Brze Cinjenice - Društvo

2
Završen glavni pretres na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Odluka suda - 9. maja!
       Odbijanjem snimaka koje su tužilašto i odbrana dostavili kao dokaz prije završne riječi, sudsko vijeće Suzane Mugoše zaključilo je glavni pretres na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016., a odluku će donijeti i javno saopštiti 9. maja u devet.
- Presuda je već napisana i osuđujućom presudom neko misli da će zaustaviti građanske proteste koji već nekoliko nedjelja potresaju Crnu Goru. Nikakva sudska presuda ne smije da zaustavi građanske proteste i svi građani Crne Gore u subotu i naarednih subota treba da proplave podgoričke ulice ne zbog Milana Kneževića i Andrije Mandića, jer smo mi nevini i slobodni ljudi, nego zbog slobode Crne Gore. Dokazao sam da je optužnica sahranjena. Sve zašta me optužuju je neistina, a sve da mogu da uradim kao što sam radio 2016. ponovio bih, jer nisam prekršio ni jedan zakon. Ja sam slobodan čovjek. Možete da me osudite sto godina, mene će istorija da oslobodi, što bi rekao Fidel Kastro - zaključio je trodnevno "opelo optužnici" jedan od optuženih Milan Knežević. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas, prvog dana posjete, sa predsjednikom Države Izrael Ruvenom Rivlinom
Zajedno možemo - učiniti puno!
    - Odnosi Crne Gore i Izraela se kontinuirano razvijaju nabolje i dvije zemlje su otvorene za dalje snaženje međudržavnih veza i produbljivanje saradnje. Naši odnosi su mnogo više od odnosa dvije vlade. Pratimo saradnju i zaista vjerujem da možemo učiniti puno toga zajedno - naglasio je izraelski predsjednik Ruven Rivlin u današnjem razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.
Ukazujući na aktuelno stanje u regionu Bliskog Istoka i na napore koje Izrael ulaže u cilju dostizanja mira i stabilnosti, Rivlin je napomenuo da Izrael puno uči od Crne Gore - Dokazali ste da je moguće riješiti svaki problem. 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore sastao sa papom Franjom
Iskazali važnost - skladnog suživota!
          - U razgovoru sa Papom sam iskazao zadovoljstvo i čast povodom susreta, ne samo zato što je riječ o poglavaru Katoličke crkve, nego i zato što u trenutku u kojem se čitav svijet suočava sa ozbiljnom krizom, on svojim porukama i ličnim primjerom promoviše ljudskost kao vrhunsku vrijednost. Papi Franju sam posebno naglasio da bi svojom posjetom učinio veliku čast Crnoj Gori i da ga očekujemo tokom naredne godine - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji se danas u Vatikanu sreo sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom, kojom prilikom je još jednom iskazana važnost skladnog suživota pripadnika različitih vjera, nacija i kultura koje njeguje savremena Crna Gora.  
 
2
Nagrada Evropske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj
Anita Beriša - “Neznana heroina”!
       Anita Beriša, zaposlena u Kancelariji za evropske integracije,dobitnica je nagrade Evropske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj “Neznane heroine”. Anitu je nominovala Romska organizacije mladih “Phiren Amenca”, a ceremonija dodjele nagrada organizovana je u Briselu 19. marta, gdje su predstavnici Evropske komisije uručili trofeje za ukupno 14 žena iz šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske. 
 
2
Policija presjekla međunarodni organizovani lanac krijumčarenja migranata
Uhapsili 17 - dvoje im kolege!
          - Službenici Uprave policije – Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanja trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija i Specijalnog policijskog odjeljenja su jutros u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica, nakon sprovođenja višemjesečnih aktivnosti, realizovali akciju „Docu“ (Doku) i presjekli međunarodni organizovani lanac krijumčarenja migranata. Jutros je policija na području Podgorice i Nikšića lišila slobode 17 osoba a protiv ukupno 21 podnijela je krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijučarenje ljudi.  
 
