Brze Cinjenice - Kultura

2
U srijedu peta sesija IUS FORUMA Udruženja pravnika Crne Gore
Predstavljaju novi - "Pravni zbornik"!
       Novo izdanje „Pravnog Zbornika“, časopisa za pravnu teoriju i praksu - br. 03/19., biće predstavljeno u srijedu od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", na petj sesiji IUS FORUMA Udruženja pravnika Crne Gore i povodom obilježavanja 86 godina rada Udruženja.
Na promociji će govoriti: glavni i odgovorni urednik dr Branislav Radulović, zamjenik glavnog urednika i autor dr Nikola Dožić i autori članaka profesor na Pravnom fakultetu UCG dr Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta UM dr Miloš Vukčević i advokat i podpredsjednik Udruženja mr Sergej Sekulović. 
 
2
Izložba Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” u galeriji "Centar"
Savremeni koncepti - višeslojni i razgranati!
                - Savremeni koncepti bavljenja umjetnošću obuhvataju višeslojnost, moglo bi se reći razgranatost i rizomatičnost medijskog djelovanja. Jedna od onih koja uspješno uvezuje različite slojeve istog korpusa svijeta umjetnosti (grafički dizajn, umjetnost, kuriranje) je Sandra Đurović - zapiisala je istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović o izložbi Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” koja će sjutra od 20 otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.  
 
2
Američki ugao i KIC "Budo Tomovic" pripremaju muzičko veče
S pjesmom - u susret Božiću!
          Američki ugao i KIC "Budo Tomovic" pripremaju za sjutra od 18 muzičko veče u duhu pravog prazničnog raspoloženja.
"Christmas Gift of Music".
Maja Popovic, urednica muzičkog programa u KIC, i Enes Tahirović , pijanista i profesor muzike, okupili su ekipu mladih talentovanih pjevača koji će izvesti neke od najpoznatijih Božićnih pjesama.  
 
2
KIC POP HOR, poslije "Bilećanke"
Objavili i spot - “Teče Tara”!
    Regionalna senzacija, popularni podgorički KIC POP HOR objavio je drugi muzički spot za jednu od najljepših crnogorskih partizanskih pjesama “Teče Tara”, a povodom 75 godina od oslobođenja Crne Gore.
Spot je sniman na nekoliko lokacija, a motivi su, uz rijeku Taru, poznati mostovi iz različitih perioda izgradnje države koji su simboli svog vremena i slobodarskog duha crnogorskog naroda: most na Đurđevića Tari, Željeznički most na Maloj rijeci i jedan od najvećih neimarskih poduhvata 21. vijeka - most Moračica. Spot donosi i priču o dječaku kojeg slavna partizanska prošlost, junaštvo predaka, rijeka i djetinjstvo inspirišu da postane graditelj mostova.   
 
 
2
Američka džez umjetnica Indra Rios-Moore sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijerno gostuje - “nebeski glas džeza”!
Na premijernom koncertu u Podgorici, sjjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" američka džez umjetnica Indra Rios-Moore, nastanjena u Danskoj - u pratnji danskog saksofoniste Benjamina Traerupa i japanskog kontrabasiste Masatosija Kamagusija - predstaviće svoj aktuelni album "Carry Mu Heart" (2018) i izvešće široki repertoar koji je objavila na svojim prethodnim albumima: Indra (2010), “In Between” (2012), “Heartland” (2015) – očekuje nas fuzija akustičnog džeza, gruva, soula, bluza, gospela i folka u senzualnoj interpretaciji iskusnih muzičara.  
 
1
U galeriji "CentreVille Hotel & Experiences"
Fotografije inspirisane - ljudskom slabošću!
             - Serija fotografija na temu “smanjivanje” inspirisana je opštom ljudskom slabošću da se u momentu sjeti i pronađe određeni predmet. Kako na ovu pojavu niko nije imun i svima je zajedničko da sjećanja funkcionišu po principu fotografija, to je definisalo medij izraza. Što smo bliži rješavanju situacije u kojoj smo se zadesili, bitnost predmeta se smanjuje sve do konačnog, vrlo nebitnog svakodnevnog objekta. Ovaj proces se dešava velikom brzinom, pa i najmanja informacija i detalj može biti presudan. Fotografije su koncetrisane na detalje i kadrove koji ostaju zapamćeni - ističe Nemanja Marić, autor izložbe fotografija „Smanjivanje“, koje će sjutra od 19 biti otvorena do 20. u galeriji "CentreVille Hotel & Experiences".  
 
