Brze Cinjenice - Društvo

0
Održana komemoracija dugogodišnjem generalnom sekretaru Vlade Crne Gore Žarku Šturanoviću
Druge snažio - neizbrisiv trag ostavio!
    - Imam tužnu, tešku, ali časnu dužnost da se oprostim od Žarka u ime Vlade Crne Gore u kojoj je Žarko ostavio neizbrisiv trag svojom čestitošću, predanim radom, poštenjem, svojom ljudskošću, uvijek spreman da istraje u plemenitim nastojanjima da dā najbolje od sebe za ono u što je vjerovao – pravdu, slobodu, mir, jednakost, nezavisnu, demokratsku i prosperitetnu Crnu Goru na dobrobit svih njenih građana. Svojom ljudskom snagom i nepokolebljivom vjerom sve nas je snažio u borbi za ove vrijednosti za koje je nesebično davao sebe, ne mareći za rizik po zdravlje koji takav požrtvovani, posvećeni i beskompromisni rad sa sobom nosi - rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin na komemoraciji na kojoj se u prisustvu porodice, najviših državnih zvaničnika, kolega i prijatelja od njega oprostio od dugogodišnjeg generalnog sekretaru Vlade Crne Gore Žarka Šturanovića. 
 
0
Majk Pens,prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru
Hvala Crnoj Gori - na vodećoj ulozi !
- Hvala Vam na toploj dobrodošlici koju smo moja supruga i ja doživjeli već na dolasku u Crnu Goru. Velika mi je čast da budem u Vašoj divnoj zemlji i da proslavimo izvanredne odnose građana Crne Gore i građana Sjedinjenih Američkih Država. Posebna mi je čast što sam prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru – naglasio je potpredsjednik Pens večeras na svečanoj večeri nazdravljajući predsjednicima države, parlamenta i Vlade, Filipu Vujanoviću, Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću.  
 
0
Spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu otkriven na Trgu nezavisnosti u Podgorici
Junaštvom razabrao - vječnost!
          - Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje - naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković, koji je sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici,svečano otvorio spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Medicinari u Beranama - državni interes!
    - Vjerujem da će na Univerzitetu, kada prođe vrijeme i glave se ohlade, razumjeti šta su strateški državni interesi i podržati napore Vlade da se oni realizuju. U međuvremenu, ukoliko Upravni odbor Univerziteta ne uvaži Vladinu odluku, studentima koji namjeravaju da upišu prvu godinu studija na Visokoj medicinskoj školi poručujem da obave upis tamo gdje im to bude omogućeno. Ova vlada će obezbijediti potrebnu finansijsku podršku. Ukoliko to bude u Podgorici, za njih 70 koji budu primljeni, ma odakle dolazili, Vlada će obezbijediti sve materijalne uslove za njihovo studiranje. Ta sredstva Vlada će namiriti smanjujući troškove nefunkcionalne administracije i raznih marketinških službi i na samom Univerzitetu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu". 
 
2
Završeni radovi na glavnom obkektu KCCG i Institutu za bolesti djece vrijedni 2,8 miliona eura
Postali komforniji - i štedlljiviji!
    - Značajna investicija vrijedna 2,8 miliona eura za zdravstveni sistem i za KCCG i Institut za bolesti djece, dovedena je do kraja. Kao što ste imali prilike da vidite, na Institutu za bolesti djece je zamijenjena fasadna bravarija, urađena termo fasada i sistem grijanja i hlađenja. U KCCG je adaptiran sistem termo-tehničkih i elektro instalacija, dok je na glavnom objektu, postavljena nova fasadna bravarija - ukazala je direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević povodom završetka radova na glavnom objektu KCCG i Institutu za bolesti djece, koje su danas posjetili ministar zdravlja Kenan Hrapović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić. 
 
1
Suđenje optuženima za pokušaj terorizmana dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori odgođeno, a da nije ni počelo
Odbrana traži - izuzeće svi tužilaca!
- Nekoliko branilaca je vrhovnom državnom tužiocu podnijelo zahtjev za izuzeće specijalnog državnog tužioca i svih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu - poslije ovih riiječi Miroja Jovanovića, advokata lidera "DF" Andrije Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića, Vijeće sudije Suzane Mugoše donijelo je odluku o odgađanju glavnog pretresa na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. 
 
