Brze Cinjenice - Društvo

2
U crnogorskim laboratorijama urađeno 545 PCR analiza na koronavirus
Inficiralo se 116 - oporavilo 88!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 545 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno je registrovano 116 novopozitivnih slučajeva.
Od poslednjeg presjeka nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva, a prijavljen je oporavak kod 88 pacijenta.  
 
2
Predsjednik Crne Gore čestitao Jom Kipur pripadnicima Jevrejske zajednice
Praznik vrijednosti - koje baštinimo!
             - Jom Kipur, praznik pomirenja, pokajanja i praštanja je podstrek milosrđu i uzvišenom osjećaju zajedništva s ljudima, što naši narodi s ponosom baštine kroz svu istoriju. Na tome je utemeljena i viševjekovna tradicija njegovanja multietničkog sklada u Crnoj Gori, po čemu je prepoznatljiva u regionu i u širem okruženju.
Ove univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma su legitimacija savremene Crne Gore, uvažene članice NATO, lidera u pregovaračkom procesu sa EU i važnog faktora regionalne stabilnosti, što je siguran okvir i za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Jevreja u našoj zemlji, i u ovom dijelu Evrope. Pripadnici Jevrejske zajednice, neodvojivi su dio svih naših zajedničkih dostignuća - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Jom Kipur predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori. 
 
2
Apel direktora JU "Dom zdravlja Podgorica" i sa FB profila
Pozvao na solidarnost - protiv korone!
    - Pozivam i molim građane svih gradova u Crnoj Gori da se solidarišu sa građanima Nikšića, Berana, Andrijevice i Rožaja! Da ne izlazimo od 22 do 05. Da što manje idemo u kafane! Da ne idemo u kućne posjete! - apelovao je i sa FB profila direktor JU "Dom zdravlja Podgorica" dr Nebojša Kavarić. 
 
2
Od 2001. 26. septembar
Evropski dan jezika!
             Crnogorski građani podržali su obilježavanje Evropskog dana jezika i pokazali svoje poznavanje evropskih jezika i to izgovarajući svima nama poznat moto „Distanca, ruke, maska“ na različitim evropskim jezicima 
 
2
U poslednja 24 sata prijavljena tri smrtna ishoda i oporavak kod 191 pacijenta
Novih inficiranih - 235!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 790 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno je registrovano 235 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od poslednjeg presjeka prijavljena su tri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Podgorice, Rožaja i Mojkovca, rođenih 1938, 1940 i 1953. godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore i OB Berane.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 191 pacijenta.  
 
2
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo da od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera
Najrigoroznije - u Nikšiću, Beranama i Andrijevici!
       Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je - na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore i više opštinskih kriznih štabova - da od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.
Prema metodologiji IJZ, koju je danas usvojilo NKT, osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI). Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika. 
 
2
Advokatski tim "Pokreta za promjene"
Prijave zbog - prijetnji lideru!
                  - Na osnovu naših saznanja radi se o dugogodišnjim aktivistima DPS koji su prijetili u komentarima na vijest portala Borba “Medojević: Milo je vođa terorističke organizacije, ne brani on državu nego opljačkane milijarde!” Aktivisti DPS su uputili ozbiljne prijetnje po bezbjednost i život Predsjednika PzP zbog javno iskazanih stavova, da DPS treba zabraniti kao političko krilo mafije i terostičku organizaciju - saopštio je advokatski tim "Pokreta za promjene", koji je CB Podgorica podnio dvije krivične prijave protiv S.V. iz Podgorice i V.V. sa Cetinja zbog prijetnji lideru te stranke, Nebojši Medojeviću, upućenih preko portal Borba. 
 
2
Pacijent iz Ulcinja preminuo, 260 ih se oporavilo od koronavirusa
Utvrđeno 245 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 874 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno je registrovano 245 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od poslednjeg presjeka prijavljen je jedan smrtni ishod kod COVID19 pozitivnog pacijenata iz Ulcinja, rođenog 1962. godine a koji je liječen u OB Bar.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 260 pacijenta.  
 
2
Predsjednik Skupštine zahvalio na čestitki predsjednika Crne Gore
Jedini zadatak - interesi građana!
    - Interes građana i daljeg ekonomskog i moralnog razvoja demokratske građanske, evropske i evroatlantske Crne Gore, u narednom periodu mora biti ne samo prioritet, već jedini zadatak upravljanja državom na svim nivoima.
Uvjeren sam da će svi poslanici u najvišem zakonodavnom domu pokazati odgovornost i spremnost na konstruktivnu saradnju i dijalog, u skladu sa očekivanjima građana koji su nam na izborima ukazali povjerenje - predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zahvalio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na čestitki povodom izbora za predsjednika crnogorskog parlamenta. 
 
