Brze Cinjenice - Društvo

0
Svečano obilježen Dana državnih tužilaca Crne Gore
Tužioci nijesu podložni!
       - Državni tužioci treba da pokažu i dokažu da nijesu podložni bilo kakvim uticajima, bez obzira što im se to želi pripisati. Tužilaštvo je "podložno" uticajima, zavisno od toga koliko kome odluka odgovora. Zato i jedni i drugi i treći, koliko god da ih ima, treba da shvate da se državno tužilaštvo ne bavi ni vlašću ni opozicijom, već isključivo učiniocima krivičnih djela - poručio je kritičarima vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sa svečanog obilježavanja Dana državnih tužilaca Crne Gore. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Zajednički cilj - društvo pravne sigurnosti!
    - Uvjeren sam u unapređenje djelovanja tužilačke organizacije, u cilju ostvarivanja opredjeljenja da gradimo društvo pravne sigurnosti i sveobuhvatnog napretka. To je naš zajednički cilj i jedan od najznačajnijih uslova na putu izgradnje prosperitetne države Crne Gore - zaključio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je uputio čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore. 
 
3
Održana prva sjednica Savjeta za NATO
Već uživamo - koristi od članstva!
    - Crna Gora nakon nepunih pet mjeseci od ulaska u NATO već uživa koristi od članstva i to prije svega kroz povećan broj informacija o našoj zemlji u inostranoj javnosti, percepciju naše zemlje kao sigurne investicione destinacije i jače interesovanje renomiranih investitora za ulaganje u Crnu Goru - zaključeno je na prvoj sjednici Savjeta za NATO. 
 
3
Ministar odbrane mr Predrag Bošković u jutarnjem programu TVCG "Dobro jutro Crna Goro"
Naše nebo -apsolutno zaštićeno!
- Air policing učiniće da naše nebo bude apsolutno zaštićeno. Grčka i Italija će raditi air policing za Crnu Goru, kao što su od 2009. godine to radile za Albaniju, kada je ušla u Alijansu - istakao je ministar odbrane mr Predrag Bošković u jutarnjem programu TVCG "Dobro jutro Crna Goro". 
 
2
Svečana akademija u čast 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva
Za godinu - sva mjerila iz poglavlja 23 i 24!
         - Članstvo Crne Gore u EU je najznačajniji spoljnopolitički prioritet.. Pokazali smo to prethodnih deset godina kad smo već ozbiljne prepreke na tom putu savladali, zaokružili smo pravni okvir, usaglasili ga sa pravnim standardima EU. Naravno da nas još čeka jedan broj zadataka na tom putu, ali sam sasvim uvjeren da imamo snage, znanja, sposobnosti i dobre volje da prepreke savladamo i budemo u nekom doglednom vremenu punopravna članica EU.
To je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar preavde Zoran Pažin zaključio govor na svečanoj akademiji u čast 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva. On je izrazio očekivanje da će Crna Gora sledeće godine ispuniti sva privremena mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i da će u partnerstvu sa Evropskom komisijom dobiti završna mjerila za ova dva poglavlja.  
 
2
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku povodom Dana crnogorskog sudstva
Društvo temeljimo na - nezavisnom sudstvu!
             - Danas, u skladu sa najsavremenijim tekovinama demokratije, reformskim i integracionim državnim opredjeljenjima, stvaramo društvo utemeljeno na vrijednostima nezavisne sudske vlasti, čime garantujemo vladavinu prava i jednaku primjenu zakona, odlučni u opredjeljenju da obezbijedimo intenzivan društveni napredak, za dobrobit svih građana Crne Gore - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u čestitki koju je povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, uputio svim nosiocima sudske vlasti. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović o obnovi dijaloga između opozicije i vlasti
Ponuda da se dogodi - u Skupštini!
         - Mislim da ona treba da se dogodi unutar Skupštine. I da institucije sistema treba da funkcionišu sa adresa koje treba tu vrstu dijaloga da ponude. Vi znate da je ono što je aktuelnost Crne Gore zbivanje u Skupštini, da postoji bojkot parlamenta i ja mislim da unutar tog bojkota treba raditi dijalog inicijativom koja prije svega treba da se ima od predsjendnika Parlamenta i predsjendika Vlade. I jedan i drugi su mnogo puta iskazali raspoloženje da se taj dijalog otpočne - istakao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, odgovarajući na pitanje novinara o obnovi dijaloga između opozicije i vlasti u Crnoj Gori.  
 
