Brze Cinjenice - Društvo

0
Objavljena Kredibilna strategija EK za proširenje za Zapadni Balkan
Pristupanje može - biti ranije!
- Za Crnu Goru, kao trenutno najnapredniju zemlju sa najviše otvorenih poglavlja, ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se naša zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u okviru vremenskog okvira 2025, kao kredibilnog roka u kojem možemo biti spremni za članstvo. I ukoliko ostvarimo adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije – ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković povodom danas objavljene Kredibilne strategije za proširenje EU za Zapadni Balkan.  
 
0
Donacija vrijedna 200.000 eura Saveznog MUP SR Njemačke sektoru granične policije
Da na granici - ništa ne promakne!
       Savezni MUP SR Njemačke donirao je našoj graničnoj policiji pet endoskopa i četiri hemijska detektora. Endoskopi se koriste za kontrolisanje prostora koje nije moguće vizuelno detaljno pregledati, dok se detektori koriste za otkrivanje opojnih droga, eksploziva i drugih nedozvoljenih materija u veoma kratkom roku. Vrijednost današnje donacije je 200.000 eura, a donaciju u ime Saveznog MUP SR Njemačke policijski oficir za vezu Ambasade SR Njemačke u Sarajevu, koji je zadužen i za Crnu Goru, Oliver Has predao je pomoćniku direktora Uprave policije MUP Crne Gore za Sektor granične policije Vesku Damjanoviću.  
 
0
Viši sud
Stigla optužnica - protiv Mugoše!
         - U Viši sud stigla je optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoša za zloupotrebu službenog položaja u predmetu Carine - saznaje Televizija Crne Gore.
U tom predmetu bivši gradonačelnik sumnjiči se da je oštetio državnu kasu za više miliona eura.  
 
0
Zajedničko saopštenje Uprave policije Crne Gore i Uprave carina
Oduzeli preko - 10 kilograma droge!
    Službenici Uprave policije MUP i Uprave carina su u noći između 01. i 02. februara ove godine u tri navrata na Graničnom prelazu Dobrakovo i u jednom slučaju na Željezničkom graničnom prelazu Bijelo Polje, prilikom izlaska iz Crne Gore, u tri autobusa i jednom vozu pronašli i oduzeli preko deset kilograma skanka i marihuane. U tri slučaja su osumnjičena tri lica lišena slobode zbog sumnje da su počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je u četvrtom slučaju protiv dva lica podnijeta prekršajna prijava iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. 
 
0
Pretresima u Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom, Tivtu i Rožajama policija nastavila borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa
Sa 22 lokacije oduzeli - oružje, municiju, vozila!
             Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, službenici Centra bezbjednosti Nikšić, Centra bezbjednosti Podgorica, Centra bezbjednosti Herceg Novi, Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Rožaje su, uz podršku Posebne jedinice policije, izvršili pretrese na 22 lokacije koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantnaSa i njima bliska osoba.  
 
0
Bratislav Dikić, jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.,objasnio dopunu iskaza
U skupštinu htjeli - opozicija i pristalice!
- Pretpostavljam da su u Skupštinu trebali da uđu lideri opozicije i njihove pristalice. Sinđelic mi nije objašnjavao koji je cilj. Razlog ulaska u skupštinu vjerovatno je politički. Pričao bih sa bilo kim da je došao kao organizator, ali bih prijavio da sam čuo bilo šta kriminalno - odgovorio je, objašnjavajući dopunu iskaza Bratislav Dikić, jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Glavna rasprava biće nastavljena 7., za kada će kao svjedok biti pozvan Velimirović i svjedoci iz Podgorice.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada u 2017.
Kvalitetno radili - rezultati odlični!
       - Odličan rezultat realizacije Programa rada Vlade predstavlja još jednu potvrdu kvalitetnog rada na samom programu - ocijenio je premijer Duško Marković na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na kojoj je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore u 2017. godini – dokument koji pokazuje visok nivo realizacije Programa rada Vlade za 2017. godinu od 84,3% i to 89,2 % realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 82,5% realizaciju tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.
Premijer je ukazao na potrebe poboljšanja rada u ovoj godini prije svega u pogledu ravnomjernijeg raspoređivanja strateških do kumenata unutar godine. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Završeno saslušanje - svjedoka saradnika!
    Iznošenjem primjedbi odbrane na iskaz svjedoka saradnika, danas je u Višem sudu završeno njegovo saslušanje u postupku koji se vodi protiv optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Glavni pretres biće nastavljen sjutra, a prisustvovaće mu i optuženi lideri "DF" Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su bili udaljeni do kraja ispitivanja svjedoka saradnika. 
 
3
U sklopu akcije „Barba“ policija pretresla 11 lokacija u Podgorici, Beranama, Andrijevici i Baru
Zbog droge - uhapšeno devetoro!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije su danas, u saradnji i po nalogu Specijalnog državnog tužioca, realizovali akciju „Barba“, koja je vođena s ciljem razotkrivanja organizovanih kriminalnih grupa koje su se na međunarodnom nivou bavile krijumčarenjem većih količina opojnih droga marihuana i heroin. Juče i danas, službenici policije su lišili slobode ukupno devet osoba. 
 
3
Poslije prihvata 17 osoba koje su italijanskim brodom stigle u Luku Zelenika
Migranti zatražili - azil!
    - Nakon što je utvrđeno da se radi o osobama koje su tražioci azila u Crnoj Gori, u organizaciji UNHCR svih 17 sprovedeno su u Centar za azil. Napominjemo da se, s obzirom da su tražioci azila u Crnoj Gori, o njihovim zahtjevima odlučuje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i u zakonom predviđenom roku - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom velikog interesovanja za prihvat 17 migranata koji su juče ujutru italijanskim brodom, čija ih je posada prihvatila na moru, uplovili u Luku Zelenika.  
 
