Brze Cinjenice - Društvo

1
U sprovodeći akciju „Knjižica“
Zbog falsifikata - četiri krivične!
    Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su danas u sadejstvu sa službenicima Odsjeka suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Knjižica“, nadležnom tužiocu podnijeli četiri krivične prijave protiv četiri lica zbog postaojanja osnovane sumnje da su počinila 14 krivičnih djela falsifikovanje isprave u produženom trajanju. 
 
1
Vlada Crne Gaore usvojila Informaciju o zaključivanju, kao i prijedlog Sporazuma o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država
SAD donirale - dva diverzantska čamca!
       - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ponudila je donaciju opreme za uklanjanje eksplozivnih naprava ( EOD) Ministarstvu odbrane Crne Gore radi pružanja pomoći u obuci ljudstva i izgradnji kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) - ukazao je na današnjoj konferenciji za medije komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, a Vlada Crne Gaore usvojila Informaciju o zaključivanju, kao i prijedlog Sporazuma o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za odbrambenu saradnju.
Ova donacija obuhvata dva borbena diverzantska čamca sa automatskim naduvavanjem (CRRC) oznake P5.8, čija vrijednost sa dodatnom opremom iznosi oko 73.000 USD. 
 
1
U Podgorici, Cetinju i Baru
Rasvijetljeno više krivičnih djela!
       Službenici CB Bar su postupajući po prijavi oštećene F.A, da joj je dok je boravila u porodičnoj kući, iz novčanika otuđeno 500 eura, izvršili blokada naselja Šušanj i to prilikom istog dana pronašli i lišili slobode N.Ž. (34) iz Republike Srbije, za kojeg se sumnja da je počinio krivično djelo krađa. Dio novca je pronađen i vraćen vlasnici.  
 
1
Nadležni organi postupili po svim preporukama Komisije za medije
Zaduženi timovi - za rasvjetljavanje napada!
    - Nadležni organi, slijedeći instrukcije Vlade, postupili po svim preporukama Komisije za medije. Uprava policije, Tužilaštvo i Agencija za zaštitu ličnih podataka dostavili su Vladi tražene informacije u vezi sa postupanjem nadležnih organa i službenika u slučajevima napada na novinare i imovinu medija - Vlada Crne Gore zadužila je međuresorne timove za rasvjetljavanje napada na novinare i teška krivična djela da intenziviraju aktivnosti i da prioritetno, blagovremeno i djelotvorno postupaju u cilju otkrivanja i sankcionisanja izvršilaca ovih djela. 
 
1
"Otvoreni dani nauke 2018"
Građani mjerili - karbonski otisak!
Posjetioci Glavnog grada, na platou ispred Nacionalne biblioteke “Radosav Ljumović” mogli su da saznaju da izračunaju svoj karbonski otisak na događaju koji je danas, u slopu manifestacije "Otvoreni dani nauke 2018" - organizovao UNDP Montenegro. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore
Nepoštovanje mora - da se plati!
- Čudi me ta vrsta otpora. ... Vlast možete da kritikujete, predsjednika Vlade ne morate da volite, uradite sve da ga smijenite i promijenite i dovedete novoga. Ali državu morate poštovati. To je princip svakog ozbiljnog, demokratskog i slobodnog društva. To su razlozi zbog kojih smo krenuli u ovaj posao. Ne da bismo prepadali, ne da bismo strahom utjerivali poštovanje sopstvenoj državi nego da bismo bili na nivou demokratskog i slobodnog društva. Ko neće da ustaje na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo u saznanju da nije ustajao – odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, jasno poručujući da će Vlada istrajati na predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, da naša zemlja čini ono što čine i sve ozbiljne i demokratske države i da će ko ne bude poštovao državne simbole morati da plati zakonom predviđene kazne. 
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Prekinuto zbog - Brankine majice!
       - Po nalaženjju ovog vijeća, optužena Mijić Branka na današnjem glavnom pretresu jje neprikladno obučena, jer nije dozvoljeno oblačenje sa bilo kakvim obilježjima ili natpisima na odjeći. Na taj način se urušava ugled i dostojanstvo suda, pa ovo vijeće nalazi da se današnji pretres ne može nastaviti. Ovo vijeće neće dozvoliti ni kršenje kućnog reda, ni poštovanja ugleda ovog suda - odluku sudskog vijeće na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. saopštila je predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša i nastavak zakazala za sjutra.
Mijićeva je bila u bijeloj majici kratkih rukava sa grbom Srbije na poprsju. 
 
