Brze Cinjenice - Društvo

0
Predsjednik Crne Gore na plenarnom zasijedanju Evropskog Parlamenta
Integracija regiona - jedina dobra strategija!
    - Moje uvjerenje je da je integracija zemalja regiona jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta. Nastavak proširenja nije samo pitanje od značaja za Balkan. Riječ je o kvalitetu evropske stabilnosti i evropske konkurentnosti na globalnoj sceni. To posebno naglašavam jer, čini mi se da posustaje naglašeni euroentuzijazam koji je poslije pada Berlinskog zida karakterisao ne samo Centralnu i Istočnu Evropu, nego i Zapadni Balkan, sve do nedavno - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u današnjem obraćanju na plenarnom zasijedanju Evropskog Parlamenta.
Izlaganje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno: 
 
0
Povodom Dana unutrašnjih poslova crnogorski premijer primio ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije
Promjene donijele - efikasnost!
    - Ovo je potvrda da postoje jasno definisani prioriteti i da je policija posvećena svom poslu. I to daje rezultate. Dobijam informacije da je saradnja i razmjena podataka sa Interpolom, Europolom i partnetrskim službama na visokom nivou, a Crna Gora je u tom kontekstu primjer u regionu i šire. Očigledno je da su nedavnim kadrovskim promjenama u policiji obezbijeđeni bolja mobilnost i efikasnost, uz saradnju sa Tužilaštvom i drugim državnim organima, što je dalo vidljive rezultate naročito u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala - ukazujući da je u prvih devet mjeseci ove godine rasvijetljeno 72 odsto počinjenih krivičnih djela, crnogorski premijer Duško Marković čestitao je Dan unutrašnjih poslova ministru Mevludinu Nuhodžiću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću. 
 
0
Podgorica i Cetinje
Oduzeti heroin, marihuana, džoint, opijati!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica su preduzimajući aktivnost, u cilju vršenja pojačane kontrole lica sa posebnim akcentom na sprečavanje tzv. ulične prodaje narkotika, pronašli i oduzeli heroin, marihuanu kao i tablete koje se nalaze na listi opijata. Policijski službenici su protiv sedam lica nadležnom sudu podnijeli prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. Nadalje, službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su pretresom strana bezbjednosno interesantnog lica pronašli i oduzeli marihuanu.
 
 
0
Program vrijedan 15 miliona eura finansira EU, uz finansijsku podršku Vlade Norveške pružio UNDP
Cilj je obezbijediti - stručne službenike!
       Obezbijediti stručno usavršene državne službenike koji će odgovoriti zadatku strateškog planiranja cilj je Programa obrazovanja za stručno usavršavanje državnih službenika koji se bave poslovima strategijskog planiranja.
Program obrazovanja se realizuje u saradnji sa Upravom za kadrove u okviru Sektorske budžetske podrške za realizaciju Strategije reforme javne uprave, ukupne vrijednosti 15 miliona eura za period do kraja 2020. koji finansira Evropska unija, dok je podršku u izradi Metodologije, uz finansijsku podršku Vlade Norveške pružio UNDP.  
 
2
Slika dana
Svjetski dan srca!
 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Odbrana traži - izuzeća!
          Advokat odbrane na suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016., Miroje Jovanović tražio je izuzeće predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše, ali i predsjednika Višeg suda Borisa Savića, pa je današnji pretres prekinut poslije nešto više od pola sata.
Suđenje će biti nastavljeno 3. oktobra. 
 
2
Povodom snimka sa društvenih mreža
Policija identifikovala - ko prijeti!
      - Policija je identifikovala lice sa snimka sa tzv. fantomkom koje upućuje prijetnje i vrijeđa više lica među kojima predsjednika države, predsjednika Vlade, glavnog specijalnog tužioca i direktora Uprave policije - saopštila jje Uprava policije Crne Gore povodom snimka koji se danas pojavio na društvenim mrežama.
Službenici Uprave policije, u saradnji sa drugim nadležnim subjektima iz bezbjednosnog sektora, preduzimaju dalje mjere i radnje, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. 
 
