Brze Cinjenice - Društvo

2
Otvoren konkurs za dodjelu grantova
Za istraživače - milion!
          - Odobreni projekti po ovom Konkursu finansiraće se na period do dvije godine, a pojedinačni grant iznosi do 100.000 €, odnosno do 130.000€, ukoliko se projektom predviđa i zapošljavanje mladih istraživača, doktoranada i/ili postdoktoranada - saopštilo je Ministarstvo nauke povodom danas otvorenog Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte, u vrijednosti od million eura, koji će doprinijeti podizanju kapaciteta naučnih timova u Crnoj Gori, kako bi se ojačala kvalitetna i održiva partnerstva koja pokazuju potencijal da integrišu istraživanje u dominantne ekonomske pokretače u Crnoj Gori i izrastu u buduće centre izvrsnosti. Konkurs je otvoren do 19. novembra.  
 
2
U Podgorici, Nikšiću i Baru policija rasvijetlila više krivičnih djela
Pritvoreni zapalio - policijsko vozilo!
Službenici CB Bar su danas nakon preduzetih mjera i radnji kao i vještačenja nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv M.G. (20) zbog osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela, i to izazivanje opšte opasnosti i uništenje i oštećenje tuđe stvari na štetu ZIKS. On je, kako se sumnja, 09.02.2018. godine, dok se nalazio u službenom vozilu vlasništva ZIKS, a koje je bilo parkirano na platou ispred ulaza u zgradu Osnovnog suda u Baru, iskoristio nepažnju zaposlenih službenika i u unutrašnjem djelu navedenog vozila podmetnuo požar na način sto je upaljačem zapalio sjedište nakon čega su službenici ZIKS-a lokalizovali požar upotrebom protivpožarnog aparata. Navedeno lice se nalazi u ZIKS zbog izvršenja drugog krivičnog djela.  
 
2
Policija u Baru i Rožajama rasvijetlila više krivičnih djela
Baranin djevojci - iznuđivao novac!
             Službenici Centra bezbjednosti Bar, postupajući na osnovu prijave oštećene A.Š.K. (22) iz Bara, da joj je u poslednja tri mjeseca jedno lice uz prijetnje više puta iznudilo novac, lišili su slobode M.M. (27) iz Bara zbog sumnje da je počinio krivično djelo iznuda. M.M. je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio tako što je u vremenskom periodu od juna do 23. oktobra 2018. godine, telefonskim putem u vidu prijetnji i slanjem prijetećih poruka, vršio pritisak na oštećenu kako bi mu ona isplaćivala novac. On je tom prilikom, sumnja se, prijetio A.Š.K. da će napasti nju i njenu porodicu, a ona je ovom licu iz straha za svoju i bezbjednost svoje porodice ukupno predala novac u iznosu od 2.650 eura.  
 
2
Predsjednik Crne Gore na konferenciji Privredne komore Crne Gore „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“
Evropi potrebni oni - koji u nju vjeruju!
          - Uz očuvanje vizije ujedinjene Evrope, pomoć infrastrukturnom razvoju Zapadnog Balkana najvažniji je doprinos koji EU može dati bržem izlasku iz zaostalosti svake od zemalja našeg regiona. To bi bio i najubjedljiviji odgovor na kontraverze vezane za prisustvo investitora iz trećih zemalja, što nam se nerijetko spočitava s nekih važnih evropskih adresa. Iako krucijalno važna, trgovinska i infrastrukturna integracija među državama regiona, i između Zapadnog Balkana i EU, ne može biti dovoljna, niti supstitut za političku integraciju u EU. Evropi su potrebni oni koji u nju vjeruju. Građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU. Zato Unija treba da podrži i ohrabri sve države regiona ne samo na putu demokratskog i ekonomskog napretka, već i sticanja punopravnog članstva. Unija to treba da učini kako zbog Zapadnog Balkana, tako i zbog sebe. U suprotnom, imaćemo nestabilan Zapadni Balkan, izvan EU, i nedovršen proces ujedinjenja Evrope. U takvom scenariju gubili bi svi - poručio je predsjednik Crne Gore u izlaganju na konferenciji Privredne komore Crne Gore „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“: 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na panelu „Ekonomska i evropska perspektiva Balkana“
Bićemo u EU - (prije) 2025.!
       - Otvaranje poglavlja je suštinski proces promjena u zemlji i društvu u svakom smislu. Dakle radeći na otvaranju poglavlja mi radimo na promjenama u društvu koje nas vode boljoj perspektivi. Crna Gora ne trči trku sa rokom svog učlanjenja. Mi mislimo da je trebalo brže, ali to ne zavisi od nas. Mi ovaj proces posmatramo kao priliku da uzmemo u posjed evropske vrijednosti. Naša evropska perspektiva nije cilj radi članstva u EU nego radi naših evropskih vrijednosti. Što se rokova tiče za nas će proces zatvaranja poglavlja biti lakši od prvog. Bićemo u Evropskoj uniji prije 2025. a možda baš 2025. – istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na početku panela „Ekonomska i evropska perspektiva Balkana“ na kojem je nastupio zajedno sa premijerom Republike Kosovo Ramušom Haradinajem i potpredsjednicima vlada Republike Srbije Rasimom Ljajićem i Republike Makedonije Kočom Angjuševim. 
 
