Brze Cinjenice - Društvo

3
Premijer u pismu VDT povodom Dana tužilaca
Jasna vizija - osnažila institucije!
       - Stupanjem na snagu Zakona o državnom tužilaštvu 1. novembra 1934. godine. Od tada do danas na ovom planu registrujemo markantne primjere i u donošenju i u primjeni zakona, a oni nam ukazuju da je naša jasna vizija izgradila i osnažila institucije kao temelje pravne države. ..- naglasio je crnogorski premijer Duško Marković u pismu VDT Ivici Stankoviću povodom sjutrašnjeg Dana tužilaca. 
 
3
U Podgorici i na Cetinju
Policija zaplijenila - oružje i droge!
       Službenici Centra bezbjednosti Podgorica, preduzimajući aktivnosti pojačane kontole sa akcentom na sprječavanju ulične prodaje opojnih droga, pronašli su i oduzeli marihuanu, kokain, džoint i tablete koje se nalaze na listi opijata. Naime, podgorička policija je kontolom M.B. (22), N.V. (19), M.M. (31), E.Ć. (19) i J.K. (19), pronašla i oduzela 10 pvc pakovanja sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je marihuana, dva pakovanja sa sadržajem praškaste materije za koju se sumnja da je kokain, tzv. džoint i tablete koje se nalaze na listi opijata.  
 
3
Crnogorska policija je od kolega iz Njemačke primila donaciju vrijednu skoro 344.000 eura
Graničarima olakšali - provjere i nadzor!
Crnogorska policija je od kolega iz Njemačke primila donaciju vrijednu skoro 344.000 eura a u pitanju je najsavremenija oprema koju će za poslove graničnih provjera i nadzora zelene granice koristiti službenici Sektora granične policije. Vrijedna oprema, koja će biti korišćena na graničnim prelazima, će službenicima granične policije omogućiti brže i efikasnije provjere na graničnim prelazima i u dijelu teritorije zelene granice, u cilju postizanja još boljih rezultata u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.
Protokol o primopredaji donirane opreme potpisali su pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije Vesko Damjanović i oficir za vezu Savezne policije Njemačke Oliver Has. 
 
3
Predsjednikk Vlade Crne Gore na skupu Dan parlamentarizma
Odbrana parlamentarizma - brani državnost!
- Pod prividom narodne volje, na takozvanoj Podgoričkoj skupštini, izbrisano je ime Crne Gore,
a sa njim i crnogorski parlament, kao temelj suvereniteta svake moderne države.
Upravo ovih dana navršiće se sto godina od tog tragičnog događaja.
Svjedoci smo da i danas među nama ima onih koji žele da slave taj datum, veličajući na taj način zapravo nestanak crnogorske države. Iza toga stoji jasna poruka da bi se oni i danas, kad bi im moglo biti, na sličan način obračunali sa crnogorskom državnošću, udarajući prvo u temelje parlamentarizma.
Zato smatram da je odbrana duha parlamentarizma u Crnoj Gori u suštini odbrana državne postojanosti. Nadam se da smo svi zajedno savladali tu demokratsku lekciju – da se država ne čuva i unapređuje jurišanjem na zgradu Parlamenta, baš kao ni bojktovanjem parlamentarnog života. Naprotiv! - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Danu parlamentarizma.
Obraćanje crnogorskog premijera na skupu Dan parlamentarizma prenosimo integralno:  
 
3
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore prilikom uručivanja godišnje nagrade „DIALOGOS“ profesoru dr. Nenadu Vertovšeku
Kredibilnu javnost afirmišu - kredibilni mediji!
    - Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome. Samo kredibilni mediji mogu afirmisati kredibilnu javnost. Crna Gora slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti. Cilj je progres društva i kvalitetniji život ljudi koji ga čine. To je suština procesa integracija, a ne puko administrativno ispunjavanje pregovaračkih agendi. Sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganje za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene, ciljevi su kojima težimo i kojima smo posvećeni - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom uručivanja godišnje nagrade „DIALOGOS“ profesoru dr. Nenadu Vertovšeku.
Pozdravnu riječ predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
3
Svećanost povodom Dana crnogorskog sudstva
Po reformi pravosuđa - vide nas u EU!
      - U velikoj mjeri zahvaljujući upravo uspjehu reforme pravosuđa, naši međunarodni partneri danas vide Crnu Goru kao prvu narednu članicu Evropske unije - napomenuo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na svećanosti organizovanoj u Budvi povodom Dana crnogorskog sudstva. 
 
