Brze Cinjenice - Društvo

2
Službenici NCB Interpol Podgorica realizovali dvije ekstradicije
Njemicu traže - zbog prevare!
       Službenici Odjeljena granične bezbjednosti Berane, na Graničnom prelazu Kula, postupajući na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Visbaden, lišili su slobode Monu Gabriele Manzke (56) iz Njemačke. Ona se potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca zbog KD naročito teško djelo prevare izvršeno u Njemačkoj.  
 
2
Održano Deveto zasijedanje „Ženskog parlamenta“ posvećeno sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici
Za nasilje - nulta tolerancija!
- Crna Gora mora biti društvo sa nultom tačkom tolerancije prema bilo kojoj vrsti nasilja, a posebno nasilja nad ženama - poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na otvaranju devetog zasijedanja „Ženskog parlamenta“ posvećenog sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici
- Naše društvo sazrijeva i shvata da žene, koje čine više od polovine stanovništva Crne Gore, imaju pravo i potrebu da učestvuju u političkim procesima koji utiču na njihove, živote njihovih porodica i, u krajnjem, na cjelokupno društvo - istakao je Brajović. 
 
2
Plakati u više crnogorskih gradova
Osvanulo - "Nikad više 1918"!
"Nikad više 1918" - plakati sa ovom porukom osvanuli su u Podgorici, Budvi, Baru, Pljevljima, Kotoru...povodom 100 godina od srpske okupacije i sramne Podgoričke skupštine koja je označila kraj crnogorske države. 
 
2
Konferenciji Vrhovnog suda i AIRE centra iz Londona o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru u Podgorici
Sve presude - koriste Crnoj Gori!
      - Presude Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru predstavljaju pravu riznicu pravnog znanja koje nas usmjerava i osvjetljava pravce u kojima treba razvijati crnogorski pravni poredak - saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.
- Svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđena povreda nekih od ljudskih prava i sloboda je u korist Crne Gore, jer nam pomaže da spoznajući sopstvene slabosti unutar našeg pravnog sistema te slabosti uklanjamo i razvijamo svoj pravni sistem u korist naših građana, naglasio je potpredsjednik Pažin. 
 
2
Policija u Podgorici i Nikšiću rasvijetlila više krivičnih djela
Oduzeli - oružje i drogu!
Službenici Centra bezbjendosti Nikšić su, nakon dobijenih nalaza vještačenja iz Forenzičkog centra, u odnosu na odbačni pištolj koji je pronađen u avgustu 2018. godine, državnom tužiocu u VDT u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv bezbjednosno interesantnog lica J.P. (30) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija. 
 
2
Advokat Miroje Jovanović oglasio se video porukom na društvemoj mreži Facebook
Milićeva pobjegla - u ambasadu Srbije!
   - Ovdje policija ne može da dođe da je hapsi. Ona ke pravilno postupila imajući u vidu današnji pokušaj da dođe do ponižavanja. Njoj je određen pritvor nakon što je rekla da ona pod ovim uslovima ne može da učestvuje u postupku u kojem su joj na najgrublji način kršena sva ljudka prava. Nalazimo ispred ambasade Republike Srbije, očekujemo prijem. Naš advokatski savjet biće da se na bilo koji način ne dozvoli protivpravno lišenje slobode Branke Milić - ovu poruku na Facebook postavio je Miroje Jovanović, advokat jedne od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Milićevoj određen pritvor!
    Određivanjem pritvora jednoj od optuženih Branki Milić prekinut je današnji glavni pretres na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
- Možete sa mnom da radite što god hoćete. Dvije godine me držite nevinu ovdje, nevinoj osobi sudite. Ovo ponižavanje i zlostavljanje ja trpjeti neću. U vašim rukama je sila, i vi radite zajedno sa gospodinom Katnićem što god vas je volja, ali mene neće ponižavati niko - reklla je Milićeva i samovoljno napustila pretres. 
 
2
Vlada Crne Gore donijela odluku o sticanju ekonomskog državljanstva
Državljanstvo za - ulaganje u razvoj!
      - Odluka Vlade donijeta je sa ciljem daljeg ubrzanja ekonomskog razvoja Crne Gore, sa ciljem privlačenja investicija koje će donijeti nove turističke, poljoprivredne i prerađivačke kapacitete i nova radna mjesta i u konačnom viši kvalitet života i životni standard naših građana – ukazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade Crne Gore na kojoj je donijela Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore kao razvojni model radi otvaranja novih radnih mjesta i podizanja standarda građana. 
 
