Brze Cinjenice - Društvo

0
Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica
"Oprali - pola milijarde eura!
          Uprava policije – Specijalno policijsko odjeljenje je, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realizovala predmet „Beta“ tokom čijeg je višemjesečnog sprovođenja otkriveno pranje novca u iznosu većem od pola milijarde eura. Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca.  
 
0
Tradicionalna manifestacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u "Delta City"
Premijera filma - "Naša snaga"!
       Borenje i veranje, alpinistička, oprema pomorskog odreda i oprema i uređaji za veze biće danas od 17 do 20 predstavljeni u "Delta City", na tradicionalnoj manifestaciji "Budi dio nas", koju organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.
Posjetioci će biti informisani o dobrovoljnom služenju vojnog roka, o obrazovanju na inostranim vojnim akademijama i stipendiranju studenata na fakultetima u Crnoj Gori, a od 20 premijerno će u bioskopu "Cineplexx" biti prikazan dokumentarno-edukativni film "Naša snaga, Vojska Crne Gore", ”, koji je za potrebe Ministarstva odbrane, a uz finansijsku podršku Ministarstva odbrane Velike Britanije uradila producentska kuća, NVO „Centar za multimedijalnu produkciju“ (CEZAM). Režiju potpisuje Blagota Marunović.
 
 
0
Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore
Prevazići problem - kroz institucije!
       - Konstatovali smo da Skupština u okviru svojih Ustavnih ovlašćenja nastoji da iznađe najbolje rješenje za prevazilaženja nastale situacije.Redovne konsultacije koje obavljamo imaju za cilj da jednu politički i pravno komplikovanu situaciju pokušamo razjasniti i prevazići u okviru državnih institucija.
Želim da naglasim da svi poslanički klubovi aktivno učestvuju, bez obzira na različite stavove i evidentne političke razlike - izjavio je poslije današnjeg kolegijuma predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović. 
 
0
Advokati Nebojše Medojevića predali Ustavnom sudu žalbu i prijedlog za privremeno rješenje
Očekuju i oslobađanje!
       - Na ovaj način uvodi se jedan stravičan mehanizam, koji je nezapamćen u modernoj Evropi, pogotovo u parlamentarnim demokratijama, da određene pravosudne strukture bez skidanja imuniteta mogu da na ovakav način stavljaju poslanike u zatvor, kao i sve ostale građane. Upravo zbog toga ovaj press zakazali smo pred Ustavnim sudom kao simbolom zadnje zaštite ovakvom urušavanju ustavnog sistema - istakao je Dražen Medojević, advokat Nebojše Medojevića,, koji je sa kolegom Mirojem Jovanovićem podnio Ustavnom sudu žalbu na rješenje Apelacionog suda kojimm je njihov branjenik stavljen u zatvor.
 
 
0
Iz solidarnosti sa Medojevićem i Kneževićem, Slaven Radunović napustio predsjedavanje sastankom Konferencije COSAP
Zastrašivanje opozicije - nezapamćenom zloupotrebom!
    - Predaću predsjedavanje zamjeniku u znak protesta protiv ovoga što se posljednjih dana dešava u Crnoj Gori i u znak solidarnosti sa kolegama Nebojšom Medojevićem i Millanom Kneževićem, od kojih je jedan u zatvoru u Spužu gdje štrajkuje glađu već četvrti dan, a Knežević je dobrovoljni zatočenik skupštinskih prostorija, uz ostale poslanike "DF", koji smo tu da čuvamo njegovu slobodu, ali i slobodu svih građana Crne Gore, kao i Ustav i zakone. Nezapćamena i u Evropi 21. vijeka nezabilježena zloupotreba tužilačko-pravosudnog sistema u svrhu zastrašivanja najjačih političkih protivnika desila se prethodnih dana - istakao je Slaven Radunović na sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP). 
 
