijeta. 
 
1
Koncert crnogorske sopranistkinje na "DEUS 2017"
Aleksandra pjeva - Šuberta, Pučinija...!
       Crnogorska sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović, uz klavirsku pratnju Nataše Popović, prirediće - na "DEUS 2017" - koncert sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Na programu koncerta su djela Franca Šuberta, Đakoma Pučinija, Petra I. Čajkovskog, Stevana Mokranjca, Imre Kalmana i drugih.
Gost koncerta biće gitarista Petar Dobričanin, a ulaz je besplatan.  
 
1
“Crnogorska nacija: u izboru” na "DEUS 2017"
Promocija knjige - dr Ičevića!
    Knjiga profesora dr Dušana Ičevića “Crnogorska nacija: u izboru” biće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 19 promovisana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
O knjizi će pored autora govoriti i književna kritičarka i publicistkinja mr Aleksandra Vuković. 
 
1
Turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost posjetio Ministarstvo kulture
Pamuka inspiriše - Crna Gora!
- Crna Gora i sve što je tokom svog boravka u njoj vidio, zasigurno naći mjesto u nekom od njegovih romana - potvrdio je Orhan Pamuk, turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je danas razgovarao sa Dragicom Milić, generalnom direktoricom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.
 
 
1
Edukativno-zabavna predstava za djecu Malog ateljea Arlekin
Premijera - “Moja duša mom gradu”!
       Predstava “Moja duša mom gradu”, nastala u produkciji Malog ateljea Arlekin, biće - u sklopu "DEUS 2017" - danas u 12 premijerno izvedena na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Autorke projekta su Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović, tekstopisac je Milo Masoničić, a u predstavi učestvuju polaznici Škole glume Arlekin. Muziku potpisuje Veselin Frenki Bogićević, ton Darko Bjelobrković, montažu Rade Bulatović, a producent je Dmitar Janjušević. 
 
1
Prvim solističkim koncertom Tanja Šeter obilježava 30 godina umjetničkog rada
Za jubilej - predstavlja prvi cd!
       Prvi solistički koncert, povodom 30 godina umjetničkog rada, na kojem će promovisati i prvi CD izvorne muzike "Tanko poje za gorom đevojka", Tanja Šeter održaće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
- Na CD su najljepše pjesme (27) koje sam mogle da izaberem i među njima su i tri komanske, kraja iz kojeg poticem. Gosti na koncertu biće moji saradnici na CD. Naravno, pjevaću i autorske pjesme - najavljuje Tanja koncert prvjenac za koji su ulaznice besplatne.
 
 
1
Izložba slika Jasne Isić u KIC “Budo Tomović”
U postavci - 14 djela!
    Izložba slika “Lice, trenutak, svjetlost” autorke Jasne Isić biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavku izložbe čini 14 slika u kombinovanoj tehnici.  
 
1
Predavanje o stripu Luke Rakojevića
Preplitanje Vukotićevih - principa i motiva!
       Stvaralaštvo Dušana Vukotića u kontekstu moderne umjetnosti tema je predavanja o stripu Luke Rakojevića koje će sjutra od 19 biti priređeno u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pažnja je usmjerena na preplitanje principa i motiva iz nekih od njegovih crtanih filmova sa djelima svjetskog renomea, artikulisanim kroz različite umjetničke medije. Razmotrene su i eventualne vizuelne reference na Oskarom ovjenčani film Surogat, te njegov uticaj u svijetu animiranog filma.
    
 
1
"DEUS 2017"
Autorsko veče - Aleksandra Perunovića!
Autorsko veče kompozitora Aleksandra Perunovića biće - na “Decembarskoj umjetničkoj sceni 2017” - sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Program koncerta će obuhvatiti djela kamerne muzike. Izvodiće ih Ana i Ida Muratagić - preparirani klavir, Stefan Peričić - flauta, Bojan Ćumurović - klarinet, Tijana Ilić - harmonika, Nikola Vučković - klavir, Bojan Martinović - klavir, Vujadin Krivokapić - violina, Dušica Kordić - violina i Maja Antić Kalezić - violončelo. Ulaz je besplatan. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio turskog književnika, nobelovca Orhana Pamuka
Prije stigao - djelima i stavovima!
    - Veoma mi je drago što ste i fizički u mojoj zemlji jer ste ovdje već prisutni kroz Vaša djela i stavove koji se poklapaju sa onim što je Crna Gora – država koja baštini međunacionalni i međuvjerski sklad i međusobno poštovanje ljudi različitih nacija i vjera - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas primio turskog književnika, nobelovca Orhana Pamuka, koji je sinoć otvorio Međunarodni salon knjiga o organizaciji "Nove knjige". 
 
1
Fond za razvoj Kuča “Marko Miljanov”
Promovišu djela - Marka Miljanova!
       Promocija “Cjelokupnih djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga” biće sjutra od 18 prriređena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
O djelu Marka Miljanova govoriće akademik Radomir Ivanović, prof.dr Rajka Glušica i akademik Nenad Vuković. Voditelj programa je Miljan Živković. Organizator promocije je Fond za razvoj Kuča “Marko Miljanov”. 
 
