Brze Cinjenice - Društvo

0
Sinoć, oko 21, došlo je do upotrebe vatrenog oružja u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog
Opet napadnuta - novinarka!
       - Sinoć, oko 21, došlo je do upotrebe vatrenog oružja u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici u kojem je povredu zadobila novinarka O.L.
Policija je, odmah po prijavi, preduzele mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja - saopštila je Uprava policije Crne Gore.  
 
0
Potpisan novi Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine
Kinezi doniraju - za most i ugentni!
- Odredbama Sporazuma je definisano da će Vlada NR Kine opredjeliti dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana (oko 2,63 miliona eura) za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari i druge projekte. Studiju izvodljivosti projekta rekonstrukcije Mosta je na osnovu sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji potpisanog u maju 2017. godine izradila kineska kompanija China Communications Construction Company (CCCC) i predala je kineskom Ministarstvu trgovine na verifikaciju, nakon čega će biti dostavljena i Vladi Crne Gore - navedeno je o sporazumu koji su danas potpisali potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori NJ.E. Cui Dživeijem o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine. 
 
0
Zaplijenom na Graničnom prelazu Božaj prekinut još jedan lanac krijumčarenja opojnih droga
Zaplijenili - preko sto kila droge!
       - Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja granične bezbjednosti Tuzi i Uprave carina – Carinske ispostave Božaj, danas su na , kontrolom teretnog motornog vozila pronašli i oduzeli oko 100 kilograma skanka i oko 140 grama hašiša. Ovom zaplijenom prekinut je još jedan lanac krijumčarenja opojnih droga iz Republike Albanije u Crnu Goru. Jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - navedeno je u zajedničkom saopštenju uprava carina i policije.  
 
0
Poklon najvišeg zakonodavnog tijela građanima za 9. maj
Za Dan pobjede - pjesme iz NOB!
          Koncertom pjesama iz NOB, uz učešće više od 120 izvođača, poklonom najvišeg zakonodavnog tijela građanima za Dan pobjede nad fašizmom, sjutra od 20 ispred zgrade parlamenta, Skupština Crne Gore počinje obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom.
Pored članova KIC pop hora i pratećeg benda istaknutih muzičara kojima diriguje Saša Barjaktarović, u programu učestvuje vojni orkestar Ministarstva odbrane, članovi dječjeg hora Muzičke škole i Srednje baletske „Vasa Pavić“, hor „Zvjezdice“, plesna grupa „Alegro“, folklor KIC „Budo Tomović“, kao i solistkinje Andrijana Božović i Renata Perazić.  
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore sa predstavnicima Venecijanske komisije o Sudskom savjetu
Blokada rada - ugrozila bi reforme!
    - Blokada izbora članova Sudskog savjeta u Skupštini Crne Gore imala bi brojne negativne efekte na ključne reforme u oblasti vladavine prava, kao temelja ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gre Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije.  
 
0
Nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Popov slikao - Sinđelića i Širokova!
      - Sinđelić i Širokov su šetali i razgovarali, nakon čega su sjeli na jednu klupu. Tom prilikom Širokov je iz svoje tašne izvadio papir A4 format, koji je Sinđelić jedno vrijeme posmatrao, dok ih je sve vrijeme pratio i fotografisao Popov - navedeno je u izvještaju BIA Srbije o tajnom nadzoru nad Sašom Sinđelićem koji je danas u Višem sudu čitan u nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovu toga, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predložio je da sudsko vijeće provede kao dokaz fotografije Sinđelića i Šišmakova, koje je napravio Popov.
Pročitane su i naredbe Višeg suda u Šapcu o tajnim jerama prema Sinđeliću, u kojima su advokati odbrane ukazali na brojne propuste,pa i zloupotrebe. Poslije čitanja izvještaja o pretresima mobilnih telefona, optuženi Dikić i Čađenović primjetli su da su njihovi telefoni kontaminirani. Pretres će biti nastavljen 9., kada treba da svjedoče Dobrilo Dedeić i Nebojša Medojević.
 
