Brze Cinjenice - Društvo

1
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti pozvalo građane da dosljedno poštuju mjere
Nepoštovanje mjera vodi - ka restrikciji!
                  - Ako nepoštovanje mjera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje će predložiti Nacionalnom koordinacionom tijelu uvođenje restriktivnih mjera, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije - zaključilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, uz konstataciju da su u svim zemljama, pa tako i u Crnoj Gori, ublažavanje mjera i liberalizacija prelaska državne granice doveli do pogoršanja epidemiološke situacije. 
 
1
Uprava policije Crne Gore i Pivara 'Trebjesa' počeli kampanju "Kad pijem ne vozim"
Protiv "kapljice" - flajerima i kaznama!
       U saradnji sa Pivarom ´Trebjesa´, Uprava policije Crne Gore sprovodiće kampanju "Kad pijem ne vozim" preventivnim i represivinim aktivnostima do 20. septembra.
- Preventivne aktivnosti će se realizovati postavljanjem reklamnih sadržaja na bilbordima pored frekventnih saobraćajnica kao i raspodjelom 2.000 osvježivača vazduha sa logom kampanje. Pored preventivnih aktivnosti u okviru kampanje službenici saobraćajne policije svakodnevno će preduzimati i represivne aktivnosti – kontrolu prisustva alkohola u organizmu svih kategorija vozača - saopštila je Uprava policije Crne Gore.  
 
1
Ministarstvo kulture najoštrije osudilo paljenje zastave Crne Gore na zgradi Državnog arhiva
Izliv mržnje - imao uvertiru!
         - Riječ je o još jednom nedopustivom primjeru mržnje prema sopstvenoj državi, koji je, a što je sada jasno, uvertiru imao u prošlonedjeljnom ispoljavanju šovinizma prema dijelu njenih građana - ukazalo je Ministarstvo kulture, najoštrije osuđujući spaljivanje zastave Crne Gore na zgradi Državnog arhiva Crne Gore, u blizini OŠ "Sutjeska".
Ministarstvo je pozvalo sve subjekte koji i dalje postiču na netoleranciju i mržnju da se najzad, umjesto grčevitog zastupanja pogubnih ideja iz prošlosti, okrenu savremenim civilizacijskim tekovinama. 
 
1
Najnovija donacija Evropske unije vrijedna preko 200 000 eura Crnoj Gori
Lična zaštitna oprema - za zdravstvene radnike!
         - Sa zadovoljstvom sam danas uručila još jednu donaciju EU zaštitne opreme koja je od vitalnog značaja za zdravstvene radnike u Crnoj Gori, u vrijednosti od preko 200.000 €. Još jedan dokaz da solidarnost nije prazna riječ, već ključna evropska vrijednost - naglasila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa povodom primopredaje opreme. 
 
1
Na novi koronavirus analizirano 569 uzoraka
Novopozitivnih 128 - oporavljenih 43!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 569 uzoraka na novi koronavirus. Registrovano je 128 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata, a oporavilo se 43.  
 
1
Glavni pregovarač sa EU na Ljetnjoj školi za mlade diplomate „Gavro Vuković“
U pregovorima - odrađen ogroman posao!
    - Crna Gora jea u pregovorima sa Evropskom unijom tokom prethodnog perioda uradila ogroman posao i spremna je za zatvaranje još nekoliko poglavlja - poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.
On je, govoreći na Ljetnjoj školi za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koja se održava online, istakao da je Crna Gora svjesna obima i kompleksnosti obaveza u nastavku procesa pregovora sa EU. 
 
0
Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore ukazuje na dramatičnu epidemiološku sliku novog koronavirusa
Ako izgubimo kontrolu - preostaje zaključavanje!
    - Situacija je veoma ozbiljna i plašim se da ide ka dramatičnoj. Rezultati govore da 30 odsto svih testiranih budu pozitivni. Nije za nepočekivano, nadam se da građani dobro znaju kakva je situacija bila u ovih dvadesetak dana, koliko smo poštovali pravila iisada se to pokazuje. Nadam se da su razlozi zbog kojih su građani izlazili i nijesu poštvali pravila prošli. Sada molimo sve ne koji mogu da utiču na građane, na političare, religijske vođe, na istakmute kulturne prosvjetne, sportske i druge ličnosti da pomognu i da svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista prihvati i počne da primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih. Ako ovo sad ne uradimo, preostaje nam novo zaključavanje i to posebno onih gradova u kojima su indikatori visoke transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki - ukazao je i apelovao direktor Instituta za jevno zdravlje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša.
 
