Brze Cinjenice - Kultura

1
Od sjutra do 15. u KIC "Budo Tomović"
Revija filmova - Merlin Monro!
    Reviju posvećenu filmskoj divi Merilin Monro, koja je po mnogo čemu obilježila vrijeme u kojem je stvarala, sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" „Sedam godina vjernosti“.
Tokom revije koja će zatvoriti program KIC posvećen ženama, do 15. biće prikazani i „Princ i igračica“ (1957), „Autobuska stanica“ (1956) i „Neprilagođeni“ (1961). Ulaz je besplatan.  
 
0
U partnerstvu Vlade i Glavnog grada, otpočele aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti
Konkurs za idejno rješenje - do kraja godine!
      - S obzirom na specifičnost objekta, koji u svim gradovima svijeta predstavlja poseban arhitektonski izraz, nakon detaljne analize, za realizaciju ovog projekta opredijeljena je jedna od najatraktivnijih lokacija u Glavnom gradu. Kako je riječ o objektu koji treba da bude pečat savremene umjetnosti u našoj državi, do kraja godine će se otvoriti međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje, koji će raspisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavni grad Podgorica, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa gradonačelnikom Podgoricedr Ivanom Vukovićem. 
 
0
“Dućan polovnih riječi“ u KIC "Budo Tomović"
Promocija Apisove zbirke!
Zbirka pjesama “Dućan polovnih riječi“, autora Slobodana M. Čurovića Apisa, biće sjutra od 18 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi govore: književnik Hadži Radovan M. Radović, književnik Nikola Nenezić Čudesni i autor.
U programu učestvuje pjesnik Hadži Bogoljub Boban Velimirović Podgoričanin, a voditelj večeri je pjesnik LJubisav Bjelić Morački.
 
 
0
„Dani norveškog filma“ u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - "Kraljev izbor"!
"Kraljev izbor“ - „Kongens nei” (2016) koji će sjutra od 20 biti prikazan u sali "DODEST" otvoriće reviju „Dani norveškog filma“, koju KIC "Budo Tomović" priređuje u partnerstvu sa Ambasadom Norveške u Beogradu.
   Drugi dan revije obilježiće drama “Nemirna voda” - “DeUsynlige” (2008) reditelja Erika Pope čija projekcija će biti u multimedijalnoj sali. U subotu, Posljednjeg dana revije, biće prikazan film režisera Erika Pope “Hiljadu puta laku noć” - “Tusen ganger god natt” (2013) u sali "DODEST", od 20. 
 
0
„Tradicija plesa i muzike u centralnoj Evropi“ sjutra i u srijedu u KIC "Budo Tomović"
Druge večeri - gala koncert!
          Organizovanjem „Open Dance House“ - interaktivne muzičko - plesne večeri na kojoj će učestvovati umjetnici iz pet centralnoevropskih država i naše sa zainteresovanim sugrađanima - na kojoj će jedni druge učiti plesnim ili koracima folklornih igara zemlje iz koje dolaze, običajima i tradiciji - sjutra od 20 u velikoj sali "srcakulture grada" počeće međunarodnu manifestaciju „Tradicija plesa i muzike u centralnoj Evropi“ koju KIC "Budo Tomović" organizuje sa zemljama članicama Kulturne platforme centralne Evrope (PCCE).  
 
0
Promocija zbirke “Moja Crvena” u KIC “Budo Tomović”
Lejla promoviše - poetski prvjenac!
          Prva zbirka poezije “Moja Crvena” mlade pjesnikinje Lejle Kašić biće u organizaciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” i portala “Art Mozaik” sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
Kroz interaktivni pristup i komunikaciju sa publikom predstavice svoju prvu knjigu sabranu od 50 pjesama, u izdanju "Obodskog slova" iz Podgorice.    
 