 
0
U Direktoratu za vanredne situacije održan sastanak sa predstavnicima službi zaštite i spašavanje
Spremni za - požarnu sezonu!
    - Svako iz svoje nadležnosti preduzeo je konkretne mjere i radnje da što spremnije dočekamo nastupajuću požarnu sezonu - ocijenjeno je na sastanku u Direktoratu za vanredne situacije sa predstavnicima službi zaštite i spašavanje. Apostrofirano je da skoro sve opštinske službe zaštite i spašavanja imaju povećana budžetska izdvajanja za 2018. godinu, što će omogućiti nabavku opreme i sredstava potrebnih za gašenje požara na otvorenom prostoru. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore razgovarao sa članovima Venecijanske komisije i o izboru članova Sudskog savjeta
Poslanici da pokažu - odgovoran odnos!
    - Svi izabrani predstavnici naroda treba da ulože dodatni napor i pokažu odgovoran odnos prema institucijama države i reformskim procesima, posebno u jednoj od ključnih godina za evropske integracije Crne Gore - složili su se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednik Ustavnog odbora, poslanik Miodrag Vuković sa članovima delegacije Venecijannske komisije - Filip Dimitrov, član Ustavnog suda Republike Bugarske, Marta Kartabia, potpredsjednica Ustavnog suda Republike Italije i Simona Granata, zamjenica sekretara Venecijanske komisije - o izboru članova Sudskog savjeta, za šta je potrebna dvotrećinska podrška poslanika. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Skot odbio - da svjedoči!
          Bivši operativac CIA i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije "Patriotik Difens Grup" iz Orlanda Brajan Skot odbio je da svjedoči na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u devet.
Video link sa Orlandom uspostavljen je oko 15. Tada se Skot konsultovao sa advokatom da li danjegov lik bude vidljiv ili skribovan, a predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša isključila je javnost dok sud ne odluči da svjedoči po posebnim uslovima. 
 
3
Predstavnici Vlade Crne Gore obišli izgorjele pogone „Mesopromet Franca“ u Bijelom Polju
Na zgarištu - izgradiće novu!
      - Vlada Crne Gore i Opština Bijelo Polje pomoći će obnovu proizvodnje kompanije „Franca“ i izgradnju nove fabrike umjesto one koja je prošle noći izgorjela – dogovoreno je na sastanku predstavnika Vlade Crne Gore, Opštine Bijelo Polje i kompanije „Franca“ koji je održan kasno popodne u Bijelom Polju. 
 
3
Predsjednik Crne Gore
Proglasio članove - Tužilačkog savjeta!
Četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika koje bira i razrješava Skupština Crne Gore na predlog nadležnog radnog tijela - profesora dr Velimira Rakočevića, profesoricu dr Anetu Spaić
Milana Filipovića i Ranku Čarapić - proglasio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 
 
2
Državna izborna komisija utvrdila konačne rezultate predsjedničkih izbora
I zvanično - Đukanović!
       Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je sinoć, nakon višesatne sjednice, konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 15. aprila, na kojima je pobijedio kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.
Rezultati su, kako je saopšteno na konferenciji za medije, usvojeni deklarativno, nije bilo glasanja. 
 
2
Promociji srednjih stručnih škola prisustvovalo preko 500 polumaturanata
Da bira - pamet!
          - Srećan upis u srednju školu, i da bira pamet, a ne predrasude - poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na velikoj promociji srednjih stručnih škola, koja je danas održana u Podgorici i kojoj je prisustvovalo preko 500 polumaturanata. Događaj je organizovan u okviru kampanje Ministarstva prosvjete Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi. Šehović je istakao da je prošle godine preko 5 000 svršenih osnovaca upisalo srednje stručne škole i poručio da te škole, ukoliko dijete ima afiniteta za njih, mogu prušiti odličnu bazu za izgradnju karijere, ali i nastavak školovanja. 
 
2
U okviru rada Operativnog štaba „Boka“ pretrešeno devet lokacija
Oduzeto pet komada - dugog naoružanja!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije i službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi i odjeljenja bezbjednosti Tivat i Kotor su, postupajući shodno naredbama nadležnih sudija za istragu, sproveli dvadesetosmu akciju u okviru rada Operativnog štaba „Boka“, a u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. U okviru ovih aktivnosti vrše se pretresi na lokacijama koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica. U prethodna tri dana su izvršeni pretresi na devet lokacija. 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Optuženi ostaju - u pritvoru!
    Odbijanjem prijedloga da se optuženima Maksiću, Dušiću i Đorđeviću ukine pritvor, a mjera nadzora Branki Milić završen je današnji pretres koji se pred Višim sudom vodi protiv optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Prethodno, izvođeni su dokazi koje je predložilo Tužilaštvo - uglavnom mobilni telefoni oduzeti uhapšenima u noći 15/16. oktobra 2016.
Pretres će biti nastavljen 3. maja, kada se očekuje, putem video linka, svjedočenje dugogodišnjeg operativca CIA Brajana Skota.  
 
