Brze Cinjenice - Društvo

2
Predsjednik Vlade Crne Gore čestitao Dan novinara Crne Gore
Unaprijediti ambijent za - rad medija!
    - Uvjeravam sve djelatnike javne riječi da je politika Vlade evropska agenda, te da ćemo predano raditi na unapređenju ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija.
Sloboda i depolitizacija svih profesija, od kojih danas posebno ističemo novinarsku, jedan je od naših ključnih ciljeva i preduslov zdravog društva - predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je Dan novinara Crne Gore. 
 
2
Medijski savjet za samoregulaciju čestitao medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore
Prijetnje iz vlasti - ne obećavaju!
      - Kod nas, rast klerikalizma i ekstremne desnice, populizma i nacionalizma, podržan od pojedinih autoritarnih režima izvana, stvorili su potpuno nove izazove pred naše novinare i medije. Veliki broj prijetećih poruka koje se posljednjih mjeseci šalju novinarima i medijima, povremeno i od strane pojedinih funkcionera nove vlasti, ne obećavaju povoljan ambijent za rad medija i novinara u bliskoj budućnosti. Sve ovo su razlozi da cjelokupno društvo stane iza novinarske profesije i podrži rad medija koji predstavljaju jedan od temelja na kojem počiva svako demokratsko društvo - naveo je Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju koji je čestitao je medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore.  
 
2
Rekli su - predsjednik Crne Gore u intervjuu agenciji MINA
Ambasadore postavlja - i opoziva predsjednik!
      - Neću potpisati nijedan ukaz o postavljenju novog ambasadora, ako se među predlozima pojave ljudi koji su ikada izgovorili ijednu riječ protiv Crnr Gore, ili su radili protiv Crne Gore
U intervjuu agenciji MINA Đukanović je objasnio i zašto neće, na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova, opozvati sedam ambasadora:
 
 
2
Predsjednik Crne Gore u intervjuu za agenciju MINA potvrdio da će potpisati set ponovno izglasanih zakona
Neću u front - sa udarnicima protiv Ustava!
          - - Ustav u drugom stavu člana 94. jasno je propisao da je predsjednik dužan da potpiše ponovno izglasane zakone. Dakle, Ustav je nedvosmislen. Ne ostavlja prostor za različita tumačenja, niti ostavlja prostor za drugačije ponašanje. Čvrsto sam opredijeljen da poštujem Ustav svoje zemlje i da dopprinosim funkcionisanju ustavno- pravnog sistema i institucija. Nema nikakve dileme da ću i ovog puta poštovatti Ustav, da se neću priključiti dosta raširenom frontu onih koji udarnički rade protiv Ustava i ustavno-pravnog sistema naše zemlje. Potpisaču zakone koje je parlament ponovno izglasao. Na taj način stvoriću uslove da se nastavi procedura koja će logično voditi ka Ustavnom sudu, koji je u sistemu pozvan da arbitrira da li su ti zakoni donešeni i da li je njihov sadržaj u skladu sa najvišim pravnim aktom naše zemlje - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intrvjuu za agenciju MINA.  
 
2
Još tri smrtna ishoda povezana sa COVID19
Registrovano 484 novopozitivnih!
   - Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1590 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 484 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Bara, Petnjice i Nikšića koji su imali između 80 i 88 godina.
Prijavljen je oporavak kod 597 pacijenta.  
 
2
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku Džo Bajdenu povodom stupanja na dužnost predsjednika SAD
Privrženost zajedništvu - uliva nadu!
         - Vaša dokazana privrženost transatlantskom zajedništvu, decenijska upućenost u složenost odnosa s obje strane Atlantika, kao i upućenost u procese na globalnom planu i snažna vjera u međunarodnu saradnju i multilateralizam, ulivaju nadu da samo udruženi na temeljima zajedničkih tekovina i vrijednosti demokratije možemo nastaviti da gradimo slobodan i bezbjedan bolji svijet - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u čestitki Džo Bajdenu povodom stupanja na dužnost predsjednika SAD. 
 
2
Nelegitimna parlamentarna većina održala dvije vanredne sjednice
Potvrdili protivustavne zakone!
Nelegitimna parlamentarna većina održala je dvije vanredne sjednice i donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. 
 
2
Protiv SarsCov2 virusa
Obezbijeđene Sinofarm vakcine!
         - Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa - dogovoreno je na online sastanku visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore, dr Jelene Borovinić Bojović.
Ministarka je zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima.  
 
1
Jedan smrtni ishod povezan sa COVID19
Novopozitivnih 310 - oporavljenih 550!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1060 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 310 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod povezan sa COVID19 i to kod pacijenta iz Berana liječenog u Kliničkom centru Crne Gore koji je imao 58 godina.
Do 17 prijavljen je oporavak kod 550 pacijenta.  
 
1
Korona virus "ušao" u JU "Komanski most"
Inficirane 32 štićenice - i troje zaposlenih!
- Korona virusom zaražene su 32 štićenice Komanskog mosta, kao i troje zaposlenih u toj ustanovi. Inficirane štićenice su dobrog opšteg stanja, osim jedne koja je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja hospitalizovana u Kliničkom centru Crne Gore - saopštio je Instituta za javno zdravlje Crne Gore. 
 
