Brze Cinjenice - Društvo

0
Održano osmo zasijedanje „Ženskog parlamenta”
Osmom martu - vratiti suštinu!
- Osmi mart važan je u istoriji razvoja cjelokupnog društva, jer se toga dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Globalno društvo i dalje je tradicionalno društvo u kome se žene svakog dana trebaju boriti za bolji položaj i da je tako i u Crnoj Gori i da je potrebno još mnogo toga uraditi da bi mogli govoriti o stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca. Osmom martu treba vratiti suštinu, da se slavi borba žena za ravnopravnost, što je i cilj održavanja “Ženskog parlamenta” - istakla je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak.  
 
0
Viši sud u Podgorici
Mandiću i Kneževiću - oduzeti pasoši!
Viši sud u Podgorici na prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva donio je rješenje kojim je prema optuženima A.M i M.K., odredio mjere nadzora privremeno oduzimanje putne isprave- pasoša.
Protiv tog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću iz čl. 24 st.7 ZKP u roku od 3 dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja. Žalba ne zadržava izvršenje rješenja. 
 
0
Viši sud u Podgorici uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore
Medojević i Knežević - po hiljadu eura!
    Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici uvažena je žalba Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pa je rješenje sudije za istragu ovog suda preinačeno na način što je svjedok K. M. kažnjen novčanom kaznom od hiljadu eura.
Takođe, drugim rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeć Višeg suda u Podgorici uvažena je žalba Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pa je rješenje sudije za istragu ovog suda preinačeno na način što je svjedok N.M. kažnjen novčanom kaznom u iznosu od hiljadu eura. 
 
0
Viši sud u Podgorici
Potvrđena optužnica - protiv Mugoše!
Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom je okrivljenom M. M. stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika.
Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.
Predmet će biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca.  
 
0
Na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. svjedočio predsjednik IO "DF"
Sud odbio - ukidanje pritvora!
          Odbijanjem zahtjeva odbrane da se Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Dušić Milan u nastavku brane sa slobode dannas je prekinut glavni pretres na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i biće nastavljen 14.
Predsjednik IO "DF" Milutin Đukanović danas je svjedočio o upotrebi vozila koje je "DF" dobio od Skupštine Crne Gore. Tokom svjedočenja, on je rekao da je Ananije Nikić prevodio za "DF" i da im je pomogao da probiju meedijsku blokadu, a da je upoznao Arona Šavina, koji je ućestvovao je u kampanji "DF", najviše savjetima. Zbog remećenja reda i discipline suda Đukanović je kažnjen 200 eura. 
 
0
Obilježen Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori
Kapacitete potvrdili - hrabrošću!
- U prethodnom periodu zaposleni u službi zaštite i spašavanja pokazali su da Crna Gora ima snažne kapacitete u ovoj oblasti, što je potvrđeno kroz izuzetnu hrabrost i požrtvovanje koje su ispoljili 2017., ali i tokom ranijih godina. To je posebno važno u svijetlu činjenice da je Crna Gora postala članica NATO i našeg nastojanja da pratimo standarde ove prestišne međunarodne organizacije ´ ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, čestitajući laureatima i pripadnicima službi zaštite i spašavanja Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.
Tim povodom izvedena je i pokazna vježba u kojoj su, osim Avio-helikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije, učestvovale Služba zaštite Glavnog grada Podgorica i Gorska služba spašavanja. 
 
0
Služba za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića
Traže pomlovanje - za Kneževića!
         - Ni u jednom slučaju predsjednik Crne Gore nije odlučivao bez podnijete molbe za pomilovanje osudjenog lica i bez sprovodjenja postupka propisanog ovim Zakonom, a niti suprotno mišljenju Ministarstva pravde - saopštila je Služba za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića povodom obraćanja dr Nikole Marojevića iz Instituta za srpsku kulturu, Bećira Vukovića, iz Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine i Novice Đurića, iz Udruženja književnika Crne Gore sa prijedlogom za pomilovanje Milana Kneževića. Njihovo obraćanje proslijeđeno je Ministarstvu pravde na dalju nadležnost.  
 
0
Iznošenjem primjedbi na iskaz svjedoka Mirka Velimirovića nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Dikiću rečeno - za upad!
       - Priznajem da sam pogriješio što nisam odmah prijavio Sinđelića, čim je on pomenuo meni da će organizatori protesta na nezakonit način da uđu u Skupštinu Crne Gore, radi rezultata tih izbora. Smatram da sam na neki način kriv što sam prihvatio njegov poziv da dođem na taj protest, iako mi je Sinđelić rekao da organizatori planiraju da nakon protesta uđu u Skupštinu Crne Gore. Iznio sam samo istinu i tako će biti i do kraja procesa - kazao je,iznoseći primjedbe na iskaze svjedoka saradnika Saša Sinđelića i svjedoka Mirka Velimirovića - istakao je optuženi Bratislav Dikić.  
 
