Brze Cinjenice - Društvo

2
Akcija pokrenuta u cilju zaštite zdravlja potrošača i i zaštite brenda crnogorskog meda
Oduzeti med - bez dokaza o porijeklu!
       U nastavku akcije kontrole prodaje meda stavljeno je van prometa dodatnih 63,5 kg meda i 21,8 l maslinovog ulja.
Ovu količinu zaplijenjenili su inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede tokom jučerašnje kontrole na nekim od lokacija gdje se u privremenim objektima, navodno, nude domaći proizvodi. Podsjećamo da je početkom sedmice, tokom prva dva dana od pokretanja organizovane akcije kontrole tržišta, zaplijenjeno 308 kg meda, kao i 57 litara maslinovog ulja. 
 
2
Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu
Crna Gora otvorila - 17. poglavlje!
- Otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti - zajednički je ocijenjeno na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, na kojoj je Crna Gora danas otvorila pregovaračko poglavlje, 17 – Ekonomska i monetarna unija. 
 
1
U sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine
Podsjetili na - izradu čunova!
          Obilazak centara za posjetioce na Vranjini i Žabljaku Crnojevića, uz posjetu porodici Brnović koja petu generaciju zaredom baštini tradiciju izrade čunova priredili su danas Nacionalni parkovi Crne Gore, koji su - u sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine - realizovali program “Vremeplov u čunu”, namijenjen promociji i popularizaciji izrade tradicionalnih drvenih čunova na Skadarskom jezeru, zanatu koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.  
 
1
Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu u otvorenom pimu ministru prosvjete
Za najtalentovanije - da garantuje vlada!
       - Vjerujemo da bi najbolji način da se kratkoročno riješi problem finansiranja školovanja Nine i sličnih kandidata, bio kreiranje partnerstava/sporazuma između finansijskih insitucija u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete, gdje bi Vlada pružila garancije za kreditiranje talentovanih učenika i studenata kako bi oni mogli dobiti povoljnije i konkurentne kreditne uslove isključivo za finansiranje obrazovanja, uz početak otplate sa grejs periodom od, recimo, četiri godine nakon završetka studija - predložila je Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu u otvorenom pimu ministru prosvjete Damiru Šehoviću. 
 
0
Cetinjska policija lišila slobode I.J. (35) i N.V. (26) zbog sumnje da su u hotelu "Grand" pripremali ubistvo
Spriječena likvidacija - pripadnika kriminalne grupe!
    Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su, nakon intenzivnih aktivnosti koje su preduzete u sadejstvu sa Sektorom kriminalističke policije i drugim oranizacionim jednicama policije i u koordinaciji sa VDT u Podgorici, identifikovali i danas lišili slobode dva lica, osumnjičena da su počinila krivično djelo ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Radi se o I.J. (35) i N.V. (26) iz Cetinja koji su osumnjičeni da su u sobi hotela "Grand" u Cetinju sakrili automatsku pušku, silikonske maske, municiju, prigušivač i eksploziv, u namjeri da se ova sredstva upotrijebe za lišenje života pripadnika organizovane kriminalne grupe. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore
Spremni da - podrže novinare!
- Vlada je spremna da, u okviru svojih nadležnosti, podrži nastojanja Sindikata medija u pravcu stvaranja boljih socijalnih i ekonomskih uslova za rad novinara u Crnoj Gori - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin na sastanku sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore.
Govoreći o procesu usaglašavanja kolektivnog ugovora za zaposlene u nacionalnom javnom servisu RTCG, potpredsjednik je saopštio da će Vlada ažurno ispuniti svoje obaveze u cilju što skorijeg stupanja na snagu ovog propisa, čim joj sindikat i menadžment RTCG dostave predloženi tekst ugovora. 
 
0
Savjet RTCG
Neće dozvolitii - kontrolu javnog servisa!
       Savjet RTCG izrazio je iznenađenje i žaljenje zbog, kako navode, unisonih izjava portparolke EEAS Maje Kocijančić, predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert povodom odluke Savjeta o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije. 
 
0
Savjet RTCG
Razriješena Kadija - imenovan Šundić!
       Članovi Savjeta RTCG razriješili su generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju s te funkcije. Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savjet je izabrao Božidara Šundića.
Kadijino razjrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv. 
 
