Brze Cinjenice - Kultura

3
Četvrti zbornik radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović”
Promocija - „Bespomoćne riječi"!
          Promocija zbornika radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović” „Bespomoćne riječi" biće večeras od 20 priređena u sali "DODEST".
O zbirci će govoriti urednica i recenzentkinja knjige Jelelna Knežević i mentor radionice Vasko Raičević a moderator večeri biće urednica informativno-edukativnog programa KIC Valentina Knežević.
    
 
3
Na 10., jubilarnom koncertu KIC popp hora
Promovisan spot - ''Bilećanka''!
    Prvi spot za pjesmu ´´Bilećanka´´ KIC pop hor promovisao je sinoć, na 10., jubilarnom koncertu u KIC "Budo Tomović".
Režiju spota za hor kojim diriguje profesor Saša Barjaktarović potpisuje mr Nikola Vukčević, a prvi put na velikom platnu prikazan je na spektaklu učestvovali su i orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore pod dirigentskom palicom Mila Belevića, ženska klapa ‘’Alata’’ koju vodi prof. Zoja Đurović, hor i balerine Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, plesna trupa Allegro i koreografkinja Viktorija Strugar, folklorni ansambl KIC-a ‘’Budo Tomović’’ sa koreografom Eminom Đečevićem, solisti: Marina Cuca Franović, Renata Perazić, Andrijana Božović, Jovan Vuković, Nadežda Petrović Sredanović, Dubravka Živković, kao i instrumentalisti Enes Tahirović (klavir) i Darko Kolanda (violončelo). 
 
2
Deseti koncert ''Bez dileme antifašizam'' sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na jubilarnom - promovišu spot!
             Jubilarni, 10. koncert ´´Bez dileme antifašizam´´ u izvođenju KIC pop hora sa gostima, biće sjutra od 20 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na koncertu će biti premijerno na velikom platnu prikazan i prvi spot KIC pop hora za pjesmu ´´Bilećanka´´, a hor najavljuje i specijalnog gosta iznenađenja u čast jubleja! Hor će izvesti dvadesetak numera. medju kojima i: ´´Po šumama i gorama´´, ´´Mlada partizanka´´, ´´Kaćuša´´, ´´Druže Tito, mi ti se kunemo´´, "Oj đevojko drugarice", "Teče Tara", Da nam živi rad, ´´Ciao bella´´ i dr. Dirigent je naravno Saša Barjaktarović. Kao i za sve prethodne nastupe, ulaznice su ranije preuzete. 
 
2
Predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” u KIC "Budo Tomović"
Borba ne prestaje - ulaznice rasprodate!
       - Predstava nosi snažnu poruku da borba protiv fašizma nije prestala i iskreno vjerujemo da će publika večeras to prepoznati i doživjeti posebnu emociju koju ova predstava nosi - poručili su akteri beogradskog “Reflektor teatra” - Đorđe Živadinović Grgur, Nikola Živanović, Strahinja Blažić,Nina Nešković i Sunčica Milanović - najavljujući na press konferenciji u hotelu "Ramada" popularnu dokumentarnu predstavu “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, koju će večeras odigrati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Za predstavu koja je na stalnom repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta ulaznice su rasprodate. 
 
2
Promocija knjige „Ljubav i ostalo na Pjaci Grande“ u KIC „Budo Tomović“
Priče koje - čuvaju od zaboorava!
    Nova knjiga publiciste i novinara Mihaila Radojičića „Ljubav i ostalo na Pjaci Grande“ biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC „Budo Tomović“.
O zbirci priča posvećenoj likovima i karakterima koji su, na ovim prostorima kako kaže autor prohujali s vihorom, a namjera Radojičića je bila da ih sačuva od zaborava, govoriće recezent knjige Dragan Perović, profesorica Univerzitetadr Jasmina Nikčević i publicista i novinar Danilo Burzan. Izdavač knjige je „Obod“ sa Cetinja.  
 
2
Izložba bosanskohercegovačke umjetnice u galeriji "Centar"
Inspiraciju nalazi - u moru!
- Autorica istražuje tragove koji ostaju nakon postojanja određenih formi, te tragove oblikovanja koji su skoro uništeni procesom mijenjanja početnog motiva. Inspiraciju za umjetnički izraz nalazi u kretanjima u prirodi, osobito u protoku vode, tačnije
mora.... zapisala je istoričarka umjetnosti
Silvija Dervišefendić u tekstu za katalog izložbe Renate Papište "Sedam mora", koja će sjutra od 20 do 18. decembra biti otvorena u galeriji "Centar".
Bosanskohercegovačka umjetnica predstaviće se crtežima, grafičkim otiscima, crtežima-objektima, digitalnim fotografijama i digitalnim grafikama.
 
