Brze Cinjenice - Društvo

2
Odbor za bezbjednost i odbranu
Saslušače Vukšića - 10. marta!
Odbora za bezbjednost i odbranu jednoglasno je usvojeio inicijativu mr Raška Konjevića za kontrolno saslušanje v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića na 10. marta o „Radu ANB u svijetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava“.
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović biće saslušan povodom medijskih navoda o licu Stevanu Simijanoviću u prvom slobodnom teerminu.  
 
2
Zbog izrazito složene epidemiološke situacije, pooštrene mjere u Herceg Novom, Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Ulcinju, Danilovgradu, Tuzima i Baru
Zabranjeno i igranje - i kafa sa automata!
      - Posebne mjere kojima su obuhvaćene opštine Budva i Tivat, važe i za Herceg Novi, osim napuštanja opština radnim danima. U opštinama Podgorica, Cetinje, Nikšić, Kotor, Ulcinj, Danilovgrad, tuzi i Bar naređuje se zabrana rada privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, osim za goste u hotelima od 7 do 18 i pripreme i izdavanje hrane, ketering od 7 do 22, uz potvrdu poslodavca. U ovim opštinama zabranjuje se i rad automata za prodaju hrane, pića, kafe na benzinskim pumpama i u drugim prostorima. Zabranjuje se i organizovanje zabavnih i rekreativnih altivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima. Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost obavezni su da uklone mobilijar - naveo je dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, nove mjere u borbi protiv COVID-19. 
 
2
Predsjednik Crne Gore, povodom davanja ukaza za opoziv ambasadora Crne Gore
Većina demonstrira moć!
    - Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora. Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova Vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema Državi - ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je donio ukaze za o opozivu sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora/ke Crne Gore, na rezidentnoj osnovi, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Svetoj Stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i ambasadora/ke na nerezidentnoj osnovi u Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji.  
 
2
Prijavljen je oporavak kod 502 pacijenta
Sedmoro preminulo - 643 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 2263 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 643 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Nikšića (2), Kotora (1), Podgorice (1), Bara (1), Ulcinja (1) i Tivta (1), od kojih je najmlađi imao 74, a najstariji 91 godinu.
Do 15 prijavljen je oporavak kod 502 pacijenta. 
 
2
Odbor za ljudska prava i slobode predstavio studiju „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“
Cilj ostaje - izvjesnija budućnost!
       - Izvjesnija budućnost mladih, nova radna mjesta, veće plate, penzije, socijalna davanja – ostaju naš cilj. Ovaj cilj ćemo ostvariti tako što ćemo se „naoružati“ znanjem i djelovati jedinstveno - naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na Odbora za ljudska prava i slobode posvećenoj predstavljanju studije „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“. 
 
2
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku novoizabranom srpskom patrijarhu Porfiriju
Arhipastirstvo da doprinese - prevazilaženju raskola!
    -Očekujemo da će Vaše arhipastirstvo biti u službi svih pravoslavnih vjernika i podsticanja multietničkog suživota na našim prostorima, na dobro naših naroda i država. Posebno se nadamo da ćete svojom svetom misijom doprinositi prevazilaženju raskola među pravoslavnim vjernicima Crne Gore u skladu sa svetim kanonima i viševjekovnom tradicijom nezavisnosti Crkve u našoj zemlji - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je patrijarhu Porfiriju izbor za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. 
 
2
Vlada Crne Gore i Savjet za borbu protiv korona virusa pokrenuli platformu covidodgovor.me
Omogućeno vakcinisanje i - detaljno informisanje!
       - "Zajedno odgovorni inforisani i zdravi" moto je pod kojim su Vlada Crne Gore i Savjet za borbu protiv korona virusa pokrenuli platformu/website covidodgovor.me preko kojih je moguće prijaviti se za vakcinaciju protiv COVID- 19, dobiti oodgovore na sva aktuelna pitanja o pandemiji - o slobodnom kretanju, radu prehrambenih i ostalih prodavnica, o međugradskom saobraćaju - ka i o ključnim pitanjima ko će dobiti vakciine iz prvog kontigenta, gdje se pacijenti mogu testirati na COVID -19 i koja je procedura, koje su socijalne mjere podrške za ranjive kategorije stanovništva, koji je plan rada vrtića, škola, fakulteta?
Na platformi su i ostale digitalne usluge koje omogućavaju da građani završe obaveze od kuće. 
 
2
Predsjednik Crne Gore primio predsjednicu KIC Crne Gore u Luksemburgu
Inicirala avio-liniju - za iseljenike i turiste!
          - Cilj djelovanja Centra, koji djeluje skoro dvije gsodine, je da radi na dobrobit Crne Gore uz puno uvažavanje Luksemburga - ukazala je Fetija Kalač, predsjednica KIC Crne Gore u Luksemburgu, u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukaanovićem. Posebno je ponosna na inicijativu uspostavljanja direktne avio-linije, koja će pojednostaviti dolazak iseljenika u domovinu, ali i otvoriti put za značajan broj turista zainteresovanih da otkriju ljepote Crne Gore, uz očekivanje da epidemiološka situacija neće ponovo, kao prošle godine, poremetiti planove.  
 
2
U 15,27 registrovan manji zemljotres u blizini Podgorice
Epicentar na Ublima!
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju danas u 15,27 registrovao je zemljotres manje jačine sa epicentrom 19 kilometara sjeverno od Podgorice, na području naselja Ubli, Radovče. Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.9 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od osam kilometara. 
 
2
Novi "crni" podaci o epiodemiološkoj situaciji
Preminulo 12 - 574 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 2083 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 574 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 12 smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Budve (3), Kotora (2), Podgorice (2), Berana (2), Danilovgrada (1), Cetinja (1) i Bara (1), od kojih je najmlađi imao 43, a najstariji 85 godina.
Do 15 prijavljen je oporavak kod 458 pacijenata.  
 
