Brze Cinjenice - Društvo

3
Premijer Krivokapić čestitao Novu godinu
Za život građana - dostojan čovjeka!
      - Želimo da svim našim građanima omogućimo život dostojan čovjeka, da smanjimo stopu nezaposlenosti i da mlade talente zadržimo u Crnoj Gori.
   Krenućemo u još žešći obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Želimo da stvorimo pravnu državu u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom.
Radićemo intezivno i na jačanju dobrosusjedskih odnosa, kako bi građanima omogućili ljepšu i sigurniju budućnost.
Naša ambicija je da postanemo naredna članica Evropske unije i učinićemo sve da uklonimo nedostatke kako bi u najkraćem roku postali dio evropske porodice - premijer Zdravko Krivokapić čestitao je građanima Novu godinu. 
 
3
Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, čestitao građanima Novu godinu
Da bude godina - pravde i reformi!
               - Želim da 2021. bude godina tolerancije, stabilnosti, veće distribucije pravde, sveobuhvatih reformi, ekonomskog oporavka i novih početaka. Neka 2021. godina građanima Crne Gore donese manje brige, a više radosti.
Prethodnu godinu su, bez sumnje, obilježili svi zdravstveni radnici, pa im u 2021. od srca želim da nastave sa uobičajenom misijom, sa mnogo manje stresa i napora.
Stoga, neka 2021. svima donese ono što 2020. nije uspjela - potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, čestitao je građanima Novu godinu.  
 
3
Inicijativa NVO Montenegro International
Sveštenstvo SPC - da napusti Cetinjski manastir!
             - Manastir je naša najveća svetinja, simbol crnogorske samobitnosti i identiteta, a koji je usljed tragičnih istorijskih dešavanja postao leglo srpske asimilatorske politike koja se sada sprovodi sa državnog nivoa. Protiv takve državne politike borićemo se lokalno! Simbol trajanja i opstanka Crne Gore mora biti oslobođen od militantnog svetosavlja i sveštenstva tuđinske i neprijateljske crkve, čiji se spisak zločinstava dopisuje svakog dana. Od nepriznavanja crnogorske nacije, jezika, istorije i crkve, preko nepriznavanja genocida u Srebrenici, do veličanja i proglašavanja za svece četničkih koljača i saradnika okupatora - naglašeno je u obrazloženju inicijative kojom NVO Montenegro International inicira da hitno donošenje odluke u Skupštini Prijestonice da sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) napusti Cetinjski manastir, koji je u vlasništvu Prijestonice Cetinje.U inicijativi se traži da odluka bude izglasana i sprovedena do Badnjeg dana u šest ura! 
 
3
Dragica Sekulić, poslanica DPS u Skupštini Crne Gore, odgovorila ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću
Angažujte advokata Mladene, trebaće Vam!
- Očigledno sam Vas dobro takla u živac neznanja, pa ne komentarišete činjenice o Montenegro Airlinesu, a činjenice su neprikosnovene. U nedostatku argumenata, uz pomoć svih raspoloživih hijena, trolova i botova pokušavate još jednu manipulaciju i skretanje sa teme - odgovorila je Dragica Sekulić, poslanica DPS u Skupštini Crne Gore ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću i u naslovu odgovora poručila mu: Angažujte advokata Mladene, trebaće Vam!  
 
3
Crnogorska pravoslavna crkva poziva opoziciju da se prilagodi novim okolnostima
Crnu Goru okupirali - kvislinzi!
- Znamo da je taj Zakon okupacioni akt u korist Srbije, i prema toj činjenici ćemo se ravnati. Zato pozivamo opoziciju da se prilagodi novim okolnostima Crne Gore kao okupirane zemlje kojom vladaju kvislinzi, i da napušti Parlament i nastavi borbu do konačnoga oslobođenja zemlje na vaninstitucionalni način. U protivnome daće legitimitet samoj okupaciji, i poslužiti joj kao dekor za propast Crne Gore - pozivaju iz CPC. 
 
3
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Nepoznata osoba prijetila - Vesni Bratić!
Nepoznata osoba danas je, u blizini Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ometala kretanje službenog vozila tog resora i prijetila ministarki Vesni Bratić - saopštili su iz ministarstva, navodeći da su o tom događaju obavijestili Upravu policije. 
 
