Brze Cinjenice - Društvo

2
Crnogorski premijer o (ne) protjerivanju ruskih diplomata
Obaveze postoje - odluka sjutra!
    - Država Crna Gora je članica NATO, ona je i kandidat za članstvo u EU, najbolji i prva naredena članica Evropske unije. Iz tog članstva i tog procesa proizilaze obaveze za našu državu. Te obaveze proizilaze u potrebi slijeđenja evropske spoljne politike, ali naravno i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO. Ovo što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani, vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini Amerike, EU i drugih zemalja i naravno Crna Gora kao odgovorna država, ozbiljan i solidaran partner, će se danas ili već sjutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju - odgovorio je crnogorski premijer Duško Marković na pitanje novinara "da li će Vlada pratiti odluke evropskih zemalja koje su odlučile da protjeraju ruske diplomate?". 
 
1
Predsjednik Crne Gore odlučio da većina lokalnih izbora bude 27. maja
U Plužinama - biraju za praznik!
- Poštujući izborno zakonodavstvo predsjednik Crne Gore je bio obavezan da lokalne izbore u Plužinama zakaže nedelju dana prije ostalih lokalnih izbora. Pošto se izbori u Plužinama nijesu mogli održati nakon 20. maja 2018 godine Predsjednik Crne Gore očekuje da će gradjanke i gradjani Plužina imati razumjevanja što je dan izbora u okviru praznika Dana nezavisnosti - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Filip Vujanović, koji je odlučio da lokalni izbori za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci opštine u okviru Glavnog grada i Skupštinama opština: Šavnik, Žabljak, Bar, Plav, Pljevlja, Rožaje, Danilovgrad, Bijelo Polje i Kolašin budu 27. maja. 
 
1
Operativni štab za zaštitu i spašavanje upozorava na složenu meteorološku situaciju
Očekuje se i - 300 litara po kvadratu!
- Od petka do ponedjeljka očekuje se ukupna količina kiše od oko 200 litara, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 litara po metru kvadratnom . Situaciju će dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more - apostrofirano je na današnjoj sjednici Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje sa ciljem što adekvatnije pripreme za odgovor na najavljenu složenu meteorološku situaciju.  
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Prevodilac "DF" radio - kao vozač i u vešeraju!
- Sa Ananijem Nikićem radila sam od 2009. do 2012. Radila sam kao prevodilac, a on kao vozač. Ubrzo je ostao bez posla. Ostali smo u kontaktu. Finnansijski je propao, psihički oronuo. Rekao mi je da ima dva braka u Makedonije, a radio je za Kfor na Kosovu poslove pranja i vešeraja. Posljednji put vidjela sam ga 2015., kada sam se vratila iz Amerike. Tada mi je rekao da je finansijski loše, da je imovinu dao na prodaju, obolio je od šećera - tako je svjedok Ljilja Nikač govorila o Ananiju Nikiću, koji je po "DF" bio njihov prevodilac, na danas nastavljenom pretresu suđenja optuženima na dan parlamentarnih izbora 2016.
Advokat Miroje Jovanvić tražio je da se svjedok saradnik Saša Sinđelić izjasni ko mu je dozvolio da napusti Crnu Goru. 
 
1
U akciji „Radne dozvole“ podnijeto pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica
Utajili skoro - pola miliona!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“, a postupajući na osnovu operativnih saznanja, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 477.000 eura. 
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore pojasnio obračun minimalne potrošačke korpe
Obračunate kalorije - za "goli život"!
    - Na osnovu podataka ovih UN agencija, u sastav minimalne potrošačke korpe u obzir su uzeti određeni hranljivi sastojci hrane kao i minimalna vrijednost kalorijskog unosa koja je određena u iznosu od 2 211 Kcal dnevno po osobi. Navedena količina kalorija po osobi nije optimalna već minimalna da zadovolji energetske potrebe i obavljanje lakše fizičke aktivnosti osoba koje se nalaze u populaciji domaćinstava blizu linije siromaštva jer metodologija tako nalaže. Ista kalorijska vrijednost je korišćena u metodologiji izračunavanja minimalne korpe tokom 2016. godine - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore, pojašnjavajući obračun minimalne potrošačke korpe.
Saopštenje Instituta prenosimo integralno:
 
 
0
Održano osmo zasijedanje „Ženskog parlamenta”
Osmom martu - vratiti suštinu!
- Osmi mart važan je u istoriji razvoja cjelokupnog društva, jer se toga dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Globalno društvo i dalje je tradicionalno društvo u kome se žene svakog dana trebaju boriti za bolji položaj i da je tako i u Crnoj Gori i da je potrebno još mnogo toga uraditi da bi mogli govoriti o stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca. Osmom martu treba vratiti suštinu, da se slavi borba žena za ravnopravnost, što je i cilj održavanja “Ženskog parlamenta” - istakla je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak.  
 
