Brze Cinjenice - Kultura

1
Novo djelo Miraša Martinovića
Promovišu knjigu - „Glasovi iz Doklee“!
       Promocija knjige Miraša Martinovića „Glasovi iz Doklee“, nedavno objavljene u Zagrebu, u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Sakenr studija, biće u srijedu u 20 - u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada - održana na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović",
O knjizi će govoriti sekretarka Sekeretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević, a sa autorom će razgovarati mr Aleksandra Vuković, koja je na omotnici knjige napisala: Bez ove knjige neće se moći sagledati identitet Crne Gore u svojoj celovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije. 
 
1
„Podgoričko kulturno ljeto 2018“
Autorsko veče - Vladimira Jovanovića!
             Autorsko veče Vladimira Jovanovića biće - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 20 priređeno na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.
Novinar i publicista Vladimir Jovanović razgovaraće s učesnicima - Miloradom Popovićem, Darkom Šukovićem - o temama crnogorskog društva i o kulturi. Moderator večeri je Vesna Šoškić. 
 
1
Povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope
Koncert hora "Evmolpeya"!
       Koncert Djevojačkog hora "Evmolpeya" iz Plovdiva biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope, priređuje ga Ambasada Bugarske u Podgorici. Ulaz je besplatan.
Djevojački hor Evmolpeya je osnovala Opština Plovdiv u julu 2006. godine. Ljubav prema muzici i dugogodišnji predani rad pod vođstvom dirigentice dr Rade Slavinske i menadžerke Ganke Jankove su formirali karakter i estetiku hora koji je dobio titulu “Ambasador dobre volje”.  
 
0
Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje iz Danske u KIC "Budo Tomović"
U ansamblu - 10 umjetnica!
             Koncert višestruko nagrađivane kompozitorke i perkusionistkinje Marilyn Mazur iz Danske biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
   Ona će predstaviti svoj ansambl u koji je okupila deset uglednih umjetnica iz Skandinavije, među kojima je i norveška plesačica i koreografkinja Tine Erica Aspaas. SHAMANIA je projekat koji je započeo na inicijativu džez festivala u Kopenhagenu u cilju da Mazur oživi svoju staru grupu - muzički teatar “Primi Band”, iz osamdesetih.  
 
0
Udruženje humanistkinja Crne Gore "Crnogorka"
Veče u "Karveru" - za pomoć Ivanu!
       - Pozivamo sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da vratimo Podgoričanina gradu u kojem je rođen, kojem pripada i za čiju je kulturnu promociju uvijek davao maksimum - apel je Udruženja humanistkinja Crne Gore "Crnogorka" koje sjutra od 21 u knjižari "Karver" organizuje humanitarno veče "Vratimo Ivana kući".
Biće prikazan dio dokumentarno - igranog filma: Kulturni identitet Podgorice (Podgorica prije i poslije Berlinskog kongresa), čiju montažu je uradio Ivan Đorđević, a u muzičkom dijelu programa nastupiće "Gitar duo" Srđan Bulatović i Darko Nikčević. 
 
0
Izložba Mirze Dedaća u "Perjaničkom domu"
"Događaj" inspirisan - cenzurom!
„... 27.01.1982. godine zagrebački Vjesnik je izdao 150.
broj stripa Alan Ford, pod nazivom Criminal & Comp. Ova jubilarna epizoda objavljena je na nešto manjem broju strana na teritoriji Jugoslavije. To je bila odluka tadašnjih cenzora koji su ocenili da jedan deo stripa treba biti izbačen... Ovaj ,,sporni” i izostavljeni strip geg kao i navedeni događaj cenzure u umetnosti bio je osnovno polazište za razmišljanje o samoj izložbi i umetnosti uopšte. Ko ih promoviše, a ko ih zabranjuje? O onima koji selektuju i onima koji ih realizuju. Šta je to što jedan režim uznemirava dok drugog čini ravnodušnim? Kakva je umetnost kada je u službi vlasti, a kakva je kada je zabranjena? - zapisao je
Mirza Dedać o izložbi „Događaj“ koja će od sjutra u 20 u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore biti otvorena do 30.

