Brze Cinjenice - Društvo

2
Vlada Crne Gore i Vlada Republike Sjeverne Makedonije konstatovale da se odnosi temelje na principima prijateljstva, otvorenosti i povjerenja
Ukazano na potrebu - intezivnije saradnje!
            - Na potrebu unapređenja i jačanja intenziteta saradnje u svim poljima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na oblasti ekonomije, imajući u vidu potencijale u domenu razmjene dobara između dvije države, postojećeg investicionog ambijenta i turističkih resursa - ukazano je na zajedničkoj sjednici Vlade Crne Gore i Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Posebno je izraženo zadovoljstvo održavanjem Biznis Foruma, na kojem su renomirani privrednici dvije države definisali oblasti od zajedničkog interesa u okviru kojih će intenzivirati buduću saradnju. 
 
2
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je rukovodilo postupkom izviđaja u međunarodnom predmetu „MARTINI“
Lišeni slobode - zbog droge!
      Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 23.05.2019., slobode su lišeni C.LJ., D.Z. osumnjičeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Nakon saslušanja osumnjičenima je određeno zadržavanje do 72 sata.
Treći (Đ.N.) osumnjičeni za ista krivična djela nalazi se na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS). 
 
2
Predsjednik Crne Gore sastao se sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim
Uzorni odnosi - temelj za unapređenje saradnje!
      - Uzorni odnosi Crne Gore i Makedonije, koji nijesu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Jugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti prije svega u oblasti ekonomije, i turizma - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je večeras priredio radnu večeru za predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije i makedonsku delegaciju.
On je u tom kontekstu pozdravio sjutrašnju zajedničku sjednicu dvije vlade, kao dodatni kvalitet odnosima, uz već uspostavljenu saradnju dvije komore i biznis zajednica. 
 
2
Vlada Crne Gore donijela Uredbu o viznom režimu
Uvedene novine - olakšavaju dolazak!
- Novom Uredbom uvedene su novine u dijelu spiska zemalja, sa čijom važećom vizom ili dozvolom boravka u njima, državljani trećih zemalja mogu boraviti bez vize u Crnoj Gori do 30 dana, dodate su nove zemlje. Konstatovano je da Crna Gora, kao prepoznata turistička destinacija, treba da olakša dolazak što većeg broja stranih turista i potencijalnih investitora te da će se dopunom Uredbe, podstaći dolazak većeg broja stranih državljana - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Uredbu o viznom režimu. 
 
2
Na teritoriji Podgorice, Nikšića i Tivta
Policija rasvijetlila - 13 krivičnih djela!
          Službenici Uprave policije su na teritoriji Podgorice, Nikšića i Tivat, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju rasvijetljavanja krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, rasvijetlili 13 krivičnih djela.  
 
2
Po prijavi Centra za socijalni rad, ppolicija lišila slobode Z.Ž.
Osumnjičen za obljubu - djevojčice!
    Službenici Uprave policije su lišili slobode Z.Ž. punoljetno lice, crnogorskog državljanina, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom na štetu dvanaestogodišnje djevojčice.
Policija je, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad, preduzela neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti navedenih u prijavi. 
 
2
Crna Goro, vječna da si
Srećan Dan nezavisnosti!
 
 
1
Obraćanje predsjednika Vlade Crne Gore na prijemu povodom 21. maja - Dana nezavisnosti
Ispravili nepravdu - pridružili se najnaprednijima!
          - Sve što se događalo u prethodnih trinaest godina potvrdilo je ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na prijemu koji je u "Vladinom doomu" na Cetinju priredio povodom proslave 21. maja - Dana nezavisnosti.
- Hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikom, s jedne strane, i demokratskom snagom svih građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku – ispravili smo stogodišnju nepravdu - podsjetio je na 21. maj 2006. crnogorski premijer čije obraćanje prenosimo integralno: 
 
