Brze Cinjenice - Društvo

1
Saobraćajna policija registrovala nekoliko teških saobraćajnih prekršaja
Mladi jure - 200 na sat!
    Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja registrovali su nekoliko teških saobraćajnih prekršaja mladih vozača koji su vozili 194, 157 i 196 km/h!
- Upućujemo apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i time pokažu svoj odgovoran odnos prema sebi, porodici i cjelokupnoj društvenoj zajednici - apeluje Uprava policije Crne Gore. 
 
0
Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja
Uništeno - 926 "cijevi"!
    Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), uništilo je danas u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju 926 komada oružja i 128 djelova za oružje.
Događaj je podržala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT). 
 
0
Poslije potpisivanja medjunarodnog sporazuma o osnivanju RYCO
Prvi otvorili - lokalnu kancelariju!
      - Biće to mjesto gdje će mladi pokretati dijalog, razbijati predrasude, govoriti o zajedničkoj evropskoj budućnosti, gdje će razgovarati o svakodnevnim problemima, rješavati ih, a sve u duhu pomirenja i saradnje mladih na Zapadnom Balkanu - ukazali su ministar sporta Nikola Janović i generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Đuro Blanuša, koji su danas svečano otvorili Lokalnu kancelariju RYCO.  
 
0
Direktorat za vanredne situacije MUP poslao upozorenje nadležnim službama
Spremnije dočekati - moguće požare!
Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kome se navodi da će u periodu od 6. do 13. jula naše područje biti pod uticajem toplog tropskog talasa koji će usloviti visoke temperature vazduha, a koje prouzrokuju visoke vrijednosti indeksa opasnosti od požara, Direktorat za vanredne situacije MUP preko Operativno-komunikacionog centra 112, poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti. 
 
0
Crnogorska policijja počela akciju „Helikopter"
Nadziraće drumove - do kraja sezone!
- Bolje je stići 10 - 15 minuta kasnije, nego otići 30 goodina ranije - ukazao je pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor policije opšte nadležnosti i rukovodilac Štaba Operativne akcije „Ljeto 2016“ Nikola Janjušević na heliodromu Kliničkog centra Crne Gore uoči polijetanja helikoptera, čime je počela akcija „Helikopter". 
 
0
Za Dan državnosti
Neradni - četvrtak i petak!
             - Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Dan državnosti praznuje se 13. i 14. jula - neradni dani za državni praznik Dan državnosti su četvrtak – 13. jul i petak – 14. jul - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 
 
0
Službenici CB Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje identifikovali osumnji;enog
Gume istovario - Cetinjanin?!
            - Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, preduzimajući operativne mjere i radnje, identifikovali su osobu za koju se sumnja da je kamionom dovezla i istovarila gume u mjestu Vrteljka, u zoni Nacionalnog parka Lovćen. Od M.K. (54) iz Cetinja, koji je kako se sumnja u mjesto Vrteljka dovezao kaminom i potom istovario 70 tona guma, u policijskim prostorijama uzeta je izjava u vezi sa navedenim - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izdao obavezujuće uputstvo specijalnom državnom tužiocu
Pritvaranje Medojevića - nije neophodno!
       -- U konkretnom slučaju ne treba predlagati odredjivanje pritvora protiv N.M, kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru - navedeno je u obavezujućem uputstvu koje je specijalnom državnom tužiocu za "slučaj Medojević" izdao Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. 
 
0
Međunarodna vojna vježba ''Zajednički izazov 2017'' (Common Chalenge 2017) završena u Kolašinu
Izazovu odgovorili - uspješno!
    - Ovakve vježbe čine da se dodatno ojačaju dobri odnosi sa državama partnerima, da se razmjenom iskustava i znanja značajno utiče na poboljšanje nivoa sposobnosti da se kvalitetno odgovori bezbjednosnim izazovima, kojih je danas u svijetu sve više - čestitajući učesnicima na uspješno izvedenom zadatku, ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković na danas završenoj Međunarodnoj vojnoj vježbi ''Zajednički izazov 2017'' (Common Chalenge 2017) u Kolašinu.  
 