 
0
Lideri tri koalicije koje su osvojile većinu u Skupštini Crne Gore potpisali Sporazum o djelovanju nove demokratske vlasti
Unaprijeđivaće saradnju sa NATO - i integracije u EU!
    - Nova demmokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, jačati i unaprijeđivati saradnju sa NATO, ubrzano, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za članstvo Crne Gore u EU, da će nova demmokratska vlast potpuno depolitizovati ključne institucije vlasti radi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, da će poštovati Ustav Crne Gore i neće pokretati bilo kakve inicijative i postupke sa ciljem promjene državne zastave, grba i himne. Nova demokratska vlast neće pokretati postupke za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Nova vlast neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kojem drugom osnovu. Nova vlast sve zakone donosiće i revidirati u skladu sa evropskim standardima, sa ciljem da što brže ostvarimo integraciju Crne Gore u EU.. Nova vlast omogućiće učešće u vlasti manjinskim partijama, bez obzira da li imaju parlamentarni status - predviđeno je sporazumom o djelovanju nove demokratske vlasti koji su danas potpisali lideri tri koalicije koje su osvojile većinu u Skupštini Crne Gore - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.
 
 
0
Prijavljena su dva smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata
Registrovano - 219 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 822 uzorka na novi koronavirus. Registrovano je 219 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljena su dva smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata i to iz Pljevalja i Cetinja, rođenih 1977 i 1962.
Prijavljen je oporavak 38 pacijenta.  
 
0
Glavni specijalni tužilac ukazuje da su navodi branilaca B.D. u cjelosti netačni i neistiniti
Pripremaju „čišćenje“ - nepodobnih!
- Odbrana nastoji da iskoristi političku situaciju koja je nastala nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te u skladu sa najavama nekih političkih subjekata stvori preduslove i lažno obavijesti javnost o navodnim nezakonitostima koje su vršene od strane Glavnog specijalnog tužioca i Specijalnog tužioca u predmetu terorizam u pokušaju, a sve kako bi se lakše sprovelo „čišćenje“ nepodobnih sudija i tužilaca i poduprlo donošenje tzv. zakona o lustraciji - saopštio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, povodom izjava branilaca optuženog B.D., koje su date juče, nakon rasprave po žalbama pred Apelacionim sudom.
Glavni specijalni tužilac ukazuje da su navodi branilaca u cjelosti netačni i neistiniti, te da su dati u cilju vršenja pritiska na sud. 
 
0
Ministarstvo prosvjete pripremilo za škole detaljnu informaciju o organizaciji nastave od 1. oktobra
Dio đaka se vraća u klupe - ostali doma!
          Nastavu u školi pohađaće đaci 1. 2. 3. 4. 5. i 6. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, a ostali online, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana. Sve provjere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovaće se isključivo u školi, uz poštovanje mjera - Ministarstvo prosvjete pripremilo je za škole detaljnu informaciju o organizaciji nastave od prvog oktobra, koja bazu ima u jasnim preporukama Instituta za javno zdravlje, složenoj epidemiološkoj situaciji i potrebi da se zaštite djeca, ali i da im se obezbijedi znanje. 
 
0
Trioje pacijenata premminulo, 40 se oporavilo od COVID-19
Novoinficiranih - 216!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 839 uzorka na novi koronavirus. Registrovano je 216 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljena su tri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata i to iz Gusinja, Tivta i Pljevalja koji su rođeni 1959 (2) i 1948 godine liječenih u OB Berane i OB „Blažo Jokov Orlandić“ u Baru.
Prijavljen je oporavak 40 pacijenta.  
 
