Brze Cinjenice - Društvo

2
Tri sedmice poslije tragedije na Skadarskom jezeru nađen Darko Vujošević
Pronađeno tijelo - tragičnog junaka!
    Tijelo Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je stradao dok je pokušavao da spasi tročlanu porodicu nakon prevrtanja čamca u Skadarskom jezeru, pronađeno je danas, saznaje TVCG. 
 
2
Održan treći građanski protest "97.000 – Odupri se!"
Traže i ostavke - čelnika RT CG!
       Zahtjevima za ostavkama članova Savjeta i generalnog direktora RTCG učesnici večerašnjeg, trećeg građanskog protesta "97.000 – Odupri se!" dopunili su prethodne - procesuiranje odgovornih u aferi "Koverta" i ostavke predsjednika Crne Gore, Vlade, čelnika tužilaštva, ASK.
Sa "Trga nezavisnih građana", protestna kolona krenula je u 18 i preko Bulevara Svetog Petra Cetinjskog stigla ispred zgrade RTCG. 
 
2
Direktorat za vanredne situacije je preko Operativno komunikaciong centra 112 poslao upozorenje
Najavljen vjetar - orkanskog karaktera!
                Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u kome se navodi da se na području Crne Gore očekuje specifična meteorološka situacija tokom noći petak-subota i u subotu 23. februara, koju karakteriše mogućnost nastanka izuzetno jakih udara sjevernog vjetra, a na primorju i vjetra orkanskog karaktera,dok se na sjeveru u pravcu centralnih predjela očekuje jako zahlađenje, nagli pad temperature Direktorat za vanredne situacije apeluje na nadležne službe i građane da preduzmu neophodne preventivne mjere i radnje kako bi spriječili eventualnu štetu i povrede građana.
Direktorat za vanredne situacije sugeriše na mogućnost pada crijepa sa krovova, grana sa drveća, kompletnih stabala i ističe važnost poštovanja datih upozorenja i odgovornog odnosa prema njima. 
 
2
Poslije razgovora, predsjednik Vlade Crne Gore i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju održali zajedničku konferenciju za medije
Tehnička vlada - neutemeljen zahtjev!
    - Crna Gora mora da radi na realizaciji svojih ekonomskih politika i ciljeva koje ona sadrži a tiču se ubrzanog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanje standarda, razvoja zemlje u cjelini. Ako smo za dvije dvije godine smanjili nezaposlenost za preko 5 odsto, to je ipak rezultat. Zato smatramo da taj zahtjev nije utemeljen, nije realan - odgovorio je na pitanje o tehničkoj vladi crnogorski premijer Duško Marković nakon razgovora sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. 
 
2
Zaplijene u pet crnogorskih gradova
Policija oduzela - heroin, kokain i marihuanu!
    Službenici Uprave policije su u prethodnom periodu, u više zaplijena na teritoriji pet gradova, preduzimajući aktivnosti u cilju otkrivanja i sprječavanja tzv. ulične prodaje opojnih droga, pronašli i oduzeli kokain, heroin i marihuanu. Policija je prekršajnim i krivičnim prijavama procesuirala ukupno 35 osoba, dok se na identifikaciji osobe koja je sakrila opojnu drogu u napuštenom objektu intenzivno radi.  
 
