Brze Cinjenice - Kultura

0
Regionalno popularna rege grupa u KIC “Budo Tomović”
Premijerno gostuje - Del Arno Band!
       Regionalno popularan Del Arno Band nastupiće premijerno večeras od 20 na velikoj sceni KIC “Budo Tomović”.
Del Arno Band osnovali su jula 1986. braća Vladan i Jovan Matić. Bila je to prva autorska rege grupa na prostorima SFRJ. Dvije godine nakon osnivanja bilježi prvi uspjeh na subotičkom festivalu “Omladina”, a 1989. i prvi album “Igraj dok te ne sruše”. Slijede albumi “Godina Majmuna”, “Geneza”, “Reggaeneracija”, “Retrospective” i “Vreme Vode”.  
 
0
Pjesnikinja iz Nikšića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavlja poeziju - “Konfabulacije”!
    Knjiga poezije “Konfabulacije” pjesnikinje iz Nikšića Marije Dragnić biće sjutra od 19 predstavljena u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi i poeziji sa autorkom govoriće Barbara Delać.  
 
0
Revija “Pozorište na filmu V“ u KIC "Budo Tomović"
Uvertiru daje - Koprivica!
    Razgovorom sa dramskim piscem dramaturgom i scenaristom Stevanom Koprivicom, koji će govoriti o kreativnim vezama dva medija u kojima se pretežno prespituju sudbine aktera, dramskih pisaca i glumaca, počeće revija “Pozoriše na filmu”, na kojoj će večeras od 20 do petka biti u sali DODEST KIC "Budo Tomović" biti ekranizovani poznati pozorišni komadi.
Britansko - američki igrani film „Magbet”, snimljen 1971. godine u režiji Romana Polanskog koji predstavlja adaptaciju istoimene tragedije engleskog pisca Viljema Šekspira otvoriće reviju sjutra. “Potjera bez milosti” (1966) sa Marlon Brandom, Džejn Fondom i Robertom Redfordom obilježiće drugi dan, a za kraj revije planirana je projekcija drame “Mladi Vinslou". Ulaz je besplatan.  
 
0
Izložba umjetnika Đorđa Rašovića “Zajedno kroz snove” u galeriji "Centar"
Životinje personifikuju - ljude!
    - Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela, ponašanjem, dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života. Oni nijesu lišeni osjećajnosti - životinjska lica govore, oblače ljudska odijela, prepuštaju se porocima, svakodnevnim uživanjima, odmoru, kuvanju, roštiljanju, strasti ljubavi, kupanju, igranju golfa… Ljudsko i životinjsko tijelo prepliću se u bezbroj procesa transformacija i metamorfoza - zapisala je istoričarka umjetnosti Maja Dedić o izložbi Đorđa Rašovića “Zajedno kroz snove”, koja će sjutra od 19 biti otvorena u galeriji "Centar". Postavka će biti izložena do 29.
 
 
0
Promocija romana-putopisa Katarine Sarić u KIC "Budo Tomović"
Premijerno predstavljaju - „Golo Meso“!
          Roman-putopis „Golo Meso“ Katarine Sarić biće premijrno predstavljen u Crnoj Gori, sjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O romanu autorka 11 samostalnih izdanja, koja živi i stvara između rodne Budve i Beograda, govoriće Tanja Rađenović-Stanojević i Natalija Đaletić. 
 
0
Koncer harfistkinje Milice Kankaraš sjutra u JU Muzeji i galerije Podgorice
Na programu - raznovrsnost!
       Crnogorska harfistkinja Milica Kankaraš prirediće sjutra od 20 koncert u JU Muzeji i galerije Podgorice.
Program čine djela različitih kompozitora među kojima su: Alfonso Haselman, Bedrih Smetana, Marsel Turnie, Žak Iber, Gabrijel Fore, Bernar Andreas...  
 
