Brze Cinjenice - Društvo

2
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore
Jednoglasno i za - razrješenje Đurovića!
Administrativni odbor danas je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da razriješi Gorana Đurovića, funkcije člana Savjeta RTCG. Agencija za sprječavanje korupcije donijela je Odluku, kojom je utvrdila da je Goran Đurović, član Savjeta RTCG, kao javni funkcioner prekršio čl. 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije, na način što je nakon isteka zakonom propisanog roka, istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost izvršnog direktora u privrednom društvu „Nature“ DOO Podgorica.
Istovremeno, grupa NVO organizovala je performans, pod motom "Nezavisni Javni servis i tačka", sa kojeg je traženo da se zaustave smjene u Savjetu RTCG. 
 
2
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić u jutarnjem programu TVCG
Rasvijetljeno - 71 odsto krivičnih djela!
       - U ovoj godini u odnosu na 2016., generalno posmatrano, stopa kriminaliteta niža. U prilog tome, naveo je sljedeće podatke: smanjen je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira i najtežih krivičnih djela protiv života i tijela, spriječeno je 8 likvidacija, rasvijetljeno je 71 odsto krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, otkriveno 215 krivičnih djela u vezi s opojnim dropgama, a nadležnim dražavnim tužiocima porcesuirano 224 lica, dok je zaplijenjeno oko 4 tone narkotika - istakao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić u jutarnjem programu TVCG. 
 
2
Predsjednik Crne Gore čestitao Božić vjernicima katoličke vjeroispovjesti
Istrajmo u - očuvanju harmonije!
   - Nastupajući blagi dani su prilika da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Njegujući tradicionalnu bliskost, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i međuetničke harmonije koja je temelj našem opredjeljenju da zajednički gradimo ljepšu budućnost za svakog našeg čovjeka i domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku bezrezervno posvećeni - predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Božić gospidinu Roku Đonlešaju, nadbiskupu barskom i primasu srpskom gospodinu Iliji Janjiću biskupu kotorskom i vjernicima katoličke vjeroispovjesti. 
 
2
Specijalno državno tužilaštvo povodom konferencije za novinare "DF"
Pokušavaju da postupak - izmjeste iz sudnice!
- I u ovom slučaju, kao i do sada, kada su pitanju saopštenja i "saznanja" ovog političkog subjekta, radi o spinovanju javnosti i njihovom pokušaju da se sudski postupak i izvođenje dokaza izmjeste iz sudnice - saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo povodom konferencije za novinare koju je organizovao Demokratski front, u vezi sa tonskim zapisom koji se odnosi na iskaz koji je svjedok saradnik Saša Sinđelić dao prilikom saslušanja u tužilaštvu Republike Srbije. 
 
2
Za naučna dostignuća u 2017.
Nagrade - Pajoviću i Ćalasanu!
       Dr Igor Pajović i dr Martin Ćalasan dobitnici su nagrada za naučna dostignuća u 2017. godini. Nagrade je uručila ministarka nauke dr Sanja Damjanović, na svečanoj ceremoniji koja se održala danas u Vili "Gorica".
    
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Medojević ne razaznaje - gdje živi!
         - Bez posebne želje ili tendencije da ulazim u analizu onoga što ste htjeli da pitate, odnosno da saopštite kao politički pamflet, ipak moram iskazati i dozu zabrinutosti zbog činjenice da očigledno ne razaznajete gdje i u kojoj državi živite - odgovorio je Duko Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, na "Premijerskom satu" poslaniku Nebojši Medojeviću o političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj krizi Crne Gore. 
 
2
Priznanje službeniku Uprave policije u misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu
Danaju - Medalja za doprinos miru!
Viši policijski inspektor I klase Valentin Danaj, koji je u misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu angažovan od 27. avgusta 2017., dobitnik je Medalje za doprinos miru koje su uručene policijskim službenicima iz tri zemlje – Kine, Portugalije i Crne Gore, koji obavljaju dužnosti policijskih savjetnika u okviru Policijskog savjetodavnog tima. 
 
