Brze Cinjenice - Kultura

2
I arheološka baština Crne Gore na Berzi mediteranskog arheološkog turizma
Poseban akcenat na - Risanski zaliv!
             I arheološka baština Crne Gore biće predstavljena na Berzi mediteranskog arheološkog turizma, koja se od danas do 29. održava u italijanskom Pestumu.
Na štandu Crne Gore naći će se i trojezični katalog »Antičke uspomene iz Crne Gore«, koji su priredili Ministarstvo kulture, Narodni muzej Crne Gore i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Ovom publikacijom, čiji su autori arheolozi mr Mitra Cerović, Marija Jabučanin i dr Dejan Gazivoda, obuhvaćena su tri značajna urbana centra iz perioda rimske dominacije, u kojima je proces romanizacije imao različiti tempo i intenzitet, i to Antička Duklja, Risan i Municipium S. Poseban akcenat stavljen je na Risanski zaliv i podvodnu arheološku baštinu ovog prostora, kao i na Forum antičke Duklje, koji će stručnoj javnosti biti prezentovan i kroz 3D kopiju lokaliteta. 
 
2
Komemorativni skup povodom smrti Hasana Cana Đečevića u KIC "Budo Tomović"
Promovisao bogatstvo - crnogorskog folklora!
   - Za 17 godina, koliko je vodio Folklorni ansambl KIC, na najljepši način, širom svijeta je sa folklorašima promovisao bogatstvo crnogorske folklorne tradicije. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj Ustanovi nesebično prenoseći znanje kako na svoju djecu, tako i na svoje bliske, mlađe saradnike koji će, sigurna sam nastaviti njegovim stopama - naglasila je direktorica KIC "Budo Tomović" mr Snežana Burzan na komemoraciji povodom smrti Hasana Cana Đečevića, ukazujući da ’’ne žali za Canom samo voljena Podgorica, već i prijatelji i kolege širom Crne Gore i svijeta”.  
 
2
Izložba posvećena poznatom pjesniku od večeras u KIC „Budo Tomović“
Plakati i fotografije - Miroslava Antića!
    Izložba plakata i fotografija „10 godina Antićevih dana“ biće - zahvaljujući ljetos obnovljenoj saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada - večeras od 19 otvorena u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.
Izložbu posvećenu poznatom pjesniku posjetioci će moći do pogledaju do 30.oktobra, a otvoriće je direktor marketinga Kulturnog centra Novog Sada Mirsad Avdić.
Od 20, u multimedijalnoj sali, premijerno biće prikazan o Miki Antiću “Prvi film”, nastao u produkciji Kulturnog centra Novog Sada, a bavi se Antićem uz učešće prijatelja i poznavalaca njegovog djela. O poznatom pjesniku između ostalih govore: Ređep, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Goran Sultanović...  
 
2
Baletski studio Helene Aksamit iz Budve gostuje prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Djeca igraju - “Pepeljugu”!
    Baletski studio Helene Aksamit iz Budve odigraće predstavu “Pepeljuga” u utorak od 19 na velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
U izvođenju učestvuju djeca od 3 do 13 godina, a koreografiju potpisuje Helena Aksamit.
Ulaz je besplatan.
 
 
2
Vijest koja je rastužila crnogorske folkloraše
Umro je - čika Cano!
       Umjetnički direktor KUD “Budo Tomović, Hasan Cano Đečević preminuo je sinoć u Sarajevu, saznaje portal Standard.
Popularni čika Cano umro je nakon srčanog udara. U Sarajevu je boravio sa veteranima s kojima je trebalo da nastupa. 
 
2
“Njegoš naš nasušni”
Ičević o - Njegoševoj misli otkrovenja!
Predavanje “Njegoševa misao otkrovenja” profesor dr Dušan Ičević održaće - u sklopu serijala “Njegoš naš nasušni” - sjutra od 18 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC.  
 
1
"Hamlet u selu Mrduša Donja" večeras 30. put u CNP
Za jubilarno izvođenje - časte najbrže!
       Predstava Iva Brešana "Hamlet u selu Mrduša Donja", rađena u korporaciji sa Međunarodnim festivalom Kotor art, biće večeras od 20 izvedena 30. put na Velikoj sceni.
U neobičnoj komediji, u režiji Luke Kortine,igraju Simo Trebješanin, Danilo Čelebić, Julija Milačić, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Momo Pićurić, Dragan Račić i Jelena Minić, a povodom njenog jubilarnog izvođenja nacionalni teatar poklanja po dvije ulaznice za prvih 30 gledalaca koji dođu na biletarnicu.