1
Jedna od najpopularnijih u istoriji u subotu u CNP
Premijerno - Pučinijev „La Boheme“!
       Opera Đakoma Pučinija „La Boheme“, jedna od najpopularnijih u istoriji, čiji libreto je nastao prema romanu „Prizori iz života boema“ Henrija Murgera koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti, biće premijerno izvedena u subotu od 20 na Velikoj sceni CNP.
Crnogorskim simfonijskim orkestrom diriguje Alberto Veronezi, reditelj je Andrea Tokio, a asistent dirigenta Frančesko Barbađelata. Uloge tumače: Raga Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, David Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović i Maša Cupara, uz pratnju mješovitog i dječijeg hora.  
 
1
Ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori u KIC "Budo Tomović"
Dogovorena promocija - odnosa među nacijama!
    Program “Happy Spring Festival”, čilj cilj je promocija odnosa među nacijama, a između ostalog uključuje igru, pjesmu, akrobatiku, magiju...biće realizovan 10. januara - dogovoreno je tokom današnje posjete ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Liu Đin KIC "Budo Tomović".  
 
1
Večeras od 20,40 na Radiju Crne Gore
Premijera drame - "Naše brdo"!
         - Posvećena je onima koji pamte šta su: čast, odanost, istrajnost, požrtvovanost, prijateljstvo, ljubav...koji ne vjeruju da to mogu biti prevaziđene kategorije. I u tom smislu, drama je vrlo klasična. Iako smještena u prošlo vrijeme, u doba Drugog svjetskog rata, sve navike, ambicije, želje i odluke njenih likova su uvijek moguće i aktuelne - kazala je o radio drami "Naše brdo" - koja će večeras od 20,40 premijerno biti emitovana na Radiju Crne Gore - Nada Bukilić, po čijem je scenariju rađena, a u režiji Mirsada Rastodera. 
 
1
Foto-konkurs Zavoda za meteorologiju
Najbolja fotografija - Nemanje sa Žabljaka!
             Prva nagrada na foto-konkursu Zavoda za meteorologiju dodijeljena je Nemanji Zekoviću učeniku SMŠ ‘’17.septembar’’ sa Žabljaka, druga nagrada Luki Vojinoviću, učeniku iste škole, dok je treće mjesto pripalo Neveni Čobeljić, učenici Srednje likovne škole ‘’Petar Lubarda’’ sa Cetinja.
Njima su nagrade uručene danas u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" u kojem je otvorena izložba fotografija 80 učesnika konkursa „Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ - Albert Ajnštajn. Biće otvorena do 20. 
 
1
Izložba djela Marka Markovića u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Core
Umjetnost - proces istraživanja!
             - Za Marka Markovića umjetnost je proces istraživanja, model mišljenja i rada, ali takav da remeti identitet, sistem, red, onaj koji ne poštuje granice, pozicije, pravila (Julija Kristeva); to važi i u slučajevima kada je formalizacija rada unutar različitih medija; slike, crteža, video-instalacije. Umjetnik metodom aproprijacije prenosi elemente četiri dramatična, žanrovski različita, filma u drugi diskurs - video- instalaciju. Kraj filma kojim gradi video autorov je odabir; to je razrješenje, suština - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o djelu podgoričkog umjetnika čija će izložba “Exterritory” sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Core. 
 
1
Pozorišna predstava NVO “TNT” i “Savez za djecu i mlade Kuća” o vršnjačkom nasilju
“Lutka” na sceni - DODEST!
       Pozorišna predstava “Lutka”, nastala po motivima zbirke “Imaj u vidu”, a na temu vršnjačkog nasilja, biće sjutra od 12 izvedena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Autorski tim čine: Zoran Rakočević, Milo Bešović i Anđelja Rondović. U predstavi igraju: Anja Mišović, Ivana Popović, Katarina Ćeranić, Maja Plazinić, Mina Čogurić, Nikolina Vukčević, Nina Račeta, Matija Bulatović i Dušan Petrović. Produkciju predstave potpisuju Nevladina organizacija “TNT” i “Savez za djecu i mlade Kuća”.  
 
1
"Culture corner"
Donatorsko veče - za kul grad!
          Donatorsko veče "Kulturnim detoxom do KUL GRADA" "Culture corner" organizuje sjutra u jedinstvenom mjestu inspirisanom biciklizmom – "Bicycle club" u Podgorici.
Od 20 do 22,30 inspirativne priče sa posjetiocima podijeliće Milena Živković, Maja Aleksić i Igor Majer. Osim toga, goste očekuje slikavanje lica pod dirigentskom četkicom Petra Raičevića, čitanje poezije sa šarmantnom Slavicom Dragović, projekcija kratkih filmova i još mnogo toga čime organizator želi da izmami svima koji budu dio humane i kreativne priče. 
 