3
Skupština Crne Gore usvojila Prijedlog odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva
Prazna stolica - čeka "Demokrate"!
Skupština Crne Gore usvojila je danas Prijedlog odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.
Odbor će ima 14 članova, odnosno po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije. Mjesto predviđeno za "Demokrate", ako oni ne budu učestvovali u radu odbora, pripašće nekome opoziciji.  
 
2
Šest NVO podnijele Vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv odgovornih
Nesavjesni omogućili - devastaciju Tare!
Šest nevladinih organizacija - MANS, Green Home, Crnogorsko društvo ekologa, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, EXPEDITIO i Naša akcija - podnijele su danas Vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, te ekološke i inspekcije za vode, članova komisije za nadzor radova na auto putu i samog izvođača kompanije CRBC.
Krivična prijava podnijeta je zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, nesavjesno vršili službenu dužnost nadzora, te izazvali zagađenje životne sredine, što je u konačnom rezultiralo devastacijom rijeke Tare. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Svečanoj akademiji povodom Dana crnogorskog sudstva
Efikasno pravosuđe za - vladavinu prava!
- Efikasno, djelotvorno i odgovorno pravosuđe osnov je za ostvarenje političkih i pravnih ideala – pravne države i vladavine prava, na kojima je izgrađena Evropska unija. Zato se Crna Gora, kao prva zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je pregovarački proces otpočela obaveznim otvaranjem poglavlja 23 i 24, mora još predanije pozabaviti implementacijom evropskih standarda u oblasti pravosuđa. I to prioritetno ne zbog obaveza na integracionom putu, već prije svega zbog unapređenja kvaliteta života građana, stvaranja uslova za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, stabilnog poslovnog ambijenta za privlačenje stranih investicija, za bezbjednost ljudi, i za stabilnost države i društva. Pored kvalitetno osmišljenog i odgovarajućeg normativnog okvira, pravni poredak treba prije svega da štite sudovi svojim radom. Oni su nezamjenjiva karika u lancu svakog pravnog sistema - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u pozdravnoj riječi na Svečanoj akademiji povodom Dana crnogorskog sudstva.
"Pozdravno slovo" crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
2
Ministar održivog razvoja i turizma na gradilištu auto-puta
Radovi po planu - nema iskakanja!
- I u Skupštini sam rekao da dobijam uredno izvještaje o radovima koji se ovdje odvijaju, i shodno tim izvještajima tu se ne događa ništa što se inače generalno ne dešava na gradilištima, a onda smo imali ovu čitavu famu. Još jednom, zbog građana Crne Gore nalazimo se na mostu Tara 2. Svi radovi se odvijaju u skladu sa Revidovanim glavnim projektom, dakle nema iskakanja. Ono što jeste istina je da se izvođač oglušio o jedan dio mjera iz Elaborata o zaštiti životne sredine, na to mu je nadzor ukazao prije deset dana i dao mu primjeren rok da otkloni probleme, na to mu je inspekcija ukazala prije 3, 4 ili 5 dana. Na ovolikom objektu kakav je autoput to su prirodne stvari - objasnio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji je danas posjetio gradilišta mostova "Tara 1" i "Tara 2". 
 
