Brze Cinjenice - Kultura

2
KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen filmskim damama
Omaž Elizabeti Tejlor!
       Film reditelja Danijela Mana “Butterfield 8” (1960) - koji donosi priču o djevojci i njenoj tragičnoj vezi sa bogatim bračnim čovjekom - otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" omaž Elizabeti Tejlor, kojim KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen filmskim damama.
Projekcija filma “Mjesto pod suncem” (1951) reditelja Džordža Stivensa planirana je za četvrtak, u petak je Staza slonova” (1954) Vilijama Diterlea, a reviju u subotu zatvara film Džozefa L. Mankievica “Iznenada, prošlog ljeta” (1959).
    
 
1
U KIC ""Budo Tomović" najavili jedinstven pozorišni projekat po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića
Premijerno "Kaška" - na crnogorskom i romskom!
- Izuzetno mi je je zadovoljstvo što naša instiutucija realizuje prvi put u dugogodišnjoj istoriji jedan projekat ovog tipa - naglasila je Snežana Burzan, direktorica KIC "Budo Tomović" na današnjoj press konferenciji, najavljujući za 23. premijeru predstave “Kaška” u izvođenju polaznika amaterske pozorišne radionice "DODEST", na crnogorskom i romskom jeziku. Predstavu je režirao Sejfo Seferović po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića
Uz članove "DODEST", u komadu igraju i mladi Romi, srednjoškolci i studenti: Anđela Jauković, Ljubica Smolović, Lazar Mijanović, Filip Ćuković, Bećir Jašaraj, Milica Stanišić, Lucija Drenovac, Edon Stola, Lana Đuričković, Egzon Beriša, Irena Marković, Dejan Radoman, Adnan Krasnići i Sait Huseni.  
 
1
Godišnja izložba Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje
Izlažu povodom - 30 godina!
          Radovi studenata svih godina i studijskih programa Fakulteta biće predstavljeni na Godišnjoj izložbi Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje koju od sjutra u 18, povodom 30 godina rada, fakultet organiyuje u " Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Najboljim studentima biće uručene nagrade Fakulteta dok će Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore i Fondacija „Ćano Koprivica“ uručiti otkupne nagrade studentima koji su se takođe istakli umjetničko-istraživačkim radom u protekloj školskoj godini. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uručiće nagradu ,,Perspektive“.
    
 
1
U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine
Dan i Noć muzeja - u 11 opština!
- U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine, Dan i noć muzeja biće obilježeni u 11 opština u Crnoj Gori, 18. i 19. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Podgorici i Rožajama - najavljuje Ministarstvo kulture. 
 
1
Stota premijera u produkciji CNP od 1997., kada je obnovljeno pozorišno zdanje
Premijerno - “Ekvinocijo”!
    Predstava “Ekvinocijo”, Iva Vojnovića u režiji Ivice Kunčevića, biće sjutra od 20 premijerno izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i to će biti stota premijera u produkciji CNP od 1997., kada je obnovljeno pozorišno zdanje.
Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Danica Dedijer, kompozitorka Vjera Nikolić a za scenski govor zadužen je Matija Stršen. Asistentkinja režije je Jelena Minić, a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović. 
 
1
“Dani palestinskog filma” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Infiltratori“!
    Dokumentarnim filmom “Infiltratori“ (2012) reditelja Kaleda Džarara večeras od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počeće “Dani palestinskog filma”.
Riječ je emotivnom i uznemirujućem filmu koji bilježi dnevna putovanja Palestinaca dok pronalaze puteve kroz, ispod, okolo i preko zapanjujuće matrice barijera nelegalno postavljenih od strane izraelskih okupacionih snaga. Ulaz je besplatan.  
 
1
Orkestar i hor Američke vojske u Evropi predstaviće se podgoričkoj publici u srijedu
Na repertoaru - hitovi svih vremena!
    Orkestar i hor Američke vojske u Evropi (The United States Army Europe Band & Chorus) predstaviće se podgoričkoj publici na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u srijedu, od 20. Ulaz je besplatan.
Američki vojni orkestar i hor izvode popularnu muziku. Dolaze iz njemačkog grada Zembaha, gdje im je sjedište, i sa sobom donose mnogo energije. Njihov repertoar čine poznati američki hitovi svih vremena, među kojima su pjesme: Majkla Džeksona, Bruna Marsa, Stivija Vondera i drugih.  
 
