Brze Cinjenice - Društvo

1
Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove
Potvrđen virus - afričke kuge svinja!
- Prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put u Crnoj Gori, potvrđeno je kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, Veterinarska ambulanta “Nikšić” je, 12.01.2023. godine, od lovačkog društva Bratogošt, primila informaciju o pronalasku dvije uginule divlje svinje. Po prijemu obavještenja, VA Nikšić je po nalogu veterinarskog inspektora, u saradnji sa lovačkim društvom, izvršila uzorkovanje i neškodljivo uklanjanje leševa. Odgovarajući uzorci za laboratorijsko ispitivanje su dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, koja je odmah po prijemu izvršila neophodna dijagnostička ispitivanja. Specijalistička veterinarska laboratorija je propisanim dijagnostičkim ispitivanjim utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša. Specijalistička veterinarska laboratorija je propisanim dijagnostičkim ispitivanjim utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša - saopštila je  
 
1
U UIKS Spuž
Američki advokati ne mogu - do Do Kvona!
- Kvon nije u mogućnosti da se direktno konsultuje sa svojim američkim pravnim savjetnicima, u cilju pripreme za suđenje. Crnogorski zatvor je odbio da dozvoli posjetu američkih pravnih savjetnika. Striktne zabrane crnogorskog zatvora i sudova onemogućile su Do Kvonu da razgovara o očekivanim dokazima tužioca i specifičnim aspektima odbrane, uključujući svjedočenja, materijalne dokaze i pravne argumente - navede u podnesku dostavljenom sudu u Njujorku advokati iz kompanije Kaplan Hecker & Fink LLP tvrde da im odlukom crnogorskih institucija nije dozvoljeno da posjete Do Kvona u zatvoru u Spužu. 
 
1
Rekli su - državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Majda Adžović
Lamela "C" uvertira u - rušenje 70 objekata!
- Dezihnformacija je da je rušenjem dva sprata lamele "C" ono završeno. Naprotiv, rješenje se odnosi na cijelu zgradu i biće nastavljeno. To je samo uvertira u rušenje 70 bespravno izgrađenih objekata za koje postoji izvršno pravno rješenje i njih čeka ista sudina - gostujući u "Dobbro jutro Crne Gore upozorila je državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Majda Adžović. 
 
1
SDT podiglo optužnicu za zloupotrebu ovlašćenja i pranje novca
Pet miliona koristili - protivno njihovoj namjeni!
Specijalno državno tužilaštvo predalo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici,optužnicu protiv okrivljenih D.B., M.P., B.B. i B.B., za produženih krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.  
 
1
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Zbog lažnih diploma - podnijete još dvije prijave!
- Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je danas još dvije krivične prijave Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da su osobe H.A. i R.J. dostavile lažne i neistinite obrazovne isprave - piše u saopštenju tog resora. 
 
1
Danas sjednica Izvršnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore
Drugo polugodište počinje - protestima?!
    Izvršni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore održaće danas sjednicu na kojoj će donijeti zaključak na koji način prosvjetni radnici treba da odgovore Vladi što je donijela odluku da im od januara ne uveća zarade za deset odsto. Iz Sindikata prosvjete je Gradskom portalu saopšteno da će na Glavnom odboru početkom naredne sedmice biti donijeta konačna odluka o zahtjevima prosvjetnih radnika da drugo polugodište počne sa protestima.  
 
1
Direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG dr Luka Borovinić
"Čudo od aparata" smanjuje - rizik od invaliditeta!
    Klinički centar Crne Gore od skoro ima aparat za intraoperativni neuromonitoring (IONM) koji doprinosi da hirurzi brzo reaguju i minimiziraju rizik od oštećenja nervnih struktura tokom složenih operacija, a umanjuje i mogunost nastanka raznih vrsta invaliditeta nakon operacije, rekao je u razgovoru za Portal RTCG direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG dr Luka Borovinić. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Jakov Mijatović čestitao Dan Opštine Mojkovac
Epski podvig za istoriju i - obaveza za viziju!
          - Svečani trenuci prilika su da ukažemo na nužnost postojanja jasne vizije razvoja Mojkovca, koja će u godinama pred nama rezultirati stvaranjem boljih uslova za život vaše lokalne zajednice. Ekonomski i privredni razvoj Mojkovca neophodno je ostvariti kroz implementaciju efikasnih javnih politika i održivo partnerstvo državnih i lokalnih vlasti. Uz to, prirodni resursi poput kanjonske doline Tare, prašume Crna Poda i Zabojskog jezera predstavljaju dodatan stub razvoja vašeg kraja, čija valorizacija zahtijeva posebnu pažnju i senzibilitet - naglasio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki povodom Dana Opštine Mojkovac, ali i podsjetio:
- Mojkovačka bitka i epski podvig crnogorske vojske božićnih dana 1916. godine ostaju zlatnim slovima upisani u istorijska sjećanja našeg naroda i države. Dan opštine Mojkovac obilježavamo podsjećajući se junaštva, nepokornosti i ponosa, kao neraskidivih djelova genetskog koda crnogorskog vojnika. 
 