3
Suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Tužilac odbija - prijedloge odbrane!
          Većinu onog što je na prethodnom pretresu odbrana predložila da se priloži i razmatra tokom glavnog pretresa na suđenju za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. specijalni tužilac Saša Čađenović danas je odbacio kao suvišno, već predlagano " s namjerom da se sudski postupak odugovlači".
Poslije njegovog izjašnjenja, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša prekinula je današnji pretres, koji će biti nastavljen sjutra, do kada će se i sud izjasniti o prijedlozima odbrane. 
 
3
Kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore razvija projekat Tele-Medicine
Umjesto pacijenata - putuju nalazi!
    - Projekat će omogućiti da dijagnostički nalazi pacijenata iz ovih centara budu poslati u KCCG kao referentnu zdravstvenu ustanovu na tercijlanom nivou i da ljekari u bolnicama u ova tri grada odmah dobiju stručna mišljenja kako bi pacijenti bez dolaska u Podgoricu nastavili medicinski tretman. Pored lake dostupnosti projekat omogućava eksterne konsultacije sa centrima u okruženju i šire za kojima postoji razvijena saradnja poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Istanbula - kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) razvija projekat koji u prvoj fazi uključuje povezivanje bolnica u Pljevljima, Beranama i Baru sa Kliničkim centrom Crne Gore najsavremenijim komunikacionim sredstvima.
Povodom početka ovog projekta koji se realizuje zahvaljujući donaciji M:tel, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je izvršnog direktora Mtela Crna Gora Vladimira Lučića. 
 
2
Institut za javno zdravlje
Potvrđene male boginje!
- Prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, u Crnoj Gori zabilježen je danas. Riječ je o djevojčici staroj 14 mjeseci, koja je sa porodicom u Crnu Goru došla iz Beograda. Ona je, kako je saopšteno, u Crnu Goru stigla prije sedam dana i nije bila vakcinisana - ukazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i apelovao na roditelje da dovode djecu na vakcinaciju. 
 
2
Obilježen početak projekta „Džudo za djecu“
Na tatamiju - nastavnici i učenici!
- Nema boljeg načina da kod djeteta stvorimo zdrave navike i da ono izgradi stabilan karakter zasnovan na fer-pleju, da kroz sport na najkvalitetniji način dijete nauči da se nosi sa pobjedom, ali i da sa ponosom prihvati poraz, svjesno da je on samo preduslov za nove pobjede - ukazao je ministar prosvjete Damir Šehović u JU OŠ „Štampar Makarije“ u kojoj je obilježen početak projekta „Džudo za djecu“ u okviru kojeg će za sedam škola biti organizovana jednogodišnja obuka profesora fizičkog vaspitanja i djece u džudou, ali i donirana džudo oprema vrijednosti oko 30. 000 eura. 
 
2
Lideri država Zapadnog Balkana na 18. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Za evropsku perspektivu - ključna godina!
- Ova godina predstavlja jednu od ključnih godina za evropsku perspektivu Regiona i da je preduslov za napredak Zapadnog Balkana veći nivo međusobnog razumijevanja - saglasili su se lideri država Zapadnog Balkana saglasili su se na konferenciji održanoj u okviru 18. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.  
 
2
U 23. akciji protiv organizovanih kriminalnih grupa policija pretresla lokacije u Kotoru i Herceg Novom
Pretresli i stan - vođe "kavačkog klana"!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi i Odjeljenja bezbjednosti Kotor su uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, u okviru akcije „Boka“, a u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, postupajući po prethodno pribavljenim naredbama sudija za istragu osnovnih sudova u Kotoru i Herceg Novom, izvršili pretrese na devet lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica.  
 
2
Uoči izbora za odbornike u skupštinama opština Berane i Ulcinj
MUP uspostavlja - Call centar!
Uoči izbora za odbornike u skupštinama opština Berane i Ulcinj, koji će se održati 04. februara 2018. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je Call-centar sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa.
Jedinstveni broj 19820 besplatan je i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.
Call-centar MUP-a radiće svakog dana počev od 29. januara tekuće godine u terminu od 7 do 19 časova, a u nedjelju, 4. februara, od 7 do 20  
 
2
Dodatno saopštenje Službe za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore
Dio opozicije - pritiska preko medija!
          - Ako se unutar lokalnih parlamenata želi istovremeno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora treba, od strane odbornika tih skupština, skratiti mandat skupštinama što bi obavezivalo predsjednika na zakazivanje prijevremenih izbora - naglašeno je u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, uz isticanje da "dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na predsjednika Crne Gore da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim".
Dodatno saopštenje Službe za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
2
Predsjednik Predsjednik Vlade Crne Gore na redovnom sastanku ambasadora EU na redovnom sastanku ambasadora EU
Najvažnija tema - evropska agenda!
- Nakon ulaska u NATO evropska agenda najvažnija je tema Vlade Crne Gore - poručio je crnogorski premijer Duško Marković na redovnom sastanku ambasadora EU, iskazavši punu posvećenost Crne Gore nastavku reformi i našu spremnost na ispunjenje svih obaveza iz integracionog procesa. 
 
2
Iz kabineta predsjednika Crne Gore o predsjedničkim i lokalnim izborima
Istog dana - zakonski nemoguće!
- Niti jedna opoziciona stranka, partija ili koalicija ili bilo ko u Crnoj Gori, nije se obratio pismenim prijedlogom predsjedniku Crne Gore za zakazivanje lokalnih izbora u istom danu kada su zakazani i izbori za predsjednika Crne Gore. Za pretpostaviti je, da su provjerili, da je to zakonski nemoguće - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|