2
Ambasada SAD donirala 250.000 dolara za obezbijeđenje uslova alternativnog kažnjavanja
Donacija omogućila - zatvor u stanu!
       - Donacija koju danas primamo pomoći će da značajno unaprijedimo i modernizujemo sistem izvršenja krivičnih sankcija, naročito u smislu uspješnije prevencije povratništva i lakše reintegracije lica osuđenih na kratke zatvorske kazne - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin, koji je danas primio otpravnicu poslova Ambasade SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo povodom uručenja donacije u vidu opreme za elektronsko praćenje izvršenja kazne kućnog zatvora. 
 
1
Svečanom sjednicom Skupštine Glavnog grada, obilježen 19. decembar, Dan oslobođenja Podgorice
Radili vrijedno - i dnevno i kapitalno!
    - Autentičan pečat razvoju grada dali smo kroz projekte i kapitalne investicije realizovane u toku ove godine, ali i mnogim započetim i najavljenim za narednu godinu. Uz značajne investicije, pratimo moderne trendove u gradnji infrastrukturnih objekata na svim poljima, razvijamo i valorizujemo turističke potencijale, kulturne i sportske resurse Podgorice, čemu su svjedoci naši građani. Politikom ravnomjernog razvoja unapređujemo život na svim područjima – od urbanog jezgra Podgorice do svakog prigradskog i ruralnog područja. Uvjeren sam da ogromna većina naših građana prepoznaje naše svakodnevne, a ne samo strateške napore i rezultate - naglasio je Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Podgorice, na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada kojom je obilježen 19. decembar, Dan oslobođenja Podgorice.
Nagrade "19. decembar" dobili su Službi zaštite Glavnog grada, vlasniku kompanije “Voli” Draganu Bokanu i kompozitoru i kantautoru Slobodanu Kovačeviću, kao i najboljim studentima glavnog grada za 2017. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore raygovarao sa rukovodstvom Podgorice
Rezultati za - dalju podršku!
- Rezultati postignuti za vrijeme aktuelne vlasti u Podgorici su impresivni. To je za svaku pohvalu i za takav rad imaćete podršku Vlade i u narednom period - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u razgovoru sa rukovodstvom Podgorice – gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, predsjednikom Skupštine Glavnog grada dr Đorđem Suhihom, kao i zamjenicima gradonačelnika Časlavom Vešovićem i Borisom Mugošom.
Razgovor je upriličen uoči sjutrašnjeg Dana Glavnog grada. Predsjednik Marković čestitao je sjutrašnji praznik građanima Podgorice i rukovodstvu Glavnog grada.  
 
1
U višemjesečnoj policijskoj akciji "Trik" presječen krijumčarski lanac
Oduzeta tona droge - 12 uhapšeno!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije su u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali višemjesečnu akciju pod nazivom „Trik“ (Trick) tokom koje su pronašli i oduzeli ukupno 982 kilograma marihuane, 1,7 kg heroina i oko 3 kg smjese za miješanje sa opojnim drogama radi dobijanja na masi. Ukupno je lišeno slobode 12 osoba. Ovom akcijom razbijena je kriminalna grupa za koju se sumnja da je krijumčarila marihuanu i heroin na međunarodnom nivou i presječen je lanac krijumčarenja i prodaje ovoh opojnih droga - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Međunarodno udruženje žena Crne Gore sjutra organizuje Božićni bazar u "Delta City"
Prikupljaće novac - za Centar za autizam!
       Božićni bazar, koji organizuje Međunarodno udruženje žena Crne Gore, biće sjutra od 10 do 18 organizovan u "Delta City". Ovogodišnja misija humanitarnog Bazara je da se obezbijede sredstva za novoosnovani Centar za autizam iz Podgorice, a učestvovaće 15 abmasada i diplomatskih predstavništava.
Tradicionalnu manifestaciju podržavaju brojne kompanije, ambasade i volonteri, tokom proteklih godina ona je postala događaj koji ima za cilj prikupljanja sredstava namijenjena institucijama, organizacijama i pojedincima kojima je to neophodno.
 
 
1
U akcija „Vardar“ krivična prijava protiv osam fizičkih i šest pravnih lica
Neosnovano podigli - pet miliona!
- Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u nastavku akcije kodnog naziva „Vardar“, 12.12.2017. godine podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv 8 fizičkih i 6 pravnih lica osnovanih u Crnoj Gori, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Od januara Crna Gora preuzima predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom (A5)
Interes svih - prosperitetan Zapadni Balkan!
         - Interes svih članica i posmatrača A5 jeste dugoročno stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, evropska i evroatlantska integracij i jačanje regionalne saradnje najbolji su garanti za postizanje ovog cilja. Američko – jadranska povelja jedan je od najvažnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija to se pokazalo tokom čitavog makedonskog predsjedavanja - ukazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore profesor dr Srđan Darmanović u Skoplju na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje (A5) kojom će od januara predsjedavati Crna Gora.  
 