0
Viši sud u Podgorici
Mandiću i Kneževiću - oduzeti pasoši!
Viši sud u Podgorici na prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva donio je rješenje kojim je prema optuženima A.M i M.K., odredio mjere nadzora privremeno oduzimanje putne isprave- pasoša.
Protiv tog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću iz čl. 24 st.7 ZKP u roku od 3 dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja. 
 
0
Viši sud u Podgorici uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore
Medojević i Knežević - po hiljadu eura!
    Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici uvažena je žalba Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pa je rješenje sudije za istragu ovog suda preinačeno na način što je svjedok K. M. kažnjen novčanom kaznom od hiljadu eura.
Takođe, drugim rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeć Višeg suda u Podgorici uvažena je žalba Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pa je rješenje sudije za istragu ovog suda preinačeno na način što je svjedok N.M. kažnjen novčanom kaznom u iznosu od hiljadu eura. 
 
0
Viši sud u Podgorici
Potvrđena optužnica - protiv Mugoše!
Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom je okrivljenom M. M. stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika.
Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.
Predmet će biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca.  
 
0
Na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. svjedočio predsjednik IO "DF"
Sud odbio - ukidanje pritvora!
          Odbijanjem zahtjeva odbrane da se Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Dušić Milan u nastavku brane sa slobode dannas je prekinut glavni pretres na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i biće nastavljen 14.
Predsjednik IO "DF" Milutin Đukanović danas je svjedočio o upotrebi vozila koje je "DF" dobio od Skupštine Crne Gore. Tokom svjedočenja, on je rekao da je Ananije Nikić prevodio za "DF" i da im je pomogao da probiju meedijsku blokadu, a da je upoznao Arona Šavina, koji je ućestvovao je u kampanji "DF", najviše savjetima. Zbog remećenja reda i discipline suda Đukanović je kažnjen 200 eura. 
 
0
Obilježen Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori
Kapacitete potvrdili - hrabrošću!
- U prethodnom periodu zaposleni u službi zaštite i spašavanja pokazali su da Crna Gora ima snažne kapacitete u ovoj oblasti, što je potvrđeno kroz izuzetnu hrabrost i požrtvovanje koje su ispoljili 2017., ali i tokom ranijih godina. To je posebno važno u svijetlu činjenice da je Crna Gora postala članica NATO i našeg nastojanja da pratimo standarde ove prestišne međunarodne organizacije ´ ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, čestitajući laureatima i pripadnicima službi zaštite i spašavanja Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.
Tim povodom izvedena je i pokazna vježba u kojoj su, osim Avio-helikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije, učestvovale Služba zaštite Glavnog grada Podgorica i Gorska služba spašavanja. 
 
0
Služba za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića
Traže pomlovanje - za Kneževića!
         - Ni u jednom slučaju predsjednik Crne Gore nije odlučivao bez podnijete molbe za pomilovanje osudjenog lica i bez sprovodjenja postupka propisanog ovim Zakonom, a niti suprotno mišljenju Ministarstva pravde - saopštila je Služba za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića povodom obraćanja dr Nikole Marojevića iz Instituta za srpsku kulturu, Bećira Vukovića, iz Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine i Novice Đurića, iz Udruženja književnika Crne Gore sa prijedlogom za pomilovanje Milana Kneževića. Njihovo obraćanje proslijeđeno je Ministarstvu pravde na dalju nadležnost.  
 
0
Iznošenjem primjedbi na iskaz svjedoka Mirka Velimirovića nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Dikiću rečeno - za upad!
       - Priznajem da sam pogriješio što nisam odmah prijavio Sinđelića, čim je on pomenuo meni da će organizatori protesta na nezakonit način da uđu u Skupštinu Crne Gore, radi rezultata tih izbora. Smatram da sam na neki način kriv što sam prihvatio njegov poziv da dođem na taj protest, iako mi je Sinđelić rekao da organizatori planiraju da nakon protesta uđu u Skupštinu Crne Gore. Iznio sam samo istinu i tako će biti i do kraja procesa - kazao je,iznoseći primjedbe na iskaze svjedoka saradnika Saša Sinđelića i svjedoka Mirka Velimirovića - istakao je optuženi Bratislav Dikić.  
 
