Brze Cinjenice - Društvo

1
Policije Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u akciji „Dardaneli“
Zbog trgovine ljudima - 21 lišili slobode!
- Policije Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske realizovale su međunarodnu policijsku akciju „Dardaneli“. U ovoj akciji, usmjerenoj na razbijanje međunarodne organizovane kriminalne grupe koja je osumnjičena da se bavila krijumčarenjem turskih državljana do zemalja Zapadne Evrope, je na teritoriji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske juče je ukupno lišena slobode 21 osoba - saopšteno je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu.  
 
1
Pravni zastupnik Vanje Ćalović reagovao na saopštenje Vlade Crne Gore
Do predstavke - kršena ljudska prava!
       - Umjesto saopštenja u kome potencira da je predstavka Evropskom sudu proglašena neprihvatljivom samo zato što su crnogorski sudovi nakon njenog podnošenja utvrdili da su predmetni akti suprotni Ustavu i zakonima Crne Gore, Vlada Crne Gore bi trebala javnosti da saopšti zašto niko nije odgovarao zbog masovnog kršenja osnovnih ljudskih prava - nappomenuo je u reagovanju na saopštenja Vlade Crne Gore o odluci Evropskog suda za ljudska prava kojom je odbačena predstavka Vanje Ćalović Marković zbog kršenja prava na privatnost nekontrolisanim pristupom policije bazi podataka M-tela, njen pravni zastupnik, advokat Veselin Radulović. 
 
1
Evropski sud za ljudska prava donio odluku u korist Crne Gore
Odbijena predstavka - direktorke "MANS"!
       - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku kojom se predstavka Vanje Ćalović, proglašava neprihvatljivom pred ovim sudom u skladu sa članom 35 stav 3 i 4 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Gospođa Ćalović je crnogorska državljanka i izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora „MANS”.
Podnositeljka predstavke se u konkretnom slučaju žalila na povredu čl. 8 Evropske konvencije zbog nekontrolisanog direktnog pristupa policije bazi podataka mobilnog operater „M-tel” DOO čiji je bila korisnik - saopštila je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom u Strazburu Valentina Pavličić.
 
 
1
Policija lišila slobode advokata N.A.
Osumnjičen za - utaju poreza!
          Službenici Uprave policije MUP – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije su danas lišili slobode advokata N.A. i uz krivičnu prijavu ga priveli nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.
 
 
1
Suđenje za pokušaj terorističkog napada 16. oktobra prošle godine u Višem sudu prekinuto zbog zdravstvenog stanja Bratislava Dikića
Nastavak pretresa - 20.!
- Zatvorski doktor uputiće pritvorenog u javnu zdravstvenu ustanovu, uu kojoj postoje odgovarajući uslovi, te da će o tome odmah obavijestiti rukovodioca zatvora i predsjednika suda - riješila je predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša na zahtjev odbrane da se Bratislavu Dikiću, jednom od optuženih za pokušaj terorističkog napada 16. oktobra prošle godine, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ukaže adekvatna njega i da se medicinski vještaci izjasne o njegovoj sposobnosti da prisustvuje pretresu.
Optuženi Srboljub Đorđević negirao je navode optužnice. On je istakao da je došao na četnički skup, ali da je njegov glavni mootiv dolaska u Crnu Goru bio dda se pomoli u manastiru Ostrog.
Pretres u Višem sudu biće nastavljen 20. 
 
1
Reagovanje predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića povodom političkog i medijskog ugrožavanja njegove porodice
Ne nasrćite na - porodični mir!
    - Povodom političkog i medijskog pritiska kojem su ovih dana izloženi članovi moje porodice, poručujem aktivistima i medijskim saradnicima Demokrata: zaobiđite porodicu Marković!
Da ih u njihovoj izbornoj kampanji poštedim uzaludnog truda i obilaska naših domova, jasno im saopštavam:
Ne dolazite na naša vrata!
Ne provocirajte, ne idite tamo gdje ne žele da vas vide i ne nasrćite na porodični mir! - poručio je "Demokratama" predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u reagovanju povodom političkog i medijskog ugrožavanja njegove porodice.
 
 
1
Pretres na suđenju učesnicima u aferi “Državni udar” u Višem sudu biće nastavljen prekosjutra
Odbijeni zahtjevi odbrane!
       Vijeće sudije Suzane Mugoše odbilo je kao neosnovan zahtjev lidera "DF" Milana Kneževića i Andrije Mandića da im vrate pasoše zbog službenog putovanja u Rusiju.
Takođe, odbijen je prijedlog odbrane za ukidanje pritvora optuženima u aferi “Državni udar” Mihailu Čađenoviću, Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Branki Milić, a odbijeno je i medicinsko vještačenje Miloša Jovanovića. Pretres na suđenju učesnicima u aferi “Državni udar” u Višem sudu biće nastavljen prekosjutra. 
 
