Brze Cinjenice - Kultura

0
Podgorički "Play-In"
Dijele radost - zajedničkog muziciranja!
             Godišnjoj proslavi sviranja kamerne muzike “Worldwide Play-In Weekend” - održava se širom svijeta svakog prvog vikenda u martu zahvaljujući inicijativi Mreže za kamernu muziku - ACMP-The Chamber Music Network, i njenim članovima širom svijeta - pridružuje se KIC “Budo Tomović” i poziva muzičare različitih generacija i sposobnosti da podijele radost zajedničkog muziciranja na podgoričkom "Play-In", koji će večeras od 18 do 20 biti održan u Galeriji Risto Stijović.  
 
0
Peta knjiga poezije za odrasle „Prolaznici“ autorke Jovanke Vukanović
Pjesme posvećene - poeziji!
Peta knjiga poezije za odrasle „Prolaznici“ autorke Jovanke Vukanović biće sjutra od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Poetska zbirka „Prolaznici“, pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti. U osam nejednakih ciklusa, slobodnog i kratkog stiha, pjesme kao da „kaplju“ u svijest čitaoca, snažno oslonjene na udio margina tišine u izoštravanju smisla i emocionalnog tona pjesnikinjinih poetskih epifanija. Oslonjena na dugo iskustvo čitanja i pisanja Jovanka Vukanović je iznjedrila vrijednu zbirku, u kojoj čitaoce suočava sa neobičnim „poetskim prizorima“ čiju koherentnost lako uspostavlja upravo zahvaljujući izbrušenim i svedenim stihovima sa velikim značenjskim potencijalom - zapisala je Božena Jelušić. 
 
0
Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb predstavlja radove u "Dvorcu Petrovića"
Pogled na - kinematografiju iznutra!
          Ugledna fotografkinja Brižit Lakomb predstavlja svoje radove izložbom “Cinema | Portraits” koja će sjutra od 20 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića".
Nakon izložbe u Sarajevu, nastale u produkciji Sarajevo Film Festivala povodom jubilarnog 25. izdanja, prikazane i u Zagrebu u Francuskom paviljonu, Lakomb dolazi u Podgoricu i Centru savremene umjetnosti Crne Gore izlaže 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njene dugogodišnje saradnje sa uticajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.
Izložbu će otvoriti kustoskinja Lejla Hodžić, a može se pogledati do 31.
 
 
0
Izložba “Meke forme” Darka Vučkovića od sjutra u galeriji "Centar"
Materijal prilagođava - ideji!
    - Kroz dugu povijest umjetnosti umjetnici različitih generacija i poetika razmišljali su o prirodi, njenim disonancama i harmonijama ‒ ona im je bila inspirativni punkt. Jedan od tih umjetnika je i crnogorski vajar Darko Vučković. Bira glinu, najstariji među materijalima, i rješava različite formalno-plastičke probleme direktno, prstom, šakom u supstancu materije. Umjetnik temelji
svoja iskustva u radu s materijalom na jednoj od najvažnijih premisa moderne skulpture – na svijesti o govoru materijala; on prilagođava materijal ideji (i obrnuto), jer je ta linija interaktivna i višeznačna - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević o izložbi “Meke forme” Darka Vučkovića koja će od sjutra u 20 biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
0
Pjesničko veče Milana Gajića i Lejle Kašić u KIC "Budo Tomović"
Poeziju predstavljaju - mladi autori!
       Pjesničko veče mladih autora Milana Gajića i Lejle Kašić tokom koje će predstaviti svoje poetsko stvaralaštvo biće sjutra od 19 priređeno u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Oboje su objavljivali svoje radove na raznim portalima i onlajn časopisima, od kojih izdvajaju saradnju za onlajn art & literary magazin insp.  
 
