Brze Cinjenice - Društvo

0
Vlada Crne Gore usvojila utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu
Izmjene podižu - nivo zaštite i zdravlja!
       - Izmjenama se domaće zakonodavstvo usaglašava sa direktivama Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na mjere za podsticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja zaposlenih na radu i minimalne zahtjeve za zaštitu i zdravlje na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, kao i sa standardima Međunarodne organizacije rada. Proširivanjem obaveza projektanta i investitora, propisuje se obaveza određivanja jednog ili više koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu kada radove izvode ili je predviđeno da ih izvode dva ili više izvođača. Investitor mora da odredi koordinatora/koordinatore za zaštitu i zdravlje na radu posebno za fazu izrade projekta i posebno za fazu izvođenja radova. U diskusiji je konstatovano da će donošenje Zakona doprinijeti podizanju nivoa zaštite i zdravlja na radu kroz zakonsku obavezu i odgovornost relevantnih subjekata u radnoj sredini - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu. 
 
0
Vijeće za nacionalnu bezbjednost pozdravilo brzo i efikasno otkrivanje i hapšenje izvršilaca i saizvršilaca teških krivičnih djela počinjenih prošle sedmice
Tražiće kriminalce - i van granice!
             - Ne smiju građani naše Države snositi posljedice kriminalnih vrtloga i klanovskih sukoba. Tražićemo ih na svakoj stopi teritorije Crne Gore, a nalog Vijeća je da ih u zakonitim procedurama pronađemo ma gdje se nalazili, i u inostranstvu – naglasio je predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, premijer Duško Marković na današnjoj sjednici na kojoj je Vijeće je pozdravilo brzo i efikasno otkrivanje i hapšenje izvršilaca i saizvršilaca teških krivičnih djela počinjenih prošle sedmice – dvostrukog ubistva i aktiviranja eksplozivne naprave u blizini kuće novinara u Bijelom Polju – i ponovilo opredijeljenost institucija da još snažnije nastave u borbi protiv nosilaca aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa, i posebno njihovih nalagodavaca.  
 
0
Povodom Dana studenata, predsjednik Vlade Crne Gore primio delegaciju Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore
Studenti da koriste - benefite EU!
- Važno je da vašoj generaciji omogućimo da već na početku radne karijere budete u prilici da koristite sve mogućnosti koje pružaju Evropska unija i evropske vrijednosti uključujući i potpunu slobodu zapošljavanja i usavršavanja širom kontinenta – rekao je predsjednik Vlade delegaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG), na čelu sa predsjednicom ove studentske organizacije Sarom Ariannom Serhatlić, koju je primio povodom Dana studenata. 
 
0
Uprava policije Crne Gore povodom izjave Izbornog štaba predsjedničkog kandidata Vasilija Miličkovića
"Atentat" od - dotrajalog crijeva!
- Uviđajnim radnjama utvrđeno je da na navedenom vozilu nema oštećenja izazvanih požarom. Pregledom spoljeg dijela vozila nijesu uočena oštećenja ni na vratima i bravama ni na dijelu poklopca motora. Otvaranjem poklopca motora i pregledom unutrašnjosti konstatovano je da je došlo do oštećenja crijeva spojenog sa filterom nafte, te da je crijevo dotrajalo; da je nakon što je došlo do navedenog oštećenja na predmetnom crijevu neko nestučno pokušao da sanira kvar, na način što je crijevo obmotao tanjom gumom (najvjerovatije unutrašnja guma od bicikla) koja nije poslužila funkciji, pa je došlo do izlivanja dizel goriva koje se razlivalo po motoru i nakon zagrijavanja motora došlo je do pojave dima - saopštila je Uprava policije Crne Gore povodom izjave Izbornog štaba predsjedničkog kandidata Vasilija Miličkovića da je na njega navodno danas „pokušan atentat“ i to navodno presijecanjem dovodnog kabla za gorivo u vozilu kojim je upravljao. 
 