1
Projekat “Muzički krug”
Učesnici sviraju - završni koncert!
       Učesnici projekta “Muzički krug” prirediće završni koncert sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti kontrabasista David Golubović, flautista Vladimir Kuč, violistkinja Iva Durković, duo flauta u sastavu Tea Musić i Iva Vujošević, violončelista Sari Šaćiri, violinista Jovan Jovović, klavirski trio u sastavu Milutin Radulović, Sari Šaćiri, Petar Popović, zatim vokalna umjetnica Doris Nedović, džez bend i orkestar mladih pod dirigentskom upravom prof. Irene Vuković. Klavirski saradnici na koncertu biće Vida Belević, Davor Novak, Andrija Jovović i Enes Tahirović. Ulaz je slobodan. 
 
1
Zajednička zbirka rukopisa mladih pisaca KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - peto "Kolažiranje"!
Peta zajednička zbirka rukopisa mladih pisaca KIC "Budo Tomović" biće sjutra od 20 promovisana u sali DODEST "srca kulture grada".
U knjizi pored poezije i proze autora Foruma mladih pisaca koji kao književna grupa djeluje u KIC od 2015., zastupljeni su i najuspjeliji radovi polaznika tromjesečne radionice kreativnog pisanja koju je vodio pisac Vasko Raičević.  
 
1
Performans "Dinner Party" sjutra u galeriji "Klub" CSUCG
Publici nude - nelagodu!
          - Naš odgovor, kao odgovor izrazito aktivnih, međunarodnih, profesionalnih umjetnika, je da srećnoj publici pružimo priliku da iskuse nelagodu. Ohrabrujemo ih da direktno učestvuju u našim performansima, ne samo sa sigurne distance pasivnih posmatrača. Temi pristupamo iz širokog ugla i obuhvatamo razne vrste nelagode, poput invazije ličnog prostora, ili pozivanja publike na neprijatnu, insceniranu večernju zabavu - zapisali su Hans Kristijan van Nijkera i Hiroko Cučimote, umjetnici i akteri performansa "Dinner Party", koji će sjutra od 20 izvesti u galeriji "Klub" Cntra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Izložba Evamarije Miler “Zov praznine” od večeras u galeriji "Perjanički dom"
U pejzažu - tražimo sebe!
             - Priroda se često predstavlja kao objekat fascinacije, koji je zapravo u funkciji pozornice za samoprezentaciju. U pejzažu zapravo tražimo sebe, težeći da se ponovo povežemo sa fragmentima sopstvenog bića. Naša potraga je potraga za autentičnošću ili za trenutkom gubitka kontrole u svijetu koji je izrazito regulisan - zapisala je o svom radu Evamarije Miler, čiju će izložbu “Zov praznine” večeras od 20 u galeriji "Perjanički dom" CSUCG otvoriti kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore Teodora Nikčević.
Izložba se može pogledati do 31.
 
 
0
Deseti Crnogorski festival filma o ljudskim pravima od sjutra do 14. u Podgorici, Beranama i Kotoru
"Ubrzaj" donosi - 16 premijera!
"Dnevnik Diane Budisavljević", u njenoj režiji, otvoriće sjutra od 20 u CNP 10. Crnogorski festival o ljudskim pravima "Ubrzaj".
Do 14. decembra jubilarni festival u Podgoricu, Berane i Kotor donosi 16 premijera koje provokativno, snažno i emotivno prenose univerzalne priče o značaju borbe za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo kroz film. 
 
0
Prva samostalna izložba slika Lidije Marković u KIC "Budo Tomović"
Prvjenac vraća - uspomene!
Prva samostalna izložba slika Lidije Marković biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Premijernoj publici postavku će predstaviti književnik i slikar Todor Živaljević Velički. Izložba će biti otvorena do 16. 
 
0
Projekcijom "O beskonačnosti" večeras počinje 4. "Podgorica film festival"
Za šest večeri - 13 premijera!
Projekcijom "O beskonačnosti", Roja Andersona, koji je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, večeras - u sklopu DEUS - u CNP počinje 4. "Podgorica film festival", na kojem će za šest dana biti prikazano 27, 13 premijerno.
Na večerašnjem otvaranju biće uručena nagrada Crnogorske kinoteke "Kino oko" za poseban doprinos kinematografiji, snimatelju Manuelu Albertu Klaru, a uvertira biće izložba "Sedamdeset godina crnogorske kinematografije".  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|