2
Vlada Crne Gore usvojila neophodne uredbe i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU
Utvrđen prvi - zakon o predsjedniku!
- Poslove u vezi sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji preuzima Kancelarija glavnog pregovarača, koja se obrazuje u Kabinetu predsjednika Vlade. Radom Kancelarije rukovodi Glavni pregovarač koji je za svoj rad i rad Kancelarije odgovoran predsjedniku Vlade i Vladi. Pored Glavnog pregovarača utvrđena su zvanja: Zamjenika glavnog pregovarača za poglavlja pravne tekovine Evropske unije, Zamjenika glavnog pregovarača – Nacionalnog IPA koordinatora, Savjetnika glavnog pregovarača i po jednog savjetnika zamjenikā glavnog pregovarača - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila neophodne uredbe i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.
Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o Predsjedniku Crne Gore, kojim se prvi put uređuje institucija Predsjednika, njegova prava za vrijeme obavljanja funkcije, način obezbjeđivanja materijalnih i drugih uslova za obavljanje funkcije, kao i prava Predsjednika po prestanku funkcije. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Usmenu informaciju o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina o istoriji Budve
Bilborde da - "pročita" tužilac!
- Apsolutno je neumjesno vršiti reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda, čiji je naručilac – očigledno svjestan sopstvene neodgovornosti i samih konsekvenci – ostao anoniman. Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv čin, a Vlada Crne Gore neće i ne smije nijemo posmatrati ovaj i slične postupke - zaključak je informacije Ministarstva kulture o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve, koju je danas usvojila Vlada Crne Gore i preporučila vrhovnom državnom tužiocu da preispita ima li krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u intervjuu na Radiju Crne Gore
Budite servis - svih građana!
- To ne smije biti servis jedne partije, ali ni servis nekih drugih partija, niti nevladinih organizacija. Mislim da to treba da bude Javni servis po mjeri građana Crne Gore i da izvještava na način kako smatra da je to u najboljem interesu građana Crne Gore, pa onda neka se bilo kakve političke strukture, NVO strukture ili ko god hoće ljuti na njih. Mislim da tome treba svi da težimo, da još nijesmo stigli do tog nivoa - ukazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u intervjuu na Radiju Crne Gore. 
 
2
Izvođenjem dokaza nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
I dalje - sve (ne)sporno!
    Dio specijalne opreme kao i 125,500 eura je koji je MUP Srbije oduzeo od Saše Sinđelića, svjedoka-saradnika na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., danas su prikazani u dokaznom postupku u Višem sudu.
Po specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, novac je trebalo da bude korišćen za finansiranje kriminalne grupe, gas maske u velikom broju, 40 kompleta uniformi sa štitnicima, opasačima, obrazac za sito štampu sa latiničnim napisom "Policija" - sve zajedno dovodi do zaključka da je ta oprema trebalo da bude korišćena u Crnoj Gori. Zašto nije donesena, to smo već čuli. Odbrana je kazala da je to nemoguće, smatram da je to bilo moguće. Prema navodima odbrane, roba je sa "buvljaka", sporno je porijeklo novca, kao i prikazani snimak koji je napravio MUP Srbije prilikom oduzimanja opreme. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Brisel demantovao one -koji bi da uspore!
    - Izvještaj jasno ukazuje da nema dileme da je Crna Gora lider u Regionu, te da su reforme koje se sprovode okrenute u pravom smjeru. Tome svjedoči činjenica da Evropska Komisija konstatuje da je u prethodnom periodu otvoreno čak 6 pregovaračkih poglavlja, i da je jedno privremeno zatvoreno, uzimajući u obzir napredak ne samo u tim poglavljima, već i u vladavini prava, i to u skladu sa novim pristupom Brisela toj ključnoj oblasti.
- Upravo ova činjenica odlučno demantuje sve one koji su mislili da se može usporiti ili zaustaviti naš put ka Evropskoj Uniji. Poslata je i jasna poruku građanima ko se brine o njihovim interesima, i ko je partner Briselu u tom procesu. U jednom i u drugom slučaju to je Vlada i Skupština i drugi državni organi koji vode ovaj proces. Ali ovaj detalj istovremeno ukazuje i na one pojave i snage u Crnoj Gori, koje pojedinačne interese stavljaju ispred interesa građana i Države - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, na "Premijerskom satu".
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|