Brze Cinjenice - Kultura

1
Književno veče u KIC "Budo Tomović"
Brankica gostuje - premijerno!
Književnica Brankica Damjanović prvi put gostuje u Podgorici, kao gošća KIC “Budo Tomović”, koji od 19 priređuje njeno književno veče u sali "DODEST".
Posjetioci književne večeri imaće priliku, pored ostalog, da čuju kako je nastala trilogija kratkih priča “DOBRO JE”, “NE BIH OVO MOGLA BEZ TEBE” i “RUKOPIS MOGA BRATA”, zašto su knjige “KĆI” i “MOJ SIN JOVAN” od obične ideje jedne majke da svojoj djeci za punoljetstvo pokloni njihov životopis, postale prema mišljenju stručne javnosti i kritike sjajan dokument jednog vremena koje su obilježili hiperinflacija, rat, izbjeglištvo…  
 
1
Na filmskom marketu, u sklopu Kanskog filmskog festivala
Crnogorsku kinematografiju promoviše - Filmski centar!
          Novoosnovani Filmski centar Crne Gore prvi put zvanično će promovisati crnogorsku kinematografiju na ovogodišnjem filmskom marketu koji se organizuje u okviru Kanskog filmskog festivala.
Crnogorski štand nalazi se u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope koji čine još i štandovi Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Slovenije i Srbije.  
 
1
Izložba radova Nine Vukčević i Gordane Trebješanin u Centru savremene umjettnosti Crne Gore
U "Klubu" - "Karavan"!
       - Vođeni dvijema različitim energijama, koje prvi put izlažu zajedno, dolazimo do neobičnih odredišta i zanimljivih kreativnih dostignuća. Kroz lični umjetnički
izraz i lične emocije, iskazujući sopstvenu svježinu i inventivnost, ove dvije umjetnice interpretiraju zamišljene idealne gradove svaka na svoj način, pretvarajući ih u individualizovane likovne priče - tako je o izložbi radova Nine Vukčević i Gordane Trebješanin „Karavan“- biće od večeras u 20 otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjettnosti Crne Gore - zapisala istoričarka umjetnosti Maja Dedić, koja će i otvoriti izložbu.
 
 
1
Dokumentarac nastao na turneji bosansko-hercegovačkog sevdah benda "Divanhana" u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - "Zukva"!
             Podgorička premijera dokumentarnog filma „Zukva“ biće sjutra od 20 priređena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
U februaru 2016. bosansko-hercegovački sevdah bend "Divanhana" započeo je koncertnu turneju "Zukva", nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju. Zajedno sa producentskim timom Al Jazeere Balkans, strpljivo su zabilježili priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, kako na sceni tako i iza kulisa. Priče, koje odzvanjaju u ehu njihovih koncerata sa naizgled sasvim običnim ljudima, koje na koncu ispisaše u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje imena „Zukva“.  
 
0
Djelo Radojke Mugoše Petrić u KIC "Budo Tomović"
Ne da - da ljubav umre!
       Knjige „Ne dam da ljubav umre“ autorke Radojke Mugoše Petrić biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O njenom djelu govoriće profesorica i pjesnikinja iz Nikšića Gordana Sarić, književnik i književni kritičar Perivoje Popović, književnik i književni kritičar Veselin Brnović. Publici ć se obratiti i autorka, a u ime izdavača medijator promocije biće predsjednik Udruženja književnika „ZENIT“ Milan Rajović.    
 
0
Koprodukcija “Pan teatra” i Dječjeg kulturnog centra Beograd o nasilju nad ženama u KIC "Budo Tomović"
Omnibus - “Sama je tražila”!
       Predstava “Sama je tražila”, nastala u koprodukciji “Pan teatra” i Dječjeg kulturnog centra Beograd, biće večeras od 20 izvedena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Komad o nasilju nad ženama zamišljen kao omnibus sastavljen od priča, monologa, ispovijesti i poema. Naracija se odvija u prvom licu, ali je odmotavaju pet glumica, igrajući silnike, žrtve, nameštaj, oružje, vrenje u jemeđuljudskim odnosima i samoću.  
 
0
Dvanaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvoren u garažnom dijelu "Delta City"
Prvi program - Dadova djela!
         - Ne mogu da opišem kolika mi je čast da budem pozvana da otvorim 12. sajam knjiga i obrazovanja. Kada sam vidjela da je na sajmu i izložba Dada Đurića i da su tu neke knjige koje želim da kupim, osjećala sam se privilegovano. Nadam se da knjige nikada neće nestati, jer je proces čitanja nužan za svakoga - ukazala je dobitnica nagrade "NIN" za roman godine "Arzamas" Ivana Dimić otvarajući sinoć 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja u garažnom dijelu "Delta City".
Prvi program 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, ččiji je slogan - "Imamo svijet za tebe" - jeste izlozba djela neprevazidjenog Dada Đurića koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore.  
 