 
 
1
Dodjelom nagrada i performansom "Koraci", završeno Bijenale crnogorskog teatra
“Leptiru” - šest priznanja!
    “Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom) osvojila je šest od osam priznanja na Bijenalu crnogorskog teatra, koje je večeras završeno performansom studenata FDU sa Cetinja "Koraci", odabranim vježbamma iz predmeta Scenski pokret, profesora Ferida Karajice, saradnice Julije Milačić.
Od četvrtka, po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu izvedeno je još pet predstava - “Dokle pogled seže”, “Samoubica”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Šćeri moja” i “Čuvari tvog poštenja”. 
 
1
Čuveni engleski pisac Toni Parsons poručio učenicima Gimnazije “Slobodan Škerović”
Nužno je - formirati mišljenje!
    - Uvijek vjerujte u snove. Ja dolazim iz siromašne porodice i nije bilo razloga da očekujem da postanem poznati romanopisac, ali nijesam odustajao od snova. Nema ništa loše u tome da se preispituju autoriteti i nužno je formirati sopstveno mišljenje. Ovdje nije riječ o anarhiji već učenju o nezavisnosti misli, i tome pokušavam da naučim i svoju petnaestogodinju ćerku - poručio je engleski pisac Toni Parsons, odgovarajući na pitanja gimnazijalaca kojima je govorio o svom životnom putu, te iskustvima i kao romanopisca i kao novinara za muzičke magazine.
Autor romana "Čovjek i dječak" - za prvih nekoliko mjeseci prodat u tiražu od 750.000 primjeraka - posjetio je, u organizaciji Ministarstva prosvjete, Gimnaziju “Slobodan Škerović” kaako bi se upoznao sa crnogorskim obrazovnim sistemom i Gimnazijom kao jednom od najstarijih škola u zemlji.  
 
1
Večeras se završava Bijenale crnogorskog teatra
Za kraj - nagrade i "Koraci"!
          Dodjelom nagrada najboljima u ovogodišnjoj selekciji i perfomansom ,,Koraci” večeras biće "spuštena zavjesa" na Bijenale crnogorskog teatra.
Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja izvešće perfomans ,,Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, profesora Ferida Karajice, saradnice Julije Milačić. Igraju Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević. Ulaz je slobodan. 
 
1
“Dani češkog filma” od četvrtka do subote u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - komedija “Roming”!
          Komedija “Roming” (2007) reditelja Jirí Vejdeleka otvoriće u četvrtak “Dane češkog filma”, reviju koju već četvrtu godinu Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Češke.
U petak od 20, u multimedijalnoj sali biće prikazan film “Dvojnici” (2016) reditelja Jiří Chlumský, a za subotu u 12 predviđen je animirani “Pat i Mat” (2016) reditelja Mareka Beneša. Od 20, za kraj revije, na repertoaru je “Idemo na more” (2016) reditelja Jiří Madla. Ulaz je besplatan. 
 
1
Izložba radova Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar od sjutra u galeriji „Centar“
Svaki "korak" - drugačiji otisak!
       - Svaki naš korak ostaviće drugačiji otisak zavisno od podloge na koju zgazimo i obratno. Naš pogled na svijet se mijenja sa godinama i naši stavovi se boje našim mislima, emocijama i svijetom. Svaki dan je mogućnost da budemo sa sobom i u sebi... i sa drugima iz sebe ... Svaki rad je samo momenat ili treptaj jednog istog sna - zapisala je Olivija Ivanović Strugar, koja će sa Ankom Gardašević od sjutra u 20 radov izložiti u u galeriji „Centar“.
 
 
1
Za roman “Čovjek bez lica”
Njegoševa nagrada - Popoviću!
             Njegoševa nagrada za 2017. godinu bće dodijeljena crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, za roman “Čovjek bez lica”, objavljen 2016. u izdanju OKF iz Cetinja i Frakture iz Zagreba.
- U romanu “Čovjek bez lica”, Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka. Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja - ocijenio je žiri.
 