2
Iznošenjem primjedbi na svjedočenje Velimirovića nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Iskaz (ne)potvrđuje optužnicu!
            - U dijelu koji se odnosi na iskaz svjedoka saradnika Sinđelića i svjedoka Velimirovića u potpunosti potvrđena - naglasio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić iznoseći primjedbe na svjedočenje Mirka Velimirovića.
S druge strane, odbrana optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Velimirovićevo svjedočenje ocjenjuje, nevjerodostojnim, nelogičnim i neistinitim loše naučenom tekstu po nalogu tužilaštva.
Optuženi Milan Knežević udaljen je iz sudnice zbog vrijeđanja. 
 
2
Predsjednik EK Žan Klod Junker u obraćanju poslanicima Skupštine Crne Gore
Datum ulaska zavisi - od vas!
      - Ne mogu vam dati precizzan datum uclanjenja. Niko to ne zna. Na putu ka učlanjenju, Crna Gora je brža od ostalih i mogla bi nam se pridružiti brže od ostalih. Ono što vidim u ovoj zemlji impresionira me, imate značajnu prednost u rukama. Ne treba pretjerivati u očekivanjima da će to biti brzo. Posebno jje važna vladavina prava, borba protiv korupcije i poštovanje nezavisnosti medija. Ali, vaša sudbina je u EU. Datum ualska zavisi od vas. Uprkos nekim nedostacima, imate rezultate za divljenje - poručio je poslanicima u Skupštini Crne Gore predsjednik EK Žan Klod Junker i obraćanje završio:   Živjela Crna Gora i živjela EU! 
 
2
Crnogorski premijer o ostavci Aleksandra Andrije Pejovića
Konflikt zbog - tumačenja zakona!
       - Važno je da ovaj konflikt interesa nije rezultat namjere nego tumačenja zakona. Došli smo do te spoznaje zahvaljujući aktivnostima nevladinog sektora i želim da osnažim takav pristup da nevladin sektor pozovem da nam pomogne da kreiramo javne politike da izgradimo sposobnosti u primjeni zakona da se ne bave politikom. Dakle vlada poštuje odluku Agencije za sprječavanje korupcije i sada je na meni sljedeći potez da to pitanje riješim na odgovarajući način i organizacioni i kadrovski. Nema ovdje odgovornosti za Vladu. Vlada samo pokazuje da je sposobna da primjenjuje zakone i da poštuje svoje institucije - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Duško Marković o ostavci Aleksandra Andrije Pejovića. 
 
2
Predsjednik EK Žan Klod Junker na konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Crne Gore u vili "Gorica"
Zahvaljujući reformama - brži ste od drugih!
       - Crna Gora zaista uradila je dosta u evropskim integracijama, napreduje brže od ostalih država regiona zahvaljujući ozbiljnim reformama koje sprovodi i nedavno objavljenu Strategiju EK za Zapadni Balkan treba shvatiti kao ohrabrenje za nastavak reformi. To je ono što ja i konstatujem i kažem tokom ove turneje na Balkanu da stepen te Strategije zavisi od jedne zemlje do druge, ali čini mi se da ste u Crnoj Gori zaista dosta uradili i ta Strategija pokazuje da imamo i zaista jednu čvrstu volju da damo evropsku perspektivu cijelom Balkanu - ukazao je predsjednik EK Žan Klod Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u vili "Gorica".  
 
2
NVO "MANS" predala komentare na prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima
Građane zaštititi - od proizvoljnosti!
         - Predloženi tekst zakona daje ovlašćenje direktoru policije da proizvoljno, bez ikakve djelotvorne kontrole na koju građani imaju pravo, odlučuje o primjeni radnji osmatranja i praćenja. U komentarima dostavljenim ministru ukazali smo na konkretne presude i stavove Evropskog suda za ljudska prava koji ukazuju da je ovako proizvoljno miješanje u prava građana suprotno Evropskoj konvenciji i da djelotvorno poštovanje ljudskih prava obavezuje državu da građanima učini dostupnim sredstva zaštite. Takođe, u skladu sa osnovnim principom Evropskog suda domaći zakon treba da pruža zaštitu od proizvoljnosti i zloupotrebe u korišćenju tehnika tajnog praćenja - saopštava NVO "MANS", koja je ministru unutrašnjih poslova predala komentare na prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima jer predloženi tekst sadrži rješenja koja su sporna sa aspekta usklađenosti sa Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i stavovima Evropskog suda za ljudska prava. 
 
