Brze Cinjenice - Društvo

1
Isporučena oprema za srednje stručne škole vrijedna 345 000 eura
Najavljen program - trostruko veći!
Isporuka opreme za osam srednjih stručnih škola u Crnoj Gori, vrijednosti 345 000 eura, i to za sektore poljoprivrede, elektrotehnike, mehatronike, tekstila i ugostiteljstva obilježena je danas u podgoričkoj školi “Ivan Uskoković”. Oprema je pribavljena u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“ čija je vrijednost 5,8 miliona eura i koji se završava ove godine, a predstavnici EU danas su najavili i novi Operativni program čija će vrijednost biti utrostručena na 15,3 miliona Učenici će tako sticati praktična znanja u najsavremenijim uslovima. 
 
1
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA nastavlja da donira
Zdravstvenim ustanovama - još 12 EKG aparata!
       - Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA, doniraće do kraja godine 12 EKG aparata crnogorskom zdravstvenom sistemu, ukupne vrijednosti 39 hiljada eura - saopštio je koordinator agencije Ahmet Altun, na sastanku sa ministrom zdravlja dr Kenanom Hrapovićem. 
 
1
Vojska Crne Gore dobila novog načelnika Generalštaba
Daković preuzeo dužnost - od Jokića!
          - Riječ je o obavezi prema onima koji su tu uniformu nosili prije nas, a koji su kroz istoriju ostavili u amanet da u našem vremenu, u skladu sa najvišim principima humanosti, promovišemo Crnu Goru i njene vrijednosti. To je obaveza prema onima koji će tu uniformu od nas naslijediti, da im budemo uzor, kao što su i nama naši preci bili. Jer, mi smo prolazni, a Crna Gora i njena Vojska trajaće vječno - naglasio je v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Iliji Daković kojem je danas u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predao zastavu Vojske Crne Gore, čime je Daković preuzeo dužnost načelnika generalštaba od general-pukovnika Ljubiše Jokića.  
 
1
Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Makedonije razgovarali u Skoplju
Odnosi da se - region ugleda!
- Između dviju prijateljskih država ne postoje otvorena ni neriješena pitanja, da su odnosi odlični i da se razvijaju na dobrobit građana obiju zemalja te da mogu i treba da predstavljaju primjer u cijelom regionu Zapadnog Balkana - zaključili su danas u Skoplju predsjednici vlada Crne Gore Duško Marković i Republike Makedonije Zoran Zaev. 
 
1
Predsjednik Crne Gore na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«
Dostignuća pokazuju - posvećenost pristupanju EU!
    - Ukupna dostignuća razvoja Crne Gore, nakon obnove njene nezavisnosti, jasno pokazuju njenu punu posvećenost pristupanju EU i opravdavaju naša očekivanja da kroz individualni tretman dostignuća njenih standarda obezbijedimo dinamiku koja vrednuje ova dostignuća. To doživljavamo i potvrdom politike otvorenosti EU za nove članice ali i porukom drugim aspirantima da se uspjesi integracija adekvatno vrednuju - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«, koju je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova.
Izlaganje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno:  
 
1
Završena obdukcija beživotnog tijela neidentifikovanog muškarca pronađenog juče u Grahovu
Izvještaj pokazao - povrijeđen oružjem!
          - Obdukcija tijela je završena. Izvještaj obducenta će biti upućen nadležnom tužiocu. Preliminarni izvještaj obducenta pokazao je da na tijelu postoje povrede u predjelu grudnog koša, nanijete vatrenim oružjem - saopštila je Uprava policije Crne Gore, povodom pronalaska beživotnog tijela neidentifikovanog muškarca juče u Grahovu.
Policija preduzima aktivnosti na rasvjetljavanju događaja, kao i utvrđivanju identiteta putem DNK i drugih analiza. 
 