0
Izložba radova Dragana Pečurice od sjutra u KIC "Budo Tomović"
U postavci - “Živi Mediteran”!
       - Ono što slika Pečuirca traje izvan slike i rama. Eto, u Herceg Novom postoji slikar! Koji na najbolji način nastavlja tradiciju onih po kojima je poznat ovaj grad: Stanića, Prijića, Pravilovića, Bulaijića, Džumhura.. Pečurica ide tom stazom, ali sa svojim znacima, koji su prepoznatljivi. Slikar koji svoj umjetnički izraz artikuliše kroz imaginarni i nadrealni svijet, tematski vezan za podneblje u kojem živi, ali i sve ono što kao tema može da bude asocijacija na svijet virtuelne stvarnosti, donoseći novi ton mistike i priče kroz slike koje podstiču na razmišljanje, iako bi se na prvi pogled činilo da u jednostavnosti figuracije i neprenatrpanosti platna ostavlja mjesto da se slika sama dodatno dorađuje - zapisao je književnik i publicista Miraš Martinović o izložbi “Živi Mediteran” Dragana Pečurice koja će od sjutra u 20 do 12.. biti otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
3
Izložba "Kaktusi su sada lale" Sonje Đuranović od sjutra u "Dvorcu Petrovića"
Sve se - međusobno dopunjuje!
   - Svi detalji, boje, linije, oblici se međusobno dopunjuju i time stvaraju izuzetnu optičko-kolorističku senzaciju. U njenim slikama pozadina, predmet i detalji ravnopravno su važni. Oko voli Sonjinu sliku. Ono se u njoj rastopi, svojevoljno izgubi i luta.“ zapisala je storičarka umjetnosti Anja Marković koja će izložbu "Kaktusi su sada lale" Sonje Đuranović otvoriti sjutra od 20 u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
3
KIC "Budo Tomović" najavio program za novembar
Bogat, raznovrstan - svima dostupan!
Gala koncert, "Mlijeko u prahu", Veče za dušu, UEA - MNE kulturno veče, "Smrt fađizmu! O Ribarima i slobodi,koncert KIC POP HORA...neki su od događaja bogatog i raznovrsnog programa za novembar u KIC "Budo Tomović" koji je najavljen na današnjoj press konferenciji.
Ulaz za skoro sve programe u "srcu kulture grada" besplatan je. Ipak, od prekosjutra na biletarnici KIC biće dijeljene najviše četiri ulaznice po programu. 
 
2
Umjetnici Đorđe Stanojević iz Beograa i Milena Mijović Durutović iz Podgorice u projektu Nature & Art
U "Centru" - „Ritam prirode“!
          Izložba „Ritam prirode“, čiji su autori umjetnici Đorđe Stanojević iz Beograa i Milena Mijović Durutović iz Podgorice, biće sjutra od 20 otvorena u u galeriji „Centar“.
Izložba je nastala u sklopu projekta Nature & Art, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima, a biće otvorena do 24. novembra.
 
 
2
Solistički koncert mlade talentovane crnogorske umjetnice
Nina pjeva - “Balkanske motive”!
Solistički koncert mlade talentovane crnogorske umjetnice Nine Strugar “Balkanski motivi” biće sjutra od 20 održan u velikoj salii KIC "Budo Tomović".
Na repertoaru će biti tradicionalne pjesme iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, a gosti večeri biće pjevači - Zdravko Đuranović, Renata Perazić i Neda Papović.  
 
2
“Italijanska kinematografija: pogled na sadašnjost” u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - komedija!
             Komedija “Generacija 1000 eura” - “Generazione mille euro” (2008) reditelja Masima Venierija, večeras od 19 u sali DODEST otvoriće troddnevnu reviju “Italijanska kinematografija:
pogled na sadašnjost”, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa Ambasadom Italije.
 
 
2
U susret Danu ljudskih prava, u "Američkom uglu"
Kratak kurs - fotografije!
U susret Danu ljudskih prava, "Američki ugao" organizuje radionicu fotografije "Jednakosti i različitosti u multikulturalnom društvu", namijenjenu mladim zaljubljenicima u fotografiju koji žele da poboljšaju svoje znanje o fotografiji i ovladaju svojim fotoaparatima.
Tema radionica ima za cilj motiviše mlade da razmišljaju o društvenim pojavama i problemima, marginalizovanim grupama i ljudskim pravima i da svojim fotografijama urade jedinstvene analize društva u kojem živimo. 
 