2
Kolegijum predsjednika razmatrao Predlog odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbrnog i drugog zakonodavstva
Odbor da radi - do 30. septembra!
    - Mislim da smo uradili jedan dosta dobar posao, prilično je širok obuhvat tema kojima će se baviti privremeni Odbor. Definisali smo kako se donose odluke i definisali smo rokove. Rok za završetak rada Odbora je 30. septembar 2019. godine, da bi se ostavilo Plenumu da donese sve te zakone, pogotovu ove iz izbornog zakonodavstva, ili da se čuju primjedbe na neke druge zakone koji se pripremaju u proceduri. Ako nešto prije toga bude usaglašeno, prije toga će se naći na dnevnom redu parlamenta - naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, poslije današnjeg Kolegijuma predsjednika koji je razmatrao Prijedlog odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbrnog i drugog zakonodavstva.  
 
2
Crnogorski premijer o nelegalnom objektu MCP na Rumiji
Biće prijava i - uklanjanja!
    - Ovo što se desilo ovih dana je nezakonito, inspekcija je izašla na lice mjesta, konstatovala stanje stvari, donijela zapisnik, zapisnik nijesam imao prilike da vidim, ali vjerujem da će ići u pravcu uklanjanja svega što je u međuvremenu urađeno na tom objektu. Vjerujem da će ići i prekršajne i krivične prijave ako za to bude bilo uslova, a naravno to govori i u prilog činjenici da će objekat morati da se ukloni - odgovorio je novinarima, poslije "Premijerskog sata", predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković o nelegalnom objektu MCP na Rumiji. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" o napadima na novinare
Pronalazimo ih - gdje se ne nadaju!
       - Vidite li da ih pronalazimo. Pronalazimo ih tamo gdje su mislili da nikad nećemo doći do njih. I još će biti takvih pronalazaka. Veoma brzo i veoma snažno - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, odgovarajući na "Premijerskom satu" na pitanje poslanika Gorana Danilovića o - slučaju ubistva Duška Jovanovića i o napadu na Oliveru Lakić. 
 
2
U organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica ZIKS
Pritvorenici prekinuli štrajk!
             Danas, nešto poslije 16, pritvorenici u Istražnom zatvoru Podgorica, prekinuli su štrajk. 
 
2
Izlaganje predsjednika Crne Gore na prvom Samitu globalnih lidera na UNCTAD Svjetskom investicionom forumu 2018
Crna Gora privlači i - "globalne igrače"!
- U Crnoj Gori gradimo transparentan sistem koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora. Među njima je značajan broj tzv. "globalnih igrača" koji su u jednoj maloj ekonomiji pronašli ne samo izazove za svoje projekte, već i sigurnost, stabilnost i jasna pravila. Istovremeno, oni su postali promoteri Crne Gore kao prestižne i kvalitetne investicione destinacije - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prvom Samitu globalnih lidera na UNCTAD Svjetskom investicionom forumu 2018 u Ženevi.
Izlaganje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
2
Policija rasvijetlila krivična djela u Baru, Nikšiću i Bijelom Polju
Bjelopoljac se "udvarao" - pištoljem!
       Službenici Uprave policije MUP – policijski službenici Centra bezbjednosti Bar su, odmah nakon izvršenja krivičnog djela teška krađa, lišili slobode M.S. (33) iz Bara. On je, kako se sumnja, juče, 22.10.2018. godine, oko 17, prišao vozilu „Hyundai Tucson“, barskih registarskih oznaka, koje se nalazilo parkirano ispred jednog diskonta, nakon čega je podesnim sredstvom polomio desno vjetrobransko staklo i otvorio vrata vozila iz kojeg je potom otuđio žensku torbu u kojoj su se nalazili novac i lična dokumenta i dao se u bjekstvo. Policijski službenici su se dali u potjeru za M.S. koji je tokom pokušaja bijega od sebe odbacio otuđenu torbu. M.S. je sustignut i lišen slobode. Otuđena ženska torba sa ličnim dokumentima i novcem je vraćena vlasnici. Osumnjičeni M.S. će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužiocu. 
 
