Brze Cinjenice - Kultura

1
Crnogorska kinoteka, Romski Savjet Crne Gore i Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” obilježavaju jubilej prvog filma o Romima
Pola vijeka - „Skupljača perja”!
             Crnogorska kinoteka, u saradnji sa Romskim Savjetom Crne Gore i Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović” prekosjutra u 20 obilježava 50 godina od premijere kultnog filma Aleksandra Petrovića „Skupljači perja”.
Prije projekcije u Kosoj Sali Biblioteke, kratak osvrt na prvi film koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život daće reditelji Miloš Radivojeprvog filma o Romimavić i Branko Baletić. 
 
1
Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović” u četvrtak slavi 70 godina uspješnog rada
Koncert za - jubilej!
    “Riznica narodne tradicije za budućnost! - slogan je pod kojim će, povodom u čast jubileja - 70 godina uspješnog rada, Folklorni ansambl KIC “Budo Tomović” u četvrtak od 20 održati cjelovečerni koncert u velikoj sali.
U svečanom programu koji će okupiti oko 120 učesnika, kroz igre i pjesme, na autentičan i nadaleko prepoznatljiv način publiku će provesti kroz bogato folklorno i kulturno nasljeđe Podgorice i Crne Gore, a u pratnji Narodnog orkestra KIC “Budo Tomović” pod vođstvom Šukrije Žutog Serhatlića. 
 
1
Knjiga profesora dr Dragana Klarića biće u srijedu predstavljena u KIC “Budo Tomović”
Između korica - o sportskom turizmu!
          Promocija knjige “Sportski turizam u Crnoj Gori” autora profesora dr Dragana Klarića biće u srijedu od 19 organizovana u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O djelu profesora Klarića, nekadašnjeg vrhunskog sportiste i odbojkaša sarajevske "Bosne" koji se bavi sportskom publicistikom, govoriće docent dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore, dr Dušan Simonović, predsjednik COK, Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Vesko Drljević, urednik sportske rubrike “Dana” i doktorant sportskog turizma i autor. Medijatorka večeri biće Radmila Krgović.  
 
1
Baletska trupa „Ballo“ večeras u KIC „Budo Tomović“
Igraju - dvije jednočinke!
Dvije jednočinke - „Daj mi ruku“ i „Ići kroz…“- baletska grupa "Ballo" odigra´e večeras od 20 u velikoj sali KIC „Budo Tomović“, a ulaz je besplatan.
Biće to prilika da ljubitelji savremenog pokreta vide predstavu nastalu kao spoj dvije koreografske prakse, njemačkog autora Mikael Onesoa (Mikael Honesseau) i domaćih koreografa Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - (JAM 2017)”
Gostuje trio - iz Austrije!
          Međunarodni trio Ramsbol - Corvino - Bilgen - u sastavu Morten Ramsbol, kontrabas, Pippo Corvino, gitara, i Anil Bilgen, u petak od 21 - u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - (JAM 2017)”, koja se ove godine održava pod motom “Džez za sve uzraste” - održaće koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Na premijernom gostovanju trio će promovisati novi album “How Far Is The Moon”.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza” u Capital Plazi
Stamenov trio izvodi - omiljene džez standarde!
             Koncert Bojana Stamenov Trio biće - u sklopu “Mjeseca poštovanja džeza” - večeras od 20 priredjen u Capital Plazi.
Ovaj trio izvešće repertoar omiljenih džez standarda koje su izvodile Etta James, Aretha Franklin, Dianne Warwick, Ella Fitzgerald, Chaka Khan i druge. Ovaj koncert podrška je temi “Žene u džezu”, koju je plasirao Nacionalni muzej američke istorije kroz svoj program obilježavanja Mjeseca džeza. 
 
1
Promocija romana “Drugoga sunca luče” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Djelo posvetio - Njegošu!
       Promocija romana “Drugoga sunca luče”, autora Miraša Martinovića, biće sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi posvećenoj Njegošu, crnogorskom vladici, vladaru i pjesnku, reprezentu crnogorskog duha, koji je autor, kroz svoje djelo, podigao do opšteg mjesta, dajući mu ton univerzalnosti govoriće Rajko Cerović, dr Čedomir Bogićević, mr Aleksandra Vuković i autor. Moderatorka večeri je Barbara Delać. Objavljena je u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i zagrebačkog Skaner studija.  
 
1
Knjižara "Karver" sjutra proslavlja 12 godina rada
Koncert za - 12. rođendan!
Koncertom jazz gitariste Miodraga Šula Jovovića, klavijature i vokala Sanje Raičković, knjižara "Karver" sjutra od 21 proslaviće 12 godina rada.
Knjižara Karver (Sibila d.o.o.) počela je da radi 12. aprila 2005. U 12 godina djelovanja, organizovala je više od 1000 programa promocija, radionica, tematskih večeri iz književnog i umjetničkog stvaralaštva.  
 
