Brze Cinjenice - Društvo

0
Rekli su - predsjednik Crne Gore na GLOBSEC panel diskusiji: "Dijalog Beograd-Priština: Dolazak do suštine"
Uzdam se u - povratak dijaloga!
      - Uzdam se u to da će predsjednik Vučić i predsjednik Tači na način na koji su krenuli u ovaj dijalog, taj dijalog i nastaviti.
Meni se čini da je danas najvažnije nastaviti dijalog, vratiti se za sto i o tome smo razgovarali u Berlinu. Nadam se da će se taj razgovor nastaviti u Parizu, nadam se da je moguće prevazići probleme koji su u međuvremenu odvojili dvojicu predsjednika od pregovaračkog stola - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na GLOBSEC panel diskusiji: "Dijalog Beograd-Priština: Dolazak do suštine": 
 
0
Pojačane aktivnosti policije u Podgorici, Cetinju i Bijelom Polju
Oduzeli oružje - municiju, novac i drogu!
Službenici Uprave policije su prethodnih dana u Podgorici, Cetinju i Bijelom Polju, sprovodeći pojačane kontinuirane aktivnosti u cilju kontrole bezbjednosno interesantnih lica i pronalaska oružja u ilegalnom posjedu i drugih nedozvoljenih stvari i predmeta, pronašli i oduzeli veću količinu oružja, novca, opojnih droga i drugih predmeta. 
 
0
Na kraju prvog dana bezbjednosnog foruma GLOBSEC u Bratislavi Đukanović raygovarao sa Lajčakom
Politika proširenja - važna za region!
    - Bilo bi izuzetno važno i za EU i za region da politika proširenja na Zapadni Balkan bude visoko na agendi nove evropske administracije - naglaasili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, predsjedavajući OEBS, na kraju prvog dana bezbjednosnog foruma GLOBSEC u Bratislavi.  
 
0
Ministar odbrane o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odbran
Rezerviste angažuju - i u miru!
         - Ova promjena doprinosi uspostavljanju rezervnog sastava Vojske Crne Gore i angažovanje rezervista u miru, kad to potrebe službe zahtijevaju, u slučaju reagovanja na požare, poplave i slično, bez proglašenja ratnog ili vanrednog stanja - objasnio je ministar odbrane mr Predrag Bošković poslije sjednice Vlade Crne Gore precizirajući novine koje se predviđaju Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrane, da će građani Crne Gore koji su vojni obveznici, moći da se angažuju i u miru, za razliku od važećeg Zakonom, po kojem se mogu angažovati samo u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.  
 
0
Premijer sa predstavnicima Sindikata PZU OB Meljine
Bolnici vratiti - stari sjaj!
      - Značaj Bolnice Meljine je neupitan i država ulaže kontinuirani napor da za probleme u toj ustanovi nađe kvalitetno i održivo rješenje - kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa predstavnicima Sindikalne organizacije radnika PZU OB Meljine. 
 
0
Potpedsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na otvaranju plenarne sjednice Venecijanskog kluba danas u Baru
Ne želimo u EU - nespremni!
    - Nemamo ambiciju da pristupimo Evropskoj uniji prije nego budemo u potpunosti spremni da ispunjavamo sve obaveze i uživamo sve prednosti punopravnog članstva. Međutim, moramo svi biti svjesni da kao Evropljani dijelimo zajedničku sudbinu. Da budućnost evropskih država, konkurentnost naših ekonomija i naš način života u značajnoj mjeri zavise od uspjeha evropskog projekta, za koji imamo zajedničku odgovornost - ukazao je potpedsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na otvaranju plenarne sjednice Venecijanskog kluba danas u Baru.  
 
0
Predsjednik Crne Gore primio ministarku odbrane Republike Italije
Osnažiti partnerstvo - NATO i EU zemalja!
      - Uz ispunjavanje uslova za članstvo u EU, izuzetno je važno iskoristiti momentum i dodatno osnažiti partnerstvo NATO i EU zemalja, koje počiva na najsnažnijem temelju, evroatlantskom sistemu vrijednosti. Produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i intenziviranje ekonomskih veza će nesumnjivo doprinositi boljoj saradnji i u okviru NATO, ali i pomoći prenosu znanja u kojem Italija želi da učestvuje - saglasili su se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministarka odbrane Republike Italije Elizabeta Trenta. 
 
