Brze Cinjenice - Društvo

1
Crnogorski premijer o napadu na novinarku "Vijesti" ponovio
Tražićemo one koji će - dati rezultate!
    - To kako napreduje istraga pitanje je za tužilaštvo. Već sam se odredio, to je težak slučaj, teško kriminalno djelo. Djelo koje nije samo na štetu Olivere Lakić, novinarke, nego i na štetu cijele Crne Gore, njene demokratije i njenog političkog sistema. Jasno sam rekao da očekujem brze rezultate istrage, a ako tih rezultata ne bude, tražićemo one koji će biti u stanju da ih obezbijede. To je, ipak, u nadležnosti tužilaštva, organa za sprovođenje istrage, Uprave policije i drugih organa - ponovio je, odgovarajući na pitanje novinara, crnogorski premijer Duško Marković. 
 
1
Posebna jedinica policije danas proslavila 20 godina od osnivanja
Dvije decenije - dokazivanja i usavršavanja!
Taktičko – pokaznom vježbom u policijskom kampu na Zlatici Posebna jedinica policija, jedna od najelitnijih policijskih jedinica, još jednom je pokazala vještine i znanja koja primjenjuje i u kontinuitetu usavršava, kako bi bila na visini zadataka, proslavila je 20 godina od osnivanja.  
 
1
Premijer Marković i evropski komesar Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu
Lider da se posveti - kriminalu i slobodi medija!
- Crna Gora jeste lider u evropskim integracijama, ali našu zemlju očekuje još koraka među ostalim i u borbi protiv organizovanog kriminala i slobodi medija - ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom - iseljenicima.
Prema dijaspori - zadržan građanski duh!
         - Prijedlog zakona je zadržao građanski duh i stav o potrebi uvažavanja jednakog statusa dijaspore – iseljenika iz svih iseljeničkih grupacija iz Crne Gore. Zakonom je definisano da se dijasporom – iseljenicima smatraju crnogorski državljani i druga lica porijeklom iz Crne Gore, koji žive u inostranstvu i koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju matičnu državu ili državu porijekla i baštine je kao demokratsku, nezavisnu, suverenu i građansku. Sa druge strane, dijasporom - iseljenicima ne smatraju se crnogorski državljani koji borave u inostranstvu radi školovanja, liječenja ili drugim povodom koji ne podrazumijeva namjeru trajnog nastanjenja u inostranstvu - konstatovala je Vlada Crne Gore koja je danas usvojila Prijedlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom - iseljenicima. 
 
1
Nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
"Nikola" slikao Dikića - kod skupštine!
       Čitanjem iskaza o vještačenju mobilnih telefona, iza kojeg u cjelosti stoji vještak Marko Lakić, danas je u Višem sudu, izvođenjem dokaza, nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Na zahtjev tužioca prikazane su fotografije optuženog Bratislava Dikića ispred Skupštine Crne Gore, kao i njegova sms prepiska sa svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem. Dikić je imao primjedbu da mu je jedan od telefona podmetnuo Mirko Velimirović, a i da se "neko poigrao sa njegovim porukama".
Suđenje se nastavlja 23. 
 
0
Ministri pravde i unutrašnjih poslova posjetili redakciju ND "Vijesti"
Za nasilje - nulta tolerancija!
       - Sinoć i danas je Crna Gora jednoglasno osudila ovaj napad na slobodu govora i pokazala nultu toleranciju za nasilje kao reakciju na različito ili kritičko mišljenje. Moramo, međutim, kao društvo i svi pojedinačno pokazati i mnogo više razumijevanja za različita i kritička mišljenja i, zajedno, kako djelima tako i riječima, doprinosti kreiranju povoljnog ambijenta za slobodu izražavanja - ukazao je ministar pravde Zoran Pažin, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Meevludinom Nuhodžićem posjetio redakciju ND "Vijesti", u kojoj su sa upravom i zaposlenima razgovarali povodom sinoćnjeg brutalnog napada na njihovu koleginicu, novinarku Oliveru Lakić. 
 
0
U Podgorici proslavljen Dan Evrope
Slavlje pomutio - brutalni napad!
    - Slavimo danas mir, jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti, našu zajedničku vjeru u demokratiju, slobodu i ljudsko dostojanstvo - istakao je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav na proslavi ispred EU Info Centra u Podgorici i ukazao:
- Nažalost ne možemo slaviti punog srca jer se sinoć dogodio brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić. Taj napad nije u skladu sa vrijednostima koje sam pomenuo. Ko god da je to uradio, šta god da su bili razlozi za to, očekujemo da bude sproveden pred lice pravde što je prije moguće.
Finale proslave Dana Evrope biće koncert grupe "Zoster" i Darka Rundeka i ekipe na Trgu nezavisnosti od 20. 
 