0
Samostalna izložba slika profesorice dr Lidije Vujačić od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na platnima - antropologija!
          - U njenoj slikarskoj radionici tijelo, posebno ekstremiteti, u različitim formama i položajima zauzimaju centralno mjesto. Tijelo postaje simbol utemeljenosti, uzemljenja modernog čovjeka, ali i dinamizma, pokretljivosti, kretanja u prostoru i vremenu. Jednom riječju, presjek istorijske vertikale i geografske horizontale u našem sve više globalizovanom, uniformisanom, hiperurbanizovanom svijetu. No, koncentrisanost na ekstremitete u dubljoj ravni promatranja intuira obezličeni, obezduhovljeni svijet u kojem čovjek prestaje da bude individualan, ličnost u pravom smislu riječi..- zapisala je profesorica dr Sonja Tomović Šundić o samostalnaoj izložbi slika “Antropologija na platnu - tijelo i kontekst” profesorice dr Lidije Vujačić koju će sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović" otvoriti profesorica dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU.
Postavka će biti izložena do 10.
 
 
0
KIC pop hor danas slavi treći rođendan
Žurka u podne - „Ljubav i note“!
       „Ljubav i note“ naziv je trećeg rođendanskog koncerta koji će prvi crnogorski pop hor prirediti danas od 12 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Hor koji od početka ove godine djeluje pod dirigentskom palicom prof. Petre Ivanović pripremio je mješoviti repertoar, a zaintersovana publika imaće priliku da čuje: "Odiseju" i "Devojko mala", "Zemljo moja", "City od stars", "Zlatni dan", "Za milion godina" i druge, uz soliste tenore - Jovana Vukovića i Slavicu Dragović. Narvno, na rođendansku žurku ulaz je besplatan. 
 
2
Koncert "Prijatelji zauvijek" Extra Nene, Olivera Njega i Nikole Rackova u KIC "Budo Tomović"
Za profesiju i Crnu Goru - premijera “Planina tuge”!
       - Nije riječ o komercijalnom koncertu, već je ovo susret prijateljstva između muzike i ljudi koji se bave akademskim radom - napomenula je Extra Nena najavljujući na press konferenciji u hotelu "Ramada" večerašnji koncert u velikoj sali "srca kulture grada" “Prijatelji zauvijek” koji će prirediti sa Oliverom Njegom i Nikolom Rackov.
Na večerašnjem nastupu - organizuje ga Udruženje pravnika Crne Gore sa KIC "Budo Tomović" i uz podršku AD "Plantaže" i hotela "Ramada" - plasiraće lepezu umjetničkog viđenja kompozicija iz različitih žanrova, od klasične muzike preko etna, popularne zabavne muzike, šansona, kancona do domaćih nacionalnih kompozicija koje obilježavaju određena područja u regionu. U ime ljubavi i poštovanje prema svojoj profesiji i prema Crnoj Gori večeras će premijerno izvesti pjesmu “Planina tuge”.  
 
2
Ministar kulture u Golubovcima
U fokusu - istraživanja u Matagužima!
- Kako smo dogovorili, istraživanja će biti nastavljena i ove godine. Za to je opredijeljen i budžet, a vjerujem da će u razdoblju koje slijedi on biti još veći - naglasio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas u Golubovcima, gdje je sa predsjednicom ove Gradske opštine Tanjom Stajović razgovarao o dosadašnjoj saradnji i aktivnostima koje će biti realizovane u bližoj budućnosti.
Ministarstvo kulture u proteklom periodu finansiralo je i sufinansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa teritorije Glavnog grada, u okviru koje je i Gradska opština Golubovci. U tom kontekstu, bilo je više riječi o očuvanju, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđa Zete, s posebnim naglaskom na valorizaciju tvrđave Lesendro. U fokusu današnjeg sastanka bila su i arheološka istraživanja u Matagužima, koja već dvije godine sprovodi Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. 
 
2
Izložba "Umjetnost Bangladeša" iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore “ otvorena za posjetioce
U postavci - Nabi, Ahmed, Kibria!
          - Kulturno nasleđe Bangladeša kao dijela zbirke azijskih zemalja je zastupljeno preko avangardnih slikara toga podneblja, čiji su radovi u većini urađeni impasto bojama idealno podešenim slikarstvu dok akvareli na vrlo suptilan način istražuju potpuno apstraktne sadržaje - ukazuju iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore u kojem je od danas za posjetioce otvorena izložba "Umjetnost Bangladeša".
Izložba će biti otvorena do 31. marta.  
 
