Brze Cinjenice - Kultura

0
Izložba crteža “Milenium” autora Ilije Fonlamova Franciskovića u KIC “Budo Tomović”
U postavci - znameniti Crnogorci!
    Izložba crteža “Milenium” autora Ilije Fonlamova Franciskovića biće ood ponedjeljka u 20 otvorena u izlobenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Postavku čine 17 portreta znamenitih Crnogoraca, a izložbu će otvoriti novinar Neđeljko Rudović.  
 
0
“Podgoričko ljeto 2017”
Gostuju - Frano Lasić i “Smrika”!
Koncert poznatog glumca i pjevača Frana Lasića i klape “Smrika” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - prekosjutra od 21 priređen u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Pored poznatih klapskih dalmatinskih standarda, posjetioci će moći da čuju domaće i svjetske hitove koji su bili popularni nekoliko decenija unazad, kao i nezaobilazne evergreen hitove “Zagrljeni” i “Volim te budalo mala”.  
 
0
Knjiga “Crnogorski generali u Kraljevin SHS/Jugoslaviji (1919 - 1941)” autora Srđe Martinovića na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2017”
Između korica - vojna elita!
             Knjiga “Crnogorski generali u Kraljevin SHS/Jugoslaviji (1919 - 1941)” autora Srđe Martinovića biće na “Podgoričkom kulturnom ljetu 2017” promovisana sjutra od 21 na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O knjizi koja je određena kao „Studija o vojnoj eliti i biografski leksikon“, donosi iscrpnu uvodnu studiju o crnogorskoj vojnoj eliti i biografije 13 crnogorskih generala u vojsci Kraljevine SHS/Jugoslavije u periodu od 1919. do 1941. govoriće Saša Knežević i Boban Batrićević, a medijatorka programa je Marijana Terić.
 
 
0
Koncert renomiranog interpretatora crnogorske izvorne pjesme na "Podgoričkom ljetu 2017"
Žuti pjesmom - Podgoricu ljubi!
       "Ružo moja", "Stara varoš", "Stani zoro", "Pod volat", "Starogradske meraklije", "Opila me rosa", "Ašik mahala", "Hej drugovi"...oriće se sa Trga nezavisnosti sjutra od 21, kada počinje koncert renomiranog interpretatora crnogorske izvorne pjesme Šukrije Žutog Serhatlića.
Gosti koncerta za merak i sevdah - u sklopu "Podgoričkog ljeta 2017" - biće Branka Šćepanović, grupa "Perper" i mlada vokalna umjetnica Đina Mićović. 
 
0
Jedna od najpopularnijih regionalnih grupa sjutra na “Podgoričkom ljetu 2017”
"Bebe" promovišu - “Priča o nama”!
       Jedna od najpopularnijih regionalnih grupa, “Neverne bebe” gostuju na “Podgoričkom ljetu 2017” - na koncertu koji na Trgu nezavisnosti počinjje u 21 promovisaće CD “Priča o nama” i podsjetiće na brojne hitove.
Karakteristični po ideji od koje nisu htjeli da odstupe ni u najtežim godinama i želeći da sviraju jedino ono što osjećaju bez kompromisa, članovi Nevernih beba izborili su se za svoju čvrstu poziciju na regionalnoj pop-rock sceni i deklarisali kao skup izuzetnih muzičara koji najbolje od sebe daju na koncertima.  
 
0
Treća izložba "Barskog ljetopisa"
Omaž Milunoviću i Lubardi!
          Izložba „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, biće od sjutra 21 otvorena u Dvorcu kralja u Baru.
Autori postavke su istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i Snežana Ivović i selektor likovnog programa Milun Lutovac. Treća izložba ovogodišnjeg Barskog ljetopisa organizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.  
 
0
Grupna izložba austrijskih umjetnika „Suveniri – od Italije do Kine - Salcburg u svijetu“ u "Dvorcu Petrovića"
U postavci djela - 21 umjetnika!
    Devet umjetnica i 12 umjetnika iz Salcburga-Thomas Baumann, Franz Bergmuller, Reinhold Bidner, Berthold Bock, Daniel Domig, Helga Gasser, Elisabeth Grubl, Julie Hayward, Anja Hitzenberger, Christa Kempf, Daniel Leidenfrost, Barbara Musil, Hans Pollhammer, Konrad Rainer, Bernhard Resch, Mischa Reska, Patrick Schaudi, Herman Seidl, Wolfgang Seierl, Annelies Senfter, Karla Spiluttini - ppredstavljaju se djelima nastalim u inostranstvu ili djelima koja su inspirisana njihovim boravkom u inostranstvu na izložbi „Suveniri – od Italije do Kine - Salcburg u svijetu“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića".
Izložba se može pogledati do 28.
 