0
Čestitka ministra kulture povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija
Slobodna riječ za - najšire interese!
          - Sloboda i dijalog, kao temeljni principi vizije savremenih medija, vrijednosti su koje promovišemo i za koje, zajedno, radimo. Znajući da slobodni i profesionalni mediji omogućavaju otvorenu javnu debatu o pitanjima od najšireg interesa, očekivano je da svi segmenti društva kontinuirano preduzimaju aktivnosti neophodne za unapređenje ostvarivanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava - naglasio je ministar kulture, profesor mr Janko Ljumović, upućujući povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija srdačne čestitke svim poslenicima javne riječi, "uz želje da svojim profesionalnim izvještavanjem i njegovanjem visokih produkcionih standarda doprinose demokratskom razvoju crnogorskog društva ka porodici evropskih naroda."  
 
0
„Dani DODEST" od 3. do 5. u KIC "Budo Tomović“"
Na otvaranju - “Krug” i "Pijanista"!
    Pozorišna predstava “Krug”, rađena po motivima poezije Enesa Kiševića, a u režiji Sejfa Seferovića, večeras u 19 otvoriće „Dane DODEST" u KIC „Budo Tomović“.
Večeras od 20,30 Seferović će odigrati i monodramu "Pijanista". Predstava “Mir”, po tekstu Vitomira Nikolića i Iva Andrića, adaptaciju i režiju uradio Sejfo Seferović, sjutra od 19 igraju polaznici pozorišne radionice DODEST - Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović. Istog dana u izvođenju Ivane Milašević biće organizovana monodrama “Kučkini sinovi”, a "Dani DODEST" biće u petak završeni premijerom “Bez oblika”.  
 
0
Osmi “Kinotavrik” biće danas otvoren u KIC „Budo Tomović“
Na sceni - dječje stvaralaštvo!
    - I ove godine na Velikoj sceni KIC “Kinotavrik” će na kreativan način afirmisati dječije stvaralaštvo, ljepotu muzike, plesa i glume. Iz Ruske Federacije učestvovaće oko 40 izvođača, a pored njih nastupiće dječiji Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” i nagrađeni izvođači sa Festivala dječije pjesme “Naša radost” - najava je za 8. Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva “Kinotavrik” u Crnoj Gori koji će - u organizaciji renomirane ruske kompanije „KinoMark“, KIC „Budo Tomović“ i Dječijeg saveza, a pod pokroviteljstvom Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federciji, Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i Glavnog grada Podgorica - koji će danas u 16 otvoriti direktorka KIC Snežana Burzan i Snežana Burzan i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Gricaj Sergej Nikolajevič.  
 
2
Najavljeno predstavljanje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti
Crnu Goru predstavlja - "Čovjek"!
      - Ono na čemu ovogodišnji koncept Bijenala stavlja težište, jeste neodvojivost umjetnosti od samog života. Zato je danas, više no ikada, aktuelizovano pitanje odgovornosti umjetnosti, jer sloboda umjetničkog stvaralaštva jeste jedan od najbitnijih iskaza slobode individualnosti, a upravo ta sloboda život čini čudom, sa svim razđenostima, tajnama, ljepotama različitog, ali i svim tamnim kutovima koji životu nameću izazove za više, bolje i ljepše - naglasio je ministar kulture profesor mr Janko Ljumović najavljujući predstavljanje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti.
   Crnu Goru će ove godine predstavljati umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom "Čovjek Human Uomo". 
 
2
Dvanaesti festival baleta „Allegro“ sjutra u "Budo Tomović"
Na sceni - 150 učesnika!
    Više od 150 učesnika, različitih starosnih uzrasta, iz raznih krajeva naše zemlje predstaviće se na 12. festivalu baleta „Allegro“ koji će - u organizaciji istoimene baletske grupe i "srca kulture grada" - sjutra od 19 biti održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan.
Nastupiće baletska trupa “Allegro”, baletska škola “Vasa Pavić”, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, baletska škola “Princeza Ksenija” iz Podgorice, Bara i Nikšića, djeca iz baletskih studija iz Budve, Herceg Novog, baletski studio “Steps”  
 
