Brze Cinjenice - Društvo

0
Viši sud izrekao mjeru nadzora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću
Ne smiju - van Podgorice!
      - Izrečena mjera nadzora će trajati dok za to bude postojala potreba, a najkasnije do pravosnažnog okončanja postupka - navedeno je u obrazloženju rješenja Višeg suda koji je liderima "Demokratskog fronta" Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću izrekao mjeru zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Podgorice.
U rješenju se navodi i da Mandiću i Kneževiću, ako prekrše mjeru, može biti određen pritvor. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Jovanović traži - izuzeće svih!
    Spisi predmeta za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. biće dostavljeni Vrhovnom sudu Crne Gore radi odluke o izuzeću, a glavni pretres biće nastavljaen 6. februara.
- Ne znam koji je razlog, osim pristrasnosti ovog vijeća, da donese ovakvu odluku. Stavljam predlog za izuzeće ovog sudećeg vijeća, predsjednika suda Borisa Savića, prredsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića, predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i zahtijevam da se ovaj predmet uputi opštoj sjednici Vrhovnog suda, kako bismo konačno imali prilliku da vidimo šta će 18 sudija reći o činjenicama - zahtijevao je advokat Miroje Jovanović, obrazlažući zahtjev, prije svega, pristrašnošću svih čije izuzeće traži.    
 
3
Regionalna konferencija „Obaveza izvršenja odluka Evropskog suda za ljudska prava“ u Podgorici
Po izvršavanju presuda - Crna Gora prednjači!
    - Kao potpredsjednik Vlade i ministar pravde veoma sam ponosan jer Crna Gora prednjači među evropskim državama u blagovremenom, savjesnom i urednom izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava - naglasio je Zoran Pažin na otvaranju regionalne konferencije „Obaveza izvršenja odluka Evropskog suda za ljudska prava“ danas u Podgorici i ukazao da Crna Gora može da posluži kao primjer mnogim drugim članicama Savjeta Evrope kada je riječ o izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava. 
 
3
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Odbijen zahtjev - za izuzeće vještaka!
       Sudsko vijeće u postupku optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. odbilo je zahtjev advokata odbrane Miroja Jovanovića za izuzećem vještaka telekomunikacione struke Predraga Boljevića kao neosnovan.
Tužilac je predložio dopunu vještačenja, dok je odbrani bilo nemoguće da se opredijeli bez današnjeg zapisnika. Po mišljenju advokata Dražena Medojevića sazrelo je da se uradi novo vještačenje kompetentne ustanove, a to je Elektrotehnički fakultet. Glavni pretres biće nastavljen sjutra. 
 
3
Predsjednik Crne Gore objavio broj i strukturu pomilovanja za 2018.
Prihvaćena samo - jedna molba!
    - Od 01.1. do 20.5.2018. predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlučivao je o 52 molbe za pomilovanje osuđenih i donio 52 odluke, kojima nije uvažio molbe za pomilovanje. Od 20.5. do 31.12.2018. predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučivao je o 75 molbi za pomilovanje osuđenih i donio 74 odluke, kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih i jednu odluku kojom je uvažio molbu za pomilovanje osuđenog lica (N.M.), pri čemu je Ministarstvo pravde dalo predlog da se molbi udovolji - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.  
 
3
Ministar odbrane sa direktorom Uprave javnih radova i predstavnicima Agencije za planiranje i projektovanje iz Nikšića
Prioritet - rekonstrukcija dvije kasarne!
    - Potpuna rekonstrukcija dvije od planiranih pet već postojećih zgrada u kasarni “Marko Miljanov Popović” u Maslinama, kao i projekat za novu zgradu Generalštaba Vojske Crne Gore, što će omogućiti početak zemljanih radova na njoj, prioritet su u 2019., kojim će početi realizacija transformacije kasarne u budući centar crnogorskih bezbjednosnih snaga - zaključak je današnjeg sastanka ministra odbrane, mr Predraga Boškovića sa direktorom Uprave javnih radova, dr Rešadom Nuhodžićem i predstavnicima Agencije za planiranje i projektovanje iz Nikšića. 
 
3
Od gripa u Crnoj Gori preminulo pet pacijenata
Epidemija u - uzlaznoj fazi!
       - U 4. sedmici ove godine prijavljeno je
386 osoban sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 62,2/100000 stanovnika. To je za dva puta veća vrijednost incidencije
u odnosu na vrijednost iz prethodne sedmice, odnosno za tri puta veća vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost za isti period prethodne godine. Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore, ukazujući da je od početka epidemije bilo pet smrtnih slučajeva.  
 
2
Predsjednik Crne Gore primio glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale
Saradnju unaprijeđuje - dostupnost baze!
          - Dobra saradnja biće nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva. Uspjehu zajedničke misije doprinijeće dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom - ukazao je predsjednik Crne Gpre Milo Đukanović, koji je danas primio glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Serža Bramerca. 
 
