Brze Cinjenice - Društvo

0
Alarmantna zagađenost u više crnogorskih opština
Izbjegavati aktivnosti - na otvorenom!
       Pljevlja su sinoć bila najzagađeniji grad na svijetu. Loš vazduh ne udišu samo stanovnici Pljevalja, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora i Bara. Zagađenost vazduha u tim gradovima očekuje se i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savjetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom. 
 
0
Ministar prosvjete Miomir Vojinović u intervjuu za Portal RTCG
Politiku izbaciti - iz škola!
       Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je, u intervjuu za Portal RTCG, da ulaže sve napore da se politika izmjesti iz škola, ističući da su odluke koje se sada donose zasnovane na kvalifikacijama, znanju i stručnosti nastavnika i direktora, te da je svačiji rad izložen kontroli. Na pitanje ko će snositi odgovornost ukoliko se pokaže da su smjene direktora vaspitno-obrazovnih ustanova nezakonite, Vojinović odgovara da će Zaštitnik imovinsko pravnih interesa pokrenuti postupak protiv odgovornog lica u tadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i da će Ministarstvo ispitati odgovornost unutar resora u smislu Zakona o upravnom postupku i ovlašćenog lica za pripremu određenih rješenja. 
 
3
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom
Prosperitet ZB - brži kroz EU!
- Bavili smo se i pitanjima od regionalnog i globalnog značaja. Imali smo vrl temeljnu razmijenu mišljenja o probemima u Ukrajini i o putevima za njihovo prevazilaženje jer je ukrajinska tema bezbj ednosni rizik za Evropu za globani poredak. Sapštio sam poštovanje za ono što Republika Turska i predsjednik Erdogan rade na planu prevazilaženja ratne krize u Ukrajini. Detajno smoazgovarai i o probemima na ZB, ne samo o konsekvencama ukrajinske kruze na ZB nego generalno o izazovima sa kojima se ZB suočava. Potpuno smo saglasni da je Zapadnom Bakanu potrebna potpunija stabilnost bez koje nema prosperu+iteta i da zajedno vidimo da će taj prosperitet biti brži i kvalitetniji ukoiko se bude odvijao u evropskom okvira. Crna Gora je vrlo dobar primjer uspješnosti zbog čega j zavrijedila članstvo u NATO i lider je u pregovorima sa EU. Posjednjih par godina prolazimo delikatno iskustvo koje ima karakteristikekrize, ali ništa u životu ne teče pravolinijski. Dgađaji su i lšiji ciklusi i Crna Gora prolazi jedan od takvih cikusa, ali t ne znači da su dovedene u pitanje temejne vrijednosti savremenog razvoja Crne Gore. Ne samo da je nezavisna i suvrena nego i veoma stabilna i veoma odučna da i daje sijedi svoju evropsku i evroatantsku viziju. Ostajući privržaena svojoj viziji i pokazujući kapacitet da je ostvaruje, Crnna Gora je u stanju da i u narednom periodu pruža najbolji podsticajni primjer drugim državama ZB. Svjesni smo da je ZB evropski region sa hroničim problemom nestabilnosti i da sve dotle dok ne stvorim pouzdaniju stabinost našem regionu, niti ima našeg prosperiteta, niti ima osjećaja sigurnosti u Evropi u cjelini. To je zajednički izazov i veoma mi je drago da Crna Gora i druge zemje ZB uživajupunu podršku Turske u ostvarivanju tih cijeva - zakjuči je izjavuPredsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.  
 
3
Humana akcija zaposlenih u Službi Skupštine Crne Gore
Paketići za - male pacijente!
    - U nadi da će se oporaviti u što skorijem periodu, skupštinska Služba pružila je podršku najmlađim pacijentima sa željom da im predstojeća godina bude ispunjena zdravljem i radošću - zaposleni u Službi Skupštine Crne Gore tokom decembra prikupili su novčana sredstva namijenja za kupovinu poklon paketića Institutu bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore, koje je danas Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić uručio je danas direktorici Kliničkog centra Crne Gore Ljiljani Radulović i direktoru Instituta za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore Veliboru Majiću. 
 
2
Glasovima 41 poslanika u Skupštini Crne Gore
Lekić mandatar - za sastav Vlade!
- Saopštavam da Skupština Crne Gore konstatuje da predsjednik Crne Gore nakon neizglasavanja nepovjerenja 43. vladi nije predložio mandatara za sastav 44. vlade, ovim su ispunjeni uslovi iz člana 7. izmjenama Zakona o predsjedniku, te konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav 44. vlade sa potpisima 41 poslanika - proglasila je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, Miodraga Lekića za mandatara za sastav 44. Vlade.
- Ovo nije moja personalana bitka, već zajednička - zahvalio se Lekić na potvrđenom povjerenju. 
 