2
Održan kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore o izbornom zakonodavstvu
Pozvaće i poslanike - bez klubova!
- Od šest poslaničkih klubova koji funkcionišu u našoj Skupštini, na sjednicama kolegijuma aktivno učestvuje njih pet. Jedino nema predstavnika Demokrata, koji kao što znate, vrlo glasno zagovaraju formiranje tog tijela. Rekao bih da treba što prije da učine praktične korake da svi počnemo da radimo u parlamentu na ovim osnovnim uslovima za stvaranje, kako kažemo, još povoljnijeg i izbornog zakonodavstva i izbornog ambijenta. Danas smo razrađivali organizacionu strukturu i opseg posla ovog skupštinskog tijela, razgovarali smo i o modelu uključivanja partija koji nemaju poslaničke klubove, jer je naš dominantan stav da u tom radnom tijelu budu zastupljeni poslanici preko poslaničkih klubova. Idući četvrtak planiram da razgovaram i pozovem sve predsjednike parlamentarnih partija, znači i one koji nemaju klubove, da čujem njihovo mišljenje o budućem radu tog radnog tijela - ukazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poslije kolegijuma predsjednika Skupštine o formiranju i načinu rada skupštinskog tijela koje će se baviti unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva.  
 
2
U nastavku akcije "Vardar" devetoro osumnjičenih da su utajili oko 1,2 miliona eura poreza lišeni slobode
Osnivali preduzeća - za "izvlačenje" dobiti!
       Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u nastavku akcije kodnog naziva „Vardar”, lišili slobode devet lica protiv kojih je u prethodnom periodu podnijeta krivična prijava ovom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, a sve u produženom trajanju. 
 
2
Tatjani Vukićević iz Nikšića predsjednik Crne Gore uručio Medalju čovjekoljublja
Sugrađaninu pomogla - iskreno i od srca!
       Medalju čovjekoljublja Tatjani Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću, danas je uručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i čestitao humanoj Nikšićanki na hrabrom, ljudskom odgovornom činu koji je produžio život jednom mladom čovjeku i učinio ga kvalitetnijim.  
 
2
Evropski dan jezika obilježen je danas u Gimnaziji „Slobodan Škerović“
EU počiva na - poštovanju raznolikosti!
       - Jedan od principa na kojima počiva EU je poštovanje jezičke raznolikosti svih država članica, dok se poznavanje stranih jezika danas smatra jednom od osnovnih vještina koju svi građani EU treba da usvoje kako bi imali veće mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja - ukazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na obilježavanju Evropskog dana jezika i podsjetio da je više od 200 evropskih jezika i da živimo u vremenu u kojem je gotovo nezamislivo nepoznavati bar jedan svjetski jezik, ističući da Crna Gora trajno nastoji da unaprijedi sistem obrazovanja po pitanju učenja stranih jezika.
Evropski dan jezika obilježen je danas u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva prosvjete i Gimnazije „Slobodan Škerović“. 
 
2
Snažna podrška Vlade Crne Gore rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u sektoru bezbjednosti
Domovi za - 840 porodica!
Preko 840 porodica zaposlenih u sektoru bezbjednosti iz više crnogorskih opština obezbijediće narednih godina dom pod povoljnim uslovima - to je predviđeno sporazumom koji je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u ime Vlade Crne Gore potpisao danas sa predsjednikom Sindikata bezbjednosnih institucija Mladenom Šuškavčevićem.  
 
2
Rasvijetljeno ubistvo Ljuba Jovanovića počinjeno prije sedam godina u Cetinju
Košarkaša usmrtio - metak razbojnika!
- Službenici Sektora kriminalističke policije su danas, u saradnji sa službenicima CB Podgorica i OB Cetinje, državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv NN počinioca, protiv dva lica i to A.K. (28) iz Cetinja, koji je lišen slobode 24.09.2018 i koji je sprovoden danas Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD razbojništvo u sticaju sa KD ubistvo i N.V. (34) iz Cetinja, koji je trenutno u bjekstvu i koji se potražuje, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD razbojništvo - istakao je rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Uprave policije Aleksandar Bošković na današnjoj press konferenciji povodom rasvjetljavanja krivičnog djela ubistvo koje je 30.06.2011. počinjeno u Cetinju, na štetu Jovanovića. 
 
