Brze Cinjenice - Društvo

2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. prekinuto i biće nastavljeno 31.
Odbrana traži - izuzeće Katnića!
    Na zahtjev advokata odbrane Jugoslava Krpovića i Miroja Jovanovića da se specijalni državni tužilac Milivoje Katnić izuzme iz postupka, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je danas suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i nastavak zakazala za 31. u devet.
Katnić se našao na "optuženičkoj klupi" zbog konstatacije da je Svesrpski četnički pokret formiran za akcije poput one koja je bila planirana za Podgoricu, a da se kasnije ne bi moglo ući u trag Ravnogorskom četničkom pokretu. 
 
2
Vlada Crne Gore
Drljević imenovan - za pregovarača sa EU!
Dosadašnjeg generalnog direktora Generalnog direktorata za Evropsku uniju i regionalnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Aleksandra Drljevića Vlada Crne Gore danas je imenovala na dužnost glavnog pregovarača Crne Gore i Evropske unije. Na dužnost zamjenika glavnog pregovarača za poglavlje pravne tekovine EU imenovan je Miodrag Radović, raniji sekretar Ministarstva evropskih poslova, a na dužnost zamjenice glavnog pregovarča – nacionalne IPA koordinatorke Ivana Glišević-Đurović, ranija generalna direktorica za evropske fondove Ministarstva evropskih poslova. 
 
2
Predsjednik Crne Gore na panelu „Zapadni Balkan između neriješene prošlosti i novonastalih izazova“
Ne treba čekati - pred vratima EU!
       - Crna Gora nije država koja inferiorno gleda na svoje partnerstvo sa EU. Ne mislimo da treba stojati, klečati, moliti da se otvore vrata EU. Ne, mi vidimo Evropu kao zajedničku odgovornost. Spremni smo da preuzmemo svoj dio odgovornosti za stabilnost i dalji napredak Evrope i ne govorim kao neko sa Balkana ko moli. nego kao evropljanin koji ima svoje viđenje kako je moguće unaprijediti uslove u Evropi, kako je moguće Evropu kao naš zajednički prostor, kao naš zajednički interes učiniti globalno konkurentnim - zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na panelu „Zapadni Balkan između neriješene prošlosti i novonastalih izazova“, u sklopu osmog "2BS Foruma" u Budvi. 
 
2
Premijer Duško Marković na otvaraju Foruma To Be Secure
Balkan i dalje - „nedovršen posao“
    - Crna Gora je na nepovratnom i stabilnom putu koji smo davno i bez dilema zacrtali. Ali Balkan je i dalje ´nedovršen posao´. I prva diskusija na ovom forumu, rekao bih s punim pravom, posvećena je Zapadnom Balkanu i raskoraku između problema zaostalih iz prošlosti i izazova koje je donijelo moderno doba. Promijenjena geopolitička situacija u kojoj se Balkan još jednom našao na sudaru interesa, ilegalne migracije, terorizam, porast hibridnih prijetnji, ekonomska nestabilnost... samo su neka pitanja koja opterećuju region. Međutim, važno je prepoznati pozitivne trendove, ohrabriti ih i dodatno podstaći. Procesi priključenja EU i NATO-u su se istorijski pokazali, i nastavljaju da to budu – glavni pokretači demokratskih i reformskih procesa. Svjedoci smo da postoje pokušaji da se osujeti opredjeljenost regiona da bude dio evropske i evroatlantske porodice. Zato je važno raditi na očuvanju i punom ostvarenju ove vizije. Svaka alternativa ovim procesima nas vraća unazad i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koje smo napravili – ukazao je premijer Duško Marković obraćajući se učesnicima osmog Foruma To be Secure – skupa na kojem se tradicionalno svake godine okuplja više stotina zvaničnika, predstavnika akademske zajednice i stručnjaka iz oblasti bezbjednosti i vanjske politike. 
 
2
Da je vječna Crna Gora
Srećan Dan nezavisnosti!
 
 
2
Inauguracioni govor prilikom polaganja predsjedničke zakletve Mila Đukanovića na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju
Objediniću sve za - modernu Crnu Goru!
- Uložiću napor da objedinim političke subjekte i civilni sektor, sve društvene snage oko državnog projekta moderne Crne Gore u okviru NATO i EU, kao adekvatnog ambijenta za
stvaranje naše bolje budućnosti. Svoj izbor smo napravili
vođeni nacionalnim interesima. Očekujemo od svih, uključujući
itradicionalne prijatelje da to razumiju i da poštuju
naše pravo na vlastiti izbor naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u inauguracionom govoru rilikom polaganja predsjedničke zakletve na svečanoj sjednici Skupštine Crne Gore na Cetinju.
Govor predsjednika Crne Gore prenosimo integralno:  
 