0
Napadnuta novinarka RTCG Nataša Baranin uputila medijima protestno reagovanje povodom tekstova objavljenih na portalima Press, Borba i In4S
Ohraruju polusvijet - na obračun sa"drugima "!
- Očekujem da će se incidentom baviti nadležne službe, a ja se ovom prljavom kampanjom više neću baviti - zaključuje Novinarka RTCG Nataša Baranin uputila je medijima protestno reagovanje povodom tekstova objavljenih na portalima Press, Borba i In4S i njihove netačne interpretacije sinoćnjeg incidenta u kojem joj je za sada nepoznata osoba uputila niz prijetnji i uvreda.
Njeno reagovanje prenosimo integralno: 
 
0
Predsjednica Evropske komisijeUrsula Fon der Lajen
Ova godina - ključna za demokratiju!
- Ključna godina za demokratiju je 2024. - napomenula je predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, dok se Evropljani spremaju izaći na birališta u jeku velikih izazova za kontinent, među kojima je i ruska invazija na Ukrajinu. 
 
0
Rekli su - v.d. predsjednica Crkvenog opštinskog odbora Bar Crnogorske pravoslavne crkve Aleksandra Šofranac
Bez vjerskog nema - ni nacionalnog identiteta!
- Noćas vas sve pojedinačno, kao crnogorska žena i majka, molim pred Bogom i pred ljudima da se okupimo i dignemo glas i tražimo i od države i od naše opštine da ispoštuju naša vjerska prava i obezbijede nam vjerski objekat kao što su ih od 2006. godine na desetine izgradili za Srpsku crkvu, kako bi ojačali velikosrpski projekat i nas Crnogorce doveli do nestajanja kao nacije, jer bez vjerskog nema ni nacionalnog ni jezičkog identiteta a čovjek bez nacionalnog identiteta je čovjek bez budućnosti. Pa vi viđite što nam je činjet. S vjerom u vas moji Crnogorci, pa onda sa vjerom u Boga, jer Bog pomaže samo pregaoce koji se svim srcem bore za pravdu, a vjerujte da je sada na našoj strani. Neka je slava i hvala svim Crnogorcima koji su svoje živote dali za Crnu Goru u Bozićnom ustanku 1918 koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, našu budućnost i budućnost naše đece da znaju ko su i što su - istakla je v.d. predsjednica Crkvenog opštinskog odbora Bar Crnogorske pravoslavne crkve Aleksandra Šofranac na nalaganju badnjaka ispred Dvorca kralja Nikole. 
 
0
Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!
Srećan Božić!
             Mir Božiji, Hristos se rodi!
Srećan Božić svima koji najradosniji hrišćanski praznik slave danas, po Julijanskom kalendaru!
                                 Vaistinu se rodi!        
 
0
U susret Božiću vjernicima na Cetinju obratio se mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović
Naša želja - mir među ljudima!
    - S radošću želimo da blagoslov mladenca Hrista uđe u sve vaše domove i vaša srca. Taj svet i blagoslov Bogomajke koju u naručju drži uvijek nanovo rođenog sina Božijeg prenose sveti anđeli. Naša želja je da svi čujemo anđeoske riječi: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobre volje - u susret Božiću vjernicima na Cetinju obratio se mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović. 
 
0
Rekli su - profesor Radovan Radonjić u intervjuu za "Pobjedu"
Gledamo mirnu kapitulaciju Crne Gore!
- Gledamo mirnu kapitulaciju Crne Gore pred stranim gazdom - upozorio je u intervjuu za "Pobjedu" profesor Radovan Radonjić, dobitnik Trinaestojulske nagrade i povodom Dana osnivanja Cetinja ovogodišnji laureat Povelje “Ivan Crnojević”. 
 