0
Tradicionalna, februarska akcija CNP
Za zaljubljene - popust 50 odsto!
                Sedmu godinu za redom, februar će u Crnogorskom narodnom pozorištu biti u znaku akcije “Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište”, koja podrazumijeva popust od 50 odsto na ulaznice za sve programe u produkciji CNP.
Februarski repertoar CNP-a čine predstave: “Čekajući Godoa“ Samujela Beketa u režiji Diega de Bree, „Šćeri moja“ Maje Todorović u režiji i adaptaciji Ane Vukotić, „Otvoren kraj“ Jovane Bojović u režiji Petra Pejakovića, „Ekvinocijo“ Iva Vojinovića u režiji Ivice Kunčevića , „The Beauty Queen“ Martina Makdone u režiji Ane Vukotić, „Smrt i djevojka“ Arijela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića, „Očevi su grad(ili)“ Borisa Lješevića, „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunović , „Bure baruta“ Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog, „Urbesna tragedija“ Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića, i „Hamlet“ Vilijama Šekspira u režiji i adaptaciji Ane Vukotić.
 
 
0
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore
Festival klapa!
          Klape iz Crne Gore i regiona: Nava, Harmonija, Camerton, Geta, Maris, Bisernice Boke, Zima, Castel Nuovo, Veselice, Trebižat, Jedinstvo i Štiglići nastupiće na petom internacionalnom festivalu klapa Crne Gore “A cappella Montenegro” koji - pod pokroviteljstvom Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, večeras od 20 počinje u KIC "Budo Tomović". Ulaz je besplatan 
 
0
Komad koji dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve đeca
"Kinez" igra - u sali DODEST!
Predstava „Kinez“ (14+), koju je po nagrađenoj drami Maje Todorović režirala Anja Suša, biće večeras od 20 odigrana u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
U komadu koji dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve upravo đeca igraju Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke škole „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem. Kostimografkinja predstave je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški. 
 
3
Afirmacija umjetnosti i kulture koja traje već 55 godina biće u KIC "Budo Tomović" nastavljena i naredna dva mjeseca
Za nastavak misije - 50 programa!
      - Intezivnu i uspješnu misiju afirmacije umjetnosti i kulture koja traje već 55 godina, "srce kulture grada" nastaviće i u ovoj godini jubileja. Organizovati u februaru i martu oko 50 programa na svim scenama KIC 22 koncerta različitih žanrova, 10 književnih večeri, 12 filmova, tri izložbe i dvije predstave - program za naredna dva mjeseca predstavljen je na današnjoj press konferenciji u KIC "Budo Tomović". 
 
2
Festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci"
Audicija za učesnike - tri dana!
          Audicija za učesnike trećeg festivala crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" biće danas, sjutra i u četvrtak u kancelariji Festivala u suterenu KIC "Budo Tomović". Vodiće je Aleksandar Saša Magovčević, umjetnički direktor festivala, a gornja starosna granica za kandidate i kandidatkinje je 30 godina.
Treće izdanjee festivala "Stare note - novi zvuci" na programu je 26. marta. 
 
2
KIC POP HOR
Sjutra audicija!
    Regionalna senzacija, sve popularniji podgorički KIC POP HOR, prepoznat po koncertima "Bez dileme, antifašizam!", ali i po dva spota i nizu zapaženih nastupa u Crnoj Gori i regionu, sjutra organizuje audiciju za nove članovi.
Zaineteresovane pjevačice i pjevači treba da se jave u KIC "Budo Tomović" sjutra od 18 do 20, a više informacija mogu dobiti i pozivom na 020/664-235.
 
 
2
Peto jubilarno izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja od večeras do 31. u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - rimejk "D-mola"!
       Rimejk popularne predstave Centra za kulturu iz Tivta “Bokeški D-mol” koja preispituje pitanja izbora i slobode pojedinca u turbulentnim vremenima, kao i kulturološke i etičke paralele Boke Kotorske otovriće večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" peto, jubilarno izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, posvećeno obilježavanju 55 godina “srca kulture grada".
Kao i prethodnih godina, predstaviće aktuelne kamerne dramske forme - gostovaće pet domaćih i regionalnih ansambala, što je i jedna od prepoznatljivih programskih konstanti manifestacije.  
 
2
Nova predstava "Gradskog pozorišta"
Premijerno - „Pukovnik ptica”!
       Nova predstava "Gradskog pozorišta", „Pukovnik ptica” Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića, biće sjutra od 20 premijerno izvedena u velikoj KIC "Budo Tomović".
Dramaturgiju je uradila Dragana Tripković, a uloge tumače Emir Ćatović, Branimir Popović, Jelena Simić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Goran Vujović i Branka Femić Šćekić.
Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime je kreirala Adrijana Pajić, a scenski pokret osmislio Damjan Kecojević. Prva repriza predstave je u nedjelju. 
 