2
Otvoren konkurs za dodjelu grantova
Za istraživače - milion!
          - Odobreni projekti po ovom Konkursu finansiraće se na period do dvije godine, a pojedinačni grant iznosi do 100.000 €, odnosno do 130.000€, ukoliko se projektom predviđa i zapošljavanje mladih istraživača, doktoranada i/ili postdoktoranada - saopštilo je Ministarstvo nauke povodom danas otvorenog Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte, u vrijednosti od million eura, koji će doprinijeti podizanju kapaciteta naučnih timova u Crnoj Gori, kako bi se ojačala kvalitetna i održiva partnerstva koja pokazuju potencijal da integrišu istraživanje u dominantne ekonomske pokretače u Crnoj Gori i izrastu u buduće centre izvrsnosti. Konkurs je otvoren do 19. novembra.  
 
2
U Podgorici, Nikšiću i Baru policija rasvijetlila više krivičnih djela
Pritvoreni zapalio - policijsko vozilo!
Službenici CB Bar su danas nakon preduzetih mjera i radnji kao i vještačenja nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv M.G. (20) zbog osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela, i to izazivanje opšte opasnosti i uništenje i oštećenje tuđe stvari na štetu ZIKS. On je, kako se sumnja, 09.02.2018. godine, dok se nalazio u službenom vozilu vlasništva ZIKS, a koje je bilo parkirano na platou ispred ulaza u zgradu Osnovnog suda u Baru, iskoristio nepažnju zaposlenih službenika i u unutrašnjem djelu navedenog vozila podmetnuo požar na način sto je upaljačem zapalio sjedište nakon čega su službenici ZIKS-a lokalizovali požar upotrebom protivpožarnog aparata. Navedeno lice se nalazi u ZIKS zbog izvršenja drugog krivičnog djela.  
 
2
Policija u Baru i Rožajama rasvijetlila više krivičnih djela
Baranin djevojci - iznuđivao novac!
             Službenici Centra bezbjednosti Bar, postupajući na osnovu prijave oštećene A.Š.K. (22) iz Bara, da joj je u poslednja tri mjeseca jedno lice uz prijetnje više puta iznudilo novac, lišili su slobode M.M. (27) iz Bara zbog sumnje da je počinio krivično djelo iznuda. M.M. je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio tako što je u vremenskom periodu od juna do 23. oktobra 2018. godine, telefonskim putem u vidu prijetnji i slanjem prijetećih poruka, vršio pritisak na oštećenu kako bi mu ona isplaćivala novac. On je tom prilikom, sumnja se, prijetio A.Š.K. da će napasti nju i njenu porodicu, a ona je ovom licu iz straha za svoju i bezbjednost svoje porodice ukupno predala novac u iznosu od 2.650 eura.  
 
2
Predsjednik Crne Gore na konferenciji Privredne komore Crne Gore „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“
Evropi potrebni oni - koji u nju vjeruju!
          - Uz očuvanje vizije ujedinjene Evrope, pomoć infrastrukturnom razvoju Zapadnog Balkana najvažniji je doprinos koji EU može dati bržem izlasku iz zaostalosti svake od zemalja našeg regiona. To bi bio i najubjedljiviji odgovor na kontraverze vezane za prisustvo investitora iz trećih zemalja, što nam se nerijetko spočitava s nekih važnih evropskih adresa. Iako krucijalno važna, trgovinska i infrastrukturna integracija među državama regiona, i između Zapadnog Balkana i EU, ne može biti dovoljna, niti supstitut za političku integraciju u EU. Evropi su potrebni oni koji u nju vjeruju. Građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU. Zato Unija treba da podrži i ohrabri sve države regiona ne samo na putu demokratskog i ekonomskog napretka, već i sticanja punopravnog članstva. Unija to treba da učini kako zbog Zapadnog Balkana, tako i zbog sebe. U suprotnom, imaćemo nestabilan Zapadni Balkan, izvan EU, i nedovršen proces ujedinjenja Evrope. U takvom scenariju gubili bi svi - poručio je predsjednik Crne Gore u izlaganju na konferenciji Privredne komore Crne Gore „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“: 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na panelu „Ekonomska i evropska perspektiva Balkana“
Bićemo u EU - (prije) 2025.!
       - Otvaranje poglavlja je suštinski proces promjena u zemlji i društvu u svakom smislu. Dakle radeći na otvaranju poglavlja mi radimo na promjenama u društvu koje nas vode boljoj perspektivi. Crna Gora ne trči trku sa rokom svog učlanjenja. Mi mislimo da je trebalo brže, ali to ne zavisi od nas. Mi ovaj proces posmatramo kao priliku da uzmemo u posjed evropske vrijednosti. Naša evropska perspektiva nije cilj radi članstva u EU nego radi naših evropskih vrijednosti. Što se rokova tiče za nas će proces zatvaranja poglavlja biti lakši od prvog. Bićemo u Evropskoj uniji prije 2025. a možda baš 2025. – istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na početku panela „Ekonomska i evropska perspektiva Balkana“ na kojem je nastupio zajedno sa premijerom Republike Kosovo Ramušom Haradinajem i potpredsjednicima vlada Republike Srbije Rasimom Ljajićem i Republike Makedonije Kočom Angjuševim. 
 