0
„Svjetska književnost na filmu“ od sjutra do četvrtka u KIC "Budo Tomović"
Ciklus pokreće - "Tramvaj"!
       Adaptacija istoimene pozorišne drame Tenesija Vilijamsa film “Tramvaj zvani želja” (1951) nastao u režiji Elie Kazana otvoriće sjutra od 20 u sali DODEST reviju „Svjetska književnost na filmu“ u KIC "Budo Tomović".
U čast Svjetskog dana knjige (21.april) tokom ciklusa koji KIC priređuje već pet godina do četvrtka biće prikazani još “O miševima i ljudima” (1992) reditelja Garija Sinisa, ekranizacija poznatog romana spisateljice Džejn Ostin “Ponos i predrasude” (2005) koju je režirao Džo Rajt i “U potrazi za nedođijom” (2004) reditelja Mark Fostera. Ulaz je besplatan.  
 
0
Prva samostalna izložba učenice 9. razreda Osnovne škole “Sutjeska” u KIC “Budo Tomović”
Ivanin prvjenac - portreti!
    Prva samostalna izložba Ivane Vujošević, učenice 9. razreda Osnovne škole “Sutjeska”, biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Na izložbenom prvjencu “Raskošna crtačka inspiracija” Ivana predstavlja pedesetak portreta.
Izložbu, koja će trajati do 18., otvoriće likovni pedagog mr Seida Belegović, u programu će učestvovati flautistkinja Lara Šćekić, recitatorka Marija Goranović, interpretator Luka Bajović i Luka Mitrović, a vodiće ga Tamara Brajović.  
 
0
Koncert mlade sopranistkinje sjutra u KIC "Budo Tomović"
Pjeva Anđela - prati je Marija!
       Koncert mlade sopranistkinje Anđele Jovićević, uz klavirsku pratnju Marije Vujanović, biće sjutra od 19,30 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Na programu su djela poznatih kompozitora kao što su: Vivaldi, Pergolezi, Čajkovski, Prebanda, Rahmanjinov, Verdi... a gost koncerta biće harmonikaš Stefan Ćeha.  
 
0
Džez mjuzikl za djecu sjutra otvara “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017) - „Džez za sve uzraste“
Na otvaranju - “Poruka sa saturna ”!
          Premijerom džez mjuzikla za djecu “Poruka sa saturna ”, američkog autora i kompozitora Ilaja Jamina, sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", svečano će biti otvoren “Mjesec poštovanja džeza 2017” (JAM 2017) - „Džez za sve uzraste“.
“Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera Meri, Lu i Vilijamu koji pokušavaju spasiti galaksiju Mliječni put koja izumire. Kada im od razbuktalih asteroida stigne muzička poruka sa Saturna - “Vi ne svirate dovoljno bluza”, ubrzo nakon saznaju da je za spas Mliječnog puta jedini lijek - sviranje bluza. Na tom putu oni uče o bluzu i stvaraju pjesmu koja liječi (“A Healing song”) i uspijevaju spasiti galaksiju. Bluz tako nastavlja da drži svemir.
    
 
0
Od sjutra u "Perjaničkom domu"
Bojana predstavlja - „Doživljaji 2“!
    - Krećući se u proširenom polju likovne umjetnosti, u kom se suptilno prepliću različita iskustva grafičkog dizajna, ilustracije i crteža, Bojana Bogavac je svoj stvaralački diskurs izgradila na uzajmnim odnosima svih tih usvojenih elemenata, baveći se pitanjima identiteta, otuđenosti, usamljenosti, međuljudskih odnosa, ličnih sloboda...- zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević u katalogu za izložbu „Doživljaji 2“, koja će od sjutra u 20 biti otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
KIC “Budo Tomović” i Crnogorska panevropska unija potpisale Memorandum o saradnji
Dodatni impulsi - afirmaciji kulture!
          - Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” i Crnogorska panevropska unija naredne dvije godine intenzivnije će sarađivati u kulturi, apliciraće sa zajedničkim projektima u okviru EU i drugih fondova, organizovaće koncerte, konferencije, radionice, tribine...- dogovoreno je Memorandumom o saradnji koji su danas potpisale direktorica KIC Snežana Burzan i predsjednica Crnogorske panevropske unije profesorica dr Gordana Đurović.  
 
0
Prvi ženski trkački tim u automobilizmu na svijetu koji dolazi iz okupirane Palestine u KIC „Budo Tomović“
Kroz život "voze" - "Sestre po brzini"!
             - Sestre po brzini vas vode na iznenađujuće putovanje u nagon da idete dalje i brže nego što je iko mislio da možete - najava je za dokumentarni film „Speed sisters“ (2015) prvi ženski trkački tim u automobilizmu na svijetu koji dolazi iz okupirane Palestine, koji će sjutra od 20 - u organizaciji ambasade Države Palestine u Crnoj Gori i Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ - biti prikazan u sali "DODEST". Ulaz je besplatan. 
 