1
Oko 200 pripadnika Vojske Crne Gore učestvuje u gašenju požara u Boki Kotorskoj i u Podgorici
Vojnici odgovorili - svakom izazovu!
       - Vojska Crne Gore još jednom je pokazala spremnost da odgovori svim izazovima i zadacima koji se od nje očekuju - naglasio je ministar odbrane Predrag Bošković koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnikom Ljubišom Jokićem obišao lokalite ugrožene požarima u Primorskom regionu.
Oko 200 pripadnika Vojske Crne Gore, sa transportnim, sanitetskim, protivpožarnim vozilima i plovnim sredstvima učestvuje u gašenju požara i evakuaciji lokalnog stanovništva u rejonu Boke Kotorske, kao i na teritoriji Glavnog grada Podgorice. Stariji vodnik prve klase Dosković Miroslav, stariji vodnik Nišavič Rade i stariji vodnik Rovčanin Darko već pet dana neprekidno, danonoćno su angažovani na gašenju požara u opštini Tivat  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković
Vatrogasci uradili - iznad mogućnosti!
    - Država je uradila sve što je mogla sa resursima koje ima, a ovi ljudi su uradili više nego što su njihove ljudske i profesionalne mogućnosti. Želim ne samo da im se zahvalim nego da im se poklonim na tom njihovom naporu - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković, odgovarajući na pitanja novinara u Beranama. 
 
1
Na zahtjev Crne Gore da NATO pomogne u gašenju požara
Bugarska ponudila - helikopter!
    - Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev obavijestio je predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o spremnosti Bugarske, kao NATO saveznice i priatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sjutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori kao i spremnost Republike Bugarske na svaku drugu pomoć u gašenju požara. Iskazujući visoku zahvalnost Predsjednik Crne Gore je saopštio da ovo doživljava potvrdom bliskosti i prijateljstva dvije države - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. 
 
1
Ministar Nuhodžić obišao požarišta i ocijenio da nema razloga za dramatizaciju, strah i paniku
Zatražena međunarodna pomoć!
          - Krajnja poruka je da nema razloga za dramatizaciju, strah i za paniku. Vjerujem da će naše službe, naše institucije, uz međunarodnu pomoć sve ovo učiniti kontrolisanim narednih dana, a vjerujem i ugasiti ove požare, bez obzira na krajnje nepogodne meteo uslove - poručio je sa ožarištu na Luštici ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhođdžć, koji je danas obišao lokalitete ugrožene požarima u primorskom regionu. On je ocijenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć.  
 
1
13.jul - Dan državnosti Crne Gore
Da je vječna Crna Gora!
Da je vječna Crna Gora!
 
 
1
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju
Jedino zajedno - gradimo bolju budućnost!
       - Sada kada imamo i vječnu državu i vječnu slobodu čast , poštenje i junaštvo zahtijevaju da budemo zajedno. Da se u bogatstvu različitosti nacija i vjera i dragocjenosti naših manjina, okrenemo jedni drugima. Mnogi su nam bliski ali jedni drugima smo najbliži. Jedino zajedno i sabrani možemo u miru i slozi graditi bolju budućnost Crne Gore.
Neka Bog čuva Crnu Goru,

Neka svima podari slogu i mir,

Da je vječna Crna Gora.

Ovako je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović završio obraćanje zvanicama na prijemu koji je povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore priredio u Plavom dvorcu na Cetinju.
"Svečano slovo" crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
1
Vlada Crne Gore dopunila Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova
Sa receptom u - 303 apoteke!
       - Donošenjem ove odluke, po modelu javno-privatnog partnerstva, davalac usluga koji obezbjeđuje ostvarivanje prava na ljekove koji se propisuju na recept može da bude i apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor, čime će se obezbijediti stabilnije snabdijevanje ljekovima i izbjeći dugotrajne procedure nabavki ljekova i potencijalne mogućnosti njihove nestašice. Recept koji je propisan od izabranog doktora moći će da se realizuje, osim u 53 apoteke „Montefarma“ i u više od 250 apoteka, koje imaju mogućnost da zaključe ugovor sa Fondom - saopštila je Vlada Crne Gore je danas - u cilju veće dostupnosti ljekova i kontinuiranog snadbijevanja građana i zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država - donijela Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova.  
 
1
Vlade Crne Gore
Za Sea dance - dvjesta hiljada!
- Imajući u vidu značaj koji Sea dance festival ima za crnogorsku turističku privredu, kako za ekonomiju tako i za promociju Crne Gore kao turističke destinacije, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da podrži festival sa 200 000 eura, rekao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović na konferenciji za medije nakon 34. sjednice Vlade Crne Gore. 
 