 
 
0
“Dvadeset… i jedna godina poslije”
Koncert na trgu - Kseniji u čast!
“Dvadeset… i jedna godina poslije” - naslovljen je koncert posvećen istaknutoj interpretatorki crnogorskih izvornih pjesama Kseniji Cicvarić koji će - na "Podgoričkomkulturnom ljetu 2018" - sjutra od 21 biti održan na Trgu nezavisnosti.
Muzičkoj legendi u čast, u pratnji velikog narodnog orkestra pod upravom Šukrije Žutog Serhatlića, nastupiće Merima Njegomir, Branka Šćepanović, Zoran Kalezić, Šukrija Žuti Serhatlić, Zdravko Đuranović, Tanja Šeter, Tamara Pavićević, Nedžib Delić, Danica Nikić, Dejan Škuletić i Dijana Mićović. 
 
0
Koncert muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara”
Nastupaju zajedno - profesori i učenici!
    Koncert muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” biće - u sklopu "Podgoričkoog kulturnog ljeta 2018" - sjutra od 19 održan na platou ispred KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će se predstaviti profesori i učenici muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” - Šule Jovović, Đorđe Nejkov, Kosta Vujošević, Tamara Radulović, Milica Vukčević, Nikola Tošić, Manuela Fetahović, Vlasta Popović, Kenan Hodžić, Enes Tafulić.
Kao korepetitori nastupiće Kristina Bojović, Nina Miličić i Saša Mirković.  
 
0
Četvrti "Džada film festival" počinje večeras
Na početku - omaž Glogovcu!
       Komedijom "Kad porastem biću kengur", koja je omaž nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, večeras počinje četvrti "Džada film festival". S obzirom da je 2018. godina Evropske kulturne baštine, ovogodišnje izdanje festivala predstaviće sedam evropskih filmova.
Do 10. juna na ulicama Podgorice ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da vide „Volver“, „Goodbye Lenin“, Dvije čađave dvocijevke“, „Turist“, „Ta divna splitska noć“, a novi sadržaj festivaala je „Džada Junior“, u sklopu kojeg će biti prikazana ekranizacija knjige „Mali princ“.  
 
0
“Dani filma višegradske četvorke” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Reviju otvara - “Zadavljena"!
       Filmovi novije produkcije iz Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke biće predstavljeni na reviji “Dani filma višegradske četvorke” koju filmski program Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” od sjutra do četvrtka premijerno priređuje u saradnji sa inostranim partnerima - ambasadama.
Reviju otvara “Zadavljena - A Martfüi Rem” (2016) reditelja Árpáda Sopsitsa, a na repertoaru su i slovački “Sve ili ništa - Vsetko alebo nic” (2017) koji je nastao u režiji Marte Ferencove, češka “Učiteljica - Ucitelka” (2016) Jana Hrebejka i film poljske produkcije “Peto godišnje doba - Piąta pora roku” (2012) koji je režirao Jerzy Domaradzki. U sali DODEST projekcije počinju u 20, a ulaz je besplatan. 
 
0
Izložba fotografija Aide Orahovac Kuč u KIC “Budo Tomović”
Grad kroz objektiv - ekonomiste!
       Izložba fotografija “Najljepši si grade moj” autorke Aide Orahovac Kuč biće od sjutra u 19 d0 15. juna otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Aida Orahovac Kuč je rođena 1985.godine u Podgorici. Diplomirani je ekonomista, a fotografijom se bavi od 2010. godine. Uskoro će biti objavljena i njena prva knjiga.  
 
0
Tradicionalni godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”
Igraju na muziku - različitih epoha!
       Baletski odsjek Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” prirediće večeras od 19 - na "Podgoričkom kultuurnom ljetu 2018" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović" tradicionalni godišnji koncert.
Na koncertu će nastupiti učenici iz klasa profesorica: Rozice Popare, Tamare Vujošević Mandić i Viktorije Strugar koreografijama na muziku različitih epoha. Ulaznice, po cijeni od jednog eura, mogu se kupiti na biletarnici KIC do 20.  
 
0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
"Besposlen” u - galeriji "Art"!
       Umjetničke radove i intervencije Lenke Đorojević (CG-SI), Adrijane Gvozdenović (MNE-BE), Irene Lagator Pejović (MNE), Vijai Patchineelam, Flavio Favelli (IT), Jelene Tomašević (MNE), Siniše Radulović (MNE), Line Rice (HR-SI) i Tare Langford (UK) publika "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" imaće priliku da vidi na izložbi “Unprofessional/Besposlen”, koja će večeras od 19 biti otvorena u galeriji “Art”.
Koncept izložbe osmislila je Natalija Vujošević u saradnji sa Institutom za savremenu umjetnost. 
 
