Brze Cinjenice - Društvo

2
Predsjednik Crne Gore uručio orden crnogorske zastave prvog stepena KUD „Zahumlje“
Odoljelo izazovima - iznjedrilo hiljade stvaralaca!
- Uprkos svim izazovima koji su u prethodnim vremenima pogađali našu državu, poput ratnih dešavanja, nemaštine i drugih nedaća, koje su prijetile da kulturno stvaralaštvo premjeste u drugi plan, ovo kulturno umjetničko društvo je uspjelo tome odoljeti i očuvati tradiciju kojom se danas ponosimo. Zahumlje iznjedrilo hiljade stvaralaca i danas je dom koji okuplja talentovane mlade ljude sa potencijalom da kulturu Crne Gore afirmišu i van njenih granica u ovom vremenu - iskazujući zadovoljstvo što u ime države Crne Gore odlikuje KUD „Zahumlje“ visokim državnim priznanjem, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, uručio je danas Orden crnogorske zastave I stepena, JU Zahumlje Nikšić, povodom 120 godina postojanja umjetničkom direktoru Vojislavu Krivokapiću. 
 
2
Predsjednik Crne Gore uručio medalju čovjekoljublja Konstantini Maraš iz Nikšića
I u vremenu otuđenja - čojstvo živi!
- Ovakvi primjeri potvrđuju da pojam čojstva nije ostao samo u istoriji, već da živi i danas u Crnoj Gori. Posebno raduje što i u vremenu otuđenja i brzog života ima plemenitih ljudi koji razumiju potrebe drugih i nesebično pomažu da se njihovi problemi riješe ili umanje - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, uručujući danas Medalju čovjekoljublja Konstantini Maraš iz Nikšića, koja je donirala bubreg svom sugrađaninu Iliji Bulajiću.  
 
2
Vlada Crne Gore razmotrila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom redu i miru
Na himnu - ustajanje obbavezno!
       - Vlada ostaje čvrsto posvećena afirmaciji državne politike utemeljene na suzbijanju negativnih i narastajućih fenomena u društvu, koji se odnose na potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva, veličanja i zastupanja fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologije - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore razmotrila Predlog zakona o izmjeni Zakona o javnom redu i miru koji je Skupštini Crne Gore podnio potpredsjednik Skpštine Genci Nimanbegu i dala Mišljenje u tekstu koji je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Naziv Prijedloga zakona se mijenja i glasi: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru. Dopune koje je Vlada amandmanski predložila tiču se uvođenja obaveze ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne što, zajedno sa kaznenim odredbama koje se tiču državnih simbola, postaje sastavni dio ovog Zakona. 
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola
U brak i - partneri istog pola!
- Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola - istakla je generalna direktorica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović na konferenciji za medije.
Radošević Marović je pojasnila da ovaj Prijedlog zakona za osnov ima najrasprostranjeniji model uređenja istopolnih zajednica - životno partnerstvo osoba istog pola.  
 
2
Policija u četiri grada rasvijetlila više krivičnih djela
Našli drogu - oružje i petarde!
       Policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su u prethodnom periodu sproveli planske aktivnosti na području Podgorice u cilju vršenja pojačane kontrole lica a sa posebnim akcentom na sprječavanju ulične prodaje opojnih droga. Podgorička policija je kontrolisala deset lica starosti od 17 do 33 godine i tom prilikom pronašla i oduzela oko 62 grama i sedam pvc pakovanja marihuane, 2 pvc pakovanja heroina kao i tablete koje se nalaze na listi opijata. 
 
2
Otkriven spomenik crnogorskim komitima u Nikšiću
Pošta žrtvama - privrženost njihovoj ideji!
          - Spomenikom crnogorskim komitima mi odajemo poštu njihovoj žrtvi i pokazujemo privrženost njihovoj ideji. Hvala Udruženju boraca i antifašista Nikšića i Opštini Nikšić koji su podigli ovaj spomenik u slavu crnogorskih komita.
Neka je vječna slava crnogorskim komitima!
Nek´ je vječna Crna Gora!
Uz ove riječi, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otkrio je danas u Nikšiću spomenik spomenik Crnogorskim komitima - borcima za slobodu Crne Gore u vrijeme austrougarske okupacije u Velikom ratu, i borcima za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon nasilnog pripajanja Srbiji 1918.
Svečano "slovo" crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
2
NVO MANS dostavila Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka protiv Branimira Gvozdenovića
"Pod lupu" novac - za školovanje djece!
             - Zahtijevamo da ASK, kao krovna antikorupcijska institucija u državi, iskoristi svoja jasno definisana zakonska ovlašćenja i utvrdi osnov sticanja novca koji je potrošila porodica funkcionera koji je za vrijeme privatizacije KAP bio ministar za ekonomski razvoj, da bi potom, za vrijeme najintenzivnijeg perioda nelegalne gradnje u Crnoj Gori bio resorni ministar za urbanizam - saopštila je NVO "MANS" koja je danas Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore podnijela inicijativu za pokretanje postupka protiv Branimira Gvozdenovića, potpredsjednika Skupštine Crne Gore, a sve u vezi sa porijeklom novca kojim je Gvozdenović finansirao školovanje svoje djece na prestižnim univerzitetima u Milanu i Londonu. 
 
