Brze Cinjenice - Društvo

2
Slika Igora Rakčevića na zidu Savjeta Evrope
Dar za deceniju - "Dijalog u noći"!
       - U periodu nakon obnove nezavisnosti Crna Gora je odlučno gradila iznova svoje institucije i uz pomoć tih institucija probijala put ka evropskoj budućnosti. Crna Gora se za ovih deset godina promijenila, pored građenja institucija, gradili smo svijest o standardima, ne da ih puko implementiramo, nego da ih razumijemo i da ih prihvatimo kao svoje. Zbog toga, ovoj instituciji dugujemo zahvalnost. Crna Gora se transformisala ka onom što su savremeni pravni i vrjednosni standardi ujedno čuvajući ono što je od vajkada karakteriše. I upravo je tema slike koju smo izabrali za dar paradigma onih vrijednosti koje nas čine uzornim Crnogorcima, uzornim građanima i uzornim Evropljanima. To je poruka koju svi dobromisleći mogu i treba da upute svojim saradnicima, svojim sunarodnicima ali i neistomišljenicima. To je dijalog“ – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore na ceremoniji kojoj je Savjetu Evrope predata slika „Dijalog u noći“ Igora Rakčevića. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope
Ostvarili ciljeve - uprkos populizmu!
    - Naša zemlja u proteklih deset godina snažno je radila na ostvarenju svojih strateških nacionalnih prioriteta tako što smo postali članica NATO, što uspješno vodimo proces evropskih integracija i što smo unaprijedili nezavisnost i efikasnost pravosuđa - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, Sumirajući rezultate Crne Gore, u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope povodom desetogodišnjice članstva naše zemlje u ovoj evropskoj organizaciji.
Crnogorski premijer ocijenio je da populistička politika pokušava da vrati državu i društvo u prošlost. 
 
2
Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU
Spremni da - ubrzaju finiš!
    - Vlada Crne Gore snažno je opredijeljena da u nastavku evropskih integracija uđe u dinamičniju fazu pregovora sa Evropskom unijom koja podrazumijeva intenzivnije i brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja - kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, kojom je predsjedavao.
Na taj način, kako je ocijenio, Vlada će probati da ostvari svoj cilj - da u svom mandatu završi pregovore, nakon čega bi počela faza formalizacije članstva u Uniji.  
 
2
Agencije za spječavanje korupcije obilježila početak implementacije projektnih aktivnosti u okviru IPA 2014 tvining projekta
"Ključ" je u - saradnji i povjerenju!
    - Aktivnosti u okviru ovog projekta i postignuti rezultati imaće svoj vidjljiv uticaj, imajući u vidu oblasti koje će biti tretirane projektom. Posebno je značajan uticaj koji će projektovane mjere imati, kako u odnosu na jačanje sistema integriteta u javnom sektoru, tako i u pravcu povećanja povjerenja građana u sistem zaštite zviždača. Takođe, značajni su napori koji će biti uloženi i kroz realizaciju ovog projekta u pravcu obuke lica koja će jačati kapacitete za unaprjeđenje i sprovođenje planova integriteta u javnoj upravi. Kod ovakvih aktivnosti od ključnog značaja je održavanje kvalitetne saradnje i povjerenja između Agencije i ostalih institucija, te će ovaj projekat rezultirati pronalaženje novih nivoa i oblika zajedničkog djelovanja - istakao je Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin otvarajući danas svečanost Agencije za spječavanje korupcije kojom je obilježen početak implementacije projektnih aktivnosti u okviru IPA 2014 tvining projekta „Podrška implemenaciji mjera integriteta“, a koja je organizovana u partnerstvu sa Nacionalnom agencijom za suzbijanje korupcije (ANAC) Republike Italije. 
 
2
Odluka o dodjeli Trinaestojulske nagrade za 2017.
Trinaestojulska - Šćepanoviću, Kalaju i Saviću!
- Trinaestojulska nagrada za 2017. biće dodijeljena vajaru Miodragu Šćepanoviću, profesoru dr Davidu Kalaju i dr Svetozaru Saviću - odlučio je danas Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade koji je rasio u sastavu predsjednik Žirija, Gojko Kastratović, i članovi Žirija, prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević. 
 