2
Ministarstvo prosvjete o gradnji vrtića u Baru
U "temelju" - najbolje namjere!
       - Vrtić u Baru će se graditi zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana. Naime, riječ je o kapitalnom projektu za koji je izdvojeno 2,5 miliona eura, ne zbog toga što država novca ima na pretek, nego da bi se na taj način konačno riješio decenijski problem prebukiranosti predškolskih ustanova, koji je nakon Glavnog grada, upravo u Baru najizraženiji. Da ne govorimo o brojnim ranijim kritikama zbog kašnjenja izgradnje usljed složenih tenderskih procedura - saopštilo je Ministarstvo prosvjete. 
 
2
Advokat predsjednika "Atlas grupe" u bjekstvu šokiran načinom na koji mu je otkazao punomoćje
Izbrisao sam te - ovo je nisko!
       - Sada su mi javili iz tužilaštvaa da si mi otkazao punomoćje. Neka si, ali to se saopšti otvoreno, kao kumu. Neka si zdravo. Čini mi čast što ti nisam pominjao depozit, ni ugovarao honorar. Zbog ovakvog postupanja prekidam svaku komunikaciju sa tobom jer je ovo nisko. Htio sam da budem pravi kum, ali ti mene ne zaslužuješ. Prekidam sa tobom kontakt za sva vremena. Dobro zdravlje i puno sreće...izbrisao sam te iz kontakata - napisao je advokat Zoran Piperović odbjeglom predsjedniku "Atlas grupe" Dušku Kneževiću kada je saznao da mu je otkazao punomoćje, a on je i u emisiji "Živa istina" gostovao kao njegov branilac. 
 
2
Predsjednik Crne Gore povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta
Sjećanje obavezuje - na prevenciju!
    - Sjećanje na žrtve Holokausta je opomena i podsjećanje na obavezu svih nas, državnih organa i pojedinaca, da unapređujemo i činimo sve neophodno u pravcu prevencije antisemitizma i svih oblika rasne i religijske mržnje - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija obilježava 27. januara, izražavajući, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, najdublja saosjećanja sa milionima jevrejskih žrtava, kao i sa žrtvama slovenskih, romskog i drugih naroda, osoba s invaliditetom i lica homoseksualne orijentacije, koji su tokom Drugog svjetskog rata stradali samo i isključivo zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti i njihove različitosti.  
 
2
Odbjegli predsjednik "Atlas grupe" Duško Knežević odgovarao novinarima u emisiji TV "A1"
Cilj mi je - da Đukanović ode!
    - Ne plašim se da ću biti izručen Crnoj Gori i mislim da kad dođe do tog momenta, taj režim neće biti na vlasti. Sva dokumenta dostaviću britanskim organima pod zakletvom, a to se u Velikoj Britaniji posebno tretira. Cilj mi je da Đukanović ode sa vlasti. Ne zanima me politika, stalo mi je da skinem jaram, a za sve optužbe spreman sam da odgovaram međunarodnim istražnim organima. Mislim da će Interpol odbaciti zahtjev za potjernicom, jer iza nje stoji politička pozadina i politički progon. Možda će Đukanoviću dati status svjedoka saradnika, a meni ostaje da ostanem pokajnik ili pokojnik - odgovorio je iz Londona odbjegli predsjednik "Atlas grupe" Duško Knežević, za kojim je raspisana nacionalna potjernica zbog sumnje da je vođa kriminalne grupe koja je počinila više krivičnih djela organizovanog kriminala, na pitanja novinara u sinoćnjoj emisiji TV "A1".  
 
2
Krivične prijave protiv R.P. (51) N.P. (37) iz Republike Srbije i A.J. (27) iz Crne Gore i pravnog lica „NET RN GROUP“ d.o.o. Podgorica
Neovlašćeno emitovali - tuđe sadržaje!
Službenici Uprave policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli kivičnu prijavu protiv fizičkih lica R.P. (51) iz Republike Srbije, N.P. (37) iz Republike Srbije i A.J. (27) iz Crne Gore i pravnog lica „NET RN GROUP“ d.o.o. Podgorica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog djela ili predmeta srodnog prava.  
 
2
Premijer sa inspekcijskim službama
Dug smanjen - za 140 miliona!
    - Ukupan poreski dug smanjen je za oko 140 miliona eura, saopšteno je na redovnom sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i rukovodilaca Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.
Konstatovani su odlični rezultati u oblasti ekonomske politike, konsolidacije javnih finansija te naplate prihoda. 
 
2
NVO "MANS" podnijela zahtjev ASK da utvrdi da li je predsjednik Crne Gore prekršio Zakon o sprječavanju korpucije
Đukanović "zaboravio" - poklon "Atlas banke"?!
       - Postoji sumnja da javni funkcioner Milo Đukanović u svom izvještaju, u dijelu ‘prihoda, premija i dobitaka ostvarenih na osnovu drugog posla, djelatnosti, aktivnosti rente ili drugih izvora’, nije naveo prihod po osnovu poklona od "Atlas banke" u iznosu od najmanje 16.741,24 eura - navela je NVO "MANS" koja je danas Agenciji za sprečavanje korupcije podnijela zahtjev za pokretanje postupka u kojem će utvrditi da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Zakon o sprječavanju korpucije.  
 
