Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Vlade Crne čestitao oficirima, podoficirima i vojnicima Vojske Crne Gore
Prvi otvorili - vrata Alijanse!
- Još u martu 2010. naši vojnici su prvi put otišli u mirovnu misiju u Avganistanu, pod okriljem snaga NATO. Bio je to jasan znak da saveznici visoko cijene spremnost, obučenost i odlučnost crnogorske vojske i na taj način poslata je nedvosmislena poruka: kada crnogorsko društvo u cjelini bude spremno za ispunjavanje visokih standarda, onako kako su pripadnici vojske već tada bili spremni – Crna Gora će dobiti svoje mjesto u društvu najmoćnijih država današnjice. Vi ste, dakle, prvi otvorili vrata Alijanse za svoju državu - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, čestitajući oficirima, podoficirima i vojnicima Vojske Crne Gore u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu. 
 
1
DAJ KRV! DAJ SAD! DAJ ČESTO! - slogan je današnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi
Dajući krv - usrećujemo i sebe i druge!
    - Sreća nije u onome što dobijamo, već u onome što dajemo. Zato dajmo krv, usrećićemo i sebe i druge - dajući krv, poručio je ministar sporta Nikola Janović, koji je uz to i promoter javne kampanje, koju će počev od danas, crnogorski Crveni krst u saradnji sa Javnim servisom, realizovati narednih 12 mjeseci.
DAJ KRV! DAJ SAD! DAJ ČESTO! - slogan je današnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.
 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ambasadori država članica NATO
Ostvaren cilj i - za stabilnost regiona!
- Članstvom u Sjevenoatlantskoj alijansi Crna Gora ostvarila je važan strateški cilj, koji doprinosi i stabilnosti Zapadnog Balkana - ocijenili su na posljednjem sastanku predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ambasadori država članica NATO. 
 
1
Agora o crnogorskom snu drugačije Evrope
Bez crnogorskog - nema ni evropskog sna!
       - Treba insistirati na društvu jednakih šansi za mlade, te da institucije kontrolišu kreativnu energiju, na šta su mladi dodali da sistem ne zna da komunicira sa njima i da nema osjećaja za mlade - čulo se tokom dvosatnog dijaloga o pitanju koja su očekivanja mladih u Crnoj Gori od EU i kako ih ispuniti, a koje je na Agoru o crnogorskom snu o drugačijoj Evropi - u organizaciji Centra za gradjansko obrazovanje i Fondacije Fridrih Ebert - dovelo veliki broj mladih. U amfiteatru "Dvorca Petrovića" ministar sporta Nikola Janović, direktorica KIC „Budo Tomović“ Snežana Burzan, književnik Balša Brković, profesorica dr Gordana Đurović, profesor dr Vladimir Pavićević i izvršna direktorica Centra za Gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević... zaključili su da bez crnogorskog, nema ni evropskog sna. 
 
1
Predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Luiđ Škrelja o jučerašnjoj sjednici
Iz "Fronta" - napadali sve ostale!
    -- Kada su shvatili poslanici Demokratskog fronta da su jednaki pred zakonom sa građanima Crne Gore, nastala je panika u redovima funkcionera DF. Poslanici DF, Andrija Mandić, Branko Radulović, Milan Knežević, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Milutin Đukanović i Janko Vučinić, izrekli su riječi koje su ispod elementarnog ljudskog dostojanstva i građanskog vaspitanja, posebno u odnosu na poslanicu, članicu Odbora, Martu Šćepanović, mene lično, a i ostale poslanike - naglašava predsjednika Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Luiđ Škrelja uobraćanju povodom incidentnog ponašanja poslanika "Demokratskog fronta" u toku jučerašnje sjednice.
Obraćanje predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje, povodom incidentnog ponašanja poslanika Demokratskog fronta u toku Devete sjednice Administrativnog odbora:  
 
1
Ministarstvo zdravlja Crne Gore predstavilo Projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama
Kod specijaliste zakazuje - izabrani ljekar!
    - Za ovaj način zakazivanja odlučili smo se da pacijentima pružimo određeni komfor prilkom zakazivanja, da im omogućimo da u mjestu gdje je njihov izabrani ljekar mogu da zakažu pregled u ustanovi tercijalnog nivoa. Izabrani ljekari biće u obavezi da pripreme pacijenta za prvi pregled kod specijaliste, tako što će prvo obaviti laboratorijske i potrebne analize. Do sada, prvi specijalistički pregled svodio se na davanju spiska pacijentu koje pretrage mora da obavi, tako da je tek kontrolni pregled bio prvi pravi specijalistički. Svaki prvi specijalistički pregled moraće biti obavljen u rpku od 30 dana - naglasila je generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu profesorica dr Vesna Miranović na predstavljanju projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama. 
 
