Brze Cinjenice - Kultura

1
“Savremena crnogorska književnost” u KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - Jovana Nikolaidisa!
Roman Jovana Nikolaidisa „Naši su životi bjekstva“ biće - u sklopu ciklusa “Savremena crnogorska književnost” - prekosjutra od 19 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorom, govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.  
 
1
Dramski umjetnik Ivan Bosiljčić gostuje u KIC “Budo Tomović"
Muzička ispovijest u - “Par stihova za nas”!
Iskrenu muzičku ispovijest, obećavajući spektakle na velikoj sceni KIC “Budo Tomović" - večeras i sjutra od 20 - najavio je dramski umjetnik Ivan Bosiljčić u muzičkoj predstavi “Par stihova za nas”. Muzikom će bojiti beogradski muzičari: Branko Stiković, Miloš Petrović, Aleksandar Miletić i Marko Kalabić.
Karte za oba koncerta rasprodate su još prošle sedmice.  
 
0
Prvi put u Podgorici, sjutra u KIC "Budo Tomović"
Nastupa trio - Katarine Pejak!
    Mlada beogradska kantautorka Katarina Pejak nastupiće sa svojim triom - čine ga još Ana Protulipac (bas) i Slaven Ljujić (bubanj) - prvi putu Podgorici, sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Svoju muziku Katarina definiše kao muziku koja je pod uticajem različitih stilova, koji su izvorni za Ameriku: bluz, kantri i soul i na toj tromeđi funkcioniše. Kritika je uporedila sa jednom muzičkom zvijezdom, te je brzo dobila nadimak “srpska Nora Džons”. Sa njom dijeli sličan muzički stil, boju glasa i u određenoj mjeri čak i fizički izgled.  
 
0
Popularni beogradski pisac Goran Stojičić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Predstavlja prvjenac -“Besani”!
          Popularni beogradski pisac Goran Stojičić premijerno će podgoričkoj i crnogorskoj publici predstaviti svoju prvu knjigu priča “Besani” sjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti publicistkinja i rok pjevačica Vesna Milačić Kaja, a veče će muzikom obojiti nekoliko učenica Muzičke škole "Vasa Pavić". Moderatorka će biti Marija Pešić.  
 
0
U sklopu edukativnog programa KIC "Budo Tomović" od marta pokreće radionicu kreativnog pisanja
Za tri mjeseca - zajednička knjiga!
       Radionicu kreativnog pisanja za mlade autore (prvenstveno srednjoškolce i studente) koju će voditi pisac Vasko Raičević, KIC "Budo Tomović", u sklopu edukativnog programa pokreće od marta.
Radionica traje tri mjeseca, do kraja maja 2018, svake subote od 17 sati u KIC. Rad sa mentorom podrazumijeva i pripremu zajedničke knjige, koja će po završetku kursa biti objavljena u izdanju KIC “Budo Tomović". 
 
0
Filmska revija posvećena Danu zaljubljenih od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Princ plime”!
       Drama “Princ plime” (1991) rediteljke Barbare Strejsend otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" reviju "Ljubav na filmu" koju "srce kulture grada" organizuje u susret Danu zaljubljenih.
Projekcija filma reditelja Tonija Skota “Osveta” (1990) predviđena je za utorak, u srijedu je “Djevojka koju sam volio” (1973) reditelja Sidnija Polaka, a reviju će u četvrtak zatvoriti “Mostovi okruga Medison” (1995) Klinta Istvuda. Projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan. 
 
0
Interaktivna izložba "Palata žive istorije" od ponedjeljka u "Delta City"
Posjetioce vode u - srednjovjekovni Kotor!
         - Svi posjetioci, posebno oni najmlađi, ali i njovi roditelji, imaće prilku da se makar na nekoliko sati obuku u viteza, stoje na bedemima “grada” koji se upravo priprema na odbranu, u odjeći iz četrnaestog vijeka. Palata žive istorije sa svojom neobičnom srednjevjekovnom postavkom će besplatno svim posjetiocima omogućiti da uz stručno vodjstvo, upoznaju život naših predaka, pet stotina godina ranije -ukazuje Milosav Pavlović, kreativni direktor agencije AGE, koja od ponedjeljka u "Delta City" organizuje interaktivnu izložbu "Palata žive istorije".  
 
