Brze Cinjenice - Kultura

0
Izložba grafičkog dizajnera Nikole Latkovića „Konkurs“ u galeriji "Centar"
Pionirski prilog - istoriji dizajna!
             - Može se zaključiti da je u pitanju dokumentarna izložba i jedan od prvih, pionirskih priloga našoj istoriji dizajna koji će poslužiti kao dobra platforma za dalju analizu i objektivnije situiranje grafičkog dizajna u sferi crnogorske umjetnosti.....- zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić o izložbi grafičkog dizajnera Nikole Latkovića „Konkurs“, koju će onai otvoriti sjutra od 20 u galeriji "Centar".
Na ovoj inicijalnoj izložbi nezavisnog istraživanja konkursne prakse u nabavkama vizuelnog identiteta do 25. biće prezentovano preko 100 radova -
prvonagrađenih grafičkih rješenja na različitim konkursima u Crnoj Gori koje je Latković neselektivno prikupljao – znak, logo, logotip,
grb, amblem, žig, zastava, maskota, ideogram, simbol ...
 
 
0
Kolašinski “Korifej” teatar i sjutra u KIC "Budo Tomović"
Ponovo - "kuva muža"!
Predstavu “Žena koja je skuvala svog muža”, poslije nedavne premijere, kolašinski “Korifej” teatar odigraće ponovo sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Uloge u predstavi po tekstu Debija Izita i u kolektivnoj režiji tumače: Đorđije Tatić, Anđelija Rondović i Marija Đurić.  
 
0
Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ i Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori organizuju
Fotografije i film - „Krim pod okupacijom"!
       Izložba fotografija „Krim pod okupacijom" i projekcija , višestruko nagrađivani film “Haytarma” (2013), poznatog ukrajinskog i krimsko-tatarskog reditelja Ahtema Sejtablajeva, biće - povodom petogodišnjice od okupacije Krima - biće sjutra, u saradnji sa Ambasadm Ukrajine u Crnoj Gori, priređeni u kIC "Budo Tomović".
Biće prikazan - u sali DODEST od 19 - i dugometražni, višestruko nagrađivani film “Haytarma” (2013), poznatog ukrajinskog i krimsko-tatarskog reditelja Ahtema Sejtablajeva.    
 
0
Samostalna izložba radova Milene Živković u galeriji "CentreVille Hotel & Experiences"
U djelima - oslobađa višak mašte!
    - Transformišem trenutke iz sadržaja jednog dana u uzvišene i poetične scene, pretvarajući jednostavne svakodnevne prizore u umjetnički rad. Na ovaj način oslobađam višak mašte. Da li je suština umjetničkog rada u ideji, realizaciji, kontekstu ili igri postaje nebitno; skup svih navedenih stvari je zapravo igra koja nadilazi sve forme, igra kao manifestacija želje za životom, tako shvatajući da smrt ne postojim- zapisala je Milena Živković, umjetnica sa Cetinja, čija će samostalna izložba od sjutra do 15. biti organizovana u galeriji "CentreVille Hotel & Experiences". 
 
0
Telegram saučešća ministra kulture povodom smrti crnogorskog slikara i istaknutog kulturnog stvaraoca Uroša Toškovića
Završena - osebujna biografija!
       - Odlaskom Uroša Toškovića završava se jedna osebujna biografija, čiji se veći dio odvijao u stalnom kolopletu genijalnosti i ukletosti. Lišivši sebe svih onih praktičnih koristi koje su mu umijeće i talenat mogli donijeti, budućim je generacijama ostavio jedan od najautentičnijih primjera umjetničke predanosti. Toškovićevo majstorstvo i upečatljiva pojava učinili su da crnogorska likovna umjetnost svijetu podari jednog od onih umjetnika koji su smjelo hodali iz granica konvencija i pretakali svjetlost i tamu svog prostora u univerzalne znake epohe - naveo je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u telegramu saučešća povodom smrti crnogorskog slikara i istaknutog kulturnog stvaraoca Uroša Toškovića.  
 
0
„Veče s piscem“ u KIC "Budo Tomović"
Gostuje - "pero" iz Mostara!
          Književno veče posvećeno stvaralaštvu pisca Elvedina Nezirovića biće - u sklopu programa „Veče s piscem“ sjutra od 20 priređeno u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Sa mostarskim književnikom, direktorom Muzičkog centra "Pavarotti" u Mostaru, članom Društva pisaca BiH i P.E.N. centra BiH, koji je nagrađivan i za poeziju i kratku priču - objavljivao ih je u najeminentnijim književnim časopisima na prostoru bivše SFR Jugoslavije - razgovaraće Edin Smailović. 
 
