Brze Cinjenice - Društvo

1
Policijski službenici u šest gradova rasvijetlili više krivičnih djela
Spriječeno - krijumčarenje ljudi!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Herceg Novi lišili su slobode dva lica, D.D. (38) I.D. (40) iz Nikšića, zbog sumnje da su počinil krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Kriminalistička obrada ukazuje na sumnju da su D.D. i I.D. omogućili nedozvoljeni prelazak državne granice dvojici kosovskih državljana, odnosno da van graničnog prelaza pređu u Bosnu i Hercegovinu, u namjeri da zauzvrat ostvare protipravnu imovinsku korist. D.D. i I.D, su imali namjeru, kako se sumnja, da ova dva lica potom vozilom taksi udruženja u kojem su zaposleni preuzmu na dogovoreno mjesto u Bosni i Hercegovini, u namjeri da ih prokrijumčare dalje, preko granice sa Hrvatskom, do Zagreba, u čemu su spriječeni akcijom hercegnovske policije. Ova dva osumnjičena lica su, uz krivičnu prijavu, sprovedena državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom. 
 
1
Upriličena svečana dodjela doktorskih stipendija, grantova i nagrada za naučna dostignuća
Vodi ih - ambiciozna vizija!
               - Zahvaljujući povećanju budžeta Ministarstva nauke za 2018. od 60 odsto, mogli smo da postavimo ambiciozne ciljeve i počnemo da ih ostvarujemo. Vodimo se ambicioznom vizijom, znajući da Crna Gora ima izuzetne ljude i zato naša država u ovoj oblasti moze da postigne mnogo više - ukazala je ministarka nauke dr Sanja Damjanović, koja je je danas uručila stipendije za doktorska istraživanja, grantove za inovativne projekte i evropsko društveno istraživanje i nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini, na svečanosti priređenoj u Vili Gorica.  
 
1
U Partnerstvu za otvorenu upravu
Crna Gora - ponovo aktivna!
- Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijatve Partnerstva za otvorenu upravu. S obzirom na usvajanje Akcionog plana 2018-2020., sa velikim zadovoljstvom potvrđujemo da je Crna Gora ponovo stekla aktivni status u OGP, stupanjem na snagu 20. novembra 2018. godine - navedeno je u pismu koje je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović primila od Sanjay Pradhana, glavnog izvršnog direktora Partnerstva za otvorenu upravu, u kojem se navodi da je Crna Gora ponovo stekla aktivan status u incijativi Partnerstva za otvorenu upravu.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u čestitki građanima i rukovodstvu opštine Tuzi
Partnerski za - napredak opštine!
                - Partnerskim odnosom sa novim rukovodstvom posvećeno ćemo raditi na stvaranju uslova za napredak opštine kroz ulaganje u putnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu. Sa druge strane, državne institucije daće punu podršku brzom uspostavljanju organa lokalne samouprave kako bi građani u najkraćem roku mogli ostvarivati svoja prava na način kako i priliči samostalnoj opštini - čestitao je predsjednika Vlade Crne Gore Duško Marković Dan opštine građanima, odbornicima, predsjednicima Opštine Abedinu Adžoviću i Skupštine opštine Fadilju Kajoshaju. 
 
1
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u akciji „Zeta“ podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica
Oštetili budžet - za pola miliona!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su realizovali policijsku akciju „Zeta“ i podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja.
Primjenjujući naredbu Višeg suda u Podgorici, službenici SPO izvršili su pretres stanova i drugih prostorija na 16 lokacija u Podgorici, Cetinju i Budvi, a po nalogu Specijalnog državnog tužioca lišili su slobode 12 osoba, dok se za jednom traga.  
 
1
Lišen slobode jedan od najtraženijih bjegunaca u Crnoj Gori
Kotoranin uhvaćen - u Pragu!
       Uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije, sinoć je u iznajmljenom stanu u Pragu u Češkoj Republici lišen slobode S.K. (55) iz Kotora. Ovo lice je lišeno slobode na osnovu međunarodne crvene potjernice koja je raspisana od strane NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih djela.  
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Advokat pravio - transkript saslušanja!
Jednoj od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Branki Milić, koja je 23. novembra pobjegla u ambasadu Republike Srbije sudiće se u odsustvu - odlučilo je danas, na prijedlog tužilaštva, sudsko vijeće kojim predsjedava Suzana Mugoša.
Današnji glavni pretres "obilježio" je advokat Miroje Jovanović. Sudsko vijeće odbacilo je kao neosnovan njegov prijedlog za izuzećem Mugoše i predsjednika Višeg suda Borka Savića. Prethodno, Jovanović je zbog kršenja discipline kažnjen hiljadu eura. Na kraju dana, sudsko vijeće vratilo mu je transkript svjedočenja svjedoka saradnika koji je Jovanović pravio s namjerom da bude uvršćen u akt postupka!  
 
