Brze Cinjenice - Društvo

1
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti izmijenilo naredbe o izolaciji
I za sumnju - 21 dan samoizolacije!
    Mjera samoizolacije određuje se u trajanju od 21 dan licima koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.
Do ozdravljenja, a najmanje 21 dan licima koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti - Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da izmjeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti. 
 
1
U Podgorici najviše oboljelih i hospitalizovanih zbog novog korona virusa
Danas otkriveno - još 78 pozitivnih!
          - Laboratorije Instituta za javno zdravlje od posljednjeg presjeka analizirale su 375 uzoraka, od tog broja 78 je bilo pozitivnih. Radi se o pacijentima iz Podgorica 48, Nikšić 11, Herceg Novog 7, Pljevalja 3, Kotora, Berana i Bara po 2, Bijelog Polja, Cetinja i Rožaja po 1 - istakao je na današnjoj press konferenciji pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić, konstatujući da "korona virus dominira modernim svijetom, a da mu se mi nijesmo privikli".
 
 
1
Kriminalistička policija podnijela krivičnu prijavu protiv direktora "IN4S"
Raičević osumnjičen - za utaju poreza!
       Kriminalistička policija podnijela je krivičnu prijavu protiv Gojka Raičevića, izvršnog direktora nevladinog udruženja IN4S, zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa, saopštila je policija.
Osumnjičeni se tereti da je izvršenjem ovog krivičnog djela nanio štetu budžetu Crne Gore u iznosu od 59.503 eura.  
 
1
Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja
Pristiglo 27 prijava!
          Na konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori za 2020/2021. koji je 20. maja raspisalo Ministarstvo nauke, a koji je završen prošle nedjelje pristiglo je 27 prijava, 14 sa Univerziteta Crne Gore i 13 sa Univerziteta Donja Gorica, od čega 12 iz oblasti društvenih nauke, 7 Iz oblasti humanističkih nauka, 2 iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, 2 iz oblasti poljoprivrednih nauka, 1 iz oblasti prirodnih nauka i 3 iz oblasti tehničko-tehnoloških nauke.  
 
1
Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje je večeras analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu Podgorici
Mjere poštovati - bez izuzetka!
       - Građani su pozvani da se posebnom pažnjom odnose prema opasnosti koju nosi dalja lokalna transmisija virusa te da bez izuzetka poštuju propisane mjere. Konstatovano je da postoje pojedinačni slučajevi kršenja mjera u ugostiteljskim objektima i sredstvima javnog saobraćaja. Nadležne službe zadužene su da pojačaju kontrole posebno kada je riječ o obavezama nošenja zaštitne maske i održavanja fizičke distance - saopšteno je sa sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje je večeras analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu Podgorici u kojem je konstatovan značajan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom. 
 
1
U poslednja 24 časa Laboratorije Instituta za javno zdravlje završile PCR analizu 426 uzorka na novi koronavirus
Pozitivnih još - 64!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje u poslednja 24 časa završile PCR analizu 426 uzorka na novi koronavirus, međ suu kojima su 64 rezultata bila pozitivna i to: Podgorica 46, Cetinje 6, Kotor 4, Berane, Bar i Bijelo Polje po dva, Nikšić i Budva po jedan. 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti pozvao građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa
Korona brojevi upućuju - na oprez!
    - Naši trenutni korona brojevi upućuju na potrebu dodatne opreznosti, dodatnog angažmana, dodatne odlučnosti i odgovornosti, spremnosti na dodatnu samokontrolu, na dodatno razumijevanje, zajedništvo i solidarnost… Zbog građana važno je kazati da su to naši stvarni brojevi, kao što su bili i u prvom talasu, iako se tada pokušavalo polemisati sa njima sa raznih adresa. Naši brojevi nijesu izraz potrebe da se prilagode turističkoj sezoni, ne bi li se prikazala konkurentnost naše turističke destinacije. Oni nijesu ni predizborni, da bi se stvarala lažna slika, da bi se promijelili i prikazali neki drugi podaci, prije nego bi se osušilo mastilo na izbornim listićima. Oni su izraz stvarnog, stručnog i odgovornog registrovanja koronavirusa - napomenuo je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović pozvao je danas građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa rekavši da je danas situacija drugačija nego u prvom talasu. 
 
1
Crnogorski premijer razgovarao sa predstavnicima crnogorskih udruženja koja djeluju u Luksemburgu i Belgiji
Iako daleko - uvijek uz kuću!
    - Iako daleko od kuće, vi svakog dana iskazujete privrženost svojoj Crnoj Gori, i pomažete nam u svakoj prilici – poručio je premijer prisutnim članovima iseljeničkih udruženja i Savjeta za saradnju sa dijasporom. Naša dijaspora jednako je zaslužna za obnovu crnogorske nezavisnosti, a i danas je ona poseban patriotski i svaki drugi potencijal naše zemlje kojim se ponosimo. Vi snažno doprinosite opstanku i razvoju Crne Gore – zaključio je crnogorski premijer Duško Marković razgovor sa predstavnicima crnogorskih udruženja koja djeluju u Luksemburgu i Belgiji. 
 
