Brze Cinjenice - Društvo

1
Vanredna press konferencija tužilaštva, povodom snimka koji je objavio Duško Knežević
Moćnici žele - da uklone nepoželjne!
    - Miran sam jer takvih dokaza nema, niti ih može biti. Ukoliko je s druge strane neko zloupotrbljavao moje ime. o kome god da se radi, neka snosi odgovornost zbog toga i zato pozivam nadležne organe da utvrde punu istinu u ovom slučaju. Borba protiv organizovanog kriminala nosi i ovo sa sobom. Ekonomski moćni ljudi žele na svaki način da izbjegnu odgovornost. Tajming za ovo nije slučajan. Na pragu je vd stanje u državnom tužilaštvu, pa možda nekoga treba ukloniti ili eliminisati ko ne odgovara, ko pospješuje borbu protiv organizovanog kriminala i udara u "Ahilovu petu" ekonomski moćnih ljudi, a to je profit - istakao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na press konferenciji povodom snimka koji je objavio odbjegli Duško Knežević na kojem se čuje da je on preko sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića davao Stankoviću novac.
Po riječima Dragna Radonjića, rukovodioca specijalnog policijskog tima, sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević 13. je napustio zemlju.  
 
1
Najmlađa opština u Crnoj Gori dobila predškolsku ustanovu od 1 400 kvadrata, vrijednu 1,7 miliona eura
Otvoren vrtić - za dvjesta mališana!
       - U novom vrtiću u Tuzima, koji je danas svečano otvoren, ima mjesta za preko 200 mališana, vrijedan je 1,7 miliona eura, površine oko 1 400m2. Ovo je treći novi vrtić u posljednje dvije ipo godine, ali i jedan od mnogih ako računamo adaptacije već postojećih objekata koji su pretvarani u vrtiće - ukazao je na otvaranju ministar prosvjete dr Damir Šehović.
On je naglasio da „i kao ministar i kao otac znam šta znači povjeriti na čuvanje svoje dijete i kakva očekivanja od nas imaju roditelji, te zaista dajemo sve od sebe da ta očekivanja i ispunimo“.
 
 
1
Policija traga za osobama koje su u kanjon Cijevne bacile četiri džaka droge
Zaplijenjeno - 97 kilograma marihuane!
          Službenici Uprave policije preduzimaju intenzivne aktivnosti u cilju identifikacije i lociranja lica koja su u kanjonu rijeke Cijevne odbacila četiri džaka sa sadržajem opojne droge marihuana težine oko 97 kilograma. 
 
1
Crnogorski premijer uspješnim ocijenio Samit premijera Višegradske četvorke i država Zapadnog Balkana u Pragu
Podržava politiku - proširenja EU!
- Samit premijera Višegradske četvorke i država Zapadnog Balkana, koji je danas organizovan u Pragu, bio je uspješan, da je glavna tema bila politika proširenja Evropske unije te da Češka Republika, Slovačka, Poljska i Mađarska u potpunosti podržavaju politiku proširenja Evropske unije i da će tu politiku zastupati u Evropskoj komisiji - ocijenio je crnogorski premijer Duško Marković. 
 
1
Glavni pregovarač sa predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i češkim ambasadorom u Podgorici
Ohrabruje predloženi - sastav EK!
- Predloženi sastav Evropske komisije naklonjen je politici proširenja, što predstavlja ohrabenje za države Zapadnog Balkana i dodatan motiv za intenziviranje reformi i napredak u pregovorima - ocijenjeno je tokom sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike Vladimirom Nemcem i češkim ambasadorom u Podgorici Karelom Urbanom. 
 
1
Otvoren forum “Dani medija EU - Zapadni Balkan”
Bezbjednost medija - uslov svih uslova!
- Medijske slobode i nesmetan i nezavisan rad novinara još uvijek nisu nešto što se podrazumijeva, ni globalno, ni u Evropi, ni u našem okruženju. I danas nažalost imamo slučajeve da se novinari hapse, napadaju ili čak ubijaju. To je apsolutno neprihvatljivo. Vlada preduzima sve mjere za razrješenje napada na novinare i imovinu medija. Bezbjedan ambijent za rad medija uslov je svih uslova koji će država institucionalno garantovati svim medijskim poslenicima. Nijedan slučaj napada na novinare, njihovu bezbjednost i imovinu medija ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja - istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući, u organizaciji Evropske komisije, forum “Dani medija EU - Zapadni Balkan”. 
 
1
Treća sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva
Prekinuta zbog - nedostatka kvoruma!
    Kada većinom glasova nije prihvaćen prijedlog Raška Konjevića da se sjednica odloži sve dok Administativni odbor ne zauzme stav u odnosu na član 5 Odluke i shodno tome zastupljenost Posebnog kluba poslanika u Odboru, poslanik Konjević napustio je sjednicu. To su poslije njega uradile i "Demokrate", kao i Neđeljko Rudović. Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović konstatovao je da za dalji rad ne postoji kvorum i sjednica je prekinuta. 
 