2
Festival savremene klavirske muzike “Forte piano”
Šesti posvećen - kompozitorima-pijanistima!
       “Kompozitori - pijanisti” tema je šestog izdanja Festivala savremene klavirske muzike “Forte piano” koje će, u organizaciji KIC-a “Budo Tomović” i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić, biti održano u srijedu i četvrtak.
Program festivala će se odvijati u tri segmenta: dva matine koncerta učenika podgoričkih muzičkih škola za mlađu publiku u Poslovno-edukativnom centru PEC u 11, predavanje prof. Dragana Šobajića na temu "Kompozitori-pijanisti" 26.02. u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u 13 sati, a tribina ”Savremena klavirska muzika u pedagoškoj i izvođačkoj praksi” 27.02. takođe u istoj školi u 13.  
 
2
Dramsko muzička forma posvećena Kseniji Cicvarić večeras u KIC "Budo Tomović"
Premijerno - "Slavuj"!
       - U toj priči osjetila sam jednu sudbinu koja je u odnosu na tu nježnost i mekotu, senzibilitet žene koja ima takav glas, koja je jako kontradiktorna. Trudila sam se u toj priči bavim tom temom - naglašava Varja Đukić, autorka teksta i režije za dramsko muzičku formu posvećenu Kseniji Cicvarić "Slavuj", koja će večeras od 20 biti premijerno izveddena u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
    Za koprodukcijsko ostvarenje knjižare "Karver" i "Gradskog pozorišta" kompozicij i zvuk uradila je Nina Perović, scenografiju Andeja Rondović, koreografijuTamara Vujošević Mandić, video art Gojko Berkuljan, kostime Lina Leković, a dizajn svjetla Radomir Stamenković. Asistentkinja režije je Jelena Odalović.   
 
 
2
Serijal razgovora „Seksualnost - tabu ili ne“ u KIC "Budo Tomović"
Prvo o - (ne)moći žene!
             Tribinom “Moć vs. nemoć žena“, koja u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović" počinje sjutra od 19 "srce kulture grada" u saradnji sa magistricom teorije kulture i studija roda Mirjanom Vlahović Andrijašević pokreće serijal razgovora „Seksualnost - tabu ili ne“.
Prva tema rezervisana je za fenomen društvene uslovljenosti moći odnosno nemoći žena i promišljanja o tome iz muškog i ženskog ugla. Gošće i gosti prve tribine su: prof. dr Sonja Tomović Šundić iz NVO „Dijalog“, prof. dr Veselin Pavićević, novinar, esejista i publicista, mr Vanja Kovačević sa kojima će razgovarati mr Mirjana Vlahović Andrijašević, moderatorka. 
 
1
Forum mladih pisaca u KIC "Budo Tomović" u ponedjeljak obilježava pet godina rada
Za rođendan - izvode performans!
    Povodom pet godina okupljanja i rada Foruma mladih pisaca u KIC "Budo Tomović" izvešće u ponedjeljak od 20 u sali DODEST poetsko-scenski program “Prekid, smetnje, test”.
Performativni prikaz najnovijeg stvaralaštva Barbare Delać, Luke Boljevića, Jane Radičević, Nikole Ćorca, Milene Radević i Martine Medenice u okviru grupnog projekta potvrđuje raznolikost i individualnu osobenost poetika, ali i mogućnost zajedničkog i aktivnog djelovanja pisaca mlađe generacije na domaćoj književnoj sceni. 
 