0
Rješenjem sudije za istragu Višeg suda
Medojeviću još jedno rješenje!
    - Rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva, prema svjedoku N.M., a nakon što je prethodno bio novčano kažnjen rješenjem sudije za istragu ovog suda, određeno je stavljanje u zatvor zbog ponovnog odbijanja da svjedoči u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva koji je formiran povodom javno iznijetih navoda svjedoka putem saopštenja političke stranke PZP objavljenog na portalima www.promjene.org. i www.in4s dana 03.05.2017. godine, te tvrdnji u javnosti o učešću M.K GSDT u izvršenju ratnih zločina na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine - saopšteno je iz Višeg suda o novo rješenje o stavljanju u zatvor poslaniku Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću. 
 
0
Predsjednik Cne Gore na Samitu lidera 24. Konferencije država ugovornica Okvirne koncencije UN o klimatskim promjenama u Katovicama
Iz obnovljivih izvora - za trećinu više!
          - Crna Gora je maksimalno posvećena naporima međunarodne zajednice u traženju odgovora na klimatske promjene, kao jednom od najsnažnijih izazova današnjice. Potvrđivanje Pariskog sporazuma predstavlja osnov našeg djelovanja i u tekućoj fazi njegove primjene u kojoj smo fokusirani na definisanje najboljih modela za ispunjavanje preuzetih obaveza i snaženje novouspostavljenog Talanoa dijaloga. I pored malog udjela u globalnim emisijama sa svega 0,009 odsto, Crna Gora definisala izuzetno ambiciozan cilj smanjenja emisija gasova s efektima staklene bašte za 30 odsto u periodu do 2030. u odnosu na nivo iz bazne 1990. U periodu od 2017. do 2030. to će zahtijevati investicije od 1.754 milijardu eura, prije svega za povećanje udijela energije iz obnovljivih izvora za 33 odsto u bruto finalnoj potrošnji energije, za program energetske efikasnosti, kao i za unaprijeđenje industrijskih tehnologija i modernizaciju u sektoru u proizvodnju energije. Stavljanjem znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog razvoja, želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države, shodno zahtjevima agende 2030. - naglasio je predsjednik Cne Gore Milo Đukanović na Samitu lidera 24. Konferencije država ugovornica Okvirne koncencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koji se održava u Katovicama u Poljskoj.  
 
0
Supruga Nebojše Medojevića, nakon posjete u ZIKS
Dobrovoljno u samici - štrajkuje glađu!
       - Zbog protivzakonitog i protivustavnog hapšenja za javno izgovorenu riječ uprkos poslaničkom imunitetu, Nebojša Medojević štrajkuje glađu od dolaska u zatvor.
Uz to, radi sopstvene bezbjednosti koja mu je neminovno ugrožena kao osobi koja je svoj život posvetila borbi protiv kriminala i korupcije, dobrovoljno boravi u samici koja je pod dvadesetčetvoročasovnim video nadzorom - saopštila je Marina Medojević, nakon posjete supruga. 
 
3
Autor serije "Božićni ustanak" Željko Sošić u emisiji "Živa istina"
Uvod u - vraćanje CPC!
- Ta rezolucija trebalo je da bude usvojena prije 12 godina, ali dobrodošla je i sad. Nadam se da će imati obavezujući karakter, bilo bi dobro da iz nje proisteknu izmjene nekih zakona, da ne čekamo narednih 100 godina, ili da vodi onome što je premijer najavio, a to je donošenje Zakona o vjerskim zajednicama koji očekujemo. Nadam se da je to uvod u vraćanje CPC tamo đe treba da bude - istakao je autor serije "Božićni ustanak" Željko Sošić, ukazujući u emisiji "Živa istina" da je to što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o takozvanoj Podgoričkoj skupštini novi važan momenat za crnogorsku političku scenu. 
 
3
Viši sud o stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i iste odluke za Milana Kneževića
Preduzeta mjera - za svjedoka!
       - Sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti. Upravo zato, ova mjera traje dok svjedok ne pristane da svjedoči, a najduže dva mjeseca.
Dakle, radi se o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nijesu primijenjene odredbe vezane za imunitet. - saopšteno je iz Višeg suda povodom odluka ovog suda kojim je svjedocima K.M. i M.N., određeno stavljanje u zatvor, vezano za pitanje imuniteta.  
 