2
Svjedok saradnik Saša Sinđelić pred Višim sudom saopštio
Cilj je bio - da Crna Gora ne uđe u NATO!
          U nastavku suđenja optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan prošle godine. svjedok saradnik Saša Sinđelić saopštio je da mu je Eduard Šišmakov rekao da je jedan od osnovnih ciljeva planiranih aktivnosti 16. oktobra prošle godine "bio NATO", i sprečavanje Crne Gore da postane dio tog vojno-političkog saveza. Suđenje se nastavlja 7. novembra.
Sudsko vijeće odbilo je zahtjev odbrane za ukidanje pritvora Milanu Dušiću i Srboljubu Đorđeviću.
 
 
2
Svjedočenjem svjedoka saradnika, pred Višim sudom nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori
Izdali su nas - lideri "DF"!
- U Crnoj Gori niko nije imao bolje uslove nikada da izvrši nešto što bi se moglo nazvati prevrat. Imali su sve na dlanu, oružje, ljude, novac, čak i ljude iznutra, u policiji i sudstvu. Zašto ja ovo pričam. Zato što isti ti ljudi, za koje ja smatram da su izdali, ja imam osnovanu sumnju, pogotovo poslije pokušaja ubistva mene, da isti oni šetaju slobodno - istakao je svjedok saradnik Aleksandar Saša Sinđelić, čijim svjedočenjem je danas u Višem sudu nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.
On je ukazao da "jedini ljudi koji su mogli da nas izdaju su lideri DF".
Zbog dobacivanja svjedoku saradniku predsjedavajuća sudskog vijeća Suzana Mugoša udaljila je iz sudnice optužene Andriju Mandića i Milana Kneževića. 
 
2
NVO ’’Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine’’ (’’DOB’’) uputilo javni protest Javnom servisu RTCG
Građani uskraćeni - za Njegoša!
- Ko je ovlastio i u čije ime rukovodstvo Javnog servisa onemogućava građane naše države da budu informisani o stavovima, argumentima i dokazima kompetentnih i stručnih znalaca Njegoševog djela? Koji je to drugi, osim crnogorski – nacionalni i multinacionalni, građanski i državni – identitet, koji se hoće, svejedno da li do kraja osmišljenom strategijom ili ustuknućem pred stihijskim razvojem događaja, instalirati i podmetnuti kao željeni i ’’pravi’’ od strane čelnika RTCG kada se radi o Njegošu i Crnoj Gori? - pita NVO ’’Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine’’ (’’DOB’’) koje je uputilo javni protest Javnom servisu RTCG i konstatuje da "Ovakvo neprikriveno i agresivno, jeftino i prizemno, primitivno i neznaveno politikanstvo za svaku je osudu i prezir".        
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Svjedočimo jedino - teroru "DF"!
         - Nijesmo uradili procjenu rizika po ukupnu bezbjednost zemlje, ne iz onog razloga koji ste Vi naveli u Vašem pitanju. Dakle, navodni državni teror koji crnogorska vlast vrši nad Demokratskim frontom, kako ste Vi kazali, nije mogao biti povod za izradu takve bezbjednosne procjene. Takvog rizika, naravno, nije bilo, iz prostog razloga što crnogorska vlast ne vrši nikakav teror nad bilo kim u ovoj zemlji, pa ni nad Demokratskim frontom. Jedini teror kome smo svi zajedno bili svjedoci i očevici jeste teror koji je Demokratski front sprovodio više mjeseci nad građanima Crne Gore i crnogorskom javnošću, a koji je kulminirao uoči parlamentarnih izbora, prije nešto više od godinu dana. Tada je vaš teror ozbiljno zaprijetio da preraste u terorizam. Ali, pravna država Crna Gora je tada reagovala na efikasan način i spriječila haos na našim ulicama - odgovorio je na "Premijerskom satu" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na pitanje lidera "DF" Andrije Mandića da li je urađena „procjena rizika po ukupnu bezbjednost zemlje zbog državnog terora koji vrši crnogorska vlast nad Demokratskim frontom“. 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle godine biće nastavljeno sjutra
Advokati odbrane - traže izuzeća!
             Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle godine prekinuto je i biće nastavljeno sjutra, nakon što su advokati odbrane zatražili izuzeće predsjednika sudskog vijeća, Višeg i Apelacionog suda, Suzane Mugoše, Borisa Savića i Mušike Dujovića.
Danas je trebalo da se pred sudom pojavi svjedok saradnik Aleksandar Sinđelić, ali to su raznim zahtjevima i sumnjama - oni bi čak i provjeru DNK Bratislava Dikića - onemogućili advokati odbrane, koji po ocjeni glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, žele odugovlačenje postupka. 
 
