Brze Cinjenice - Kultura

1
“Podgoričko ljeto 2017”
Promocija knjige - Danila Radojevića!
          Knjiga “Popa Dukljanina Sciavorum Regnum”, priređivača Danila Radojevića, biće na "Podgoričkm ljetu 2017” promovisana sjutra od 21 na terasi zgrade Gradskog Parlamenta.
Učestvuju Novica Vujović, Boban Batrićević, Nela Savković-Vukčević i priređivač. 
 
1
"UnderhillFest"
"U fokusu" počinje - sa Ingrid Bergman!
    Projekcijom "Ingrid Bergman - njenim riječima" sjutra - šestog dana 8. Međunarodnog festival dugometražnog dokumentarnog filma "UnderhillFest" - od 18 u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" počinje program "U fokusu", koji organizator radi sa Centrom za ženska prava.
Poslije filma razgovaraju v.d. direktora Filmskog centra Sehad Čekić i novinarka Dubravka Raičević. U 21, u kasrani u Zagoriču, biće prikazan "Safari". jednog od najkontroverznijih autora danas, Urliha Zajdla, a u 22,40 prošlogodišnji pobjednik "UnderhillFesta" "Rodbina" Vitalija Manskiog. Ulaz dva eura.  
 
1
U okviru filmskog programa Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”
Revija posvećena - Al Paćinu!
    Revija posvećena Al Paćinu, dobitniku prestižnih nagrada i ikoni filma i kinematografske industrije uopšte, biće od sjutra do četvrtka prirešena u KIC "Budo Tomović".
Filmovi - “Miris žene” sa kojim je Al Paćino osvojio 1992. nagradu “Oskar”, “Serpico” (1973), “Pasje popodne” (1975) i 15.jun - „Vrelina” (1995) biće od 21 biti prikazivani u sali "DODEST", a ulaz je besplatan. 
 
1
KIC "Budo Tomović" učestvovvaće na 47.Festivala dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju
Takmiči se - "Bez oblika"!
    S "DODEST predstavom "Bez oblika" KIC "Budo Tomović" učestvovvaće u takmičarskom dijelu 47.Festivala dramskih amatera Crne Gore, koji se od sjutra do 18. održava u Bijelom Polju.
Po tekstovima grupe "Van Gogh", adaptaciju i režiju uradio je Sejfo Seferović, a u predstavi igraju polaznici pozorišne radionice DODEST: Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović. 
 
1
Predavanje filozofa i književnika dr Gorana Sekulovića u KIC "Budo Tomović"
O konekciji Njegoševe i - evropske filozofije!
“Istorijat proučavanja Njegoševe filozofije i njena konekcija sa novijom i savremenom evropskom filozofijom” - tema je predavanja filozofa i književnika dr Gorana Sekulovića koje će - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - sjutra od 18 biti održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Predavanja u čast Njegošu i njegovom djelu biće svakog poneđeljka održavana do 1.jula, a drugi dio serijala biće nastavljen tokom druge polovine septembra.  
 
1
Predsjednik Crne Gore primio organizatore i izvođače Made in New Jork Jazz festivala Montenegro 2017.
Sjajna promocija - i džeza i Crne Gore!
       - Made in New Jork Jazz festivala Montenegro 2017, koji se po drugi put organizuje u Crnoj Gori - tokom tri dana festivala, nastupiće neka od najvećih imena svjetske džez scene kao i regionalni džez umjetnic - sjajna je promocija džeza u Crnoj Gori, ali i šansa da se afirmiše Crna Gora na svjetskoj mapi događaja kulture - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je danas primio organizatore i učesnike ovogodišnjeg festivala. 
 
0
Predstava "Gradskog pozorišta" na “Podgoričkom ljetu 2017”
Vanvremensko djelo igraju - lutke i glumci!
    Predstava "Gradskog pozorišta" “Romeo i Julija” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - sjutra od 20 izvedena na sceni "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Riječ je o kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra. Predstava kroz vanvremensko dramsko djelo Viljema Šekspira ima za cilj da mladima usadi optimizam i vjeru da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.  
 
