Brze Cinjenice - Društvo

0
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na svečanoj ceremoniji podizanja crnogorske zastave pred sjedištem NATO
Za Crnu Goru - počinje novo doba!
    - Ovo je početak novog doba za Crnu Goru. Crna Gora će biti odgovoran saveznik, koji će poštovati, promovisati i štititi vrijednosti evro-atlantske zajednice kojoj zasluženo pripada. U decembru 2015.godine kada smo pozvani u NATO, konstatovali smo vam da je to početak jednog iskrenog prijateljstva. Danas počinjemo vrijedno savezništvo čije su spone snaga, solidarnost i jednistvo. Neka se naša zastava vječno na jarbolu NATO i neka je vječna Crna Gora.
Ovim riječima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zaključio je obraćanje povodom učlanjenja Crne Gore u NATO, na svečanoj ceremoniji podizanja crnogorske zastave. Obraćanje crnogorskog predsjednika prenosimo integralno:

 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za njemački "Bild"
Rusija uradila sve - da ne uđemo u NATO!
      - Rusija je uradila sve što je bilo u njenoj moći – politički, finansijski, obavještajno – da spriječi pristupanje Crne Gore NATO. Krajnji cilj je bio da se izvede teroristički napad – državni udar – da se Crna Gora odvrati i da se vlast preuzme na nasilni način. Ali kao što vidite, uspjeli smo da izađemo iz svega toga. Rusija mora da prestane da se miješa i vrši uticaj na političke sisteme stranih država. Ona mora da odustane od miješanja u untrašnja crnogorska pitanja. Nije ona pozvana da tumači volju i opredjeljenja građana Crne Gore. To ne rade demokratske i prijateljske zemlje. To je odlika nedemokratskih sistema - odgovorio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za njemački "Bild". 
 
0
Predajom Instrumenta pristupa u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu
Crna Gora postala - 29. članica NATO!
          - Od danas, od 5. juna 2017. godine – mi smo saveznica koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbjednosti, ali i uz veliku odgovornost da, zajedno sa vama, bez odstupanja i posvećeno nastavi da korača ka trajnom miru, stabilnosti i bezbjednosti Evrope i svijeta“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na ceremoniji u Stejt departmentu,gdje je ozvaničeno članstvo Crne Gore u NATO.
Instrument pristupa u ime Crne Gore podsekretaru Stejt departmenta, Tomasu Šenonu predao je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović.  
 
0
Policije Crne Gore i Srbije sarađuju odlično
Na kriminal ' zajedničkim snagama!
    - Razgovarali smo o mogućnosti formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru, obračunavaju se i djeluju na ovim prostorima. Oni bi oni bili sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštava i drugih bezbjednosnih službi - istakao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je sa kolegom iz Srbije Nebojšom Stefanovićem danas ocijenio da policije dvije zemlje jačanjem operativne saradnje, sinhronizovanim djelovanjem mogu da suzbiju organizovani i sve druge vidovima kriminala kako bi se građani osjećali sigurnije.  
 
0
Predsjednik Crne Gore po završetku Samita predsjednika država procesa Brdo-Brioni
Države da vode - svoju politiku!
          - Veoma me raduje da se u okviru današnjih zaključaka afirmisao onaj da je suvereno pravo svake države da vodi svoju politiku i da niti jedna država ne smije da se miješa u unutrašnja pitanja svake države i unutrašnja pitanja regiona. To afirmiše suverenitet svake države i obavezuje i poruka je sa ovog Samita da one države koje imaju namjeru ili su to činile znaju da ovaj region i uopšte prostor Zapadnog Balkana uz Sloveniju i Hrvatsku veoma negativno doživljava miješanje u unutrašnje stvari bilo koje države - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović po završetku Samita predsjednika država procesa Brdo-Brioni, koji se održao na Brdu kod Kranja. 
 
0
Stručno obrazovanje promovisano na Trgu nezavisnosti
Najbolje izaberu - informisani i hrabri!
          - Budite sanjari, jer je to odlika mladosti; budite informisani, jer je to odlika praktičnih; budite uporni, jer je to odlika snažnih; budite oprezni, jer je to odlika mudrih; i možda najvažnije od svega – budite svoji u svakom odabiru koji napravite, jer je to odlika hrabrih - poručio je ministar Damir Šehović na velikoj promociji stručnog obrazovanja kojoj je na Trgu nezavisnosti prisustvovalo nekoliko stotina đaka i njihovih profesora. 
 