0
Prvi Polugodišnji sastanak za vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u Crnoj Gori nakon punopravnog članstva u NATO
Balkan stabilizuju - NATO i EU!
    - Kao članica Alijanse, snažno ćemo propagirati NATO politiku „otvorenih vrata“, uvjereni da budućnost cijelog regiona leži unutar NATO i EU struktura, jer je u cjelosti integrisan region jedini garant dugoročne stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana - kazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković u uvodnom obraćanju vojno-diplomatskim izaslanicima.  
 
0
Ministar unutrašnjih poslova obišao područje Luštice koje je zahvatio požar
Ako vrijeme dozvoli - ugasiće vatru do sjutra!
- Situacija je već stavljena pod kontrolu i ako sve bude teklo planiranom dinamikom i ako vremenski uslovi budu išli na ruku, požar će u potpunosti biti ugašen do sjutra - ukazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić koji je danas obišao područje Luštice koje je zahvatio požar. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore o neodobravanju da mitropolit SPC Amfilohije posjeti poslanike "DF" u zgradi
Parlament nije - ni sudnica, ni crkva!
    - Skupština Crne Gore najviši je zakonodavni dom u našoj državi. Ona nije ni sudnica, ni pozorište, ni crkva. Naravno, dobrodošli su svi građani Crne Gore, pa ii crkveni veledostojnici. Naravno, u skladu sa njenim kućnim redom, u skladu sa zakonom i ni na koji drugi način. Nijesam želio da zloupotrebljavam poslaničke priviileg ije. Zna se kad je radprivilegno vrijeme parlamenta i kad na zahtjev građanina može mu se dati odobrenje da uđe u parlament. Vikend susreti vjernika i njihovih duhovnika, koje prate TV kamere, mogu se održavati negdje drugo, a ne u Skupštini Crne Gore - odgovorio je novinarima Ivan Brajović, predsjednik Skupština Crne Gore, zašto nije dozvolio da mitropolit SPC Amfilohije posjeti poslanike "DF", koji u parlamentu borave u znak podrške lideru "PzP" Nebojši Medojeviću, kojem je na za htjev specijalnog državnog tužioca ukinut poslanički imunitet zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i "pranje novca". 
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu
Sugerisao da - ne pritvaraju Medojevića!
          - Predsjednik Crne Gore je uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode - javila je Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore, napominjući da je jutros u telefonskom razgovoru Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dobio uvjeravanja poslanika Nebojše Medojevića da će poštovati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao na Dubrovačkom Forumu
Regionalna saradnja nije - zamjena za EU!
   - Saopštio sam ono što naša javnost zna. Da je Crna Gora spremna za svaku saradnju unutar regiona Zapadnog Balkana, da ima krajnje konstruktivan odnos koji podrazumijeva da se ta saradnja unaprijedi, podigne posebno na veći nivo trgovine na prostoru Zapadnog Balkana, ali bez prenošenja instrumenata suverenog vođenja ekonomske politike svake države Zapadnog Balkana. Takođe, uz nužnost da se eliminišu očigledno zablude da je prostor regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu zamjena za članstvo u EU - ističe predsjednik Crne Gore Filip Vujanović o učešću na Dubrovačkom Forumu  
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o Vojsci Crne Gore
Dobrovoljci služe - šest mjeseci!
   - Predloženim zakonom uređuje se organizacija i služba u Vojsci. U diskusiji je posebna pažnja posvećena odredbama kojima se preciziraju vojne obaveze građana Crne Gore: uspostavljanje evidencije vojnih obveznika, uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u miru i obuka i angažovanje vojnih obveznika u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. U tom kontekstu je ocijenjeno da će ova zakonska rješenja, pored ostalog, doprinijeti afirmaciji Vojske kao jednom od simbola identiteta i suvereniteta Crne Gore, kao i jačanju svijesti kod mlade generacije o pripadnosti Državi. Predloženim rješenjima se, između ostalog, uvodi „merit“ sistem u postupku prijema, unapređivanja i izbora za obrazovanje i usavršavanje lica u službi u Vojsci, detaljnije propisuje izgradnja integriteta i prava i obaveze lica u službi. Zakonom se bliže uređuju vojno-policijski poslovi, nadležnost Vojne policije i primjena sredstava prinude, upotreba oružja od strane vojnih lica i nošenje vojnih uniformi, definišu nova stanja u službi i uspostavlja novi sistem ocjenjiva lica u službi u Vojsci - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o Vojsci Crne Gore. 
 