1
Ruski državljani osumnji osumnjičeni za krivično djelo falsifikovanje isprave
Falsifikati otkriveni - na graničnim prelazima!
          Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije rasvijetlili su falsifikovanje isprava odnosno ovjeravanje putnih isprava ruskim državljanima falsifikovanim pečatom kako bi ova lica regulisala boravak u Crnoj Gori. Za ovo krivično djelo osumnjičene su dvije osobe, državljani Reuske Federacije. Falsikovanje je otkriveno na graničnim prelazima. 
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Pretres prekinule - uvrede optuženih!
       Poslije niza uvreda, pa i prijetnji koje su iznijeli optužeeni za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. predsjedavajuća sudskog vijeća Suzana Medenicadaljila je do kraja današnjeg pretresa optužene Branku Milić, Sašu Čađenovića, Milana Kneževića, Milana Dušića i Andriju Mandića. Udaljen je i svjedok saradnik Saša Sinđelić, pa će pretres biti nastavljen sjutra u 10.  
 
1
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore
Jednoglasno za - razriješenje Ivanovića!
       Administrativni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas utvrdio Predlog odluke o razrješenju člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića.
Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila je da je Ivanović kao javni funkcioner prekršio čl. 11 i 13 Zakona o sprječavanju korupcije tako što je nakon isteka zakonom propisanog roka, istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu „Agencija medija N-Gage“ DOO Podgorica. 
 
1
Zimska bezbjednosna radionica „Informaciono ratovanje i novi svjetski poredak: studija slučaja za Zapadni Balkan“
Informacija postala - sredstvo modernog ratovanja!
- Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija značajno je promijenio prirodu današnjih konflikata. Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja - ukazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković, otvarajući danas Zimsku bezbjednosnu radionicu „Informaciono ratovanje i novi svjetski poredak: studija slučaja za Zapadni Balkan“, koja je danas, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, održana u podgoričkom hotelu „Hilton“. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović o nasljedniku na funkciji
Đukanović - garant odbrane vrijednosti!
- Za svog nasljednika, ili za onoga ko će doći na moje mjesto, ja sam vrlo davno obznanio svoj stav. Ja mislim da prvi čovjek vladajuće Partije treba da bude Predsjednik Crne Gore. Sa ove pozicije Crna Gora svoje vrijednosti i dalje treba da brani. Nijesu one definitivno zaštićene i mislim da u ličnosti predsjednika DPS se ima garant odbrane vrijednosti Crne Gore. Ja sam iz sve snage i uvijek govoreći njemu samom smatrao da treba da se prihvati dužnosti Predsjednika Države, očekujući da ostvari pobjedu, ako se kandiduje, u prvom izbornom krugu i vjerujem da u ličnoj ravni treba da donese odluku koja je u funkciji onoga što je očekivanje onih koji ga podržavaju - odgovorio je novinarima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koga bi volio da vidi kao nasljednika na funkciji.
Vujanović je novinarima odgovorio i na pitanja odlazi li zadovoljan doprinosom pomirenju podijeljenog društva, o Izvještaja EK o slobodi medija i borbi protiv korupcije, o povratku "DF" u parlament:  
 
0
Otvoren 19. Cetinjski parlamentarni forum na temu „Parlament i masovne komunikacije“
Jedno drugom - prijeko potrebni!
    - Demokratija je u civilizaciji vjerovatno pojam koji izaziva najviše povjerenja, ali i nepovjerenja. Danas je dobila konkurenta: o medijima se govori, polemiše i diskutuje sa istim žarom kao o demokratiji. Demokratija i masovni mediji su prijeko potrebni jedno drugom, kao opozicija i pozicija. U tom sukobu, kao u velikom prasku, nastaje novi svijet i nova ideja. Prije svega zahvaljući informaciji – naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, otvarajući danas 19. Cetinjski parlamentarni forum na temu „Parlament i masovne komunikacije“. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|