2
"Studentska inicijativa" organizovala drugu Kulturno-filmsku noć ispred Skupštine Crne Gore
Odupiru se - pozitivnom energijom!
    - Cilj okupljanja je da mladi ljudi zajednički pronađu način da kritički posmatraju aktuelnu društvenu situaciju i učestvuju u promjenama koje nas čekaju. Oduprimo se pozitivnom energijom! - saopštila je "Studentska inicijativa", koja je sinoć organizovala drugu Kulturno-filmsku noć ispred Skupštine Crne Gore.
Studenti su najavili da će ispred parlamenta ostati do podne. 
 
2
Završna riječ tužioca na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Dokazana krivica - svih!
       - Jasno je da je dokazano da je svaki od okrivljenih u svojim radnjama ostvario sva bitna obilježja bića krivičnih djela koje im se stavlja na teeret. Predlažem sudu da ih oglasi krivim i osudi u skladu sa težinom krivičnih djela koja su izvršili radnjama koje su preduzeli, te posebno ulogama koje su imali u kriminalnoj organizaciji koja je spremala likvidaciju u Crnoj Gori - naglasio je specijalni tužilac Saša Čađenović u završnoj riječi na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbore oktobra 2016.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore odgovarao na pitanja novinara
Zakon o tajnosti podataka - na doradi?
       - Vlada Crne Gore razmotriće primjedbe na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka i ukoliko se pokažu osnovanim, Zakon ćemo vratiti u ponovnu proceduru i raditi na njemu ispočetka - kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Crne Gore nakon "Premijerskog sata". 
 
2
Crnogorski premijer o mogućoj radikalizaciji protesta
Institucije sposobne - da zaštite poredak!
    -Crnogorske institucije sposobne su i spremne da zaštite ustavno-pravni poredak naše zemlje u bilo kom trenutku i u bilo kojim okolnostima - kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković odgovarajući u Skupštini Crne Gore na pitanja poslanika LP Andrije Popovića u okviru instituta "Premijerskog sata".
Ovo temelji, precizirao je Predsjednik, na činjenici da je Crna Gora država izgrađenih institucija, članica NATO-a, politički stabilna zemlja utemeljenih demokratskih i evropskih vrijednosti.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Bez ograničenja - za protjerivanje kriminala!
          - Neće biti finansijskih i materijalnih ograničenja da ojačamo crnogorsku policiju kako bi organizovani kriminal protjerali iz naše države. Kriminalci u Crnoj Gori nijesu sigurni i na našim ulicama nema komfora za njih i njihove aktivnosti. pravda ih stiže i tamo gdje su je najmanje očekivali. Uz podršku partnerskih službi regiona i Evrope preduzete su brojne akcije koje se ogledaju u hapšenju visokorangiranih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa od Turske preko Bugarske i Češke, do Albanije i Kosova - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na "Premijerskom satu" na poslaničko pitanje poslanika DPS Mihaila Anđušića. 
 
2
Radna grupa Savjeta EU o najnovijim rezultatima u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminalana u Crnoj Gori
Spremni za - novu fazu pregovora!
- Odlučna borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, koja je nedavno rezultirala hapšenjima članova organizovane kriminalne grupe, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama, jasan je pokazatelj da je država spremna za narednu fazu pregovaračkog procesa - poručili su predstavnici crnogorskih institucija na sastanku Radne grupe Savjeta Evropske unije za proširenje i država koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA) na temu najnovijih rezultata u oblasti borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminalana.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na 16. konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI)
Dijalog preduslov - snaženja partnerstva!
          - Kao država koja je čvrsto posvećena multilateralizmu, očuvanju mira i jačanju međusobnog povjerenja, Crna Gora smatra dijalog za neophodni preduslov snaženja partnerstva, kako bi nebrojeni potencijali mogli biti valorizovani u različitim oblastima, pije svega, turizmu, kulturi, održivom ribastvu, čistoj energiji - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući 16. konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), koja se u organizaciji Skupštine Crne Gore održava u Budvi, u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje ovom Inicijativom. 
 