1
Predsjedniku Đukanoviću čestitku povodom 13. jula - Dana državnosti uputio predsjednik Albanije
Ujedinjuju nas - partnerstva!
       - Želim da iskoristim ovu priliku da izrazim koliko cijenim prijateljske odnose i saradnju između Albanije i Crne Gore. Zahvaljujući euro-atlantskoj viziji koju dijelimo ti odnosi otvaraju sve više novih prostora za saradnju i postaju pozitivan primjer u našem regionu. Uvjeren sam da će buduća saradnja između naše dvije susjedne zemlje biti odlična, jer su partnerstva koja nas ujedinjuju i mostovi koji nas spajaju mnogobrojni i raznovrsni. Crnogorska manjina u Albaniji i Albanci u Crnoj Gori predstavljaju moćan most prijateljstva i dragocjeni su za saradnju, što moramo dalje čuvati i unapređivati - predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću čestitku povodom 13. jula - Dana državnosti uputio predsjednik Albanije Ilir Meta. 
 
1
Crnogorski premiijer čestitao građanima 13. jul, Dan crnogorske državnosti
Uvijek birali - pravi put!
         - Naš 13. jul ima dvostruku vrijednost: on je dan međunarodnog priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, ali i dan prvog antifašističkog ustanka u porobljenoj Evropi!
Birali smo uvijek ispravan put – put slobode i demokratije, i mira i prosperiteta. Uvjeren sam da će tako biti i u danima i godinama koje dolaze - crnogorski premijer Duško Marković čestitao je građanima 13. jul, Dan crnogorske državnosti - Da je vječna Crna Gora!
 
 
1
Premijer Duško Marković o posjeti Briselu
Evropska perspektiva - sasvim izvjesna!
          - Evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvjesna. Poslate su snažne poruke o toj perspektivi i o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti svoju evropsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu prije svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda. I puno smo razgovarali o tome kako da ne samo Crnoj Gori nego cijelom Zapadnom Balkanu se obezbijedi izvjesna ekonomska perspektiva posebno u kontekstu posljedica koje je izazvao koronavirus – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na kraju posjete Briselu. 
 
1
Ambasada SAD u Crnoj Gori čestitala Dan državnost
Amerika cijeni - posvećenost saveznika!
            - Želimo veoma srećan Daan državnosti našim saveznicima i prijateljima u Crnoj Gori i pridružujemo im se u proslavi. SAD cijeni crnogorsku mirnu posvećenost međunarodnoj bezbednosti i dragocenim doprinosima NATO Savezu - navedeno je u čestitki ambasade SAD u Crnoj Gori povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore. 
 
1
Laboratorije Instituta za javno zdravlje završile 479 uzoraka PCR analiza i među njima je bilo 66 pozitivnih
Nepoštovanje mjera - širi infekciju!
       - Ne ulažu se napori za promjenu ponašanja, a tražimo samo ono najjednostavnije. Poštovanje mjera i preporuka jedini je način da uspijemo da se izborimo sa ovom infekcijom. Oni čine osnovu borbe protiv virusa. Ne ulažu se napori u poštovanju mjera. Moramo voditi računa o fizičkoj distanci, o socijelnoj distanci. Moramo svesti druženje na porodicu i moramo imati čiste ruke. Jako važno je i nošenje maski i tamo gdje je proppisano i gdje nije. Gdje je više ljudi, normalno je da stavimo masku i smanjiimo mogućnost prenosa infekcije. Moramo snositi odgovcornost za sebe, za porodicu i za cijelu zajednicu. Ako ne budemo svi na toma zadatku, infekcijja se neće zaaustaviti - upozorio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. 
 
1
Ministar odbrane položio vijenac na Čevu, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva
Trinaesti jul - crnogorski svetionik i feniks!
    - Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula - crnogorskog svetionika i feniksa - poručio je ministar odbrane PredragBošković na Čevu, gdje je položio vijenac, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore položio vijenac na spomenik Partizanu-borcu na Gorici
Država je - slobodnih i ravnopravnih građana!
    - Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala se u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa. Zato, crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo - nezavisnu i međunarodno priznatu državu, članicu NATO, posvećenu evropskim vrijednostima i članstvu Crne Gore u EU. Na Berlinskom kongresu velike sile su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija. To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju. - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslije polaganja vijenca na spomenik Partizanu-borcu na Gorici povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore. 
 
1
Povodom 13. jula, Dana državnosti
Artiljerci ispalili - počasne plotune!
Povodom 13. jula, Dana državnosti, Vojska Crne Gore izvršila je počasnu artiljerijsku paljbu s platoa brda Gorica u Podgorici.
Artiljerci VCG ispalili su 10 plotuna iz šest haubica.
Paljba je izvršena prema naredbi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. 
 
1
13. jul 1878; 13. jul 1941.
Srećan Dan državnosti!
Srećan Dan državnosti!

Da je vječna Crna Gora!
 
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Danas otkrili - 66 pozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje u poslednja 24 časa, danas do 17, završile su PCR analizu 445 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno. 
 
0
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja
Proglašena epidemija - u pet opština!
      - Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom i to na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženom Sjevernim i Centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama - ocijenilo je NKT i dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje. 
 
0
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo o više epidemioloških mjera kako za cijelu Crnu Goru tako i za Sjeverni region posebno
Rizik zatvara vrtiće - kafići do ponoći!
          Zbog visokog epidemiološkog rizika prekida vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.
Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata – restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekta kao i ugostiteljskih objekata na kupalištima i plažama – na cijeloj teritoriji Crne Gore ograničava se do 24 - Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo o više epidemioloških mjera kako za cijelu Crnu Goru tako i za Sjeverni region posebno. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|