0
U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. svjedočio Nebojša Medojević
"Državni udar" režirao - režim!
       - Pmenut sam od zaštićenog svjedoka saradnika Saše Sinđelića, koji je kazao da sam trebao da utičem da on promijeni svoju ulogu u cijeloj operaciji i da izda operativce GRU. Navodno, on se više plašio mene nego operativaca GRU, što je jako važno za istinitost iskaza tog svjedoka. Sinđelić je kazao da sam ja znao da se on sastaje sa Šišmakovim u Beogradu i da ima 100 hiljada eura. Rekao je da sam ja izjavio da je dobio novac da organizuje državni udar u Croj Gori. Treća važna stvar je da me Sinđelić optužio da sam ja pod zaštitom američke obavještajne službe i da sam nedodirljiv za naše tužilaštvo, te da sam ja izdao čitav plan o nasilnoj promjeni valsti - demantujući sve to danas je na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. svjedočio jedan od lidera "DF" Nebojša Medojević.
Po njegovim riječima, "DF" je bio siguran u izbornu pobjedu i odgovaralo im je da sve protekne mirno, ali da je od ANB dobio informacije o scenariju koji priprema vlast i o tome je, iako u njega nema povjerenja, poslao informaciju sppecijalnom tužiocu.  
 
0
Sinoć, oko 21, došlo je do upotrebe vatrenog oružja u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog
Opet napadnuta - novinarka!
       - Sinoć, oko 21, došlo je do upotrebe vatrenog oružja u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici u kojem je povredu zadobila novinarka O.L.
Policija je, odmah po prijavi, preduzele mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja - saopštila je Uprava policije Crne Gore.  
 
0
Potpisan novi Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine
Kinezi doniraju - za most i ugentni!
- Odredbama Sporazuma je definisano da će Vlada NR Kine opredjeliti dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana (oko 2,63 miliona eura) za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari i druge projekte. Studiju izvodljivosti projekta rekonstrukcije Mosta je na osnovu sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji potpisanog u maju 2017. godine izradila kineska kompanija China Communications Construction Company (CCCC) i predala je kineskom Ministarstvu trgovine na verifikaciju, nakon čega će biti dostavljena i Vladi Crne Gore - navedeno je o sporazumu koji su danas potpisali potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori NJ.E. Cui Dživeijem o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine. 
 
0
Zaplijenom na Graničnom prelazu Božaj prekinut još jedan lanac krijumčarenja opojnih droga
Zaplijenili - preko sto kila droge!
       - Službenici Uprave policije MUP – Odjeljenja granične bezbjednosti Tuzi i Uprave carina – Carinske ispostave Božaj, danas su na , kontrolom teretnog motornog vozila pronašli i oduzeli oko 100 kilograma skanka i oko 140 grama hašiša. Ovom zaplijenom prekinut je još jedan lanac krijumčarenja opojnih droga iz Republike Albanije u Crnu Goru. Jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - navedeno je u zajedničkom saopštenju uprava carina i policije.  
 
0
Poklon najvišeg zakonodavnog tijela građanima za 9. maj
Za Dan pobjede - pjesme iz NOB!
          Koncertom pjesama iz NOB, uz učešće više od 120 izvođača, poklonom najvišeg zakonodavnog tijela građanima za Dan pobjede nad fašizmom, sjutra od 20 ispred zgrade parlamenta, Skupština Crne Gore počinje obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom.
Pored članova KIC pop hora i pratećeg benda istaknutih muzičara kojima diriguje Saša Barjaktarović, u programu učestvuje vojni orkestar Ministarstva odbrane, članovi dječjeg hora Muzičke škole i Srednje baletske „Vasa Pavić“, hor „Zvjezdice“, plesna grupa „Alegro“, folklor KIC „Budo Tomović“, kao i solistkinje Andrijana Božović i Renata Perazić.  
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore sa predstavnicima Venecijanske komisije o Sudskom savjetu
Blokada rada - ugrozila bi reforme!
    - Blokada izbora članova Sudskog savjeta u Skupštini Crne Gore imala bi brojne negativne efekte na ključne reforme u oblasti vladavine prava, kao temelja ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gre Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije.  
 