 
2
“Dani mađarskog filma”
Reviju otvara - “Kincsem”!
          Drama “Kincsem” (2017) o vlasniku najuspješnijeg trkačkog konja koji daje svrhu njegovom besmislenom i samodestruktivnom životu nakon mađarske revolucije 1848. sjutra od 20 u sali "DODEST" otvoriće trodnevnu reviju “Dani mađarskog filma” posvećenu novijoj mađarskoj produkciji, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Crnoj Gori.
U utorak na repertoaru je “Ubica iz kolica” (2016) a reviju u srijedu zatvara film “Brazilci” (2017). Ulaz je besplatan. 
 
2
Najnoviji ciklus slika Todora Živaljevića Veličkog u KIC "Budo Tomović"
U postavci - "Impresije"!
- Najnoviji ciklus slika Todora Živaljevića Veličkog predstavlja preokretnicu u njegovom likovnom izražavanju, jer sada ideju vizuelnog izraza sa puno energije ostvaruje u prisnijoj komunikaciji sa ljubiteljima i poznavaocima svog ranijeg slikarstva u kojemu je sve bilo klasično, smireno i akademski korektno. Todor Živaljević nastavlja da slika stvari onako kako izgledaju, u punoj svjetlosti dana, stvarajući nov odnos prema svijetlu, tragajući za novim načinom impresije vizuelnog utiska i likovnog izraza - zapisala je mr Seida Belegović o izložba slika Todora Živaljevića Veličkog "Impresije", koja će sjutra od 19 biti otvorena uizložbenom holu KIC "Budo Tomović". 
 
2
Veče za dušu crnogorske pjesnikinje Gordane Sarić u KIC "Budo Tomović"
Premijerno nastupa - Džani Hot!
          Veče za dušu crnogorske pjesnikinje Gordane Sarić iz Niksića, sa brojnim gostima KIC "Budo Tomović" organizuje sjutra od 19 u sali "DODEST".
Tokom večeri podgoričkoj publici premijerno će se predstaviti poznati sarajevski kantautor Džani Hot, uz ansambl “Renesansa”. Po ideji pjesnikinje Sarić, učestvovaće i pijanistkinja dr Vesna Vučinić, violinista mr Vili Ferdinandi, kantautor Marinko Pavićević i likovni umjetnik Tiho Vujović. Voditeljka programa je novinarka Nada Popović Aurora. 
 
2
Izložba radova Nade Milošević „N.V.T.B.“ od sjutra u "Perjaničkom domu"
Ispituje prolazno - naspram vječnog!
          - U vremenu i prostoru, kao osnovnim koordinatama, ona luta i ispituje prolazno naspram vječnog, malog u velikom (i obratno), ono nevidljivo i neobjašnjivo u već definisanom obliku postojanja. Ona metafizički prostor posmatra kroz
trodijelnu danteovsku strukturu: Onaj iznad (Raj), Ovaj sad (Čistilište) i Ovaj kojem smo bliži (Pakao) - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o izložbi radova Nade Milošević „N.V.T.B.“, koja će sjutra od 20 do 13. decembra biti otvorena u galeriji "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
Jedan od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora u KIC “Budo Tomović”
Premijerno nastupa - Mastrini!
    Jedan od najoriginalnijih italijanskih pijanista i kompozitora Mauricio Mastrini nastupiće premijerno vešeras od 20 na Velikoj sceni KIC “Budo Tomović”.
Na programu umjetnika prepoznatljivog po snažnoj emociji, originalnoj izvođačkoj tehnici, ali i po tome što uvijek svira bos, naćiće se Mastrinijeve autorske kompozicije: “Essential”, “La stagione dell´amore carezze”, “Children´s Love”, “Primavera... La rinascita”, “Malinconia”, “Fly”, “W la vita”, “Tango Clandestino” i “La rossiniana”.  
 
2
Petnaest godina rada "Ameriškog ugla" u Podgorici
Za rođendan - ciklus dokumentaraca!
Ciklusom dokumentarnih filmova "American Film Showcase" - projekciju prvog dokumentarca najaviće filmski kritičar Vuk Perović i šef Odjeljenja za medije i kulturu u Američkoj ambasadi Džef Adler - večeras od 18 u sali "DODEST" ´Američki ugao´ obilježiće 15 godina rada u Podgorici.  
 
1
Pozorišna predstava kolašinskog “Korifej teatra” sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na sceni - "Krivica"!
       Pozorišna predstava “Krivica” kolašinskog “Korifej teatra” biće sjutra od 20 izvedena u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović". Tekstopisac je Nebojša Romčević, a režiju i izvedbu potpisuju Đorđije Tatić i Anđelija Rondović.
Gordana, profesorka muzičkog vaspitanja živi u malom jedva uslovnom stanu sa poluautističnim sinom od 8 godina, koji se potpuno povukao u sebe od trenutka kada mu je otac izvršio samoubistvo. U pokušaju da svoj već haotičan život sredi, Gordana dovodi u stan svog ljubavnika (Braco), privatnog preduzetnika i vlasnika maloprodajnog objekta (trafika). Međutim, od tog trenutka sve kreće u sasvim suprotnom, pogrešnom i komičnom pravcu.  
 