2
Predsjednik Crne Gore odgovorio na poziv lidera DF Andrije Mandića da zakaže konsultacije o mandataru
Prijedlog nema - uporište u Ustavu!
    - Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.
Nemam takođe namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku - odgovorio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv lidera DF Andrije Mandića da zakaže konsultacije o mandataru.
Đukanovićev odgovor prenosimo integralno: 
 
2
Savez asocijacija Crne Gore u Njemačkoj organizovao protestn skup protiv aktuelne vlasti
Braniće Crnu Goru - "od domaćeg zla i izdajnika"!
- Crnogorski iseljenici boriće se za Crnu Goru i braniće je "od domaćeg zla i izdajnika" - poruka je sa protestnog skupa protiv aktuelne vlasti koji je večeras, u organizaciji Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj. 
 
2
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu koja je utvrdija Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama
Zabranjuje se - upotreba i prodaja petardi!
- Ovim Predlogom zakona predviđena je zabrana kako prodaje tako i upotrebe eksplozivne materije – pirotehničkog sredstva razreda F2 sa efektom pucnja (petardi), kako bi se stepen bezbjednosti prilikom rukovanja eksplozivnim materijama podigao na veći nivo - saopštila je Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu koja je utvrdija Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama.  
 
2
Prva dama Crne Gore, Lidija Đukanović, povodom predstojećih Novogodišnjih praznika, posjetila JU Dječiji dom „Mladost“ – Bijela
Darovala djeci - bijelu tehniku i tekstil!
U dogovoru sa upravom JU Dječiji dom „Mladost“ – Bijela, prva dama Crne Gore, Lidija Đukanović, koja je povodom predstojećih Novogodišnjih praznika, danas posjetila ovu ustanovu, poklonila je bijelu tehniku i tekstilni program za opremanje smještaja u kojem borave djeca, podržavajući strategije Doma da se život u njemu u mjeri mogućeg prilagođava uslovima života u porodičnoj zajednici.
Direktorica Doma Marela Savić zahvalila je prvoj dami na vrijednoj donaciji i posjeti koja predstavlja kontinuitet uspješne saradnje  
 
2
Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu
Podgoricu čeka - prinudna uprava!
- Nakon sinoćnjeg zakonskog rješenja čekaćemo da stupi na snagu. Čim se to desi, uvešće se prinudna uprava i preduzeće se sve druge radnje kako bi Podgorica nesmetano funkcionisala do završetka političke situacije - najavio je danas na sjednici Vlade Crne Gore njen predsjednik u tehničkom mandatu Dritan Abazović. 
 
2
Centar za demokratsku tranziciju
Poslanici/e vrijedno rade na - udaljavanju od EU!
- Usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi nastavak je katastrofalnih odluka koje Skupština donosi, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
-Ustav je najteže zgaziti prvi put, svaki sljedeći je lakše i jednostavnije. Problemi se ne rješavaju kreiranjem paralelnog neustavnog izbornog sistema, već izborom sudija Ustavnog suda - naveli su iz CDT na Tviteru. 
 
2
Predsjednik Crne Gore o najavama DF
EU poručuje - dugoročno zatvorena vrata!
    - Nadam se da vas poruke EU o DF ne iznenađuju. Njihov glavni grad je Beograd i njihov predsjednik je Putin. Ne očekujete valjda od tog saveza da pokaže poštovanje prema EU. Kada bi bilo po njihovom pregovori o Crnoj Gori bi se vodili u Beogradu i Crne Gore ne bi ni bilo. Mi smo tu dilemu razriješili 21. maja 2006. - komentarišući najavu jednog od lidera DF Milana Kneževića da će dostaviti potpis 41 poslanika za podršku Miodragu Lekiću da formira vladu i da će iako Đukanović odbije da pozove na konsultacije, naći model za krenu u formiranje vlade, istakao jej Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
2
Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović najavila
Štetu da plati - Vesna Bratić!
- Bratićeva, kao odgovorno lice i starješina, potpisala je takve odluke koje su prouzrokovale štetu - odgovarajući na pitanje "Pobjede", Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović najavila je da će nakon Nove godine podnijeti tužbu protiv bivše ministarke Vesne Bratić tražeći da plati odštetu zbog donešenih presuda u korist smijenjenih direktora škola. 
 