0
Internacionalno veče klapa - Crna Gora 2018.
Na sceni - 30 sastava!
             Klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima su Castel Nuovo, Harmonija, Maris, Jedinstvo, Kalimera, Bellezza, Bisernice Boke, Jadran, O Dive Belcanto, Veselice, Camerton, Diva, Nava, Geta i Lira nastupiće večeras od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" na Internacionalnoj večeri klapa - Crna Gora 2018., koju organizuje Centara očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Ulaz je besplatan.  
 
0
Kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore
U postavci - 25 slika!
    Kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore biće večeras od 19 otvorena u holu KIC “Budo Tomović”.
Biće predstavljeno 25 slika urađenih u različitim slikarskim tehnikama, a svoje radove izložiće: Jasminka Bogićević, Vesna Vlahović, Ilija Vučković, Ljiljana Đurović, Snežana Jovanović Đurašević, Saša Đerković, Todor Živaljević, Čedomila Ivanović, a izložbu će otvoriti pjesnikinja Vjera Bojanić.  
 
0
Knjiga Blagote Baća Mitrića u KIC "Budo Tomović"
Promovišu - “Duša u ožiljcima”!
Knjiga autora Blagote Baća Mitrića “Duša u ožiljcima” biće sjutra od 18 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored autora o knjizi će govoriti Branko Baletić i Vlatko Simunović. Promociju će muzički upotpuniti gitarista Marinko Pavićević.  
 
0
Ciklus "Kamerna muzika" u KIC "Budo Tomović"
Gostuje - Mihail Bereznjicki!
Renomirani ruski violista Mihail Bereznjicki, zaslužni umjetnik Rusije i laureat međunarodnih takmičenja, prirediće koncert u saradnji sa crnogorskom pijanistkinjom Marijom Popović sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Koncert se realizuje u sklopu ciklusa “Kamerna muzika”, a na programu su djela Georga Fridriha Hendla, Johanesa Bramsa i Stana Golestana. Ulaz jje besplatan. 
 
3
Izložba „Autoportreti“ vajara Zorana Kuzmanovića u "Dvorcu Petrovića"
Autor istražuje - i eksperimentiše!
- Izložbu čini više prostornih instalacija, odnosno individualnih radova koji u svojoj saznajnoj osnovi polaze iz esencijalističkog pristupa ali se svakako u tumačenju ne izoluju od relativističke percepcije i značenja. Naime, autor svoj glavni oslonac u radu pronalazi u istraživačkom i eksperimentalnom postupku koji direktno proizilazi iz samog tehnološkog procesa - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Radosavljević Kuzmanović o izložbi „Autoportreti“ vajara Zorana Kuzmanovića, koji će sjutra od 13 posjetioce stručno voditi kroz postavku u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložba 29 radova realizovanih u aluminijumu i kombinovanim materijalima (staklo, epoksidne smole, sajle, čelik, bronza) biće otvorena do 1. marta. 
 
3
U KIC "Budo Tomović" najavljuju 30 programa za najkraći mjesec u godini
Na repertoaru - umjetnost i ljubav!
"Danima japanskog filma", kolektivnom izložbom Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore i koncertom kamerne muzike Mihaila Bereznjickog,viola, i Marije Popović, klavir, počeće program "mjeseca umjetnosti i ljubavi" - najavili su na današnjoj press konferenciji u KiC "Budo Tomović":
-Podgoričkoj publici ponudićemo tokom najkraćeg mjeseca u godini više od 30 programa muzike, filma, pozorišta, književnosti... 
 
