Brze Cinjenice - Društvo

2
U nastavku akcije "Klap"
Uhapšeno još - desetoro!
Još 10 osoba koje se sumnjiče da su dio kriminalne grupe, koja je navodno oštetila budžet Crne Gore za više od 3,5 miliona eura, uhapšeno je danas u nastavku akcije "Klap". 
 
2
Rekli su: crnogorski premijer Duško Marković
Neće nas pokolebati!
- Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanja po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primjenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese - poručio je crnogorski premijer Duško Marković, zamjenik predsjednik DPS, sa proširene sjednice Opštinskog odbora DPS Pljevalja. 
 
2
Predsjednik Crne Gore primio stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru
EU ostaje - prioritet državne politike!
          Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas primio stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Piculu, potvrdio je da EU ostaje osnovni prioritet državne politike u kontekstu evropeizacije društva, koja je neophodna zbog prevazilaženja posljedica zaostajanja ZB i povratka na kolosjek savremenih evropskih tokova. Predsjednik je poručio da je vrijeme da se ovaj region vrati svojoj evropskoj kući naglašavajući da nema bolje perspektive za Zapadni Balkan bez Evrope, niti bolje vizije Evrope bez njenog ujedinjenja. 
 
2
Ministarstvo odbrane demantovalo pisanje pojedinih medija
Angažovanje NATO - obmana javnosti!
      - Navodi u pojedinim medijima o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se, još jednom, nastoji na flagrantan način dezinformisati i obmanuti javnost. Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim „specijalnim zadatkom“ - Ministarstvo odbrane demantovalo je pisanje pojedinih medija. 
 
2
Poruka predsjednika Crne Gore povodom međunarodne konferencije o Holokaustu u Jad Vašemu i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic-Birkenaua
Nepokolebljivi u sprečavanju - mržnje i netrpeljivosti!
             - Nepokolebljivi smo da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom djelujemo u pravcusprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti; da unapređujemoi branimo vrijednostimultietničke demokratije koje vijekovima baštini Crna Gora kao svoj najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost;i da gradimo društvo čiji građani poštuju ljudsko dostojanstvo za sve, odbacuju antisemitizam, rasizam i sve vrste predrasuda koje mogu voditi konfliktima, nasilju i genocidu - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u poruci povodom međunarodne konferencije o Holokaustu u Jad Vašemu i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic-Birkenaua. 
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju
Uvedena i lista - stečajnih upravnika!
          - Izmjene pojedinih zakonskih odredbi bile su neophodne kako bi bile stvorene pretpostavke za unapređivanje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka. U tom cilju, definisane su izmjene i dopune ovog zakonskog akta koje se odnose na preciziranje određenih normi u smislu obezbjeđivanja njihove efikasnije primjene, otklanjanja određenih slabosti koje su se pokazale u praksi i skraćenja pojedinih rokova. Značajne novine ovog zakonskog rješenja se tiču uvođenja stručnog ispita, licence i ispita provjere znanja za stečajne upravnike, koji imaju za cilj pružanje dodatnih garancija da će oni obavljati svoje dužnosti stručno i profesionalno. Dodatno, uvedena je i lista stečajnih upravnika i preciziran kriterijum za njihovo imenovanje, koji je nedostajao u važećem Zakonu - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju. 
 
2
U borbi protiv antisemitizma
Đukanović se pridružio kampanji!
    Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pridružio se zajedničkoj kampanji u borbi protiv antisemitizma u okviru Petog svjetskog foruma "Sjećanje na holokaust, borba protiv antisemitizma".
Centralna ceremonija Svjetskog foruma biće održana sjutra kada će svi lideri biti pozvani da polože vijenac u znak sjećanja na žrtve holokausta. 
 
2
Predsjednici Crne Gore i Srbije razgovarali o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
Saglasni da - tenzije treba smiriti!
                - Đukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore obje strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među našim narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi - saop[teno je iz kabineta predsjednika Crne Gore koji se sa predsjednikom Srbije sreo u Jerusalimu. O tome je posebno bilo riječi, u kontekstu obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU i zajedničkog djelovanja prema Briselu, kao i regionalnih inicijativa za bolje povezivanje, u interesu svih zemalja regiona i bržeg napretka u procesu evropskih integracija.
Glavna tema je očekivano bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu, kojim se, kako je ponovio Đukanović, u duhu evropskih standarda u našem građanskom društvu reguliše ova materija, zamjenjujući pravni akt od prije gotovo pola vijeka. 
 