1
Potpisan ugovor o objavljivanju dvojezičnog izdanja najznačajnijeg djela Petra II Petrovića Njegoša
“Gorski vijenac” na - slovenačkom i crnogorskom!
       Ugovor o objavljivanju dvojezičnog izdanja “Gorskog vijenca” na slovenačkom i crnogorskom jeziku danas u Ljubljani potpisali su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor slovenačkog Zavoda za izdavačku djelatnost “Beletrina” Mitja Čander.
Tokom današnjeg potpisivanja dokumenta, naglašeno je kako će to biti četvrti prevod “Gorskog vijenca” na slovenački jezik. 
 
1
Nastavljena podrška Misije OEBS u Crnoj Gori Upravi policije
Opet donirali - vrijednu opremu!
- Misija OEBS donirala je Forenzičkom centru i kriminalističkoj policiji vrijednu opremu koja će doprinijeti da se da se forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja digitalnih dokaza vrše na najefikasniji način. Oprema uključuje radnu stanicu za forenzičke analize, licencirani softver za praćenje internetskih dokaza i pristup digitalnim uređajima; mobilnu forenzičku opremu za vađenje dokaznih podataka na mjestu zločina i deset čitača informacija o vozilu (VIN) kako bi se podržala efikasnija borba protiv krijumčarenja i krađe motornih vozila - saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore, čiji direktor Veselin Veljović je danas sa ambasadorkom Misije OEBS u Crnoj Gori Mariz Davije potpisao Sporazum o donaciji opreme vrijedne 33.700 eura.  
 
1
Policija u Podgorici i Baru pronašla i oduzela više komada oružja
Lišen slobode - zbog pištolja!
       Službenici Uprave policije u Podgorici i Baru pronašli i oduzeli više komada oružja. U Podgorici je lišen slobode N.M. (39), dok su Đ.D. (62) i Đ.D. (37) u Baru procesuirani krivičnom i prekršajnim prijavama.  
 
0
Poslije ljetnje pauze, oglasio se odbjegli predsjednik "Atlas grupe" za kojim je raspisana crvena potjernica Duško Knežević
Blokadom do - tehničke vlade!
       - Očito se pokazalo da ovaj način borbe sa prezentacijama, mitinzima i šetnjama nije dao nikakve rezultate i da se mora ići na druge oblike, kao što se desilo u drugim državama.Pozvaćemo sve kamiondžije, seljake, sve one koji mogu da dođu sa teškim i lakim vozilima da se blokira i da se ne mimoilaze dok ne padne vlada i ne napravi se tehnička - oglasio se, poslije ljetnje pauze, odbjegli predsjednik "Atlas grupe" za kojim je raspisana crvena potjernica Duško Knežević i najavio radikalizaciju protesta i vruću političku jesen.
 
 
0
Rasvijetljeno ubistvo K.R., čije je tijelo sinoć pronađeno u blizini Krupca
Iz strasti je izbola - maloljetna osoba!
    - Juče je oko 19 građani su prijavili da je u blizini Krupca pronađeno tijelo N.N. osobe. Efikasnom akcijom utvrđen je identitet. Radi se o K.R. iz Nikšića, čiji je nestanak prijavljen istog dana u popodnevnim časovima da je nestala 5. septembra u večernjim časovima. Na tijelu žrtve konstatovan je veći broj ubodnih rana nanijetih hladnim oružjem. Za nepunih dva sata lišena je slobode osoba 2003. godište iz Nikšića. I danas će uz krivičnu prijavu biti privedena u Više državno tužilaštvo - istakao je pomoćnik direktora za sektor kriminalistike Enis Baković, na vanrednoj pres konferenciji o tragičnom događaju kod jezera Krupac. 
 
0
Ministarstvo odbrane odgovorilo Društvu profesionalnih novinara Crne Gore
Izloženi - agresivnoj i subverzivnoj kampanji!
    - Nama je jasno zašto smo izloženi ovakvoj agresivnoj i subverzivnoj kampanji ali to ne znači da joj se ne treba suprostaviti. Mi uočavamo da najveći broj aktera ove kampanje ne doživljava vojsku kao vojsku Crne Gore ali baš zbog toga ćemo se protiv ovakve kampanje boriti zajedno sa građanima koji ogromnom većinom podržavaju vojsku Crne Gore i imaju povjerenje u nju - odgovorilo je Ministarstvo odbrane Društvu profesionalnih novinara Crne Gore: 
 
0
Crnogorski premijer o zahtjevu opozicije za formiranjem tehničke vlade
Ne može - život da stane!
       - Tehnička vlada ne može da bude izvan onoga što su obaveze vlade u mandatu. Tahnička vlada, kako je oni razumiju, imala bi za cilj samo ds se bavi organizacijom i regularnišću izbora. Vlada mora da se bavi državnom politikom, ekonoskom, finansijama, budžetom, platama, razvojem...Dakle, u susret izborima ne možemo zaustaviti život. Ta tehnička vlada, kako je oni razumiju, bila bi baš usmjerena u tom pravcu. Pošto je cilj zakonitost i regularnost izbora, ona se može obezbijediti na onim pozicijama koje izbore obezbjeđuju. Je li to birački spisak, DIK, ASK, javni servis...o tome možemo da razgovaramo, o tehničkoj vladi ne - odgovorio je novinarima premijer Duško Marković o zahtjevu opozicije za formiranjem tehničke vlade. 
 
