Brze Cinjenice - Kultura

1
Revija “Ljubav na filmu” povodom Dana zaljubljenih od 18. do 21. u KIC "Budo Tomović"
Zaljubljeni u sali - i na platnu!
       Romantična komedija “Opčinjena mjesecom” iz 1987, nagrađivana sa više Oskara otvoriće u utorak od 20, u sali DODEST, reviju “Ljubav na filmu”, koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje povodom Dana zaljubljenih i koja je tokom protekle tri godine privukla pažnju brojnih gledalaca.
   Drugi dan revije rezervisan je za film Boni Hant “Vrati mi se” (2000) o čovjeku koji se zaljubljuje u ženu kojoj je presađeno srce njegove nedavno preminule supruge.
Narednog dana planirana je projekcija drame “Australija” (2008) sa Nikol Kidman, a reviju 21. zatvara kultno ostvarenje “Vjenčanje mog najboljeg druga” (1997) sa Džulijom Roberts, Kameron Diaz i Dermotom Malronijem. Ulaz je besplatan.  
 
1
Beogradska vokalna džez solistkinja prvi put u KIC "Budo Tomović"
Svestrana Jelena - predstavlja “Heartbeat”!
    Beogradska vokalna džez solistkinja Jelena Jovović premijerno će nastupiti - u organizaciji KIC “Budo Tomović” i Jazz Arta - sjutra od 20 na velikoj sceni "srca kulture grada".
Umjetnica će se predstaviti kao autorka muzike i tekstova, vokalna interpretatorka i aranžerka - i pokazati umjetničku svestranost koju je unijela u svoj prvi solistički album “Heartbeat” (PGP RTS). Sa njom će nastupati ekipa izuzetnih muzičara: Vasil Hadžimanov, klavir/klavijature, ujedno producent albuma, Milan Nikolić, kontrabas, Vladimir Kostadinović, bubnjevi, Strahinja Banović, truba, Maja Klisinski, perkusije i prateći glas i Srđan Marković, prateći glas.  
 
1
Izložba fotografija Vesele Mišković u KIC "Budo Tomović"
U "nasmijanom cvijetu" - retrospektiva!
             Retrospektiva dugogodišnjeg profesionalnog i umjetničkog djelovanja Vesele Mišković biće predstavljena kroz izložbu fotografija„Nasmijani cvijet.me“, koja će večeras od biti otvorena neuobičajenim multimedijalnim performansom u Velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Postavku čine najuspješnija ostvarenja, kao i selekcija još neobjavljenih fotografija.  
 
1
Nastala po motivima novele Gabrijela Garsije Markesa
Premijera - “U vezi sa pukovnikom..."!
       Premijera predstave “U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“ koja je nastala po motivima novele Gabrijela Garsije Markesa i u režiji Petra Pejakovića biće večeras od 20 izvedena u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Producenti su Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) i Dom Kulture JU Centar za kulturu Plav. U predstavi igraju Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić i Slaviša Grubiša.  
 
1
Predstavljanje novog književnog izdanja dr Ane M. Zečević u KIC “Budo Tomović”
U cjelosti posvećeno - primorju!
          Novo književno izdanje dr Ane M. Zečević “Sve postaje riječ, u riječi da živi: Prilozi o kulturnoj istoriji Paštrovića i Budve” biće sjutra od 19 predstavljeno u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O četvrtoj autorskoj knjizi dr Ane M. Zečević - za razliku od ostalih u cjelosti je posvećena primorskoj, odnosno paštrovskoj i budvanskoj tematici, te predstavlja zbirku njenih ranijih tekstova, kao i novonastalih za potrebe ovog izdanja - govoriće dr Slobodan Jerkov, mr Dobrila Popović i Dušan Medin, urednik. Moderatorka večeri je Stanka Rađenović Stanojević. 
 
0
Koncert mlade crnogorske flautiskinje Petre Lekić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvi put - Petra nastupa solo!
       Prvi solistički koncert mlade crnogorske flautiskinje Petre Lekić biće - u organizaciji KIC "Budo Tomović" - sjutra od 19 održan u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnica će, u pratnji pijanistkinje Marije Barović, izvoditi djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Saverija Merkadantea, Gabrijela Forea i Fransoa Bornea. 
 