2
Izložba instalacija Anastasije Kostić
U "Centru" - „Oneness“!
       - Instalacije Anastasije Kostić sugerišu još jednom kretanje, dinamiku, jedinstvo, oneness. To su prizori čovjeka ugnježdenog u koordinatni sistem, ljudi
oko vatre, ili onih na kojima postoji cvijet, voda, ostrva koji kao u Ekovoj knjizi Ostrvo dana pređašnjeg, bez obzira na svijest o vlastitoj prolaznosti, isijavaju i neku radost življenja. Aluzivnim potencijalom figura i prizora, postavlja pitanja i traži odgovore o odnosu sopstva, drugim, drugom, prirodi, nauci, civilizaciji, jednosti...- zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, koja će sjutra u 20 i otvoriti izložbu instalacija „Oneness“ u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
Od sjutra do 24.maja u KIC „Budo Tomović“
Besplatno uče - „Crnogorsko oro“!
       Treći kurs „Crnogorsko oro“ za odrasle Kulturno - informativni centar „Budo Tomović“ oragnizuje od sjutra do 24.maja.
Dva puta sedmično, kroz igru, pjesmu i druženje, zainteresovani će moći da - sa asistentima KIC folklornog ansambla - savladaju osnove tradicionalne crnogorske igre. Kurs će biti besplatan, a prvi čas je sjutra od 20.  
 
2
Drugi regionalni književni festival KIC "Budo Tomović" od utorka do četvrtka
”Literitorija” posvećena - prvoj knjizi!
Predstaviti značajne savremene crnogorske i autore iz zemalja bivše Jugoslavije cilj je drugog književnog festivala ”Literitorija” koji KIC "Budo Tomović" organizuje od utorka do četvrtka.
Tema drugog festivala je „Prva knjiga“, a gosti u glavnom programu biće Stefan Bošković, Uroš Bojanović i Marija Pavlović u utorak, a u srijedu Slađana Kavarić, Natalija Miletić i Nemanja Jovanović. Moderator razgovora sa piscima biće književni kritičar Vladimir Arsenić.  
 
2
Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine, povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca”
Predavanja o Njegošu - do jeseni!
       “Njegoš naš nasušni” naziv je serijala predavanja koji povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine od sjutra organizuje u KIC “Budo Tomović”.
Seriju predavanja istaknutih crnogorskih književnika, filozofa i intelektualca o Njegoševom životu i djelu počeće profesor dr Novak Kilibarda, a do jeseni biće održavana svakog poneđeljka u multimedijalnoj sali KIC.  
 
2
Na sceni "Studio", na 20. godišnjicu praizvođenja u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju
Premijera - "Mamu mu..."!
Predstava Dejana Dukovskog „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“, u režiji Luke Kortine, večeras - u sklopu programskog segmenta Scene Akademija Crnogorskog narodnog pozorišta - premijerno će biti izvedena na sceni "Studio".
Predstava je diplomski rad studenata III godine studijskog programa Gluma u klasi redovnog profesora Branimira Popovića FDU Cetinje i biće izvedena na dvadesetogodišnjicu praizvođenja ovog komada u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju. 
 
2
Peti FLUID dizajn forum otvoren na Univerzitetu Crne Gore
Investicija u - kulturni razvoj!
- Smatram da je obrazovanje umjetnika samo po sebi, kroz radionice, umjetničko-istraživački pristup i bezrezervni pristup pedagoga individui, nešto što je blisko suštini ideala studiranja. Umjetnost i kultura, nažalost, mnogo koštaju u civilizaciji obilježenoj globalnom dominacijom kapitala u kojoj živimo. Ali, upravo zato treba glasno reći da i vi koji ste večeras ovdje predstavljate ozbiljnu investiciju u budućnost kulturnog razvoja ove zemlje i šireg evropskog i svjetskog prostora - napomenula je rektorka Univerziteta Crne Gore profesor Radmila Vojvodić, otvarajući peti FLUID dizajn forum, koji će na Univerzitetu Crne Gore trajati do 27.  
 
2
Poetsko - muzičko veče “Noć duše čarobne” glumca Sima Trebješanina u KIC "Budo Tomović"
Putovanje kroz sjećanja - uz stihove i gitaru!
    Poetsko - muzičko veče “Noć duše čarobne” glumca Sima Trebješanina biće sjutra od 20 održano u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Poetsko - muzičko veče protkano stihovima Jesenjina, Rajića, Nikolića, Branka V. Radičevića i nekim od najljepših pjesama savremenog doba, uz gitarsku pratnju, odvešće posjetioce na putovanje kroz sjećanja. Nastalo je kao želja glumca da napravi jedan prikladan i prijatan program kakav bi on želio da vidi.  
 
2
Promocija knjige Željka Milovića sjutra u KIC "Budo Tomović"
Nostalgično o - djetinjstvu!
          Promocija knjige “Povratak u ulicu Maršala Tita”, autora Željka Milovića, biće sjutra od 20 priređena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi, koja je nostalgična priča o djetinjstvu, ali i jednom vremenu i njegovim vrijednostima, govoriće novinar Jovan Nikitović, profesor Milun Lutovac, novinar Milorad Đurković, direktorica KIC Snežana Burzan, recenzent knjige Predrag Lucić i autor. Moderatorka večeri je Barbara Delać.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|