1
Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Republici Paragvaj
Đukanoviću - Orden nacionalne časti!
    Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću prvog dana posjete Paragvaju predsjednik Abdo Benitez uručio je najveće nacionalno odlikovanje-Orden nacionalne časti na ogrlici, koji nosi ime maršala Francisko Lopez Solana, oca paragvajske nacije.
Dva predsjednika prisustvovala su i potpisivanju Memoranduma o saradnji diplomatskih akademija, kao i Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.
Gradonačelnik Asusiona Mario Fereiro uručio je Predsjedniku ključeve glavnog grada i povelju počasnog gosta paragvajske prijestonice. Takođe, predložio je i pobratimstvo s Podgoricom.  
 
1
Crnogorski premijer o odluci Ustavnog suda
Sudovima dat - legimitet!
    - Današnja odluka Ustavnog suda potrvđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka. Dakle, stavovi Demokratskog fronta i njihovih advokata, da je ta odluka nezakonita je pali su u vodu. Ustavni sud je na osnovu ustavne žalbe pokrenuo postupak ocjene ustavnosti člana 119 ZKP i vidjećemo kako će se taj postupak završiti. Možda će biti potvrđena ustavnost stava 2 člana 119, a možda neće. Dakle, današnja odluka Ustavnog suda dala je puni legitimitet redovnim sudovima, djelovanju Specijalnog državnog tužilaštva i potvrdila kredibilitet Ustavnog suda – odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković nakon "Premijerskog sata". 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Nećemo kupovati - socijalni mir!
         - Smatram da su zarade koje ostvaruju zaposleni u javnom sektoru sasvim pristojne i da odražavaju društveno-ekonomski ambijent u kojem živimo, odnosno moć naše ekonomije. Okolnost da u ovom momentu ne možemo povećati zarade zaposlenih, ne znači da se već ne vide rezultati na unapređenju ambijenta i uslova u kojima ti zaposleni žive i rade, kao i na kvalitetu usluga koje građani dobijaju. Odgovoran pristup državnom novcu i održivosti javnih finansija, ne daje nam nažalost za pravo da postignute rezultate već danas pretočimo u uvećavanje zarada u javnom sektoru. Pa čak ni u navedenim, saglasiću se sa Vama, veoma značajnim sektorima. Da budem direktan, Vlada neće kupovati socijalni mir povećanjem zarada bez realnog pokrića - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu". 
 
1
U međunarodnoj akciji „Aurora“ presječen lanac krijumčarenja ljudi
Troje uhapsili - za dvoje tragaju!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija su u sadejstvu sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja, nakon sprovođenja višemjesečnih aktivnosti koje su trajale od jula ove godine do danas, realizovali međunarodnu akciju „Aurora“. Slobode su lišena tri lica, dok se za dva lica intenzivno traga, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Službenici Odsjeka i SPO su danas, u ranim jutarnjim časovima na području Rožaja lišili slobode S.Dž. (38), E.R. (32) i F.Dž. (33), svi iz Rožaja.  
 
1
U akciji „Šetač II“ policija podnijela prijave protiv osam osoba zbog krijumčarenja i prodaje droge
Danas dvoje - lišeno slobode!
       Službenici Odsjeka i PJP su danas izvršili pretrese na dvije lokacije u Podgorici i tom prilikom lišili slobode dva lica za koja se sumnja da su učestvovala u navedenim krivičnim djelima, i to N.D. (60) iz Podgorice i V.D. (40) državljanina Republike Albanije sa boravkom u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je za D.S. (38) iz Podgorice raspisana potjernica. Lica lišena slobode će biti uz krivičnu prijavu privedena nadležnom tužiocu, a krivičnom prijavom je obuhvaćeno i treće lice koje se potražuje. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore o stavljanju u zatvor poslanika "DF"
Jedino ovlašćen - Ustavni sud!
- Bez obzira što uvažavam sve te ljude koji su na tu temu govorili, i sâm sam pravnik, jedino ko je ovlašćen da ocjenjuje ustavnost akata u Crnoj Gori, u pravnom sistemu pa i pojedinačnih rješenja u tim aktima je Ustavni sud. Treba svi da ostavimo Ustavnom sudu da se odredi prema takvim inicijativama i kaže da li je to Rješenje ustavno ili ne. U svakom slučaju ono je zakonsko rješenje, Apelacioni sud je postupao po ovlašćenjima koja su data u Zakonu i ne može se govoriti o nezakonitoj odluci nego se samo može u ovom trenutku voditi rasprava o tome da li je to rješenje ustavno - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na pitanja novinara o različitim mišljenjima o zakonitosti i ustavnosti Rješenja kojim se poslanici stavljaju u zatvor zbog odbijanja da svjedoče na sudu. 
 