0
Reagovanje Kliničkog centra Crne Gore i Klinike za bolesti srca povodom napada na dr Vladimira Peruničića
Vratiti ugled - "bijelim mantilima"!
-Poštovani građani, zaposleni Kliničkog centra Crne Gore 24 sata, 365 dana u godni, brinu o vašem zdravlju, a ovakvi vandalski postupci ugrožavaju ne samo njih, već i vas. Apelujemo na građane da koriste institucije sistema u slučaju da imaju bilo kakav prigovor na rad zdravstvenih naše ustanove. To je jedini i pravi način da naše društvo funkcioniše na dobrobit svih - naveedeno je u reagovanju Kliničkog centra Crne Gore poslije jučerašnjeg napada na dr Vladimira Peruničića i naglašava da da će menadžment Klničkog centra Crne Gore preduzeti sve neophodne aktivnsoti iz svoje nadležnosti da zaštiti zaposlene i vrati ugled „BIJELIM MANTILIMA” kakav i zaslužuju.
Istim povodom reagovala je i Klinika za bolesti srca:  
 
0
Nemio događaj u Kliničkom centru Crne Gore
Ljekara napala - rodbina pacijenta!
    - Danas oko 14,30, prvo verbalno a zatim i fizički, napadnut internista Centra za kardiologiju dr Vladimir Peruničić. Do incidenta je došlo nakon što je dr Peruničić došao do glavnog ulaza da zatraži da ga zaštite radnici Službe obezbjeđenja naše ustanove od porodice pacijenta koji se liječi u Centru za kardiologiju, koji su se, kako je naveo, ponašali neprimjereno - saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore. 
 
0
Pred Višim sudom odbranu iznio jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine Miloš Jovanović
Đukanovića trebalo - uhapsiti ili ubiti!
    - Aleksandar ili Saša Sinđelić unajnio me je da ruiniram jednu zgradu sa pirotehnikom i molotovljevim koktelima, što nisam uradio. Bila su neka pregradna stakla, mislim da sam dva razbio, nisam više. Čisto da ne bude da nisam ništa uradio. Hteo sam da svu tu štetu svedem na neki minimum. Nisam imao nikakvu terorističku nameru, da povredim, da ubijem...tako nešto. Otprilike, to je to - odgovarajući da se ne osjeća krivim, to je danas pred Višim sudom, u svojoj odbrani naveo jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine Miloš Jovanović.
Po njegovim riječima, Sinđelić mu je rekao da je u Crnoj Gori trebalo da se16. oktobra desi revolucija, tako što bi se zauzela zgrada policije i parlamenta. Takođe, bilo je planirano hapšenje i eventualno ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. 
 
0
Odbranom Bratislava Dikića, u Višem sudu nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori
Neka odgovara - autor bajke!
       - Optužnica Specijalnog državnog tužilaštva metereti da sam pripadnik neke kriminalne organizacije i da sam pomagao u nekom pokušaju terorizma. Saslušao sam optužnicu, ona je neosnovana i prosto izmišljena. Deo optužnice koji se odnosi na mene je najobičnija bajka i nadam se da će njen autor kad-tad pred vama, pred ovim sudom odgovarati - napomenuo je iznoseći odbranu Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije, optužen za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.  
 
0
Press konferencija povodom rasvjetljavanja ubistva Gorana Đuričkovića 2015. u Budvi
Osumnjičeni zatvoren - u Austriji!
       - Službenici Sektora kriminalističke policije u sjedištu u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Budva intenzivnim policijsko –tužilačkim aktivnostima uspjeli da rasvijetle teško krivično djelo iz oblasti krvnih delikata izvršeno na području Budve u toku 2015. Shodno prikupljenim dokazima, službenici Sektora kriminalističke policije u sjedištu i Centra bezbjednosti Budva podnijeli su danas Višem državnom tužiocu u Podgorici Izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv S.P. (star 24 godine) iz Banja Luke, gdje ima stalno nastanjenje, državljanin Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD Ubistvo tako što je dana 27.10.2015. u Budvi upotrebom vatrenog oružja – snajperske puške, lišio života Gorana Đuričkovića iz Budve - istakao je rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u SKP Uprave policije Saše Rakočević na današnjoj press konferenciji povodom rasvijetljavanja ubistva Gorana Đuričkovića. 
 
2
Ministarstvo prosvjete povodom napada na tri libijska studenta U Nikšiću
Nedopustivo - za najoštriju osudu!
    - Najoštrije osuđujemo svaki napad na pripadnike učeničke i studentske populacije. Fizički obračuni bilo koje vrste, a ovdje naglašavamo one na osnovu vjere, rase, pola i sl. su nedopustivi u demokratskom društvu - reagovalo je Ministarstvo prosvjete povodom napada na tri libijska studenta U Nikšiću. 
 
