Brze Cinjenice - Kultura

2
Interdisciplinarni projekat "Osmice” Narodnog muzeja Crne Gore
O sukobu - Crne Gore i IB!
    Interdisciplinarni projekat "Osmice” Narodnog muzeja Crne Gore biće nastavljen sjutra u 12, predavanjem "Crna Gora i IB rezolucija" mr Jadranke Selhanović u CGU "Miodrag Dado Đurić".
Jadranka Selhanović autor je knjige Kult Sovjetskog Saveza i Staljina u Crnoj Gori 1945-1948”, kao i zbirke dokumenta “Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje 1970-1985”. Koautor je Istorijskog leksikona Crne Gore i zbirke dokumenta Okružni komitet KPJ Nikšić u NOR 1941-1945.  
 
2
Forum mladih ppisaca KIC "Budo Tomović"
Pozivaju talentovane - do 10. septembra!
    Forum mladih ppisaca KIC "Budo Tomović" poziva mlade, neafirmisane autore koji žele da se pridruže da pošalju CV na e-mail: kicknjizevni@gmail.com, najkasnije do 10. septembra.
Forum je osnovan februara 2015., kao književna grupa na čijim se okupljanjima čitaju i komentarišu radovi, razmjenjuju informacije o konkursima i drugim književnim temama. Grupa ima već tri zajedničke knjige, nekoliko finalista i pobjednika na pjesničkim takmičenjima i manifestacijama, više književnih večeri.  
 
2
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Filmovi Momira Matovića!
Četiri filma autora Momira Matovića, nastala u produkciji matFILMA Montenegro, a tematski vezana za staru Podgoricu i poslijeratni Titograd, biće - u sklopu manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” - od sjutra do četvrtka prikazana na Ljetnjoj sceni - "Sastavci".
Revija Matovićevih filmova počeće projekcijama “Ispovijest Ribnice” i “Život ih je svemu naučio”, u utorak je dugometražni dokumentarni film „Titograd 70“ (I dio) u srijedu drugi dio ovog filma, a na kraju sentimentalna i uzbudljiva filmska saga o prvim titogradskim rokerima šezdesetih “To ludo srce”.  
 
2
Povodom Dana Radosava Ljumovića
Veče posvećeno - španskom borcu i pjesniku!
„Vi ste dragi sinovi, slobodan narod...“ naziv je poetsko-muzičkog recitala koji večeras od 20 Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" organizuje na platou ispred ustanove španskog borca i pjesnika čije ime nosi.
U programu učestvuju dramska umjetnica Žana Gardašević, glumac Jovan Dabović, kantautorka Dušanka Belada, a medijator večeri je Dragan Mitov Đurović. 
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Gostuje samouki - handpan muzičar!
       Austrijski handpan muzičar Marcel Hutter premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 21 na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom.
Hutter se prvi put susrijeće sa handpan instrumentom 2012. godine. Kako nije bilo nikoga ko bi mogao da ga nauči sviranju ovoga instrumenta, Marcel Hutter je to uradio sam. Objavio je do sada dva albuma, a predstavio se i na brojnim značajnim festivalima širom svijeta.
    
 
1
"Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“
Ljubove pjesme - trajno nasljeđe!
             Odajući još jednom poštovanje Ljubu Ševaljeviću, ali i drugim stvaraocima koji su neumorno pronosili slavu crnogorskog melosa, sinoćnjim koncertom "Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“, pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, 10 godina od pjevačeve smrti, još jednom istaknute su njegove zasluge u afirmaciji crnogorske izvorne muzike, njene narodne muzičke baštine, i kulturne tradicije.  
 
0
Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije proslave 100 godina od Podgoričke skupštine
Veličaju nestanak - Crne Gore!
          - Ministarstvo kulture osuđuje najavu organizacije pomenute proslave, koja u samoj srži predstavlja veličanje datuma upamćenog po nestanku Crne Gore, koji je nadalje vodio ka epohi krvave represije nad našim narodom i potiranju svega što je simbolizovalo crnogorsko ime, kulturu i identitet.
Proslave tog i sličnog tipa nijesu orijentacija zvanične Crne Gore i zasigurno predstavljaju nastavak aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu - reagovalo je Ministarstvo kulture na najavu proslave 100 godina od Podgoričke skupštine. 
 