2
U nastavku policijske akcije "Torni" na suzbijanju prodaje droge u Podgorici
Slobode lišene - četiri osobe!
          Službenici Uprave policije MUP – Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv droge su danas u sadejstvu sa Posebnom jedinicom policije, po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, realizovali nastavak višemjesečne akcije „Torni“, koja je sprovođena u dužem vremenskom periodu, a koja se odnosi na više osoba za koje se sumnja da su se bavile uličnom prodajom opojnih droga na području Podgorice. Danas su izvršeni pretresi na pet lokacija i slobode su lišene četiri osobe. 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Mandić udaljen - Knežević traži izuzeća!
    - Zadnje što mogu da prihvatim je to da se simulira pred crnogorskom javnošću da su ispoštovana moja prava. Znnate i moj i stav kolege Kneževića da je ovo politički montiran proces i bilo bi dobro da crnogorskoj javnosti odgovorite po čijem ste me naređenju pozvali. Vi ste sastavni dio hobotnice, čiji je dio i specaijalni državni tužilac. Nemam namjeru da ovom sitno policijskom doušniku postavljam bilo kakva pitanja - rekao je Andrija Mandić, optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., nakon čega je udaljen iz sudnice do kraja dokaznog postupka.
Iako je i optuženi Milan Knežević pozvan da postavlja pitanja svjedoku Mirku Velimiroviću, on je procesno tražio da sudsko vijeće odbaci optužnicu, što nije učinjeno, a zatim je tražio izuzeće sudskog vijeće i predsjednika Višeg suda. O tome će se izjasniti Apelacioni sud, a pretres će biti nastavljen 28.  
 
2
Predstavljena istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“
Profesionalno protiv -dječjih brakova!
   - Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije odgovorno i profesionalno pristupaju borbi protiv prisilnih dječjih brakova - poručio je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjoj konferenciji povodom predstavljanja istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“. 
 
2
Sa press konferencije povodom aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu Ambasade SAD u Podgorici
Poznat počinilac - nepoznat motiv!
- Efikasnom akcijom službenika prave policije, u saradnji da državnom tužiteljkom, uutvrđeno je da je u dvorište ambasade SAD bačena bomba M-75, a zatim na nekih tridesetak metara od ambasade izvršila samoubistvo tako što je aktivirala bombu. Radi se o D.J. iz Podgorice, rođenom 1976. u Kraljevu, kooji nije registrovan kao izvršilac krivičnih djela. Identifikacija je izvršena DNK analizom i prepoznavanjem od bliskog srodnika. Pronađeni su materijalni tragovi, koji će biti vještačeni i znaćemo o kojem sredstvu se radi - saopšteno je na press konferencija povodom aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu Ambasade SAD u Podgorici na kojoj su govorili državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i portparol ovog Tužilaštva Lepa Medenica, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekta Dragan Blagojević.
Zajedno sa agentima FBI preduzimaju se mjere na provjeri društvenih mreža koje je koristio. Službenici Uprave policije preduzimaju mjere da uttvrde da li je imao saučesnika i koji su motivi.  
 
2
Vlada Crne Gore donijela Uredbu o izmjenama dopuni Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave
Prihvaćena ostavka - Andrije Pejovića!
- U cilju daljeg unapređenja javne uprave, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama dopuni Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave. Izmjene se odnose na usklađivanje sa novim Zakonom o upravnom postupku i sa propisima o elektronskoj upravi, elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. Pored toga, propisana je jedinstvena forma akta koji organi državne uprave koriste u službenoj prepisci - saopšteno je sa današnje sjednice na kojoj je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prihvatio ostavku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića.  
 
2
Predsjednik Crne Gore izrazio žaljenje, a Vlada Crne Gore najoštrije osudila incident kod ambasade SAD
Bezbjednost ambasade - nije narušena!
       Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izražava žaljenje zbog incidenta u blizini američke ambasade u Podgorici izazvanog od lica koje je neposredno nakon toga izvršilo samoubistvo. Predsjednik je uvjerenja da će se utvrditi sve okolnosti ovog incidenta i da će Crna Gora uz punu posvećenost i nadalje afirmisati bezbjednost diplomatsko konzularnih predstavništava i njihovog osoblja.  
 
2
Otpravnica ambasade USA primila crnogorskog ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije
Zahvalila za -profesionalnu podršku!
    - Zahvalni smo našem partneru i savezniku, Vladi Crne Gore, na bliskoj saradnji i zahvaljujemo policiji Crne Gore za profesionalnu podršku u istrazi današnjeg incidenta - istakla je otpravnica poslova Džudi Kuo, koja je jutros primila crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića u Ambasadi u Podgorici. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|