0
Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore
Visoka medicinska - ostaje u Beranama!
       Vlada Crne Gore nije dala saglasnost Univerzitetu Crne Gore na predloženo izmještanje Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu.
Obrazlažući odluku o odbijanju saglasnosti, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković naveo je da nije čuo adekvatne razloge koji bi potkrijepili takav zahtjev Univerziteta, a da navedena potreba usaglašavanja sa direktivama Evropske unije ne može biti razlog koji bi opredijelio Vladu za saglasnost u ovom trenutku. Premijer je rekao da ovakav zahtjev vidi kao suprotan strateškoj politici Vlade o razvoju Sjevera, dodajući da u tom dijelu Crne Gore treba jačati medicinske kapacitete, a ne suprotno.  
 
3
Glavni specijalni tužilac podnio zahtjev za skidanje imuniteta Nebojši Medojeviću
Zahtjev proslijeđen - administrativnom odboru!
       - Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, podnio je Skupštini Crne Gore Zahtjev za odobrenje da se protiv Nebojše Medojevića, poslanika u Skupštini Crne Gore može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor.
Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je uputio zahtjev Administrativnom odboru na dalje postupanje - saopšteno je iz kabineta predsjjednika crnogorskog parlamenta.  
 
3
Crna Gora, Albanija i Kosovo osnovali Zajednički centar za policijsku saradnju
Za jačanje - bezbjednosti regiona!
       - Trilateralni centar simbolizuje posvećenost borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zajednički je doprinos jačanju bezbjednosti regiona - ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Albanije Dritanom Demirajem i zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdetom Hodžom danas u Plavu potpisao Protokol između MUP Crne Gore, MUP Republike Albanije i MUP Republike Kosovo o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.  
 
2
Rano jutros realizovana višemjesečna policijska operacija "Šado", kojom su otkrivene dvije kriminalne grupe koje su se bavile prodajom narkotika
Pritvorenih 21 - još sedam prijava!
               - Službenici Uprave policije MUP jutros, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, sprovodeći koordinirane mjere i radnje ne teritoriji više gardova, realizovali su višemjesečnu operaciju „Šado“ u kojoj je lišeno slobode 21 lice, dok je još sedam lica obuhvaćeno krivičnom prijavom. Rasvijetljeno je paljenje službenog vozila koje je koristio rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge, Dejan Knežević. Razotrkivene su dvije kriminalne grupe za koje se sumnja da su se bavile prodajom narkotika na našoj teritorji i van granica naše države. Zaplijenjeno je ukupno 77 kilograma marihuane i skanka - istakao je Slavko Stojanović, direktor Uprave policije Crne Gore, na današnjoj press konferenciji, povodom realizacije policijske operacije "Šado" 
 
2
Predsjednik Skupštine Crne Gore osudio nediplomatsko postupanje prema poslaniku Miodragu Vukoviću
Brajović očekuje - obrazloženje i izvinjenje!
          - Zadržavanje, uznemiravanje i sprečavanje nastavka putovanja poslaniku Vukoviću, koji je na moskovskom aerodromu bio u tranzitu, protivno je međunarodnom pravu i diplomatskoj praksi, dok se nemogućnost komunikacije i korišćenja ličnih stvari može smatrati i kršenjem osnovnih ljudskih prava - predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izrazio je ozbiljnu zabrinutost i osuđuje nediplomatsko postupanje kome je izložen poslanik Miodrag Vuković
On očekuje i zvanično obrazloženje i izvinjenje zbog nedoličnog odnosa prema predstavniku najvišeg zakonodavnog tijela države Crne Gore.
 
 
2
Povodom sinoćnjeg zadržavanja gospodina Miodraga Vukovića, poslanika u Skupštini Crne Gore na aerodromu Domodedovo u Moskvi
Gricaju uručena protestna nota!
- Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergej Nikolajevič Gricaj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova kojom prilikom su mu v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove Ivan Leković i v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Selim Lika uručili protestnu notu povodom sinoćnjeg zadržavanja gospodina Miodraga Vukovića, poslanika u Skupštini Crne Gore na aerodromu Domodedovo u Moskvi - saoptilo je Ministarstvo vanjskih poslova. 
 