0
U CGU „Miodrag Dado Đurić“, povodom jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore
U postavci - fotografije Dijega i Fride!
- Izložbe „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“, koju - u okviru obilježavanja jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore - Narodni muzej Crne Gore organizuje sa Ambasadom Meksika biće otvorena od utorka u 20 u CGU „Miodrag Dado Đurić“.
Postavka se sastoji od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Alvares Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog odnosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega. 
 
0
Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music
Finale kampa - dva koncerta!
Brojni kamerni ansambli, učesnici 7. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku pokazaće šta su naučili završnim koncertima, sjutra u Ministarstvu kulture na Cetinju i u utorak od 20 u KIC “Budo Tomović”. Ulaz je slobodan.
Pripremiće raznovrstan program pisan za standardne i nestandardne ansamble od manjih sastava poput dua, trija, kvarteta, kvinteta, do kamernog orkestra.   
         Program koncerata će obuhvatiti djela poznatih evropskih kompozitora među kojima su Volfgang Amadeus Mocart, Franc Šubert, Johanes Brams, Vitorio Monti, Moris Emanuel, Antonjin Dvoržak, Sergej Rahmanjinov, Johan Kristijan Bah, Garbijel Pierne, Žak Ibert i drugi. Ovaj program je kreiran u duhu obilježavanja godine evropske kulturne baštine 2018.  
 
0
Na "Barskom ljrtopisu"
Gostuju poete - iz Podgorice!
U ambijentu poznatog barskog kafića Gvardija, sjuttra od 20, publici na "Barskom ;etopisu" predstavćei svoju poeziju Barbara Delać, Milena Radević, Nikola Ćorac, Marija Vesković, Nikolina Tomović, Luka Boljević, Jelena Đurović, Nataša Gudelj i Marko Stanojkovski i pozvati je da učestvuje u govorenju poezije 
 
2
Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music počinje sjutra u srcu nacionalnog parka Lovćen
Intezivna poduka - finale koncerti!
       Sedmi Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2018., čiji cilj je afirmacija kamerne muzike i razvoj kamernih ansambala u našoj sredini, biće od sjutra do 7. avgusta održan u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko - edukativnom centru “Lovćen”. Nakon sedmodnevnog rada kampa slijede dva završna javna koncerta - 6.avgusta u Ministarstvu kulture na Cetinju i 7. u KIC „Budo Tomović“ od 20.  
 
2
Muzički program u četvrtak i petak na Trgu nezavisnosti
Iseljenici pjevaju domovini - domaći dijaspori!
“Pjevamo ti Crna Goro” naziv je muzičkog programa koji - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - u četvrtak i petak na Trgu nezavisnosti od 21 organizuju NVO „Asocijacija dijaspore Crne Gore“ i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, a posvećen je izvornoj crnogorskoj muzici.
Tim povodom, NVO „Asocijacija dijaspore Crne Gore“ uputila je Javni poziv neafirmisanim pjevačima iz dijaspore da se prijave za učešće u takmičarskom dijelu programa “Dijaspora svojoj Crnoj Gori” u konkurenciji crnogorske izvorne muzike, koji je predviđen za prvo veče, dok će revijalno veče „Crna Gora svojoj dijaspori“ biti održano dan kasnije.  
 
1
"Legat Veljka Vlahovića" u crnogoorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado urić" na Cetinju
Približavaju Veljka kao - čovjeka, stvaraoca i mislioca!
          - Ova izložba svjedočiće o svim važnijim periodima njegovog života, političkog angažmana, partijskog i državničkog rada, a potrudićemo se da približimo Veljka kao čovjeka, stvaraoca i mislioca - najavljuje Narodni muzej Crne Gore, koji večeras od 19 u crnogoorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado urić" na Cetinju otvara izložbu "Legat Veljka Vlahovića".
Izložba će biti otvorena do 10. septembra. 
 
1
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Gostuje Goca Tržan!
          Jedna od najpopularnijih regionalnih pop umjetnica, Goca Tržan prirediće - na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” - koncert u četvrtak od 21 ispred KIC “Zeta” u Golubovcima, a ulaz je slobodan.
Poznata pop umjetnica podgoričkoj publici predstaviće se sa svojim starijim i novijim hitovima.
 
