Brze Cinjenice - Društvo

1
Plaćeno odsustvo roditelja djece mlađe od 11 godina
Naredba sjutra - supa na snagu!
    Tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja, na osnovu odluke organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada.
Ova naredba Vlade Crne Gore stupa na snagu sjutra, a poslije dogovora Ministarstva prosvjete, Ministarstvo ekonomije i OmbudsmanCG.  
 
1
Pogoršana epidemiološka situacija u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i Žabljaku
Zabrana za - ugostitelje i okupljanja!
            - Za sada je evidentno da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i Žabljaku. U ovim opštinama stopa obolijevanja prešla preko 800 na 100.000 stanovnika čime automatski prelaze u grupu 3 opština u kojima će se od ponedeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere i to: Zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela); Zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. 
 
1
U Crnoj Gori i Njemačkoj urađene analize 540 uzoraka na novi koronavirus
Dodato još - 146 pozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 358 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 74 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Iz Njemačke su pristigla 182 rezultata, među kojima su otkrivena 72 novopozitivna slučaja koji su uzorkovani 12 i 13 oktobra.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata Tivta, Bara i Rožaja, rođenih 1949, 1969 i 1963 godine a koje su prijavili OB Bar (2) i OB Berane.
Prijavljen je oporavak kod 199 pacijenata.  
 
1
Najalarmantniji podaci od pojave COVID-19 u Crnoj Gori
Preminulo još sedmoro - još 609 pozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 874 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 273 novopozitivnih slučajeva.
Prijavljeno sedam smrtnih ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Bijelog Polja (2), Berana, Rožaja, Budve, Ulcinja i Podgorice rođenih 1952 (2), 1598, 1947 (2), 1972 i 1940 godine a koje su prijavili OB Bijelo Polje (2), OB Berane (2), OB Bar (2) i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.
Završena je i statistička obrada rezultata uzoraka koji su poslati na laboratorijsku obradu u Njemačku. Ukupno je pristiglo 864 rezultata među kojima su otkrivena 336 novopozitivna slučaja koji su uzorkovani 12, 13 i 14 oktobra. 
 
1
Od poslednjeg presjeka stanja, završene analize 764 uzoraka na novi koronavirus
Registrovano - 211 novopozitivnih!
    Od poslednjeg presjeka stanja, laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kao i druge laboratorije koje sprovode PCR dijagnostiku, završile su analizu 764 uzoraka na novi koronavirus. Među obrađenim uzorcima ukupno je registrovano 211 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Tuzi i Podgorice (3), rođenih 1938, 1943 i 1947 (2) godine a koje su prijavili Klinički centar Crne Gore i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.
Prijavljen je oporavak kod 154 pacijenta.  
 
1
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti
Visoka stopa zbog - negiranja virusa!
          - Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, ismijavanja epidemioloških mjera, javno izricanih sumnji u pandemiju prvenstveno od dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom - ukazalo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. 
 
1
Ministar prosvjete sa predstavnicima Sindikata
Ubrzo model - za vrednovanje dodatnog rada!
       Predlog modela za vrednovanje dodatnog rada kadra u školama u tekućoj epidemiološkoj situaciji, trebalo bi da bude izrađen brzo. Na njemu će raditi radna grupa koja će biti formirana u narednih nekoliko dana, i koja će biti sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete. Rad Grupe će biti oročen na kraći vremenski period, kako bi u najskorijem roku ona dala konkretan predlog modela, koji će biti upućen u dalju proceduru. To je jedan od osnovnih zaključaka današnjeg sastanka ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa v.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavkom Bošković, te potpredsjednicicima Sindikata Nikolajem Kneževićem i Stankom Vukčević.  
 
1
Za 24 časa urađene analize 717 uzoraka na novi koronavirus
Preminulo četvoro - 193 novopozitivnih!
          Od poslednjeg presjeka stanja, laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore kao i druge laboratorije koje sprovode PCR dijagnostiku, završile su analizu 717 uzoraka na novi koronavirus. Među obrađenim uzorcima ukupno je registrovano 193 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Tuzi, Berana (2) i Bijelog Polja, rođenih 1952, 1974, 1939 i 1938 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore (2), OB Berane i OB Bijelo Polje.
Prijavljen je oporavak kod 138 pacijenta.  
 
1
Analitičar Janko Đonović u emisiji "Drugačija radio veza" "Antene M"
Došli na vlast - da prodaju Crnu Goru!
- Krivokapić je, što se kaže, izašao je iz šinjela ili ispod mantije Amfilohija Radovića. On je tu da sprovodi program koji će mu ispostaviti Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija u Crnoj Gori i on će to da radi. Njegov zadatak nije ništa manje, niti išta više - istakao je u emisiji "Drugačija radio veza" "Antene M" analitičar Janko Đonović, dodajući da su " ovi što došli na vlast, došli da prodaju Crnu Goru". 
 
1
Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore o formiranja vježbovno-strelišnog prostora na Sinjajevini
Sve rađeno - transparentno!
          - Cjelokupan proces oko formiranja vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini do sada bio transparentan, kao i da će se tako nastaviti - saopštili su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.
- Vojska Crne Gore uvijek je bila i biće na usluzi građanima, da ih zaštiti i pomogne u svakoj situaciji. Naša je dužnost da istaknemo da nije namjera da radimo na štetu stanovništva i svoje zemlje - zaključuje se u saopštenju. 
 
