Brze Cinjenice - Društvo

2
Pretresi na više lokacija u Podgorici i Danilovgradu
Oduzeta eksplozivna naprava!
                Policijski službenici lišili su slobode bezbjednosno interesantno lice nakon što su pretresom više lokacija pronašli i improvizovanu eksplozivnu napravu tešku 1,5 kg sa detonirajućom kapislom i sporogorećim štapinom. Time je policija još jednom pronašla i oduzela sredstva namijenjena za izvršenje teških krivičnih djela.  
 
2
Vijeće za nacionalnu bezbjednost
Svaki euro - u državnu kasu!
      - Poseban akcenat treba staviti na otkrivanju zloupotreba u privrednom poslovanju kroz suzbijanje sive ekonomije i neformalnog rada, kako bi se stvorili uslovi da se posluje isključivo na zakonit način i da svaki euro budžetskih prihoda završi u državnoj kasi - zaključilo je danas Vijeće za nacionalnu bezbjednost. 
 
2
Krivična prijava protiv N.Š, zaposlene u ZIKS
Uzimala od pazara - prodavnice i kantine!
       Policijski službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u saradnji sa službenicima ZIKS, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici danas podnijeli krivičnu prijavu protiv N.Š, zaposlene u ZIKS, zbog osnovane sumnje da je počinila koruptivno krivično djelo pronevjera u produženom trajanju. 
 
2
Nastavnicima i učenicima dodjeljene nagrade iz Fonda za kvalitet i talente
Država se - diči rezultatima!
    - Ove nagrade su naša skromna pomoć na tom, katkad memljivom putu pronalaženja volje da postanete najbolja verzija sebe. Nije dakle riječ o novcu, niti o najmanje pola miliona eura koliko ćemo svake godine izdvajati za ovu namjenu, iako to nije zanemarljiv dio ovih nagrada. Riječ je o tome da vam danas govorimo da nije tačno da nijeste dovoljno dobri. Naprotiv!
Odavde šaljemo poruku svima da vaš trud ova država cijeni, da vaše napore vrednuje. I što je najvažnije, da se vašim rezultatima diči - poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na dodjeli skoro 500 nagrada nastavnicima i učenicima iz novoosnovanog Fonda za kvalitet i talente.  
 
2
Vlada Crne Gore, zajedno sa princem Nikolom Petrovićem, inicira prenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš
Državotvorna dinastija - da počiva doma!
       - Nedavno usvojena Rezolucija Skupštine Crne Gore, kao i stogodišnjica egzila dinastije Petrović Njegoš, dodatno nas obavezuju da naročito pažnju posvetimo rješavanju i obilježavanju ključnih identitetskih pitanja, promovisanju crnogorske istorije, njenih najznačajnijih vladara i događaja. Pokrenuli smo inicijativu, zajedno sa princem Nikolom Petrovićem povodom prenošenja posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, kojom se apostrofira važnost prenošenja posmrtnih ostataka Mihajla Petrovića Njegoša iz Francuske, kao i posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, shranjenog u Italiji, čime smo prepoznali potrbu za konkretnim djelovanjem kako bi se ispravio dio istorijske nepravde prema ovoj državotvornoj dinastiji - istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. 
 
2
Predsjednik Crne Gore uručio orden crnogorske zastave prvog stepena KUD „Zahumlje“
Odoljelo izazovima - iznjedrilo hiljade stvaralaca!
- Uprkos svim izazovima koji su u prethodnim vremenima pogađali našu državu, poput ratnih dešavanja, nemaštine i drugih nedaća, koje su prijetile da kulturno stvaralaštvo premjeste u drugi plan, ovo kulturno umjetničko društvo je uspjelo tome odoljeti i očuvati tradiciju kojom se danas ponosimo. Zahumlje iznjedrilo hiljade stvaralaca i danas je dom koji okuplja talentovane mlade ljude sa potencijalom da kulturu Crne Gore afirmišu i van njenih granica u ovom vremenu - iskazujući zadovoljstvo što u ime države Crne Gore odlikuje KUD „Zahumlje“ visokim državnim priznanjem, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, uručio je danas Orden crnogorske zastave I stepena, JU Zahumlje Nikšić, povodom 120 godina postojanja umjetničkom direktoru Vojislavu Krivokapiću. 
 