3
Od početka godine registrovano 47782slučajeva infekcije novim korona virusom
Preminulo još četvoro - novopozitivnih 378!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1735 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 378 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice ), Bara i Budve. Preminuli su imali između 79 i 82 godine.
Prijavljen je oporavak kod 467 pacijenata.  
 
3
Proglas Crnogorske građanske akcije
Akcija je alarm za - nacionalno ujedinjenje!
    - Naša namjera i mjera je volja građana, a naši ciljevi su nametnuti vremenom u kojem živimo. Akcija je alarm za nacionalno ujedinjenje, crnogorsko i multietničko. Onaj ko dijeli i cijepa građansko, nacionalno i vjersko tkivo Crne Gore treba da zna što čini, jer su izgleda mnogi kompasi razdešeni i kalibrirani van granica Crne Gore - navedeno je u Proglasu Crnogorske građanske akcije, koji prenosimo integralno: 
 
3
Pismo Ane Savove Pejović, magistr književnih nauka, članice UBNOR i doživotnog antifašiste Suadi Zoronjić
Vaša podignuta ruka - simbol „Crne ruke“!
- Vaša je podignuta ruka gospođo Suada za mene i sve ponosne crnogorske potomke stravični simbol „Crne ruke“! Nijeste smjeli sebi toliko nauditi. Neznanje nije sramota. Sramota je saučesništvo u izdaji sopstvene države Suada. Sramota je što ste se oglušili o grobove svog naroda koji je ovu Crnu Goru gradio, branio i hrabrošću pronosio. Sramota je što ste tako neznaveni pljunuli iznad sebe. Pašće na Vas, i na Vaše bližnje Suada, opak grijeh i njegove posljedice. Moraćete se nositi sa tim, ako uopšte imate nešto što se zove savjest. Vjerujem da imate, zato Vam se i obraćam. Ako Vam oproste potomci poklanih i ubijenih stanovnika Šehovića, Pavinog Polja, Plava, Bijelog Polja, Srebrnice i drugih „etničkih enklava“ po kojima su svoj potpis ostavljale krvoločne četničke vojvode aferim ti bilo Suada - napisala je Ana Savova Pejović, magistar književnih nauka, članice UBNOR i doživotni antifašista, u otvorenom pismu Suadi Zoronjić: 
 
3
Pet članova Državne izborne komisije (DIK) saopštilo je da nijesu odbili da verifikuju mandat poslanici GP URA Suadi Zoronjić
Nije bilo uslova - za popunu poslaničkog mjesta!
          - Ostavka poslanika Adžića nije mogla biti ni punovažno konstatovana, što je osnov da Državna izborna komisija odlučuje. Stava smo da Državna izborna komisija može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja Državne izborne komisije o upražnjenom poslaničkom mjestu. Dakle, Državna izborna komisija nije odbila da verifikuje mandat poslaniku, nego zauzela stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničog mjesta, to iz razloga izostanka rješavanja prethodnog pitanja od strane Skupštine – pravno valjana konstatacija prestanka mandata poslaniku, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine - navodi se u saopštenju članova DIK 
 
3
Crveni krst Crne Gore
Aktiviran račun - za pomoć Hrvatskoj!
    Crveni krst Crne Gore, povodom zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, aktivirao je žiro-račun na koji svi zainteresovani građani i subjekti iz Crne Gore mogu uplaćivati sredstva i na taj način pomoći u saniranju posljedica ove nesreće. Broj žiro računa je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke, sa naznakom „pomoć stanovnicima Hrvatske“.
U toku su, u saradnji sa mobilnim operatorima (Telekom, Telenor, M-tel), i pripreme na aktiviranju donatorske linije, kako bi građani i putem slanja SMS-a mogli da daju svoj doprinos. 
 
3
Vanredna konferencija za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Vakcinacija na koronu - krajem januara!
- Još ranije Crna Gora potpisala je inicijativu Covax, koja je preporeučena od SZOi blagovremeno ćemo,, u vrijeme kada krene inicijativa Covax vakcinacija, dobićemo procenat vakcina koji smo dogovorili. Ovih 15 dana Ministarstvo zdravlja ima intezivne sastanke, osim sa EU, sa drugim relevantnim proizvođačima vakcina, kako bi one što prije stigle. Pregovaramo sa svima koji su već dobili sertifikat, kao i sa onima koji će ovih dana papire uputiti Evropskoj agencijii za ljekove.
Ukoliko bilateralni pregovori budu nastavljeni ovim tempom i ovako ubrzanom procedurom, moglo bi da se oćekuje da biće krajem januara vakcinacija da započne u Crnoj Gori - istakla je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović na jutrošnjoj, vanrednoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore 
 
3
Vesna Medenica zatražila da joj prestane funkcija sudije i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore
Ostavka dopprinos - izboru predsjednika!
      - Pružam posljednji doprinos i lični pečat rješavanju pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda. Postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore - navela je Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, koja je danas, poslije Opšte sjednice Vrhovnog suda, zatražila je da joj prestane funkcija sudije i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore.  
 