1
Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije
U akciji "Evazija" - prijave protiv 16 osoba!
Službenici Uprave policije – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica i jedinica za suzbijanje privrednog kriminaliteta centara bezbjednosti Budva, Bar, Berane i Herceg Novi, sprovodeći mjere i radnje u okviru plana aktivnosti Operativnog tima za sprječavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovina i krijumčarenje, u okviru operativne akcije „Evazija”, nadležnim državnim tužiocima u Podgorici, Baru, Herceg Novom i Rožajama podnijeli krivične prijave protiv ukupno 16 osoba. Dvanaest je osumnjičeno da je počinilo 12 krivičnih djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja dok su četiri osumnjičena za tri krivična djela falsifikovanje službene isprave.  
 
1
Policija u Podgorici procesuirala dvije osobe zbog tri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta
Pružala pravnu pomoć - kao "javna izvršiteljka"!
          Službenici Uprave policije – Odjeljenja kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica su, preduzimajući aktivnosti u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminliteta nadležnim tužilaštvima procesuirali dvije osobe – jednu osumnjičenu da je počinila krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja a drugu za krivično djelo lažno predstavljanje i krivično djelo nadripisarstvo.  
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica
Garantuje svakom - da (ne) vjeruje!
      - Nakon obnove nezavisnosti i nakon pune međunarodne afirmacije Crne Gore kroz članstvo u evroatlantskoj porodici savremenih zapadnih demokratija, naša dužnost je da do kraja utemeljimo kulturni i građanski identitet naše države. U tom cilju ovaj zakon je izuzetno važan. Rekao bih da on predstavlja završni korak na ovom istorijskom putu kulturne emancipacijie Crne Gore, jer njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savjesti bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države - istakao je premijer Duško Marković na sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. 
 
1
Granična policija spriječila krijumčarenje droge iz Albanije u Crnu Goru
Pronađeno oko - 205 kilograma marihuane!
    Službenici Uprave policije – Stanica granične policije Ulcinj, preduzimajući mjere i radnje u cilju otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja opojnih droga, a postupajući na osnovu operativnih saznanja, spriječili su krijumčarenje oko 205 kilograma marihuane iz Republike Albanije u Crnu Goru.  
 
1
Predsjednik Crne Gore primio delegaciju SUBNOR i antifašista Crne Gore
Antifašizam na pijedestalu - neprolaznih vrijednosti!
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je danas, povodom Dana pobjede nad fašizmom i u susret državnim praznicima 21. maju, Danu nezavisnosti i 13. julu, Danu ustanka crnogorskog naroda, primio delegaciju SUBNOR i antfašista na čelu sa Zuvdijom Hodžićem, podržao je inicijative Saveza boraca ističući da je najvažniji dio vrijednosti na kojima se temelji ova organizacija, onaj na kojima se gradi sadašnjost i budućnost Crne Gore. Istakao je da među svim tradicionalnim i slobodarskim tekovinama, antifašizmu pripada posebno mjesto na pijedestalu neprolaznih vrijednosti. Današnja Crna Gora, mora nastaviti da njeguje te tekovine, na kojima i temelji svoje multikulturalno i multietničko društvo, uprkos izazovima sa kojima se suočava Region i kontinent.  
 
1
Mitropolit CPC Mihailo povodom 21 godine od stradanja civila u Srebrenici
Zločince će Bog nagraditi - po zaslugama!
       - To je bio zločinački juriš na Bosnu kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, nezavisno od njihove vjere i nacije. Zato se vi danas poklanjate nevinim žrtvama koje su stradale da bi se ta Bosna razgradila. A Potočari simbolizuju odnos svjetske civilizacije prema zločinu koja neće dozvoliti da se takav užas ponovi i Bosna razgradi po mjeri zločinaca koji su ga osmislili i izvršili - naglasio je Mitropolit CPC Mihailo u pismu gradonačelniku Srebrenice i Reisu Islamske zajednoce BiH koje će biti javno pročitano u Potočarima, na obilježavanju 21 godine od stradanja civila u Srebrenici. 
 