3
Predsjedniik DNP i član Predsjedništva "DF" Milan Knežević iz zgrade parlamenta poručio da se neće predati
Natjerani smo na - samoodbranu!
       - Nebojša Medojević je kukavički uhapšen siinoć na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Isti scenario bio je pripreman i za mene. Ubrzo ćemo dobiti rješenje Višeg suda koojim se i ja "stavljam u zatvor" bez skidanja imuniteta zato što nisam saopštio ono što je željela da čuje Stojanka Radović, po nalogu Milivoja Katnića. Neću se dobrovoljno predati ni Milivoju Katniću, ni Borisu Saviću, niti bilo kom iz tog korumpiranog legla jednog broja sudija. Njihova je sila, naša je vjera, pa da vidimo gdje ćemo završiti. Poslao bih poruku velikom broju građana koji nas zovu i traže da dođe do okupljanja, da čekaju i slijede naše instrukcije. "Demokratski front" ne želi rat, ne želi sukobe, ne želi da jednom građaninu fali sa glave, ali bukvalno smo natjerani na samoodbranu - poručio je iz zgrade parlamenta predsjedniik DNP i član Predsjedništva "DF" Milan Knežević, kojem je Viši sud odredio zatvor zbog odbijanja da svjedoči u predmetima SDT.  
 
3
Po nalogu Višeg suda
Uhapšen Medojević!
    Policijski službenici lišili su slobode Nebojšu Medojevića, poslanika u Skupštini Crne Gore.
Medojević je lišen slobode po nalogu za hapšenje koji je izdao Viši sud u Podgorici u predmetu formiranom povodom tvrdnji o primanju i davanju mita.
Nakon lišenja slobode Medojević je sproveden u ZIKS.  
 
3
Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju povodom 100. godišnjice „Podgoričke skupštine“
Činjenicama spriječiti - politikantske zloupotrebe!
             - Svjedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti i nelegetimnosti Podgoričke skupštine, danas pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva države Crne Gore, njen suverenitet i njena nezavisnost. Ovom rezolucijom želimo da istorijske činjenice stavimo ponovo u prvi plan u odnosu na opasnu politikantsku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti, koje je rezultirao gubitkom državnosti - ukazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović obrazlažući rezoluciju povodom 100. godišnjice „Podgoričke skupštine“, koju su na prijedlog parlamentarne većine, u prvim minutima poslije ponoći poslanici usvojili glasanjem 46 "za" i 15 "protiv".
 
 
2
Oredsjednik Crne Gore odlučio
Izbori u Tuzima - 3. marta!
    Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore, članova 14, 15 i 105 Zakona o izboru odbornika i poslanika, člana 36 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, člana 38a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Odluke o skraćenju mandata odbornika/ca u Skupštini opštine u okviru Glavnog grada-Tuzi, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je danas Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tuzi koji će biti održani 03. marta 2019. godine. 
 
2
Optužena Branka Milić ni danas se nije pojavila na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Tužilaštvo predlaže - razdvajanje postupka!
- Tužilaštvo predlaže da se postupak u odnosu na optuženu Branku Milić razdvoji, te da joj se sudi kada se za to steknu uslovi. Sve je urađeno da bi se postupak odugovlačio, pa ako se postupak ne bi razdvojio, sigurno je da bi ta nezakonita aktivnost bila realizovana, što sud nee smije da dozvoli. Optužena se dala u bjekstvo i tako zloupotrijebila Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Ambasadu Republike Srbije. Zloupotrijebljena je i korektnost ovog tužilaštva koju je imao prema svim optuženim. Postoji osnovana sumnja da je sve rađeno organizovano. Branioci iz ovog predmeta tamo su se ddovezli automobilom Skupštine Crne Gore. On je bio u potpori ovom bjekstvu, ometanju pravde, a tužilaštvo će utvrđivati da li je neko upotrebom ovog automobila počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja - predložio je danas glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na pretresu suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016., na koji Milićeva nije došla.
Odbrana se protivi prijedlogu tužilaštva, a sud će se izjasniti naknadno. Suđenje se nastavlja sjutra.  
 