2
Nacionalna konferencija o prevenciji nasilja – „Nasilje nad LGBTIQ osobama i rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori“
Povorke ponosa prošle - na ponos policije!
      - Kao primjer kvalitetne saradnje spomenuću održavanje povorki ponosa, koje se godinama unazad održavaju u Podgorici, kao i prvu Povorku ponosa koja je prije četiri godine održana u Budvi. Ove manifestacije koje promovišu prava LGBT osoba su uspješno i bezbjedno održane upravo zahvaljući preventivnim aktivnostima koje je policija preduzela, kao i kvalitetnoj komunikaciji koju je menadžment policije s tim u vezi imao sa LGBT zajednicom - ukazao je pomoćnik direktora Uprave policije Nikole Janjuševića na Nacionalnoj konferenciji o prevenciji nasilja – „Nasilje nad LGBTIQ osobama i rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori“.
Njegovo izlaganje prenosimo integralno: 
 
2
Na međunarodnom takmičenju European Youth
„Budi odgovoran" - jedan od pobjednika!
       Projekat „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“ jedan je od 17 pobjednika takmičenja Eiropean Youth Award, odabran - u konkrenciji od 144 učesnika iz cijele Evrope i zemalja Mediterana - projekta prijavljena od međunarodnog ekspertkog žirija. 
 
2
Povodom obilježavanja deset godina od donošenja Ustava Crne Gore
Skupština posebno osvijetljena!
    Zgrada Skupštine Crne Gore večeras je posebno osvijetljena, povodom obilježavanja deset godina od donošenja Ustava Crne Gore, koji je izgalasan na današnji dan 2007.
Ustavotvorna skupština Republike Crne Gore 22. oktobra 2007. donijela je Odluku o proglašenju Ustava Crne Gore. Desetogodišnjica Ustava obilježena je i u petak svečanom sjednicom Skupštine Crne Gore, koja je održana u Vladinom domu na Cetinju. 
 
2
Institut za javno zdravlje upozorava
Realno prijeti - epidemija morbila!
    - Opasnost od epidemije malih boginja (morbila) u Crnoj Gori je realna i gotovo izvjesna, iako se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći kada će do nje doći - upozorili su iz Instituta za javno zdravlje. 
 
1
Poslanik "DF" osuđen zbog napada na policajca
Kneževiću - sedam mjeseci zatvora!
    Poslanik "Demokratskog fronta" Milan Knežević osuđen je na sedam mjeseci zatvora, jer je 17. oktobra 2015.fizički nasrnuo na policajca Miljana Markovića ispred parlamenta, javila je Televizija Crne Gore.
Presudu je izrekao sudija podgoričkog Osnovnog suda Goran Đuković, koji je u obrazloženju rekao da je Kneževiću otežavajuća okolnost to što je poslanik, a olakšavajuća što nije ranije osuđivan.
Ako presuda postane pravosnažna, Knežević više neće moći da bude poslanik u Skupštini Crne Gore.  
 
1
Isporučena oprema za srednje stručne škole vrijedna 345 000 eura
Najavljen program - trostruko veći!
Isporuka opreme za osam srednjih stručnih škola u Crnoj Gori, vrijednosti 345 000 eura, i to za sektore poljoprivrede, elektrotehnike, mehatronike, tekstila i ugostiteljstva obilježena je danas u podgoričkoj školi “Ivan Uskoković”. Oprema je pribavljena u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“ čija je vrijednost 5,8 miliona eura i koji se završava ove godine, a predstavnici EU danas su najavili i novi Operativni program čija će vrijednost biti utrostručena na 15,3 miliona Učenici će tako sticati praktična znanja u najsavremenijim uslovima. 
 
1
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA nastavlja da donira
Zdravstvenim ustanovama - još 12 EKG aparata!
       - Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA, doniraće do kraja godine 12 EKG aparata crnogorskom zdravstvenom sistemu, ukupne vrijednosti 39 hiljada eura - saopštio je koordinator agencije Ahmet Altun, na sastanku sa ministrom zdravlja dr Kenanom Hrapovićem. 
 
1
Vojska Crne Gore dobila novog načelnika Generalštaba
Daković preuzeo dužnost - od Jokića!
          - Riječ je o obavezi prema onima koji su tu uniformu nosili prije nas, a koji su kroz istoriju ostavili u amanet da u našem vremenu, u skladu sa najvišim principima humanosti, promovišemo Crnu Goru i njene vrijednosti. To je obaveza prema onima koji će tu uniformu od nas naslijediti, da im budemo uzor, kao što su i nama naši preci bili. Jer, mi smo prolazni, a Crna Gora i njena Vojska trajaće vječno - naglasio je v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Iliji Daković kojem je danas u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predao zastavu Vojske Crne Gore, čime je Daković preuzeo dužnost načelnika generalštaba od general-pukovnika Ljubiše Jokića.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|