0
Festival “City Groove” od 1. do 3. juna na "Stadionu malih sportova"
Goostuje i - “Simple minds”!
Velikane muzike, poput “Simple minds”, “Stereo MC´s, Josipe Lisac, “Vatre”, “KIC POP HORA”, “Autogenog treninga”, Mr. Lekke, Daria Nunjeza i “The “Cube guys-a” ugostiće četvrto izdanje Festivala “City Groove” koji se - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018" od večeras do prekosjutra održava na "Stadionu malih sportova".
Ulaz će prve večeri biti slobodan, dok će cijena ulaznice za drugu i treću noć koštati 10 eura.  
 
3
Sjutra počinje "Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Na otvaranju - izložba i koncert!
             Izložbom radova Maje Đurić u Modernoj galeriji i koncertom dua Miran Begić & Predrag Janković i orkestar "Camerata Montenegrina" sjutra počinje "Podgoričko kulturno ljeto 2018".
Tradicionalnu manifestaciju na današnjoj press konferenciju najavili su Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport; Maja Đurić, umjetnica; Predrag Janković, umjetnik i Miran Begić, umjetnik.
Program "Podgoričkog kulturnog ljeta 2018", koje će trajati do 21. septembra, prenosimo integralno: 
 
3
„Mnogolikost savremene umjetnosti“ u galeriji „Centar“
Preovladava utisak - identitetske krize!
         - Sva djela izložena na kolektivnoj izložbi crnogorskih umjetnika u Centru savremene umjetnosti Crne Gore „Mnogolikost savremene umjetnosti“ ujedno su, i dio, i cjelina. Ona su, u stvari: stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh, jednog vremena - unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj, u vidu međusobno uslovljenih vrijednosti, između kojih je veoma teško povući granicu... Utisak identitetske krize, koji i preovladava na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti...- zapisao je Milun Lutovac u katalogu za izložbu koja će od sjutra u 21 biti otvorena u galeriji „Centar“.
Postavku čine djela Dragoslava Jeknića Shafta, Duška Radovića, Jelene Martinović, Majde Mučić, Matije Radovića, Miluna Lutovca, Seide Belegović, Sonje Krajnović, Tatjane Maliković Ćupić i Željka Dapčevića. Izložba će biti otvorena do 30. juna.
 
 
3
Solistički koncert Novaka Laketića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Pjesmom kroz - kulturnu baštinu!
       Solistički koncert Novaka Laketića pod nazivom “Izvornom pjesmom kroz crnogorsku kulturnu baštinu” biće sjutra od 20 priređen u Velikoj sali KIC “Budo Tomović” . Ulaz je besplatan.
Gosti na Laketićovom koncertu biće Nina Strugar, orkestar “Atlas bend” - Saša Magovčević, glumac i humorista Velizar Kasalica, narodni guslar Maksim Filipović. Program će voditi Miomir Maroš. 
 
2
Od sjutra do 8. juna CNP domaćin prvog regionalnog revijalnog festivala narodnih pozorišta
“Maštanije” otvara - “Kralj Lir”!
    Predstavom “Kralj Lir” Vilijama Šekspira, režija i adaptacija Diego de Brea, na Velikoj sceni CNP, sjutra od 20 Narodno pozorište Sarajevo otvoriće prvi regionalni revijalni festival narodnih pozorišta “Maštanije”.
Do 8. juna na festivalu prvjencu, uz Crnogorsko narodno pozorište, učestvovaće Naroden teatar iz Bitolja, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Hrvatsko narodno kazalište iz Splita i Slovensko narodno gledališče iz Maribora.  
 
2
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“
Obilježava 270 godina od rođenja Petra I!
    Izložbom plakata i knjiga, koju - u okviru „Evropske godine kulturne baštine“ - organizuje sjutra od 18, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ obilježiće i 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša.
Izložbu će otvoriti akademik Sreten Perović, tekstove „Poslanica“ će čitati glumac Slobodan Marunović, a biće i prikazan film o Petrovićima iz produkcije RTCG.  
 
2
Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra i soliste Miloša Karadaglića
Na trgu - klasika za sve!
       - Velika čast da nastupim sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom jer su rijetki koncerti klasične muzike na gradskim trgovima. Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i što ću svirati pred svima vama u subotu - naglasio je na današnjoj press konferenciji svjetski priznati gitarista Miloš Karadaglić, najavljujući njegov i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra koji, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, u subotu od 20 na Trgu nezavisnosti organizuju Ministarstvo kulture Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport i Muzički centar Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|