Brze Cinjenice - Društvo

2
Predsjednik Crne Gore odgovorio na prozivke iz "Otpora beznađu"
Za referendumom o NATO - nema potrebe!
       - Prije četiri godine dao sam svoje viđenje, vrlo jasno i vrlo iskreno, smatrajući da je referendum najbolji način da se iskaže volja građana. Protekle četiri godine su pokazale da za tim nema potrebe. Dakle, nije se apsolutno dogodilo ništa što bi referendum pokazalo neophodnim, a dogodilo se mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe - odgovorio je na pitanje novinara, a i na prozivke iz "Otpora beznađu" - da je obećao referendum o pristupanju NATO - predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je danas uputio čestitku 6. Kongresu SUBNOR i Antifašista Crne Gore i da iskazao poštovanje za njihova pregnuća i posvećenost.  
 
2
NVO "MANS" zabrinuta za uređenje prostora
Nema ni nacrta - ima prijedlog?!
          - Veoma smo zabrinuti, ne samo što ministar Radulović u kontinuitetu bezprizorno obmanjuje javnost jer je to praksa koja se odomaćila na funkciji koju obavlja, već prije svega zbog činjenice da se i dalje istrajava na zakonskim rješenjima za koja se već može tvrditi da nemaju uporište u javnom interesu.
MANS očekuje da se o važnom pitanju kakvo je uređenje prostora povede ozbiljna rasprava, lišena obmana i zbunjivanja javnosti, a iznad svega lišena svijesti da nečiji privatni interes ikada može doći iznad javnog interesa - saopštila je NVO "MANS":
 
 
2
Kriminolog Velimir Rakočević o učestalim lažnim dojavama o postavljenim eksplozivima
Građane niko - ne može zastrašiti!
          - Motive možemo svrstati u niske pobude, od koristoljublja, mržnje, osvete, pakosti i brojnih drugih. Nesporna je činjenica da niko ne može zastrašiti građane Crne Gore. Imali smo učestalost, što ranije nije bila pojava, više tih lažnih dojava koje su, donekle, narušile taj naš sistem, koji je i homogen i kompaktan. U svakom slučaju, tu ravnotežu nijesu ove lažne dojave poljuljale - ocijenio je kriminolog Velimir Rakočević u "Jutarnjem programu" RTCG šest lažnih dojava o postavljenim bombama, od kojih je posljednja bila sinoć oko 18, ponovo ispražnjen "Delta City". 
 
1
Ustavni sud o Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece
Ukinute nesaglasne odredbe!
       Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odredbe člana 4. Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti .) i one prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke. Utvrđuje se da odredba člana 4. (član 54.a stav 1.) istog Zakona, u vrijeme važenja, nije bila u saglasnosti s Ustavom - saopštio je danas Ustavni sud Crne Gore odluku koju je donio većinom glasova, a koja se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece.
One su odluku dočekale pred sudom, po njenom donošenju htjele su da uđu, došlo je do guranja sa policijom, a intervenisala je i hitna pomoć. Nezadovoljne majke protest su završile ispred MUP. 
 
1
Ministar vanjskih poslova primio delegaciju američkog Kongresa
Ohrabrili dalje - jačanje institucija!
    Kongresmen Devin Nunes, koji je na čelu delegacije američkog Kongresa koja boravi u Crnoj Gori, u ragovoru sa ministrom vanjskih poslova profesorom dr Srđanom Darmanovićem pozdravio je ostvareni napredak i reforme koje je Crna Gora sprovela na svom evroatlantskom putu i iskazao punu podršku njenom predstojećem članstvu u NATO, što je, između ostalog, potvrđeno i nedavnim okončanjem postupka ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO u Sjedinjenim Državama. Ohrabrio je nastavak napora u pravcu daljeg jačanja institucija sistema, demokratizacije društva i ekonomskog razvoja.  
 
1
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog slučaja "Melgonija" - "Primorka" Bar
Uhapšeno 12 - troje van Crne Gore!
    Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva jutros je uhapšeno 12 osoba, zbog slučaja "Melgonija" - "Primorka" Bar. Nalog za hapšenje izdat je za još tri osobe, koje trenutno nijesu dostupne. Na teret im se stavljaju krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način. 
 