0
Biciklo.me juče obilježilo 10 godina rada
Decenija borbe za - gradove po mjeri čovjeka!
       - Naša borba za bolje gradove i bolji saobraćaj nijednog trenutka ne posustaje. U posljednje vrijeme smo svjedoci da interesovanje i zalaganje institucija za uređenje mobilnosti po mjeri svakog čovjeka u Podgorici doživljava krizu, ali to nam samo daje dodatni motiv da naš aktivizam i borba budu još jači. Jer naši gradovi i ljudi koji žive u njima nas obavezuju na to - zaključuje biciklo.me u saopštenju povodom decenije rada i borbe za gradove po mjeri čovjeka! 
 
0
Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Neradni dani - 6. 7. i 8.!
- Neradni dani za Božić po julijanskom kalendaru u Crnoj Gori su 6. 7. i 8. januar, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.
Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) i to: subota 6. januara (Badnji dan), nedjelja 7. januara (prvi dan Božića) i ponedjeljak 8. januara (drugi dan Božića).
 
 
0
Dva preimjera uskoro bi se mogla naći na optuženičkoj klupi
Abazović i Spajić - prodali i predali Crnu Goru?!
Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava, nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović ističe da je ugovor koji je kao predsjednik ,,po svim svojim karakteristikstiče da je ugovor ,,po svim svojim karakteristikama, nelegalan, protivzakonit i neustavan Vlade Crne Gore Dritan Abazović sa SPC nelegalan, protivzakonit i neustavan“.
- Najznačajniji element bića ovih krivičnih djela je činjenica da Vlada NIJE DONIJELA NIKAKVU ODLUKU o zaduživanju države putem obveznica , pa samim tim te obveznice u formlano-pravnom smislu i ne postoje kao obligacija države Crne Gore - ukazao lider "PzP" Nebojša Medojević u današnjoj FB objavi: Očekujemo i ohrabrujem GST Novovića da hitno procesuira Krivokapića i Spajića zbog kriminalnog udruživanja i protivustavnog i nezakonitog zaduživanja države!!! 
 
0
Skupština Crne Gore 19. ponovo će se izjašnjavati o dva prijedlog zakona koje im je vratio Predsjednik Crne Gore
Lud, zbunjen - "oslobodioci" se dopisuju!
       Vlada Crne Gore juče je, na zahtjev 44 poslanika poslala Skupštini zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore, 19.januara.
Predsjednik Skupštine Crne Gore sazvao je za 19. Drugo vanredno zasijedanje parlamenta na kojem će poslanici ponovo odlučiti o Zakonu o izmjeni i dopuni zakona o privrednim društvima i o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o elektronskim komunikacijama kojr im je vratio Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.
Paradoks je da je i Milatović juče Mandiću poslao identičan zahtjev! 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore čestitao 4. januar, Dan osnivanja Prijestonice
Iskorak, koji se uvijek - poredio sa hodom najvećih!
    - Od dinastije Crnojevića, preko Petrovića, do naših dana, konstanta razvoja ovog malog, ali prestižnog grada, jeste njegov duhovni i kulturno - prosvjetni iskorak, koji se uvijek poredio sa civilizacijskim hodom najvećih. Vođeni slobodarskim i evropskim idealima kojima zrači Prijestonica, samouvjereno koračamo integracionim putem do čijeg cilja – punopravnog članstva u Evropskoj uniji, upravo će stići naša generacija - zaključio je premijer Milojko Spajić čestitku koju je je povodom 4. januara, Dana osnivanja Prijestonice, uputio čestitku gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine opštine Mileni Vujović, odbornicama i odbornicima, građankama i građanima. 
 
0
GI "21. maj" podsjeća da na današnji dan, kada je iz štamparije Crnojevića izašla prva knjiga – Oktoih prvoglasnik
Uvijek se branili - mačem i perom!
    - Od kad postoji, Crna Gora je sebe branila mačem i perom. Na žalost, mnogo više mačem, pa su rijetki događaji kada možemo da pomenemo i naša kulturna dostignuća. Upravo jedan od tih momenata se zbio na današnji dan, kada je iz štamparije Crnojevića izašla prva knjiga – Oktoih prvoglasnik - navode iz GI "21. maj". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|