2
Autorka knjige "Kako su me posrbljavali", Tijana Lopičić, osnivač i izvršna direktorica "Kreacija" doo @kreacija.me, demistifikuje mit o crnogorskoj kapi sa simbolom 4 ocila
Mit kreirala - Bojana Lekić!
- U središtu mitova nalazi se crnogorska kapa kao bitno obilježje crnogoraca. Koliko su Crnogorci držali do svoje kape najbolje govori činjenica da bi se oni osjećali osramoćeno, ukoliko bi im kapa slučajno pala sa glave. Zato nas ne treba zaprepastiti da se rasprostranio mit koji je kreirala Bojana Lekić u svojoj emisiji "Suočavanje", pokazujući navodno crnogorsku kapu sa 4 ocila koja je stara 400 godina. Pritom se pozvaa i na elaborat Etnografskog muzeja u Beogradu - mit o crnogorskoj kapi sa simbolom 4 ocila koja je stara 400 godina demistifikuje autorka knjige "Kako su me posrbljavali", Tijana Lopičić, osnivač i izvršna direktorica "Kreacija" doo @kreacija.me, koja dodaje:   
- Kontaktirala sam i Etnografski muzej u Beogradu, a i čućete šta kaže srpski istoričar Aleksandar Stamatović kada se zapravo prvi put u Crnoj Gori javljaju četiri ocila na crnogorskoj kapi.
 
 
2
Centar za građansko obrazovanje podnio SDT krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta
Nezakonito razriješili direktore - i Budžet!
    - Centar za građansko obrazovanje podnio je, uz dio dokaznog materijala, Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čelu sa Vesnom Bratić, zbog organizovane zloupotrebe službenog položaja, na način što su nezakonito razriješili direktore vaspitno-obrazovnih ustanova u 2021. godini, a što je do sad proizvelo štetu na osnovu procjene Vlade oko 300 000 EUR za Budžet Crne Gore.
Šteta je nastala na osnovu postupanja tadašnjeg rukovodstva MPNKS koje je sprovelo nezapamćen proces masovnog razriješenja direktora javnih ustanova obrazovanja i vaspitanja, a što je rezultiralo sa preko 150 tužbi tih direktora kao oštećenih. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio čestitku povodom Božića
Nadići sve podjele - na dobrobit Domovine!
       - Osluškujući bžićnu poruku mira i solidarnosti, obavezujemo se na to da ćemo pružiti nadu i dostojanstvo svim ljudima. Poštujući različitosti, moramo nadići sve podjele i nesporazume kako bismo mogli smireno i zajednički i daje raditi na dobrobit naše Domovine - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Božića, nadbiskupu barskom msgr. Roku Đonlješaju (Rrok Gjonlleshaj), biskupu kotorskom msgr. Ivanu Štironji, svim građanima katoličke vjeroispovijesti, sveštenstvu, uz želje da u miru i spokojstvu uživajući zajedno sa svojim porodicama, dragim osobama i prijateljima proslave najradosniji dan u hrišćanstvu, dan Hristovog rođenja. 
 
2
DPS Podgorice
Oponenti da odustanu - od neustavnih rješenja!
    - Odgovorni prema potrebama Podgorice, uradićemo sve kako u tehničkom mandatu građani ne bi bili uskraćeni za servise i redovno funkcionisanje službi i organa Glavnog grada. A naši oponenti će, valjda, odustati od neustavnih rješenja i antievropskih zakona i stvoriti uslove da dijalogom dođe do profunkcionisanja US, a samim tim i tranzicije vlasti u Podgorici, kako bi realizovali svoje programske ideje u Podgorici, ako ih se uopšte sjećaju - napominje DPS Podgorice. 
 
2
Juče ni jedan smrtni slučaj povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Registrovano - 40 novopozitivnih!
- Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 476 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 40 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 29 pacijenata.  
 
2
Gosti emisije "Okvir" na TVCG ocijenili
Potrebne reforme - zdravstvenog i penzionog fonda!
             Crnogorski zdravstveni i penzioni fond imaju pogrešan koncept i neophodne su njihove reforme - ocijenjeno je u večerašnjoj emisiji "Okvir" na TVCG. Gosti su govorili i o uticaju ekonomskog rasta na standard građana, benefitima dionice auto-puta, ali i sumnjama u određene transakcije prilikom izgradnje. 
 
2
Na e-mail adrese više crnogorkih škola opet stigle prijetnje
Dojave o bombama - prazne učionice!
Na e-mail adrese više škola u Podgorici, Beranama, Budvi, Herceg Novom i Nikšiću jutros su opet stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Evaukisana su i djeca i nastavno osoblje škola - javlja je Uprava policije Crne Gore i dodaje da će raditi ne pregledu svih prostorija, te na identifikaciji IP adrese sa koje je poslat e-mail.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|