3
Povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio Petrinju, predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća predsjedniku Republike Hrvatske
Crna Gora s tugom gleda - spremna da pomogne!
       - Crna Gora s tugom gleda na zastrašujuće prizore koji dolaze iz nama susjedne Hrvatske. U ovim izuzetno teškim trenucima, stojima čvrsto uz naše hrvatske prijatelje i saveznike, uz sve građane Hrvatske, spremni da u mjeri mogućeg pružimo pomoć i podršku - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio telegram saučešća predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanovića povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio Petrinju. 
 
3
Prijavljen oporavak kod 619 pacijenata od infekcije sa SARS-CoV-2
Dvoje preminulo - 435 novopozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1627 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 435 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.
Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice i Nikšića. Preminuli su imali 66, odnosno 65 godina.
Prijavljen je oporavak kod 619 pacijenata.  
 
3
Predśednik CKM Aleksandar Damjanović poklonio potpredśedniku Vlade Crne Gore dr Dritanu Abazoviću šajkaču i flašu šljivovice sa logom URA i likom Draže Mihailovć
Dritanu od obezbjeđenja - potrebniji razum!
    - Želim mu da mu Nova godina prvenstveno donese razum, koji će mu biti potreban, mnogo potrebniji nego oobezbjeđenje koje ga čuva jer samo obezbjeđenje najbolje govori o ispravnosti njegove politike. Na kraju, želim da muu poručim da su footelje prolaznne, a da je samo Crna Gora vječna - naglasio je predśednik CKM Aleksandar Damjanović, koji je potpredśedniku Vlade Crne Gore dr Dritanu Abazoviću šajkaču i flašu šljivovice sa logom URA i likom Draže Mihailovć.  
 
2
Iz kabineta predsjednika Crne Gore
Predsjednik na liječenju - upale pluća!
    - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nalazi se po savjetu ljekara na liječenju od upale pluća. Dosadašnji testovi, uključujući i današnji, pokazali su da je negativan na Covid19. Svi vitalni parametri su stabilni, i bez smetnji obavlja redovne predsjedničke dužnosti - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore. 
 
2
Ministarka odbrane održala sastanak sa predstavnicima Sindikata Odbrane i Vojske Crne Gore
Saglasni o - vraćanju visokih etičkih standarda!
          Ministarka odbrane Olivera Injac i predstavnici Sindikata Odbrane i Vojske Crne Gore saglasili su se o važnosti vraćanja visokih etičkih standarda u svakodnevni život i rad u toj instituciji. Zaključeno je da postoji obostrana namjera da se započne zajednički rad na unaprijeđenju ukupnog stanja, na dobrobit svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. 
 
2
Zakonodavni odbor pozitivno se izjasnio o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica
Pod hitno otimaju - imovinu i istoriju!
          - Da bismo razumjeli predloženi zakon, moramo znati Ustav SPC i Ustav Srbije, na koje se oslanja. Ne uzimaju samo imovinu, već i istoriju Crne Gore. SPC se izdiže iznad svakog zakona u Crnoj Gori. Sporno je oduzimanje imovine svih građana Crne Gore i istorije Crnogorske pravoslavne crkve - naglasio je poslanik DPS Predrag Sekulić na prvoj sjednici Zakonodavnog odbora, koji se danas, voljom vladajuće većine, pozitivno izjasnio o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.
Ministar pravde ljudskih i manjinskih prava, dr Vladimir Leposavić nije odgovarao na postavljena pitanja, "branio se ćutanjem".

 
 
2
Prijavljen je oporavak kod 311 pacijenata
Preminulo četvoro - 522 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 1813 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 522 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Ulcinja, Tivta, Bara i Nikšića. Najmlađi preminuli imao je 52, a najstariji 92 godine.
Prijavljen je oporavak kod 311 pacijenata.
    
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|