2
Održana svečana sjednica Ustavnog odbora povodom 11 godina od donošenja Ustava
Potonji Ustav - simbol trajnog opredjeljenja!
    - Ustav iz 2007. godine predstavlja simbol i oličenje moderne evropske Crne Gore. Taj ustav je simbol našeg trajnog opredjeljenja ka progresu i savremenim demokratskim društvima, pravna potvrda zajedničkog života građanske Crne Gore, harmonije različitosti i međusobnog uvažavanja. Svemu tome prethodila je ključna odluka na referendumu i obnova državnosti, kao temelj dolazeće crnogorske demokratije, obnovljenog državnog i građanskog identiteta - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na svečanoj sjednici Ustavnog odbora povodom 11 godina od donošenja Ustava.  
 
1
Jedanaesti sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore
Pregovori prilika - za opštine!
- Pregovarački proces je jedinstvena prilika za razvoj lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta, što će osigurati da se crnogorske opštine pozicioniraju kao snažan partner i Vladi i Evropskoj uniji - poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na otvaranju 11. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada zaključno sa trećim kvartalom
Premijer zatražio - dodatni angažman!
- Učinak Vlade je 80,3 odsto predviđenih obaveza - konstatovala je danas Vlada Crne Gore koja je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za 2018. godinu, zaključno sa III kvartalom, sa Izvještajem o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za I i II kvartal 2018.
Premijer je ocijenio pozitivnim učinak u prva tri kvartala, ali je zatražio od ministaara dodatni angažman i napor kako u ostvarenju planiranih obaveza pogotovo onih u vezi sa evropskim integracijama, ne bi bila propuštena ni jedna šansa koja se ukaže.  
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Masu obavijestio - ministra zdravlja!
- Nakon što mi je Brajan Skot sve objasnio, preporučio sam mu da se ne miješa u izbore u Crnoj Gori jer je vrlo osjetljivo kao i da je situacija donekle nestabilna i da tu postoji vrlo važan dio a to je da li će Crna Gora pristupiti NATO ili ne, pa sam im predložio dane ulaze u taj posao. Rekao mi je da je glavni cilj da podrži jednu opozicionu partiju, da im pruži usluge obezbjeđenja, da im pomogne u slučaju mogućih problema. Pitao sam ga koja je to partija, rekao mi je da je to "Demokratski front", a onda sam ja rekao da to nije definitivno dobra ideja te da sam siguran u to, jer ta partija, uz svo dužno poštovanje, je protiv pridruživanja Crne Gore Alijansi - istakao je Ticijano Masu u svjedočenju na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Počasni konzul Malte u Crnoj Gori o svim saznjima obavijestio je tadašnjeg ministra zdravlja dr Budimira Šegrta.  
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Pozvani da svjedoče - Masu i Bulatović!
          Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra, za kada su kao svjedoci pozvani Ticijano Masu i Predrag Bulatović.
Sudsko vijeće prihvatilo je i da se pročita dopis koji je odbrana dobila iz Rusije o boravku svjedoka saradnika na aerodromu "Šeremetjevo". Biće pročitana i izjava Džozefa Asada. 
 
1
Policija u Danilovgradu i Plavu oduzella bombu, dvije puške, dva pištolja i municiju
Spriječen - napad bombom!
Službenici Uprave policije MUP su pretresima na teritorijama opština Danilovgrad i Plav pronašli i oduzeli bombu, oružje, municiju u ilegalnom posjedu i druge predmete. Tri lica su lišena slobode zbog sumnje da su imala namjeru da upotrebom bombe izvrše teško krivično djelo, dok je protiv jednog lica podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.
 
 
1
Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore
Dogovoren - privremeni odbor!
         - Operativno tijelo Skupštine Crne Gore pripremiće do ponedjeljka Prijedlog odluke o formiranju privremenog skupštinskog odbora za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva. Nakon što članovi Kolegijuma usvoje finalnu verziju, Predlog odluke bi bio poslat plenumu na usvajanje na zasijedanju krajem ovog mjeseca - dogovoreno je na danas održanom Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore dobio poziv Mitropolije crnogorsko-primorske da bude danas njihov gost
Crna Gora nema - listu nepoželjnih!
       - Crna Gora nema listu nepoželjnih osoba. Nijesam imao prilike da čujem tu izjavu patrijarha Irineja. Ona je očigledno sasvim drugačija nego što je bila prilikom njegove prethodne posjete - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Duško Marković.
Predsjednik Vlade Crne Gore kazao je da je dobio poziv Mitropolije crnogorsko-primorske da bude danas njihov gost, ali da se pismenim putem zahvalio jer zbog ranije preuzetih obaveza na Žabljaku ne može da prisustvuje. 
 
1
Policija u Podgorici i Danilovgradu realizovala više uspješnih aktivnosti
Pronašli drogu i - lica sa potjernica!
          Službenici Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv pripadnika jedne organizovane kriminalne grupe, V.R. (32), rođenog u Kotoru a nastanjenog u Budvi, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. On je, kako se sumnja, krivično djelo počinio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija gdje se i nalazi, na štetu zatvorskog policajca, 21.septembra, tako što je prilikom pretresa ćelije u kojoj boravi verbalno napao ovog službenika ZIKS. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|