1
Ciklus "Mladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Vladanin - prvi koncert!
          Mlada crnogorska pijanistkinja Vladana Perović predstaviće se publici - u skllopu ciklusa "Mladi talenti" - na svom prvom samostalnom koncertu sjutra od 20 u Velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Umjetnica će tom prilikom izvesti djela Johana Sebastiana Baha/arr., Feruća Buzonija (Čakona iz Partite br. 2), Feliksa Mendelsona (Ozbiljne varijacije op. 54) i Modesta Musorgskog (Slike s izložbe). Ulaz je besplatan. 
 
1
“Dani češkog filma" u KIC "Budo Tomović"
Za odrasle gangster - djeci "Krtek"!
       Revija “Dani češkog filma", koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, sjutra u 20 biće otvorena filmom “Gangster KA” (2015) u sali DODEST.
Drugog dana revije, u subotu od 12, na programu je animirani film za djecu “Krtek”. Ulaz je besplatan.  
 
1
Ministar kulture uputio telegram saučešća povodom smrti Milene Dravić
Umjetnica neprevaziđene glumačke izražajnosti!
       - Neizmjerno žalimo zbog odlaska Milene Dravić, umjetnice velikog renomea i neprevaziđene glumačke izražajnosti, čije stvaralaštvo predstavlja duhovnu dragocjenost ovog dijela Evrope.
Milenina smrt je veliki gubitak i za crnogorsku kulturu, kojoj je do zadnjih dana doprinosila iskrenim odnosom prijatelja i kolege. Na tome ćemo joj uvijek biti zahvalni - naveo je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u telegram saučešća koji je, povodom smrti velike dramske umjetnice Milene Dravić, uputio ministru kulture i informisanja Republike Srbije Vladanu Vukosavljeviću. 
 
1
Premijera u CNP
Sezonu otvara - "Bure baruta"!
          Predstava "Bure baruta" premijerno će večeras od 20 biti izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i otvoriće novu, sezonu 2018/19 u nacionalnom teatru.
Po tekstu Dejana Dukovskog, "priču o generacijama koje su se zaglavile u blatu, ali punu ljubavi, suza, znoja, života, smijeha" režirao je Dejan Prokovski, a brojnu ekipu čine: scenograf Valentin Svetozarev, kostimografkinja Tijana Todorović, muziku je radio Goran Trajkoski a izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.
 
 
0
U četvrtak u KIC, povodom Dana ustanka makedonskog naroda protiv fašizma
Prva revija - narodnih nošnji!
“Tradicija spaja” naziv je prve revije narodnih nošnji Crne Gore i Makedonije koju, povodom Dana ustanka makedonskog naroda protiv fašizma, NVU Crnogorsko makedonsko prijateljstvo “Kirjana”, KIC “Budo Tomović” i Ambasada Republike Makedonije organizuju u četvrtak od 19 u sali DODEST.
Tradicionalne crnogorske i makendoske nošnje nosiće članovi i članice folklornih ansambala KIC “Budo Tomović” i “Makedonija” iz Skoplja, a gost večeri biće i narodni guslar Rajko Radović.  
 
0
Narodni muzej organizuje izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja"
Postavka o - dobrobiti vakcina!
            - Cilj ovog projekta je da se pomoću istorijskih izvora podigne svijest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Ova izložba se ne bavi samo prošlošću, već Narodni muzej, sa svojim partnerima, želi da proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice - najavljuje Narodni muzej Crne Gore izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja", koja će od srijede u 19 biti otvorena u CGU "Miodrag Dado Đurić". 
 
0
KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen poznatim filmskim damama
Revija filmova - Džejn Fonde!
    Projekcijom “Konje ubijaju, zar ne?” sjutra od 20 u sali DODEST počeće revija filmova u kojoj glavne uloge tumači slavna holivudska glumica Džejn Fonda koojom KIC "Budo Tomović" nastavlja program posvećen poznatim filmskim damama.
U utorak na repertoaru je - “Kineski sindrom” (1979), u srijedu biće prikazan “Povratak kući” (1978) a reviju zatvara “Klute” (1971). Posljednja projekcija počinje u 21, a ulaz za sve je slobodan.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|