2
Premijer Marković sa poslanikom EP Piculom
EU nema alternativu - za Crnu Goru!
          - Crna Gora nema alternativu kada su u pitanju evropske integracije, a na tom putu ima podršku Evropskog parlamenta, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika Evropskog parlamenta i stalnog izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Dan novinara Crne Gore
Profesionalno protiv - poplave laži!
       - Vjerujem da ćete u ovom vremenu postistine i meteorskog tehnološkog napretka, praćenom poplavom lažnih vijesti i svakojakim improvizacijama, svoj posao obavljati u skladu sa zakonima, profesionalnim kodeksom i visokom moralnom odgovornošću, jer samo kredibilni mediji mogu oblikovati kredibilnu javnost. Država će istovremeno maksimalno biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika i stvaranju najpovoljnijih uslova za vaš nesmetani rad - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, čestitajući Dan novinsrs Crne Gore . 
 
2
Slika dana
Na Cetinje nema šetnje!
 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore u jutarnjem programu TV Crne Gore
Otpor prerastao u - obračun sa državom!
       - Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice, otpor ovo pravnom aktu prerastao u obračun sa državom Crnom Gorom i sada je nemoguće povući Zakon - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u jutarnjem programu TV Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije, Aleksandar Olenik u "Živoj istini"
Srbija negira - crnogorski identitet i državnost!
          - Nezavisnost Crne Gore Srbija tretira kao nešto privremeno i kao grešku koja će se ispraviti kada se promijeni vlast - rekao je u "Živoj istini" advokat i predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije, Aleksandar Olenik, koji je nastojeći da objasni motive dominantnog dijela Srbije, da su Crnogorci antisrbi, rekao da je jedan od razloga veliko neznanje. 
 
1
Viši sud
Protiv Kneževića - optužnica i za "e-komerc"!
      - Specijalno državno tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu protiv odbeglog biznismena i predsednika Atlas grupe Duška Kneževića u slučaju "e-komerc" - saopšteno je Televiziji Crne Gore iz Višeg suda u Podgorici.
- Aktom tužilastva obuhvaćeno je 108 fizičkih i 248 pravnih lica koji se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaju poreza i doprinosa - saopšteno je iz Višeg suda. 
 
1
Profesoricama Desanki Malidžan i Sanji Ognjanović uručene nagrade "Oktoih" za 2019.
Imaće po čemu - da ih pamte!
         - Obrazovni sistem daće vam prostora da se u svojoj vanvremenskoj profesiji ostvarite i time i postignuća svojih đaka učinite velikim. Vi ste, zato, spona između prošlog i budućeg, preplet među različitostima, most neđu razdvojenima, veza među raastavljenima, vi mlade učite gradivu, ali ništa manje otvorenosti, toleranciju, poštovanju i objektivnosti. Vi im dajete mir mudrog uma koji će Crnoj Gori donijeti stabilnost i nemir tragajućeg duha, koji će joj donijeti napredak. Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas se sjećaju - obratio se ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjoj dodjeli “Oktoih” nagrada koje su za 2019. uručene Desanki Malidžan, profesorici biologije u OŠ “Radojica Perović“ u Podgorici i Sanji Ognjanović, profesorici biologije u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici.  
 
1
Slaužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada se ne bira - na litijama!
          - Podsjećamo Mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima.
A posebno da se nijedna Vlada nije bilrala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom! - reagovala je Slaužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore na izjavu mitropolita Amfilohija pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.  
 
1
Miniistar odbrane u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore
Proteste koriste - za negaciju Crne Gore!
             - Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gdje govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već je ova kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države - ukaao je miniistar odbrane Predrag Bošković u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti
Za sigurnost - osiguranje od ljekarske greške!
             - Osnovni cilj zakona jeste bolje uređenje i funkcionisanje zdravstvene zaštite i uopšteno zdravstvenog sistema Crne Gore. Izmjene i dopune rezultat su informacija sa terena, svakodnevnog rada i neophodnosti da neki segmenti budu dodatno pravno precizirani, a neki uređeni po prvi put - objasnio je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je utvrdila Vlada Crne Gore.  
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Odluku o izmjeni Odluke o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obrascima putnih isprava
Jeftiniji pasoši - od 30. nove lične!
       - Visina naknade za obrazac pasoša biće osam eura, što je u odnosu na dosadašnju naknadu od 15urae niže za sedam eura. To će u praksi značiti da će za djecu i lica do 21 godine ukupni troškovi za izdavanje pasoša iznositi osam eura, a za ostale građane, uz plaćanje administrativne takse od 25 eura, ukupni troškovi će iznositi 33 umjesto dosadašnjih 40 eura - istakla je generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP Milanka Baković poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore usvojila Odluku o izmjeni Odluke o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obrascima putnih isprava.  
 
1
Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija
Nezapamćena kampanja - prijeti miru!
                - Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, koja je posljednjih sedmica kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti - saopštilo je Ministarstvo kulture koje upozorava da ovakve dezinformacije mogu ugroziti najveću vrijednost svih u Crnoj Gori, a to su mir i stabilnost. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|