0
"Otvoreni dani nauke 2018" od 9. do 12. oktobra
Centralna tema - nauka i inovacije!
       Izložbom "Odjeci - Šta čini jedno društvo pravičnim?", u galeriji poslovnog centra “The Capital Plaza” večeras u 19 počeće"Otvoreni dani nauke 2018". Pod sloganom "Od radoznalosti do inovacija", tema festivala interpretirana je kroz bogat program izložbi, predavanja istaknutih naučnika, panel diskusija, interaktivnih radionica, hakatona, berze ideja i brojnih drugih sadržaja u nekoliko gradova Crne Gore. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja
Počinioce i nalogodavce - gonićemo do sudnjeg dana!
       - Kompletan bezbjednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbjednosti novinara, da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja. Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana - naglasio je predsjednnik Vlade Crne Gore Duško Marković na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja koju organizuje Misija OEBS. 
 
0
Poslije otkrivanja 868 paketa neprijavljenih cigareta vrijednosti skoro 719.000 eura
Cigare krijumčario kao - dekoraciju!
Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u nastavku aktivnosti koje su uslijedile nakon što su carinski i policijski službenici prije četiri dana otkrili 868 paketa neprijavljenih cigareta vrijednosti skoro 719.000 eura, identifikovali i juče lišili slobode M.T. (33) iz Subotice, sa prebivalištem u Budvi, izvršnog direktora firme „Belmal“ d.o.o. Kotor, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje. On će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužiocu a za isto krivično djelo sumnjiči se i navedeno pravno lice. 
 
0
Za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2018
Konkurs otvoren - do 5. novembra!
Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2018. godinu. Prijedlozi za nagradu podnose se do 5. novembra.
Državna nagrada „Oktoih“ dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda. 
 
0
Predsjednik Crne Gore nakon zvanične posjete Svetoj Stolici
Papa podržao - rezultate i stremljenja!
    - Papa je u punoj mjeri podržao dosadašnje rezultate Crne Gore i podržao naša stremljenja da nastavimo putem evropske integracije i da i dalje dajemo kvalitetan doprinos stabilnosti i prosperitetu regiona u kojem živimo.
Zajedno smo ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na visokom nivou, o čemu svjedoče frekventni susreti na najvišem nivou. Takođe, izrazili smo zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena rezidentna nuncijatura Vatikana, što će takođe doprinijeti unaprijeđenju državnih odnosa Crne Gore i Vatikana - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslije zvanične posjete Svetoj Stolici. 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
I Katnić dodao - nove zahtjeve!
          - Načelno, prihvatamo sve dokaze koje predloži odbrana radi razjašnjenja krivično-pravne stvari. Za dokument koji je odbrana predložila juče neophodno je u svojstvu svjedoka pozvati osobu koja je potpisala dopis, zamjenicu direktora četvrtog odjeljenja za Evropu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije - glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da se ne protivi da se kao dokaz sprovede dokument koji je advokat Miroje Jovanović nabavio privatno.
Predsjednica sudskog vijeća u postupku protiv optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. najavilaa je da će se sud izjasniti naknadno, a advokata je obavezala da u srijedu dostavi originalni dokument.  
 
0
U Podgorici lišene slobode dvije osobe zbog ilegalnog posjedovanja oružja i droge a tri prekršajno procesuirane
Lišen slobode - zbog krijumčarenja ljudi!
       Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Nikšić lišili su slobode D.Đ. (40) iz Podgorice, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Naime, službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Nikšić su juče, na putnom pravcu Nikšić – Trepča, zaustavili putničko motorno vozilo kojim je upravljao D.Đ. Kontrolom vozila u tovarnom dijelu, koji je prepravljen za prevoz, otkriveno je 14 stranih državljana, migranata – tražilaca azila. Kriminalistička obrada ukazuje je na sumnju da je D.Đ. imao namjeru da svojim vozilom ova lica prokrijumčari preko granice u Bosnu i Hercegovinu, a zauzvrat je imao namjeru da ostvari protivpravnu imovinsku korist uzimanjem novca od ovih lica za kriminalne radnje krijumčarenja. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužiocu. 
 