2
Prvi martovski program KIC "Budo Tomović"
Predstavljanje prvjenca - Jasenke Lalović!
       Premijerno predstavljanje prvog proznog djela Jasenke Lalović “S one bande moje gore” sjutra od 19 u sali DODEST prvi je martovski program KIC "Budo Tomović".
Spisateljski prvijenac Lalovićeve koji govori o našoj tradiciji, tradicionalnoj crnogorskoj ženi, ali i muškarcu, muško-ženskim odnosima i danas pomalo zaboravljenim običajima, osim autorke predstaviće Vlatko Simunović, profesor dr Draško Došljak, Slobodan Čukić i Tanja Vujović. Fragmente iz knjige čitaće glumica Dubravka Drakić. 
 
2
U Crnogorskom narodnom pozorištu počele probe „Hamleta“
Premijera - krajem maja!
    U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su probe za predstavu „Hamlet“ Viljema Šekspira, u režiji Ane Vukotić. Predstava će premijerno biti izvedena krajem maja na Velikoj sceni.
   Dramaturg predstave je Božo Koprivica, scenografi Svenk Jonke i Vanja Magić, kostimograf Leo Kulaš, koreograf Sonja Vukićević, a muziku potpisuje Rambo Amadeus. Lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević. U predstavi igraju Dejan Ivanić, Ana Vujošević, Momčilo Otašević, Zoran Vujović, Petar Burić, Ana Vučković, Aleksandar Radulović, Dušan Kovačević, Petar Novaković, Slavko Kalezić, Aleksandar Gavranić, Žaklina Oštir i Jelena Minić. 
 
2
Programe KIC "Budo Tomović" u februaru pratilo oko 6000 posjetilaca
I u martu - bogato i dinamično!
       - Kontinuitet i kvalitet kulturnih događaja biće nastavljen i tokom marta pegrštom filmskih, pozorišnih, književnih, koncertnih i drugih umjetničkih večeri - dinamičan i bogat program za mart najavljuje KIC "Budo Tomović".
"Srce kulture grada" organizovaće sedam književnih večeri, šest koncerata, ugostiće na scenama KIC šest predstava, prikazaće pet filmova, a biće održano i još nekoliko intresantnih multimedijalnih umjetničkih večeri.  
 
2
Na zahtjev publike, poznati crnogorski fitoterapeut Branislav Popović sjutra ponovo u KIC „Budo Tomović“
Knjiga za - zdravlje i dugovječnost!
       Poznati crnogorski fitoterapeut Branislav Popović ponovo će, na molbu publike, predstaviti svoju knjigu “Put do dobrog zdravlja i dugovječnosti - sa ljekovitim biljem i pčelinjim proizvodima“ sjutra od 18 u Miltimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“.
O knjizi - u kojoj su korisna iskustva i savjeti za čuvanje zdravlja, kako ojačati imunitet, riješiti se stresa, kako se boriti protiv steriliteta i koje bilje koristiti protiv šećerne bolesti, ali i kako njegovati svoj izgled - uz autora govoriće i iniženjer agronomije Svetozar Radonjić.  
 
2
Peti festival savremene klavirske muzike “Forte piano” u utorak i srijedu u "srcu kulture grada"
Svjetske premijere kompozicija - Okade i Perunovića!
       - Kompozicije koje će biti na repertoaru festivala pokazuju svu lepezu kompozitorskih postupaka u razradi teme. Ove godine učenicima muzičkih škola se pridružuju profesionalni pijanisti i profesori a biće prisutni kompozitori koji će na svoj način ostvariti kontakt s publikom i izvođačima - navele su direktorica Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" Zoja Đurović i direktorica KIC "Budo Tomović" Snežana Burzan najavljujući peti festival savremene klavirske muzike “Forte piano” - Omaž klasicima - koji će u utorak i srijedu biti održan u "srcu kulture grada".
Na programu su neka djela koja će prvi put biti izvedena na ovom festivalu i svjetske premijere kompozicija Nobuhira Okade i Aleksandra Perunovića.  
 