2
Predsjednik Crne Gore kategorično demantovao tvrdnje odbjeglog predsjednika "Atlas grupe"
Sve je plod - manipulacija!
    - Apsolutno je netačno da je ta kuća o kojoj se govori u mom vlasništvu. Takođe, apslutno je netačno da smo Knežević i ja mogli razgovarali na tu temu. Ta neistina je posljedica njegovog umišljaja da smo prijatelji, iako imam vrlo pažljiv odnos prema prijateljima, strogu selekciju prijatelja i on nikada nije bio dio tog kruga. Da sam kojim slučajem želio da neku nekretninu koju imam utajim tako što bih je registrovao na tuđe ime, imam svoju porodicu i prijatelje i ne bih o tome razgovarao sa nekim koga ne smatram prijateljem. S druge strane, ne bih utajio nekretninu, jer to bi značilo da sam je stekao nelegalno. Ne, sve što sam stekao stekao sam vrlo regularno i legalno i nemam nikakvu potrebu da to skrivam. Sve je plod njegove manipulcije, ili je i on izmanipulisan. Čovjek suočen sa pravnim problemima i bjegunac od pravde iz Crne Gore pokušava da manipuliše i optužuje druge, vjerujući da će na taj način zaštiti sebe, da će sa pravnog pobjeći na politički teren i da će na političkom terenu, podižući galamu, zakamuflirati svoju pravnu odgovornost -predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara, danas je kategorično demantovao tvrdnje odbjeglog predsjednika "Atlas grupe" Duška Kneževića.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na posebnom sastanku ambasadora država članica EU i šefa Delegacije EU u Podgorici
Prioritet ostaje - evropska agenda!
    - U ovoj godini, rekao je premijer, prioriteti Vlade su jasni: prvenstveno nastavak obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom. Naš cilj je da otvorimo jedino preostalo poglavlje, Poglavlje 8 – Konkurencija, ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i da postignemo internu spremnost za zatvaranje poglavljâ. Već u šest pregovaračkih poglavlja smo ostvarili napredak u ispunjavanju obaveza iz završnih mjerila - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na posebnom sastanku ambasadora država članica EU i šefa Delegacije EU u Podgorici. 
 
2
Predsjednik Crne Gore dočekao predsjednika Republike Albanije
Dodali impuls - saradnji i prijateljstvu!
         - Riječju, imali smo veoma prijateljske i veoma sadržajne razgovore, moje je uvjerenje da će oni biti dodatan impuls kvalitetnoj međudržavnoj saradnji za koju vjerujem da će se nastaviti i ove godine zajedničkom sjednicom dvije vlade, što sve skupa svjedoči o ozbiljnosti namjera subjekata državne politike i jedne i druge zemlje da dajemo i dalje vrlo intezivan doprinos unaprijeđenju saradnje i prijateljstva među našim državama i narodima - sumirao je ppredsjednik Crne Gore Milo Đukanović na press konferenciji poslije razgovora sa predsjednnikom Albanije Ilirom Metuom, kojeg je dočekao uz najviše državne počasti.  
 
2
Policijski službenici lišili su slobode D.K.
Djevojku oteo - i silovao?!
       Policijski službenici lišili su slobode D.K, punoljetnog državljanina Crne Gore, zbog sumnje da je na štetu punoljetne djevojke počinio krivična djela otmica i silovanje u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Službenici policije su odmah postupili po prijavi djevojke i u kratkom roku pronašli i zaustavili vozilo kojim je upravljao D.K. i lišili ga slobode.  
 
2
Ministar kulture pozvao AEM da preduzme mjere potiv operatera koji prenose anticrnogorsku kampanju televizijâ Pink i Happy
Ekrani puni - uvreda Crne Gore!
- Bez etičke i profesionalne odgovornosti, ove televizije u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način izborom tema i udruženim snagama tzv. novinara i gostiju, vrijeđaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore. Brutalnost nastupa, diskvalifikacija, govor mržnje i vrijeđanja Predsjednika Crne Gore i njenih legitimnih demokratskih institucija po svemu podsjeća na šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog vijeka. Zatočenici tog vremena i ideja nacionalne netrpeljivosti, ničim izazvani, na dnevnoj osnovi besprizorno fokusiraju Crnu Goru, njen suverenitet, vjekovnu tradiciju, kulturološko i nacionalno biće, osporavajući joj ne samo atribute državnosti, međunarodno priznate, i Crne Gore u globalnim integracijama uvažene, već i osnovno demokratsko pravo njenih građana da slobodnom voljom biraju svoje institucije. Očito, ničim omeđenu slobodu izražavanja, ovi emiteri, na teret slobode i prava drugog, vrše kako bez etičkog svjetonazora, tako i sankcija regulatornih organa država u čijoj su nadležnosti ovi pružaoci medijske usluge - ukazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović o otvorenom pismu kojim je pozvao Agenciju za elektronske medije da preduzme mjere iz svoje nadležnosti zbog višemjesečne negativne kampanje koju protiv naše zemlje posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije "Pink" i "Happy". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|