1
Danas počela kampanja „Kad pijem ne vozim“
U kola- bez alkohola!
- Cilj kampanje, je skretanje pažnje na važnost poštovanja odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje se odnose na upravljanje vozilom pod uticajem alkohola, budući da takvo nezakonito i neodgovorno ponašanje može prouzrokovati teške posljedice po život učesnika u saobraćaju. Takođe, kampanja ima za cilj i preventivno djelovanje na negativne posljedice koje kršenje zakonskih odredbi iz ove oblasti, koje se odnose na upravljanje vozilom pod uticajem alkohola, može prouzrokovati - saopštila je Uprava policije Crne Gore koja i ove godine sa Pivarom Trebjesa od danas do 15. avgusta organizuje kampanju „Kad pijem ne vozim“. 
 
1
Trinaestojulske nagrade za 2017. uručene vajaru Miodragu Šćepanoviću, dr Davidu Kaljaju i dr Svetozaru Saviću
Postali znamenitost - znamenite Crne Gore!
-Na svim crnogorskim putevima, jasnim i onima u magnovenju, postojali su ljudi koji su znali kako. Govorili kamo. Prije ili kasnije ispaštali ili nagrađivani za svoje stavove i vizije. Sputavani ili motivisani u svojim djelanjima i djelima. Kako ko i kako koji. Ali su postajali oni koji su bili, jesu i biće ogledalo i putokaz napredne Crne Gore. Izdanci starih maslina i hrastova na čijim korijenima niču mladice savremene Crne Gore. Intelektualne i radničke. Savremene i svevremene. Danas su oni nagrađeni. Juče su drugi. Sjutra će treći... Ali svi oni dobro znaju da ponijeti 13julsku nagradu znači nositi biljeg Crne Gore. Nositi breme izazova i odluka... I radujem se što su upravo ovi ljudi postali znamenitost znamenite Crne Gore - naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, uručujući danas u vili "Gorica" Trinaestojulske nagrade za 2017. vajaru Miodragu Šćepanoviću, dr Davidu Kaljaju i dr Svetozaru Saviću. 
 
1
Ministar finansija Darko Radunović i Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku
Dobrim upravljanjem do - bržeg rasta!
    - Dobro upravljanje institucijama, borba protiv korupcije i implementacija strukturnih reformi mehanizmi su za ostvarivanje dinamičnijeg rasta koji će ubrzati konvergenciju i smanjiti jaz u nivou razvoja naših i zemalja Zapadne Evrope. MMF posebno insistira na jačanju saradnje sa civilnim sektorom, društvenoj odgovornosti institucija, te uključenju većeg broja žena u procesima upravljanja - zaključeno je na međunarodnoj konferenciji „Ponovno ubrzavanje približavanja u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi - uloga vlada i institucija“ u Dubrovniku na kojoj su učestvovali ministar finansija Darko Radunović i Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić. 
 
1
Povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore
Počasna paljba - sa Gorice!
Počasna artiljerijska paljba - sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa - povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore biće sjutra u 18 sa platoa brda Gorica - naredio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.  
 
1
Obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SRFJ
Sjećanja na srebreničke - i ostale žrtve!
       Delegacija Vlade Crne Gore, u čijem sastavu su bili potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin i ministarka bez portfelja Marija Vučinović, položila je danas cvijeće na spomen obilježje u parku „Pobrežje“, u Podgorici, čime je obilježila 22 godine od događaja u Srebrenici i osmu godišnjicu od usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ. 
 
1
Kreće upotreba softvera protiv plagijarizma na svim fakultetima
Na kontroli - 5 600 radova!
    - Do 5 600 podnesaka moći će se naći na kontroli softvera protiv plagijarizma koji je pribavljen na dvije godine kroz projekat Ministarstva prosvjete u saradnji sa Svjetskom bankom - saopšteno na današnjoj prezentaciji pomenutog iThenticate softvera za detekciju plagijarizma. Tokom prezentacije obratila se predstavnica Direktorata za visoko obrazovanje Biljana Mišović, kao i predstavnici američke kompanije Turnitin LLC koja je pribavila softver: regionalni menadžer Goa Borek i direktor marketinga za Evropu, Bliski istok i Afriku Klaudija Dovel.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|