2
Iznošenjem primjedbi na svjedočenje Velimirovića nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Iskaz (ne)potvrđuje optužnicu!
            - U dijelu koji se odnosi na iskaz svjedoka saradnika Sinđelića i svjedoka Velimirovića u potpunosti potvrđena - naglasio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić iznoseći primjedbe na svjedočenje Mirka Velimirovića.
S druge strane, odbrana optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Velimirovićevo svjedočenje ocjenjuje, nevjerodostojnim, nelogičnim i neistinitim loše naučenom tekstu po nalogu tužilaštva.
Optuženi Milan Knežević udaljen je iz sudnice zbog vrijeđanja. 
 
2
Predsjednik EK Žan Klod Junker u obraćanju poslanicima Skupštine Crne Gore
Datum ulaska zavisi - od vas!
      - Ne mogu vam dati precizzan datum uclanjenja. Niko to ne zna. Na putu ka učlanjenju, Crna Gora je brža od ostalih i mogla bi nam se pridružiti brže od ostalih. Ono što vidim u ovoj zemlji impresionira me, imate značajnu prednost u rukama. Ne treba pretjerivati u očekivanjima da će to biti brzo. Posebno jje važna vladavina prava, borba protiv korupcije i poštovanje nezavisnosti medija. Ali, vaša sudbina je u EU. Datum ualska zavisi od vas. Uprkos nekim nedostacima, imate rezultate za divljenje - poručio je poslanicima u Skupštini Crne Gore predsjednik EK Žan Klod Junker i obraćanje završio:   Živjela Crna Gora i živjela EU! 
 
2
Crnogorski premijer o ostavci Aleksandra Andrije Pejovića
Konflikt zbog - tumačenja zakona!
       - Važno je da ovaj konflikt interesa nije rezultat namjere nego tumačenja zakona. Došli smo do te spoznaje zahvaljujući aktivnostima nevladinog sektora i želim da osnažim takav pristup da nevladin sektor pozovem da nam pomogne da kreiramo javne politike da izgradimo sposobnosti u primjeni zakona da se ne bave politikom. Dakle vlada poštuje odluku Agencije za sprječavanje korupcije i sada je na meni sljedeći potez da to pitanje riješim na odgovarajući način i organizacioni i kadrovski. Nema ovdje odgovornosti za Vladu. Vlada samo pokazuje da je sposobna da primjenjuje zakone i da poštuje svoje institucije - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Duško Marković o ostavci Aleksandra Andrije Pejovića. 
 
2
Predsjednik EK Žan Klod Junker na konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Crne Gore u vili "Gorica"
Zahvaljujući reformama - brži ste od drugih!
       - Crna Gora zaista uradila je dosta u evropskim integracijama, napreduje brže od ostalih država regiona zahvaljujući ozbiljnim reformama koje sprovodi i nedavno objavljenu Strategiju EK za Zapadni Balkan treba shvatiti kao ohrabrenje za nastavak reformi. To je ono što ja i konstatujem i kažem tokom ove turneje na Balkanu da stepen te Strategije zavisi od jedne zemlje do druge, ali čini mi se da ste u Crnoj Gori zaista dosta uradili i ta Strategija pokazuje da imamo i zaista jednu čvrstu volju da damo evropsku perspektivu cijelom Balkanu - ukazao je predsjednik EK Žan Klod Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u vili "Gorica".  
 
2
NVO "MANS" predala komentare na prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima
Građane zaštititi - od proizvoljnosti!
         - Predloženi tekst zakona daje ovlašćenje direktoru policije da proizvoljno, bez ikakve djelotvorne kontrole na koju građani imaju pravo, odlučuje o primjeni radnji osmatranja i praćenja. U komentarima dostavljenim ministru ukazali smo na konkretne presude i stavove Evropskog suda za ljudska prava koji ukazuju da je ovako proizvoljno miješanje u prava građana suprotno Evropskoj konvenciji i da djelotvorno poštovanje ljudskih prava obavezuje državu da građanima učini dostupnim sredstva zaštite. Takođe, u skladu sa osnovnim principom Evropskog suda domaći zakon treba da pruža zaštitu od proizvoljnosti i zloupotrebe u korišćenju tehnika tajnog praćenja - saopštava NVO "MANS", koja je ministru unutrašnjih poslova predala komentare na prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima jer predloženi tekst sadrži rješenja koja su sporna sa aspekta usklađenosti sa Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i stavovima Evropskog suda za ljudska prava. 
 
2
U nastavku policijske akcije "Torni" na suzbijanju prodaje droge u Podgorici
Slobode lišene - četiri osobe!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv droge su danas u sadejstvu sa Posebnom jedinicom policije, po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, realizovali nastavak višemjesečne akcije „Torni“, koja je sprovođena u dužem vremenskom periodu, a koja se odnosi na više osoba za koje se sumnja da su se bavile uličnom prodajom opojnih droga na području Podgorice. Danas su izvršeni pretresi na pet lokacija i slobode su lišene četiri osobe. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|