2
Učenici drugog razreda OŠ ''Maksim Gorki'' priredbom u KIC obilježili Dan djeteta
Djeca su - budućnost grada!
       Učenici drugog razreda OŠ ´´Maksim Gorki recitovali su, pjevali, svirali, glumili danas na velikoj sceni KIC ´´Budo Tomović´´ i pokazali da su djeca naše najveće blago i budućnost ovog grada u bogatom kulturno - umjetničkom programu koji su - u saradnji sa JU Dječiji savez i uz podršku KIC - povodm Dana djeteta priredili za svoje drugare.
Scenario programa pripremila je učiteljica Tanja Burzan, uz pomoć ostalih učiteljica iz ovog aktiva: Danijele Keković, Dragane Vuković, Ilinke Lukić, Suzane Mugoše, Marije Radović i učitelja Željka Nikčevića.  
 
1
Ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije posjetili kontrolne punktove saobraćajne policije
Stop za - divljanje putevima!
          - Neće biti nedodirljivih u saobraćajnim kontrolama. Neće biti izuzetih i nedodirljivih u primjeni zakonskih propisa. Staćemo na kraj svima onima koji divljaju na crnogorskim putevima i svojom neodgovornošću odnose živote drugih! Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije će sa punom energičnošću raditi da takvih stvari bude što manje - poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je danas sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem obilazio kontrolne punktove saobraćajne policije. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela Odluku o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore
Stroj prema - standardima NATO!
    Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore. Odlukom se organizacijsko-formacijska struktura Vojske prilagođava standardima za doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti, kako bi uspješno odgovorila misijama i zadacima, kako u okviru NATO saveza tako i za nacionalne potrebe. 
 
1
Završena kampanja „Budi spreman, smanji rizik“
Građane učinili - dijelom sistema zaštite!
- Ova kampanja značajna značajna je, kako na unutrašnjem planu, u smislu povećanja stepena informisanosti građana, tako i na međunarodnom, jer je pokazala da je Crna Gora pouzdan partner zemljama regiona i EU u oblasti zaštite i spašavanja. Ispunjen je osnovni cilj kampanje, građane smo učinili važnim dijelom sistema zaštite i spašavanja, a sa sličnim projektima će se nastaviti i u budućem periodu - istakao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić povodom kampanje koja je završena danas podjelom promotivnog materijala i razgovorima sa građanima na Trgu nezavisnosti u Podgorici i ispred glavnih gradskih vrata u Kotoru.  
 
1
Predsjednik Crne Gore o proslavama Podgoričke skupštine
Potomcima prenose - ružni pečat izdaje!
- Svako ko nas poziva da slavimo Podgoričku skupštinu poziva nas da slavimo izdaju i propast crnogorske države. Zbog toga država mora da pokaže jasnu odlučnost, da ukupnim svojim djelovanjem, uklljučujući i izmjene u zakonodavstvu, onemogući bilo koga da slavi ono što je bila propast crnogorske države. Jako je važno da država pokaže istrajnost, odlučnost, oštrinu u namjeri da nepokolebljivo odbrani vrijednosti Crne GoreŽao mi je što su neki politički potomci ljudi koji su organizovali veliku narodnu skupštinu, pokušavaju i prividno uspijevaju da naprave neke skupove koji najviše liče na aveti prošlosti i da na taj način prenose taj loši i ružni pečat izdaje i djelovanja protiv Crne Gore svojim potomcima i novim generacijama - prokomentarisao je novinarima predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslije Svečane akademije povodom 75 godina ZAVNO i 70 godina od osnivanja SUBNOR u Kolašinu. 
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore na svečanoj akademiji u Kolašinu povodom 75 godina ZAVNO za Crnu Goru i Boku i 70 godina od osnivanja SUBNOR i antifašista Crne Gore
Identitet dugujemo - antifašizmu!
         - Savremena Crna Gora svoj građanski identitet u velikoj mjeri duguje tradiciiji antifašizma, koji je snažnije nego bilo koja druga istorijska ideja uspio da ujedini crnogorsko društvo u svim njegovim različitostima. Nasljeđe crnogorskog antifašizma koje nam je ostavljeno u amanet i kojem danas odajemo počast obavezuje nas, stoga, da čuvamo ono najvrjednije u građanskom biću Crne Gore, a to je privrženost ideji pravde i slobode i riješenost da istrajno gradimo pravedno, bezbjedno i prosperitetno društvo - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na svečanoj akademiji u Kolašinu povodom 75 godina ZAVNO za Crnu Goru i Boku i 70 godina od osnivanja SUBNOR i antifašista Crne Gore. 
 
