Brze Cinjenice - Društvo

0
Nekadašnji lider URA Žarko Rakčević u emisiji "Argumenti" TV Crne Gore
Za demontažu sistema - a ne Crne Gore!
- Neskriveno se govori o srpskom svijetu, to je samo modifikovana verzija projekta koji je donio zla regionu – velika Srbija. Sa najviših adresa u Srbiji nažalost se ponovo zagovaraju te ideje poslije 20 godina. Ne dopada mi se obnavljanje tih ideja. Glasači URA nijesu glasali za to. Nijesu glasali za demontažu Crne Gore, nego demontažu sistema - ukazao je, gostujući u emisiji "Argumenti" TV Crne Gore, nekadašnji lider URA Žarko Rakčević. 
 
0
Predsjednici vlada zemalja Zapadnog Balkana usvojili Zajednička izjava podrške Mapi puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu
Ispuniti očekivanja - 17 miliona ljudi!
- Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno na održavanju strateške orijentacije koja odražava želju 17 miliona ljudi da se njihove zdravstvene potrebe i očekivanja ispune, uključujući sljedeće: garanciju njihovog prava na univerzalni pristup kvalitetnoj njezi bez straha od finansijskih poteškoća, efikasnu zaštitu od zdravstvenih vanrednih situacija i njihovu sposobnost da napreduju u zdravim zajednicama, gdje javnozdravstvene akcije i odgovarajuće javne politike osiguravaju bolji život u ekonomiji blagostanja - navedeno je u zajedničkoj izjavi podrške Mapi puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu koju su danas u Budvi usvojiliPredsjednici vlada zemalja Zapadnog Balkana.  
 
0
Apel Građanske inicijative "21. maj" pred lokalne izbore u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici
Važno poraziti - odlazeću državnu vlast!
- Važno je da na predstojećim izborima stranke odlazeće državne vlasti budu poražene. Zato je glas protiv DF, Demokrata i URE patriotski, državotvoran i evropski glas. Cetinje, Mojkovac i Petnjica u neđelju su na braniku Crne Gore koja drži do sebe i svoje budućnosti - apel je Građanske inicijative "21. maj" koji potpisuju Miodrag Živković, jubomir Filipović i Rade Bojović. 
 
0
Ambasada SAD o godišnjici rada Vade Crne Gore
Konkretni rezultati - izostaju!
- SAD očekuju da će crnogorska vlada ispuniti obećanja, data pre više od godinu, da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu i dati prioritet reformama potrebnim za pristupanje EU. Kao i uvek, rezultati govore više od reči. ​Do danas, iako se ulažu napori, ti konkretni rezultati uglavnom izostaju​ - saopšteno je "Glasu Amerike" iz američke ambasade u Podgorici, u odgovoru na pitanja u vezi sa godišnjicom izbora crnogorske vlade na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić. 
 
0
U znak podrške za inicijativu CAZAS, povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS
Zgrada Predsjednika - obasjana crveno!
             U znak podrške za inicijativu CAZAS, zgrada Predsjednika Crne Gore osvijetljena je večeras crvenom bojom povodom obilježavanja 1. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS koji se ove godine obilježava pod sloganom „Zaustavimo nejednakosti. Zaustavimo AIDS. Zaustavimo pandemije“. 
 
0
Predstavljen novi sistem zakazivanja pregleda ''Brže do ljekara''
Štedi vrijeme - i pacijentima i doktorima!
          - Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako štedimo vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima' - ukazala je ministraka zdravlja dr Jelena Borovinić- Bojović, predstavljajući novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda ''Brže do ljekara'', koji će značajno rasteretiti nepotrebne birokratije izabrane ljekare, specijalistima na sekundarnom i tercijarnom nivou dati mogućnost da sami zakažu dodatane preglede i konsultacije, a pacijentima omogućiti da na jednostavniji i lakši način ostvare pravo na zdravstvenu uslugu koja im je neophodna. 
 
0
Još tri smrtna ishoda povezana sa infekcijom SARS-CoV-2
Novopozitivnih 235 - 395 oporavljenih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 928 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 235 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljena su 3 smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Cetinje (1) i Budva (1). Među preminulima najmlađi je imao 70 a najstariji 84 godine.
Prijavljen je oporavak kod 395 pacijenata.  
 