1
U Skadru potpisan Protokol o saradnji policija Crne Gore i Albanije tokom ljetnje turističke sezone
Patroliraju zajedno - sedmo ljeto!
- I ove godine, sedme zaredom, policijski službenici iz Albanije biće upućeni na rad u Crnu Goru tokom narednih ljetnjih mjeseci, gdje će na primorju, u tri smjene u trajanju po 20 dana, patrolirati zajedno sa crnogorskim kolegama - predviđeno je Protokol o saradnji policija Crne Gore i Albanije tokom ljetnje turističke sezone 2018. koji su danas u Skadru potpisali VD direktora Uprave policije MUP Crne Gore Vesko Damjanović i zamjenica generalnog direktora Policije Republike Albanije i direktorica granične policije Aida Hajnaj Veizaj.
Osim policijskih službenika iz Albanije, na rad u Crnu Goru će, od 01. jula do 01. septembra, shodno protokolima biti upućeni i policijski službenici iz Italije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.  
 
1
Crnogorski premijer na sesiji Bečkog ekonomskog foruma
Kao region - obogatićemo EU!
      - Kao region imamo vrijednosti kulture, možemo EU samo obogatiti i oplemeniti, a nećemo je ugrožavati - zaključio je crnogorski premijer Duško Marković izlaganje na sesiji Bečkog ekonomskog foruma u Sofiji.
- Danas je največi napor da naše administracije naučimo da ne otvaraju probleme tamo gdje ih nema - ukazao je Marković. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o Projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima
Do stana - bez učešća!
- Za nastavak projekta, u kome je do sada oko 2100 građana riješilo stambeno pitanje, obezbijeđeni su najpovoljniji kreditni uslovi: fiksna kamatna stopa od 2,99 odsto, ročnost od 20 godina i nije potrebno obezbijediti učešće tokom podizanja kredita. Ukupna vrijednost projekta je 20 miliona eura, od kojih sa 10 miliona učestvuje Evropska banka za razvoj, a sa 10 miliona će učestvovati komercijalne banke - istaknuto je na sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore danas usvojila Informaciju o Projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – nastavak Projekta 1000+ III Faza i prihvatila Ugovor o pružanju usluga između Ministarstva održivog razvoja i turizma i PROCON doo Nacionalne jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković o Samitu EU – Zapadni Blakan u Sofiji
Dobili perspektivu - ključnog razvoja!
      - Crna Gora ima razloga da bude zadovoljna, što smo u Deklaraciji na naše insistiranje dobili, i da kažemo, perspektivu ključnog razvoja, ključnog infrastrukturnog projekta, tzv. „plavog aut-oputa“ ili Jadransko-jonske ceste. Na naše insistiranje, koje je započeto još u Londonu, taj put je ušao u evropsku agendu, agendu evropskih transatlanskih koridora koje će finansirati Evropska komisija i, rekao bih, da je to dobra vijest za Crnu Goru, za svakog građanina, za privredu, za poslodavce i ukupne naše perspektive - zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sumirajući ocjene Samita EU – Zapadni Blakan u Sofiji. 
 
1
Povodom propusta u Odjeljenu za terminsku novorođenčad Kliničkog centra Crne Gore
Direktor smijenjen - postupak protiv medicinske sestre!
       - Menadžment KCCG ispituje sve okolnosti nastalog incidenta. Za sada je utvrđeno da nije došlo do sistemske greške, već do nesavjesnog rada pojedinca. Da je medicinska sestra ispoštovala procedure i protokole KCCG za otpuste porodilja i novorođenčadi, ovakav propust, koji je nanio veliku štetu našoj ustanovi, a što je najvažnije, uznemirio javnost, ne bi bio moguć - saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore, čiji je menadžment, povodom propusta u Odjeljenu za terminsku novorođenčad, pokrenuo krivični postupak protiv medicinske sestre jer osnovano sumnja da se radi o sabotaži a ne o slučajnom propustu.
Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojislav Miketić razriješen je danas sa te dužnosti.  
 
1
Specijalna antiteroristička jedinica izvela taktičko – pokaznu vježbu
Spremni da odgovore - svim izazovima!
          - Specijalna antiteroristička jedinica uvijek bila i da će i ubuduće biti na braniku otadžbine, kao najelitnija jedinica koja obavlja najsloženije i najrizičnije zadatke, a koja pritom štiti državni poredak i služi svim građanima Crne Gore - naglasio je Mirko Banović, VD komandant SAJ koja je danas - u susret 21. maju – Danu nezavisnosti - izvela taktičko – pokaznu vježbu u policijskom kampu Zlatica u Podgorici. Ovom vježbom specijalci su još jednom pokazali izuzetan stepen obučenosti i koordinacije, a samim tim i spremnost da odgovore svim izazovima. 
 