1
Telenor fondacija i Unija srednjoškolaca, u partnerstvu sa Ministarstvom sporta
Za omladinu - besplatan internet!
      - Obezbjeđivanjem interneta koje će mladi koristiti besplatno u prostorijama omladinskih klubova i centara, omogućićemo mladima jednostavniji pristup informacijama koje će im koristiti u svakodnevnom životu, obrazovanju, periodu tranzicije od završetka školovanja do pronalaženja posla, prilikom zaposlenja, a takođe želimo da podstaknemo i one mlade koji do sada nijesu bili aktivni u svojoj zajednici da učestvuju u programima koje pomenuti klubovi i centri nude - saopšteno je povodom potpisivanja ugovora između Telenor fondacije i Unije srednjoškolaca, u partnerstvu sa Ministarstvom sporta za realizaciju projekta ,,Internet za mlade u omladinskim klubovima i centrima“. 
 
1
Sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) u Bečićima
Građani osjećaju - benefite!
    - Mislim da je više nego očigledan istorijski iskorak koji je Crna Gora napravila članstvom u NATO. Dvostruko, rekao bih. Kao mala zemlja, pokazala je snagu ideje savezništva među zemljama koje dijele iste vrijednosti, bez obzira na njihovu veličinu. Sa druge strane, naši građani već imaju prilike da se uvjere u benefite našeg članstva u Alijansi. Bilježimo porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora iz čitavog svijeta, gotovo svakodnevno, pogotovo iz zemalja NATO-a i EU, što je svakako uticalo i utiče na uspješan trend snažnog ekonomskog rasta koji bilježimo u prošloj i ovoj godini. Predznak bezbjednosti koji sada nosimo sa sobom kratkoročno i dugoročno mijenja svijest kako drugih o Crnoj Gori, tako i Crne Gore o svijetu van našeg regiona - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) u Bečićima. 
 
1
Direktor Uprave policije o napretku u borbi protiv organizovanog kriminala
Privesti pravdi - sve iz lanca!
       - Borba protiv organizovanog kriminala je policiji prioritet u radu, a cilj je da se pravdi privedu svi u lancu kriminogenih struktura, zato će policija, u koordinaciji sa tužilaštvom, još jače i intenzivnije raditi na suzbijanju svih oblika kriminala.
Pozitivne ocjene koje se odnose na poboljšanje stanja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i snažnije međunarodne policijske saradnje svakako treba posmatrati u kontekstu detaljne analize i rezultata koje Crna Gora postiže na evropskom putu - ukazao je direktor Uprave policije dr Veselin Veljović povodom objavljivanja Radnog dokumenta Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori,o napredku u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnoj policijskoj saradnji.  
 
1
predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu koji je dao listu “LE FIGARO”
Napredak regiona - doveden u pitanje!
       - Napredak je doveden u pitanje u cijelom regionu. Ja to objašnjavam dvijema glavnim okolnostima. Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu. To nije nikakva novost: mi smo u istoriji uvijek korišćeni kao moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila. Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju region: Makedoniju paralisanu od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina. Novi pregovori između predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu. Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske. Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama Velike Srbije. Neki od njih ponovo počinju sa osporavanjem crnogorske nezavisnosti trvdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru. Takva retorika je opasna u vremenu nestabilnosti, čemu smo mogli da posvjedočimo devedesetih godina - odgovorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu koji je dao listu “LE FIGARO”.  
 
1
U susret šestoj Povorci ponosa
Napredak vidljiv - izazovi postoje!
    - Sa aspekta ostvarivanja prava LGBTI osoba napredak je u mnogim oblastima vidljiv, ali svakako da ima izazova na koje treba odgovoriti u narednom periodu - konstatovano je na sastanku ministra Mehmeda Zenke sa Danijelom Kalezićem izvršnim direktorom nevladine organizacije Queer Montenegro uoči šeste Povorke ponosa koja je zakazana za subotu. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore uputio telegram saučešća porodici crnogorskog i jugoslovenskog novinara i publiciste Bora Krivokapića
Njegovao potrebu - za naprednim i pravednim!
    - Kao autor više knjiga i televizijski stvaralac prepoznavao se po jedinstvenom stvaralačkom rukopisu. Intelektualnom pismenošću i objektivnim pristupom ostavio je neizbrisiv trag u crnogorskoj i jugoslovenskoj publicistici, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Još iz studentskih dana, a dalje i tokom pet decenija novinarskog i javnog djelovanja, Boro Krivokapić snažno je njegovao potrebu za naprednim i pravednim, spreman da se u prelomnim vremenima za svoju Crnu Goru nesebično angažuje - predsjednik Vlade Crne Gore uputio je telegram najdubljeg saučešća porodici poznatog crnogorskog i jugoslovenskog novinara i publiciste Bora Krivokapića. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|