3
U nasstavku akcije "Mreža" policija lišila slobode M.Ć. (34) iz Podgorice
Prijetio preko - društvenih mreža!
       - Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su u nastavku akcije kodnog naziva „Mreža“, sproveli aktivnosti u cilju otkrivanja, sprječavanja i suzbijanja krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti počinjenih zloupotrebom društvenih mreža, odnosno upućivanjem prijetnji posredstvom ovih mreža. Tom prilikom policijski službenici su juče identifikovali i lišili slobode M.Ć. (34) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu T.Č. On je ovo krivično djelo počinio na način što je, kako se sumnja, u više navrata koristeći društvene mreže slao oštećenoj poruke prijetećeg sadržaja koje su se odnosile na to da će je povrijediti i lišiti je života - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Skupština Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti
Medojeviću ukinut imunitet!
          - Ovim zakonom opredijelili smo da jedno neustavno stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i zakonsku proceduru. Mi smo, slijedeći taj princip, veoma pažljivo vodili računa o onome što su legitimna očekivanja onih korisnica koje su ovo pravo stekle na osnovu neustavnog zakona - ukazao je premijer Duško Marković na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, čime je prestao da važi dosadašnji, u narodu poznatom kao naknade majkama sa troje ili više djece.
Poslije burne maratonske diskusije, na zahtjev specijalnog državnog tužioca, poslanici, njih 42, jednoglasno, ukinuli su imunitet poslaniku "Demokratskog fronta" Nebojši Medojeviću koji je osumčinjen za stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" bezbjednost ocijenio zadovoljavajućom
Oduprli se - svakoj destrukciji!
          - Stanje bezbjednosti u Crnoj Gori je na zadovoljavajućem nivou - odgovorio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu" i ukazao:
- Naša država je u periodu dužem od godinu i po unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbjednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i s vani. Stepen narušavanja političkog sistema, i pokušaji ugrožavanja funkcionalnosti institucija i njihove diskreditacije, umnogome su kod pojedinaca zamagljivali sliku bezbjedne zemlje i stabilnog društvenog ambijenta. Ipak, bez obzira na izazove sa kojima se susrijećemo, kao i na sporadični osjećaj zabrinutosti građana, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na potrebnom nivou, i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je podrivali i pokušali ugroziti.  
 
2
Primorske službe zaštite i spašavanja
Spremne za - ljetnju sezonu!
      - Sistem zaštite i spašavanja spremno dočekuje predstojeću sezonu, svi subjekti iz sistema preduzeli su aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti, u odnosu na raspoložive materijalne i ljudske resurse - ocijenjeno je na sastanku predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP sa predstavnicima svih primorskih službi zaštite i spašavanja, u cilju sagledavanja materijalnih i ljudskih resursa za odgovor na eventualne požare u toku ljetnje sezone. 
 
2
Crna Gora i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odlično sarađuju
Iz Crne Gore - 89 predmeta!
    - U Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava i naša zemlja i sud odlično sarađuju - ocijenili su danas u Strazburu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Gvido Raimondi.
- Tek 89 predmeta koliko je stiglo iz Crne Gore ne zabrinjavaju - ukazao je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. U analizi je istaknuto da se veći broj slučajeva odnosi na neefikasnost pravosuđa.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|