0
16. Međunarodni muzički festival A TEMPO počinje večeras u CNP
Domaćin i otvara - i zatvara!
       Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim će dirigovati Grigorij Krasko, večeras od 20 na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, počinje 16. Međunarodni muzički festival A TEMPO.
Do 12. aprila na festivalu nastupiće Chamber Jam, Narodni orkestar bugarskog nacionalnog radija, Big Bend RTS, Ansambl zagrebački solisti i muški vokalni kvartet "Ingenium". Knjiga Jelice Mijanović "Crna Gora - porijeklo i inspiracija", kao i "Zbornik narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića" Miodraga A. Vasiljevića biće promovisane u poneđeljak. U srijedu u "Razgovorima pred koncert" o rekvijemu Đuzepea Verdija govoriće Jelena Jovanović - Nikolić, a festival završava koncertima Crnogorskog simfonijskog orkestra i Crnogorskog horskog ansambla, 
 
0
Nacionalna akademija umjetnosti iz Sofije obilježava 120 godina i izložbom u "Dvorcu Petrovića"
U postavci - radovi 27 profesora!
    Izložbom slika, grafika i skulptura 27 profesora koja će u "Dvorcu Petrovića" biti otvrena od sjutra u 20 Nacionalna akademija umjetnosti iz Sofije obilježava 120 godina od svog osnivanja.
Nacionalna akademija umjetnosti je i danas vodeća
institucija za edukaciju profesionalnih umjetnika u 18 različitih disciplina i to u polju likovne i primijenjene umjetnosti, istorije umjetnosti, restauracije i dizajna.
 
 
0
Državna nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2016. uručena književniku Zuvdiji Hodžiću
Laureat saglasio - fikciju i autobiografiju!
            - Ono što je arhivirano u piščevom sjećanju katkad pokušava doseći dozu spektakularnosti. Hodžićevom knjigom dominira lično, subjektivno i radi se o dijalogu sa sopstvenom proslošću, ali njome provijavaju i fantastični slojevi. Ovdje su fikcija i autobiografija saglasne. Hodžićeva naracija ne prestaje se odazivati na stvarnost, a njena dinamika zahtijeva strpljivog čitaoca. Knjiga „Svi moji`` prepuna je raznih avantura. U njoj se spaja ono davnašnje i sadašnje - navedeno je u obrazloženju žirija za državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje za 2016. koju je književniku Zuvdiji Hodžiću ministar kulture Janko Ljumović uručio večeras u Bijelom Polju. 
 
3
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori’’ (JAM 2017)
Premijera džez mjuzikla - za djecu!
“Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera koja pokušavaju da spasu galaksiju Mliječni put od uništenja, a jedini lijek je da nauče da sviraju bluz. Pripreme i probe idu predviđenim tokom. Reditelj projekta je Zoran Rakočević. Na sceni će biti oko 40 izvođača, glavne uloge povjerene su učenicima niže i srednje Muzičke škole “Vasa Pavić”, koje su, za ovaj mjuzikl, odabrali nastavnici. Pored njih tu su dvije vokalne grupe učenika podijeljene u uloge Asteroida i Sazvježđa, četvoro solista, gudački kvartet učenika i jazz ansambl nastavnika škole - istakla je vođa organizacije Jazz Art Maja Popović, najavljujući za 8.april premijeru džez mjuzikla za djecu autora Ilaja Jamina koja svečano otvara tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori’’ (JAM 2017). Projekat realizuju NVO Jazz Art, KIC “Budo Tomović” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, a podršku ovom projektu dala je Ambasade SAD u Podgorici.  
 
3
I tokom aprila KIC “Budo Tomović” obogaćivaće sveukupan kulturni ambijent Podgorice
Mjesec džeza i premijera!
          - I tokom aprila Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” obogaćivaće sveukupan kulturni ambijent Podgorice, a ovaj mjesec u "srcu kulture grada" biće u znaku džeza i premijera. U sklopu tradicionalne manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2017” 8. aprila organizovaćemo premijeru džez mjuzikla za djecu američkog autora Ilaja Jamina (Eli Yamin) koji će izvesti učenici i nastavnici Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” pod vođstvom Jamina, a u režiji Zorana Rakočevića. Dio ove manifestacije biće i koncert Bojane Stamenov Trio (11. april), kao i premijerno koncertno predstavljanje trija Morten Ramsbřl (kontrabas) - Pippo Corvino (gitara) - Anıl Bilgen (klavir) i njihovog albuma “How Far Is the Moon” (14. april). - najavljeno je na današnjoj press konferenciji na kojoj su aprilski repertoar predstavili direktorica KIC Snežana Burzan i urednici KIC programa - Valentina Knežević (informativno-edukativni), Maja Popović (muzički) i Miodrag Miško Popović (filmski).  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|