0
Rekli su - ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović u emisiji "Link"
Omikron još - nije registrovan!
- Novi soj korona virusa omikron još nije registrovan u Crnoj Gori, ali moramo očekivati da će se pojaviti, jer ne možemo posmatrati zemlju kao izlovan sistem, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović u emisiji "Link" RTV Crne Gore i portala rtcg.me.
Ona je saopštila da je neozbiljno vjerovati da se omikron neće pojaviti i u našoj državi. 
 
3
Predsjednik Crne Gore primio izaslanicu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope
Neophodno obnoviti - reformski napor!
- Uz čvrsto uvjerenje da je formula za stabilnost ovog regiona integracija, Predsjednik je iskazao interes za dalju saradnju sa Njemačkom u prioritetnim oblastima daljeg procesa pridruživanja. U tom kontekstu, istakao je neophodnost obnove snažnog reformskog napora, koji je u ozbiljnom zastoju i koji je neophodan za savladavanje ključnih izazova u poglavljima 23 i 24. - saopšteno je iz kabineta Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je danas primio izaslanicu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope Suzane Šic. 
 
3
prijavljen oporavak kod 309 pacijenta od infekcije SARS-CoV-2
Sedmoro preminulo - novopozitivnih 291!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 260 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 291 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je 7 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz iz sljedećih opština: Podgorica (4), Nikšić (1), Danilovgrad (1) i Gusinje (1). Među preminulima najmlađi je imao 40 a najstariji 94 godine.
Prijavljen je oporavak kod 309 pacijenta.  
 
3
Obilježeno 80 godina od formiranja Crnogorske narodne omladine, čiji je prvi predsjednik bio Budo Tomović
Tadašnji ideali - nastavljaju da žive!
          - Kulturno-informativni centar već 56 godina ponosno nosi ime i čuva sjećanje na istaknutog omladinskog lidera, te da iskra i duh tadašnjih ideala za koje se Budo časno i srcem borio, nastavlja da živi kroz nove generacije mladih ljudi, koji na svoj način, njeguju tekovine antifašizma - ukazala je Snežana Burzan Vuksanović, direktorice KIC "Budo Tomović" povodom obilježavanja 80 godina od formiranja Crnogorske narodne omladine, čiji je prvi predsjednik bio Budo Tomović.
Danas je na spomen - bistu ovog narodnog heroja, antifašiste, advokata, pjesnika, položeno cvijeće, u znak sjećanja na ovaj važan dan za istoriju države. Cvijeće je položila delegacija Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Gore i Podgorice zajedno sa kolektivom KIC-a, a uz prisustvo i mladih Podgorice i Danilovgrada.  
 
2
Institut za javno zdravje Crne Gore apeluje na građane da se vakcinišu bez oklijevanja
Preminulo 15 - 212 novopozitivnih!
- Dajte svoj doprinos kako bismo pobijedili ovaj virus, vakcinišite se sto prije - apeluje Institut za javno zdravje Crne Gore, u čijim su laboratorijama i drugim koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završene analize i IJZCG dostavile rezultate za 1 336 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 212 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je 15 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz iz sljedećih opština: Podgorica (6), Berane (2), Bijelo Polje (2), Nikšić (2), Budva (1), Kotor (1) i Kolašin (1). Među preminulima najmlađi je imao 35 a najstariji 86 godina.
Prijavljen je oporavak kod 335 pacijenta.  
 
2
Prijavljen oporavak kod 384 pacijenta
Dvoje preminulo - novopozitivnih 265!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 173 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 265 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljena su dva smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom iz opština: Budva (1) i Herceg Novi (1). Među preminulima mlađi je imao 61 a stariji 64 godine.
Prijavljen je oporavak kod 384 pacijenta.  
 
2
Jutros u 8,01
Zadrmalo kod - Veljeg Dubokog!
          Jutros u 8,01 Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom na 4 kilometra jugoistočno od Veljeg Dubokog.
Jačina ovog zemljotresa u žarištu iznosila je 2.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od četiri stepena Merkalijeve skale. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 11 kilometara. Ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.  
 