0
Knjiga Šuća Nurkovića “Epika Bošnjaka" sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju zaostavštinu - naroddnog guslara!
    Knjiga “Epika Bošnjaka - zaostavština narodnog guslara Šuća Nurkovića” koju su priredili Mersada Sutović i Denis Sutović biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Knjigu čine 25 pjesama podijeljnih u 5 cjelina i to: epske pjesme Bošnjaka-Krajišnice, epske pjesme starijeg doba iz okoline Rožaja, epske pjesme novijeg doba iz Rožaja i okoline, guslar i epski pjevač Šućo Nurković i umjetničke pjesme drugih autora. U knjizi su takođe uvrštene narodne priče kao posebno poglavlje i tekstovi iz štampe. Predstaviće je priređivači Mersada Sutović i Denis Sutović i Sofija Kalezić - Đuričković kompoziciona urednica, recenzentkinja i lektorka knjige. 
 
0
Prvi cjelovečernji koncert Mjesne muzike Đenović u Podgorici
Duvači sviraju - i rock i tradiciju!
Prvi cjelovečernji koncert u Podgorici Mjesna muzika Đenović prirediće sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na repertoaru duvačkog orkestra sa stogodišnjom tradicijom biće evergreen, rock and roll, pop rock i aranžmani tradicionalne muzike sa naših prostora. Ulaz je besplatan. 
 
0
“Mladi talenti”
Nastupa mlada - flautistkinja!
       Mlada crnogorska flautistkinja Petra Lekić održaće koncert - u sklopu ciklusa “Mladi talenti” - sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Umjetnica će u pratnji pijanistkinje Marije Barović na svom prvom solističkom koncertu izvoditi djela: Volfganga Amadeusa Mocarta, Saverija Merkadantea, Gabrijela Forea i Fransoa Bornea.  
 
0
Regionalno popularna rege grupa u KIC “Budo Tomović”
Premijerno gostuje - Del Arno Band!
       Regionalno popularan Del Arno Band nastupiće premijerno večeras od 20 na velikoj sceni KIC “Budo Tomović”.
Del Arno Band osnovali su jula 1986. braća Vladan i Jovan Matić. Bila je to prva autorska rege grupa na prostorima SFRJ. Dvije godine nakon osnivanja bilježi prvi uspjeh na subotičkom festivalu “Omladina”, a 1989. i prvi album “Igraj dok te ne sruše”. Slijede albumi “Godina Majmuna”, “Geneza”, “Reggaeneracija”, “Retrospective” i “Vreme Vode”.  
 
0
Pjesnikinja iz Nikšića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavlja poeziju - “Konfabulacije”!
    Knjiga poezije “Konfabulacije” pjesnikinje iz Nikšića Marije Dragnić biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi i poeziji sa autorkom govoriće Barbara Delać.  
 
0
Revija “Pozorište na filmu V“ u KIC "Budo Tomović"
Uvertiru daje - Koprivica!
    Razgovorom sa dramskim piscem dramaturgom i scenaristom Stevanom Koprivicom, koji će govoriti o kreativnim vezama dva medija u kojima se pretežno prespituju sudbine aktera, dramskih pisaca i glumaca, počeće revija “Pozoriše na filmu”, na kojoj će večeras od 20 do petka biti u sali DODEST KIC "Budo Tomović" biti ekranizovani poznati pozorišni komadi.
Britansko - američki igrani film „Magbet”, snimljen 1971. godine u režiji Romana Polanskog koji predstavlja adaptaciju istoimene tragedije engleskog pisca Viljema Šekspira otvoriće reviju sjutra. “Potjera bez milosti” (1966) sa Marlon Brandom, Džejn Fondom i Robertom Redfordom obilježiće drugi dan, a za kraj revije planirana je projekcija drame “Mladi Vinslou". Ulaz je besplatan.  
 
0
Izložba umjetnika Đorđa Rašovića “Zajedno kroz snove” u galeriji "Centar"
Životinje personifikuju - ljude!
    - Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela, ponašanjem, dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života. Oni nijesu lišeni osjećajnosti - životinjska lica govore, oblače ljudska odijela, prepuštaju se porocima, svakodnevnim uživanjima, odmoru, kuvanju, roštiljanju, strasti ljubavi, kupanju, igranju golfa… Ljudsko i životinjsko tijelo prepliću se u bezbroj procesa transformacija i metamorfoza - zapisala je istoričarka umjetnosti Maja Dedić o izložbi Đorđa Rašovića “Zajedno kroz snove”, koja će sjutra od 19 biti otvorena u galeriji "Centar". Postavka će biti izložena do 29.
 