2
Predsjednik Crne Gore uručio medalju čovjekoljublja Konstantini Maraš iz Nikšića
I u vremenu otuđenja - čojstvo živi!
- Ovakvi primjeri potvrđuju da pojam čojstva nije ostao samo u istoriji, već da živi i danas u Crnoj Gori. Posebno raduje što i u vremenu otuđenja i brzog života ima plemenitih ljudi koji razumiju potrebe drugih i nesebično pomažu da se njihovi problemi riješe ili umanje - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, uručujući danas Medalju čovjekoljublja Konstantini Maraš iz Nikšića, koja je donirala bubreg svom sugrađaninu Iliji Bulajiću.  
 
2
Vlada Crne Gore razmotrila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom redu i miru
Na himnu - ustajanje obbavezno!
       - Vlada ostaje čvrsto posvećena afirmaciji državne politike utemeljene na suzbijanju negativnih i narastajućih fenomena u društvu, koji se odnose na potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva, veličanja i zastupanja fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologije - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore razmotrila Predlog zakona o izmjeni Zakona o javnom redu i miru koji je Skupštini Crne Gore podnio potpredsjednik Skpštine Genci Nimanbegu i dala Mišljenje u tekstu koji je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Naziv Prijedloga zakona se mijenja i glasi: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru. Dopune koje je Vlada amandmanski predložila tiču se uvođenja obaveze ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne što, zajedno sa kaznenim odredbama koje se tiču državnih simbola, postaje sastavni dio ovog Zakona. 
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola
U brak i - partneri istog pola!
- Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola - istakla je generalna direktorica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović na konferenciji za medije.
Radošević Marović je pojasnila da ovaj Prijedlog zakona za osnov ima najrasprostranjeniji model uređenja istopolnih zajednica - životno partnerstvo osoba istog pola.  
 
2
Policija u četiri grada rasvijetlila više krivičnih djela
Našli drogu - oružje i petarde!
       Policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su u prethodnom periodu sproveli planske aktivnosti na području Podgorice u cilju vršenja pojačane kontrole lica a sa posebnim akcentom na sprječavanju ulične prodaje opojnih droga. Podgorička policija je kontrolisala deset lica starosti od 17 do 33 godine i tom prilikom pronašla i oduzela oko 62 grama i sedam pvc pakovanja marihuane, 2 pvc pakovanja heroina kao i tablete koje se nalaze na listi opijata. 
 
2
Otkriven spomenik crnogorskim komitima u Nikšiću
Pošta žrtvama - privrženost njihovoj ideji!
          - Spomenikom crnogorskim komitima mi odajemo poštu njihovoj žrtvi i pokazujemo privrženost njihovoj ideji. Hvala Udruženju boraca i antifašista Nikšića i Opštini Nikšić koji su podigli ovaj spomenik u slavu crnogorskih komita.
Neka je vječna slava crnogorskim komitima!
Nek´ je vječna Crna Gora!
Uz ove riječi, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otkrio je danas u Nikšiću spomenik spomenik Crnogorskim komitima - borcima za slobodu Crne Gore u vrijeme austrougarske okupacije u Velikom ratu, i borcima za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon nasilnog pripajanja Srbiji 1918.
Svečano "slovo" crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
2
NVO MANS dostavila Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka protiv Branimira Gvozdenovića
"Pod lupu" novac - za školovanje djece!
             - Zahtijevamo da ASK, kao krovna antikorupcijska institucija u državi, iskoristi svoja jasno definisana zakonska ovlašćenja i utvrdi osnov sticanja novca koji je potrošila porodica funkcionera koji je za vrijeme privatizacije KAP bio ministar za ekonomski razvoj, da bi potom, za vrijeme najintenzivnijeg perioda nelegalne gradnje u Crnoj Gori bio resorni ministar za urbanizam - saopštila je NVO "MANS" koja je danas Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore podnijela inicijativu za pokretanje postupka protiv Branimira Gvozdenovića, potpredsjednika Skupštine Crne Gore, a sve u vezi sa porijeklom novca kojim je Gvozdenović finansirao školovanje svoje djece na prestižnim univerzitetima u Milanu i Londonu. 
 