1
Dodijeljene 63 nagrade najboljima u znanju
Znanje i integritet - neuništivi!
       - Vi ste ono najbolje što imamo. Sve što se danas gradi, sjutra će biti pohabano. Sve osim ljudskog kapitala. Jer znalac će svoje znanje utkati u druge i u sve što bude radio, baš kao što će mudar čovjek svojom mudrošću inspirisati nekoga da krene njegovim stopama. Stoga su znanje i integritet neuništivi. A ako ih imate - i vi ste - poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na dodjeli nagrada pobjednicima na državnom takmičenju u znanju za 2017.
Učenicima su dodijeljene 63 nagrade - tablet uređaji, iz raznih oblasti, kao i diplome.  
 
1
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva
Jednoglasno - Medojeviću oduzeti imunitet!
       Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, jednoglasno je odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da donese Odluku da daje odobrenje da se protiv Nebojše Medojevića, poslanika u Skupštini Crne Gore, može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor, zbog krivičnog djela – Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila informaciju o okončanju procesa učlanjenja naše zemlje u NATO
Zaštitili državu - otvorili šanse razvoja!
       - Ovo je najdirektnija najkonkretnija zaštita suvereniiteta i našeg državnog opstanka i nova prilika za dalja dostignuća. Ta dalja dostignuća moraju biti usmjerena prije svega na poboljšanje kvaliteta života u našoj zemlji i na ekonomskom rastu. Taj prioritet mora biti obaveza svakog zaposlenog u državnoj administraciji, a prije svega Vlade koja će morati da taj nesporni administrativni i državni potencijal usmjeri ka tom cilju - ukazao je Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore koja je danas usvojila informaciju o okončanju procesa učlanjenja naše zemlje u NATO. 
 
0
Za slučaj "državni udar"
Optužnica potvrđena!
Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva podignutu protiv okrivljenog Sh. V. E., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenog P. N. V., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih D. B., B. P., R. N., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju putem pomaganja iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih J. M., H. K., M. B., D. M., M. D., Đ. S., Č. M., M. A. i K. M., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Predmet će danas biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore priredio prijem povodom podizanja zastave Crne Gore u Briselu
Vratili se - gdje i pripadamo!
       - Crna Gora se vratila onamo gdje je oduvijek pripadala: porodici progresivnih i demokratskih naroda. U najmoćniji savez ulazimo podignute glave i ispružene ruke, a ne nikako puške i sablje. Ulazimo prijateljski i pozivamo na mir, a ne na sukobe. Ulazimo svjesni da nemamo vojne potencijale velikih sila, ali imamo tradiciju, mudrost i odlučnost da svoju slobodu čuvamo duže od milenijuma. Imamo prvu štampariju kod Južnih Slovena čija smo slova pretvorili u zrna, da bi danas i dobronamjernima i onima koji to nijesu rekli da mir, tolerancija i progres nemaju alternativu - istakao je Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gorem koji je priredio prijem povodom podizanja zastave Crne Gore u Briselu. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na svečanoj ceremoniji podizanja crnogorske zastave pred sjedištem NATO
Za Crnu Goru - počinje novo doba!
    - Ovo je početak novog doba za Crnu Goru. Crna Gora će biti odgovoran saveznik, koji će poštovati, promovisati i štititi vrijednosti evro-atlantske zajednice kojoj zasluženo pripada. U decembru 2015.godine kada smo pozvani u NATO, konstatovali smo vam da je to početak jednog iskrenog prijateljstva. Danas počinjemo vrijedno savezništvo čije su spone snaga, solidarnost i jednistvo. Neka se naša zastava vječno na jarbolu NATO i neka je vječna Crna Gora.
Ovim riječima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zaključio je obraćanje povodom učlanjenja Crne Gore u NATO, na svečanoj ceremoniji podizanja crnogorske zastave. Obraćanje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno:

 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za njemački "Bild"
Rusija uradila sve - da ne uđemo u NATO!
      - Rusija je uradila sve što je bilo u njenoj moći – politički, finansijski, obavještajno – da spriječi pristupanje Crne Gore NATO. Krajnji cilj je bio da se izvede teroristički napad – državni udar – da se Crna Gora odvrati i da se vlast preuzme na nasilni način. Ali kao što vidite, uspjeli smo da izađemo iz svega toga. Rusija mora da prestane da se miješa i vrši uticaj na političke sisteme stranih država. Ona mora da odustane od miješanja u untrašnja crnogorska pitanja. Nije ona pozvana da tumači volju i opredjeljenja građana Crne Gore. To ne rade demokratske i prijateljske zemlje. To je odlika nedemokratskih sistema - odgovorio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za njemački "Bild". 
 
