Brze Cinjenice - Društvo

1
U emisiji "Naglas" na TVCG o hapšenju Katnića i Lazovića
Pokazatelj karaktera prethodne vlasti - ne osuđivati unaprijed!
- Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavljaju vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije, i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti - istakao je poslanik PES Darko Dragović u emisiji "Naglas" na TVCG. 
 
1
"Oslobodilačka" Vlada Crne Gore pozdravila akciju SDT i hapšenje bivši funkcionera Uprave policije Zorana Lazovića i bivšeg GST Milivoja Katnića
Sistem se čisti - od organizovanog kriminala!!
          - Ove akcije dokazuju stepen infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti. Zato je jako važno da aktuelna Vlada kroz stvaranje zakonskih i praktičnih uslova pravi jasan diskontinuitet od nekadašnje prakse i suštinski napravi našu zemlju evropskom - predsjednik "oslobodilačke" Vlade Crne Gore Milojko Spajić pozdravio je na društvenoj mreži "X" pozdravio je hapšenje bivšeg funkcionera Uprave policije Zorana Lazovića i bivšeg GST Milivoja Katnića. 
 
1
Javni servis o hapšenju bivšeg glavnog specijalnog državnog tužoca i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera
"Alfa" dovela - do Katnića i Lazovića!
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore juče su uhapšeni bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji istaknuti policijski funkcioner Zoran Lazović. Obojici je kasno sinoć nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) određeno zadržavanje do 72 sata.  
 
1
Po nalogu SDT
Jutros uhapšeni - Lazović i Katnić!
       Bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su rano jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja.
Lazović i Katnić uhapšeni su jutros rano.
Adokat Zorana Lazović, Zoran Piperović, kratko je rekao Portalu RTCG da očekuje da Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) počne pretres njegove kuće u Podgorici.  
 
1
Mađarska podržava integraciju Crne Gore
Do kraja godine - možete zatvoriti 10 poglavlja!
- Mađarska podržava integraciju Crne Gore i smatramo da je spremna za članstvo u EU i razmatrajući nivo spremnosti, postoji mogućnost da Crna Gora zatvori 10 pregovaračkih poglavlja za vrijeme mađarskog predsjedavanja Savjetom EU - poručio je ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Sijarto na pres konferenciji nakon sastanka sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević. 
 
1
Analitičar i politikolog Danilo Kalezić
Vanredni izbori - do kraja godine!
    - Vanredni parlamentarni izbori desiće se do kraja godine, a premijer Milojko Spajić će se truditi da odlaže rekonstrukciju Vlade koliko duže može, ocjenjuje trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori analitičar i politikolog Danilo Kalezić.
On je u emisiji “Klub A plus” kazao da Spajić treba da napravi rekonstruisanu Vladu od onih struktura koje su Crnu Goru uvele u NATO.
- Spajić se kiti tuđim perjem - smatra Kalezić i ocjenjuje da u Briselu i Vašingtonu vlada velika zabrinutost za Crnu Goru. 
 
1
Slika dana - Vjernici islamske vjeroispovijesti slave Ramazanski bajram
Bajram je - vrijeme radosti!
Bajram je vrijeme radosti, zajedništva i solidarnosti! 
 
0
Povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma
Sjednica Romskog parlamenta
                Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Crne Gore, danas od 12 organizuje drugo zasijedanje Romskog parlamenta.
- Znanje je univerzum, a različitosti nas čine boljima – jedna je od poruka sa Kviza bez granica, koji je povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma priređen u KIC «Budo Tomović». Glavni organizatori i inicijatori kviza su Evropska kuća, u ime Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, i Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici, u saradnji sa partnerima – Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, Glavnim gradom Podgorica i NVO ,,Građanska alijansa”.
    
 
0
Slika dana -čestitka ljudima u cijelom svijetu
Srećan Svjetski Dan zdravlja!
 
 
0
Predsjednik Vlade Milojko Spajić odgovarao je danas na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na "Premijerskom satu" u Skupštine Crne Gore
"Oslobodioci" se raspucali - među sobom!
Opšti trogodišnji haos, koji karakteriše Crnu Goru posljednje tri godine, od pobjede "oslobodilaca" avgusta 2020. prikazan je danas na "Premijerskom satu", na kojem je najmanje govorio - predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić!
Njegov "sat" "oslobodioci" su iskoristili za međusobne prozivke, prepucavanja, uvrede, optužbe, a da paradoks bude veći pomiriteljsku ulogu imao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić!
Spajić je na pitanja odgovarao lakonski, kratko, bez prikazivanja ni rezultata, ni planova! 
 
0
Povodom Ramazanskog bajrama
Ko slavi - od srijede do petka!
- Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika (“Sl. list RCG”, br. 56/93), vjernici islamske vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Ramazanski bajram i to: srijeda 10. april, četvrtak 11. april i petak 12. april - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja-
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu. 
 
0
Vlada Crne Gore danas, na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja, odlučila da obrazuje Savjet za prava lica sa invaliditetom
Fokus na - prevenciji i promociji!
    - Predviđeno je da fokus rada Savjeta bude unapređenje međuresornog i multidisciplinarnog pristupa u promociji i prevenciji, kao i zaštiti prava lica sa invaliditetom. Takođe, vodiće se računa sa posebnom pažnjom o budućoj saradnji sa nevladinim organizacijama, organima državne uprave, lokalne uprave u procesu zaštite lica sa invaliditetom - ukazala je Vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za zaštitu i jednakosti lica sa invaliditetom, Irena Rakočević, nakon što je Vlada Crne Gore danas, na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja, odlučila da obrazuje Savjet za prava lica sa invaliditetom. 
 