2
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povodom pravoslavnog vjerskog obreda u zgradi opštine Budva
Obredom urušen - sekularni koncept!
               - U Crnoj Gori, pa ni u opštini Budva, nije uspostavljena državna i zvanična vjera. Nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, su dužni da poštuju Ustavom Crne Gore definisanu odvojenost od bilo koje vjere i da prema svima postupaju jednako. U slučaju opštine Budva nije saopšteno da je to bio zahtjev zapošljenih ili korisnika opštinskih javnih službi. Čak i da jeste onda to pruža osnov da i drugi zatraže obrede po običajima koji su bliski njihovim vjerskim uvjerenjima. To bi dalje vodilo potpunom urušavanju sekularnog koncepta javnih službi ali i produbljivanju podjela, posebno u kontekstu bar dvije nesporne činjenice - da u Budvi žive građani koji koriste usluge javnih službi a nijesu pravoslavci i da pravoslavni vjernici nijesu organizovani samo kroz Srpsku pravoslavnu crkvu - saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povodom pravoslavnog vjerskog obreda u zgradi opštine Budva i ukazalo da je potrebno nedvosmisleno i odlučno očuvati sekularni karakter svih crnogorskih opština i države Crne Gore u cjelini. Vjerska služba u građanskim javnim servisima, uz favorizovanje jedne vjerske zajednice, doprinosi podjelama i diskriminaciji.  
 
2
Predsjednik Crne Gore čestitao Aleksi Bečiću izbor za predsjednika Skupštine Crne Gore
I u novim okolnostima - posvećeni reformama!
               - Sporazum koji ste nedavno potpisali sa koalicionim partnerima kojim se afirmiše evropski i evroatlantski put Crne Gore garantuje poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza, i izražava spremnost za nastavak reformi i brže usvajanje evropskih standarda, potvrđuje ispravnost dobro odabranog i trasiranog strateškog kursa naše države. Vjerujem da ćemo i u novim političkim okolnostima, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, svi obezbijediti maksimalnu posvećenost ekonomskom i demokratskom razvoju zemlje, i daljoj izgradnji crnogorskog građanskog multietničkog društva - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku Aleksi Bečiću povodom izbora za predsjednika Skupštine Crne Gore i poželio uspjeh u obavljanju te odgovorne dužnosti, na dobro države i svih njenih građana. 
 
2
Sastanak NATO političkih direktora održan putem video konferencije
Crna Gora nastavlja - politiku Saveza!
       - Ujedinjeni napori zemalja članica, međusobna solidarnost, kao i jaka transatlantska veza suština su uspjeha i kredibiliteta Alijanse. U tom kontekstu, istakao je da će Crna Gora nastaviti da sprovodi politike Saveza i na taj način doprinositi efikasnosti i uspješnom sprovođenju aktivnosti, u cilju jačanja kolektivne odbrane. Takođe, on je istakao da, kroz angažovanje pripadnika u okviru međunarodnih misija i operacija, naša zemlja jasno pokazuje posvećenost savezničkim naporima usmjerenih ka unapređenju sveukupne bezbjednosne situacije - istakao je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane general major Rajko Pešić na sastanku NATO političkih direktora, koji je - u susret predstojećem sastanku ministara odbrane članica NATO - održan putem video konferencije.  
 
2
U domovima zdravlja širom države juče pregledano više od dvije i po hiljade pacijenata
Svi opremljeni - za COVID preglede!
       Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori opremljeni su i kadrovski i tehnički i u punom kapacitetu obavljaju u COVID ambulantama preglede pacijenata sa simptomima infekcije koronavirusom što potvrđuje i činjenica da je juče u domovima zdravlja širom države pregledano više od dvije i po hiljade pacijenata. Krizni medicinski štab stoga poziva građane da se, u cilju rasterećivanja opštih bolnica i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u svim slučajevima sumnje na infekciju koronavirusom javljaju i to pravovremeno na preglede u domove zdravlja. COVID timovi u domovima zdravlja donose nakon svakog pregleda odluku o tome da li se pacijent upućuje u bolnicu ili na kućno liječenje. 
 