2
Ministarka zdravlja primila prvu od 150 vakcina koje su naraspologanju Kliničkom centru Crne Gore
Vakcine iz Kine - stižu u subotu!
- Drugi kontigent ruske vakcine od 5.000 doza stićiće u četvrtak, a donacija 30.000 kineske kreće iz Pekinga 27. februara. Druga tranša vakcina, koje su donacije Srbije doćiće na vrijeme kako bi se zdravstveni radnici i drugi mogli revakcinisati - najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je primila prvu vakcinu Sputnjik V protiv koronavirusa od 150 koje su u početnoj fazi na raspolaganju Kliničkom centru Crne Gore. 
 
2
Potpredsjednik Vlade Vrne Gore dr Dritan Abazović na naučnoj konferenciji ,,Ekstremizam, terorizam i religija”
Građanski je - prihvatiti različitog!
          - Koncept građanske države je takav da treba prihvatiti različitog od sebe. To se isto odnosi i na ljude koji nijesu vjernici, već su agnostici ili ateisti. Korpus prava treba da se odnosi na sve - zaključio je potpredsjednik Vlade Vrne Gore dr Dritan Abazović na naučnoj konferenciji ,,Ekstremizam, terorizam i religija”, koju je organizovala Internacionalne policijske organizacije u Crnoj Gori. 
 
2
Osujećen pokušaj krijumčarenja narkotika iz pravca Albanije u Crnu Goru preko Skadarskog jezera
Oduzeli 222 kilograma marihuane!
         - Osujećen je pokušaj krijumčarenja narkotika iz pravca Albanije u Crnu Goru preko Skadarskog jezera. Granična policija je pronašla plovilo u kojem su se nalazila 222 kilograma opojne droge marihuana i lišila slobode dvije osobe koje su uz krivičnu prijavu privedene postupajućem tužiocu - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore na okruglom stolu ENEMO misije
Fer izbori - uslov bez kojeg se ne može!
    - Fer izbori i ukupan ambijent za njihovo održavanje, koji će biti okarakterisan istim epitetom, „conditio sine qua non“ (uslov bez kojeg se ne može) demokratskog poretka u svakoj državi, te da to moraju postati i u Crnoj Gori - istakao je predsjednik Skupštine Crne Fore Aleksa Bečić na okruglom stolu ENEMO misije „Zaključci i preporuke ENEMO međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020: promovisanje sveobuhvatne revizije izbornog zakonodavstva“. 
 
2
Najviše novoinficiranih u Podgorici, 177
Preminulo sedmoro - zaraženo 400!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1682 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovanao 400 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Bara (2), Bijelog Polja (1), Nikšića (1), Danilovgrada (1), Kotora (1) i Kolašina (1), od kojih je najmlađi imao 62, a najstariji 88 godina.
Do 15 prijavljen je oporavak kod 455 pacijenata.  
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio telegram saučešća povodom smrti Đorđa Balaševića njegovoj porodici
I odlaskom pobudio - najbolje među ljudima!
    - Od nestanka Jugoslavije nijedna ličnost nije svojim odlaskom tako pobudila i povezala ono najbolje i najplemenitije među ljudima na nekadašnjim zajedničkim prostorima. Pjevajući sa zebnjom i kroz suze i ´Samo da rata ne bude´, njegovu pjesmu koja izgleda postade evergrin - napominjući da je on ostao bez pouzdanog prijatelja, a Crna Gora bez svog cijenjenog poštovaoca, ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telegramu saučešća povodom smrti Đorđa Balaševića njegovoj porodici. 
 
2
Odbor za bezbjednost i odbranu zakazan za srijjedu
Abazović i Vukšić o - "gostovanju" Simjanovića!
                - Da li Stefan Simjanović ima veze sa nekim regionalnim obavještajnim službama? Nadležnost ANB upravo je da spriječava obavještajni rad drugihobavještajnih zajednica u Crnoj Gori i to je bio moj motiv da vidimo šta u zbirkama podaataka ima naša ANB ima o Simjanoviću. Ako je Simjanović službenik srpske obavještajne službe BIA, šta potpredsjednik vlade radi sa njim, a da to nije u skladu sa procedurama koje su predviđene u takvim situacijama? - pitanja su o kojima će, na inicijativu Raška Konjevića, biti kontrolno saslušani potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i v.d. direktora ANB Dejan Vukšić.  
 
2
Prijavljen oporavak 620 pacijenata
Jedanaestoro preminulo - 402 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1698 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 402 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno jedanaest smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Bara (3), Podgorice (2), Cetinja (2), Herceg Novog (2), Budve (1) i Ulcinja (1), od kojih je najmlađi imao 48, a najstariji 85.
Do 15 prijavljen je oporavak kod 620 pacijenata. 
 
2
Predsjednik Crne Gore prvi čestitao čestitao vaterpolo rezentaciji Crne Gore izboreni plasman na OI
"Ajkule" olimpijske - na ponos Crne Gore!
- Još jedan veliki rezultat crnogorskih ajkula! Plasman na Olimpijske igre u Tokiju! Na ponos Crne Gore! Čestitke igračima, selektoru i Vaterpolo savezu Crne Gore - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prvi je čestitao vaterpolo rezentaciji Crne Gore izboreni plasman na OI. 
 
2
Novi "crni presjek" epidemiološke situacije
Sedmoro umrlo - 481 novopozitivni!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1980 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovan 481 novopozitivni slučaj infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (2), Budve (2), Tivta (1), Cetinja (1), Rožaja (1) od kojih je najmlađi imao 66, a najstariji 90 godina.
Do 15 prijavljen je oporavak kod 424 pacijenta.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|