Brze Cinjenice - Društvo

1
Epidemilloška situacija vrlo loša, direktor instituta za javno zdravlje Crne Gore apeluje
Slave slaviti - porodično!
- Epidemilloška situacija je vrlo loša. Imamo visoku lokalnu transmisiju i to je odraz našeg ponašanja. Dobar dio građana poštuje mjere, ali dobar dio ne poštuje i onda dolazi do zakonitosti da se infekcija širi. U opštinama gdje se mjere poštuju imamo pad i tamo gdje se ne poštuju porast infekcije. Od 23. avgusta do 6. septembra imali smo što nije niko u Evropi, gotovo četvrtinu stanovništva na ulici. Ne samo da se ne nose maske i ne poštuje distanca, već imamo saučešća i svadbe sa po 200, 300 ljudi. Zdravstveni sistem je uradio svoje, ali očekujemo da odrade i drugi. Odgovornost je na pojedincu, svi u nizu moraju da poštuju mjere - istakao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Crne Gore, direktor instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša.
On je ukazao da sada predstoji opasnost od brojnih slava i apelovao da se slave porodično. 
 
1
U crnogorskim laboratorijama urađene analize 899 uzoraka na novi koronavirus
Preminulo četvoro - 228 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 899 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 228 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Cetinja, Nikšića, Žabljaka i Berana, rođenih 1946, 1938, 1949 i 1957 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore, OB Nikšić, OB Bar i OB Berane.
Prijavljen je oporavak kod 191 pacijenata.  
 
1
U Crnoj Gori 4014 aktivnih slučajeva COVID19
Preminulo četvoro - 293 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 696 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 293 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Cetinja, Kotora, Pljevalja i Ulcinja, rođenih 1940, 1947, 1974 i 1955 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore (2) i OB Bar (2).
Prijavljen je oporavak kod 103 pacijenata.  
 
1
Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio listu kumulativne incidencije COVID19 za lokalne samouprave
Pooštrene mjere u tri - ublažene u četiri opštine!
Od ponedjeljka epidemiološke mjere biće pooštrene u Ulcinju, Žabljaku i Pljevljima, a ublažene u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama.
Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je listu kumulativne incidencije COVID19 za lokalne samouprave za period od 26.09. do 09.10 u 24, na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.  
 
0
Vlada Crne Gore dala saglasnost
Borcima protiv korone - stimulans 30 odsto!
          Vlada Crne Gore dala je saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID pacijentima isplati stimulans u visini od 30 odsto na redovnu zaradu za mjesec septembar 2020. godine. Odluka se odnosi na zaposlene u domovima zdravlja, Kliničkom centru Crne Gore, opštim bolnicama u Nikšiću Beranama, Baru, Pljevljima i Bijelom polju, Specijalnoj bolnici „dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, na zaposlene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za PCR testiranja na novi koronavirus i zaposlene koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. 
 
0
U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi analizirano 886 uzoraka na COVID-19
Novopozitivnih 344 - u Podgorici 169!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 886 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 344 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Herceg Novog, Ulcinja i Bijelog Polja, rođenih 1953, 1976 i 1959 godine a koji su liječeni u Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru (2) i OB Bijelo Polje.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 172 pacijenata. 
 
0
Potpisan sporazum o nabavci vakcine protiv COVID19 kada bude dostupna
Za Crnu Goru - zagarantovane doze!
          - Potpisivanjem ovog sporazuma Crna Gore je pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2 - obrazložio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je u ime Crne Gore potpisao sporazum, prema kojem će naša zemlja kada vakcina protiv bolesti COVID19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja. 
 
0
Šefica Delegacije EU u Podgorici uručila predsjedniku CRne Gore Izvještaj Evopske komisije o napretku
Važno da vlada - nastavi liderski!
            - To je radni, a ne politički dokument i sada je najvažnije da nova vlada zauzme pozicije i što prije krene sa aktivnostima koje će omogućiti da građani osjete benefite pridruživanja Uniji i prije samog članstva. Crna Gora je lider u regionu u procesu integracija i zato je važno da nastavi da funkcioniše kao uzor i primjer ostalima, za što će biti potrebni dalji vidljivi rezultati - naglasila je šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristinu Popa, koja je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću uručila Izvještaj Evopske komisije o napretku Crne Gore.  
 