2
Otvoreno pismo lidera "PzP" guverneru Centralne banke Crne Gore
Centralna banka toleriše - pljačku najugroženijih!
- Očigledno je gospodine Guverneru da nemate niti želje, niti volje da se pozabavite krucijalnim problemima odnosa ovih 'tzv' finansijskih institucija koje isisavaju i poslednju kap života naših najugroženijih građana. Zašto? Po nama, do odgovora je lako doći, a njega danas imaju gotovo svi građani Crne Gore - naglasio je lider "PzP" Nebojša Medojević u otvorenom pismu guverneru Centralne banke Crne Gore, kojim pita Zašto CBCG toleriše pljačku najsiromašnijih građana preko mikrokreditne institucije Monte Credit? 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Balkanskom integracionom forumu "Proširenje EU na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja"
Crna Gora evropska - zbog sebe!
      - Strateški, Crna Gora se ni jednog trenutka nije kolebala kom kullturnom krugu želi da pripada. Nikada u Crnoj Gori prioritetan aspekt naše evropske politike nije bio datum članstva u EU, kao ni za NATO. I danas ponavljam, kažite nam ako nema mjesta za zemlje Zapadnog Balkana. I tada ćemo nastaviti ovim putem, jer to ne radimo zbog vas, ne radimo zbog članstva. Radimo zbog nas zato što mislimo da smo evropske države i evropski narodi, da je naša odgovornost za prosperitet i stabinost naše evropske kuće. To možete biti kao članica EU, a ne morrate ni biti članica. Jedino je neupitno da ste evropska država i evropski narod. Prema tome, idemo tim putem iz najdubljeg uvjerenja i kada bi nakon ovoliko godina našeg integracionog puta neko u EU odlučio da i formalno odsvira kraj za pollitiku proširenja, ne bismo odustai od ideje usvajanja evropskih vrijednosti. Naaš povratak sada značio bi dugu vožnju u rikverc. Šta god se dogodilo sa politikom proširenja, Crna Gora nastavlja svojim putem evropeizacije našeg društva, usvajanja evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta života - napomenuo je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Balkanskom integracionom forumu "Proširenje EU na Zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja". 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović o izlasku iz krize
Prvo rješenje - izbori!
    - Šta je prirodnije kada država zapadne u ovakav ćorsokak nego organizovati izbore? Sve ostalo vodiće pričama o političkoj korupciji, o iznevjeravanju izborne volje građana, iiako je to vrlo diskutabilno. Sve bi mogli prihvatiti od vladajuće koalicije, sem političko ideološku konzistentnost. Tamo je bio drugi motiv okupljanja, a ne nikako posvećenost crnogorskim interesima i evropskoj perspektivi. Prema tome, prvo rješenje iz ovakve situacije su izbori. Drugo rješenje mi je politička vlada. Ako pričamo o manjinskoj vladi, to će biti vlada na određeno vrijeme. Šest mjeseci, devet...ali nedovoljno će biti za ono što treba uraditi u ovoj zemlji nakon ovakve pošasti koju je doživjela tokom prethodnih 15 mjeseci - odgovorio je novinarima na pitanje o izlasku iz krize predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je učestvovao na Balkanskom integracionom forumu.  
 
2
Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Ostvariti napredak - ne nazadovanje!
- Da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa - saopštio je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore dr Dritanom Abazovićem.
On je ukazao da eventualne promjene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije i naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu. 
 
2
Na dan ustoličenja u Cetinjskom manastiru
Naoružanih (ni)je bilo?!
- U Cetinjskom manastiru nije bilo naoružanih osoba - odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović u Skupštini Crne Gore.
- Označeno lice je policijski službenik Sektora policije posebne namjene, koji je bio radno angažovan shodno planskim aktivnostima policije - reagovala je i policija povodom objavljenih fotografija naoružanih lica u Cetinjskom manastiru.  
 
2
Od infekcije SARS-CoV-2
Preminulo šestoro - 264 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 190 uzoraka na novi suoronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 264 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je šest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4), Nikšić (1) i Budva(1). Među preminulima najmlađi je imao 53, a najstariji 77 godina.
Prijavljen je oporavak kod 502 pacijenta.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|