1
Treća akcija crnogorske policije protiv organizovanih kriminalnih grupa
Privedeni "interesantni" - sa juga i sjevera!
- Službenici Uprave policije MUP, u tri akcije koje su sprovedene u prethodnih nedjelju dana, a koje su usmjerene na kriminalne grupe i bezbjednosno interesantna osoba, pretresli 61 lokaciju na jugu i sjeveru koju koriste članovi OKG i njima bliske osobe. Priveden je veliki broj osoba. Oduzeti su oružje i municija, skupocjeni automobili, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
U policijskoj akciji „Centar“ podnijeto šest krivičnih prijava za krijumčarenje ljudi
Četvoro pritvoreno - dvoje traže!
   Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa Sektorom granične policije i službenicima CB Herceg Novi, u nastavku aktivnosti u borbi protiv krijumčarenja ljudi danas realizovali akciju pod nazivom „Centar“. Protiv šest osoba podnijeta je krivična prijava, a od tih šest četiri su lišena slobode, dok se za dvije osobe traga. 
 
1
Prvog dana Prve sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2017. poslanici Skupštine Crne Gore usvojili više predloženih zakona
Potvrdili - Pariski sporazum!
    Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su danas, prvog dana Prve sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2017., Prijedlog Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma - da ce smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte - koji je obavezujući i donosi kvantifikovanu obavezu smanjenja emisija za sve države članice Konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).  
 
0
Izložbom “Art@CMS” svečano otvoreni sedmi Otvoreni dani nauke
Nauka otkriva - umjetnost stvara!
"Nauka otkriva - umjetnost stvara" - slogan je sedmog festivala "Otvoreni dani nauke", koji su danas - otvaranjem izložbe “Art@CMS”, koju Ministarstvo Crne Gore realizuje u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja CERN i Univerzitetom Crne Gore, danas svečano otvoreni u zgradi Sportskog i kulturnog centra. Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica. 
 
0
Odbranom Milana Kneževića, u Višem sudu nastavljeno nastavljeno suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan 2016.
Besjedom protiv - vlasti!
- Već sam saopštio da ne priznajem ovaj sud. Priznajem samo sud svog naroda i svoje partije, jer se ovdje radi o montiranom političkom procesu protiv čitavog srpskog naroda u Crnoj Gori. Mene su "tipovali", sa Andrijom Mandićem, zato što sam Srbin i što sam protiv NATO budem u ovoj i ovakvoj optužnici - naglasio je Milan Knežević, jedan od lidera "DF", čijom je odbranom danas u Višem sudu nastavljeno suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan 2016. 
 
0
“Njegoš naš nasušni”
Radojičić o - duhovitosti!
       Predavanje publiciste, pisca i novinara Mihaila MIlja Radojičića na temu “Njegoševa duhovitost” - u okviru serijala “Njegoš naš nasušni” - počeće sjutra u 18, u multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Serijal organizuje Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB), povodom 170 godina od publikovanja “Gorskog vijenca” uz podršku KIC. 
 
0
Odbor crkvene opštine Podgorica Crnogorske Pravoslavne Crkve
Na Liturđiji - ponoviti zahtjeve!
         - Dragi prijatelji, dragi Crnogorci i Crnogorke, pozivamo Vas da u neđelju 8. oktobra u 10 ura i 30 minuta u crkvi Svetog Đorđa u parku Petrovića na Kruševcu u Podgorici prisustvujete Liturđiji koju će vršiti Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihailo sa svještenstvom. Dođimo u što većem broju i pokažimo da nam je stalo da se naše crkveno pitanje riješi - poziva Odbor crkvene opštine Podgorica Crnogorske Pravoslavne Crkve. 
 
0
Čestitka načelnika Generalštaba, general-pukovnika Ljubiše Jokića povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore
Ponosno koračaju - vjerujući u najčasnije vrijednost!
- Prvi put Dan Vojske Crne Gore proslavljamo kao članica NATO. Članstvo u Alijansi velika je čsst, ali i obaveza svih nas da nastavimo sa obukom i modernizacijom vojske, kao i ličnim i profesionalnim usavršavanjem svih pripadnika. Vojska Crne Gore pokazala se kao pouzdan partner.Naši vojnici učestvuju u misijama i vježbama rame uz rame sa drugim pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja. Više sam se uvjerio u vaš naporan rad i posvećenost i to je ono što vas mora krasiti u toku vašeg daljeg angažovanja. Siguran sam da ćemo i period pred nama dočekati sa još boljim rezultatima posebno u ponudi sposobnosti za izvršavanje namijenskih zadataka. Povjeranje građana u vojsku potvrđuje nam da radimo na pravi nači, tako će i biti i ubuduće. Možemo biti ponosni na svakog pripadnika vojske jer je svjestan koji nosi uniformu u državi, ili bilo gdje u svijetu. Svjestan je odakle potiče i na koji način se poštuju i uvažavaju različite kulture i ponosno korača, vjerujući u najčasnije vrijednosti koje vojnički poziv nosi sa sobom - naveo je u čestitki načelnik Generalštaba, general-pukovnik Ljubiše Jokića, povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore. 
 