1
Izložba akademske likovne umjetnice Seide Belegović na "DEUS 2017"
Snažno, svjesno - i sređeno!
       - Snažno, svjesno i sređeno prvi je utisak, koji dobijamo posmatrajući radove Seide Belegović gdje je dvodimenzionalnost slike sačuvana kao realnost koja, donekle, uslovljava njen likovni doživljaj. Slikarsko polje ovdje je sabirno mjesto, raskrsnica mogućih puteva - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o izložbi akademske umjetnice koja će večeras od 19 - u sklopu "DEUS 2017" - biti otvorena u galeriji "Art".
Otvaranje će muzikom "obojiti" učenici Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ Laura Šćekić (flauta) i Višnja Dukić (gitara) koji će izvesti drugi stav sonate u A-molu od Telemana. 
 
1
Crnogorski simfonijski orkestar proslavlja prvu deceniju rada
Koncert za - jubilej!
Prvu deceniju rada Crnogorski simfonijski orkestar proslaviće koncertom koji na velikoj sceni CNP počinje večeras u 20.
Pod vođstvom dirigenta Grigorija Kraska, sa solistom Dimitrijem Prokofjevom, crnogorski simfoničari muziciraće djela Sergeja Prokofjeva, Kamija Sen-Sansa, Pola Dike i Aleksandra Borodina. Gosti na koncertu u godini jubileja biće im Crnogorski horski ansambl. 
 
1
Izložba slika Save Jovovića, učenika drugog razreda Osnovne škole “Sutjeska”, prekosjutra u KIC “Budo Tomović”
Sedmogodišnjak izlaže - humanitarno!
       Prva humanitarna izložba slika Save Jovovića, učenika drugog razreda Osnovne škole “Sutjeska”, biće u četvrtak od 19 do 21 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, a sredstva od prodaje slika namijenjena su kupovini materijala za razvoj umjetnosti kod djece u Dječijem domu “Mladost” u Bijeloj.
Sedmogodišnjak slika od druge godine, temperama, apstraktno, ono što osjeća, slika svoju percepciju stvarnosti.  
 
1
Predstava “Živi samo da bi dokazao”, nastala u produkciji Udruženja umjetnika i izvođača iz Tirane, na "DEUS 2017"
Na sceni - proživljeno!
       Predstava “Živi samo da bi dokazao”, nastala u produkciji Udruženja umjetnika i izvođača iz Tirane, biće - u sklopu "DEUS 2017" - sjutra od 19 odigrana u KIC "Malesija" u Tuzima.
U predstavi igra Arben Derhemi, a režiju potpisuje Milto Kutali. Radi se o djelu koje nije napisano već proživljeno, više svijetla u velikom mraku koji je sijao komunizam. Moralni čin, a istovremeno i univerzalni odraz, protiv komunističke vladavine.  
 
1
Na "DEUS 2017", u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”
Promocija knjige - "Samotnjak"!
       Knjiga “Samotnjak”, autora Ljubomira Mudreše, biće u sklopu "DEUS 2017" sjutra od 19 predstavljena u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
Pored autora, o knjizi će govoriti Borislav Cimeša, Goran Sekulović i Dragan Mitov Đurović.
 
 
1
Na Međunarodni dan ljudskih prava počinje 8. festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017"
”Propitivanje granica” - u tri grada!
Pod sloganom ”Propitivanje granica”, projekcijama "Neoprostivo", danskog reditelja Larsa Feldballea Petersena (17,30) i "Žaba", bosanskog reditelja Elmira Jukića (20) - na Međunarodni dan ljudskih prava - u velikoj sali KIC počeće 8. festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2017".
Glavni program biće prikazivan u KIC do subote, a prateći u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15.i 16. u kino "Boka”. 
 
0
“Poetika zemlje - Moja Crna Gora” na "DEUS 2017"
Projekat prezentuje - crnogorsku književnost!
Projekat “Poetika zemlje - Moja Crna Gora”, koji prezentira različitim formama i medijima crnogorsko književno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo, biće - u sklopu "DEUS 2017" - u petak od 19 realizovan u knjižari "Karver".
Učestvuju Dragana Kršenković - Brković, Tanja Bakić, Lena Ruth Stefanović, Kemal Musić i Varja Đukić. 
 
0
"DEUS 2017"
Promocija zbirke - i poetsko-grafičke mape!
Monografija Rajka Todorovića Todora na engleskom jeziku, zbirka izabranih radova “TaGoT” (Tadić, Goranović, Todorović) i istoimena poetsko - grafička mapa biće - na "DEUS 20117" - predstavljena večeras od 19 u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.
O knjigama koje su objavili "Pobjeda" i "CEHRA" govoriće Mile Grozdanić, Tonko Maroević, Pavle Goranović, Aleksandra Vuković, Rajko Todorović Todor i Draško Đuranović.  
 
0
Promocija knjige Aleksandra Nikčević-Batrićević u KIC "Budo Tomović"
Između korica - o divljim ženama!
    Promocija knjige “Klučanje” i druge priče o divljim ženama koju je priredila Aleksandra Nikčević-Batrićević biće organizovana - u sklopu "DEUS 2017" -večeras od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti profesorka na Filološkom fakultetu u Nikšiću Aleksandra Nikčević-Batrićević, književnica mr Dragana Kršenković Brković i filozofkinja i prevoditeljka mr Kristina Bojanović.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|