Brze Cinjenice - Društvo

0
Lišeno slobode 16 osoba, a procesuirano ukupno 38 pravnih i fizičkih lica
Oštetili budžet - za pet miliona!
          Službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja u predmetu kodnog naziva „KLAP”, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva lišili su slobode 16 lica (I.V, D.L, R.K, T.L, B.P, V.D, J.B, A.I, F.L, N.T, N.D, V.R, R.T, D.B, D.P i B.B), dok je jedno lice u bjekstvu (D.L) za kojim je raspisana potraga, i podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv ukupno 24 fizička i 14 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djela utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja. 
 
0
Dva službenika ZIKS lišena slobode zbog zloupotrebe službenog položaja
Pritvorenicima omogućavali - zabranjeno!
             Službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Podgorica, u sadejstvu sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, preduzimajući aktivnosti na otkrivanju koruptivnih krivičnih djela, izveli su akciju u kojoj su identifikovani i slobode lišeni I.M. (35) i A.B. (35), službenici ZIKS, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a zbog sumnje da su u prethodnom periodu omogućili nedozvoljen unos i krijumčarenje zabranjenih predmeta pritvorenim i osuđenim u službene prostorije zatvora. Osim ovog krivičnog djela, ovoj dvojici na teret se stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. 
 
0
Ministar kulture uputio čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija
Dužni da - unaprijeđujemo slobode!
      - Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije dužni smo da, kao društvo, kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo. U tom duhu, na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, ukazujemo na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u čestitki povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore čestitao zaposlenima 1. maj – Međunarodni praznik rada
Imamo - 15.000 radnih mjesta više!
      - Cijeli set mjera za unapređenje položaja radnika – poput izmjene radnog vremena u javnoj upravi, uvođenja slobodne nedjelje u sektoru trgovine i povećanja minimalne zarade za 15 odsto sa smanjenjem poreskog opterećenja rada, pozitivno će uticati na kvalitet života skoro stotine hiljada zaposlenih i njihovih porodica. Usljed snažnog ekonomskog rasta tokom prethodne dvije godine, porastao je i bruto domaći proizvod po glavi stanovnika. Prosječna zarada je nominalno povećana, a prema zvaničnim podacima stopa nezaposlenosti žena u 2018. bila je na najnižem nivou od obnove nezavisnosti - napominjući da danas imamo oko 15 hiljada više zaposlenih, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je u ime Vlade i svoje lično, zaposlenima 1. maj – Međunarodni praznik rada. 
 
2
Danas je Vaskrs
Hristos voskrese!
Hristos voskrese!

Svima koji danas slave najradosniji hrišćanski praznnik želimo da ga provedu zdravi i veseli, u miru, sa najbližima!
            
Vaistinu voskrese!
 
 
2
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa
Trajno da nas inspirišu - hrišćanske vrijednosti!
       - Vjerujem da će hrišćanske vrijednosti koje baštinimo ostati trajna inspiracija na putu daljeg razvoja i napretka Crne Gore - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori uz želje da predstojeće praznične dane provedu u atmosferi radosti i blagostanja, u porodičnom okruženju, sa svojim komšijama i prijateljima. 
 
2
Vaskršnja poslanica mitropolita CPC Mihaila
Pravda se može raspeti - ne i sahraniti!
      - Hristos Vaskrse! Budimo radosni i srećni, dragi moji Crnogorci, jer nam je osvanuo dan nade, da se Hristovim vaskrsom spasimo, da nas obasja i zle i dobre. Oprostimo jedan drugome uvrede i nepravdu, oprostimo i onima koji nam vrijeđaju našu državu, crkvu i nacionalne osjećaje. Hristos je opraštao sve uvrede i sve grehove grešnicima, a vi Crnogorci čuvajte se srpskih i drugih fariseja koji kidišu na naš mir i sreću, na našu imovinu, svetinje, državu, crkvu i narod. Neka nas svijet pozna da mi smo hristovi i hrišćani. Stradanjem se podnose nevolje, a Vaskrsom Bog nas uči da se pravda može raspeti, ali ne i sahraniti - poručio je u vaskršnjoj poslanici mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo: 
 
2
Crna Gora ponovo traži od Srbije da omogući da Svetozar i Miloš Marović odsluže zatvorske kazne na koje su osuđeni
Svi ih vide - osim policije!
            - Nakon dvije godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala je bilo kakva reakcija policije u Republici Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane. Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen - konstatuje Ministarstvo pravde Crne Gore, koje je uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori. 
 