0
Predsjednik Crne Gore o (ne)potpisivanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti
Tretman isti - najave različite!
- Zakon o slobodi vjeroispovijesti imaće isti tretman kao što su imali i svi do sada donešeni zakoni. Dakle, u principu, uvijek poštujem ono što je volja parlamentarne većine koja jedina ima nadležnost da donosi nove zakone, da donosi zakone o izmjeni postojećih. Ne bih sada unaprijed govorio kakav će biti moj odnos dok ne vidim šta će biti sadržaj tog zakona. Svaki do sada usvojeni zakon u parlamentu je prolazio neophodnu proceduru čitanja u kabinetu predsjednika, a nakon toga je odlučivano da li će on biti potpisan, ili će biti vraćen na dodatno arbitriranje u parlamentu. Dakle, kada vidim šta će biti sadržaj zakona, a čuo sam različite najave od predstavnika nove parlamentarne većine, želim da potvrdim da će taj zakon u mom odnosu imati isti tretman kao što je imao i svaki do sada donešeni zakon. Nije pitanje bilo kog konkretnog zakona, to je pitanje odnosa predsjednika Crne Gore prema ustavnom pravu i nadležnosti parlamenta da donosi zakone, a moja obsvezs je da ti zakoni budu usklađeni sa pravnim sistemom Crne Gore - odgovorio je novinarima predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na pitanje hoće li potpisati izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. 
 
0
Predsjednik Crne Gore konsultovao se sa iderima nove parlamentarne većine nakon izbora održanih 30. avgusta
Predložiće poslanicima - Krivokapića!
- Tokom današnjeg dana uputiću predlog predsjedniku Parlamenta da mandatar za sastav nove Vlade bude dr Zdravko Krivokapić - zaključio je izjavu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslije današnjih konsultacija sa sa liderima nove parlamentarne većine nakon izbora održanih 30. avgusta. 
 
0
Predsjednik Crne Gore po završetku radne posjete SR Njemačkoj
Uživaćemo podršku - za savladavanje izazova!
             - Mislim da je posjeta zaista bila izuzetno sadržajna, izuzetno korisna i sa optimizmom se vraćam u Crnu Goru, u uvjerenju da će Crna Gora i u narednom periodu uživati veoma značajnu podršku sa ove izuzetno važne evropske i svjetske adrese, i da će nam ta podrška biti od velike važnosti za savladavanje izazova sa kojima će se Crna Gora suočiti, za brže obavljanje nužnih reformi i dostizanja standarda koji će Crnu Goru u bliskoj budućnosti učiniti sastavnim dijelom savremene evropske civilizacije - zaključio je Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, izjavu poslije posjete Njemačkoj. 
 
0
Dva smrtna ishoda kod COVID19
Inficiranih 210 - oporavljenih 350!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 705 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 210 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su stigle prijave dva smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Bara i Nikšića, rođenih 1952 i 1953 godine a koji su liječeni u Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru i Opštoj bolnici u Nikšiću.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 350 pacijenata.  
 
0
Predsjedniku Skupštine uručen Izvještaj EK o Crnoj Gori za 2020.
Za napredak u reformama - ispuniti preporuke!
         - Parlament treba da bude centar društveno-političkih dešavanja, prepoznat kao mjesto tolerancije, dijaloga, poštovanja i konsenzusa oko ključnih pitanja za crnogorsko društvo - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kojem je šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popa danas uručila Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020.
Bečić je kazao da ima posebno zadovoljstvo da je jedna od prvih aktivnosti kao novoizabranog predsjednika, primanje Izvještaja, koji doživljava kao ohrabrenje da će novi saziv parlamenta snažno raditi na reformama potrebnim za ubrzanje našeg pristupnog procesa. 
 
0
Povodom Dana Vojske Crne Gore, položen vijenac na spomenik na Tuđemilima
U izazovima - uvijek sa građanima!
- Crna Gora je u svojoj istoriji imala dosta datuma, ali ovaj svjedoči o tome da je Crna Gora postojala i da će vječno postojati. Ono što želim s ponosom istaći jeste da ovaj datum slavimo kao institucija sa najvećim povjerenjem u državi, institucija koja je uvijek na usluzi građanima. To je ono što smo radili, što nam je bio cilj, da u vremenu savremenih izazova Vojska bude prva koja će priskočiti u nevolji građanima Crne Gore. Današnja Crna Gora je mlada evropska država, ali je prije svega država koja baštini one vrijednosti koje su utkane i u samoj povelji Sjevernoatlantskog saveza, a VCG tome je dala nemjerljiv doprinos. Siguran da će tako nastaviti i u narednom periodu. Vojska će tek imati šta da pokaže kada je u pitanju odnos sa građanima Crne Gore - istakao je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je - sa predsjednikom SO Bar Dušanom Raičevićem i načelnikom Generalštaba VCG Dragutinom Dakićem - povodom Dana Vojske Crne Gore položio vijenac na spomenik na Tuđemilima.  
 
