Brze Cinjenice - Kultura

0
Koncert dječjeg ansambla Plesne škole “Sonrisa” u KIC “Budo Tomović”
Najmlađi igraju - uz hitove!
Dječiji ansambl Plesne škole “Sonrisa” prirediće sjutra od 19 koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Publici će se predstaviti najmlađi članovi „Sonrise“, uz hit numere latino, klasičnih, karipskih, modernih i tradicionalnih plesova.
Instruktorka dječjeg ansambla je Jelena Vukčevič, aktuelna državna prvakinja Crne Gore u latino i klasičnim plesovima.  
 
0
Vlada Crne Gore
Za Sea Dance - 300.000!
       - Vlada je odlučila da podrži realizaciju Sea Dance ljetnjeg muzičkog festivala od 30. avgusta do 1. septembra u Budvi iznosom od 300.000 eura i zadužila Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalnu turističku organizaciju da, u okviru svojih nadležnosti, obezbijede neophodne preduslove za njegovo kvalitetno organizovanje - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Informacija o organizaciji Sea Dance ljetnjeg muzičkog festivala.  
 
0
Izložba fotografija kanadske umjetnice u KIC “Budo Tomović”
Projekat o - bezumlju Sjeverne Koreje!
          Izložba fotografija kanadske umjetnice Natalije Daust “Korean dreams 2016” biće od sjutra do 11.maja otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Riječ je o najnovijem projektu Natalije Daust, seriji od 25 složenih fotografija objedinjenih nazivom “Korean dreams”, koje govore o anksioznom bezumlju Sjeverne Koreje.  
 
0
“Gore od samoće” u KIC "Budo Tomović"
Nelly promoviše - prvi singl i spot!
Naša sugrađanka Nelly Al Mahmud, rođena 1992. u Bagdadu, promovisaće prvi singl i spot za pjesmu “Gore od samoće” večeras od 19 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Završila je Fakultet za poslovne studije, odsjek za marketing i PR, ali se bavi i muzikom za koju kaže "da je njen život".  
 
2
Odlazak doživotnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta
Preminuo Branislav Vuković!
       Istaknuti crnogorski glumac i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Branislav Brano Vuković preminuo je danas u Podgorici, u 74. godini.
Komemoracija povodom smrti Branislava Vukovića biće održana u petak, 4. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10. 
 
2
Predstavljen majsko-junski program KIC "Budo Tomović"
Prožimaće se - kulture svijeta!
       - Raznovrsni majsko - junski muzički, filmski, pozorišni, likovni, edukativni i drugi umjetnički sadržaji okupiće brojne renomirane domaće i strane umjetnike na scenama "srca kulture grada". Prožimanje tokom kultura svijeta tokom naredna dva mjeseca - najavili su na današnjoj press konferenciji direktorica KIC "Budo Tomović" Snežanu Burzan, v.d. urednika dramskog programa Zoran Šoškić i urednici KIC programa: Miodrag Miško Popović (filmski), Maja Popović (muzički) i Valentina Knežević (informativno-edukativni program). 
 
2
Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe u "Perjaničkom domu"
Izložba za - diranje!
    Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe „Molimo Vas, dodirnite“ biće sjutra od 19 do 30. aprila otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Autori izložbe su volonteri Međunarodne organizacije „Nova
Akropola“, predstavništvo Podgorica i „Nove Akropole“ Bosna i
Hercegovina, a replike su izrađene u likovnim ateljeima ovih
organizacija. Osnovna zamisao izložbe je da se posjetioci putem dodira i mašte uvedu u svijet naših predaka i dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima odštampanim na Brajevom pismu i uvećanoj crnoj štampi. Postavka obuhvata odlivke i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona - četrdesetak eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, italijanske Renesanse, Egipta, predkolumbovske Amerike, tri iz Crne Gore i desetak iz kulturno-istorijske baštine zemalja regiona (Bosne i
Hercegovine i Hrvatske).
 