2
Viši sud u Podgorici
Mandić i Radunović - oslobođeni!
    Funkcioneri "Demokratskog fronta" Andrija Mandić i Slaven Radunović osloboženi su danas u Višem sudu u Podgorici optužbi za nasilnu promjenu ustavnog poretka.
Njihov advokat Nikola Bulatović kkratko je prokomentarisao presudu da je odluka "očekivana i jedina ispravna", a sa press konferencije "DF" Radunović je poručio da je ovo "prva u nizu pobjeda "Fronta" u sudskim postupcima". 
 
2
Crna Gora učestvovala u punopravnom kapacitetu na sastanku lidera članica NATO u Briselu
Članstvo omogućili - hrabrost i mudrost!
       - Hrabrost i mudrost crnogorskog naroda, naša vizija i vaša podrška omogućili su ovo istorijsko ostvarenje za moju zemlju – punopravno članstvo u najmoćnijem savezu današnjice – poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju liderima 28 članica NATO na sastanku šefova država i vlada NATO u Briselu, na kojem je Crna Gora, u skladu sa skorom finalizacijom članstva u NATO, učestvovala na svim aktivnostima u punopravnom kapacitetu, uključujući i zauzimanje mjesta između Luksemburga i Holandije čime je i simbolično istaknuto da Alijansa dobija novu saveznicu.  
 
2
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore
Umjesto 40 godina - dugotrajni zatvor!
    - Izmjenama je, između ostalog, predviđeno da se umjesto kazne zatvora od četrdeset godina uvodi kazna dugotrajnog zatvora koja može trajati od trideset do četrdeset godina, a može se propisati za najteža krivična djela, s tim da se ne može propisati kao jedina kazna za određeno krivično djelo - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Predložene izmjene su nastavak usaglašavanja domaćeg krivičnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.  
 
2
NVO "MANS" poziva parlamentarne partije da podnesu Prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama
Izmjene pogoduju - korumpiranima!
- Ovakve izmjene, usvojene na predlog poslanika DPS, podrazumijevaju da pristup bilo kojoj informaciji koju organ vlasti odluči da označi kao tajnu više neće biti moguće ostvariti na osnovu ZoSPI. Istovremeno, onemogućava se sudska kontrola u svakom slučaju kada bi se organ vlasti proizvoljno i to bez ikakvog obrazloženja pozvao na tajnost podataka - saopštila je NVO "MANS", koja poziva parlamentarne partije da podnesu Prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama (ZoSPI) koja ograničava pravo pristupa javnim podacima u većoj mjeri nego što to predviđa Ustav Crne Gore 
 
2
1878.-2006.-2017.
Crna Goro, srećan ti Dan nezavisnosti!
Danas se obilježava Dan nezavisnosti, jer je Crna Gora 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost!
                Nek je vječna Crna Gora! 
 
2
Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore na Cetinju
Prijestonica poklanja - "Bijelo dugme"!
       "Crna Gora iznad svega!" - slogan je pod kojim će večeras u 19 na Dvorskom trgu na Cetinju početi program proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.
Jedanaesta godina od obnove nezavisnosti biće proslavljena uz pjesme grupe "Valentino" i dječiji program, u organizaciji Crnogorske klturne mreže, a zatim uz "Reginu" i "Bijelo dugme" - poklon Prijestonce.  
 
2
Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore
Počasni plotuni - sa “Ševrlje”!
          Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u Prijestonici Cetine, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Počasna artiljerijska paljba biće izvršena večeras u 18, sa platoa “Ševrlja”. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore priredio prijem povodom Dana nezavisnosti
O našoj državi - nikad više bez nas!
          - U narednih nekoliko dana, 5.juna, dobićemo mjesto, kao 29. članica najmoćnijeg saveza današnjice: Sjevernoatlantske alijanse. U narednih nekoliko godina, četiri ili najviše pet – Crna Gora će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije.
Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije.Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanom prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti priredio za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.
Obraćanje crnogorskog premijera prenosio integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|