2
U Kliničkom centru Crne Gore pušten u rad linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura
Pacijentima zaštita - savremenog centra!
- Vlada je svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita naših pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država. Naš cilj je da građani u Crnoj Gori dobiju zaštitu po mjeri savremenih zdravstvenih centara - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, puštajući u rad novi linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura u Kliničkom centru Crne Gore. 
 
2
Kolegijum za pregovore sa EU
Na putu ka EU - bez opuštanja!
       - Rezultati koje je Crna Gora postigla na planu evropskih integracija su ohrabrujući, ali i obavezujući i u narednom periodu se moraju intenzivirati aktivnosti na ostvarivanju rezultata u svim oblastima kako bismo ostvarili ključni državni interes – članstvo u EU - ocijenjeno je danas na sjednici Kolegijuma za pregovore kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.
 
 
2
U Nikšiću i Podgorici
Troje osumnjičeno - za prodaju cigara i duvana!
Policijski službenici CB Nikšić su, postupajući po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije u Nikšiću koje koristi G.D. (25) iz Nikšića. Pretresom na jednoj lokaciji policija je pronašla i oduzela 1930 paklica cigareta bez akciznih markica, dok je prilikom pretresa na drugoj lokaciji pronašla i oduzela 1110 paklica cigareta, takođe bez akciznih markica. Ukupna vrijednost oduzetih cigareta iznosi preko 3000 eura.  
 
1
Predsjednik Crne Gore poslije sastanka sa šefovima država delegacija WB6 u Briselu
Crna Gora napreduje - dobro i kvalitetno!
    - Dobili smo priznanje za ono što smo uradili. Stvorili smo uslove za zatvaranje nekoliko poglavlja. Vjerujem da će ono uslijediti u prvoj polovini 2019. kao i da ćemo otvoriti posljednje pregovaračko poglavlje 8. Crna Gora ide dobrim tempom, kvalitetno otvara poglavlja, kvalitetno pregovara i stvara uslove da u trenutku pristupanja EU organski zaista bude dio savremene evropske integracije - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslije sastanka sa šefovima država delegacija WB6 u Briselu. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio rukovodstvo Glavnog grada
Za ekspanziju - dvjesta miliona!
       - Podgorica će u narednom periodu sigurno imati veliku razvojnu ekspanziju, čemu će doprinijeti ulaganja od minimum 200 miliona eura u naredne četiri godine, što će obezbijediti veći kvalitet života građana - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i rukovodstva Glavnog grada predvođenog gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.  
 
1
Predsjednik Crne Gore čestitao Dan Glavnog grada Podgorice
Osavremenjavanje usluga - za rast i razvoj!
    - Ubijeđen sam da će započeti i pripremljeni infrastrukturni i drugi projekti, uz domaćinsko i održivo upravijanje resursima i prostorom od strane podmlađenog vođstva, uz pomoć Vlade i svih državnih organa, davati puni doprinos daljem ekonomskom rastu i razvoju, i kroz osavremenjavanje usluga u zdravstvu, obrazovanju, turizmu, komunalnim i drugim djelatnostima, stvarati uslove za brže dostizanje evropskog kvaliteta života, ne samo u Glavnom gradu, već u cijeloj Crnoj Gori - naveo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u čestitki koju je povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice, uputio gradonačelniku Ivanu Vukoviću, predsjedniku Skupštine Đorđu Suhihu, odbornicima, građanima Podgorice. 
 
1
U bivšem restoranu nekadašnje fabrike „Beranka“
Pronašli oko - 40 kilograma eksploziva!
Policijski službenici u Beranama otkrili su danas veliku količinu eksploziva koji je bio sakriven u napuštenom objektu, a koji je, kako se sumnja, bio namijenjen izvršenju teških krivičnih djela.  
 