0
Policija i Tužilaštvo rasvijetlili dvostruko ubistvo u Podgorici i i motiv bacanja bombe u Bijelom Polju
Otkrivena organizacija - traže počinioca!
       - Policija intenzivno traga za J.M. iz Podgorice, koji je osumnjičen da je 31. marta u Podgorici počinio dvostruko ubistvo i time lišio života Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića - naglasio je pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković na konferenciji za medije povodom zločina koji je uznemirio crnogorsku javnost.
Baković je saopštio da je danas Uprava policije Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv J.M. V.P. V.J. B.K. Ć.D. zbog krivičnih djela teško ubistvo, stvaranje kriminalnih organizacija i nedozvoljeno držanje oružja. 
 
0
Poslije ostavke direktora Uprave policije Crne Gore
Umjesto Stojanovića - Damjanović!
Vlada Crne Gore je danas, na osnovu člana 10 Uredbe o Vladi Crne Gore, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela Rješenje o prestanku mandata direktora Uprave policije Slavka Stojanovića na lični zahtjev. 
 
0
Povodom posljednjih događaja u Podgorici, održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost u proširenom sastavu
Na kriminal - specijalizovanim timovima!
- Bezbjednosna situacija narušena je usljed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa. Vijeće je zatražilo, a rukovodioci nadležnih državnih organa prihvatili formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sačinjenih od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, a sa konačnim ciljem obezbjeđivanja pune sigurnosti i bezbjednosti svakog građanina i njegove porodice - saopšteno je sa sinoćnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost u proširenom sastavu održanoj povodom posljednjih događaja u Podgorici, koji su rezultirali tragičnim gubitkom života i pogoršanjem bezbjednosne situacije. 
 
3
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić za TV Crne Gore
Ostavke podnijeli - Stojanović i Rečević!
- Rezultati koje su MUP i Uprava policije postigli prethodne godine u obračunu sa kriminalnim grupama, nažalost, nijesu bili garant da ćemo u potpunosti izbjeći situacije da nevini građani budu žrtve obračuna. Po operativnim saznanjima, to je slučaj danas nevino ubijenog Radivoja Jovanovića. Zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji Glavnog grada i posljedica koje su se desile ove sedmice, sa dijelom menadžmenta Uprave policije danas sam održao kolegijum na kojem su direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik Podgorica Jovica Rečević iz objektivne odgovornosti - izjavio je za TV Crne Gore ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. 
 
3
Otvoren Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević“
Za oboljelu djecu - država šira porodica!
          - Umjesto dosadašnje prakse bavljenja problemima autizma na više pojedinačnih adresa nižeg organizacionog nivoa, tragičan slučaj dječaka Ognjena Rakočevića, koji je ujedinio Crnu Goru i stavio u prvi plan njenu tradicionalnu solidarost, dodatno je podstakao naše namjere i potrebu da osnujemo Centar za autizam. Na to se nadovezala međuresorska saradnja i spremnost institucija da ustupe prostorije i sredstva, a društveno odgovornih pojedinaca i asocijacija da obezbijede neophodnu opremu i namještaj. Zato su vrata ove ustanove već od danas otvorena za djecu i roditelje kojima je potrebna stručna pomoć i podrška, a rezultate zadatih obaveza od njenog menadžmenta i Ministarstva zdravlja očekujem u kratkom roku – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marović, otvarajući danas Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević“. 
 
