Brze Cinjenice - Društvo

2
Predsjednik Predsjednik Vlade Crne Gore na redovnom sastanku ambasadora EU na redovnom sastanku ambasadora EU
Najvažnija tema - evropska agenda!
- Nakon ulaska u NATO evropska agenda najvažnija je tema Vlade Crne Gore - poručio je crnogorski premijer Duško Marković na redovnom sastanku ambasadora EU, iskazavši punu posvećenost Crne Gore nastavku reformi i našu spremnost na ispunjenje svih obaveza iz integracionog procesa. 
 
2
Iz kabineta predsjednika Crne Gore o predsjedničkim i lokalnim izborima
Istog dana - zakonski nemoguće!
- Niti jedna opoziciona stranka, partija ili koalicija ili bilo ko u Crnoj Gori, nije se obratio pismenim prijedlogom predsjedniku Crne Gore za zakazivanje lokalnih izbora u istom danu kada su zakazani i izbori za predsjednika Crne Gore. Za pretpostaviti je, da su provjerili, da je to zakonski nemoguće - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.  
 
2
Povodom Dana novinara, ministar kulture uputio čestitku medijskoj zajednici
Jačanjem samoregulacije - mediji štite svoja prava!
       - Jačajući principe samoregulacije, što je iznad svega interes objektivnog i profesionalnog novinarstva, mediji će na najbolji način pružiti doprinos i zaštiti svojih prava i dostizanju evropskih standarda - navodi se u čestitki ministra kulture Aleksandra Bogdanovića koju je povodom Dana novinara uputio predstavnicima medijske zajednice. 
 
2
Elektronska peticija za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori
Za sedmicu - dvije hiljade potpisa!
- Za nepunu nedjelju dana, e-Peticiju je potpisalo već preko dvije hiljade ljudi, od juče, od kada se organizuje u crnogorskim gradovima potpisivanje uz ličnu kartu, još nekoliko stotina - saopštila je Crnogorska pravoslavna crkva o potpisivanju elektronske peticije za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori. 
 
1
Vanredna konferencija za medije povodom smrti djevojčice J.B.
Obdukcija demantovala - politikante!
          - Obdukcioni nalaz je pokazao da nedavno preminula djevojčica J.B. nije imala dijabetes, niti je bila neuhranjena. Vlada zaključila da ne postoji ni subjektivna ni objektivna odgovornost ministra i resornog ministarstva, istragom su utvrđeni određeni administrativni propusti, bez uticaja na ishod slučaja, koji je ispolitizovan - saopštila je Vlada Crne Gore. 
 
1
U novoj akciji protiv organizovanog kriminala policija pretresala objekte u Podgorici, Baru, Ulcinju i Tivtu
Oduzeli oružje - municiju, vozila!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije i službenici Centra bezbjednosti Podgorica, Centra bezbjednosti Bar i Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su danas, uz podršku Posebne jedinice policije, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i postupajući shodno naredbama nadležnih sudija za istragu, sproveli dvadesetdrugu akciju, u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. Pretresi su u Podgorici, Baru, Ulcinju i Tivtu izvršeni na ukupno šesnaest lokacija. Pronađeni su i oduzeti oružje, municija, vozila visoke klase, sredstva komunikacije, novac, dokumentacija i drugi predmeti. Jedno lice je lišeno slobode, protiv jednog lica slijedi krivična prijava, dok je protiv takođe jednog lica podnijeta prekršajna prijava. Konsultacije sa nadležnim tužiocima u vezi sa ostalim licima koja su privedena i čije su stanovi i kuće pretresani su u toku.  
 
1
Donacija UAE od 400 000 eura Institutu za bolesti djece
Najmlađim pacijentima - savremena magnetna!
- Mi smo mnogo srećni što smo to uradili specijalno za djecu i za Crnu Goru. Taj aparat, kao što znate, biće jedan od najsavremenijih. Više naša djeca iz Crne Gore ne treba nigdje da idu. Doći će i Slovenci i ostali ovdje da se snimaju - ukazao je dr Nikolas Alis iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je sa direktoricom Kliničkog centra Crne Gore danas potpisao Ugovor o donaciji 400.000 eura namijenjenih za kupovinu magnetne rezonance od 1.5T za potrebe Instituta za bolesti djece. 
 