1
Policija u četiri grada pronašla oružje, municiju i eksplozivna sredstva
Na Cetinju - sankcionisano 11 interesantnih!
    Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje nastavili su sa pronalaskom i oduzimanjem oružja u posjedu građana, sa akcentom na bezbjednosno interesantna lica. Policijski službenici su kontrolom vozila, na magistralnom putu Podgorica – Cetinje – Budva, a kojim je upravljao B.M. (21) i u kojem su se nalazili V.M. (47) i bezbjednosno interesantno lice J.M. (28), svi iz Cetinja, pronašla i oduzela tri lovačke puške i 14 metaka, od čega su dvije puške vlasništvo pomenutog bezbjednosno interesantnog lica. 
 
1
Policijski službenici u šest gradova rasvijetlili više krivičnih djela
Spriječeno - krijumčarenje ljudi!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Herceg Novi lišili su slobode dva lica, D.D. (38) I.D. (40) iz Nikšića, zbog sumnje da su počinil krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Kriminalistička obrada ukazuje na sumnju da su D.D. i I.D. omogućili nedozvoljeni prelazak državne granice dvojici kosovskih državljana, odnosno da van graničnog prelaza pređu u Bosnu i Hercegovinu, u namjeri da zauzvrat ostvare protipravnu imovinsku korist. D.D. i I.D, su imali namjeru, kako se sumnja, da ova dva lica potom vozilom taksi udruženja u kojem su zaposleni preuzmu na dogovoreno mjesto u Bosni i Hercegovini, u namjeri da ih prokrijumčare dalje, preko granice sa Hrvatskom, do Zagreba, u čemu su spriječeni akcijom hercegnovske policije. Ova dva osumnjičena lica su, uz krivičnu prijavu, sprovedena državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom. 
 
1
Upriličena svečana dodjela doktorskih stipendija, grantova i nagrada za naučna dostignuća
Vodi ih - ambiciozna vizija!
               - Zahvaljujući povećanju budžeta Ministarstva nauke za 2018. od 60 odsto, mogli smo da postavimo ambiciozne ciljeve i počnemo da ih ostvarujemo. Vodimo se ambicioznom vizijom, znajući da Crna Gora ima izuzetne ljude i zato naša država u ovoj oblasti moze da postigne mnogo više - ukazala je ministarka nauke dr Sanja Damjanović, koja je je danas uručila stipendije za doktorska istraživanja, grantove za inovativne projekte i evropsko društveno istraživanje i nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini, na svečanosti priređenoj u Vili Gorica.  
 
1
U Partnerstvu za otvorenu upravu
Crna Gora - ponovo aktivna!
- Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijatve Partnerstva za otvorenu upravu. S obzirom na usvajanje Akcionog plana 2018-2020., sa velikim zadovoljstvom potvrđujemo da je Crna Gora ponovo stekla aktivni status u OGP, stupanjem na snagu 20. novembra 2018. godine - navedeno je u pismu koje je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović primila od Sanjay Pradhana, glavnog izvršnog direktora Partnerstva za otvorenu upravu, u kojem se navodi da je Crna Gora ponovo stekla aktivan status u incijativi Partnerstva za otvorenu upravu.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u čestitki građanima i rukovodstvu opštine Tuzi
Partnerski za - napredak opštine!
                - Partnerskim odnosom sa novim rukovodstvom posvećeno ćemo raditi na stvaranju uslova za napredak opštine kroz ulaganje u putnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu. Sa druge strane, državne institucije daće punu podršku brzom uspostavljanju organa lokalne samouprave kako bi građani u najkraćem roku mogli ostvarivati svoja prava na način kako i priliči samostalnoj opštini - čestitao je predsjednika Vlade Crne Gore Duško Marković Dan opštine građanima, odbornicima, predsjednicima Opštine Abedinu Adžoviću i Skupštine opštine Fadilju Kajoshaju. 
 
1
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u akciji „Zeta“ podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica
Oštetili budžet - za pola miliona!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su realizovali policijsku akciju „Zeta“ i podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja.
Primjenjujući naredbu Višeg suda u Podgorici, službenici SPO izvršili su pretres stanova i drugih prostorija na 16 lokacija u Podgorici, Cetinju i Budvi, a po nalogu Specijalnog državnog tužioca lišili su slobode 12 osoba, dok se za jednom traga.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|