2
Kolegijum predsjednika razmatrao Predlog odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbrnog i drugog zakonodavstva
Odbor da radi - do 30. septembra!
    - Mislim da smo uradili jedan dosta dobar posao, prilično je širok obuhvat tema kojima će se baviti privremeni Odbor. Definisali smo kako se donose odluke i definisali smo rokove. Rok za završetak rada Odbora je 30. septembar 2019. godine, da bi se ostavilo Plenumu da donese sve te zakone, pogotovu ove iz izbornog zakonodavstva, ili da se čuju primjedbe na neke druge zakone koji se pripremaju u proceduri. Ako nešto prije toga bude usaglašeno, prije toga će se naći na dnevnom redu parlamenta - naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, poslije današnjeg Kolegijuma predsjednika koji je razmatrao Prijedlog odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbrnog i drugog zakonodavstva.  
 
2
Crnogorski premijer o nelegalnom objektu MCP na Rumiji
Biće prijava i - uklanjanja!
    - Ovo što se desilo ovih dana je nezakonito, inspekcija je izašla na lice mjesta, konstatovala stanje stvari, donijela zapisnik, zapisnik nijesam imao prilike da vidim, ali vjerujem da će ići u pravcu uklanjanja svega što je u međuvremenu urađeno na tom objektu. Vjerujem da će ići i prekršajne i krivične prijave ako za to bude bilo uslova, a naravno to govori i u prilog činjenici da će objekat morati da se ukloni - odgovorio je novinarima, poslije "Premijerskog sata", predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković o nelegalnom objektu MCP na Rumiji. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" o napadima na novinare
Pronalazimo ih - gdje se ne nadaju!
       - Vidite li da ih pronalazimo. Pronalazimo ih tamo gdje su mislili da nikad nećemo doći do njih. I još će biti takvih pronalazaka. Veoma brzo i veoma snažno - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na "Premijerskom satu" na pitanje poslanika Gorana Danilovića o - slučaju ubistva Duška Jovanovića i o napadu na Oliveru Lakić. 
 
2
U organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica ZIKS
Pritvorenici prekinuli štrajk!
             Danas, nešto poslije 16, pritvorenici u Istražnom zatvoru Podgorica, prekinuli su štrajk. 
 
2
Izlaganje predsjednika Crne Gore na prvom Samitu globalnih lidera na UNCTAD Svjetskom investicionom forumu 2018
Crna Gora privlači i - "globalne igrače"!
- U Crnoj Gori gradimo transparentan sistem koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora. Među njima je značajan broj tzv. "globalnih igrača" koji su u jednoj maloj ekonomiji pronašli ne samo izazove za svoje projekte, već i sigurnost, stabilnost i jasna pravila. Istovremeno, oni su postali promoteri Crne Gore kao prestižne i kvalitetne investicione destinacije - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prvom Samitu globalnih lidera na UNCTAD Svjetskom investicionom forumu 2018 u Ženevi.
Izlaganje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|