1
Ustavni sud o žalbama poslanika "DF" Nebojše Medojevića i Milana Kneževića odlučivaće sjutra
Vijeće bez saglasnosti!
          Vijeće Ustavnog suda danas nije postiglo jednoglasnost o žalbama poslanika "DF" Nebojše Medojevića i Milana Kneževića protiv rješenja Apelacionog suda Crne Gore od 2. decembra i Višeg suda u Podgorici od 28. novembra.
One će sjutra biti razmatrane na sjednici svih sudlja. 
 
1
U Briselu otvoreno poglavlje 27.– Životna sredina i klimatske promjene
Potvrdili -kontinuitet integracija!
- Otvaranje ovog poglavlja još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta - zajednički je ocijenjeno na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, gdje je Crna Gora otvorila pregovaračko poglavlje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene.  
 
1
Pretresene tri lokacije koje koriste bezbjednosno interesantni M.Š. M.Š. i N.Š. u Podgorici
Oduzeto pet vozila - visoke klase!
          Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica su u sadejstvu sa službenicima Specijalne antiterorističke jedinice policije, preduzimajući aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, izvršili pretrese na tri lokacije koje koriste bezbjednosno interesantni M.Š, M.Š. i N.Š, kao i članovi njihovih porodica.  
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Pobjegloj Branki - sudiće u odsustvu?
    - Imajući u vidu da je sud dužan postupak sprovede bez odugovlačenja i onemogući svaku zloupotrebu prava učesnicima postupka, a što je u ovom slučaju očigledno, ovo vijeće nalazi da je neophodno spise predmeta dostaviti specijalnom državnom tužiocu radi iniciranja prijedloga za suđenje u odsustvu u odnosu na optuženu Milić Branku, jer ista nije dostižna državnim organima, a postoje naročito važni razlozi da se istoj sudi u odsustvu, posebno cijeneći da se radi o pritvorskom predmetu i da je u osnosu na istu raspisana potjernica 28. 11. i donijeto rjeešenje ovog vijeća o određivanju pritvora koje je potvrdio Apelacioni sud - saopštila je Suzana Mugoša, predsjednica sudskog vijeća u postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Kako nijesu bile ispunjene procesne pretpostavke, ona je nastavak glavnog pretresa zakazala za 13.  
 
0
Policija podnijela krivične prijave protiv pet osoba
Prijave za - utaje i falsifikate!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta su lišili slobode M.Đ. (26) iz Republike Albanije sa privremenim boravkom i na radu u Crnoj Gori, zbog postojanja osnovane sumnje da počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.  
 
0
Vrhovni državni tužilac i direktor Uprave policije o borbi protiv trgovine ljudima
Timski za - efikasnnije akcije!
- Treba da postoji jača povezanost nadležnih organa u rješavanju ove problematike, kako bi akcije na otkrivanju, suzbijanju i procesuiranju krivičnih djela trgovine ljudima i povezanih krivičnih djela bile pravovremeno koordinirane, a time i efikasnije - ocijenili su Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i direktor Uprave policije MUP Veselin Veljović i formirali Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima kojim rukovoditi tužilac a čiji članovi su predstavnici MUP, Uprave policije, Tužilaštva i Ministarstva pravde. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Odbijen prijedlog - za odvajanje postupka!
       - Odbija se prijedlog Glavnog specijalnog tužioca kao neosnovan da se razdvoji postupak u odnosu na Milić Branku, jer ovo vijeće nalazi da imajući u vidu fazu postupka i da je izvedena većina dokaza nije cjelishodno razdvojiti postupak u odnosu na optuženu Milić Branku i nema realnih i objektivnih razloga za takvu odluku - saopštila je Suzana Mugoša, predsjednica sudskog vijeća u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Kako nijesu bile ispunjene procesne pretpostavke, ona je nastavak glavnog pretresa zakazala za sjutra. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|