0
U 12:40, epicentar kod Carodje
I danas - trese u Crnoj Gori!
          Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 12,40 registrovao zemljotres srednje jačine sa epicentrom na 3 km sjeverozapadno od CARODJA (Crna Gora).
Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.6 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km.
Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati samo manje materijalne štete u epicentralnom području.  
 
0
Specijalno državno tužilaštvo
Predata optužnica - protiv 21 osobe!
Specijalno državno tužilaštvo predalo je danas Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici optužnicu protiv 21 osobe - protiv: Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., G.S., D.M., F.Z., I.N., T.A., M.N., D.K., M.B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M.M., A.K. i Lj.M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D.K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike. 
 
0
Sinoć u 21,17 opet zemljotres kod Nikšića
Potreslo - 4,3 po Rihteru!
          Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju sinoć u 21,17 registrovao je zemljotres srednje jačine sa epicentrom na 4 kulomrzta zapadno od CARODJA (Crna Gora).   
Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.3 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V-VI stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je sinoćdubini od 13 km.
Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati manje materijalne štete u epicentralnom području.
 
 
2
Vrhovni sud Crne Gore
Odloženo izručenje - Do Kwona!
Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o prijedlogu Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (VDT) za odlaganje izvršenja Rješenja Višeg suda u Podgorici od 06. marta 2024. i Rješenja Apelacionog suda Crne Gore od 20. marta 2024., podnijetom uz Zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a Ktz. br 15/24 donijelo je Rješenje kojim je određeno odlaganje gore navedenih rješenja o izručenju okrivljenog Kwon Do Hyeonga Republci Južnoj Koreji, a po molbi Ministarstva pravde Republike Južne Koreje, od 24. marta 2023. godine, do donošenja odluke po podnijetom zahtjevu za zaštitu zakonitosti. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Millatović o optužbama na Odboru za bezbjednost i odbranu i poslije Vlade Crne Gore
Ne smiju ostati - nerazjašnjene!
                - Teške medjusobne optužbe koje smo slušali na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu i optužbe u toku i nakon sjednice Vlade na kojoj je biran VD direktora policije, otvorile su brojna pitanja na koja moramo dobiti adekvatan odgovor.
Ovako krupne optužbe koje ugrožavaju povjerenje građana u neke od najznačajnih institucija u zemlji ne smiju ostati nerazjašnjene. U protivnom, legalizovaćemo dilentatizam i neozbiljnost kao dominantne karakteristike političkog djelovanja - ukazao je Predsjednik Crne Gore Jakov Millatović. 
 
1
Poslanik SD Nikola Zirojević potpisao rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestin
Za 48 sati - potpisalo preko sedam hiljada!
            -- Ova rezolucija o osudi zločina Izraela u Palestini za samo 48 sati dobila je preko 7.000 potpisa naših građanki i građana, međutim ni to nije bilo dovoljno da je nadležni skupštinski odbori razmatraju, već su naveli jedno dosta čudno obrazloženje da rezolucija, bez obzira na to što je prošla kroz institut epeticija i dobila potreban broj potpisa, mora imati potpisnika. Ovim se u potpunosti obesmislio institut e-peticija i demotivisali su se građanke i građani da i u bilo kojem drugom slučaju koriste ovaj institut koji im je omogućavao da predlože ona ili zakonska rješenja, ili, u ovom slučaju inicijativu ili rezoluciju za koju su smatrali da bi bilo korisno da se razmatra u Parlamentu - ukazao je poslanik Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević, koji je potpisao rezoluciju - koju je ranije kroz institut e-peticija predložio Pokret solidarnosti sa Palestinom - koju će iz tehničkih razloga u ponedjeljak predati u proceduru. 
 
1
Spor o Temeljnom ugovoru sa SPC
Viši sud vratio - na ponovno odlučivanje!
- Nakon 20 mjeseci i pod pritiskom dvije poništavajuće odluke Višeg suda, predmetni prvostepeni sudija napokon zakazao pripremno ročište u pravnom sporu koji je prema zakonu definisan kao hitan, s obzirom na to da se radi o slučajevima diskriminacije i povrede ljudskih prava i sloboda - saopšteno je iz Eparhije Podgoričko-dukljanske povodom odluke Višeg suda da ponovo ukine rješenja Osnovnog suda u sporu o utvrđivanju ništavosti Temeljnog ugovora potpisanog sa Srpskom pravoslavnom crkvom 
 
1
Nikola Janović, poslanik DPS na danas održanoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu
Innicirali saslušanje - Spajića i Šaranovića!
      - U skupštinsku proceduru, upravo smo predali inicijativu o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a s obzirom na cjelokupnu situaciju koja je bila prethodnih dana vezano za pitanje izbora v.d. direktora Uprave policije, zapravo oko dešavanja na sjednici Vlade sa koje smo bili upoznati o međusobnom optuživanju za izvršenje krvičnih djela i kršenje zakona - saopštio je Nikola Janović, poslanik DPS na danas održanoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|