2
Službenici Uprave policije MUP, u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za borbu protv privrednog kriminaliteta, u akciji „Knjižica“
Zbog falsifikovanja - tri krivične prijave!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminal i korupcije su danas u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za borbu protv privrednog kriminaliteta, a u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, sprovodeći akciju „Knjižica“, nadležnom tužiocu podnijeli krivičnu protiv P.A. i Ć.M. zbog dva krivična djela falsifikovanje isprave. Takođe, službenici policije su, krajem avgusta podnijeli još jednu krivičnu proijavu protiv V.R. zbog sumnje da je počinio četiri krivična djela falsifikovanje isprave u produženom trajanju. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“
Utabali staze - plavim šljemovima!
    - Na temeljima ispreplijetanih nacija, vjera, kultura obnovili smo nezavisnost tačno stotinu i devet godina nakon naše prve svjetsku mirovne misije. Posebna mi je čast što danas, na Samitu koji nosi ime Nelsona Mandele, imam priliku da podsjetim da su upravo crnogorski vojnici upućeni na Krit da – kako se tada govorilo – „posreduju i pomirljivo djeluju između kritskih Grka i Turaka“. Crnogorske zastave koje su krenule sa našeg prijestonog Cetinja, tog 11. januara 1897. godine, utabale su staze plavim šljemovima Ujedinjenih nacija, a sedamdeset vojnika, osam podoficira i dva oficira crnogorske vojske, svojoj državi ostavili su ponos za vjekove - podsjetio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u govoru na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“ održanom povodom stote godišnice rođenja ovog nobelovca u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o državnoj upravi
Uspostavljene jasnije - linije odgovornosti!
             - Definisanim zakonskim rješenjima unapređuje se organizaciona struktura u pogledu tipova organa i organizacija, kriterijuma osnivanja, statusa, stepena i sadržaja samostalnost. Takođe, uspostavljaju se jasne linije odgovornosti u sistemu državne uprave, poboljšava sistem upravljanja i sistem strateškog planiranja organa državne uprave i nosioca javnih ovlašćenja. Pored navedenog, propisuju se jasni i detaljni kriterijumi za osnivanje organa uprave, na osnovu čega će se utvrditi nova struktura i organizacija državne uprave koja će omogućiti efikasnost upravnog djelovanja, visok nivo kvaliteta rada i pružanja usluga - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o državnoj upravi. 
 
2
Predsjednik Crne Gore na otvaranju Ministarske konferencije "Zadužbina budućnosti“
Nova saradnja - dodatno olakšanje!
      - Imajući u vidu da smo u pregovaračkom procesu sa EU praktično pred otvaranjem poglavlja 27, Životna sredina - jedno od dva koja još nijesu otvorena - vjerujem da će nam saradnja u okviru ovog novouspostavljenog mehanizma, kroz tehničku i drugu razmjenu iskustava i realizaciju konkretnih projekata, dodatno olakšati ispunjavanje preuzetih obaveza iz ovog poglavlja, kao i kasnije kriterijuma za njegovo zatvaranje.
Da bi ostvarili željene ciljeve, moramo razvijati i razmjenjivati najbolje prakse i primijeniti savremene standarde koji doprinose poboljšanju životne sredine u svim zemljama učesnicama.
Uključivanje ove problematike u sve djelove političkog upravljanja osnovni je zadatak moderne države, čemu težimo u svim sferama društva, od obrazovanja, preko jačanja i razvijanja institucionalnih pretpostavki, do usklađivanja zakonodavnog okvira - zaključio je govor predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju ministarske konferencije "Zadužbina budućnosti“: 
 
2
Lišen slobode službenik ZIKS D.Đ. (34) iz Danilovgrada
Zatvoreniku prokrijumčario - mobilni!
    Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, u saradnji sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, identifikovali su službenika koji je, kako se sumnja, omogućio da se osuđenom unese i preda mobilni telefon. Polcijski službenici su, nakon konsultacija sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, lišili slobode D.Đ. (34) iz Danilovgrada i tom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krivično djelo nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija.
 
 
2
Po potjernici NCB Interpol Podgorica, Predrag Knežević (42) lišen slobode u Bugarskoj
Krio se kao - Portugalac!
Nakon duže i intenzivne saradnje sa inostranim partnerima a posebno sa policijama Francuske, Njemačke, Portugalije, Španije i Bugarske,slobode je na teritoriji Bugarske lišen Predrag Knežević (42), koji je posjedovao lažna portugalska dokumenta na ime Branco Daniel.
Knežević se potražuje po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica koja je raspisana na osnovu naredbe Osnovnog suda u Kotoru, radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od jedne godine izrečene zbogkrivičnog djela ubistvo u pokušaju.  
 
1
U Podgorici, Cetinju i Nikšiću
Za tri krivična djela - tri krivične prijave!
Službenici Uprave policije su u tri grada lišili slobode tri osobe zbog sumnje da su počinile krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, suzbijanja droga i nedozvoljenog držanja oružja i municije.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|