2
Službenik Ministarstva odbrane dr Srđan Martinović laureat je nagrade Miroslavljevo jevanđelje
Uradio prvu - studiju o crnogorskoj vojsci!
- Riječ je o jedinstvenoj i prvoj iscrpnoj studiji o crnogorskoj vojsci u najvažnijem periodu njenog djelovanja. Heuristička osnova ove studije, čiji je cilj sveobuhvatna obrada crnogorske vojske je veoma široka, jer osim primarnih izvora iz Državnog arhiva, sublimira obimnu literaturu, memoarsku građu, neobjavljene rukopise, privatne i arhive nekoliko država, brojne neobjavljene fotografije, kao i drugu relevantnu građu - navedeno je u obrazloženju žirija za nagradu Miroslavljevo jevanđelje službeniku Ministarstva odbrane dr Srđanu Martinoviću za monografiju “Crnogorska vojska 1854 – 1916”, objavljenu 2018. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" o drogi na školskom brodu „Jadran“
Otkriveni narkotici - snažna akcija države!
- Akcija kojom je osujećena kriminalna grupa da za svoje planove iskoristi Školski brod „Jadran“, jedna od najuspješnijih zajedničkih akcija policije, Specijalnog tužilaštva i bezbjednosnih službi, uključujući i pripadnike Ministarstva odbrane.
Na ovaj način je spriječeno krijumčarenje oko 60 kilograma narkotika u vrijednosti od preko 5 miliona eura, odnosno suzbijena šira kriminalna aktivnost koja je imala međunarodni karakter, i više aspekata kriminalnog djelovanja. Znači – ovo je bila snažna i koordinirana akcija države i njenih udruženih institucija. Činjenica da su nadležni organi reagovali efikasno i identifikovali osumjničene kojima se stavlja na teret ovo teško krivično djelo, govori o profesionalnosti institucija iz sistema bezbjednosti, kao i o dosljednom sprovođenju zakona, što sam odmah i javno pozdravio – naglasio je na "Premijerskom satu" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u odgovoru na poslaničko pitanje Demokratskog fronta. 
 
2
In memoriam Stanimir V. Čukić 9.5.1933 - 20.4.2009.
Decenija bez tebe - zauvijek sa tobom!
Dobro ti jutro stari moj,

hej, nikada te tako nisam zvao,

a i kako bih kad nisi ni stario,

ti za godine nisi ni mario!
 
 
1
Četiri organizacije podnijele krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika ulcinjske solane
Upravnik pokušava - da proda državno!
          Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), Udruženje Dr Martin Schneider-Jacoby Association (MSJA) i Crnogorsko društvo ekologa (CDE) su zbog raspisivanja tendera za prodaju imovine ulcinjske Solane „Bajo Sekulić“ danas podnijele krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Žarka Ostojića, ali i protiv odgovornih lica Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Crne Gore primio predstavnike učesnika “Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana”
Integracija za - evropsku konkurentnost!
       - Ukoliko ovaj region želimo da učinimo pouzdano stabilnim, kao šansu za jačanje evropske konkurentnosti na globalnoj sceni, a ne kao izvor nestabilnosti, onda je jedini mogući odgovor –integracija. Crna Gora je posvećena ostvarivanju tog cilja, uz podršku susjeda i drugih članica EU biće prva naredna članica, kada god Unija odluči da je za to vrijeme - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predstavnicima učesnika “Konferencije mladih parlamentaraca Evropske Unije i Zapadnog Balkana”. 
 