2
Povodom dvije godine Vlade Crne Gore, predsjednik Duško Marković da intervju TV Crne Gore
Stabilniji i viđeniji - nego ikad!
          - Nema većeg uspjeha za Crnu Goru u posljednjoj deceniji ili u posljednjih 12 godina – od nezavisnosti, od učlanjenja u NATO. Rekao bih da imamo dva ključna benefita iz tog procesa. Crna Gora je danas članstvom u NATO stabilnija nego što je ikada bila, iako je naša stabilnost karakteristika zemlje u veoma turbulentnom regionalnom balkanskom okruženju. Crna Gore je uvijek imala sposobnosti da očuva tu internu stabilnost. Međutim, danas je naša stabilnost mnogo većeg i kvalitetnijeg sadržaja i ona nije samo interna, nego regionalna, evropska rekao bih i transatlantska. Istovremeno zahvaljujući toj stabilnosti Crna Gora je dobila neviđenu poziciju na međunarodnoj – globalnoj sceni. Crna Gora je danas iako mala, i može to iz mojih usta djelovati pretenciozno, globalni igrač. Ona je za stolom sa najmoćnijim državama svijeta, ne samo u ekonomskom, vojnom, već i u političkom smislu. Kao rezultat toga mi smo postali planetarno poznati i veliko interesovanje za Crnu Goru, za ulaganja u potencijal koji imamo, u turizam, energetiku i poljoprivredu. I zbog toga smo zabilježili ovakav ekonomski rast. Ključni benefiti NATO su stabilnost, naša međunarodna pozicija i pokretanje našeg potencijala za ubrzani ekonomski rast i veći standard građana Crne Gore - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu, koji je povodom dvije godine rada njegovog kabineta, dao Televiziji Crne Gore. 
 
2
Potpisan Protokol o donaciji između Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke i Uprave policije MUP Crne Gore
Donirali - vozila i vanbrodske motore!
- Ovom prilikom donirano je 16 motornih vozila „Volkswagen” i šest vanbrodskih motora „Suzuki” koje će koristiti naš Sektor granične policije u nadzoru državne granice i prevenciji, otkrivanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti prekograničnog kriminala - saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore, čiji je direktor Veselin Veljović danas sa ambasadorom Savezne Repulike Njemačke u Podgorici Robertom Veberom potpisao Protokol o donaciji između Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke i Uprave policije MUP Crne Gore, kojim je njemačka policija našoj policiji donirala vozila i vanbrodske motore vrijedne oko 380.000 eura.
 
 
2
Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Naređena potjernica - za Brankom Milić!
    - Izdaje se naredba za izdavanje potjernice za optuženu Milić Branku. Kako nijesu ispunjene pretpostavke da se današnji pretres održi, naredni se zakazuje za sjutra u devet - saopštila je danas Suzana Mugoša, predsjednica sudskog vijeća na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016.
Prije pretresa Uprava policije dostavila je sudu službenu zabilješku o predatom rješenju Višeg suda od 23. novembra o određivanju pritvora Branki Milić, koja je samovoljno napustila glavni pretres i izjavila da više neće dolaziti. Ona se tada sklonila u ambasadu Republike Srbije.  
 
2
Crnogorski premijer odgovarao novinarima o Branki Milić, Tari, crkvi na Rumiji...
Optuženu očekuje - sud!
       - Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo ambasadora i ostavilo rok od par dana da se ta objašnjenja dobiju. Ono što ja očekujem, ono što očekuje sudska vlast u Crnoj Gori, je da ona bude dostupna pravosudnim organima radi daljeg sprovođenja postupka - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Duško Marković, dodajući da postoje procedure da se to riješi po međunarodnim standardima i ugovorima između dvije države. 
 
2
Ministar sporta Nikola Janović na otvaaranju 75. Skupštine Evropske studentske unije
Mladi - najvažniji kapital!
- Mladi su naš najvažniji kapital, i Vlada svakog dana na unutrašnjem planu radi na poboljšanju uslova studiranja, boljem kvalitetu visokog obrazovanja i njegovom usaglašavanju sa potrebama tržišta – poručio je ministar sporta Nikola Janović obraćajući se u Petrovcu učesnicima Evropske studentske unije (ESU) na večerašnjem otvaranju njene 75. Skupštinu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|