0
Reagovanje generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP na tvrdnje GP "URA"
URA "potpaljuje" - bez dokaza!
         - Jasno je da nema nikakvih činjenica koje bi potkrijepile zahtjev za podnošenje ostavke, osim, kako je ocijenjeno, politikantskih tvrdnji - zaključuje generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP Mirsad Mulić reagovanje na medijske tvrdnje potpredsjednika Građanskog pokreta URA Neđeljka Rudovića prema kojima se navodno Direktorat za vanredne situacije „nije snašao“ u borbi sa nedavnim požarima. 
 
0
Održana komemoracija dugogodišnjem generalnom sekretaru Vlade Crne Gore Žarku Šturanoviću
Druge snažio - neizbrisiv trag ostavio!
    - Imam tužnu, tešku, ali časnu dužnost da se oprostim od Žarka u ime Vlade Crne Gore u kojoj je Žarko ostavio neizbrisiv trag svojom čestitošću, predanim radom, poštenjem, svojom ljudskošću, uvijek spreman da istraje u plemenitim nastojanjima da dā najbolje od sebe za ono u što je vjerovao – pravdu, slobodu, mir, jednakost, nezavisnu, demokratsku i prosperitetnu Crnu Goru na dobrobit svih njenih građana. Svojom ljudskom snagom i nepokolebljivom vjerom sve nas je snažio u borbi za ove vrijednosti za koje je nesebično davao sebe, ne mareći za rizik po zdravlje koji takav požrtvovani, posvećeni i beskompromisni rad sa sobom nosi - rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin na komemoraciji na kojoj se u prisustvu porodice, najviših državnih zvaničnika, kolega i prijatelja od njega oprostio od dugogodišnjeg generalnog sekretaru Vlade Crne Gore Žarka Šturanovića. 
 
0
Majk Pens,prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru
Hvala Crnoj Gori - na vodećoj ulozi !
- Hvala Vam na toploj dobrodošlici koju smo moja supruga i ja doživjeli već na dolasku u Crnu Goru. Velika mi je čast da budem u Vašoj divnoj zemlji i da proslavimo izvanredne odnose građana Crne Gore i građana Sjedinjenih Američkih Država. Posebna mi je čast što sam prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru – naglasio je potpredsjednik Pens večeras na svečanoj večeri nazdravljajući predsjednicima države, parlamenta i Vlade, Filipu Vujanoviću, Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću.  
 
0
Spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu otkriven na Trgu nezavisnosti u Podgorici
Junaštvom razabrao - vječnost!
          - Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje - naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković, koji je sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici,svečano otvorio spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu"
Medicinari u Beranama - državni interes!
    - Vjerujem da će na Univerzitetu, kada prođe vrijeme i glave se ohlade, razumjeti šta su strateški državni interesi i podržati napore Vlade da se oni realizuju. U međuvremenu, ukoliko Upravni odbor Univerziteta ne uvaži Vladinu odluku, studentima koji namjeravaju da upišu prvu godinu studija na Visokoj medicinskoj školi poručujem da obave upis tamo gdje im to bude omogućeno. Ova vlada će obezbijediti potrebnu finansijsku podršku. Ukoliko to bude u Podgorici, za njih 70 koji budu primljeni, ma odakle dolazili, Vlada će obezbijediti sve materijalne uslove za njihovo studiranje. Ta sredstva Vlada će namiriti smanjujući troškove nefunkcionalne administracije i raznih marketinških službi i na samom Univerzitetu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu". 
 
2
Završeni radovi na glavnom obkektu KCCG i Institutu za bolesti djece vrijedni 2,8 miliona eura
Postali komforniji - i štedlljiviji!
    - Značajna investicija vrijedna 2,8 miliona eura za zdravstveni sistem i za KCCG i Institut za bolesti djece, dovedena je do kraja. Kao što ste imali prilike da vidite, na Institutu za bolesti djece je zamijenjena fasadna bravarija, urađena termo fasada i sistem grijanja i hlađenja. U KCCG je adaptiran sistem termo-tehničkih i elektro instalacija, dok je na glavnom objektu, postavljena nova fasadna bravarija - ukazala je direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević povodom završetka radova na glavnom objektu KCCG i Institutu za bolesti djece, koje su danas posjetili ministar zdravlja Kenan Hrapović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić. 
 
1
Suđenje optuženima za pokušaj terorizmana dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori odgođeno, a da nije ni počelo
Odbrana traži - izuzeće svi tužilaca!
- Nekoliko branilaca je vrhovnom državnom tužiocu podnijelo zahtjev za izuzeće specijalnog državnog tužioca i svih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu - poslije ovih riiječi Miroja Jovanovića, advokata lidera "DF" Andrije Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića, Vijeće sudije Suzane Mugoše donijelo je odluku o odgađanju glavnog pretresa na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|