0
Otvorena trinaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“
U fokusu - održiva globalna zajednica!
    - Fokus ovogodišnje Ljetnje škole na ulozi i značaju diplomatije u izgradnji održive, međusobno povezane globalne zajednice - istakao je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, pozdravljajući učesnike 13. izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - 47 mladih diplomata iz 28 zemalja.
Ovogodišnja Ljetnja škola će u najvećoj mjeri biti održana u virtuelnom formatu, usljed aktuelne globalne pandemije. 
 
0
Press konferencija Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti
Nepoštovanje mjera - pogoršalo trend!
       - Imali smo tendenciju pada infekcije. Međutim, zbog dešavanja u zadnjih 20 dana sa masovnim okupljanjima, koja se i dalje nastavljaju, imaćemo trend porasta i strah me je da će biti sve veći. Uzdržimo se okupljanja, smanjimo epidemiološki rizik, poštujmo sebe, svoje i to radimo za zajednicu. To jedini način na koji možemo da pomognemo svima nama - apelovao je profesor dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sa današnje press konferencije Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti. 
 
0
Barska policija podnijela krivičnu prijavu protiv N.D. (27) i P.P. (39) iz Nikšića
Pronađeno - 122 kilograma marihuane!
    Barska policija je u saradnji sa službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije podnijela krivičnu prijavu protiv dvije osobe zbog sumnje da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
Postupajući po operativnim saznanjima, policija je u Baru, u mjestu Kunje kontrolisala putničko motorno vozilo u kome su se nalazili N.D. (27) i P.P. (39) iz Nikšića.  
 
0
Građanski i patriotski skup za odbranu nezavisne građanske Crne Gore održan na Trgu nezavisnosti u Podgorici
Ustala je Crna Gora - država se branit mora!
    "Ustala je Crna Gora, država se branit mora!" i "Ne damo državu!" poručeno je sa večerašnjeg građanskog i patriotskog skupa sa Trga nezavisnosti u Podgorici koji je bio tijesan da primi sve one koji su u dugim kolonama automobila došli iz svih opština.
Učesnici veličanstvenog skupa, prema procjeni Uorave policije Crne Gore bilo ih je preko 50 000, pjevali su crnogorsku himnu i omiljene patriotske pjesme, vijorila se samo zastava Crne Gore, a liderima građanskog pokreta URA poručeno je da će, ako predaju Crnu Goru u ruke četnicima, biti upamćeni kao najveći izdajnici svoga roda.
Uoči skupa premijer Duško Marković sa tviter naloga poručio je "Da je vječna Crna Gora".
Govor Nemanje Batrićevića na patriotskom skupu u Podgorici prenosimo integralno:  
 
0
Preminuo pacijent iz Bijelog Polja, sedmoro oporavljenih od COVID19
Za 24 sata - inficiranih 131!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 526 uzorka na novi koronavirus. Registrovano je 131 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljen je jedan smrtni ishod kod COVID19 pozitivnog pacijenata iz Bijelog Polja, rođenog 1937 godine koji je liječen u OB Berane.
Oporavilo se sedam pacijenta.  
 
0
Sjutra u 19 na Trgu nezavisnosti skup "Za Crnu Goru, ni za jednu partiju!"
Na okupu patriotska i evropska Crna Gora!
    - Mi jesmo u istoj državi, ali smo dva svijeta. Śutra ćete viđeti gospodsku, patriotsku, evropsku Crnu Goru. Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo nikome tražiti da se seli iz svoje države, nijedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini. Nastavite svoju kampanju laži, Crnogorski odgovor dobićete sjutra - na provokacije koalicije ´Za budućnost (bez) Crne Gore" odgovaraju crnogorske patriote koje sjutra od 19 na Trgu nezavisnosti organizuju skup "Za Crnu Goru, ni za jednu partiju!". 
 
0
Preminuo pacijent iz Berana, 1091 aktivnih, pozitivnih na COVID 19
Inficiranih još 147 - oporavljenih 21!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 591 uzorka na novi koronavirus. Registrovano je 147 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Prijavljen je jedan smrtni ishod kod COVID19 pozitivnog pacijenata iz Berana, rođenog 1964 godine koji je liječen u OB Berane.
Prijavljen je oporavak 21 pacijenta.  
 
0
Na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Ublažene mjere - za ulazak!
       Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je večeras, na predlog Institut za javno zdravlje Crne Gore da, u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i naših državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|