3
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Danilović se plašio - domaćih pucača!
    - Nažalost, nisam imao puno zvanicnih informaciju. Dobio sam je od specijalnog drzavnog tuzioca, već kada su pocela hapšenja. Od kolega iz opozicije bio sam prozivan, a od vlasti opstruisan. Pušten mi je audio snimak razgovora Sindjelića ii Velimirovića. Nijednu informaciju nisam dobio od Uprave policije. Rekao sam SDT da mogu da pokušam da spriječim okupljanje gradjana, koji suu bili jedina meta. Razgovarao sam sa Mandićem i mitripolitom Amfilohijem. Bio sam ubijedjen da će slaviti opozicija, ali plašio sam se za te ljude i to od domacih pucača. Zvao sam direktora UP, ali je on odbio. Uprava policije izdala je saopštenje o hvatanju kriminalnih grupa. Na presss konferenciji rekao sam da se za mene nista u Crnoj Gori ne dešava dok ne dobijem zvanično.Policiji nisam vjerovao, a ni policija meni - rekao je na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. svjedok Goran Danilović, tadašnji ministar unutrašnjih poslova. 
 
2
Istraživanje CEDEM o predsjedničkim izborima
Đukanović pobjeđuje - u prvom krugu!
       Predsjednik DPS Milo Đukanović ima podršku 50,6 odsto građana, na drugom mjestu je Mladen Bojanić sa podrškom od 35,5 odsto, dok bi Draginju Vuksanović glasalo 7,9 odsto ispitanika pokazalo je istraživanje CEDEM.
   Marko Milačić ima podršku od 2,9 birača, Goran Danilović 2,1 odsto ispitanika, dok bi Hazbija Kalač i Vasilije Miličković imali podršku ispod jedan odsto birača. Osam odsto ispitanika nije odlučilo za koga će glasati.
U slučaju da bude drugog kruga, kako je pokazalo ispitivanje javnog mnjenja, 55 odsto birača bi podržalo kandidata vlasti, a 45 opozicije. 
 
2
U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarniih izbora 2016. svjedočio Slaven Radunović
Događaje planirao - režim!
       - Znam da nije bilo ništa od ovoga što se ovim ljudima stavlja na teret. Znam da za 16. nije bio zakazan nikakav skup. Naprotiv, ubijeđivali smo pristalice da ne izlaze u slučaju dobrog rezultata opozicije i "DF". Imali smo informacije da režim sprema nešto, ako mu krene po zlu i da je spreman da izazove vanredno stanje. O tome se nam javili pripadnici DPS, MUP i ANB kojima je proradila savjest - svjedočio je danas poslanik "DF" Slaven Radunović u nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarniih izbora 2016.
Pozivu da svjedoči nije se odazvao Dobrilo Dedeić, a za sjutra su pozvani Nebojša Medojević i i Goran Danilović. 
 
2
Državna izborna komisija žrijebom utvrdila
Jedinica Milačiću - sedmica Đukanoviću!
    Prvo mjesto na listi kandidata na izborima za Predsjednika Crne Gore koji će se održati 15. aprila 2018. dobio je Marko Milačić, kandidat Prave Crne Gore, 2. Mladen Bojanić – kandidat Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije Crne Gore i Građanskog pokreta URA, 3. Hazbija Kalač – kandidat Stranke pravde i pomirenja, 4. Vasilije Miličković – kandidat Grupe građana “Građanska akcija” i Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, 5. Dobrilo Dedeić – kandidat Srpske koalicije, 6. Dr Draginja Vuksanović – kandidat Socijaldemokratske partije Crne Gore i 7. Milo Đukanović – kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore - utvrdila je žrijebom Državna izborna komisija redosljed na listi kandidata na izborima za Predsjednika Crne Gore. 
 
2
Odluka Vlade Crne Gore u skladu sa mjerama članica EU i NATO
Ruski diplomata - persona non grata!
            - Crna Gora i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preduzetim od strane članica EU i NATO u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima, odmah jasno osudila - saopštila je Vlada Crne Gore koja je odluučila da jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije proglasi za persona non grata i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori. O mjerama je obaviještena ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru. 
 