1
Tematska izložba iz Slovenije u KIC “Budo Tomović”
O zaštiti - nematerijalne kulturne baštine!
    Tematska izložba “Zaštita nematerijalne kulturne baštine u Republici Sloveniji” biće sjutra od 12 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”. Otvoriće je ambasador Slovenije u Crnoj Gori NJ.E. Mitja Močnik, a postavka će biti izložena do 23.
Autori izložbe su dr Nena Židov i mr Anja Jerin.  
 
1
Sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promocija romana - dr Oborine!
       Novi roman dr Vesne Oborine “Koraci jedne Une” biće prekosjutra od 19 promovisan u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
O knjizi će pored autorke govoriti književnik i književni kritičar Veselin Brnović i profesorica dr Lidija Vukčević. Moderator večeri biće pjesnikinja Vjera Bojanić. U muzičkom segmentu promocije nastupiće učenice Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” violinistkinja Milena Jaramaz, flautistkinja Lara Šćekić i plesne umjetnice Lana Nedović i Ksenija Lakušić.  
 
0
Projekat NVO "Art Link" «Stani i slušaj! I čini to češće!»
Čekanje autobusa - uz klasike!
Nekoliko kratkih koncerata posvećenih djelima kompozitora klasične muzike prirediće učenici Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara" za vršnjake i gradjane na najfrekventnijim autobuskim stajalištima u Podgorici. Prvi je sjutra od 11 kod hotela "Nikić", a drugi u petak od 11 na autobuskom stajalištu kod Sahat Kule.
Nastupi su dio projekta «Stani i slušaj! I čini to češće!» koje NVO "Art Link", organizuje u saradnji sa Umjetničkom školom osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente Andre Navara, koji je finansijski podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore. 
 
0
Drugi "Dani DODEST" od sjutra do subote u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Malo o duši”!
    Pozorišna predstava “Malo o duši”, nastala po tekstu Vislava Šimborska, a adaptaciju, režiju i igru potpisuje Varja Đukić, sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", svečano će otvoriti drugo izdanje "Dani DODEST" - manifestacije čiji je cilj da publiku podsjeti na značaj djelovanja scene DODEST više od 40 godina u kojoj su dramska iskustva sticale i stiču generacije značajnih pozorišnih stvaralaca. 
 
0
Otvoren 13. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja
Posjetioci demantuju - pesimiste!
    - U svom trinaestogodišnjem trajanju Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja dao je poseban doprinos onoj tako značajnoj tradiciji naših prostora u čijim se državotvornim počecima štampanje knjiga doživljavalo kao bitna potvrda identitetskog uobličenja. Pored toga što su počeci pismenosti u Crnoj Gori i počeci pismenosti za region jugoistočne Evrope i činjenice da su velikaa djela slovenske duhovnosti nastajala u okolini ovog grada daju Podgorici pravo na jedan ovakav događaj kakav je sajam knjiga. Podgorica se posljednjih godina sa svoja dva sajma pokazala kao grad koji opovrgava sve one pesimistične projekcije o sudbini knjige u eri digitalizacije. Broj posjerillaca na sajmu dokaz su da su priče o kraju knjige samo zavodljiva filiozofska konstrukcija - napomenuo je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući večeras u garažnom dijelu "Delta City" 13. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.
Pod sloganom "Oprez– čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci“, do 13. predstaviće se više od 100 izdavača, a specijalna gošća je Rumena Bužarovska.  
 
0
Koncert dječjeg ansambla Plesne škole “Sonrisa” u KIC “Budo Tomović”
Najmlađi igraju - uz hitove!
Dječiji ansambl Plesne škole “Sonrisa” prirediće sjutra od 19 koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Publici će se predstaviti najmlađi članovi „Sonrise“, uz hit numere latino, klasičnih, karipskih, modernih i tradicionalnih plesova.
Instruktorka dječjeg ansambla je Jelena Vukčevič, aktuelna državna prvakinja Crne Gore u latino i klasičnim plesovima.  
 