1
Francuski kulturni centar u Crnoj Gori slavi 20 godina postojanja
Za jubilej - "Elephant" i posteri!
      - U aprilu ove godine slavimo 20 godina postojanja Francuskog kulturnog centra, sadašnjeg Francuskog instituta Crne Gore. Tim povodom ćemo organizovati besplatan koncert grupe "Elephant", kao i izložbu postera, koja će biti postavljena u prostorijama Francuskog instituta, od 25. aprila do 12. maja - najavljuje program za jubilej Jelena Delević iz Službe za kurseve, ispite i odnose sa javnošću Francuskog kulturnog centra. 
 
1
Vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski praznik
Srećan Vaskrs/Uskrs!
Hristos voskrese!

       Vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti čestitamo najradosniji hrišćanski praznik!
Vaistinu voskrese!
 
 
1
Crnogorski zvaničnici čestitali Vaskrs/Uskrs vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti
Istovremenost da podstakne - slogu i radost!
            - Neka istovremenost proslave vaskršnjih i uskršnjih dana podstakne slogu i bude prilika za radosna porodična i prijateljska okupljanja. Afirmišimo ljepotu zajedničkog života, razumijevanja i poštovanja različitosti. Na putu ostvarenja iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i multietničke harmonije – tih neizmjernih vrijednosti našeg društva, na kojima temeljimo napredak naše Crne Gore, čijem smo dobru svi posvećen - čestitao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović Vaskrs/Uskrs vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti. 
 
1
Viši sud u Podgorici
Pritvor produžen - za šestoro!
             - Odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora okrivljenima D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D., nakon podizanja optužnice, vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je pritvor okrivljenima D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D. 
 
1
ATP pregledom policija nije pronašla eksplozivnu napravu
Za šest dana - četvrta lažna dojava!
         - Policijski službenici su izvršili ATP pregled Atlas Capital centra u Podgorici i okoline ovog objekta kojim nije pronađena eksplozivna naprava - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora
Poslanici da potvrde - pristupanje NATO!
             - Evroatlantska integracija i ulazak u NATO ptedstavlja jedan od strateških vanjskopolitičkih priporiteta Crne Gore kao najcjelishodniji i ekonomski najopravaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese za koje su se građani opredijelili na referendumu o obnovi nezavisnosti. Nakon potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO od svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi ovoj Organizaciji deponovanjem instrumenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovor - naglašeno je na današnjoj sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske i uputila ga Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri.  
 
1
Specijalno državno tužilaštvo dostavilo Višem sudu u Podogorici
Optužnica protiv - 14 osoba!
    - Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podogorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv 14 osoba i to protiv Š.E. i P.V., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv 12 - D.B., B.P., R.N., J.M., H.K., M.B., D.M., M.D., Đ.S., Č.M., M.A., i K.M. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv pet - Š.E., P.V., D.B., B.P., R.N., zbog krivičnog djela terorizam u pokušaju iz člana 447 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv Š.E., zbog krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja iz čl. 373 st.1 u vezi čl. 24 st .2 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Optužnicom je predloženo i produženje pritvora protiv D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D. 
 
1
predsjednik Vlade Crne Gore razgovorao sa američki senator Džonom Mekejnom
Trampov potpis - verifikacija reformi!
             - Ratifikacija Protokola o pristupanju NATO i potpisivanje od strane predsjednika SAD-a Donalda Trampa verifikacija reformi koje je Crna Gora sprovodila prethodnih godina. To je takođe i potvrda trajnog i održivog prijateljstva i partnerstva dvije države i dva naroda.- istakao je predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Marković u razgovoru sa američki senator Džonom Mekejnom. 
 