 
2
Treća “Literitorija” od srijede do petka u KIC "Budo Tomović"
Tema festivala - egzil!
Treći regionalni književni festival “Literitorija”, u organizaciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, pod sloganom „Između kultura“, biće od srijede do petka održan u sali "DODEST" "srca kulture grada".
Za temu ima egzil - jedan od ključnih problema savremenog svijeta i temu književnosti od antičkih vremena do aktuelnog književnog stvaralaštva. Ipak, planiranim programom, ona će biti šire postavljena i tretirana sa nekoliko aspekata: kao tema djela, kao pozicija pisca (jezički, teritorijalno i egzistencijalno), i u pogledu književnog prevodilaštva, na šta sve treba da ukaže naziv “Između kultura”. Naši gosti ove godine su autori iz: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz Rumunije.  
 
2
Izložba učenica devetog razreda Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” u KIC "Budo Tomović"
Slike izlažu - Anastasija i Viktorija!
    Izložba slika Anastasije Jakšić i Viktorije Aleksejceve učenica devetog razreda Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” biće sjutra od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".
Postavka će biti izložena do 3. maja, otvoriće je grafičarka mr Seida Belegović, a u programu nastupaju violinista Strahinja Lapčević i recitatorke Nađa Jovanović i Dunja Janjić. 
 
2
Predavanje jednog od najpoznatijih astronoma i astrofizičara u KIC "Budo Tomović"
Muminović o - "kraju svega"!
       Predavanje profesora Muhameda Muminovića, jednog od najpoznatijih astronoma i astrofizičara, “Kraj svega - ko će ugasiti svijetlo” biće sjutra od 19 održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Moderna astronomija je jedna od najpopularnijih nauka danas. Današnja astronomija predstavlja jednu od najmodernijih i najdinamičnijih nauka. U njoj se koriste neke od najnaprednijih tehnologija i najsofticiranijih tehnika koje su uopšte dostupne naučnicima. Upravo zbog toga je danas moguće istraživati objekte koji se nalaze na rubu vidljivog svemira ili opažati planete koje kruže oko drugih zvijezda. Organizator predavanja je Crnogorsko astronomsko društvo “Podgorica”.  
 
1
Predstavljanje knjige “Federacija Under Construction (Evropska unija i budućnost nacionalno-teritorijalne države)” u KIC "Budo Tomović"
Promocija djela - dr Jovanovića!
       Knjiga “Federacija Under Construction (Evropska unija i budućnost nacionalno-teritorijalne države)” dr Bojana Jovanovića biće sjutra od 18 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti profesorica dr Gordana Đurović i autor. 
 
1
Beogradski kantautor sjutra prvi put nastupa u KIC "Budo Tomović"
Na premijeri - pjesme sa dva albuma!
Beogradski kantautor Marko Stojanović Louis, sa svojim bendom, sjutra od 20 premijerno će nastupiti u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Podgoričkoj publici predstaviće pjesme sa posljednjeg albuma “Beskraj”, ali i albuma “Shine on me”.  
 
1
“Dani finskog filma” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - “Mala krila”!
       Priča o dvanaestogodišnjoj Varpu (Linnea Skog) i njenoj majci (Pauli Vesala) “Mala krila” (2016), rediteljke Selme Vilhunen, otvoriće sjutra od 20 u sali "DODEST" reviju “Dani finskog filma”, koju KIC "Budo Tomović" organizuje u saradnji sa Ambasadom Finske.
Do 19. biće predstavljeni filmovi novije finske produkcije - “Istrebljivač” (2017), “Zakon zemlje” (2017) i film Tomislava Hristova “Dobri poštar” (2016). Ulaz je besplatan. 
 
1
Roman za djecu Žarka Vučinića u KIC "Budo Tomović"
Drugi dio avanture - o vragolastom puhu!
    Roman za djecu “Puh Đorđe i duhovi triftara” autora Žarka Vučinića biće sjutra od 19 predstavljen u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi koja je drugi dio avanture o vragolastom puhu i njegovoj družini nakon uspjeha knjige „Čudesni svijet puha Đorđa“ govoriće profesorica dr Sofija Kalezić, glavni urednik izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ Sonja Živaljević, književni kritičar mr Goran Radojičić i autor. Odlomke iz knjige čitaće Dubravka Drakić.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018”
“Džez na filmu - Žene u džezu”!
          Ciklus “Džez na filmu: Žene u džezu” biće - u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018” - u četvrtak i petak održan u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović", a ulaz je slobodan.
Biće prikazani igrani i dokumentarni džez filmovi novije produkcije, a organizatori su udruženje Jazz Art, KIC “Budo Tomović” i Američki ugao Podgorica.  
 
