Brze Cinjenice - Kultura

2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu knjige - Slavice Milošević!
       Nove knjige “Plava pomorandža” i “Kristalni mjesec od kamenja i pijeska” autorke Slavice Milošević biće sjutra od 19 predstavljene u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Gost večeri je crnogorska poetesa Milena Simonović, a moderatorka će biti Vjera Knežević Vučićević , novinarka lista "Pobjeda" i Radio Bara.  
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto 2018"
Studenti priredili - “Vremensku kapsulu”!
          Izložba “Vremenska kapsula”, koju su priredili studenti Univerziteta Donja Gorica, biće - na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" - večeras od 19 otvorena u Kuslevovoj kući.
Postavka predstavlja svojevrsni sinhronijski presjek njihovog umjetničkog rada u okviru jedne urbane integralne strategije, koja je plod umreženosti fakulteta ovoga univerziteta; a selektovani studentski radovi ukazuju na kreativno kritičko promišljanje, moderne tendencije, na prožimanje s klasičnim likovnim stvaralaštvom.  
 
1
Dani evropske baštine
U 11 opština - 40 programa!
Izložbom „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore“ i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“ prekosjutra u 10 na Univerzitetu Crne Gore - pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“- svečano će biti otvoreni Dani evropske baštine.
Do 30. septembra u 11 opština biće organizovano 40 programa.
 
 
1
Sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca u Budvi
Posebna pažnja - blagu pod vodom!
Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka – poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi. 
 
1
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Igraju koreobajku - “Mala sirena”!
    Baletska trupa “Allegro” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” izvešće - na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” - koreobajku “Mala sirena” sjutra od 19 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Koreobajku izvodi više od 150 učesnika, različitog starosnog uzrasta uz muzički kolaž. Koreografiju potpisuje Viktorija Strugar, dramaturgiju Ivana Darson, scenografiju Stanislav Nikičević i Jozo Miloš, a kostimografiju Mira Perišić i Mila Čelebić. Autor svjetla je Vlado Lalović.  
 
1
“Zlatne komedije” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - Meril Strip!
       Komedija “Razglednice sa ivice” (1990) sa Meril Strip u glavnoj ulozi otvoriće sjutra od 20 peto izdanje filmske revije “Zlatne komedije” u KIC "Budo Tomović".
Utorak biće u znaku filmskog hita “Od devet do pet”, “Fatalni instinkt” na programu je u srijedu, reviju će u četvrtak zatvoriti komedija “Neki to vole vruće” (1959) sa Merilin Monro u glavnoj ulozi. Projekcije su u sali "DODEST", a ulaz je besplatan.  
 
1
Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat
U Biljardi - "Eros, krv i svetost"!
       Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu "Eros, krv i svetost", koji će od sjutra u postavci biti u Biljardi do 25. marta.
Multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat realizuju Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju  
 
1
Dugometražni igrani film crnogorski kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke
"Iskra" za - Oskara!
          Dugometražni igrani film „Iskra“, prema scenariju Ane Vujadinović i Gojka Berkuljana, u režiji Gojka Berkuljana, crnogorski je kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018.  
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" druženje sa autorkom bestselera, savjetnicom za lični razvoj i reiki majstorom
Veče sa - Ivanom!
             Interaktivno književno veče Ivane Kuzmanović, autorkom bestselera "Od kada sam se zavolela, volim" i "Knjige ličnih promena", savjetnice za lični razvoj i reiki majstora, KIC "Budo Tomović" organizuje sjutra od 19 u multimedijalnoj sali.
Njene knjige čest su poklon dragim ljudima, ali se sopstveni primjerak čuva, podvlači i mnogo puta iznova čita. Jer to nisu obične knjige: one su žive. Mogu da vas utješe, zagrle, motivišu, pokrenu, podrže. Moderatorka večeri je diplomirani filolog i terapeut i umjetnica Jelena Perić.  
 
1
Izložba radova Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" u Dvorcu Petrovića
Lucidnost i ironija - kroz pop-art!
       - Priklonivši se tendencijama potrošačkog
društva ka vizuelnim nadražajima, i u njima pronalazeći djelotvoran vid kritike, Tadija svoj lucidan i krajnje ironičan umjetnički impuls kanališe u izraz pop-arta - zapisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko koja će i otvoriti izložbu Tadije Janičića "Pravi se da spavaš" sjutra od 20 u u Dvorcu Petrovića.
Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.
 
 
1
Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018. počinje sjutra
U čarobnom svijetu lutaka - trupe iz šest zemalja!
                Vrata čarobnog svijeta lutaka na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2018" sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriće "Gradsko pozorište" predstavom „Prodavnica igračaka”, kojom počinje sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018.
Do 16. mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.  
 
1
Radovi Toma Pavićevića u galeriji "Centar"
Poenta kod - Markesa!
       - Pukovniku nema ko da piše“ sasvim se dobro drži kao naslov pa, ako hoćete, i kao poruka ove izložbe, mada, ipak, tek pod uslovom da u obzir uzmemo nekoliko posebnih elemenata/aspekata koji će precizirati i zašto. Kao prvo, same slike ni na koji vidljiv način ne ilustruju sadržaj onog poznatog Markesovog romana sa istim tim naslovom i u kojem jedan bivši pukovnik revolucije, dok živi kao puka sirotinja i priprema svog pijetla za borbu, godinama i godinama iščekuje penziju na koju, prema propisima države, polaže puno pravo: pošto stari pukovnik već odavno nije u uniformi, onda ga po njoj na Tomovim slikama i ne možemo prepoznati. S jedne je strane pojedinac, u ovom konkretnom slučaju sa zaslugama, a s druge su država i sistem daleki od pojedinca, od njegove egzistencije i zasluga – eto to je poenta toga romana. A u tome je moguće pronaći i jednu poentu ove izložbe - zapisao je profesor dr Milorad Simunović koji će večeras od 20 u galeriji "Centar" otvoriti izložbu radova Toma Pavićevića iz ciklusa „Pukovniku nema ko da piše“.
Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.
 