1
Povodom Vaskrsa/Uskrsa
Neradni - petak i ponedjeljak!
    - Povodom predstojećeg vjerskog praznika Vaskrsa, za zaposlene pravoslavne vjeroispovjesti i Uskrsa, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti, vjernici pravoslavne i rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak, Vaskrs (drugi dan) i Uskrs (drugi dan), i to: petak -14. aprila i ponedjeljak -17. aprila - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 
 
1
Otvorena rekonstruisana Klinika za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore
I donacije pomogle - savremene uslove!
       - Ovakvi projekti moraju da se rade studiozno, kvalitetno i dogoročno orijentisano, a ne nikako da to budu projekti kozmetičke prirode. Projekat koji je vrijedan 150 000 eura, uz saradnju devet donatora, pokazuje da zajedničkim ulaganjima možemo da dajemo doprinos razvoju crnogorskog zdravstva. Posvećeni smo ovakvim projektima, kako bismo,prije svega, unaprijedili zdravstvenu zaštitu naših građana - naglasio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović koji je sa direktoricom Kliničkog centra Crne Gore Zoricom Kovačević danas otvorio rekonstruisanu Kliniku za neurologiju. 
 
1
Lider "Otpora beznadju" otišao u ZIKS da odleži kaznu od 20 dana
Prije ulaska - zapalio zastavu NATO!
       - Ovim činom želim da pokažem šta će biti sudbina NATO saveza u ovoj zemlji, ali i šire, na čitavom svijetu - naglasio je Marko Milačić, lider pokreta "Otpor beznadju", koji je danas, u pratnji čelnika "Demokratskog fronta", otišao u ZIKS da odleži kaznu od 20 dana. 
 
1
MANS je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv direktora podgoričkog preduzeća Komunalne usluge
Osumnjičen za - namještanje tendera!
                - Popović se sumnjiči da je tenderskom dokumentacijom kreirao uslove koje je mogao zadovoljiti samo ograničeni broj ponuđača. Naime, Popović je tenderom tražio da kompanije dostave ponude isključivo za tzv. LED sijalice, zbog uštede električne energije, a da se nisu razmatrale druge mogućnosti za uštede, niti su ponuđači mogli dostaviti ponude koje ne uključuju nabavku LED sijalica. Pored toga, tenderskom dokumentacijom se još i više favoriziju određeni dobavljači, pa se precizira obavezna boja i materijal od kojih su izrađeni pojedini djelovi svjetiljki, čime se favorizuju jedni, a isključuju drugi ponuđači - navodi se u saopštenju NVO "MANS", koja je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivičnu prijavu protiv direktora podgoričkog preduzeća Komunalne usluge. 
 
0
"Alternativa" organizovala proteste zbog pristupanja Crne Gore NATO
Kada bude potpisivano - neće biti mirno!
      - Ako treba, ginućemo za Crnu Goru, ne za interese država. Mislite da bi SAD ili Francuska sjele za sto s onina koji su ih gađali osiromašenim uranijumom? Ne bi, jer imaju ponos", kazao je Pejak, navodeći da crnogorski vojnici ne bi trebalo da idu u Avganistan, jer su tamo kao okupatori "pod izgovorom borbe protiv terorizma. Kada bude skupština potpisivala ugovor o ratifikaciji, bićemo ovdje i ništa neće biti mirno - poručio je Vesko Pejak, predsjednik "Alternative", koja je danas organizovala proteste ispred Skupštinu Crne Gore.
   Jedan od učesnika protesta legao je na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, zbog čega je saobraćaj bio u prekidu. 
 
0
Napad na automobil komandira policije u Baru predsjednik Vlade Crne Gore ocjenjuje kao "bačenu rukavicu"
Država će odgovoriti - bez milosti!
         - Ovo što se desilo jutros u četiri sata je bacanje rukavice državi u lice. Želim da im poručim da smo tu rukavicu prihvatili i da će imati veoma brz i jasan odgovor. Sa državom se na ovakav način neće moći igrati. Oni koji pokušavaju da se igraju sa državom ubrzo će shvatiti da je to igra u kojoj će sasvim sigurno izgubiti. Crna Gora ostaje dosljedna svojim principma da obezbjedi stabilnost i mir, komfor za sve koji u njoj žele da žive na miran način. Prema onima koji to žele da zloupotrijebe nećemo imati milosti - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da noćašnji napad na automobil komandira policije u Baru predstavlja rukavicu bačenu državi u lice. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|