1
Pozdravna riječ predsjednika Skupštine Crne Gore na Konferenciji mladih paralmentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana
Za bolje razumijevanje - mreža mladih!
      - Namjera da formiranjem mreže mladih parlamentaraca učinimo korak ka boljem međusobnom razumjevanju i jačanju povjerenja. S obzirom da je riječ o procesima koji treba da obezbijede dugoročnu stabilnost i prosperitetan sveukupni razvoj,otuda naše opredjeljenje da pažnju usmjerimo ka izgradnji kontakata i mreže između mladih koleginica i kolega. Naravno,na to je uticala i činjenicada četvrtinu aktuelnog saziva crnogorske Skupštine čine upravo poslanice i poslanici koji imaju četrdeset i manje godina - ukazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u pozdravnoj riječi na Konferenciji mladih paralmentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana: 
 
1
Predsjednik Crne Gore primio izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori
Crna Gora - oaza mira za primjer!
- Crna Gora predstavlja oazu mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, njenim primjerom trebaju se voditi i drugi. Za takav epitet Crne Gore posebne su zasluge predsjednika Đukanovića, koji čvrsto i stabilno drži reformski kurs zemlje - ukazao je izvanredni i opunomoćeni ambasadora Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Eldar Hasanov, kojeg je danas primio u posjetu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Crnogorski premijer decidan o rušenju krstionice u Tivtu i crkve na Rumiji
Mimo zakona - ni crkva!
      - Zakon i Ustav jednako važe za sve. Kao što svaki građanin, bilo koji građanin, ne može da radi suprotno zakonu i predviđenoj proceduri, to ne može da radi niko u ovoj zemlji pa ni crkva - decidno je odgovorio crnogorski premijer Duško Marković na pitanje o rušenju krstionice u Tivtu i crkve na Rumiji. 
 
1
Tokom vikenda izdatao 1.507 prekršajnih naloga
Policija "trijeznila" - 62 vozača!
       Službenici saobraćajne policije su tokom proteklog vikenda, preduzimajući redovne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, lišili slobode 62 lica koja su upravljala vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od 1g/kg. Osim toga, zbog prekršaja počinjenih u saobraćaju, službenici policije su izdali 1.507 prekršajnih naloga, podnijeli 209 prekršajnih prijava, oduzeli 124 vozačke dozvole i 46 pari registarskih oznaka. 
 
1
Zbog sumnje da je počinio nedozvoljene polne radnje na štetu jedanestogodišnjeg djeteta
U kratkom roku - lišen slobode!
    Službenici Uprave policije su lišili slobode B.D, punoljetnu osobu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu jedanestogodišnjeg djeteta.
Policija je odmah postupila po prijavi i u veoma kratkom roku, nedugo nakon prijave događaja, lišila slobode B.D.  
 
1
Zbog neprijavljenog skupa ispred zgrade VDT
Prekršajne prijave - protiv 11 osoba!
Službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Podgorica, u vezi sa neprijavljenim javnim okupljanjem ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva u Ulici Slobode u Podgorici, koje je održano 11. aprila, Sudu za prekršaje u Podgorici podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv 11 osoba.  
 
1
Zaposlenima u zdravstvu ključevi 10 novih stanova
Bolji uslovi onima - koji nas liječe!
          - Ovdje je 97 stanova, a 63 stana su zdravsteni radnici dobili u Nikšiću krajem 2018. Imamo razloga da budemo zadovoljni i da kažemo da ne radimo samo na kvalitetu zdravstvene usluge nego radimo i na poboljšanju standarda onih koji tu zdravstvenu uslugu obezbjeđuju našim građanima. Želim da se zahvalim i da čestitam Stambenoj zadruzi 'Zdravstvo' na ovim aktivnostima. Sad sam dobio informacije koliko je stanova opredijeljeno radnicima širom Crne Gore. To je zaista impresivan rezultat, povoljne cijene stanova sa povlašćenim uslovima za njihov otkup - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, uručujući danas zdravstvenim radnicima ključeve deset novih stanova izgrađenih parnerstvom Vlade Crne Gore, Glavnog grada Podgorice i Stambene zadruge zdravstvenih radnika Crne Gore „Zdravstvo“.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|