0
Predajom Instrumenta pristupa u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu
Crna Gora postala - 29. članica NATO!
          - Od danas, od 5. juna 2017. godine – mi smo saveznica koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbjednosti, ali i uz veliku odgovornost da, zajedno sa vama, bez odstupanja i posvećeno nastavi da korača ka trajnom miru, stabilnosti i bezbjednosti Evrope i svijeta“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na ceremoniji u Stejt departmentu,gdje je ozvaničeno članstvo Crne Gore u NATO.
Instrument pristupa u ime Crne Gore podsekretaru Stejt departmenta, Tomasu Šenonu predao je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović.  
 
0
Policije Crne Gore i Srbije sarađuju odlično
Na kriminal ' zajedničkim snagama!
    - Razgovarali smo o mogućnosti formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru, obračunavaju se i djeluju na ovim prostorima. Oni bi oni bili sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštava i drugih bezbjednosnih službi - istakao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je sa kolegom iz Srbije Nebojšom Stefanovićem danas ocijenio da policije dvije zemlje jačanjem operativne saradnje, sinhronizovanim djelovanjem mogu da suzbiju organizovani i sve druge vidovima kriminala kako bi se građani osjećali sigurnije.  
 
0
Predsjednik Crne Gore po završetku Samita predsjednika država procesa Brdo-Brioni
Države da vode - svoju politiku!
          - Veoma me raduje da se u okviru današnjih zaključaka afirmisao onaj da je suvereno pravo svake države da vodi svoju politiku i da niti jedna država ne smije da se miješa u unutrašnja pitanja svake države i unutrašnja pitanja regiona. To afirmiše suverenitet svake države i obavezuje i poruka je sa ovog Samita da one države koje imaju namjeru ili su to činile znaju da ovaj region i uopšte prostor Zapadnog Balkana uz Sloveniju i Hrvatsku veoma negativno doživljava miješanje u unutrašnje stvari bilo koje države - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović po završetku Samita predsjednika država procesa Brdo-Brioni, koji se održao na Brdu kod Kranja. 
 
0
Stručno obrazovanje promovisano na Trgu nezavisnosti
Najbolje izaberu - informisani i hrabri!
          - Budite sanjari, jer je to odlika mladosti; budite informisani, jer je to odlika praktičnih; budite uporni, jer je to odlika snažnih; budite oprezni, jer je to odlika mudrih; i možda najvažnije od svega – budite svoji u svakom odabiru koji napravite, jer je to odlika hrabrih - poručio je ministar Damir Šehović na velikoj promociji stručnog obrazovanja kojoj je na Trgu nezavisnosti prisustvovalo nekoliko stotina đaka i njihovih profesora. 
 
0
Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore
Visoka medicinska - ostaje u Beranama!
       Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore na predloženo izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu.
Obrazlažući odluku o odbijanju saglasnosti, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković naveo je da nije čuo adekvatne razloge koji bi potkrijepili takav zahtjev Univerziteta, a da navedena potreba usaglašavanja sa direktivama Evropske unije ne može biti razlog koji bi opredijelio Vladu za saglasnost u ovom trenutku. Premijer je rekao da ovakav zahtjev vidi kao suprotan strateškoj politici Vlade o razvoju Sjevera, dodajući da u tom dijelu Crne Gore treba jačati medicinske kapacitete, a ne suprotno.  
 
3
Glavni specijalni tužilac podnio zahtjev za skidanje imuniteta Nebojši Medojeviću
Zahtjev proslijeđen - administrativnom odboru!
       - Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, podnio je Skupštini Crne Gore Zahtjev za odobrenje da se protiv Nebojše Medojevića, poslanika u Skupštini Crne Gore može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor.
Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je uputio zahtjev Administrativnom odboru na dalje postupanje - saopšteno je iz kabineta predsjjednika crnogorskog parlamenta.  
 
3
Crna Gora, Albanija i Kosovo osnovali Zajednički centar za policijsku saradnju
Za jačanje - bezbjednosti regiona!
       - Trilateralni centar simbolizuje posvećenost borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zajednički je doprinos jačanju bezbjednosti regiona - ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Albanije Dritanom Demirajem i zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdetom Hodžom danas u Plavu potpisao Protokol između MUP Crne Gore, MUP Republike Albanije i MUP Republike Kosovo o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|