0
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju
Naša vojska - uz najmoćnije!
    - Bez obzira na veličinu, Vojska Crne Gore bila je uvijek i pouzdan saveznik u vojnim alijansama, u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svjetskom ratu, u savezu sila Antante. Crna Gora je i u okviru antifašističkog pokreta u Drugom svijetskom ratu dala neprocjenjiv doprinos njegovoj pobjedi.
Ona je i simbolički i faktički bila luča antifašističkog i oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Evropi.
- Na sreću, ratne sukobe, kao i ratnu slavu ostavili smo istoriji i istoričarima. Savremena Crna Gora je važan faktor regionalne stabilnosti. Naša vojska danas ima svoje posebno mjesto i ulogu, i svoju prepoznatljivost u atlantskom vojnom savezu, rame uz rame s najvećim i najmoćnijim silama svijeta - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju.
Pozdravnu riječ predsjednika Crne Gore prenosimo integralno:
 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima
Za pravne subjekte - ovjera obavezujuća!
          - Izmjenama se Zakon usaglašava sa Prijedlogom zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa, koji na cjelovit način uređuje ovjeru i koji je obavezujući za sve pravne subjekte koji je vrše. Pored toga, propisana je obaveza notara da Agenciji za sprječavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini, dok je sastavljanje notarskog akta suprotno odredbama posebnog zakona kojim se uređuju pitanja, pravila i odnosi koji su predmet notarskog akta, odnosno pravnog posla zaključenog pred notarom kvalifikovano kao teža povreda notarske dužnosti - saopštila je Vlada Crne Gore,, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima 
 
0
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog Maksića
Podnesak iz Rusije - ugrozio bezbjednost!
          U Višem sudu prekinuto je suđenje za pokušaj terorizma zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Dragana Maksića, a današnji pretres obilježila je "ugrožena bezbjednost" učesnika u postupku.
Advokat Miroje Jovanović insistirao je da sudskom vijeću preda dokument iz Rusije koji potvrđuje da svjedok saradnik 27. septembra 2016. nije napuštao zgradu aerodroma Šeremetjevo. On je napomenuo da se mora oslooboditi dokumenta zbog lične bezbjednosti, a glavni specijalni tužilac Miilivoje Katnić odbio ga je uz opasku da "to treba hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU". Podnesak je pročitala predsjednica sudskog vijeća.
Suđenje će biti nastavljeno sjutra.  
 
0
Konkursu za dodjelu sredstava iz Fonda za kvalitet i talente
Pola miliona eura - za promociju vrijednosti!
             Osnivanjem Fonda za kvalitet i talente promovišu se prave vrijednosti i društvo usmjerava na svoj najbolji dio: najbolje nastavnike, učenike i škole, poručeno je danas na radom sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa medijima povodom konkursa za dodjelu sredstava iz Fonda, koji je raspisan prije nekoliko dana. 
 
0
Predsjednik Crne Gore svečano u Kliničkom centru Crne Gore pustio u rad najsavremeniji aparat magnetne rezonance MR Skyra
Aparati neophodni - povjerenje počiva na ljudima!
       - Ozbiljan je podvig za jednu državu još niskog nivoa razvijenosti nabaviti ovakav aparat i staviti ga na raspolaganje ljekarima za uvođenje novih dijagnostičkih procedura, tačnije sttaviti ga na uslugu građanima. To je, svakako vrijedno pohvale, ali i u trenucima najveće radosti pametno je zapitati se hoće li aparati riješiti problem povjerenja. Ne, povjerenje mora počivati na ljudima, mi smo ti ljudi, od prvog zaposlenog u kliničkom centru pa do šefa države, koji moramo povesti računa šta na temelju ovih podviga novonabavljenih aparata još možemo da uradimo da bi ljudi više vjerovali u zdravstveni sistem Crne Gore i u kapacitete države u cjelini - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, puštajući danas svečano u rad najsavremeniji aparat magnetne rezonance MR Skyra u Kliničkom centru Crne Gore. 
 
0
Na osnovu međunarodnih potjernica Interpola, kod nas uhapšene dvije osobe
Dulović lišen slobode - u BiH!
Službenici Uprave policije MUP su u prethodnom periodu lišili slobode dvije osobe koje se potražuju po međunarodnim poternicama dvije države, dok je u Bosni i Hercegovini lišeno osoba koju potražuje naša država zbog izdržavanja kazne zatvora. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|