1
Dritan Abazović napisao na Tweeteru
Uhapšen gradonačelnik Ulcinja!
         - Uhapšen je gradonačelnik Ulcinja i šef lokalnog DPS, sa još nekoliko funkcionera. Razlog - partijsko zapošljavanje! Neka sud utvrdi kako su dolazili do izbornih pobjeda. Građanima je to jasno. ⁦Vlada⁩ je odlučna da svim zloupotrebama stane na kraj - napisao je na Tweeteru potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. 
 
1
Ministarstvo zdravlja o plaćenom odsustvu tokom online sistema učenja tokom drugog polugodišta
Subvencije - jednom od roditelja!
             Jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama - smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada.
Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID19 - saopštilo je Ministarstvo zdravlja o plaćenom odsustvu tokom online sistema učenja tokom drugog polugodišta školske 2020-2021  
 
1
Dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 kod pacijenta iz Nikšića
Novopozitivnih 357 - oporavljenih 492!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1362 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 357 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Nikšića koji su imali 69 odnosno 75 godina.
Prijavljen je oporavak kod 492 pacijenta.  
 
1
Dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 kod pacijenta iz Ulcinja
Registrovano 406 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1674 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 406 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Ulcinja koji su imali 59 odnosno 66 godina.
Do 17 prijavljen je oporavak kod 468 pacijenata.  
 
1
Ministar unutrašnjih poslova sastao se sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori
Unaprijediće borbu - protiv krijumčarenja!
             - Prijateljski odnosi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva rezultirali brojnim projektima u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i kroz snažnu policijsku saradnju. Projekti koje treba dalje unapređivati, prevashodno u oblastima borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda i droga i finansijskih istraga, kao i u oblastima zaštite granica i nelegalnih migracija - saglasili su se ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks. 
 
1
Od početka pandemije u Crnoj Gori preminula 741 osoba
Preminuo jedan - 414 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1940 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 414 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod povezana sa COVID19 i to kod pacijenta iz Bara koji je imao 81 godinu.
Do 17,30 prijavljen je oporavak kod 448 pacijenata.  
 
1
Zajedničko saopštenje sa sastanka predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore, predsjednika i potpredsjednika Vlade Crne Gore
Iskazana spremnost - za saradnju!
                  - Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti - navedeno je u zajedničkom saopštenju Kabineta Predsjednika Crne Gore, Kabineta Predsjednika Skupštine Crne Gore i Kabinet Predsjednika Vlade Crne Gore poslije današnjeg sastanka na kojem su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarali o pitanjima koja su nacionalno važna i za vlast i za opoziciju, i za sve građane Crne Gore.  
 
1
Veliki rast podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji
Najveća promjena kod - umjerenih!
          - Najveća promjena se desila u kategoriji tzv. umjerenih podržavalaca čiji je procenat porastao na račun umjerenih protivnika pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Moguće objašnjenje bilo bi da je dio građana koji su prije Parlamentarnih izbora 30. avgusta bili skeptični prema Evropskoj uniji promijenilo svoje stavove u pozitivnom smjeru, dok oni koji su ranije podržavali integracije nakon izbora nisu promijenili svoj stav u negativnom smjeru - istakla je Olivera Komar iz agencije DeFacto, predstavljajući izvještaj koji je ova agencija sprovela za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a rezultati pokazuju da je godina za nama donijela je značajan skok podrške crnogorskih građana članstvu države u Evropskoj uniji. Pozitivan stav o EU ima 77,6% crnogorskih građana (u odnosu na 66,1% u decembru 2019.) a smanjuje se broj onijh koji imaju negativan stav, 17,7% u decembru 2020 (u odnosu na 24,3% u decembru 2019.). 
 
1
Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava video porukom čestitao Međunarodni dan vjerskih sloboda
Raznolikost da - čuvamo i slavimo!
- To je vrlo važno i značajno za Crnu Goru s obzirom na to da vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore, i mi smo svi, a naročito Vlada opredijeljeni da do kraja tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo - naglasio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u video poruci kojom je građanima čestitao Međunarodni dan vjerskih sloboda.  
 
1
Glavna pregovaračica s EU Zorka Kordić u emisiji "Evropa" na Radiju Crne Gore
Realno da EU - dosegnemo 2025.!
       - Strateško opredjeljenje Vlade je da Crna Gora bude prva naredna članica EU. U skladu s tim se moramo ponašati. Dakle, okvir za članstvo je 2025. godina, a to znači za sve naše institucije konktetan zadatak da unutrašnja spremnost bude ostvarena najkasnije do 2023. godine, što znači zakonodavstvo usklađeno u potpunosti sa pravnom tekovinom EU, a naše institucije spremne u administrativnom i infrastrukturnom smislu da u potpunosti sprovode pravnu tekovinu EU - poručila je glavna pregovaračica s EU Zorka Kordić gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|