1
Počelo iznošenje završne riječi na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Tužilac ostao - pri optužnici!
       - U cjelosti ostajem pri danas preciziranoj optužnici protiv Šišmakov Edvarda, Popov Vladimira, Dikić Bratislava, Ristić Predraga, Ristić Nemanje, Đorđeviić Srboljuba, Hristić Kristine, Milić Branke, Dušić Milana, Maksić Dragana, Čađenović Mihajla, Mandić Andrije i Knežević Milana zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a KZCG, a protiv Šišmakov Edvarda i Popov Vladimira zbog krivičnog djela terorizam u pokušaju iz člana 447, stav 1 u vezi člana 20 KZCG, Dikić Bratislava, Bogićević Predraga i Ristić Nemanje zbog krivičnog djela terorizam u pokušaju, izvršenog putem pomaganja iz člana 447, stav 1 u vezi člana 20 i 25 KZCG, a protiv Šišmakov Edvarda i zbog krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenjja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz člana 373 stav 1, u vezi člana 24, stav 2 KZCG - naglasio je tužilac Saša Čađenović na početku završne riječi u postupku pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. pred Višim sudom.
Nastavak je zakazan za sjutra.  
 
1
Predsjednik Crne Gore o protestima
Nema potencijalnih - konfliktnih situacija!
       - Protesti predstavljaju dio naše političke i društvene svakodnevnice. Trenutno su aktuelni procesi u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori. Donedavno smo imali proteste u Makedoniji, Kosovu, BiH. Dakle, rekao bih da je i to jedan od pokazatelja napretka zapadnobalkanskih društava. Danas se na proteste gleda kao na legitiman put ispoljavanja političkih interesa. Uporno u Crnoj Gori ponavljamo da bi bilo prirodno da proteste koje predvodi opozicija zamijenimo parlamentarnim dijalogom. Ali, s obzirom da se u Crnoj Gori ovi protesti pokušavaju predstaviti kao građanski, bez obzira što je jako očigledno da iza njih stoje opozicione partije, spremni smo da sa onima koji makar formalno predvode te proteste, kao građanskom strukturom razgovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes. Oko tih pitanja nemam nikakvih nedoumica i nema nikakvih potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici na protestima. Ideja protesta u sve tridržave jeste promjena vlasti mimo izbornog procesa - odgovorio je na pitanje o protestima u državama regiona predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na panel diskusiji u Njemačkom društvu za vanjsku politiku - DGAP. 
 
1
Predavanje predsjednika Crne Gore „Političke perspektive Balkana, Crne Gore i njihovi odnosi sa Evropom u 2019. godini“ u Njemačkom društvu za vanjsku politiku (DGAP) u Berlinu
Vizija prevazilazi - argumente današnjice!
    - Vjerujem da naša zajednička vizija, i naši zajednički ciljevi daleko prevazilaze političke i ekonomske argumente današnjice. Ukoliko se politikom i ekonomijom ne budemo bavili na pravi način, uskratićemo svim građanima Evrope priliku da učestvuju u zajedničkoj viziji i ostvarenju zajedničkih ciljeva, uskratićemo im priliku da vide izvan suženih horizonata današnjice. Bez zdrave politike i ekonomije, ne možemo imati zdravo društvo. A bez zdravog društva nisu nam mnogo od koristi ni politika, ni ekonomija - uz podsjećanje na riječi velikog pjesnika Antonia Mačada: "Ti što putem hodiš, znaj da puta nema. Put taj moraš stvarati u hodu." i da su one najprimjerenije onom što je činila Crna Gora - u hodu je utirala svoj put u evropsku budućnost, nailazeći stalno na nove izazove - zaključio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predavanje „Političke perspektive Balkana, Crne Gore i njihovi odnosi sa Evropom u 2019. godini“ u Njemačkom društvu za vanjsku politiku (DGAP) u Berlinu:  
 
1
Održan peti protestni skup "Odupri se - 97 000"
Vrijeđali i gađali - policiju!
    - Policijski službenici nijesu zadobili povrede. Svako najavljeno javno okupljanje policija snima, shodno zakonu, te će policijski službenici, osim analize snimaka, preduzeti i druge mjere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su izvršila navedene radnje na štetu policijskih službenika i institucija sistema.Policija neće tolerisati napade na policijske službenike, kao ni bilo koji drugi vid nasilja nad građanima, imovinom i institucijama, i preduzeće adekvatne mjere i radnje kako bi ovakvo nezakonito ponašanje bilo spriječeno i sankcionisano - saopštila je Uprava policije Crne Gore, čiji su pripadnici vrijeđani i gađani iz mase sa petog protestnog skupa "Odupri se - 97 000". 
 