2
Dragan Adžić, trener rukometašica "Budućnosti" uoči duela protiv mađarskog FTC na startu glavne runde Lige šampiona
Pokazali smo - da znamo sa njima!
- Dosta od naših mladih igračica igralo je protiv njih prošle godine i to će nam puno pomoći da ih spremimo, da to na terenu izgleda onako kako želimo za prvu utakmicu. Sa nestrpljenjem očekujemo nastavak Lige šampiona i nastavak rasta ove generacije. Pokazali smo i prošle godine kako se igra sa njima, pobijedili smo ih u gostima, taj recept može da se ponovi. Moramo im parirati i ne dozvoliti im da razviju igru kakvu žele - naglasio je Dragan Adžić, trener rukometašica "Budućnosti", uoči duela protiv mađarskog FTC na startu glavne runde Lige šampiona. 
 
2
Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Treće izdanje - pet premijera!
    Pet aktuelnih pozorišnih produkcija i koprodukcija iz Tivta, Kotora, Kolašina, Sarajeva i Podgorice biće premijerno predstavljeno na trećem izdanju MAKADA - Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja, koja će od sjutra do ponedjeljka biti održana u KIC "Budo Tomović".
Prve večeri MAKADA publika će uživati u, kako je najavljeno - dokumentarnoj pozorišnoj predstavi “Jami distrikt” reditelja Kokana Mladenovića, u Velikoj sali KIC, od 20.  
 
2
Djelo autora Mirsada Hadrovića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promovišu knjigu - “Ključ”!
Knjiga autora Mirsada Hadrovića “Ključ” biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će govoriti profesor Azra Glavatović i profesor Alen ef Hasić.
 
 
2
Djelo Sonje Ražnatović pred podgoričkom publikom
Provišu roman - “Exit"!
Roman “Exit (biti drugačiji, ipak!)”, autorke Sonje Ražnatović, biće sjutra od 19 promovisan u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
O djelu će, pored autorke, govoriti dr Sofija Kalezić - Đuričković (recenzentkinja), mr Marijana Terić sa Fakulteta za crnogorski jezik, a moderatorka večeri biće Jasna Rudović. Odlomke iz romana čitaće gosti iznenađenja. 
 
2
Novo djelo književnice Milanke Aranitović Rakočević sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promoviše - "Ne kradi mi sebe"
      - U trećem romanu „ Ne kradi mi sebe“ autorka Milanka Aranitović Rakočević ne samo da nastavlja za daljim traganjem sadržaja već sve dublje i snažnije intuitivno ponire u otkrovenja suštine svog umjetničkog izraza, kao živog izvornog zapisa u kome se očitava poimanje ljubavi i života uopšte - zapisala je Milica Papović, predsjednica Književnog kluba "More" o knjizi “Ne kradi mi sebe” autorke Milanke Aranitović Rakočević čiju promociju KIC "Budo Tomović" priređuje sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali.
O knjizi će govoriti profesor dr i književni kritičar Sofija Kalezić. Medijatorka večeri je pjesnikinja Gordana Sarić, a specijalne gošće biće Ivana Milašević i Enisa Hrelja.  
 
2
„Mjuzikl - filmska rapsodija V“ od sjutra do 25. u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - "Viktor, Viktorija"!
       Mjuziklom „Viktor, Viktorija“ (1982) režisera Blejka Edvardsa, od sjutra u 20, u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", do 25. biće održana revija Revija „Mjuzikl - filmska rapsodija V“.
U utorak na repertoaru je “Yentl” (1983) rediteljke Barbare Strejsend u kojem mlada djevojka uprkos zakonskim zabranama upisuje jevrejsku religijsku školu prerušivši se u muškarca. Nesrećna ljubavna priča “Kišobrani Šerbura” (1964) obilježiće srijedu,, a u četvrtak revija završava biografskom pričom “Slatki snovi” (1985) Karela Rajsa o životu legendarne country pjevačice Petsi Klajn  
 
1
U galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Skulpture Saše Stanišića!
Izložba skulptura Saše Stanišića biće sjutra od 19 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Do sada je imao dvije samostalne izložbe a učestvovao je na više kolektivnih izložbi i vajarskih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|