2
U Kliničkom centru Crne Gore pušten u rad linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura
Pacijentima zaštita - savremenog centra!
- Vlada je svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita naših pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država. Naš cilj je da građani u Crnoj Gori dobiju zaštitu po mjeri savremenih zdravstvenih centara - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, puštajući u rad novi linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona eura u Kliničkom centru Crne Gore. 
 
2
Kolegijum za pregovore sa EU
Na putu ka EU - bez opuštanja!
       - Rezultati koje je Crna Gora postigla na planu evropskih integracija su ohrabrujući, ali i obavezujući i u narednom periodu se moraju intenzivirati aktivnosti na ostvarivanju rezultata u svim oblastima kako bismo ostvarili ključni državni interes – članstvo u EU - ocijenjeno je danas na sjednici Kolegijuma za pregovore kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.
 
 
2
U Nikšiću i Podgorici
Troje osumnjičeno - za prodaju cigara i duvana!
Policijski službenici CB Nikšić su, postupajući po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije u Nikšiću koje koristi G.D. (25) iz Nikšića. Pretresom na jednoj lokaciji policija je pronašla i oduzela 1930 paklica cigareta bez akciznih markica, dok je prilikom pretresa na drugoj lokaciji pronašla i oduzela 1110 paklica cigareta, takođe bez akciznih markica. Ukupna vrijednost oduzetih cigareta iznosi preko 3000 eura.  
 
1
Predsjednik Crne Gore poslije sastanka sa šefovima država delegacija WB6 u Briselu
Crna Gora napreduje - dobro i kvalitetno!
    - Dobili smo priznanje za ono što smo uradili. Stvorili smo uslove za zatvaranje nekoliko poglavlja. Vjerujem da će ono uslijediti u prvoj polovini 2019. kao i da ćemo otvoriti posljednje pregovaračko poglavlje 8. Crna Gora ide dobrim tempom, kvalitetno otvara poglavlja, kvalitetno pregovara i stvara uslove da u trenutku pristupanja EU organski zaista bude dio savremene evropske integracije - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslije sastanka sa šefovima država delegacija WB6 u Briselu. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio rukovodstvo Glavnog grada
Za ekspanziju - dvjesta miliona!
       - Podgorica će u narednom periodu sigurno imati veliku razvojnu ekspanziju, čemu će doprinijeti ulaganja od minimum 200 miliona eura u naredne četiri godine, što će obezbijediti veći kvalitet života građana - ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i rukovodstva Glavnog grada predvođenog gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.  
 
1
Predsjednik Crne Gore čestitao Dan Glavnog grada Podgorice
Osavremenjavanje usluga - za rast i razvoj!
    - Ubijeđen sam da će započeti i pripremljeni infrastrukturni i drugi projekti, uz domaćinsko i održivo upravijanje resursima i prostorom od strane podmlađenog vođstva, uz pomoć Vlade i svih državnih organa, davati puni doprinos daljem ekonomskom rastu i razvoju, i kroz osavremenjavanje usluga u zdravstvu, obrazovanju, turizmu, komunalnim i drugim djelatnostima, stvarati uslove za brže dostizanje evropskog kvaliteta života, ne samo u Glavnom gradu, već u cijeloj Crnoj Gori - naveo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u čestitki koju je povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice, uputio gradonačelniku Ivanu Vukoviću, predsjedniku Skupštine Đorđu Suhihu, odbornicima, građanima Podgorice. 
 
1
U bivšem restoranu nekadašnje fabrike „Beranka“
Pronašli oko - 40 kilograma eksploziva!
Policijski službenici u Beranama otkrili su danas veliku količinu eksploziva koji je bio sakriven u napuštenom objektu, a koji je, kako se sumnja, bio namijenjen izvršenju teških krivičnih djela.  
 
1
Policija u četiri grada pronašla oružje, municiju i eksplozivna sredstva
Na Cetinju - sankcionisano 11 interesantnih!
    Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje nastavili su sa pronalaskom i oduzimanjem oružja u posjedu građana, sa akcentom na bezbjednosno interesantna lica. Policijski službenici su kontrolom vozila, na magistralnom putu Podgorica – Cetinje – Budva, a kojim je upravljao B.M. (21) i u kojem su se nalazili V.M. (47) i bezbjednosno interesantno lice J.M. (28), svi iz Cetinja, pronašla i oduzela tri lovačke puške i 14 metaka, od čega su dvije puške vlasništvo pomenutog bezbjednosno interesantnog lica. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|