Brze Cinjenice - Društvo

3
Od 8 do 18 analiziran 51 uzorak
Još četiri - pozitivna rezultata!
             Od jutrošnjeg presjeka u 8 časova, pa do 18 analiziran je 51 uzorak, među kojima je bilo 4 pozitivna rezultata.
Novooboljeli su registrovani u Podgorici, Ulcinju i Tivtu. Četvrti oboljeli je pacijentkinja iz Bara, koja trenutno boravi u Bijelom Polju. Iako inicijalna epidemiološka istraživanja ukazuju da je do izlaganja virusu došlo u Baru, ona će se trenutno voditi kao oboljeli iz Bijelog Polja. 
 
3
Press konferencija Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
Koronu pobijediti - disciplinom!
       - Da bismo uspješno izašli na kraj u borbi protiv korona virusa i epidemije koja je trenutno u Crnoj Gori neophodno je da budu uključena tri faktora. Prvi su mjere koje donosi vlada i NKT - pokazalo se da ih je naša država donije blagovremeno, na pravi način i uspješno - drugi uslov je spremnost zdravsttvenog sistema i najvažniji uslov jeste odnos građana Crne Gorre prema ovoj situaciji. Dakle, donijeli smo dobre uslove, imamo dobre mjere i uslove, ali da bi na kraju ovo zajednički preduprijedili i pobijedili neophodna je velika odgovornost i disciplina građana - napomenuo je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković na press konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.  
 
3
Sa press konferencije Instituta za javno zdravlje Crne Goe o pandemiji koronavirusa
Ograničeno kretanje da - ograniči epidemiju!
    - Juče je na Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti usvojen set mjera, naredbi koje su od posebnog značaja u ovom trenutku za sve stanovnike Crne Gore. Jedna od mjera koja ima poseban značaj jeste ona kooja ograničava kretanje od 19 do 5 svakog radnog dana i od 13 u subotu do ponedjeljka u 5. Ova mjera donešena je kao jedna od krucijalnih koje moraju da pomognu i koje trebaju da budu dio svih onih napora i onih kjera koje su dosad doneešene i zaokruuživanjem ovih mjera, kada se očekuje najveći pik, poslije prolaska 14 dana od prvih obolijevanja, kad očekujemo da bude ispoljeno sve ono obolijevanje, svi oni inficirani koji su se desili u periodu za ovih 15 dana. Sljedećih 15 dana krucijalni su da mi pokušamo da ograničimo infekciju, da sačuvamo zdravlje i živote naših građana i jedina mjera koja nam je preostala, koja treba da pomogne u svom ovom naporu, jeste ograničeno kretanje - naglasio je na današnjoj press konferenciji o pandemiiji koronavirusa direktor Instituta za javno zdravllje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša. 
 
3
Slika dana
COVID 19 - 105!
 
 
3
Vlada Crne Gore demantovala tvrdnje "Demokratskog fronta"
Nije uveden - policijski čas!
- Netačne su tvrdnje "Demokratskog fronta" da je Vlada uvela policijski čas, i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije Koronavirusa nezakonite - Vlada Crne Gore demantovala je "DF". 
 
3
Od snoć analizirano 115 uzoraka
Otkriveno još - 14 pozitivnih!
       - Od snoćnjeg presjeka analizirano je 115 uzoraka među kojima je bilo 14 pozitivnih rezultata. U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljelo je 105 osoba.
Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 6262 osobe - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
3
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo više privremenih mjera
Zabranjen izlazak - od 13 do 5!
    - Zabrana izlaska iz objekta stanovanja građanima, ponedjeljkom do petka u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova. Izuzetno za vrijeme trajanja ove zabrane, lica koja izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta - prva je od četiri nove privremene mjere koje je danas donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u cilju zaštite zdravlja i životâ građana i iskazalo odlučnost da sve mjere sprovede bez izuzetka.
Privremene mjere koje važe petnaest dana računajući od večeras, nakon što naredba stupi na snagu objavljenjem u Službenom listu, su: 
 
3
U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljela je 91 osoba
Od jutros - bez novih pozitivnih!
- Od jutrašnjeg presjeka analizirano je još 66 uzoraka među kojima nije bilo pozitivnih rezultata - saopštio je u 17,30 Institut za jjavno zdravlje Crne Gore.
   U Crnoj Gori od početka epidemije od COVID19 oboljela je 91 osoba.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.262 osobe. 
 
3
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Od sinoć - šestoro pozitivnih!
       - Od sinočnjeg presjeka analizirano je 29 testova među kojima je bilo 6 pozitivnih rezultata. U Crnoj Gori imamo trenutno imamo 91 inficiranog novim koronavirusom.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.278 osoba - saoppštio je jutros Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
2
Lijepa vijest iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Od 26 testiranih - niko pozitivan!
      - Od jutrošnjeg presjeka, analizirano je 26 testova među kojima nije bilo pozitivnih slučajeva - saopštio je u 18 Institut za javno zdravlje Crne Gore.
U Crnoj Gori i dalje imamo 85 inficiranih novim koronavirusom.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 6.278 osoba. 
 