 
1
Etnografski muzej na Cetinju
Prva stalna postavka - o narodnom životu!
       Prva stalna postavka Etnografskog muzeja, koja dočarava narodni život i kulturu etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine 19. do prve polovine 20. vijeka biće od ponedjeljka u 20 otvorena na dva sprata muzeja na Cetinju.
Autorsku ekipu postavke čine Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević. 
 
1
Treće izdanje revije po izboru gledalaca od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
"Snovi" počinju uz Meril Strip!
    Treće izdanje revije „Filmski snovi - gledaoci biraju“ - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018 - KIC "Budo Tomović" organizuje od ponedjeljka do četvrtka, a ulaz je besplatan.
Revija će u sali "DODEST", od 21, početi projekcijom Karla Frenklina „Jedina prava stvar“ (1998) sa Meril Strip u glavnoj ulozi. U utorak na repertoaru je komedija “Stigla vam je pošta” (1998) rediteljke Nore Ephorn, a slijede melodrama “Doručak kod Tifanija” (1961) reditelja Blejka Edvardsa i “Diplomac” (1967) Majka Nikolsa sa Dastin Hofmanom u glavnoj ulozi.  
 
0
Sedmi Međunarodni festival folklora djece i mladih “Skoči kolo da skočimo” od srijede do subote na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018”
Kola skaču - 300 folklorista!
    Oko 300 učesnika, 7 ansambala iz Crne Gore (Podgorica, Tivat, Pljevlja, Nikšić, Igalo) i 3 ansambla iz inostranstva (Bugarska, Češka, Srbija), nastupiće na sedmom Međunarodnom festivalu folklora djece i mladih “Skoči kolo da skočimo” koji će - u sklopuu manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” - biti održan od srijede do subote, a folkloristi će kola igrati na raznim lokacijama - Trgu nezavisnosti, "Mall of Montenegro"...
Cilj i ovogodišnjeg izdanja - svečano će biti otvoren prekosjutra u 21 na Trgu nezavisnosti - jeste afirmacija i prezentacija folklornog stvaralaštva djece i mladih kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.  
 
0
Izložba "IN-BETWEEN", Lene Nikčević i Julijane Helmšrota Modik, od sjutra do 2. septembra u "Dvorcu Petrovića"
U postavci - redefinicija mentalnog prostora!
    - Izložba je viđena kao „stanje stvari“ ili, bolje rečeno, predstavlja redefiniciju mentalnog prostora u kome je put strategija rekonfiguracije identiteta. Prirodno, vidjevši da oboje potičemo iz kultura granica,
bilo da se radi o ukrštanju bivšeg jugoslovenskog tla sa francuskim, ili bavarsko-sicilijanskog sa francuskim i crnogorskim. Mimo vizuelne i plastične raznolikosti, svi ciklusi su znači tematski okrenuti iskustvu granice u kojem svako na svoj način istražuje neodrediva
područja koja joj se suprotstavljaju, ispitujući tako nove prostore i mogućnost njihovih razgraničenja - zapisale su Lena Nikčević i Julijana Helmšrota Modike, autorke izložbe "IN-BETWEEN", koja će od sjutra u 20 u "Dvorcu Petrovića" biti otvorena do 2. septembra.
 
 
0
"Dani evropskog filma" u bioskopu "Cineeplexx" u "Delta City"
Za devet dana - 16 ostvarenja!
          Projekcijom "Ljepota poroka", režisera Živka Nikolića, velikana crnogorske i evropske kinematografije, večeras od 20 u bioskopu "Cineeplexx" u "Delta City" počinju "Dani evropskog filma", koje Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizuje u saradnji sa ambasadama Bugarske, Republike Češke, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Crnogorskom kinotekom, uz podršku EU info centra.
Do 13. jula biće prikazano 16 filmova, različitih žanrova, najnovije evropske produkcije, a ulaz za sve projekcije je slobodan.  
 
0
Grupna izložba "OFF THE ROAD" u „Perjaničkom domu“
Istražuju potencijal - kulturnih kodova!
             Grupna izložba "OFF THE ROAD", na kojoj će će se instalacijama, fotografijama i crtežom predstaviti umjetnici Nemanja Golijanin, Mirza Dedać, Lidija Delić, Nikola Kekerović, Mila Panić, Tijana Radenković, Saša Tatić, Tadija, Janičić i Ivan Šuković biće večeras od 20 otvorena u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Njihova djela mogu se pogledati do 31. avgusta.

 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|