2
Rekli su - predsjednik "Liberalne partije" Andrija Popović
Negatori rade svoj posao!
   - Liberali se uvijek zalažu za vladavinu prava, pravnu i pravednu državu.U takvoj Crnoj Gori ne smije i ne može biti nedodirljivih i onih koji su iznad zakona i Ustava. Podsjetiću da je duvanska afera otvorena kada je Đukanović, tadašnji i poslije 15 godina ponovo izabrani predsjednik, okrenuo leđa Miiloševićevoj politici i pridružio se liberalima, SDP, manjinskim strankama na procrnogorskom evroatlantskom putu. Trajala je duvanska afera 20 godina, pravosnažno okončana kao neosnovana, a bukvalno odmah poslije duvanske afere, slučajno ili namjerno, poslije 40 dana, gotovo isti scenaristi i glumci pokreću novu aferu sa istom glavnom metom, predsjednikom države. Ipak, Crna Gora je danas, kao nezavisna i suverena država, članica NATO u mnogo boljem položaju i bilo kakav pokušaj destabilizacije osuđen je na propast, a borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore vječna je. Naša najveća zabluda je da smo sve riješili 2006. Ne, naši politički protivnici i većinom negatori Crne Gore rade svoj posao, priželjkujući reprizu 1918. 1988., a naše je da im to ne dozvolimo - ukazao je predsjednik "Liberalne partije" Andrija Popović na vanrednom skupštinskom zasijedanju o aferi "Koverta".  
 
2
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom
Perspektivu procesa - učini jasnom!
          - Crna Gora napredovala je u pogledu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što doprinosi da dobijanjem završnih mjerila perspektivu procesa učini jasnom. Dalji zajednički fokus pregovaračkog procesa u ovoj godini biće otvaranje preostalog poglavlja 8, zatvaranje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i intenziviranje aktivnosti na zatvaranju poglavlja - ocijenio je komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.
Han je pozdravio debatu koja se odvija u parlamentu. Postojanja različitih mišljenja su svojstvena demokratskim društvima, a o njima treba raspravljati upravo u parlamentu, kazao je Han. 
 
2
Predsjednik Crne Gore primio generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju
Podrška aktivnostima - od zajedničkog interesa!
- Crna Gora, kao i do sada, biće odgovoran i pouzdan partner Savjeta i pružiti podršku svim aktivnostima od zajedničkog interesa - poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović Majlindi Bregu, generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC). Čestitao jojje izbor na tu funkciju i poželio uspjeh u postizanju rezultata RCC i pozdravio konsenzualnu odluku o konsekutivnim mandatima Albanije i Crne Gore. 
 
2
Na Svjetskom takmičenju specijalnih jedinica – SWAT Challenge crnogorski SAJ bio najbolji u regionu
Uvijek spremni - na sve izazove!
Na Svjetskom takmičenju specijalnih jedinica – SWAT Challenge, koje je održano u Dubaiju, a na kojem je crnogorski SAJ bio najbolji u regionu i osvojio deveto mjesto u konkurenciji od 49 elitnih policijskih timova iz svijeta.
Tim povodom direktor Uprave policije Veselin Veljović primio je komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Miloša Radulovića sa službenicima SAJ i čestitao im uspjeh kojim su još jednom pokazali zašto je SAJ elitna jedinica, uvijek spremna da odgovori na sve bezbjednosne izazove u interesu građana i države Crne Gore. 
 
2
Ministar pravde sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore
Nadležni odgovorni - da garantuju bezbjednost!
- Apsolutno je neprihvatljiv svaki vid nasilja nad zdravstvenim radnicima, zbog čega svi nadležni državni organi imaju posebnu odgovornost da pripadnicima ljekarske profesije garantuju punu bezbjednost - saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore zatražio obustavu izgradnje vrtića u Baru
Nećemo graditi - uz policijske kordone!
- Kako god, ova vlada neće raditi protiv volje građana, a posebno nećemo vrtiće graditi uz policijske kordone. Izvućićemo nauk iz ove situacije, a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić i to na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele. Zbog toga sam zatražio od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru i da uredi postojeću lokaciju, između ostalog i zasađivanjem 90 čempresa. Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kreditorom, preusmjeriće iznos od 2,5 miliiona eura za gradnju oobjekata iste namjene u nekom drugo gradu, gdje imamo spremnu dokumentaciju, tamo gdje postoji saglasnost o zajedničkom interesu. Odabir nove lokacije u Baru zahtjeva duge i složene procedure, pa molim građane Bara na strpljenje dok se stvore planski, prostorni i drugi uslovi za gradnju novog vrtića - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je zatražio obustavu izgradnje vrtića u Baru. 
 