2
Crnogorski premijer o (ne) protjerivanju ruskih diplomata
Obaveze postoje - odluka sjutra!
    - Država Crna Gora je članica NATO, ona je i kandidat za članstvo u EU, najbolji i prva naredena članica Evropske unije. Iz tog članstva i tog procesa proizilaze obaveze za našu državu. Te obaveze proizilaze u potrebi slijeđenja evropske spoljne politike, ali naravno i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO. Ovo što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani, vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini Amerike, EU i drugih zemalja i naravno Crna Gora kao odgovorna država, ozbiljan i solidaran partner, će se danas ili već sjutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju - odgovorio je crnogorski premijer Duško Marković na pitanje novinara "da li će Vlada pratiti odluke evropskih zemalja koje su odlučile da protjeraju ruske diplomate?". 
 
1
Predsjednik Crne Gore odlučio da većina lokalnih izbora bude 27. maja
U Plužinama - biraju za praznik!
- Poštujući izborno zakonodavstvo predsjednik Crne Gore je bio obavezan da lokalne izbore u Plužinama zakaže nedelju dana prije ostalih lokalnih izbora. Pošto se izbori u Plužinama nijesu mogli održati nakon 20. maja 2018 godine Predsjednik Crne Gore očekuje da će gradjanke i gradjani Plužina imati razumjevanja što je dan izbora u okviru praznika Dana nezavisnosti - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Filip Vujanović, koji je odlučio da lokalni izbori za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci opštine u okviru Glavnog grada i Skupštinama opština: Šavnik, Žabljak, Bar, Plav, Pljevlja, Rožaje, Danilovgrad, Bijelo Polje i Kolašin budu 27. maja. 
 
1
Operativni štab za zaštitu i spašavanje upozorava na složenu meteorološku situaciju
Očekuje se i - 300 litara po kvadratu!
- Od petka do ponedjeljka očekuje se ukupna količina kiše od oko 200 litara, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 litara po metru kvadratnom . Situaciju će dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more - apostrofirano je na današnjoj sjednici Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje sa ciljem što adekvatnije pripreme za odgovor na najavljenu složenu meteorološku situaciju.  
 
1
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.
Prevodilac "DF" radio - kao vozač i u vešeraju!
- Sa Ananijem Nikićem radila sam od 2009. do 2012. Radila sam kao prevodilac, a on kao vozač. Ubrzo je ostao bez posla. Ostali smo u kontaktu. Finnansijski je propao, psihički oronuo. Rekao mi je da ima dva braka u Makedonije, a radio je za Kfor na Kosovu poslove pranja i vešeraja. Posljednji put vidjela sam ga 2015., kada sam se vratila iz Amerike. Tada mi je rekao da je finansijski loše, da je imovinu dao na prodaju, obolio je od šećera - tako je svjedok Ljilja Nikač govorila o Ananiju Nikiću, koji je po "DF" bio njihov prevodilac, na danas nastavljenom pretresu suđenja optuženima na dan parlamentarnih izbora 2016.
Advokat Miroje Jovanvić tražio je da se svjedok saradnik Saša Sinđelić izjasni ko mu je dozvolio da napusti Crnu Goru. 
 
1
U akciji „Radne dozvole“ podnijeto pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica
Utajili skoro - pola miliona!
       Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“, a postupajući na osnovu operativnih saznanja, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 477.000 eura. 
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore pojasnio obračun minimalne potrošačke korpe
Obračunate kalorije - za "goli život"!
    - Na osnovu podataka ovih UN agencija, u sastav minimalne potrošačke korpe u obzir su uzeti određeni hranljivi sastojci hrane kao i minimalna vrijednost kalorijskog unosa koja je određena u iznosu od 2 211 Kcal dnevno po osobi. Navedena količina kalorija po osobi nije optimalna već minimalna da zadovolji energetske potrebe i obavljanje lakše fizičke aktivnosti osoba koje se nalaze u populaciji domaćinstava blizu linije siromaštva jer metodologija tako nalaže. Ista kalorijska vrijednost je korišćena u metodologiji izračunavanja minimalne korpe tokom 2016. godine - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore, pojašnjavajući obračun minimalne potrošačke korpe.
Saopštenje Instituta prenosimo integralno:
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|