0
Viši sud u Podgorici, , po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske
Ispunjene pretpostavke za - izručenje Sinđelića!
    - Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije S. S., po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine, izrečene presudom Županijskog suda u V., zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela – teško ubojstvo – opisano u čl. 91 točka 4 Kaznenog zakona Republike Hrvatske i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa iz čl. 217 stavak 1 točka 1. u vezi s člankom 216 stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske - saopštio je Viši sud u Podgorici. 
 
0
Crnogorski premijer o najavljenim krivičnim prijavama protiv njega i ministra odbrane zbog vojnog poligona na Sinjajevini
Razobličićemo - manipulatorski pristup!
       - Jedva čekam (pokretanje postupka po krivičnim prijavama za poligon na Sinjajevini) da u sudskom postupku razobličimo manipulatorski pristup onih koji osporavaju ovu odluku Vlade. Vojni-strelišni poligon na planini Sinjajevini je definisan strateškim dokumentom Vlade i ove države. Prostorni plan kaže da kada su u pitanju vojni objekti na njih se primjenjuju dokumenta strateška i zakonodavna dokumenta za odbranu. Dakle, i dugoročnim razvojem odbrane od 2015. do 2025. godine taj prostor je najmijenjen za vojno vježbovne aktivnosti Vojske Crne Gore. Zakonom o odbrani je rečeno da su svi drugi dokumenti podređeni interesima odbrane. Dakle, kada je u pitanju nacionalna bezbjednost i sistem odbrane – sa tim nema polemisanja. Vlada ne može dovesti u pitanje razvoj Vojske kao ključnog segmenta odbrane bezbjednosti države i njenih građana i to ćemo raditi bez obzira na pritiske koji nijesu suštinski i ekološki nego politički i destruktivni. To je svojevrsna hibridna aktivnost na Vladu i njene institucije i pravni i ustavni poredak u zemlji. Vlada ima obavezu da ga štiti - odgovorio je crnogorski premijer Duško Marković na najavljene krivične prijave protiv njega i ministra odbrane zbog vojnog poligona na Sinjajevini. 
 
0
Srednja mješovita škola, u čiju je izgradnju uloženo preko 4,5 miliona eura, otvorena u Golubovcima
Generacijama omogućeno - najkvalitetnije školovanje!
   - Radi se o impresivnom obrazovnom objektu koji će generacijama sa ovog prostora omogućiti najkvalitetnije školovanje i nivo znanja koji će im obezbijediti sigurnu budućnost. Ovo je samo jedan od 150 objekata koje je ova Vlada u sadašnjem mandatu ili rekonstruisala ili izgradila“, rekao je premijer i dodao da će s obzirom na projekte koji su planirani za naredne godine, ovo sigurno biti jedan od najvećih investicionih ciklusa u sektoru obrazovanja - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na otvaranju Srednje mješovite škole u Golubovcima, u čiju je izgradnju uloženo preko 4,5 miliona eura.  
 
0
Reagovanje Ministarstva odbrane na pisanje predstavnika "Demokratskog fronta"
Jasna namjera - destrukcija!
       - Nastavljajući sa negativnom kampanjom protiv Vojske Crne Gore i njenih pripadnika, kao i države Crne Gore, jasna je namjera tog političkog saveza da ovakvim i sličnim aktivnostima nastavi sa političkom destrukcijom, pokušavajući da onemogući ostvarivanje najvitalnijih nacionalnih interesa koji se tiču bezbjednosti ove države i njenih građana - reagovalo je Ministarstvo odbrane na pisanje predstavnika "Demokratskog fronta". 
 
0
Vlada Crne Gore jednoglasno odlučila da na Sinjajevini formira vojni poligon
Neće graditi - ni devastirati!
    - Ono što je Vladu Crne Gore opredijelilo da danas donese jednu ovakvu odluku jeste što smo komunicirali sa našim partnerima u Evropskoj uniji, zemljama koje imaju mnogo veća iskustva, mnogo veće i znanje kada je u pitanju zaštita sredine, pa ću Vam reći da Natura 2000, kao ključni dokument EU o zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima - jednoglasnu odluku Vlade Crne Gore o formiranju poligona za potrebe Vojske Crne Gore na Sinjajevini obrazložio je ministar odbrane mr Predrag Bošković i dodao da bi bio prvi protiv i ne bih ovakav argument dostavljao na Vladu da postoji i minimalna šansa da jednom takvom aktivnošću ugrozimo životnu sredinu jedne takve planine kakva je Sinjajevina. 
 
0
Na osnovu potjernice NCB Interpol Budimpešta
Uhvaćen osuđeni - za ubistvo!
    Policijski službenici su na Graničnom prelazu Sukobin lišili slobode Tafilj Uka (57) iz Kosova na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Budimpešta radi izdržavanja zatvorske kazne koja mu je izrečana zbog krivičnog djela ubistvo.
Uka se potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od devet godina koja mu je izrečena zbog krivičnog djela ubistvo.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|