1
Građanski pokret "Odupri se" najavio nove proteste za subotu
Ispred televizije - novi zahtjevi!
       - Nastavićemo sa ovim protestima, jer smo preuzeli odgovornost, shodno povjerenju koje nam je ukazano. Na protestu, koji će se organizovati naredne subote, naša ruta će biti izmijenjena. Idemo prema zarobljenom Javnom servisu RTCG, gdje će biti predstavljeni novi zahtjevi - najavio je član inicijalnog organizacionog tima GP „Odupri se“ Demir Hodžić.
On je, na današnjoj press konferenciji poručio da korjenita promjena u Crnoj Gori podrazumijeva promjenu vlasti, kao i sveobuhvatnu izmjenu postojećeg sistema. 
 
1
Policija rasvijetlila ubistvo vlasnika diskoteke "Bigl" Miodraga Kruščića i ranjavanje novinarke "Vijesti" Olivere Lakić
Oboje mete - istog kriminalnog udruženja!
         - Poslije višemjesećnog rada policije, u saradnji sa tužilaštvom, te analize i provjeravanja dokaza, došlo se do osnova sumnje da je F.B. iz Podgorice organizovao kriminalno udruženje od kojih je za sada lišeno slobode devet članova koji su imali za cilj teška krivična djela protiv života i tijela, te da postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo teška tjelesna povreda na štetu novinarke Olivere Lakić i teško ubistvo na štetu Miodraga Kruščića. Dana 8. maja 2018. članovi kriminalnog udruženja pratili su novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, a zatim i ispred zgrade u kojoj stanuje teško je ranili u predjelu noge. Takođe, 21. maja 2018. na osnovu prethodno razrađenog plana i sa jasno podijeljenim ulogama, oko 18,30 u ugostiteljskom objektu "Palata" na Starom aerodromu na podmukao na;in lišili su života Miodraga Kruščića, koji je sjedio sa novinarkom "Vijesti" Jelenom Jovanović - saopštili su na današnjoj press konferenciji načelnik CB Podgorica Milovan Pavićević, načelnik pomoćnika direktora UP za SKP Enis Baković i rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević. 
 
1
Crnogorski premijer sa prvim potpredsjednikom EBRD
Fokus na - unapređenju konkurentnosti!
          - Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da pomogne Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i prvog potpredsjednika EBRD Jirgena Rigterinka. 
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Traženo izuzeće - Katnića i Stankvića!
             - Radi se o potpuno neprihvatljivoj pristrasnosti tužioca i podnosim zahtjev za njegovo izuzeće i izuzeće vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. To vidim i kao pritisak na sud i na branioce i na okrivljene i jasno je da je glavni specijalni tužilac pristrasan. Više nema mjesta da se nadamo da bi vrhovni državni tužilac Ivica Stanković mogao da odreaguje. Njegovo nereagovanje dovelo nas je do zakljuka da je pristrasan u korist svog kolege. Pošto to nije uradio, nemamo drugog izbora nego da se predmet uputi sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva koje treba da se odredi o ovim razlozima - zatražio je na početku današnjeg pretresa na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. advokat odbrane Miroje Jovanović.
Predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša pretres je prekinula i nastavak zakazala za sjutra. 
 
1
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić o istragama protiv odbjeglog predsjednika "Atlas grupe" Duška Kneževića
Budžet oštećen - za sto miliona eura!
                - Ono što je i po obimu najveće, najsofisticiranije i najtajnovitije jeste e-komerc. Na taj način 118 rezidentnih preduzeća trgovala su između 600 i 700 miliona eura, a utajila su između 50 i 60 miliona eura. Kako nije riječ o dokumentovanom poslu, po našem dubokom vjerovanju, na ovaj način izgubljeno je još 50 do 60 miliona eura. Ovim poslom izgubljeno je 100 do 120 miliona eura koje su morale biti uplaćene u budžet - naglasio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je gostujući u emisiji "Ukrštene riječi", govorio o istragama protiv odbjeglog predsjednika "Atlas grupe" Duška Kneževića. 
 