 
1
Na humanitarnoj prodajnoj izložbi „Filantropija modernih crnogorskih stvaralaca“ u KIC prikupljeno samo 385 eura
Za Nevenku - i prihod predstave!
       - Nakon nedjelju dana u izložbenom holu KIC zatvorena humanitarna prodajna izložba „Filantropija modernih crnogorskih stvaralaca“. od 30 likovnih radova renomiranih crnogorskih umjetnika, bilo je puno zainteresovanih posjetilaca, ali je prikupljeno samo 385 eura za nastavak liječenja naše sugrađanke Nevenke Slomović oboljele od cerebralne paralize, i to kupovinom jedne slike i dobrovoljnim prilozima zaposlenih u KIC "Budo Tomović" - konstatuju prilično razočarano u "srcu kulture grada", ali ne odustaju od humanitarne misije za Nevenku Slomović.
Biće nastavljena već prekosjutra. Svi koji dođu na podgoričku premijeru predstave „Posljednji čin komedije smrti“, Centra za kulturu Berane, mogu da u donatorske kutije na ulazu u salu, ostave dobrovoljni prilog za pomoć Nevenki. Ulaz na predstavu je inače besplatan.  
 
1
Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2017 u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 12. do 18.
U takmičarskom programu - šest predstava!
          Po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu od 12. do 18.biće izvedeno šest predstava - “Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Samoubica”, Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića (CNP), “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Kena Kejsija, u režiji Diega de Breje (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Šćeri moja” Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić (CNP), i “Čuvari tvog poštenja”, autorski projekat Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica). 
 
1
Dugoočekivani film “The Books of Knjige" večeras u bioskopu "Cineplexx Delta City"
Premijerno - "Slučajevi pravde”!
          Dugoočekivani film “The Books of Knjige" "Slučajevi pravde”, po tekstu Aleksandra Radunovića, a u režiji Zorana Markovića, biće večeras od 20 premiijerno prikazan u bioskopu "Cineplexx Delta City".
Zbog ogromnog interesovanja ulaznice za projekciju u 20 časova su rasprodate u rekordnom roku, a odmah potom i ulaznice za projekcije u 20,30 i 20,45. U prodaji su karte za četvrtu projekciju u 21. Film će od sjutra biti na redovnom repertoaru, a zatim kreće prikazivanje po državi i regionu: 
 
1
Izložba fotografija pravoslavnih drvenih crkava i kapela u Estoniji u KIC “Budo Tomović”
U postavci - sakralna arhitektura!
    Izložba fotografija pravoslavnih drvenih crkava i kapela u Estoniji biće sjutra od 16 biće otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavka daje pregled istorije pravoslavlja i pravoslavne sakralne arhitekture u Estoniji. Mnoge crkve razlikuju se po arhitekturi i dizajnu. Čak se i crkve iste arhitekture i dizajna razlikuju od drugih u detaljima lokalnim materijalima koji su korišćeni. Pored standardnih tipova, jedinstvene građevine nastale su uglavnom u gradovima. Izložbu će otvoriti Nj.E. Danijel Erik Šaer ambasador Estonije za Crnu Goru i trajaće do 24. 
 
0
Gimnazijalci iz Nikšića sjutra gostuju u KIC "Budo Tomović"
Igraju “Malog princa” - na engleskom!
          Predstava “Mali princ” Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića biće sjutra od 19 odigrana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Komad je nastao po tekstu Antoana de Sent Egziperija, a adaptaciju djela i režiju uradile su Biljana Amidović i Tanja Bojić, profesorice engleskog jezika i knjževnosti. Igraju učenice škole: Ksenija Miletić, Maša Šegrt, Lejla Trubljanin, Nikolina Manojlović, Isidora Sarić, Milica Golubović, Mia Barović, Maša Božovic, Jovana Doknić, Mia Raičević, Sara Radenković i Milica Radovanović.  
 
0
Ciklus filmova „Filmski asovi – Robert de Niro ” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - "Taksista"!
          Revija posvećena velikanu, legendi filma i Oskarovcu Robertu de Niru biće od sjutra organizovana u okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”. Reviju će otvoriti "Taksista", a do 12. biće prikazani “Razjareni bik”, “Buđenja” i „Ratom protiv istine”.
Filmovi će od 20 biti prikazani u Multimedijalnoj sali KIC, a ulaz je besplatan. 
 
2
Od danas do subote premijerno izdanje Super Kupa ABA Lige u Baru
Za prvi trofej - osam ekipa!
    Košarkaši "Budućnost Voli" večeras od 19 igraju protiv "Cibone" na premijernom izdanju Super Kupa ABA Lige, koje će do subote biti odigrano u Baru.
Bitka za prvi trofej u novoj sezoni će se voditi između osam timova - "Cedevita", "Partizan NIS", "Budućnost VOLI", "Igokea", "Mega Bemax", "Cibona", domaćin "Mornar" i "FMP". Kriterijum za učešće bio je ukupan rezultat u regularnoj 2016/17 sezoni ABA Lige. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|