 
0
Promocija romana-putopisa Katarine Sarić u KIC "Budo Tomović"
Premijerno predstavljaju - „Golo Meso“!
          Roman-putopis „Golo Meso“ Katarine Sarić biće premijrno predstavljen u Crnoj Gori, sjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O romanu autorka 11 samostalnih izdanja, koja živi i stvara između rodne Budve i Beograda, govoriće Tanja Rađenović-Stanojević i Natalija Đaletić. 
 
0
Koncer harfistkinje Milice Kankaraš sjutra u JU Muzeji i galerije Podgorice
Na programu - raznovrsnost!
       Crnogorska harfistkinja Milica Kankaraš prirediće sjutra od 20 koncert u JU Muzeji i galerije Podgorice.
Program čine djela različitih kompozitora među kojima su: Alfonso Haselman, Bedrih Smetana, Marsel Turnie, Žak Iber, Gabrijel Fore, Bernar Andreas...  
 
0
Tradicionalna, februarska akcija CNP
Za zaljubljene - popust 50 odsto!
                Sedmu godinu za redom, februar će u Crnogorskom narodnom pozorištu biti u znaku akcije “Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište”, koja podrazumijeva popust od 50 odsto na ulaznice za sve programe u produkciji CNP.
Februarski repertoar CNP-a čine predstave: “Čekajući Godoa“ Samujela Beketa u režiji Diega de Bree, „Šćeri moja“ Maje Todorović u režiji i adaptaciji Ane Vukotić, „Otvoren kraj“ Jovane Bojović u režiji Petra Pejakovića, „Ekvinocijo“ Iva Vojinovića u režiji Ivice Kunčevića , „The Beauty Queen“ Martina Makdone u režiji Ane Vukotić, „Smrt i djevojka“ Arijela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića, „Očevi su grad(ili)“ Borisa Lješevića, „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunović , „Bure baruta“ Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog, „Urbesna tragedija“ Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića, i „Hamlet“ Vilijama Šekspira u režiji i adaptaciji Ane Vukotić.
 
 
0
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore
Festival klapa!
          Klape iz Crne Gore i regiona: Nava, Harmonija, Camerton, Geta, Maris, Bisernice Boke, Zima, Castel Nuovo, Veselice, Trebižat, Jedinstvo i Štiglići nastupiće na petom internacionalnom festivalu klapa Crne Gore “A cappella Montenegro” koji - pod pokroviteljstvom Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, večeras od 20 počinje u KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan 
 
0
Komad koji dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve đeca
"Kinez" igra - u sali DODEST!
Predstava „Kinez“ (14+), koju je po nagrađenoj drami Maje Todorović režirala Anja Suša, biće večeras od 20 odigrana u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U komadu koji dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve upravo đeca igraju Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke škole „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Kostimografkinja predstave je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški. 
 
3
Afirmacija umjetnosti i kulture koja traje već 55 godina biće u KIC "Budo Tomović" nastavljena i naredna dva mjeseca
Za nastavak misije - 50 programa!
      - Intezivnu i uspješnu misiju afirmacije umjetnosti i kulture koja traje već 55 godina, "srce kulture grada" nastaviće i u ovoj godini jubileja. Organizovati u februaru i martu oko 50 programa na svim scenama KIC 22 koncerta različitih žanrova, 10 književnih večeri, 12 filmova, tri izložbe i dvije predstave - program za naredna dva mjeseca predstavljen je na današnjoj press konferenciji u KIC "Budo Tomović". 
 
2
Festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci"
Audicija za učesnike - tri dana!
          Audicija za učesnike trećeg festivala crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" biće danas, sjutra i u četvrtak u kancelariji Festivala u suterenu KIC "Budo Tomović". Vodiće je Aleksandar Saša Magovčević, umjetnički direktor festivala, a gornja starosna granica za kandidate i kandidatkinje je 30 godina.
Treće izdanjee festivala "Stare note - novi zvuci" na programu je 26. marta. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|