1
Donacija vrijedna 44.500 eura policije SR Njemačke crnogorskoj graničnoj policiji
Donirali im - mobilne čitače dokumenata!
Crnogorska policija je od kolega iz Njemačke danas primila donaciju vrijednu 44.500 eura. Riječ je o pet novih mobilnih čitača dokumenata „Regula 7308“. U pitanju je najsavremenija oprema koju će koristiti službenici Sektora granične policije za poslove graničnih provjera na graničnim prelazima I i II kategorije. Vrijedna oprema, koja se koristiti na graničnim prelazima, službenicima granične policije će omogućiti brže i efikasnije provjere u cilju postizanja što boljih rezultata u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala. 
 
1
MANS od ASK traži pokretanje postupka protiv predsjednika Skupštine Crne Gore
Sakrio prihod - od prodaje zemlje!
    - Prema podacima iz Uprave za nekretnine, Ivan Brajović se više ne vodi kao vlasnik oko 4,5 hiljade kvadrata zemljišta u Danilovgradu, dok se u ugovoru između njega i podgoričke kompanije „Free Energy“ navodi da je ta parcela prodata za čitavih 150 hiljada eura - saopštila je NVO MANS, koja će Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) podnijeti zahtjev za pokretanje postupka protiv Ivana Brajovića, predsjednika Skupštine Crne Gore jer je u izvještaju o prihodima i imovini iz 2014. godine sakrio činjenicu da je od prodaje zemlje prihodovao 150 hiljada eura. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji
Problemi uključuju - angažovanje svih!
- Ovo je najprestižniji spoljno-politički forum ove vrste u svijetu. Na dnevnom redu imao je najaktuelnija pitanja globalnog poretka danas. Jedno od najvažnijih pitamja,koje je animiralo i našu pažnju, jeste, prije svega, pozicija EU u datom političko-bezbjednosnom konceptu na globalnoj sceni, ali i ne samo to. Brojna druga pitanja od čijeg rješavanja zavisi stabilnost i prosperitet svakog dijela zemaljske kugle. Dakle, pitanja transatlantske saradnje, klimatskih promjena, sajber i energetske sigurnosti i razna druga pitanja od globalnog značaja. Zadovoljni smo onim što smo čuli. Jako je važno da je sazrela svijest da se ovakva pitanja, posebno u kriznim vremenima, ne mogu rješavati drugačije do kroz multilaterlnu saradnju koja će otvoriti prostor za najkreativniji pristup i učešće svih, uključujući i zemlje poput Crne Gore u definisanju problema koji opterećuju čovječanstvo - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. 
 
1
Povodom afere "Koverta", pod motom "Odupri se 97 000", sa građanskog protesta ispred tužilaštva zatražene ostavke predsjednika države i vlade, čelnika tužilaštva i ASK
Sistem promijeniti - iz korjena!
    - Pošto smo sebi postavili ovaj veličanstveni cilj, da oslobodimo Crnu Goru od njih i započnemo korjenite promjene sistema, nema razlike među nama večeras, ni na narednim okupljanjima. Razlike ima, artikulisaćemo ih kada budemo gradili demokratske institucije sistema, kojih u Crnoj Gori nema - poručio je Džemal Perović sa večerašnjeg protesta ispred tužilaštva koji je - povodom afere "Koverta", pod motom "Odupri se 97 000" - održan ispred tužilaštva. Okupljeni građani, političari i aktivisti NVO zatražili su ostavke predsjednika države i vlade, čelnika tužilaštva i ASK. Skandirano je "DPS lopovi, Milo lopove!", a primjetan je bio i transparent "Nema straha od diktatorskog mraka!"
Najavljeni su protesti svake subote, a uvertira večerašnjem bio je današnji protestni skup u Zeti.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|