1
Fondacija "Kreativne žene Crne Gore" u utorak na Cetinju predstavljaju projekat „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“
Premijerno izvode kompozicije - čuvane vijek!

             Projekat „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“, Petre Ivanović i Milice Marković, fondacija "Kreativne žene Crne Gore" predstaviće u utorak, u svečanoj sali „Ivan Crnojević“, u Vladinom domu na Cetinju.
Na koncertu, premijerno biće izvedene gotovo zaboravljene, izvrsne kompozicije čiji se notni zapisi, duže od jednog vijeka, čuvaju u bogatoj dvorskoj biblioteci Muzeja kralja Nikole, na Cetinju. Evropski kompozitori toga vremena posvetili su Crnoj Gori, vladaru Nikoli I Petroviću i članovima njegove porodice, brojne himne, horske i intrumentalne kompozicije.

- Najatraktivnije od njih, prema našem izboru, postale su dio repertoara koncerta koji poklanjamo Prijestonici. Kroz orkestarsko izvođenje oživjećemo notni tekst (muzikalije) koje su, kao exponati, čuvane u Narodnom muzeju na Cetinju preko 100 godina, i nikada nijesu izvedene. Izdvojila bih i kompozicije sa svojeručnom posvetom kralju Italije, Viktoru Emanuelu i princezi Jeleni – ukazuje Ivanovićeva i napominje:
- Priredili smo i video kolaž manje poznatih kratkih video zapisa diplomatskih svečanosti na crnogorskom dvoru iz vremena Kraljevine Crne Gore. Zahvaljujući saradnji sa Narodnim muzejom, na trodnevnoj izložbi u Vladinom domu, prikazaćemo dio originalnih notnih zapisa- muzikalija, premijerno izvedenih na pomenutom koncertu.





Posjeta : 89