1
Tri decenije karijere glumca Peđe Šuškavčevića
Za jubilej - "Crnogorac u krevetu"!
          Crnogorski glumac Peđa Šuškavčević obilježiće 30 godina karijere sjutra od 20, igrajući na Velikoj sceni KIC "Budo Tomović", širom regiona popularnu komediju "Crnogorac u krevetu".
Riječ je o komediji mentaliteta koja se bavi crnogorskim načinom života i običajima i koja opisuje život jednog prosječnog crnogorskog bračnog para.  
 
1
KIC “Budo Tomović” i Fondacija Marija Kotri iz Nikšića
Predstavljaju knjigu - Angele J. Kecojević!
       Knjigu Angele J. Kecojević “Marija i Slavuj - Putovanje po mjesečini” KIC “Budo Tomović”, u saradnji sa Fondacijom Marija Kotri iz Nikšića, predstaviće sjutra od 19 u multimedijalnoj sali.
O knjizi će govoritiće profesorica francuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću Jasmina Nikčević, filmski režiser, direktor Crnogorske Kinoteke Andro Martinović i autorka. Moderatorkinja će biti pedagog u srednjoj stručnoj školi Vesna Ćetković, a odlomke iz knjige govoriće polaznici radionice glume u KIC Lucija Drenovac, Numan Nikić i Filip Ćuković, uz klavirsku pratnja profesorice Vjere Nikolić.
 
 
1
Koncert renomiranog italijanskog kamernog dua u KIC “Budo Tomović”
Muziciraju - u čast Rosiniju!
    Koncert renomiranog italijanskog kamernog dua - Đanmario Strapati (tuba) i Valerija Pikardi (klavir), povodom 150 godina od smrti kompozitora Đoakina Rosinija, Ambasada Italije u Crnoj Gori i KIC “Budo Tomović” organizuju sjutra od 19 u velikoj sali.
premijernog koncerta u Podgorici, činiće uz Rosinijeva djela, i kompozicije Pučinija, Leonkavala, Donicetija, i drugih.  
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Ponovo igraju - “Mlijeko u prahu”!
       Popularna predstava “Mlijeko u prahu”, po tekstu Dragane Tripković i u režiji Stevana Bodrože, biće sjutra od 21 ponovo izvedena na Velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Drama “Mlijeko u prahu” obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana. Igraju Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović.  
 
1
Godišnjica rada ART MOZAIK
Rođendan slave - poezijom!
          Popularni podgorički portal “Art mozaik”, povodom svog prvog rođendana, sa KIC-om “Budo Tomović”, sjutra od 19 u multimedijalnoj sali priređuje veliko pjesničko veče.
Godišnjica rada ART MOZAIK okupiće 14 autora iz različitih gradova Crne Gore i to: Lejlu Kašić, Mila Albijanića, Natašu Žurić, Ljubicu Petrović Kosor, Rodoljuba Ćorića, Bojanu Maraš, Jovanu Maraš, Danila Lompara, Srđana Lekovića, Draganu Mrkić, Valentinu Šuković-Šaranović, Danijelu Jokić i Mariju Dragićević, dok će medijatorka večeri biti pjesnikinja Tanja Rađenović-Stanojević.  
 
1
Od sjutra do 15. u KIC "Budo Tomović"
Revija filmova - Merlin Monro!
    Reviju posvećenu filmskoj divi Merilin Monro, koja je po mnogo čemu obilježila vrijeme u kojem je stvarala, sjutra od 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" „Sedam godina vjernosti“.
Tokom revije koja će zatvoriti program KIC posvećen ženama, do 15. biće prikazani i „Princ i igračica“ (1957), „Autobuska stanica“ (1956) i „Neprilagođeni“ (1961). Ulaz je besplatan.  
 
0
U partnerstvu Vlade i Glavnog grada, otpočele aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti
Konkurs za idejno rješenje - do kraja godine!
      - S obzirom na specifičnost objekta, koji u svim gradovima svijeta predstavlja poseban arhitektonski izraz, nakon detaljne analize, za realizaciju ovog projekta opredijeljena je jedna od najatraktivnijih lokacija u Glavnom gradu. Kako je riječ o objektu koji treba da bude pečat savremene umjetnosti u našoj državi, do kraja godine će se otvoriti međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje, koji će raspisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavni grad Podgorica, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji se danas sastao sa gradonačelnikom Podgoricedr Ivanom Vukovićem. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|