2
Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3646
Troje preminulo - 289 inficirano!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 794 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno je registrovano 289 novopozitivnih.
Od poslednjeg presjeka prijavljena su tri smrtna ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Podgorice, Andrijevice i Berana, rođenih 1953. (2) i 1957. godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore i OB Berane (2).
Prijavljen je oporavak kod 189 pacijenta.  
 
2
Konstituisan 27. saziv Skupštine Crne Gore
Novi predsjednik - Aleksa Bečić!
             - Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma građana, a istovremeno biti div istorije. Biti prvi izabrani javnifunkcioner nakon prve demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji. Sve je prolazno, nekad dobijate, nekad gubite. Svi smo prolazni, a jedino je Crna Gora vječna i neprolazna - naglasio je, poslije polaganja zakletve, Aleksa Bečić, novoizabrani predsjednik Skupštine Crne Gore, za kojeg je glasalo 45 poslanika od prisutnih 71.
Prethodno verifikovani su mandati poslanicima 27. saziva, a konstitutivna sjednica imala je nesvakidašnji9 početak. Dio poslanika vladajuće koalicije ušao je u salu tek pošto je otpjevana himna Crne Gore! 
 
2
Novi porazan bilans koronavirusa u Crnoj Gori
Petori preminulo - 290 pozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile su PCR analizu 862 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno je registrovano 290 novopozitivnih slučajeva.
Od poslednjeg presjeka prijavljeno je pet smrtnih ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Kolašina, Ulcinja, Berana (2) i Bijelog Polja, rođenih 1946, 1970, 1963, 1953, i 1951 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore, OB Berane (3) i OB Bar.
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 184 pacijenta.  
 
2
U Opštoj bolnica u Bijelom Polju liječe se 17 COVID pacijenata
Zbog Berana dodaju - 20 kreveta!
          - Svi pacijenti,, njih 17 na odjeljenju su dobrog opšteg stanja i sa srednje blagom kliničkom slikom, za četiri pacijenta čekaju rezultati PCR testa - ukazala je direktorica bolnice u Bijelom Polju Biserka Bulatović članovima Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koji su rad ove ustanove ocijenili veoma profesionalnim.
Opšta bolnica u Bijelom Polju dobila je zadatak da, s obzirom na epidemiološku situaciju u Beranama, već tokom dana ili sjutra proširi kapacitete za još 20 kreveta sa kiseoničkom potporom kako bi bila spremna da prihvati eventualni povećani broj COVID-19 pozitivnih pacijenata. 
 
2
Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3448
Osmoro preminulo - 296 pozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 749 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno je registrovano 296 novopozitivnih slučajeva infekcije.
Od poslednjeg presjeka prijavljeno je osam smrtnih ishoda kod COVID19 pozitivnih pacijenata iz Tuzi, Bijelog Polja, Pljevalja, Mojkovca i Nikšića (4), rođenih 1952, 1948, 1935, 1946, 1960, 1965, 1934 i 1944 godine a koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore (3), OB Berane (1) i OB Nikšić (4).
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 119 pacijenta.  
 
2
U Beranama bolnici liječi 65 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus
Desetoro životno ugroženo!
    - Zdravstveni sistem Crne Gore pomaže i pomagaće i ubuduće koliko god bude potrebno Opštoj bolnici u Beranama u borbi sa koronavirusom, saopšteno je u Beranama nakon sastanka predstavnika Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti sa kriznim opštinskim timom i kolegijumom bolnice.
Dr Vujica Ljubić, koji mijenja direktora bolnice, saopštio je da se trenutno u bolnici liječi 65 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus i da ih je oko 80 odsto zavisno od kiseonične potpore, dok je deset životno ugroženo. 
 
2
Obilježen Dan Buda Tomovića
Mladi da pamte - neprolaznog heroja!
       - Ponosni smo što najvažnije podgoričko kulturno zdanje, nosi ime velikana Buda Tomovića. I nekadašnji Dom omladine, ali i današnji KIC, čuvaju brižno uspomenu na njegov lik i djelo, sa željom da i mlađe generacije pamte i uče što više o ljudima poput njega, koji su neprolazni heroji i tadašnjeg i današnjeg vremena - naglasila je direktorica KIC "Budo Tomović Snežana Burzan Vuksanović obilježavanja 21. septembra, Dana Buda Tomovića.
Ona je dodala i da će u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom obilježavanje 55 godina postojanja i rada "srca kulture grada" biti odloženo za sljedeću godinu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|