1
Revija “Ljubav na filmu” povodom Dana zaljubljenih od 18. do 21. u KIC "Budo Tomović"
Zaljubljeni u sali - i na platnu!
       Romantična komedija “Opčinjena mjesecom” iz 1987, nagrađivana sa više Oskara otvoriće u utorak od 20, u sali DODEST, reviju “Ljubav na filmu”, koju KIC "Budo Tomović" tradicionalno organizuje povodom Dana zaljubljenih i koja je tokom protekle tri godine privukla pažnju brojnih gledalaca.
   Drugi dan revije rezervisan je za film Boni Hant “Vrati mi se” (2000) o čovjeku koji se zaljubljuje u ženu kojoj je presađeno srce njegove nedavno preminule supruge.
Narednog dana planirana je projekcija drame “Australija” (2008) sa Nikol Kidman, a reviju 21. zatvara kultno ostvarenje “Vjenčanje mog najboljeg druga” (1997) sa Džulijom Roberts, Kameron Diaz i Dermotom Malronijem. Ulaz je besplatan.  
 
1
Beogradska vokalna džez solistkinja prvi put u KIC "Budo Tomović"
Svestrana Jelena - predstavlja “Heartbeat”!
    Beogradska vokalna džez solistkinja Jelena Jovović premijerno će nastupiti - u organizaciji KIC “Budo Tomović” i Jazz Arta - sjutra od 20 na velikoj sceni "srca kulture grada".
Umjetnica će se predstaviti kao autorka muzike i tekstova, vokalna interpretatorka i aranžerka - i pokazati umjetničku svestranost koju je unijela u svoj prvi solistički album “Heartbeat” (PGP RTS). Sa njom će nastupati ekipa izuzetnih muzičara: Vasil Hadžimanov, klavir/klavijature, ujedno producent albuma, Milan Nikolić, kontrabas, Vladimir Kostadinović, bubnjevi, Strahinja Banović, truba, Maja Klisinski, perkusije i prateći glas i Srđan Marković, prateći glas.  
 
1
Izložba fotografija Vesele Mišković u KIC "Budo Tomović"
U "nasmijanom cvijetu" - retrospektiva!
             Retrospektiva dugogodišnjeg profesionalnog i umjetničkog djelovanja Vesele Mišković biće predstavljena kroz izložbu fotografija„Nasmijani cvijet.me“, koja će večeras od biti otvorena neuobičajenim multimedijalnim performansom u Velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Postavku čine najuspješnija ostvarenja, kao i selekcija još neobjavljenih fotografija.  
 
1
Nastala po motivima novele Gabrijela Garsije Markesa
Premijera - “U vezi sa pukovnikom..."!
       Premijera predstave “U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“ koja je nastala po motivima novele Gabrijela Garsije Markesa i u režiji Petra Pejakovića biće večeras od 20 izvedena u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Producenti su Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) i Dom Kulture JU Centar za kulturu Plav. U predstavi igraju Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić i Slaviša Grubiša.  
 
1
Predstavljanje novog književnog izdanja dr Ane M. Zečević u KIC “Budo Tomović”
U cjelosti posvećeno - primorju!
          Novo književno izdanje dr Ane M. Zečević “Sve postaje riječ, u riječi da živi: Prilozi o kulturnoj istoriji Paštrovića i Budve” biće sjutra od 19 predstavljeno u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O četvrtoj autorskoj knjizi dr Ane M. Zečević - za razliku od ostalih u cjelosti je posvećena primorskoj, odnosno paštrovskoj i budvanskoj tematici, te predstavlja zbirku njenih ranijih tekstova, kao i novonastalih za potrebe ovog izdanja - govoriće dr Slobodan Jerkov, mr Dobrila Popović i Dušan Medin, urednik. Moderatorka večeri je Stanka Rađenović Stanojević. 
 
0
Koncert mlade crnogorske flautiskinje Petre Lekić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Prvi put - Petra nastupa solo!
       Prvi solistički koncert mlade crnogorske flautiskinje Petre Lekić biće - u organizaciji KIC "Budo Tomović" - sjutra od 19 održan u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnica će, u pratnji pijanistkinje Marije Barović, izvoditi djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Saverija Merkadantea, Gabrijela Forea i Fransoa Bornea. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|