0
Vlada Crne Gore
Za Sea Dance - 300.000!
       - Vlada je odlučila da podrži realizaciju Sea Dance ljetnjeg muzičkog festivala od 30. avgusta do 1. septembra u Budvi iznosom od 300.000 eura i zadužila Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalnu turističku organizaciju da, u okviru svojih nadležnosti, obezbijede neophodne preduslove za njegovo kvalitetno organizovanje - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informacija o organizaciji Sea Dance ljetnjeg muzičkog festivala.  
 
0
Izložba fotografija kanadske umjetnice u KIC “Budo Tomović”
Projekat o - bezumlju Sjeverne Koreje!
          Izložba fotografija kanadske umjetnice Natalije Daust “Korean dreams 2016” biće od sjutra do 11.maja otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Riječ je o najnovijem projektu Natalije Daust, seriji od 25 složenih fotografija objedinjenih nazivom “Korean dreams”, koje govore o anksioznom bezumlju Sjeverne Koreje.  
 
0
“Gore od samoće” u KIC "Budo Tomović"
Nelly promoviše - prvi singl i spot!
Naša sugrađanka Nelly Al Mahmud, rođena 1992. u Bagdadu, promovisaće prvi singl i spot za pjesmu “Gore od samoće” večeras od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Završila je Fakultet za poslovne studije, odsjek za marketing i PR, ali se bavi i muzikom za koju kaže "da je njen život".  
 
2
Odlazak doživotnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta
Preminuo Branislav Vuković!
       Istaknuti crnogorski glumac i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Branislav Brano Vuković preminuo je danas u Podgorici, u 74. godini.
Komemoracija povodom smrti Branislava Vukovića biće održana u petak, 4. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10. 
 
2
Predstavljen majsko-junski program KIC "Budo Tomović"
Prožimaće se - kulture svijeta!
       - Raznovrsni majsko - junski muzički, filmski, pozorišni, likovni, edukativni i drugi umjetnički sadržaji okupiće brojne renomirane domaće i strane umjetnike na scenama "srca kulture grada". Prožimanje tokom kultura svijeta tokom naredna dva mjeseca - najavili su na današnjoj press konferenciji direktorica KIC "Budo Tomović" Snežanu Burzan, v.d. urednika dramskog programa Zoran Šoškić i urednici KIC programa: Miodrag Miško Popović (filmski), Maja Popović (muzički) i Valentina Knežević (informativno-edukativni program). 
 
2
Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe u "Perjaničkom domu"
Izložba za - diranje!
    Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe „Molimo Vas, dodirnite“ biće sjutra od 19 do 30. aprila otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Autori izložbe su volonteri Međunarodne organizacije „Nova
Akropola“, predstavništvo Podgorica i „Nove Akropole“ Bosna i
Hercegovina, a replike su izrađene u likovnim ateljeima ovih
organizacija. Osnovna zamisao izložbe je da se posjetioci putem dodira i mašte uvedu u svijet naših predaka i dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima odštampanim na Brajevom pismu i uvećanoj crnoj štampi. Postavka obuhvata odlivke i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona - četrdesetak eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, italijanske Renesanse, Egipta, predkolumbovske Amerike, tri iz Crne Gore i desetak iz kulturno-istorijske baštine zemalja regiona (Bosne i
Hercegovine i Hrvatske).
 
 
2
Treća “Literitorija” od srijede do petka u KIC "Budo Tomović"
Tema festivala - egzil!
Treći regionalni književni festival “Literitorija”, u organizaciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, pod sloganom „Između kultura“, biće od srijede do petka održan u sali "DODEST" "srca kulture grada".
Za temu ima egzil - jedan od ključnih problema savremenog svijeta i temu književnosti od antičkih vremena do aktuelnog književnog stvaralaštva. Ipak, planiranim programom, ona će biti šire postavljena i tretirana sa nekoliko aspekata: kao tema djela, kao pozicija pisca (jezički, teritorijalno i egzistencijalno), i u pogledu književnog prevodilaštva, na šta sve treba da ukaže naziv “Između kultura”. Naši gosti ove godine su autori iz: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz Rumunije.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|