1
Saopštenje iz kabineta predsjednika Crne Gore
Đukanović tuži "Vijesti"!
       - Neosnovane i neprovjerene optužbe na račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića iznesene u današnjem izdanju dnevnog lista Vijesti, a kroz razgovor sa odbjeglim tajkunom Duškom Kneževićem, predstavljaju sračunato širenje senzacionalističkih vijesti, sa očiglednim ciljem da pospješe energiju uoči najavljenih protesta.
Tendenciozno plasiran intervju, kao i niz tekstova koji obiluju lažnim informacijama i tvrdnjama o Predsjedniku države, biće povod pokretanja tužbe od strane predsjednika Mila Đukanovića - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore. 
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Odbijeni i - snimci tužioca!
- Povodom dopisa SDT i dostavljenih snimaka neposredno prije današnjeg pretresa vijeće je istog stava kao na jučerašnjem pretresu u odnosu na snimke koje je dostavila odbrana, da se u ovoj fazi, a nakon što je dokazni postupak završen, ne mogu predlagati novi dokazi, već da će predložene snimke vijeće cijeniti kao razlog za preotvaranje glavnog pretresa nakon iznošenja završnih riječi. Optužena Branka Milić neće ucjenjivati sud, već će vijeće spise predmeta predati predsjedniku suda, da optuženoj bude imenovan branilac po službenoj dužnosti - saopštila je Suzana Mugoša, predsjednica sudskog vijeća na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostovao u emisiji “Intervju” na Televiziji Crne Gore
Ne zebem od - suda istorije!
- Iskreno, nikada nijesam mislio o istorijskim dometima onog što sam radio. Iz vrlo jednostavnog razloga. Samo nabrajanje kriznih perioda kroz koje smo prošli govori da u ovih tridesetak godina bavljenja državnom politikom ne da nijesam imao mirne godine, nego najčešće nijesam imao mirnog dana. Prema tome, to vam ne ostavlja prostor da pišete blagovremeno autobiografiju, memoare, da nijansirate svoju poziciju u nekoj istoriji. Išao sam najčešće iz problema u oroblem, zajedno saljudima sa kojima sam upravljao crnogorskim državnnim interesima i poslovima državne politike, trudeći se da uvijek pronađem neko najbolje moguće rješenje,, pri čemu sam uvijek znao da je jako važno da imate jasnu viziju. Uz jasnu viziju, imali smo i odlučnosti da uklanjanjamo barijere i da idemo ka toj jasnoj viziji. Dakle, istorija će, kao i uvijek, svakog postaviti na svoje mjesto. Ne zebem od tog suda samo zato što znam da sam uvijek radio sa najboljim pobudama. i sa najboljom željom da Crnoj Gori bude dobro, jer nikada nijesam ni mislio da tražim rezervnu domovinu. Vjerujem da je to i stav i mog sina. Iz najsebičnijih razloga želio bih da u Crnoj Gori i danas i sjutra bude najbolje moguće, a time želim i svim građanima Crne Gore i današnjim i budućim. Ako imate takav pristup obavljanju javnog posla, onda se sve svodi na sposobnost, a to je ipak objektivno dato. Neko je manje, neko više sposoban, a koliko sam ja bio sposoban o tome će suditi istorija.
Ovim riječima predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zaključio je gostovanje u emisiji “Intervju” TV Crne Gore u kojoj je odgovorio da neće podnijeti ostavku 16. marta i osvrnuo se na građanske proteste, na "slučaj Duška Kneževića", na izbore u Tuzima... 
 
1
Dvadesetšest NVO uputilo zahtjev Vladi Crne Gore da povuče Prijedlog zakona o tajnosti podataka
Predloženo nije - po standardima!
- Pozivamo Vladu Crne Gore da povuče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka iz procedure, organizuje javnu raspravu i uskladi taj dokument sa međunarodnim standardima - navedeno je u zajedničkom saopštenju 26 nevladinih organizacija koje ocijenjuju da predložene izmjene nisu u skladu sa međunarodnim standardima 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|