1
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2018”
Koncert trija - Julije Hulsman!
Ugledna njemačka pijanistkinja i kompozitorka Julija Hulsman predstaviće se premijerno podgoričkoj publici sjutra od 20 uvelikoj sali KIC "Budo Tomović". Ulaz je slobodan.
Julija Hulsman već 15 godina mijenja izgled savremene njemačke džez scene i kreira svoj specifični zvuk sa kolegama kontrabasistom Markom Mulbauerom (Marc Muellbauer) i bubnjarem Hajnrihom Kuberlingom (Heinrich Köbberling) koji će na koncertu u KIC predstaviti novi album “Sooner and Later”. 
 
1
Grupna izložba "Art studija Radulović" u KIC “Budo Tomović”
U postavci - radovi 13 polaznika!
    Grupna izložba "Art studija Radulović" biće sjutra od 19 otvorena u u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”.
Radove će predstaviti 13 autora, polaznika studija koji sedam godina okuplja talentovane ljude svih uzrasta. Sadašnji studenti akademija umjetnosti, arhitekture, dizajna, unutrašnje arhitekture i pejzažne arhitekture su svoje prve i pripremne korake napravili u Art studiju Radulović. Predavač je akademski slikarka mr Marina Radulović, koja će i otvoriti izložbu. 
 
0
Veče sevdaha i starogradske muzike “Kradem ti se u večeri” ponovo u KIC "Budo Tomović"
Publika tražila - Tamaru "na bis"!
    Na zahtjev brojnih posjetilaca koji zbog ograničenog broja mjesta u "DODEST" sali nijesu mogli pratiti Veče sevdaha i starogradske muzike Tamare Pavićević “Kradem ti se u večeri” u februaru, KIC "Budo Tomović" organizuje ga večeras od 20 u velikoj sali "srca kulture grada".
Umjetnicu će uz Aleksandra Sašu Magovčevića na harmonici, pratiti i Ivan Stanojević na violini, a gosti koncerta su Srđan Šašić i Sara Asanović.  
 
0
Projektom En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope sjutra počinje "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"
Tema manifestacije - “Žene u džezu”!
       - Vjerujemo da ovom temom - “Žene u džezu”, kao i izborom programa, možemo da ponudimo publici susret s umjetnicama koje se izdavajaju svojom posebnošću, specifičnim projektima, neobičnim muzičkim stvaralaštvom i izvođačkom harizmom. Svi segmenti programa manifestacije - koncertni, filmski, predavanja i radionice, su u znaku džez - najavljuje urednica i menadžerka projekta "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori" tradicionalnu manifestaciju koju će sjutra u velikoj sali KIC "Budo Tomović" otvoriti svestrana bosanko-hercegovačka pjevačica Nataša Mirković. Ona će, u pratnji Michel Godard, francuskog džez muzičara koji svira na serpentu (preteča tube) i američkog bubnjara Jarrod Cagwin, izvesti nesvakidašnji projekat En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope, koji je dobio nagradu “Preis der deutschen Schallplattenkritik”.  
 
0
Izložba Radovana Grujića „Slučaj slike“ u galeriji "Centar"
Autor - "urbani monah"!
       Težeći za iskonskim stvaralaštvom kao onom što je dio božanskog i najvrijednijeg u čovjeku (Berđajev), Grujić je urbani monah koji ne želi da izgubi intimu – dušu u lavirintima lažnih vrijednosti i neautentične egzistencije“ zapisao je Nebojša Burzanović u katalogu izložbe radova Radovana Grujića „Slučaj slike“, koju će u galeriji "Centar" sjutra od 20 otvoriti novinar i slobodni umjetnik Goran Nikčević.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|