2
Ministarstvo prosvjete uložilo 121.000 eura u rekonstrukciju obrazovnih ustanova
Završeni radovi - u trima školama!
       - Ministarstvo kontinuirano radi na poboljšanju školske infrastrukture i unapređenju uslova u obrazovno – vaspitnim ustanovama, pri čemu ostvaruje dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, privrednim subjektima, ambasadama i uz pomoć donacija uspijeva da u velikoj mjeri unaprijedi uslove u obrazovno-vaspitnim ustanovama - istakao je sekretar ministarstva Omer Mehmedović povodom završetka radovi u trima školama - JU OŠ „Janko Mićunović“, JU OŠ „ Olga Golović“ i u JU OŠ „Srbija“ u Baru - u koje je Ministarstvo prosvjete uložilo 121.000 eura. 
 
1
Program Ministarstva unutrašnjih poslova
Za policajce osposobljavaju - 60 polaznika!
- Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa JU VSŠ ,,Policijskom akademijom u Danilovgradu’’ i Zavodom za zapošljavanjem Crne Gore organizovaće Program obrazovanja ,,Osposobljavanje za rad u Policiji´´, za 60 polaznika. Od danas poziv zaintereseovanima otvoren je osam dana na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. 
 
1
Ministar unutrašnjih poslova za Televiziju Crne Gore
Krminalci neće biti - iznad zakona!
    - Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je Televiziji Crne Gore da razumije uznemirenost građana povodom pojedinačnih slučajeva ubistava. Dodaje da građane želi da uvjeri da je bezbjednosna situacija u zemlji povoljna, te da nijednom kriminalcu neće dozvoliti da bude iznad zakona. 
 
1
Ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom posjete brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 (SNMG2)
Najava modernizacije - naše mornarice!
         - U posjeti imamo četiri broda naših NATO saveznika i ovo je još jedna potvrda da su odnosi zaista odlični i da sama posjeta znači još jedno veliko iskustvo za Mornaricu Crne Gore. Nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku da ugostimo ovakve i sliččne brodove naših NATO saveznika. To mnogo znači za sposobnost kapaciteta i razvoj naše mornarice i nadam se da će i ova posjeta doprinijeti da našu mornaricu opremimo novim, savremenim sredstvima i na taj način podignemo kapacitete mornarice Vojske Crne Gore - ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom posjete brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 (SNMG2). 
 
1
Predsjednik Vlade Crbe Gore sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom ANB
Kriminalci moraju - biti zaustavljeni!
    - Još snažnije krenuti u instuticionalni obračun sa nosiocima ovih djela za šta će na raspolaganju Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost biti dostupni svi neophodni resursi. Kriminalci moraju biti zaustavljeni, država će znati kako – zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodićem, direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanom Peruničićem i sa njihovim saradnicima o bezbjedonosnim prilikama i obavezama sektora bezbjednosti. 
 
1
Evropska nedjelja mobilnosti 2017.
Poziv - ,,Dijeljenjem dobijamo više”!
Od sjutra do 22. građani zemalja Evropske unije i Crne Gore imaju priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu za održivi transport pod nazivom „Evropska nedjelja mobilnosti“ (ENM).
Evropska nedjelja mobilnosti 2017. obilježava se pod temom ,,Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”, koristeći poziv za akciju ,,Dijeljenjem dobijamo više”. Vožnja automobila, korištenje bicikla, javni prevoz – sve je moguće kada dijelimo. Korišćenjem javnih vidova transporta možemo smanjiti svoj doprinos emisiji štetnih gasova. Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i online platforme, već pomažu da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i utiče na zaštitu životne sredine.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|