1
Grupa policije za bezbjednost saobraćaja sankcionisala mladog vozača
I bez dozvole - jurio 180!
                Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja su registrovali teške saobraćajne prekršaje i tom prilikom sankcionisali jednog mladog vozača koji je istog dana napravio dva prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevim. On je upravljao vozilom brzinom od 185 km/h i 180 km/h.  
 
1
Povodom slučaja zamjene beba u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore
Zatražena smjena - direktora ginekologije!
         - Nedopustivo je da se u 21. vijeku dešavaju ovakvi propusti i za to teret odgovornosti moraju ponijeti svi koji učestvuju u organizaciji rada i nadzoru nad sprovođenjem važećih protokola - saopštilo je Ministarstvo zdravlja povodom slučaja zamjene beba u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore, a ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, nakon sastanka sa direktoricom te ustanove Zoricom Kovačević, zatražio je hitnu smjenu direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i identifikovanje odgovornosti i kazne za sve aktere ovog nemilog događaja.  
 
1
Crnogorski premijer o napadu na novinarku "Vijesti" ponovio
Tražićemo one koji će - dati rezultate!
    - To kako napreduje istraga pitanje je za tužilaštvo. Već sam se odredio, to je težak slučaj, teško kriminalno djelo. Djelo koje nije samo na štetu Olivere Lakić, novinarke, nego i na štetu cijele Crne Gore, njene demokratije i njenog političkog sistema. Jasno sam rekao da očekujem brze rezultate istrage, a ako tih rezultata ne bude, tražićemo one koji će biti u stanju da ih obezbijede. To je, ipak, u nadležnosti tužilaštva, organa za sprovođenje istrage, Uprave policije i drugih organa - ponovio je, odgovarajući na pitanje novinara, crnogorski premijer Duško Marković. 
 
1
Posebna jedinica policije danas proslavila 20 godina od osnivanja
Dvije decenije - dokazivanja i usavršavanja!
Taktičko – pokaznom vježbom u policijskom kampu na Zlatici Posebna jedinica policija, jedna od najelitnijih policijskih jedinica, još jednom je pokazala vještine i znanja koja primjenjuje i u kontinuitetu usavršava, kako bi bila na visini zadataka, proslavila je 20 godina od osnivanja.  
 
1
Premijer Marković i evropski komesar Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu
Lider da se posveti - kriminalu i slobodi medija!
- Crna Gora jeste lider u evropskim integracijama, ali našu zemlju očekuje još koraka među ostalim i u borbi protiv organizovanog kriminala i slobodi medija - ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom - iseljenicima.
Prema dijaspori - zadržan građanski duh!
         - Prijedlog zakona je zadržao građanski duh i stav o potrebi uvažavanja jednakog statusa dijaspore – iseljenika iz svih iseljeničkih grupacija iz Crne Gore. Zakonom je definisano da se dijasporom – iseljenicima smatraju crnogorski državljani i druga lica porijeklom iz Crne Gore, koji žive u inostranstvu i koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju matičnu državu ili državu porijekla i baštine je kao demokratsku, nezavisnu, suverenu i građansku. Sa druge strane, dijasporom - iseljenicima ne smatraju se crnogorski državljani koji borave u inostranstvu radi školovanja, liječenja ili drugim povodom koji ne podrazumijeva namjeru trajnog nastanjenja u inostranstvu - konstatovala je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Prijedlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom - iseljenicima. 
 
1
Nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
"Nikola" slikao Dikića - kod skupštine!
       Čitanjem iskaza o vještačenju mobilnih telefona, iza kojeg u cjelosti stoji vještak Marko Lakić, danas je u Višem sudu, izvođenjem dokaza, nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Na zahtjev tužioca prikazane su fotografije optuženog Bratislava Dikića ispred Skupštine Crne Gore, kao i njegova sms prepiska sa svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem. Dikić je imao primjedbu da mu je jedan od telefona podmetnuo Mirko Velimirović, a i da se "neko poigrao sa njegovim porukama".
Suđenje se nastavlja 23. 
 
0
Ministri pravde i unutrašnjih poslova posjetili redakciju ND "Vijesti"
Za nasilje - nulta tolerancija!
       - Sinoć i danas je Crna Gora jednoglasno osudila ovaj napad na slobodu govora i pokazala nultu toleranciju za nasilje kao reakciju na različito ili kritičko mišljenje. Moramo, međutim, kao društvo i svi pojedinačno pokazati i mnogo više razumijevanja za različita i kritička mišljenja i, zajedno, kako djelima tako i riječima, doprinosti kreiranju povoljnog ambijenta za slobodu izražavanja - ukazao je ministar pravde Zoran Pažin, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Meevludinom Nuhodžićem posjetio redakciju ND "Vijesti", u kojoj su sa upravom i zaposlenima razgovarali povodom sinoćnjeg brutalnog napada na njihovu koleginicu, novinarku Oliveru Lakić. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|