 
0
Izložba „Tragovima crnogorske pismenosti'' od večeras u Biljardi
U postavci - od antike do ,Crnogorca''!
       Preko 250 jedinica razne arhivske, bibliotečke i spomeničke građe u elektronskom formatu i najupečatljiviji segmenti stare i rijetke crnogorske knjige biće prezentovani na izložbi „Tragovima crnogorske pismenosti´´, koja će od večeras u 20 biti otvorena u Biljardi.
Autori ovoga multimedijalnoga projekta su publicista Aleksandar Berkuljan i istoričar Petar Glendža. 
 
0
Crnogorski simfonijski orkestar na „Podgoričkom ljetu 2017“
“Klasika na Trgu II”
             Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska, prirediće u srijedu od 21 na Trgu nezavisnosti koncert “Klasika na Trgu II”.
Program koncerta obuhvatiće najpopularnija djela klasične muzike: stavove iz opere „Karmen“ i „Karmen svite“ Žorža Bizea, operu „Kavalijera rustikana“ Pjetra Maskanjija, „Fausta“ Šarla Gunoa, „Prodane nevjeste“ Bedžiha Smetane, operete „Laka konjica“ Franca fon Supea, kao i treći stav iz „Simfonije br.8“ Antonjina Dvoržaka. 
 
0
Nesvakidašnj umjetnik iz Belgije na “Podgoričkom ljetu 2017”
Barto kombinuje - cirkus i teatar!
             Ulični performans “Barto” biće - u sklopu “Podgoričko ljeto 2017” - sjutra od 21 izveden na Trgu nezavisnosti.
- Nesvakidašnj umjetniku dolazi iz Belgije i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kombinovanjem pozorišnih i cirkuskih tačaka odvešće vas u svijet smjeha i zabave. Jezičke barijere za njega ne postoje, do sada je nastupao u više od dvadeset zemalja svijeta. Na brojnim festivalima na kojima je učestvovao osvajao je nagrade. 
 
0
Legendarnni sastav gostuje na "Podgoričkom ljetu 2017"
"YU grupa" svira - u Zeti!
Koncert "YU grupe", benda sa najdužim stažom na ovim prostorima i zasluženim epitetom legendi ovog muzičkog žanra, biće - na "Podgoričkom ljetu 2017" - sjutra od 21 održan na platou KIC “Zeta” u Golubovcima.
Grupa koju su 1970. osnovali braća Dragi i Žika Jelić snimila je 12 studijskih albuma, a ima i ogroman broj spektakularnih svirki, po kojima je prepoznatljiva. "Crni leptir", "Čudna šuma", "Mornar", "Pustinja", "Kome se raduješ", "Dunavom još šibaju vetrov"i... samo su neke od numera koje su obilježile rok muziku regiona u posljednjih nekoliko decenija.  
 
3
“Podgoričko ljeto 2017”
Predstavljaju - Dijalektologiju!
       Promocija knjige “Dijalektologija crnogorskoga jezika” autora Adnana Čirgića biće - u sklopu "Podgoričkog ljeta 2017" - sjutra od 21 priređena na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O 19. knjizi biblioteke Montenegrina Fakulteta za crnogorski jezik i književnost govoriće Novica Vujović, Sanja Orlandić, Nikola Popović i autor.  
 
2
“Podgoričko ljeto 2017”
“Mirandolina” u Tuzima!
       Pozorišnu predstavu “Mirandolina”, autora Karla Goldomija, magistranti Dramske akademije iz Tirane izvešće - na "Podgoričkom ljetu 2017” - sjutra od 20 na velikoj sceni KIC "Malesija" u Tuzima. Ulaz je besplatan.
Režiju ove komedije potpisuje Dajana Nenaj, a u predstavi igraju Klajdi Zeqo, Xhuliano Brisku, Donald Shehu, Eglantina Tuka, Kriks Dumo, Johana Omeraj i Dajana Nenaj.  
 