0
Reagovanje RTCG na odluku o neprikazivanju filma „Svjedok božje ljubavi“
Festival - žrtva klerofašističke cenzure!
Radio i Televizija Crna Gore (RTCG), kao producent, i autorke filma „Svjedok božje ljubavi“ zatražili su od Uprave festivala “Press vitez“ i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao pokrovitelja, objašnjenje zašto je naš film danas naprasno uklonjen sa popisa dokumentarnih minijatura uvrštenih u zvaničnu selekciju, po čijem nalogu je spisak odabranih dokumentaraca, objavljen na zvaničnom sajtu Festivala, preko noći promijenjen i ko je suspendovao odluku Žirija, o kojoj su autorke prije dva dana i zvanično obaviještene. 
 
0
Rekli su - ministar odbrane Predrag Bošković
Napravili vojsku - po mjeri države!
      - Nakon gotovo četiri godine na čelu Ministarstva odbrane više sam nego ponosan na ostvarene rezultate, a posebno na djevojke i momke u uniformama koji praktično danonoćno bdiju nad sudbinom Crne Gore. Sve ono što smo radili daje mi za pravo da kažem da je Vojska Crne Gore institucija u koju građani imaju najveće povjerenje. Lavovski je posao odrađen, napravili smo vojsku koja odgovara našoj državi, maloj i ponosnoj sa dugom vojničkom tradicijom - naglasio je, povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore, ministar odbrane Predrag Bošković. 
 
0
Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3839
Šestoro preminulo - 225 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 670 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 225 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su stigle prijave za šest smrtnih ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Pljevalja, Ulcinja, Berana, Nikšića i Rožaja (2), rođenih 1959, 1929, 1965, 1949, 1944 i 1949 godine koji su liječeni u opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama i Baru.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 249 pacijenata. 
 
0
Povodom Dana Vojske Crne Gore, predsjednik Crne Gore primio ministra odbrane i načelnika Generalštaba
Podrška državi - i u borbi sa COVID!
          - U protekle četiri godine puno je urađeno na unapređenju stanja u vojsci i pozicioniranju vojske kao državne institucije sa najviše povjerenja crnogorske javnosti, što je rezultat tradicije, ali i ozbiljnog rada. Pored primarne obaveze u oblasti odbrane i bezbjednosti, pripadnici vojske su bili snažan činilac podrške državi u suočavanju sa posljedicama globalnog zdravstvenog izazova, pojave pandemije Covid 19. Iskoraci ostvareni na polju modernizacije, predstavljaju dobru osnovu za budućnost - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore primio je ministra odbrane Predraga Boškovića i načelnika Generalštaba Dragutina Dakića i svim pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane čestitao praznik. 
 
0
Ministarstvo prosvjete o postupku nastavnice iz barske O.Š. "Jugoslavija"
Zloupotrijebila djecu - ugrozila im zdravlje!
                - Zgroženi smo, a vjerujemo da je i čitava dobronamjerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja djece, ali i provokacije, niti jedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je vjerske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati niti stati iza njih - reagovalo je Ministarstvo prosvjete nakon informacija da je Rada Višnjić, zaposlena u OŠ „Jugoslavija“ bila vinovnik novog incidenta sa djecom. 
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio poziv Zdravku Krivokapiću, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću
Konsultacije o mandataru - u četvrtak!
       Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je za četvrtak u 11 poziv na konsultacije o mandataru za sastav Vlade Crne Gore, nosiocima lista koalicija: „Za budućnost Crne Gore“ Zdravku Krivokapiću, „Mir je naša nacija“ Aleksi Bečiću i „Crno na bijelo“ Dritanu Abazoviću, koje su nakon konstitutivne sjednice održane 23. septembra 2020. dostavile predlog za mandatara, potpisan od strane 41 poslanika.
Nakon konsultacija, Predsjednik će predlog, u skladu sa Ustavom, dostaviti Skupštini Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|