0
Izložba fotografija Damira Murseljevića „The Private Psychedelic Reel” u galeriji "Klub"
Posmatrača uvodi u - film!
          - Spajajući fotografije u neodvojivu cjelinu, polagajući ih na crnoj traci, Damir posmatrača uvodi u originalnu mrežu razvitka jednog filma. Konstantnom gradacijom prelaza iz svijetlog u tamno, i obrnuto, umjetnikova priča dobija i muzičku notu - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Nina Milićević za izložbu fotografija Damira Murseljevića „The Private Psychedelic Reel”, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

 
 
0
Promocija knjige Zuvdije Hodžića u gimnaziji „Slobodan Škerović"
Pred gimnazijalcima - "Svi moji"!
Knjiga „Svi moji“ Zuvdije Hodžića xa koju je istaknuti crnogorski syvaralac ovogodišnji dobitnik državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje, biće sjutra od 19 promovisana u biblioteci gimnazije „Slobodan Škerović".
Maturanti će imati priliku da razgovaraju sa piscem čiji im je roman „Davidova zvijezda“ obavezna lektira. 
 
0
Djelo profesorice dr Lidije Vukčević u KIC “Budo Tomović”
Promovišu - "Poetiku tijela"!
    Knjiga „Poetika tijela“ autorke profesorice dr Lidije Vukčević biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će govoriti prof.dr Vesna Vukićević-Janković, novinarka Nina Marković i autorka, a tokom promocije biće predstavljene i autorske fotografije Lidije Vukčević vezane za nekoliko njenih novijih izdanja, a iz eseja akademika Tonka Maroevića povodom nove knjige Vukčevićeve biće čitani odlomci.  
 
0
Sedma koreobajka baletske trupe “Allegro” sjutra u KIC “Budo Tomović”
Premijerno - "Knjiga o džungli”!
          Koreobajku “Knjiga o džungli” baletska trupa “Allegro” sjutra od 20 premijerno će izvesti na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
U sedmoj koreobajci ove baletske grupe učestvovati više od 150 učesnika različitog starosnog uzrasta trupe “Allegro” i učenice baletske škole “Vasa Pavić”, a potpisuje je Viktorija Strugar.  
 
0
Treće izdanje “Džada Film Festa” od večeras do 11.
Tema - sedam kinematografija!
- Sedam kinematografija ´ tema je trećeg “Džada Film Festa” i na kojem će do 11. juna na ulicama Podgorice biti prikayivani filmovi Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Francuske, SAD i Italije.
Festival se održava !u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2017”, a uz podršku Glavnog grada.     
 
0
Osmi Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma "UnderhillFest" na "Pdgoričkom kulturnom ljetu 2017" počinje u srijedu
U tri kategorije - dvadesetak filmova!
          Projekcijom filma “Dan oslobođenja”, reditelja Mortena Traavika i Uġisa Oltea, prekosjutra od 20,30 u Vojnom objektu Zagorič (adresa - Ulica II crnogorskog bataljona) na "Pdgoričkom kulturnom ljetu 2017" počinje 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma "UnderhillFest".
Do 15. juna projekcije će biti organizovane u objektu Kasarne “Morača” i JU Narodna Biblioteka “Radosav Ljumović”. Kao i ranijih godina dvadesetak filmova biće podijeljeno u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku.
 
 
0
Izložba fotografija mlade umjetnice Maje Vuksanović „Na pruzi“ u "Peraničkom domu"
Objektiv prati - osjećaje!
             - Snaga ovog rada leži u nevjerovatnoj
moći autorke da kroz odabrani medij, prateći svoj osjećaj prikaže kulminacije izliva unutrašnjih stanja putnika na njihovim licima, u stavu, pokretu i situaci - zapisala je istoričarka umjetnosti Saša Raspopović o izložbi fotografija mlade umjetnice Maje Vuksanović „Na pruzi“ koja će sjutra od 19 biti otvorena u "Peraničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

 
 
0
Od sjutra u Ministarstvu kulture
Vazareli izlaže - grafike i skulpture!
      Izložba radova proslavljenog mađarskog umjetnika Viktora Vazarelija, biće biće od sjutra u 18 otvorena u Ministarstvu kulture.
Biće predstavljena selekcija grafika i skulptura iz privatne kolekcije iz Budimpešte. Izložbu organizuje Ambasada Mađarske u Podgorici, uz podršku Ministarstva kulture.  
 