0
U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora na pitanja tužilaca, odbrane i suda odgovarao bivši operativac CIA Brajan Skot iz Orlanda
Masu uticao - da odbijem Asada!
    - Imam eksperte za ekonomska, politička i bezbjednosna pitanjja po cijelom svijetu. Njihovo mišljenje je od povjerenja, ali ne prihvatamo ga kao Sveto pismo. U slučaju Ticijana Masua, koga smatram vodećom osobom u mojoj orbiti, koji mi može dati potrebne informacije o Crnoj Gori, on kao i drugi ključni saradnici već je potvrđen kao izvor pouzdanih informacija. Bilo mi je dovoljno što je moj čovjek od povjerenja rekao da postoje navodi da su Rusi umiješani u rad "DF" da shvatim političku klimu u Crnoj Gori oktobra 2016., da to nije okruženje u kojem bih želio da radim u to vrijeme. Istog dana, u septembru 2016., kada sam razgovarao sa Masuom, odlučio sam da se ne uključujem u posao sa Asadom u Crnoj Gori. Masu mi je rekao da su izbori u Crnoj Gori. Tada nijesam znao ko je "DF" - tako je na pitanje predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše iskaz pojasnio bivši operativac CIA Brajan Skot iz Orlanda, koji je na prijedlog tužilaštva, svjedočio u postupku protiv okrivljenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2017.
Skot je odgovarao i na pitanja tužilaca i odbrane, a pretres će biti nastavljen 13.  
 
0
NVO "MANS" o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje
Stvoreni uslovi za - konačnu betonizaciju!
    - Usvajanjem Nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje stvoriće se uslovi konačnu betonizaciju preostalog dijela crnogorske obale i potpuni raskid sa konceptom održivog razvoja turizma na primorju - saopštila je danas NVO "MANS". 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO
Ušli u novu - evro-atlantsku epohu!
      - Prije godinu dana Crna Gora je članstvom u NATO ušla u novu – evroatlantsku epohu zahvaljujući čemu je stabilna, sigurna i bezbjedna država - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO. 
 
0
Na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2017. svjedočio Brajan Skot iz Orlanda
Masu nas odbio - zbog "DF" i ruskih obavještajaca!
       - Pitao sam nekoliko poznanika o situaciji u Crnoj Gori. Konkretno, nezavisnog savjetnika Ticijana Masua. Prvi razlog zbog kojeg nas je Masu odbio jeste što ima veze sa ljudima sa najvišeg nivoa vlasti u Crnoj Gori. Drugi razlog zbog kojeg nas nije podržao jeste "DF" i njihove veze sa ruskom obavještajnom službom. Masu je naveo neke iskaze koji su javno dostupni, a odnose se na kretanje pripadnika ruske obavještajne službe zarad miješanja u izbore u Crnoj Gori - rekao je u slobodnom iskazu Brajan Skot iz Orlanda, svjedok na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Amerikanac će sjutra odgovarati na pitanja odbrane. 
 
0
Počela NATO misija Air Policing u vadušnom prostoru Crne Gore
"Uljez" prizemljen - nebo bezbjednije!
       - Ono što smo danas vidjeli, samo je mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz NATO. Ovo je pokazatelj ispravnosti politika i odluka koje smo donijeli u prethodnom periodu. Danas se osjećamo sigurniji i bezbjedniji, jer su naše granice, nebo i more zaštićeni i od nenamjernih i od namjernih zloupotreba - ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom današnjeg početka NATO misija Air Policing. Ubuduće će vazdušni prostor Crne Gore štititi i njme patrolirati borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke.
Na ceremoniji održanoj tim povodom na vojnom aerodromu u Golubovcima, borbeni avioni ove dvije savezničke zemlje prikazali su pokaznu vježbu prizemljenja “letilice – uljeza”, kojeg je predstavljao Vladin avion.
 
 
0
NVO "Medija centar" sjutra ispred RTCG organizuje protestni performans
Zovu građane da - odbrane javni servis!
      - RTCG je u prethodnom, kratkom periodu pokazala da je nužno i moguće raditi u interesu svih a ne samo vlasti. Nezakonitom smjenom generalne direktorice Andrijane Kadije, a uskoro i direktora Televizije Vladana Mićunovića, RTCG se vraća pod kontrolu jedne političke partije. Ukolko ne želite da se vama manipuliše i od vas skrivaju informacije od javnog interesa, ukoliko ne želite partijsku televiziju, dođite na građanski skup. Braneći javni medijski servis, branite svoja ljudska i građanska prava! - poručuju građanima iz NVO "Medija centar", koja je za četvrtak u podne pozvala na protestni performans pod sloganom “Nezavisni Javni servis i tačka” ispred zgrade RTCG povodom, kako navode, najave nezakonitog i politički motivisanog razrješenja generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije.  
 