0
Zajedničkom akcijom granične policije i CB Podgorica lišene slobode tri osobe koje su krijumčarile drogu iz Albanije
Preko jezera prenijeli - 258 kilograma skanka!
    - Zajedničkom akcijom policijskih službenika Stanice granične policije Podgorica i Centra bezbjednosti Podgorica otkriven je i presječen lanac krijumčarenja skanka iz Republike Albanije u Crnu Goru, zaplijenjeno je 258 kilograma ove droge i slobode su lišena tri osobe za koje se sumnja da su drogu iz Albanije jezerskim putem prokrijumčarila u našu državu radi daljeg stavljanja u promet - saopštila je Uprava policije Crne Gore.  
 
0
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala Crnoj Gori dvogodišnjicu članstva u NATO
Ponosno vas - zovemo saveznikom!
       - Tokom posjete Crnoj Gori 2017. godine, potpredsjednik Majk Pens je rekao: „Budućnost zapadnog Balkana je na zapadu.“ Dvije godine od pristupanja NATO, Crna Gora prednjači među susjedima u unapređivanju te vizije. Vaš doprinos bezbjednosti ovog regiona zaslužuje priznanje i poštovanje svih saveznika NATO - ukazala je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, čestitajući Crnoj Gori dvogodišnjicu članstva u NATO:
- Čestitam, još jednom, Crna Goro! Ponosni smo što vas možemo zvati saveznikom i radujem se nastavku partnerstva sa svim građanima ove prelijepe zemlje! 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore sa direktorima tri uprave
Inspektori naplatili - 56 miliona više!
- Ovo je odličan rezultat ali moramo nastaviti i intenzivirati naše djelovanje. Vidljiva je aktivnost inspekcijskih službi na terenu kao i posvećenost državnom interesu. Moramo naplatiti svaki euro državnog novca kako bismo građanima obezbijedili bolji standard i više radnih mjesta - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ukazujući na sastanku sa inspekcijskim službama da je za pet mjeseci 2019. godine naplaćeno preko 56 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine i preko 21 miliona eura više od planiranog, 
 
0
Ministarka odbrane Italije u posjeti Crnoj Gori na dvogodišnjicu članstva u NATO
Iako najmlađi - dostojan saveznik!
      - Iako najmlađa članica Alijanse, Crna Gora predstavlja dostojnog saveznika, ali i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije - ministarka odbrane Republike Italije, Elizabeta Trenta uputila je ministru odbrane Predragu Boškoviću čestitke povodom dvogodišnjice članstva u NATO. 
 
0
Obraćanje crnogorskog premijera povodom dvije godine članstva Crne Gore u NATO
Prvi put smo tamo - gdje prirodno pripadamo!
       - Prvi put smo dobili priliku da vrijednosti kojima prirodno pripadamo čuvamo i promovišemo zajedno s 28 zemalja saveznica u Alijansi. Učvrstili smo sigurnost i bezbjednost zemlje, doprinijeli stabilnosti našeg okruženja i na suštinski način obezbijedili preduslove za razvoj i bolji život građana. Bez stabilnosti nema napretka – a to najbolje zna i osjeća svaki stanovnik Balkana. Građani Crne Gore mogu da budu ponosni što naša država ravnopravno stoji rame uz rame sa najsnažnijim demokratijama svijeta, kroz ulogu saveznika u globalnim izazovima koji dotiču svaki kutak planete. To i jeste dio najboljih tradicija Crne Gore, da smo uvijek tamo gdje smo potrebni našim partnerima. Ali danas, za razliku od mnogo drugih prilika u našoj istoriji, mi iza sebe imamo saveznike koji su spremni da nam pomognu u svakom izazovu, i u bilo kojem trenutku - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković u obraćanju građanima povodom dvije godine članstva Crne Gore u NATO. 
 
0
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore na prijemu ambasade Republike Italije povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa
Stari prijatelj - sada najviše investira!
         - Kao nekada, i danas je Italija ne samo pouzdan susjed i prijatelj, već i jedan od ključnih ekonomskih partnera. Tokom prošle godine sa 116 uloženih miliona eura bila je najveći strani investitor u Crnoj Gori. Dvije godine nakon prijema Crne Gore u NATO italijanske investicije su udvostručene u odnosu na isti period prije učlanjenja, a u poslednjih 13 godina, iznosile su blizu 850 miliona eura. Gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Italija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama. Intenzivan politički dijalog, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, pravosuđa, turizma, kulture, spoljnotrgovinska razmjena koja u kontinuitetu bilježi rast, daju nam za pravo da sa optimizmom gledamo na budućnost naših odnosa - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u pozdravnoj riječi na prijemu ambasade Republike Italije povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Pozdravnu riječ predsjednika Crne Gore prenosimo integralno: 
 