1
Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i Svjetske banke
Za reformisanje uprave - 14 miliona!
       - Uspostavljanje efikasnog sistema naplate prihoda, presudno je za osiguranje makroekonomske stabilnosti i finansiranja osnovnih potreba građana i privrede, ali i presudno za unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privatnog sektora - istakao je direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas koji je danas sa ministrom finansija Darkom Radunovićem potpisao Ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore i ove institucije za projekat ,,Reforma poreske administracije“, u iznosu od 14 miliona eura. 
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gore
Predsjednički izbori - 15. aprila!
    - Vjerujem da će izbori biti održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da ćemo svi zajedno još jednom pokazati zašto je Crna Gora lider u svom okruženju. Pozivam sve punoljetne građanke i građane da izađu na izbore i izaberu najboljeg kandidata – istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji je danas raspisao izbore za predsjednika Crne Gore za nedjelju, 15. april.
O raspisivanju izbora predsjednik Brajović je obavijestio i predsjednika Filipa Vujanovića, a to će učiniti i relevantnim međunarodnim institucijama.    
 
1
Istraživanje javnog mnjenja o Evropskoj uniji
Jak trend - za ulazak!
- Uvijek smo imali stabilan trend od oko 75 odsto onih koji bi na referendumu glasali za članstvo u EU. Danas imamo porast i čak 80,9% stanovništva bi na tom referendumu glasalo za ulazak u EU. Ovo govori da imamo jak trend i da oni koji su zainteresovani za ulazak Crne Gore u EU to i pokazuju podrškom - istakao je ministar ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović o rezultatima istraživanja javnog mnjenja i dodao: 
 
1
U borbi protiv organizovanog kriminala pretresi policije u Podgorici, Danilovgradu i Kolašinu
Troje lišeno slobode - oduzeto oružje!
          Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad i Kolašin su u akcijama koje su juče i danas sproveli u sadejstvu sa službenicima Sektora kriminalističke policije i službenicima Posebne jedinice policije Podgorica, a u nastavku aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, u koodrinaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom, izvršili pretrese na deset lokacija na području Danilovgrada i Kolašina. 
 
1
Peticija za ukidanje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo Državi Crnoj Gori
Kreće potpisivanje - po gradovima!
       - Spontani odziv građana doživljavamo kao “crvenu lampicu” državnim organima da se napokon pokrene procedura za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti i rješi ovo sudbonosno crkveno pitanje za Crnu Goru, po medjunarodnim standardima a u duhu naše vjekovne duhovne tradicije…- saopštila je PR sluzba Crnogorske pravoslavne crkve, koja najavljuje da "zbog velikog interesovanja građana za potpisivanje Peticije za ukidanje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo Državi Crnoj Gori" kreće potpisivanje po gradovima. 
 
1
Predjednik Skupštine Crne Gore održao konsultativni sastanak o predsjedničkim izborima, koje će raspisati u petak
Konsultovali se - samo odgovorni!
    - Svi relevantni politički subjekti koji pokazuju odgovoran pristup prema važnim pitanjima ovog društva bili su danas na sastanku. Odsustvo opozicije jasan je pokatelj ozbiljnih poteškoća prije svega u međusobnoj komunikaciji opozicije, koja ne može da zakaže zajednički sastanak, pa nije ni bilo realno očekivanje da dođu na konsultacije oko predsjedničkih izbora i suoče se sa argumentima i vladajućom većinom. Sa druge strane, mi radimo posao za koji su nas građani izabrali, štitimo Ustav i državu - istakao je predjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poslije konsultativnog sastanka sa predsjednicimaa parlamentarnih stranaka povodom predsjedničkih izbora koje će raspisati u petak. 
 