1
Još dva pacijenta podlegla COVID-19
Novih pozitivnih 218 - oporavljenih 143!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 649 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 218 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Podgorice i Nikšića, rođenih 1945 i 1961, koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore i OB Nikšić.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 143 pacijenta.  
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gora zahvalio na čestitki predsjedniku Evropskog parlamenta
Opredjeljenje za EU - pokretač reformi!
          - Ono što je sigurno, perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje trajno opredjeljenje i glavni pokretač reformi u Crnoj Gori, a nova proevropska Vlada daće novu energiju procesu evropske integracije i finalizaciji procesa pristupanja naše države. Uvjeravam Vas da će Skupština Crne Gore u kratkom roku započeti sa rješavanjem otvorenih pitanja i omogućiti izbor pravnika od integriteta za Vrhovnog državnog tužioca, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, te pristupiti reformi izbornog zakonodavstva u cilju poštovanja preporuka OEBS/OIDHR-a, i time pokazati ozbiljnost i iskrenu posvećenost procesu evropske integracije - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, zahvaljujući na čestitki predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu-Mariji Sasoliju.  
 
1
Upozoravajući podaci sa press konferencije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
Podgorici prijeti - zatvaranje od 22!
                   - Broj novootkrivenih u Podggorici u četrnaestodnevnom periodu da bi Podgorica prešla iz druge u treću grupu je 1488. Nažalost, Podgorica je tu negdje i ako ovakav trend obolijevanja nastavi, plašim se da već od današnjeg dana u Podgorici možemo računati sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata i sa zabranom kretanja od 22. Svima je jasno da nikome nije u interesu da do toga dođe i imamo vremena da se potrudimo da Podgoricu ne zatvorimo. Ovo danas odraz je dešavanja od prije 14 dana, tako da je nezahvalno govoriti šta će biti do petka u ponoć. Nikad nije kasno da krenemo sa strogim poštovanjem mjera i preporuka - napomenuo je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Senad Begić na današnjoj press konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. 
 
1
Crni epidemiološki COVID-19 dan u Crnoj Gori
Devetoro preminulih - 228 novopozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 899 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 228 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Cetinja, Nikšića, Žabljaka i Berana, rođenih 1946, 1938, 1949 i 1957 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore, OB Nikšić, OB Bar i OB Berane.
Prijavljen je oporavak kod 191 pacijenata.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio u oproštajnu posjetu ambasadora Rumunije
Svjedočili napretku - snažno podržavaju!
      - Rumunija je bila, jeste i biće snažan podržavalac i prijatelj Crne Gore - naglasio je ambasador Rumunije Ferdinand Nađi u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.
On je ukazao da je svjedočio velikom progresu Crne Gore, te da je posebno ponosan što je za vrijeme njegovog mandata naša država postala članica NATO. 
 
1
Epidemilloška situacija vrlo loša, direktor instituta za javno zdravlje Crne Gore apeluje
Slave slaviti - porodično!
- Epidemilloška situacija je vrlo loša. Imamo visoku lokalnu transmisiju i to je odraz našeg ponašanja. Dobar dio građana poštuje mjere, ali dobar dio ne poštuje i onda dolazi do zakonitosti da se infekcija širi. U opštinama gdje se mjere poštuju imamo pad i tamo gdje se ne poštuju porast infekcije. Od 23. avgusta do 6. septembra imali smo što nije niko u Evropi, gotovo četvrtinu stanovništva na ulici. Ne samo da se ne nose maske i ne poštuje distanca, već imamo saučešća i svadbe sa po 200, 300 ljudi. Zdravstveni sistem je uradio svoje, ali očekujemo da odrade i drugi. Odgovornost je na pojedincu, svi u nizu moraju da poštuju mjere - istakao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Crne Gore, direktor instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša.
On je ukazao da sada predstoji opasnost od brojnih slava i apelovao da se slave porodično. 
 
1
U crnogorskim laboratorijama urađene analize 899 uzoraka na novi koronavirus
Preminulo četvoro - 228 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 899 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 228 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Cetinja, Nikšića, Žabljaka i Berana, rođenih 1946, 1938, 1949 i 1957 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore, OB Nikšić, OB Bar i OB Berane.
Prijavljen je oporavak kod 191 pacijenata.  
 
1
U Crnoj Gori 4014 aktivnih slučajeva COVID19
Preminulo četvoro - 293 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 696 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 293 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Cetinja, Kotora, Pljevalja i Ulcinja, rođenih 1940, 1947, 1974 i 1955 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore (2) i OB Bar (2).
Prijavljen je oporavak kod 103 pacijenata.  
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio listu kumulativne incidencije COVID19 za lokalne samouprave
Pooštrene mjere u tri - ublažene u četiri opštine!
Od ponedjeljka epidemiološke mjere biće pooštrene u Ulcinju, Žabljaku i Pljevljima, a ublažene u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama.
Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je listu kumulativne incidencije COVID19 za lokalne samouprave za period od 26.09. do 09.10 u 24, na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.  
 
0
Vlada Crne Gore dala saglasnost
Borcima protiv korone - stimulans 30 odsto!
          Vlada Crne Gore dala je saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID pacijentima isplati stimulans u visini od 30 odsto na redovnu zaradu za mjesec septembar 2020. godine. Odluka se odnosi na zaposlene u domovima zdravlja, Kliničkom centru Crne Gore, opštim bolnicama u Nikšiću Beranama, Baru, Pljevljima i Bijelom polju, Specijalnoj bolnici „dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, na zaposlene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za PCR testiranja na novi koronavirus i zaposlene koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|