0
NATO Komitet za investicije prihvatio zahjtev Crne Gore
Odobren radar - velikog dometa!
         - Našoj zemlji odobrena je dodjela radara velikog dometa za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora. Radar je dat Crnoj Gori besplatno na korišćenje na neodređeno vrijeme. U naredne dvije godine, izvršiće se modernizacija, obuka kadra i instaliranje radara - saopštilo je Ministarstvo odbrane da je NATO Komitet za investicije prihvatio zahjtev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sistema nadzora vazdušnog prostora. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio, povodom smrti Radoja Pajovića, telegram saučešća njegovoj porodici
Ostavio djelo - za nova promišljanja!
    - Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti vašeg cijenjenog roditelja i brata Radoja Pajovića, jednog od najuglednijih naučnih stvaralaca u Crnoj Gori, utemeljitelja i člana brojnih crnogorskih institucija, čije djelo o crnogorskom istorijskom iskustvu XX vijeka trajno ostaje izvor naših znanja o tom vremenu, i osnova za nova promišljanja i izučavanja. Kao istoričar, on je pokazao kako treba objektivno tumačiti prošlost, i kao intelektualac kako braniti vrijednosti društva kome pripada. Osim što je bio veliki naučnik i vrsni intelektualac, Radoje Pajović ostaće upamćen i kao veliki patriota, iskreni i dosljedni pobornik crnogorske ideje, protivnik svakog nacionalizma, sljedbenik vrijednosti antifašizma i svojim djelom i svojim životom. Nesumnjiv je i doprinos koji je dao obnovi nezavisnosti i savremenom razvoju njegove Crne Gore - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti Radoja Pajovića telegram sa izrazima saučešća njegovoj porodici. 
 
0
Premijer Crne Gore primio regionalnu direktoricu UNDP
Prioritet projektima - na putu ka EU!
      - Prioritet saradnje treba da budu projekti koji su komplementarni sa procesom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i njenim strateškim razvojnim prioritetima, a u skladu su sa Agendom UN 2030. za održivi razvoj - saglasili su se crnogorski premijer Duško Marković i pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnica administratora Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i direktorica Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Eger.
 
 
0
Ministarstvo nauke objavilo publikaciju o projektima koje je finansiralo od 2017. do maja 2019.
U projekte uloženo - 16 miliona!
       Ministarstvo nauke objavilo je publikaciju o projektima koje je finansiralo u periodu od 2017. do maja 2019. - periodu koji je obilježio značajan broj projekata koji su od velike važnosti za napredak našeg društva. Ukupna suma finansiranih projekata iznosi oko 16 miliona eura od čega je Ministarstvo nauke finansiralo preko 11 miliona.  
 
0
Uobičajena procedura na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ u Golubovcima imala svečaniji karakter
Helikopteri "obilježili" - dvije godine u NATO!
- Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ sletjeti su jutros na vojni aerodrom „Knjaz Danilo“ u Golubovcima zbog punjenja rezervoara gorivom, a na zahtjev Kopnene vojske SAD u Evropi - saopštila je ambasada SAD u Crnoj Gori, dodajući da je ova uobičajena procedura imala svečaniji karakter nego obično, budući da su sjutra dvije godine od članstva Crne Gore u NATO.
U ime Ambasade SAD, susretu na podgoričkom aerodromu prisustvovao je vojni ataše te zemlje potpukovnik Robert Peri.  
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je predstojeći Ramazanski bajram
Obaveza društva - da njeguje najviše vrijednosti!
      - Neka i ovaj veliki praznik bude podsticaj solidarnosti, zajedništva, međuvjerske i svake druge tolerancije. Obaveza društva je da nastavi da njeguje najviše vrijednosti koje su pripadnici islamske vjeroispovijesti zajedno sa drugim građanima Crne Gore vijekovima stvarali u interesu opšteg dobra i napretka naše države. Uz želju da predstojeći praznik provedete u miru i radosti među svojim bližnjima, čestitam praznik – Ramazanski bajram - naveo je u čestitki predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore čestitao poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori, reisu Rifatu ef. Fejziću i građanima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram
Dani Bajrama - prigoda za sve!
    - Dani Bajrama kao dani veselja, praznik su za građane islamske vjeroispovijesti, ali lijepa prigoda i za sve ostale, jer je viševjerskom i multikulturnom biću Crne Gore dato da bude ujedinjeno u različitosti, i da na njoj temelji svoje duhovno bogatstvo – predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori, reisu Rifatu ef. Fejziću i građanima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|