1
U Podgorici od ponedjeljka, u primorskim gradovima od 20. maja
Službe MUP - rade produženo!
          Shodno odluci Ministarstva unutrašnjih poslova, a u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima, u područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave u Podgorici i primorskim gradovima radiće se produženo.
Od ponedjeljka, 13. maja 2019. godine, Područna jedinica za građanska stanja i lične isprave Podgorica raditi od 7 do 19 časova, a usluge građanima pružaće od 8 do 18 časova svakog radnog dana. Na ovaj način dodatno će se unaprjediti usluge, smanjiti gužve i čekanje u ovoj najfrekventnijoj područnoj jedinici koja dnevno zaprimi i do 2000 zahtjeva po različitim osnovama.
 
 
1
Potpisan Sporazum sa Evropskom šahovskom unijom i Šahovskim savezom Crne Gore
Šah se vraća - u škole!
Ministar prosvjete dr Damir Šehović potpisao je danas Sporazum o saradnji sa predsjednikom Evropske šahovske unije (ECU), Zurabom Azmaiparašvilijem i predsjednikom Šahovskog saveza Crne Gore, Jovanom Milovićem, a cilj je popularizacija šaha među učenicima osnovnih škola, s ciljem jačanja intelektualnih, kulturnih i sportskih kapaciteta, pri čemu će školama biti obezbijeđena šahovska oprema i rekviziti za obavljanje sportskih takmičenja u šahu.  
 
1
Specijalno državno tužilaštvo predstavilo rezultate ostvarene do 1.maja ove godine, sa posebnim akcentom na aktuelne akcije „Vardar“ i „Klap“
Protiv organizovanog kriminala - 22 predmeta!
- Od 1. januara 2018. do 1. maja ove godine podnijete su naredbe o sprovođenju istrage u 34 predmeta protiv 42 lica. Od čega u 22 predmeta protiv 241 lica za krivična djela organizovanog kriminala, u 6 predmeta protiv 24 osobe zbog krivičnih djela visoke korupcije, u 4 predmeta protiv 141 osobe za pranje novca, u jednom predmetu protiv 9 osoba za krivično djelo terorizam, a u jednom predmetu podnijete su naredbe protiv 12 lica za ostala krivična djela - preccizirao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na današnjoj press konferenciji na kojoj je Specijalno državno tužilaštvo predstavilo rezultate ostvarene do 1.maja ove godine, sa posebnim akcentom na aktuelne akcije „Vardar“ i „Klap“ koje se raelizuju po nalogu SDT zbog sumnje da je više fizičkih i pravnih lica učinilo krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa.  
 
0
Funkcioneri "Demokratskog fronta" ne prihvataju presude Višeg suda za pokušaj terorizma u oktobru 2016.
Traže pomoć - Vučića i Dodika!
         - Današnja presuda Višeg suda udar je na temelje države i presuda Crnoj Gori, ocijenili su presude lideri "Demokratskog fronta" i pozvali Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da prekinu komunikaciju sa, kako su rekli, anti-srpskim vlastima u Crnoj Gori.  
 
0
Viši sud proglasio krivim sve učesnike u slučaju pokušajj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.
Mandiću i Kneževiću - po pet godina robije!
    - Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno - saopštila je Suzana Mugoša, predsjednica sudskog vijeća Višeg suda, u slučaju pokušajj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.
Najveća kazna izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.
   Lidere "DF" Andriju Mandića i Milana Kneževića i osudio je na po pet godina zatvora. Vozača "DF" Mihaila Čađenovića sud je osudio na godinu i šest mjeseci zatvora, a u kaznu će, kako je saopštila Mugoša, biti uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru. 
 
0
Bez dileme, antifašizam
Srećan Dan Evrope!
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|