 
1
Izložba "From Diaspora to Diversities", dio regionalnog istoimenog projekta, u CGU "Miodrag Dado Đurić"
O dijaspori - u savremenim kontekstima!
Izložbu "From Diaspora to Diversities", koja je dio istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima, Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa Nezavisnom umjetničkom asocijacijom Remont iz Beograda, otvoriće sjutra od 20 u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić".
Postavku koja će biti izložena do 30. oktobra čine radovi Mladena Bundale, diSTRUKTURA, Adrijane Gvozdenović, Ivane Ivković, Mirka Nikolića, Nade Prlje, Vahida Ramujkić, Neli Ružić.
    
 
1
KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”
Biografija posvećena - Margiti!
    Podgoričku promociju knjige ”Magi - kao da je bila nekad”, novinara Dušana Vesića, KIC ”Budo Tomović” i portal Art mozaik organizuju sjutra od 20 u multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
O biografiji u izdanju ”Lagune” - posvećena je Margiti Stefanović, klavijaturistkinji benda EKV i heroini jugoslovenskog rokenrola - govoriće novinari i publiciste Vanja Kovačević i Željko Milović kao i direktorica KIC Snežana Burzan, a medijatorka večeri biće Tanja Rađenović Stanojević. Gost večeri biće i muzičar Sreten Radulović koji će uz gitaru, podsjetiti publiku na najpoznatije hitove kultnog rok sastava EKV.  
 
0
Slike i crteži mlade crnogorske umjetnice od sjutra u galeriji "KLub"
Tijana predstavlja - „Identitet“!
- Kada govorimo o identitetu govorimo kao o
osobenom, specifičnom obliku ispoljavanja, izražavanja, ponašanja, delovanja unutar zadatog, propisanog, formiranog modela određenog tradicijom, životnim okolnostima, usvojenim navikama. Na taj način se opiremo pokušajima da nas na bilo koji način generalizuju, a ipak smo
deo sistema, funkcionišemo kao celina, kroz celinu nas prepoznaju, pre nego što individualnost svakog od nas istupi i iskreira sliku o sebi - zapisala je mlada crnogorska umjetnica Tijana Dedeić, čija će izložba slika i crteža „Identitet“ od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "KLub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložbu će otvoriti akademski slikar Dragan Berilažić.
 
 
0
KIC POP HOR poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave
Audiciju "raspisala" - popularnost!
    KIC POP HOR, koji je za nešto više od godinu dana, pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića stekao ogromnu popularnost i osvojio srca publike širom Crne Gore, poziva pjevače i pjevačice bez obzira na godine i profesiju da se prijave i dobiju šansu da postanu dio ovog popularnog podgoričkog horskog sastava. Audicija, koja je raspisana zbog velikog interesovanja i na zahtjev brojnih građana, biće održana u četvrtak od 18 u Horskoj sali suterena KIC „Budo Tomović“.  
 
0
Radovi Luke Sekulića u galeriji „Perjanički dom“
"Vapaj" - dekonstruiše stvarnost!
       - Stvarajući likovni prostor hiperbolisane
realnosti, ciklusom radova "Vapaj sa izvora brutalne tišine", Luka Sekulić dekonstruiše stvarnost, neprekidno rasturajući iskustvo savremenog čovjeka i nanovo ga spajajući u slagalicu koja odražava haotičnost današnjice. Jedina zakonitost Sekulićeve umjetničke igre, koju karakteriše gotovo djetinja neopterećenost kompozicijom i koloritom, u nesputanoj potrebi za samospoznajom i poimanjem okruženja, jeste prikaz ukupnosti svega što čini savremenu ljudsku egzistenciju - zapisala je teoretičarka umjetnosti Ivana Milojko u tekstu „Umijeće igranja stvarnošću“ za izložbu radova Luke Sekulića „Vapaj sa izvora brutalne tišine“, koja će od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Ciklus "Mladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - Luka i Đina Perazić!
          Mladi crnogorski violinista Luka Perazić nastupiće - u sklopu ciklusa "Mladi talenti" - sa pijanistkinjom Đinom Perazić sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Luka Perazić je rođen 2001. u Podgorici, u muzičkoj porodici. Sa osam godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak.  
 
0
“Podgoričko kulturno ljeto 2018”
Izlaže Vesko Gagović!
          Izložba radova Veska Gagovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” sjutra od 20 otvorena u JU "Muzeji i galerije Podgorice".
Otvoriće je istoričar umjetnosti iz Beograda, Ješa Denegri, dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti (katedra Istorija moderne umetnosti).  
 
3
“Podgoričko kulturno ljeto 2018” u KIC "Malesija" u Tuzima
Promocija knjige - “Sebijini snovi”!
Knjiga “Sebijini snovi” novinara i književnika Ruždije Adžovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2018” sjutra od 19 promovisana u velikoj sali KIC "Malesija" u Tuzima.
O ovom djelu govoriće Ajdin Rakić, Mirsad Rastoder i autor.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|