2
Službenici saobraćajne policije tokom vikenda izdala 1.329 prekršajnih naloga
Slobode lišeno - 50 vozača "pod gasom"!
          Službenici saobraćajne policije su tokom prethodnog vikenda zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja na putevima, izdali 1.329 prekršajnih naloga, podnijeli 156 prekršajnih prijava i oduzeli 96 vozačkih dozvola i 62 para registarskih oznaka. Slobode je lišeno 50 nesavjesnih vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola u koncentraciji većoj od 1g/kg. Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 348 KZCG, lišene su slobode i zadržane dvije osobe - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Službenici saobraćajne policije ovih dana imaju "pune ruke posla"
Mladić jurio - 189!
    Službenici Uprave policije MUP – Grupe policije za bezbjednost saobraćaja i službenika centara bezbjednosti Nikšić i Budva su danas registrovali nekoliko teških saobraćajnih prekršaja.
Službenici saobraćajne policije su nadležnom Sudu za prekršaje podnijeli prekršajnu prijavu i isključili iz saobraćaja mladog vozač L.T. (19) iz Podgorice, koji je upravljao vozilom marke “Opel Corsa”, podgoričkih registarskih oznaka. On se kretao magistralnim putem Cetinje – Podgorica, gdje je oko 00,25 časova zaustavljen u mjestu Gospoština zbog prekoračenja brzine. Uređajem za evidentiranje prekršaja u pokretu dokumentovana je brzina od 189 km/h, gdje je ograničenje 80 km/h. Napominjemo da je najveća dozvoljena brzina za vozila kojima upravljaju mladi vozači i vozači početnici ograničena na 70 km/h, shodno odredbama člana 37a Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
1
Nema promjena režima ulaska državljana Srbije u Crnu Goru
Za dolazak - dovoljna im lična!
- Nema promjena u režimu prelaska državne granice za državljane Srbije iz ove države u Crnu Goru. Kao i do sada, državljani Srbije mogu prelaziti državnu granicu sa Crnom Gorom sa važećom ličnom kartom ili pasošem - saopštila je Uprava Crne Gore povodom dezinformacije koju je prenio određeni broj medija, a koja se odnosi na to da će državljani Srbije u Crnu Goru ubuduće moći da ulaze samo koristeći pasoš, a ne i ličnu kartu kao do sada.  
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju
Osnovne i master studije - besplatne!
    - Cilj predloženih izmjena poboljšanje kvaliteta obrazovanja, dostupnost visokog obrazovanja svima pod jednakim uslovima, povećanje mobilnosti studenata i usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Najznačajnije izmjene, pored ostalih, su uvođenje novog modela studiranja, 3+2+3, kao dominantnog modela u evropskom prostoru visokog obrazovanja, besplatnih osnovnih i master studija na Univerzitetu Crne Gore, obavezne praktične nastave, kao i osnivanje Agencije za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, kao profesionalnog tijela koje će sprovoditi postupak ocjenjivanja kvaliteta programa ustanova - obrazložila je Vlada Crne Gore danas utrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne čestitao oficirima, podoficirima i vojnicima Vojske Crne Gore
Prvi otvorili - vrata Alijanse!
- Još u martu 2010. naši vojnici su prvi put otišli u mirovnu misiju u Avganistanu, pod okriljem snaga NATO. Bio je to jasan znak da saveznici visoko cijene spremnost, obučenost i odlučnost crnogorske vojske i na taj način poslata je nedvosmislena poruka: kada crnogorsko društvo u cjelini bude spremno za ispunjavanje visokih standarda, onako kako su pripadnici vojske već tada bili spremni – Crna Gora će dobiti svoje mjesto u društvu najmoćnijih država današnjice. Vi ste, dakle, prvi otvorili vrata Alijanse za svoju državu - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, čestitajući oficirima, podoficirima i vojnicima Vojske Crne Gore u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu. 
 
1
DAJ KRV! DAJ SAD! DAJ ČESTO! - slogan je današnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi
Dajući krv - usrećujemo i sebe i druge!
    - Sreća nije u onome što dobijamo, već u onome što dajemo. Zato dajmo krv, usrećićemo i sebe i druge - dajući krv, poručio je ministar sporta Nikola Janović, koji je uz to i promoter javne kampanje, koju će počev od danas, crnogorski Crveni krst u saradnji sa Javnim servisom, realizovati narednih 12 mjeseci.
DAJ KRV! DAJ SAD! DAJ ČESTO! - slogan je današnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.
 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ambasadori država članica NATO
Ostvaren cilj i - za stabilnost regiona!
- Članstvom u Sjevenoatlantskoj alijansi Crna Gora ostvarila je važan strateški cilj, koji doprinosi i stabilnosti Zapadnog Balkana - ocijenili su na posljednjem sastanku predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i ambasadori država članica NATO. 
 
1
Agora o crnogorskom snu drugačije Evrope
Bez crnogorskog - nema ni evropskog sna!
       - Treba insistirati na društvu jednakih šansi za mlade, te da institucije kontrolišu kreativnu energiju, na šta su mladi dodali da sistem ne zna da komunicira sa njima i da nema osjećaja za mlade - čulo se tokom dvosatnog dijaloga o pitanju koja su očekivanja mladih u Crnoj Gori od EU i kako ih ispuniti, a koje je na Agoru o crnogorskom snu o drugačijoj Evropi - u organizaciji Centra za gradjansko obrazovanje i Fondacije Fridrih Ebert - dovelo veliki broj mladih. U amfiteatru "Dvorca Petrovića" ministar sporta Nikola Janović, direktorica KIC „Budo Tomović“ Snežana Burzan, književnik Balša Brković, profesorica dr Gordana Đurović, profesor dr Vladimir Pavićević i izvršna direktorica Centra za Gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević... zaključili su da bez crnogorskog, nema ni evropskog sna. 
 