1
Uručiene nagrade „Oktoih” za 2017.
Jedino obrazovanje vodi - u pravu budućnost!
          - Iz štamparije Crnojevića potekla je i naša obaveza da pronosimo duh Oktoiha, pismenost, ljubav prema knjizi, i da usmjerimo crnogorsku mladost da na ovim temeljima stvara svoja djela. Kao ministar prosvjete i predavač, i sam stojim pred tim izazovom, zahvalan zbog prilike da upoznajem ljude koji se u teškoj svakodnevici ipak ističu entuzijazmom i uvjerenjem da jedino obrazovanje vodi u pravu budućnost – ličnu i društvenu - naglasio je ministar prosvjete dr Damir Šehović uručujući nagradu „Oktoih“ za 2017. JU OŠ „Aleksa Đilas Bećo“, Mojkovac, profesoru dr Božu Mihailoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mr Snežani Delić, profesorici matematike u JU Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore primio vicepremijera Srbije
Prioritet - saobraćajno povezivanje!
       - Prioritet i Crne Gore i Republike Srbije na infrastrukturnom planu predstavlja međusobno kvalitetno povezivanje autoputem kao i obnova kompletnog željezničkog pravca Beograd – Bar - ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i prvi potpredsjednik Vlade Srbbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Oni su konstatovali da Crna Gora i Srbija njeguju prijateljske i dobrosusjedske odnose i da obje države vide prostor za dalje unapređenje posebno na ekonomskom planu.  
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gore i prvi potpredsjedniko Vlade Srbije
Odnosi ojačani - evropskim ciljevima!
    - Prilikom izuzetno uspješne posjete delegacije Skupštine Crne Gore Republici Srbiji u oktobru prošle godine, susreti sa predsjednicom Narodne Skupštine, Predsjednikom Republike, predsjednicom Vlade, prvim potpredsjednikom Vlade kao i najvišim pokrajinskim funkcionerima, zaključili smo da dobri politički odnosi, ojačani zajedničkim evropskim ciljevima i regionalnim kontekstom obavezuju na čvršću saradnju u oblasti infrastrukture, turizma, kulture, ekonomije u cjelini. Boljitak od realizacije naših projekata treba da osjete svi građani obje države – naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u razgovoru sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem. 
 
1
Predsjednik Crne Gore primio prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije
Vujanović osudio - ubistvo Ivanovića!
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je danas primio prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića, osudio je današnje ubistvo lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića izražavajući saučešće uz uvjerenje da će se uz maksimalni angažman svih otkriti izvršioci ovog ubistva. 
 
1
U akciji "Barba" policija lišilla slobode sve osobe koje se sumnjiče da su počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih dr
Danas uhvaćeno - desetoro!
- Službenici Uprave policije MUP su danas oko 17,30 lišili su slobode desetu osobu koju se potraživali u okviru akcije „Barba“. Slobode je lišen N.Đ. (65) iz Skadra, državljanin Republike Albanije. Devet ostalih, svi iz Podgorice, lišeno je slobode takođe danas, u jutarnjim časovima. Lišenjem slobode N.Đ. lišena su slobode sve osobe koje su danas potraživane u ovom predmetu, a koja se sumnjiče da su počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Elektronska peticija za ukidanje vlasnistva SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama dočekana sjajno u javnosti
Vrijeme za suočavanje - i pobjedu!
- Uvjereni da je došlo vrijeme da se Crna Gora suoči sa ovim pitanjem i da izvojuje još jednu istorijsku pobjedu, podržavamo svaku društvenu akciju koja ide ka tom cilju. Jer ovo je narod vičan borbama i pobjedama. Crnogorski narod je narod pobjednika a ne gubitnika koji će ustuknuti pred neprijateljima svoje zemlje, ma kako se prevarno i osiono ponašali. Nama basta za državu boriti se i pobjeđivati - zaključak je saopštenja PR službe Crnogorske pravoslavne crkve povodom inicijative za ukidanje vlasnistva SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama. 
 
1
Predsjednik Skupštine Crne Gore primio ambasadorku SAD
Izbori - izazov za medije!
- Mediji u Crnoj Gori nalaze se pred izazovima dalje profesionalizacije i objektivnog izvještavanja, posebno kada je riječ o Javnom servisu - složili su se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i ambasadorka SAD Margaret En Uehara.
Oni su konstatovali da povratak dijela opozicije doprinosi kvalitetnijem političkom dijalogu, na šta je u prethodnom periodu ukazivano kako u domaćoj tako i u međunarodnoj javnosti. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|