2
Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije
Premijerno - "Duga je noć"!
    Premijera radio drame “Duga je noć” biće emitovana večeras u 20 na talasima Radija Crne Gore. Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije. Kafana je prostor gdje se odvija specifičan društveni život, sa svojim posebnim pravilima i zakonitostima. 
 
2
U izložbenom holu Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović"
Izložene ilustracije - Veljka Miljanića!
             Izložba ilustracija “Blank Brain” autora Veljka Miljanića otvorena je od sinoć do 4. februara u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra ”Budo Tomović".
Svoje ilustracije do sada je predstavio na Strip festivalu u Herceg Novom i festivalu “Zlatno pero Beograda”, a imao je i samostalnu izložbu radova u rodnom Nikšiću. Između ostalog, sedamnastogodišnji Miljanić je oslikao murale na osnovnim školama u Šavniku, Plužinama i Žabljaku, a izradio je i ilustracije za američki časopis “Climbing magazine” i dječiji časopis “Petica”.

    
 
1
Revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Amerikanac u Parizu”!
    Ostvarenjem Vinsenta Minelija “Amerikanac u Parizu” (1951) u ponedjeljak od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" počeće revije “Mjuzikl - filmska rapsodija”, tokom koje će do četvrtka biti predstavljeni neki od najpoznatijih mjuzikla.
Muzička komedija “Pal Joey” (1957) o usponu pjevača koji je praćen ljubavnim intrigama, biće prikazana u utorak, u srijedu je dobitnik Oskara za najbolju originalnu muziku “Diži sidro” (1945). Reviju zatvara druga verzija holivudskog klasika “Zvijezda je rođena” (1976) o mladoj umjetnici koja preko noći postaje zvijezda. Ulaz je besplatan. 
 
1
Opera Đakoma Pučinija „La Boheme“ 21. premijerno u CNP
Otvara vrata - operskoj umjetnosti!
          - Danas sa sigurnošću možemo reći da CNP, zajedno sa partnerskim institucijama, jeste spremno da se bavi najkompleksnijim produkcijama i pozorišnim formama. Pored planiranih izvođenja „La Boheme” do kraja ove sezone, trudićemo se da otpočnemo rad na novoj operskoj produkciji i time uspostavimo kontinuirani operski repertoar u nacionalnom teatru - naglasila je direktorica CNP Zorana Kralj na press konferenciji povodom premijere Opera Đakoma Pučinija „La Boheme“, koja će prvi put biti izvedena 21. januara u 20 u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Ova izvedba rezultat je Memoranduma o saradnji u oblasti kulture i muzike koji je Ministarstvo kulture Crne Gore potpisalo sa Fondacijom „Festival Pucciniano“. U realizaciju ovog važnog projekta za našu kulturu uključili su se i CNP, Muzički centar Crne Gore, Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacija Kultura klasika i Italijanski kulturni centar.  
 
1
Jedan od najreprezntativnijih albanskih pijanista nastupiće sjutra u KIC “Budo Tomović”
Amirova estetika - kombinacija stilova!
       Jedan od najreprezntativnijih albanskih pijanista svoje generacije, čija je estetika interpretacije rezultat kompleksnih kombinacija stila, Amir Džaković nastupiće sjutra od 20 na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Na koncertnom programu je izbor iz ciklusa „Godine hodočašća“ poznatog mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista: „Mislilac“ (Il penseroso), „Vjenčanje“ (Sposalizio), „Zvona Ženeve“ - Nokturno (Les Cloches de Geneve - Nocturne), „Vodoskoci u Vili d´Este“ (Les Jeux d´Eau a la Villa d´Este), „Petrarkin Sonet 104“ (Sonetto 104 del Petrarca), „Dolina Obermana“ (Vallee d´Obermann) i „Posle čitanje Dantea“ (Apres une lecture du Dante - Fantasia quasi Sonata).  
 
0
"American corner"
Od sjutra - "Zimski bioskop"!
    - Za školarce i predškolce, svakog dana tokom ovog raspusta, gledamo filmove po njihovom izboru, na engleskom jeziku, sa engleskim titlovima - obavještava "American corner" u najavi da od sjutra radi "Zimski bioskop".  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|