2
Obraćanje premijera Duška Markovića povodom epidemije koronavirusa
Vladamo situacijom - predstoje najveći izazovi!
- Iako Crna Gora zasada vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama - moramo djelovati još odlučnije, još bolje i još snažnije. Institucije rade veoma posvećeno i organizovano, zdravstveni sistem se sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote naših građana. Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, i ne obezbijedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas - ukazao je premijer Duško Marković u današnjem obraćanju javnosti. 
 
2
Medicinska donacija sinoć stigla u Crnu Goru
Oprema već - raspoređena!
U medicinske ustanove širom Crne Gore već jutros je raspoređena iz centralnog skladišta Montefarma medicinska oprema koja je juče dopremljena u Crnu Goru.
Grčki biznismen Petros Statis je na ličnu molbu predsjednika Vlade Duška Markovića donirao tri i po tone zaštitne opreme našem zdravstvenom sistemu. Prevoz opreme pomogao je suvlasnik kompanije Porto Montenegro Mohamed Šajbani. 
 
2
U Kliničkom centru Crne Gore preminula druga osoba pozitivna na Kovid19
Uzrok smrti - pogoršanje srčanog oboljenja!
    - U Kliničkom centru Crne Gore preminula je druga osoba pozitivna na Kovid19. Pacijent (79) je bio bez znakova teškog oštećenja respiratorne funkcije i nije bio kandidat za respirator - saopšteno je iz te institucije.
- Parametri koje posmatramo i koji su vezani samo za posledice virusne infekcije u smislu zapaljenja pluća, laboratorijskih i kliničkih znakova, kod njega nijesu bili u pogoršanju već u poboljšanju, tako da je dominatni osnov njegovog umiranja, pogoršanje srčanog oboljenja - ukazao je pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević.  
 
2
Zzbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti
Karantin za - Medojeviće!
          Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nalozio je da se M.M. i N.M. uruči rješenje o karantinu i da se u pratnji policije i zdravstveno sanitarnog inspektora sprovedu u karantin zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 
 
2
Dopremljena medicinska oprema
Potvrda da Vlada ima - potencijal da zaštiti!
   - Tri i po tone zaštitne opreme značiće sigurnost za naše zdravstvene radnike, ali i za pripadnike svih službi koje su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Prilika je da se u ime Vlade još jednom zahvalim biznismenu Petrosu Statisu što se odazvao ličnoj molbi premijera Duška Markovića, i uz pomoć Mohameda Šajbanija uspio da nam sve ovo obezbijedi u kratkom roku. Ovaj kontigent pomoći je zapravo potvrda da Vlada ima sposobnost, potencijal i odlučnost da zaštiti svakog građanina, svaku porodicu i sve nas od ove opake epidemije - istakao je Šef Kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović povodom prvog kontigenta medicinske opreme koja je stigla večeras, a koju je crnogorskom zdravstvenom sistemu donirao biznismen Petros Statis. 
 
2
Opštini Tuzi, koja je u izolaciji od 24.
Počela isporuka - novog kontigenta pomoći!
    Počela je isporuka novog kontigenta pomoći Opštini Tuzi radi distribucije više od 30 hiljada artikala za oko 300 porodica u ovoj opštini koja je u izolaciji od 24.
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, na zahtjev lokalnog menadžmenta, donijelo odluku o hitnoj nabavci hrane i sredstava za higijenu za bebe.  
 
2
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Virus potvrđen - još kod dvije osobe!
    - Od jutrošnjeg presjeka, analizirano je 28 uzoraka. Novi korona virus je potvrđen kod dvije osobe.
U Crnoj Gori sad imamo ukupno 84 inficiranih novim koronavirusom.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 6.278 osoba. 
 
2
Grupa PR profesionalaca najoštrije osuđuje uvredljive tonove prema Ameru Ramusoviću
Činjenice zamijenili - uvjerenjima i frustracijama!
       - Grupa PR profesionalaca najoštrije osuđuje sve reakcije koje su, u prethodna dva dana, sa lošom namjerom, u uvredljivom, šovinističkom i prijetećem tonu, upućivane našem kolegi Ameru Ramusoviću, PR menadžeru Fonda zdravstva, povodom situacije sa respiratorima koje je naručila Crna Gora, a koji u Crnu Goru nisu dopremljeni. 
 
2
Crna Gora predstavila ambasadorima Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa
Tromjesečne potrebe - 59 miliona eura!
          Crnogorski Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa predstavljen je danas ambasadorima akreditovanim u našoj zemlji kao cjelovit je dokument koji obuhvata procijenjene sveobuhvatne tromjesečne potrebe Crne Gore u iznosu od 59 miliona eura u deset ključnih kategorija: od hitnih odgovora do brojnih urgentnih rješavanja socijalno-ekonomskih izazova. 
 
2
Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović ambasadoru Republike Srbije
Spriječena isporuka - rezervisanih respiratora!
       - U Crnoj Gori ne određuju političari gdje će koji respirator biti raspoređen - u Beranama, Bijelom Polju, Podgorici, Baru ili u vašem i mom Nikšiću...Kod nas o tome odlučuju oni koji su jedino pozvani - a to su naši zdravstveni radnici.
Uvažavamo notu koju ste u svojoj noti nazvali "državničkim činom", a za kojom ne bi ni bilo potrebe da nije spriječena isporuka tih istih respiratora koji su bili već rezervisani za Crnu Goru - odgovorio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović ambasadoru Republike Srbije Vladimiru Božoviiću. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|