1
Predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Luiđ Škrelja o jučerašnjoj sjednici
Iz "Fronta" - napadali sve ostale!
    -- Kada su shvatili poslanici Demokratskog fronta da su jednaki pred zakonom sa građanima Crne Gore, nastala je panika u redovima funkcionera DF. Poslanici DF, Andrija Mandić, Branko Radulović, Milan Knežević, Predrag Bulatović, Strahinja Bulajić, Milutin Đukanović i Janko Vučinić, izrekli su riječi koje su ispod elementarnog ljudskog dostojanstva i građanskog vaspitanja, posebno u odnosu na poslanicu, članicu Odbora, Martu Šćepanović, mene lično, a i ostale poslanike - naglašava predsjednika Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Luiđ Škrelja uobraćanju povodom incidentnog ponašanja poslanika "Demokratskog fronta" u toku jučerašnje sjednice.
Obraćanje predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje, povodom incidentnog ponašanja poslanika Demokratskog fronta u toku Devete sjednice Administrativnog odbora:  
 
1
Ministarstvo zdravlja Crne Gore predstavilo Projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama
Kod specijaliste zakazuje - izabrani ljekar!
    - Za ovaj način zakazivanja odlučili smo se da pacijentima pružimo određeni komfor prilkom zakazivanja, da im omogućimo da u mjestu gdje je njihov izabrani ljekar mogu da zakažu pregled u ustanovi tercijalnog nivoa. Izabrani ljekari biće u obavezi da pripreme pacijenta za prvi pregled kod specijaliste, tako što će prvo obaviti laboratorijske i potrebne analize. Do sada, prvi specijalistički pregled svodio se na davanju spiska pacijentu koje pretrage mora da obavi, tako da je tek kontrolni pregled bio prvi pravi specijalistički. Svaki prvi specijalistički pregled moraće biti obavljen u rpku od 30 dana - naglasila je generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu profesorica dr Vesna Miranović na predstavljanju projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama. 
 
1
Dodijeljene 63 nagrade najboljima u znanju
Znanje i integritet - neuništivi!
       - Vi ste ono najbolje što imamo. Sve što se danas gradi, sjutra će biti pohabano. Sve osim ljudskog kapitala. Jer znalac će svoje znanje utkati u druge i u sve što bude radio, baš kao što će mudar čovjek svojom mudrošću inspirisati nekoga da krene njegovim stopama. Stoga su znanje i integritet neuništivi. A ako ih imate - i vi ste - poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na dodjeli nagrada pobjednicima na državnom takmičenju u znanju za 2017.
Učenicima su dodijeljene 63 nagrade - tablet uređaji, iz raznih oblasti, kao i diplome.  
 
1
Administrativni odbor Skupštine Crne Gore o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva
Jednoglasno - Medojeviću oduzeti imunitet!
       Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, jednoglasno je odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da donese Odluku da daje odobrenje da se protiv Nebojše Medojevića, poslanika u Skupštini Crne Gore, može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor, zbog krivičnog djela – Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila informaciju o okončanju procesa učlanjenja naše zemlje u NATO
Zaštitili državu - otvorili šanse razvoja!
       - Ovo je najdirektnija najkonkretnija zaštita suvereniiteta i našeg državnog opstanka i nova prilika za dalja dostignuća. Ta dalja dostignuća moraju biti usmjerena prije svega na poboljšanje kvaliteta života u našoj zemlji i na ekonomskom rastu. Taj prioritet mora biti obaveza svakog zaposlenog u državnoj administraciji, a prije svega Vlade koja će morati da taj nesporni administrativni i državni potencijal usmjeri ka tom cilju - ukazao je Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore koja je danas usvojila informaciju o okončanju procesa učlanjenja naše zemlje u NATO. 
 
0
Za slučaj "državni udar"
Optužnica potvrđena!
Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva podignutu protiv okrivljenog Sh. V. E., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenog P. N. V., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih D. B., B. P., R. N., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju putem pomaganja iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih J. M., H. K., M. B., D. M., M. D., Đ. S., Č. M., M. A. i K. M., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Predmet će danas biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca. 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore priredio prijem povodom podizanja zastave Crne Gore u Briselu
Vratili se - gdje i pripadamo!
       - Crna Gora se vratila onamo gdje je oduvijek pripadala: porodici progresivnih i demokratskih naroda. U najmoćniji savez ulazimo podignute glave i ispružene ruke, a ne nikako puške i sablje. Ulazimo prijateljski i pozivamo na mir, a ne na sukobe. Ulazimo svjesni da nemamo vojne potencijale velikih sila, ali imamo tradiciju, mudrost i odlučnost da svoju slobodu čuvamo duže od milenijuma. Imamo prvu štampariju kod Južnih Slovena čija smo slova pretvorili u zrna, da bi danas i dobronamjernima i onima koji to nijesu rekli da mir, tolerancija i progres nemaju alternativu - istakao je Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gorem koji je priredio prijem povodom podizanja zastave Crne Gore u Briselu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|