0
Vanja Ćalović Marković podnijela tužbu protiv Agencije za sprječavanje korupcije
Revanšizam - zbog kritika!
    - Očigledno je da nije riječ o pravnom pitanju, već političkoj odluci i revanšizmu prema Ćalović Marković zbog njenih kritika na račun direktora Agencije koje su ponovljene i u izvještaju Evropske komisije - zaključuje NVO "MANS", čija izvršna direktorka Vanja Ćalović Marković je podnijela tužbu protiv Agencije za sprečavanje korupcije.  
 
0
Susret predsjednika Crne Gore i Generalnog sekretara NATO
Bezbjednost promoviše - prosperitet!
       - Ovo je važan dan za Crnu Goru i važan dan za cijeli savez. Prijem Crne Gore pomogao je da se promoviše stabilnost na Zapadnom Balkanu zato što bezbjednost promoviše prosperitet, a doprinijela je evro-atlantskoj bezbjednosti. Hvala vam za vašu posvećenost, za povećanje broja svojih trupa u našoj misiji u Avganistanu. Želim da pozdravim i povećanje iznosa za odbranu da biste postigli dva odsto iz budžeta do 2024. Crna Gora pokazuje da je veoma solidan i pouzdan član NATO saveza. I upravo kako Crna Gora pojačava svoje aktivnosti i pomaže NATO, tako i NAATO apomaže Crnoj Gori - naglasio je Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 
 
0
Poznate lista predloženih za Trinaestojulsku nagradu
Za životno djelo - 16 kandidata!
       Na lista kandidata za dodjelu Trinaestojulske nagrade za životno djelo nalazi se 16, a na listi za godišnje nagrade 27 imena - žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, u sastavu: predsjednik žirija, Rajko Todorović Todor, i članovi Žirija, profesor dr Ilija Vujošević, profesor dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević, danas je upoznat sa s podnesenim prijedlozima, koji ispunjavaju sve formalno pravne uslove.
Žiri će na narednoj sjednici donijeti Odluku o dobitnicima, a može dodijeliti do tri godišnje nagrade i jednu nagradu za životno djelo. 
 
0
Predsjednik Crne Gore razgovarao u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije
Partneri u - promovisanju evropskih vrijednosti!
- Na spremnost Crne Gore da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u današnjem razgovoru sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini u Briselu.
Đukanović je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na kontinuiranoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore i regiona, ali i ukazao je na realna očekivanja u pogledu pristupanja EU, podvlačeći neophodnost da se naredni period iskoristi za dalji napredak Zapadnog Balkana. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Saslušani Širokov i Popov - sjutra Skot!
          - Ne postoji jedan savršen uređaj za vještačenje. Pdrazumijevam hardver i softver, za programsko i fizičko skidanje podataka. Korištena su oba najsavremenija uređaja. kako dva uređaja ne rade na isti način, rezultati ne mogu biti identični. Postoji mogućnost da jedan uređaj izvuče podatke, a drugi ne. Ne postoji savršen uređaj za vještačenje mobilnih telefona. Najsavremeniji su ovi koje smo koristili - istakao je sudski vještak Marko Lakić, koji je danas objašnjavao o vještačenju mobilnih telefona koji su oduzeti od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Sutkinja je saopštila da je Specijalno tužilaštvo dostavilo zapisnike sa saslušanja optuženih Širokova i Popova, urađeno u Moskvi. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u 12, kada se očekuje da putem video linka bude saslušan svjedok bivši operativac CIA Brajan Skot.  
 
0
Air Policing - jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO
Crnogorsko nebo čuvaju - saveznici!
Borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, započeće sjutra patroliranje vazdušnim prostorom Crne Gore i njegovu zaštitu i to pokaznom vježbom prizemljena „letilice-uljeza“.
Misija zaštite vazdušnog prostora (Air Policing) predstavlja jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|