0
KIC „Budo Tomović“ i Kulturnog centra Novog Sada poslije 20 godina obnavljaju saradnju
Za nastavak - „Bajkovita mreža odraza“!
       Izložba umjetničkih fotografija Damira Murseljevića „Bajkovita mreža odraza“, koja će u poneđeljak od 19 biti otvorena u Klubu Tribina mladih novosadskog Kulturnog centra, biće prvi zajednički projekat KIC „Budo Tomović“ i Kulturnog centra Novog Sada koji poslije 20 godina obnavljaju saradnju.
Murseljević se u Novom Sadu predstavlja premijerno sa oko 50 fotografija koje su nastale tokom prethodne dvije ipo godine. Uz fotografije iz ciklusa „Bajkovita mreža odraza“ Murseljević će izložiti naslovnice mjesečnih KIC-flajera i kadrove događaja koje je zabilježio na scenama KIC ´´Budo Tomović´´.    
 
0
Večeras u KIC “Budo Tomović”
Promovišu - "Gojkovu knjigu"!
    Promocija “Gojkove knjige” autora Nevena Milakovića biće večeras od 18 priređena u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Učesnici programa su Gojko Martinović, Žuti Serhatlić, Zoran Kalezić, Igor Đurović, Zef Bato Dedivanović i autor. Voditelj programa je Miomir Maroš. 
 
3
Fotografija sa izložbe ’’Podgorica na razglednicama s kraja 19. vijeka do osamdesetih godina 20. vijeka“ izazvala brojna reagovanja
U staroj Podgorici - klima uređaji!
    - Greške su moguće! On je javno još sinoć priznao svoju grešku na Fejzbuku i smatram da čovjeka ne bi trebalo razapinjati zbog toga, već ga podstaći da i dalje radi, sakuplja fotografije, obrađuje ih, retušira i stavlja na uvid veoma zainteresovanoj podgoričkoj javnosti!
Ova izložba je, i sa i bez ove Fatićeve greške, jedna od najposjećenijih koju je KIC organizovao u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri. Trajaće do 20. juna - zaključuje današnje saopštenje Snežana Burzan, direktorica KIC "Budo Tomović", povodom brojnih reagovanja koja je izazvala fotografija Zorana Fatića na kojoj se u "Podgorici iz 1939." vide klima uređaji kao i automobili novije generacije, na koju je ukazala FB stranca “Podgorički vremeplov”.  
 
3
Koncertom Revijskog orkestra Allegro vivo „Muzika raspoloženja“ večeras počinje "Podgoričko kulturno ljeto 2017."
Za vikend - "City groove festival"!
    Koncertom Revijskog orkestra Allegro vivo „Muzika raspoloženja“ - večeras od 21 na Trgu nezavisnosti - počinje "Podgoričko kulturno ljeto 2017.".
Tokom tradicionalne manifestacije pod pokroviteljstvom Glavnog grada biće održane pozorišne predstave, koncerti, performansi, festivali folklora i lutkarstva za djecu...a već ovog vikenda "City groove festival", na kojem će od petka do neđelje nastupiti Cale, Antoan Klamaran i Bob Sinkler, crnogorski bend Nighthawk, Morčiba, Džiboni, Highway, tribjut bend kultne grupe Queen i Psihomodo pop. 
 
3
Izložba “Ruralna arhitektura Crne Gore i NR Kine” u cetinjskoj Biljardi
Shvatanje graditelja - osnov za razumijevanje!
               - Uvažavajući činjenicu da su savremene društvene i kulturne vrijednosti naroda ukorijenjene u njihovoj tradiciji, posebno u graditeljskoj baštini, shvatanje tog segmenta kulturne baštine je osnov za razumijevanje i poštovanje vrijednosti i posebnosti drugih naroda. Izložba prikazuje karakteristična obilježja naših država, geografske raznolikosti, te jedinstvene spojeve kulturnih slojeva i prirode, kao uslova za razvoj arhitektonskih tipova i cjelina - ukazao jje ministar kulture Janko Ljumović, koji je sa ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Dživei otvorio izložbu “Ruralna arhitektura Crne Gore i NR Kine” u cetinjskoj Biljardi. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|