2
Promocija djela Milana Miša Brajevića u KIC “Budo Tomović”
O Novom - u tri knjige!
       Promocija tropleta knjiga “U Novome i okolo njega” autora Milana Miša Brajevića biće sjutra od 20 organizovana u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Troplet čine tri knjige - “Vijađ kroz škerce i mudrolije”, “Kadena od riječi” i “Điravamo i škercamo se” koje nam predstavljaju autora kao sakupljača starih riječi i izraza uglavnom iz Herceg Novog i Boke Kotorske, kao i priča i anegdota iz ovog dijela Crne Gore. Na promociji će govoriti: prof. dr Novak Kilibarda, dugogodišnji novinar i publicista Danilo Burzan, doc. dr Jelena Bašanović Čečović i autor.  
 
2
Koncert mlade violinistkinje sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvi put - Vukica nastupa solo!
Prvi solistički koncert violinistkinja Vukice Rašović, iz klavirsku pratnju Luke Đačića, sjutra od 20 održaće u velikoj sali KIC “Budo Tomović”, a ulaz je besplatan.
Na programu su djela Johana Sebastijana Baha, Henrika Vijenjavskog, Roberta Šumana i Sergeja Rahmanjinova.  
 
2
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvi koncert - KIC pop hora!
          Prvi koncert novoosnovanog KIC POP HORA, jedinstvenog u regionu, biće sjutra od 20 održan u velikoj sali KIC ”Budo Tomović”.
HOR broji 60 članova, a na devedesetominutnom koncertu izvešće više od dvadeset domaćih i svjetskih pop - rok hitova, među kojima su: “What A Wonderful world”, “Imagine”, “Careless whisper”, “Dobra vam noć prijatelji”, “Goro moja”, “Zlatni dan”, “Balerina”...Dirigent hora je profesor Saša Barjaktarović, a u pratećem bendu su: Enes Tahirović (klavir), Ivan Tomas (bas gitara), Martin Đorđević (bubnjevi), Dejan Ljujić (električna gitara) i Stefan Pavićević (saksofon).  
 
2
“Podgoričko ljeto 2017”
Paolov šou - s balonima!
          Nesvakidašnji ulični performans “Otto il Bassotto” biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - sjutra od 21 izveden na Trgu nezavisnosti, u srijedu na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom.
Paolu Sperdutiju (Otto il Bassotto) baloni su opsesija od djetinjstva. Šou “Rubber head” do sada je izvođen u više od dvadeset zemalja gdje je pobrao brojne simpatije i nagrade. Paolo je zabavljač bez konkurencije, šou koji radi prvenstveno je namijenjen mlađoj publici koja postaje dio njegovog nastupa. 
 
1
Predstava “Kod Nojeve barke u osam” na “Podgoričkom ljetu 2017”
Za djecu - duhovito o ozbiljnom!
       Predstava “Kod Nojeve barke u osam” (5+) sa Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - večeras od 20 odigrana u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
   Po tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba, režirao Robert Waltl, a bavi se velikim temama smrti, tolerancije, prihvatanja drugačijeg. Ova drama dokazuje da je i u pozorišnim tekstovima namijenjenim đeci dozvoljeno govoriti o „ozbiljnim“ temama kao što je potraga za bogom, pitanje prijateljstva, postojanje solidarnosti i poštovanje zakona. Sva ova pitanja autor postavlja na duhovit način. Igraju Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.  
 
1
Knjiga crnogorskog publiciste mr Zorana Poleksića u KIC “Budo Tomović”
Promocija zbirke - autobiografskih zapisa!
          Knjiga crnogorskog publiciste mr Zorana Poleksića biće sjutra od 19 priređena u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Pored Poleksića, o zbirci autobiografskih zapisa govoriće trofejni bokser Miodrag Perunović, svojevremeno najbolji jugoslovenski sportsita, osvajač više znamenja sa evropskih i svjetskih prvenstava, Andrija Popović, naš zlatni olimpijac sa igara u Los Anđelesu i dugogodišnji potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta i Marina Raković, dobitnica medalja sa najvećih smotri karatea i zvanično najbolja crnogorska sportistkinja u prošloj godini, u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta. 
 
1
“Podgoričko ljeto 2017”
Promocija knjige - “Pejzaž bez prostora”!
       Promocija knjige “Pejzaž bez prostora” autora Sretena Vujovića biće - na “Podgoričkom ljetu 2017” - u četvrtak od 21 priređena na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.
O Vujovićevoj knjizi, objavljenoj u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, koja predstavlja poetsku rekapitulaciju tridesetpetogodišnjeg bavljenja poezijom, govoriće Sreten Perović, Vlatko Simunović i Milorad Popović. Zbirka je sastavljena iz dva ciklusa: “Traktat o ludilu prije događanja” i “Događanje u zaumlju”.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|