0
Nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Popov slikao - Sinđelića i Širokova!
      - Sinđelić i Širokov su šetali i razgovarali, nakon čega su sjeli na jednu klupu. Tom prilikom Širokov je iz svoje tašne izvadio papir A4 format, koji je Sinđelić jedno vrijeme posmatrao, dok ih je sve vrijeme pratio i fotografisao Popov - navedeno je u izvještaju BIA Srbije o tajnom nadzoru nad Sašom Sinđelićem koji je danas u Višem sudu čitan u nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovu toga, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predložio je da sudsko vijeće provede kao dokaz fotografije Sinđelića i Šišmakova, koje je napravio Popov.
Pročitane su i naredbe Višeg suda u Šapcu o tajnim jerama prema Sinđeliću, u kojima su advokati odbrane ukazali na brojne propuste,pa i zloupotrebe. Poslije čitanja izvještaja o pretresima mobilnih telefona, optuženi Dikić i Čađenović primjetli su da su njihovi telefoni kontaminirani. Pretres će biti nastavljen 9., kada treba da svjedoče Dobrilo Dedeić i Nebojša Medojević.
 
 
0
U Direktoratu za vanredne situacije održan sastanak sa predstavnicima službi zaštite i spašavanje
Spremni za - požarnu sezonu!
    - Svako iz svoje nadležnosti preduzeo je konkretne mjere i radnje da što spremnije dočekamo nastupajuću požarnu sezonu - ocijenjeno je na sastanku u Direktoratu za vanredne situacije sa predstavnicima službi zaštite i spašavanje. Apostrofirano je da skoro sve opštinske službe zaštite i spašavanja imaju povećana budžetska izdvajanja za 2018. godinu, što će omogućiti nabavku opreme i sredstava potrebnih za gašenje požara na otvorenom prostoru. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore razgovarao sa članovima Venecijanske komisije i o izboru članova Sudskog savjeta
Poslanici da pokažu - odgovoran odnos!
    - Svi izabrani predstavnici naroda treba da ulože dodatni napor i pokažu odgovoran odnos prema institucijama države i reformskim procesima, posebno u jednoj od ključnih godina za evropske integracije Crne Gore - složili su se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednik Ustavnog odbora, poslanik Miodrag Vuković sa članovima delegacije Venecijannske komisije - Filip Dimitrov, član Ustavnog suda Republike Bugarske, Marta Kartabia, potpredsjednica Ustavnog suda Republike Italije i Simona Granata, zamjenica sekretara Venecijanske komisije - o izboru članova Sudskog savjeta, za šta je potrebna dvotrećinska podrška poslanika. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. biće nastavljeno sjutra
Skot odbio - da svjedoči!
          Bivši operativac CIA i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije "Patriotik Difens Grup" iz Orlanda Brajan Skot odbio je da svjedoči na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u devet.
Video link sa Orlandom uspostavljen je oko 15. Tada se Skot konsultovao sa advokatom da li danjegov lik bude vidljiv ili skribovan, a predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša isključila je javnost dok sud ne odluči da svjedoči po posebnim uslovima. 
 
3
Predstavnici Vlade Crne Gore obišli izgorjele pogone „Mesopromet Franca“ u Bijelom Polju
Na zgarištu - izgradiće novu!
      - Vlada Crne Gore i Opština Bijelo Polje pomoći će obnovu proizvodnje kompanije „Franca“ i izgradnju nove fabrike umjesto one koja je prošle noći izgorjela – dogovoreno je na sastanku predstavnika Vlade Crne Gore, Opštine Bijelo Polje i kompanije „Franca“ koji je održan kasno popodne u Bijelom Polju. 
 
3
Predsjednik Crne Gore
Proglasio članove - Tužilačkog savjeta!
Četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika koje bira i razrješava Skupština Crne Gore na predlog nadležnog radnog tijela - profesora dr Velimira Rakočevića, profesoricu dr Anetu Spaić
Milana Filipovića i Ranku Čarapić - proglasio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 
 
2
Državna izborna komisija utvrdila konačne rezultate predsjedničkih izbora
I zvanično - Đukanović!
       Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je sinoć, nakon višesatne sjednice, konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 15. aprila, na kojima je pobijedio kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.
Rezultati su, kako je saopšteno na konferenciji za medije, usvojeni deklarativno, nije bilo glasanja. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|