2
Plesni performans škole “Dream” u KIC “Budo Tomović”
Plesom dočaravaju likove!
    Plesni perfomans “Dream with us” plesna škola “Dream” prirediće sjutra od 19 u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Projekat je sastavljen iz par cjelina u okviru kojih će oni najmlađi, kao i najstariji kroz plesne koreografije dočarati likove (diznijevi junaci, princeze, uspavana ljepotica) koje tumače.  
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Solistički koncert - Neza Haverića!
    Solistički koncert cnogorskog umjetnika Neza Haverića biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Interpretator crnogorske muzike nastupiće u pratnji orkestra Tamira Talovića, a gosti koncerta biće: Pljevaljski tamburaši, Zoran Kalezić, Šukrija Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović, Tamara Pavićević, Rizo Koljenović i Hamza Haverić.  
 
1
U izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”
Plakati iz - Matovićeve kolekcije!
    Izložba “Crnogorski filmski plakat” iz kolekcije Momira Matovića biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavka će biti izložena do 4. marta, a izložbu će otvoriti urednik kulture u dnevnom listu “Pobjeda” Jovan Nikitović.  
 
1
„Ako znate bilo što“ sjutra u KIC "Budo Tomović"
Uz muziku i poeziju - glumačkog para!
          Glumci Jelena Nenezić Rakočević i Simo Trebješanin pjevaće, sviraće i govoriće poeziju na muzičko - poetske večeri „Ako znate bilo što“ koja će sjutra od 20 biti organizovana u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz zvuke gitare izvešće dvadeset kompozicija ex-yu autora, kroz koje se prepliću stihovi Sergeja Jesenjina i Desanke Maksimović. Svojom sugestivnošću i autentičnim načinom izvođenja, glumci se u okviru ovog projekta međusobno dopunjavaju i donose uzbuđenje i emocije koje nedostaju u ovom vremenu.  
 
1
Zbirka kraćih tekstova “Let za Budimpeštu”
Promocija - Andreinog prvjenca!
Promocija prvijenca mlade crnogorske autorke Andree Raonić “Let za Budimpeštu” biće u utorak od 19 organizovana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović´´.
O knjizi će govoriti književnik Rodoljub Ćorić i docent dr Miomir Abović. Program će voditi mladi podgorički autori Anastasija Šćepanović i Milan Vlahović.  
 
1
Tradicionalno, povodom Dana zaljubljenih, KIC Budoo Tomović" orgamizuje "Ljubav na filmu"
Veliko platno - puno ljubavi!
       Filmom “Ja u ljubav vjerujem” (1999) o simpatičnom vlasniku male knjižare koji se zaljubljuje u filmsku zvijezdu sjutra od 20 u sali DODEST počeće revija "Ljubav na filmu", koju tradicionalno KIC Budoo Tomović" orgamizuje povodom Danna zaljubljenih.
Britanski film “Soba sa pogledom” (1985) reditelja Džejmsa Ajvorija u kojem se mlada djevojka upušta u zabranjenu ljubavnu avanturu obilježiće utorak. Srijeda je rezervisana za biografski film “Smiješna djevojka”, a reviju će u četvrtak zatvoriti kultni film Harolda Rejmisa “Dan mrmota” (1993) . Ulaz je slobodan.  
 
1
Dječije pozorište Stanković sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovisaće i CD - “Brod sreće”!
    Dječije pozorište Stanković izvešće predstavu "Dječja prava i zabava" (3+) - odlično upakovan komad o dječjim pravima, prepun interakcije sa djecom i songovima koji daju na motorici cijeloj priči - sjutra od 10 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Predstavu po tekstu Tode Nikoletića izvodi Radojica Stanković. Šanta Panta promovisaće i CD “Brod sreće”. 
 
1
Forum mladih pisaca u KIC "Budo Tomović" obilježavaa četiri godine rada
Za rođendan - poezija i muzika!
Povodom četiri godine okupljanja i rada, Forum mladih pisaca u KIC "Budo Tomović" večeras od 20 u sali DODEST prirediće poetsko - muzički program.
Autorsku poeziju, uz muzičku pratnju gitariste Isidora Gajevića, govoriće: Marko Stanojkovski, Đurović Jelena, Luka Boljević, Milena Radević, Nikola Ćorac, Jana Radičević, Barbara Delać, Marija Vesković, Nataša Gudelj, Anđela Matanović i Martina Medenica  
 
1
“Savremena crnogorska književnost”
Promovišu drame - Dragane Tripković!
Knjiga dramskih tekstova "Kirka i druge drame" spisateljice Dragane Tripković biće - u sklopu ciklusa “Savremena crnogorska književnost” - promovisana sjutra od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorkom, govoriti pisac Vasko Raičević. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|